Фокуси на хронична церебрална исхемија што е тоа

Исхемијата на мозокот е хронична тешка болест. Тоа е предизвикано од повреда на снабдувањето со кислород во телото. Сите човечки системи страдаат од ова. Но, мозокот реагира прво.

Механизмот на болеста е многу едноставен. Садовите што пренесуваат крв се подложни на акумулација на акумулации на холестерол. Не е ни чудо што нутриционистите се залагаат за ограничена употреба на производи што го содржат. Се разбира, нормалниот проток на крв низ „запушените“ садови е потполно невозможен. Постои хронична атеросклероза. Се карактеризира со блокада на крвните садови.

Главната функција на пловните објекти - транспортот - е изгубена. Преку запушени крвни садови со плакети од холестерол, крвта не може да го збогати телото со кислород во доволни количини. Таквиот глад е најтежок стрес за сите човечки ткива. Треба да се напомене дека токму мозокот е најголемиот потрошувач на кислород. Затоа овој пост е кобен за него. Во исто време, последиците што ги предизвикува церебрална исхемија може да бидат фатални. На крајот на краиштата, овие клетки не се обновуваат.

Што е церебрална исхемија и какви последици може да доведе до оваа состојба?

Мозокот е главниот човечки орган поврзан со централниот нервен систем. Кај луѓето, голем мозок претставува:

 • 2 големи хемисфери;
 • диенцефалон;
 • среден мозок;
 • малиот мозок;
 • медула.

Сите структури на черепот имаат единствена хистолошка структура и извршуваат специфични функции.

Со пораз на еден од деловите на органот на размислување, се јавуваат соматски нарушувања, кои со текот на времето може да се компензираат со пренесување на функцијата од еден на друг оддел.

На пример, со мозочен удар во малиот мозок, координацијата на движењата е нарушена, а лицето престанува да се движи. Со добро избрани мерки за рехабилитација, кортексот (сива материја) ја презема контролата врз координацијата на движењата, а лицето почнува да се движи нормално.

Коронарна срцева болест предизвикува честа болест кај постарите луѓе - енцефалопатија. На мозокот за целосна егзистенција му треба доволно снабдување со кислород и гликоза.

Со неухранетост, започнуваат знаци на неликвидност.

За правилно разбирање на проблемот со циркулаторна слабост во мозокот кај возрасни и новороденчиња, треба да знаете како хранливите материи стигнуваат до неопходните клетки на телото.

Главниот орган на централниот нервен систем прима исхрана преку гранките на внатрешните каротидни и базиларни артерии. Заедничката каротидна артерија, на која се палпира сопствениот пулс, лежи во близина на ларинксот. Токму во близина на 'рскавицата на тироидната жлезда (каде се наоѓа јаболкото на Адам кај мажите), овој сад се дели на надворешни и внатрешни каротидни артерии, а вториот оди во шуплината на черепот.

Во снабдувањето со крв во хемисферите, кортикалните гранки играат голема улога, кои ги хранат скоро сите нивни одделенија. Често, со развојот на нивната патологија, се јавува церебрална исхемија.

'Рбетната артерија е одамна позната меѓу популацијата, бидејќи дијагнозата за „синдром на' рбетниот артерија” честопати ја поставуваат невропатолозите.

Овој крвен сад од 6-тиот цервикален пршлен низ дупките во попречните процеси се издига во шуплината на черепот и таму се разминува во 2 гранки: базиларниот и предниот 'рбетниот мозок. Тие, од своја страна, ја снабдуваат крвта со продолжениот мозок, малиот мозок и делумно 'рбетниот мозок.

Во патологијата на мускулниот корсет на вратот, 'рбетниот артерија е делумно стеснет, што предизвикува глад на кислород во деловите на мозокот за кои е одговорен за исхраната. Значи, постои синдром на 'рбетниот артерија.

Посебна улога во снабдувањето со крв во мозокот игра артерискиот круг на малиот мозок или таканаречениот круг на Вилис.

Ова образование помага да се компензира снабдувањето со крв во мозокот во случај на откажување на една од артериите и да се спаси животот на една личност.

Токму оваа карактеристика на снабдувањето со крв во мозокот е водена од лекарите кога развиваат тактики за лекување на церебрална исхемија, земајќи ги предвид симптомите што се јавуваат во староста.

Одливот на венска крв се јавува преку големата церебрална вена. Во случај на дефект на оваа структура, се јавува зголемување на интракранијалниот притисок, што може да биде опасна по живот состојба.

Васкуларното нарушување на мозокот е класифицирано во:

 1. Акутна церебрална исхемија.
 2. Хронична церебрална исхемија.

Хроничната болест го влошува квалитетот на животот и може да доведе до намалување на нејзиното траење. Но, причината за ненадејната смрт не станува, за разлика од акутната состојба.

Оваа дијагноза ја карактеризира патолошката состојба што трае најмалку еден ден. Патогенетски, состојбата е поврзана со нагло кршење на васкуларната проодност, која многу брзо се обновува.

Често се поставува дијагноза на ТИА, што се залага за минлив исхемичен напад.

Причините за ваквите состојби често се:

 1. Артериска хипертензија.
 2. Срцеви заболувања (често во комбинација со хипертензија).
 3. Патологија на големите садови (вродени или стекнати).
 4. Атеросклероза.
 5. Проширени вени.
 6. Васкулитис од различно потекло (ревматски заболувања, системски сифилис).

Церебрални клинички симптоми на минливи васкуларни патологии:

 1. Главоболка.
 2. Вртоглавица, лета пред очите.
 3. Гадење и повраќање што не носи олеснување.
 4. Нарушување на свеста, остра промена во карактерот или расположението на пациентот.

Фокусни клинички симптоми на минливи васкуларни патологии:

 1. Краткорочно кршење на чувствителноста во зоната на инервација на еден нерв.
 2. Нарушување на моторната функција на мускул или екстремитет.
 3. Честопати пациентите се жалат на вкочанетост на екстремитетот од една страна, закривена насмевка, губење на видните полиња.

Главната разлика помеѓу оваа категорија на болести е реверзибилноста на клиничките симптоми.

ЕВ Шмит разликува 3 степени на сериозност на ТИА:

 1. Првиот благ степен се карактеризира со должина на напад не повеќе од 5 минути.
 2. Втор степен, умерено - 10-15 минути без регистрација на преостанати појави по нападот.
 3. Трет степен, тежок - нападот трае со часови или денови и може да се карактеризира со микросимптоми на органска патологија. Во исто време, нема клинички забележливи цереброваскуларни нарушувања.

