Церулоплазмин улога во телото норма во анализата на намалување на крвта

Што да правам со отстапувања во резултатите од тестовите за церулоплазмин? Ако протеинот е покачен, ова обично укажува на инфективни, воспалителни и автоимуни патологии, како и оштетување на ткивото. Во овој случај, потребно е да се третира основната патологија. По курс на терапија, нивото на церулоплазмин во крвта се враќа во нормала.

Ако церулоплазмин е намален поради Вилсон-Коноваловска болест, тогаш на пациентот му е прикажана специјална диета со ограничување во исхраната на производи што содржат бакар. На пациентот му се препишуваат препарати Унитиол и Купренил. Овие лекови ги врзуваат и отстрануваат бакарни јони од ткивата.

Дополнително, терапијата се спроведува со употреба на витамини од групата Б. Овие лекови ги запираат невролошките манифестации.

Во случај на нарушена функција на црниот дроб, се врши трансплантација на орган. Таквата операција се прави само во тешки случаи, бидејќи ова е прилично ризична постапка. Сепак, трансплантацијата на орган помага целосно да се ослободи од вродена дисфункција на хепатоцитите.

Анализата за церулоплазмин е од голема дијагностичка вредност при идентификување на болести поврзани со оштетен метаболизам на бакар, вклучувајќи ја и болеста Вилсон-Коновалов. Резултатите од студијата се широко користени во хематологија, ревматологија, заразни болести и педијатрија. Ако индикаторите отстапуваат од нормата, неопходен е третман на основната болест, што предизвика повреда на метаболизмот на бакар.

Церулоплазмин е протеин кој содржи бакар (гликопротеин) присутен во крвната плазма. Церулоплазмин содржи околу 95% од вкупната количина на бакар во човечкиот серум. Церулоплазмин извршува голем број важни биолошки функции во организмот: ја зголемува стабилноста на клеточните мембрани, учествува во имунолошки реакции (при формирање на одбрана на организмот), јонска размена, има антиоксиданс (спречува липидна пероксидација на клеточните мембрани), стимулира хематопоеза (хематопоеза).

Зголемување на концентрацијата на церулоплазмин се забележува кај пациенти со акутни и хронични инфективни заболувања, цироза на црниот дроб, хепатитис, миокарден инфаркт, системски заболувања, лимфогрануломатоза и кај пациенти со шизофренија. Содржината на церулоплазмин во крвниот серум, исто така, се зголемува со малигни неоплазми со различна локализација (карцином на белите дробови, дојка, грлото на матката, гастроинтестиналниот тракт) за 1,5 - 2 пати, достигнувајќи позначајни вредности со распространетоста на процесот.

Инсуфициенцијата на церулоплазмин поради кршење на неговата синтеза во црниот дроб предизвикува болест на Коновалов-Вилсон (наследна болест на црниот дроб поврзана со оштетен метаболизам на протеини и бакар), што е важен дијагностички индикатор. Ниско ниво на церулоплазмин во серумот, исто така, се забележува кај нефротски синдром, болести на гастроинтестиналниот тракт и тешки заболувања на црниот дроб.

Посебна подготовка за студијата не е потребна. Мора да се следат општите услови за подготовка за истражување.

1. За повеќето студии, се препорачува да се донира крв наутро, од 8 до 11 часот, на празен стомак (треба да поминат најмалку 8 часа помеѓу последниот оброк и земање крв, водата може да се пие како и обично), на во пресрет на студијата, лесна вечера со ограничено внесување масна храна. За тестови за инфекции и студии за итни случаи, дозволено е да се донира крв 4-6 часа по последниот оброк.

ВНИМАНИЕ! Посебни правила за подготовка за голем број тестови: на празен стомак, по 12-14 часа пост, треба да донирате крв за гастрин-17, липиден профил (вкупен холестерол, HDL холестерол, LDL холестерол, VLDL холестерол, триглицериди, липопротеин ( и), аполипопротеин А1, аполипопротеин Б); тест за толеранција на глукоза се изведува наутро на празен стомак по 12-16 часа пост

3. Во пресрет на студијата (во рок од 24 часа) да се исклучи алкохол, интензивна физичка активност, земање лекови (како што е договорено со лекарот).

4. 1-2 часа пред дарувањето крв, воздржете се од пушење, не пијте сок, чај, кафе, можете да пиете мирна вода. Исклучете физички стрес (трчање, брзо качување по скали), емоционална возбуда. 15 минути пред дарувањето крв, се препорачува да се опуштите, да се смирите.

5. Не донирајте крв за лабораториско истражување веднаш по физиотерапевтски процедури, инструментален преглед, рендгенски и ултразвучни прегледи, масажа и други медицински процедури.

6. При следење на лабораториските параметри во динамика, се препорачува да се спроведат повторени студии под исти услови - во иста лабораторија, да се донира крв во исто време од денот, итн.

