Итна медицинска помош во алгоритмот на акции во Каксахстан

ACS започнува кога уништената атеросклеротична плоча ја стимулира агрегацијата на тромбоцитите и формирањето на згрутчување на крвта во коронарните артерии. Во следната фаза, тромб го запушува садот, со што се намалува миокардната перфузија. Богата со тромбоцити, може да лачи вазоконстриктори - серотонин и тромбоксан А2.

 • нестабилна ангина пекторис - делумна / периодична оклузија, недостаток на оштетување на миокардот;
 • не-Q инфаркт - делумна / периодична оклузија, оштетување на миокардот;
 • Q-инфаркт - целосна оклузија, оштетување на миокардот.

Миокардните клетки бараат кислород и аденозин 5б-трифосфат (АТП) за одржување на контрактилноста и електричната стабилност. Бидејќи тие се лишени од тоа, се јавува анаеробен метаболизам на гликоген, се формира помалку АТП, што доведува до откажување на пумпите за натриум-калиум и калциум и акумулација на јони на водород и лактат.

Класификација на акутен коронарен синдром ви овозможува да ги поделите пациентите во две групи:

 1. Пациенти со болка во градите кои траат повеќе од 20 минути, што не може да се олесни со земање нитроглицерин. На покачување на сегментот ЕКГ - СТ, што укажува на акутна оклузија на коронарната артерија. Во иднина, ова доведува до појава на Q-инфаркт.
 2. Пациенти со болка во градите кои траат повеќе од 20 минути, што не може да се олесни со земање нитроглицерин и пациенти со ангина пекторис од класа III, кои првпат се појавиле без стабилно покачување на ST сегментот (депресија, промена на Т). Оваа состојба се трансформира во не-Q-инфаркт или во нестабилна ангина.

Detonic - уникатен лек кој помага во борбата против хипертензијата во сите фази од нејзиниот развој.

Detonic за нормализација на притисокот

Сложениот ефект на растителните компоненти на лекот Detonic на theидовите на крвните садови и автономниот нервен систем придонесуваат за брзо намалување на крвниот притисок. Покрај тоа, оваа дрога спречува развој на атеросклероза, благодарение на уникатните компоненти кои се вклучени во синтезата на лецитин, аминокиселина која го регулира метаболизмот на холестерол и спречува формирање на атеросклеротични плаки.

Detonic не зависност и синдром на повлекување, бидејќи сите компоненти на производот се природни.

Детални информации за Detonic се наоѓа на страницата на производителот www.detonicnd.com.

дијагностика

Прво на сите, дијагнозата на ACS започнува со историја и детални поплаки: продолжена (повеќе од 20 минути) интензивна болка во градите од притискачка природа, отежнато дишење, страв од смрт - сличен комплекс на симптоми практично не се јавува во друго срце патологии.

Главната цел на физичкиот преглед е да се исклучат болки од нердијално потекло, не-исхемични срцеви заболувања, како и какви било патологии што потенцијално можат да ја зголемат исхемијата.

Електрокардиограм (ЕКГ) во состојба на мирување - е „златниот метод“ за дијагностицирање на ACS, како и метод на скрининг за други болести придружени со болка.

ЕКГ во мирување мора да се спореди со прелиминарен кардиограм и со ЕКГ по исчезнувањето на болката.

Друга предност на овој метод е леснотијата на извршување - управувањето со пациентот е достапно и во болницата, во клиниката и во амбулантата за семеен тип.

За време на смртта на миокардот, срцевите клетки умираат. Ензимите од кардиомиоцитите влегуваат во крвотокот и продолжуваат да циркулираат во него уште некое време. Користејќи специјални тестови, можете да ја одредите концентрацијата на овие супстанции, да го процените степенот на оштетување и исто така да го утврдите фактот на некротични промени во срцевиот мускул.

Ознаки на некротични промени во миокардот се:

 1. Тропонин-Т.
 2. Тропонин-I.
 3. Миоглобин.
 4. Креатин фосфокиназа (МВ).

