Препис на липидограм кај возрасни, норма на вредностите на липидниот спектар

Често, лекарите, покрај стандардните методи на испитување, препишуваат пациенти со поплаки за болка во срцето, отежнато дишење, нестабилност на крвниот притисок липиден профил - што е тоа? Студијата за липидниот спектар или липидниот профил е лабораториска дијагностичка метода што овозможува не само да се идентификува степенот на моментално оштетување на метаболизмот на мастите во телото, туку и да се сугерира ризик од развој на патологија на срцевиот мускул, крвните садови и други компликации на атеросклероза.

Дијагностичката вредност на оваа лабораториска анализа е исклучително висока: секоја година расте бројот на пациенти кои страдаат од коронарна срцева болест и нарушувања на церебралната циркулација. Причината за овие болести во 70-80% од случаите е атеросклероза - мултифакторно кршење на метаболизмот на маснотиите што предизвикува:

 • таложење на плакети на холестерол на внатрешната интима на крвните садови;
 • опструкција на нормалниот проток на крв;
 • кислородно гладување на внатрешните органи.

Да се ​​дијагностицира атеросклероза или да се проценат ризиците од нејзиниот развој им овозможува на липидниот профил: што е тоа и што чини цената на постапката, ќе разгледаме подолу.

Профилот на липидите во крвта е напреден метод за испитување кој ви овозможува да добиете детална слика за метаболизмот на липидите. Иако некои индикатори на овој дијагностички тест може да се сметаат како дел од биохемиски тест на крвта (на пример, вкупен холестерол), само специјализирана студија ви овозможува да добиете комплетна лабораториска слика.

Липиден профил е пропишан за:

 • зголемување на нивото на липопротеини утврдени биохемиски;
 • сеопфатен преглед на пациенти кои страдаат од патологија на срцето, мозочните садови, артериска хипертензија;
 • ендокрини нарушувања;
 • профилактички преглед на пациенти со зголемен ризик од развој на миокарден инфаркт, мозочен удар (на пример, луѓе со наследна историја на срцеви заболувања, пушење мажи и жени над 55 години);
 • преглед на пациенти по акутна васкуларна катастрофа;
 • со назначување лекови за намалување на липидите;
 • да се следи ефикасноста на терапевтските мерки кај сите пациенти кои страдаат од атеросклероза.

Пациентите со висок холестерол се препорачува да имаат липиден профил еднаш на секои 1 месец. Според индикациите, студијата може да се спроведува почесто. Просечната цена на анализа во приватни лаборатории е 6 рубли.

Структурата на оваа анализа вклучува 6 индикатори, ние ќе се задржиме на нив подетално.

  Вкупен холестерол. Холестеролот е моноатомски масен алкохол, од кои повеќето се синтетизираат во човечкото тело од клетките на црниот дроб. Дваесет проценти од супстанцијата може да дојде со храна. Холестеролот извршува многу биолошки важни функции: тој е дел од биоплазматската мембрана на секоја клетка на човечкото тело, доказ> Липидниот профил на здраво лице одразува избалансиран однос на сите фракции на холестерол. Стапката на анализа е претставена во табелата подолу.

Норма (референтни вредности), mmol / l
НоЖени
3,22-5,663,22-5,66
0,71-1,760,84-2,27
2,22-4,821,97-4,54
0,26 - 1,070,26-1,07
0,39-1,760,39-1,76
2,2-3,52,2-3,5

Исто така, во зависност од параметрите на липидниот профил, можете да го утврдите ризикот од развој на атеросклероза и нејзините кардиоваскуларни компликации, па затоа анализата треба да ја дешифрира специјалист.

Липидниот профил, mmol / l
помалку 5,0над 1,30 кај мажите, 1,55 кај жените1,92 - 2,59помалку 1,702 - 2,5
5,10-6,181,10-1,30 кај мажи, 1,20-1,50 кај жени3,37-4,121,70 - 2,202,5 - 4
6,19-6,22помалку од 1,10 кај мажите, помалку од 1,20 кај жените4,12 - 4,902,35-5,654 - 7
над 6,23над 4,90над 5,65над 7

Забелешка! Поради разликата во медицинската опрема што се користи во лабораториите, липидниот профил може да варира.

Вкупниот холестерол е главниот индикатор за анализа на липидниот спектар. Го рефлектира нивото на сите фракции на липопротеини и е првиот чекор во дијагностицирањето на нарушувањата во метаболизмот на мастите.

