Локално забавување на интравентрикуларната спроводливост

Кондуктивниот систем потекнува од јазолот на синоатријалната зона, во која потекнува синусниот ритам, од тука импулсите одат во атриовентрикуларниот јазол и влегуваат во нозете на пакетот на Неговиот.

Делумни блокади се појавуваат кај здрави луѓе, затоа не се однесуваат на болести. Но, ако нивното потекло е забележано во позадина на срцеви заболувања, тогаш се бара да се преземат медицински мерки.

Причините за следново:

 • Срцев удар.
 • Исхемична болест
 • Кардиосклерозата е патолошки процес кој влијае на миокардот, се забележува размножување на сврзното ткиво, се формираат лузни од различни големини и локализација. Во овој случај, патологијата е забележана во однос на позадината на атеросклероза.
 • Срцева слабост.
 • Срцева болест.
 • Високи нивоа на тироидни хормони.
 • Висок крвен притисок.
 • Хипертрофија на срцето - лезија со тешкотии во договорот.
 • Миокардитис е воспалителна лезија на срцевиот мускул.
 • Кардиомиопатија - зголемување на големината на срцето, неговата инсуфициенција, влошување на отчукувањата на срцето, спроводливост.

Провокаторите на повредата можат да бидат нерамнотежа на електролити, прекумерно внесување на одредени лекови, белодробни заболувања, белодробна емболија и други фактори.

Кондуктивниот систем започнува со синоатријалниот јазол, кој е извор на синусниот ритам. Од него, импулсите преку специјализираните клетки влегуваат во атриовентрикуларниот јазол лоциран во зоната на поврзување на преткоморите и коморите. Понатаму, преминот на импулсите се изведува преку систем на Неговите влакна.

Знаците на делумна блокада на импулсите во регионот на десната нога понекогаш се наоѓаат во позадина на целосно здравје и се сметаат за вродени карактеристики.

Но, честопати ненадејниот проблем на импулсите е последица на срцеви заболувања. Можни причини за патологија на интравентрикуларна спроводливост:

 • миокарден инфаркт
 • напади на исхемија
 • атеросклеротична кардиосклероза,
 • срцева слабост,
 • миокардна дистрофија,
 • миокардитис,
 • срцеви мани
 • кардиомиопатија
 • артериска хипертензија,
 • хипертрофија на срцето.

Нарушувањата во спроводливоста понекогаш се предизвикани од електролитен дисбаланс, интоксикација со лекови, тиреотоксикоза, хронична опструктивна белодробна патологија, белодробен тромбоемболизам.

Сите можни причини за неуспех може да се поделат во две големи групи: срцеви - предизвикани од патологија на срцето и не-срцеви - предизвикани од други нарушувања.

 • срцеви мани;
 • миокарден инфаркт;
 • миокардитис;
 • срцева исхемија;
 • кардиомиопатија;
 • коронарна артериосклероза;
 • последиците од хируршките интервенции (на пример, поради протетика на валвула, аблација на катетер со радиофреквенција).
 • васкуларна дистонија;
 • ендокрини проблеми: хипотироидизам, дијабетес мелитус;
 • нарушувања на респираторниот систем со ткивна хипоксија - бронхоспазам, хронично воспаление;
 • ирационални лекови;
 • артериска хипертензија;
 • труење со алкохол;
 • земање лекови;
 • бременост

Неисправноста на сигналот не секогаш укажува на патологија. На пример, делумно кршење на спроводливоста по должината на десната нога од неговиот пакет се смета за варијанта на нормата, карактеристична за одделните млади луѓе.

Повреда на спроводливата функција на миокардот може да биде трајна и минлива. Привремените „дефекти“ се откриваат во однос на позадината на физичката активност (на пример, на тренинзи и натпревари). Ако по одмор ситуацијата се нормализира, нема причина за загриженост. Но, ако проблемот продолжи, а промените се видливи на ЕКГ, треба да ве прегледа специјалист.

Со синоаурикуларна блокада, се јавува целото срцебиење. Потоа, следува пауза. Пациентите понекогаш чувствуваат:

 • „Замрзнување“ или краткорочен срцев застој;
 • остар засилен „удар“.

Ваквите изолирани симптоми ретко доведуваат до лекар. Почесто откриени по инфекција со насочено испрашување. ЕКГ студија ви овозможува да го потврдите комплицирачкиот фактор на болеста, да се сомневате во миокардитис.

За пациент кој зема препарати за дигиталис, слика со ЕКГ укажува на почеток на негативните ефекти од предозирање и итна потреба за прекинување на лекот.

Синоаурикуларен блок може да се појави ноќе, тогаш треба да размислите за учество на зголемен тон на вагусниот нерв. Истиот механизам делува на срцето во случај на повреда на окото (мозочен удар), компресија на каротидните артерии.

Нарушување на атријалната спроводливост е забележано со митрална стеноза со хипертрофија на десниот атриум.

Атриовентрикуларната блокада ретко се јавува како случајна појава. Ако се детектираат карактеристични знаци на ЕКГ, пациентот треба внимателно да се испита, бидејќи областите на нецелосно нарушување на спроводливоста на крајот се претвораат во целосна диференцијација на атријалните и вентрикуларните контракции.

Ова може да предизвика сериозни последици без третман, кои се манифестираат во намалување на снабдувањето со крв во внатрешните органи и мозокот.

Атриовентрикуларниот поглед се карактеризира со присуство на длабока и раширена лезија.

 • пост-инфективен или септички миокардитис;
 • цикатриелни промени во миокардот со дифузна кардиосклероза, миокарден инфаркт;
 • тешка атеросклеротична лезија на коронарните садови.

Постојат 3 степени на такви прекршувања. Ако по третманот исчезнат промените на ЕКГ, тогаш можеме ретроспективно да зборуваме за нецелосно оштетување на патеките или првиот степен и нивно враќање.

Вториот и третиот степен се одликува со упорност и постојаност. Долгорочната патологија доведува до прекин на врските помеѓу преткоморите и коморите. Клиничките манифестации зависат од фреквенцијата на независни контракции на коморите.

Ако фреквенцијата на отчукувањата на срцето е во опсег од 40-50 во минута, се појавува вртоглавица кај пациенти, можна е краткотрајна несвестица.

Екстремен степен на нарушување на атриовентрикуларната спроводливост се смета за развој на синдромот Моргажни-Едемс-Стоукс. Во овој случај, фреквенцијата на вентрикуларни систоли се намалува на 25-20 во минута. Состојбата може да биде опасна по живот, бидејќи предизвикува хипоксија на мозочните клетки.

Во зависност од физиолошките услови што се појавиле, се разликуваат типови на нарушувања на спроводливоста на импулсот:

 • создавање пречка во областа помеѓу нормалното ткиво на миокардот и променетата област;
 • зачувување на размножување со мала брзина во патолошката зона;
 • вклучување на импулсот во погодената област со последователна блокада;
 • можноста да помине само во една насока, прекинувајќи го протокот на враќање.

Една од ритамските патологии поради последната опција е пароксизмална тахикардија, при што импулсите поминуваат само од коморите до преткоморите преку дополнителен пакет Кент.

Нарушената и проширена форма на вентрикуларен комплекс укажува на екстрасистола или изменета спроводливост

Бидејќи патологијата на спроводливост не е изолирана, но е последица на други болести, предвидување е дозволено само земајќи го предвид клиничкиот тек, ефективноста на третманот на основната болест.

Блокадата на блокот на гранките на левиот пакет го зголемува ризикот од смрт за 5 пати. Блокот на десната нога не се смета за фактор на ризик за срцеви заболувања.

Нарушувања со два зраци претходи на премин кон целосна атриовентрикуларна блокада годишно кај 5% од пациентите. Страв од зголемување на спроводливоста треба да биде со наизменичен вид на промена.

Ако се појавија блокади во акутната фаза на миокарден инфаркт, тогаш смртноста се зголемува на 50%. Ова укажува на заеднички фокус на некроза.

Интравентрикуларната спроводливост не може да се смета изолирано од целата срцева патологија. Видот на блокада е важен во дијагнозата, целта и изборот на третманот.

438 01 - Локално забавување на интравентрикуларната спроводливост

Спроведувањето на срцевиот мускул е концепт што ја рефлектира возбудата на деловите на спроводниот систем, што е претставено со синоатријалниот јазол во десната преткомора, проводните влакна во theидот на преткоморите, атриовентрикуларниот јазол помеѓу преткоморите и коморите , и две нозе од неговиот пакет во дебелината на коморите, завршувајќи во влакната од Пуркиње.

работата на спроводниот систем на срцето, неговите клучни компоненти се индицирани

Нормално, срцевиот ритам се изведува со фреквенција од 60 - 80 контракции во минута. Одложената спроводливост на импулсот, што може да се појави во кој било дел од срцевиот мускул, доведува до фактот дека ритамот „залута“ на нормална фреквенција и се развива целосен или делумен срцев блок. Причините за ова можат да бидат и доста безопасни, и поради сериозни срцеви заболувања.

Неопходно е да се направи разлика помеѓу концептите на "забавување" и "повреда" на спроводливоста. На пример, ако пациентот во заклучокот за ЕКГ видел таква фраза како „атриовентрикуларната спроводливост е забавена“, тогаш тоа значи дека тој има епизоди на атриовентрикуларна блокада од 1 степен.

Забавувањето на спроводливоста укажува на тоа дека пациентот има блокада од 1 степен, што, во принцип, не е опасно во моментот, но со голема веројатност да премине во блокада од 2 и 3 степен, што веќе може да претставува закана за здравјето, па дури и до животот.

Ако протоколот за ЕКГ се однесува на повреда на спроводливоста, тогаш ова значи дека пациентот има соодветна блокада од 2 или 3 степени.

Повреда на спроводливоста на срцето може да биде целосна кога импулсот не се спроведува целосно преку одреден дел од срцето, или делумно (нецелосно) кога се спроведува импулсот, но со задоцнување. Целосните блокади се многу поопасни од нецелосните.

Причините за појавата на болеста можат да бидат сосема различни. Следното се смета за главно:

 1. 1.
  Кај апсолутно здрава личност, релативно често се јавуваат локални нарушувања на интравентрикуларната спроводливост на десната нога на таканаречениот Негов пакет.
 2. 2.
  Ако детето има отворен овален прозорец на срцевиот мускул, тогаш ова може да доведе до локално нарушување на интравентрикуларната спроводливост на срцето кај децата.
 3. 3.
  Можно е целосно да се блокира која било од нозете на неговиот пакет. Ова може да се случи поради појава на болести на срцевиот мускул како хипертрофија на миокардот (задебелување и размножување на срцето) за време на развој на валвуларни дефекти на вентилите, акутен миокарден инфаркт на срцевиот мускул, коронарна срцева болест. Истите проблеми може да се појават за време на болести на бронхиите и белите дробови, на пример, со опструктивен бронхитис, бронхиектазии, за време на развој на бронхијална астма. Лекарите се среќаваат со слични феномени за време на појавата на миокардитис, кардиомиопатија, кардиосклероза после инфаркт.
 4. 4.
  Во некои случаи, можно е неспецифично кршење на интравентрикуларната спроводливост, што се јавува поради неправилно, некоординирано работење на еден или повеќе системи на срцевиот мускул. Обично, ова може да предизвика забавување на срцевите контракции со нецелосна блокада, а во случај на целосен неуспех на контролниот импулс, можно е практично запирање на миокардот. Ваквите прекршувања се јавуваат поради појавата на пророкот на срцето, формирање лузни или лузни на него и разделување во самите комори. Најчесто тоа се случува поради воспалителни процеси или органско изложување. Исто така, може да резултира од неправилна употреба на одредени лекови.

Како е дијагнозата

Со цел точно да се утврди повредата на проодноста во првата фаза, лекарите користат електрокардиограф. Ако се откријат ритмички недоследности, се врши мониторинг на Холтер - специјализиран вид ЕКГ. Третата фаза ќе биде проучување на локалитетот на патологија со помош на електро-Хис зракот.

Некои медицински тестови кои утврдуваат локално кршење на интравентрикуларната спроводливост, сугерираат тестови со физички напор. Благодарение на нив, можно е да се утврди точна слика за текот на болеста и да се открие каков вид на срцев блок ја придружува патологијата. Од тоа колку компетентно ќе се спроведе дијагнозата, ќе зависи од третманот.

Срцев импулс се формира во клетките на синусниот јазол, поминува низ атриовентрикуларниот спој и оди до коморите, во кои патеките се претставени со пакет од Неговите. Отпрвин оди по септумот, потоа се дели на гранки, десниот се спушта во истоимената комора, а левиот се дели на предниот и задниот дел, симулирајќи контракции на левата комора.