Опасноста од ТИА (минливи исхемични напади) се должи на фактот дека најчесто тие се повторуваат на исто место, влијаејќи на истиот сад и дел од нервните клетки кои ги снабдуваат со крв.

Ова доведува до постепен развој на органска патологија, што може да вклучува критично намалување на способноста за паметење, промена на интелектуалната активност и тежок астеничен синдром со зголемена емоционална исцрпеност.

 • Посериозна ненадејна патологија е акутен мозочен удар, кој може да има хеморагичен или исхемичен карактер.

Прво на сите, пациентите со оваа дијагноза треба да бидат во состојба на емоционален одмор. Неопходно е да се почитуваат правилата за третман на болничко лекување:

 1. До упорно исчезнување на клиниката, усогласеност со строго одмор во кревет.
 2. Усогласеност со режимот на одделение за 14-21 дена по исчезнувањето на клиничките манифестации.
 3. Диета со млеко и зеленчук.
 4. Вдишување на свеж воздух и / или кислород.
 5. Терапија со детоксикација (аскорбинска киселина).
 6. Витамини од групата Б.
 7. Назначувањето на третман со лекови не е регулирано, затоа што мора да одговара на истовремена дијагноза (дијабетес мелитус, еризипел, проширени вени, ревматоиден артритис, итн.) И спречување на нивни компликации.

Постојаното внесување на рационален режим за третман на артериска хипертензија, атеросклероза, дијабетес мелитус и други хронични заболувања доведува до минимален процент на минливи нарушувања на мозокот.

За спречување на не-лекови на оваа патологија, потребно е:

 1. Набудувајте го режимот на работа и одмор, правилно менувајте тешка и лесна работа.
 2. Јадете правилно.
 3. Да се ​​одбие од лошите навики. Пушењето е особено штетно, бидејќи чадот од тутун придонесува за нерамномерно стеснување на крвните садови.

Најсложениот и дискутабилен проблем во дијагнозата е хронична церебрална исхемија, хронична прогресивна васкуларна патологија наречена дисциркулаторна енцефалопатија. ICD-10 има код на I 60-I 69.

Најчесто, оваа состојба се манифестира во старост и се развива во позадина на тешка атеросклеротична лезија на крвотокот, неконтролиран крвен притисок со коронарна срцева болест (ЦСБ) и присуство на ревматизам. Поретко, причината за ваквата сериозна болест е дијабетес мелитус, сексуално преносливи болести (сифилис) и други патолошки состојби кои влијаат на садовите на мозокот.

Енцефалитис на мозокот: причини, дијагноза и методи на лекување

Патогенетската причина за болеста е промена во крвниот сад. Во овој случај, може да се забележи:

 1. Затворање на луменот на садот со тромб, емболус, туѓо тело (катетер), хелминт, тумор, атеросклеротична плоча итн.
 2. Стеснување на луменот како резултат на процес сличен на тумор однадвор, едем, итн.

Најчесто, енцефалопатијата поминува без живописни клинички симптоми, но со постојано и продолжено следење на пациентот, можете да видите како се менува неговата личност.

Почетниот период на дисциркулаторна енцефалопатија се манифестира со следниве поплаки на пациентот:

 1. Раздразливост и заборав.
 2. Залутана и нарушена концентрација.
 3. Нарушена изведба.

Се манифестира втората фаза на енцефалопатија:

 1. Нарушување на говорна артикулација.
 2. Тешкотија при одење без пареза.
 3. Намалена координација и незгодност во движењата.
 4. Постепено засилување на рефлексите, понекогаш дефиниција за патолошки рефлекси.

Тешката фаза се манифестира:

 1. Сфинктер нарушување.
 2. Објективна манифестација на монопареза (недостаток на движење на едниот екстремитет или дел од телото). И во прво време овие се привремени, а потоа трајни симптоми.
 3. Тешко нарушување на координацијата на движењата.
 4. Оштетување на говорот, до афазија.

Во втората фаза на болеста, на пациентот му треба регистрација на попреченост, бидејќи неговата изведба е сериозно нарушена.

Третманот на церебрална исхемија во староста, како и симптомите на оваа патологија, е повеќе симптоматски, бидејќи почетната причина за васкуларна патологија не е целосно разбрана.

Лекови што се користат за енцефалопатија од васкуларна природа:

 1. Витамински препарати (витамини од групата Б, аскорбинска киселина, глутаминска киселина, никотинска киселина).
 2. Вазодилататори (Платифилин, Папаверин).
 3. АТП препарати (Рибоксин).
 4. Биостимуланси (алое, елеутерококус, тинктура од лимонска трева).
 5. Антисклеротични лекови (калиум јодид (2% раствор, 25 ml 3 / d) и слични лекови).
 6. Во случај на ментални нарушувања, можете да користите Seduxen, Elenium, Bromine, тинктура од валеријана.

Внесувањето на кој било лек мора да започне со јасно мерење на добрите и лошите страни. Таквите тактики ќе спречат погрешна комбинација на лекови и влошување.

Неопходно е да се сфати дека ваквите прекршувања се лекуваат многу тешко, во овој поглед, лекарите си поставија задача да спречат влошување на пациентот. Превенција од опасни последици (мозочен удар или церебрален инфаркт) е неопходна.

Видови на исхемија

Таквите патолошки процеси може да се појават во акутна или хронична форма на болеста, додека имаат свои карактеристики, причини и знаци.

 1. Акутната исхемична мозочна болест се развива како резултат на остар прекин на протокот на крв и други хранливи материи во структурите на мозокот. Иако нападот трае кратко време, тој може да предизвика непоправлива штета на здравјето на луѓето. Во зависност од локацијата на погодената област на мозокот, болеста може да се манифестира на различни начини - на пример, може да биде сериозна вртоглавица, остра повреда на острината на видот или видот од различен степен, се манифестира најсликовито во споредба со друга форма на патологија.
 2. Хроничниот тек на болеста се нарекува така што се должи на фактот дека недостаток на хранливи материи се јавува прилично долго време. Оваа форма на исхемија има подмачкани симптоми, што во голема мера ја комплицира дијагнозата. Многу често, причината за оваа состојба е атеросклероза и други болести на циркулаторниот систем, поради што постои стеснување на луменот на церебралните артерии.

Отсуството на третман и неправилното лекување на акутна исхемија може да ја пренесат болеста во категоријата хронична, со соодветни последици.

8f655a450e46cdb3907e295fbddddb6a - фокуси на хронична церебрална исхемија што е тоа

Специјалисти, исто така, разликуваат фокална и глобална форма на исхемија, додека првата се карактеризира со ограниченост на погодената област на мозокот и се развива како резултат на тромб во тромб на еден од крвните садови. Но, глобалната исхемија се јавува во позадина на општо влошување на церебралната циркулација. Најчесто, ваквиот развој на болеста е забележан со срцев удар или патолошки акутна хипотензија.

