Митрална инсуфициенција симптоми на развој дијагноза како да се третира прогнозата

NMC (инсуфициенција на митрална валвула) е најчестата срцева аномалија. Од сите случаи, 70% страдаат од изолирана форма на НМЦ. Обично ревматскиот ендокардит е главната основна причина за развојот на болеста. Често, една година по првиот напад, состојбата на срцето доведува до хронична слабост, што е тешко тешко да се излечи.

Најголемата ризична група вклучува луѓе со валвулитис. Оваа болест ги оштетува клапите на вентилите, како резултат на што тие се подложени на процеси на брчки, уништување, постепено стануваат пократки во споредба со оригиналната должина. Ако валвулитисот е во доцна фаза, се развива калцификација.

Дополнително, поради овие болести, должината на акордите се намалува, во папиларните мускули се јавуваат дистрофични и склеротични процеси.

Септички ендокардитис доведува до уништување на многу срцеви структури, затоа, НМЦ има најтешки манифестации. Преклопниците на вентилите не се спојуваат едни со други доволно цврсто.

Кога тие се нецелосно затворени преку вентилот, се ослободува премногу крв, што предизвикува негово повторно полнење и формирање на застојани процеси, зголемување на притисокот.

Сите знаци доведуваат до зголемување на инсуфициенцијата на МК.

НМЦ влијае на луѓе кои имаат една или повеќе од следниве патологии:

 1. Вродена предиспозиција
 2. Синдром на дисплазија на сврзното ткиво.
 3. Пролапс на митралната валвула, се карактеризира со регургитација од 2 и 3 степени.
 4. Уништување и кршење на акорди, прекин на МК вентили поради повреди во пределот на градниот кош.
 5. Руптурата на вентилите и акордите со развој на ендокардитис е заразна по природа.
 6. Уништување на апаратот што ги комбинира вентилите, со ендокардитис, што се случи поради болести на сврзното ткиво.
 7. Инфаркт на митралната валвула со последователно формирање 891ecd637adce4186c71743b4ba223bc - Митрална инсуфициенција развој на симптоми дијагноза како да се третира прогнозаталузна во субвалвуларниот регион.
 8. Промена на обликот на вентилите и ткивата под вентилите со ревматизам.
 9. Зголемување на митралниот прстен кај проширената кардиомиопатија.
 10. Инсуфициенција на функцијата на вентилот во развој на хипертрофична кардиомиопатија.
 11. Недостаток на МК поради операција.

Митралната инсуфициенција е често придружена со друг дефект - стеноза на митралната валвула.

Detonic - уникатен лек кој помага во борбата против хипертензијата во сите фази од нејзиниот развој.

Detonic за нормализација на притисокот

Сложениот ефект на растителните компоненти на лекот Detonic на theидовите на крвните садови и автономниот нервен систем придонесуваат за брзо намалување на крвниот притисок. Покрај тоа, оваа дрога спречува развој на атеросклероза, благодарение на уникатните компоненти кои се вклучени во синтезата на лецитин, аминокиселина која го регулира метаболизмот на холестерол и спречува формирање на атеросклеротични плаки.

Detonic не зависност и синдром на повлекување, бидејќи сите компоненти на производот се природни.

Детални информации за Detonic се наоѓа на страницата на производителот www.detonicnd.com.

Видови, форми, фази

Со NMC, се проценува вкупниот волумен на мозочен удар на левата комора. Во зависност од количината, болеста е поделена на 4 степени на сериозност (процентот на крв што е неправилно прераспределен е означен во проценти):

 • Јас (најблаг) - до 20%.
 • II (умерено) - 20-40%.
 • III (средна форма) - 40-60%.
 • IV (најтешка) - над 60%.

При утврдување на карактеристиките на движењето на митралните валвули, се разликуваат 3 типа на класификација на патологијата:

 • 1 - стандардно ниво на подвижност на летоци (во овој случај, болни манифестации се проширување на влакнестиот прстен, перфорација на летоци).
 • 2 - уништување на вентилите (најголемата штета ја прават акордите, бидејќи тие се протегаат или се кинат, исто така се манифестира повреда на интегритетот на папиларните мускули.
 • 3 - намалување на подвижноста на летоци (присилно поврзување на комисури, намалување на должината на акордите, како и нивна фузија).

Со постепената прогресија на НМЦ, се појавуваат такви прекршувања:

 1. Развој на тромбоемболизам како резултат на постојана стагнација на голем дел од крвта.
 2. Тромбоза на вентилот.
 3. Мозочен удар. Од големо значење во факторите на ризик од мозочен удар е тромбозата на вентилот што се случи порано.
 4. Атријална фибрилација.
 5. Симптоми на хронична срцева слабост.
 6. Митрална регургитација (делумно одбивање да се вршат функции од страна на митралната валвула).

Инсуфициенција на митрална валвула е вид на валвуларна срцева болест. Патогенезата се должи на нецелосно затворање на митралниот отвор, на што претходи повреда на структурата на вентилите, ткивата под вентилите. Патологијата се карактеризира со регургитација на крв во левиот атриум од левата комора.

Симптоми и знаци

Тежината и сериозноста на МКТ зависи од степенот на неговиот развој во телото:

 • Фаза 1 болест нема специфични симптоми.
 • Фаза 2 не им дозволува на пациентите физички да вежбаат во забрзан режим, бидејќи отежнато дишење, тахикардија, болка во градите, забавување на срцевиот ритам и непријатност се појавуваат веднаш. Аускултацијата со митрална инсуфициенција одредува зголемен интензитет на тон, присуство на позадина на бучава.
 • Фаза 3 се карактеризира со слабост на левата комора, хемодинамички патологии. Пациентите страдаат од постојан недостаток на здив, ортопнеа, забрзан ритам на срцето, чувствуваат непријатност во градите, кожата им е побледа отколку во здрава состојба.

Инсуфициенција на митралната валвула е состојба која е придружена со прелевање на крвта на левиот атриум и постепено доведува до значително кршење на хемодинамиката. Причината е нецелосното затворање на крилјата.

