Најчестите симптоми на акутна срцева слабост се

Срцева слабост е акутна или хронична состојба во која манипулациите со контрактилен мускул ослабуваат и се развиваат стагнативни процеси во круговите на циркулацијата на крвта.

Во исто време, лице со мал напор и во мирување се чувствува здив, брзо се заморува, страда од синкави нокти и областа на назолабијалниот триаголник.

Во акутна срцева слабост, пулмонален едем, се развива кардиоген шок. Хроничната форма на болеста е опасна со појава на кислородно гладување на органи и ткива. Оваа болест е најчеста причина за смрт.

Патологија се грижи како резултат на дефекти, кардиомиопатија, исхемија, хипертензија и други болести.

Навремената грижа може да го спаси животот на пациентот. Поради оваа причина, потребно е да се знаат главните знаци на болеста.

Овие вклучуваат отежнато дишење, општа слабост и брз замор на една личност, дури и со мали оптоварувања. Исто така, постои конфузија, пулс сличен на конец, поспаност, флуктуации на крвниот притисок, оток на долните екстремитети.

Знаци на акутна срцева слабост на левата комора:

 • влажна кашлица со пенлив спутум;
 • отежнато дишење во бронхиите и белите дробови;
 • диспнеа;
 • напади на задушување ноќе;
 • болка зад градната коска, пренесена под скапулата;
 • постојана вртоглавица

Пациентот е скоро секогаш во удобна положба за него - седечка положба. Мошне често, се почитуваат услови за несвестица. Во текот на болеста, се развиваат кардиоген шок, пулмонален едем и срцева астма.

Знаци на патологија на десната комора:

 • непријатна сензација во градната коска;
 • диспнеа;
 • вртоглавица;
 • зголемен ритам на срцето;
 • оток на екстремитетите;
 • бледило на кожата;
 • оток на вените лоцирани во вратот;
 • слабост;
 • асцит;
 • акроцијаноза;
 • хиперхидроза;
 • желатомегалија.

Оваа болест се карактеризира со стагнација на крв во голем круг на циркулација на крв.

Во раните фази на развојот на болеста, симптомите ќе бидат мали. За време на вежбање, може да се појави отежнато дишење. Пациентот често го игнорира, поради промените во телото поврзани со возраста. Кашлица се појавува поради зголемен притисок во садовите на белите дробови. Постои забрзано чукање на срцето после физички напор или јадење. Пациентот се жали на замор и општа слабост.

Мошне често, пациентот ја намалува количината на урина. Ова се должи на нарушувања на циркулацијата во карлицата. Оток се појавува на долните екстремитети. Врвот на носот, како и кожата на нозете и рацете добиваат синкава нијанса.

Како што се развива болеста, се јавува циркулацијата на крвта во мозокот. Главните симптоми во оваа фаза се раздразливост, замор по ментален напор, постојана состојба на депресија. Постои нарушување на спиењето. Ако не се преземат мерки навремено, патологијата ќе доведе до смрт.

Акутна срцева слабост и нејзините симптоми пред смртта:

 • неподнослива болка во регионот на срцето и под скапулата;
 • поспаност;
 • општа слабост на телото;
 • бучно дишење, кое потоа се забавува, станува конвулзивно;
 • проширени зеници;
 • промена во сенката на кожата (бледило);
 • пулсот на каротидните артерии не е опиплив;
 • недостаток на рефлекси на зеницата и рожницата;
 • слаба состојба

Едно лице може да умре за неколку минути. Како по правило, фаталните исходи се забележуваат надвор од стационарни услови. Смртта може да се појави како резултат на нервен шок или значителен физички напор. Случаите на смртност се чести во мирување. Сето тоа зависи од фазата на развој на болеста.

Хронична срцева слабост е синдром кој се изразува во намалување на систолната и дијастолната функција на срцето и хронична хиперактивација на неврохормоналните системи. Се јавува како резултат на разни кардиоваскуларни заболувања.

Денес во светот има значителен број луѓе со хронична срцева слабост. Од оние кои одат на клиника, пациентите со оваа дијагноза се само 1-2%, меѓутоа, кај постарите возрасни групи, инциденцата на болеста се искачува на 10%. Скоро секој втор пациент (49%) со болест во фаза на декомпензација е предмет на хоспитализација во cardiology оддел на болницата. [1] Благодарение на успесите во развојот на cardiology, откривањето на срцева слабост кај населението се зголеми толку многу што изгледа како вистинска епидемија. Ако навремено се лекува од срцев удар и други болести, може значително да го зголемите очекуваното траење на животот на пациентите.

