Кои се лековите за отежнато дишење срцева слабост

Дури и совршено здрава личност периодично чувствува недостаток на воздух. Типично, оваа сензација се јавува за време на долгите трчања и други кардио оптоварувања, како и на нервите. Ова е природна реакција, во овој случај не треба да звучите аларм.

Но, ако се наруши нормата на длабочина, фреквенција и ритам на дишење, оваа состојба треба сериозно да се третира.

Оваа компликација е предизвикана од изгубениот работен капацитет на срцето, престанува да се справува со количината на оптоварување неопходна за да се обезбеди нормален ритам на живот. Пред почетокот на диспнеата, се појавуваат други симптоми на кои обично не се особено фокусирани. На пример, едно лице не може веднаш да разбере зошто се зголемува неговата телесна тежина, иако исхраната и обемот на товари не се променети.

Ова се случува затоа што во мускулното ткиво поради стагнација на циркулацијата на крвта, течноста почнува да се акумулира. Цијаноза и оток се појавуваат ако диетата остана непроменета, високо ниво на сол. Самата диспнеа се јавува како резултат на забавување на протокот на крв поради нарушена функција на срцето.

odyshka svjazana s organicalheskimi porazhenijami organov serdechno sosudistoj sistemy e1506640086436 - Кои се лековите за отежнато дишење срцева слабост

Затоа, дел од течноста е импрегниран низ wallsидовите на садовите во белодробните везикули. Способноста на белите дробови да се заситуваат со кислород во крвта е значително намалена, што го отежнува дишењето. Крвта добива недоволно кислород, што се компензира со брзо дишење. Постои класификација според која постојат 4 фази на отежнато дишење.

Симптомите на диспнеа во различни фази на патологијата се влошуваат и се појавуваат појасно:

 • првата фаза не се смета за патологија и е карактеристична за секоја здрава личност - ова е резултат на интензивно кардио оптоварување;
 • вториот се карактеризира со кислородно гладување за време на умерено вежбање;
 • во третата фаза на болеста, се појавува отежнато дишење за време на извршувањето на секојдневната работа;
 • четвртата фаза е придружена со брзо дишење дури и во отсуство на физички дејства.

Важно е да се запамети дека кога лежите, состојбата може да се влоши. Во овој поглед, најопасните ноќни напади. Луѓето кои страдаат од таков недостаток на здив им се препишуваат лекови, а на таквите пациенти им е најпогодно да се чувствуваат полуседено.

Причини за срцева диспнеа

Болестите кои предизвикуваат диспнеја служат како основа за групирање на отежнато дишење во 4 категории:

 1. Респираторна инсуфициенција. Таа е акутна и хронична. Тоа е поврзано со неможноста да се одржи оптималниот состав на крвни гасови. Се развива од неколку дена до 3-4 години. Почетокот е суптилен, процесот е постепен. Тоа е придружено со кршење на хемодинамиката - проток на крв низ садови кои зависат од вискозност на крвта. Таа е предизвикана од болести на бронхиите и белите дробови.

AMNT Nov14 CNE 750x300 e1493916704317 - Кои се лековите за отежнато дишење срцева слабост

Во почетната фаза на болеста на кардиоваскуларниот систем (ЦВС), локалните негативни манифестации практично не се забележуваат. Во иднина, со сериозно кршење на ритамот на контракции на миокардот поради оштетување на коронарните артерии, крвта не пумпа во соодветен волумен, брзината на проток низ садовите се забавува.

Класификација на диспнеа

 1. Инспираторен. Пациентот има потешкотии во дишењето. Тие се предизвикани од намалени големини на душникот и големите бронхии. Карактеристично е за пациенти со бронхијална астма, плеврит, пневмоторакс.
 2. Експираторен. Едно лице има проблеми со издишување. Причината е во малите бронхии, во кои големината на луменот се намали. Стеснувањето е резултат на заболување на белите дробови или емфизем.
 3. Измешани. Најчесто. Таа е предизвикана од нарушувања во циркулаторниот систем, затоа се нарекува срцева. Се јавува кај пациенти кои страдаат од срцева слабост и патологија на белите дробови во напредна фаза.

Симптоми на срцева диспнеа, фаза

Главната симптоматологија на срцевата диспнеа е отежнато дишење за време на физичка активност, во стационарна состојба, па дури и кога некое лице едноставно лаже.

Постојат две фази во формирањето на овој вид диспнеа:

Во рана фаза, отежнато дишење се јавува само по вежбање. Но, колку повеќе срцевата слабост напредува поинтензивно, толку почесто се јавува диспнеа. И за ова, доволна е и најмала напнатост на телото. Ова е веќе доцна или прогресивна фаза.

