Хронична хипохромна анемија со умерена тежина

Манифестациите на хипохромна анемија зависат од сериозноста на оваа болест. Може да се утврди според содржината на хемоглобин.

Првата сериозност е хемоглобин над 90 g / l, втората сериозност е нивото на хемоглобин од 70-90 g / l, третата сериозност е нивото на хемоглобин под 70 g / l.

Сите хипохромни состојби се карактеризираат со вртоглавица, манифестации на слабост, отежнато дишење и муви пред очите, намалена физичка и ментална активност. Како и палпитации.

Третманот на анемија е елиминирање на главната причина за болеста. Препишаната терапија зависи од видот на болеста. Анемија со дефицит на железо се третира со лекови што содржат железо. Храната со висока содржина на железо е вклучена во исхраната. Времетраењето на третманот е шест месеци. Заситената со железо анемија се третира со витамин Б6. И редистрибутивна анемија - поддршка на витаминска терапија, како и елиминација на истовремени болести.

Крварење од гастроинтестиналниот тракт: пептичен улкус, ерозивен гастритис, проширени вени на хранопроводни вени, дивертикулум на дебелото црево, наезда од анкилостома, тумори, UC, хемороиди;

Долга и тешка менструација, ендометриоза, фибромиом;

Макро и микрохематурија: хроничен гломеруло- и пиелонефритис, уролитијаза, полицистично заболување на бубрезите, тумори на бубрезите и мочниот меур;

Епистакса, пулмонално крварење;

Губење на крв за време на хемодијализа;

Ресекција на тенкото црево;

1. повластен недостаток на железо (недостаток на акумулација) - има намалување на нивото на феритин и намалување на содржината на железо во коскената срцевина, зголемена апсорпција на железо;

2. латентен недостаток на железо (еритропоеза со недостаток на железо) - серумското железо е дополнително намалено, концентрацијата на трансферин е зголемена, содржината на сидеробласти во коскената срцевина е намалена;

3. изразен недостаток на железо = анемија од дефицит на железо - дополнително се намалува концентрацијата на хемоглобин, црвени крвни клетки и хематокрит.

За време на периодот на латентна недостаток на железо, се појавуваат многу субјективни поплаки и клинички знаци карактеристични за анемија од дефицит на железо. Пациентите забележуваат општа слабост, малаксаност, намалена изведба. Веќе во овој период може да се забележи изопаченост на вкусот, сувост и стискање на јазикот, повреда на голтање со чувство на туѓо тело во грлото, палпитации, отежнато дишење.

Објективниот преглед на пациентите открива „мали симптоми на недостаток на железо“: атрофија на папилите на јазикот, хелитис, сува кожа и коса, кршливи нокти, горење и чешање на вулвата. Сите овие знаци на трофично нарушување во епителните ткива се поврзани со сидеропенија и хипоксија на ткивата.

Пациенти со анемија со дефицит на железо забележуваат општа слабост, замор, тешкотии во концентрацијата и понекогаш поспаност. Се појавува главоболка, вртоглавица. Во тешка анемија, можна е несвестица. Овие поплаки, како по правило, не зависат од степенот на намалување на хемоглобинот, туку од времетраењето на болеста и возраста на пациентите.

Анемија со дефицит на железо се карактеризира и со промени во кожата, ноктите и косата. Кожата е обично бледа, понекогаш има мала зеленикава нијанса (хлороза) и лесно се појавува руменило на образите, станува сува, ронлива, лупење и лесно се формираат пукнатини. Косата го губи својот сјај, станува сива, станува потенка, лесно се распаѓа, истенчува и станува сива рано.

Промените на ноктите се специфични: тие стануваат тенки, мат, израмнети, лесно се ексфолираат и се кршат, се појавува напрегање. Со изразени промени, ноктите добиваат конкавна форма на лажица (коилонихија). Кај пациенти со анемија со дефицит на железо, се јавува мускулна слабост, што не се забележува кај други видови на анемија.

Постои намалување на апетитот. Има потреба од кисела, зачинета, солена храна. Во потешки случаи, се забележуваат перверзии на мирис, вкус (пика хлоротика): јадење креда, вар, сирови житарки, похофагија (желба за употреба на мраз). Знаците на сидеропенија во ткивата брзо исчезнуваат по земањето додатоци на железо.

