Причини и симптоми на развој на третман на фибринозен перикардитис и прогноза

Човечкото срце е опкружено со обвивка од сврзно ткиво што го штити од контакт со други органи. Триењето е спречено со акумулација на течност во шуплината, што спречува поместување на срцето за време на движење или интензивна физичка активност. Нормално, количината на течност помеѓу ливчињата на перикардот не надминува 5-30 ml.

Срцевиот перикардитис е вообичаено име за состојби поврзани со дефект на перикардијалната мембрана. Бидејќи само таков орган како срцето има таква мембрана, терминот се користи исклучиво за срцеви заболувања.

Во медицината, срцевата тампонада се смета за најголема неподготвеност да се комплицира не само перикардитисот, туку и други cardiological болести. Оваа состојба се смета за критична поради високиот ризик од смртност во отсуство на навремена медицинска нега.

Тампонадата е предизвикана од брза или постепена акумулација на вишок течност во празнината на срцевата кеса кога перикардот не е можно да се зголеми во големина поради прекумерните стапки на излив. Со тампонада, се случуваат неколку опасни процеси истовремено:

 • Притисокот во внатрешноста на срцевата торба нагло се зголемува.
 • Коморите престануваат да добиваат униформно полнење: срцето се обидува да го компензира зголемениот товар.
 • Срцевиот излез е значително намален: мозочните удари стануваат почести, но послаби.

Акутната срцева тампонада се карактеризира со брзи процеси: просечното времетраење е од неколку минути до 1-2 часа. Тешки нарушувања во метаболизмот, срцевиот ритам и микроциркулацијата се јавуваат во областа на срцето без лекарска помош, што потенцијално доведува до акутна срцева слабост и анафилактичен шок.

Навременото откривање на тампонадата е тешко дури и во клинички услови поради нејзините неспецифични манифестации:

 • чувство на тежина или стегање во пределот на градниот кош;
 • тахикардија;
 • ослободување на големи количини на ладна пот;
 • цијаноза: остра затемнување на кожата и мукозните мембрани;
 • плитко, често дишење;
 • висока психомоторна активност;
 • артериска хипотензија;
 • намалување на пулсниот бран при инспирација (парадоксален пулс).

Пациентот може да се пожали на „чувство на блиска смрт“, вознемиреност и досадна болка во градите. Кога слушате, срцевите звуци се глуви: звукот не цвета како резултат на критичните количини на излив во перикардот. Ексудативната природа на изливот има уште поголем ефект врз апсорпцијата на звукот.

Акутната тешка тампонада е често придружена со несвестица со развој на акутна васкуларна инсуфициенција. Во оваа фаза, неопходна е итна хируршка интервенција: човечкото тело не е во состојба да издржи продолжен хеморагичен колапс.

Со постепен развој на тампонада, симптомите можат лесно да се мешаат со знаци на срцева слабост:

 • отежнато дишење кога се движите и сте во лежечка положба, исчезнува во седечка положба;
 • општа слабост, намалена подвижност и моторни вештини;
 • опипливо отекување на југуларните вени;
 • влечење синдром на болка во залак на градниот кош под десното ребро;
 • ребра се издигнуваат над срцето;
 • делумно или целосно губење на апетитот;
 • постепено зголемување на црниот дроб во големина - хепатомегалија;
 • акумулација на вишок течност во абдоминалната празнина - асцит.

Хронична тампонада има намален ризик од шок услови. Максималниот ризик од шок се јавува за време на процесите на декомпензација во голем круг на циркулација на крв. Третманот на такви болести во срцето е поврзан со зголемени ризици: комплициран перикардитис може да ги направи традиционалните методи неефикасни.

Зошто се развива болеста?

Главниот етиолошки фактор што доведува до појава на сув перикардитис денес е ревматизам предизвикан од бактеријата Staphylococcus aureus.

Исто така, оваа патологија може да се појави кога:

 • заразни болести; Tuberkuljoznoe porazhenija - Причини и симптоми на развој на третман со фибринозен перикардитис и прогноза
 • трансмурален миокарден инфаркт (МИ);
 • малигни формации;
 • актиномикоза;
 • туберкулоза;
 • автоимуни процеси;
 • метаболички нарушувања;
 • алергии;
 • повреди на градите.

Туберкулозни лезии се јавуваат како резултат на преместување на бактериите од некротично белодробно ткиво или погодени лимфни јазли до перикардот.

Габичната етиологија на воспаление на перикардот се должи на пенетрацијата на габите Кандида во перикардот. Почесто овој вид перикардитис се среќава кај луѓе со имунодефициенција.

3ff234aed6b73d8bcf9ec2e618407275 - Причини и симптоми на развој на третман на фибринозен перикардитис и прогноза

Процесот на активирање за појава на перикардитис по МИ е алергиска реакција на телото на клетките на некротичниот миокард. Ова се должи на големиот број на еозинофили во пункција на перикардијалната течност.

Постојат 2 опции за поинфаркт перикардитис:

 • рано - се појавува во рок од еден ден по МИ;
 • доцна - синдром на Дреслер - перикардитис е придружен со плеврит и перитонитис.

Постојат случаи кога не е можно да се утврди причината за перикардитис. Потоа се одвива криптоген сув перикардитис.

Во 9 од 10 случаи на акутен перикардитис, невозможно е недвосмислено да се наведе причината за воспаление. Во исто време, долготрајните форми на перикардитис се скоро секогаш компликација на друга тешка или слаба хронична болест. Во отсуство на навремено лекување, перикардитисот брзо доаѓа до израз, бидејќи оваа болест не е придружена само со акутна болка, туку е и поопасна од повеќето состојби што можат да доведат до воспаление на перикардот.

Вирусни заразни болести се најчесто пријавуваната причина за повеќето форми на перикардитис. Во овој случај, повредите во работата на перикардот се поврзани исклучиво со слабеење на телото под вирусен инфективен напад: патогенот не влегува во внатрешните органи на градната празнина, затоа нема потреба да се зборува за повторна инфекција .

Исто така, следниве инфекции можат да предизвикаат перикардитис:

 • Бактериски Како и во случај на вирусно заразно заболување, бактериите, по правило, немаат време да дојдат до перикардот. Соодветно на тоа, перикардитисот се развива според стандардната прогноза.
 • Габа. Најмногу „подмолен“ фактор: пациентите живеат со габични инфекции со години, но перикардитисот ќе се појави само во доцните фази на инфекцијата, кога функционирањето на внатрешните органи нема да успее. Таквиот перикардитис е почест кај постарите луѓе.
 • Протозоална. Најретки видови: по правило, едно лице може да се зарази од протозои само кога имунитетниот систем е ослабен од други болести. Перикардитис кој се развива како резултат на протозоална инфективна болест се јавува не повеќе од 1% од случаите.

Инфективни фактори вклучуваат и хронична болест како што е ревматизам. Влијае на кардиоваскуларниот систем и зглобовите, како резултат на што телото произведува антитела кои ги напаѓаат сопствените ткива и клетки. Дијагнозата на перикардитис во овој случај е комплицирана од примарните симптоми на ревматизам, кои ги кријат секундарните причини за општата слабост на пациентот. Исто така, задолжителни тестови за перикардитис се пациенти кои имале туберкулоза.

Со инфективна природа на перикардитис, болеста што предизвика воспаление има приоритет. Идентификување на инфективен агенс е првиот чекор во развојот на програма за третман.

Срцевите заболувања влијаат не само на интензитетот на срцевиот ритам, туку и на соседните ткива. Дури и со навремено лекување, мембраната е изложена на ризик. Најголем ризик од последователен развој на перикардитис во овие случаи:

 • Миокарден инфаркт. Состојбата се карактеризира со неотповиклива инсуфициенција на одредена област на срцето поради недостаток на кислород. Телото не може да порасне нов мускулен дел во срцето; грубо ткиво на лузни се таложи на повреденото место. Перикардитис по миокарден инфаркт се јавува како резултат на зголемената работа на слоевите на перикардот, ослободувајќи повеќе подмачкување отколку што е потребно. Акутни форми се јавуваат во рок од 1-2 дена; развојот на други форми на перикардитис достигнува до 2 месеци.
 • Операција на срцето (затворена или отворена). Дури и мала хирургија на срцето бара интервенција во перикардот со механичко оштетување. За време на процесот на заздравување, можни се дефекти на заштитниот орган, истекување на плазмата или стврднување на заштитната мембрана.
 • Операција на перикардија.

Веројатноста за појава на перикардитис се зголемува ако за време на операцијата биле погодени дијафрагмалните нерви. Неточна реакција на механичките нерви на моменталната состојба доведува до акутна болка и нагло зголемување на волуменот на течност акумулирана во перикардот.

Причините се поделени на примарни и секундарни. Примарен сув перикардитис се јавува поради инфекција со ентеровирус или вирус Коксаки. Секундарното се појавува по оштетување на миокардот, ендокардот или околните ткива (дијафрагма, бели дробови, итн.). Во двата случаи, неопходен е третман на основната патологија.

Покрај тоа, болеста е заразна и незаразна по природа.

Покрај Staphylococcus aureus, крупозна пневмонија, туберкулоза, колера, дизентерија, тифусна треска и други видови на инфекција со сепса доведуваат до оваа патологија.

Постојат неколку начини на пенетрација на патогенот на површината на перикардот:

 1. Преку белите дробови, бидејќи ткивото на белите дробови е во непосредна близина на срцето и перикардот. Овој тип на инфекција се јавува со туберкулоза.
 2. Преку распаѓање на лимфните јазли. Ова може да се случи само со тешка туберкулоза.
 3. Со проток на крв. Оваа пенетрација е карактеристична за сите видови на заразни болести со сепса.

Воспалителна реакција може да биде од други причини.

 • Воспаление дојде од миокардот.

Болеста многу често го придружува миокардитисот, бидејќи ткивата се цврсто соседни едни на други.

Болеста се јавува при тешка ренална инсуфициенција, кога уреата во крвта предизвикува воспаление во сите внатрешни органи.

Тоа е прилично честа причина за болеста кај возрасните. Во овој случај, воспалителната реакција е последица на некроза на срцевото ткиво.

Тоа е автоимуна реакција со оштетување на сите сврзни ткива на телото. Бидејќи целиот процес е придружен со воспалителни реакции, се појавува перикардитис.

 • Тумори на белите дробови, срцето, соседните ткива, како и на самиот перикард.
 • Фрактура на ребра, градната коска, продорни рани на градите.

За време на воспалителниот процес, ексудат кој се состои од плазма и крвни протеини влегува во перикардијалната празнина. Сепак, со текот на времето, течноста се апсорбира назад во крвните садови, а протеините и фибринот остануваат на перикардот. Подоцна, фибринозниот слој се згуснува, постепено прераснува во соседни ткива.

Честопати, причина за болеста се бактериите на Staphylococcus aureus.

Голема количина на фибриноген се депонира во атриовентрикуларната сулкус. Депозитите во перикардот се формираат во тенки жици, кои со раскинување стануваат како ресички. Поради ова, срцето со фибринозен перикардитис се нарекува „влакнесто“.

Обично перикардитисот целосно поминува, фибринските нишки едноставно се распаѓаат и раствораат. Доколку тоа не се случи, слојот на фибрин се згуснува, се обраснува со сврзно ткиво и се формираат лузни и адхезии со соседните ткива. Таквата патологија се нарекува „карапас на срцето“.

Фибринозен перикардитис се карактеризира со мала количина излив, па затоа вообичаените знаци на срцеви проблеми (едем, слабост, тахикардија) не можат да се забележат. Но, од друга страна, дијагнозата забележува болка во регионот на срцето, што се дава на областа под долниот крај на градната коска, поретко - во задниот дел, а понекогаш и во стомакот.

Болката во овој случај е продолжена и акутна. Се интензивира со длабок здив или кашлица како резултат на зголемен притисок врз перикардот. Станува послаба кога седите.

Сувиот перикардитис се разликува во дијагнозата како резултат на бучавата од перикардијалното триење, која наликува на криза снег под нозете. Таквиот звук се појавува како резултат на таложење на фибрин на површините на внатрешниот и надворешниот лист на перикардот.

Бучавата од перикардијално триење често се слуша во прилично ограничена област на срцевиот регион, по правило, се совпаѓа со систола. Кога процесот е започнат, патолошкиот шум се слуша во целата зона на срцето.

Акутната форма на болеста се манифестира со забележителна болка во градите, која се зголемува со притисок врз градите. Ова се должи на фактот дека притисокот го зголемува триењето во перикардот, што предизвикува силна болка. Дијагностиката често ја користи оваа техника за да направи разлика.