Зголемувањето на вкупниот холестерол скоро секогаш укажува на висок ризик од развој на кардиоваскуларни болести. Може да се активира од:

 • неухранетост, употреба на голем број на животински масти;
 • физичка неактивност, седентарен начин на живот;
 • прекумерна тежина;
 • наследна предиспозиција, кардиоваскуларни заболувања кај крвни сродници;
 • пушење и злоупотреба на алкохол;
 • напредна возраст: почнувајќи од 20 години, поради забавување на метаболизмот, нивоата на холестерол почнуваат да растат, го достигнува својот максимум за 70-75 години;
 • истовремени болести: дијабетес мелитус, намалена функција на тироидната жлезда.

Забелешка! Бременоста, како и секоја акутна инфективна или воспалителна болест, може да предизвикаат зголемување на холестеролот во крвта. За да добиете сигурни резултати, повторете го прегледот 2-3 месеци по раѓањето или закрепнувањето.

Намалување на концентрацијата на холестерол во серумот може да укаже на:

 • хипертироидизам;
 • заболувања на црниот дроб, придружени со кршење на неговата синтетичка активност, цироза;
 • пост, строга вегетаријанска диета;
 • малапсорпција (малапсорпција на хранливи материи од цревни клетки);
 • малигна форма на анемија;
 • сепса, генерализирана инфекција;
 • ревматичен артритис;
 • хронична опструктивна белодробна болест.

Само лекарот може да ги утврди причините и последиците од отстапувањето на нивото на холестерол од нормата за време на сеопфатна проценка на состојбата на пациентот.

Detonic - уникатен лек кој помага во борбата против хипертензијата во сите фази од нејзиниот развој.

Detonic за нормализација на притисокот

Сложениот ефект на растителните компоненти на лекот Detonic на theидовите на крвните садови и автономниот нервен систем придонесуваат за брзо намалување на крвниот притисок. Покрај тоа, оваа дрога спречува развој на атеросклероза, благодарение на уникатните компоненти кои се вклучени во синтезата на лецитин, аминокиселина која го регулира метаболизмот на холестерол и спречува формирање на атеросклеротични плаки.

Detonic не зависност и синдром на повлекување, бидејќи сите компоненти на производот се природни.

Детални информации за Detonic се наоѓа на страницата на производителот www.detonicnd.com.

Абнормалности на ХДЛ

Специјалистите го поврзуваат намалувањето на концентрацијата на корисен холестерол со ризик од атеросклеротични проблеми. Докажано е дека на секои 0,13 mmol / l отстапувања од просечните вредности се зголемува можноста за развој на исхемични срцеви проблеми и акутна коронарна инсуфициенција за 25%.

Причини за намалување на HDL:

  хронична патологија на k>липидија - транскрипт на липидограм кај возрасни, норма на вредностите на липидниот спектар

Тие велат дека зголемување на нивото на HDL доколку надмине 2,2 mmol / L. И покрај фактот дека високото ниво на „добар“ холестерол ги штити крвните садови од формирање на атеросклеротични плаки, ваквите промени во липидниот профил не се оценуваат секогаш позитивно. Зголемувањето на ХДЛ обично се поврзува со наследни генетски аномалии на метаболизмот на мастите.

Лекарите забележуваат директна корелација помеѓу зголемувањето на концентрацијата на ЛДЛ, ВЛДЛ и ризикот од формирање на атеросклеротична плака.

Зголемувањето на ниско молекуларните фракции на холестерол може да биде предизвикано од:

 1. наследна предиспозиција: во групата на внимание на луѓе чии крвни роднини претрпеле срцев удар, мозочен удар или друга акутна васкуларна патологија на возраст помала од 50 години;
 2. заболувања на панкреасот: панкреатит, тумори, дијабетес мелитус;
 3. прекумерна потрошувачка на животински масти со храна;
 4. дебелина;
 5. хронична бубрежна инсуфициенција;
 6. метаболички нарушувања, гихт;
 7. хормонални промени, бременост.

Намалување на концентрацијата на „лош“ холестерол е ретко. Со општ нормален липиден профил, ова го намалува ризикот од развој на атеросклероза.

Недостаток на ХДЛ, „добар“ холестерол, доведува до зголемување на триглицеридите. Покрај тоа, зголемување на концентрацијата на триглицерид фракцијата на масти се јавува кога:

 • артериска хипертензија, коронарна срцева болест, миокарден инфаркт;
 • атеросклероза;
 • хронично заболување на бубрезите;
 • тромбоза на церебрална артерија;
 • вирусен хепатитис Б, Ц, цироза;
 • гихт, други метаболички болести;
 • таласемија, Даунова болест;
 • зголемено ниво на калциум во крвта;
 • хроничен панкреатит, алкохолизам.