Директно во мускулниот слој на срцето, проводните клетки се мали влакна на Пуркиње.

напис1147 - Локално забавување на интравентрикуларната спроводливост

Со намалување на брзината на размножување на пулсот, се јавува блокада на нозете. Ова не е независна болест, но се јавува кога оштетување на срцевиот мускул, пулмонална патологија, нерамнотежа на електролитите.

Анамнеза и физички преглед може да откријат аритмии и да сугерираат можни причини, но за дијагноза на аритмии е потребен ЕКГ во 12 одводи. Податоците добиени за време на испитувањето ја утврдуваат врската помеѓу симптомите и ритамот.

ЕКГ како систематски пристап ви овозможува да мерите интервали и да идентификувате суптилни неправилности. Главните дијагностички знаци се фреквенцијата на атријални контракции, фреквенцијата и регуларноста на вентрикуларните контракции и односот помеѓу нив. Неправилното активирање на атријалните и вентрикуларните контракции се класифицираат како редовно неправилни или неправилно неправилни (шемата не може да се открие). Редовно краткорочно нарушување во редовниот ритам (на пример, екстрасистола).

Detonic - уникатен лек кој помага во борбата против хипертензијата во сите фази од нејзиниот развој.

Detonic за нормализација на притисокот

Сложениот ефект на растителните компоненти на лекот Detonic на theидовите на крвните садови и автономниот нервен систем придонесуваат за брзо намалување на крвниот притисок. Покрај тоа, оваа дрога спречува развој на атеросклероза, благодарение на уникатните компоненти кои се вклучени во синтезата на лецитин, аминокиселина која го регулира метаболизмот на холестерол и спречува формирање на атеросклеротични плаки.

Detonic не зависност и синдром на повлекување, бидејќи сите компоненти на производот се природни.

Детални информации за Detonic се наоѓа на страницата на производителот www.detonicnd.com.

Брадиаритмии

ЕКГ дијагнозата на брадиаритмии зависи од присуството или отсуството на P-бранови, морфологијата на P-брановите и односот помеѓу P-брановите и QRS комплексите.

Во брадиаритмии, надвор од врската помеѓу P-брановите и QRS комплексите, може да се предложи дисоцијација на AV; ритамот на лизгање може да биде нодуларен (тесен QRS комплекс) или вентрикуларен (широк QRS комплекс).

Редовната брадиаритмија со сооднос 1: 1 помеѓу P-брановите и QRS комплексите укажува на отсуство на AV блок. P-брановите што претходи на QRS укажуваат на синусна брадикардија (ако P-брановите се нормални) или синусен застој со атријална брадикардија (ако P-брановите се различни од синусите). Р-брановите по QRS комплекси укажуваат на синусен застој со нодуларен или вентрикуларен ритам со ретроградна активација на преткоморите. Вентрикуларниот ритам доведува до појава на широк комплекс на QRS; нодален ритам на лизгање, како по правило, има тесна форма на QRS.

Кога ритамот е неправилен, P-брановите обично го надминуваат бројот на ORS комплекси. Неправилен ритам со сооднос 1: 1 помеѓу P-брановите и QRS комплексите, како по правило, укажува на синусна аритмија со постепено забрзување и забавување на синусниот ритам (ако P-брановите се синусни).

Паузи во случај на редовен ритам може да се појават како резултат на блокирани P-бранови (атријални екстрасистоли обично се јавуваат по Т-бранот или ја нарушуваат морфологијата на Т-бранот), апсење на синусите или блокада на AV од 2-ри степен.

Тахиаритмија

Полнаја блокада прав нож пучка Гиса - Локално забавување на интравентрикуларната спроводливост

Тахиаритмиите се поделени во 4 групи: редовни, неправилни, тесно-комплексни и широко-комплексни.

Неправилни тахиаритмии со тесен ОРС-комплекс. Тахиаритмиите вклучуваат атријална фибрилација, атријален флатер, атријална тахикардија со различен степен на AV спроводливост и мултифокална атријална тахикардија. Диференцијацијата се заснова на атријални ЕКГ бранови, кои најдобро се разликуваат во паузите помеѓу QRS комплексите.

Неправилни тахиаритмии со широк QRS комплекс. Постојат, како по правило, 4 типа на тахиаритмија. Раздвојувањето се базира на визуелизација на атријални бранови на ЕКГ и присуство на полиморфна вентрикуларна тахикардија со многу висок ритам на срцето.

Редовни тахиаритмии со тесен QRS комплекс. Овие тахиаритмии вклучуваат синусна тахикардија, атријален флатер или атријална тахикардија со конзистентен однос на AV спроводливост и пароксизмална суправентрикуларна тахикардија. Вагусови тестови или фармаколошки тестови помагаат да се разликуваат овие типови на тахикардија.

При користење на овие техники, синусната тахикардија не запира, но спроводливоста се забавува или се појавува минлив AV блок, што помага да се детектираат синусните бранови. Исто така, треперењето и атријалната тахикардија, како по правило, не запираат, но можно е да се визуелизираат бранови на трепет или атријални П-бранови.

Редовни тахиаритмии со широк QRS комплекс. Тие вклучуваат редовна, тесно-комплексна тахикардија, со блокада на нозете на пакетот на Неговиот или со спроведување на DFS и мономорфна вентрикуларна тахикардија. Вагусовите тестови помагаат во диференцијалната дијагноза помеѓу нив. ЕКГ-критериумите често се користат за да се разликуваат VT и SVT со дефект во интравентрикуларната спроводливост.

Со стабилна состојба на пациентот и продолжено постоење на блокада, не се спроведува посебен третман. За да се подобри спроводливоста на миокардот, болеста во позадина мора да се третира.

Антихипертензивни лекови, нитрати може да се препишат во зависност од потеклото на оваа патологија. Со редок вентрикуларен ритам и атриовентрикуларен блок, може да биде потребна инсталација на пејсмејкер.

Со акутен развој на блокада на неговите нозе, за привремен ефект, назначете:

 • антихолинергици (Атропин, Платифилин);
 • адреностимуланси (норадреналин, Исадрин);
 • кортикостероиди во воспалителниот процес (Дексаметазон, Хидрокортизон);
 • диуретици за намалување на калиум (Ласикс);
 • привремено срцев ритам.

За да се открие нарушена атријална спроводливост, ЕКГ дава најмногу информации. Стандардна техника не е секогаш доволна, тогаш се користат мониторинг на Холтер, транссезофагеална регистрација или електрофизиолошко испитување.

Времетраењето на бранот P ја надминува нормата (0,12 s). Треба да се напомене дека во само 3% од случаите достигнува 0,13-0,15 секунди, во огромното мнозинство - околу 0,125 с. Ако блокадата не е константна, тогаш времетраењето на P е секогаш поголемо од PR. Атријалниот заб може да стане рамен, бифазен, деформиран. Честопати, блокадата од 1 степен е комбинирана со нарушувања на нодуларната или интравентрикуларната спроводливост, екстрасистола.

Втор степен

Секоја последователна контракција има подолг P, а потоа се појавува бран, кој произлегува само од десниот атриум, а левата не се собира. Ова одговара на првата опција 2 степени на блокада. Исто така, постои варијанта во која нема постепено зголемување на P, а пулсирањата периодично не стигнуваат до левиот атриум.

Сигналите од десната преткомора се целосно блокирани. Левиот атриум произведува свој бавен ритам - околу 40 контракции во минута. Во форма, ектопичниот P е мал, интервалите помеѓу нив и обичните заби не се редовни. Дополнителен атријален ритам е атријална фибрилација или атријален трепет, еднострана тахикардија.

Десниот атриум и коморите добиваат бранови на возбуда од нормален (синусен) извор, додека абнормалните сигнали никогаш не се шират кон нив, а главниот ритам не влијае на ектопиката. Ова е главниот симптом на атријална дисоцијација.

Експертско мислењеАлена АрикоЕксперт во областа на cardiology

Не секогаш оваа слика одразува сериозно срцево заболување. Лажна атријална дисоцијација може да се појави на ЕКГ со слабо вклопување на електродите, лекарот го допира пациентот за време на регистрацијата на кардиограмот, во студена просторија, со респираторна слабост, икање, паркинсонизам.

Интра-атријалната блокада не претставува директна закана за животот, сепак, нејзиното присуство кај пациентот може да покаже дека тој има висок ризик од атријална фибрилација, што може да доведе до опасни компликации.

атријална фибрилација - опасна компликација на атријалната спроводливост

Ако пациентот открил такви симптоми, треба да контактира со а cardiolогист, и по можност аритмолог за понатамошно испитување и да одлучи за потребата од третман.

Лекарот ќе препише дополнителни методи на истражување:

 • Холтер ЕКГ мониторинг за попрецизна дијагноза на нарушувања на спроводливоста во различни периоди од денот,
 • ЕКГ тестови со оптоварување - неблагодарна работа - тест, ергометрија на велосипед. Одење по неблагодарна работа или педалирање на стабилен велосипед со надредени ЕКГ електроди ќе помогне попрецизно да се идентификува поврзаноста на нарушувањата на спроводливоста со товарот,
 • Ултразвукот на срцето (ехокардиографија) ги визуелизира анатомските структури на срцето, открива срцеви заболувања и исто така ви овозможува да ја оцените функцијата на контрактилноста на миокардот.

Важно! Ако забележите симптоми на нарушувања во спроводливоста или биле откриени на ЕКГ, треба да се консултирате со лекар што е можно поскоро за да ги исклучите опасните срцеви заболувања за кои е потребен активен третман.

 • Причини за органско потекло (тие се предизвикани од абнормални процеси во структурата на патеките на сигналот).
 • Функционални причини (не се појавуваат патолошки нарушувања на срцето и циркулаторниот систем на крвта, се забележува принципот на функционирање на сигналниот систем, нерамнотежно функционирање на симпатичкиот и парасимпатичкиот систем).
 • Земање лекови кои влијаат на ритмичкото функционирање на срцето, природата на ваквите аномалии се манифестира со акутни симптоми и слаба реакција на терапевтскиот ефект.
 • срцева исхемија;
 • миокарден инфаркт;
 • кардиосклероза;
 • патологии поврзани со кардиомиопатија;
 • бенигни тумори на фиброзно сврзно ткиво или фиброма;
 • тумори или метастази во регионот на срцето;
 • амилоидоза;
 • манифестации на ангина пекторис;
 • висок степен на хипотермија.

симптоматологија

Патологијата на импулсите по должината на Неговиот систем, со исклучок на блокадата со три зраци, не манифестира специфични симптоми. Но, тоа не значи дека пациентите со нарушена интравентрикуларна спроводливост се чувствуваат добро и немаат здравствени проблеми.

Болестите што доведуваат до нарушување на спроводливоста може да се манифестираат со многу симптоми. Една од главните причини што доведува до ненадеен развој на прекин на импулсите долж една или неколку гранки од пакетот на Неговиот е миокарден инфаркт. Таквата блокада може да укаже на исхемија на миокардот - недоволно снабдување со крв во срцевиот мускул. Поради изразената деформација на вентрикуларните комплекси, дијагнозата на срцев удар со електрокардиограм е многу тешка.

 1. Првиот степен значи забавување на преминот на импулсите.
 2. Во втор степен, дел од импулсите се блокирани, но останатите минуваат низ патолошки изменет дел од спроводниот систем.
 3. Трет степен значи неможност за спроведување на импулси одење до коморите.
 • намалување на срцевиот ритам;
 • нетолеранција на физички напор, дури и мала, при што се појавува отежнато дишење, слабост, болка во срцето;
 • несвестица, наизменична конфузија.

Наспроти позадината на тешките срцеви заболувања, ненадејниот развој на трифастикуларна блокада може да предизвика сериозни компликации поврзани со намалување на ритамот или долга пауза, кога контракциите на коморите се привремено отсутни (привремена асистола). Овие компликации вклучуваат:

 • Нападите на Моргажни-Адамс-Стоукс, во кои како резултат на намалувањето на срцевиот минутен волумен и, како резултат на тоа, исхемијата на мозокот, пациентот станува блед, ја губи свеста. По 1-2 минути, лицето се вразуми, по нападот, често се појавува црвенило на кожата. Повторените напади можат да доведат до нарушување на меморијата и интелигенцијата.
 • Кардиоген шок.
 • Ненадејна срцева смрт како резултат на асистола (прекин на срцевата активност).
 • Влошување на текот на коронарна срцева болест, влошување на конгестивна срцева слабост, бубрежна патологија.