Подоцна, на симптомите им се додава останување без здив, чувство на стегање на срцето. Кога се вклучени во воспалителниот процес на дијафрагмата, болката се шири на стомакот. Исто така, се развива треска, тахикардија и паѓа крвниот притисок.

Обично се забележува леукоцитоза и зголемување на стапката на седиментација на еритроцити. На ЕКГ, често се забележува дифузен пораст на ST сегментот, поради тоа, тој честопати погрешно се дијагностицира со миокарден инфаркт. Можно е да се разликува според перикардијалниот шум од триење, исто така со МИ, сегментот ST се појавува само во оние води каде што е локализиран срцевиот удар.

Во хроничен тек, сувиот перикардитис во отсуство на третман доведува до појава на оклопно срце. Ова е состојба во која депозитите на фибрин 'ртат со сврзно ткиво, се јавува калцификација, перикардот станува тврд и се претвора во „школка“.

Поради стврднување на перикардитис, работата на срцето е комплицирана, како резултат се појавува акутна срцева слабост. Се манифестира со цијаноза, асцит, едем во долниот дел од телото. Поради компресија на шуплива вена, се јавува стагнација на крв. Црниот дроб е набиен, има болка во десниот хипохондриум.

Ексудативниот перикардитис предизвикува патолошки промени во горните слоеви на срцето. Во исто време, воспалителната течност се акумулира во wallsидовите на перикардот. Патологијата постепено ќе ја попречува работата на срцето и ќе придонесе за влошување на здравјето. Затоа, важно е да се дијагностицира и да се препише третман во почетната фаза.

Акутен перикардитис и неговите симптоми

Воспалителниот процес со перикардитис влијае на серозната мембрана на срцето - серозен перикард, вклучувајќи ги висцералната плоча и перикардијалната празнина.

Промените во перикардот се изразени во проширување и зголемување на пропустливоста на крвните садови, како резултат на што има инфилтрација на леукоцити и таложење на фибрин, покрај тоа, лепливи процеси формираат лузни, а листовите на перикардот калцинираат и компресираат срце

Причините за перикардитис можат да бидат и инфективни и инфективни.

Најчести причини за перикардитис, како што се туберкулоза и ревматизам. Ревматскиот перикардитис често доведува до оштетување на различните слоеви на срцето, како што се миокардот и ендокардот.

Перикардитис од ревматско и особено туберкулозно потекло се резултат на инфективно-алергиски процес.

Понекогаш оштетувањето на туберкулозата на перикардот се јавува кога микроорганизмите мигрираат од фокусите на лимфните јазли и белите дробови преку лимфните канали.

Перикардитисот може да стане симптом на срцева, заразна или системска болест, да биде компликација предизвикана од траума или патологија на внатрешните органи.

Честопати, перикардитисот е од најголемо значење во клиничката слика на болеста, туркајќи ги во позадина неговите други манифестации.

Понекогаш перикардитисот за време на животот на пациентот воопшто не се дијагностицира, а само обдукцијата открива знаци на пренесен перикардитис.

Перикардитис може да се заработи на која било возраст, иако е почест кај возрасни и постари лица. Womenените страдаат почесто од мажите.

Други состојби кои го зголемуваат ризикот од развој на перикард:

 • Инфекции - бактериски (туберкулоза, тонзилитис, шарлах), вирусни (сипаници, грип), сепса, паразитски или габични инфекции. Понекогаш (со плеврит или пневмонија), воспалителниот процес оди во срцето од соседните органи.
 • Ендокардитис добиен со хематоген или лимфоген пат.
 • Системски болести на сврзните ткива (ревматизам, системски еритематозен лупус, ревматоиден артритис).
 • Алергиски заболувања предизвикани од лекови или серуми.
 • Срцеви заболувања (ендокардитис, миокарден инфаркт, миокардитис).
 • Трауматски повреди на срцето како резултат на повреди, хируршка интервенција, силни удари во регионот на срцето.
 • Метаболни нарушувања, на пример, перикардна интоксикација со гихт и уремија.
 • Малигни неоплазми.
 • Малформации на перикардот (дивертикули, цисти).
 • Оштетување на зрачење.
 • Хемодинамички нарушувања и општ едем, предизвикувајќи акумулација на течна содржина во внатрешноста на перикардот.

Класификацијата на перикардитис е многу обемна и зависи од причините за болеста, нејзиниот тек, локализацијата и други фактори.

Поради појава:

 • Примарниот перикардитис, кој се јавува сам по себе, е доста редок.
 • Секундарен перикардитис, кои се компликации на разни болести на внатрешните органи на градниот кош и абдоминалната празнина, како и крвта.

Според степенот на ширење на воспалителниот процес:

 • Ограничено, локализирано само во основата на срцето.
 • Делумно што ја зафаќа областа на перикардот.
 • Истурениот перикардитис подразбира вклучување во воспалителниот процес на целата надворешна обвивка на срцето.

Според клиничките карактеристики:

 • Акутен перикардитис, кој се развива брзо и трае не повеќе од шест месеци.
 • Фибринозен (сув) перикардитис се карактеризира со фактот дека фибрин се депонира во перикардијалната празнина (се формира „влакнесто срце“). Трае 2-3 недели и после овој период лечи или дегенерира во лепило или излив на перикардитис.
 • Ексудативниот (излив) перикардитис е неповолна опција кога течноста се акумулира во перикардијалната празнина.
 • Хроничен перикардитис. Хроничниот перикардитис се развива прилично бавно и трае повеќе од шест месеци.
 • Со хидроперикард, течноста се акумулира во перикардијалната празнина, оваа опција е често компликација на срцева слабост.
 • Со хемоперикард, како резултат на повреди на срцето, крвта се акумулира во перикардијалната празнина.
 • Исто така, во случај на повреди на срцето и градите, може да се појави пневмоперикардиум - акумулација на воздух во перикардијалната празнина.

Симптомите и третманот на перикардитис зависат од причините зошто се појавил.

418689001418100383 - Причини и симптоми на развој на третман на фибринозен перикардитис и прогноза

Групи на болести по потекло:

Гогин класификација на причините:

 • бактериски, предизвикани од микроорганизми како што се легионела, стафилококи, салмонела, стрептококи, менингококи, пневмококи;
 • туберкулоза;
 • ревматска треска поради стрептококна инфекција;
 • вирусно, вклучително и во комбинација со инфекција со грип, ХИВ, хепатитис, Коксаки, заушки, рубеола, овчи сипаници;
 • кламидија;
 • микотичен;
 • специфични за голем број заразни болести, на пример: тифус, колера, бруцелоза;
 • неинфективно, предизвикано од алергија на лекови, како одговор на состојби поврзани со искривен имунолошки одговор на телото, траума, системски заболувања, хемодијализа, метаболички нарушувања, на пример, уремија, онкологија;
 • идиопатска, со непозната етиологија.

Перикардитисот е поделен на акутен, кој се решава 6 недели од дебито:

 • Катаралната - поврзана со појава на воспаление на мукозните мембрани;
 • суво (фибринозно) - се појавува воспалителен излив, се формираат адхезии помеѓу слоевите на перикардот, спречувајќи го телото да работи ефикасно;
 • излив (ексудативен) без тампонада на срцето или со него. Во структурите на органот се формира акумулација на течност, што ја менува неговата хемодинамика. Постои поделба на лисјата на перикардот. Ако во него има крв, се појавува хеморагичен тип на болест.

Субакутен перикардитис, чиј исход се јавува во период од 6 недели до шест месеци:

 • ексудативен - има акумулација на течност во перикардот;
 • лепило - мембраните на срцето поминуваат низ процес на лепило;
 • констриктивни без или со срцева тампонада - како резултат на тоа, коморите не ја менуваат својата големина, но преткоморите се зголемуваат. Во некои случаи, ткивото со лузни го деформира целиот перикард, може да бидат присутни наслаги на калциум кои го влечат органот во т.н.

Перикардитисот може да има форма на хронично воспаление, кое трае повеќе од шест месеци од самиот почеток. Се карактеризира со сите исти фази како што е опишано погоре.

Главната поплака на пациентите во акутниот период е интензивна болка зад градната коска, која се протега на левото рамо сечило, раката или вратот. Страдањето е нешто намалено при земање НСАИЛ или во седечка положба на лице со наклон напред, се забележува засилување лежено на грб. Во некои случаи, температурата се зголемува, отежнато дишење, палпитации и притисок се намалуваат.

Прикажана е спроведена и ехокардиографија. Тоа помага да се утврдат:

 • граници на органи;
 • степен на зголемување на перикардот;
 • промена во вистинските структури;
 • ексудативен волумен;
 • присуство на излив.

Кога радиографите обрнуваат внимание на сенките на срцето. Во некои случаи, пропишано е МНР, КТ скен.

Важна проценка на бучавата за време на аускултацијата. Тие можат да бидат различни во зависност од фазата на патологија:

 • минливи;
 • груб;
 • стружење;
 • тројна. Првиот се формира со срцева контракција, вториот со систола, третиот со брза релаксација во дијастола.

Кога се дијагностицира, лабораториската крвна слика исто така се менува. Следното е забележано:

 • леукоцитоза;
 • изразено ESR;
 • присуство на Ц-реактивен протеин;
 • зголемување на тропонин со вирусен и без причина перикардитис;
 • присуство на позитивна крвна култура со инфективно воспаление на срцето.

Со воспаление на шуплината, тестовите за урина за креатинин и уреа се задолжителни. Нивното присуство укажува на развој на уремичен акутен перикардитис.

Перикардитисот се нарекува камелеон поради варијабилноста на неговите симптоми, поради што честопати се меша во други болести. При дијагностицирање обрнете внимание на податоците на ЕКГ, карактеристичниот бучава на триење, болка.

Диференцијацијата на сувиот перикардитис треба да се спроведе во такви услови:

 • срцев удар со поплаки за болка во срцето, епистенокардитис перикардитис;
 • промени во белите дробови при кашлање, отежнато дишење;
 • повреди на градниот кош со ретростернална болка што зрачи на различни делови од телото;
 • тромбоемболизам;
 • СЃРµСЂРґРµС ‡ РЅРѕР№ недосС, Р ° С, РѕС‡ РЅРѕСЃС, СЊСЋ;
 • СЛЕ, ревматоиден артритис;
 • со хипофункција на тироидната жлезда;
 • со инфективен ендокардитис;
 • со мононуклеоза.

Ексудативната дијагноза бара диференцијација со:

Условите за третман на перикардитис се физиолошки одмор, диета, совесна употреба на таблети. Со вирусна, идиопатска природа, главната цел е да се минимизира воспалението, да се ублажи болката. Со други причини за формирање, третман со лекови на патогенот и претходна состојба перикардитис.

0fc82ba7840274e296eadf80187b6288 - Причини и симптоми на развој на третман со фибринозен перикардитис и прогноза

Протокол за амбулантно лекување:

 • НСАИЛ;
 • глукокортикоиди;
 • антитромботичен;
 • диуретици.

Неопходно е стационарно лекување во такви случаи:

 • перикардијален излив од големи размери;
 • треска;
 • имуносупресија;
 • повреда на перикардот;
 • ниска ефикасност на НСАИЛ;
 • миоперикардитис.

НСАИЛ (често аспирин, поретко ибупрофен) се индицирани во големи дози веднаш по хоспитализацијата и се користат сè додека не се нормализира температурата. Со излив, бета-блокаторите и други агенси кои го менуваат срцевиот ритам не се пропишани.

Хируршката интервенција е техника на третман во случаи на срцева тампонада, гноен или неопластичен перикардитис, како и со голем излив. Перикардот е исцеден, катетерот е вметнат во неговата структура.

Треба да се регистрираат пациенти со историја на перикардитис, им се покажува периодичен третман со санаториум-одморалиште.

Detonic - уникатен лек кој помага во борбата против хипертензијата во сите фази од нејзиниот развој.

Detonic за нормализација на притисокот

Сложениот ефект на растителните компоненти на лекот Detonic на theидовите на крвните садови и автономниот нервен систем придонесуваат за брзо намалување на крвниот притисок. Покрај тоа, оваа дрога спречува развој на атеросклероза, благодарение на уникатните компоненти кои се вклучени во синтезата на лецитин, аминокиселина која го регулира метаболизмот на холестерол и спречува формирање на атеросклеротични плаки.

Detonic не зависност и синдром на повлекување, бидејќи сите компоненти на производот се природни.

Детални информации за Detonic се наоѓа на страницата на производителот www.detonicnd.com.

заклучоци

Како и со секое срцево заболување, превенцијата е многу важна и во овој случај. Вие дури и не треба да земате лесно рутински операции, како што се вадење на заб или патологии како САРС. Било кој од нив може да предизвика срцева компликација.

Ако почувствувате сомнителни симптоми, особено во присуство на хронични состојби, во комбинација со треска, треба да побарате медицинска помош.

