Симптоми на срцева слабост на левата комора

Во блиското минато, откажувањето на десната комора (ПН) беше идентификувано како посебна, диференцирана болест. Долго време, недоволно функционирање на срцето беше поврзано со сите видови патолошки процеси што се одвиваат во левата комора.

За повикување. Како што се испостави, функционирањето на десните и левите комори на срцето е значително различно, како и нивната анатомска конфигурација.

Откриено е дека откажување на десната комора се формира при неправилно функционирање на нормалната циркулација на крвта во пулмоналниот круг на проток на крв, кога мускулните влакна на десната комора не работат целосно.

Оваа болест многу лекари ја нарекуваат „белодробно срце“.

Оваа патологија е откриена многу поретко од слабоста на левата комора, но не претставува помалку опасност за здравјето на пациентот. Неопходно е да се открие и пропише правилен третман на време за да се подобри прогнозата на болеста и квалитетот на животот на пациентот.

Патологијата може да се појави акутно или во хронична форма. Акутниот тип на десно вентрикуларна инсуфициенција влијае на луѓето со следниве болести:

 • Тромбоемболичен синдром на пулмоналната артерија во широка форма.
 • Пневмоторакс - стегање на белите дробови со воздух лоциран во плевралната празнина.
 • Пароксизам на респираторна инсуфициенција.
 • Акутна, широка форма на пневмонија.
 • Миокарден инфаркт на срцето (трансмурален или екстензивен).
 • Воспалителниот процес во миокардот.
 • Руптура на интервентрикуларниот септум.
 • Тешка, пролонгирана пароксизма на бронхијална астма во присуство на астматичен статус.
 • Акутен напад на бронхијален опструктивен синдром.
 • Хидроторакс - стегање на белите дробови со течност.

Хронична форма на дисфункција на десната комора се јавува кога:

 • Болести на респираторниот тракт: бронхитис, астма, емфизем, бронхиектазии, саркоидоза и други.
 • Патологии на 'рбетниот столб, во кои е нарушена динамиката на градниот кош: искривување на' рбетот, анкилозен спондилитис.
 • Патолошка вишок тежина што доведува до несоодветно движење на градите.
 • Срцеви дефекти, кои предизвикуваат преоптоварување на десната комора - инсуфициенција на трикуспидалната валвула и други.
 • Вирусна парализа на 'рбетниот столб, системски заболувања кои предизвикуваат оштетување на врската помеѓу нервниот и мускулниот систем.
 • Прекршувања што се случуваат во пулмоналниот проток на крв - зголемен притисок во пулмоналната артерија, присуство на згрутчување на крвта, артеритис, малигни неоплазми, проширување на аортната страница.

Внимание. Понекогаш лево вентрикуларната инсуфициенција примарно се јавува и делува како причина за формирање на десна комора. Ова се должи на фактот дека за време на првото заболување се зголемува притисокот во пулмоналната артерија, што предизвикува прекумерно оптеретување на десната комора на срцето и како резултат на тоа, формирање на ПН.

 • постојан ритам на срцето
 • едем на долните екстремитети,
 • хепатомегалија (зголемен црн дроб).

Оток на долните слоеви на кожата постепено се изразува се повеќе и повеќе, таа почнува да се движи нагоре, кон феморалните и лумбалните региони, стомакот, а понекогаш и до рацете.

За повикување. Едемот има тенденција да се движи во долната насока, поради што кај пациенти со седентарен начин на живот, течноста се акумулира на долните екстремитети, а кај лежечките пациенти - на долниот дел на грбот.

Исто така, постои акумулација на течност во плевралната празнина и може да биде присутна само од едната страна или одеднаш. Оток на стомакот обично се наоѓа кај пациенти кои долго време страдаат од ПН.

Доколку се развила слабост на десната комора во врска со воспалителниот процес во перикардот, придружена со набивање на нејзиниот внатрешен лист, отокот на абдоминалната празнина е многу поизразен и се развива многу порано. Акумулацијата на течност во перикардот не се манифестира премногу, па затоа не е клинички откриена.

При преглед на пациент, лекарот забележува хепатомегалија, при палпација на црниот дроб, лицето чувствува болка.

За повикување. Силната болка под десните ребра се должи на проширување на обвивката на црниот дроб, тие се карактеристични за динамично напредување на десно вентрикуларна инсуфициенција. Покрај тоа, пациентот доживува чувство на тежина во оваа област.

