Причини за симптомите и третман на дисциркулаторна енцефалопатија

Откако го разбравме концептот за тоа што е васкуларна енцефалопатија, ги разгледуваме причините за болеста.

Првото место во развојот на DEP е окупирано од исхемични промени во мозокот, честопати резултат на атеросклероза. Плаките го заглавуваат васкуларниот лумен, што доведува до опструкција на нормалниот проток на крв. Како резултат, мозокот не добива точна количина на хранливи материи и кислород.

Вториот фактор во васкуларната енцефалопатија е хипертензија, која се развива во однос на:

 1. Хипертензија.
 2. Гломерулонефритис.
 3. Хронично заболување на бубрезите.
 4. Полицистични.
 5. Болести на Итсенко-Кушинг.

Поради трофични нарушувања и намалување на протокот на крв, ДЕП се развива поради васкуларен спазам.

Причините за развој на патолошкиот процес вклучуваат повреда на работата на артериите на 'рбетниот столб. Тие обезбедуваат 30% од снабдувањето со крв во мозокот.

Причините за ваквите прекршувања се:

 • остеохондроза;
 • дисплазија на цервикални пршлени;
 • повреди на 'рбетот.

Честопати, поттик за развој на дисциркулаторна енцефалопатија даваат патологии како што се:

 1. Дијабетес.
 2. Повреди на главата и черепот.
 3. Системски васкулитис.
 4. Ангиопатија.
 5. Аритмија.
 6. Хипотензија.

Споредувајќи ги горенаведените фактори, можеме да заклучиме дека сите васкуларни промени оставени без третман може да доведат до дисциркулаторна енцефалопатија.

Васкуларната енцефалопатија се јавува поради влошување на церебралната циркулација, што се јавува или во вените или во главните садови на мозокот. Меѓу причините за енцефалопатија, лекарите го разликуваат следново:

 • артериска хипертензија;
 • церебрална артериосклероза;
 • церебрален васкулитис;
 • алкохолизам;
 • хронична исхемија;
 • невроциркулаторна (вегетоваскуларна) дистонија;
 • остеохондроза на цервикалниот 'рбет;
 • продолжено емоционално вознемирување.

Дисциркулаторната енцефалопатија се развива поради такви болести и состојби во кои има постепено намалување на дијаметарот на една или повеќе артерии кои носат крв до мозокот.

Болеста предизвикува патологии и состојби, кои се карактеризираат со постепено намалување на дијаметарот на артериите што пренесуваат крв до мозокот. Таквите болести вклучуваат:

 • Атеросклероза на церебрални садови. Нарушен метаболизам на липидите во артериските садови доведува до таложење на специфични липопротеини. Овие формации можат да се зголемат во големина и да се оштетат. Патолошкиот процес неизбежно предизвикува намалување на луменот на садот, што соодветно станува причина за хипоксија во мозочните области.
 • Нагло зголемување на крвниот притисок (крвен притисок). Состојбата на крвниот притисок одредува колку добро ќе јаде мозокот. Колку е поголем крвниот притисок, толку е поголема веројатноста крвта да „турка“ во мозокот. Ова може да се избегне ако садовите на мозокот се контрахираат. Бидејќи не можат да го сторат ова истовремено, прекршувањата се случуваат во неколку делови на мозокот одеднаш. Зголемување на крвниот притисок се јавува со патологии како што се полицистични бубрези, хипертензија, гломерулонефритис и надбубрежен тумор.
 • Патологија на 'рбетниот артерии, што предизвикува развој на дисциркулаторниот процес во сливот на пршлен-базилар. Артериски малформации, аномалија на Кимерли, патологија на 'рбетниот столб, остеохондроза и траума на цервикалниот' рбет може да станат причини за нарушувања на циркулацијата.
 • Чести промени во крвниот притисок, што доведува до намалување на притисокот на церебралната перфузија.
 • Дијабетес мелитус, што предизвикува кршење на структурата на крвните садови, што резултира во мозочна хипоксија.
 • Системско воспаление на крвните садови.
 • Пушење и злоупотреба на алкохол.
 • Ендокрини заболувања, чиј резултат е прекумерно стеснување или проширување на садовите на мозокот.

Механизмот на васкуларна енцефалопатија

По некое време, инсуфициенцијата на важни компоненти предизвикува дегенеративни промени во ткивата, почнува да се развива карактеристична клиничка слика.

Причините за развој на васкуларна енцефалопатија се:

 • атеросклероза - луменот на капиларите и поголемите садови се стеснува поради плакети на холестерол или е целосно запушен, што се меша со протокот на крв;
 • повреда на крвниот состав - зголемен вискозитет на биолошката маса ја нарушува нормалната циркулација, луменот на садовите на мозокот е блокиран од згрутчување на крвта;
 • артериска хипертензија - поради зголемен притисок на течност, theидовите ја губат еластичноста, стануваат пропустливи, пукаат, луменот им се преклопува. Некои делови на мозокот не ги примаат потребните супстанции, додека други се импрегнирани со штетни компоненти;
 • артериска хипотензија - васкуларна генеза се јавува во позадина на слабо полнење на капиларите и вените со крв, негово бавно движење во делови од органот;
 • остеохондроза на цервикалниот 'рбет - спазматични мускули и коскени процеси ја стеснуваат вертебралната артерија, крвта престанува да влегува во мозокот во вистинската количина;
 • повреди на централниот нервен систем - доведуваат до појава на хематоми кои ги нарушуваат метаболичките процеси;
 • пушење - придонесе за стеснување на крвните садови, и по некое време се јавува спазам на капиларите, а нивниот лумен повеќе не се враќа на претходните нивоа;
 • вродени карактеристики на развој на артерии и вени;
 • хормонални нарушувања - индивидуални хемикалии произведени од телото го контролираат стеснувањето и проширувањето на крвните садови;
 • васкуларни заболувања - ВВД, тромбофлебитис и други патологии кои го нарушуваат протокот на крв во човечкото тело, може да предизвикаат дисциркулаторна енцефалопатија.