7. Крв за истражување треба да се донира пред да се земаат лекови или не порано од 10-14 дена по нивното откажување. За да ја процените контролата на ефикасноста на третманот со какви било лекови, треба да спроведете студија 7-14 дена по последната доза.

Ако земате лекови, задолжително известете го вашиот лекар.

image009 - Улога на церулоплазмин во телесната норма во анализата на намалување на крвта

Церулоплазмин се синтетизира во црниот дроб, тука фаќа атоми на бакар - секоја молекула на церулоплазмин може да пренесе до 8 атоми на бакар - ги транспортира до целта, потоа се уништува, производите на распаѓање се пренасочуваат кон црниот дроб, каде што први се излачуваат со жолчката во цревата, а потоа целосно надвор од телото. Во прилог на транспорт на бакар, должностите на церулоплазмин во телото вклучуваат:

 • оксидација на железо во железо,
 • учество во реакциите на оксидација на серотонин и катехоламини,
 • спречување на оксидација на липидите кои се содржани во клеточните wallsидови.

Покрај тоа, како и сите алфа-2-гликопротеини, церулоплазмин е протеин вклучен во акутни воспалителни процеси и го инхибира дејството на хистаминазата во серумот.

Индикации за употреба

Нанесете iv капе во болнички услови, стапката на администрација е 30 капки во минута.

Во предоперативниот период, дневната доза на церулоплазмин е 1,5-2,0 mg / kg

Текот на третманот обично вклучува 7-10 интравенски администрации, кои се спроведуваат секој ден или на секои 2 дена, според упатствата на лекарот, земајќи ја предвид состојбата на пациентот

Треба да се утврди единечна доза во зависност од количината на загуба на крв:

 • со умерена загуба на крв - од 1,5 mg / kg;
 • со масивни - не повеќе од 6 mg / kg.

Терапијата обично вклучува дневни инфузии за 7-10 дена.

Detonic - уникатен лек кој помага во борбата против хипертензијата во сите фази од нејзиниот развој.

Detonic за нормализација на притисокот

Сложениот ефект на растителните компоненти на лекот Detonic на theидовите на крвните садови и автономниот нервен систем придонесуваат за брзо намалување на крвниот притисок. Покрај тоа, оваа дрога спречува развој на атеросклероза, благодарение на уникатните компоненти кои се вклучени во синтезата на лецитин, аминокиселина која го регулира метаболизмот на холестерол и спречува формирање на атеросклеротични плаки.

Detonic не зависност и синдром на повлекување, бидејќи сите компоненти на производот се природни.

Детални информации за Detonic се наоѓа на страницата на производителот www.detonicnd.com.

Акутен остеомиелитис

Дневна доза: 2,5 mg / kg, стандардниот тек на третманот се состои од 5 iv инфузии, кои се спроведуваат секој ден или секој втор ден.

Дневна доза: 5 mg / kg, текот на третманот вклучува 2-3 iv инјекции, кои се вршат дневно или секој втор ден, а потоа терапијата продолжува, намалувајќи ја дозата на 2,5 mg / kg за следните 3- 7 инфузии.

 • интоксикација;
 • анемија (од различно потекло, вклучително и предоперативна подготовка за изнемоштени пациенти);
 • леукопенија;
 • кахексија;
 • масивна и умерена загуба на крв (на пример, за време на хируршки интервенции);
 • акутен или хроничен остеомиелитис.

Главните индикации за полагање на крвен тест за церулоплазмин се:

 • хепатоцеребрална дистрофија;
 • микроцитна хипохромна анемија со дефицит на железо што не реагира на терапија со железо;
 • заболување на црниот дроб, невродегенеративни знаци, нарушено формирање на сврзно ткиво кај деца.

Со гноен-септички компликации.

Внимание!

Содржината на ампулата мора да се раствори во 0,9 проценти раствор на натриум хлорид (волумен од 200 ml).

Svetlana Borszavich

Општ лекар, cardiolогист, со активна работа во терапија, гастроентерологија, cardiolогија, ревматологија, имунологија со алергологија.
Течно општо во клиничките методи за дијагностицирање и третман на срцеви заболувања, како и електрокардиографија, ехокардиографија, следење на колера на ЕКГ и дневно следење на крвниот притисок.
Комплексот на третман развиен од авторот значително помага при цереброваскуларни повреди и метаболички нарушувања во мозокот и васкуларните заболувања: хипертензија и компликации предизвикани од дијабетес.
Авторот е член на Европското друштво на терапевти, редовен учесник на научни конференции и конгреси од областа на cardiology и општа медицина. Таа повеќепати учествувала во истражувачка програма на приватен универзитет во Јапонија од областа на медицината за реконструкција.

Detonic