Повеќето блокади на Неговиот пакет се наоѓаат само на ЕКГ без никакви симптоми или против позадината на главните манифестации на болеста што го предизвика ова отстапување. Со слаба циркулација, се појавува слабост, вртоглавица и несвестица. Тие се поврзани со мало празнење на крв во артериската мрежа поради несинхрона контракција на мускулните влакна.

Блокада PNPG

Десната комора е возбудена од сигналите што доаѓаат од левото срце. Ова се манифестира со проширен S, висок, широк R, вентрикуларниот комплекс добива qRS конфигурација, тој е издолжен на 0,11 секунди.

Блокада на ЛДЛ

Со целосен пораз, нема движење на сигнали по трупот или две гранки одеднаш. Возбудата се шири кон левата комора од десно преку клетките на Пуркиње. Електричната оска се одвраќа лево, QRS е широк и деформиран.

Предниот дел на ногата е одговорен за контракцијата на антеролатералниот ид. Со блокада, импулсите се приближуваат од задниот wallид во насока од горниот дел на срцето до основата. Кога задната гранка е блокирана, брановите на возбуда одат во спротивна насока. Се карактеризира со зголемување на вентрикуларните комплекси на електрокардиограмот.

Можно е да се сомневате во повреда на спроводливоста на PNPG и предниот дел на LDL со проширен QRS, S засек, негативен Т, поместување на оската на срцето налево. Ако се погодени десната нога и задната гранка од левата страна, тогаш на ЕКГ има знаци на блокада на PNPG и отстапување на оската надесно. Оваа комбинација често се наоѓа со вообичаени повреди (екстензивен срцев удар, миокардитис).

Ако сите три гранки се блокирани, тогаш брановите минуваат по спојот на помалку скршената, атриовентрикуларна блокада. Со целосно запирање на атријалните сигнали, тие функционираат во нормален ритам, а коморите се собираат со сопствена (идиовентрикуларна) фреквенција. На ЕКГ, се забележуваат различни временски интервали на PQ. Честопати, целосната блокада со три зраци доведува до атријална фибрилација или запирање на контракциите.

Ако резултатите од стандардните снимки на ЕКГ не беа доволно убедливи, тогаш може да се користи транссезофагеален метод или мониторинг на Холтер, ритмокардиографија. За да се открие причината за блокадата на спроводливоста, на пациентите им се препишува ултразвук на срцето, МНР, МСКТ, томиографска емисија на позитрон.

Причини за нарушување на спроводливоста може да бидат:

 • општи болести придружени со промена на метаболизмот (ендокрина патологија, системски колагенози);
 • локално оштетување на спроводливиот систем од области на исхемија, воспаление, кардиосклероза, миокардна дистензија со хипертрофија на одделни места.

По лузни на зоната на некроза, миофибрилите и проводните клетки постепено се заменуваат во областите на кардиосклероза

Воспалителна реакција (миокардитис) најчесто се среќава кај:

 • акутни заразни болести од вирусна и бактериска природа (грип, акутни респираторни вирусни инфекции, дифтерија кај деца, ревматски напади по тонзилитис);
 • автоалергиски процеси на позадината на васкулитис со вклучување на коронарни садови;
 • продуктивно грануломатозно воспаление.

Областа на исхемија предизвикана од недоволно снабдување со крв во спроводливите влакна зависи од тромбозата и во десната и во левата гранка на коронарните артерии. Понекогаш според типот на интравентрикуларна блокада тие судат за можната локализација на срцевиот удар.

Патологија е забележана во акутен срцев удар, хронична коронарна инсуфициенција.

Срцевите дефекти предизвикуваат деформација на срцевите комори, прекумерно истегнување и хипертрофија. Затоа, повреда на спроводливоста кај деца со вродени промени во структурата на коморите и вентилскиот апарат не е невообичаена.

Развојот на хипертрофија на левата комора со хипертензија, кардиомиопатија, исто така, доведува до прекин на патеките за ширење на вентрикуларниот импулс. Во овие случаи, степенот на блокада укажува на сериозноста на лезијата.

Повреда на интравентрикуларната спроводливост е состојба која нема патогномонични знаци. Значи, со неправилно функционирање на Неговиот пакет, кај пациент може да се откријат следниве симптоми:

 • Вртоглавица.
 • Чувство на прекин во работата на срцето.
 • Општа слабост.
 • Диспнеа.
 • Брадикардија.
 • Несвестица.

Во секој случај, важно е да се разбере дека манифестациите на нарушувања во спроводливоста се индивидуални и најчесто директно зависат од основната болест. Затоа, кога ќе се појават првите симптоми, што укажува на неправилно функционирање на срцето, потребно е да побарате помош од специјалист.

Знаците на развој на таква лезија со делумно или целосно не-преминување на контролните импулси долж срцевиот мускул се како што следува:

 1. 1.
  Со делумно нарушена спроводливост, повеќето луѓе скоро и да не чувствуваат ништо, бидејќи таквата состојба во многу случаи не се манифестира клинички.
 2. 2.
  Ако некое лице има целосна блокада на премин на импулс на нозете на пакетот на Неговиот, тогаш се појавуваат знаци како нежност во градите, се појавуваат ретки импулси, можно е целосно губење на свеста.
 3. 3.
  При преглед на пациент кој се жали на ненадејна, силно притискање на болка зад градната коска, остра, неразумна слабост, појава на ладна пот, обично се открива целосен блок на левата комора на електрокардиограмот. Ова ви овозможува да го одредите развојот на акутен миокарден инфаркт, кој обично е маскиран во опструкција на импулс. Пациентот има редок пулс, тој често се разболува. Прилично е тешко да се утврди присуство на срцев удар кај лице од електрокардиограм прв пат, затоа, ако постои сомневање за оваа лезија, пациентите се итно хоспитализирани.

Со такво кршење на преминот на пулсирањата, најчесто нема знаци на болест, бидејќи смените на електрокардиограмот се толку мали што е многу тешко да се разликуваат. Но, сепак постојат некои знаци, откако забележале кои, итно е да се однесе пациентот на лекар. Типично, пациентот има болест како што следува:

 1. 1.
  Едно лице се жали на прилично честа вртење на главата.
 2. 2.
  Пациентот има забележлив недостаток на здив, што не исчезнува дури и ако е во мирување.
 3. 3.
  Честопати пациент со неспецифичен импулсен премин се жали на неразбирлива настинка во регионот на срцевиот мускул.
 4. 4.
  Такво лице се заморува за прилично краток временски период и нема доволно сила да ја заврши работата.
 5. 5.
  Ако го измерите пулсот на таков пациент, излегува дека тој значително забавил.
 6. 6.
  Едно лице почнува да се жали на оштетување на меморијата. Тој не може да запомни многу, понекогаш дури и она што го направи неодамна.
 7. 7.
  За време на дневните часови, пациентот може да доживее неколку промени во расположението.
 8. 8.
  Болно лице страда од неразбирливо чувство на страв. Тој има вознемирувачки мисли за кои не постојат предуслови. Обично пациентот се жали на своето семејство за стравот од смрт, што го прогонува дури и во сон.
 9. 9.
  Неспецифично оштетување на импулсната спроводливост во коморите на срцевиот мускул може одеднаш да се манифестира како личност што паѓа на целосно рамна површина.

Ако пациентот има барем еден од овие симптоми, тогаш е итно да се јави лекар, бидејќи може да биде потребна хоспитализација.

 • слабост;
 • ладна пот;
 • вртоглавица;
 • услови за несвестица;
 • попреченост;
 • болка во срцето;
 • бавен пулс, што е многу слабо чуен.

Често, ваквите симптоми можат истовремено да укажат и на миокарден инфаркт и на повреда на интравентрикуларната спроводливост. За да се постави попрецизна дијагноза, потребно е да се користат специјални методи на испитување.

Секоја блокада има свои карактеристики. Тие зависат од локализацијата на фокусот на повредата. Најчесто, со нецелосна блокада, нема очигледни манифестации на патологија, освен отчитувања на ЕКГ. Целосната блокада може да се манифестира со симптоми со различен интензитет, на пример:

 1. Со синоатријална целосна блокада, се чувствува отежнато дишење, болка во градите, редок и слаб пулс.
 2. Атриовентрикуларниот комплетен блок се карактеризира со значително забавување на ритамот на срцето, можна е несвестица.
 3. Со нарушување на атријалната спроводливост, блокадата, како по правило, поминува без видливи знаци. Понекогаш се јавува отежнато дишење, нозете отекуваат.
 4. Интравентрикуларна апсолутна блокада (во неговите гранки) се манифестира со намалување на срцевиот ритам, остра слабост, гадење, губење на свеста, лачење на ладна пот.

Терапии

Делумна блокада на десната нога, случајно откриена со електрокардиографија, обично не е патологија и не бара третман. Но, ако повредата на интравентрикуларната спроводливост на срцето се случи одеднаш, потребно е да се открие причината за состојбата и да се препише соодветна терапија. Третманот се спроведува, влијаејќи на причините за нарушување на спроводливоста: ако се појави нарушување на спроводливоста поради миокардитис, дефект на аортата, белодробна емболија - организиран е третман на овие патологии.

Често минливи блокади се развиваат како резултат на исхемија на миокардот. Во овој случај, се спроведуваат терапевтски мерки насочени кон подобрување на снабдувањето со крв во миокардот, третман на атеросклероза. Третманот на основната патологија може да доведе до елиминирање на проблемот со импулсите.

Со миокарден инфаркт, се спроведува интензивна терапија за ограничување на областа на некроза, намалување на областа на исхемија и борбени компликации на патологијата, вклучително и опасни по живот. Опасноста е целосна блокада од три зраци, како резултат на што може да се развие асистола (прекин на срцевите контракции и електрична активност). Третманот се спроведува со употреба на надворешни и интракардијални ритами.

 1. Блокада на две нозе од неговиот пакет, манифестирана со ретка фреквенција на срцеви контракции, конгестивна срцева слабост, напади на ангина.
 2. Комбинација на патологија на спроводливост во левата или десната нога од пакетот на Неговиот и атриовентрикуларниот блок.
 3. Престанок на премин на импулси долж десната нога и задната гранка на неговиот систем.
 4. Постојано нарушување на спроводливоста на двете нозе, кое трае 3 недели по срцевиот удар.
 5. Нападите на Моргажни-Адамс-Стоукс.

Умерените нарушувања на спроводливоста не бараат третман. Нецелосното блокирање во десната гранка од неговиот пакет не е опасно. Во оваа ситуација, препорачуваме да ве набудува a cardiolогист, се подложени на годишни медицински прегледи и ЕКГ. Но, ова е ако пациентот нема други поплаки или придружна патологија. Доколку се откријат абнормалности, се наведува соодветна терапија.

Блокадата на левата комора е поопасна. Наспроти нејзината позадина, почесто се развиваат нарушувања во протокот на крв и срцева слабост. Препорачуваме да земате срцеви гликозиди, антиаритмици и други лекови. Режимот на лекување се одредува индивидуално врз основа на тежината на состојбата, возраста на пациентот и истовремените болести.

Важно е да се знае: специфичен третман за интравентрикуларна блокада не е развиен. Предложените лекови само ја зголемуваат возбудата на срцевото ткиво, но не ја елиминираат причината. Неопходно е да се третира главната патологија - онаа што предизвика дефект на проводниот систем. Ова е единствениот начин да се забави прогресијата на болеста.

Ако терапијата со лекови е неефикасна или пациентот е во сериозна состојба, се предлага хируршки третман. Инсталација на пејсмејкер - инструмент што наметнува сопствен ритам на срцето. Вградениот уред обезбедува непречена активност на миокардот.

Стручен совет: кога ќе го стават пејсмејкерот

Инсталирањето на пејсмејкер е хируршка операција и се препишува само според индикации. Нема смисла да се спроведе постапката во отсуство на очигледни симптоми на патологија. Ако пациентот се чувствува добро, воведувањето на вештачки пејсмејкер не е индицирано. Операцијата не се препорачува ако идентификуваните симптоми се поврзани со реверзибилни причини. Неопходно е да се справите со основната болест - и срцевиот мускул повторно може целосно да работи.

Индикации за инсталирање на пејсмејкер:

 • брадикардија со отчукувања на срцето помалку од 40 отчукувања / мин и нарушувања на ритамот во присуство на очигледни симптоми;
 • компликации кои го загрозуваат животот на пациентот;
 • MAC напади;
 • постојани нарушувања на спроводливоста по миокарден инфаркт.