Најтешката фаза е зголемување на отежнато дишење за време на лежечка положба, на пример, за време на спиењето. Во овој случај, едно лице има ризик од задушување поради ноќен напад.

Кога некое лице зазема лежечка позиција, протокот на крв од вените кон срцето се зголемува. Срцето не е во состојба да се справи со таквиот стрес. Поради ова, крвта стагнира во белодробните крвни садови. Ако отежнато дишење се манифестира во особено комплицирана форма, тогаш едно лице не мора да спие хоризонтално, како и обично, туку да седи на стол со спуштени нозе. Тогаш работата на срцето не е толку интензивна.

Ако се појават проблеми со дишењето при качување на мала скала, за време на прошетка, а исто така и во состојба на смиреност, ова е алармантен знак. Овој симптом укажува на тоа дека едно лице напредува во срцева слабост.

Во медицината, се разликуваат четири главни функционални подкласи на срцева диспнеа:

 • I степен - отежнато дишење се манифестира со тежок физички напор.
 • II степен - отежнато дишење се јавува при умерена физичка активност.
 • III одделение - отежнато дишење се појавува како резултат на мали дневни активности.
 • IV час - отежнато дишење се појавува кај лице кое е во мирување.

Отежнато дишење е сериозна и опасна болест. Може да биде акутно или хронично. Во зависност од симптомите, се разликуваат 5 главни фази (класи) на развој на срцева диспнеа:

  Нарушувања во респираторниот систем по интензивен физички напор, најчесто изведување на комплексни спортски вежби. Во патолошкиот случај, процесот на опоравување се случува брзо, но со мало задоцнување што се чини дека не е од фундаментално значење во споредба со слични случаи во блиското минато.

тркач што фаќа здив 750х501 - Кои се лековите за отежнато дишење срцева слабост

Подмолноста на отежнато дишење лежи во фактот дека нејзиниот третман е тежок поради вина на самите пациенти. Широко се верува дека проблемите со дишењето се домашни и краткорочни. Краток одмор помага да се елиминира болеста. Во практиката на повеќето луѓе имаше многу слични случаи. Овој пристап доведува до фактот дека раното дијагностицирање на болеста е значително тешко.

Дури и во третата фаза од нејзиниот развој, пациентите се лекуваат без соодветна одговорност. Медицинските препораки не се следат во однос на земањето лекови, а да не ги спомнуваме промените во начинот на живот, исхраната. Вниманието на отежнато дишење се влошува само откако зголемувањето на симптомите доведува до нагло влошување на општата здравствена состојба на пациентот, а прекумерната срцева диспнеа станува постојана.

Симптоми на срцева диспнеа, фаза

За да разберете како да се ослободите од отежнато дишење при срцева слабост, треба да разберете дека проблемот е предизвикан токму од овие болести. Ова може да се утврди со следниве карактеристични знаци:

 • тешкотии при инспирација;
 • влошување за време на вежбање;
 • во лежечка положба, состојбата е влошена;
 • отежнато дишење во белите дробови;
 • оток и чувство на студ во екстремитетите;
 • палпитации и аритмии;
 • цијаноза на прстите, ушите и врвот на носот.

дијагностика

Да се ​​утврди дека некое лице има отежнато дишење не е тешко. Пациентот ќе има недостаток на воздух. Ако отежнато дишење е сериозно, тогаш едно лице може дури и да се задуши.

Точно да се разбере причината за појавата на срцева диспнеа и да се развие индивидуална програма за третман, на cardiolогист го насочува пациентот на посебни прегледи: за ултразвук на срцето, за електрокардиографија, за рендгенски преглед на градниот кош. Исто така, едно лице треба да направи биохемиски тест на крвта.

Народни лекови за отежнато дишење

Диспнеа на срцето е еден од симптомите на срцева слабост. Сосема е можно да се намали или ослободи од него само со третман на основната болест. Затоа, повеќето препораки се поврзани со подобрување на работата на срцето.

Првото нешто што е важно да се обрне внимание во третманот на срцева диспнеа е прекумерна тежина. Ако тој е присутен,

1612667 - Кои се лековите за отежнато дишење срцева слабост

. Прекумерната полнота доведува до компликации на кардиоваскуларни болести. Лицето кое има вишок килограми е потешко и потешко да се движи наоколу.

Покрај тоа, третманот вклучува откажување од пушење (ако некое лице пуши).

За да се ослободите од отежнато дишење, успешно се користат вежби за дишење. На пример, многумина препорачуваат комплекс „Стрелникова“. Ова видео ги прикажува основните вежби на овој комплекс. Тие се едноставни, можете да ја повторите гимнастиката веднаш по тренерот.