1. Просечната содржина на хемоглобин во еритроцитот во пикограмите (нормално 27-35 стр) е намалена. За да се пресмета, индексот на бои се множи со 33,3. На пример, со индекс на боја од 0,7 х 33,3, содржината на хемоглобин е 23,3 стр.

2. Се намалува просечната концентрација на хемоглобин во црвените крвни клетки; нормално е 31-36 g / dl.

3. Хипохромијата на црвените крвни клетки се одредува со микроскопија на размаска на периферна крв и се карактеризира со зголемување на областа на централното просветлување во црвените крвни клетки; нормалниот однос на централното просветлување и периферното затемнување е 1: 1; со анемија со дефицит на железо - 2 3: 1.

4. Микроцитоза на црвени крвни клетки - намалување на нивната големина.

5. Бојата на еритроцитите, различен по интензитет, е анизохромија; присуство и на хипо- и на нормохромни црвени крвни клетки.

6. Различна форма на црвени крвни клетки - поикилоцитоза.

7. Бројот на ретикулоцити (во отсуство на загуба на крв и период на феротерапија) со анемија од дефицит на железо останува нормален.

- Хронична хипохромна анемија со умерена сериозност

10. Намалување на бројот на сидероцити до нивното исчезнување (сидероцитите се црвени крвни клетки што содржат железни гранули). Со цел да се стандардизира производството на размаски на периферна крв, се препорачува да се користат специјални автоматски уреди; монослојот на клетките формиран на овој начин го подобрува квалитетот на нивната идентификација.

1. Намалување на содржината на железо во крвниот серум (нормално кај мажи 13-30 микромол / л, кај жени 12-25 микромол / л).

2. OZHSS е зголемена (ја рефлектира количината на железо што може да се поврзе како резултат на слободен трансферин; OZHSS нормално - 30-86 микромол / литар).

3. Студија на рецептори на трансферин преку ензимска имуноанализа; нивното ниво е покачено кај пациенти со анемија од дефицит на железо (кај пациенти со анемија на хронични заболувања - нормално или намалено, и покрај сличните показатели за метаболизам на железо.

4. Латентната способност за врзување на железо во крвниот серум е зголемена (определена со одземање на содржината на серумско железо од индикаторите на OGSS).

5. Процентот на сатурација на трансферин со железо (односот на серумското железо со OZHSS; нормално 16-50%) е намален.

6. Нивото на серумски феритин е исто така намалено (нормално 15-150 mcg / l).

2231668 - Хронична хипохромна анемија со умерена тежина

Во исто време, кај пациенти со анемија со дефицит на железо, бројот на рецептори на трансферин е зголемен и нивото на еритропоетин во крвниот серум е зголемено (компензаторни хематопоетски реакции). Волуменот на секреција на еритропоетин е обратно пропорционален на капацитетот за транспорт на кислород во крвта и директно пропорционален на побарувачката на кислород во крвта.

Имајте на ум дека нивото на железо во серумот е повисоко наутро; пред и за време на менструацијата, таа е поголема отколку по менструацијата. Содржината на железо во крвниот серум во првите недели од бременоста е поголема отколку во последниот триместар. Нивото на серумско железо се зголемува на 2-4-тиот ден по третманот со лекови што содржат железо, а потоа се намалува.

Значителна потрошувачка на производи од месо во пресрет на студијата е придружена со хиперсидемија. Овие податоци мора да се земат предвид при проценка на резултатите од студијата за серумско железо. Подеднакво е важно да се набудува техниката на лабораториско истражување, правилата за земање примероци од крв. Значи, цевките во кои се собира крвта мора прво да се измијат со хлороводородна киселина и бистилирана вода.

Испитување на миелограм
открива умерена нормобластична реакција и нагло намалување на содржината на сидеробластите (еритрокариоцити кои содржат железни гранули).

Резервите на железо во телото се проценуваат според резултатите од десфералниот тест. Кај здраво лице, по интравенска администрација, 500 мг десферал се излачува во урината од 0,8 до 1,2 мг железо, додека кај пациент со анемија со дефицит на железо, екскрецијата на железо се намалува на 0,2 мг. Новиот домашен лек е идентичен со дефериколиксот со Десферал, но тој циркулира подолго во крвта и затоа попрецизно го рефлектира нивото на резерви на железо во организмот.