Се дискутира за можноста за инсталирање на пејсмејкер со пулс помал од 40 отчукувања / мин во отсуство на очигледни клинички симптоми. Постапката се спроведува на која било возраст.

Спречување на нарушувања на срцевата спроводливост сè уште не е развиена. Не го одложувајте третманот, избегнувајте фактори на ризик. Ова ќе ги намали шансите за развој на патологија. Со цел навремено да го идентификувате проблемот, редовно поминувајте превентивни прегледи кај терапевтот со проценка на ЕКГ (по потреба).

Стабилен долгорочен интравентрикуларен блок не бара специфичен третман. Првичното откривање на интравентрикуларни промени, особено кај постар пациент, бара хоспитализација и целосен преглед за да се утврдат причините.

Исхемијата вклучува употреба на коронаролитици и внимателна употреба на слаби β-блокатори.

Ако се открие воспалителна природа на промените, се спроведува курс на антибактериска терапија, хормонални лекови.

Во случај на комбинација со хронична срцева слабост, се користат мали дози на дигиталис и диуретици.

Важно е навремено да се реши прашањето за соодветноста на инсталирање на пејсмејкер. Ова е особено точно за случаи на блокада од два и три зраци.

Третманот се спроведува под надзор на локален лекар во клиника или во cardiolоддел за оги (аритмологија). Терапијата треба да започне со елиминирање на причината за нарушувањето на спроводливоста. Ако не се детектираат срцеви заболувања, се препишуваат витамини и лекови кои ја подобруваат исхраната на срцевиот мускул, на пример, предикална, АТП итн.

Со целосно кршење на спроводливоста, што предизвикува сериозна брадикардија, се решава прашањето за инсталирање на вештачки пејсмејкер.

Со синдром на ERW и скратена PQ со сериозни симптоми на тахиаритмија, можна е аблација со радиофреквенција (RFA). Ова е уништување на дополнителни зраци на спроводливост со воведување опрема преку артериите во срцевата празнина.

 1. Ако некое лице има повреда на интравентрикуларната спроводливост, третманот што директно ќе влијае на постојниот блок не се спроведува. Со оваа патологија, сите ресурси треба да бидат насочени кон идентификување и лекување на основната болест. На пример, ако болеста е предизвикана од хипертензија, потребно е да се земаат антихипертензивни лекови, како и да се следи правилна исхрана и да се води активен животен стил.
 2. Во случај блокадата да биде асимптоматска, потребно е да се набудува во динамика додека не се откријат првите промени. Потоа, исто така започнете со терапија за основната болест.
 3. Во случај да се забележи развој на атриовентрикуларен блок, инсталацијата на пејсмејкер може да биде неопходна. Оваа интервенција се состои во вградување на вештачки пејсмејкер на пациентот, во улога на кој дејствуваат специјални уреди. Причините за инсталирање на стимулаторот се:
 • Нарушувања на спроводливоста што доведува до несвестица или сериозен недостаток на воздух.
 • Попреченост на пациентот.
 • Неможноста да се третира основната болест.
 • Формирање на циркулаторна инсуфициенција.

Мора да разберете дека употребата на пејсмејкери бара усогласеност со одредени правила, особено:

 • Избегнувајте процедури засновани на магнетен импулс (МРИ).
 • Не прибегнувајте кон физиотерапевтски третман.
 • Избегнувајте струен удар.
 • Не повредувајте ги градите.

При поставување дијагноза на повреда на интравентрикуларната спроводливост на срцето, што укажува на поминување на целосен тек на испитување, потребно е да се продолжи со отстранување на причината за болеста.

Ако повредата не е поврзана со присуство на пациент со какво било кардиоваскуларно заболување, специјалистите препишуваат курс што се состои од такви лекови:

 • витамини или комплекси на минерали;
 • лекови чие дејство е насочено кон регулирање и стабилизирање на процесот на снабдување со крв во срцето (АТП или Преддуктал).

При дијагностицирање на целосна интравентрикуларна опструкција, третманот се состои во воведување на вештачки пејсмејкер, кој ќе го стимулира срцевиот ритам со одредена фреквенција. Во спротивно, пациентот може да развие брадикардија на срцето со последователни компликации.

Во третманот на пациенти со слична патологија, назначувањето на лекови кои ги стимулираат метаболичките процеси на миокардот на срцето е исклучително важно. Меѓу нив има инозин, кокарбоксилаза, аденозин трифосфорна киселина. Текот на земање такви лекови трае 30 дена.

Ако на пациентот му е дијагностицирана повреда на интравентрикуларната спроводливост и атриовентрикуларниот блок 1 или 2 степени, треба да се биде крајно внимателен и внимателен при назначувањето на какви било лекови.

Ова се должи на фактот дека со блокирање на напад на еден вид блокада, можете да ја активирате причината за развој на друг вид патологија. Таквите пациенти треба да бидат под постојан надзор на специјалисти и периодично да бидат подложени на електрокардиографски преглед.

Ако постои закана од развој на атриовентрикуларен фокален блок, пациентот е веднаш хоспитализиран и пропишана метода како катетеризација.

Грижете се за себе и бидете здрави!

Патеките на главниот орган на циркулаторниот систем ги вклучуваат следниве оддели: синотријален центар во областа на десниот атриум, атријалните ткива, атриовентрикуларниот центар на раскрсницата на преткоморите и коморите на срцето, пакетот на Неговите и неговите десни и леви гранки, далечната област се гранките на пакетот Пуркиние.

Патеката придонесува за потеклото и преминувањето на контрактилниот сигнал низ срцето, така што тој врши контрактилни дејства. Оваа активност придонесува за испумпување на крв во коморите и нејзино испраќање до крвните садови. Понекогаш постои повреда на интравентрикуларната спроводливост на срцето. Што е тоа? Ова е суспендиран премин на пулсот низ жичните канали или негово целосно отсуство. Како резултат на ваквите појави, се развива аритмија.

Изборот на терапевтски ефект зависи од причината за нарушувања на спроводливоста во внатрешноста на коморите. На пример, со миокардитис, обично се препишуваат антибактериски лекови, како и глукокортикостероиди. Ако проблемот е дисфункција на тироидната жлезда, ендокринолог треба да биде вклучен во третманот.

Во отсуство на срцеви заболувања, ќе биде корисно да се препишат витамински комплекси кои го зајакнуваат срцевиот мускул, лекови за подобрување на исхраната на органите. Ако се забележи скратена спроводливост, нема органски нарушувања, третманот не се спроведува.

Истражување за бременост

Постојана блокада на еден зрак на десната нога и индивидуални гранки на левата нога кај луѓе без срцева патологија не влијаат на здравјето и очекуваното траење на животот.

Прогнозата за прва појава на нарушувања на спроводливоста како резултат на органско оштетување на срцето зависи од тежината на основната болест.

Постојат различни мислења за степенот на влијание на блокадата на левата нога врз стапката на смртност. Некои истражувачи не ги сметаат блокадите со еден и двојно светло како фактори на ризик што го намалуваат преживувањето на пациентот. Според други извори, постојана или периодична форма на патологија може да ја зголеми веројатноста за смрт од срцеви компликации за 5 пати.

Развојот на блокадата на левата нога во акутниот период на миокарден инфаркт значително ја влошува прогнозата: стапката на смртност се зголемува и е 40-50%.

Најнеповолна прогноза е трифастикуларниот блок поради високиот ризик од развој на асистола.

Ако патологијата е откриена кај детето, тогаш најчесто ова укажува на вродени малформации или прекршувања во однос на позадината на наследноста. Со делумно кршење, паниката не вреди, бидејќи почесто се појавува во нормални граници. Нема други специфични карактеристики на патологијата кај деца и адолесценти.

Симптомите со кои може да се идентификува патологија кај дете се како што следува:

 • Оштетување на меморијата
 • Невнимание.
 • Појава на отежнато дишење.
 • Влошување во перформансите на училиштето.
 • Болка во градите.
 • Општа малаксаност.
 • Замор при низок физички напор.

Изборот на терапија, како и кај возрасните, директно зависи од причините што ја предизвикаа оваа состојба.

Првата фаза не треба третман, но детето се носи под медицински надзор. Во вториот случај, се препишуваат лекови, а за понапреден степен е потребна хируршка интервенција, односно имплантација на ECS, вештачки пејсмејкер.

Во никој случај не треба да се остави манифестацијата на знаци без внимание; обемна блокада може да предизвика смрт.

Слична болест може да се манифестира кај жена за време на бременоста. Често симптомите се нејасни, но ако има неразумна слабост, вртоглавица, отежнато дишење, нестабилно расположение, тогаш мора да се консултирате со лекар без да успеете.

Пред да се препишат терапевтски мерки, неопходен е темелен преглед за да се постави точна дијагноза. За почеток, една жена е испратена на ЕКГ.

Со делумно нарушена спроводливост низ срцето, прогнозата е поволна. Ако се развие целосна блокада на кој било дел од срцевиот мускул, прогнозата е слаба, бидејќи тоа може да доведе до компликации - срцев застој и ненадејна смрт, вентрикуларна фибрилација и тромбоемболиски компликации, како што се белодробна емболија и исхемичен мозочен удар.

Во случај блокадата на нозете на неговиот пакет да биде асимптоматска, прогнозата е најчесто поволна. Таквите пациенти не треба да подлежат на мерки за третман. Важно е само да се набудува динамиката на промените во cardiolогист. Ова ќе помогне да се идентификуваат органските лезии навремено.

Ако се појават блокади во позадина на органска патологија, прогнозата директно зависи од тежината на основната болест. Во секој случај, важно е да го следите вашето здравје и да не ги избегнувате лекарите. Значи, скринингот е исклучително важен. Дури и асимптоматска блокада е многу лесно да се открие при спроведување на ЕКГ студија.

Треба да се напомене дека блокадите се еден од прогностичките фактори во текот на големите болести. Значи, треба да ги потенцирате следниве точки:

 1. Блокадата на левата нога ја зголемува смртноста на срцевите патологии за 5 пати.
 2. Во случај да се појават блокади во позадина на миокарден инфаркт, ова укажува на голема површина на некроза. Во овој случај, смртноста може да достигне 50%.
 3. Блокадата на десната нога не се смета за фактор на ризик за срцеви патологии.

Во секој случај, секоја болест е полесно да се спречи отколку да се лекува. Како што веќе рековме, нарушувањата во спроводливоста сами по себе не му штетат на здравата личност. Затоа, за да спречите развој на сериозни патологии, важно е внимателно да се следите. Елиминирајте ги лошите навики, не водете седентарен начин на живот, а исто така следете диета. Сето ова ќе помогне во спречување на болести кои можат да доведат до појава на блокови за спроведување на импулс на коморите.

Повреда на интравентрикуларната спроводливост на срцето - што е тоа? Ако за време на однесувањето на прегледот на пациентот со поплаки за болка во срцевиот мускул е откриена оваа болест, што е јасно видливо на ЕКГ (електрокардиограм), тогаш пациентот напредува за да блокира 2 или 3 степени.

Видови на болести

Нарушувањето на вентрикуларната спроводливост е многу опасно. Поделен е на 2 главни подвида:

 1. 1.
  Импулс не поминува низ одредена област на срцевиот мускул. Ова предизвикува блокада што е опасна по живот за пациентот.
 2. 2.
  Импулсот се движи во вистинската насока, но поминува со одредено доцнење. Забавувањето предизвикува нецелосна блокада на срцето.

Ваквите целосни или делумни блокади се појавуваат на таканаречените нозе на пакетот на Неговите.

Ако се појави локално кршење на интравентрикуларната спроводливост на десната страна од пакетот на Неговиот, тогаш ритамот на нормалната контракција на десната комора е нарушен. Ако ова се случи по должината на левата нога од неговиот пакет, тогаш левата комора страда соодветно. Заедно со ова, може да има разни видови лезии со спроводливост на интравентрикуларен импулс. Тие се како што следува:

 1. 1.
  Слаби локални лезии.
 2. 2.
  Целосна блокада на левата комора, карактеристична за акутен миокарден инфаркт.
 3. 3.
  Неспецифични лезии со блокада на интравентрикуларни импулси.

Сите имаат свои специфики на дијагностицирање и лекување, а за некои форми на болести од овој тип, процесот на лекување воопшто не се спроведува.

