Атријален трепет на ЕКГ кои се овие симптоми и лекови

Миокарден фибрилација, атријален трепет имаат слични механизми на изглед, но исто така и голем број на разлики. Првиот термин се однесува на суправентрикуларниот тип на тахиаритмија. Во овој момент, отчукувањата на срцето стануваат хаотични, а фреквенцијата при броењето достигнува 350-750 отчукувања во минута. Презентираната карактеристика ја исклучува можноста за ритмичка атријална работа со атријална фибрилација.

Во зависност од класификацијата, фибрилацијата е поделена на неколку форми. Развојните механизми може да имаат некои разлики едни од други. Овие вклучуваат следново:

 • испровоцирани од одредена болест;
 • атријална фибрилација во мирување, трајна форма;
 • хиперадренергичен;
 • недостаток на калиум;
 • хемодинамички.

Постојана форма на атријална фибрилација (или пароксизмална) станува манифестација на голем број на болести. Кај многу пациенти најчесто се наоѓаат митрална стеноза, тиреотоксикоза или атеросклероза. Кругот на пациенти со аритмија со дистрофичен процес во алкохолниот миокард, дијабетес мелитус и хормоналната нерамнотежа се шири.

Пароксизмална аритмија се јавува кај пациенти во хоризонтална положба. За време на спиењето, тие често се будат од непријатни симптоми. Може да се појави со остар пресврт на телото кога некое лице лаже. Механизмот на појава на такви нарушувања е поврзан со изразени рефлексни ефекти врз миокардот на вагусниот нерв.

Под нивно влијание, спроводливоста на нервните импулси во преткоморите се забавува. Поради оваа причина, фибрилацијата започнува со нив. Опишаната форма на срцеви аритмии е во состојба да се нормализира. Ова се должи на намалување на времето на изложеност од нервот на мускулот.

fibrillyaciya predserdij trepetanie predserdij2 - Атријален трепет на ЕКГ кои се овие симптоми и лекови

Хиперадренергичните пароксизми се почести од оние опишани погоре. Тие се појавуваат наутро и за време на физички и емоционален стрес. Последната, хронична варијанта на аритмија се нарекува хемодинамична.

Се припишува на застојани форми на патологија, што е поврзано со присуство на пречка за нормална контракција на миокардот. Постепено, преткоморите почнуваат да се шират. Водечкото место меѓу причините го зазема следново:

 • слабост на wallидот на левата комора;
 • стеснување на луменот на дупките помеѓу шуплините во срцето;
 • инсуфициенција на функцијата на вентилскиот апарат;
 • обратен проток на крв (регургитација) во атриумот;
 • формации слични на тумор во шуплините;
 • тромбоза;
 • траума на градите.

Во многу случаи, фибрилацијата станува манифестација на болеста. Поради оваа причина, пред да започнете со третман, треба да го утврдите неговото потекло.

Флатер се карактеризира со отчукувања на срцето до 350 во минута. Оваа форма се нарекува суправентрикуларен или атријален миокарден трепет. Тахиаритмијата се разликува од опишаната погоре со присуството на правилен ритам кај повеќето пациенти.

Постојат луѓе со карактеристики на таква болест. Нивните нормални контракции на синусот се менуваат со епизоди на треперење. Ритамот се нарекува постојан. Оваа варијанта на патологија на срцето ја има следната етиологија (причини):

 • CHD (корорнарна срцева болест);
 • малформации од ревматско потекло;
 • перикардитис;
 • миокардитис;
 • артериска хипертензија;
 • по операција за дефекти или шант;
 • емфизем.

Тахистистолниот ритам се јавува кај пациенти со дијабетес мелитус, недоволно ниво на калиум во крвта, со интоксикација со лекови и алкохол. Основата на патогенезата (механизам за развој) се повторува повторено возбудување во миокардот. Пароксизмата се објаснува со циркулацијата на ваквите импулси голем број пати.

