Одредување на проширени вени на долните екстремитети

Сите вени во човечкото тело се поделени на длабоки, површни и перфорирани. Длабоките садови ја извршуваат скоро целата работа (90%) при транспорт на крв до срцето, а перфорираните садови се еден вид мост помеѓу длабокото и површното. Структурата на вените вклучува присуство на вентили кои го насочуваат и олеснуваат одливот на крв само во вистинската насока.

За целосна перцепција на сериозноста на болеста, вреди да се напомене дека нејзината прогресија се заканува со развој на тромбофлебитис, блокада на пулмоналната артерија со тромб (или тромбоемболизам), како и трофични чиреви на потколеницата, лимфостаза ( едем на долните екстремитети) и многу други проблеми што можат да доведат до смрт на пациентот.

Проширените вени се патолошка состојба во која се забележува абнормално ширење на венски садови. Ова се должи на нарушувања на циркулацијата, како и инсуфициенција на венските валвули.

Името на болеста на латински значи „надуеност“. Всушност, само надуеност на вените може да се забележи со голо око на погодената област на телото. Сепак, ова укажува на динамичен развој на болеста и не е симптом на рани проширени вени.

Вените на нозете претрпуваат најмногу варикозни промени, но патологија може да се забележи и во садовите на theидовите на големата и малата карлица. Многу ретки случаи на ова заболување во садовите на горните екстремитети.

Вреди да се напомене дека појавата на првите знаци на проширени вени на нозете, како и нивниот понатамошен развој (во отсуство на третман) кај жени е забележан неколку пати почесто отколку кај мажите. Покрај тоа, индикаторот за возраст не е важен.

Оштетувањето на венските wallsидови може да има бактериска, физичка, трауматска, хемиска природа на потекло.

Врз основа на ова, може да се разликуваат следниве провоцирачки фактори за појава на такво заболување на нозете:

 • седентарен начин на живот;
 • наследност;
 • професионална активност поврзана со тежок физички напор или продолжен престој во една позиција (седење или стоење);
 • секојдневно носење тесна долна облека и чевли со високи потпетици;
 • значително зголемување на телесната тежина;
 • период на бременост, особено втората и следната.

Ако барем една од овие причини е присутна во животот, тогаш вреди веднаш да се елиминира или барем да се обрне поголемо внимание на состојбата на вените на нозете.

Варикозната болест на долните екстремитети е патологија на вените. Ја губат својата поранешна еластичност, почнуваат да се шират. Вентилите, неопходни за регулирање на протокот на крв, постепено откажуваат. Штом вентилите престанат да функционираат правилно, се појавуваат значителни проблеми со протокот на крв. Проширените вени на долните екстремитети се најчестиот проблем со кој се соочуваат флеболозите, иако самата болест може да влијае на другите делови од телото.

До околу 2000 година, во Русија и земјите од ЗНД имаше огромен број на различни класификации на проширени вени на нозете. Сепак, по конференцијата во Москва, беше усвоен унифициран систем за назначување на проширени вени на долните екстремитети. Се пресекуваше на многу начини со поразвиениот меѓународен систем што беше во сила во тоа време:

 1. Фаза 1 - лесна форма со минимални промени кои практично не влијаат на функционалноста на вентилите.
 2. Фаза 2 - сегментална форма, кога започнуваат проблеми со поткожни и перфорирани вентили.
 3. Фаза 3 е честа сорта кога ситуацијата со поткожни и перфорирани вентили се влошува и тие престануваат да работат.
 4. Фаза 4 - откажување на вентилите, вклучувајќи длабоки вени.

Класификацијата не работи сама, затоа, покрај неа, е наведено и степенот на хронична венска инсуфициенција. Ова ја прави индикацијата за дијагнозата поточна, обично точките на степенот на венска инсуфициенција се совпаѓаат со фазата на проширени вени:

 • 0 степен - нема инсуфициенција.
 • Одделение 1 се карактеризира со тежина во нозете.
 • Степен 2 предизвикува едем на екстремитетот, кој до утрото скоро целосно исчезнува.
 • Степен 3 може да се одреди со постојан оток на нозете, на кој се додава зголемената температура на погодените области, како и дамки на кожата.
 • Степен 4 е фаза во која се формира чир на кожата.