09 e1469635436428 - Локално забавување на интравентрикуларната спроводливост

Причини за болеста

Причините за појавата на болеста можат да бидат сосема различни. Следното се смета за главно:

 1. 1.
  Кај апсолутно здрава личност, релативно често се јавуваат локални нарушувања на интравентрикуларната спроводливост на десната нога на таканаречениот Негов пакет.
 2. 2.
  Ако детето има отворен овален прозорец на срцевиот мускул, тогаш ова може да доведе до локално нарушување на интравентрикуларната спроводливост на срцето кај децата.
 3. 3.
  Можно е целосно да се блокира која било од нозете на неговиот пакет. Ова може да се случи поради појава на болести на срцевиот мускул како хипертрофија на миокардот (задебелување и размножување на срцето) за време на развој на валвуларни дефекти на вентилите, акутен миокарден инфаркт на срцевиот мускул, коронарна срцева болест. Истите проблеми може да се појават за време на болести на бронхиите и белите дробови, на пример, со опструктивен бронхитис, бронхиектазии, за време на развој на бронхијална астма. Лекарите се среќаваат со слични феномени за време на појавата на миокардитис, кардиомиопатија, кардиосклероза после инфаркт.
 4. 4.
  Во некои случаи, можно е неспецифично кршење на интравентрикуларната спроводливост, што се јавува поради неправилно, некоординирано работење на еден или повеќе системи на срцевиот мускул. Обично, ова може да предизвика забавување на срцевите контракции со нецелосна блокада, а во случај на целосен неуспех на контролниот импулс, можно е практично запирање на миокардот. Ваквите прекршувања се јавуваат поради појавата на пророкот на срцето, формирање лузни или лузни на него и разделување во самите комори. Најчесто тоа се случува поради воспалителни процеси или органско изложување. Исто така, може да резултира од неправилна употреба на одредени лекови.

5521 - Локално забавување на интравентрикуларната спроводливост

Главни симптоми

Знаците на развој на таква лезија со делумно или целосно не-преминување на контролните импулси долж срцевиот мускул се како што следува:

 1. 1.
  Со делумно нарушена спроводливост, повеќето луѓе скоро и да не чувствуваат ништо, бидејќи таквата состојба во многу случаи не се манифестира клинички.
 2. 2.
  Ако некое лице има целосна блокада на премин на импулс на нозете на пакетот на Неговиот, тогаш се појавуваат знаци како нежност во градите, се појавуваат ретки импулси, можно е целосно губење на свеста.
 3. 3.
  При преглед на пациент кој се жали на ненадејна, силно притискање на болка зад градната коска, остра, неразумна слабост, појава на ладна пот, обично се открива целосен блок на левата комора на електрокардиограмот. Ова ви овозможува да го одредите развојот на акутен миокарден инфаркт, кој обично е маскиран во опструкција на импулс. Пациентот има редок пулс, тој често се разболува. Прилично е тешко да се утврди присуство на срцев удар кај лице од електрокардиограм прв пат, затоа, ако постои сомневање за оваа лезија, пациентите се итно хоспитализирани.

2 3 2 - Локално забавување на интравентрикуларната спроводливост

Симптоми во неспецифични случаи на болеста

Со такво кршење на преминот на пулсирањата, најчесто нема знаци на болест, бидејќи смените на електрокардиограмот се толку мали што е многу тешко да се разликуваат. Но, сепак постојат некои знаци, откако забележале кои, итно е да се однесе пациентот на лекар. Типично, пациентот има болест како што следува:

 1. 1.
  Едно лице се жали на прилично честа вртење на главата.
 2. 2.
  Пациентот има забележлив недостаток на здив, што не исчезнува дури и ако е во мирување.
 3. 3.
  Честопати пациент со неспецифичен импулсен премин се жали на неразбирлива настинка во регионот на срцевиот мускул.
 4. 4.
  Такво лице се заморува за прилично краток временски период и нема доволно сила да ја заврши работата.
 5. 5.
  Ако го измерите пулсот на таков пациент, излегува дека тој значително забавил.
 6. 6.
  Едно лице почнува да се жали на оштетување на меморијата. Тој не може да запомни многу, понекогаш дури и она што го направи неодамна.
 7. 7.
  За време на дневните часови, пациентот може да доживее неколку промени во расположението.
 8. 8.
  Болно лице страда од неразбирливо чувство на страв. Тој има вознемирувачки мисли за кои не постојат предуслови. Обично пациентот се жали на своето семејство за стравот од смрт, што го прогонува дури и во сон.
 9. 9.
  Неспецифично оштетување на импулсната спроводливост во коморите на срцевиот мускул може одеднаш да се манифестира како личност што паѓа на целосно рамна површина.

1 111 1 - Локално забавување на интравентрикуларната спроводливост

Ако пациентот има барем еден од овие симптоми, тогаш е итно да се јави лекар, бидејќи може да биде потребна хоспитализација.

Патологија Дијагноза

Ако некое лице има симптоми на овие болести, тогаш итно испитување од страна на А. cardiolогист или аритмолог е неопходен. По прелиминарниот надворешен преглед, евидентирање на поплаки на пациентот, тие ќе го насочат пациентот да се подложи на лабораториски тестови заради поставување на дијагноза. Обично се доделуваат следниве видови на проверки и тестови:

 1. 1.
  Електрокардиограмите се следат со методот Холтер. Потребно е со цел да се открие преносот на импулсот за 24 часа.
 2. 2.
  Пациентот мора да помине специјални тестови со резултатите запишани на електрокардиограм. За овие цели користете велосипеди за вежбање, тестирање на неблагодарна работа. Пациентот може да оди на неблагодарна работа или со педал на велосипед кој стои, а електродите од електрокардиограмот ќе бидат прикачени на него во тоа време. Ова ви овозможува да воспоставите точна врска помеѓу нарушената спроводливост и оптоварувањето на пациентот.
 3. 3.
  Во следната фаза, се спроведува преглед на срцевиот мускул со употреба на опрема за ултразвук, што може да открие патологија во структурата на срцето, да ја процени работата на миокардот.

1 2 2 - Локално забавување на интравентрикуларната спроводливост

 1. 1.
  Витамински и минерални комплекси.
 2. 2.
  лекови кои значително ја подобруваат исхраната на срцето со крв, на пример, АТП, Преддуктал и други.

Ако на пациентот му се дијагностицира целосна блокада на коморите поради импулсот што не поминува низ него, тогаш може да биде потребен пејсмејкер, во спротивно се појавува брадикардија во срцевиот мускул, што може да доведе до компликации, па дури и смрт.

Со неспецифично оштетување на премин на импулси, никакви лекови обично не помагаат. Затоа, лекарите препишуваат специјална диета за пациентите и долг одмор. Ова ги инхибира негативните процеси, што овозможува да се продолжи животот на пациентот

Ако неспецифична лезија не се лекува, тогаш болеста напредува брзо, а тоа може да предизвика следниве последици:

 1. 1.
  Ненадејна смрт (со целосна блокада).
 2. 2.
  Развој на срцева слабост.
 3. 3.
  Појавата на други сериозни болести.
 4. 4.
  Нарушена циркулација на крв во мозокот. Во овој случај, се развива мозочен удар.
 5. 5.
  Може да биде потребна хируршка интервенција.
 6. 6.
  Тромбите почнуваат да се формираат во големи количини на садовите.

Ако болеста се открие на време, а потоа, кога едно лице се префрлува на здрав начин на живот (диета, откажување од цигари, запирање на употреба на алкохол, понекогаш може да бидат потребни лекови), развојот на болеста може да се запре.

Со делумно оштетување на преминот на импулсите, прогнозата е најчесто поволна.

Со целосна блокада на кој било дел или низ срцевиот мускул, може да се појави ненадеен срцев удар со фатален исход. Во некои случаи, се јавува вентрикуларна фибрилација. Затоа, прогнозата е неповолна.

Повреда на спроводливоста долж атриовентрикуларниот јазол

AV блок од 1 и 2 степени значи дека возбудувањето до коморите од преткоморите е одложено, но импулсите сепак стигнуваат до коморите. Целосна блокада на степен 3 укажува на тоа дека ниту еден импулс не поминува до коморите и тие се собираат одделно од преткоморите. Ова е опасна состојба, бидејќи 17% од сите случаи на ненадејна срцева смрт се предизвикани од блокада на 3-ти степен.

 • Како по правило, атриовентрикуларниот блок се развива со дефекти, коронарна срцева болест, во акутен период на миокарден инфаркт, со миокардитис (воспалително оштетување на миокардот), кардиосклероза (замена на нормален срцев мускул со ткиво со лузни поради миокарден инфаркт, миокардитис)
 1. Блокадата на степени 1 и 2 не може да биде симптоматска ако има мало намалување на срцевиот ритам (50 - 55 во минута),
 2. Со блокада од 3 степен, како и ако се забележи значителна брадикардија (помалку од 40 во минута), се развиваат напади на Моргажни - Едеми - Стоукс (напади на МЕД) - ненадејна слабост, ладна пот, несвестица и губење на свеста за неколку секунди. Можни се конвулзии поради исцрпување на протокот на крв во садовите на мозокот. За напад е потребна итна помош, бидејќи може да предизвика целосен срцев удар и смрт.

ЕКГ покажува пролапс на вентрикуларните комплекси со нормална брзина на атријална контракција (бројот на P бранови е поголем од QRS комплексите)

Спроведувањето на возбуда во срцето не само што може да се забави, туку и да се забрза. Ова се должи на функционирањето на дополнителни патишта за спроведување на импулс, за дадена патологија на снопови од Кент преку атриовентрикуларен спој. Како резултат, побудувањето се пренесува на коморите многу побрзо од нормалното, предизвикувајќи нивно контракција почесто, а згора на тоа, импулсите се движат во спротивна насока од преткоморите, предизвикувајќи суправентрикуларна тахикардија.

На ЕКГ, стрелката означува карактеристичен симптом на ERW синдром - „делта“ бран на почетокот на вентрикуларниот комплекс

Причини

ERW - синдром е вродена болест, бидејќи нормалните дополнителни патишта кај фетусот се затворени по 20 недели од бременоста. Во случај на синдром на ERW, тие остануваат да функционираат. На појавата на оваа патологија може да влијае генетска предиспозиција, негативни фактори кои делуваат на фетусот (зрачење, употреба на дрога, алкохол, токсични лекови, бремени жени).

симптомите

Синдромот може да се манифестира и во детството и во зрелоста или може да не се појави воопшто, а потоа се дијагностицира само со ЕКГ. Карактеристични се знаци на синусна тахикардија или атријална фибрилација - зголемен ритам на срцето повеќе од 200 во минута, болка во градите, отежнато дишење, чувство на недостаток на воздух. Во многу ретки случаи, можно е да се развијат аритмии опасни по живот - вентрикуларна фибрилација.

Тоа е чудна форма на синдром ERW, само сноповите на Jamesејмс помеѓу преткоморите и долниот дел од атриовентрикуларниот јазол делуваат како абнормални патеки. Исто така вродена карактеристика. Ако се дијагностицира само со ЕКГ, не е придружено со симптоми, тогаш тие зборуваат за феноменот на скратена PQ, и ако е придружена со знаци на тахикардија, тогаш за синдромот на скратена PQ. Разлики помеѓу синдромите ERW и PQ кај знаците на ЕКГ.

Почесто, пред почетокот на нападот, пациентите доживуваат продромални симптоми:

 • забележете вознемиреност, возбуда;
 • зголемување на вртоглавица;
 • бучава во главата;
 • се појавува вкочанетост на рацете и нозете.

Овие знаци се нарекуваат и лесна форма, ако понатамошниот развој на симптомите запре.

Понатаму, манифестациите се влошуваат:

 • губење на свеста;
 • можен е ненадеен пад на личност што оди;
 • тенот на кожата се менува - од црвенило до бледило со синкава нијанса;
 • респираторните движења стануваат ретки и длабоки;
 • проширени зеници;
 • на рацете и каротидните артерии е невозможно да се утврди пулсацијата.

Тешкиот тек се карактеризира со појава на:

 • грчеви во форма на грчење на мускулите на лицето или остри контракции на екстремитетите, мускулите на грбот;
 • неволно испуштање на урина и измет.

Нападите со опишаната клиника влијаат до 60% од пациентите со комплетен атриовентрикуларен блок

Фреквенцијата на нивниот изглед значително варира кај различни пациенти, во зависност од ефективноста на третманот.