Прикажано со тешкотии при дишење поради срцева слабост и лесни физички процедури. Сите

важно е да се координирате со лекарот, да спречите преголема работа. Умереноста е најважниот принцип што мора да се почитува за време на физичката активност ако имате срцева диспнеа.

За да се намалат манифестациите на срцева диспнеа и да се нормализира работата на срцето, се користат лекови:

 • гликозиди;
 • АКЕ инхибитори;
 • диуретик;
 • бета блокатори.

имаат антиаритмички и кардиотонични ефекти. Дигоксин спаѓа во оваа група. Се препорачува од многу лекари, овој лек е популарен, докажан.

Ако гликозидите се земаат подолго време, тие се акумулираат во телото и може да предизвикаат предозирање. Затоа, со појава на гадење, губење на апетит, забавување на пулсот, вреди да се прилагоди режимот на лекот со вашиот лекар.

опуштете се и, според тоа, проширете ги артериите, придонесете за обновување на васкуларните функции. Така, инхибиторите на ангиотензин-конвертирачки ензим го намалуваат крвниот притисок.

Овој вид лекови вклучува:

 • Каптоприл
 • Цилазаприл
 • Еналаприл
 • Фозиноприл
 • Лисиноприл и други

Намалениот притисок што го предизвикуваат АТП инхибиторите може да предизвика вртоглавица. Затоа, подобро е да легнете во кревет откако ќе земете такви лекови. Наутро, не станувајте брзо од кревет, дозволете му на вашето тело постепено да се прилагоди на промената на својата позиција.

придонесуваат за отстранување на вишокот течности од телото. Ова во голема мера ја олеснува состојбата на пациентот. Дејството на ваквите лекови ја олеснува работата на срцето, бидејќи мора да пумпа помалку течност низ телото.

Меѓу овие лекови:

 • Амилорид
 • Буметанид
 • Хлорталидон
 • фуросемид
 • Индапамид и други

Диуретиците најдобро се земаат наутро, за да не се наруши често мокрење во текот на ноќното спиење!

1612669 - Кои се лековите за отежнато дишење срцева слабост

Покрај главната акција, диуретичните лекови помагаат во намалување на отокот и слабеењето.

Бета блокаторите ја намалуваат гладта на кислород и ги намалуваат срцевите контракции. Ова е важно, затоа што кога срцето чука побрзо „насилно“, поради адреналинот што се издвојува, тој работи до крај.

Бета блокаторите вклучуваат:

 • Ацебуталол
 • Атенолол
 • Бисопролол
 • Карведилол
 • Целипролол и други

Таквите лекови го намалуваат крвниот притисок, така што пациентот може да го зголеми заморот, вртоглавицата. Несаканите ефекти треба да исчезнат целосно за неколку недели по започнувањето на лекот.

Народни препарати против срцева диспнеа:

 • сладунец;
 • равнец;
 • корен од цијаноза;
 • корен на ovубов;
 • нане;
 • мешунки од грав.

Можете да инсистирате на лисјата од алое на вотка две недели. Земете го лекот една лажичка дневно со лажица течен мед. После тоа, по десет минути, треба да голтнете чаша топла вода или лушпа.

1612672 - Кои се лековите за отежнато дишење срцева слабост

Како опција, можете да го подготвите следниве народни лекови. Земени се триста грама лук од лук и сок од дваесет и пет лимони. Еден ден се става во половина чаша вода. Пијте по една кафена лажичка.

Друг ефикасен народен лек за диспнеа на срцето е мешавина од лимон и мед. Сок од десетина исцедени лимони и десетина глави лук измешани во тегла од еден литар со мед. Затворете го садот со капак, оставајќи го да се вари точно една недела. Земете четири лажички на ден - полека, зачинувајќи ја напивката. За два месеци можете да добиете опиплив резултат.