Функционирањето на црниот дроб останува во рамките на нормалата, но повремено има случаи на зголемена концентрација на билирубин во крвта. Ако ПН има многу долг тек, можно е формирање на срцева цироза, кај некои пациенти - жолтица. Поретко, слабоста на десната комора предизвикува смрт на местата на црниот дроб, откажување на неговото функционирање и обемна жолтица.

За повикување. Светли симптоми на слабост на десната комора:

 • ниска локална температура на нозете и рацете,
 • сина кожа
 • зголемување на венската цервикална мрежа.

Отпрвин, вените се зголемуваат само кога пациентот лежи. Постепено, ова се манифестира во седечка положба. Кога докторот го палпира црниот дроб, притисокот во вените се зголемува, цервикалната венска мрежа отекува. Времетраењето на протокот на крв во кругови се зголеми.

Еден од симптомите е исто така распределување на поголемиот дел од дневната урина ноќе, како и намалена количина на излачена урина. Во урината се наоѓа и одредена концентрација на протеини. Исто така, пациентот има намалување на апетитот, болка во епигастрична област. Понекогаш се наоѓаат знаци на кислородно гладување на мозокот.

Detonic - уникатен лек кој помага во борбата против хипертензијата во сите фази од нејзиниот развој.

Detonic за нормализација на притисокот

Сложениот ефект на растителните компоненти на лекот Detonic на theидовите на крвните садови и автономниот нервен систем придонесуваат за брзо намалување на крвниот притисок. Покрај тоа, оваа дрога спречува развој на атеросклероза, благодарение на уникатните компоненти кои се вклучени во синтезата на лецитин, аминокиселина која го регулира метаболизмот на холестерол и спречува формирање на атеросклеротични плаки.

Detonic не зависност и синдром на повлекување, бидејќи сите компоненти на производот се природни.

Детални информации за Detonic се наоѓа на страницата на производителот www.detonicnd.com.

дијагностика

Сите дијагностички процедури треба да бидат во болница, бидејќи патологијата е доста подмолна, и во секое време може да биде потребно да се обезбеди итна медицинска помош.

Следниве дијагностички мерки се вршат првенствено:

 • Електрокардиографска студија. Снимени индикатори за преоптоварување на десната комора: Т-брановите имаат негативна вредност во десните наводи во градите, а исто така и на долната граница на ЛВ. Исто така, постои целосна или релативна блокада на десната нога на Неговиот пакет, знаци на тромбоемболичен синдром - С бранот има голема длабочина во првото водство, а Q бранот во третото олово. Дури и на електрокардиограмот, секогаш се бележи висок Р бран со остар крај во сите води, што укажува на прекумерна работа на десниот атриум.
 • Рендгенски преглед на органите на градниот кош. Тоа ви овозможува да откриете акумулација на ексудат или воздух во плевралната празнина, пулмонален едем, како и воспаление.
 • Ултразвучен преглед дава точни информации ако има стагнација на крв во садовите на црниот дроб, кога болката под десните ребра е единствениот симптом на ПН.

Кога пациентот е сместен во болница, се прави ехокардиоскопски преглед, следење на Холтер, постојан мониторинг на крвниот притисок, крвен тест за тропонини, креатин киназа, Д-димери и тест за респираторна функција во присуство на синдром на бронхијална опструкција или бронхијална астма.

За повикување. Дијагнозата обично се поставува по ЕКГ и рендгенски преглед и се заснова на анамнеза. Останатите дијагностички методи се препишуваат индивидуално и зависат од водечките болести.

Акутната форма е предизвикана од услови кога остро се попречува движењето на крвта во мал круг на проток на крв. Што може да влијае на влошување на протокот на крв во оваа област:

 • Астматичен статус;
 • Тромбоемболичен синдром на пулмоналната артерија;
 • Емфизем на медијастинумот;
 • Колапс на алвеолите;
 • Излачување во градната празнина;
 • Респираторен дистрес кај новороденчиња;
 • Респираторна инсуфициенција.

Егзацербација се карактеризира со следниве симптоми:

 • оток на долните екстремитети;
 • диспнеа;
 • асфиксија;
 • сина кожа;
 • срцев ритам на синусите;
 • оток на цервикалната венска мрежа;
 • хепатомегалија;
 • аритмија;
 • болка десно под ребрата;
 • респираторен дистрес;
 • ладна пот;
 • истегнување на мембраните на десната комора;
 • зголемен централен притисок во вените;
 • зголемување на отчукувањата на срцето.

За повикување. Болеста се развива сосема неочекувано. Првично, пациентот се жали на симптомите на болеста, што предизвика формирање на акутна форма на ПН. Стаза на крв во голем круг предизвикува ренална инсуфициенција. Функцијата на црниот дроб е исто така нарушена.