Хронична срцева слабост се јавува главно поради атеросклероза, коронарна срцева болест и хипертензија. Дијабетес мелитус често доведува до хронична срцева слабост кај постарите луѓе. Во Русија, хронична опструктивна белодробна болест (13%) и акутна историја на цереброваскуларни несреќи (10,3%), исто така, доведуваат до болест. [6] Многу други болести на кардиоваскуларниот систем што доведуваат до хронична срцева слабост (срцеви заболувања, кардиомиопатија, миокардитис, срцеви аритмии) вкупно сочинуваат не повеќе од 5%, бидејќи успешно се лекуваат. [2] Во случај на отфрлање на навремено предложено хируршко лекување, може да има неповратни последици по животот и здравјето.

Во Русија, хроничната срцева слабост почесто се регистрира кај женскиот дел од популацијата, а низ целиот свет често може да се најде кај мажите. Можеби ова се должи на поблиското внимание на жените кон нивните здравствени проблеми.

Форми на дисфункција на левата комора при хронична срцева слабост:

 1. Хронична срцева слабост со нарушена систолна функција - кога исфрлачката фракција на левата комора се намалува во 75% од случаите.
 2. Хронична срцева слабост со нарушена дијастолна функција - исфрлачката фракција на левата комора не се намалува, но се утврдува повреда на неговото полнење, како резултат на што се зголемува притисокот во пулмоналните вени кај 25% од пациентите.

305 s - Најчести симптоми на акутна срцева слабост се

Ако откриете слични симптоми, консултирајте се со вашиот лекар. Немојте само-лекувајте - тоа е опасно за вашето здравје!

симптомите

Симптомите на акутна срцева слабост се поврзани со нарушени функции на левата или десната комора.

Развојот на лево вентрикуларна инсуфициенција се забележува со патологии кои го зголемуваат товарот на левото срце. Ова е можно ако некое лице страда од хипертензија, дефект на аортата, претрпел миокарден инфаркт.

Ако левата комора не може да ги извршува своите функции, тогаш има зголемување на притисокот во големите и малите садови на белите дробови, нивната пропустливост се зголемува, поради што течниот дел од крвта тече низ нивните wallsидови. Се развива интерстицијален и постепено алвеоларен едем.

ostraya serdechnaya nedostatochnost1 - Најчестите симптоми на акутна срцева слабост се

Клиничката слика на оваа состојба е претставена со срцева астма и алвеоларен белодробен едем. Напад се јавува ако некое лице е подложено на физички или емоционален стрес. Пациентите обично страдаат од ненадејна асфиксија во текот на ноќта, што предизвикува нивно будење.

Срцева астма се карактеризира со појава на чувство на недостаток на воздух, палпитации, кашлица со спутум, тешка слабост, ладна пот. Напад принудува лице да свитка и да ги спушти нозете.

Со развојот на стагнација во пулмоналната циркулација, белодробниот едем напредува. За време на остра асфиксија, пациентот почнува да кашла и се ослободува пенлив розов спутум, ова се должи на појавата на нечистотии во крвта во неа.

Пациентот дише како времен самовар, е во седечка положба со спуштени нозе, лицето станува сино, вените на вратот отекуваат, кожата е покриена со ладна пот.

Во присуство на белодробен едем, потребно е итно да се достави пациентот на одделот за интензивна нега и да се обезбеди медицинска нега, бидејќи веројатноста за смртоносен исход е многу голема.

ostraya serdechnaya nedostatochnost5 - Најчестите симптоми на акутна срцева слабост се

Инсуфициенција на левата преткомора се наоѓа во митрална стеноза. Клиничките манифестации се слични на патологијата на левата комора.

Развојот на десно вентрикуларна инсуфициенција се јавува во врска со блокада на тромб на големи гранки на пулмоналната артерија.

Стагнацијата се развива во голем круг на циркулација на крвта, поради што се отекуваат долните екстремитети, боли десно под ребрата, вените на вратот пукаат и пулсираат, се јавува отежнато дишење, површината на кожата станува сина, се појавуваат притискачки болки во пределот на срцето.

Исто така, постои слабеење на периферниот пулс, нагло намалување на крвниот притисок.

Ако патологијата на десната комора се развива во фаза на декомпензација, тогаш знаците се појавуваат порано отколку при акутна слабост на левата комора. Ова се должи на фактот дека вториот има голем сет на компензаторни способности, бидејќи е најмоќниот дел од срцето.