Суштината на болеста е дека васкуларните патологии постепено доведуваат до кршење на нивниот проток на крв. Потоа, мозочните области кои добиле исхрана и кислород почнуваат да доживуваат хипоксија (кислородно гладување) со текот на времето. Во случај на нагло намалување на трофичните области на мозокот, тие постепено почнуваат да умираат, а на нивно место има фокуси на реткост на ткивото.

Дисциркулаторната енцефалопатија се манифестира како функционални нарушувања, кои, со соодветен и правилен третман, можат да се вратат. Колку повеќе болеста напредува, толку е посилен формиран упорен невролошки дефект, што доведува до попреченост на пациентот. Во повеќето случаи, патологијата продолжува заедно со невродегенеративните процеси во мозокот.

Провоцирачките фактори на болеста доведуваат до намалување на снабдувањето со крв во мозокот. Со недостаток на кислород, се развива ткивна хипоксија, нарушена е исхраната. Последица на постојаното гладување на мозокот е смртта на здравите клетки. Се појавуваат мали фокуси на срцев удар.

Најчесто, болеста влијае на длабоките делови на мозокот и субкортикалните слоеви. Помеѓу двата базиларни и каротидни басени, се формираат фокуси на хронична исхемија, кои се мешаат во нормалната интеракција на церебралниот кортекс и субкортикалните ганглии. Во медицината, овој концепт се нарекува „феномен на одвојување“.

Тој е тој што доведува до промени во личноста и нарушувања во психо-емоционалната сфера. Васкуларната енцефалопатија на мозокот, во почетната фаза на текот на болеста, се манифестира како мали промени, кои, во повеќето случаи, се реверзибилни. Во иднина, пациентот има постојани невролошки нарушувања, што доведува до влошување на квалитетот на животот и попреченоста.

Како се манифестира болеста во почетната фаза

По преминот на дисциркулаторната енцефалопатија во втората или третата фаза, моторните и когнитивните нарушувања на пациентот се влошуваат. Имено, тој е дијагностициран со сериозно оштетување на меморијата, намалување на интелигенцијата, тешкотии при извршувањето на изводливите претходни интелектуални активности. Лекарите забележуваат дека самите пациенти не можат соодветно да ги проценат нивните интелектуални способности, а исто така во голема мера ги преценуваат нивните перформанси.

Колку повеќе ја влошува болеста, толку е потешко за пациентите да комуницираат со други луѓе. Тие исто така имаат потешкотии во ориентацијата во вселената. Во третата фаза на болеста, неговите симптоми стануваат многу изразени и значително го намалуваат квалитетот на животот на пациентот: тој има нарушување на личноста, нарушено размислување и постепено се развива длабока деменција. Со текот на времето, пациентите целосно ја губат својата способност за работа, а исто така ги губат своите вештини за грижа за себе.

Секоја од фазите на дисциркулаторна (васкуларна) енцефалопатија сугерира свои карактеристични знаци на болеста. Сепак, можеме да ги разликуваме општите симптоми на ДЕП, кои се присутни во различен степен на сериозност со прогресијата на болеста:

 • вртоглавица, главоболки;
 • нарушување на вниманието;
 • когнитивно нарушување;
 • губење на перформансите;
 • депресија;
 • когнитивно оштетување;
 • отфрлање на социјалната адаптација;
 • постепено губење на независноста.

Постојат три фази на васкуларна енцефалопатија:

 1. Одделение 1 степен вклучува мали лезии на мозокот кои лесно се мешаат со симптомите на други болести. Кога ќе се постави дијагноза во оваа фаза, може да се постигне постојана ремисија. Првиот степен се изразува со следниве симптоми: бучава во главата, вртоглавица, нарушување на спиењето, нестабилност при одење.
 2. АД 2 степен се карактеризира со обиди на пациентот да ги обвини другите луѓе за неговите неуспеси, но на оваа состојба често и претходи време на силна самоконтрола. Втората фаза на циркулаторни промени во мозокот е претставена со следниве симптоми: силно намалување на меморијата, нарушена контрола на дејствата, депресија, напади, зголемена раздразливост. Иако овој степен на дисциплинска состојба укажува на попреченост, пациентот сепак ја задржува можноста да си служи себеси.
 3. ДЕП од 3 степен (декомпензација) е транзиција на патологија во форма на васкуларна деменција, кога пациентот има сериозна деменција. Третата фаза вклучува присуство на уринарна инконтиненција, паркинсонизам, дезинхибиција и координативни нарушувања кај пациент. Едно лице е целосно зависно од другите, му треба постојана грижа и старателство.

Болеста се манифестира во неколку големи синдроми (нивната комбинација зависи од тоа кои области на мозокот се погодени). Класичните симптоми на дисциркулаторна енцефалопатија се како што следува:

 • 1) Лични промени: нови карактерни црти, агресија, сомнителност, раздразливост.
 • 2) Нарушување на говорот: и разбирање за тоа и нормална репродукција.
 • 3) Ментални нарушувања: едно лице ја губи способноста да пренесува информации, престанува да се сеќава, не може да ги користи постојните податоци. Тој губи склоност кон познавање, свесност, обработка на информации.
 • 4) Оштетување на слухот, видот, мирисот.
 • 5) Главоболка: главно во храмовите и задниот дел на главата, додека притискање може да се појави во очите, може да има гадење и повраќање.
 • 6) Вестибуларни нарушувања: вртоглавица, зачудувачки, тинитус, нарушена координација.
 • 7) Вегетативни симптоми: гадење, повраќање, прекумерно потење, сува уста.
 • кул - Причини за симптомите и третман на дисциркулаторна енцефалопатијаНарушувања на спиењето: зголемена поспаност, несоница, чувствителен сон.
 • 9) Астено-невротичен синдром: емоционална лабилност, односно промени во расположението, солзи; чести лошо расположение.
 • Во зависност од нивната тежина, симптомите се поделени во 3 фази.