Перикардитис - воспаление на перикардијалната кеса (надворешната мембрана на срцето, перикардот) е почесто инфективна, ревматска или пост-инфаркт. Манифестира со слабост, постојана болка зад градната коска, влошена со вдишување, кашлица (сув перикардитис).

Класификација

1) Според формите на проток, тие се поделени на:

 • Акутен - трае не повеќе од 6 недели. Се развива со бактериски, вирусен, трауматски или лекови (токсичен) перикардитис. Тоа се случува фибринозно, ексудативно или гнојно (што е ретко). Постојат случаи на спонтано лекување;
 • Субакутен - времетраењето на болеста се движеше од 6 недели до шест месеци со целосно закрепнување на пациентот. Има различни форми, освен гноен;
 • Хронична - времетраењето на болеста повеќе од шест месеци. Често се наоѓаат во автоимуни лезии и по ресорпција на гноен ексудат. Структурните промени се случуваат во ткивата на срцето;
 • Повторувачки - се карактеризира со периодични ремисии и егзацербации. Поделено со:
  • Интермитентна - ремисија и егзацербации се јавуваат сами по себе, без оглед на третманот.
  • Континуирано - егзацербациите се јавуваат една по друга. За да се појави ремисија, мора да се изврши антиинфламаторна терапија.

2) Од развојни причини:

 • Инфективни:
  • Бактериски - е една од опасните, но лесно лекувани, ако ја утврдите точната причина. Тешко е и долго. Сочинува до 15% од целиот перикардитис. Предизвикувачки агенси се стрептококи, кламидија, борелија, рикеција, итн. Се случува серозно, серозно-фибринозно, хеморагично и гнојно;
  • Туберкулоза - предизвикана од Mycobacterium tuberculosis, која често се шири кај белодробни заболувања и СИДА. Симптомите се развиваат постепено, иако постојат исклучоци;
  • Вирусна - пенетрација на вируси на серозната мембрана. Тие се пренесуваат со проток на крв, по правило, од други заболени органи со ХИВ, рубеола, хепатитис, овчи сипаници, заушки, итн. Пропорцијата на целиот вирусен перикардитис е до 45%. Тоа се случува серозно, серозно-фибринозно, хеморагично. Можно е само-заздравување;
  • Габични - тоа е доволно ретко, предизвикано од кандида, аспергилоза, кокцидиоидоза, итн. Обично се развива на позадината на активирање на штетни габи кои живеат во телото на секоја личност;
  • Паразитски - е редок, главно кај жителите на тропските земји. Предизвикувачки агенси се токсоплазма, ехинокок, итн;
  • Протозоална.
 • Неинфективно:
  • Автоимуно - започнува со ексудативно воспаление, кое постепено се претвора во влакнесто и завршува со констриктивен перикардитис;
  • Малигни;
  • Метаболички;
  • Пост-инфаркт - рано е (се развива веднаш по срцев удар) и одложено (синдром на Дреслер; се развива неколку часа по срцев удар);
  • Трауматски (посттрауматски) - се јавува по ситуации трауматски за срцето: мозочен удар, оштетување или фрактури на градите, кои влијаат на органот. Често акутен, во отсуство на третман се влева во хронична форма;
  • Идиопатска - не можат да се утврдат причините. Ова ги вклучува пациентите кои се разболуваат поради редок вирус или поради генетска предиспозиција;
  • Зрачење - е ретка и само поради вина на лекарите, кога се надминати времетраењето, дозата и количината на јонизирачко зрачење;
  • Медицински (токсичен);
  • Тумор

3) Со методот на пенетрација:

 • Хематогени - преку крвта;
 • Лимфатичен - преку лимфа;
 • Директен контакт - со повреди на градите, кога срцето е отворено.
 • Сува (фибринозна) - симптомите се честопати незабележливи или благи. Се карактеризира со задебелување на лисјата, што може да остане за цел живот;
 • Ексудативен (излив) - акумулација на грип>Перикардит - Причини и симптоми на развој на третман на фибринозен перикардитис и прогноза

  • Гноен - е една од тешките форми на болеста, што може да доведе до смрт. Температурата се зголемува нагло, започнува честа работа на срцето. Доколку не се обезбеди итна помош, пациентот може да умре. Често се развива со бактериски перикардитис.
  • Хеморагична (срцева тампонада) - акумулација на крв (црвени крвни клетки), кршење на садовите и wallsидовите на срцето. Се развива со пост-инфаркт, тумор перикардитис или со нарушувања на крварењето.
  • Серозно-фибринозен и серозен - вода или вода со фибрин.
  • Путрид - присуство на анаеробни бактерии во течност.

  Како влијае перикардитисот на срцевата мембрана?

  Со нагло зголемување на обемот на излив во перикардијалната празнина, се појавува висок ризик од срцева тампонада. Висцералниот и париеталниот перикард не се дизајнирани за брзо менување на волуменот. Еластичното ткиво не може веднаш да се истегне за да ги компензира критичните промени. Така, дури и мала количина на вишок течност (100-150 ml) може целосно да го блокира срцевиот излез и да доведе до целосен срцев удар.

  Ако воспалените перикардијални листови не можат да се справат со ослободување на доволни количини на ултрафилтрат во плазмата, срцето не ризикува да се исцеди во сопствената мембрана. Како и да е, ризикот по здравјето е голем: перикардијалните чаршафи може да се залепат заедно, спречувајќи движење на крвта во срцето; перикардитисот формира адхезии кои ќе се мешаат во ритмичката активност на срцето.

  Симптоми на перикардитис

  ) обично се поврзани не со перикардитис, туку со патологии кои доведоа до воспаление на срцевата торба. Многу од овие болести се системски и влијаат на широк спектар на органи.

  • акутен перикардитис;
  • субакутен перикардитис;
  • хроничен перикардитис;
  • рекурентен перикардитис.

  Акутен перикардитис се дијагностицира ако болеста траела помалку од 6 недели. Такво релативно брзо закрепнување може да се забележи со вирусен и бактериски перикардитис, по повреда или труење. Доминантни форми на воспаление се фибринозни, ексудативни и (

  ) гноен. Во сите овие случаи, со навремено лекување, воспалителниот процес може да се запре пред да се појават неповратни структурни промени. Така, пациентот нема да има никакви преостанати ефекти. Со вирусен перикардитис, закрепнувањето може да биде спонтано (

  Симптомите кај акутен перикардитис обично се предизвикани од интензивен воспалителен процес. Може да се појават високи температури

  чувство на тежина. Најлесно е да се дијагностицира таков перикардитис, бидејќи сите патолошки процеси се акутни и можат брзо да се детектираат. Исто така, во акутниот тек, може да се забележат голем број сериозни компликации - срцева тампонада, формирање на фистула со гноен перикардитис.

  Субакутен перикардитис се дијагностицира ако болеста траела од 6 недели до 6 месеци и завршила со целосно закрепнување. Воспалителниот процес може да има каква било форма (

  ) Со констриктивен перикардитис, субакутен тек се забележува само кога успешно е извршена операцијата за отстранување на перикардот.

  Оваа клиничка форма може да биде предизвикана од туберкулоза, габични или паразитски инфекции, автоимуни болести. Токму во овие случаи воспалението е умерено, без изразени манифестации. Тешко е да се дијагностицира перикардитис во субакутен курс, бидејќи симптомите треба да се диференцираат со други болести.

  Хроничен перикардитис се дијагностицира ако болеста трае повеќе од 6 месеци. Во повеќето случаи, оваа форма се јавува кај голем број автоимуни болести или по ресорпција на гнојна содржина во торба за срце. Во оваа фаза веќе нема акутен воспалителен процес, но може да се забележи формирање на адхезии или карапас.

  Рекурентен перикардитис се јавува со периоди на егзацербација и ремисија (

  ) Симптомите на компресија на срцето со него се појавуваат само со акумулација на излив во срцевата торба за време на егзацербации. Температурата исто така не останува постојана. Пациентите честопати се препознаваат како здрави и се испуштаат од болницата, но болеста се враќа по некое време.

  Причината за периодичен перикардитис е метаболички нарушувања, системски автоимуни заболувања или хронични инфекции. За целосно закрепнување, потребно е да се елиминира основната патологија.

   Наизменични. Оваа верзија на курсот сугерира дека воспалителниот процес ескалира и се смирува>

  Најважната точка што го разликува периодичниот перикардитис од хроничен е отсуството на сериозни структурни промени и постојани симптоми. Со формирање на адхезии, започнува констриктивен перикардитис, кој ќе биде класифициран како хронична форма на болеста.

  Без оглед на тоа кој курс се стекнува со перикардитис, со него се откриваат релативно скудни симптоми. Во овој случај, зборуваме за оние знаци што самиот пациент може да ги забележи. Манифестациите на болеста за време на разни дијагностички тестови се поразновидни од надворешните симптоми. Тие ќе бидат разгледани во соодветниот дел.