Со оглед на нивото на хемоглобин, анемија со дефицит на железо, како и другите форми на анемија, е поделена на тешка, умерена и лесна анемија. Со лесна анемија со дефицит на железо, концентрацијата на хемоглобин е под нормалата, но повеќе од 90 g / l; со умерено ниво на недостаток на железо, анемија, содржината на хемоглобин е помала од 90 g / l, но повеќе од 70 g / l;

со сериозна анемија со дефицит на железо, концентрацијата на хемоглобин е помала од 70 g / l. Сепак, клиничките знаци на сериозноста на анемијата (хипоксични симптоми) не секогаш одговараат на сериозноста на анемијата според лабораториските критериуми. Затоа, се предлага класификација на анемија според сериозноста на клиничките симптоми.

1. анемија без клинички манифестации;

2. умерен анемичен синдром;

3. тежок анемичен синдром;

4. анемична прекома;

Умерена сериозност на анемија се карактеризира со општа слабост, специфични симптоми (на пример, сидеропенична или знаци на недостаток на витамин Б12); со изразена сериозност на анемија, се појавуваат палпитации, отежнато дишење, вртоглавица итн. Прекоматозна и кома може да се развие за неколку часа, што е особено типично за мегалобластна анемија.

Современите клинички студии покажуваат дека лабораториската и клиничката хетерогеност е забележана кај пациенти со анемија од дефицит на железо. Значи, кај некои пациенти со знаци на недостаток на железо анемија и придружни воспалителни и инфективни заболувања, нивото на феритин во серумот и еритроцитите не се намалува, сепак, откако ќе се елиминира егзацербацијата на основната болест, нивната содржина се намалува, што укажува на активирање на макрофаги во процесите на трошење на железо.

Кај некои пациенти, нивото на еритроцити феритин дури се зголемува, особено кај пациенти со продолжен тек на анемија со дефицит на железо, што доведува до неефикасна еритропоеза. Понекогаш постои зголемување на нивото на серумско железо и феритин на еритроцити, намалување на серумскиот трансферин. Се претпоставува дека во овие случаи, процесот на пренесување на железо во гемсинтетизирачки клетки е нарушен. Во некои случаи, недостаток на железо, витамин Б12 и фолна киселина се утврдува истовремено.

Причини за анемија

Етиологијата на анемијата е разновидна, но сето тоа се вклопува во група од три вида на фактори на ризик. Овие вклучуваат загуба на крв, недостаток на формирање на црвени крвни клетки или нивно зголемено уништување (хемолиза). Последниот тип на фактор се однесува само на хемолитична анемија. Најчеста причина за недостаток на железо анемија е недоволно формирање на црвени крвни клетки - црвени крвни клетки, што се манифестира со недостаток на хемоглобин. Ова може да се случи под следниве околности:

 1. Зголемена потреба за железо со:
  • бременост, породување, лактација - во просек, на жената и требаат 2-3 години да ги врати продавниците на железо;
  • пубертет - особено кај девојчињата на почетокот на производството на женски хормони и почетокот на менструацијата;
  • на возраст под една година поради интензивен раст на органи и ткива;
  • во присуство на анемија со недостаток на витамин Б12 поради третман и редовно засилување на нормобластична хематопоеза;
  • кога вршите тешки спортови и градите мускули, особено кај мажи со претходен недостаток на железо.
 2. Несоодветно внесување на железо со исхрана (алиментарна анемија), особено кога следите строга вегетаријанска диета. Често овој вид на анемија се јавува кај постари лица, со ментална анорексија, со низок социо-економски стандард на живеење.
 3. Нарушена апсорпција на железо. Механизмот за развој на патологија е активиран поради хронични лезии на тенкото црево - ентеритис, со синдром на малапсорпција и ентеропатија (на пример, со целијачна болест), по ресекција на тенкото црево, стомакот и во кршење на чувствителноста на рецепторот. Овој тип на патологија најчесто се комбинира со фолна анемија.
 4. Транспортот со железо не успеа. Големо влијание врз организмот има намалувањето на нивото на трансферин во крвта, кое е одговорно за транспорт на железо, што може да се случи со атрансферинемија, хипотрансферинемија, разни хипопротеинемии и автоимуни болести.
 5. Други загуби на железо - со ексудативна дијатеза, во присуство на фокуси на хронична инфекција, со органско оштетување на нервниот систем, невродистрофија.

Кај децата, до година, телесната тежина треба да се зголеми двапати, затоа, резервите на железо исто така мора да се зголемат. Но, сè уште има малку железо во исхраната на детето, па недостаток на железо се јавува кога има недостаток на тоа во мајчиното млеко или вештачката мешавина. Деца под 3 години треба да консумираат 8 мг. железо дневно, но многумина не јадат доволно месо и риба за да ја покријат оваа потреба.

