Третман на пршлени-базиларна инсуфициенција и симптоми

'Рбетните артерии снабдуваат крв главно во задните региони на мозокот. Волуменот на проток на крв е 30% (70% од крвта влегува во мозокот преку каротидните артерии). Тие се спојуваат, ја формираат главната (базиларна) артерија, така што кршењето на протокот на крв во нив се нарекува пршлено-базиларна инсуфициенција.

Намалувањето на дијаметарот на едно од крвните садови доведува до намалување на брзината и обемот на проток на крв, што резултира со недоволно внесување на глукоза и кислород во мозочното ткиво. Невроцитите (клетки на нервниот систем) се многу чувствителни на енергетски глад, затоа, во позадина на мало влошување на снабдувањето со крв, се развива изразено кршење на функционалната состојба на структурите на нервниот систем.

Во зависност од причините и механизмот за развој, се разликува вродена и стекната ВБИ. Причините за вродениот патолошки процес вклучуваат:

 • Нарушувања на генетско ниво, што доведува до малформации на крвните садови (прекумерна вртоглавост, што доведува до слаб проток на крв).
 • Повреди на фетусот што доведува до оштетување на артериските садови со различна тежина.
 • Тешка бременост и породување - повеќекратна бременост, предвремено породување.

Стекнатиот ВБИ обично се развива кај возрасни. Во овој случај, првично артериските садови не се менуваат. Повреда на протокот на крв во нив се развива по изложување на следниве предизвикувачки фактори:

 • Пренесените повреди на цервикалниот 'рбет, што доведува до негова деформација и последователна компресија на' рбетниот артерии во соодветните коскени канали формирани од отворите на попречните процеси на пршлените.
 • Артериската склероза е метаболичко нарушување во кое се депонира холестерол (специфично органско соединение од масна класа) во wallsидовите на артериските садови со формирање на атеросклеротични плаки кои го намалуваат дијаметарот на луменот на садот.
 • Хипертензија е продолжено зголемување на нивото на системски крвен притисок, што доведува до сериозен спазам (стеснување) на некои артериски садови со влошување на протокот на крв во нив.
 • Воспалителниот процес кој влијае на внатрешниот слој на wallидот на соодветните артерии - артеритис, ангитис, васкулитис. Намалување на луменот на артеријата обично се случува во однос на позадината на едемот на воспалените меки ткива.
 • Остеохондроза на цервикалниот 'рбет, што често доведува до механичка компресија на' рбетниот артерија.
 • Хипертрофија (зголемување на волуменот) на мускулниот мускул, што доведува до механичка компресија на субклавијалната артерија.
 • 'Рбетната или субклавијалната артериска тромбоза е формација на интраваскуларен тромб со последователна блокада на сад со помал дијаметар. Ова е главната причина за кардиоваскуларни компликации, вклучително и тешка вертебро-базиларна инсуфициенција. Патологијата е поврзана со целосен прекин на протокот на крв во запушен сад. Тромбозата може да предизвика атеросклероза, зголемен крвен притисок, нарушена функционална состојба на хемостатскиот систем (систем на коагулација на крв), инфективни процеси, тромбофлебитис (воспаление на венските садови со формирање на згрутчување на крвта во нив).
 • Стратификација на внатрешниот слој на wallидот на артериските садови, што доведува до последователно намалување на луменот на садот.
 • Дијабетес мелитус е метаболичко нарушување со продолжено зголемување на нивото на шеќер. Ова доведува до оштетување на целните органи, вклучително и артериски садови. Резултатот е спазам со нарушен проток на крв.
 • Автоимуна патологија (Хјуз-Стовинов синдром), се карактеризира со „погрешно“ производство на антитела кон сопствените ткива на организмот, вклучително и артериски крвни садови. Како резултат, се развива специфично хронично воспаление, што доведува до нарушување на протокот на крв во погодените артерии.

Бидејќи пршлено-базиларната инсуфициенција е полиетолошки патолошки процес кој се развива како резултат на влијанието на голем број причини, познавањето на етиолошките фактори ќе ви овозможи да изберете оптимален третман, како и да спроведете ефективни превентивни мерки.

Detonic - уникатен лек кој помага во борбата против хипертензијата во сите фази од нејзиниот развој.