Провоцирачките фактори вклучуваат епизоди на треперење и ектрасистола. Фреквенцијата на контракции во преткоморите се зголемува до 350 отчукувања во минута.

За разлика од нив, коморите не можат. Ова се должи на недостаток на можност за висок пропусен опсег на пејсмејкерот. Поради оваа причина, тие се намалуваат не повеќе од 150 во минута. Постојаната форма на атријална фибрилација се карактеризира со блокови, што ги објаснува ваквите разлики помеѓу срцевите шуплини.

Причини

- ревматизам (особено во присуство на митрална стеноза (

- коронарна артериска болест,

- акутен миокарден инфаркт,

- акутно или хронично белодробно срце,

- неспецифични хронични белодробни заболувања,

- опструктивно хронично заболување на белите дробови,

- кај возрасни, дефект на атријален септал,

- WPW - синдром (вентрикуларен синдром на пред-побудување)

- SSSU (дисфункција на синусниот јазол) или во спротивно ова се нарекува синдром на тахи-брејди,

- патолошка (атипична) атипична десимпатизација,

Патогенетското значење на атријалниот трепет.

Главниот патолошки фактор е претерано високата фреквенција на атријални контракции и сите симптоми кои произлегуваат од ова.

Наспроти позадината на развој на тахистилола, се појавува контрактилна дијастолна дисфункција на миокардот во регионот на левата комора, која последователно преминува во контрактилна систолна дисфункција. На крајот на краиштата, оваа слика може да оди во проширена кардиомиопатија и да резултира со срцева слабост.

Пароксизмална форма на атријален флатер.

Со оваа форма на текот на болеста, фреквенцијата на пароксизми, односно напади, може да биде од една годишно до неколку на ден.

Карактеристика на пароксизмалниот атријален трепет е тоа што нема категорија возраст или пол. Напади можат да се појават и кај мажи и кај жени од било која возраст. Но, се разбира, најчесто кај луѓе со миокардна болест.

Пароксизмите можат да се појават во позадина на физички или емоционален стрес, прејадување, пиење алкохол, со нагло намалување на надворешната температура (потопување во ладна вода, излегување надвор во зима и така натаму), па дури и кога пиете многу вода или вознемирен стомак .

Пациентот често го опишува нападот на атријален трепет како сензација на силно и често чукање на срцето што се појавува по некој настан или акција. Во потешки случаи, се забележува вртоглавица, слабост, губење на свеста, па дури и краткорочен срцев застој за време на епизодата на атријален трепет при висока фреквенција на спроводливост во AV јазолот (1: 1).

Постојаната форма на атријален трепет.

Ова е многу опасна форма, бидејќи во првите фази на развојот на болеста обично се одвива асимптоматски и се манифестира со акумулација на последиците од намалувањето на системскиот крвен притисок и притисокот на артерискиот систем, што на крајот доведува до намалување на коронарен проток на крв. Пациентите обично доаѓаат на лекар со веќе изразени симптоми на срцева слабост.

Аритмија се јавува во позадина на срцеви заболувања или како постоперативна компликација (обично во првата недела по операцијата на срцето).

Лелеаво срцево заболувањеФактори кои го зголемуваат ризикот од развој на оваа аритмија
Стеноза на митралната валвулаХронично заболување на белите дробови
КардиосклерозаХипертироидизам
КардиомиопатијаДијабетес
Воспаление (миокардитис, перикардитис)Хипокалемија (недоволна количина на калиум во организмот)
WPW синдромАтријална екстрасистола со несигурна етиологија
Возраст постар од 60 години
Лоши навики
Машки пол (кај мажи, патологијата се јавува 4,5 пати почесто отколку кај жените)

Понекогаш пароксизмите се појавуваат под влијание на овие негативни фактори, а понекогаш и спонтано.

Атријална фибрилација и трепет се развива од истата причина - структурно оштетување на миокардот на преткоморите. Во огромното мнозинство на случаи, оваа патологија се развива во позадина на постоечка cardiological патологија.