Одделно, треба да се каже за псевдо-железо-дефицитна анемија, кога железото во крвта е во доволна количина, но не може да се апсорбира во коскената срцевина. Ова може да се случи со хипотироидизам, труење со тешки метали. Таквата анемија е отпорна на додаток на железо.

Главната алка во патогенезата е недостаток на железо во организмот. Првично, неговите резерви во црниот дроб, коскената срцевина и слезината паѓаат, како резултат на што се намалува феритинот во крвта. Постои компензаторно зголемување на апсорпцијата на елементот во цревата, зголемување на нивото на трансферин. Понатаму, депоата на осиромашено железо не можат да обезбедат нормална еритропоеза во коскената срцевина, затоа, резервите на транспортно железо се намалуваат, како и производството на хемоглобин.

- Хронична хипохромна анемија со умерена сериозност

Најчесто, современата ИДА терапија ви овозможува брзо прилагодување на сите патолошки промени што се случуваат. Но, со непоправлива причина, патологијата напредува и дава релапси. Анемија со дефицит на железо е многу опасна и може да предизвика непријатни компликации. Ги намалува заштитните способности на имунолошкиот систем, а со тоа придонесува за развој на хронични заболувања и чести инфекции.

Многу често тоа дава непријатни последици што можат да ги покријат срцето, белите дробови, мускулите и коските. Кај мали деца, ИДА може да предизвика дури и ментална ретардација. Кај бремени жени, анемијата го зголемува ризикот од спонтан абортус, предвремено породување, мала телесна тежина на фетусот и намалување на сите аспекти на развојот на бебето при раѓање.

Анемијата се развива во позадина на други болести, дејствувајќи како патолошки симптом на многу нарушувања во телото. Сепак, секогаш е придружено со намалување на хемоглобинот во крвта. Како резултат на ваквите промени, органите и ткивата почнуваат да страдаат од недостаток на кислород. Кислородното гладување се нарекува хипоксија.

Нормално, кај возрасни мажи, нивото на хемоглобин треба да варира помеѓу 130-180 g / l. Кај жените, оваа бројка е 120-150 g / l.

Ако овие вредности почнат да се намалуваат, тогаш лекарите зборуваат за анемија, која може да има 3 степени на сериозност:

Првата сериозност на анемијата се карактеризира со намалување на нивото на хемоглобин на 90-120 g / l. Оваа состојба може да се коригира со правилна исхрана; хоспитализација на пациентот не е потребна.

Анемија со умерена сериозност се развива кога нивото на хемоглобин паѓа на 70-90 g / l. во овој случај, повеќе нема да биде можно да се ослободиме од повредата само со помош на диета; потребни се лекови. Ако некое лице се чувствува задоволително, тогаш нема да биде хоспитализирано.

Третата сериозност на анемијата се карактеризира со намалување на нивото на хемоглобин за помалку од 70 g / l. Во овој случај, лицето е сместено во болница, каде што спроведува сложено лекување. Во зависност од причината за развој на анемија, терапијата може да биде или конзервативна или хируршка.

Ако некое лице развие лесна анемија 1, тогаш сите симптоми на повреда обично се отсутни. Затоа, пациентот дури и не може да се сомнева дека има патолошки промени во концентрацијата на хемоглобин во крвта. Ова може да се утврди со употреба на лабораториски тестови.

Симптоми кои можат да се појават со лесна анемија:

Ослабен распон на внимание.

Замор, чувство на постојан замор, и покрај добриот одмор.

Бледа кожа и мукозни мембрани.

Ортостатската хипотензија може да биде знак на анемија од прв степен. Во исто време, крвниот притисок на лицето паѓа со промена на положбата на телото (со нагло издигнување од креветот), што се рефлектира во затемнување во очите. Исто така, во ова време, можно е зголемување на срцевиот ритам. Овој симптом се нарекува ортостатска тахикардија.

Периодично, некое лице може да има вртоглавица. Несвестицата не е карактеристична за првиот степен на анемија.

