Зошто се јавува кардиомиопатија, што е тоа и каков третман

кардиомиопатија е1502286710903 - Зошто се јавува кардиомиопатија, што е тоа и каков третман

Кардиомиопатија е колективно име за група на миокардни болести кои ги кршат нејзините функции. Во овој случај, какви било нарушувања, и срцеви и екстракардијални, можат да имаат негативен ефект врз срцевиот мускул.

Во теорија, кардиомиопатија може да се нарече какво било кардиоваскуларно заболување. Сепак, повеќето специјалисти имаат тенденција да припишат некои срцеви заболувања на групата независни болести.

Од 1995 година, СЗО донесе одлука врз основа на која концептот на „кардиомиопатија“ опфаќа какво било заболување во кое е нарушена функцијата на миокардот. Овие вклучуваат следниве вообичаени патологии:

 • хронична хипертензија;
 • срцева исхемија;
 • дефекти на срцевиот залисток и други.

Сепак, повеќето специјалисти сè уште не ги класифицираат како кардиомиопатии. Затоа, досега никој не може да одговори кои болести може да се припишат на оваа група. Единствените патологии што не е вообичаено да се комбинираат под овие концепти се дисфункција на миокардот предизвикана од воспалителни и туморски процеси.

Причини за примарна кардиомиопатија

 • Проширена ИЛЦ.
 • Хипертрофичен ЦМП.
 • Рестриктивна ILC.
 • Специфични видови на ILC.
 • Аритмогена каридиомиопатија во десната комора.
 • Некласифицирана ИЛЦ.

Detonic - уникатен лек кој помага во борбата против хипертензијата во сите фази од нејзиниот развој.

Detonic за нормализација на притисокот

Сложениот ефект на растителните компоненти на лекот Detonic на theидовите на крвните садови и автономниот нервен систем придонесуваат за брзо намалување на крвниот притисок. Покрај тоа, оваа дрога спречува развој на атеросклероза, благодарение на уникатните компоненти кои се вклучени во синтезата на лецитин, аминокиселина која го регулира метаболизмот на холестерол и спречува формирање на атеросклеротични плаки.

Detonic не зависност и синдром на повлекување, бидејќи сите компоненти на производот се природни.

Детални информации за Detonic се наоѓа на страницата на производителот www.detonicnd.com.

Причини

 1. Наследно утврдување - во 30% од случаите се забележуваат фамилијарни форми на проширена ИЛЦ. Покрај тоа, се претпоставува дека спонтаните мутации на одредени гени се одговорни за нормалната структура и функционирањето на миокардот.
 2. Се подразбира влијание на егзогени фактори - се подразбира ефект на разни вируси (хепатитис, ентеровируси, цитомегаловирус), вклучително и интраутерина, влијание на алкохол и недостаток на одредени микро и макро елементи (на пример, селен).
 3. Автоимуни нарушувања - дефект во имунолошкиот систем на една личност може да доведе до формирање на антитела насочени против сопствените клетки, во одреден случај, против кардиомиоцитите и неговите клеточни структури.

Таквата кардиомиопатија се разликува со проширување на шуплините на срцето, зголемување на големината на срцето и развој на прогресивна срцева слабост.

симптомите

 1. Хронична срцева слабост од лево или истовремено две комори. Во овој случај, феноменот на стагнација се забележува во еден или два круга на циркулација на крвта одеднаш. Клинички, тоа ќе се манифестира со такви знаци:
 2. Диспнеа која се јавува при напор / во состојба на мирување;
 3. Замор;
 4. Оток на нозете, главно навечер;
 5. Бланширање на кожата;
 6. Ладење на периферните делови на екстремитетите, нивна цијаноза.
 7. Присуство на разни видови нарушувања на ритамот (атријална фибрилација, блокада, вентрикуларни аритмии).
 8. Тромбоемболиски компликации - тие се забележуваат во околу 20% од случаите и вклучуваат тромбоемболизам на гранките на пулмоналната артерија или блокада на тромбите на артериите во голем круг на циркулација на крвта со оштетување на разни органи.

дијагностика

Основа за дијагноза на DCMP е ултразвучно скенирање на срцето. Ви овозможува да ги идентификувате ваквите промени:

 • Исфрлачка фракција под 20-30%;
 • Проширување на сите шуплини на срцето;
 • Намалена контракциона сила (хипокинезија) во левата комора;
 • Присуство на згрутчување на крвта во внатрешноста на срцето;
 • Знаци на инсуфициенција на вентилот (митрална и трикуспидална), кои се релативни (настанаа како резултат на проширување на шуплините);
 • Намален проток на крв во почетниот дел на аортата.

Радиографијата ви овозможува да идентификувате знаци како што се зголемување на големината на срцето, неговата сферична форма и зголемување на сенката на белодробните садови поради развој на хипертензија во нив.

третман

Специјалист во оваа област, А. cardiolогист, е вклучен во третманот.

За ова, се користат следниве групи на лекови:

 • АКЕ инхибитори;
 • Бета-блокатори;
 • Диуретици;
 • Нитрати;
 • Срцеви гликозиди;
 • Антитромбоцитни агенси.