Изолираниот атријален трепет во отсуство на други структурни и функционални лезии на срцевиот мускул е исклучително редок. Како по правило, овие случаи се предизвикани од злоупотреба на алкохол (аритмија како компонента на алкохолна кардиомиопатија) и хипертироидизам („тиротоксично срце“).

Класификација

Во согласност со патофизиолошката класификација на Х. Велс (1979), се разликуваат типични и атипични атријални флатер.

 • Типичен атријален трепет (тип I). Патолошкиот возбуден бран е насочен спротивно од стрелките на часовникот долж атријалниот септум нагоре, поминува во задниот wallид на десната преткомора, по што, заобиколувајќи ја устата на горната шуплива вена, се спушта по должината на предните и страничните wallsидови во близина на долната шуплива вена. Откако стигна до трикуспидалниот прстен (фиброзната основа на трикуспидалната валвула), овој бран се враќа во почетната точка преку истмус и циклусот се повторува.
 • Атипичен атријален флатер (тип II). Овој тип ги вклучува сите други видови на размавта, во кои патот на патолошкиот импулс не вклучува истмус.

Класификацијата на H. Wells е широко користена во кардиохирургијата, особено за планирање на радиофреквентна аблација (RFA).

Од клиничка гледна точка, препорачливо е да се разликуваат две форми на атријален трепет:

 • Пароксизмална форма на атријален флатер. Аритмијата се јавува спонтано или под влијание на провоцирачки фактори, не трае долго.
 • Постојаната форма на атријален трепет. Нарушување на срцевиот ритам постои постојано.

Изборот на овие суштински различни форми едни од други се должи на разликите во пристапот на лекување. Мерките кои се многу ефикасни во случај на пароксизам на атријален трепет се неефикасни со постојана форма на аритмија и обратно.

симптомите

Нападот се развива одеднаш. За време на тоа, пациентот чувствува силно чукање на срцето или непријатност во срцето. Честопати пациентите ги опишуваат своите чувства како „прекини“ во работата на срцето, срцето „треска“, „скока од градите“.

Пароксизмата е исто така придружена со слабост, вртоглавица, низок крвен притисок, понекогаш отежнато дишење.

Понекогаш атријалниот трепет е асимптоматски (особено ако фреквенцијата на контракции на коморите е нормална). Но, третманот е сè уште неопходен, бидејќи оваа аритмија може да доведе до опасни компликации.

Симптомите на атријален трепет се слични на оние со атријална фибрилација. Пациентот се жали на чувство на чукање на срцето, „револуција“ на срцето, што е директно предизвикано од кршење на срцевиот ритам.

Хемодинамските нарушувања што се јавуваат со атријален флатер можат да бидат придружени со следниве симптоми:

 • Вртоглавица.
 • Несвестица.
 • Отежнато дишење за време на физички напор и одмор.
 • Ангина пекторис и кардијалгија.

Пароксизмата на атријалниот трепет обично има изразена клиничка слика. Наспроти позадината на релативно добро здравје, се појавуваат симптомите опишани погоре, што честопати е придружено со светла вегетативна реакција: потење, чувство на топлина, страв.

Дијагнозата на атријален флатер не може да се утврди само врз основа на клиничката слика. Одлучувачки метод за дијагностицирање на ова, како и секој друг вид на аритмија, е електрокардиографија (ЕКГ).

Дијагноза на атријален флатер.

Третман на трајна форма на атријална фибрилација се врши врз основа на податоците добиени по сеопфатна дијагноза. Точната причина е утврдена со употреба на клинички, лабораториски и инструментални студии. Главниот симптом кој помага да се сомнева во болеста се смета за честа и ритмичка пулсација во вените на вратот.