пико t9af8c - Хронична хипохромна анемија со умерена сериозност

Причини Причините за развој на анемија може да ги утврди само лекар. За да ги инсталирате, ќе ви треба дарување крв. Почесто од другите, анемија од дефицит на железо се јавува кај луѓе, кога недостаток на железо доведува до намалување на нивото на хемоглобин. На крајот на краиштата, токму овој микроелемент е неопходен за нормално производство на Hb. Според просечните податоци, до 50% од малите деца, до 15% од жените во периодот на носење на децата и до 2% од возрасните мажи страдаат од анемија од дефицит на железо. Како што покажува анализата на статистиката, на секои 3 жители на Земјата има латентно дефицит на ткиво во железо. Од сите видови на анемија, таа зафаќа околу 80-90%.

Анемија со дефицит на железо е ретка. Прво, едно лице има таканаречен претходен латентен недостаток на железо. Елементите во трагови се исцрпуваат само во ткивата. Како што напредува болеста, нивото на не само депонирано, туку и транспорт, како и еритроцитно железо, се намалува. Тежината на анемијата со дефицит на железо може да биде минимална, или целосно скриена.

Третман. Третман на лесна анемија бара корекција на исхраната, иако сето тоа зависи од причините што го предизвикаа ова нарушување. Сепак, диетата на пациентот ќе треба да се следи безуспешно. Се придржува додека нивото на хемоглобин во крвта не се врати во нормала. Бидете сигурни да вклучите во менито производи кои се богати не само со железо, туку и со витамин Б.

Таквите производи вклучуваат: црвено месо, риба, јајца, ореви, спанаќ, цвекло, калинки. Внимавајте да вклучите домати, моркови, свежи билки, мешунки (грашок, леќа и грав), овесна каша, леќата, леб, мед. За железо подобро да се апсорбира од телото, треба да го збогатите вашето мени со храна богата со витамин Ц.

Ја зголемува биорасположивоста на овој микроелемент, што го олеснува продирањето во крвта. Покрај тоа, лимонската и килибарната киселина ја подобруваат апсорпцијата на железо. Килибарна киселина е присутна во доволни количини во кефир, јогурт, сончогледово масло, во семе од сончоглед, јачмен, леб Бородино, зелени огрозд, јаболка, цреши, грозје.

Исто така, постојат производи кои, напротив, ја забавуваат апсорпцијата на железо. Ова се оние пијалоци и јадења во кои е надмината содржината на танин, полифеноли и оксалати. Затоа, се препорачува да се воздржите од пиење кафе, чај, протеини од соја, полномасно млеко, чоколадо.

Ако се открие анемија од прва тежина, третманот не треба да се одложува. Во спротивно, прекршувањето ќе напредува и ќе доведе до сериозни последици по телото. Само-избор на терапија не е дозволен.

Како по правило, не се потребни лекови за лесна анемија. Тие се препишуваат само ако корекцијата на исхраната не го елиминира постојниот проблем. Лекарот може да препише лекови за минимален период од 1,5 месеци и во минимални дози. Ако, по посоченото време, нивото на хемоглобин се врати во нормала, тогаш дозата е преполовена и третманот продолжува уште еден месец.

Честопати, на пациенти со лесна анемија им се препишуваат лекови како што се:

Феро-фолигама која содржи не само железен сулфат, туку и аскорбинска киселина, фолна киселина и цијанокобаламин. Со лесна анемија, 1 капсула се препишува 3 пати на ден. Земете го лекот после јадење.

Фероплекс е претставен со комплекс од аскорбинска киселина и железен сулфат. Во случај на лесна анемија, 1 таблета се зема 3 пати на ден.

Хемофер пролонгатум се препишува 1 таблета 1 пат на ден.

Карактеристики на болеста

Третманот на анемија со дефицит на железо треба да биде патогенетски поткрепен, сеопфатен и насочен не само кон елиминирање на анемијата како симптом, туку и кон елиминирање на недостаток на железо и надополнување на неговите резерви во организмот.

Елиминација на причината за анемија од дефицит на железо;

На пациентите со анемија со дефицит на железо им се препорачува разновидна диета, вклучувајќи производи од месо (телешко, црн дроб) и производи од зеленчук (грав, соја, магдонос, грашок, спанаќ, суви кајсии, сливи, калинки, суво грозје, ориз, хе bда, леб). Сепак, невозможно е да се постигне антианемичен ефект само со диета.