На почетокот на болеста, симптомите на срцева слабост се забележуваат исклучиво за време на физички напор. Се забележува појава на отежнато дишење (често и длабоко дишење што не одговара на нивото на оптоварување), со зголемување на притисокот во пулмоналните садови, се појавува кашлица, понекогаш со крв. Како резултат на физичка активност, земање голема количина на храна и во лежечка положба - зголемено чукање на срцето. Пациентот се жали на прекумерен замор и слабост. Со текот на времето, има зголемување на симптомите кои сега загрижуваат не само со физичка активност, туку и со мирување.

Во срцева слабост, како по правило, се јавува намалување на количината на урина, пациентите одат во тоалет главно ноќе. До вечер, се појавува едем на долните екстремитети, започнува со стапалата, а потоа се „крева“ нагоре, течноста се акумулира во абдоминалната празнина - асцити, градите - хидроторакс и перикардот - хидроперикардиум. [3] Кожата на стапалата, рацете, лобусите и врвот на носот станува цијанотична. Срцевата слабост е придружена со стагнација на крв во садовите на црниот дроб, придонесувајќи за чувство на тежина и болка под десното ребро.

Со текот на времето, со срцева слабост, постои повреда на циркулацијата на крвта низ целото тело, што доведува до општа иритација, брз замор како резултат на ментален стрес. Тежината на телото се намалува, моторната активност се намалува, отежнато дишење и едем се зголемуваат. Слабоста се зголемува, пациентот повеќе не станува во кревет, седи или лежи на перници со висок кревет. Понекогаш пациентите се во сериозна состојба колку месеци, по што се јавува смрт.

Причини

Срцето е главната алка во ланецот на циркулација на крвта. Прекршувањата во неговата работа ќе предизвикаат дестабилизација на функционирањето на сите органи.

Главните причини за акутна срцева слабост:

 • срцеви заболувања (акутен миокарден инфаркт, миокардитис);
 • патологија на развој и работа на коморите на срцето и неговите вентили;
 • миокардна хипертрофија;
 • декомпензација на хроничен недостаток;
 • хипертензивна криза;
 • тампонада на срцето - стагнација на течност помеѓу лисјата на перикардијалната кеса;
 • белодробна емболија - формирање на тромби, кои најчесто ги затнуваат вените во карлицата и долните екстремитети;
 • акутни заболувања на белите дробови и бронхиите.

Овие причини за акутна срцева слабост се забележуваат поради нарушувања во функционирањето на главниот орган. Има недоволно снабдување со крв во садовите.

Постојат неколку други причини за развој на болеста кои не се поврзани со функционирањето на срцевиот мускул. Овие вклучуваат: обемна хируршка интервенција во човечкото тело (обновување на внатрешните органи по повредите), респираторни инфекции, повреди на мозокот, нервни шокови, прекумерна употреба на антидепресиви, бронхијална астма, мозочен удар, токсични ефекти врз миокардот.

Последново е крајно опасно за целиот организам. Се појавува како резултат на прекумерна потрошувачка на алкохолни пијалоци, како и пушење.

Патогенеза на срцева слабост

Кога обемот на мозочен удар на циркулацијата на крвта се намалува, започнуваат механизмите за компензација: фреквенцијата и силата на срцевите контракции се зголемуваат како резултат на активирање на срцевите и вонкардијалните фактори (активирање на неврохуморалните системи на телото - симпатоадренил, ренин-ангиотензин-алдостерон систем, каликрекининински систем, систем на натриуретични пептиди) Поради ова, тој е поддржан во раните фази минутен волумен на циркулација на крв како резултат на зголемување на миокарден метаболизам, ремоделирање на срцето.

Во иднина, се јавува хиперактивација на неврохуморалните системи, како резултат на што се оштетува миокардот, се зголемува пред и после оптоварување, натриумот и водата се одложуваат, нормалните кардиомиоцити се заменуваат со колаген, се јавува некроза на кардиомиоцити, се појавуваат аритмии и контрактилност на миокардот се намалува. [7]

Се развива ремоделирање на срцето: структурни и геометриски промени во левата комора, како резултат на што се јавуваат хипертрофии на миокардот и проширување (проширување) на срцето. Како резултат на тоа, се менува геометријата на срцето и се нарушуваат систолните и дијастолните функции. Тие вклучуваат и промени во индивидуалните кардиомиоцити, намалување на нивниот број и промени во геометријата на левата комора: дилатација, сферична конфигурација, истенчување на theидот, релативна митрална регургитација.