третман

Третманот на хронична церебрална исхемија е насочен кон запирање на прогресијата на болеста и спроведување на сигурна превенција од егзацербации.

Бидете сигурни дека лекувате артериска хипертензија и со лекови и со корекција на исхраната и начинот на живот.

Нивото на шеќер во крвта е нормализирано. Се препорачува диета со малку јаглени хидрати; Се користат лекови за намалување на липидите.

Индивидуалната соматска патологија ја следи лекар специјалист.

За да се подобри и врати нормалната циркулација, се пропишуваат антитромбоцитни агенси и ангиопротектори, се практикува збогум на лошите навики.

За да се минимизираат ефектите на хипоксија врз мозочното ткиво и исхемичните лезии, се користат церебропротектори.

Главната цел во третманот на хронична церебрална исхемија е да се стабилизира деструктивниот процес на церебрална исхемија со цел да се врати циркулацијата на крвта во садовите. Соодветниот третман ќе помогне да се забави прогресијата на болеста со активирање на саногенетскиот механизам за компензација на функциите. Исто така, терапијата подразбира спречување на оваа болест и нејзин придружник.

Патологијата не е индикација за итна хоспитализација на пациентот. Третман по стационар е неопходен кога процесот на болеста е комплициран од развој на состојба на мозочен удар или тешка патологија. Ако се најде когнитивен тип на нарушување, ако пациентот е лишен од вообичаеното опкружување, состојбата може да се влоши.

Третманот на хронична исхемија обично го спроведува невролог на амбулантско ниво. Во случај на развој на болеста пред 3-та фаза, лекарите назначуваат покровителство.

Медицинскиот тип на третман за оваа патологија вклучува терапија во две насоки.

 1. Првата насока е дизајнирана за нормализирање на перфузијата на мозокот со дејство на различни делови на кардиоваскуларниот систем.
 2. Втората насока има ефект, пред сè, на тромбоцитната врска на хемостазата.

Овие две насоки се во можност да го оптимизираат церебралниот проток на крв со вршење на невропротективна функција.

Во случај на развој на оклузивно стенотично оштетување на големите артерии лоцирани во мозокот, ќе биде индициран хируршки третман. Реконструктивната хирургија се изведува на каротидната артерија со стентирање или каротидна ендартеректомија.

Како и секое друго заболување на мозокот предизвикано од недоволно снабдување со крв на овој орган, првите манифестации на исхемија зависат од степенот на хипоксија. Во овој случај, пациентот пред сè чувствува брза замор на телото, станува доста проблематично за него да се концентрира на една тема или настан од неговиот живот, а неговите интелектуални способности дополнително се намалуваат.

Главните симптоми на коронарна срцева болест:

 • честа вртоглавица, несвестица;
 • намалена перцепција на околниот свет од страна на органите на допир;
 • нарушување на спиењето;
 • нестабилност на крвниот притисок;
 • појава на чести главоболки;
 • нарушувања на перцепцијата на информациите;
 • емоционална нестабилност.

Забележително е дека коронарната артериска болест на мозокот на десната или левата хемисфера има соодветни симптоми, кои се манифестираат во различен степен и зависат од локацијата на погодената област, затоа, третманот на левата хемисфера обично носи плод побрзо кај луѓето од било која возраст.

Успехот во третманот на церебрална исхемија зависи од голем број фактори, вклучувајќи ја точноста на дијагнозата, брзината на медицинска помош и подложноста на телото на примената терапија. Затоа, од исклучително значење е да се спречи појава на последици како што е исхемичен мозочен удар, што во повеќето случаи доведува до негативни последици.

Третманот на церебрална исхемија е често комплициран од појавата на други придружни болести, затоа, при лекување на самата болест и нејзините манифестации, обично се користи пакет мерки за подобрување на церебралната циркулација и елиминирање на негативните последици.

Мозокот е сигурно заштитен од коските на кранијалната кутија и секоја хируршка интервенција во нејзините структури може да има исклучително негативен ефект врз целокупното здравје на пациентот, затоа, во третманот на хронични форми на исхемија, се претпочита да се користи конзервативни медицински методи на лекување.

Одлуката за тоа како да се третираат и кои лекови и процедури треба да се користат ја носи лекарот на пациентот врз основа на причината за болеста што предизвика слични промени во мозочните структури.

Значи, ако исхемијата била предизвикана од тромбофилија, тогаш се користат профилактички лекови кои спречуваат згрутчување на крвта и згрутчување на крвта (антикоагуланси), на пример, Аспирин и други лекови направени врз основа на тоа (Аспирин-кардио).

За растворање на веќе формиран тромб, се користат специјални лекови - тромболитици (Тенектеплаза, Ретаплаза). Сепак, нивната употреба е строго ограничена поради фактот што ваквите лекови имаат голем број на несакани ефекти, се користи само со потврдена дијагноза. Поради насоченото дејство на тромболитиците, нивната употреба овозможува да се намали процентот на смртност кај пациенти со акутен тек на болеста, додека земањето на лекот треба да се изврши не подоцна од 3 часа по првите знаци на исхемија.

Исто така се користат лекови за вазодилататори, кои со текот на времето го враќаат протокот на крв во погодените структури на мозокот, а со тоа го подобруваат интрацелуларниот метаболизам (нимодипин).

За да се подобри активноста на мозокот и да се забрза обновувањето на оштетените структури, се користат специјални лекови - ноотропици, кои придонесуваат за брзо враќање на повисоките психијатриски функции на мозокот (на пример, „Пирацетам“).

Дисфункција на мозочните садови придонесува за развој на многу исхемични заболувања. Најтешка од нив е цереброваскуларна инсуфициенција. Третман на патолошка состојба по дијагностицирање е пропишан индивидуално. Често користете терапија со лекови, правилен начин на живот. Со цел да се спречи развојот на мозочен удар, понекогаш на пациентот му се препишува хируршки третман.

Болеста мора да се третира сеопфатно. За да се намали холестеролот, се препишуваат лекови - статини. Нивната главна акција е насочена кон намалување на производството на ензими кои произведуваат холестерол во надбубрежните жлезди и клетките на црниот дроб. Статините немаат мутаген или канцероген ефект, но имаат некои несакани ефекти, затоа се препишуваат со претпазливост кај постарите лица. Аторвастатин, Фенофиб, Ловастатин се сметаат за поефикасни лекови.