групаакцијаПодготовки
ГликозидиИма кардиотоничен ефект, го проширува волуменот на мозочен удар на срцето, а исто така ја елиминира тахикардијата.
 • „Дигоксин“;
 • Коргликон;
 • „Строфантан К“.
Инхибитори на ACEОбезбедете проширување на артериите, како и активирање на васкуларните функции.
 • Киноприл;
 • „Трандолаприл“;
 • Еналаприл;
 • Намиприл.
ДиуретициЕлиминација на подпухнатост, намалување на притисокот врз крвните садови и срцето.
 • Фурасемид;
 • Бритамар;
 • „Торасемид“.
Бета-блокаториЕлиминација на кислородно гладување и аритмии.
 • Метопролол;
 • „Целипролол“;
 • „Карведипол“;
 • „Пропланолол“.
Инхибитори на каналот на синусниот јазолЕлиминација на тахикардија.
 • Ивабрадин
 • Кораксан
 • Коралан.
Антагонисти на рецептори на алдостеронБорба против артериска хипертензија, конгестивни процеси во садовите, како и отстранување на вишокот течности од телото.
 • Еплеренон
 • „Спиронолактон“.
ВазодилататориНамалување на товарот на срцето со намалување на тонот на крвните садови.
 • "Нитроглицерин";
 • „Несиритид“;
 • „Изокет“;
 • "Миноксидил";
 • „Апресин“.
Антиаритмични лековиНормализација на отчукувањата на срцето.
 • „Амиодарон“;
 • „Леркамен“;
 • Кардиодарон
 • „Соталекс“;
 • Амлодипин.
АнтикоагулансиСпречување на згрутчување на крвта, како и олеснување на транспортот на крв низ садовите.
 • Варфарин
 • „Арикстра“;
 • Синкумар
 • Фрагмин.
Антитромботични лекови
 • Аспирин кардио;
 • „Курантил;
 • Кардиомагнил;
 • „Тиклид“.
СтатиниНамаленото ниво на холестерол во крвта спречува формирање на плаки во крвните садови.
 • „Анвистат“;
 • Зокор;
 • Флувастатин;
 • Липостат
Комплекси на витаминиЕфект на тотално зајакнување.
 • "Фолна киселина";
 • Аспаркови;
 • Тиамин Бромид;
 • Рибоксин;
 • „Калиум оротат“;
 • Панангин;
 • „Резерпин“.

Какви било апчиња за недостаток на здив при срцева слабост треба да се земаат според упатствата и под надзор на лекар. Независна и неконтролирана употреба на лекови може да доведе до влошување или нарушување на функционирањето на другите телесни системи.

Главниот дел од народните лекови за третман на диспнеа е целосно во корелација со традиционалните терапевтски лекови, бидејќи значителен дел од нив е направен на растителна основа. Ова целосно се однесува на тинктури и лушпи од глог, крин на долината, валеријана. Листовите од алое, внесени со вотка или алкохол, помагаат брзо да се борат против отежнато дишење и кашлица. Ефективни се само-направени лекови од корен од сладунец и ајдучка трева.

Мешавината од агруми извртени во мелница за месо (заедно со кора - кора) и лук, натопен во цветен мед, добива голема популарност. Агруми, главно лимон, заедно со лук ја формираат основата на друг рецепт, каде што наместо мед се користи маслиново масло.

Младите лимени лисја од бреза, астрагалус и цветни коњски костен се издвојуваат од тинктурите. Чаеви и decoctions се практикуваат од panicle на трска, брусница.

1612670 - Кои се лековите за отежнато дишење срцева слабост

Со раната дијагноза на патолошка диспнеа и причините што ја предизвикаа, борбата против болеста обично е успешна. Во секој случај, времетраењето на неговиот тек може значително да се забави. Во други околности, многу зависи од придружните точки. Овие вклучуваат возраста на пациентот. Кај постарите луѓе, заштитните ресурси се значително ослабени, влошувањето на органите достигнува висок степен. Прво на сите, ова се однесува на кардиоваскуларниот систем.

Начинот на живот и работата на една личност, исто така, многу влијаат на појавата и текот на отежнато дишење. Редовните стресови, тешките услови за работа (металуршки, продавници за фалсификување, бои, рударство на цемент) не придонесуваат за здравјето на респираторниот тракт и белодробниот систем. Диспнеа е болест поврзана со работата.

Интегриран пристап кон третманот на срцева диспнеа се подразбира како долга и фокусирана работа, како на медицинска установа, така и на самиот пациент. Целосната усогласеност со медицинските рецепти треба да биде норма. Пожелно е да се прибегне кон самолекување, но дозволено е да се направат прилагодувања на начинот на живот.

Со цел третманот на диспнеа при срцева слабост да биде ефективен, важно е правилно и точно да се утврди дијагнозата. Само квалификуван специјалист може точно да ја утврди сериозноста на проблемот, како и да препише соодветни лекови.

Срцевата слабост е секогаш придружена со измачувачки недостаток на здив. Ова се должи на зголемен стрес за срцето. Недостаток на воздух се појавува со исхемични состојби, како и артериска хипертензија. Отежнато дишење е присутно со вишок исполнетост, вознемирен сон, дефекти на крвниот притисок. Лево вентрикуларна инсуфициенција е секогаш придружена со состојба на пред-инфаркт, отежнато дишење, задушување. Акутен коронарен синдром, тромбоза, ангина пекторис, атеросклероза може да предизвикаат отежнато дишење.