Тоа одговара на атријални контракции на миокардот, но ја надминува фреквенцијата во периферните артерии. Има забележителна разлика помеѓу податоците добиени за време на инспекцијата. Дополнителни методи го вклучуваат следново:

 • тест на крвта за биохемија;
 • Ниво на INR (меѓународен нормализиран сооднос);
 • ЕКГ (електрокардиографија);
 • дневно следење на ЕКГ;
 • примероци;
 • ултразвучен преглед на срцето (ултразвук);
 • трансезофагеална ехокардиографија.

За да се утврди дијагноза, за разлика од другите патологии, неколку дијагностички методи од наведената листа се доволни. Во сложени случаи, може да биде потребен подетален преглед.

Главниот индикатор, кој се одредува со пароксизмален ритам, е нивото на липиди во крвната плазма. Припаѓа на еден од предиспонирачките фактори на атеросклероза. Следниве податоци се важни:

 • креатинин;
 • ензими на црниот дроб - ALT, AST, LDH, CPK;
 • плазма електролити - магнезиум, натриум и калиум.

Тие мора да се земат предвид пред да се препише третман на пациентот. Доколку е потребно, студијата се повторува.

За дијагноза, овој индикатор е многу важен. Ја одразува состојбата на системот за коагулација на крв. Доколку има потреба од назначување на „Варфарин“ - тој мора да се изврши. За време на третманот на атријална фибрилација или треперење, нивото на INR треба редовно да се следи.

Со атријална фибрилација или треперење, дури и во отсуство на клиника за болести, се откриваат промени на филмот со електрокардиограм. Наместо P брановите, пилоричните заби се појавуваат во водите I, III и avf. Фреквенцијата на брановите достигнува 300 во минута. Постојат пациенти кои имаат трајна форма на атријална фибрилација од атипична природа. Во оваа ситуација, ваквите заби ќе бидат позитивни на филмот.

Студијата открива неправилен ритам, кој е поврзан со нарушена спроводливост на импулсите низ атриовентрикуларниот јазол. Исто така, постои обратна ситуација кога се забележува нормоформ. Пулсот на таквите луѓе е постојано во рамките на прифатливите вредности.

Во некои случаи, атривентрикуларната блокада се наоѓа на филмот на електрокардиограмот. Постојат неколку варијации:

 • 1 степен;
 • 2 степен (вклучува уште 2 вида);
 • 3 степен

При забавување на спроводливоста на нервните импулси преку пејсмејкерот, PR-интервалот се издолжува. Ваквите промени се карактеристични за блокадата од 1 степен. Се појавува кај пациенти со постојан третман со одредени лекови, оштетување на миокарден спроводлив систем или зголемување на парасимпатичкиот тон.

Поделете го 2-от степен на прекршувања во 2 вида. Првиот е тип Mobitz, кој се карактеризира со издолжен PR-интервал. Во некои случаи, не се јавува импулс кон коморите. При испитување на филм за електрокардиограм, се открива QRS комплекс.

Честопати постои тип 2 со ненадејно отсуство на QRS комплекс. Не е откриено продолжување на PR интервалот. Со блокада на степен 3, нема знаци на нервни импулси на коморите. Ритамот се забавува до 50 отчукувања во минута.

Овој метод за фибрилација или атријален трепет се смета за еден од главните инструментални. Со негова помош, можете да откриете какви промени се случуваат за време на работата на миокардот во различни ситуации. Во текот на денот, се наоѓа тахистилола, блокада и други нарушувања.

Студијата се базира на регистрација на електрична активност во процесот на срцето. Сите податоци се пренесуваат на преносен уред, кој ги обработува во информации во форма на графичка крива. Електрокардиограмот е зачуван на медиумот на уредот.

За некои пациенти, манжетната дополнително се нанесува во областа на рамото кога трепери. Ова ви овозможува да ја контролирате динамиката на нивото на крвниот притисок по електронски пат.