Понекогаш има ненадејно намалување на крвниот притисок, што предизвикува состојба на шок. Поради опструиран проток на крв, се открива акроцијаноза.

Ако се открие пароксизам на акутна инсуфициенција на десната комора, веднаш треба да повикате брза помош.

Не можете да изгубите време чекајќи ги лекарите - треба да ја положите лицето и да и дадете на главата вертикална положба, за ова можете да ставите неколку перници под главата.

Ако има свест, проверете ја жртвата со имињата на лековите што ги зема и обезбедете им ги (на пример, дајте му на пациентот инхалатор за бронхијална астма).

Пристигнатиот медицински асистент, пред сè, спроведува терапија со кислород преку специјална маска.

Ако пациентот има астма - се администрираат аминофилин и преднизон во вената, срцев удар - аналгетски лекови и нитрати под јазикот, тромбоемболичен синдром - хепарин и фибринолитички лекови. По ова, пациентот е хоспитализиран во одделот за интензивна нега или cardiology

levozheludochkovaya nedostatochnost 2 - Симптоми на срцева слабост на левата комора

За повикување. Во болницата, изборот на терапија зависи од основната болест. Во присуство на пневмонија, антибактериски лекови се администрираат на пациентот, акумулацијата на ексудат / воздух во плевралната празнина се смета за индикација за плеврална пункција за отстранување на излив или воздух.

По донесувањето на состојбата на лицето во стабилна состојба, се решава проблемот со избор на соодветен третман, чија цел е да се спречи срцева слабост и формирање на „пулмонално срце“.

Ова е потребно за да се врати нормалната исхрана со кислород на сите внатрешни органи, особено - мозокот.

За повикување. Во присуство на срцеви мани, препорачливо е да се изврши хируршка операција, внимателно да се измерат целта и контраиндикациите за тоа. Најдобриот временски период за операцијата го избира кардиохирургот.

Покрај третманот насочен кон факторот на појава на ПН, на пациентот му се препишува да зема одредени групи на лекови во текот на неговиот живот. Потребата за оваа состојба се должи на фактот дека во отсуство на третман се развива декомпензација, може да се лекува само во стационарни услови.

Оваа состојба повлекува негативни последици во врска со работата на срцето.

Внимание. Типично, се препишуваат диуретици, бавни блокатори на калциумови канали, нитрати. Овие лекови ја намалуваат количината на крв испорачана во десниот атриум, помагаат да се зголеми луменот на дисталните садови, намалувајќи го притисокот во пулмоналната васкулатура.

Можни типови

Акутната инсуфициенција на левата комора се манифестира со нагло зголемување на симптомите. Синдромот предизвикува компликации, како што се белодробен едем, срцева астма или кардиоген шок. Белодробен едем исто така може да предизвика дефект на десната комора. Ова се многу тешки симптоми во кои на едно лице треба да му се даде итна помош.

0e48c1690a30fbd71a59838ee0195aa2 - Симптоми на срцева слабост на левата комора

Хронична инсуфициенција на левата комора има поумерена патогенеза. Нејзините први знаци се стагнација на крв. Крвта содржи мала концентрација на кислород, што предизвикува страдање на другите органи. Прво на сите, тоа се однесува на бубрезите. Повреда на нивната работа повлекува отекување на долните екстремитети. Ако симптомите продолжат да се зголемуваат, тогаш едемот се крева во абдоминалната празнина и се манифестира со асцит.

практиканти

 • Почетна Првата фаза е често невидлива. Синдромот може да се забележи само со физички напор. На одмор, симптомите се отсутни. ЕКГ се смени.
 • Среден Клиниката од оваа фаза постојано го загрижува пациентот. Синдромот се чувствува дури и во мирување.
 • Тежок Патогенезата на последната фаза доведува до неповратни промени во телото. Третманот во оваа фаза дава неколку резултати.

Класификација на PLWH и причини за развој

Пациентите со тешки болести на кардиоваскуларниот систем доста често мора да се справат со напади на акутна срцева слабост.

Ваквите состојби се развиваат како резултат на силна хипоксија на ткивата на органите и системите предизвикани од неможноста на срцето да го испумпува потребниот волумен на крв.

Акутната срцева слабост предизвикува развој на напади на срцева астма и пулмонален едем, и овие состојби бараат обезбедување навремена прва помош директно на местото на влошување на состојбата на пациентот.

Акутната инсуфициенција на левата комора предизвикува стагнација на белодробната циркулација, што е придружено со потење на течноста од крвотокот во интерстицијалниот и периваскуларниот простор (т.е. во белите дробови).