Ехокардиографија - овој метод е широко користен за разјаснување на дијагнозата, но не е погоден за поставување, бидејќи не ви дозволува да видите мали фокуси на некроза.

Знаци на ACS се:

 1. Функција на патолошки вентил.
 2. Зголемени комори на срцето.
 3. Бурен проток на крв.
 4. Зголемена инфериорна вена.

Овој метод се користи ако е потребно да се утврди точната локализација на некротичниот фокус. Нејзината суштина е дека здравите и оштетените клетки имаат различна биохемиска активност. Со воведување на специјални реагенси, вторите ќе се акумулираат селективно или во здрави или во мртви клетки (во зависност од реагенсот), што прецизно ќе утврди присуство на оштетени области.

Коронарографијата е прилично комплицирана, но доста информативна метода за проучување на АКС. Нејзината суштина е спроведување на слика на х-зраци по администрација на контрастно средство во коронарните артерии. Коронарографијата ви овозможува да ја одредите точната локација и степенот на стеснување на погодената артерија.

133717259 617x416 - Итна помош во алгоритмот за акција на окс казахстан

Задолжителни (стандардни) дијагностички мерки за сомневање за ACS се електрокардиограм и определување на маркери за некроза. Останатите се препишуваат доколку е потребно - во зависност од спецификите на болеста кај секој пациент.

Итна помош за акутен коронарен синдром зависи од неговата варијанта и се спроведува врз основа на специјално развиени протоколи. Во ACS со височина ST сегмент:

 1. Пациентите хоспитализирани не подоцна од 12 часа по појавата на симптомите, се индицирани за механичка (перкутана коронарна интервенција (ПЦИ) или фармаколошка реперфузија).
 2. PCI се претпочита доколку се произведува не подоцна од 120 мин. По првиот повик за медицинска помош.
 3. Ако е невозможно да се изврши PCI 120 минути. Се изведува терапија со тромболиза.
 4. Во случај на успешна тромболиза, пациентот се испраќа во центарот за коронарна ангиографија 3-24 часа. Во случај на неефикасна тромболиза, неопходна е итна ангиографија.
 5. Антитромбоцитна и антикоагулантна терапија.
 6. Терапија за намалување на липидите.

Алгоритам за помош за ACS без издигнување на ST сегментот:

 1. Проценка на клиничката состојба, потврда на дијагнозата.
 2. Терапија со лекови: анти-исхемични лекови, антикоагуланси и антитромбоцитни агенси.
 3. Коронарна реваскуларизација.
 4. Статини

Нитроглицерин е вазодилататор кој ја намалува побарувачката на кислород во миокардот. Се администрира сублингвално или се користи спреј за букали (0,3-0,6 mg) на секои 5 минути, вкупно 3 дози.

Ако болката продолжи, треба да се започне со администрација на интравенски нитроглицерин (почетна стапка од 5-10 μg / min со негово зголемување до 10 μg / min на секои 3-5 минути додека не се повлечат симптомите).

a31799731d243befde66ad2f9856d574 - Итна помош на алгоритмот за акција на окс казахстан

Апсолутна контраиндикација за употреба на нитроглицерин е хипотензија.

Морфиумот се препорачува по 3 дози на нитроглицерин, или кога симптомите на исхемија се повторуваат за време на третманот. Во такви случаи, од 1 до 5 mg морфиум сулфат може да се администрира интравенски на секои 5-30 минути доколку е потребно, со внимателно следење на крвниот притисок и стапката на дишење. Морфинот делува како моќен аналгетик.

β-блокаторите ги инхибираат β-1 адренергичните рецептори во миокардот, ја намалуваат неговата контрактилност и отчукувањата на срцето. Во отсуство на контраиндикации, терапијата со орални форми на β-блокатори треба да започне во текот на првите 24 часа. За сите пациенти, дозата треба да се прилагоди за да се постигне срцев ритам од 50 до 60 отчукувања во минута.

Во странски препораки, забележано е дека во отсуство на хипотензија или други познати контраиндикации, орална администрација на инхибитор на ангиотензин конвертирачки ензим (еналаприл, лисиноприл) или блокатор на рецептори на ангиотензин II, за пациенти кои не толерираат ACE инхибитори (валсартан, лосартан) во текот на првите 24 часа, значително намален број на смртни случаи.