Тест за физички вежби (тест за неблагодарна работа) или ергометрија на велосипед е индициран на пациентот за да се утврдат нарушувања на кардиоваскуларниот систем. Времетраењето на студијата може да варира. Кога се појавуваат непријатни симптоми, се запира и се проценуваат добиените податоци.

Знаци на патолошки промени во срцето се откриваат со помош на ултразвук. Се проценува состојбата на проток на крв, притисок, апарат за валвула и присуство на тромби.

Detonic - уникатен лек кој помага во борбата против хипертензијата во сите фази од нејзиниот развој.

Detonic за нормализација на притисокот

Сложениот ефект на растителните компоненти на лекот Detonic на theидовите на крвните садови и автономниот нервен систем придонесуваат за брзо намалување на крвниот притисок. Покрај тоа, оваа дрога спречува развој на атеросклероза, благодарение на уникатните компоненти кои се вклучени во синтезата на лецитин, аминокиселина која го регулира метаболизмот на холестерол и спречува формирање на атеросклеротични плаки.

Detonic не зависност и синдром на повлекување, бидејќи сите компоненти на производот се природни.

Детални информации за Detonic се наоѓа на страницата на производителот www.detonicnd.com.

Трансезофагеална ехокардиографија

Посебен сензор за примање податоци е вметнат во хранопроводот. Кога пациентот има постојана форма на фибрилација, атријален трепет, третманот треба да трае околу 2 дена. Поради оваа причина, главната препорака е да се подложи на терапија се додека не се врати нормалниот ритам. Целта на инструменталната студија е откривање на тромби и проценка на состојбата на левиот атриум.

- Се прави ЕКГ за да се утврди аритмија.

- Следењето на Холтер ви овозможува да утврдите пароксизмален атријален трепет, причините за нападот, да ја следите работата на срцето за време на спиењето и да ја одредите јачината на пароксизмите.

- Ултразвучно испитување на срцето (ехокардиографија) ви овозможува да ја утврдите состојбата на вентилите, функцијата на контрактилниот миокард и големината на срцевите комори.

- Крвен тест ќе помогне да се идентификуваат причините за атријален трепет. На пример, со недостаток на калиум, дисфункција на тироидната жлезда и така натаму.

- Во некои случаи, потребно е да се спроведе EFI (електрофизиолошка студија) на срцето.

Третманот и секундарната профилакса на атријален трепет, како и примарната профилакса, практично не се разликуваат од третманот на атријална фибрилација. Сеопфатната терапија секогаш се спроведува врз основа на елиминација на основната причина за развој на атријален трепет и ситуации што доведуваат до пароксизми.

Третманот со лекови го пропишува исклучиво лекар. Особено треба да бидете внимателни при прекинување на пароксизмите и да ги користите само оние лекови што ги препишал лекарот.

Прогнозата на третманот е генерално слична на атријалната фибрилација.

Cardiolогист итна консултација

Карактеристики на третманот на постојана фибрилација кај постари лица

Третманот на атријален трепет се состои во реално запирање на нарушениот ритам и спречување на тромбоемболиски компликации.

Следниве групи на лекови се користат за антиаритмиска терапија со лекови:

 • блокатори на калиумови канали (кордарон, соталол, ибутилид);
 • бета-блокатори (талинолол, бисопролол);
 • инхибитори на калциумови канали (верапамил)
 • кардиотоника (дигоксин);

Во итна медицина, електричната кардиоверзија се користи за брзо нормализирање на ритамот. Поради нисконапонскиот проток на струја, се враќа ефективното функционирање на синусниот јазол.

Ако конзервативната терапија беше неефикасна, користете хируршки методи:

 • радиофреквентна аблација (согорување на ектопични фокуси на автоматизам со употреба на високофреквентна струја);
 • инсталација на пејсмејкер (вештачки пејсмејкер).

Како и во претходниот случај, потребно е да се третираат и самите аритмии и спречување на тромбоемболизам. Специфичната шема зависи од варијантата на ритамска слабост и за тоа одлучува болница cardiolогист.