Причини

Исто така, напад на акутна слабост на левата комора може да се случи во однос на:

 • анафилактичен шок;
 • пневмонија;
 • пневмоторакс;
 • нарушувања на церебралната циркулација;
 • повреди на градите;
 • разни интоксикации (на пример, во случај на труење со органофосфорни отрови или кинин).

симптомите

5c7fdeb41abcb17063ef376410ef803b - Симптоми на срцева слабост на левата комора

Акутната инсуфициенција на левата комора е придружена со стагнација на циркулацијата на крвта во малиот круг и нарушено функционирање на органите за дишење.

Пред почетокот на нападот, пациентот може да доживее голем број претходници: зголемен недостаток на здив кога се обидува да заземе хоризонтална положба, отежнато дишење дури и со минимална физичка активност, кашлање и чувство на болка зад градната коска. Понатаму, се развива клиничката слика на срцева астма:

 • чувство на недостаток на воздух (зголемување на отежнато дишење, задушување);
 • брзо дишење;
 • тешко дишење;
 • ладна пот;
 • усните, врвовите на прстите, ауриките и врвот на носот стануваат сини;
 • отежнато дишење
 • сува рала при слушање на белите дробови.

Со влошување на нападот, интраваскуларната течност може да се пот во алвеолите на белите дробови и да предизвика белодробен едем:

 • дишењето на пациентот станува бучно и клокотот;
 • се појавува лута кашлица;
 • хемоптиза или пенлив розов спутум;
 • излегуваат цервикални вени;
 • крвниот притисок се зголемува (во некои случаи);
 • се појавува периферен едем;
 • аритмија;
 • при слушање на белите дробови, се откриваат влажни рале.

За време на нападот, пациентите заземаат карактеристична принудна позиција:

 • тие седат;
 • дишат преку устата;
 • имаат потешкотии со дишењето.

Напад на белодробен едем може да трае од половина час до еден ден (или повеќе). Во отсуство на соодветна и навремена медицинска нега, пациентот развива задушување и се јавува смрт.

Напад на акутна инсуфициенција на десната комора се развива со прекумерно оптеретување на десната комора и е придружено со нагло зголемување на притисокот во пулмоналната циркулација и стаза на крв во големиот круг.

Причини

Оваа состојба може да биде активирана од разни болести и состојби или да се развие во позадина на продолжена слабост на левата комора. Може да го испровоцира:

 • тромбоемболизам;
 • вродени дефекти на срцевиот залисток;
 • кардиомиопатија;
 • пулмонална тромбоза;
 • Фатратов тетрад;
 • Аномалија на Ебштајн;
 • миокарден инфаркт на десната комора;
 • акутен дифузен миокардитис;
 • Ајзенменгер синдром;
 • руптура на интервентрикуларниот септум за време на миокарден инфаркт;
 • брза инфузија на раствори или крв;
 • белодробни заболувања (пневмосклероза, пулмонален емфизем, лобарна пневмонија, продолжен напад на астма, голема ателектаза, спонтан пневмоторакс).

симптомите

Кај пациент со акутна инсуфициенција на десната комора, брзо се појавуваат знаци и симптоми на стагнација во голем круг на циркулација на крв:

 • ненадејна отежнато дишење
 • палпитација;
 • тахикардија;
 • аритмија;
 • намалување на крвниот притисок;
 • при слушање на срцето, се утврдува ритамот на галопот и карактеристичниот систолен шум во процесот на ксифоид;
 • цијаноза;
 • Плеша симптом (оток на вените на вратот);
 • патолошка пулсација во абдоминалната празнина;
 • болка во црниот дроб;
 • зголемување на големината на црниот дроб;
 • пастирање на кожата;
 • периферен едем;
 • асцити.

Овие напади можат да бидат придружени со несистематска вртоглавица, главоболки, уште полошо кога се обидувате да ја навалите главата или да кивнете, повраќање, апатија и несоница.

Појавата на акутна срцева слабост е секогаш повод за итни мерки и итна хоспитализација на пациентот, а кога ќе се појават терминални услови, неопходни се итни мерки за кардиопулмонална реанимација. Оваа патолошка состојба може да биде комплицирана од аритмии, тромбоза или тромбоемболизам, дисеминиран синдром на внатрешна коагулација на крв, бубрежна и хепатална инсуфициенција, срцев удар и смрт на пациентот.

Постојат два вида на развој на болести:

 • акутна инсуфициенција на левата комора;
 • хронична форма.