  Карактеристичните знаци на дисциркулаторна енцефалопатија се слаб тек. Во раните фази на болеста, се појавуваат нарушувања поврзани со емоциите и менталното здравје на пациентот. Ова може да се манифестира со изолација, депресивен синдром, одвојување и апатија кон животот. Пациентот не забележува постепено зголемување на промените во психата и не се жали на депресија и дејекција.

  Човечката состојба е слична на симптомите на хипохондрична невроза. Само поплаките на пациентот се малку поинакви. Има болки во грбот, главата. Едно лице е прогонувано од субјективен тинитус, боцкање или болки во различни делови од телото. Клиниката нема апсолутно никаква сличност со соматска состојба. Депресантите и психотропните лекови немаат посакуван ефект.

  DEP во почетната фаза на манифестација се карактеризира со:

  • раздразливост и темперамент;
  • промени во расположението;
  • агресија;
  • напади на силно плачење;
  • замор
  • расеаност;
  • несоница или поспаност;
  • болки во мигрена.

  Симптомите често се слични на неврастенија. Енцефалопатија се карактеризира со комбинација на горенаведените манифестации со нарушена когнитивна функција. Како е прикажано? Лице со нарушувања од ваков вид не може да се концентрира, меморијата е намалена, нема можност за извршување и планирање на каква било активност.

  Со васкуларни промени поврзани со енцефалопатија, пациентот се жали на честа вртоглавица и нарушена координација на движењето. Некои забележуваат гадење и напади на повраќање. Овие симптоми се појавуваат само кога некое лице се движи.

  Во фазите 2 и 3 на дисциркулаторната енцефалопатија, симптомите се изговараат. Прогресивниот раст на клиниката доведува до значителни промени во моторната и когнитивната функција.

  1. Се појавуваат јасни знаци на амнезија.
  2. Дефицит на внимание и концентрација.
  3. Интелектуалната активност е намалена.
  4. Пациентот не може да го поднесе основниот ментален товар.

  Самиот пациент не е свесен за сериозноста на ситуацијата. Тој во голема мера ги преценува своите можности, и интелектуални и физички. Во процесот на прогресија на болеста, едно лице губи знаменитост на време. Ваквите промени се карактеристични за фазата 2.

  Во доцните фази на болеста, фаза 3, се забележуваат значителни и неповратни промени во однесувањето, размислувањето и нервниот систем. Едно лице развива стекната деменција - деменција. Таквите луѓе не можат да работат. Залудни се сите обиди за завршување на наједноставните задачи. Во некои случаи, пациентот не може да си служи, да ја следи чистотата на телото.

  Роднините и лекарот што присуствувал забележуваат дека пациентот покажува апатија кон она што се случува. Тој нема мотивација за акција, губење интерес за претходно омилена забава. Во најдобар случај, пациентот се занимава со апсолутно бескорисен бизнис. Кога ќе биде побарано да помогне, едно лице не покажува интерес и претпочита да се држи настрана, повикувајќи се на лошо здравје.

  Ако првата фаза на ДЕП продолжи без промени во моторната функција, тогаш со прогресијата на болеста, очигледна нарушена координација станува очигледна. Човек се движи со мали чекори, без да ги крева нозете од земјата. Карактеристичните смени наликуваат на движење на постара личност која во обичен живот не оди без трска.

  Класификација на дисциркулаторна енцефалопатија

  DEP е хронично заболување на мозокот што може да се појави на неколку начини. Специјалисти разликуваат три сценарија. Брз напредок - потребни се околу две години за да се заврши секоја фаза. Отстранување - симптомите се зголемуваат постепено, но интелигенцијата се намалува, и покрај привремените подобрувања. Класичен - болеста трае многу години и кулминира со сенилна деменција.

  Класификација на патологијата според видот на причината:

  • хипертензивен - резултат на стабилно зголемување на крвниот притисок;
  • атеросклеротичен - последица на васкуларни лезии со холестеролни плаки;
  • венски - причина за болеста е намалување на функционалноста на вените;
  • мешано - болест од комплексно потекло, која комбинира неколку варијанти на причините.

  Во зависност од етиологијата на болеста, се разликуваат неколку варијанти на тоа. Имено, дисциркулаторната енцефалопатија е хипертонична, атеросклеротична, венска (се појавува поради компресија на вените од тумори), мешана (е комбинација на хипертонични и атеросклеротични форми). Исто така, болеста е класифицирана според стапката на прогресија.

  МР знаци на дисциркулаторна енцефалопатија

  Доколку се појават горенаведените симптоми, веднаш треба да контактирате со невролог, кој ќе ве насочи кон дополнителни инструментални студии. За време на донесувањето на МНР, лекарот може да се сомнева во присуство на дисциркулаторни промени на специфичен МР - знаци:

  • васкуларни хипотензивни подмножества;
  • знаци на хидроцефалус;
  • присуство на калцификации (атеросклеротични плаки);
  • стеснување или блокада на 'рбетниот, базиларниот, каротидниот сад.

  КТ знаци

  Компјутеризирана томографија помага да се утврди степенот на оштетување на мозокот. Патолошките промени во органот во КТ скенот изгледаат како области со мала густина. Ова може да биде последици од церебрален инфаркт (нецелосен тип), фокуси на исхемично оштетување, цисти со потекло од мозочен удар. Се прави КТ скен за да се побие или потврди дијагнозата на ДЕП. Критериуми кои го потврдуваат присуството на патологија:

  • проширување на коморите на мозокот и субарахноидалниот простор;
  • феноменот на „леукоараиоза“ во субкортикалниот и перивентрикуларниот слој;
  • лезии во сивата и белата медула, кои се претставени со постехемични цисти и лакунарни мозочни удари.

  Депресија

  На пример, повеќе од 65% од пациентите во почетната фаза на патологијата се дијагностицирани со депресија. Покрај тоа, депресивната состојба скоро никогаш не е придружена со депресија. Неговите симптоми се повеќе слични на знаците на хипохондрична невроза, бидејќи пациентите се жалат на разни нарушувања кои имаат изразен соматски карактер.