Detonic за нормализација на притисокот

Сложениот ефект на растителните компоненти на лекот Detonic на theидовите на крвните садови и автономниот нервен систем придонесуваат за брзо намалување на крвниот притисок. Покрај тоа, оваа дрога спречува развој на атеросклероза, благодарение на уникатните компоненти кои се вклучени во синтезата на лецитин, аминокиселина која го регулира метаболизмот на холестерол и спречува формирање на атеросклеротични плаки.

Detonic не зависност и синдром на повлекување, бидејќи сите компоненти на производот се природни.

Детални информации за Detonic се наоѓа на страницата на производителот www.detonicnd.com.

Симптоми на VBN

Во зависност од потеклото, пршлено-базиларната инсуфициенција може да биде придружена со акутен или хроничен тек. Во повеќето случаи, симптомите се појавуваат постепено, „постепено“. Манифестациите рефлектираат нарушувања на функционалната состојба на деловите на мозокот кои се одговорни за различни функции. Најчестите симптоми на патолошка состојба вклучуваат:

 • Главоболка, која е главно локализирана во задниот дел на главата и има пулсирачки или притискачки карактер.
 • Тинитус, кој има различен интензитет или тембр (има случаи на поплаки за тинитус, што потсетува на чврчорење на скакулци). Интензитетот на бучавата зависи од сериозноста на нарушувањето на протокот на крв во мозочните ткива. Среде тинитус, слухот обично се влошува.
 • Оштетување на меморијата, одвлекување на вниманието, станува тешко за една личност да се концентрира.
 • Нерамнотежа, одење, што укажува на влошување на исхраната на структурите на внатрешното уво.
 • Замор, општа слабост, кои се поизразени во попладневните часови.
 • Оштетување на видот - соодветните центри се локализирани во окципиталниот регион на мозокот. Прекршувањата вклучуваат намалување на видната острина, појава на добиток („муви“, „starsвезди“, „трепка“ пред очите), стеснување или губење на визуелните полиња.
 • Промени во емоционалната позадина - едно лице станува раздразливо, расположението може значително да се промени во текот на денот.
 • Постојана или периодична вртоглавица со различна тежина, што укажува на повреда на функционалната состојба на центарот на рамнотежата и вестибуларниот апарат.
 • Вегетативни манифестации, кои вклучуваат зголемено потење, периодични „топли бранови“ на топлина или студ во областа на лицето, зголемен ритам на срцето (тахикардија), зголемено ниво на системски крвен притисок.
 • Појава на засипнатост на гласот, непријатно чувство на „кома во грлото“.

Знаците на пршлено-базиларна инсуфициенција имаат одредени сличности со другите патолошки процеси што доведуваат до нарушување на функционалната состојба на различни региони на мозокот.

дијагностика

Појавата на клинички знаци на пршлено-базиларна инсуфициенција доведува до патолошка состојба. За веродостојно утврдување на природата, локализацијата и сериозноста на промените во соодветните артериски садови, се пропишува дополнителен дијагностички преглед со користење на следниве техники за визуелизација на внатрешните структури:

 • Радиографијата е прифатлива техника што може да се спроведе во скоро секоја медицинска установа. Тоа ви овозможува да ги идентификувате грубите промени во цервикалниот 'рбет, што укажува на развој на остеохондроза. Во овој случај, индиректно се дијагностицира оштетување на протокот на крв во артериите на вертебро-базиларниот слив.
 • Компјутеризирана томографија е модерна рендгенска техника во која се врши слоевито-скенирање на ткивата. Има висока резолуција и овозможува да се визуелизираат минимални промени во ткивата и крвните садови, без оглед на нивната густина.
 • Магнетната резонанца е скенирање слој-по-слој на ткивата; за визуелизација се користи ефектот на резонанца на јадра во силно магнетно поле. Наспроти позадината на студијата, изложеноста на зрачење не влијае на човечкото тело. Во врска со карактеристиките на техниката (силно магнетно поле), магнетната резонанца не може да се препише на луѓе со метални импланти.
 • Доплерографијата на садовите на вратот е ултразвучна студија, со која е можно да се одреди насоката, брзината и обемот на проток на крв во соодветните садови.
 • Ангиографијата е рендгенска техника со која се визуелизира опструкција на протокот на крв во артериските садови. Претходно, во крвта се инјектира специјално соединение со контраст, а потоа се изведува серија на фотографии на х-зраци.