Во 2004 година, унифицираната класификација на проширени вени беше проширена и дополнета. До денес, бројот на видови на проширени вени на долните екстремитети, кој се користи во меѓународен формат на третман, има околу 40 поени. Меѓу нив, постојат одредени категории поврзани со перформансите, сериозноста на текот на болеста, анатомски развојни аномалии и така натаму. Конечниот запис за дијагнозата во меѓународен формат се состои од низа алфанумерички назнаки што се разбирливи само за специјалист.

Можни компликации и последици

Компликациите од проширени вени се развиваат главно во фаза на декомпензација. Овие вклучуваат:

 • флебитис (воспаление на проширената вена);
 • тромбофлебитис (воспаление на вена со формирање на згрутчување на крвта во нејзиниот лумен);
 • крварење од проширени јазли;
 • трофични чиреви;
 • белодробна емболија (белодробна емболија).

Третман на проширени вени на долните екстремитети

Медицината не мирува, но ја развива најновата технологија за борба против венските болести. Третман на проширени вени на долните екстремитети може да се изврши со конзервативни методи (лекови, минимално инвазивни процедури), хируршка интервенција, домашни лекови во комбинација со масажа.

Влошувањето на привлечноста на изгледот не е целата листа на можни проблеми. Компликациите и попреченоста можат да додадат на тоа. Современата медицина нуди широк спектар на нехируршки ефекти врз проблематичните области и често е физиотерапија за проширени вени на долните екстремитети што е најефикасна во почетните фази на болеста:

 1. Употребата на кремасти препарати, гелови, масти за проширени вени на долните екстремитети, овие лекови носат забележително олеснување. Тие лесно се нанесуваат на површината, не предизвикуваат болка и непријатност.
 2. Употреба на венотоници - лекови кои, со проширени вени на долните екстремитети, го нормализираат функционирањето на вените.
 3. Изложеност на ласер - метод на ендовенска ласерска облитерација на вените (ЕЛОВ) е широко користен во борбата против проширените вени. Принципот на постапката е да се запре функционирањето на проблематичната вена, поради дејството на термички зрак на неа. Ласерските манипулации се изведуваат под локална анестезија, не се потребни ограничувања на дејствата и дополнителен престој во клиниката. Веднаш по постапката, пациентот има право да си оди дома.
 4. Магнетотерапија за проширени вени на долните екстремитети е модерен помошен метод кој промовира разредување на крвта, ја стимулира циркулацијата на крвта и, како резултат, помага да се отстранат токсините од ткивата и да ги засити со кислород.
 5. Изложеност на радиофреквенција - радиофреквенциите работат слично како ласерот. Тие го исклучуваат проблематичниот сад од крвотокот, со што се елиминира ризикот од можни компликации;
 6. Склеротерапија - вклучува воведување на специјален лек во заболената вена, кој фаворизира лепење на theидовите на садот и негово елиминирање од крвотокот по некое време.

Вреди да се напомене дека се потребни прелиминарни консултации со лекар и посебна студија.

Варикозната болест на долните екстремитети е патолошка состојба која се карактеризира со развој на деформација на мускулните, серозните и мукозните мембрани на крвните садови од венски тип. Варикозната болест на долните екстремитети се развива како независна болест и е придружена со развој на голем број симптоматски симптоми карактеристични за тоа.

Со целосно отсуство на терапевтски мерки, може да се формираат сериозни здравствени последици, до целосно губење на заболениот екстремитет. Корекција на симптомите и патогенетски третман се препишуваат за секој пациент поединечно, во зависност од степенот на оштетување и сериозноста на структурните промени во wallsидовите на крвните садови.

Во современата клиничка пракса, постојат неколку опции за терапевтски мерки против проширени вени на долните екстремитети. Како што покажуваат статистичките податоци, оваа патологија често влијае на женската популација на планетата отколку на машката.

Во третманот на пациенти со проширени вени, се користат три главни методи.

Конзервативната терапија вклучува употреба на следниве методи на лекување:

 • Нормализација на физичката активност во текот на денот, компензација на работата и одморот и рационализирање на моторната активност во текот на денот.
 • Редовно спроведување на специјално дизајнирани, индивидуални физички вежби.
 • Лековите се вршат со употреба на лекови. Механизмот на дејствување, кој е насочен кон враќање на нормалниот мускулен тонус во wallsидовите на венските садови.