  Имено, често кај пациентите се дијагностицираат симптоми како што се болки во грбот, тинитус и ringвонење, артралгија, главоболки, болка во различни делови на телото. Во почетната фаза на болеста кај многу пациенти, депресијата се јавува во позадина на сосема незначителна трауматска ситуација. Покрај тоа, може да се појави дури и без изразена причина. Лекарите забележуваат дека депресијата со дисциркулаторна енцефалопатија реагира многу лошо на терапијата со лекови и психотерапијата.

  Видови на болести

  Во зависност од причината на болеста, постојат неколку видови на васкуларна инсуфициенција на мозокот:

  • венска енцефалопатија (нарушен венски одлив на крв);
  • хипертензивна ангиоенцефалопатија (оштетување на субкортикалните структури и белата маса);
  • дисциркулаторна леукоенцефалопатија на мозокот (дифузни васкуларни лезии во присуство на постојана артериска хипертензија);
  • атеросклеротична енцефалопатија (повреда на проодноста на артериите во однос на позадината на атеросклерозата);
  • енцефалопатија од мешано потекло.

  Што е тоа и како да се третира? Различни васкуларни патологии доведуваат до фактот дека протокот на крв во нив е нарушен. Оние делови од мозокот кои добиле исхрана и кислород доживуваат кислородно гладување (хипоксија), кое се зголемува со текот на времето. Со критично намалување на трофичните области на мозокот, тие умираат, се формираат фокуси на реткост на ткивото (леукоараиоза).

  Областите на леукоараиоза обично имаат мал дијаметар и се наоѓаат во повеќе броеви во различни делови на мозокот. Особено погодени се оние структури кои се наоѓаат на границата на два васкуларни базени на мозокот - кои потекнуваат од каротидната артерија и се формираат од пршлено-базиларната артерија.

  дистиркулјарнаја енсефалопатија головна могга - Причини за симптомите и третман на дисциркулаторна енцефалопатија

  Ако, на почетокот на болеста, областите во непосредна близина на заболениот се обиделе да ја заменат неговата функција, тогаш врските меѓу нив се губат; на крајот, тие исто така почнуваат да доживуваат недостаток на кислород. Едно лице станува инвалид.

  Така, механизмот на дисциркулаторна енцефалопатија донекаде личи на мозочен удар, само во вториот случај болеста се развива акутно поради брзото затворање на артерискиот сад. Со дисциркулаторна енцефалопатија, дијаметарот на артериските гранки се намалува постепено, затоа, невролошкиот дефицит напредува бавно.

  Потеклото и развојот на патолошкиот процес може да продолжат без изразени симптоми. Повредата на работата на одделните клеточни колонии не е толку забележлива, соседните ткива се обидуваат да ги преземат своите функции. Отсуството на третман доведува до зголемување на областа на оштетување на органот. Тој веќе не успева да ги надомести загубите, се појавуваат дефекти во системот.

  Апатија, рамнодушност, недостаток на апетит и систематски главоболки без одредена локализација се главните знаци на дисциркулаторна енцефалопатија.

  Знаци на дисциркулаторна енцефалопатија:

  • главоболка - тип на пукање, нема одредена локација;
  • намалена активност - нарушен е сонот, се појавува дневна поспаност, слабост, тинитус;
  • промени во емоциите - апатија, рамнодушност, недостаток на интереси се заменуваат со без причина смеа, лутина;
  • нарушувања во размислувањето - квалитетот на меморијата и вниманието се намалуваат, се појавуваат проблеми при планирање на активности;
  • промена во техниката на движење - одењето станува разнишано, се забележуваат неволни грчеви на тетивите и мускулите;
  • синдром на орален автоматизам - назални гласови, проблеми со голтање, грчење на устата;
  • визуелни нарушувања - темни дамки пред едно или две очи, заматени слики.

  Клиничката слика помага при поставување на прелиминарна дијагноза. За да се потврди, доволно е пациентот да помине низа тестови и да помине низ специјализирани студии. Постојат неколку форми на болеста, затоа третманот започнува само по разјаснување на сите нијанси на ситуацијата.

  Тежината на клиничката слика на дисциркулаторната енцефалопатија (ДЕП) се зголемува со зголемувањето на областа на оштетување на мозокот и намалувањето на функционалноста на неговите ткива. Во отсуство на стручна помош, состојбата на пациентот брзо ќе се влоши.

  Фази на болеста и нивните карактеристики:

  • прво, главоболките се незначителни; во најголем дел, пациентите доживуваат само пад на енергијата. Може да се појави несоница, се забележуваат промени во расположението. Проблеми со видот и говорот, вртоглавица, слабост и влошување на моторната активност се појавуваат периодично и исчезнуваат во текот на денот;
  • втората - болеста напредува, алармантните симптоми се јавуваат почесто и траат подолго. Слабоста, оштетување на меморијата и поспаност го намалуваат попреченоста. Карактерот се менува, квалитетот на размислување се намалува. Се појавуваат неразумна вознемиреност и раздразливост;
  • трето - состојбата нагло се влошува, но едно лице не е во можност да се жали поради проблеми со размислувањето. Симптомите се влошуваат и се мешаат во вообичаениот начин на живот. Пациентот ја губи способноста да извршува едноставни активности и да си служи себеси.

  Ако навремено откриете првични манифестации на дисциркулаторна енцефалопатија и продолжите со профилна терапија, развојот на патологија забележливо ќе се забави. Игнорирањето на симптомите ќе предизвика неповратни последици во кои дури и радикални методи на терапија нема да дадат терапевтски ефект.

  DEP не е природна последица од стареењето. Развојот на патологијата може да се спречи. Особено внимание на нивната состојба треба да се посвети на луѓе со вишок тежина, недостаток на физичка активност и прекумерен ментален стрес.

  1421594879 discirkulyatornaya encefalopatiya - Причини за симптомите и третман на дисциркулаторна енцефалопатија

  Спречување на дисциркулаторна енцефалопатија:

  • контрола на крвниот притисок, борба против хипертензија и едем;
  • следење на шеќерот и холестеролот во крвта;
  • откажување од пушење и систематско пиење;
  • воведување на физичка активност што одговара на возраста и состојбата;
  • отфрлање на крути диети, контрола на телесната тежина;
  • редовни рутински прегледи.