Нормосистоликот се смета за варијанта на атријална фибрилација, во која се одржува нормалната фреквенција на контракции на коморите поради блокада во AV јазолот. Не дава видливи хемодинамички нарушувања и општата состојба на пациентот.

Во овој случај, пациентот не треба да прима радикален третман, потребно е само динамично набудување од страна на a cardiolогист со цел рано откривање на компликации.

Доколку е потребно, се користи операција, имено катетер или радиофреквентна аблација. Понекогаш можеби ќе треба да инсталирате кардиовертер.

Постојан тип

Постојаната форма на атријална фибрилација има најдолго траење на текот, бидејќи нејзините знаци се отсутни или не се разликуваат по значење. Исто така, оваа дијагноза се поставува кога е невозможно да се врати нормалниот ритам.

Упорна форма

Дијагнозата се утврдува кога треперењето напад трае повеќе од 7 дена и постои можност да се нормализира ритамот. За да го направите ова, користете еден од видовите на кардиоверзија:

 • фармаколошки - се изведува со употреба на антиаритмични лекови. Амиодарон или Новокаинамид се користат претежно за оваа намена;
 • хируршки - се репродуцира со радиофреквентно зрачење или криоаблација.

Паралелно, се користи антикоагулантна терапија (иста како и со треперење).

Тоа е еден вид патологија во која ритамот може самостојно да се поправи. Нападот, како по правило, трае од 30 секунди до 7 дена. За да се запре пароксизмот, се користи следниот алгоритам:

 1. fibrillyaciya predserdij trepetanie predserdij 5 - Атријален трепет на ЕКГ кои се овие симптоми и лековиАко времетраењето на срцевата слабост е помалку од 48 часа:
  • Амиодарон е лек од прва линија за AF од каква било етиологија;
  • Пропафенон, Соталол;
 2. Ако нападот трае повеќе од 2 дена, додадете антикоагулантна терапија:
  • варфарин;
  • хепарин;
  • антитромбоцитни агенси (клопидогрел, ацетилсалицилна киселина)

Третманот на хроничната форма на атријална фибрилација е често комплициран од присуството на многу истовремени патологии, особено, станува збор за срцева слабост кај постарите лица. Бидејќи кардиоверзијата кај такви пациенти ја влошува нивната прогноза за преживување, интервенцијата е контраиндицирана кај оваа категорија на пациенти. Во овие случаи, се користи стратегија за контрола на срцевиот ритам.

Лекарите постигнуваат само намалување на срцевиот ритам на 110 или помалку, додека фибрилацијата останува.

Протоколот овозможува враќање на синусниот ритам само во следниве случаи:

 • неспособен за нормализирање на срцевиот ритам;
 • манифестациите на AF продолжуваат кога ќе се достигне целната фреквенција;
 • постои можност во иднина да се одржи точниот ритам.

Од голема тешкотија е третманот на атријална фибрилација кај постари лица и особено хронична форма. Атријалниот трепет скоро секогаш се коригира со помош на лекови. По дијагнозата, започнува терапија со лекови.

Третманот започнува со интегриран пристап, за ова тие вклучуваат повеќе од еден лек. Конзервативната терапија ги вклучува следниве групи лекови:

 • бета-блокатори;
 • срцеви гликозиди;
 • блокатори на јони на калциум - Верапамил;
 • препарати на калиум;
 • антикоагуланси - "Хепарин", "Варфарин";
 • антиаритмични лекови - "Ибутилид", "Амиодарон".

Заедно со антиаритмични лекови, бета-блокаторите, блокатори на калциумови канали и гликозиди се вклучени во шемата. Ова е направено за да се спречи тахикардија во коморите. Може да се активира со подобрување на спроводливоста на нервните импулси во пејсмејкерот.