Дури и ако пациентот јаде калорична храна што содржи животински протеини, соли на железо, витамини, елементи во трагови, апсорпцијата на железо може да се постигне не повеќе од 3-5 mg на ден. Неопходно е да се користат препарати на железо. Во моментов, лекарот има на располагање голем арсенал на лекови за железо, кој се карактеризира со различен состав и својства, количината на железо содржана во нив, присуство на дополнителни компоненти кои влијаат на фармакокинетиката на лекот, разни дозирани форми.

Според препораките развиени од СЗО, при препишување препарати на железо, предност им се дава на препаратите што содржат железо. Дневната доза кај возрасни треба да достигне 2 mg / kg елементарно железо. Вкупното времетраење на третманот е најмалку три месеци (понекогаш и до 4-6 месеци). Идеален препарат што содржи железо треба да има минимален број на несакани ефекти, да има едноставен режим на дозирање, најдобар однос на ефективност / цена, оптимална содржина на железо, пожелно е да има фактори кои ја подобруваат апсорпцијата и ја стимулираат хематопоезата.

Индикации за парентерална администрација на препарати на железо се јавуваат при нетолеранција на сите орални препарати, малапсорпција (улцеративен колитис, ентеритис), чир на желудник и дуоденум при егзацербација, со тешка анемија и витална потреба за брза замена на недостаток на железо.

Со оглед на прооксиданс и лизозомотропно дејство на препаратите на железо, нивната парентерална администрација може да се комбинира со интравенска капнување администрација на реополиглуцин (400 ml еднаш неделно), што ја штити клетката и избегнува преоптоварување на макрофагите со железо. Земајќи ги предвид значителните промени во функционалната состојба на еритроцитната мембрана, активирањето на липидната пероксидација и намалувањето на антиоксидативната заштита на црвените крвни зрнца при анемија со дефицит на железо, потребно е да се воведат антиоксиданти, мембрански стабилизатори, цитопротектори, антихипоксанти како што се а- токоферол до 100-150 mg на ден (или аскорутин, витамин А, витамин Ц, липостабил, метионин, милфронат, итн.), Како и да се комбинира со витамини Б1, Б2, Б6, Б15, липоична киселина. Во некои случаи, се препорачува употреба на церулоплазмин.

Сорбифер дурули (Сорбифер дурули);

Ферум лек (Ферум лек).

Нормално, околу 30-50 мг железо треба да има за секој килограм телесна тежина.

Предметниот метал во човечкото тело е присутен во форма на соединенија кои имаат различна структура, се карактеризираат со различна улога и активност. Најважните од нив се хемопротеини - хемоглобин, цитохроми, миоглобин, итн. Постојат ензими кои содржат железо во нашата крв и ткива, како и феритин, трансферин, хемосидерин и други соединенија на овој метал. Хемопротеините учествуваат со најголемо учество - до 70% од вкупната содржина на железо. Друга класификација на оваа супстанција вклучува два вида:

 1. Хемиско железо - е дел од хемоглобинот, го има во некои видови храна (главно во месото), лесно може да се апсорбира.
 2. Heелезо не хем - постои во слободна форма, е во зеленчук, се апсорбира полошо од хем железо. Витамини, особено аскорбинска киселина, се потребни за апсорпција на не-хем железо.

Феритин и хемосидерин протеини се одговорни за акумулацијата на железо. Како што се формираат црвени крвни клетки за време на еритропоезата, железото почнува да ги ослободува овие протеини: брзо - од феритин, многу побавно - од хемосидерин. Во медицината, постои таква состојба како латентна анемија, кога сè уште е во доволна количина во телото, но веќе има намалување на концентрацијата на феритин.

Состојбите со недостаток на железо се многу чести во медицинската пракса, особено кај педијатријата и кај бремени жени. Дневното барање, односно количината на железо што му е потребна на човекот, варира во зависност од возраста, полот. Меѓу новороденчињата, најголемата потреба е карактеристична за предвремено родени бебиња. Исто така, многу биометал е потребен за телото на доенчиња и мали деца (до 2-3 години), адолесценти.

Недостаток на железо може да се појави побрзо кај жени во репродуктивна возраст кои губат елемент со менструацијата. За време на бременоста и хранењето е потребно повеќе железо, бидејќи неговиот недостаток се заканува сериозни последици за фетусот и доенчињата. Со нормална исхрана, 2–2,5 мг се снабдува со храна.

Анемија со дефицит на железо (ИДА, во боја - хипохромна, микроцитна анемија) е синдром чија главна карактеристика е кршење на синтезата на хемоглобин, што се јавува како резултат на намалување на резервите на железо во организмот. Со анемија, се забележува намалување на хемоглобинот и црвените крвни клетки. Меѓу целата анемија, која е својствена за 15% од населението, тоа е ИДА што е почеста (според статистичките податоци - до 80% од вкупниот број на такви патологии).