Отежнато дишење е повреда на респираторната функција на една личност. Често се појавува при физички напор, стрес, кога е на голема надморска височина или во затворена просторија. Срцевата диспнеа е придружена со синкав тен, брзо дишење во лежечка положба, зголемување на количината на излачена урина и кашлање.

Главната причина за отежнато дишење се проблеми со срцето. Повреда на здивот е предизвикано од дефекти на вентилите, миокардитис, миокарден инфаркт, коронарна артериска болест. Срцева астма и разни компликации во работата на главниот орган на лицето развиваат отежнато дишење. Потребно е постојано да се одржува работата на срцето на соодветно ниво.

Како да се ослободите од отежнато дишење?

Со текот на времето, симптомите на а cardiolлошото нарушување се влошува, отежнато дишење се зголемува. Причината за ова е неподготвеноста на пациентот скрупулозно и јасно да ги следи препораките на лекарот. Не преземајте независни мерки, медицинскиот третман може да го препише само квалификуван специјалист.

За да се утврдат причините за нарушувања на дишењето, на пациентот му се препишува преглед:

 • Р-графија на градниот кош;
 • биохемиски тест на крвта;
 • ЕКГ;
 • анализа на функцијата на надворешното дишење;
 • Ултразвук на срцето.

За да се намалат ваквите манифестации, важно е да се придржувате до некои препораки за здрав начин на живот:

 1. Внимателно набудувајте ги сите состаноци за специјалисти насочени кон лекување на основната болест.
 2. Откажете од пушењето. Пушењето ги оштетува не само белите дробови, туку и крвните садови, ја намалува количината на кислород во крвта, што доведува до зголемување на крвниот притисок и зголемување на срцевиот ритам. Ваквите промени значително ја влошуваат отежнато дишење.
 3. Намалете ја вашата тежина и одржувајте ја здрава.
 4. Секојдневно создавајте умерено вежбање. По разговор со специјалист за програма за рехабилитација на срцево нарушување, овој фактор мора да се земе предвид.
 5. Избегнувајте стресни ситуации, бидејќи тие можат да ја влошат болеста. Тие ќе помогнат да научите како да го контролирате нивото на стрес правејќи медитација и јога.
 6. Не се издигнувајте повисоко од 1500 метри од нивото на морето.

Кога ја третираат оваа манифестација, лекарите обично препишуваат медитеранска диета за своите пациенти. Богато е со зеленчук, овошје, цели зрна, растителни масла, млечни производи со малку маснотии и умерено количество морска храна и риба. Храната богата со холестерол и транс масти треба да се исфрли, или барем значително да се намали, нивниот внес.

Неопходно е значително да се намали внесувањето на сол, што помага да се задржи течноста. Негативен ефект врз здравјето на луѓето и алкохолот, бидејќи доведува до слабеење на срцевиот мускул и интеракција со лекови, предизвикува развој на аритмија. Во случај на сериозна инсуфициенција, која е придружена со значителен вишок на течност, експертите препорачуваат ограничување на внесот на вода.

Потребно е внимателно да се следат симптомите и за време на закрепнувањето да се води мирен, здрав начин на живот. Треба да престанете да бидете мрзливи и да започнете да работите на себе, сфаќајќи ги сериозно манифестациите на повреди. Бидејќи постојат многу причини за развој на недостаток на здив кај една личност, третманот треба да биде сеопфатен - само на овој начин можеме да очекуваме брзо закрепнување.

Исто така, за подобрување на вентилацијата на белите дробови и подобро збогатување на крвта со кислород, можете да извршите едноставни вежби за дишење:

 • издишувајќи низ устата целиот воздух, треба да го вдишите низ носот, а потоа остро издишете со устата и повлечете во стомакот десет секунди. Потоа вдишете го воздухот „стомак“ преку устата и, цртајќи го во стомакот, задржете го здивот уште десет секунди. Оваа вежба се изведува во која било удобна положба, дури и додека одите или работите на канцелариски стол.

Веднаш мора да повикате брза помош за:

 • појава на силно отежнато дишење, што може да се слушне дури и од далечина;
 • кашлица со спутум од розова боја со пенлива конзистентност;
 • цијаноза на кожата;
 • појава на ладна, обилна пот;
 • исклучително тежок опиплив пулс;
 • силно намалување на притисокот до 90/60 mmHg;
 • неможност за дишење додека лежите.