Други причини за смрт кај пациенти со миокардиопатија вклучуваат тромбоемболиски компликации и аритмии.

Се карактеризира со хипертрофија (задебелување) на wallsидовите во левата комора. Во исто време, вентрикуларната празнина се намалува, theидовите стануваат помалку податливи, што доведува до намалување на нивното полнење со крв. Резултатот е намален волумен на крв што влегува во големиот круг на циркулација на крвта од левата комора.

симптомите

 • Ангина пекторис - се карактеризира со болка во срцето. Се јавува поради компресија на коронарните артерии со зголемена мускулна маса. Земањето нитроглицерин не ја ублажува болката, што е разликата помеѓу оваа варијанта на кардиопатија и вистинската ангина.
 • Се развива аритмично - вентрикуларна тахикардија.
 • Синкопал - се карактеризира со намалување на протокот на крв во каротидните артерии и несвестица.
 • Асимптоматски.
 • Полисимптоматски.

дијагностика

Радиографија - промените се видливи само во подоцнежните фази во форма на пулмонална хипертензија (проширување на корените на пулмоналните садови).

Ултразвукот на срцето е „златен“ стандард за откривање на HCMP. ECHO-KG дозволува специјалист да ја измери дебелината на Vидот на LV, големината на неговата празнина, како и да ја визуелизира усогласеноста на theидовите за време на контракцијата на срцето и за време на неговото релаксирање.

третман

Покрај тоа, хипертрофичната кардиомиопатија се лекува со хируршка интервенција. Можни се такви хируршки интервенции:

 • Септална миектомија;
 • Аблација на транскатетер со алкохол;
 • Инсталација на двокоморен електричен стимулатор.

Прогнозата е релативно поволна, бидејќи задебелена комора може да го инхибира развојот на срцева слабост за подолг временски период. Во 1-4% од случаите, се развива ненадејна срцева смрт, почесто со ангина пекторис или полисимптоматска варијанта на патолошкиот тек.

Се карактеризира со цврстина на theидовите на комората, што не дозволува да се наполни со крв во доволен волумен за време на периодот на релаксација на миокардот. Овој вид кардиопатија е придружен со прогресивен развој на дијастолна срцева слабост.

Рестриктивната кардиопатија може да биде независна болест или да биде секундарна и да се појави во позадина на такви патологии:

 • Лефлерова болест;
 • Саркоидоза;
 • Амилоидоза;
 • Системска склероза;
 • Хемохроматоза;
 • Фабрилова болест.

симптомите

Долго време, патологијата продолжува без видливи манифестации. Знаците на болеста се состојат од симптоми на основната патологија, како и развој на срцева слабост: отежнато дишење, замор, оток на екстремитетите итн.

дијагностика

ЕКГ не е информативен метод за испитување во овој случај, бидејќи не открива специфични знаци.

На радиографија, понекогаш е можно да се визуелизира намалено срце или знаци на метеж во МКС (пулмонална циркулација).

Ултразвукот на срцето е главниот метод што му овозможува на специјалист да се дијагностицира рестриктивна кардиопатија. Следниве ехокардиографски знаци се забележани:

 1. Задебелување на внатрешниот wallид на срцето;
 2. Намалување на големината на шуплините на коморите;
 3. Парадоксалното движење на интервентрикуларниот септум;
 4. Пролапс на прстиња на митралните и трикуспидалните валвули и нивна релативна инсуфициенција.
 5. Повреда на снабдувањето со крв во коморите во дијастола;
 6. Присуство на згрутчување на крвта во париеталниот регион на срцето.

третман

Третманот на кардиомиопатија во овој случај е специјалист за некои тешкотии поради доцното откривање на патологијата.

Покрај тоа, кога се развива рестриктивна кардиопатија, третманот со лекови не доведува до посакуваниот резултат. Можно е да се препишат GCS, имуносупресиви, како и диуретици, вазодилататори и антитромбоцитни агенси за да се намалат знаците на срцева слабост.

Основата на третманот е хируршки метод, кој се состои во ексцизија на задебелен миокард и нормализирање на ЛВ дијастолната функција.

Прогнозата е неповолна, бидејќи петгодишното преживување не е повеќе од 30%.

Кардиомиопатија е група на патологии кои се придружени со дефекти во функционирањето на срцевиот мускул. Постојат неколку механизми на оштетување на миокардот кои комбинираат такви болести.

Причините за развој на кардиомиопатија се најчесто нејасни, а дијагнозата бара отсуство на вродени малформации. Постојат различни видови на таква патологија, а класификацијата на кардиомиопатиите зависи од карактеристиките на нарушувањата на циркулацијата во срцето.

Кардиомиопатијата е колективна дефиниција за група миокардни патологии од непознато потекло. Основата на ваквите болести се дистрофични и склеротични процеси во срцевите клетки - кардиомиоцити. Со такво прекршување како кардиомиопатија, во повеќето случаи, работата на коморите на срцето се менува.

До денес, не беше можно да се утврдат вистинските причини за кардиомиопатија. Експертите тврдат дека ваквите патологии можат да напредуваат како резултат на мутациските промени во гените или како резултат на активниот развој на постојните болести кај луѓето.