За борба против висок крвен притисок што предизвикува исхемија, се пропишуваат ниски дози на диаретици слични на тиазид. Лековите го отстрануваат вишокот течност од телото, истовремено намалувајќи го оптоварувањето на срцевиот мускул. Тие се користат со монотерапија и во комбинација со други лекови. Карактеристика на статините е можноста не само за намалување на крвниот притисок, туку и за корекција на негативните ефекти што хроничната церебрална исхемија може да ги предизвика. Лекови во оваа група - Рамиприл, Периндоприл, Еналаприл.

Терапија на таква патологија како што е хронична церебрална исхемија, безуспешно, треба да го врати протокот на крв со проширување на крвните садови и разредување на крвта. Лековите чие дејство е насочено кон подобрување на исхраната на мозочните клетки и нормализирање на циркулацијата на крвта се неопходен дел од сеопфатниот третман на болеста. Овие вклучуваат деривати на никотинска киселина (Ендуратин, Никошпан), антагонисти на калциум (Адалат, Форидон), алкалоиди на винка (Кавинтон, Винпоцетин).

Хроничното гладување на мозочните неврони е опасна состојба што може да се подобри со вазоактивни лекови. Тие го подобруваат снабдувањето со крв во садовите со проширување на микроваскулатурата. Вазоактивните лекови вклучуваат: блокатори на фосфодиестеразата (пентоксифилин, Танакан), блокатори на калциум (нимодипин, цинаризин), алфа-блокатори (ницероглин).

Detonic - уникатен лек кој помага во борбата против хипертензијата во сите фази од нејзиниот развој.

Detonic за нормализација на притисокот

Сложениот ефект на растителните компоненти на лекот Detonic на theидовите на крвните садови и автономниот нервен систем придонесуваат за брзо намалување на крвниот притисок. Покрај тоа, оваа дрога спречува развој на атеросклероза, благодарение на уникатните компоненти кои се вклучени во синтезата на лецитин, аминокиселина која го регулира метаболизмот на холестерол и спречува формирање на атеросклеротични плаки.

Detonic не зависност и синдром на повлекување, бидејќи сите компоненти на производот се природни.

Детални информации за Detonic се наоѓа на страницата на производителот www.detonicnd.com.

Невропротектори

Невропротекторите се способни да ги намалат биохемиските нарушувања во нервните клетки. Коронарна срцева болест ги уништува нервните врски, а овие лекови можат да ја заштитат и подобрат адаптацијата на мозокот на негативни влијанија. Назначувањето на невропротектори по мозочен удар е најефективниот третман.

За жал, не се пронајдени доста ефикасни методи за борба против болеста. Ако на пациентот му е дијагностицирана хронична церебрална исхемија, третманот треба да го спроведува само компетентен невролог.

Како по правило, борбата против некое заболување вклучува такви мерки:

 1. Нормализација на крвниот притисок, превентивни методи за да се избегне мозочен удар, исхемични напади. За овие цели, се користат различни лекови за разредување на крвта и вазодилатација. Пентоксифилин, Варфарин и други се однесуваат на такви лекови.
 2. Враќање на циркулацијата на крвта во садовите, подобрување на метаболизмот. Омарон се смета за доста ефикасен. Тоа вклучува пирацетам. Имено, оваа супстанца има корисен ефект врз клетките, ги обновува и значително ја подобрува заситеноста со кислород. Енцефаболот, кој е широко користен во третманот на деца со слично заболување, исто така се покажа добро.
 3. Обнова на физиолошките и однесувањето функции. За такви цели, пропишана е масажа, магнето-и електрофореза, терапија за вежбање, ресторативна терапија.

Лекот што може да ја подобри мозочната активност, Церебролизин, е широко користен. Лекови дизајнирани за одржување на циркулацијата на крвта - „Билобил“, „Нимодипин“.

Ако пациентот откри доста напредна церебрална исхемија на мозокот, третманот се состои во хируршка интервенција. Главната цел е оперативно отстранување на склеротични плаки. Операцијата на мозокот е најсложениот вид на операција. Тие бараат највисока вештина од докторот. Покрај тоа, доста често тие се преполни со сериозни, понекогаш сосема непредвидливи, тешки последици.

Затоа операцијата е последно средство. Прибегнуваат кон тоа само во случаи кога конзервативниот третман не даде позитивни резултати.

Народни лекови

f985cf6191cf6291dabaf758d0db2d71 - Фокуси на хронична церебрална исхемија што е тоа

Важно е да се разбере дека без соодветни медицински методи, исхемијата на мозокот не може да се стабилизира. Народни лекови може да се користат само како дополнителни методи на лекување. Следното се смета за доста ефикасно:

 • лушпи од кора од даб;
 • свежо исцеден сок од морков;
 • лушпи од нане;
 • Адонис;
 • облоги од различни билки.

Болеста се должи на фактот дека напредува полека, постепено се зголемува со различни симптоми. Можете да го запрете развојот на хронична исхемија на мозокот користејќи народни рецепти:

 1. Мешавина од лук-лимон. Измелете неколку чешниња лук (2-3) во грутка, истурете нерафинирано растително масло (100 гр.), Ставете го на студ еден ден. Земете 1 лажиче. додавање сок од лимон (1 лажиче) три пати на ден. Продолжете со третманот од 1 до 3 месеци без прекини.
 2. Инфузија од билки. Се меша во иста количина трева - нане, мајчино млеко, мајчина душица. Истурете ја смесата (3 лажици.) ​​Со врела вода (450 ml). Инсистирајте додека не се излади, вирус, пијте половина чаша после јадење 2 пати на ден. Курсот е најмалку 1 месец.

Компликации на болести

Хронична церебрална исхемија е опасно заболување. Циркулаторните нарушувања понекогаш доведуваат до компликации:

 • Можеби развој на исхемичен мозочен удар или срцев удар. Со такви патологии, некои делови од мозочното ткиво омекнуваат, умираат. Нервните клетки не се обновуваат, што доведува до кршење на одредени функции на мозокот. Вреди да се напомене дека ваквите прекршувања најчесто се забележуваат кај постари пациенти (над 60 години).
 • Наспроти позадината на проблеми со циркулацијата, понекогаш се развива енцефалопатија. Ова е органска лезија на делови од мозокот што се јавува без воспаление.
 • Болеста може да доведе до развој на тромбофлебитис.
 • Уништувањето на нервното ткиво во одредени делови на мозокот понекогаш е придружено со парализа, глупост, парестезии, епилептични напади.

