Класификација на артериска хипертензија (АХ)

За да се спречи попреченоста поради хипертензија од 3 степен, значително оштетување на артериите, специјални антихипертензивни лекови кои се користат во третманот се користат како монотерапија:

 • диуретици;
 • вазодилататори;
 • блокатори на калциумови канали;
 • β-блокатори;
 • α-блокатори;
 • АКЕ инхибитори;
 • Антагонисти на АТ1.

Во примарната превенција на хипертензија од 3 степен, важно е да се постигне идеална телесна тежина, да се намали внесот на калории и маснотии и да се ограничи прекумерната потрошувачка на натриум и алкохол (gt; 30 g на ден) зголемена физичка аеробна активност. Во исто време, се елиминираат и други фактори на ризик, како што е пушењето.

Секундарната превенција на болеста од 3 степен се состои во рано откривање на постоечка артериска хипертензија (околу ⅓ пациенти не знаат за нивната болест). Ова може да се постигне со мерење на крвниот притисок при секоја посета на лекар, составување на медицинска историја во групи со висок ризик (семејна историја на хипертензија, пациенти со дијабетес мелитус).

Прогнозата на хипертензија од 3 степен е поврзана со текот на самата болест и развојот на промени во органите, васкуларни компликации. Овие вклучуваат:

 • срцева слабост;
 • миокарден инфаркт;
 • мозочен удар на тромботична или хеморагична етиологија;
 • ренална инсуфициенција (предвремена или забрзана атеросклероза на бубрежната артерија, нефросклероза, итн.).

Ефективната контрола на високиот крвен притисок е главниот услов за поволно влијание врз прогнозата на болеста. Главните проблеми на успешна контрола вклучуваат, покрај потрагата по ранливи и болни лица, и проблемите на нивното долгорочно следење и континуиран ефективен третман.

Во случај на хипертензија, превенцијата е најдобрата опција за третман. Постојат голем број принципи кои мора да се следат за да се спречи болеста.

a)
прием
GCS (пациенти со бронхијална астма,
ревматолошки заболувања и
друго)

b)
НСАИЛ (пациенти со ревматолошки,
нервни болести)

кај)
земање симпатомиметици (пациенти со
бронхијална астма кога се зема
анорексанти за намалување на апетитот
за слабеење)

d)
внесување на МАО инхибитори и трициклични
антидепресиви кај пациенти со болести
ЦНС

d)
земање орални контрацептиви

f)
употреба на алкохол, кокаин и сл.

6.
Комбинирана артериска хипертензија:
дијабетичар
хронична гломерулосклероза
пиелонеуритис, атеросклероза на аортата
атеросклероза на бубрежната артерија итн.

1)
почеток пред 20-та година и по 50-55 година
години

3)
оштетување на целните органи (ретинопатија
2 степен и над серумски креатинин
повеќе од 0,15 mg / l, лева хипертрофија
комора или кардиомегалија според
Ехо-кг)

4)
неефикасност во комбинација (три-
или дури четири компоненти)
антихипертензивна терапија

5)
егзацербација
АХ, првично може да се лекува

6)
анамнестички, физички и
означување на лабораториски податоци
SAG (OGN;
сомнителни кризи
феохромоцитом; очното јаболко и проширувањето
тироидна жлезда со токсичен гушавост,
промени во тестовите за урина итн.)

1.хроничен
гломерулонефритис:
млада возраст на пациенти; болест врска
со стрептококна или вирусна
инфекција, хипотермија; промена
бојата на урината, како што се "месо падови" во
Медицинска историја; присуство на едем; во анализите
уринарна протеинурија, често
1 g / l, еритроцитурија, цилиндрурија; во
присуство на хронична бубрежна инсуфициенција - зголемување на
уреа во крвта, креатинин;

2.хроничен
пиелонефритис:
почесто кај жени; односот на болеста со бременоста,
гинеколошки заболувања
хипотермија, уролитијаза,
абнормалности во бубрезите; во клиничката слика
- треска, треска,
дизурични феномени, матна урина, болка
болка во долниот дел на грбот при палпација
бубрег;

3. дијабетичар
гломерулосклероза:
долгогодишно искуство со дијабетес;
несоодветен третман на дијабетес; синдром на едем
хипопротеинемија, протеинурија, цилиндрурија;
брзо зголемување на хронична бубрежна инсуфициенција

4.полицистични
бубрег:
просечна возраст на пациентите; измерен
семејна историја; палпација на абдоменот
шуплините се одредуваат со големи туберозни
бубрезите типична слика на бројни
цисти на сонограм, интравенски
урограм, ангиограм