За да се процени функционалната состојба на човечкото тело, пропишан е дополнителен преглед.

e19a562acf55fd2ee4c70404bdab57bc - третман со пршлени-базиларна инсуфициенција и симптоми

Тоа вклучува голем број лабораториски тестови (клиничка анализа на крв, урина, биохемиски црн дроб, тестови на бубрези, шеќер во крвта, хемограм), функционални методи (електрокардиографија, ехокардиографија), како и инструментални (флуорографија, ултразвук на абдоминална празнина, срце, тироидна жлезда) истражување.

Врз основа на резултатите од сите студии, лекарот има можност да донесе заклучок за причината, природата и сериозноста на патолошката состојба. Тие се исто така основа за прием за извршување на хируршка интервенција.

Третман со ВБН

Третманот на пршлено-базиларна инсуфициенција е комплексен. Следува неколку цели - елиминација на предизвикувачкиот фактор, враќање на протокот на крв во артериите, како и функционална состојба на мозокот. За ова, лекарот што присуствува пропишува 2 главни области на терапевтски мерки:

 • Конзервативен третман.
 • Хируршка интервенција.

Изборот на насоката на терапевтски мерки се врши по испитувањето врз основа на природата, локализацијата и сериозноста на промените во артериите на сливот на пршлениот-базилар.

Во повеќето случаи, пропишан е конзервативен третман на пршлено-базиларна инсуфициенција.

Вклучува општи препораки, кои вклучуваат рационален начин на работа и одмор, отфрлање на лоши навики, диета со ограничување на масна пржена храна, масажа, специјални вежби за вежби за физиотерапија. Основата на конзервативната терапија е употреба на лекови од различни фармаколошки групи:

 • Нестероидни антиинфламаторни лекови (Кетанов, Нимесил, Диклофенак) - се препишуваат лекови за да се намали сериозноста на воспалението.
 • Лекови за намалување на холестеролот во крвта кај атеросклероза (Аторвастатин).
 • Антитромбоцитни агенси (ацетилсалицилна киселина), кои овозможуваат да се спречат интраваскуларни тромби.
 • Невропротектори (Пирацетам) - лекови кои го подобруваат метаболизмот на нервните клетки во услови на енергетски глад.
 • Средства за проширување на крвните садови (ниацин), кои го подобруваат протокот на крв во артериите на мозокот.

Дефиниција за патологија

Преку вертебралните артерии, до 30% од вкупниот волумен на крв влегува во мозочното ткиво. Вертебробазиларната инсуфициенција, што се појави кај возрасни и педијатриски пациенти, е придружена со невролошки симптоми, што ги рефлектира акутните исхемични мозочни региони. По завршувањето на следниот исхемичен напад (ТИА), можни се резидуални манифестации на добиените патолошки промени.

Повреда на протокот на крв во вертебро-базиларниот базен доведува до влошување на вкупната церебрална циркулација, појава на фокуси на оштетување на исхемичното ткиво. Дегенеративните процеси се случуваат во клетките на нервното ткиво, предизвикани од хипоксија (кислородно гладување). Вени сочинуваат 85% од циркулаторниот систем на мозокот, што укажува на одлучувачката природа на венскиот проток на крв.

Оштетувањето на вените во СББ доведува до развој на венска дисциркулација - повреда на одливот на крв од задните делови на главата. Пациент со голема лезија на елементите на васкуларниот систем истовремено покажува знаци на венска дисфункција и ВБИ, што го отежнува диференцирањето на патологијата и утврдувањето на водечките симптоми.

Симптоми на болеста

Вертебрално-базиларната инсуфициенција почесто се манифестира со неколку синдроми и симптоми. Не е секогаш можно да се потенцираат водечките знаци. Дефекти на циркулаторниот систем во областа на WBB предизвикуваат нарушување на моторната функција и чувствителност, хемианопсија (слепило на половина од визуелниот вид), кортикално слепило - целосно губење на видот предизвикано од оштетување на мозочните структури во задниот дел на главата. Третманот е неопходен ако се појават симптоми:

 1. Атаксија, абнормално одење. Нарушување на моторната функција поради нарушена координација при мускулна контракција.
 2. Вртоглавица, нарушена свест.
 3. Повреда на синхронизмот со движење на очите.
 4. Нистагмус е често неволно движење на зениците.
 5. Дизартријата е нарушување на функцијата на говорот поради повреда на инервацијата на елементите на говорниот апарат.
 6. Синдром на Хорнер. Симптомите се манифестираат главно на лицето од страната на оштетување на мозочното ткиво. Главните манифестации: птоза (овенат очен капак поради нарушена инервација на мускулите), миоза (намалување на дијаметарот на зеницата), слаба реакција на зеницата на светлина, еднострана хиперемија на кожата на лицето.
 7. Аудитивна дисфункција.