Голем број на фактори влијаат на сериозноста на последиците од церебрална исхемија: степенот на оштетување на мозочните структури, времетраењето на патолошкиот процес, како и болести кои можат да се развијат како резултат на недостаток на циркулација на крвта. Најчесто, следниве компликации произлегуваат од исхемија:

 • кај постари луѓе - исхемичен мозочен удар или омекнување на мозочното ткиво;
 • васкуларна склероза и енцефалопатија;
 • моторна дисфункција;
 • парестезија и други нарушувања на тактилните сензации;
 • губење на способноста за говор;
 • епилептични напади;
 • тромбоза со воспаление на theидовите на крвните садови.

Најсериозната компликација на исхемичната болест е мозочен удар, во кој ткивата лоцирана во лезијата се омекнува. Овој неповратен процес доведува до уништување на невроните и нивните врски, поради што умира дел од мозокот. Во моментот, навистина нема правилен третман што го спречувал и би придонел за обнова на изгубените структури.

Како резултат на мозочна енцефалопатија, се јавува систематска смрт на нервните клетки и дегенерација на нивните врски. Последиците од оваа компликација се крајно фатални за една личност, бидејќи како резултат на оваа болест, поединецот ја губи контролата над своето тело и станува неспособен.

Хипоксично-исхемично оштетување на мозокот во некои случаи е придружено со разни нарушувања на чувствителноста. Како и секоја друга манифестација на дисфункција на церебралниот кортекс, тие се огледуваат: на пример, кога левата хемисфера е оштетена, едно лице ја губи можноста јасно да изговара, но е целосно свесно за својата позиција.

Ако патолошкиот процес започна да напредува кај новороденче или дете од првата година од животот, тогаш во повеќето случаи ова доведува до заостанување не само во менталниот, туку и во физичкиот развој. Затоа, за да се избегнат ваквите последици, бремената жена треба да биде чувствителна на нејзината здравствена состојба и да ги следи сите рецепти на лекарот.

Главните последици од хронична церебрална исхемија ќе бидат глад на кислород и метаболички нарушувања во ткивата на овој орган, додека болеста ќе се манифестира крадечки и бавно.

Карактеристики на болеста

Веднаш вреди да се каже дека фокусите на хронична исхемија во мозокот не се појавуваат сами по себе. Оваа патологија се развива во позадина на друга болест. Списокот на можни причини е многу импресивен:

 • воспаление на theидовите на крвните садови од инфективно или алергиско потекло;
 • постојани форми на хипертензија;
 • атеросклероза (формирање на плаки на wallsидовите на крвните садови доведува до стеснување на нивниот лумен и, следствено, зголемување на крвниот притисок);
 • хипотензија;
 • разни повреди на черепот;
 • аневризми, анатомски абнормалности на васкуларното корито на мозокот;
 • болести на ендокрините жлезди и, соодветно, флуктуации на хормоналната позадина;
 • разни нарушувања на срцето;
 • болести на крвта;
 • патологија на екскреторниот систем;
 • церебрална амилоидоза.

Покрај тоа, во модерната медицина, вообичаено е да се разликуваат оние фактори на ризик, чие присуство придонесува за развој на исхемија. Списокот на фактори кои не можат да се поправат (невозможно е да се елиминираат) ги вклучува наследна предиспозиција и возраста на пациентот. Фактори што може да се поправат постојат, и така се нарекуваат, на пример, пушење и други лоши навики, дебелина, атеросклероза, хипертензија.

Хронична церебрална исхемија е комплексна болест предизвикана од проблеми со снабдување со крв. Нарушувањето влијае на сите системи на човечкото тело, мозокот е најчувствителен.

Многу холестерол се акумулира во садовите. Нормалниот проток на крв е тежок, се појавува хронична атеросклероза. Оваа болест се карактеризира со блокада на крвните садови.

Нивната главна функција за транспорт е изгубена.

Преку садови запушени со холестеролни плаки, крвта не може да ги збогати органите со кислород во потребната количина. Оваа состојба предизвикува стрес во телото. Хроничната церебрална исхемија е штетна за овој орган, бидејќи бара најинтензивно снабдување со кислород. Последиците од исхемија може да бидат фатални.

Една од главните причини за развој на хронична церебрална исхемија е болест на главата садови. Атеросклерозата е причина за ваквите нарушувања во 60% од случаите.

Кога високиот притисок трае долго време, се јавуваат патолошки промени во мускулните ткива на вените и артериите, нивните wallsидови се згуснуваат, а луменот станува сè помал.

Спазам на wallsидовите на крвните садови предизвикува влошување на церебралниот проток на крв и недостаток на кислород.

Други чести причини за хронична церебрална исхемија: срцеви заболувања, проблеми со бубрезите, тумори, декомпресија, васкулитис или други системски нарушувања, васкуларни проблеми, дебелина, крвни заболувања, венска инсуфициенција, дијабетес. Болеста се развива поради промени во телото поврзани со возраста.

ishemiya golovnogo mozga miniatyura - фокуси на хронична церебрална исхемија што е тоа

Под влијание на разни фактори кои го попречуваат нормалниот проток на крв, се формира хипоксија, метаболизмот се влошува, липидите се оксидираат, се формираат слободни радикали кои негативно влијаат на нервните клетки. Кога невроните се оштетени, тие се уништуваат, се формира некроза. Како резултат, мозокот почнува да личи на сунѓер.

Во текот на развојот на дегенеративни промени, се зголемува просторот околу крвните садови, се развива глиоза. Глиозата донекаде потсетува на склероза во други органи, која исто така е придружена со хронична хипоксија. Ваквите трансформации често се дифузни, тие се локализирани во сите оддели на централниот нервен систем.

Перивентрикуларната исхемија се смета за состојба што произведува хронична форма на болеста. Во овој случај, нервозното ткиво околу коморите е иритирано.

Исхемичните нарушувања предизвикуваат влошување на протокот на крв и хипоксија. На невроните им недостасува потребната енергија. Ова предизвикува интрацелуларни биохемиски промени во мозочното ткиво.

Патогенезата на нарушувањето се должи на секвенцијалната манифестација на списокот на биохемиски трансформации под влијание на недоволно оксидиран кислород и со појава на оксидативен стрес врз основа на постепено прогресивно влошување на снабдувањето со крв во формираните елементи на мозочното ткиво. Во овој случај, се формираат микролакунарни региони на исхемија.

Хронична церебрална исхемија од 2-ри степен станува причина за трансформација на поткортиксот, формирање на демиелинизација со пораз на олиго. Симптомите на болеста се објективни и субјективни.

Симптомите се карактеризираат со степен на нарушување. Главните знаци на болеста: главата често боли, чувство на тежина, вртоглавица, постојано влошување на вниманието и меморијата, проблеми со спиењето, психолошка лабилност, слаба координација на движењата.