Пациент со ACS е хоспитализиран во одделот за интензивна нега или единица за интензивна нега на cardiology со строг одмор во кревет, поврзување на уред за постојан мониторинг и XNUMX-часовен медицински надзор.

7f5238110d87fb97a741ebdf5feba94c - Итна помош во алгоритмот за акција на окс казахстан

Комплексот на терапевтски мерки вклучува:

 • Коронаролитици - нитрати интравенски до целосно исчезнување на нападите на болка;
 • Антитромбоцитни агенси кои ја намалуваат вискозноста на крвта - клопидогрел, аспирин;
 • Антикоагуланси - хепарин и неговите аналози;
 • Адренергични блокатори - пропранолол, метопролол и аналози;
 • Блокирачи на калциумовите канали - верапамил, амлодипин, нифедипин, цинаризин, стугерон и други.

Лековите од групата блокатори ја намалуваат чувствителноста на артериските рецептори на адреналин и калциум, спречувајќи појава на спазам.

Со неуспех на третманот или со целосна оклузија на артеријата откриена со коронарна ангиографија, итно се изведува ендовазална хирургија - стентирање.

 • Васкуларна сонда се вметнува низ садовите на бутот во шуплината на срцето, насочувајќи го во луменот на погодената артерија, проширувајќи го, отстранувајќи го тромбот и поставувајќи стент (одвоен цилиндар, внатрешна рамка), кој сигурно штити од стеснување на луменот.
 • Прво, сите лекови се инјектираат, по стабилизацијата, тие се префрлаат на нивната форма на таблети.
 • По отпуштањето, пациентот треба да биде под надзор на а cardiolогист, добијте го потребниот медицински третман, подложете на редовно испитување.

Антитромботична терапија е камен-темелник во третманот на пациенти со ACS. Вклучува две компоненти: антитромбоцитна и антикоагулантна терапија.

Аспирин. Ја блокира синтезата на тромбоксан А2 со неповратно инхибирање на циклооксигеназа-1, со што се намалува агрегацијата на тромбоцитите. Почетната дневна доза треба да биде од 162 до 325 мг, а потоа да се намали - од 75 на 162 мг. Се користи за долгорочна секундарна превенција.

Клопидогрел е препорачана алтернатива за пациенти кои не можат да толерираат аспирин. Ја намалува активирањето и агрегацијата на тромбоцитите и ја намалува вискозноста на крвта. Дозата на вчитување е 600 mg, придружната доза е 75 mg на ден. Терапија со клопидогрел и аспирин се препорачува за скоро сите пациенти со АКС.

Нефракциониран хепарин (UFH). Резултатите од неколку рандомизирани испитувања покажуваат дека UFH е поврзана со пониски стапки на смртност отколку само со аспирин терапија. Но, кога е пропишано, потребно е следење на активираното парцијално тромбопластинско време (PTT) за да се спречи крварење.

Фондопаринукс е синтетички пентасахарид, кој е индиректен инхибитор на факторот XA и бара антитромбин за да се постигне терапевтски ефект. Овој лек е поповолен од другите антикоагуланси за пациенти кои се подложени на конзервативна терапија и кај пациенти со зголемен ризик од крварење.

Во отсуство на контраиндикации, треба да се започне терапија за намалување на липидите со статини за сите пациенти со АКС, без оглед на почетниот холестерол и ЛДЛ.

Стрептокиназа - 1,5 милиони, I / O OD за 30-60 мин;

 • Алтеплаза - 15 mg IV болус, 0,75 mg / kg телесна тежина 30 минути, а потоа 0,5 mg / kg 60 минути; вкупната доза не треба да надминува 100 mg;
 • Тенектоплаза - болус во / во воведувањето на лекот зависи од тежината на пациентот: 30 mg со маса помала од 60 kg; 35 mg на 60-69 кг; 40 mg на 70-79 кг; 45 mg на 80-89 кг; 50 mg на тежина повеќе од 90 kg.