Почетната фаза на болеста може да биде асимптоматска, затоа, митралната инсуфициенција од 1 степен не предизвикува загриженост за пациентот, додека постојаната прогресија на болеста резултира со сериозни компликации и смрт.

Недостаток на митрална валвула со обратен проток на крв (регургитација) од левата комора до атриумот како резултат на нецелосно затворање на вентилите се нарекува митрална инсуфициенција.

Во независна форма, стекната болест е ретка и долго време е бенигна.

497ebf2d8d28ef4ccf739857a6f6c687 - Митрална инсуфициенција развој на симптоми дијагноза како да се третира прогнозата

Но, како дел од комбинирани и комбинирани дефекти, тој е откриен во половина од сите случаи на срцеви мани и брзо доведува до сериозни компликации.

Под притисок, бикуспидниот вентил се затвора и спречува обратно движење. Ако има дупка за време на контракцијата, се јавува регургитација, а дел од крвта се враќа, се протега на левиот атриум.

Како што напредува состојбата, постои постојан пораст на волуменот на срцевите шуплини, зголемен притисок и стагнација во садовите на белите дробови.

Формирање на дефект може да се случи во пренаталниот период, во тој случај се смета за вроден. Причините за оваа патологија можат да бидат:

 • алкохолизам, употреба на дрога и мајки пушење за време на бременоста;
 • јонизирачко зрачење;
 • труење и земање одредени лекови (антибиотици, нестероидни антиинфламаторни);
 • системски и заразни болести.

Етиолошките фактори на стекнатата девијација обично се:

 • стрептококна и стафилококна инфекција со развој на септички ендокардитис;
 • автоимуни заболувања (лупус, мултиплекс склероза);
 • оштетување на миокардот како резултат на срцев удар;
 • пролапс на митралната валвула;
 • Марфанов синдром;
 • повреди на градниот кош со прекин на прстињата или влакната што ги држат.

Релативна инсуфициенција на митралната валвула е забележана со значително зголемување на левата комора. Причината за оваа состојба може да биде проширена кардиомиопатија, дефект на аортата, миокардитис и хипертензија.

симптоматологија

Во почетната фаза на болеста, нема клинички знаци. Идентификувајте го проблемот се добива само за време на инструменталниот преглед на срцето.

Прогнозата зависи од големината на дупката низ која крвта се враќа во левиот атриум.

Оние кои немаат среќа имаат стагнација во белодробните садови, а се појавуваат знаци на исхемија на миокардот и други органи. Таквиот пациент обично ги презентира следниве поплаки:

 • недостаток на воздух за време на вежбање, а потоа и на одмор;
 • срцева астма;
 • замор при извршување на обични активности;
 • кашлица, што е полошо кога лежите;
 • појава на спутум со крв;
 • пастилност или оток на нозете;
 • болка на левата страна во градите;
 • зголемен ритам на срцето, атријална фибрилација;
 • засипнатост на гласот (како резултат на компресија на ларингеалниот нерв со проширен пулмонален труп или лев атриум);
 • тежина во десниот хипохондриум како резултат на зголемен црн дроб.

Кога испитувам таков пациент, се обидувам да забележам присуство на такви знаци на митрална регургитација:

 • акроцијаноза (синкавост на екстремитетите и врвот на носот, ушите) на позадината на општата бледило;
 • испакнати вени на вратот;
 • треперење на градите при палпација, определување на срцев импулс и пулсирање во епигастриумот;
 • со удари, се забележува зголемување на границите на срцевата тапост;
 • за време на аускултација - слабеење на првиот, засилување и разделување на вториот тон, бучава за време на систолата.

Степени на митрална регургитација:

 1. Првиот (јас). Обратниот проток на крв не надминува 25%, состојбата на човекот се карактеризира како задоволителна. Забележана е хипертрофија на срцевиот мускул (леви оддели), што помага привремено да се компензира неуспехот. За некое време, овој механизам ви овозможува да го ограничите зголемувањето на притисокот во мал круг. Симптомите се отсутни.
 2. Вториот (субкомпензиран, II). Лиење е 50%, се развива метеж во белите дробови. Се појавуваат првите знаци на болеста.
 3. Трето (декомпензирана, III). Враќањето на крвта се зголемува на 60 - 90% од вкупниот број. Голем товар на десната комора доведува до негово проширување. Акутна инсуфициенција на митралната валвула од степен 3 може да предизвика пулмонален едем.

дијагностика

Проблемот може да се идентификува со следниве методи:

 1. ЕКГ Тоа ќе покаже знаци на хипертрофија на левите делови на миокардот, а подоцна и на десната комора. Понекогаш е можно да се поправи тахикардија и нарушување на ритамот.
 2. Х-зраци на градите. На него, можете да видите зголемување на левите оддели, поместување на хранопроводот, во подоцнежните фази - хипертрофија на десната комора. Метежот во белите дробови се манифестира со проширување на крвните садови и нејаснотијата на нивните контури.
 3. Фонокардиограм. Многу информативен преглед, во кој е можно да се утврди целата бучава произведена од срцевиот мускул. Знак на болеста ќе биде намалување на звукот на коморна контракција, систолен шум, клик затворање на вентилите.
 4. Повредата е потврдена со ехокардиографија. Ултразвучниот метод открива зголемување на коморите на срцето и нецелосно затворање на митралниот отвор.

Терапии

Третманот на инсуфициенција на митралната валвула во фаза на компензација се состои во постојано следење на пациентот, намалување на физичката активност и користење средства за да се спречи напредокот на болеста. Ако се појават компликации и не постои начин да се реши проблемот хируршки, се користи симптоматска терапија:

 • срцеви гликозиди;
 • диуретици;
 • бета-блокатори;
 • антагонисти на калциум;
 • АКЕ инхибитори;
 • антикоагуланси и раздвојувачи.

симптомите

Симптомите на овој патолошки процес се зголемуваат со развој на инсуфициенција. За време на период на компензирана митрална инсуфициенција, симптомите може да не се појават. Оваа фаза може да даде долг тек (до неколку години) без никакви симптоми.