Таквите болести може да се дијагностицираат кај луѓе од апсолутно било која возраст, но кај деца тие се откриваат многу поретко отколку кај возрасните.

Ова се должи на фактот дека таквата група на болести е наследна, а проблеми со работата на срцето веќе можат да се појават кај мали деца.

Причини и симптоми

Кардиомиопатиите вклучуваат каква било патологија која е придружена со оштетување на срцевиот мускул. Всушност, постојат многу причини што можат да предизвикаат развој на такво заболување.

Во случај дефектите во миокардот да бидат последица на други болести откриени кај луѓето, тогаш тие зборуваат за секундарни или специфични кардиомиопатии. Инаку, не може да се идентификува основната причина за развој на кардиомиопатија, а лекарите зборуваат за примарната форма на болеста.

Најчестите причини за кардиомиопатија се:

 1. вродени нарушувања често стануваат една од причините за развој на кардиомиопатии, односно во фаза на поставување на ткиво на ембрион, се појавуваат разни неуспеси
 2. стекнатите причини се последица на прогресијата на човечкото тело кај разни вируси, токсични материи и метаболички проблеми
 3. мешани причини комбинираат неколку фактори кои предизвикаа развој на кардиомиопатија

Често, болеста е откриена кај деца, и може да биде вродена или стекната. Секундарната патологија се развива како резултат на изложеност на орган на надворешни и внатрешни фактори, како и друга болест.

Најчестите секундарни причини се:

 • долгорочни диети, со чие почитување се намалува содржината на хранливи материи и витамини во човечкото тело
 • неправилна и ирационална исхрана, прекумерна тежина и патологија на гастроинтестиналниот тракт
 • нарушувања во метаболизмот во миокардот како резултат на патологии на ендокриниот систем
 • пиење многу алкохол
 • земање лекови и особено антитуморен
 • акумулација во клетките на различни патолошки подмножества

Во последниве години, смртноста како резултат на секундарна кардиомиопатија е честа појава. Причините за развој на таква патологија се разновидни и во секој поединечен случај, потребен е квалитативен и професионален преглед.

Знаците на кардиомиопатија имаат многу заедничко со клиничката слика за прогресивна срцева слабост.

Медицинската пракса покажува дека со вакво заболување, пациентите најчесто се жалат на:

 • зголемен замор на телото
 • постојан оток на екстремитетите
 • пароксизмална болка во срцето
 • слабост и вртоглавица
 • отежнато дишење
 • проблеми со спиењето

Појавата на такви симптоми укажува на тоа дека некое лице има нарушена срцева контракција и проблеми со снабдувањето со крв. Ако се појават такви симптоми, треба да се консултирате со лекар што е можно поскоро, што ќе ви овозможи да преземете навремени мерки.

Класификација

 • генетска предиспозиција;
 • вирусна и бактериска инфекција;
 • автоимуни заболувања;
 • кардиосклероза.
 • токсична (токсична кардиомиопатија најчесто се развива кај луѓе со алкохолизам);
 • исхемичен

Структурата и функцијата на срцето

Кардиомиопатија е цела група на болести во кои има промена во структурата и нарушена функција на срцевиот мускул. Срцето обично е поделено на делови, меѓутоа, ваквото одвојување е условено.

Сите делови на срцето се меѓусебно поврзани, па затоа кршењето на функциите на еден од деловите влијае на работата на органот како целина. За да ги разберете карактеристиките на кардиомиопатијата, првично треба да разберете како работи срцето и кои функции ги извршува секој дел.

Срцето се состои од четири комори:

 • десниот атриум, каде што се собира венска крв од белодробната циркулација;
 • десната комора, од каде што крвта влегува во белите дробови за оксигенација;
 • левиот атриум, кој при размена на гасови прима артериска крв од белите дробови;
 • на левата комора, од каде што крвта влегува во аортата, а потоа, преку голем круг на циркулација на крв, доставува кислород до сите органи и ткива.

Така што за време на работата на срцевата артериска и венска крв не се мешаат едни со други, левата и десната комора на срцето се одделени со партиции. Преградата помеѓу преткоморите се нарекува атријална, а помеѓу коморите - интервентрикуларна.

Секоја комора на срцето има вентил, кој, кога се отвора, помага крвта да помине од еден оддел во друг, како и до белите дробови и аортата. Кога е затворен, вентилот спречува обратен проток на крв.

Wallидот на срцето се состои од три слоја, од кои секој, исто така, извршува одредена функција. Овие вклучуваат:

 • ендокардиум - внатрешниот слој кој се состои од епителни клетки, што ви овозможува слободно да циркулирате крв;
 • миокард - средниот мускулен слој, кој, склучувајќи се, турка крв од срцевите комори;
 • перикард - надворешниот слој кој се состои од сврзно ткиво.