Акутен коронарен синдром: итна помош, третман, препораки

Терминот „акутен коронарен синдром“ се однесува на итна опасност по животот. Во овој случај, протокот на крв низ една од артериите што го хранат срцето се намалува толку многу што поголем или помал дел од миокардот или престанува да ја извршува својата функција нормално или целосно умира.

Дијагнозата важи само во текот на првите денови од развојот на оваа состојба, додека лекарите разликуваат - едно лице има нестабилна ангина или тоа е почеток на миокарден инфаркт.

Во исто време (додека се спроведува дијагнозата), cardiolогистите ги преземаат сите можни мерки за враќање на проодноста на оштетената артерија.

Акутниот коронарен синдром бара итна помош. Ако зборуваме за миокарден инфаркт, тогаш само во текот на првите (од почетокот на првичните симптоми) 90 минути сè уште е можно да се воведе лек што ќе раствори тромб во артеријата што го храни срцето.

По 90 минути, лекарите можат само да му помогнат на телото на секој начин да ја намалат областа на областа што умира, да ги одржуваат основните витални функции и да се обидат да избегнат компликации. Затоа, ненадејна болка во срцето што се развива кога не помине во рок од неколку минути одмор, дури и ако овој симптом се појави првпат, бара итен повик за итен случај.

730cfe3a9ead1a6083afd9b107bc4e3c - Итна помош во алгоритмот за акција на окс Казахстан

Не плашете се да изгледате како алармист и побарајте медицинска помош, бидејќи со секоја минута се акумулираат неповратни промени во миокардот.

Следно, ќе разгледаме кои симптоми, покрај болката во срцето, треба да обрнете внимание, што треба да се направи пред да пристигне брзата помош. Ние исто така ќе кажеме за тоа кој е со поголема веројатност да развие акутен коронарен синдром.

Нестабилна ангина пекторис е состојба во која, против позадината на физички напор или одмор, се појавува болка зад градната коска, која има притисок, горење или компресивен карактер. Таквата болка зрачи со вилицата, левата рака, левото рамо сечиво. Исто така, може да се манифестира во абдоминална болка, гадење.

Нестабилна ангина пекторис се вели кога овие симптоми или:

 • се случи само (тоа е, пред лицето да изврши оптоварувања без болка во срцето, отежнато дишење или непријатност во стомакот);
 • почна да се јавува при помал товар;
 • стануваат посилни или траат подолго;
 • почна да се појавува сам.

Во срцето на нестабилната ангина пекторис е стеснување или спазам на луменот на поголема или помала артерија која храни, соодветно, со поголем или помал дел од миокардот.

Покрај тоа, ова стеснување треба да биде повеќе од 50% од дијаметарот на артеријата во оваа област или опструкцијата на крвниот пат (скоро секогаш е атеросклеротична плоча) не е фиксирана, но варира со протокот на крв, повеќе или помалку блокирање на артеријата.

Миокарден инфаркт

Акутен коронарен синдром без покачување на ST сегментот е или нестабилна ангина или срцев удар без покачување на овој сегмент. На сцената пред хоспитализација во А. cardiology болница, овие 2 услови не се разликуваат - нема потребни услови и опрема за ова. Ако на кардиограмот е видлива покачување на ST сегментот, може да се постави дијагноза на Акутен миокарден инфаркт.

Третманот на акутен коронарен синдром зависи од тоа каков ќе биде типот на болеста - со или без покачување на СТ.

Ако веќе е видливо формирање на длабок („инфаркт“) Q бран на ЕКГ, дијагнозата е „Q-миокарден инфаркт“, а не акутен коронарен синдром.

Ова сугерира дека е погодена голема гранка на коронарната артерија, а фокусот на миокардот што умира е доста голем (голем фокален миокарден инфаркт).

Таквата болест се јавува со целосна блокада на голема гранка на коронарната артерија со густа тромботска маса.