За ублажување на болката, на пациентите им е прикажана употреба на нестероидни антиинфламаторни лекови (на пример: Ибупрофен, Диклофенак). Конвулзивниот синдром се прекинува со употреба на антиконвулзивни лекови (фенитоин, карбамазепин), а отокот на ткивото се елиминира со тиазидни диуретични лекови (Акрипамид, Индапрес). Диуретиците ќе помогнат да се забрза процесот на излачување на патолошки акумулираната течност од телото.

Компресивна терапија значи минимално инвазивна техника, при што се изведува склероза на погодените области на садовите. За време на оваа техника на лекување, лекарот внесува игла во оштетениот сад, шприц прикачен на кој е исполнет со пенлива течност. Под надзор на лекар, пенлива течност се инјектира во вена. Пената го исполнува целиот васкуларен лумен и ова доведува до спазматична контракција на неговиот лумен.

По оваа манипулација, на пациентот му се препорачува да носи специјализирани чорапи за компресија 3-4 дена. По 4 дена по интервенцијата, садовите се лепат заедно. За да се спречи повторување на болеста, на пациентите им се препорачува да носат облоги за компресија, ова не само што ќе ги ублажи главните симптоматски знаци на болеста, туку исто така ќе придонесе за формирање густи лузни во оштетените садови.

Операција за проширени вени на долните екстремитети се јавува во случај на масивни васкуларни лезии и нивни неповратни структурни промени. До денес, напредок во васкуларна хирургија на лицето, постојат многу методи на хируршка интервенција во ваква васкуларна патологија, вклучително и пластична хирургија за враќање на естетскиот изглед на кожата на погодената област.

Операциите на деформирани садови се вршат со употреба на специјализирана микрохируршка опрема, радиолошка и ласерска опрема.

Во раните фази на патологијата, можно е да се извршат операции со употреба на фототерапија и ласерски методи за да се отстранат дефектите во вентилските структури на вените, но понатамошното напредување на болеста може да доведе до радикална хирургија. Радикалната хирургија вклучува извршување на засек во областа на оштетен сад, шиење и отстранување на истиот.

На некои пациенти со трофични промени во кожата и длабоките ткива на долните екстремитети им се препорачува да извршат трансплантација на кожа во комплексот, ако тоа не е направено, може да се појават инфективни и воспалителни компликации по операцијата.

По какви било хируршки и минимално инвазивни интервенции, на пациентите им е прикажана профилактичка употреба на антибактериски лекови. Антибиотиците се препишуваат за да се спречи инфекцијата или ширењето на инфекцијата низ човечкото тело.

вари - Определување на проширени вени на долните екстремитети

Некои пациенти сакаат употреба на народни лекови како корекција на васкуларната патологија, но најчесто овие методи се спроведуваат покрај следењето на лекарот што присуствува и тоа може да доведе до сериозни последици по здравјето на пациентот.

Конзервативниот третман на проширени вени главно се препишува на оние луѓе кои имаат јасни контраиндикации за хируршка интервенција.

Исто така, ваквиот третман е индициран ако пациентот има мало проширување на вените, што е исклучиво козметички дефект. Целта на конзервативната терапија е исто така да спречи понатамошно напредување на ова заболување. За таа цел, на пациентите им се препорачува да нанесат завој на нозете погодени од проширени вени, еластичен завој.

Покрај тоа, индицирана е трикотажа за компресија за проширени вени. Луѓето кои се склони кон проширени вени или веќе страдаат од оваа болест, треба редовно да ги ставаат нозете на покачување во текот на целиот ден, со што ќе се одморат неколку минути. Постојат и специјални вежби за потколеницата и стапалото, насочени кон активирање на мускулно-венската пумпа. Ова е периодично продолжување и флексија во зглобовите на глуждот и коленото.

Пациентот треба да внимава да не ги затегнува потколеницата и бутовите со различни предмети од тоалетот, бидејќи тоа може значително да го попречи протокот на венска крв.

varikoznaya bolezn nizhnih konechnostej 1 - Одредување на проширени вени на долните екстремитети

Со помош на еластична компресија, можете да го активирате протокот на крв во длабоките вени, да спречите едем, да ја намалите количината на крв во сафените, да ги промовирате метаболните процеси на телото и микроциркулацијата на крвта.