5.
стеноза
бубрежна артерија:
млади жени (фибромускулно
дисплазија), постари мажи
(атеросклеротична стеноза); тежок
често малигна хипертензија; кај 40% од пациентите
се слуша систолен шум наоколу
папокот и во страничниот абдомен;
исчезнати или минимални промени
при тестови на урина; кај RWG има намалување
васкуларен сегмент со погодениот
забави; забрзување и забавување на протокот на крв
постигнување на максимална брзина при
Доплер-спектрографија на бубрежен проток на крв
артерии на погодената страна

Ограничување
внес на сол и протеини (особено со
дијабетична гломерулосклероза и хронична бубрежна инсуфициенција)
диуретици на јамка (особено со хронична бубрежна инсуфициенција)

нема ефект
антагонисти на калциум (нифедипин,
изорадипин, амлодипин)
нема ефект
АКЕ инхибитори (особено индицирани за
дијабетична гломерулосклероза, како
забави понатамошна прогресија
оштетување на бубрезите кај дијабетес;

контраиндициран
со билатерална бубрежна стеноза
артерии или стеноза на бубрежна артерија
единечен бубрег, како и во овие случаи
доведуваат до нагло намалување на GFR)
нема ефект
-блокатор
(празозин) или -, -
блокатор (лабеталол)
нема ефект
активатор на калиум канал, директен
миноксидил вазодилататор 10-25 mg / ден
2 дози (резервен лек за третман)
тешка хипертензија)

1.
Бубрежна реконструктивна хирургија
артерии (балонска ангиопластика,
ресекција на стеноза и анастомоза
крај до крај, ендартериоектомија,
аортно-бубрежно бајпас калемење)

2.
Еднострана нефректомија на брчки
еден од бубрезите, невозможно
реконструктивна операција на бубрезите
сад со еднострана лезија

3.
Билатерална нефректомија со билатерална
пораз со терминална фаза на хронична бубрежна инсуфициенција
и малигнен тек на хипертензија проследено со
хемодијализа и трансплантација на донатор
бубрезите

1.
болест
(аденом на хипофизата, прекумерно производство
АЦТХ предизвикува хиперплазија на надбубрежните жлезди
и ослободување на зголемена количина на кортикостероиди во
крв) и синдром
(кортикостерома, кортикобластом -
тумори на надбубрежниот кортекс предизвикува
зголемена секреција на кортикостероиди во крвта)
Итсенко-Кушинг:
дебелина на горната половина на телото,
месечинско лице;

стрии на стомакот
хирзутизам на колковите, сува кожа,
повеќе акни; дистрофија на ноктот
фаланга; стероидни чиреви; полицитемија;
болка во коските поради остеопороза;
секундарен дијабетес; сексуална дисфункција
системи; дневно екскреција бесплатно
уринарен кортизол
100 мкг; КТ снимање
мозок или надбубрежна жлезда

третман:
хируршки (трансфеноидален)
отстранување на аденом на хипофизата, адреналектомија,
уништување на надбубрежните жлезди
етанол); гама зрачење на хипофизата;
терапија со адјувантна терапија: парлодел
и перитол (намалување на лачењето на кортикотропни
хормони); хлодитан, аминоглутетимид и
кетоконазол (блок стероидогенеза)
во надбубрежните жлезди).

2. феохромоцитом
(хормонски тумор од зрел
клетки на хромафинското ткиво на мозокот
слој на надбубрежната жлезда предизвикува прекумерно
лачење на адреналин, норадреналин и
допамин, поретко - параганглија тумор
аорта, симпатички нервни јазли и
плексуси) - периодична емисија
катехоламини во крвта
одеднаш, за неколку минути,
зголемување на крвниот притисок над 300 mm Hg

,
придружено со изречена
автономни нарушувања
(палпитации, треперење, потење, страв,
вознемиреност, кожни манифестации,
зголемена гликоза во крвта
со жед за време на кризата, полиурија после
него, склоност кон ортостатско
пад на притисок); намалување на телесната тежина
(поради зајакнување на главната размена);

екскреција на адреналин и норадреналин
над 100 mcg / ден во дневна урина; тест со
алфа-блокатори: фентоламин
0,5% - 1 ml IV или масло
намалување на артерискиот притисок за повеќе од 80 mmHg,
и ДА крвен притисок од 60 mm Hg по 1-2 минути -
позитивен тест за феохромоцитом;
КТ надбубрежни жлезди; хипергликемија и
леукоцитоза за време на криза

третман:
хируршки - отстранување на туморот,
конзервативен третман за криза и
отпорни на AG - -блокатори
(фентоламин, празозин)

3. Основно
хипералдостеронизам
(Кон синдром, поради
аденом кој произведува алдостерон
надбубрежен кортекс или билатерален
хиперплазија на надбубрежниот кортекс)