(дисфункција на синусниот јазол, апсење-2-синус) Оваа патологија е многу близу до синоаурикуларната блокада, но се разликува по тоа што страдаат П клетки кои произведуваат синусен ритам, наместо Т-клетки. Во овој случај, брадикардија е честа, што постојано се зголемува и е отпорна на ваголитици (атропин и неговите аналози). Потоа, како што се зголемува слабоста на синусниот јазол, хетеротропните фокуси во преткоморите се возбудуваат - се појавуваат нарушувања на пароксизмалниот ритам:

alina foto supermini - Локално забавување на интравентрикуларната спроводливост

пароксизмална тахикардија или атријална фибрилација и размавта. По излегувањето од тахикардија, периодот на систола е во рок од неколку секунди, а потоа повторно се појавува синусна брадикардија. Оваа патолошка состојба е поврзана со органска лезија на синусниот јазол (оштетување на П клетките), го исцрпува пациентот, продолженото доцнење може да доведе до негова смрт. Андрест-2-синусен синдром е индикација за постојана електрична стимулација - хируршка интервенција.

Анатомија

На раскрсницата на горната шуплива вена и десниот атриум има група на клетки кои генерираат почетен електричен импулс на секој нормален ритам на срцето - синусниот јазол (SU). Електричниот импулс на овие клетки на пејсмејкерот се шири на соседните клетки, што доведува до стимулација на срцевите комори во наредена низа.

Импулсите се шират во атриумот до атриовентрикуларниот спој (АБ) преку склопот на спроводливост на преткоморни интерстицијални трактати и неспецијализирани миоцити. Времето на одложување на AV влијае на срцевиот ритам и е модулирано со автономен тонус и катехоламини кои циркулираат во крвотокот за да ги зголемат срцевите перформанси во секое време.

Атриумите се електрично изолирани од коморите со влакнестиот прстен насекаде, освен предниот септум. Постои пакет од Неговиот (продолжение на AV јазолот), кој влегува во интервентрикуларниот септум, каде што се дели во леви и десни снопови.

Видови блокада на коморите

Според класификацијата на VL Дошчицин, сите нарушувања на интравентрикуларната спроводливост се поделени на:

 • моно-, би- и трифастикуларен во зависност од поразот на еден или два или три пакети;
 • фокусна: локалната штета не е потврдена во сите доводи на ЕКГ;
 • арборизација: локализирана во последниот дел од влакната од Пуркиние;
 • минливи: промените се менуваат наизменично со соодветна спроводливост;
 • упорен;
 • целосна и нецелосна;
 • наизменично: се открива еден или друг вид блокада.

Патолошкиот процес може да предизвика импулсен блок на кое било ниво.

Во зависност од местото на прекин на пулсот, се разликуваат блокадите:

 • монофасцикуларен (единечен зрак): блокот на левиот преден или заден дел, само неговата десна нога;
 • бифаскуларен (дво-зрак): можно е во две верзии како едно-с>438 02 - Локално забавување на интравентрикуларната спроводливост

Разновидните блокади се рефлектираат во декодирањето на електрокардиограмот. Спроведување на импулс од суправентрикуларните јазли на срцето се забавува или е целосно прекинат. Ова ја нарушува низата на возбуда на коморите, влијае на биохемиските процеси во миокардот, корисноста на срцевиот минутен волумен.

Причините за различни видови блокади се разликуваат едни од други, предизвикуваат нееднакви промени. Размислете како се формира кршење на интравентрикуларната спроводливост кај болести на миокардот.

Спроведувањето на нервната возбуда е една од уникатните функции на срцето. Овозможува секвенцијален пренос на моментумот од главниот јазол до преткоморите и коморите. За ова, специјалните клетки поврзани во гранките минуваат во внатрешноста на интервентрикуларниот септум. Со името на откривачот, тие се нарекуваат гроздови или нозе на Неговите.

Крајните делови во долниот дел на обете комори и врвот на срцето формираат тенка мрежа од пуркински влакна.

Секое кршење на интравентрикуларната спроводливост повлекува повеќе или помалку изразено прекинување на методот на пренесување на пулсот. Ваквите промени се нарекуваат блокади. Тие се функционални или органски по природа. Најчесто, опструкцијата на вентрикуларниот тракт го одразува степенот на оштетување на срцевиот мускул со патолошки процес.

Интравентрикуларната блокада сама по себе не е штетна за работата на срцето. Но, тие сериозно ја комплицираат основната болест, влијаат на другите функции на миокардот и прогнозата.

Нарушувањата на интравентрикуларната спроводливост немаат типични клинички симптоми, откриени се при контролна студија за ЕКГ.

Спроведувањето на нервната возбуда е една од уникатните функции на срцето. Овозможува секвенцијален пренос на моментумот од главниот јазол до преткоморите и коморите. За ова, специјалните клетки поврзани во гранките минуваат во внатрешноста на интервентрикуларниот септум. Со името на откривачот, тие се нарекуваат гроздови или нозе на Неговите.

Нарушена спроводливост во коморите може да се открие и кај деца и кај возрасни. Меѓу патологиите откриени со електрокардиографија, процентот на интравентрикуларна блокада е до 2,4%. Се забележува зголемување на стапката на откривање кај постари пациенти.

Според преваленцата кај населението:

 • на прво место е блок во левата нога (антеропостериорна гранка);
 • на втората - десната нога.

Нарушената спроводливост во задниот долен пакет е ретка.

Овој тип вклучува целосна или нецелосна блокада на нозете на пакетот на Неговите. Ако има повреда на вентрикуларната спроводливост долж десната нога на пакетот од Неговата, тогаш страда контракцијата на десната комора, ако е налево, тогаш, соодветно, на левата.

 • Нецелосна блокада на десната нога може да се појави кај здрави луѓе,
 • Кај децата, отворен овален прозорец во срцето може да доведе до локално нарушување на интравентрикуларната спроводливост
 • Целосна блокада на кое било од нозете укажува на срцеви заболувања, на пример, миокардна хипертрофија (раст и задебелување) со дефекти на валвулите, коронарна срцева болест, акутен миокарден инфаркт, хипертрофија на миокардот кај бронхопулмонални заболувања (опструктивен бронхитис, бронхијална астма, бронхиектазии), миокардитис, кардиосклероза, кардиомиопатија.

видови на интравентрикуларна блокада - нарушувања на спроводливоста долж нозете на пакетот на Неговите

 1. Делумно нарушување на спроводливоста може да не се манифестира клинички,
 2. Целосната блокада се карактеризира со знаци како што се редок пулс, болка во градите, губење на свеста,
 3. Ако пациентот одеднаш има интензивна притискачка болка зад градната коска, остра слабост, студена пот, чувство на светлоглавост, редок пулс и целосен лев блок се откриваат на ЕКГ, најверојатно акутен миокарден инфаркт „маскиран“ на ECе се развие ЕКГ зад блокот. Тоа се должи на неможноста да се утврди срцев удар на единечен ЕКГ со такви поплаки, потребна е итна хоспитализација во болница.

Неспецифично нарушување на интравентрикуларната спроводливост
- Ова е импулсно блокирање во најоддалечените области на срцевиот мускул - во влакната од Пуркиње. Причините се истите болести како и со блокадата на Неговиот пакет, знаците на ЕКГ се минимални и не се појавуваат клинички симптоми.

ЕКГ - деформирани вентрикуларни комплекси

Значи, во повеќето случаи, дијагнозата на „нарушување на интравентрикуларната спроводливост“ кај релативно здрави луѓе е варијанта на нормата и се должи на нецелосна блокада на десната нога од неговиот пакет.

Видови прекршувања се поделени во зависност од местото на појава на блокади:

 • фокусна - штетата не е секогаш видлива на ЕКГ;
 • арборизацијата се формира на краевите на пуркинските влакна;
 • фокусна - не секогаш откриена со ЕКГ;
 • минливи - постои алтернација на промените на спроводливоста;
 • упорен;
 • заврши.

Со целосна блокада, мускулната контракција не се јавува, постои целосно отсуство на нервен импулс. Ова често доведува до срцев удар и смрт.

438 03 - Локално забавување на интравентрикуларната спроводливост

Нецелосно - има забавување на преминот и намалување на фреквенцијата на импулсот до срцевиот мускул. Со овој проблем, функцијата на одделен дел од срцето е нарушена. Овој вид на повреда не е смртоносен.

Наизменични симптоми на една или друга блокада - патологијата предизвикува блокирање на импулсите каде било во срцето.

Во зависност од местото на настанување, блокадите се поделени во неколку видови:

 • монофасцикуларен (единечен зрак): левиот преден или заден дел е блокиран, само десната гранка;
 • бифастикуларен (дво-зрак): левата гранка е блокирана или десната со левата предна гранка. Лево назад со десно;
 • трифастикуларен (три греда).

И, исто така, често се наоѓа неспецифично кршење на интравентрикуларната спроводливост, во кое нормалното функционирање на срцето е невозможно.

Постои веројатност за фокални нарушувања. Неспецифични нарушување се нарекува импулс блокирање и во најоддалечените дел на миокардот.

Причината е истата болест како и со блокадата, вредностите на ЕКГ се незначителни, а клиничките симптоми не се појавуваат.

Интравентрикуларната блокада сама по себе не предизвикува сериозна штета, сепак, повлекува компликација на основната болест, произведува негативен ефект врз другите процеси на срцевиот мускул.

Концептот на блокада подразбира кршење на нормалната импулсна проодност преку системот на срцевиот мускул. Но, повреда не значи целосно отсуство на нервен импулс. Тоа едноставно може да биде забавување на моментумот, што ќе доведе до делумно забавување на отчукувањата на срцето кај деца, бремени жени и возрасни. Постојат знаци на болест, кои се придружени со недостаток на нервна спроводливост, што доведува до целосен срцев удар.

Интракардијалните патологии се придружени со интравентрикуларна блокада на различни форми на киднапирање. И, ако нема импулс, тогаш ова е целосно кршење на спроводливоста. Кога интервентрикуларниот импулс е забавен, тоа се нарекува нецелосна локална патологија (PNPH).

Прекршувањата се поделени со фреквенцијата на лезијата: интравентрикуларен блок на левата комора проксимална и дистална, bpn.

Повреда на интравентрикуларната спроводливост на срцето се јавува ако времето се промени патолошки, при што електричниот импулс на синоатријалниот јазол мора да помине низ спроводливиот срцев систем и да стигне до вентрикуларниот миокард. Атриовентрикуларната спроводливост и нејзиниот квалитет играат огромна улога во активноста на срцето, затоа, секое од неговите прекршувања повлекува разни болести и компликации.

Се разбира, едно лице се прашува за причината за кршење на интравентрикуларната спроводливост. Што може да биде тоа? Постојат голем број предуслови за развој на патологија:

 1. Промени во кардиоваскуларниот систем, не се придружени со органски отстапувања.
 2. Болести што ги пренесува пациентот, како што се вродени малформации, исхемија, миокардитис, кардиомиопатија.
 3. Ефектот на операцијата врз садовите на срцето.
 4. Негативното влијание на лековите, несакани ефекти.

Кога егзацербација на ситуацијата, на пример, појава на миокарден инфаркт, навремено инјектирана сонда. Отпрвин, третманот се сведува на елиминирање на причината за болеста, и само тогаш започнува да работи на ублажување на симптомите.

Карактеристики на блокадата на десната нога со левата задна гранка

Механизмот на нарушување на спроводливоста: во случај на целосен блок на десната гранка на пакетот, десната комора и соседната половина на вентрикуларниот септум се возбудуваат на друг начин. Бранот на клеточна деполаризација поминува тука од левата страна на интервентрикуларниот септум, од другата комора. Прво се возбудени, а влакната полека пренесуваат импулси на десната комора.

Нецелосната блокада се разликува според правилниот начин на пренесување, но забавената брзина на пулсот.

Причините за целосниот блок се главно болести придружени со преоптоварување на десната комора:

 • хронични белодробни заболувања со формирање на „белодробно срце“;
 • вродени малформации, слабост на вентилот кај деца;
 • на стекнати дефекти, важна е митралната стеноза, создавајќи зголемен притисок во пулмоналната циркулација;
 • хронична исхемична болест, во комбинација со артериска хипертензија;
 • миокарден инфаркт на задната дијафрагмална и апикална област, откривањето на патологијата се смета за индикатор за високата преваленца на зоната на некроза и исхемија.

Радиолошки преоптоварена десна комора се гледа со проширување на контурите во горниот десен агол

Со здраво срце, овој вид блокада е редок.

Треба да се додадат причините за нецелосната блокада:

 • миокардитис (ревматско срцево заболување, последици од заразни вирусни заболувања кај дете);
 • дифузна и фокална кардиосклероза;
 • задебелување на левата комора со хипертензија;
 • интоксикација со лекови (деривати на дигиталис, кин>)438 05 - Локално забавување на интравентрикуларната спроводливост

Во овие случаи, одложената спроводливост укажува на хипертрофија на коморите. Можно како варијанта на нормата кај спортистите.