Понекогаш агнозијата (повреда на аудитивната, визуелната, тактилната перцепција при одржување на свеста), афазијата (делумно или целосно губење на функцијата на говорот), дезориентираност во време, место, ситуација се додаваат на наведените симптоми. VBI може да се манифестира како лакунарен мозочен удар со следниве симптоми: хемипареза (еднострана парцијална парализа), хемихипестезија (еднострано губење на чувствителност), хематијаксија (моторна дисфункција на едната страна од телото).

Хроничната форма на болеста се манифестира идентично како дисциркулаторна енцефалопатија со вестибуло-атактичен синдром. Тоа се манифестира со вртоглавица, треперење на надворешни („муви“, дамки) предмети пред очите, абнормално одење, нарушена моторна координација и гадење. Вртоглавицата е карактеристичен знак на патолошка состојба.

Кај вертебро-базиларната инсуфициенција, се разликуваат пароксизмални и трајни симптоми. Во првиот случај, симптомите се појавуваат за време на нападот и исчезнуваат по неговото завршување, во вториот - останува помеѓу нападите. Венска дисфункција во каротидните и вертебро-базиларните базени се манифестира со тинитус. Пациентот има симптоми: главоболка, оштетен мотор и чувствителност, вкочанетост на екстремитетите.

Во светот на дијагностичката пракса, оваа болест е вклучена во систематизираната меѓународна класификација на болести на 10-тата ревизија и се нарекува „Синдром на артериски систем на пршлен-базилар“. Според овој официјален документ одобрен од Светската здравствена организација, ВБИ е класифициран како васкуларна болест поврзана со нервниот систем.

Превенција

Следните препораки ќе помогнат да се спречи појавата на синдром на пршлено-базиларна инсуфициенција:

 • навремено лекување на болести на 'рбетот;
 • урамнотежена исхрана;
 • умерена физичка активност;
 • откажување од пушење и алкохол;
 • контрола на крвниот притисок;
 • елиминација на факторите на стрес.

Пациентите со ризик треба систематски да го проверуваат нивото на холестерол во крвта, да спроведат навремена корекција на невротични нарушувања и редовно да земаат лекови за разредување на крв.

Мозочните работници кои поголемиот дел од денот го минуваат со наведнати глави треба да направат малку тренинг на секој час. На ручек е корисно да се прошетате, а по работа да се шетате до куќата.

Поволната прогноза на пршлено-базиларна васкуларна инсуфициенција во голема мера зависи од навременоста и соодветноста на третманот. Во отсуство на терапија, можно е формирање на хронична состојба со чести исхемични напади и последователен развој на мозочен удар. Затоа, треба да бидете трпеливи и строго да ги следите сите препораки на лекарот.

Така што стекнатиот вертебро-базиларен синдром не го расипе квалитетот на животот, општата препорака за секоја личност е да го следи режимот на физичка активност и да користи специјален тренинг. Гимнастиката за спречување на ВБИ болест се изведува непречено, без стрес. Часовите е добро да се прават наутро по спиење, полека загревајќи се. Периодично поминувајте курс за релаксирачка масажа и физиотерапија.

Најопасните пози за гимнастика кај пациенти со вертебро-базиларен синдром се главата, фрлена назад, лежечка положба (и невозможно е да се спие со оваа болест) и кружното вртење на главата со голема амплитуда. Ефективни вежби за намалување на манифестациите на болеста се загревање со навалување и истегнување на главата. Секоја вежба треба да се повтори 10 пати, а потоа преминете на следната. Еве го комплексот:

 • виткање на главата напред, достигнете со брадата до градите, по неколку секунди вратете се во првобитната положба;
 • навалете ја главата надесно и лево, посегнувајќи по рамото;
 • полека свртете ја главата во круг, прво во една насока, а потоа во друга насока;
 • истегнете ја главата полека напред, а потоа вратете се во првобитната положба;
 • повлечете ја круната нагоре, поправете ја положбата на главата неколку секунди, опуштете се.