Во присуство на вродени аномалии, наведените средства не се користат кај луѓе од млада и постара возраст. Нормално, потребно е да се препишат антикоакуланти и лекови за да се отстранат аритмиите. Ако нема контраиндикации за алтернативни методи на лекување, тогаш може да земете лековити билки. Пред ова, пациентот мора да добие согласност за закажување со неговиот лекар.

Прва помош

Со остар изглед на знаци на треперење или фибрилација во комбинација со хипотензија, е прикажана церебрална исхемија, кардиоверзија. Се изведува со електрична струја со незначителен напон. Антиаритмичните лекови се инјектираат во вена истовремено. Тие ја зголемуваат ефективноста на терапијата.

Ако постои ризик од компликации, тогаш како решение е потребен амиодарон. Во отсуство на динамика, потребни се срцеви гликозиди. Кога синусниот ритам не е обновен, следејќи ги сите фази на шемата за управување со пациентот, се наведува електрична стимулација.

Се разликуваат одделни тактики на управување со пациенти со напади, чие времетраење трае 2 дена. Како што тој продолжува да опстојува, индицирани се Амиодарон, Кордарон, Верапамил и Дисопирамиди. За да се врати синусниот ритам, пропишана е транссезофагеална стимулација на миокардот. Кога аритмијата трае повеќе од 2 дена, антикоагуланси се администрираат пред кардиоверзија.

Оперативна терапија

Во отсуство на ефикасност, аблацијата е пропишана за терапија со лекови. Други индикации се чести релапси и постојана варијанта на аритмија. Прогнозата по третманот е поволна за животот на пациентот.

Потребен е посебен пристап при идентификување на синдромот на Фредерик. Во историјата, првпат беше опишан во 1904 година. Болеста е ретка, но претставува голема опасност. Вклучува клинички и електрокардиографски промени на целосна блокада заедно со срцева фибрилација (или атријален флатер).

Патологијата има разлика не само во манифестациите. Третманот со лекови не дава позитивен одговор. Единствениот излез е да се воспостави вештачки пејсмејкер. Necessaryе генерира, доколку е потребно, импулс на електрична енергија.

Кога се појавуваат знаци на аритмија, важно е навремено дијагностицирање. Кај пациенти, можно е да се нормализира работата на срцето со лекови. Напредната фаза и хроничниот тек на патологијата се смета за индикација за хируршка интервенција.

Третманот на атријален трепет е генерално сличен на оној на атријална фибрилација. Се користат и лекови и не-лекови методи на кардиоверзија или враќање на нормалниот ритам на срцето, сепак, ефективноста на овие мерки е различна. Најважната компонента на терапијата со аритмија е спречување на тромбоемболиски компликации.

Општо, медицинската кардиоверзија е помалку ефикасна за атријален флатер отколку за атријална фибрилација. Пароксизмата на атријалниот трепет е најдобро да се запре со помош на електрична пулсна терапија или радиофреквентна аблација.

Ако, од една или друга причина, овие постапки не се можни, тогаш кардиоверзијата се спроведува со употреба на интравенска администрација на ибутилид. Неговата ефикасност се движи од 38% до 76%, сепак, таа е значително поголема од онаа на другите широко користени антиаритмици (амиодарон, соталол и други).

Синусниот ритам се одржува со употреба на истите лекови кои се користат за атријална фибрилација. Сепак, овде, како и со постојаната форма на атријален трепет, многу е потешко да се контролира срцевиот ритам. Како резултат на ова, честопати е потребна комбинација од два или дури три лекови (бета-блокатор, блокатор на калциумови канали и дигоксин).

Аблацијата на катетерот со радиофреквенција е многу ефикасна за третман на типичен атријален флатер: во 81-95% од случаите, постапката ви овозможува целосно да го вратите синусниот ритам.

За време на постапката, електродата се пренесува во аритмогената област на миокардот преку крвен сад. Електрична струја поминува низ неа, предизвикувајќи загревање на катетерот и на погодената област. Како резултат, аритмогениот фокус е уништен, магичниот круг на патолошка возбуда е прекинат и атријалниот трепет запира.