  Најчестите симптоми на перикардитис

  Симптом на болестМеханизмот на симптомотКарактеристики со перикардитис
  (за разлика од другите патологии)
  Болка во градитеБолката во градите е главниот симптом кај сувиот и констриктивниот перикардитис. Со ексудативно воспаление, може да биде отсутно. Болката се јавува поради триење на листовите на перикардот едни на други или се протега на добиените адхезии. Со гноен перикардитис, болката се јавува поради топење на ткивата и директен ефект врз нервните завршетоци.Со перикардитис, болката во градите обично се смирува кога стоите. Кога пациентот лежи на грб, болката, напротив, се интензивира, поради фактот што срцето е поблиску до задниот wallид на перикардот. Зајакнување се јавува и со длабок здив или кашлица. Болката може да биде постојана или периодична. Тие се локализирани зад градната коска и можат да се прошират на левото рамо или вратот. Главната разлика од болката со миокарден инфаркт е дека со перикардитис, болката не се повлекува по земањето на нитроглицерин.
  Зголемена телесна температураЗголемување на телесната температура се забележува главно со инфективен перикардитис (вирусен, бактериски). Највисоките стапки (38 - 39 степени) се постигнуваат со температура со гноен перикардитис. Поретко, температурата се зголемува поради асептично воспаление (без учество на микроби). Причината за неговото зголемување е активирање на специфични супстанции - пирогени. Тие се крајниот производ во сложениот синџир на биохемиски трансформации. Овој синџир го започнува самиот воспалителен процес.Температурата обично се третира добро со антипиретични лекови. Високите стапки се одржуваат само со гноен процес. Потоа, за ефикасна борба против симптомот, потребно е да се отстрани гној од перикардот. Во автоимуни воспалителни процеси, температурата е обично субфебрилна (37 - 37,5 степени) и е константна (утринските и вечерните индикатори не се разликуваат многу).
  ДиснеаОтежнато дишење не е карактеристично за сувиот перикардитис, но може да биде многу изразено со констриктивен и особено ексудативен перикардитис. Се јавува поради компресија на срцето со излив или адхезии. Срцето не може да биде исполнето со крв што доаѓа од белите дробови. Како резултат, започнува стагнација на крв во белите дробови и се нарушува процесот на размена на гасови, што објаснува отежнато дишење.Диспнеа со ексудативен перикардитис е стабилна, обично не исчезнува додека не се изврши хируршко отстранување на течноста од перикардот. Отежнато дишење се појавува нагло ако течноста во перикардот се акумулира брзо. Ако зборуваме за процес на лепило или бавна акумулација на излив, тогаш на почетокот ќе се појави отежнато дишење со умерен физички напор (на пример, при качување по скали).
  Оток на југуларните вени (вени на страната на вратот)Како што споменавме погоре, во процесот на акумулација на течност во перикардот, десниот атриум е посилно компресиран, во кој мускулната мембрана е послаба. Инфериорната и горната шуплива вена се влеваат во десниот атриум. Оток на цервикалните вени се јавува поради стагнација на крв во горната шуплива вена. Поради површинската локација на овие садови, не е толку тешко да се разликуваат по испитувањето и лесно може да се најде.Отекувањето на вените е карактеристично за ексудативен перикардитис со голем волумен на излив или за напреден констриктивен перикардитис. Овој симптом може да се појави и со други хронични патологии на срцето или белите дробови. Не е специфично за перикардитисот.
  Срцева аритмијаСрцевата аритмија е различна повреда на срцевиот ритам. Најчесто, интервалите помеѓу контракциите со различна должина, односно нема стабилен ритам. Прекршувањата се поврзани со паралелна лезија на спроводните влакна на миокардот (со истовремен миокардит). Електричен импулс се шири низ воспалените ткива со различна брзина, што доведува до промени во ритамот на контракциите.Аритмија со перикардитис е редок симптом. Се појавува спорадично и може да биде придружено со болка или отежнато дишење. Карактеристичните карактеристики на аритмии кај перикардитис од други срцеви аритмии може да се препознаат со ЕКГ (електрокардиографија).
  Дисфагија (нарушувања при голтање)Нарушувања при голтање се забележуваат само со ексудативен перикардитис со обилна излив и поретко со гноен перикардитис. Во првиот случај, голтањето ќе биде тешко поради стискање на хранопроводот од страна со торба за срце. Симптомот се појавува само кога најмалку 1 литар течност се акумулира во перикардот. Со гноен перикардитис, надворешниот лист на перикардот може да се стопи со оштетување на хранопроводот или формирање на фистула (канал што ги поврзува хранопроводот и срцевата торба). Голтањето во такви случаи е поврзано со силна болка зад градната коска. Покрај тоа, поради болка, мазните мускули на хранопроводот слабо се контрахираат и не ја туркаат грутката храна во стомакот.Дисфагија е редок симптом. Се манифестира како чувство на притисок зад градната коска за време на оброците или појава на остри болки. Подригнување или повраќање во првата половина час после јадење не е карактеристично, бидејќи луменот на хранопроводот не се преклопува целосно. Истовремена болка во стомакот не е карактеристична.
  кашлицаКашлицата со перикардитис е редок симптом и може да биде предизвикана од два различни механизма. Прво, сува кашлица со истовремена напнатост на цервикалните вени може да се појави со стагнација на крв во белите дробови. Ова е карактеристично за ексудативен или констриктивен перикардитис, кога срцето е силно компресирано и нормално не може да пумпа крв. Втората причина за кашлање може да биде иритација на плеврата (серозни лисја околу белите дробови). Со гноен перикардитис или со перикардијални тумори на плеврата на левото белодробно крило, во непосредна близина на срцевата торба, исто така е засегната. Ова доведува до лесна болка и кашлица.Кашлицата со перикардитис не е придружена со производство на спутум или отежнато дишење. Метежот во белите дробови не е толку значаен за да предизвика акумулација на течност во алвеолите. Обично кашлица се појавува по отежнато дишење. Појавата на спутум и нагло зголемување на температурата обично укажуваат на развој на пневмонија. Факт е дека стагнацијата на крв во белите дробови предиспонира за прицврстување на секундарна инфекција. Покрај тоа, кашлицата се забележува кај сите пациенти со туберкулозен перикардитис, бидејќи предизвикувачкиот агенс на туберкулозата влегува во срцето токму од фокусите на белите дробови.
  Зголемување на црниот дробМеханизмот на зголемување на црниот дроб со ексудативен перикардитис е сличен на механизмот на оток на југуларните вени на вратот. Поради стагнација на крв во долната шуплива вена, протокот на крв во црниот дроб се забавува. Во напредни случаи, исто така, може да се забележи зголемување на слезината или асцитот (акумулација на течност во абдоминалната празнина).Црниот дроб за време на палпација (палпација) е подеднакво густ, опиплив под лачниот лак. Остра болка, како и заразни болести, обично не се забележува.
  Слабеење, замор, главоболкиСимптомите на општа малаксаност со перикардитис може да бидат предизвикани од продолжен воспалителен процес или треска. Тешка слабеење обично укажува на тумор или туберкулоза потекло на воспалителниот процес. Многу симптоми се резултат на слабо снабдување со крв во ткивата како резултат на компресија на срцето.Честите симптоми со перикардитис често се придружени со бледило на кожата и усните. Врвовите на прстите и прстите се ладни. Овие манифестации се поврзани и со слабо снабдување со крв во ткивата. Овие симптоми може да се појават и со други болести на срцето или белите дробови.
  • Болка во регионот на срцето (често зрачи на рацете, епигастрична област или трапезиус мускул), која е акутна или пароксизмална, понекогаш болна по природа, личи на напади на ангина пекторис или ангинозен статус во миокарден инфаркт, што укажува на „суво“ фаза на перикардитис, што се должи на влакнести прекривки на висцералните и париеталните листови, кои почнуваат да се тријат заедно;
  • Болката во регионот на срцето се интензивира кога пациентот лежи, длабоко дише, голта или кашла, но во исто време тие можат да ослабнат во седечка положба и плитко дишење;
  • Мало зголемување на телесната температура, мало треска;
  • Општа малаксаност и тежина во мускулите;
  • Синдромот на болка не се олеснува со нитроглицерин;
  • Бучавата од триење помеѓу лисјата на перикардот при слушање на работата на срцето;
  • Меѓу неспецифичните симптоми може да се разликуваат - отежнато дишење, сува кашлица, палпитации, осип на кожата.

  дијагностика

  За точна дијагноза, лекарот прво мора да собере анамнеза и да го прегледа пациентот.

  Карактеристичните знаци на сув перикардитис за време на прегледот се испакнатиот wallид на градниот кош и измазнетите меѓуребрените простори кај децата и отечените вени на вратот кај возрасните.

  Се слуша аускултацијата на перикардијалното триење. Најдобро се слуша во вториот, третиот или четвртиот меѓуребрен простор лево од градната коска по должината на средната клавикуларна линија.

  Потсетиме дека главните знаци неопходни за поставување дијагноза на перикардитис се типичен синдром на болка, аускултација на бучава од перикардијално триење и карактеристични промени во електрокардиограмот (ЕКГ).

  Како што споменавме погоре, кардиограмот е една од задолжителните дијагностички мерки за дијагностицирање на фибринозен перикардитис. Кога снимате ЕКГ филм кај такви пациенти, ќе се забележи покачување на ST сегментот со негово последователно враќање во изолинот и формирање на негативен Т бран. Истите знаци се карактеристични за миокарден инфаркт. Отсуството на патолошки бран Q и истите промени во трите стандардни води со перикардитис дозволуваат да се разликуваат овие две болести на ЕКГ.

  Покрај тоа, ваквите пациенти се пропишани:

  • ехокардиографија - е најточен метод за дијагностицирање на перикардитис - ви овозможува да откриете присуство на дури и многу мала количина на течност (од 12 ml) во перикардот. Исто така, ECHO-KG открива промени во движењата на срцето, присуство на адхезии, задебелување на лисјата на перикардот;
  • општи и биохемиски тестови на крв и урина;
  • имунолошки тестови;
  • фонокардиографија.

  Може да се препишат и КТ или МНР на градите. Овие методи на испитување ви овозможуваат да дијагностицирате задебелување и присуство на перикардна калцификација.

  Скринингот за сомневање за перикардитис започнува со слушање на градите преку стетоскоп (аускултација). Пациентот треба да лежи на грб или да се потпре назад со поддршка на лактите. На овој начин, може да се слушне карактеристичниот звук што го создава воспаленото ткиво. Овој шум, кој потсетува на шушкањето на ткаенина или хартија, се нарекува перикардно триење.

  Меѓу дијагностичките процедури што можат да се спроведат како дел од диференцијалната дијагноза со други болести на срцето и белите дробови:

  • Електрокардиограм (ЕКГ) е мерење на електричните импулси на срцето. Карактеристичните знаци на ЕКГ со перикардитис ќе помогнат да се разликува од миокарден инфаркт.
  • Рентген на градите за да се утврди големината и обликот на срцето. Кога волуменот на течност во перикардот е поголем од 250 ml, сликата на срцето на сликата е зголемена.
  • Ултразвукот дава слика на срцето и неговите структури во реално време.
  • Компјутеризирана томографија може да биде потребна ако треба да добиете детална слика за срцето, на пример, за да се исклучи белодробна тромбоза или дисекција на аортата. Со помош на КТ, се утврдува и степенот на задебелување на перикардот за дијагноза на констриктивен перикардитис.
  • Магнетна резонанца е слоевита слика на орган добиена со употреба на магнетно поле и радио бранови. Ви овозможува да видите задебелување, воспаление и други промени во перикардот.

  Тестовите на крвта обично вклучуваат: општа анализа, утврдување на ESR (индикатор на воспалителниот процес), уреа азот и креатинин за проценка на функцијата на бубрезите, AST (аспартат аминотрансфераза) за анализа на функцијата на црниот дроб, лактат дехидрогеназа како срцев маркер.

  Диференцијалната дијагноза се спроведува со миокарден инфаркт.

  За да се разликува фибринозно воспаление на перикардот, потребно е да се споредат резултатите од анамнезата, испитувањето и аускултацијата, како и лабораториските и инструменталните методи на истражување.

  Laалби и историја на медицината

  Ако постои сомневање за суво воспаление, пациентот се става на грб, лекарот притиска на градите во срцето. Со фибринозен перикардитис, болката се интензивира поради зголемено триење во перикардот.

  Аускултацијата може да ги даде потребните информации за дијагнозата, во која се слуша бучавата од перикардијално триење. Може да се одвива самостојно, особено ако помине повеќе од една недела помеѓу дијагностиката. Во зависност од фазите на срцевиот циклус во кој се слуша, бучавата од триење може да биде три, би- или монофазна.

  Перикардитисот на фебрис може да се меша со миокарден инфаркт, затоа е важно правилно да се дијагностицира!

  Бучавата е полесно да се слушне во 2, 3 или 4 меѓуребрени простори, поле микклавикуларна линија, лево од работ на градната коска. За да се зајакне, треба да се побара од пациентот да застане, да се наведнува малку напред и да земе длабок здив.

  За точна дијагноза, се прави крвен тест:

  1. На ниво на бели крвни клетки и ESR. Со сув перикардитис, се забележува леукоцитоза и се зголемува седиментацијата на еритроцитите.
  2. Количината на Ц-реактивен протеин и лактат дехидрогеназа. Овие индикатори се маркери на воспалителниот процес.
  3. На ниво на миокарден дел од CPK и тропонини Т или I. Овие податоци ќе дадат информации за присуство на оштетување на миокардот.

  По дијагнозата, може да се извршат други лабораториски тестови за да се утврдат причините за фибринозно воспаление.

  Ако постои сомневање за автоимуна природа, се одредуваат ревматоидниот фактор и нивото на антинуклеарни антитела.

  Ако се сомневате дека има заразна природа, се прави следнава дијагностика:

  • Култура на крв
  • Тест за кожа на туберкулин.
  • Одредување на присуство на антитела кон ХИВ.
  • Присуство на антитела кон вирусот Епштајн-Бар.
  • Присуство на антитела кон микоплазма и габи.
  • Присуство на антитела кон стрептолизин-О.

  Главната задача во дијагнозата на перикардитис е да се препознае не само фактот на самото воспаление, туку и да се утврди нејзината основна причина. Покрај тоа, важно е да се идентификува природата на воспалителниот процес. Овие податоци ќе ја одредат тактиката на третман на одреден пациент и ќе ја избегнат хроничната форма на перикардитис.

  Сите дијагностички методи за откривање на перикардитис се поделени во 3 главни категории:

  • податоци за објективно испитување;
  • инструментална дијагностика;
  • лабораториски тестови.

  Податоци за објективно испитување се информации добиени од лекар при преглед на пациент. Понекогаш тоа не е помалку важно од резултатите од инструменталните и лабораториските студии. Со објективен преглед започнува процесот на дијагностицирање на која било болест.

  • Визуелна инспекција Кај пациенти со напреден перикардитис, може да се забележи бледило или синкавост на кожата како резултат на недостаток на кислород во ткивата. Ова обично укажува на констриктивен перикардитис. Покрај тоа, можна е напнатост и оток на југуларните вени, отежнато дишење. При испитување на градите, не се забележуваат типични промени. Во случај на ексудативен перикардитис со голема количина на течност, во ретки случаи, кожата помеѓу ребрата на левата страна отекува (поради зголемен притисок во градите). Со болка, исто така, може да се забележи абдоминално дишење (стомакот исто така учествува во процесот на дишење, а амплитудата на движењата во градите е намалена).
  • Ударни удари. Во процесот на удари, лекарот, како што беше, ги допре градите. Методот се заснова на фактот дека различни ткива на телото имаат различна густина. Ова ви овозможува приближно да ги утврдите границите на срцето и да ја процените неговата големина. Над срцето, звукот кога ќе го допрете ќе биде пригушен. Со ексудативен перикардитис, границите на срцето можат значително да се прошират, што лесно се одредува за време на ударните удари.
  • Палпација. Палпација е палпација на ткива со помош на раце. Со перикардитис, овој метод на објективно испитување не открива никакви специфични промени. Сепак, треба да се напомене дека тоа е потребно за време на дијагнозата на посттрауматски перикардитис, кога за време на палпација може да се откријат фрактури на ребрата. Покрај тоа, од голема важност е палпацијата на лимфните јазли во клучната коска и пазувите. Тие можат да се зголемат со туберкулозен, гноен и тумор перикардитис.
  • Аускултација. Аускултацијата е слушање на работата на срцето со стетофондоскоп. Типичен знак на перикардитис е бучавата од триење на плеврата едни против други. Откриен е многу јасно со фибринозен перикардитис, но може да биде целосно отсутен со ексудативен. Покрај тоа, ако има течност во перикардот, срцевите шумови ќе бидат пригушени. За време на аускултацијата, исто така можете со сигурност да ги измерите ритамот на срцето и ритамот.