Овие два вида на патолошки промени се разликуваат само во стапката на развој и појавата на симптомите.

Лево вентрикуларна срцева слабост продолжува во три фази:

 • Фаза 1 (почетна): отсуство на изразени симптоми, мало влошување на физичката активност;
 • Фаза 2 (средна): периодично појавување на знаци на LVH дури и во состојба на мирување;
 • Фаза 3 (тешка): развој на неповратни процеси во телото, ненавремената помош доведува до смрт.

Главната причина за развој на LVH е стагнација на крв во левиот атриум, предизвикувајќи продирање на ткивната течност во белите дробови или алвеолите.

Појавата на патологија е можна во присуство на истовремени срцеви заболувања:

 • срцева исхемија;
 • нарушување на срцевиот ритам;
 • миокарден инфаркт;
 • артериска хипертензија;
 • дефекти и срцеви заболувања;
 • кардиомиопатија;
 • митрална стеноза;
 • артериосклероза на крвните садови;
 • зголемена крвна вискозност (што доведува до кршење на хемодинамиката);
 • опструкција на луменот на пулмоналната вена;
 • уремија;
 • кардиоген белодробен едем.

Декомпензација на активноста на срцето може да биде предизвикана од не-срцеви фактори:

 • болести на бубрезите, црниот дроб, тироидната жлезда, нервниот систем;
 • тешка анемија;
 • обемна хируршка интервенција;
 • тиреотоксикоза;
 • претходни заразни болести, сепса;
 • злоупотреба на психотропни супстанции, алкохолни пијалоци.

Хроничната форма на LVH се јавува при тешки структурни нарушувања на миокардот. Причини за патологијата може да бидат кардиосклероза во пост-инфарктниот период, оштетување на срцевите залистоци, кардиомиопатија.

Симптомите на лево вентрикуларна инсуфициенција се одредуваат од причините за нејзиниот развој.

Акутната инсуфициенција на левата комора се карактеризира со следниве симптоми:

 • ненадејна отежнато дишење;
 • зголемување на крвниот притисок (со хипертензивни кризи);
 • зголемен ритам на срцето (во почетната фаза на болеста);
 • кашлица;
 • проширување на големината на срцето на левата страна;
 • појава на хоризонтална положба на електрокардиограмот;
 • симптоми на срцева астма;
 • респираторна инсуфициенција;
 • оток на долните екстремитети.

Манифестацијата на хронична форма на PLWH започнува постепено, со појава на замор, замор, губење на апетит. Пациентите се карактеризираат со оток на долните екстремитети, отежнато дишење за време на физички напор. Ако не се преземе навремен третман, тогаш симптомите на болеста се интензивираат, состојбата на пациентот се влошува.

Во случај на лево вентрикуларна инсуфициенција на позадината на акутен миокарден инфаркт, се појавуваат ангинални симптоми: стегање на болка во срцето, минување независно, болка во подлактицата и левото рамо.

Честопати, LVH е придружена со артериска хипотензија. Во овој случај, се појавуваат карактеристичните симптоми: несвестица, зголемено потење, срцеви палпитации.

Во својата клиничка манифестација, срцевата астма е слична на знаците на бронхијална астма. Но, во првиот случај, отежнато дишење е поврзано со отежнато дишење, а во вториот, со отежнато дишење. Со LVH, олеснувањето се јавува во седечка положба, или полу-седнато со спуштени нозе.

Методи на дијагностицирање

Акутната инсуфициенција на левата комора се дијагностицира со употреба на рутински тестови и други методи на испитување:

 • рентген на градите;
 • електрокардиограм (ЕКГ);
 • ехокардиографија;
 • општ и биохемиски тест на крвта;
 • визуелен преглед на пациентот.

Радиографијата открива присуство на белодробен едем, како и степен на оштетување на органите. Методот на испитување дава и проценка на големината на срцето.

ЕКГ се користи за утврдување на активноста на сите оддели на срцето, дијагностицирање на миокарден инфаркт, откривање на нарушувања на срцевиот ритам и преоптоварување на срцевите комори.

Методот на ехокардиографија се заснова на употреба на ултразвучни бранови. Прегледот ви овозможува да добиете слика за срцето и ја покажува неговата функционална активност.

Кога се појавуваат знаци на миокарден инфаркт, на пациентот му се препишува коронарографија за да се процени проодноста на садовите на срцето со воведување на одредено средство за контраст. Во случај на нарушена проодност, оваа постапка се користи како терапевтски метод за враќање на циркулацијата на крвта.