Аблацијата со радиофреквенција може да биде придружена со непријатни симптоми. Криотермалната аблација е полноправна алтернатива со иста ефикасност, но за време на неговото спроведување практично не се појавуваат болни сензации.

Според студијата ЛАДИП, стапката на повторување на атријалниот трепет по радиофреквентна аблација беше значително помала отколку по кардиоверзијата предизвикана од лекови со амиодарон - 4% наспроти 30%. Ова сведочи во прилог на високата ефикасност на аблација за конечно решавање на проблемот со атријален флатер.

Како да се ослободите од некоја болест

Развиена е ефикасна терапија за ублажување на атријалниот трепет, но оваа аритмија е тешко да се излечи - кај многу пациенти, пароксизмите се појавуваат повторно. Во такви случаи, се користи радикален третман, кој помага да се елиминира болеста трајно во 95% од случаите.

Исто така, вреди да се напомене дека покрај лекувањето на самата аритмија, се третира и основната болест што придонесе за нејзиниот изглед.

Прочитајте повеќе за третманот со лекови и не-лекови на самиот атријален флатер.

 • Трансезофагеална електрокардиостимулација (НПЕС) - елиминација на аритмии со помош на специјален пејсмејкер, кој се вметнува низ хранопроводот.
 • Електрична кардиоверзија - враќање на правилниот ритам со примена на електричен исцедок во регионот на срцето.

Може да се препишат бета блокатори или блокатори на калциумови канали за да се спречи втор напад.

За да избегнете згрутчување на крвта, ставете варфарин или аспирин.

Радикални методи

Ако третманот со лекови не помогне, а аритмијата сè уште се повторува, пропишана е радиофреквентна аблација (уништување со радиофреквенции) или криоаблација (уништување-замрзнување) на патеките по кои пулсот циркулира за време на нападот.

Тие исто така поставуваат пејсмејкер што го поставува срцето во правилен ритам.

Можни компликации

Последните две аритмии се многу опасни и можат да завршат фатално.

Атријалниот трепет ја нарушува циркулацијата на крвта (хемодинамика) во коронарните садови, што повлекува недоволно снабдување со крв во миокардот. Ова може да предизвика миокарден инфаркт, срцев удар или ненадеен срцев удар.

Честите напади доведуваат до развој на хронична срцева слабост.

Превенција

Ако имате срцева слабост и ви препишале диуретици, обрнете посебно внимание на оваа ставка, бидејќи диуретиците го вадат калиумот од телото. Но, не претерувајте, бидејќи вишок на овој елемент може да предизвика и проблеми со кардиоваскуларниот систем и бубрезите. Пред да ја поправите вашата исхрана, консултирајте се со специјалист и, доколку е можно, направете тест на крвта за калиум.

Истите правила важат за оние кои веќе доживеале таков непријатен феномен како атријален трепет. Ако нападот е успешно запрен, земете ги сите лекови препишани од вашиот лекар и следете ги превентивните мерки за да спречите релапс на болеста.

Svetlana Borszavich

Општ лекар, cardiolогист, со активна работа во терапија, гастроентерологија, cardiolогија, ревматологија, имунологија со алергологија.
Течно општо во клиничките методи за дијагностицирање и третман на срцеви заболувања, како и електрокардиографија, ехокардиографија, следење на колера на ЕКГ и дневно следење на крвниот притисок.
Комплексот на третман развиен од авторот значително помага при цереброваскуларни повреди и метаболички нарушувања во мозокот и васкуларните заболувања: хипертензија и компликации предизвикани од дијабетес.
Авторот е член на Европското друштво на терапевти, редовен учесник на научни конференции и конгреси од областа на cardiology и општа медицина. Таа повеќепати учествувала во истражувачка програма на приватен универзитет во Јапонија од областа на медицината за реконструкција.

Detonic