Механизам на нарушување на спроводливоста: секогаш има пречки за спроведување на возбуда долж предните и страничните wallsидови на левата комора. Прво, импулсот поминува низ левата задна гранка, го активира интервентрикуларниот септум и дното на задниот wallид. Потоа, преку влакната од Пуркиние, бранот на возбуда насочен од дното нагоре оди кон антеролатералниот дел од левата комора.

Причините се патологијата на левите комори на срцето:

 • миокарден инфаркт на предниот или страничниот wallид;
 • фокална кардиосклероза;
 • хипертензија;
 • незатворање на атријалниот септум;
 • малформации на аортата;
 • инсуфициенција на грчеви на митралната валвула;
 • миокардитис;
 • хипертрофична кардиомиопатија;
 • миокардна дистрофија со метаболички промени.

Механизмот на нарушување на спроводливоста: испораката на импулс е инхибирана во задниот долен дел на левата комора. Возбудата оди по должината на левиот преден пакет до миокардот на антеролатералниот регион, преку влакната на Пуркиние се шири на задниот и долниот дел. Миокардот се активира долж предниот wallид од горе надолу.

Овој тип на блок ретко се изолира, почест е со блокада на блокот на гранките на десниот пакет.

Причини - фокални промени во левата комора од задниот wallид со:

 • задниот дијафрагмален миокарден инфаркт;
 • кардиосклероза;
 • миокардитис;
 • кардиомиопатии;
 • идиопатска калцификација на спроводниот систем.

ЕКГ слика за миокарден инфаркт со блокада на левата нога

Механизмот на нарушување на спроводливоста: блокот на обичното стебло на левата нога треба да се наоѓа пред разгранување во предните и задните гранки или истовремено да го блокира протокот на импулси долж двете гранки. Десната комора е возбудена на вообичаен начин, откако бранот се пренесува преку контрактилните клетки до левата комора од десно кон лево. Во случај на нецелосен блок, некои пулсирања, иако бавно, „се пробиваат“ по левата нога.

Причините за појава на овој вид нарушувања на спроводливоста мора да се бараат во многу обемно оштетување на левата комора со:

 • акутен трансмурален миокарден инфаркт;
 • дифузна кардиосклероза;
 • малформации на аортата и коарктација;
 • малиген тек на артериска хипертензија.

Механизам на нарушување на спроводливоста: пречката се наоѓа истовремено во десната нога и левиот преден пакет (гранка). Првиот преку недопрената лева задна гранка го возбудува задниот wallид и долниот дел од левата комора, по должината на анастомотските патеки - предниот и страничниот. Со големо доцнење, на кружен тек, импулсите стигнуваат до десната комора. Ова е најчестата варијанта на интравентрикуларни нарушувања во ширењето на возбудата.

 • хронична исхемична болест;
 • акутен раширен миокарден инфаркт со напад на интервентрикуларниот септум;
 • срцеви мани;
 • дифузни склеротични, воспалителни и дегенеративни лезии на коморите кај Ленегра-овата болест (дегенерација, калцификација и склероза на спроводниот систем во внатрешноста на коморите), болест на Леви (влакнести израстоци во интервентрикуларниот септум).

Механизмот на нарушување на спроводливоста: преку левата непроменета предна гранка, возбудата влегува во предните и страничните wallsидови на левата комора, а потоа по должината на анастомозите ги покрива нејзините задни и долни делови. И на крај, импулсите достигнуваат до десната комора.

Причините не се разликуваат од раширените и длабоки лезии на leftидот на левата комора опишани погоре. ЕКГ-знаците комбинираат промени во водите на градите за време на блокада на десната нога со десно-странично отстапување на електричната оска.

Според општоприфатената класификација, сите блокови на импулсот кон коморите се поделени на следниов начин:

 1. Еден, два или три зрак. Ова се одредува според тоа колку зраци се вклучени во неправилното однесување на импулсите.
 2. Локално. Повреда на спроводливоста не е забележана во сите води при испитување на ЕКГ.
 3. Превоз. Неправилното спроводливост на импулсот се менува со нормалното.
 4. Арборизација. Импулсна блокада се јавува кај влакната од Пуркиње. Поточно, во нивните долни делови.
 5. Целосни блокади.
 6. Нецелосни блокади.
 7. Наизменични блокади. При спроведување на истражување, се открива една или друга опција.

Една од функциите што ги извршува срцето е неговата способност да спроведе стимулација на нервите. Поради ова, импулсите влегуваат во преткоморите и коморите на срцето.

За ова, има маса клетки во внатрешноста на срцето кои се поврзани во гранки - снопови или нозе на Неговите. Во случај на повреда на спроводливоста, пулсот е делумно пренесен или престанува да поминува целосно. Во овој случај, пациентот развива блокада.

Состојбата на блокадата повлекува забавување на брзината на импулсите во сите делови на срцето. Третманот на болеста е директно зависен од причината што ја предизвика патологијата.

Третманот кај деца со дефект во срцевата спроводливост, како и кај возрасните, ќе зависи од причината за болеста. Првите степени на блокада бараат динамично набудување без третман. Во втор степен, може да се препорачаат лекови за поддршка; повремено се препорачува поставување на пејсмејкер. Со блокада на степен 3, детето треба да се подложи на операција за имплантирање EX - вештачки пејсмејкер. Понекогаш кај деца има случаи на спонтано целосно закрепнување како што стареат.

Бремените жени најчесто развиваат нарушувања во функционалната спроводливост, за кои не се потребни лекови и поминуваат спонтано. Но, со сериозни нарушувања на спроводливоста, жената треба да зема лекови кои се избрани од а cardiolогист заедно со акушер-гинеколог, земајќи ја предвид минималната штета на бебето.

Најчесто се препорачуваат витамини, хербални лекови, препарати на калиум. Имплантацијата на ECS треба да биде навремена и да се изврши, доколку е потребно, пред породувањето. Породувањето кај жени со органска срцева патологија и AV блокади треба да се планира само со царски рез, за ​​да не се предизвикаат сериозни дефекти во ритмите на срцето.

превентивни мерки

Нема посебни превентивни мерки. Единствениот начин да се намали ризикот од развој на нарушувања на срцевата спроводливост е да се води здрав начин на живот, да се спречат напредни срцеви патологии и предозирање со лекови, редовно да се испитува терапевт и cardiolогист ако има соодветни индикации.

За да се препише третман на блокади, потребно е да се утврди нивната главна причина. За да се разликуваат органските лезии од зголеменото влијание на вагусниот нерв, во благи случаи, се прави тест за атропин.

Поткожно администрирање на мала доза на Атропин може да го отстрани ефектот на парасимпатичкиот нервен систем. Ако сликата со ЕКГ е обновена за време на контролата, тогаш на пациентот се препорачува да се користат препарати базирани на беладона (свеќи во ректумот, капки Зеленин внатре, таблети Беласпон или Белатаминал) непрекинато.

Откривањето на миокардитис, ефектите од метаболички промени, хормонални нарушувања, исхемија, хипертрофија овозможува употреба на терапија според патогенетскиот принцип:

 • антиинфламаторни лекови (антибиотици, кортикостероиди, цитостатици);
 • агенси за алкализација;
 • β-блокатори и блокатори на калциумови канали;
 • антитромбоцитни агенси и тромболитици;
 • средства за намалување на крвниот притисок;
 • навремена елиминација на срцеви заболувања.

Теофедрин - аналог на ефедрин, е контраиндициран кај хипертензија

Кога се случи класичен напад на Моргажни-Едем-Стоукс, на пациентот му треба итна помош, бидејќи церебралната циркулација е изложена на ризик. Нема време да се зборува за причините каде било во откритието. Возрасно лице е во состојба да:

 • положи го пациентот на тврда површина;
 • нанесете интензивна тупаница на градната коска;
 • започнете со спроведување на настани за кардиопулмонална реанимација во максимално достапен волумен (само срцева масажа или во комбинација со вештачко дишење);
 • замолете ги другите да повикаат брза помош.

Лекарите во такви случаи брзо го слушаат срцето за да се уверат во слаби ретки мозочни удари, мерат крвен притисок.

438 06 - Локално забавување на интравентрикуларната спроводливост

Наспроти позадината на континуираната индиректна масажа и дишење, средствата што ја стимулираат срцевата активност (раствор на адреналин, Ефедрин) се администрираат интравенски преку торбата Амбу.

Амбулантски пациенти се препорачуваат да земаат доза на одржување на Исадрин, Алупент.

Во случај на чести напади, се разгледува прашањето за индикации за инсталација на пејсмејкер.

Откривањето на абнормалности во спроводливоста кај лице со акутно или хронично заболување се смета за компликација. Овој симптом бара преглед и продолжување на третманот подолг период.

Подеднакво е важно да се контролира привремената форма на блокади. Особено ако нивната кауза остане нејасна

Пациентот треба да помине ЕКГ тест најмалку двапати годишно.

Физиологија

За да се разберат причините за нарушувања на ритамот, потребно е да се има идеја за нормалната физиологија на срцето.

Електрофизиологија

Преминувањето на јони низ клеточната мембрана на миоцитот се регулира преку специфични јонски канали кои предизвикуваат циклична деполаризација и реполаризација на клетката, наречена потенцијал на дејство. Акциониот потенцијал на работниот миоцит започнува кога ќе се деполаризира клетката од дијастолен - трансмембрански потенцијал од 90 mV до 50 mV.

На овој потенцијален праг, се отвораат потенцијално зависни брзи канали на Na, предизвикувајќи брза деполаризација со намалување на градиентот на концентрација на јони на Na. Каналите на брз Na се деактивираат и приливот на Na престанува, но јонските канали зависни од напон се отворени, што им овозможува на Ca да влезат низ бавните канали на Ca (деполаризација) и K да излезат преку K каналите (реполаризација).

Прво, овие два процеси се балансирани и поддржуваат позитивен трансмембрански потенцијал, а исто така го прошируваат платото на фазата на акциониот потенцијал. Во текот на оваа фаза, Ca што влегува во ќелијата е одговорен за електромеханичката конјугација и контракцијата на миоцитот. На крајот, приливот на Ca престанува и приливот К е засилен, предизвикувајќи брза реполаризација на клетките назад до 90 mV. За време на деполаризацијата, клетката е отпорна на последователен настан за деполаризација.

Постојат 2 главни типа на срцеви клетки:

 • Fastелии за брз канал
 • Бавни клетки на каналот

Клетките со брзи канали (работни атријални и вентрикуларни миоцити, миоцити на системот Хир-Пуркиние) имаат голема густина на брзи Na канали и нивните акциони потенцијали се карактеризираат со мало или целосно отсуство на спонтана дијастолна деполаризација, многу брза почетна стапка на деполаризација и загуба на рефрактерност, коинцидира со реполаризација.

Клетките со бавни канали (CA и AV јазли) имаат мала густина на брзи Na канали и нивните акциони потенцијали се карактеризираат со побрза спонтана дијастолна деполаризација, бавна почетна стапка на деполаризација и губење на рефракторност по реполаризацијата (и затоа имаат долг огноотпорен период и неможноста за повторување на импулсите на високи фреквенции).

CA јазолот е доминантен автоматски пејсмејкер во нормалното срце. Ако CA јазолот не произведува импулси, клетките со малку помал автоматизам (на пример, AV јазол) ја преземаат улогата на автоматски пејсмејкери. Симпатичната стимулација ја зголемува фреквенцијата на активност на клетките на пејсмејкерот, а парасимпатичката стимулација се намалува.

Нормален ритам

На одмор, фреквенцијата на синусниот ритам на срцето кај возрасните е обично од 60 до 100 отчукувања / мин. Помал фреквентен ритам често се јавува кај млади луѓе. Зголемување на фреквенцијата на ритамот се јавува со физички напор, болест или емоции. Како по правило, забележливо дневно намалување на срцевиот ритам се случува пред утринското будење. Апсолутно редовниот (крут) синусен ритам е патолошки и се јавува кај пациенти со автономна денервација (на пример, кај дијабетичари).

Електричната активност на срцето е претставена на ЕКГ, иако деполаризацијата на местото на CA, AV-страницата и His - Purkinje не вклучува доволно ткиво за да се открие.

Блокада со три зраци

Механизам на нарушување на спроводливоста: кога е нецелосен, следи електричен импулс од преткоморите во коморите долж една од гранките (помалку погодени). Во овој случај, се откриваат знаци на атриовентрикуларен блок. Целосната блокада се карактеризира со трет степен на атриовентрикуларна опструкција и изменет извор на вентрикуларен ритам.

Причините се сериозни органски лезии на миокардот веќе наведени погоре.