После тоа, користете го комплексот за загревање на целото тело, исто така повторувајќи ги вежбите 10 пати:

 • свртете го телото лево и десно, достигнувајќи ја насоката на вртење;
 • стои исправено, кренете ги рацете, спојувајќи се за рацете и кратко заклучете се во оваа позиција;
 • застанете на едната нога колку што е можно подолго, сменете ја ногата.

За да се спречи развојот на болеста, лекарите препорачуваат да се ослободат од лошите навики, да се нормализира телесната тежина и да се организира правилна диета. Корисна дозирана, редовна физичка активност, прошетки на свеж воздух. Луѓето над 50 години имаат потреба од постојано следење на крвниот притисок и концентрацијата на гликоза во крвта.

ВБИ е еден од видовите нарушувања на церебралниот проток на крв што се развива како резултат на оштетување на елементи на артерискиот систем. Патологијата идентификувана во раните фази се лекува.

Причини за

пршлен bazilyarnaya nedostatochnost - третман на пршлени-базиларна инсуфициенција и симптоми

Поради дисфункција на пршлен-артерискиот систем на пршлените, кој ги снабдува крвта со задните делови на главата - малиот мозок, долгиот мозок, дел од таламусот, хипоталамусот, задните делови на темпоралниот и окципиталниот лобус, синдромот се развива. Една од главните причини е стеноза (постојано стеснување) на екстракранијалните артерии (надворешни, лоцирани на надворешната страна на черепот) - субклавијална, 'рбетна. Други причини за развој:

 1. Тромбоза. Формирање на згрутчување на крвта затнување на васкуларниот лумен.
 2. Атеросклеротични лезии на васкуларните wallsидови.
 3. Мускулно-скелетна дисплазија предизвикувајќи васкуларни деформитети - аневризми, стеноза.
 4. Компресија на 'рбетните артерии поврзани со болести како што се остеохондроза, хернијален диск, спондилоза, остеофити (коскени израстоци) во' рбетот.
 5. Мускулен спазам во вратот.
 6. Дислокација на пршлените.
 7. Абнормална форма и локација на артериите и вените (стратификација на артериите, аплазија - развојни дефекти, малформации - неправилно поврзување на елементите на циркулаторниот систем меѓу себе), кои лежат во базиларниот слив.
 8. Воспалителни процеси (болест на Такајасу, васкулитис, артритис).

Други причини: миелопатија (повреда на спроводливоста на структурите на 'рбетниот мозок), повреди во главата и вратот, нестабилност на пршлените. Артериска хипертензија, дијабетес мелитус и вишок тежина се провоцирачки фактори. Статистичките податоци покажуваат дека церебрален инфаркт предизвикан од синдром на вертебробазиларна инсуфициенција кај 43% од пациентите се развил како резултат на опструкција на луменот на главните артерии, 20% поради церебрална емболија (згрутчување на крвта во циркулаторниот систем на мозокот) и 19% поради кардиогена емболија (згрутчување на крвта во циркулаторниот систем на атриумот).

Кај 18% од пациентите, нарушувања се случиле како резултат на блокада на мали садови. Еден од карактеристичните знаци на вертебробазиларен синдром - хемианопсија (слепило на половина од визуелниот вид), развиен во 96% од случаите, како резултат на оклузија (блокада) на задната артерија на мозокот. Вертебро-базиларната болест во 10% од случаите е придружена со церебрална хеморагија од локален тип.

Tatyana Jakowenko

Главен уредник на Detonic онлајн магазин, cardiolогист Јаковенко-Плахотнаја Татјана. Автор на повеќе од 950 научни статии, вклучително и во странски медицински списанија. Тој работел како cardiolогист во клиничка болница повеќе од 12 години. Тој е сопственик на современи методи за дијагностицирање и лекување на кардиоваскуларни заболувања и ги спроведува во неговите професионални активности. На пример, тој користи методи на реанимација на срцето, декодирање на ЕКГ, функционални тестови, циклична ергометрија и многу добро ја познава ехокардиографијата.

Веќе 10 години е активен учесник во бројни медицински симпозиуми и работилници за лекари - семејства, терапевти и cardiolогисти. Тој има многу публикации за здрав начин на живот, дијагноза и третман на срцеви и васкуларни заболувања.

Тој редовно ги следи новите публикации на европски и американски cardiology списанија, пишува научни статии, подготвува извештаи на научни конференции и учествува на европски cardiolконгреси на оги.

Detonic