Пред да пристигне лекарот, преземете ги следниве мерки:

 • отворете прозорец или прозорец за да обезбедите свеж воздух во просторијата;
 • одврзете ги копчињата од зоната на јаката за да обезбедите кислород во телото и да обезбедите добра вентилација на белите дробови;
 • помогнете на лицето да заземе удобно држење на полу-седење или седење, додека нозете мора да се спуштат за да се ослободи срцето од непотребен товар, создавајќи одлив на крв до долните екстремитети;
 • користете кислородна перница, доколку има;
 • ставете таблета нитроглицерин под јазикот.

Терапија со лекови за срцева диспнеа

Позитивна динамика во третманот на срцева диспнеа е можна само ако се спроведе пакет мерки. Пациентот треба да биде прегледан барем од општ лекар (терапевт), васкуларен хирург, cardiolогист, онколог, пулмолог, ендокринолог, невролог. За време на периодот на чести компликации, тој треба да биде во полето на редовно внимание на анестезиологот и реаниматорот. Треба точно да знаете кои лекови се прифатливи за употреба во опасни по живот ситуации.

Здравствените работници мораат да утврдат под чија контрола паѓа пациентот. Тоа зависи од основната причина за отежнато дишење. Лекарот е одговорен за правилното препишување на лекови, бидејќи третманот со лекови е неопходен за борба против болеста.

Кога третира срцева диспнеа, пациентот треба да биде јасно свесен дека е пролонгиран. Се спроведува паралелно со терапија на главниот извор на болеста, која често има неповратен карактер и не може да биде целосно локализирана. Во овој случај, борбата против отежнато дишење ќе добие доживотен карактер, нејзиниот краен лек е невозможен.

Таблетите и другите лекови за срцева диспнеа, во зависност од наменетата цел, се поделени на: кардиотонични и антиаритмични ефекти. Тие се насочени кон стимулирање на активноста на ритмичките контракции на срцето. Тие се користат за срцева слабост и од акутна и од хронична природа. Подобрување на респираторниот процес. Главната група на лекови е гликозиди, претставени со диоксин и коргликон.

 • васкуларни реставратори и дилататори на артериите. Овие вклучуваат инхибитори на ангиотензин-конвертирачки ензим (ACE). Како по правило, лековите лесно се апсорбираат, но бараат задолжителна консултација со лекар. Користете против болки во грлото и градите, отежнато дишење, палпитации може да предизвикаат сува кашлица како несакан ефект. Лекарот може да ја утврди веројатноста за нејзино појавување. Инхибиторите имаат голем вид и линија на асортиман. Меѓу нив, најпопуларните и лесно достапни: Каптоприл, Кинаприл, Беназеприл, Фолиноприл
 • диуретици (диуретици). Тие се важни за едемот, што е симптоматско за болести на срцето, респираторните органи и лезии на циркулаторниот систем. Тие се независни лекови, но почесто се дел од средствата што се користат за лекување на болести кои предизвикуваат акумулација на вишок течност во органите

Диуретиците се пропишани за третман на хипертензија и ЦВБ. Тие се поделени на тиазид, јамка и лекови што штедат калиум. Секоја од групите има позитивни и негативни својства. Подобрувајќи го функционирањето на срцето, тие измиваат калиум и магнезиум од телото, а исто така предизвикуваат зголемување на шеќерот во крвта, предизвикувајќи дијабетес. Затоа, тие најдобро се земаат земајќи ги предвид препораките на лекарите.

Народни лекови

1612667 - Кои се лековите за отежнато дишење срцева слабост

„Дигоксин“ - се однесува на групата на срцеви гликозиди. Го намалува срцевиот ритам предизвикан од аритмија, со што се олеснува работата на срцето и се зголемува неговата толеранција кон физичката активност. Сепак, лекот има тенденција да се акумулира во телото, па затоа не му се припишува долго време.

Карведилол е бета-блокаторски лек. Тој, како и гликозидот опишан погоре, помага да се намали фреквенцијата на контракции на срцето, покрај тоа, го намалува кислородното гладување на мускулите, притисокот, го отстранува вишокот течност од телото.

„Моноприл“ се однесува на инхибитори. Ги проширува артериите, го олеснува лесното преминување на крв низ нив, како и непосредното доставување кислород до сите органи.