303 s - Најчести симптоми на акутна срцева слабост се

Поради горенаведените фактори, контрактилноста на миокардот, големината на минутниот волумен се намалува, се зголемува крајниот дијастолен притисок на комората и се појавува стаза на крв во венскиот канал на малите или големите кругови на циркулацијата на крвта.

Традиционален третман

Со навремено дијагностицирање, пациентот може да спаси живот. Третманот на акутна срцева слабост бара интегриран пристап. Главните активности се насочени кон намалување на симптомите на болеста.

На пациентот им се препишуваат вазодилататори за да се намали притисокот во венските садови. Овој вид на лекови ќе помогне да се намали количината на крв што влегува во срцето. Овој ефект го потиснува систолниот стрес на миокардот.

Со помош на специјални лекови, се елиминира пенлив спутум и прогресивно отежнато дишење. Белодробен едем и кардиоген шок се неутрализираат.

Доколку се формира стаза на крв во мал круг на циркулација, потребно е крварење. Ова ќе помогне да се потисне ризикот од белодробен и респираторен едем. Како резултат на правилен третман, протокот на крв во венските садови се намалува.

Во тешки случаи на болест, дополнително се користат пијавици. Тие се инсталирани на сакралниот регион. При локализирање на напад во десниот стомак, пијавиците се ставаат во црниот дроб. Ако се забележи срцева астма, крварењето се изведува со радикален метод.

Мошне често, тие се обидуваат да лекуваат пациент со помош на алтернативна медицина или народни лекови. Само-лекувањето може да доведе до негативни последици, како и смрт.

Карактеристики на болеста

Акутната срцева слабост е болест што се јавува не само кај возрасен, туку и кај дете. Можно е да се дијагностицира таквата болест на време со полагање на одредени тестови и подложени на ултразвук.

Акутната срцева слабост кај децата може да биде лево вентрикуларна, десна комора и тотална. Болеста се јавува како компликација после инфекции, во присуство на алергиски заболувања, како резултат на егзогено труење. Мошне често забележани кај деца кои се родени со срцеви мани. Карактеристика на болеста е нејзиниот брз тек.

Постојат три фази на развој на болеста:

 • На прво, се забележува отежнато дишење, тахикардија, пригушени звуци на срцето, влажни и суви осипувања, минутниот волумен на крв се намалува.
 • Вториот се карактеризира со присуство на знаци на белодробен едем, зголемен црн дроб, отежнато дишење за време на дишењето, подпухналост на лицето.
 • Во третата фаза, се дијагностицира пулмонален едем, флуктуации на крвниот притисок и олигоанурија.

Болеста може да биде предизвикана од повреда на срцевиот ритам како резултат на прекумерна активност. Интегритетот на миокардот, исто така, игра голема улога. Со своите повреди крвта ненавремено тече кон сите органи.

Компликации и прогноза

Ако на пациентот не му се обезбеди медицинска нега на време, тогаш настанува смрт.

 1. ненадејна смрт (три пати почесто отколку кај луѓе без срцева слабост); [3]
 2. тромбоемболизам на пулмоналната артерија, церебрални садови и сл.
 3. срцев удар;
 4. нарушувања на ритамот;
 5. акутна срцева слабост, пулмонален едем.

Дијагноза на срцева слабост

 • електрокардиограм;
 • ехокардиограм (ехокардиографија, ултразвук на срцето);
 • рентген на градите;
 • Следење на Холтер;
 • општи клинички тестови: општа анализа на крв, урина, биохемија (креатинин, билирубин, протеини, холестерол, итн.);
 • тест на крвта за мозочен натриуритичен пептид (хормон чие ниво се зголемува дури и при мала срцева слабост). [3]

Главни причини

Развојот на акутната форма се јавува под влијание на:

 1. Болести кои ја намалуваат контрактилноста на срцевиот мускул, го оштетуваат или зачудуваат. Ова се случува со миокарден инфаркт, кога повреда на протокот на крв во областа на срцето предизвикува смрт на клетките, со воспаление на срцевиот мускул, како и по хируршки интервенции на срцето или како резултат на употреба на кардиопулмонален бајпас.
 2. Декомпензација на хронична инсуфициенција, како резултат на што срцето не може да обезбеди органи со доволно крв.
 3. Повреда на интегритетот на вентилите и коморите.
 4. Акумулација на течност помеѓу листовите на перикардијалната кеса, што ја прави невозможна нормална контракција на срцето поради компресија на срцевите шуплини.
 5. Задебелување на wallsидовите на срцевиот мускул.
 6. Хипертензивна криза. Во овој случај, индикаторите за крвен притисок значително ја надминуваат нормата.
 7. Патологии на пулмоналната циркулација. Акутната инсуфициенција може да биде предизвикана од блокада на пулмоналната артерија од згрутчување на крвта, кои обично се формираат во долните екстремитети или карлицата, акутни белодробни патологии како што се бронхитис или пневмонија, забрзување или забавување на срцевиот ритам.