Алармот мора да се вклучи ако вие или вашиот роднина ги направите следниве поплаки:

 • Болка зад градната коска, чие ширење е прикажано со тупаница, а не со прст (т.е. боли голема површина). Болката гори, пече, силна. Не мора да се дефинира лево, но може да се локализира во средината или на десната страна на градната коска. Дава на левата страна од телото: половина од долната вилица, раката, рамото, вратот, грбот. Неговиот интензитет не се менува во зависност од положбата на телото, но може да се забележат неколку напади на таква болка, меѓу кои има неколку практично безболни „празнини“ (ова е карактеристично за синдром со издигнување на ST сегментот).
  Не се отстранува со нитроглицерин или слични лекови. Стравот се приклучува на болката, се појавува пот на телото, може да има гадење или повраќање.
 • Отежнато дишење, што често е придружено со чувство на недостаток на воздух. Ако овој симптом се развие како знак на белодробен едем, тогаш се задушува, се појавува кашлица, розов пенлив спутум може да кашла.
 • Нарушувања на ритамот, кои се чувствуваат како прекини во работата на срцето, непријатност во градите, ненадејни потреси на срцето против ребрата, паузи помеѓу срцевите контракции. Како резултат на такви неправилни контракции, во најлош случај, губење на свеста се јавува многу брзо, во најдобар случај - главоболка, вртоглавица.
 • Болката може да се почувствува во горниот дел на стомакот и може да биде придружена со олабавување на столицата, гадење и повраќање, што не носи олеснување. Исто така е придружено со страв, понекогаш - чувство на срцеви палпитации, неправилно чукање на срцето, отежнато дишење.
 • Во некои случаи, акутниот коронарен синдром може да започне со губење на свеста.
 • Постои варијанта на текот на акутниот коронарен синдром, манифестирана со вртоглавица, повраќање, гадење, во ретки случаи - фокални симптоми (асиметрија на лицето, парализа, пареза, нарушено голтање и така натаму).

Засилените или чести болки зад градната коска исто така треба да алармираат, за што едно лице знае дека се манифестира неговата ангина пекторис, зголемен недостаток на здив и замор. Неколку дена или недели по ова, 2/3 од луѓето развиваат акутен коронарен синдром.

a1609caf2d71dfb9e01c6799bda4abf2 - Итна помош во алгоритмот за акција на окс Казахстан

Особено висок ризик од развој на акутен срцев синдром кај такви луѓе:

 • пушачи;
 • лица со прекумерна тежина;
 • злоупотребувачи на алкохол;
 • loversубители на солени јадења;
 • водење на седентарен начин на живот;
 • loversубители на кафе;
 • има нарушување на метаболизмот на липидите (на пример, висок холестерол, ЛДЛ или ВЛДЛ во тест на крвта за липиден профил);
 • со утврдена дијагноза на атеросклероза;
 • со дијагноза на нестабилна ангина пекторис;
 • ако се утврдат атеросклеротични плаки во една од коронарните (кои го негуваат срцето) артерии;
 • кои веќе претрпеле миокарден инфаркт;
 • chocolateубители на чоколадо.

Прва помош

Помошта треба да се започне дома. Во овој случај, првата акција треба да биде повик за брза помош. Понатаму, алгоритмот е како што следува:

 1. Неопходно е да се постави лицето на креветот, на грбот, но во исто време главата и рамената треба да се подигнат, правејќи агол од 30-40 степени со телото.
 2. Облеката и ременот мора да се одврзат, така што дишењето на лицето не ограничува ништо.
 3. Ако нема знаци на белодробен едем, дајте му на лицето 2-3 таблети аспирин („Аспекарда“, „Аспетер“, „Кардиомагнил“, „Аспирин-кардио“) или „Клопидогрел“ (тоа е 160-325 мг аспирин) ) Тие треба да се џвакаат. Ова ја зголемува веројатноста за растворање на тромбот, кој (сам по себе, или слоевит на атеросклеротична плоча) го блокирал луменот на една од артериите што го хранат срцето.
 4. Отворете ги прозорците или прозорците (доколку е потребно, лицето треба да биде покриено): на овој начин пациентот ќе добие повеќе кислород.
 5. Ако крвниот притисок е поголем од 90/60 mm Hg, дајте му на лицето 1 таблета нитроглицерин под јазикот (овој лек ги шири садовите што го хранат срцето). Повторно давајте нитроглицерин може да се даде уште 2 пати, со интервал од 5-10 минути. Дури и ако по администрација од 1-3 пати, лицето се чувствува подобро, болката поминала, во никој случај не можете да одбиете хоспитализација!
 6. Ако порано некое лице земало лекови од групата на бета-блокатори (Анаприлин, Метопролол, Атенолол, Корвитол, Бисопролол), по аспирин треба да даде 1 таблета од оваа дрога. Тоа ќе ја намали побарувачката на миокарден кислород, дозволувајќи му да се опорави. Забелешка! Бета-блокатор може да се даде ако крвниот притисок е поголем од 110/70 mmHg, а пулсот е повеќе од 60 отчукувања во минута.
 7. Ако некое лице пие антиаритмични лекови (на пример, Аритмил или Кордарон), и тој чувствува нарушување на ритамот, треба да ја пиете оваа таблета. Паралелно, самиот пациент треба да започне длабоко и силно да кашла пред доаѓањето на брзата помош.
 8. Цело време пред доаѓањето на брзата помош треба да бидете близу до лицето, да ја следите неговата состојба. Ако пациентот е свесен и чувствува чувство на страв, паника, треба да се увери, но да не се залемени од валеријана (можеби е неопходна реанимација, а полн стомак може само да се меша), но смири со зборови.
 9. Со напади, едно лице во близина треба да помогне да се обезбеди проодност на дишните патишта. За да го направите ова, земајќи ги аглите на долната вилица и областа под брадата, поместете ја долната вилица така што долните заби се наоѓаат пред горните. Од оваа позиција, вештачко дишење на устата до носот може да се направи ако се изгуби спонтано дишење.
 10. Ако лицето престана да дише, проверете го пулсот на вратот (од двете страни на јаболкото на Адам), и ако нема пулс, започнете со реанимација: 30 директен притисок на долниот дел на градната коска (така што коската се движи надолу ), потоа 2 вдишувања во носот или устата. Во овој случај, долната вилица треба да ја држи подрачјето под брадата, така што долните заби се пред горните.
 11. Пронајдете филмови со ЕКГ и лекови што ги зема пациентот за да им ги покаже на давателите на здравствени услуги. Ова нема да им треба на прво место, но ќе биде потребно.

Медицинска нега за акутен коронарен синдром започнува со истовремени дејства:

 • обезбедување на витални функции. За да го направите ова, се снабдува кислород: ако дишењето е независно, тогаш преку назалните канили, ако нема дишење, тогаш се врши интубација на душникот и вештачка вентилација. Ако крвниот притисок е критично низок, специјалните лекови почнуваат да се инјектираат во вената, што ќе го зголеми;
 • паралелна регистрација на електрокардиограм. Тие гледаат на тоа дали има ST пораст или не. Ако има пораст, тогаш ако не постои можност за брза испорака на пациентот до специјализиран cardiolлогичка болница (под услов тимот да остане доволно екипиран), тие можат да започнат да вршат тромболиза (растворање на тромб) во вон болничка средина. Во отсуство на покачување на СТ, кога е веројатно дека тромбот што ја затнал артеријата е „свеж“, што може да се раствори, пациентот се носи на cardiolлогичка или мултидисциплинарна болница, каде што има единица за реанимација.
 • елиминирање на болката. За да го направите ова, инјектирајте наркотични или ненаркотични лекови против болки;
 • паралелно, со помош на брзи тестови (ленти каде капе капка крв, и тие покажуваат негативен резултат или позитивен), се утврдува нивото на тропонини, маркери на миокардна некроза. Нормално, нивото на тропонини треба да биде негативно.
 • ако нема знаци на крварење, антикоагуланси се администрираат под кожата: Клексан, Хепарин, Фраксипарин или други;
 • доколку е потребно, „нитроглицерин“ или „Изокет“ се администрира интравенски;
 • Исто така, може да се започнат интравенски бета-блокатори за да се намали побарувачката на кислород во миокардот.