Ласикс е еден од диуретичните лекови. Го отстранува вишокот течности за телото, што станува една од причините за отежнато дишење. Заедно со него, телото активно остава калиум. Затоа, треба внимателно да го следите неговото постојано надополнување во форма на производи (печени компири, банани). За повеќе информации за тоа како да се ослободите од манифестациите на срцева слабост, прочитајте овде

КомпонентиКвантитетРецептПриемВреметраење
Рецепт бр.1
Лук350 грМелење на лук во состојба на редок цемент (со помош на мелење или мелница за месо). Измешајте ја добиената маса со сок од лимон, истурете во стаклена тегла и инсистирајте на топло место за еден ден.Разредете лажичка од составот во половина лажица вода. Земете пред спиење.2 недела
Лимон24 парче.
Рецепт бр.2
Лук10 главиИзлупен излупен лук и излупен лимон преку мелница за месо. Измешајте ја добиената маса со мед. Истурете во стаклена тегла, покријте и инсистирајте една недела.Дневно се консумираат 4 лажички од составот. Во исто време, не смее да се проголта, туку да се апсорбира.2 месец
Лимон10 парче.
Мед1 l
Рецепт бр.3
Сушен бозелВо еднакви количиниИзмешајте билки заедно. 4 лажички суровини истурете чаша ладна вода и оставете 2 часа. Ставете го составот на оган и вриејте 15 минути.Резултирачката количина супа треба да се пие за 1 ден, поделена на 3 дози.
Сушен хлебните
Сушена виолетова тробојна
Рецепт бр.4
Сушен лист од капина1 век. лСувата трева треба да се истури со чаша топла вода и да се вари половина час.Пијте наместо чај.Постојано

Што ќе помогне ако има недостаток на здив во срцева слабост? Третман. Алтернативен третман, се разбира, може да ја олесни состојбата, па дури и да има терапевтски ефект во почетните фази. Сепак, не може да ја замени квалификуваната медицинска нега.

Диспнеата е еден од вообичаените симптоми на срцева слабост. Исто така, оваа состојба се јавува со болести на респираторниот систем, ендокриниот систем и други заболувања.

Постојат многу лекови на фармацевтскиот пазар кои помагаат да се ослободите од отежнато дишење. Кои се најдобрите лекови? Само лекарот што присуствува недвосмислено ќе одговори на ова прашање. Понатаму во материјалот ќе бидат презентирани основните методи за борба против болеста.

Прва помош

Ако некое лице има акутен напад на отежнато дишење, важно е веднаш да му се обезбеди прва помош.

Прозорците мора да се отворат во просторијата за да циркулира свеж воздух. Пациентот треба да ги одврзе копчињата на јаката, да го олабави ременот - градите не треба да се кршат. Едно лице треба да обезбеди поцелосен мир на умот. Подобро е да седи или полуседи со нозете спуштени надолу.

За време на нападот е многу добро да се користат влошки за кислород. Под јазикот можете да дадете таблета глицерол тринитрат.

За време на напад, можете да си помогнете. Лесно турнете го прстот во јагуларната јама. Постои биолошки активна точка. Притисокот треба да трае 3 секунди, а потоа отпуштете го. Повторете не повеќе од 2 минути.

Самиот пациент, како и неговите роднини и блискиот круг треба да знаат како да обезбедат прва помош. Се разбира, неопходен е систематски и сеопфатен третман на диспнеа при срцева слабост. Но, ако непријатните симптоми ве изненадија, треба да ги извршите овие активности:

 • земете удобна положба за седење така што нозете се спуштени;
 • отворете ги отворите за проветрување така што свеж воздух влегува во просторијата;
 • користете кислородна перница, доколку има;
 • загрејте ги екстремитетите со грејна подлога или шише исполнето со топла вода.

Превенција

Лице со болно срце дефинитивно треба да ја надополни својата исхрана со голем број свеж зеленчук, бобинки и овошје. Треба да јадете многу растителни влакна. Исто така е прикажано растително масло - сончоглед, маслиново, сусам. Добро е да се земе рибино масло како додаток во исхраната. Бидете сигурни да јадете риба двапати неделно.

1612669 - Кои се лековите за отежнато дишење срцева слабост

Во вашата дневна исхрана треба да има храна богата со калиум:

 • банани;
 • печен компир;
 • разни сушени плодови.

Исто така е важно да се префрлите на задушени, варени, парени, печени јадења. Таквата диета ќе ја забави атеросклерозата, ќе ја намали количината на холестерол во крвта.

Многу е корисно да се прават посни денови од време на време - урда, јаболко, ориз, сок.

Добра профилакса на развој на срцева диспнеа е домашен и физички напор. Тие ви овозможуваат да ја стабилизирате општата состојба на телото. Затоа треба да се занимавате со физичко образование. Треба да планирате физички вежби по консултација со вашиот лекар. Специјалист ќе ви помогне да изберете гимнастички комплекс кој ќе биде ефикасен и безбеден за луѓето.