Третман на LVH

Третманот се одредува според формата на болеста. Третман на хроничен LVH се спроведува во две фази:

 • елиминација на причините за декомпензација на срцевата активност;
 • повлекување на симптомите со лекови.

Во присуство на дефекти на срцевиот залисток, потребна е хируршка интервенција. Во тешки случаи, се врши инсталација на машини за срцево-бели дробови или трансплантација на срце.

Лекови се препишуваат за да се елиминира едемот, да се ослободат симптомите на недостаток на здив и да се поддржи контрактилноста на срцето.

Во овој случај, се препишуваат лекови како што се срцеви гликозиди, АКЕ-инхибитори, бета-блокатори, диуретици од растително и синтетичко потекло. На пациентот му се покажува целосен емотивен мир.

Третманот се препишува индивидуално, во зависност од благосостојбата на пациентот, формата и тежината на болеста.

Акутната инсуфициенција на левата комора бара итен третман. Итната помош се заснова на спречување на пулмонален едем со ублажување на симптомите на срцева астма.

 1. Намалување на интензитетот на метаболичките процеси за подобрување на толеранцијата на недостаток на кислород. Морфиум (го намалува притисокот и го инхибира дишењето), дроперидол (лек за смирување), натриум оксибутират (нормализира притисок и има смирувачки ефект во случај на хипотензија).
 2. Намален проток на обратна венска крв во срцето. Нитроглицерин (ги шири коронарните садови), натриум нитропрусид (земен во случај на тежок белодробен едем), примена на турникети или тесни преврски на рацете.
 3. Намалување на оптоварувањето на белодробната циркулација со земање диуретици. Диуретичните препарати со моментално дејство се користат орално (фуросемид, урегитис) и во форма на интравенски инјекции.
 4. Итна помош за акутен LVH во отсуство на наведените лекови се состои во интравенска администрација на гангиоблакратори (пентамин, арфонад). Алатката помага да се намали притисокот во големиот и малиот круг на циркулација на крвта. Кога користите такви лекови, потребно е да се следи крвниот притисок на секои 3 минути (на рака што не содржи капки). Во случај на артериска хипотензија, овие групи на лекови се строго контраиндицирани.
 5. Кислородна терапија - вдишување со кислород. Итната помош за PLWH ќе биде неефикасна во отсуство на доволен воздух во белите дробови. Кислородот се доставува преку специјална маска или интравенски катетер.
 6. Зголемување на ритамот на миокардна контракција во однос на позадината на артериската хипертензија. Во овој случај, се пропишуваат следниве: допмин, добутрекс.

Преглед на лево вентрикуларна инсуфициенција: причини, прва помош, третман

Висококвалитетната дијагноза ќе ви овозможи да започнете навремено лекување, што ќе ги минимизира компликациите.

Помош при акутна слабост на левата комора бара итен случај. Пациентот мора да се стави во седечка положба. Ако притисокот е висок, тогаш полу седи. Ова ќе ја намали чувството на гушење. Ако е развиен белодробен едем, тогаш е потребно вдишување со кислород преку алкохол или друг антифон.

Првиот лек е да се земе нитроглицерин. Се препорачува 1 таблета под јазик или 1 капка 1% раствор на алкохол. Ако синдромот е придружен со пад на систолниот притисок под 100 mm RT. Уметност., Тогаш нитроглицерин во овој случај е контраиндициран.

Наркотичните аналгетици можат да помогнат да се справат со напад на задушување и да ја олеснат состојбата. Тие имаат анестетичко дејство, го смируваат пациентот.

Ако нема лекови при рака, третманот може да се започне со импровизирани средства. Можна е итна помош со примена на турникети на екстремитетите. Ова ви овозможува да го растоварите циркулаторниот систем и да го намалите товарот на срцето, но само ако крвниот притисок не е под нормалниот. Турникетот може да се примени не подолго од 15 минути.

Во некои случаи, потребно е крварење за да се отстрани метежот во белите дробови. Исто така, отокот ќе помогне да се отстрани топла бања за нозе од синап.

По запирање на нападот, пациентот треба да биде однесен во итна медицинска помош во болницата.

Ако третманот се однесува на хронична варијанта на неуспех, тој треба да биде насочен кон отстранување на главните симптоми. Овие лекови вклучуваат:

 • Диуретици Тие го отстрануваат вишокот течност од телото, што го намалува едемот и ја поддржува работата на бубрезите.
 • Бета блокатори. Намалете го товарот на срцевиот мускул со намалување на фреквенцијата на контракции.
 • АКЕ инхибитори. Проширете ја празнината на срцето, а со тоа стабилизирајте го притисокот.
 • Гликозиди. Нивната прва функција е антиаритмична. Но, тие исто така ја зголемуваат количината на исфрлање.
 • Нитрати. Проширете ги крвните садови.