  Инструменталната дијагностика вклучува преглед на пациент со употреба на специјална медицинска опрема. Ова ви овозможува да ја визуелизирате структурата на срцето, перикардот, околните ткива на различни начини и да го процените степенот на оштетување.

  ) Дали е дијагностичка метода заснована на слоевито проучување на ткива и органи на телото со употреба на рендгенско зрачење. Во современата медицина се користат мултиспирални компјутерски томографи, кои имаат висока резолуција и нудат резултати од истражување во најкус можен рок. Мултиспиралните компјутерски томографи даваат можност детално да се испитаат срцето, коронарните артерии, како и аортата, пулмоналната артерија и периферните артерии и вени.

  Методот на компјутерска томографија има една важна предност во однос на другите методи на х-зраци - отсуство на апсолутни контраиндикации. Постапката може да се изврши во случај на итна потреба од скоро секој пациент.

  • Општата сериозна состојба на пациентот, кога тој не може да остане неподвижен за време на студијата или да го задржи здивот 15-30 секунди.
  • Бременост.
  • Прекумерна тежина на пациентот, што го надминува максималното дозволено оптоварување на масата за овој конкретен модел на томограф (обично границата е 150 - 200 кг).
  • Контраиндикации за употреба на контрастни агенси кои содржат јод (алергија на јод, бубрежна слабост и други).
  • Чести нарушувања на срцевиот ритам.
  • Целосно оштетување на коронарните артерии како резултат на калцификација во wallsидовите на крвните садови.
  • Клаустрофобија (страв од затворен простор) кај пациент.
  • Анамнеза, визуелен преглед на пациентот, слушање на срцето и неговите удари;
  • Општа анализа на крв;
  • Хемија на крв;
  • Имунолошки тест на крвта;
  • PCR реакција;
  • Електрокардиографија (ЕКГ);
  • Ехокардиографија (ехокардиографија);
  • Рентгенографија (х-зраци);
  • Терапија со магнетна резонанца (МРИ);
  • Компјутеризирана томографија (КТ);
  • Ултразвучен преглед (ултразвук);
  • Ангиографија;
  • Мултиспирална компјутерска томографија (MSCT) или коронарографија;
  • Исто така, во случај на форма на ексудат на болеста, може да се направи пункција и перикардна биопсија.

  Прогноза и можни компликации

  Главните компликации што се јавуваат со перикардитис се:

  1. Тампонада за срце. Ова е патолошка состојба, која се карактеризира со брза акумулација на течност во перикардијалната празнина со сериозно кршење на срцето. Оваа компликација е најопасната последица на перикардитисот. Такво брзо полнење на срцева торба со крв обично се забележува по повреда, со перикардијални тумори или прекин на мускулната мембрана на срцето. Брзото зголемување на притисокот во перикардијалната празнина доведува до сериозна компресија на срцето. Без итна пункција и елиминирање на причината за тампонадата, пациентот едноставно умира од срцева слабост.
  2. Задебелување и натрупување на перикардијални лисја. Обично последица на фибринозно воспаление. Густата плакета од фибрин не се смирува со текот на времето, така што некои симптоми на перикардитис може да останат долго време откако ќе се повлече воспалителниот процес. Како прво, ова е бучава од перикардијално триење што ќе се слуша кај повеќето од овие пациенти до крајот на животот. Покрај тоа, може да се забележи умерена болка зад градната коска по тежок физички напор. Во овој случај, срцето донекаде се зголемува во волуменот, што компензира за големата потрошувачка на кислород од мускулите. Поради ова, задебелените лисја на перикардот се уште поблиску една до друга. Најчесто, специфичен третман за оваа компликација не е потребен.
  3. Повреда на спроводливоста на срцето. Може да се забележи долго време по перикардитис. Тие се манифестираат со периодични напади на аритмија (особено со вежбање). Причината за ваквите нарушувања е оштетување на мускулите мембрана на срцето. Факт е дека клетките во миокардот рамномерно спроведуваат електричен импулс, предизвикувајќи контракција на срцето. Во воспалителни лезии, електричната спроводливост на ткивата се менува, поради што импулсот се шири нерамномерно. Не постои специфичен хируршки третман за такви компликации. Пациентот е принуден да зема антиаритмични лекови по потреба и да ги наб beудува а cardiolогист. Ако епизоди на аритмија се појавуваат многу често, ова може да влијае на способноста на лицето да работи и да предизвика група на попреченост.
  4. Формирање на фистули. Можно е само со гноен перикардитис и е ретка компликација на перикардитис. Пиогени микроорганизми можат да ги уништат телесните ткива. Поради ова, понекогаш се формираат дупки во wallидот на перикардот. Преку нив се јавува пораката за две природни шуплини на телото - срцевата торба од едната страна и плевралната празнина или хранопроводот од друга страна. Со оваа компликација, се забележуваат голем број карактеристични симптоми, од кои првата е силна болка. Дефектот на листот на перикардот не исчезнува по излечувањето на гноен процес. Ова може да предиспонира за перикардитис во иднина и да го наруши функционирањето на срцето. Оваа компликација бара хируршки третман, кој се состои во затворање на перикардијалната празнина.

  Со навремено лекување на лекар, фибринозен перикардитис се јавува во 80% од случаите за 10-15 дена. Во посложени случаи, губењето на перформансите може да трае 1-2 месеци. Во 15% од случаите, релапсите се јавуваат во текот на првите 6 месеци, затоа, по враќањето на здравјето, потребно е да се следат советите на специјалисти и да се набудува лекар.

  Болеста може да се излечи без последици, на време со контактирање на лекар!

  Во случај на ненавремен третман, ризикот од транзиција на сув перикардитис во потешки форми се зголемува:

  • „Карапејс“ се јавува во 15% од случаите.
  • Перикардитисот преминува во констриктивна форма во 10% од случаите.
  • Во ексудативна форма - во 15%.

  Понегативна прогноза се прави со фибринозен перикардитис од уремична природа, со автоимуна етиологија, често се јавуваат рецидиви.

  • задебелување или натрупување на лисјата на перикардот;
  • срцева тампонада;
  • формирање на фистула;
  • нарушена спроводливост на срцето.

  f090e25df1535c91a35759126b93ebad - Причини и симптоми на развој на третман на фибринозен перикардитис и прогноза

  Задебелување и натрупување на перикардијалните лисја обично е резултат на фибринозно воспаление. Густата плакета од фибрин не се смирува со текот на времето, така што некои симптоми на перикардитис може да останат долго време откако ќе се повлече воспалителниот процес. Како прво, ова е перикардијален шум од триење што ќе се слуша кај повеќето од овие пациенти до крајот на животот.

  Покрај тоа, може да се забележи умерена болка зад градната коска по тежок физички напор. Во овој случај, срцето донекаде се зголемува во волуменот, што компензира за големата потрошувачка на кислород од мускулите. Поради ова, задебелените лисја на перикардот се уште поблиску една до друга. Најчесто, специфичен третман за оваа компликација не е потребен.

  Тампонада за срце

  Срцевата тампонада е патолошка состојба која се карактеризира со брза акумулација на течност во перикардијалната празнина со сериозно нарушување на срцето. Оваа компликација е најопасната последица на перикардитисот. Такво брзо полнење на срцева торба со крв обично се забележува по повреда, со перикардијални тумори или прекин на мускулната мембрана на срцето.

  Формирање на фистули е можно само со гноен перикардитис и е ретка компликација на перикардитис. Пиогени микроорганизми можат да ги уништат телесните ткива. Поради ова, понекогаш се формираат дупки во wallидот на перикардот. Преку нив се јавува пораката за две природни шуплини на телото - срцевата торба од едната страна и плевралната празнина или хранопроводот од друга страна.

  Со оваа компликација, се забележуваат голем број карактеристични симптоми, од кои првата е силна болка. Дефектот на листот на перикардот не исчезнува по излечувањето на гноен процес. Ова може да предиспонира за перикардитис во иднина и да го наруши функционирањето на срцето. Оваа компликација бара хируршки третман, кој се состои во затворање на перикардијалната празнина.

  Повреда на спроводливоста на срцето може да се забележи подолго време по пренесениот перикардитис. Тие се манифестираат со периодични напади на аритмија (

  ) Причината за ваквите нарушувања е оштетување на мускулната мембрана на срцето. Факт е дека клетките во миокардот рамномерно спроведуваат електричен импулс, предизвикувајќи контракција на срцето. Во воспалителни лезии, електричната спроводливост на ткивата се менува, поради што импулсот се шири нерамномерно. Не постои специфичен хируршки третман за такви компликации.

  Со оглед на тоа што перикардитисот обично се дијагностицира доста доцна, тие можат да станат причина за попреченост во иднина. Според статистичките податоци, запоставениот перикардитис претставува 0,05 - 0,5% од сите случаи на попреченост поради кардиоваскуларни болести. Попреченоста се одредува со кардиоваскуларна инсуфициенција. Се забележува главно со констриктивен и рекурентен перикардитис.

  • општ и биохемиски тест на крвта;
  • општа и биохемиска анализа на урина;
  • резултатите од микробиолошките и цитолошките студии на перикардијалниот излив (ако е извршена пункција);
  • ЕКГ резултати во различни фази на третман;
  • резултати од ехокардиографија;
  • радиографија на градниот кош;
  • тест на крвта за клетки на системски лупус еритематозус (ЛЕ-клетки).

  Во зависност од сериозноста на структурните и функционалните промени, на пациентот на крајот на третманот може да му се додели I, II или III група на попреченост. Критериумите според кои се дистрибуираат групите се различни за секоја земја. Првата група обично вклучува пациенти со констриктивен перикардитис или оклопно срце, кои од различни причини не биле подложени на хируршки третман (

  Додека ја одржува способноста на пациентот да работи, тој треба да обрне внимание на некои ограничувања што треба да се придржуваат. Тие се однесуваат на организацијата на процесот на трудот. Пациентите треба да избегнуваат работа во простории со големи промени во температурата, влажноста или притисокот. Овие фактори на животната средина влијаат на хемодинамиката (

  ), а способноста на срцето да се прилагоди на промените во животната средина по перикардитисот е ограничена. Покрај тоа, прекумерниот нервен или ментален стрес може да влијае на притисокот и, според тоа, на работата на срцето. Работата што бара продолжена присилна положба на телото е исто така контраиндицирана, бидејќи статичките оптоварувања можат да предизвикаат сериозни хемодинамски нарушувања.

  Навременото препознавање на компликациите на болеста го елиминира проблемот без операција во 75% од случаите.

  Во зависност од видот на перикардитис, можно е развој на разни компликации поврзани со избраните методи на лекување, навременоста на назначувањето на терапијата, времетраењето на текот на лекот и индивидуалната предиспозиција на пациентот.

  Најчестите компликации на перикардитисот се:

  • Хроничен перикардитис. Се развива поради нецелосно третиран воспалителен процес во ткивата на перикардот. Широката супурација, физичката траума и исекотините со брзата елиминација на изливот го зголемуваат ризикот од хронично воспаление.
  • Констриктивен перикардитис. Оваа форма се однесува на компликации на хронични форми на перикардитис; Особено се јавува на позадината на туберкулозата. Постои влакнесто задебелување на перикардијалните листови, поради што wallsидовите на торбата се замрзнуваат во една форма, губејќи ја еластичноста. Ризикот од тампонада е особено висок во случај на оваа ретка болест.
  • Руптура на wallидот на левата комора. Оперативна состојба што се јавува при третман на констриктивен перикардитис. Во отсуство на навремена медицинска нега, срцето залута; во текот на денот срцето не може да застане.
  • Псевдоаневризма на левата комора. Се јавува како компликација на воспаление, кое е од бактериска природа. Ако перикардитисот доведе до остра манифестација на псевдо-аневризма, тој бара итен третман, бидејќи може да доведе до акутна срцева слабост.
  • Срцева тампонада - компресија на срцето;
  • Миокардитис, ендокардитис;
  • Срцева слабост;
  • Миокарден инфаркт;
  • Strokes
  • Тромбоза и тромбоемболиски компликации;
  • Смрт.