  Прогнозата за ДЕП е сериозна - ако не се лекува, болеста може да доведе до попреченост. Покрај тоа, ситуацијата не е безнадежна. Денес, постојат голем број ефективни пристапи насочени кон спречување на болеста и подобрување на квалитетот на животот на луѓето со дијагноза.

  Со рано дијагностицирање на болеста, исходот на болеста е обично поволен. Идентификуваните симптоми и третманот пропишан од лекар помага не само да го забави процесот на прогресија на патологијата, туку и целосно да се опорави.

  Во некои случаи, можно е да се забави втората фаза на енцефалопатија. Процесот може да се забави за 5-10 години. Навремените терапевтски мерки, диета, работа и одмор не дозволуваат патологијата да оди во последната фаза.

  Борбата против третата фаза е скоро невозможна. Често испитување на пациенти со дијагноза на дисциркулаторна енцефалопатија од 3 степен: колку можете да живеете? Ако третманот се спроведе навремено, се следат сите препораки на лекарот, можете да живеете повеќе од една петгодишна период.

  Остро влошување на состојбата обично се поврзува со развој на дијабетес, нарушено снабдување со церебрална крв, зголемување на областите на исхемија во мозокот.

  Ако пациентот не се обиде да ја подобри својата состојба и ги занемари препораките на лекарот, преминот во следната фаза се јавува по 2 години.

  Нема да биде можно целосно да се победи болеста, но сосема е можно да се подобри квалитетот на животот со користење на најновите методи на лекување.

  Придржувајте се кон здрав начин на живот, движете се повеќе и откажете се од зависностите. Доколку овие правила станат кредито на некоја личност, ризикот од развој на какво било заболување е минимизиран.

  дијагностика

  Со дисциркулаторна енцефалопатија, се спроведуваат такви студии:

 • преглед на окулист;
 • липиден профил;
 • коагулограм;
 • МНР на мозокот;
 • Доплерографија на садовите на главата и вратот;
 • cardiolконсултации со огист;
 • доколку е потребно - дневно следење на ЕКГ, крвен притисок;
 • преглед на нефролог.
 • Дијагнозата се поставува според следниве критериуми:

 • 1) податоци за инспекција на невролог кој ги идентификува невролошките и невропсихолошките синдроми;
 • 2) Овие симптоми се развиле по потврдена атеросклероза;
 • 3) Откриена е тенденција за прогресија на симптомите;
 • 4) КТ или МРИ не откриваат други болести кои можат да ги објаснат симптомите.
 • Покрај КТ и МРИ на мозокот, лекарите ја потврдуваат дијагнозата на ДЕП со визуелна проценка на невролошките манифестации на болеста и проучување на невропсихолошкиот преглед на пациентот. Се зема предвид степенот на дисциркулаторни промени откриени со РЕГ (испитување на садовите на мозокот), како и снимени со ултразвучна доплерографија и при анализата на крвта на пациентот. Врз основа на сите податоци, се составува општа слика за енцефалопатија, се утврдува нејзината фаза и се утврдува стратегијата за третман.

  Навременото и прецизно дијагностицирање на болеста игра одлучувачка улога во нејзиниот понатамошен третман, бидејќи ви овозможува навремено да започнете со васкуларна терапија на церебралната циркулација. Важен дијагностички метод е редовно невролошко испитување на лица изложени на ризик (на пример, дијабетичари и хипертензивни пациенти). Редовно испитување од невролог е препорачливо да се подложи на постари пациенти. Во неврологијата, вообичаено е да се разликуваат неколку дијагностички критериуми, при откривање на кои тие се дијагностицираат со дисциркулаторна енцефалопатија:

  • Изречени невролошки и невропсихолошки симптоми (во опаѓачки редослед на важност - когнитивно оштетување, нарушена координација на движењата и одење).
  • Симптоми на цереброваскуларна болест и оштетување на мозочните структури, како и васкуларни промени во мозокот.
  • Другите невролошки заболувања со слични симптоми се исклучени.

  Во почетните фази на болеста, тешко е пациентот да забележи когнитивно оштетување самостојно. За да ги идентификувате, мора да поминете низа дијагностички тестови. За да се постави дијагноза, можеби ќе треба невролог да се консултира со офталмолог кој прави офталмоскопија. Инструменталните техники играат важна улога во дијагностицирањето на патологијата: РЕГ, ЕЕГ, Ехо-ЕГ, МРА и дуплекс скенирање на церебрални садови.

  35cdc7782396e67c0c920746af251146 - Причини за симптомите и третман на дисциркулаторна енцефалопатија

  МНР на мозокот обично се препишува за да се разликува болеста од невролошки заболувања, како што се дисеминиран енцефаломиелитис, Алцхајмерова болест, Кројцфелд-Јакоб болест. Исто така е исклучително важно да се утврди етиолошкиот фактор што ја предизвика болеста. За ова, на пациентот му е доделена консултација со А. cardiolогист, крвен тест за шеќер, одредување холестерол, липопротеини. Според индикациите, на пациентите може да им се препише консултација со ендокринолог и невролог, дневно следење на крвниот притисок, ЕКГ за дијагноза на аритмија.

  Ако постои сомневање за ДЕП, потребно е да се посети локален терапевт. Тој ќе спроведе првичен преглед и ќе ве упати на невролог. Во зависност од видот на болеста, нејзините причини и манифестации, можеби дополнително ќе ви требаат консултации со a cardiolогист, офталмолог, ендокринолог. Покрај општите и биохемиските тестови на крвта, пациентот ќе мора да направи КТ или МРИ, ЕЕГ, скенирање на мозочните садови и нивниот ултразвук со доплер, офталмоскопија.

  Моторни нарушувања

  Покрај сите погоре опишани нарушувања, пациентите може да се жалат и на нарушувања во движењето. Особено, лекарите забележуваат такви манифестации како нестабилност при одење и сериозна вртоглавица. Може да се појави повраќање и гадење. Неопходно е да се разликува дисциркулаторната енцефалопатија од вестибуларната атаксија, бидејќи вртоглавицата во првиот случај се забележува само за време на одење.