Бидејќи снабдувањето со крв во нервните клетки станува отежнато поради развој на стеноза и грчеви на мозочните артерии, симптомите се влошуваат и се појавуваат места на формирање на срцев удар со придружни фокални знаци, чиј интензитет зависи од индикаторите на цереброваскуларни нарушувања.

Секоја фаза на болеста се карактеризира со свои симптоми. Размислете за 3 степени на хронична церебрална исхемија:

 • Почетна Со него, главните симптоми се присутни во форма на мигрена, оштетување на меморијата, вртоглавица. Проблемите со спиењето се умерени. Емоционалната лабилност и општата слабост се појавуваат без присуство на никакви невролошки знаци.
 • Фазата на субкомпензација, која се карактеризира со постепено влошување на симптомите и психолошки трансформации, доведува до апатија, депресивна состојба и влошување на списокот на интереси.
 • Декомпензација со сериозни невролошки нарушувања, предизвикана од појава на бројни лакунарни и кортикални срцеви удари.

Церебрална исхемија кај новороденчиња е честа. Проблемот се јавува поради хипоксија на мозокот што се појави за време на породувањето. Болеста продолжува во 3 фази, но тешкотиите често се поврзани со дијагноза, бидејќи далеку од сите симптоми може да се идентификуваат. Затоа, лекарите идентификуваа неколку синдроми:

 • Хидроцефаличен. Кај бебињата со слични синдроми, главата станува поголема, се зголемува притисокот во внатрешноста на черепот. Причината вклучува акумулација на цереброспинална течност во главата.
 • Нервна ексцитабилност. Мускулниот тонус на новороденото се менува, се појавуваат треперења, спиењето се влошува, детето секогаш плаче.
 • Синдром на кома. Новороденче е потопено во несвесна состојба долго време не излегува од тоа.
 • Синдром на депресија на ЦНС. Постојат промени во мускулниот тонус, слабеење на рефлексите, се појавува страбизам.
 • Конвулзивен синдром. Се карактеризира со грчеви во мускулното ткиво и грчеви.

Последици од болеста

Исхемијата во првите фази на развој може да предизвика компликации. Честопати има хипоксија или метаболички проблеми што доведуваат до формирање на други видови патологии: срцев удар, разни форми на енцефалопатија, проблеми со функцијата на говорот, парализа, епилептични напади, парестезија.

Фрагменти од мозочно ткиво за време на мозочен удар умираат и не можат да бидат обновени. Современата медицина користи различни методи на лекување, но некои експерти ја доведуваат во прашање нивната ефикасност.

Со енцефломатија, уништените елементи на мозокот се уништуваат. Парализата ја ограничува подвижноста. Парестезијата предизвикува намалување на чувствителноста на нервните завршетоци или целосно губење на функцијата на говорот.

Кај децата, оваа болест е причина за ментална ретардација.

Развојот на хронична церебрална исхемија продолжува полека, во првите фази не се откриваат никакви симптоми. Знаци на нарушување се јавуваат кога веќе е невозможно да се излечи пациентот. Успехот на терапевтските методи се должи на времетраењето на хипоксијата и нејзиниот ефект врз другите делови на телото.

Изборот на терапевтска техника и прогноза ќе зависи од правилната и навремена постапка за дијагностицирање на болеста. Лекарот нужно мора да разговара со пациентот, да ги забележи сите знаци на исхемија, да ги примени следниве дијагностички методи:

 • МНР или КТ може да утврдат локализација на фокуси на воспаление во главата, проширување на коморите и атрофични трансформации.
 • Ултразвук. Со помош на оваа алатка се спроведуваат студии за садовите на главата, степенот на тортутност, аномалии, проблеми со протокот на крв.

За да се елиминираат знаците на хронична исхемија, се користат медицински и хируршки методи на лекување. Ако ги земеме предвид методите на хируршка интервенција, стентирање на каротидните артерии и ендареректомија.

Лековите што се користат за лекување на исхемија се класифицираат на следниов начин:

 • За антихипертензивна терапија. Неопходно е да се одржи нормалниот крвен притисок. Во овој случај, пациентот не треба да има наплив на притисок. Најсоодветни групи на лекови за такви цели се антагонисти или инхибитори.
 • За антитромбоцитна терапија. Поради активирање на васкуларната врска на хемостазата, на пациентите им се препишуваат антитромбоцитни лекови како „Дипиридамол“.
 • Терапија за намалување на липидите. Алатки како што е Атровастатин придонесуваат за нормално функционирање на ендотелот, ја разредуваат крвта.
 • Лекови на комбинирано дејство. Понекогаш лекарите препишуваат неколку лекови за комплексен третман, на пример, Пирацетам и Цинаризин.

За терапија со лекови, лекарите препорачуваат такви средства:

 • Антитромбоцитни агенси. Ова се лекови кои го спречуваат развојот на згрутчување на крвта. Овие вклучуваат аспирин, клопидогрел.
 • Ноотропските лекови ја стимулираат функцијата на мозокот.
 • Вазодилататорите ја подобруваат циркулацијата на крвта, го зголемуваат луменот во вените и артериите. Лековите ја разредуваат крвта, имаат никотинска киселина, пентоксифилин итн.
 • Лекови што содржат сатен: аторвастатин, росувастатин.
 • Средства што го зголемуваат недостатокот на витамини.

Овие лекови се консумираат двапати годишно за 2 месеци. Во почетните фази се користат физиотерапевтски техники: акупунктура, зона на глава и јака се масираат, спорт, електрофореза.

Операциите се вршат во последните фази на ИХМ. Понекогаш садовите на мозокот се оштетени, а терапијата со помош на лекови е неефикасна, потребно е да се спроведе хируршка интервенција. Се практикува техниката со употреба на матични клетки. Првично, се земаат елементи во форма на ембрион, а потоа се обезбедува одгледување до саканата големина.

Матичните клетки се воведуваат во телото со употреба на капкач. Постапката трае приближно еден час. Како резултат, нови матични клетки стануваат на местото на погодените, го надополнуваат оштетеното ткиво. Традиционалната медицина е ризична за употреба без дополнителни техники.

Традиционалната медицина за исхемија во главата треба да се користи само со дозвола на специјалист. Најефективни се следниве методи:

 • Треба да се земе 1 лажица масло. лаги. медицинска галега, истурете вода што врие, варете 2-3 часа. Треба да користите тинктура 100 ml 2-3 пати пред секој оброк. За да се замени ова растение, слатката детелина е совршена.
 • Конуси од хме, коча билка, нонеа, жилети се комбинираат во еднакви размери, се истураат со врела вода. Треба да инсистирате најмалку 3 часа, консумирајте 100 ml пред јадење.
 • Рецептите за лук се доста популарни. Неопходно е ситно да се скршат неколку каранфилчиња, да се прелива алкохол во еднакви размери. Тинктурата се подготвува 2 недели, потоа се користат 5 капки, растворени во лажица млеко.