Луѓето кои страдаат од разни срцеви патологии, пациенти со хипертензија и миокарден инфаркт, често развиваат инсуфициенција на левата комора. Главната манифестација на болеста е пулмонален едем, во кој постои повреда на контрактилноста на миокардот на левата комора.

Со развојот на патологија, левата комора не е во можност да го обработи целиот волумен на крв, што предизвикува прелевање на белодробните вени и капилари. Притисокот во садовите се зголемува, плазмата продира во алвеолите, минувајќи низ васкуларните wallsидови.

Така, алвеолите се исполнети со содржина на крв, а гасот присутен во нив реагира со течноста и формира пена. Во овој случај, се развива алвеоларен едем, предизвикувајќи белодробен едем.

Синдромот на лево вентрикуларна инсуфициенција (ЛВ) беше наречен „срцева астма“.

Од овој напис ќе научите: причините за слабост на левата комора, каков вид на болест. Кои методи се користат за дијагностицирање и лекување на патологија.

Викторија Стојанова, лекар од категорија 2, раководител на лабораторијата во центарот за дијагностицирање и третман (2015–2016).

Лево вентрикуларна инсуфициенција е состојба на срцето во која левата комора не е во можност да фрли доволно крв во аортата. Поради ова, венската крв стагнира во малиот (белодробен) круг на циркулација на крвта. Нарушување на циркулацијата во голем круг, што предизвикува недоволно снабдување со крв во сите органи.

Хронична слабост на левата комора е опасна патологија, која може да се излечи само во почетната фаза.

Акутната слабост на левата комора често доведува до смрт и може да се излечи само ако лекарите брзо пристигнат кај пациентот. Важна улога игра правилно укажаната прва помош.

Третманот на лево вентрикуларна инсуфициенција го спроведува а cardiolогист и кардиохирург.

Причини за патологија

Лошите навики (алкохолизам, пушење, зависност од дрога), седентарен начин на живот или премногу интензивна физичка активност го зголемуваат ризикот од развој на лево вентрикуларна инсуфициенција. Како и чести стресови, прекумерна потрошувачка на масна храна, прекумерна тежина, старост.

Тежината на симптомите зависи од фазата на слабост на левата комора. Во почетната фаза на нејзиниот развој, нема симптоми, а патологијата е видлива само на ЕКГ и ултразвук на срцето. Затоа, многу е важно да се подложите на превентивен медицински преглед на време, дури и ако ништо не ве вознемирува.

Ова е постојана неспособност на левата комора целосно да исфрли крв, што доведува до нарушување на снабдувањето со крв во сите органи и стагнација на крв во пулмоналниот круг.

Фаза на патологија Симптоми
1 фазаСе отсутни. Постои отежнато дишење и зголемен ритам на срцето со силен физички напор, што претходно не предизвикуваше непријатни сензации кај пациентот. Сепак, кај луѓе кои не вежбаат редовно, овие симптоми немаат клиничко значење, бидејќи отежнато дишење и силно чукање на срцето, исто така, се појавуваат нормално со остра физичка активност со висок интензитет.
Фаза 2АОтежнато дишење и зголемени палпитации со умерен физички напор (качување по скали над 4 спрата, одење околу половина час, кратко џогирање), отекување на екстремитетите, постојана сува кашлица, не поврзана со заразни болести, нијанса на сина усна.
фаза 2 БВо оваа фаза, слабоста на десната комора исто така се додава на левата комора, поради што венската крв стагнира во голем круг на циркулација на крв. Карактеристични симптоми: отежнато дишење со мала физичка активност (одење во продавница, движење низ куќата, домашни работи) и на крајот и во мирување, болка и тежина во десниот хипохондриум (поради нарушена циркулација на крвта, црниот дроб се зголемува), цијаноза на усните, кашлица, напади на срцева астма, асцит (едем на абдоминалната празнина). Главоболки и вртоглавица се исто така можни како резултат на недостаток на церебрална циркулација во ари.
Фаза 3 (терминал)Сите симптоми се влошуваат. Промените во срцето, црниот дроб, белите дробови и другите органи стануваат неповратни. Лекот во оваа фаза веќе не е возможен.
Дијагностички метод: Како се манифестира патологијата?
На ЕКГНамалена амплитуда на Т бран
Променет интервал на ST
Нарушувања на ритамот и спроводливоста
На ултразвукЕкција на лево вентрикуларно исфрлање помалку од 55%
Дилатација на левата комора (проширување на шуплината)
Разредување или задебелување на интервентрикуларниот септум (нормално - од 0,8 до 1 см)
На рентген на градниот кошПроширени корени на белите дробови
Хидроторакс (течност во плевралната празнина) - во потешки случаи

Исто така, користејќи ги овие дијагностички методи, можете да ја идентификувате основната болест што предизвика слабост на левата комора.