Но, за да се постигнат позитивни резултати, важно е правилно да се завои ногата. Овој процес мора да се направи наутро, сè уште не станувајќи од кревет. Завојот започнува од прстите до бутот, со мала напнатост на завојот. Во процесот на завој, мора да го фатите зглобот на петицата и глуждот.

Третман на проширени вени, исто така, вклучува носење удобни чевли, кои треба да имаат ниска потпетица и тврда влошка. Не треба да стоите долго, да дозволите физички стрес или да останете подолго време во простории со висока температура и влажност. Во сон, препорачливо е да ги одржувате нозете подигнати.

Пациентите треба да ја ограничат употребата на течност и сол, обидете се да се ослободите од вишокот тежина. За третман на проширени вени, периодично е потребно да се земаат диуретици, лекови кои го подобруваат тонот на вените. Покрај тоа, ако има докази, на пациентот може да му се препишат лекови кои ја стимулираат микроциркулацијата во ткивата. Терапија за проширени вени може да вклучува и нестероидни антиинфламаторни лекови.

Ако пациентот има некомплицирана форма на болеста, му се прикажани вежби за физикална терапија. Многу е корисно да се плива, други процедури за вода, нога бањи со топла вода, на кои се додава 5-10% раствор на натриум хлорид.

Многу често, локалните терапии се користат во третманот на проширени вени. Но, ваквиот третман мора да се користи во комбинација со други методи на лекови. Локалните лекови за проширени вени се ослободуваат во форма на гелови, масти, креми. Повеќето од овие лекови содржат хепарин или веноактивни компоненти.

Патогенетски карактеристики на развојот на болеста

Како што укажуваат анатомските карактеристики на вените на долните екстремитети, постојат две од нивните главни сорти, периферни и длабоки васкуларни плексуси. Во зависност од тоа каква локализација на вените на долните екстремитети, има одлив на крв од мускулното ткиво до различни нивоа на длабочина.

Карактеристична карактеристика на венските крвни садови од артериските садови е слабиот интензитет на развој на мускулниот слој и присуството на структури на вентилите во нивниот лумен. Ниската јачина на мускулни контракции не дозволува спонтано испумпување на крв од долните екстремитети во спротивна насока. Одливот на крв се произведува како резултат на контракции на мускулните мускули, крвта се турка на врвот, а структурите на вентилите спречуваат обратна регургитација на крвта.

Болеста на проширени вени се развива како резултат на повреда на нормалниот физиолошки одлив на крв од мускулите на долните екстремитети. Повреда на апаратот за вентили на венски садови учествува во патогенезата на оваа состојба. Со оштетување на структурата на вентилот на вените на долните екстремитети, венската крв се турка не само нагоре, туку се јавува и обратна струја. Овој патолошки процес доведува до зголемување на притисокот во крвните садови и, како резултат, проширување и деформација на нивните wallsидови.

Деформираните површини на мембраните на венските крвни садови, исто така, се развиваат во однос на позадината на зголемена стимулација на вазомоторниот центар, што ги оптеретува вените. Доколку не се елиминираат патогенетските механизми и третманот не се спроведе во рана фаза, може да биде потребно хируршко отстранување на оштетените садови бидејќи нивните wallsидови повеќе нема да бидат функционално способни.

Проширените вени на долните екстремитети се однесуваат на болести, чија етиологија може да биде многу разновидна, главно поврзана со зголемени оптоварувања на долните екстремитети.

Главните предиспонирачки фактори за развој на болеста вклучуваат:

 • присуство во историјата на животот на генетски аномалии во структурата на васкуларното корито, присуство на слична патологија кај најблиските биолошки роднини;
 • за време на бременоста, се јавува зголемување на оптоварувањето на долните екстремитети и се јавува компресија на главните гранки на васкуларното корито со зголемена бремена матка. За време на бременоста, симптоматските знаци на оток и појавата на васкуларни деформитети се сметаат за вообичаени;
 • нагло или постепено зголемување на вкупната телесна тежина, дебелина на прв, втор и трет степен. Со зголемена телесна тежина, ризикот од развој на атеросклероза на садовите на долните екстремитети и масна деформација на венските садови се зголемува нагло;
 • непочитување на активен животен стил, долг престој во неподвижна состојба, особено во стоечка положба, се зголемува притисокот врз васкуларните wallsидови, мускулната контрактилност е минимизирана, венската пумпа во овој случај престанува да функционира;
 • употребата на тесна облека доведува до компресија на површните венски садови и, како резултат, зголемување на оптоварувањето на длабоките вени;
 • неухранетоста, исто така, игра карактеристична улога во развојот на оваа патологија. Поради неправилен режим и квалитет на исхрана, функцијата на апсорпција на цревата постепено се нарушува. Цревно нарушување на варењето на храната доведува до нарушување на апсорпцијата на есенцијалните хранливи материи за телото, вклучително и витамини, кои се одговорни за активната регенерација на васкуларниот wallид;
 • хормонални лекови кои се користат за терапевтски цели и како метод на орална контрацепција.