  Ако во почетната фаза на болеста моторните нарушувања се скоро невидливи и не го вознемируваат пациентот, тогаш во иднина тие стануваат позабележителни за другите. Карактеристичните знаци на такви прекршувања се бавно одење и мешање на одењето. Пациентите обично се прилично тешко да започнат да одат и исто толку тешко да се запрат.

  Во последната фаза, тешки симптоми како што се пареза, оштетување на говорот, тремор, уринарна инконтиненција, синдром на псевдобулбар се забележани кај пациенти. Исто така, можни се ретки епилептични напади. Пациентите често паѓаат поради нарушувања во движењето, особено при вртење и запирање. За време на такви случајни падови, тие можат да добијат силна модринка или дури и фрактура на екстремитетот.

  Третман на церебрална дисциркулаторна енцефалопатија

  Стандардите за третман на дисциркулаторна енцефалопатија се засноваат на придржување кон диетална терапија, промени во животниот стил, медицински третман и физиотерапевтски методи.

  Диетата е да се ограничи висококалоричната храна, растителни масти, јајца и пржена храна. Општо земено, диеталната терапија е насочена кон јадење храна со малку маснотии.

  Со пациентот, потребни се часови за да помогнат во развојот на интелигенцијата и менталната функција. Работната терапија, заснована на наједноставните домашни работи, има корисен ефект врз нервниот систем и емоционалната позадина.

  Пациентот треба редовно да се движи. Пешачењето на свеж воздух помага да се елиминира спазмот на крвните садови и да се нормализира протокот на крв.

  Неопходно со дисциркулаторна енцефалопатија, третманот е насочен кон елиминирање на спазмите на крвните садови и намалување на ризикот од тромбоза.

  Само курсот со лекови може да го намали ризикот од болеста да стане потежок.

  Пациентот се препорачува да зема лекови:

  1. Стабилизирање на крвниот притисок.
  2. Обезбедување на превентивен и терапевтски ефект против атеросклероза.
  3. Спречување на слегнување на тромбоцитите на васкуларните wallsидови.
  4. Антиоксидативно дејство.
  5. Од групата на ноотропици.
  6. Васкуларна
  7. Влијание врз метаболизмот на невроните.
  8. Стабилизирање на мембраните на невроните.

  Методите на третман за дисциркулаторна енцефалопатија ги избира искусен лекар врз основа на резултатите од дијагностичките студии. Активностите ќе бидат насочени кон нормализирање на церебралната циркулација, елиминирање на причините за нејзино кршење, стимулирање на функционирањето на ткивата на непроменети органи. Намалувањето на интелектуалните способности и меморијата не им дозволува на повеќето болни луѓе самостојно да се вклучат во нивното здравје. Потребна им е поддршка од најблиските и нивна контрола врз спроведувањето на рецептите на лекарите.

  Тешки фази на дисциркулаторна енцефалопатија или нејзин прогресивен тек се индикации за употреба на радикални методи на терапија. По мозочен удар или стеснување на луменот на крвните садови за 70% или повеќе, се препорачува хируршка операција. Инсталација на анастомоза (сврзувачки елемент) или стент (скелиња), отстранување на васкуларни плаки помага да се врати протокот на крв во проблематичната област.

  1421594874 discirkulyatornaya encefalopatiya 3 - Причини за симптомите и третман на дисциркулаторна енцефалопатија

  Во староста, ретко се применува хирургија поради високиот степен на ризик за пациентот. Лекарите се обидуваат да поминат со неинвазивни пристапи. Тие вклучуваат земање лекови, диета, физиотерапија, употреба на традиционална медицина.

  Важна улога игра правилната исхрана на пациентот. Таа е насочена кон ослободување од вишокот тежина и чистење на крвните садови. На пациентите со ДЕП им е прикажана храна со малку маснотии од природно потекло. Подобро е да се исклучи месото од менито, претпочитајќи риби и растителни масти. Дополнително, количината на сол во исхраната се сече. Ова ќе се ослободи од едем и висок крвен притисок.

  Detonic - уникатен лек кој помага во борбата против хипертензијата во сите фази од нејзиниот развој.

  Detonic за нормализација на притисокот

  Сложениот ефект на растителните компоненти на лекот Detonic на theидовите на крвните садови и автономниот нервен систем придонесуваат за брзо намалување на крвниот притисок. Покрај тоа, оваа дрога спречува развој на атеросклероза, благодарение на уникатните компоненти кои се вклучени во синтезата на лецитин, аминокиселина која го регулира метаболизмот на холестерол и спречува формирање на атеросклеротични плаки.

  Detonic не зависност и синдром на повлекување, бидејќи сите компоненти на производот се природни.

  Детални информации за Detonic се наоѓа на страницата на производителот www.detonicnd.com.

  Подготовки

  Терапијата со лекови за ДЕП не е ограничена на земање само таблети, пристапот треба да биде сеопфатен. Важно е јасно да се следат препораките на лекарот и да се следи усогласеноста на пациентот со неговите рецепти. Доколку нема ефект, забрането е самостојно прилагодување на режимот на лекување, мора да го известите специјалистот за ова.

  Основната листа на групи на лекови кои се користат во третманот на ДЕП:

  • антихипертензивни лекови - диуретици (Верошпирон, хипотиазид), антагонисти на калциум (Верапамил, Нифедипин), бета-блокатори (Анаприлин, Атенолол);
  • средства за намалување на холестерол - никотинска киселина, витамин Е, рибино масло, статини (Лескол, Симвастатин), фибрати (фенофибрат, гемфиброзил);
  • вазодилататор - Трентал, Кавинтон;
  • невропротектори и ноотропи - Пирацетам, Церебролизин.

  Покрај тоа, се изведува симптоматска терапија. Таа е насочена кон борба против депресија, нарушена меморија, моторни функции и намалена интелигенција.