Превентивни мерки

Првата фаза

Во првата фаза, се забележува комбинација на класични поплаки со дифузен тип на невролошка симптоматологија, што се манифестира како анизорефлексија и не-груб вид на рефлекси. Исто така е можно одењето да се промени (одењето може да стане бавно, пациентот често се движи со мали чекори). Првата фаза се карактеризира со намалување на стабилноста на координацијата и неизвесноста при вршење движења.

Многу често, лекарите забележуваат емоционални нарушувања во форма на раздразливост и вознемиреност кај пациенти, а депресијата не е ретка. Во оваа фаза се појавуваат мали когнитивни абнормалности од невродинамичкиот тип, што подразбира исцрпување на нервниот систем, намалено внимание и инерција на интелектот.

Се карактеризира со влошени невролошки симптоми, кои се карактеризираат со формирање на имплицитен синдром, сепак еден што последователно доминира. Покрај тоа, може да се детектираат разни екстрапирамидални нарушувања, како и атаксија, синдром на псевдобулбар, па дури и дисфункција на ЦН. Интересно е што со текот на времето, поплаките стануваат помалку изразени, тие веќе не се толку акутно перципирани од самиот пациент.

Покрај тоа, во втората фаза, способноста на пациентот да ги контролира своите активности се влошува, а исто така има потешкотии во планирањето на случаите што едно лице сака да ги преземе во следниот пат. Иако има повреда во извршувањето на дејствијата, сепак, можноста за компензација останува долго време. Покрај тоа, постојат знаци на намалена социјална адаптација.

Таа се одликува со живописна манифестација на невролошки синдроми. Во овој случај, се јавува повреда при одење и можност за одржување рамнотежа (пациентот честопати може да падне). Се забележува инконтиненција на урина, а исто така е карактеристичен и Паркинсоновиот синдром. Поради отсуство или намалување на трезвено разбирање за тоа што се случува со пациентот, обемот на поплаки се намалува.

Нарушувањата на личноста можат да се манифестираат како ретардирана реакција, експлозивна состојба, апатичен-абуличен симптом и психолошки абнормалности. Во прилог на невродинамички (или дисрегулаторни) дефекти во когнитивната сфера, можна е манифестација на нарушувања во работењето, како што се оштетување на говорот и меморијата, намалена способност за размислување итн.

Сите овие симптоми подоцна можат да преминат во деменција. Вториот доведува до неможност за брзо прилагодување кон новата ситуација, до пад на перформансите во личните, социјалните и професионалните полиња на животот. Многу често, лекарите укажуваат на попреченост на една личност. Во одреден момент, пациентот престанува да си служи себеси.

Комбинирани лекови

Во прилог на главната терапија опишана погоре, во зависност од механизмот што ја предизвика болеста, се пропишува индивидуален третман, кој е дизајниран да ги нормализира реолошките својства на крвта и да воспостави венски проток на крв, нормализирајќи ја микроциркулацијата. Типично, ваквите лекови имаат невротрофични и ангиопротективни својства. На пример, лекар може да препише една од следниве комбинации:

 1. цинаризин (не повеќе од 75 mg) заедно со пирацетам (1-1,2 g на ден);
 2. пирацетам (не повеќе од 1,2 g) со винпоцетин (15 mg на ден);
 3. ницерголин (не повеќе од 30 mg на ден) и пентоксифилин (приближно 300 mg на ден).

Типично, ваквите комбинации на лекови се препишуваат не повеќе од двапати годишно, секој курс трае околу 2 месеци.

Трет степен на патологија

Во оваа фаза, се јавува декомпензација. Исцрпени се сите можности на мозокот, како резултат на што симптомите стануваат посветли.

Се забележува сериозно оштетување на моторот. Одењето на пациентот станува нестабилно, тешко му е да се движи, а при одење често губи рамнотежа и паѓа. Се појавуваат други, посериозни и поопасни повреди:

 • едно лице често ја губи свеста, што е придружено со целосно опуштање на мускулите, намалување на крвниот притисок, недостаток на реакција на светлина;
 • се развива уринарна инконтиненција;
 • Процесите на голтање се нарушени - многу е лесно човек да се задави додека јаде;
 • се развива психо-органскиот синдром - пациентот често паѓа во ступор, станува несвесен, ја губи способноста да го контролира своето однесување;
 • Паркинсоновиот синдром се манифестира, се карактеризира со ригидност на мускулите, тремор, епилептични напади.

Ако не се лекува, патологијата може да доведе до целосна деменција.

Хронична церебрална исхемија од 2 степен

Фазите се одредуваат со клинички манифестации и невролошки симптоми.

Клиничките манифестации вклучуваат нарушувања на движењето, пропаѓање на меморијата, пречки во учењето, емоционални скокови во однесувањето, ненадејни промени во расположението и однесувањето.

Јас диплома

Откријте мали фокални невролошки нарушувања. Церебрална исхемија од 1 степен надворешно се манифестира во забавување на одењето, едно лице почнува да „критикува“ за време на одењето.

Во емоционална смисла, се појавува раздразливост, солза, расположение, едно лице има тенденција на депресија, мрачни мисли. Нивото на интелигенција почнува да опаѓа. Квалитетот на животот во оваа фаза практично не страда.

II степен

ХИГМ напредува, лезиите се шират понатаму. Мускулите почнуваат да се грчат без оглед на желбата на една личност. Мускулите на лицето и јазикот можат да бидат парализирани.

Поради намалување на интелигенцијата, пациентот губи интерес за околината, во сите настани, ја губи контролата над она што се случува, не може да ги координира своите постапки. Compалбите се скоро отсутни, бидејќи едно лице е слабо свесно за неговата состојба.

Постојат знаци на лошо прилагодување, и социјални и професионални. Пациентот може да си служи самостојно.

III степен

4700898 1ishemiya golovnogo mozga prichinyi zabolevaniya - Фокуси на хронична церебрална исхемија што е тоа

Исхемијата од 3 степен се манифестира со сериозни промени во телото. Присутни се неконтролирано мокрење и движења на дебелото црево. Чувството на рамнотежа при одење е нарушено до тој степен што пациентот не може да се движи без помош од надворешни лица или бара поддршка.

Постои емоционална деградација, карактеристични се очигледни ментални нарушувања, несоодветни активности. Меморијата е значително намалена, процесот на размислување се влошува и нарушувањето на говорот станува очигледно. Едно лице не е во состојба да го контролира своето однесување, тој може одеднаш да падне во ступор или да ја изгуби свеста.