Субкомпензиран степен на инсуфициенција е придружен со:

 • развој на диспнеа кај пациентот;
 • замор се појавува за време на физичка и ментална работа;
 • слабост;
 • срцеви палпитации дури и во мирување;
 • сува кашлица и хемоптиза.

Во процесот на развој на стагнација во венскиот круг на циркулација на крв, се развива срцева астма, која се манифестира во форма на ноќна кашлица, пациентот "нема доволно воздух". Пациентите се жалат на болка зад градната коска во регионот на срцето, зрачи на левото рамо, подлактицата, ножот и раката (болка во ангина).

Со понатамошниот тек на патологијата, се развива инсуфициенција на десната комора на срцето. Се појавуваат симптоми како што се:

 • акроцијаноза - цијаноза на екстремитетите;
 • оток на нозете и рацете;
 • вени на вратот отекуваат;
 • се развива асцит (акумулација на течност во абдоминалната празнина).

При палпација, се чувствува зголемување на црниот дроб. Зголемениот атриум и белодробниот труп го стискаат ларингеалниот нерв, се појавува засипнатост - синдром на Ортнер.

Во фаза на декомпензирана состојба, кај повеќе пациенти се дијагностицира атријална фибрилација.

Во случај на инсуфициенција на митралната валвула, само a cardiolогист треба да препише третман. Вие не можете да се само-лекувате и да прибегнувате кон народни методи!

Третманот треба да биде насочен кон елиминирање на причината за митрална инсуфициенција, односно на болеста што претходи на патолошкиот процес.

Во зависност од степенот на митрална инсуфициенција и сериозноста на состојбата, може да се изврши третман со лекови, во некои случаи, неопходна е операција.

Благ до умерен степен бара употреба на лекови, чие дејство е насочено кон намалување на срцевиот ритам, вазодилататорни лекови (вазодилататори). Важно е да водите здрав начин на живот, да не пиете или да пушите, за да избегнете состојби на физиолошка преголема работа и психолошки стрес. Прикажување прошетки на чист воздух.

член755 - Дијагноза на симптоми на развој на митрална инсуфициенција како да се третира прогнозата

Со инсуфициенција на митралната валвула од 2 степен, како и во третиот, антикоагуланси се препишуваат за цел живот за да се спречи васкуларна тромбоза.

Инсуфициенција на митралната валвула понекогаш може да се појави без никакви симптоми. Ividивописно изразување на симптомите се определува од повеќе фактори - големината на луменот помеѓу вентилите и обемот на повратната крв.

Главните симптоми на болеста се:

 • појава на отежнато дишење и при изведување на физички вежби и во мирување;
 • кашлица полошо во хоризонтална положба. Во почетната фаза на развој на болеста, тоа е обична сува кашлица, но како што се шири патолошкиот процес, се забележува производство на спутум, често со крвни нечистотии;
 • болка во срцето, болна и угнетувачка природа;
 • оток на долните екстремитети;
 • замор и слабост на телото, што го намалува нивото на перформанси;
 • тежина во стомакот, во регионот на десното ребро - поради зголемување на големината на црниот дроб;
 • нарушување на пулсниот ритам.

Знаците што само специјалист може да ги открие вклучуваат зголемување на волуменот на вените на вратот, специфична кота во левата страна на градите, појава на синкава нијанса на кожата на прстите на горните и долните екстремитети.

Митралната инсуфициенција кај децата се дијагностицира доста често, често во комбинација со други срцеви заболувања. Како што стареат, некои деца доживуваат мало или умерено намалување на обемот на обратен проток на крв, сè до нормализирање на состојбата.

симптомија mitralnoy nedostatochnosti - Митрална инсуфициенција развој симптоми дијагноза како да се третира прогнозата

Симптоми на митрална регургитација

Основата на терапевтските мерки е земање лекови насочени кон отстранување на причините и знаците на болеста. Покрај тоа, овој метод на терапија се препорачува за развој на компликации. Инсуфициенцијата на митралната валвула во двете почетни фази на развој не бара медицинска интервенција. Покомплексен курс вклучува извршување хируршки операции, од кои има неколку. Првиот вид на интервенција е пластика, која се користи во случаи на болест во втората и третата фаза. Постојат три начини да се спроведе:

 • пластика од појас - потпорниот прстен е зашиен на основата на појасот;
 • намалување на должината на акордот;
 • елиминација на издолжениот дел од задниот леток.

Вториот вид на операција се базира на протетика на вентил. Протезите можат да бидат направени од биолошки материјал, на пример, од аорта на животно. Тие често се користат за лекување на митрална регургитација кај деца и жени кои сакаат да имаат бебе во иднина. Покрај тоа, постојат механички протези на вентили кои се направени од медицински легури.

Во постоперативниот период, пациентите треба да земаат антикоагуланси, кои се насочени кон намалување на коагулабилноста на крвта. Во случаи на имплантација на механички вентил, лековите мора да се земаат во текот на животот; кога е вграден биолошки вентил, терапијата со лекови трае не повеќе од три месеци. Со вентил-пластика, употребата на терапија со лекови не е потребна.

Спроведувањето на кој било вид на операција е строго забрането во присуство на сериозни болести кои неизбежно ќе доведат до смрт, како и во тек на срцева слабост, што не е подложно на третман со лекови.

Во независна форма, стекната болест е ретка и долго време е бенигна.

Но, како дел од комбинирани и комбинирани дефекти, тој е откриен во половина од сите случаи на срцеви мани и брзо доведува до сериозни компликации.

Под притисок, бикуспидниот вентил се затвора и спречува обратно движење. Ако има дупка за време на контракцијата, се јавува регургитација, а дел од крвта се враќа, се протега на левиот атриум.

Како што напредува состојбата, постои постојан пораст на волуменот на срцевите шуплини, зголемен притисок и стагнација во садовите на белите дробови.