Акутната слабост на левата комора е нагло намалување на ефективноста на левата комора. Се развива за време на миокарден инфаркт, хипертензивна криза, прекин на интервентрикуларниот септум, акутна стеноза на аортната или митралната валвула, акутна слабост на еден од овие вентили.

Бидејќи функционирањето на левата комора е нарушено, а десната комора работи добро истовремено, притисокот во пулмоналниот круг на циркулација на крвта се зголемува. Во овој поглед, се јавува пулмонален едем.

И поради остро нарушување на циркулацијата, кардиоген шок може да се развие во сите органи.

Опис на симптомот
Харбингер на пулмонален едемПојава на отежнато дишење (ако веќе беше присутна - зголемена), лесна кашлица, отежнато дишење под сечилата на рамото. Ако пациентот лежел, тој зазема присилна положба на седење, бидејќи во хоризонталата симптомите се засилуваат.
Интерстицијален белодробен едем (срцева астма)Задушување, силна кашлица, брзо отежнато дишење, паника, страв од смрт, палпитации, зголемен дијастолен притисок. Исто така, може да се додаде ладна пот, оток на вените на вратот.
Алвеоларен белодробен едемСе појавува или веднаш по претходниците, или по развојот на симптоми на срцева астма. Алокација на пенлив розов спутум, гласно отежнато дишење, слушано од далечина, задушување, ладна пот, отечени вени на вратот.
Кардиоген шокНизок крвен притисок, нарушена свест или несвесност, забрзано чукање на срцето, студени екстремитети. При акутна инсуфициенција на левата комора, кардиоген шок е комбиниран со белодробен едем и неговите симптоми (опишани погоре).

Здравјето и животот на пациентот зависи од брзината на обезбедување квалификувана медицинска нега, како и од исправноста на првата помош.

Акутни манифестации на ЕКГ:

 • Депресија на ST сегментот во 1, aVL и торакални води.
 • Длабок заб S во 3 задачи.
 • Висок R бран во 1 водство.
 • Висок и широк заб P во 1 задача.

Кликнете на фотографијата за да ја зголемите

Првото нешто што треба да направите е веднаш да повикате брза помош или, ако пациентот е веќе во болница, повикајте лекар.

При обезбедување на прва помош е исклучително важно да се знае крвниот притисок на пациентот.

Ако пациентот лежи, ставете го во седечка или лежечка позиција, секогаш со нозете спуштени.

Исто така, за да го ослободите стресот од срцето и белите дробови, ставете турникети на долните екстремитети (15 см под препоните).

levozheludochkovaja serdechnaja nedostatochnost 7 1 - Симптоми на срцева слабост на левата комора

Со кардиоген шок, прва помош е да се осигура лекарите да пристигнат што е можно побрзо. Веднаш повикајте брза помош или однесете ја личноста во болница.

третман

Може да биде и медицински и хируршки, во зависност од причината и сериозноста.

Во хронична форма на болеста, лековите може да се препишат и во таблети и во инјекции. Во акутна форма, лековите се администрираат како инјекции, исто така се користат инхалации.

Tatyana Jakowenko

Главен уредник на Detonic онлајн магазин, cardiolогист Јаковенко-Плахотнаја Татјана. Автор на повеќе од 950 научни статии, вклучително и во странски медицински списанија. Тој работел како cardiolогист во клиничка болница повеќе од 12 години. Тој е сопственик на современи методи за дијагностицирање и лекување на кардиоваскуларни заболувања и ги спроведува во неговите професионални активности. На пример, тој користи методи на реанимација на срцето, декодирање на ЕКГ, функционални тестови, циклична ергометрија и многу добро ја познава ехокардиографијата.

Веќе 10 години е активен учесник во бројни медицински симпозиуми и работилници за лекари - семејства, терапевти и cardiolогисти. Тој има многу публикации за здрав начин на живот, дијагноза и третман на срцеви и васкуларни заболувања.

Тој редовно ги следи новите публикации на европски и американски cardiology списанија, пишува научни статии, подготвува извештаи на научни конференции и учествува на европски cardiolконгреси на оги.

Detonic