  Физичко оштетување и повреди

  Секој сериозен мозочен удар во регионот на срцето е потенцијално фактор што може да доведе до развој на перикардитис. Максималниот ризик за перикард е забележан во следниве случаи:

  • Директни повреди на срцевата мембрана. Прободе и сече рани со ножеви, прострелни рани.
  • Затворена повреда на перикардот. Удар во градите без употреба на ножеви, паѓање од голема висина (вклучително и на грб, во вода), силен шок (сообраќајна несреќа).
  • Зрачење болест. Се јавува со продолжено или интензивно изложување на зрачење. Оштетувањето може да се случи веднаш или постепено, вклучително и неколку месеци по оштетувањето на зрачењето од телото. Ризичната група вклучува пациенти кои се подложени на терапија со зрачење од рак на дојка и бели дробови.

  Препорачливо е да обрнувате поголемо внимание на сензациите под срцето или на левата страна на градите, дури и ако го удрите грбот или добиете убодна рана под (над) срцето. Навремената дијагноза ќе ги открие примарните симптоми на перикардитис долго пред појавата на опасни по живот компликации на болеста.

  Колку е опасна перикардна ефузија за возрасни и деца, методи на лекување

  КласаПрепорачан лекЕфект на третманПрепорачана дозаРизик од несакани ефекти
  Главна дрогаНСАИЛ (нестероидни антиинфламаторни лекови)ИбупрофенотВраќање на активноста во коронарната циркулација; целосна ресорпција на перикардијална ефузија во рок од 2-3 до 30 дена.До 250-600 mg еднаш на секои 5-9 часа.Минимална
  Дополнителна дрогаХомоморфиниКолхицинУблажување на акутните фази на болеста до целосна елиминација на прелевање на перикардија; намалување на веројатноста за повторување на воспалението.До 0,5 mg двапати на ден.Скоро отсутни
  Профилактички агенсиКортикостероиди *ПреднизолонНамалување на ризиците од егзацербации, враќање на структурата на перикардот со уремичен или автоактивен перикардитис.Во зависност од анамнезата.Минимална

  ab74679cd094799a9aa1b1c6b0013710 - Причини и симптоми на развој на третман на фибринозен перикардитис и прогноза

  * Само за пациенти со хронични и акутни заболувања кои ја оштетуваат структурата на сврзните ткива; откажете постепено. Пред целосно прекинување на кортикостероидите, започнете со секојдневна употреба на нестероидни антиинфламаторни лекови или колхицин.

  Со срцева тампонада, перикардијалната пункција (перикардиоцентеза) е ефикасна мерка. Дозволениот волумен на исцедена течност не е повеќе од 25-30 ml: со достигнување на дневната норма, дренажата (катетерот) се отстранува. Истата постапка се изведува со сомневање за воспаление на тумор на перикардот или акумулација на гној, со цел да се намали притисокот врз срцето. Нехируршки третман на такви компликации на перикардитис дава траен резултат без ризик за срцето.

  По закрепнувањето, пациентите треба да бидат подложени на редовни прегледи и дијагностика за да откријат промени во структурата на срцето: акутниот перикардитис има зголемена веројатност за релапс; промените во структурата и обликот на перикардот може да доведат до стегање на срцето без очигледни симптоми на болка.

  За хронична природа на воспаление се вели дека времетраењето на болеста е помеѓу 8-12 или повеќе недели. Причините за долгиот тек се во повторено воспаление на органот за лекување.

  Третманот на симптомите е сличен на акутен перикардитис. Позитивен резултат даваат не апсорбирачки кортикостероиди во кристалоидна форма, администрирани директно во срцевата торба. Исто така, се применуваат мерки:

  • Перикардиоцентеза Се користи и за испумпување на вишок течност од перикардијалната празнина и за разјаснување на дијагнозата.
  • Интраперикардна фенестрација. Хируршка интервенција: се формира плевроперикардијален прозорец преку кој се јавува природна апсорпција на излив. Срцето е ослободено од вишок притисок. Овој ефект ја стабилизира состојбата на пациентот со компликации на перикардитис.
  • Перикардиотомија на балони. Метод на нехируршка дренажа, кој се карактеризира со минимални ризици за перикардот. Претпочитана операција на срцето.
  • Перикардектомија Се препишува доколку не било можно да се пренасочи посакуваниот волумен на течност со употреба на други процедури. Срцевата торба се издвојува на главните садови; во случај на тотална перикардектомија - од садовите до дијафрагмата, со бајпас на дијафрагмалните нерви.

  Задолжителен елемент на успешен третман е дијагностицирање на отстранливи болести кои предизвикуваат повеќе релапси на воспаление и излив во срцевата кеса. Терапијата е пропишана во согласност со спецификите на болеста; Чести причини за хроничен перикардитис се токсоплазмоза, туберкулоза, системски и автоимуни заболувања.

  • Интермитентен перикардитис. Карактеризира со наизменична ремисија со менување на периоди; по прекин на терапијата, симптомите може да не се вратат една недела, 1-2 месеци, шест месеци итн. Невозможно е да се предвиди релапс.
  • Стабилен воспалителен процес. Откажувањето на НСАИЛ што е можно поскоро доведува до повторено воспаление на ткивата.

  Во околу половина од случаите, релапсите се објаснуваат со краток период на третман, неправилен избор на антиинфламаторни лекови или недоволна доза. Болести како перикардитис може да се вратат десетици пати: не се произведува имунолошка одбрана. Во овој случај, перикардитисот се развива без абнормалности; ризици поврзани со преценетост на позитивните прогнози.

  4ad50d81113039b0e945d8dc17e81e20 - Причини и симптоми на развој на третман на фибринозен перикардитис и прогноза

  Другите медицински грешки вклучуваат ненавремена администрација на лекови за кортикостероиди: под влијание на кортикостероиди, интензитетот на репликација на вирусните синџири во ткивата на срцевата мембрана може да се зголеми неколку пати. Повторено лекување со продолжување на терапијата или промена на главниот лек ја елиминира веројатноста за последователни релапси.

  Меѓу другите причини за повторлив перикардитис е повторна инфекција со вирусна или габична инфекција, компликации на системски заболувања и болести кои влијаат на состојбата на сврзните ткива.

  Терапијата се спроведува слично на акутниот перикардитис; Курсот ги зема предвид следниве нијанси:

  • Со повторлива природа на воспаление, реакцијата на кортикостероиди е неколку пати побрза.
  • Состојбата може да биде придружена со алергиски реакции, вклучително и на пропишани лекови.
  • Доколку кортикостероидите се препишуваат за повторливо воспаление, времетраењето на постепеното повлекување треба да биде најмалку 3-3,5 месеци. Со целосно откажување, НСАИЛ или колхицин се препишуваат за период од 3 месеци.
  • Ако намалувањето на дозата на главниот лек е придружено со враќање на симптомите, тие се враќаат во минималната ефективна доза за период од најмалку 8-12 недели.

  Хируршка интервенција (перикардиектомија) се препорачува само во отсуство на реакција на терапија со лекови. Најмалку 3-4 недели пред операцијата, кортикостероидните лекови се целосно откажани.

  Потребата од хируршка интервенција за перикардитис се утврдува во согласност со природата и стапката на излив. Постојат четири типа на течност кои ја исполнуваат перикардијалната празнина во воспалителните процеси:

  • трансудат (хидроперикард; често придружена со миокарден инфаркт);
  • ексудат (течност со мешан состав, ослободена од ткивата на перикардот за време на воспаление);
  • пиоперикардиум (гноен исцедок предизвикан од распаѓање на клетките);
  • хемоперикардиум (крв).

  Најголемата опасност за пациентот е остар излив со истовремено ослободување на значителни количини на течност. Болести како перикардитис ги провоцираат постојано, што е голем стрес за организмот. Таквите процеси доведуваат до тампонада на срцето - состојба на екстремен пренос во срцето поради вишок волумен на излив во перикардот, кој немаше време да се испружи и да добие нова форма.

  Излив кој се развива постепено (во текот на неколку недели) му овозможува на перикардот да се прилагоди на зголемениот волумен на течност. Во овој случај, не е потребна хируршка интервенција: доволно терапија со лекови, слична на третманот на акутен перикардитис. Исто така, операциите не се изведуваат со минимални количини на излив: вишокот течност се прераспределува од телото без медицинска интервенција.

  Ако процесите се развиваат брзо, следниве постапки се прикажани за стабилизирање на состојбата:

  • Перикардиоцентеза Хируршка дренажа на излив без прекумерна иритација на заштитната мембрана на срцето. Минимален ризик од релапс; отсуство на сериозни компликации на перикардитис, дури и со истовремени болести. Неопходно се врши со срцева тампонада; постапката е неопходна со евидентирани промени во срцевиот ритам. Ако прекумерниот притисок врз срцето е предизвикан од дехидрација, перикардиоцентезата се користи за инјектирање на дополнителни количини на течност во вените што влегуваат во срцевите комори. Не можете да ја извршите постапката за повреди на перикардот што доведува до полнење на срцевата торба со крв. Дури и малите згрутчувања на крвта можат да ја блокираат дупката во иглата, со што дренажата на течности е невозможна.
  • Торакоскопска дренажа. Итна техника за елиминирање на големи количини на течност при интензивно ограничени изливи.
  • Операција на отворено срце. Се користи за да се запре крварењето во срцевата празнина, да се исцедат значителни количини на течност, делумно или целосно да се отстрани перикардот.

  Максималниот ефект се врши не со елиминација на перикардијална излив, туку со откривање и навремено отстранување на факторот што придонесува за неговиот изглед. За да се намали интензитетот на релапси, постепено дренажа е подобра: процедурите што траат од еден ден до две недели ја намалуваат фреквенцијата на повторени изливи во споредба со исклучиво медицинска терапија.

  По дренажа од кое било време, пациентите треба да се следат: дури и краткотрајна дренажа може да предизвика декомпензација, предизвикувајќи брзо зголемување на притисокот во срцето.

  Точната анатомска форма на констриктивен перикардитис е утврдена во согласност со областа во која е компресирано срцето. Пред да започнете со третман, задолжителна е сеопфатна дијагноза со ехокардиографија на ткивен доплер или доплер. Според резултатите од студијата, се следат промените во респираторниот систем за да се дијагностицира рестриктивна кардиомиопатија, состојба слична на други начини на компресивен перикардитис.

  Во моментот, постои само еден метод за лекување на констриктивен перикардитис - перикардектомија. Операцијата предвидува делумно или целосно отстранување на срцевата мембрана, поради што се постигнува отстранување на механичката компресија. Спроведувањето на постапката вклучува ризици:

  • веројатноста за смрт е 6-11%;
  • зголемен ризик од компликации на перикардитис, вклучувајќи акутна срцева слабост, иритација и прекин на theидот на левата комора;
  • целосно закрепнување со враќање на нормалната хемодинамика на срцето се јавува само во 3 од 5 случаи.

  Пациентите со недијагностицирана фиброза или миокардна атрофија имаат најголем ризик од смртност. Во овој случај, перикардитисот станува фатална болест. За да се постигне позитивен резултат кај пациенти кои не страдаат од хронични миокардни заболувања, се препорачува итна операција: навремено делумно или целосно отстранување на перикардот ја зголемува можноста за успешна рехабилитација.

  Случаи на формирање на вродени цисти во перикардот се исклучително ретки. Таквите заптивки не надминуваат 5 сантиметри во дијаметар и практично немаат никакво влијание врз тоа како работи срцето.

  Третман на перикардитис со народни лекови

  Обетки од бреза. Наполнете тегла од 2/3 литри со големи обетки од бреза, наполнете ги со вотка до горниот дел од теглата, затворете го капакот на капронот и ставете го да стои две недели за да инсистирате. Треба да го земате лекот 20 капки, 3 пати на ден, 30 минути пред јадење.

  Народни лекови може да се користат за сув перикардитис од бактериско или вирусно потекло. Со ексудативен или констриктивен тип, традиционалната медицина не може да се справи. Затоа, пред да започнете со традиционална терапија, потребно е да се консултирате со лекар за да го дознаете видот на болеста и можноста за комбинирање со лекови.

  За да ја ублажите состојбата, како лекови против болки и антимикроби, можете да користите:

  1. Инфузија на лешник. Неопходно е да се земат 15 ореви и да се истурат со 500 мл алкохол. Смесата се инсистира на две недели и се зема една лажичка од производот во чаша вода наутро и навечер после јадење.
  2. Инфузија на иглолисни игли. Неопходно е да се земат 5 лажици млади игли од смрека, ела, бор или смрека и истурете 500 ml вода. Се вари 10 минути и се остава да отстои 6-8 часа. Потоа исцедете ја инфузијата и земајте 100 ml 3 пати на ден.
  3. Тинктура од цвет од цвет. Треба да земете една лажица цвеќе од растението и истурете 100 ml алкохол. Инсистирајте две недели и земајте 15-20 капки 3 пати на ден пред јадење.
  4. Инфузија на бреза. За да го подготвите лекот, ќе ви треба литарска тегла исполнета со две третини од обетките од бреза. Тогаш сето ова треба да се наполни со алкохол или вотка за да се покрие растението. Смесата се внесува 10-14 дена, по што медицинската инфузија е подготвена за употреба. Се зема 30 минути пред оброк, 1 лажичка 3 пати на ден.