Со добра компензација за инсуфициенција на митрална валвула, симптомите не се појавуваат. Тешка митрална регургитација се карактеризира со следниве симптоми:

 • Отежнато дишење и нарушување на срцевиот ритам за време на физичка активност (потоа во мирување);
 • Кардијалгија;
 • Замор;
 • Срцева астма (напади на отежнато дишење);
 • Болка, оток во десниот хипохондриум, предизвикана од зголемување на црниот дроб;
 • Оток на долните екстремитети;
 • Сува кашлица со мал спутум, во ретки случаи со нечистотии на крв;
 • Болка во областа на шиење на срцето, притискање, болка по природа, а не поврзана со физичка активност.

Со компензирана митрална регургитација, симптомите може да не се појават неколку години. Тежината на симптомите се должи на моќта на регургитација.

f472049ccdd9ce44de7cffe3004f250a - Митрална инсуфициенција развој на симптоми дијагноза како да се третира прогнозата

Следниве методи се користат за дијагностицирање на митрална регургитација:

 • ЕКГ ви овозможува да идентификувате знаци на преоптоварување и хипертрофија на левата комора и преткомора, во третата фаза - десното срце;
 • Ехокардиографија - утврдување на хипертрофија и дилатација на левото срце;
 • Рендгенски преглед на органите на градниот кош - утврдување на степенот на пулмонална венска хипертензија, степенот на испакнување на лаковите на преткоморите;
 • Вентрикулографија - утврдување на присуството и степенот на регургитација;
 • Вентрикуларна катетеризација - утврдување на динамиката на притисок во коморите на срцето.

Во моментов, постои преголема дијагноза на митрална регургитација. Современите истражувачки методи покажаа дека минимален степен на регургитација може да биде присутен во здраво тело.

Третманот на инсуфициенција на митрална валвула е регулиран од единственото правило: пациент со дијагностицирана митрална инсуфициенција е хируршки пациент. Оваа патологија не е предмет на медицинска корекција. Задачата на а cardiolогист е правилно да го подготви пациентот за операција.

Конзервативниот третман на инсуфициенција на митрална валвула е насочен кон контрола на срцевиот ритам, како и спречување на тромбоемболиски компликации и намалување на степенот на регургитација. Исто така се користи симптоматски третман.

За време на операцијата, митралната валвула е вградена.

Предвидувањата за митрална регургитација целосно зависат од степенот на регургитација, сериозноста на дефектот на вентилот и динамиката на болеста.

Nedostatochnost mitralnogo klapana 1 e1502702728417 - Митрална инсуфициенција развој на симптоми дијагноза како да се третира прогнозата

Назначувањето на третман за инсуфициенција на митрална валвула е можно по утврдување на сериозноста и од која од петте фази е развојот на болеста.

Двете почетни фази - првиот степен (компензација) и умерената (субкомпензација) - не бараат никаква сериозна интервенција. Симптомите практично не се појавуваат или може да се почувствуваат со интензивен физички напор. На овие чекори, превентивните мерки играат важна улога.

Третата фаза - декомпензација - се карактеризира со очигледни срцеви аномалии, особено манифестирани по физички напор. Кога се појавуваат знаци на инсуфициенција на митралната валвула, може да се користи хируршки третман. Во тоа време, пациентите обично се препишуваат:

 • лекови против аритмија;
 • вазодилататори кои го намалуваат тонот на артериолите и ја намалуваат напнатоста на theидовите на аортата;
 • лекови кои ја намалуваат периферната васкуларна резистенција;
 • антитромбоцитни агенси и антикоагуланси за нормализирање на коагулабилноста на крвта и згрутчување на крвта;
 • нитрати, кои го намалуваат протокот на крв во десниот атриум и го намалуваат товарот на него;
 • антибиотици кои спречуваат повторени ревматски напади.

Терапијата на овој чекор е насочена кон подготовка за можна хируршка интервенција.

Четвртата фаза (дистрофична) - подразбира извршување на задолжителни хируршки операции. Во оваа фаза, функционирањето на срцевиот мускул е нарушено, што доведува до влошување на снабдувањето со крв, останување без здив, едем и нарушено функционирање на внатрешните органи се вознемирувачки.

Петтата (терминална) фаза, како по правило, повеќе не е подложна на медицинска и хируршка интервенција поради прекршувања. Пропишани се лекови кои само ја ублажуваат состојбата, но не влијаат на животниот век.

Хируршки третман на инсуфициенција на митрална валвула од 1, 2 степен не е потребен, за разлика од 3 и 4 степени.

Класификација

Инсуфициенцијата на митралната валвула обично се дели во согласност со нејзината етиологија. Значи, болеста може да се класифицира поради нејзиното формирање:

 • Органска форма - регургитација е поврзана со оштетување на бикуспидната валвула.
 • Релативна (или функционална) форма - нема промена во бикуспидната валвула, но присутна е регургитација.

Бидејќи болеста не може да му пречи на лицето и да не се манифестира во акутна форма, според клиничката слика, постојат:

 • Остра форма. Се манифестира со хемодинамички нарушувања и симптоми на стагнација во помалиот круг на циркулација на крвта. Покрај тоа, прогнозата е често неповолна и состојбата е опасна по живот.
 • Хронична форма. Може да се појави без симптоми, но со текот на времето, волуменот и масата на левата комора се зголемуваат.

Исто така, се предлага класификација во согласност со степенот на инсуфициенција на митралната валвула, која сега е широко користена и се заснова на видот на движење на вентилот: од првиот до четврток степен.

Инсуфициенција на митралната валвула од 1 степен: клиничка слика

 1. Незначителен;
 2. Умерена
 3. Изразено;
 4. Тешки.

Со мал степен, регургитација се забележува директно на грбот на митралната валвула. Го има и кај здрави луѓе. Умерен степен значи регургитација што се јавува на еден до еден и пол сантиметри од вентилот.

Со трет степен, обратното движење на крвта достигнува до средината на атриумот. Ова доведува до одредено проширување на атриумот. Тежок степен на инсуфициенција доведува до фактот дека регургитација го окупира целиот лев атриум.