До 50% од малите деца страдаат од латентна анемија, а латентен недостаток на железо може да се открие дури и кај секоја трета личност што живее на планетата. Бидејќи причините за болеста се разновидни, важноста на овој проблем на пациентот ќе биде голема за гастроентерологијата, хематологијата, гинекологијата, трауматологијата и другите гранки на медицината.

Се разликуваат следниве видови на недостаток на железо во анемија:

 1. Нормабластичен. Се карактеризира со недостаток на црвени крвни клетки со мала содржина на хемоглобин. Во овој случај, во телото се произведуваат нормални зрели црвени крвни клетки, а индексот на боја е намален (хипохромна анемија).
 2. Хипорегенеративно. Тоа е последната фаза на хронична постхеморагична анемија, која се јавува подолго време и предизвикува осиромашување на супстанциите неопходни за формирање на црвени крвни клетки. Со овој тип на анемија, се забележуваат дегенеративни промени во црвените крвни клетки, хемоглобинизираните нормобласти може скоро целосно да исчезнат во миелограмот.

Тежината на ИДА е класифицирана како што следува:

 1. Лесна анемија - хемоглобинот е во опсег од 90-120 g / l.
 2. Анемија со умерена тежина - содржина на хемоглобин од 70-90 g / l.
 3. Тешка анемија - хемоглобинот е присутен во крвта во концентрација под 70 g / l.

Фазите на ИДА се диференцираат на овој начин:

 1. Пред-латентен недостаток на железо - осиромашување на депонираното железо во нормалниот хемоглобин и транспортното железо.
 2. Латентна (латентна анемија) - болест без клинички манифестации, при што се намалува железото во крвната плазма.
 3. ИДА со детална клиничка слика и карактеристична крвна слика, во која се намалува транспортот, депонираното, еритроцитно железо.
 • земајте железо и витамини со зголемена потреба за нив;
 • спречи присуство на хелминтични инвазии и присуство на фокуси на хронична инфекција;
 • Здрава храна;
 • лекувајте ги сите болести кои можат да доведат до анемија на време;
 • да бидат набудувани и третирани од гинеколог и други специјалисти во присуство на редовна загуба на крв;
 • земете крвни тестови во времето назначено од лекарот.

Лабораториска дијагностика на анемија од дефицит на железо се спроведува со употреба на:

 • општ тест на крвта извршен со „рачен“ метод;
 • тест на крвта извршен на автоматски анализатор на крв;
 • биохемиско истражување.

При дијагностицирање на која било анемија, задолжителен е општ тест на крвта со определување на бројот на ретикулоцити. Лекарот се фокусира на хипохромна и микроцитна природа на анемија. Во општ тест на крвта извршен со „рачен“ метод, се открива следново:

 • намалување на концентрацијата на хемоглобин (
 • нормален или намален (12 / L) број на црвени крвни клетки;
 • намалување на бојата (
 • нормална (ретко малку зголемена) содржина на ретикулоцити (0,2-1,2%);
 • зголемување на стапката на седиментација на еритроцити (ESR) (gt; 12-16 mm / h);
 • анизоцитоза (карактеристика на микроцитите) и поикилоцитоза на црвените крвни клетки.

Грешката при одредувањето на параметрите може да достигне 5% или повеќе. Цената на еден општ тест на крвта е околу 5 американски долари.

Точен и удобен метод за дијагностицирање и диференцијална дијагноза е методот за одредување на бројот на црвени крвни клетки на автоматски анализатори на крв. Студијата се спроведува и во венска и во капиларна крв. Грешката при одредувањето на параметрите е многу помала отколку со методот „рачен“ и е помала од 1%. Со развој на недостаток на железо, сериозноста на еритроцитна анизоцитоза - RDW (норма

Биохемиските индикатори кои потврдуваат недостаток на железо во телото се информативни, но за нив е потребно земање примероци од крв од вена и се прилично скапи (цената на единечното одредување на SJ, OZHSS, SF е повеќе од 33 американски долари). Најважниот критериум за недостаток на железо се смета за намалување на концентрацијата на СФ (

Трансферинот не може да биде заситен со железо повеќе од 50%, што се должи на неговата биохемиска структура, најчесто сатурацијата е од 30 до 40%. Со намалување на сатурацијата на трансферин со железо под 16%, ефективна еритропоеза не е можна.