  Сите овие рецепти помагаат да се намали болката во градите и да се елиминира отежнато дишење.

  Метаболни нарушувања

  За да се изолира доволна количина на ултрафилтрат во плазмата, сите телесни системи мора да работат заедно. Недостатокот на волумен на ослободениот лубрикант може да се активира од следниве услови:

  • Бубрежна инсуфициенција. Ако бубрезите не се справат со функцијата на прочистување на крвта, перикардитисот сè уште не се меша со филтрацијата на плазмата од сопствените мембрани, но функционалноста на органот има ограничен извор. Акумулацијата на критичното ниво на токсини доведува до влегување во плазмата што содржи странски влакна и елементи. Ова доведува до супурација и слабите воспалителни процеси.
  • Хипотироидизам Составот на плазмата влијае и на хормоните кои ги лачи тироидната жлезда. Намалувањето на внесувањето на такви хормони доведува до нагло влошување на квалитетот на лубрикантот и намалување на неговата количина.
  • Подагра. Метаболните промени во гихт влијаат на пурините, елементите што го сочинуваат клеточното јадро. Болеста предизвикува долгорочни промени во перикардот.

  Немаше случаи на перикардитис поврзани со краткорочни општи метаболички нарушувања. Од ова можеме да заклучиме дека без придружна акутна или хронична болест на воспаление на перикардот, не може да се плаши.

  Перикардитис: видови, причини, симптоми, третман и превенција

  Превентивните мерки на перикардитис се состојат од неколку главни точки:

  • навремено лекување на болести кои можат да предизвикаат последователен перикардитис (срцев удар, ревматизам, туберкулоза, пневмонија, грип, рак, ревматоиден артритис);
  • лица кои се регистрирани со А. cardiolогист и ревматолог периодично се подложени на прегледи;
  • водат здрав начин на живот, следат диета;
  • обидете се да избегнете повреди на градите.

  Лицата кои биле подложени на перикардитис во иднина треба редовно да ги набудува a cardiolогист, бидејќи релапс е можен со оваа болест.

  Сумирајќи, треба да се забележи дека перикардитисот е патолошка состојба што го загрозува животот и здравјето на луѓето. Затоа, ако открие некој од горенаведените симптоми, треба да контактирате со специјалист за помош. Навременото дијагностицирање и лекување на болеста ја зголемува веројатноста за избегнување на непријатни последици.

  Срцето има многу добра заштита. Градите и ребрата штитат од случајни повреди и повреди; самиот орган се наоѓа многу длабоко во градната коска.

  Природата обезбедува заштита на срцевиот мускул со помош на надворешно сврзно ткиво, наречено срцево торба или на латински перикард.

  Ова е „торба“, многу густа и сигурна, што го штити срцето од поместување и оштетување, спречува преоптоварување за време на работата.

  „Торбата“ во која е сместено срцето е двојна. Се состои директно од перикард - внатрешниот „капацитет“ и надворешниот слој, наречен висцерален лист. Меѓу нив, се произведува серозна течност, која ги подмачкува слоевите, така што сврзното ткиво не се истроши предвреме и не се оштети со постојана контракција на срцевите мускули.

  Воспалението започнува со формирање на уште посерозна течност, која често вклучува гној. Симптомите на перикардитис се манифестираат светло, може да бидат слични на други срцеви заболувања - вклучително и срцев удар.

  Оваа состојба може да биде акутна или хронична, последната е почеста. Болеста вклучува активна терапија.

  Постојат примарни и секундарни форми на болеста. Примарно значи дека болеста се развила независно, без никакви предуслови. Секундарните се почести, тие сугерираат дека извор на инфекција или автоимуни проблеми постоеле порано, а потоа лезијата се проширила на перикардот.

  Главната опасност поврзана со перикардитис е акумулација на излив - серозна течност, која нормално треба да биде не повеќе од 10-30 ml. Ако течноста продолжи да се акумулира, ова се меша со одливот на крв, што резултира во најопасната компликација - срцева тампонада.

  Фактори на ризик за оваа компликација:

  • акутен тек на болеста;
  • брза акумулација на излив;
  • широко ширење на излив без локализација на едно место.

  Зголемувањето на количината на течност до 100-150 ml помеѓу лисјата на перикардот во 70-80% од случаите предизвикува оваа сериозна компликација. Ако тампонадата зафати голема површина на срцевата кеса, се јавува шок состојба, завршувајќи со смрт без третман.

  cfa3530bf5d8b39a784916723bbf3f7b - Причини и симптоми на развој на третман со фибринозен перикардитис и прогноза

  Хроничната форма на болеста може да не се открие некое време поради бавната акумулација на серозен излив. Компензаторните способности на телото му овозможуваат на срцето да работи, на крајот, притисокот станува премногу силен и клиничката слика со симптоми на перикардитис расте.

  Причини за перикардитис

  Болеста се јавува поради многу фактори, а понекогаш и без изречни предуслови - лекарите, во овој случај, зборуваат за идиопатската форма на болеста.

  Хроничните фокуси на инфекции и други нарушувања во нормалното функционирање на телото се секогаш опасни во смисла на развој на секундарни инфекции.

  Примарниот тип се карактеризира со своја специфичност поврзана со повреди и други надворешни влијанија.

  Општо, причините за болестите можат да бидат:

  1. Вирусни инфекции, меѓу кои најопасни се „детските“ инфекции кај возрасно лице, како што се сипаници, сипаници. Особено често, перикардитисот се јавува во позадината на вообичаената „варичела“. Ако децата скоро никогаш немаат сериозни компликации, тогаш возраста постара од 18-20 години предизвикува ризик од оштетување на срцевата торба.
  2. Ревматизам - како посебна и најчеста причина. Оваа болест ретко се смета за сериозна, но покрај болката во зглобовите, токму тоа му дава сериозни компликации на кардиоваскуларниот систем. Мора да се запомни дека ревматизмот е болест на младите, и, следствено, компликации може да се појават и на млада возраст и по многу години.
  3. Бактериски лезии - ова е обично секундарна инфекција. Самото срце е доволно добро заштитено за да остане непроменето долго време, но перикардитисот може да се развие како резултат на тешка пневмонија, пулмонална туберкулоза - тоа е резултат на активна инфекција во околните органи.
  4. Алергиски процеси, вклучително и серумско заболување - алергокомплекс, надворешно сличен на уртикарија, но се карактеризира со потешка манифестација, од системски васкулитис до едем на срцето.
  5. Болести кои влијаат на сврзното ткиво: артритис, системски еритематозус лупус.
  6. Повреда на метаболизмот на вода сол и екскреторни процеси - од компликации на гихт до бубрежна инсуфициенција. Општиот оток на една личност и склоноста кон недоволно ефикасно отстранување на вишокот течност од телото секогаш служи како фактор на ризик за развој на перикардитис.

  Примарните причини може да бидат повреди - и отворени и затворени, особено фрактури на ребрата, во кои е зафатено срцето.

  Болеста може да се манифестира како една од компликациите на другите патологии на кардиоваскуларниот систем, дејствувајќи како последица од миокарден инфаркт.

  Понекогаш перикардитисот се појавува на позадината на карцином или како несакан ефект на терапија со зрачење.

  Класификација

  Прво на сите, болеста е поделена на акутна и хронична форма. Прогнозата за првиот курс е сериозна, често има оток на срцевата торба и последователни тешки компликации. Хроничното лице може да го измачува со години, тешко се лекува, но поретко доведува до срцева тампонада и други опасни по живот ситуации.

  Меѓу акутниот перикардитис, постојат такви видови:

  1. Сувата, исто така наречена фибринозна, се јавува како резултат на зголемено снабдување со крв во срцето при нарушувања во функционирањето на овој орган. Изливот е незначителен, се состои од фибрин.
  2. Ексудативен перикардитис со серозно-фибринозен излив. Излазувањето се јавува, но оваа форма се смета за релативно поволна во однос на прогнозата.
  3. Ексудативен перикардитис со хеморагичен излив. Поопасна форма се должи на фактот дека има многу крвави секрети, се јавува зголемен притисок врз срцето. Токму во позадината на овој вид на болест обично се развива тампонада.
  4. Гноен перикардитис - најтежок тек на болеста, се манифестира во позадина на бактериска лезија на серозната мембрана на срцето. Преваленцата е релативно ниска - до 8% од сите случаи на болеста. Ако не се лекува, тоа секогаш доведува до смрт, конзервативните методи оставаат 80% смртност. Хируршката терапија е најефикасна, но дури и со неа, смртта на пациентите е до 25%.

  Акутниот тек на болеста секогаш бара управување со пациент во болница, особено со ултра брз тек и зголемување на симптомите. Хроничната форма се развива побавно, прогресијата на патогенезата може да трае до шест месеци.

  Постојат такви типови на овој вид проток:

  1. Ексудација - исто така се формира течност, нејзината количина може да се зголеми со текот на времето, постепено да се зголемуваат клиничките манифестации.
  2. Лепило - општо име на подвидовите што го формираат ткивото за замена наместо на нормалното.
  3. Констриктивниот перикардитис е посебен случај на лепило, се смета за чест. Се разликува во дегенерација на сврзното ткиво, како резултат на што станува помалку еластично до целосна калцинација. Како резултат на тоа, срцето не може да се контрахира нормално поради „стискање“ од сопствената торба. Наспроти позадината на оваа болест, се развива стагнација на венска крв.
  4. Со формирање и ширење на воспалителни фокуси-грануломи, најчесто се појавува на позадината на туберкулозата. Оваа форма се нарекува и „бисер“, бидејќи грануломите се слични на малите заоблени заптивки од бела или сивкаста боја.
  5. Ексудативно-лепило - испуштањето на излив се комбинира со промена на структурата на ткивото на срцевата торба. Може да се појави во позадина на коронарна болест, микседем - компликација на хипотироидизам, поради гихт и ревматизам.

  Примарните или секундарните тумори понекогаш влијаат на перикардот, никнуваат во сврзното ткиво и го зголемуваат притисокот врз срцето. Бенигните тумори се опасни само ако продолжат да растат и да го повредуваат органот. Малигните се појавуваат во форма на метастази или како примарен фокус и скоро секогаш даваат смртоносен исход.

  • Навремен пристап до лекар за болка во срцето, заразни болести;
  • Урамнотежена исхрана со употреба на храна збогатена со витамини и минерали, како и отфрлање на нездрава храна;
  • Спречување на хиповитаминоза;
  • Спречување на акутни респираторни инфекции на акутни респираторни инфекции;
  • Избегнување на хипотермија на телото;
  • Избегнување на стрес;
  • Употреба на лекови само по консултација со лекар, особено од антибактериска природа.

  Други фактори за појава на перикардитис

  Перикардитис, исто така, се јавува од такви причини:

  • Алергија. Некои алергиски болести и сезонски реакции доведуваат до автоимуни реакции кои влијаат на перикардот. Во раните фази, телото независно ги оштетува сопствените ткива; тогаш болеста продолжува според стандардната шема.
  • Вирус на сида. Пациентите инфицирани со ХИВ имаат зголемена шанса за развој на акутен перикардитис. Пациентите кои се лекуваат во болници лоцирани во загрозени области се изложени на најголем ризик.
  • Малиген тумор. Најголемата шанса за воспаление е формирање на тумор во пределот на градниот кош.

  Антиконвулзиви и антиаритмични лекови (фенитоин, прокаинамид, итн.) Се земаат само по препорака на лекар. Неконтролирано внесување доведува до нарушување на униформното ослободување на лубрикант, прелевање или сушење на срцевата кеса - перикардот. Со претпазливост земаат хепарин, варфарин и други такви разредувачи на крв: влијаат на составот и квалитетот на плазмата.

  Прогноза за живот

  Прогнозата на перикардитис се заснова на неговата клиничка слика, која зависи од фазата на воспалителниот процес, степенот на сензибилизација на ткивата на серозната срцева мембрана, општата реактивност на телото и природата на воспалителниот процес.

  Најголем процент на смртност се јавува со развој на гноен, хеморагичен и гнилост перикардитис. Стравувањата за животот на пациентот често се јавуваат со констриктивен перикардитис, со прогресивна срцева слабост. Но, современите методи на хируршки третман овозможуваат во многу случаи да се спаси животот на пациентите дури и со многу тешки форми на болеста.