Обликот на забите укажува на видот на интравентрикуларниот блок

Како е различна спроводливоста на ЕКГ?

Знаците на нарушена спроводливост зависат од видот на блокадата. Тие се разликуваат во:

 • насоката на електричната оска на срцето;
 • форма на вентрикуларни комплекси;
 • место во градите и стандардни олово;
 • ширината на забите и интервалите.

Понекогаш промените во вентрикуларните комплекси не се сметаат за специфични, бидејќи тие се исто така присутни во случаи на акутна хиперфункција на белодробното срце и десната комора. Преодната блокада симулира вентрикуларна екстрасистола.

Типот на две зрак на блокада се смета за предвесник на развојот на лезија на три-зрак. Во варијантата со три зраци, обликот на вентрикуларните комплекси зависи од локацијата на лезијата, додека делумно одржувањето на спроводливоста во една од гранките наликува на варијантите на дво-зрачните блокади. ЕКГ-сликата е надредена на атриовентрикуларни нарушувања со различна тежина.

При проценка на карактеристиките на блокадите за лекар, важно е да ги разгледате претходните ЕКГ за да бидете сигурни во возраста на промените. Стабилен долгорочен интравентрикуларен блок не бара специфичен третман

Првичното откривање на интравентрикуларни промени, особено кај постар пациент, бара хоспитализација и целосен преглед за да се утврдат причините

Исхемијата вклучува употреба на коронаролитици и внимателна употреба на слаби β-блокатори. Ако се открие воспалителна природа на промените, се спроведува курс на антибактериска терапија, хормонални лекови.

Важно е навремено да се реши прашањето за соодветноста на инсталирање на пејсмејкер. Ова е особено точно за случаи на блокада од два и три зраци.

При проценка на карактеристиките на блокадите за лекар, важно е да ги разгледате претходните ЕКГ за да бидете сигурни во возраста на промените.

Повреда на синоатријалната спроводливост

438 07 - Локално забавување на интравентрикуларната спроводливост

На друг начин, ова се нарекува синоатријална блокада. Електричен импулс со потекло од синусниот јазол не може целосно да стигне до преткоморите, а нивното возбудување се случува со задоцнување. Често се среќава кај здрави луѓе и не бара активен третман, но може да се појави и со органски заболувања на срцевото ткиво.

 1. Со делумно нарушување на спроводливоста, симптомите ретко се појавуваат,
 2. Со целосно кршење на спроводливоста, постои чувство на прекини во срцето, непријатност во градите, вртоглавица поради влошување на снабдувањето со крв во мозокот поради ретки срцеви контракции,
 3. Пулсот станува редок - помалку од 50 во минута.

ЕКГ за синоатријална блокада - пролапс на преткоморите и коморите (комплекс PQRS)

Класификација

Човечкиот срцев мускул има 4 камери, неколку оддели, тие се одговорни за пренос на импулси. Блокадата е во состојба да погоди еден од одделите или неколку одеднаш. Локалните нарушувања се разликуваат по јазли и патеки.

Одредени видови блокада се обележани:

 1. Синоатријален. Се појавува во соодветниот јазол на десниот атриум. Импулсот не е во можност да помине поради мала сила или затоа што атриумот не може да го прифати. Таквата блокада има три степени:
  • Постои задоцнување во спроводливоста на пулсот.
  • Се одредува според фреквенцијата на влошување.
  • Последниот, третиот степен се определува со слаби импулси или целосно отсуство на нивно примање.
 2. Забавување на интравентрикуларната спроводливост. Се забележува од синоатријалниот јазол кон левиот атриум или до јазолот на атриовентрикуларната зона. Се карактеризира со инхибиција на спроводливоста на импулсот.
 3. AV блокада. Нагласени се неколку степени:
  • Бавна спроводливост.
  • Запирањето на индивидуалните импулси се изведува во периоди.
  • Од атриумот, импулсите не можат да поминат во коморите, додека вторите и преткоморите живеат, независни од другите.
 4. Блокада на нозете на блокот на гранките и гранките (лево, десно, предни снопови). Пулсирањата пристигнуваат побавно или воопшто не поминуваат.

Присуството на таква патологија се утврдува со кршење на една од коморите. Овој тип предизвикува формирање на AV блокада.

Првиот степен се однесува на делумни отстапувања, вториот и третиот да се заврши. Првите не спаѓаат во категоријата на болести, но можат да послужат како причина за формирање на целосна блокада. А, последниот за возврат предизвикува опасни компликации.

Неуспесите во импулсната спроводливост може да не се манифестираат долго време, тие се откриваат за време на кардиограм поради присуство на други патологии. Во некои случаи, тие се појавуваат како компликации на срцеви заболувања.

Со такви прекршувања, влошувањето на спроводливоста се јавува во одредени делови од неговите снопови, од кои секоја е поделена на десни и леви нозе. Вториот има предна и задна гранка.

Идентификувани се три вида прекршувања:

 • Единечен зрак - напојувањето застанува на една гранка.
 • Дво-зрак - влошување на две гранки.
 • Три зрак - блокирање на три гранки.

Според локализацијата на процесот, се разликуваат овие видови блокада:

 1. Единствен зрак - одложувањето на сигналот се снима само во една од гранките на зракот. Соодветно на тоа, се открива блокада на десната комора или повреда во работата на левата.
 2. Дво-зрак - две гранки не функционираат - двете леви нозе или една лево и десно.
 3. Одложување на пулсот со три зраци е забележано во сите три гранки.

Клинички случај

Пациентот М., 65 години, бил примен на терапевтскиот оддел. За време на прегледот, тој се жали на отежнато дишење за време на физички напор, чести напади на вртоглавица, општа слабост. Постојано имаше губење на свеста.

За време на истражувањето, беше можно да се открие дека ваквите симптоми ја вознемируваат повеќе од една година. Во текот на 14 месеци, забележана е изразена слабост, главоболки, вртоглавица. За шест месеци имаше губење на свеста - околу еднаш неделно. Во последниот месец, несвестицата се јавува скоро секој ден. Пациентот се онесвести една минута, тогаш се забележува општа слабост.

По понатамошно испитување, откриени се промени на ЕКГ. Ултразвук, доплерографија, лево вентрикуларна инсуфициенција, валвуларна стеноза. Дијагноза: Коронарна срцева болест; нарушување на ритамот како блокада со два зраци и MAC напади; срцева слабост јас лажица масло.

На пациентот и бил даден пејсмејкер, нејзината состојба се подобрила и била отпуштена.

Природата на повредите разликува:

 • Нецелосна блокада. Кондукцијата на импулс е бавна, но е зачувана. Побудување на миокардот се јавува поради непроменети гранки. Оваа состојба се случува кај здрави луѓе, но може да укаже и на патологија. Промените обично се откриваат случајно на ЕКГ. Нема поплаки кај пациенти, понекогаш постои општа слабост, зголемен замор.
 • Целосна блокада. Импулсите не стигнуваат до долните делови на коморите. Голема веројатност за срцев удар на позадината на брадикардија. Оваа состојба е придружена со јасни клинички симптоми.

Според видот на прекршоци, постојат:

 • Фокусни промени - забележани во одделни делови на миокардот поблиску до влакната од Пуркиние, импулсот делумно поминува низ коморите.
 • Арборизација се менува - преносот на сигналот се складира во сите делови на спроводниот систем, освен неговите крајни делови.

Превенција

Многу е важно да се направат навремени превентивни мерки за зајакнување на васкуларниот систем, дури и ако не откриете повреда на интравентрикуларната спроводливост. Што дава ова? Прво го намалува ризикот од заболување. Подобро е да се спречи какво било нарушување на телото отколку да се бориме против него. Главните мерки што треба да ги следат луѓето на која било возраст:

 1. Одење на свеж воздух е гаранција за добро снабдување со крв на сите витални органи, вклучувајќи го и срцето. Свеж воздух ги оксигенира ткивата и клетките.
 2. Урамнотежена исхрана збогатена со калиум и витамини. Општо земено, јадењето здрава храна додава сила, енергија и здравје.
 3. Усогласеност со дневниот режим - ако спиете доволно, јадете истовремено, се чувствувате многу подобро, а ризикот од заболување станува многу помал.
 4. Неинтензивна физичка активност, што е многу важно - секојдневно. Лесно џогирање, гимнастика, вежби, јога.
 5. Употребата на моќни спортови, особено боди-билдинг, е непожелна; тоа прилично негативно влијае на срцевите садови.
 6. Без оглед колку е банална, помалку стрес и грижи. Постојаниот емоционален стрес е штетен за срцевиот мускул.
 7. Годишен одмор на море. Ако постои таква можност, тогаш дефинитивно треба да се искористи. Двонеделно патување до чиста, солена вода, збогатена со минерали, ја враќа физичката и психолошката состојба на една личност. Ако не можете да одите на море, само треба да организирате сопствена рекреација на отворено. Патувањето во шумата ќе биде достојна алтернатива на морскиот ветер.
 8. Навремено испитување во медицинска установа. Подобро е да не се игнорира ниту најмала непријатност кога станува збор за здравјето на срцевиот мускул.

Не е ни чудо што срцевиот мускул се нарекува мотор. Ги регулира повеќето процеси и ги снабдува виталните органи со крв. Срцето треба да се третира со посебна трепет. Додека удира и не пречи, ние понекогаш не му придаваме должно значење на неговиот мал мотор. Но, секој знае дали се случуваат здравствени проблеми, вклучително и кршење на интравентрикуларната спроводливост, што е само надвор од рамнотежа. Затоа, би било подобро да не го водите вашето здравје.

Мерките за превенција ќе овозможат зајакнување на крвните садови и подобрување на функционирањето на срцевиот мускул, дури и со постојната патологија. Ова ќе го намали ризикот од формирање на болести и ќе спречи компликации:

 1. Долги прошетки на чист воздух.
 2. Здрава исхрана богата со калциум.
 3. Внесувањето на витамини.
 4. Усогласеност со дневната рутина, доволен одмор.
 5. Мала редовна вежба. Часови по физичко образование.
 6. Елиминација на моќните спортови, особено за боди-билдинг, што негативно влијае на состојбата на срцевите садови.
 7. Обидете се да избегнете тешки стресни ситуации.
 8. Секогаш кога е можно, опуштете се на море секоја година. Можете да се одморите во шумата.
 9. Навремено се подложени на медицински прегледи и елиминирање на идентификуваните патологии.

Без оглед на прогнозата на болеста, треба да запомните дека современата медицина помага да се справите со речиси сите нарушувања, но за ова е потребно да го слушате вашето тело и да вложувате максимални напори заради вашето здравје.

Дури и во отсуство на нарушувања на интравентрикуларната спроводливост, профилакса е неопходна навремено за да се намали ризикот од заболување. Главните мерки за спречување на патологија кај луѓе од која било возраст ќе бидат прошетки на свеж воздух.

Ова е клучот за добра циркулација на крв и снабдување со кислород до сите ткива и клетки на телото. Треба да јадете храна што е збогатена со витамини и калиум.

Усогласеноста со диетата и здравиот сон значително ја подобруваат здравствената состојба. Да се ​​направи лесно џогирање, гимнастика. Спортските напори се непожелни, на пример, боди-билдингот има негативен ефект врз васкуларниот систем. Стресот и вознемиреноста, исто така, негативно влијаат на телото.

Единствениот начин да се намали ризикот од заболување останува здравиот начин на живот. Не започнувајте срцеви патологии, како и предозирање со лекови. Постојано, кога ќе се појави соодветниот симптом, одете кај терапевтот и cardiolогист.

Tatyana Jakowenko

Главен уредник на Detonic онлајн магазин, cardiolогист Јаковенко-Плахотнаја Татјана. Автор на повеќе од 950 научни статии, вклучително и во странски медицински списанија. Тој работел како cardiolогист во клиничка болница повеќе од 12 години. Тој е сопственик на современи методи за дијагностицирање и лекување на кардиоваскуларни заболувања и ги спроведува во неговите професионални активности. На пример, тој користи методи на реанимација на срцето, декодирање на ЕКГ, функционални тестови, циклична ергометрија и многу добро ја познава ехокардиографијата.

Веќе 10 години е активен учесник во бројни медицински симпозиуми и работилници за лекари - семејства, терапевти и cardiolогисти. Тој има многу публикации за здрав начин на живот, дијагноза и третман на срцеви и васкуларни заболувања.

Тој редовно ги следи новите публикации на европски и американски cardiology списанија, пишува научни статии, подготвува извештаи на научни конференции и учествува на европски cardiolконгреси на оги.

Detonic