Последиците од нелекуваната анемија

Последиците од нелекуваната анемија можат да бидат многу разновидни, почнувајќи од лесна, едвај забележлива хипоксија на органи и ткива до смрт. Ова во голема мера зависи од тоа што точно предизвикало паѓање на хемоглобинот во крвта, како и од тежината на болеста.

Со анемија од прв степен на сериозност, можни се следниве здравствени нарушувања:

Намален крвен притисок.

Зголемено оптоварување на срцето и крвните садови.

Појава на крварење од носот, што почесто се забележува во детството.

Пад на имунитетот, што може да се изрази во фреквенцијата на акутни респираторни вирусни инфекции кај возрасни и деца.

За фетусот, мајчината анемија е поврзана со ризик од интраутерина ретардација на растот. Бебе може да се роди пред предвиденото.

Womanената која страда од лесна анемија може да има ослабен труд. За време на бременоста, токсикозата може да ја брка. Исто така ја зголемува веројатноста за крварење.

Нелекуваната умерена анемија може да доведе до следниве компликации:

Миокардна дистрофија. Симптоматски, ова се манифестира со отежнато дишење, тахикардија, аритмија, проширување на границите на срцето кон лево, глувост на срцевите звуци, систолни шум.

Продолжената и тешка анемија може да доведе до сериозна циркулаторна инсуфициенција и срцева слабост.

Хипоксија на мозокот доведува до депресија. Квалитетот на животот на пациентот е значително намален, тој не спие доволно ноќе, се чувствува уморен преку ден.

Третиот степен на анемија е страшно прекршување во телото, што може да доведе до сериозни последици:

Со трет степен на анемија, веројатноста за смрт е зголемена. Сите органи страдаат од хипоксија, нивните перформанси се нарушени. Покрај тоа, ослабениот имунолошки систем станува неспособен да одолее на инфекции. Сите имаат долготраен и продолжен тек. Затоа, помошта на пациентот треба да се обезбеди на итна основа.

Тешка анемија кај бремени жени се заканува со предвремено породување, прееклампсија, абрупција на плацентата, крварење и други компликации за време на породувањето.

Најчесто, анемијата е добро третирана, но треба навремено да побарате медицинска помош. Ако ова не е направено, тогаш повредата ќе напредува. Во детството, анемијата е опасна одложен ментален и физички развој.

Со цел навремено откривање на постојниот проблем, треба редовно да дарувате крв за да го одредите нивото на хемоглобин, не одбивајте наб obserудување на диспанзерот. Ако некое лице е изложено на ризик од развој на анемија, лекарот може да му препише профилактички внес на препарати на железо.

Автор на статијата: Шутов Максим Евгениевич | Хематолог

Detonic - уникатен лек кој помага во борбата против хипертензијата во сите фази од нејзиниот развој.

Detonic за нормализација на притисокот

Сложениот ефект на растителните компоненти на лекот Detonic на theидовите на крвните садови и автономниот нервен систем придонесуваат за брзо намалување на крвниот притисок. Покрај тоа, оваа дрога спречува развој на атеросклероза, благодарение на уникатните компоненти кои се вклучени во синтезата на лецитин, аминокиселина која го регулира метаболизмот на холестерол и спречува формирање на атеросклеротични плаки.

Detonic не зависност и синдром на повлекување, бидејќи сите компоненти на производот се природни.

Детални информации за Detonic се наоѓа на страницата на производителот www.detonicnd.com.

Svetlana Borszavich

Општ лекар, cardiolогист, со активна работа во терапија, гастроентерологија, cardiolогија, ревматологија, имунологија со алергологија.
Течно општо во клиничките методи за дијагностицирање и третман на срцеви заболувања, како и електрокардиографија, ехокардиографија, следење на колера на ЕКГ и дневно следење на крвниот притисок.
Комплексот на третман развиен од авторот значително помага при цереброваскуларни повреди и метаболички нарушувања во мозокот и васкуларните заболувања: хипертензија и компликации предизвикани од дијабетес.
Авторот е член на Европското друштво на терапевти, редовен учесник на научни конференции и конгреси од областа на cardiology и општа медицина. Таа повеќепати учествувала во истражувачка програма на приватен универзитет во Јапонија од областа на медицината за реконструкција.

Detonic