Алгоритам 15 „Акутен коронарен синдром“

дијагностика

Историја на фактори на ризик или клинички знаци на корорнарна срцева болест. Изглед за прв пат или промена на вообичаената ангинална болка.

Со нестабилна ангина, прво појавување на чести или тешки ангинозни напади (или нивни еквиваленти), влошување на текот на претходно постоечката ангина, продолжување или појава на ангина во првите 14 дена од миокарден инфаркт. Особено опасна е појавата на болка во ангината само на почетокот.

 • Со миокарден инфаркт, ангинозен статус, поретко, други опции за појава на болеста: астматичен (срцева астма, пулмонален едем), аритмичен (несвестица, ненадејна смрт, МАК синдром), цереброваскуларни (акутни невролошки симптоми), абдоминална (епигастрична болка , гадење, повраќање) лошосимптоматски (слабост, нејасни сензации во градите).
 • Во првите часови на болеста, промените во ЕКГ може да бидат отсутни или недефинирани, во некои случаи, полиомиелитизмот на сегментот СТ е снимен во две или повеќе соседни води или акутна (претпоставуваме акутна) блокада на блокот на левата гранка со формирање на патолошки бран Q во иднина.
 • Неколку часа по почетокот на болеста, позитивни биохемиски маркери на миокардна некроза (особено позитивен тест за тропонин).

Со нестабилна ангина пекторис во повеќето случаи - со кардијалгија, екстракардијална болка, ретко со белодробна емболија, акутни заболувања на абдоминалните органи (панкреатит, итн.).

Со миокарден инфаркт во повеќето случаи со нестабилна ангина пекторис, кардијалгија. екстракардијални болки, белодробна емболија, акутни заболувања на абдоминалните органи (првенствено панкреатит), понекогаш со пилинг аортна аневризма, спонтан пневмоторакс.

 1. За да се обезбеди итна помош (особено во првите часови на болеста или со компликации), индицирана е катетеризација на периферните вени; треба да се обезбеди подготвеност за кардиопулмонална реанимација.
 2. Доколку има дополнителни индикации (постојана или периодична ангинална болка, артериска хипертензија) и доколку е можно следење на хемодинамиката и отчукувањата на срцето, доктори на специјализирани cardiolлогичките тимови за итни случаи можат да започнат третман со интравенска администрација на β-блокатори: пропранолол (1 mg на секои 3 пати - 5 минути до постигнување на клиничкиот ефект, но не повеќе од 6-8 mg) или метопролол (5 mg повторно по 5-10 минути до ефектот, но не повеќе од 15 mg).
 3. Да се ​​изврши инвазивна интервенција (дилатација на балон, стентирање) хоспитализирани пациенти земајќи го предвид минималното време на транспорт.
 4. За тромболитичка терапија за миокарден инфаркт со покачување на ST сегментот (во првите 6, а во случај на повторувачка болка - до 12 часа од почетокот на болеста)
 • контактирајте го советодавниот центар на ГМДСС за да го вклучите пациентот во регистарот;
 • Добијте информирана согласност од пациентот
 • оцени контраиндикации;
 • внесете тромболитички лек во согласност со упатствата за употреба.

Svetlana Borszavich

Општ лекар, cardiolогист, со активна работа во терапија, гастроентерологија, cardiolогија, ревматологија, имунологија со алергологија.
Течно општо во клиничките методи за дијагностицирање и третман на срцеви заболувања, како и електрокардиографија, ехокардиографија, следење на колера на ЕКГ и дневно следење на крвниот притисок.
Комплексот на третман развиен од авторот значително помага при цереброваскуларни повреди и метаболички нарушувања во мозокот и васкуларните заболувања: хипертензија и компликации предизвикани од дијабетес.
Авторот е член на Европското друштво на терапевти, редовен учесник на научни конференции и конгреси од областа на cardiology и општа медицина. Таа повеќепати учествувала во истражувачка програма на приватен универзитет во Јапонија од областа на медицината за реконструкција.

Detonic