Клиничка дијагностичка
карактеристики:
стабилно и стабилно зголемување на хипертензија,
отпорен на конвенционална хипотензија
значи друго освен верошпирон / спиронолактон
- антагонист на алдостерон; знаци
тешка хипокалемија: мускул
нарушувања (мускулна слабост, адинамија,
парастезија, може да има пареза,
функционална парализа);

промени од
страни на ЦЦЦ (тахикардија, екстрасистола,
други нарушувања на ритамот); ТАНК: зголемен
натриум, намален калиум; ОАМ: изохипостенурија,
реакција на алкална урина; ЕКГ: електролит
нарушувања (аритмии, депресија на ST-сегментот,
Инверзија на Т бран, патолошки заб
U,
издолжување на електричната систола,
зголемен интервал на QT); визуелизација
тумори со КТ и ултразвук

третман:
хируршка - ресекција на надбубрежната жлезда,
конзервативни - антагонисти на алдостерон
(спиронолактон), ограничување на сол, диета,
калиум препарати богати со калиум
(панангин); во отсуство на ефект -
блокатори на калциумови канали или
АКЕ инхибитори.

4.
токсичен гушавост
- наследна автоимуна болест,
што доведува до појава на IgG,
кои ја стимулираат тироидната жлезда,
предизвикувајќи зголемено ослободување на Т3 во крвта
и
T4

почести
и зголемени контракции на срцето и хипертензија:
зголемена ментална раздразливост
и раздразливост; задебелување на вратот; губење на тежина;
потење, чувство на топло;

чукање на срцето
екстрасистола, атријална фибрилација;
тремор на рацете, мускулна слабост, отежнато дишење;
шумливост, типични симптоми на очите;
зголемување на содржината на Т3
и Т4
во крв; зголемување на тироидната жлезда
и намалена ехогеност на паренхимот со
сонографија; зголемување на апсорпцијата
радиоактивен јод со изотопски
преглед на тироидната жлезда.

третман:
тиреостатски (мерказолил, калиум)
прехлорат, литиум карбонат, препарати
микроиод) -блокатори;
третман со радиоактивен јод; хируршки
- субтотална ресекција на тироидната жлезда
жлезди

1.
коарктација на аортата
- вродено стеснување на аортата под местото
лева субклавијална артерија,
што доведува до нагло зголемување
отпорност на проток на крв во областа
стегање и нарушувања на циркулацијата
бубрезите, како што заминуваат бубрежните артерии
дистално од местото на стеснување: преовладува
развој на горниот дел од телото
дното;

Артерискиот притисок на рацете е поголем отколку на нозете
(нормално обратно); ладење на стапалата и
наизменична клаудикација; систолен
треперење над засекот на градната коска; систолен
бучавата се слуша подобро од задната страна
градите налево; недостаток на пулс
на феморалната артерија; на прегледот
Х-зраци на градите:
ребра поради зголемено обезбедување
проток на крв низ меѓуребрените артерии,
деформација на аортниот лак во форма на број „3“;
визуелизација на стеноза со ехокардиографија и
ангиографија

Detonic - уникатен лек кој помага во борбата против хипертензијата во сите фази од нејзиниот развој.

Detonic за нормализација на притисокот

Сложениот ефект на растителните компоненти на лекот Detonic на theидовите на крвните садови и автономниот нервен систем придонесуваат за брзо намалување на крвниот притисок. Покрај тоа, оваа дрога спречува развој на атеросклероза, благодарение на уникатните компоненти кои се вклучени во синтезата на лецитин, аминокиселина која го регулира метаболизмот на холестерол и спречува формирање на атеросклеротични плаки.

Detonic не зависност и синдром на повлекување, бидејќи сите компоненти на производот се природни.

Детални информации за Detonic се наоѓа на страницата на производителот www.detonicnd.com.

Svetlana Borszavich

Општ лекар, cardiolогист, со активна работа во терапија, гастроентерологија, cardiolогија, ревматологија, имунологија со алергологија.
Течно општо во клиничките методи за дијагностицирање и третман на срцеви заболувања, како и електрокардиографија, ехокардиографија, следење на колера на ЕКГ и дневно следење на крвниот притисок.
Комплексот на третман развиен од авторот значително помага при цереброваскуларни повреди и метаболички нарушувања во мозокот и васкуларните заболувања: хипертензија и компликации предизвикани од дијабетес.
Авторот е член на Европското друштво на терапевти, редовен учесник на научни конференции и конгреси од областа на cardiology и општа медицина. Таа повеќепати учествувала во истражувачка програма на приватен универзитет во Јапонија од областа на медицината за реконструкција.

Detonic