Исто така, постојат екстракардијални причини за болеста. Акутна кардиоваскуларна инсуфициенција може да биде предизвикана од:

 • инфективни процеси;
 • развој на нарушување на циркулацијата во мозокот, во кое ткивата е оштетена, а органските функции се нарушени;
 • обемни хируршки интервенции;
 • сериозни повреди на мозокот;
 • токсични ефекти врз срцевиот мускул со лекови или алкохол;
 • електрична пулсна терапија, повреди како резултат на изложеност на електрична струја.

Прогноза. Превенција

За да избегнете акутна срцева слабост, мора:

 • посетете лекар најмалку двапати годишно, особено ако има хронични заболувања на кардиоваскуларниот систем;
 • откажете се од пушење и злоупотреба на алкохол;
 • избегнувајте психо-емоционален стрес;
 • одржувајте оптимална телесна тежина;
 • обезбедете си редовна физичка активност;
 • следете ги индикаторите за крвен притисок;
 • јадете рационално и избалансирано, консумирајте храна што содржи повеќе влакна, одбивајте пржена храна, топла и зачинета;
 • следи холестерол.

Усогласеноста со овие препораки ќе ја намали веројатноста за развој на акутна срцева слабост.

50% од пациентите со срцева слабост живеат повеќе од пет години. Долгорочната прогноза зависи од тежината на болеста, начинот на живот, ефективноста на избраниот третман, истовремената позадина итн.

Успешното лекување во раните фази може целосно да ја компензира состојбата на пациентите; во третата фаза на срцева слабост, прогнозата е најтажна.

За спречување на срцева слабост, потребно е да се минимизира влијанието на факторите кои придонесуваат за нејзино појавување (IHD, хипертензија, срцеви мани, итн.). [единаесет]

За да спречите срцева слабост да напредува, мора да го следите препорачаниот режим на физичка активност, редовно да земате пропишани лекови и без пропусти и постојано да ве набудува cardiolогист.

Дијагностицирање

Знаци на акутна срцева слабост се индикација за итна хоспитализација. За време на дијагнозата:

 1. Анализирана е анамнеза на болеста и проценка на поплаки на пациентот.
 2. Тие анализираат историја на животот. Ова ќе ги открие можните причини за развој на патолошка состојба.
 3. Утврдете присуство на слични проблеми кај роднините.
 4. Направете медицински преглед. Одредување на отежнато дишење во белите дробови, срцеви шумови, мерење на крвниот притисок, утврдување на хемодинамичка стабилност (карактеристики на движење на крв низ садовите). Одржувајте соодветно ниво на крвен притисок и отчукувања на срцето.
 5. Изведете електрокардиографија. За време на студијата, откриено е зголемување на големината на левата комора, знаци на преоптоварување и други специфични карактеристики на кршење на протокот на крв во срцевиот мускул.
 6. Назначете општ тест на крвта. Постапката открива присуство на воспалителен процес за да се зголеми нивото на бели крвни клетки, да се зголеми стапката на седиментација на еритроцитите.
 7. Се прави општ тест на крвта. Ако во урината се појават протеини, бели крвни клетки и црвени крвни клетки, ова укажува на болести кои се компликација на срцевата слабост.
 8. Биохемиски тест на крвта се изведува за да се утврдат холестерол, триглицериди и гликоза.
 9. Изведете ехокардиографија. Ова е ултразвучно скенирање на срцето, кое се користи за проценка и следење на локалните и општите функции на коморите, вентилите, идентификување на патолошки процеси во перикардот, механички компликации по миокарден инфаркт, неоплазми во срцето и други карактеристики.
 10. Одреди го нивото на биомаркери кои се специфични знаци на оштетување на миокардот.
 11. Назначете рентген на градите. За време на постапката, се проценува големината и јасноста на срцевата сенка, како и сериозноста на конгестивните процеси во белите дробови. Х-зраци ви овозможуваат да ја потврдите дијагнозата и да ја процените ефективноста на терапијата.
 12. Се одредува составот на гасови во крвта.
 13. Доделете коронарна ангиографија. Ова е радиоактивна техника за испитување на коронарните садови кои обезбедуваат крв во срцето. Постапката помага да се идентификува на кое место и колку артеријата е стеснета.
 14. Изведете мултиспирална компјутерска томографија користејќи средство за контраст. За време на студијата, се воведува агенс за контраст, кој ви овозможува да ја видите сликата на срцето и да го создадете неговиот тродимензионален модел. Методот е неопходен за да се идентификуваат можните дефекти во wallsидовите на срцето, вентилите, да се провери нивната работа и да се идентификува стеснувањето на срцевите садови.
 15. Катетеризација на пулмоналната артерија се изведува за да се утврди акутната форма на срцева слабост.
 16. Назначете магнетна резонанца за да добиете точна слика на органот.
 17. Се одредува натриуретичен пептид. Зголемување на неговото ниво се случува во зависност од степенот на срцева слабост.