Карактеристичната бучава што лекарот ја забележува при слушање на срцето е главниот симптом. Таа е предизвикана од враќање на крвта од левата комора на левата преткомора.

Со посериозен развој на дефектот, левата комора е принудена да испумпува повеќе крв за да земе оној што се враќа назад во атриумот. Како резултат на тоа, постепено се зголемува, хипертрофии. Во исто време, неговите контракции се интензивираат, што ги чувствува човекот како зголемено чукање на срцето. Овие симптоми се забележуваат особено кога пациентот лежи на левата страна.

Бидејќи како резултат на регургитација, крвта се враќа во атриумот, таа мора да содржи поголем волумен на крв, а исто така постепено се зголемува. Со значителен степен на зголемување, атриумот не се справува со својата функција, бидејќи се појавуваат фибрилација и чести неправилни контракции. Функцијата на пумпање на срцето е намалена.

Понатамошниот развој на степенот на патологија доведува до фактот дека преткоморите генерално не се собираат нормално, туку само треперат. Овие проблеми можат да бидат исполнети со посериозни нарушувања, на пример, формирање на тромби, бидејќи нема нормален проток на крв. Згрутчување на крвта што се формира во срцето е многу опасно, бидејќи може да блокира големи садови, а тоа доведува до оштетување на разни органи, мозочен удар.

На 3 и 4 степени, регургитацијата е многу изразена, што дава дополнително оптоварување на срцето. Едно лице ризикува од срцева слабост, што има симптоми како што се отежнато дишење, оток, кашлање. Оштетените срцеви ткива стануваат поранливи, помалку отпорни на инфекции, така што ризикот од инфективен ендокардитис се зголемува.

Лице со умерен и тежок степен нема целосно снабдување со крв во органите, бидејќи таквото прекршување доведува до намалување на функцијата на пумпање на срцето. Бидејќи органите не добиваат нормална исхрана, целото тело страда, а тоа може да влијае на неговата општа состојба и благосостојбата на пациентот.

симптомите

 • Зголемување на срцевата работа
 • аритмија
 • Замор,
 • оток
 • Диспнеа,
 • Кашлица,
 • Цијаноза,
 • Руменило на митрал.

Симптомите може да се појават во различни комбинации. Со мал степен на сериозност, проблемот со очигледни манифестации можеби не е. Едно лице може да почувствува дека побрзо се изморило, успева да стори помалку за еден ден и полошо толерира физички напор.

Сето ова обично не се перцепира како симптоми на срцев проблем, па патолошкиот процес продолжува да напредува.

Ако симптомите се идентификуваат и дијагностицираат, тогаш треба да ја откриете причината за болеста на срцевиот залисток. Прво на сите, потребно е да се третира болеста што доведе до оваа состојба. Ако проблемот е лесен или умерен, тогаш, како по правило, не е потребен дополнителен третман.

Ако степенот на лезијата е посериозен или се појавиле компликации (срцева слабост, аритмија), тогаш ќе бидат потребни лекови.

Хируршки третирани со операции извршени за време на кардиопулмонален бајпас.

За време на пластични операции, кои се изведуваат на 2-3 степени од болеста, може да се инсталира специјален прстен за поддршка во близина на грчевите, акордите и грчевите се скратуваат. По операцијата, протокот на крв е нормализиран, а неговиот сопствен вентил останува.

Ако пластичната хирургија не донесе резултати или ткивата е сериозно оштетена, тогаш протетиката е неопходна. Се користат биолошки или механички протези. За производство на биолошки животински ткива се користат, механичките се направени од специјални легури.

 • По пластична хирургија, антикоагулантна терапија не е потребна.
 • По имплантација на биолошка протеза, земањето антикоагуланси е потребно 2-3 месеци.
 • По инсталирањето на вештачка протеза, антикоагуланси се препишуваат за континуирана употреба.

Успехот на третманот и тоа како ќе се чувствува човекот по операцијата, зависи од степенот на манифестации на инсуфициенција и регургитација, од динамиката на болеста и индивидуалните карактеристики. Важно е да не се одложува дијагнозата и третманот.

Кога тие се нецелосно затворени преку вентилот, се ослободува премногу крв, што предизвикува негово повторно полнење и формирање на застојани процеси, зголемување на притисокот.

Сите знаци доведуваат до зголемување на инсуфициенцијата на МК.

Со лезии од тип 1, движењето на вентилите е нормално. Во такви случаи, акутната инсуфициенција има тенденција да биде централна или умерено да отстапува од централната. Првиот тип е главно последица на дилатација на влакнестиот прстен на вентилот, но може да има поретки механизми. Со овој тип, хируршки третман на инсуфициенција на митрална валвула од 1 степен не се изведува. Прогнозата е поволна.

 • Системски и автоимуни болести.
 • Повреди.
 • Ревматизам.
 • Исхемија на срцето.
 • Болка во левата страна на градната коска.
 • Невозможноста на полн здив и чувство на недостаток на воздух.
 • Нарушувања во ритамот на срцето.
 • Можна е појава на главоболки и вртоглавица, губење на свеста.
 • Субфебрилна температура.

Со инсуфициенција на митралната валвула од 2 степен, се забележува прекумерно движење на вентилите. Тежината може да има широк опсег. Можно е само дел од листот на вентилот да излегува над линијата на влакнестиот прстен во систолата, но точката на затворање останува под рамнината на влакнестиот прстен.

 • Вирусен ендокардитис.
 • Ревматски процеси.
 • Системски лупус еритематозус.
 • Руптура на тетива поради повреда.
 • Промени во клапните на вентилите.
 • Појава на отежнато дишење по физички напор.
 • На прегледот белешки поместување на границите на срцето.
 • Може да се забележи бран во срцето и перитонеумот.
 • Мало зголемување на крвниот притисок.

Ако ги игнорирате симптомите, инсуфициенцијата на митралната валвула од 1 и 2 степен може да се влоши.

Лезијата од типот 3 се евидентира кога се забележува ограничување на движењето на летоци. Овој тип е поделен на подтипови 3а и 3б.