Спречувањето на оваа патолошка состојба е важно не само за луѓето со оптоварена наследност, туку и за луѓето со тешки работни услови и со зголемен индекс на телесна маса.

Како профилакса, на пациентите треба да им се обезбеди режим на интензивно одмор, но потребно е да се спроведат специјализирани терапевтски вежби.

Мислењата дека пациентите со проширени вени треба да бидат измамнички колку што е можно подолго во хоризонтална или седечка положба, треба да им се дозволи периодично да ги стегаат мускулите за да го подобрат одливот на венски.

Препорачливо е да вежбате спортови како што се трчање, возење ролери или возење велосипед. Со вакви вежби, мускулите на екстремитетите редовно ќе се контрахираат и ќе обезбедат контрактилност на мускулниот wallид на вените. Со навремено спроведување на потребните мерки за корекција на основната болест, прогнозата за закрепнување ќе биде поволна. Спречување и лекување на болеста треба да се изврши навремено.

Пред сè, видливите симптоми на проширени вени на нозете се појавата на мрежа на тенки вени на површината на кожата на нозете. Ваквите манифестации главно се јавуваат во областа на колкот. Ваква проширена мрежа најлесно се забележува кај луѓе кои страдаат од целулит. Понекогаш е целулитот кој станува еден вид предвесник на проширени вени. Често, масните наслаги во целулитот ги компресираат венските садови и како резултат, протокот на крв е комплициран и се појавуваат проширени вени.

- Одредување на проширени вени на долните екстремитети

Капиларните мрежи на нозете, кои се појавуваат на почетокот на проширените вени, се нарекуваат телеангиектазии. Сепак, треба да се напомене дека ваквите надворешни манифестации можат да бидат и знаци на проширени вени и манифестација на привремен воспалителен процес.

Во некои случаи, почетокот на проширени вени е означен со оток на нозете. Сепак, овој симптом може да биде симптом на други болести (срцева слабост, камења во бубрезите, камења во бубрезите). Затоа, во овој случај невозможно е јасно да се зборува за развој на проширени вени пред да се утврди дијагнозата.

Симптом на проширени вени често е исто така манифестација на болка во нозете. Болката може да биде акутна, како и симптоми на влечење. Најчесто со проширени вени, се манифестира болка во телињата. Главно се јавува во попладневните часови, по одредено оптеретување на нозете.

Така, лицето кое забележува појава на капиларна мрежа, периодични манифестации на болка и оток, треба да се консултира со лекар и да ги направи потребните истражувања.

Често, проширените вени му даваат на пациентот одредена козметичка непријатност. Но, покрај ова, тој може да доживее чувство на силна тежина во нозете, може да се појават грчеви во текот на ноќта, постепено да се појавуваат трофични промени на неговите нозе.

Визуелно, варикозната болест може да се манифестира и во не многу забележливи „starsвезди“ на мали садови и во многу големи јазли и плексуси, кои се разликуваат особено кога пациентот е во исправена положба.

Ако се изврши палпација на вените, тогаш се утврдува нивната еластична еластична конзистентност, тие лесно се компресираат. Секој над јазлите на проширени вени може да има повисока температура од останатите места. Ако некое лице заземе хоризонтална положба, тогаш напнатоста на вените се намалува, а јазлите стануваат помалку изразени.

Ако за време на развојот на болеста, едно лице не размислува како да се третираат проширени вени, болеста напредува и постепено симптомите на замор, постојаната тежина на нозете и чувството на оток во нивните ткива се прикачуваат на опишаните симптоми, понекогаш може да се појават конвулзии. Ако се појави едем, тогаш тие исчезнуваат по долг одмор во текот на ноќта.