Причини и фактори на ризик за кардиомиопатија

 • автоимуни процеси кои доведуваат до самоуништување на телото. Клетките во однос на едни со други дејствуваат како убијци. Овој механизам е активиран и од вируси и од некои патолошки појави кои напредуваат;
 • генетика. На ниво на развој на ембрионот, се јавува повреда на поставување на миокардно ткиво, предизвикано од нервоза, неправилна диета или пушење или алкохолизам на мајката. Болеста се развива без симптоми на други болести како резултат на кардиомиоцити кои делуваат на структурите на протеините вклучени во контракцијата на срцевиот мускул;
 • присуство во телото на голема количина токсини (вклучувајќи никотин и алкохол) и алергени;
 • слаба функција на ендокриниот систем;
 • какви било вирусни инфекции;
 • кардиосклероза. Сврзните влакна постепено ги заменуваат клетките на срцевиот мускул, лишувајќи ги elasticидовите на еластичноста;
 • претходно пренесен микрокардитис;
 • општа болест на сврзното ткиво (болести кои се развиваат со слаб имунитет, предизвикувајќи воспалителни процеси со појава на лузни во органите).
 • кумулативна, која се карактеризира со формирање на патолошки подмножества во клетките или помеѓу нив;
 • токсични, кои произлегуваат од интеракцијата на срцевиот мускул со антитуморни лекови и примаат лезии; често пиење подолго време. И двата случаи можат да предизвикаат сериозна срцева слабост и смрт;
 • ендокриниот, кој се појавува во процесот на метаболички нарушувања во срцевиот мускул, губење на контрактилните својства, се јавува дегенерација на wallидот. Тоа се случува за време на менопаузата, болести на гастроинтестиналниот тракт, дијабетес;
 • Алиментарни, кои произлегуваат од неухранетост со диети, глад и вегетаријанско мени.

Симптомите зависат од видот на самата болест. Со развојот на проширени CMP, се јавува зголемување на сите четири празнини на срцето, проширување на коморите и преткоморите. Од ова, срцевиот мускул не може да се справи со оптоварувањата.

Знаци на DCMP.
Дури и со минимален физички напор, се јавува отежнато дишење; нозете отекуваат, се појавува чувство на замор; областа околу устата, крилјата на носот, лобусите на ушите, прстите, глуждовите и стапалата стануваат цијанотични.

Со хипертрофична ЦМП, постои задебелување на wallsидовите на срцето, што повлекува намалување на големината на самите срцеви шуплини. Ова влијае на исфрлање на крвта со секоја контракција. Неговата количина е многу помала од потребната за нормална циркулација на телото.

Знаци на хипертрофична кардиомиопатија
.
Постои тахикардија, болка во срцето, блед тен, постојана несвестица, слабост и отежнато дишење.

Со развојот на рестриктивна ЦМП, се појавува лузна на срцевиот мускул. Срцето никогаш не може да се опушти, неговата работа е нарушена.

Знаци на рестриктивна кардиомиопатија.
Кожата добива синкава боја, нападите на отежнато дишење стануваат почести, отокот се јавува не само во екстремитетите, туку и во стомакот, црниот дроб претрпува зголемување на големината. Овој вид кардиомиопатија се смета за најтежок и редок.

Секоја дијагноза е тешка и важна процедура. Дијагнозата на срцеви заболувања не е исклучок. Различни дијагностички методи се користат во комбинација, бидејќи често во почетната фаза не е можно веднаш да се утврди видот на болеста.

Кардиоваскуларните патологии заземаат водечка позиција меѓу болести кои годишно одземаат милиони човечки животи. Таквата мрачна статистика се објаснува со фактот дека причините за развој на повеќето срцеви заболувања остануваат нејасни.

Кардиомиопатијата на срцето е една од најмистериозните болести, која иако не може да се излечи целосно, но со соодветна терапија му овозможува на човекот да живее полн живот.

Кардиомиопатијата не може да се излечи, сепак, откако ја зафати болеста во рана фаза, можете целосно да го контролирате текот, не дозволувајќи да ја добиете предноста. Разбирањето кога е потребно да се посети лекар ќе помогне во знаењето за тоа како работи срцето, кои фактори придонесуваат за развој на оваа патологија и кои симптоми укажуваат на повреда на функцијата на срцевиот мускул.

Се верува дека разни вируси и бактерии придонесуваат за нарушување на миокардот, кои имаат тенденција да навлезат во клетките на срцевиот мускул и да ја променат структурата на ДНК на кардиомиоцитите.

Во последниве години се раѓаат се повеќе деца со автоимуни заболувања. Овие патологии се карактеризираат со фактот дека клетките на имунолошкиот систем, наместо да штитат, почнуваат да ги уништуваат сопствените клетки на телото. Ако ги нападнат клетките на срцевиот мускул, болеста повеќе не може да се излекува.

Дијагнозата на болеста претставува одредени потешкотии, бидејќи лекарите не се секогаш во можност не само да го утврдат видот на кардиомиопатија, туку и да ја разликуваат примарната форма на болеста од секундарната. Затоа, на секој пациент му се доделени голем број дијагностички мерки.

 • општ преглед од а cardiolогист;
 • Х-зраци преглед на срцето.

Режимот на лекување на оваа болест е составен по утврдување на нејзината форма. Секундарната форма е полесна за лекување отколку примарната, бидејќи манифестациите на кардиомиопатија се елиминираат по третманот на основната болест, што предизвика структурни промени во миокардот.