 • Со подтипот 3а, ограничувањето е „структурно“ (најчесто последица на ревматизам) и движењето на летокот е нарушено и во систолата и во дијастолата.
 • Со подвидот 3б, ограничувањето на „функционалното“ и целосно затворање на вентилите не може да се случи, бидејќи митралната валвула во систолата се влече во насока на врвот на левата комора, ова може да се должи на дилатација и / или поместување на папиларните мускули. Етиолошкиот фактор во појавата на подтипот 3б е често срцева исхемија и во такви случаи се користи терминот „митрална инсуфициенција на исхемична генеза“. Со подтипот 3б, движењето на појасот во дијастолата е нормално.

Митрална регургитација од 3 степен ги има следниве симптоми:

 • Зголемување на црниот дроб.
 • Појавата на едем.
 • Кашлица
 • Зголемен венски притисок.

Поразот од типот 4 се припишува на тешка срцева болест. Последниот степен се манифестира со регургитација до горниот дел на атриумот. При поставување на овој степен, пациентот станува хируршки и му треба медицинска корекција.

Ако пациентот планира да изврши интервенција на срцевиот мускул, предоперативна проценка на степенот на инсуфициенција на митрална валвула со помош на транссезофагеален трансдуцерот дава одговор на три клучни прашања:

 • Колку е тешка патологијата?
 • Кој е механизмот на болеста и каде точно се манифестира лезијата?
 • Дали е можно да се изврши хируршка пластична хирургија (корекција)?

Тежината на инсуфициенцијата на вентилот понекогаш се класифицира како тривијална, лесна, умерена и тешка. Ова одговара на класификација од 1 до 4.

Дводимензионална студија често овозможува да се сомневате дека постои инсуфициенција на изразен степен. Некои откритија може директно да го покажат ова.

На пример, знаците може да бидат:

 • значително кршење на затворањето на вентилите.
 • структурна аномалија на појас.
 • хемодинамски последици од тешка митрална регургитација (преоптоварување волумен на левата страна на срцето или знаци на пулмонална хипертензија).

За да се утврди сериозноста на инсуфициенцијата на митралната валвула, се користат следниве методи:

 • Деталното дводимензионално испитување на срцето е исклучително важно за точната локација на лезијата.
 • Доплерографијата во боја останува најлесниот и најдобриот метод за скрининг за присуство на МН, бидејќи овој метод има висока чувствителност и специфичност.
 • Спектралната доплерографија исто така овозможува проценка на сериозноста на неуспехот.

Веднаш штом ќе се утврди присуство на тешка инсуфициенција, следното е да се утврди механизмот на митрална регургитација и точната локација на лезијата, така што ќе може да се формулира соодветен хируршки план. Точна локализација на лезиите бара систематска студија со употреба на дводимензионална слика. Целта на систематската студија за митралната валвула е да се добијат бројни слики од сите делови на вентилот и да се идентификува секој сегмент на вентилите.

Во зависност од големината на луменот и степенот на сериозност на регургитација, се утврдуваат клиничките степени на манифестација на митрална инсуфициенција:

 • Инсуфициенција на митралната валвула од 1 степен - компензирана се карактеризира со мал проток на крв (помалку од 25%) и повреди само од структурата на вентилот. Благосостојбата во исто време не се менува, нема симптоми и поплаки. ЕКГ-дијагностиката не открива патологија до овој степен. За време на аускултацијата, cardiolогистот слуша помал шум за време на систолата кога ќе се затворат удирачките вентили, границата на срцето е малку поширока од нормалната.
 • За митрална инсуфициенција од 2 степен, субкомпензирано, атријално полнење со крв е скоро до половина (до 25-50%). Белодробна хипертензија се развива за ослободување на атриумот од крвта. Едно лице во овој момент страда од отежнато дишење, тахикардија дури и за време на одмор, сува кашлица. ЕКГ дијагностицира промени во атриумот. За време на слушањето, се одредуваат звуци за време на систолата, границите на срцето се зголемуваат, особено лево (до 2 см).
 • Инсуфициенција на митралната валвула од 3 степен е придружена со полнење на левиот атриум со крв до 90%. Неговите wallsидови се зголемуваат во големина. Започнува декомпензирана фаза, во која крвта не се отстранува од атриумот. Се појавуваат симптоми како што се едем, зголемување на големината на црниот дроб за време на палпација. Постои зголемување на венскиот притисок. Дијагностицирани се знаци на ЕКГ: зголемување на левата комора, митрален заб. Со аускултација - зголемен шум во систолата, проширување на границите на срцето, особено лево.
 • Митрална регургитација од 4 степени се нарекува дистрофична. Постојат патолошки структурни промени во вентилот, стагнација на крв во белодробната циркулација. Симптомите на третиот степен значително се зголемуваат. Хируршките операции се многу широко користени во оваа фаза и даваат поволно одобрение.
 • 5 степени - терминал. Пациентите имаат клиничка слика за третата фаза на кардиоваскуларна инсуфициенција. Состојбата на пациентот е многу сериозна и не дозволува хируршки интервенции. Прогнозата на патологијата е крајно неповолна, најчесто тоа е фатален исход поради компликации.

Дијагноза на болест на митралната валвула

Пациентите со инсуфициенција на митралната валвула во срцето често имаат атипични комори, а срцевата анатомија е искривена. Ова може да го отежни извршувањето на транссезофагеалната ехокардиографија, бидејќи се менува појавата на разни ултразвучни делови од срцето.

Промените во пред-оптоварувањето, по-оптоварувањето, контрактилноста и усогласеноста на миокардот може да имаат значителен ефект врз појавата на потокот на регургитација. Покрај тоа, во операционата сала, сите овие фактори можат да бидат под влијание на општа анестезија. Неколку автори документираа дека сериозноста на митралната регургитација се намалува за најмалку 1 по индуцирање на анестезија. Овие промени се најмалку изразени при кршење на валвуларни прстиња и најизразени кај пациенти со функционална форма на болеста.