Првата (компензирана) фаза

Во оваа фаза, симптомите на проширени вени се екстремно благи. Анатомски, манифестациите на проширени вени на долните екстремитети во овој случај претставуваат релативно мала инсуфициенција на вентилот во длабоките вени на нозете. Покрај тоа, сите прекршувања на протокот на венска крв се компензираат со здрави вени кои не се засегнати од болеста.

Во оваа фаза, пациентот може да доживее непријатност во нозете со голем физички напор. Симптомите на проширени вени на долните екстремитети се манифестираат со исклучително редок оток. Најчесто, пациентот едноставно го забележува фактот дека нозете стануваат позаморни навечер. Нема видливи симптоми на проширени вени на долните екстремитети.

Клинички, оваа фаза на проширени заболувања на долните екстремитети одговара на класа 0 - нема симптоми на болеста за време на палпација и испитување, пациентот не се жали. Проширените вени на нозете може да се препознаат во оваа фаза ако се направи ултразвучно скенирање со доплерографија, но бидејќи нема поплаки, ретко се препишува.

Оваа фаза на болеста се карактеризира со потешки симптоми. Промените во структурата на венските валвули се јавуваат подлабоко, затоа се развиваат надворешни симптоми на проширени вени, но тие не доведуваат до компликации. Болката во нозете со проширени вени се појавува во оваа фаза. Едемот се појавува скоро секоја вечер, особено по подолго стоење на непријатни чевли.

Ноќе, пациентот забележува вкочанетост и грчеви - честопати тие се земаат при првите знаци на проширени вени на нозете. Утро пецкање, нарушена чувствителност, појава на патолошка пигментација се знаци на проширени вени на длабоките вени на долните екстремитети.

Надворешно, проширените вени на нозете, чии симптоми се опишани погоре, се манифестираат со појава на васкуларен модел („starsвезди“) на кожата, кршење на пигментацијата. Проширените вени на нозете често се придружени со кршење на регенерацијата на повредите на кожата - исекотини, гребнатини, модринки лекуваат многу подолго од вообичаеното.

Клинички, четири класи одговараат на овие знаци на проширени вени на нозете:

 • Ц1 - појава на првите симптоми на проширени вени - телеангиектазии и ретикуларни венски садови („sterвездички“ и „ретикули“);
 • C2 - изразен венски модел на кожата, овозможувајќи ви да видите како се појавуваат проширените вени;
 • Ц3 - едем, честопати овој симптом ви овозможува да ги идентификувате проширените вени на длабоките вени;
 • Ц4а е подкласа на проширени вени на долните екстремитети, чии симптоми влијаат на текот на различните процеси на кожата - пигментација, развој на егзема (Ц4б се однесува на декомпензирана проширени вени).

Како што може да се види од горенаведеното, знаците на проширени вени на нозете во оваа фаза се многу разновидни. Прегледот вклучува преглед и палпација, ултразвук на садовите на долните екстремитети, биохемиски тест на крвта за да се идентификуваат индикаторите за коагулација и ризикот од тромбоза.

Компликации во оваа фаза се оток на потколеницата и стапалото, како и развој на воспалителни компликации - флебитис и тромбофлебитис. Симптомите на овие состојби, покрај забележителните знаци на проширени вени, се манифестираат со знаци на слаба циркулација во нозете.

Методи за лекување на проширени вени во оваа фаза се употреба на лекови кои спречуваат тромбоза, го зголемуваат протокот на крв и го зајакнуваат васкуларниот wallид. Но, овие методи ги намалуваат симптомите на проширени вени на нозете, но не предизвикуваат регресија на болеста. Ако терапевтските методи се неефикасни, се користат хируршки методи - описи и фотографии за тоа како да се подготвите за операцијата може да се најдат на Интернет.

Симптомите и третманот на проширени вени во оваа фаза се со најголема тешкотија. Ако пациентот не обрнал внимание на првите знаци на проширени вени на нозете, не започнал со третман, тогаш се појавуваат компликации на болеста. Симптомите на проширени вени на нозете во оваа фаза се особено изразени - болката во нозете е скоро постојана, понекогаш толку интензивна што го оневозможува движењето независно. Едемот напредува, понекогаш толку многу што се манифестираат лимфни проширени вени - одлив на лимфа на површината на кожата.

nogi2 - Одредување на проширени вени на долните екстремитети

Забележителни се надворешните знаци на проширени вени на нозете, понекогаш грди по природа - испакнати вени, расејување на темно кафеави пигментирани точки, трофични чиреви, кои често се воспалени, и во нив се појавуваат гнојни процеси. Еден од карактеристичните знаци е варикозен егзема. Неговите први манифестации се појавуваат дури и во претходната фаза, но со декомпензација ја достигнува својата максимална манифестација.