95c225f852be12793089a3af530eff1f - Зошто се јавува кардиомиопатија, што е тоа и каков третман

Општо, со каква било форма на кардиомиопатија, следниве групи на лекови се препишуваат на пациенти;

За да се избегнат опасните последици, луѓето кои страдаат од кардиомиопатија треба да го променат својот животен стил и диета. За да го направите ова, се препорачува да се придржувате до следниве правила:

 • зголемување на моторната активност, што ја подобрува циркулацијата на крвта, но избегнувајте тежок физички напор, што ја зголемува побарувачката на кислород во срцевиот мускул;
 • следете диета што предвидува ограничена употреба на животински протеини, сол и алкохол;
 • престанете да пушите, што го зголемува ризикот од развој на атеросклероза;
 • редовно испитувани од а cardiolогист со цел навремено да ги идентификува сите промени во миокардот.

Кардиомиопатиите се група на болести кои се обединети со фактот дека за време на нивната прогресија се забележуваат патолошки промени во структурата на миокардот. Како резултат, овој срцев мускул престанува да функционира целосно. Обично, развојот на патологијата се забележува во позадина на разни вонхардијални и срцеви нарушувања.

Преваленцата на оваа патологија во светот е доста висока. Во просек се дијагностицира кај три од 1000 лица. Почесто, симптомите на болеста се појавуваат кај возрасни, но кардиомиопатија кај деца не е исклучена.

Од сите специфични форми, исхемична кардиомиопатија е можеби единствената што е поврзана со оштетено снабдување со крв во миокардот. Покрај тоа, болеста се манифестира периодично, на што многу пациенти едноставно не обрнуваат внимание. Но, ако не се консултирате со лекар навремено, тогаш може да се покаже тешко.

Алкохолна кардиомиопатија е најчеста. Болеста не доаѓа од никаде, но има јасна каузална врска. Прекумерното внесување на алкохол доведува до дисфункција на срцевите шуплини. Отпрвин, се менува мала нерамномерна хипертрофија на миокардот, а потоа продолжува да напредува под влијание на таков отров како етанол.

Како еден од видовите на токсична кардиомиопатија, алкохолната форма може да се влоши со други штетни нечистотии во производите што содржат алкохол. И ова се однесува на loversубителите на пиво. На крајот на краиштата, производителите додаваат кобалт во него за да ја зголемат пената, што доведува до многу потешко труење од алкохолот.

За да започнете со третман на срцеви заболувања, треба да ја ограничите или елиминирате употребата на алкохол, како и да ги вратите метаболните (метаболички) процеси, кои, како по правило, се прекршени кај алкохоличарите. Во спротивно, процесот на извршување ќе добие неповратни форми.

Морам да кажам дека метаболичката кардиомиопатија, која на прв поглед не се разликува многу од алкохолот, бидејќи доведува до метаболички нарушувања, има различно потекло. Тоа е, миокардна дистрофија е предизвикана од други фактори од неинфламаторно потекло. Ова може да биде недостаток на витамин, нарушена функција на одреден орган (бубрег, црн дроб), прекумерна физичка активност.

Терминот дисметаболна кардиомиопатија е исто така поврзан со преголем напор на срцето, но во позадина на хормонална инсуфициенција. Ова често се случува на млада возраст кај луѓе кои професионално се посветуваат на спортот. Прекумерната физичка активност против позадината на недостаток на витамини и елементи во трагови доведува до повреда на активноста на срцето. Причините за метаболна и дисметаболна кардиомиопатија може да имаат слични причини и симптоми, но пристапот кон третманот е сосема поинаков.

Дисхормоналната кардиомиопатија има и хормонална природа, само кај женската популација за време на менопаузата, кога пациентот се жали на општа слабост, болка во срцето и срцеви палпитации. Како и кај дисметаболичката форма, на овие симптоми не им е потребен третман на срце. Неопходно е да се намали физичката активност, редовно да се користат витамини.

Лековите се сведуваат на благи седативи како валеријана. Наместо тоа, психотерапијата игра улога во третманот и мирното објаснување на лекарот за безбедноста на симптомите што ги надминува менопаузата, бидејќи симптомите се предизвикани од инсуфициенција на полови хормони. Понекогаш тоа се случува за време на раниот пубертет, но симптомите се благи и не бараат третман. Сепак, треба да се консултирате со специјалист за да исклучите други, посериозни лезии на срцевиот мускул.

 • дилатациско;
 • хипертрофична;
 • ограничувачки.
 • општ преглед од а cardiolогист;
 • ЕКГ;
 • Ехо-КГ;
 • Х-зраци преглед на срцето.
 • Инхибитори на АМФ;
 • Б-блокатори;
 • блокатори на калциумови канали.

Причини и фактори на ризик за кардиомиопатија

Определувањето на генезата на кардиомиопатија е комплицирано од фактот дека според овој концепт, многу срцеви заболувања можат да се комбинираат. Во овој поглед, оваа патологија беше поделена во две групи:

 • примарна, ако не може да се утврди причината за кардиомиопатија;
 • секундарно или специфично, ако причината за нејзиниот развој било која друга болест.
 • Генетика: се проценува дека околу 20-30% од случаите на проширена кардиомиопатија се јавуваат во семејства. Точните вклучени гени се непознати;
 • Вирусна инфекција на срцевиот мускул (миокардитис) предизвикана од вирусот Коксаки, итн .;
 • Алкохол и други токсини, вклучувајќи го и хемотерапевтскиот лек Доксорубицин;
 • Бременост;
 • Други болести: хемохроматоза, саркоидоза, системски лупус еритематозус (СЛЕ), системска склероза и мускулна дистрофија - сите овие болести се поврзани со проширена кардиомиопатија.