Промената на состојбата на другите вентили исто така може да влијае на митрална регургитација. На пример, кај пациенти со значителна стеноза на аортата, сериозноста на митралната регургитација претежно се намалува по замената на аортната валвула, бидејќи се намалува притисокот во левата комора. Затоа, доктор кој ја проценува сериозноста на инсуфициенцијата на митралната валвула треба да има добро познавање на клиничките состојби достапни за време на прегледот.

Дијагнозата на митрална регургитација треба да се заснова на следниве сеопфатни мерки:

 • разговор, преглед, палпација и удари, аускултација на пациентот;
 • Податоци за ЕКГ (електрокардиограм);
 • податоци за градите на Х-зраци;
 • податоци за ехокардиографија;
 • податоци за ултразвук на срцето;
 • резултати од звук на срцевата празнина;
 • податоци за вентрикулографија.

Компетентно земање анамнеза при темелно испитување, испитување, палпација и удирање на пациентот може да го координира лекарот за понатамошни студии за точна дијагноза. Со удари, се одредуваат проширените граници на срцето, особено на левата страна. За време на аускултацијата, во зависност од степенот на митрална инсуфициенција, се откриваат систолни шум со различен интензитет.

Според х-зраци и ЕКГ, се дијагностицира проширување на левата комора и преткомора.

Најинформативната дијагностичка метода е ехокардиографија, тука можете да го процените дефектот и степенот на оштетување на самиот вентил. За поспецифична дијагноза во присуство на атријална фибрилација, се користи трансхрана ехокардиографија.

Дијагностичките мерки за митрална инсуфициенција се сложени и се состојат од неколку фази. Прво на сите, лекарот треба да ја проучи медицинската историја на пациентот - ова е потребно за да се утврди вродена или стекната форма на болеста кај возрасни и деца. По ова, треба да се разјасни присуството и степенот на интензитет на симптомите, што ќе му помогне на специјалистот да утврди акутен или хроничен тек на болеста.

Следниот чекор во дијагнозата е да се спроведат лабораториски испитувања на крвта и урината на пациентот. Општа студија е неопходна за откривање на воспаление или придружни нарушувања. Биохемиски тест на крвта се изведува за да се утврди концентрацијата на урична киселина и холестерол. Имунолошката анализа овозможува да се процени присуството на антитела.

Инструменталните дијагностички техники вклучуваат:

 • ЕКГ - спроведена за откривање на нарушувања на срцевиот ритам;
 • Ехокардиографијата е главниот начин за проучување на митралната валвула кај деца и возрасни;
 • катетеризација на срцевите шуплини;
 • СКТ и МНР се техники кои му овозможуваат на специјалистот да добие точна слика за заболениот орган;
 • фонокардиограм - техника за откривање на бучава;
 • CCG - се изведува за да се добие точна слика на крвните садови на срцето, со употреба на медиум за контраст;
 • радиографија на белите дробови.

По добивањето на сите резултати од прегледот, лекарот пропишува најефективна терапија со лекови и хируршка операција.

 • Инспекција
 • Анализа на урина и крв (општа, биохемиска, имунолошка);
 • ЕКГ;
 • Доплер ехокардиографија;
 • Ултразвук на срцето.

Други методи може да се користат за да се постави дијагноза, но овие се основни, а почесто и не се доволни.

Прегледот и разговорот со пациентот ни овозможуваат да ги идентификуваме симптомите и да сугерираме присуство на патологија. Неопходно е да се открие со што боледувало некое лице, која е неговата наследност. Анализите можат да утврдат присуство на воспалителен процес, ниво на холестерол, шеќер, протеини во крвта и други важни индикатори. Ако се детектираат антитела, може да се претпостави воспаление или инфекција во срцевиот мускул.

За дијагноза: ЕКГ е задолжителен, што ја покажува ритмичноста на срцето, помага да се открие присуство на аритмија и други слабости, да се процени дали има преоптоварување на срцето и дали неговите оддели се зголемени. Главниот метод е ултразвук или ехокардиографија.

 • Проценете ја состојбата на залистоците на вентилите;
 • Да видиме како ролетните се затвораат;
 • Разберете ја големината на коморите и преткоморите;
 • Измерете ја дебелината на wallsидовите на срцето;
 • Откријте задебелување на внатрешната обвивка на срцето.

Доплер ехокардиографијата е студија која покажува како се движи крвта. Овој дијагностички метод овозможува да се идентификува обратен проток на крв, што е карактеристично за таков дефект.

дијагностика

Почнувајќи од третиот степен, со јасно изразени патолошки промени, тие прибегнуваат кон хируршка реставрација на вентилот. Неопходно е да се направи што е можно поскоро за да не се појават неповратни дистрофични промени во левата комора.

Следниве индикации за операција се:

 • обратен одлив на крв е повеќе од 40% од исфрлањето на крвта од срцето;
 • нема позитивен ефект во третманот на ендокардитис од инфективна природа;
 • неповратни склеротични промени на митралната валвула;
 • тешка дилатација на десната комора, дисфункција на систола;
 • васкуларен тромбоемболизам (еден или многу).

ostraya i khronicheskaya mitralnaya nedostatochnost - Митрална инсуфициенција развој на симптоми дијагноза како да се третира прогнозата

Изведете реконструктивни операции на вентилските клапи, неговиот прстен. Ако таквата операција не е можна, тогаш вентилот се реконструира - отстранувајќи го оштетениот и заменувајќи го со вештачки.

Современата медицина ги користи најсовремените ксеноперикардијални и синтетички материјали за замена на митралната валвула. Постојат и механички протези кои се направени од специјални метални легури. Биолошките протези вклучуваат употреба на животинско ткиво.

Прогноза

Прогнозата за третман на инсуфициенција на митралната валвула од степен 1, 2 е поволна, под услов лекарот што присуствува постојано да ги следи и да ги следи препораките. Во овој случај, едно лице ја задржува својата способност за работа. За жените, дијагнозата не е контраиндикација за бременост и раѓање дете.