Нема социјална адаптација, способноста за самопослужување умира. Дијагностика

Се базира на анализа на анамнезата, присуство на карактеристични симптоми. Отежнувачки околности препознаваат присуство на коронарна срцева болест кај пациент, срцева слабост, висок крвен притисок.

Општа анализа на урина и крв се зема за истражување, се спроведуваат биохемиски студии за да се утврди нивото на гликоза и липидниот спектар.

ЕКГ и ултразвук на срцето се потребни за откривање на тромб или плакета на холестерол.

Се прави ултразвук на мозокот, дуплекс скенирање, што помага да се идентификуваат абнормалности во структурата и функционалноста на крвните садови.

3638412 2narusheniya pamyati i kognitivnoy funktsii golovnogo mozga chastyie priznaki distsirkulyatornoy entsefalopatii - Фокуси на хронична церебрална исхемија што е тоа

За да се утврди колку се засегнати theидовите на крвните садови, за да се утврди брзината на протокот на крв, се прави ултразвучна доплерографија.

Постојат три фази. Секој од нив се карактеризира, како што веќе споменавме, со дополнителни симптоми. Соодветно на тоа, потребниот третман исто така варира. Исклучително е важно да не се започне болеста. При првите симптоми, треба да се консултирате со лекар за да не го пропуштите моментот на развој на сериозно заболување.

 1. Исхемија на мозок од 1 степен. Во принцип, пациентот е сосема нормален. Понекогаш има мала слабост, треска, вртоглавица. По физичка работа, се појавува болка во рацете. Во некои случаи, се забележува промена во одењето. Едно лице, како да е, „pирка“, прави помали чекори. Луѓето околу вас може да забележат промена во темпераментот и природата на пациентот. Како по правило, церебрална исхемија од 1 степен предизвикува на пациентот необјасниво чувство на вознемиреност, постојана раздразливост, понекогаш дури и депресија. Ако набveудувате личност повнимателно, може да откриете расеаност. На пациентот е многу тешко да се концентрира, концентрира. Бавно размислување е исто така карактеристично.
 2. Церебрална исхемија од 2 степен. Оваа фаза се карактеризира со зголемување на симптомите. Едно лице чувствува прогресија на главоболки, гадење. Нарушувањата во однесувањето се поизразени и веќе се прилично забележливи. Се губи светски и професионални вештини. Способноста да се планира акција е сè потешка. Во исто време, критичкото самопочитување на однесувањето е намалено.
 3. Церебрална исхемија од 3 степен. Апсолутната неактивност во однос на третманот доведува до оваа фаза. Откриена е акутна лезија на скоро сите невролошки функции. Пациентот манифестира Паркинсонов синдром, нарушени моторни функции на сите екстремитети, уринарна инконтиненција. Намалената способност за контрола на нозете и губење на рамнотежата го отежнуваат одењето. Во некои случаи, движењето е целосно невозможно. Таквиот пациент губи ориентација во вселената. Понекогаш тој не може адекватно да разбере дали стои, лежи или седи. Говорот е сериозно нарушен, меморијата е изгубена и размислувањето е отсутно. Менталните нарушувања достигнуваат кулминација, понекогаш можете да набудувате целосно распаѓање на личноста.

Секоја фаза на развој на таква патологија е придружена со збир на специфични симптоми. Хронична церебрална исхемија од 1 степен се карактеризира со заматена клиничка слика. Отпрвин се појавува само мала слабост. Пациентите стануваат слаби и поспани. Се појавуваат треска. И покрај постојаниот замор, не е лесно човек да заспие.

Можеби појава на мигрена, тинитус, вртоглавица. Забележана е постепена промена во одењето - едно лице или премногу напорно стои или се шета додека шета.

Хронична церебрална исхемија од 1 степен е придружена со емоционална лабилност и когнитивно оштетување. На пациентот е тешко да се концентрира, менталните процеси се забавуваат, се појавува постојано расеаност. Можни се и нарушувања на личноста - се појавува прекумерна агресија, раздразливост или, напротив, апатија и депресија.

2812061 3atorvastatin preparat dlya snijeniya urovnya holesterina - Фокуси на хронична церебрална исхемија што е тоа

Оваа фаза на болеста е фаза на субкомпензација. Хронична церебрална исхемија од 2 степен е придружена со повеќе очигледни нарушувања. Замор, слабост, главоболки, емоционални нарушувања - сите овие симптоми стануваат поизразени. Други знаци им се придружуваат:

 • Атаксијата се појавува со многу забележлива нарушена координација.
 • Наспроти позадината на хронична церебрална исхемија, постепено се развиваат интелектуални нарушувања кои неизбежно доведуваат до деградација на поединецот.
 • Пациентот станува апатичен, рамнодушен, го губи интересот за светот околу него.
 • Способноста на човекот да ги контролира своите постапки, да планира, се влошува.
 • Наспроти позадината на хронична церебрална исхемија од 2 степен, способноста за професионална и социјална адаптација е значително намалена.

Хронична церебрална исхемија: код за МКБ-10 и информации за општа патологија

Многу луѓе се заинтересирани за дополнителни информации за таква болест. Во современата медицинска пракса, таквата патологија како хронична церебрална исхемија е доста честа. МКБ ја упатува оваа состојба на групата „Други цереброваскуларни заболувања“ под кодот I67.

Оваа болест се развива во позадина на продолжена цереброваскуларна несреќа. Како што знаете, нервното ткиво е исклучително чувствително на нивото на кислород, гликоза и други хранливи материи. Затоа нивниот постојан недостаток доведува до оштетување на одредени делови од централниот нервен систем. Фокусите на хронична церебрална исхемија, како по правило, се дифузни. Во секој случај, патологијата доведува до кршење на функциите на одреден дел од централниот нервен систем, што, се разбира, влијае на состојбата на пациентот.

Svetlana Borszavich

Општ лекар, cardiolогист, со активна работа во терапија, гастроентерологија, cardiolогија, ревматологија, имунологија со алергологија.
Течно општо во клиничките методи за дијагностицирање и третман на срцеви заболувања, како и електрокардиографија, ехокардиографија, следење на колера на ЕКГ и дневно следење на крвниот притисок.
Комплексот на третман развиен од авторот значително помага при цереброваскуларни повреди и метаболички нарушувања во мозокот и васкуларните заболувања: хипертензија и компликации предизвикани од дијабетес.
Авторот е член на Европското друштво на терапевти, редовен учесник на научни конференции и конгреси од областа на cardiology и општа медицина. Таа повеќепати учествувала во истражувачка програма на приватен универзитет во Јапонија од областа на медицината за реконструкција.

Detonic