Околу 50% од случаите се семејни (т.е. наследни). Видот на наследство се нарекува автосомно доминантно, што значи дека за да го добие детето нарушувањето, абнормалниот ген мора да се пренесе само од еден од родителите.

Вклучените гени кои ја предизвикуваат болеста се поврзани со контрактилниот механизам на срцето, затоа, кога отстапуваат од нормата, мускулите стануваат густи и хиперактивни. HCMP може да биде предизвикана и од други болести, како што се атаксија на Фридрих и Ноунан синдром.

 • Амилоидоза (и други инфилтративни болести): ова е најчестата форма на рестриктивна кардиомиопатија, кога абнормални протеини се акумулираат во срцевиот мускул;
 • Саркоидоза: ова е системско заболување од непозната причина што предизвикува формирање на грануломи во разни ткива, вклучувајќи го и срцевиот мускул;
 • Зрачна фиброза;
 • Ендомиокарден фиброза (болест која се наоѓа главно во Африка и тропски региони);
 • Лофлер ендокардитис (болест што предизвикува фиброза и задебелување на срцевиот мускул).

Компликации на кардиомиопатии

Уште еднаш: кардиомиопатија од секаков вид е опасна по живот состојба што може да доведе до голем број сериозни компликации, вклучително:

 • Срцева слабост
 • Валвуларна дисфункција
 • Едем
 • Нарушувања на срцевиот ритам (аритмии)
 • Емболија, мозочен удар, срцев удар
 • Ненадеен срцев застој

Запомнете: сите овие компликации може да се избегнат ако кардиомиопатијата се дијагностицира навремено и се спроведе ефикасен третман.

Постојат шест опасни по живот компликации што може да ги повлече кардиомиопатијата.

 • Срцева слабост. Може да биде систолен и дијастолен. Во првиот случај, зборуваме за невозможноста на срцето да се контрахира нормално, а во втората комора, тој добива помалку крв збогатена со кислород.
 • Миокарден инфаркт. Оваа состојба се јавува во позадината на смртта на некој дел од миокардот, предизвикана од недоволно снабдување со крв.
 • Тромбоемболизам. Згрутчување на крвта се појавува поради стагнација на крв предизвикана од оштетување на миокардот.
 • Аритмии. Кога се нарушува редоследот на контракција на миокардот, ткивата страдаат од кислородно гладување. Аритмијата се јавува како резултат на неправилно функционирање на спроводниот систем, што предизвикува срцето да чука неправилно, полека или нередовно.
 • Белодробен едем. Ако левата страна на срцето страда од метеж, вишокот на крв останува во крвните садови што водат до белите дробови. Постепено, крвните садови стануваат пошироки, а крвната плазма продира во белодробното ткиво.
 • Инстант срцева смрт.

Карактеристики на хипертрофична форма на кардиомиопатија

Проширената кардиомиопатија е состојба во која има истенчување на wallsидовите на срцето и проширување на неговите комори. Како што се зголемуваат количините на коморите, повеќе крв влегува во коморите. Но, бидејќи рафинираните wallsидови на срцето не се во можност целосно да се контрахираат, постојат повреди во неговата работа. Следното се случува:

 • обидувајќи се да притисне крв, на миокардот му треба повеќе кислород и поради неговиот недостаток, се развива исхемија на срцевиот мускул;
 • за да се зголеми снабдувањето со кислород, срцето почнува да се собира почесто од вообичаеното;
 • крвта што останува во срцето уште повеќе ги растегнува нејзините wallsидови;
 • проширувањето и разредувањето на theидовите на коморите негативно влијаат на состојбата на вентилите, кои веќе не можат целосно да се затворат, и затоа има знаци на срцева слабост.

Овој вид кардиомиопатија се развива во следниве случаи:

 • ако за време на феталниот развој на фетусот, се јавува неисправно формирање на гени одговорни за создавање на миокардни клетки;
 • вирусни инфекции, вклучувајќи хепатитис Ц;
 • претходна борелиоза;
 • автоимуни процеси;
 • ендокрини заболувања;
 • изложеност на токсини во телото, вклучувајќи алкохол.

Развојот на оваа форма на болеста е придружен со следниве манифестации:

 • без причина замор;
 • висок крвен притисок во садовите;
 • бледило на кожата;
 • оток на долните екстремитети;
 • цијаноза на врвовите на прстите на рацете;
 • отежнато дишење што произлегува од најмала физичка активност.

odyshka 1 e1502288475218 - Зошто се јавува кардиомиопатија, што е тоа и каков третман

Еден знак на кардиомиопатија е отежнато дишење.

kardiomiopatiya chto ehto takoe1 - Зошто се јавува кардиомиопатија, што е тоа и каков третман

Овие симптоми укажуваат на прогресија на срцева слабост.