  физиотерапија

  Некои видови на болести, особено, вертеброгена енцефалопатија (наспроти позадината на остеохондрозата) се третираат со помош на терапија за вежбање, галванотерапија, UHF, масажа, терапевтски бањи, електричен сон. Оптималниот ефект е даден со систематско поминување на курсевите на утврдени процедури неколку пати годишно.

  Пристапите на алтернативната медицина не даваат изразени резултати во однос на позадината на живописната клиничка слика. Обично, лекарите препорачуваат да се прибегнуваат кон нив како профилакса на ДЕП или кога има сомневања за мали промени во мозокот. Третман на дисциркулаторна енцефалопатија со народни лекови ќе го даде посакуваниот ефект само со интегриран пристап кон решавање на проблемот. Пиењето пијалоци базирани на додатоци од глог, прополис, Крим и седативни билки може да имаат корист.

  Третманот на болеста нужно мора да биде сеопфатен: вклучува терапија со лекови, физиотерапија, диета и други методи. Главната цел на терапијата со лекови е подобрување на протокот на крв во мозокот, како и нормализирање на нервниот систем и враќање на нормалното функционирање на крвните садови. Затоа, во повеќето случаи, на пациентите им се препишува комплекс на лекови. Следниве лекови се пропишани за третман на дисциркулаторна енцефалопатија:

  • Лисиноприл. Се користи за намалување на притисокот. Пропишано е ако хипертензијата стана причина за болеста. Лекот делува како што следува: не дозволува одреден ензим да го зголемува притисокот, а исто така помага да се релаксираат мазните мускули во садовите.
  • Звуци. Овој лек е во состојба ефикасно да ги зајакне и заштити крвните садови, да ги прошири капиларите, истовремено зголемувајќи го нивниот лумен и не дозволува тромбоцитите да се лепат заедно.
  • Нимодипин. Тоа е инхибитор на калциум кој го блокира неговиот влез во мазните мускули на крвните садови. Поради ова, васкуларниот тонус се намалува, тие се релаксираат, стануваат пошироки, што подразбира активирање на протокот на крв во мозокот.
  • Атенолол Лекот спаѓа во групата на бета-блокатори. Ги намалува отчукувањата на срцето и притисокот, а исто така го нормализира срцето, помага да се отстрани вишокот вода од телото.
  • Аспирин. Тоа ја прави крвта течна, не дозволува згрутчување на крвта да се залепи, затоа може да се избегне затнување на крвните садови со згрутчување на крвта.
  • Верошпирон. Ова е ефикасен диуретик кој го активира процесот на отстранување на натриум и вода од телото, а исто така го задржува корисниот калиум во него. Значи, можно е да се намали крвниот притисок и волуменот на крвта.
  • Го имам. Значително го подобрува протокот на крв во мозокот, го подобрува метаболизмот, ги обновува функциите на мозокот, ја намалува веројатноста за формирање на тромб, ги зајакнува wallsидовите на крвните садови.
  • Тинктура од женшен. Природно средство за намалување на холестеролот во крвта. Лекот исто така го подобрува функционирањето на крвните садови, мозокот и срцето, го намалува холестеролот во крвта, го зголемува работниот капацитет и го намалува заморот.

  Со дисциркулаторна енцефалопатија, императив е да се следи диета со малку калории со мала количина на животински масти и пржена храна, јајца. За третманот да биде ефикасен, императив е да водите активен животен стил, да ја одржувате интелектуалната активност и да не се повлекувате од домашните задачи.

  1421594862 discirkulyatornaya encefalopatiya 2 - Причини за симптомите и третман на дисциркулаторна енцефалопатија

  Терапија со лекови се спроведува постојано, во курсеви.

 • 1) Терапија насочена кон намалување на притисокот: „Еналаприл“, „Нифедипин“, „Нимодипин“.
 • 2) Третман на атеросклероза: „Ловастатин“, „Пробукол“, „Гемфиброзил“.
 • 3) Употреба на лекови, чие дејство е насочено кон спречување на таложење на тромбоцити на theидовите на крвните садови: „Клоп.
 • Дополнително, се користат методи на физиотерапија:

 • UHF до цервикалниот регион;
 • електричен;
 • влијание врз зоната на јака со галвански струи;
 • ласерска терапија;
 • акупунктурна масажа;
 • бањи.
 • Терапија за вежбање е исто така задолжителна, вклучително и стабилометриски тренинг за намалување на вртоглавицата; психотерапија.

  Ако дисциркулаторната енцефалопатија напредува брзо или е забележана барем една епизода на акутно нарушување на циркулацијата, индициран е хируршки третман, кој се состои во создавање на вештачка порака помеѓу садовите, така што исхемичните области добиваат нормално снабдување со крв.

  Превенција

  Со цел да се спречи ДЕП:

 • контролирајте го крвниот притисок;
 • одржувајте го нивото на шеќер во крвта во нормален број;
 • контролирајте го холестеролот (видете како да го намалите холестеролот) и липопротеини со мала густина;
 • откажете се од пушење и пиење алкохол;
 • следете ја тежината.
 • Ако, по читањето на написот, претпоставувате дека имате симптоми карактеристични за оваа болест, тогаш треба

  Терапијата за пациенти со ДЕП вклучува мерки насочени кон корекција на васкуларната патологија на мозокот, спречување на релапси, подобрување на циркулацијата на крвта и нормализирање на нарушената функција на мозокот. Главните принципи на комплексен третман:

  • намалување на прекумерната тежина;
  • одбивање да се консумираат заситени масти;
  • ограничување на внесувањето сол на 4 g / ден;
  • назначување на редовна физичка активност;
  • одбивање на алкохол, пушење.

  Стандарди за третман

  Ако корекцијата на начинот на живот е неефикасна, стандардот за третман во неврологијата пропишува лекови кои го намалуваат крвниот притисок, ги потиснуваат манифестациите на атеросклероза и лекови кои влијаат на мозочните неврони. Кога терапијата со лекови не помогне да се елиминира или забави развојот на енцефалопатија, операцијата се изведува на theидовите на главните мозочни садови.