Ако има недостаток на здив дури и со минимална физичка активност и физичка активност, ова е сериозна причина за размислување. Треба веднаш да контактирате со А. cardiolогист, подлежат на преглед, полагаат тестови. Ова ќе овозможи, во случај на срцева слабост, да започне третман на болеста во рана фаза и да се спречи нејзиното напредување, како и да се влоши состојбата на болеста.

1612672 - Кои се лековите за отежнато дишење срцева слабост

Секое заболување е подобро и полесно да се спречи отколку да се ослободите од постојните симптоми. Ниту еден лек, дури и најуниверзалниот, не може да помогне засекогаш да се заборави срцевата слабост. Манифестациите на оваа малаксаност укажуваат на стабилни промени. Единствениот начин да се запре прогресијата на болеста и да се осигура од нејзините компликации е постојаната употреба на апчиња и здрав начин на живот за многу години.

За да ја зголемите сопствената безбедност, ако се појави најмал срцев сигнал, важно е навремено да побарате помош од специјалист и да не преземате само-лекување. Неопходно е да се подложите на закажано превентивно испитување годишно, дури и ако ништо не пречи. За време на терапијата, треба да ја следите состојбата на крвта и постојано да ги земате нејзините читања.

Со цел да се спречи, се препорачува да се занимавате со физичка активност, да одржувате урамнотежена исхрана и, доколку е можно, да ги напуштите масните, зачинети и солени, производи од брашно и путер, да престанете да злоупотребувате црно кафе и јак чај. За луѓе со вишок телесна тежина, се препорачува да се намали - ова во голема мера ќе ја олесни работата на срцето и ќе го подобри протокот на крв низ целото тело.

Многу е важно да се следи и следи состојбата на црниот дроб и бубрезите - работата на овие органи влијае и на механизмот на отежнато дишење. Препорачливо е да се избегнува контакт со пердуви, животинска коса, прашина и други активни алергени.

Набудувајќи ги овие очигледни правила, можете да го одржувате вашето здравје многу години и да спречите развој на срцеви проблеми и симптоми во форма на отежнато дишење. Оваа малаксаност најчесто се развива кај постари лица, па роднините треба да обрнат внимание и да го контролираат процесот на лекување.

1612670 - Кои се лековите за отежнато дишење срцева слабост”Alt =” ”>

Обрнувајќи доволно внимание на спречување на срцева слабост, може да избегнете сериозни проблеми во иднина (вклучувајќи отежнато дишење). Вреди да се обрне внимание на следниве препораки:

 • редовна физичка активност (оптоварувањата треба да бидат умерени);
 • следење на нискокалорична диета за спречување на дебелина;
 • избегнување на стресни ситуации, создавање поволна емоционална позадина;
 • редовен медицински надзор.

Detonic - уникатен лек кој помага во борбата против хипертензијата во сите фази од нејзиниот развој.

Detonic за нормализација на притисокот

Сложениот ефект на растителните компоненти на лекот Detonic на theидовите на крвните садови и автономниот нервен систем придонесуваат за брзо намалување на крвниот притисок. Покрај тоа, оваа дрога спречува развој на атеросклероза, благодарение на уникатните компоненти кои се вклучени во синтезата на лецитин, аминокиселина која го регулира метаболизмот на холестерол и спречува формирање на атеросклеротични плаки.

Detonic не зависност и синдром на повлекување, бидејќи сите компоненти на производот се природни.

Детални информации за Detonic се наоѓа на страницата на производителот www.detonicnd.com.

Tatyana Jakowenko

Главен уредник на Detonic онлајн магазин, cardiolогист Јаковенко-Плахотнаја Татјана. Автор на повеќе од 950 научни статии, вклучително и во странски медицински списанија. Тој работел како cardiolогист во клиничка болница повеќе од 12 години. Тој е сопственик на современи методи за дијагностицирање и лекување на кардиоваскуларни заболувања и ги спроведува во неговите професионални активности. На пример, тој користи методи на реанимација на срцето, декодирање на ЕКГ, функционални тестови, циклична ергометрија и многу добро ја познава ехокардиографијата.

Веќе 10 години е активен учесник во бројни медицински симпозиуми и работилници за лекари - семејства, терапевти и cardiolогисти. Тој има многу публикации за здрав начин на живот, дијагноза и третман на срцеви и васкуларни заболувања.

Тој редовно ги следи новите публикации на европски и американски cardiology списанија, пишува научни статии, подготвува извештаи на научни конференции и учествува на европски cardiolконгреси на оги.

Detonic