Оваа форма на болеста се карактеризира со задебелување на миокардот во левата комора, во кое има намалување на волуменот на комората. Бидејќи волуменот на крв што тече од левиот атриум до левата комора не може да се смести во намалениот простор, тој останува во горната комора. Како резултат, се јавува истегнување и истенчување на wallsидовите на левиот атриум, а во пулмоналната циркулација се јавува стагнација на крв.

Задебелениот слој на мускулна маса бара повеќе кислород, кој не влегува во срцето поради застоен процес. Хипоксија предизвикува развој на исхемија. Покрај тоа, задебелување на миокардот ја намалува неговата подложност на нервните импулси, како резултат на што е нарушена контрактилноста на срцето.

Кога се јавува хипертрофична кардиомиопатија, симптомите во основа остануваат исти. Но, на нив се додаваат знаци, што укажува на кршење на срцевиот ритам. Меѓу главните карактеристики, може да се забележи следново:

 • тахикардија;
 • аритмија;
 • без причина замор;
 • отежнато дишење дури и во мирување;
 • бланширање на кожата;
 • болка во градите;
 • разни нарушувања во перцепцијата.

Главната опасност со оваа форма на болест е кршење на срцевиот ритам, бидејќи оваа патологија може да доведе до ненадејна смрт.

Во овој случај, кардиомиоцитите се заменуваат со сврзно ткиво. Оваа карактеристика не влијае на дебелината на мускулниот слој и не влијае на големината на коморите. Сепак, сврзното ткиво е нееластично и затоа не може да се протега. Како резултат, срцевите комори не се во можност да го соберат волуменот на крв што доаѓа од големите и малите кругови на циркулацијата на крвта, што доведува до нејзина стагнација.

Кога се дијагностицира кардиомиопатија, оваа форма помага да се идентификуваат мал број манифестации. Овие вклучуваат:

 • сериозен недостаток на здив, што укажува на недостаток на кислород;
 • едем што произлегува од застојани процеси во двата круга на циркулацијата на крвта.

Со оваа лезија на срцевиот мускул, постои експанзија на комората на главно левата (поретко и двете) комора на срцето без задебелување на wallsидовите на срцето. Поради дилатација (истегнување) на сите четири комори, срцето се зголемува во волумен, се формираат париетални тромби. Овие промени повлекуваат намалување на способноста на коморите да се контрахираат и да го намалат ослободувањето на крв во аортата (систолна дисфункција).

d59f0b4c63ca4d0854c3e7632637b79e - Зошто се јавува кардиомиопатија, што е тоа и каков третман

Намалување на контрактилната функција се јавува поради задебелување на theидовите на коморите поради дисеминација на ткивото на лузни, кое нема функционалност на клетките на срцевиот мускул. Како резултат на намалување на ослободувањето на крвта во коморите, неговите остатоци се акумулираат. Се случува стагнација, што доведува до срцева слабост. Поради стагнација, DCMP има друго име - конгестивна кардиомиопатија.

Се верува дека до 30% од случаите на болести се предизвикани од генетски фактори во развојот на проширена кардиомиопатија. Вирусната природа е евидентирана според статистичките податоци во 15% од случаите.

Ситуацијата со нерамномерно задебелување на wallsидовите на шуплините на срцето има свое име - кардиомегалија. Инаку, оваа патологија се нарекува „огромно срце“. Како варијанта на оваа форма на патологија, се дијагностицира исхемична кардиомиопатија. Карактеристично е што со оваа дијагноза има повеќе атеросклеротични лезии на садовите и евентуално имало срцеви удари (на крајот на краиштата, ткивото на лузни во срцевиот мускул потекнува од некаде).

Исхемична кардиомиопатија не е слична на исхемична срцева болест со болки во градите, но се базира на проширување на theидовите и на рана срцева слабост. Главниот удар (девет од десет!) Паѓа на мажи на возраст под 50 години или нешто повеќе.

Покрај тоа, треба да се напомене дека срцевата слабост предизвикана од стагнација на крв (т.е. конгестивна кардиомиопатија) често е причина за ненадејна смрт.

Според статистичките податоци, според полот, DCMP има 60% поголема веројатност да влијае на мажите отколку на жените. Ова е особено точно за возрасни групи од 25 до 50 години.

Во општ случај, причината за болеста може да биде:

 • какви било токсични ефекти - алкохол, отрови, лекови, лекови против рак;
 • вирусна инфекција - обичен грип, херпес, вирус Коксаки, итн .;
 • хормонална нерамнотежа - недостаток на протеини, витамин, итн;
 • автоимуни болести на миокардитис - еритематозен лупус или артритис.
 • наследност (семејна предиспозиција) - до 30%.

Задебелениот слој на мускулна маса бара повеќе кислород, кој не влегува во срцето поради застоен процес. предизвикува развој на исхемија. Покрај тоа, задебелување на миокардот ја намалува неговата подложност на нервните импулси, како резултат на што е нарушена контрактилноста на срцето.

Кога ќе се појави, симптомите во основа остануваат исти. Но, на нив се додаваат знаци, што укажува на кршење на срцевиот ритам. Меѓу главните карактеристики, може да се забележи следново:

 • без причина замор;
 • отежнато дишење дури и во мирување;
 • бланширање на кожата;
 • болка во градите;
 • разни нарушувања во перцепцијата.