  Народни лекови

  Во почетната фаза на развој на дисциркулаторни промени во мозокот, следниве алтернативни рецепти можат да бидат ефикасни:

  1. Инфузија од шипинка. Ја намалува пропустливоста на капиларите, ја подобрува церебралната циркулација. Суво овошје (2 лажици. L.) Треба да се исецка, истурете вода што врие (500 ml), инсистирајте на 20-30 минути. Следно, треба да пиете наместо чај 2-3 пати на ден во текот на целиот третман.
  2. Инфузија на цвеќиња од детелина. Заштедува бучава во главата. За готвење, ви требаат 2 лажици. л истурете суровини 300 мл врела вода, инсистирајте на 1 час. Земете 3-4 пати на ден за половина час пред јадење. Инфузија треба да се пие за време на егзацербација на симптомите.

  Превенција

  Со полека тековна болест, прогнозата е поповолна отколку со брзо напредувачката болест. Колку е постара возраста на пациентот, толку се поизразени симптоми на васкуларна енцефалопатија. Долг временски период, текот на болеста може да се запре само во првата фаза од развојот на дисциркулаторните промени во мозокот. Вториот степен на болеста, исто така, често ви овозможува да постигнете ремисија.

  Со цел да се спречи развојот на дисциркулаторната патологија на мозокот до последната фаза, потребно е да се преземат мерки за да се излечи веднаш по дијагнозата. Превенцијата вклучува:

  • одржување здрав начин на живот;
  • следење на препораките на лекарот што посетува;
  • правилна исхрана;
  • редовно вежбање;
  • Avo>nevro2 - Причини за симптомите и третман на дисциркулаторна енцефалопатија

  Правилното и навремено лекување може значително да го забави напредокот на болеста. Сепак, не заборавајте дека понекогаш болеста се развива исклучително брзо - нејзините фази се заменуваат едни со други на секои две години.

  Најнеповолна прогноза за пациентите е комбинација на патологија со дегенеративни промени во мозокот, акутни нарушувања на циркулацијата, хипертензивни кризи, хипергликемија.

  Во случај на сериозни компликации, одредена група на попреченост може да се додели на пациент со дисциркулаторна енцефалопатија. Попреченост обично се дава кога на пациентот му е тешко да се грижи за себе, а тој не може да извршува работни задачи поради болест. Во зависност од состојбата на пациентот, може да му биде доделена една од трите групи на попреченост:

  • Група III - на пациентот му е дијагностицирана болест во фаза 2, попреченоста е умерена, но тешко му е да извршува професионални должности. Едно лице понекогаш може да има потреба од надворешна помош.
  • Група II - пациентот има 2 или 3 стадиуми на болеста, се забележува оштетување на меморијата, се појавуваат мозочни удари, има невролошки абнормалности. Покрај тоа, тој не е во можност да ја изврши својата работа без помош.
  • Група I - болеста достигна трета фаза. Пациентот има деменција, губење на меморијата, нарушување на циркулацијата.

  Со цел да се спречи болеста, потребно е редовно да се следи тежината, да се намали потрошувачката на алкохол, да се запре пушењето, да се контролира холестеролот, да се одржува нормалниот шеќер во крвта и да се следи крвниот притисок. Нормализацијата на метаболизмот на липидите се смета за најдобра превенција од патологија, антихипертензивна терапија, ефективни се редовните лекарски прегледи.

  физиотерапија

  Од големо значење во третманот на болеста е физиотерапијата, која обезбедува терапевтски ефект врз телото поради физички фактори. Обично физиотерапевтските процедури се спроведуваат во текот на 10-20 процедури. За третман на болеста, техниката како електро-сон е добро прилагодена. Ви овозможува да го стимулирате мозокот изложувајќи го на струи со мала фреквенција и сила.

  Галванотерапија

  Во третманот на патологија, активно се користи галванотерапија, што предвидува влијание на ниски струи во зоната на јаката. Поради ова, капиларите се шират и движењето на крвта во нив се подобрува. Оваа постапка ви овозможува да ја елиминирате болката, да ја подобрите исхраната на клетките и метаболичките процеси.

  nevro - Причини за симптомите и третман на дисциркулаторна енцефалопатија

  Друга ефикасна техника на лекување се смета за UHF. Овој метод вклучува влијание врз телото на високо-фреквентно електромагнетно поле поради што се појавува јонска струја во крвта. Поради ова, крвта почнува поактивно да се движи низ мали капилари, снабдувајќи ги клетките со многу повеќе кислород.

  Масажа и кади

  Терапија на дисциркулаторна енцефалопатија, исто така, вклучува назначување бања и масажа. Идеално решение е јаглерод диоксид, кислород и радон бањи, кои ги прошируваат крвните садови и ја нормализираат циркулацијата на крвта. Во третманот на патологија, се користат различни техники на масажа. На пример, масажата со акупунктура може да ја подобри функцијата на мозокот.

  Специјални диети

  Лекарите може да го советуваат пациентот за време на третманот да се придржува до специјална диета. Најефективните диети се сметаат за медитерански и нискокалорични. Главните принципи на медитеранската диета се вклучување на зеленчук и овошје, ориз, морски плодови, сирење со малку маснотии, ореви и кисело-млечни производи во исхраната.

  Svetlana Borszavich

  Општ лекар, cardiolогист, со активна работа во терапија, гастроентерологија, cardiolогија, ревматологија, имунологија со алергологија.
  Течно општо во клиничките методи за дијагностицирање и третман на срцеви заболувања, како и електрокардиографија, ехокардиографија, следење на колера на ЕКГ и дневно следење на крвниот притисок.
  Комплексот на третман развиен од авторот значително помага при цереброваскуларни повреди и метаболички нарушувања во мозокот и васкуларните заболувања: хипертензија и компликации предизвикани од дијабетес.
  Авторот е член на Европското друштво на терапевти, редовен учесник на научни конференции и конгреси од областа на cardiology и општа медицина. Таа повеќепати учествувала во истражувачка програма на приватен универзитет во Јапонија од областа на медицината за реконструкција.

  Detonic