Терапии

Акутната срцева слабост е состојба која го загрозува животот на една личност.

Терапијата на болеста по прва помош зависи од главната причина:

 1. Ако повредата е предизвикана од аритмија, тогаш со цел да се стабилизира состојбата на пациентот и да се воспостави циркулацијата на крвта, вратете ја нормалната фреквенција на контракции.
 2. Во присуство на миокарден инфаркт, се користи системска тромболиза за да се врати нормалниот проток на крв, односно тромбите се раствораат со помош на тромболитички лекови. Лековите се администрираат интравенски.
 3. Ако се појави акутна инсуфициенција поради повреди, прекин на миокардот, оштетување на вентилот, потребно е итно да се хоспитализира пациентот и да му се обезбеди хируршка нега.

Акутната конгестивна инсуфициенција на десната комора се третира со методот на корекција на условите што го предизвикале, односно го елиминираат тромбоемболизмот, астматичниот статус.

Директната срцева слабост е елиминирана:

 1. ostraya serdechnaya nedostatochnost6 - Најчестите симптоми на акутна срцева слабост сеКислородна терапија.
 2. Седација. Лековите предизвикуваат сон, од кој пациентот може да се разбуди во секое време.
 3. Лекови против болки.
 4. Срцеви глукозиди, кои имаат стимулирачки ефект врз срцето.
 5. Кардиотоничен за зголемување на контрактилноста на срцевиот мускул.
 6. Диуретици за отстранување на вишокот течности од телото.
 7. Вазодилататорни лекови.
 8. Антитромбоцитни агенси за намалување на адхезијата на тромбоцитите.

Detonic - уникатен лек кој помага во борбата против хипертензијата во сите фази од нејзиниот развој.

Detonic за нормализација на притисокот

Сложениот ефект на растителните компоненти на лекот Detonic на theидовите на крвните садови и автономниот нервен систем придонесуваат за брзо намалување на крвниот притисок. Покрај тоа, оваа дрога спречува развој на атеросклероза, благодарение на уникатните компоненти кои се вклучени во синтезата на лецитин, аминокиселина која го регулира метаболизмот на холестерол и спречува формирање на атеросклеротични плаки.

Detonic не зависност и синдром на повлекување, бидејќи сите компоненти на производот се природни.

Детални информации за Detonic се наоѓа на страницата на производителот www.detonicnd.com.

Tatyana Jakowenko

Главен уредник на Detonic онлајн магазин, cardiolогист Јаковенко-Плахотнаја Татјана. Автор на повеќе од 950 научни статии, вклучително и во странски медицински списанија. Тој работел како cardiolогист во клиничка болница повеќе од 12 години. Тој е сопственик на современи методи за дијагностицирање и лекување на кардиоваскуларни заболувања и ги спроведува во неговите професионални активности. На пример, тој користи методи на реанимација на срцето, декодирање на ЕКГ, функционални тестови, циклична ергометрија и многу добро ја познава ехокардиографијата.

Веќе 10 години е активен учесник во бројни медицински симпозиуми и работилници за лекари - семејства, терапевти и cardiolогисти. Тој има многу публикации за здрав начин на живот, дијагноза и третман на срцеви и васкуларни заболувања.

Тој редовно ги следи новите публикации на европски и американски cardiology списанија, пишува научни статии, подготвува извештаи на научни конференции и учествува на европски cardiolконгреси на оги.

Detonic