А карактеристика на дилатациона кардиомиопатија е нарушување на контрактилноста на срцевиот мускул со проширување на коморите од срцето. Повеќето научници се уверени дека болеста се пренесува на генетско ниво, бидејќи е откриена семејната природа на патологијата.

Симптоми на проширена кардиомиопатија:

 • замор;
 • со проширена кардиомиопатија, пациентот често има зголемување на крвниот притисок до високи броеви;
 • бледило на кожата;
 • се појавува едем на нозете;
 • врвовите на прстите се здобиваат со цијанотична нијанса;
 • отежнато дишење со проширена кардиомиопатија се манифестира дури и со мала физичка. оптоварување

Овие симптоми се должат на зголемување. Прогнозата за проширена кардиомиопатија е доста сериозна. Во првите 5 години по дијагностицирањето на патологијата, умираат до 70% од пациентите. Но, ако на време да се започне со спроведување на соодветен третман, тогаш животниот век на пациентот може да се продолжи. Womenените со дијагноза на проширена кардиомиопатија треба да избегнуваат бременост, бидејќи ризикот од смрт при породување е многу висок.

третман

Третманот на оваа форма на патологија е првенствено насочен кон борба против прогресивната срцева слабост. Лекарите вклучуваат такви лекови во планот за третман:

 • АКЕ инхибитори;
 • бета-блокатори;
 • бета блокатори;
 • диуретични фармацевтски производи.

кардиомиопатија симптомија 1 - Зошто се јавува кардиомиопатија, што е тоа и каков третман

Исто така, вреди да се напомене, со оглед на фактот дека прогнозата на болеста е неповолна, единствениот метод што може да го продолжи животот на пациентот е трансплантација на срце.

Хипертрофична кардиомиопатија е патологија, чија главна манифестација е задебелување на theидот на левата комора. Во овој случај, вентрикуларната празнина не се зголемува во големина. Експертите веруваат дека главната причина за прогресија на хипертрофична кардиомиопатија се генетските нарушувања.

Симптоми на хипертрофична кардиомиопатија:

 • диспнеа;
 • општа слабост;
 • бледило на кожата;
 • нарушена свест;
 • болка во градите;

Вреди да се напомене дека со хипертрофична кардиомиопатија, често се појавуваат разни нарушувања на срцевиот ритам. Понекогаш тие предизвикуваат ненадејна смрт на пациентот. Кај луѓето со оваа дијагноза, срцевата слабост постепено напредува.

Прогнозата на болеста е релативно поволна во споредба со другите форми на болеста. Пациентите со хипертрофична кардиомиопатија остануваат работоспособни долго време, но треба да изберат професии кои не бараат прекумерна физичка активност. Со оваа дијагноза, може да се планираат бременост и породување.

третман

Главната цел на терапијата е да се подобри контрактилноста на хипертрофирана комора. Планот за третман вклучува:

 • верапамил;
 • дилтиазем;
 • бета-блокатори;
 • примена на пејсмејкер за електрична стимулација.

Во случај на прогресија на рестриктивната форма, еластичноста на theидовите на срцето се намалува. Честа причина за развој на оваа состојба е масивна миокарден фиброза или нејзината инфилтрација со различни супстанции.

Како резултат на прогресијата на рестриктивната форма, се манифестираат ваквите прекршувања во работата на органот:

 • преткоморите се шират, бидејќи тие го зголемуваат притисокот;
 • ткивото на миокардот се згуснува;
 • дијастолниот вентрикуларен волумен се намалува.

третман

Третманот на рестриктивната форма е прилично тешка задача, бидејќи пациентите обично бараат медицинска помош во доцна фаза на прогресија на патологијата. Дијагнозата е исто така тешка. Трансплантација на срце е неефикасен, бидејќи тоа патолошки процес може повторно да почне да напредува во трансплантиран срцето.

Ако е точно утврдено дека рестриктивната форма на болеста е секундарна, тогаш планот за третман е дополнет со крварење и кортикостероиди. Прогнозата е неповолна. Голема веројатност за смрт.

Tatyana Jakowenko

Главен уредник на Detonic онлајн магазин, cardiolогист Јаковенко-Плахотнаја Татјана. Автор на повеќе од 950 научни статии, вклучително и во странски медицински списанија. Тој работел како cardiolогист во клиничка болница повеќе од 12 години. Тој е сопственик на современи методи за дијагностицирање и лекување на кардиоваскуларни заболувања и ги спроведува во неговите професионални активности. На пример, тој користи методи на реанимација на срцето, декодирање на ЕКГ, функционални тестови, циклична ергометрија и многу добро ја познава ехокардиографијата.

Веќе 10 години е активен учесник во бројни медицински симпозиуми и работилници за лекари - семејства, терапевти и cardiolогисти. Тој има многу публикации за здрав начин на живот, дијагноза и третман на срцеви и васкуларни заболувања.

Тој редовно ги следи новите публикации на европски и американски cardiology списанија, пишува научни статии, подготвува извештаи на научни конференции и учествува на европски cardiolконгреси на оги.

Detonic