Испитувањето е доволно да се спроведе еднаш годишно со користење на ултразвук. Бидејќи фазата 1 е многу тешка за дијагностицирање, се препорачува пациентите да пристигнат на состанокот и да ги следат упатствата на лекарот навремено.

Прогнозата за инсуфициенција на митралната валвула од 3 и 4 степен во голема мера зависи од текот на болеста. Ако има инфекција, тогаш ова може да доведе до нарушувања во циркулаторниот систем. Исто така, хронична форма на патологија има неповолна прогноза. Опасноста во овие фази е појавата на срцева слабост. Статистичките податоци покажуваат дека скоро сите пациенти живеат повеќе од 5 години, а 4/5 од вкупниот број - повеќе од 10 години.

Дури и при третман на инсуфициенција на митрална валвула од 1, 2, 3 степени, може да се појави релапс. Затоа, ако некое лице не покаже симптоми, тогаш превенцијата е сè уште неопходна.

Оваа болест е опасна патологија, затоа е исклучително важно да се спроведат мерки за да се спречи нејзиното појавување.

99cf5a2d0fa019e71e68ea4dc1593c12 - Митрална инсуфициенција развој на симптоми дијагноза како да се третира прогнозата

Спречување на митрална регургитација е поделена на следниве видови:

 • примарна - за да се спречи болеста;
 • средно, што се користи кога болеста влегува во хронична форма.

Правилата за примарна превенција:

 • спречување на појава на болеста со зголемување на имунитетот, спроведување на мерки за стврднување
 • избегнување на стресни ситуации;
 • спречување на инфективен ендокардитис;
 • навремено идентификување на симптомите и почеток на третман при првите клинички знаци, за да не се предизвика развој на срцеви заболувања;
 • ограничена физичка активност;
 • систематска консултација на a cardiolогист и ревматолог;
 • отфрлање на лоши навики;
 • задолжителен третман на инфективни фокуси како што се кариес и воспаление на крајниците.

Секундарната превенција вклучува спречување на развојот на болеста. За ова, специјалист (ревматолог, cardiolогист или кардиохирург) пропишува лекови насочени кон такво дејство:

 • подобрување на снабдувањето со крв во срцевите ткива;
 • проширување на крвните садови;
 • зголемување на бројот на контракции на срцевиот мускул;
 • намалување на висок крвен притисок.

Исто така, лекарот препишува гликозиди, диуретици и антибиотици според индикации.

Работата на срцето во голема мера зависи од присуството на вродени и стекнати патологии. Не сите знаат дека едноставните заразни болести можат да предизвикаат срцеви заболувања. Ако се дијагностицира инсуфициенција на митрална валвула од 1 степен, тогаш болеста бара последователни консултации со специјалист и спроведување на сите препораки. Можеме да кажеме дека со соодветно навремено лекување, животот на една личност може да се продолжи.

Спречувањето на таквата болест е поделена на примарна и секундарна, односно во присуство на хронична форма на болеста. Правила на примарни превентивни мерки:

 • превенција и навремено отстранување на болести, во фаза на првите клинички знаци кои можат да доведат до развој на таков срцев дефект;
 • стврднување на телото;
 • редовно испитување од ревматолог и cardiolогист.

Секундарната превенција се состои во спречување на ширење на процесот на болеста. За ова, потребно е да се подложи на третман со лекови на такво заболување, во кое често се препишуваат диуретици и гликозиди, како и лекови за проширување на крвните садови и подобрување на состојбата на срцевите мускули. Спречување на повторување се состои во земање антибиотици, стврднување и лекување на заразни болести.

Поволна прогноза за митрална инсуфициенција од 1-2 степени е дадена во скоро 100% од случаите. Пациентот може да остане здрав многу години. Важно е да бидете надгледувани од специјалисти, да бидете подложени на консултации и дијагностички прегледи. Со такви фази на болеста, дозволена е дури и бременост и раѓање дете. Дозволата за породување во овие случаи се спроведува со царски рез.

Потешките патолошки промени во случај на инсуфициенција доведуваат до сериозни прекршувања на циркулаторниот систем како целина. Лошата прогноза обично се претпоставува кога хроничен тек се приклучува на срцева слабост. Стапките на смртност во оваа категорија се доста високи.

Митралната инсуфициенција е сериозен дефект, затоа, неговата идентификација, дијагноза, третман не треба да се одложува.

Главните мерки за спречување на оваа патологија се насочени кон спречување на развој на компликации. Како прво, тоа е:

 • здрав начин на живот на пациентот;
 • умереност во храната;
 • отфрлање на масни и зачинети;
 • откажување од алкохол и пушење.

Примарната превенција започнува во детството и вклучува елементи како стврднување, навремено лекување на заразни болести, вклучувајќи кариес на забите и воспалителни болести на крајниците.

Секундарната превенција се состои во земање лекови кои ги шират крвните садови (вазодилататори), го подобруваат протокот на крв и го намалуваат крвниот притисок.

Митралната инсуфициенција може да даде релапс дури и по операцијата. Затоа, треба да се грижите за себе, да ги земате сите лекови препишани од лекарот, да ги следите неговите совети.

Tatyana Jakowenko

Главен уредник на Detonic онлајн магазин, cardiolогист Јаковенко-Плахотнаја Татјана. Автор на повеќе од 950 научни статии, вклучително и во странски медицински списанија. Тој работел како cardiolогист во клиничка болница повеќе од 12 години. Тој е сопственик на современи методи за дијагностицирање и лекување на кардиоваскуларни заболувања и ги спроведува во неговите професионални активности. На пример, тој користи методи на реанимација на срцето, декодирање на ЕКГ, функционални тестови, циклична ергометрија и многу добро ја познава ехокардиографијата.

Веќе 10 години е активен учесник во бројни медицински симпозиуми и работилници за лекари - семејства, терапевти и cardiolогисти. Тој има многу публикации за здрав начин на живот, дијагноза и третман на срцеви и васкуларни заболувања.

Тој редовно ги следи новите публикации на европски и американски cardiology списанија, пишува научни статии, подготвува извештаи на научни конференции и учествува на европски cardiolконгреси на оги.

Detonic