  Ако третманот на перикардитис во акутната фаза не се спроведе 1-4 недели, веројатноста за закрепнување без компликации се намалува на 9 - 55% од случаите. Ексудативниот перикардитис е проследен со компликации во просек во половина од случаите. Со акумулација на критични промени во структурата на перикардот, се зголемува веројатноста за развој на перикардитис, комплицирана од ексудативни или гнојни изливи.

  • Позитивен исход со нецелосна рехабилитација (остануваат повреди на перикардот поради операција или доцен третман на перикардитис);
  • Позитивен исход со хронични промени во секрецијата на ексудат (предиспозиција за хроничен перикардитис; идентификувани се неповратни промени во срцето и придружни хронични заболувања);
  • Попреченост на пациентот. Се јавува поради развој на една од формите на хроничен комплициран перикардитис. Понекогаш се развива редок перикардитис, затегнувачката мембрана што го опкружува срцето.

  Невозможно е да се третираат последните форми на перикардитис со лекови: максималниот ефект е продолжена ремисија. Во согласност со природата на компликациите, се избираат лекови кои компензираат за промените во работата на срцето.

  Со перикардитис, може да се развијат болести на респираторниот тракт и кардиоваскуларниот систем поради фактот што срцето не може да се справи со пумпање крв. Редовно испуштање на ексудативна течност во срцето може да предизвика букет болести поврзани со работата на органите на градната празнина. Современите дијагностички методи и назначувањето на антиинфламаторни лекови може да спречат хронична природа на болести.

  Динамиката на развој на хронични компликации на ексудативен перикардитис зависи од причините за болеста. Најверојатна (10 - 69%) транзиција на болеста во неконстриктивен лепило перикардитис, кој се карактеризира со релапсирани изливи кај заразни болести и ослабен имунитет. Просечната веројатност за развој на констриктивен перикардитис не надминува 24% за уремичката форма на болеста; 10% и 7% за ревматско и туберкулозно воспаление на перикардот.

  Смртоносниот исход достигнува 55% во отсуство на итна медицинска помош, доколку се појави тампонада во срцето. Дијагностицирање на компликации, дури и во подоцнежните фази, ја намалува смртноста до 6%. Во последните минути, хируршки третман, вклучително и целосно отстранување на перикардот, дава краткорочен ефект, недоволен за стабилизирање на состојбата и враќање на отчукувањата на срцето.

  Навремената дијагноза и последователниот третман со лекови, исто така, критично ги зголемуваат шансите за целосна рехабилитација. Пациентите кои страдаат од ексудативен перикардитис се опоравуваат без долгорочни последици по организмот во случај на терапевтски и превентивни мерки за отстранување на основните причини за болеста.

  Употребата на лекови кои го зајакнуваат срцето и го запираат протокот на ексудативна течност кај перикардитис, исто така, придонесуваат за закрепнување. Пациентите со тешки форми на воспаление може да сметаат на долгорочен ефект на нехируршки хируршки зафати: пункција, дренажа на течност од шуплината на обвивката на срцето.

  Ревматски перикардитис

  Со развојот на воспаление, веројатноста за пренесување на ревматскиот процес до срцевата мембрана е голема. Во раните денови, лисјата на перикардот отекуваат, постои ризик од развој на цироза. Ако не се лекува, се акумулира критична маса на фибрински влакна; фибринозните наслаги го зголемуваат притисокот врз срцето и значително ја намалуваат природната флексибилност на перикардот. Серозната течност во потењето содржи и голем број на фибрински влакна, што може да предизвика формирање на адхезии во перикардијалниот регион.

  Присуството на ревматска треска не е доволен знак за утврдување на перикардитис: првиот напад скоро никогаш не доведува до воспаление на перикардот, веројатноста за вклучување на срцевата мембрана во процесот не надминува 1%. Ревматизмот е придружен со перикардитис само во случај на генетска предиспозиција.

  Со ревматизам, се појавува перикардитис од разни видови; разновидноста на манифестациите и неочигледноста на знаците во раните фази често доведуваат до неможност за навремено дијагностицирање на воспаление на ткивото на перикардот. Болеста, која започнува како егзацербација на ревматски напад, постепено се претвора во ексудативен или хроничен перикардитис.

  ФормаРоковисимптомитеКарактеристики
  Акутен ревматски перикардитисКрај на првата недела или почетокот на 2-та недела по ревматска трескаАкутна ревматска треска, болка во регионот на срцето, збунето дишење.Се манифестира во првите денови од нападот со срцев ревматизам; симптом на акутна фаза на ревматско срцево заболување и ревматски панкреатит.
  Сува перикардитис10-12 дена по нападотРедовна ритмичка болка во градите, палпитации, зголемен замор.Слушањето открива различни шушкава и чкрипи: звуци на триење на перикардијални листови.
  Перикардна ефузија2 недели или повеќе по нападотНарушено дишење; отежнато дишење, влошено со лежење на страна или на грб. Можеби опипливо или видливо отекување на цервикалните вени; во некои случаи, срцето значително излегува од градите, меѓуребрените простори се измазнуваат.Се развива од акутен ревматски перикардитис; придружено со исчезнување на болката. Во некои случаи, паралелно се развива заразна болест. Исчезнувањето на болката укажува на изолација на перикардот до отворот на лисјата што ја формираат заштитната мембрана. Понатамошната акумулација на ексудат доведува до зголемување на товарот на срцето, невидлив за пациентот.

  Во околу 14 случаи, ревматски перикардитис, вклучително и со акумулација на ексудат, тие не се опасни за телото и се разминуваат самостојно. Излив се апсорбира од помошни системи, срцето ја враќа нормалната активност, воспалението целосно исчезнува.

  Хоспитализација на пациентот во акутната фаза на ревматизам овозможува навремено дијагностицирање на многу опасни компликации на болеста, вклучително и ревматски перикардитис. Ако се сомневате во воспаление, следниве постапки се задолжителни:

  • Електрокардиограм. ЕКГ за ревматизам се препорачува дури и во отсуство на директни знаци на воспаление во перикардот. Со помош на слика, можете да идентификувате симптом кој претходи на ревматски перикардитис: непречено согласување на порастот што трае до два дена. Несогласувања во електрокардиограмот може да се откријат 10-12 дена пред појавата на првите симптоми на болеста.
  • Ехокардиографија. Се спроведува за да се утврди количината на плазма (ексудат, гнојна течност и сл.) Во перикардијалната празнина и да се бараат протекување. Дијагностичките резултати овозможуваат точна проценка на обемот на перикардијална излив; кога се надминуваат критичните вредности, се забележува како срцето осцилира во зголемениот перикард во различни фази на дишење. На фотографиите се забележуваат наслаги на фибрински влакна и области на затегнување на лисјата на срцевата торба.
  • Рентгенографија. Студијата за радиографија е најкорисна во раните фази на ревматскиот перикардитис, бидејќи карактеристичното нарушување на обликот на сенката фрлена од срцето и зголемувањето на неговата област овозможуваат да се утврди вишокот на акумулација на течност во срцевата вреќа пред акумулацијата на критичните промени. Ексудативниот перикардитис се карактеризира со постепена природа на промените; во други случаи, промените се забележуваат уште од првите денови. Акутната форма на болеста е означена со ерозија на контурите на сенката; карактеристична силуета што личи на топка. Таквиот излив ќе продолжи да расте во волумен барем уште 1-2 дена. Ако контурата на сенката личи на триаголник, хроничен перикардитис се дијагностицира со истовремено стврднување на срцевата мембрана.

  За да се утврдат други карактеристични промени (откривање на адхезии, утврдување на точното време на воспаление), се прави длабока флуороскопија за да се откријат најмалите деформации во структурата на перикардот.

  Вирусен перикардитис

  Тешкотиите во дијагностицирањето на вирусен инфективен перикардитис се поврзани со фактот дека знаци на воспалителен процес во срцевата кеса во комбинација со наизменично дишење, треска и општа слабост на телото може да укажуваат на присуство на сериозни болести кои имаат приоритет по редослед на дијагноза.

  Акутни вирусни заразни болести предизвикуваат воспаление поради повеќе нарушувања во функционирањето на имунолошкиот систем на човекот; додека вирусот не продира во перикардијалната течност, како по правило. Само во некои случаи, лабораториската анализа на внесувањето на перикардијална течност може да утврди присуство на еден од следниве видови на вируси:

  • патогени на грип;
  • аденовируси;
  • херпес
  • паротитис;
  • Коксаки А, Б;
  • вирус на варичела;
  • еховирус тип 8.

  Отсуството на инфективен агенс во собраната течност не е доволен знак за да се потврди изолацијата на перикардот. Зголемен број на антитела кон одредени вируси, исто така, укажува на врска помеѓу вирусно заразно заболување и воспаление на лисјата на срцевата кеса.

  Ако тестовите не открија знаци на присуство на вирус во перикардот, но има неодамнешна историја на вирусна инфекција, природата на перикардитисот се дефинира како акутна идиопатска. Негативна реакција на тестовите за мерење на серолошки наслаги е исто така неопходна за поставување дијагноза: вирусот е во состојба да ја смени структурата на течноста, зголемувајќи ја веројатноста за спонтан релапс на воспалителниот процес 1-2 недели по третманот.

  Вид на инфекцијаВирусниБактерискиАвтоимуна (алергиска)Габа
  Саморемисија25% од пријавените случаибрПрактично не е пронајденобр
  Веројатноста за релапс по закрепнувањетоВисока (30 - 50%)Практично не е пронајденоЧести (во повеќе од 25% од случаите)Средно (не повеќе од 25% од случаите)
  Фатален исход без лекарска помош100% со развој на тампонада; зависен од вируси100% од случаите100% со развој на тампонадаДо 85%
  Компресија на срцевиот мускул (болка)Многу реткоЧестореткоЧесто

  Ремисијата за вирусен перикардитис има поголема шанса да помине незабележана поради долготрајната болест на основната болест и отсуството на остри симптоми на болка во првата фаза на воспаление. Зголемената фреквенција на релапси на воспаление предизвикано од вирусот е доволна причина да не се изгуби будноста дури и 1-3 месеци по завршувањето на третманот.

  Воспалителниот процес со придружната вирусна инфекција може да се меша со миокарден инфаркт, особено ако е невозможно да се утврди вистинскиот редослед на симптомите. Видот на патоген вирус не влијае на клиничката слика. Неопходно е да се обрне внимание на следниве знаци:

  • Во рок од 8-12 дена по појавата на вирусна инфекција, се јавува продолжена болка зад градите, придружена со треска и треска. Температурата може да се зголеми од 37 до 40 * C; пациентот се жали на болка, во акутни фази - ретко се буди.
  • Главните симптоми (треска, болка во срцето) се појавуваат истовремено; ако фебрилните манифестации започнале само по неколку часа или еден ден, најверојатно е миокарден инфаркт.
  • Кога го слушате пациентот, може да се слушнат карактеристични шумолења и звуци кои укажуваат на триење на перикардијалните листови едни на други.

  Во зависност од интензитетот на воспаление, перикардитисот трае од 2-3 до 28-30 дена, по што се јавува ремисија. Во периодот од 10-12 дена до 4 месеци, може да се повтори акутен напад на перикардитис.

  Во повеќето случаи, воспаление на срцевата кеса, предизвикано од вирусна инфекција, е од краткорочна природа. Дијагнозата се поставува според жалбите на пациентот и резултатите од првичниот преглед; За да се разјаснат причините за болеста, се прави лабораториска анализа на крв и течност од перикардијална ефузија.

  Сеопфатната дијагностика овозможува да се одреди големината и точната локација на изливот, како и да се предвиди времето на природната ресорпција на вишокот течност. Последователните сесии на електрокардиограмот, кои се одвиваат по лекувањето на вирусен перикардитис, честопати доведуваат до грешки во дијагностиката на ЕКГ, бидејќи негативните Т-бранови се формирале за време на зголемувањето на обемот на излив, во околу половина од случаите траат 3-5 години, или дури и до крајот на животот.

Svetlana Borszavich

Општ лекар, cardiolогист, со активна работа во терапија, гастроентерологија, cardiolогија, ревматологија, имунологија со алергологија.
Течно општо во клиничките методи за дијагностицирање и третман на срцеви заболувања, како и електрокардиографија, ехокардиографија, следење на колера на ЕКГ и дневно следење на крвниот притисок.
Комплексот на третман развиен од авторот значително помага при цереброваскуларни повреди и метаболички нарушувања во мозокот и васкуларните заболувања: хипертензија и компликации предизвикани од дијабетес.
Авторот е член на Европското друштво на терапевти, редовен учесник на научни конференции и конгреси од областа на cardiology и општа медицина. Таа повеќепати учествувала во истражувачка програма на приватен универзитет во Јапонија од областа на медицината за реконструкција.

Detonic