Во оваа фаза, проширените вени на нозете, чии симптоми се манифестираат што е можно посветло, претставуваат сериозна закана за работниот капацитет на пациентот, а понекогаш и за животот. Болки во нозете, едем, парестезија, нарушена сензација на нозете доведуваат до фактот дека пациентот станува неспособен да ја заврши работата што ја правеше порано.

Клинички, проширените вени во фаза на декомпензирана кореспондираат со три функционални класи - C4b, кој се карактеризира со дистрофични промени во поткожното ткиво, C6 - активен трофичен улкус и C5 - излечен трофичен чир. Компликации на декомпензирана проширени вени се трофични чиреви, тромбофлебитис, крварење и воспаление на чиреви, во потешки случаи - гангрена.

Третманот на болеста е само оперативен. Вената во која е нарушен протокот на крв се отстранува под надзор на ултразвук, но дури и во овој случај, симптомите на проширени вени на нозете не исчезнуваат целосно. Операцијата бара подготовка, но се изведува доста брзо, по што пациентот може да се активира рано. Во постоперативниот период, потребно е да се носи анти-емболична долна облека за компресија, радикална промена во начинот на живот и исхраната.

Компликациите кои се развиле како симптоми на проширени вени на долните екстремитети, се третираат во зависност од сериозноста. Трофичните улкуси без воспаление се третираат конзервативно со употреба на антибиотици, лекови кои го забрзуваат заздравувањето на раните и други. Ако ефективноста на терапевтските мерки е мала, се користи хируршки третман - чир се ексцитира во границите на здрави ткива, тогаш областа на кожата е пластифицирана.

Ако има воспалителен процес или крварење, тогаш операцијата е единствениот ефективен третман. Откако следи долг постоперативен период, што нужно бара радикална промена во начинот на живот на пациентот, со цел да се спречи повторување на болеста.

И покрај сериозноста на состојбата, не смее да се заборави за важноста на превентивните и конзервативните мерки. Дури и во таква тешка фаза, проширените вени мора да се третираат со земање лекови за зајакнување на васкуларниот wallид, олеснување на протокот на крв и разредување на крвта. Лекарот треба да препише терапија.

Гелови, масти и креми за надворешна употреба, ефикасно отстранувајќи ги симптомите на проширени вени на нозете во претходните фази, не можат да се користат ако има неизлечени дефекти на кожата, особено воспалени трофични чиреви. Дури и присуството на мали гребнатини или абразии е контраиндикација за нивната употреба.

Detonic - уникатен лек кој помага во борбата против хипертензијата во сите фази од нејзиниот развој.

Detonic за нормализација на притисокот

Сложениот ефект на растителните компоненти на лекот Detonic на theидовите на крвните садови и автономниот нервен систем придонесуваат за брзо намалување на крвниот притисок. Покрај тоа, оваа дрога спречува развој на атеросклероза, благодарение на уникатните компоненти кои се вклучени во синтезата на лецитин, аминокиселина која го регулира метаболизмот на холестерол и спречува формирање на атеросклеротични плаки.

Detonic не зависност и синдром на повлекување, бидејќи сите компоненти на производот се природни.

Детални информации за Detonic се наоѓа на страницата на производителот www.detonicnd.com.

Svetlana Borszavich

Општ лекар, cardiolогист, со активна работа во терапија, гастроентерологија, cardiolогија, ревматологија, имунологија со алергологија.
Течно општо во клиничките методи за дијагностицирање и третман на срцеви заболувања, како и електрокардиографија, ехокардиографија, следење на колера на ЕКГ и дневно следење на крвниот притисок.
Комплексот на третман развиен од авторот значително помага при цереброваскуларни повреди и метаболички нарушувања во мозокот и васкуларните заболувања: хипертензија и компликации предизвикани од дијабетес.
Авторот е член на Европското друштво на терапевти, редовен учесник на научни конференции и конгреси од областа на cardiology и општа медицина. Таа повеќепати учествувала во истражувачка програма на приватен универзитет во Јапонија од областа на медицината за реконструкција.

Detonic