Триглицеридите имаат големо влијание врз формирањето на холестеролни плаки, развојот на атеросклероза.

Триглицериди

Индикатори за липиден профил кај деца и возрасни

ГодиниНорма во mmol / L
Бебиња стари под 1 месецОд 1,3 4,4 нагоре
2 да 12 месециОд 1,6 4,9 нагоре
Од 1 година до 14 годиниОд 2,8 5,2 нагоре
Од 14 да 65Од 2,8 5,9 нагоре
Постари 65 годиниОд 3,6 7,1 нагоре
Нормални перформансиОд 1,5 2,5 нагоре
Низок ризик од атеросклерозаОд 2,5 3 нагоре
Умерен ризикОд 3 4 нагоре
Голем ризик од заболувањеПовеќе 4
ГодиниНоЖени
Под 14 годиниОд 0,9 1,9 нагореОд 0,9 1,9 нагоре
Од 14 до 20 годиниОд 0,78 1,63 нагореОд 0,91 1,91 нагоре
Од 20 до 25 годиниОд 0,78 1,36 нагореОд 0,85 2,04 нагоре
Од 25 до 30 годиниОд 0,80 1,63 нагореОд 0,96 2,15 нагоре
Од 30 до 35 годиниОд 0,72 1,63 нагореОд 0,93 1,99 нагоре
Од 35 до 40 годиниОд 0,75 1,60 нагореОд 0,88 2,12 нагоре
Од 40 до 45 годиниОд 0,70 1,73 нагореОд 0,88 2,28 нагоре
Од 45 до 50 годиниОд 0,78 1,66 нагореОд 0,88 2,25 нагоре
Од 50 до 55 годиниОд 0,72 1,63 нагореОд 0,96 2,38 нагоре
Од 55 до 60 годиниОд 0,72 1,84 нагореОд 0,96 2,35 нагоре
Од 60 до 65 годиниОд 0,78 1,91 нагореОд 0,98 2,38 нагоре
Од 65 до 70 годиниОд 0,78 1,94 нагореОд 0,91 2,48 нагоре
70 години и постариОд 0,8 1,94 нагореОд 0,85 2,38 нагоре
ГодиниНоЖени
Под 14 годиниОд 1,60 3,60 нагореОд 1,60 3,60 нагоре
Од 14 до 20 годиниОд 1,61 3,37 нагореОд 1,53 3,55 нагоре
Од 20 до 25 годиниОд 1,71 3,81 нагореОд 1,48 4,12 нагоре
Од 25 до 30 годиниОд 1,81 4,27 нагореОд 1,84 4,25 нагоре
Од 30 до 35 годиниОд 2,02 4,79 нагореОд 1,81 4,04 нагоре
Од 35 до 40 годиниОд 2,10 4,90 нагореОд 1,94 4,45 нагоре
Од 40 до 45 годиниОд 2,25 4,82 нагореОд 1,92 4,51 нагоре
Од 45 до 50 годиниОд 2,51 5,23 нагореОд 2,05 4,82 нагоре
Од 50 до 55 годиниОд 2,31 5,10 нагореОд 2,28 5,21 нагоре
Од 55 до 60 годиниОд 2,28 5,26 нагореОд 2,31 5,44 нагоре
Од 60 до 65 годиниОд 2,15 5,44 нагореОд 2,59 5,80 нагоре
Од 65 до 70 годиниОд 2,54 5,44 нагореОд 2,38 5,72 нагоре
70 години и постариОд 2,49 5,34 нагореОд 2,49 5,34 нагоре
ГодиниНоЖени
Под 14 годиниОд 0,30 1,40 нагореОд 0,30 1,40 нагоре
Од 14 до 20 годиниОд 0,45 1,81 нагореОд 0,42 1,48 нагоре
Од 20 до 25 годиниОд 0,50 2,27 нагореОд 0,40 1,53 нагоре
Од 25 до 30 годиниОд 0,52 2,81 нагореОд 0,40 1,48 нагоре
Од 30 до 35 годиниОд 0,56 3,01 нагореОд 0,42 1,63 нагоре
Од 35 до 40 годиниОд 0,61 3,62 нагореОд 0,44 1,70 нагоре
Од 40 до 45 годиниОд 0,62 3,61 нагореОд 0,45 1,91 нагоре
Од 45 до 50 годиниОд 0,65 3,80 нагореОд 0,51 2,16 нагоре
Од 50 до 55 годиниОд 0,65 3,61 нагореОд 0,52 2,42 нагоре
Од 55 до 60 годиниОд 0,65 3,23 нагореОд 0,59 2,63 нагоре
Од 60 до 65 годиниОд 0,65 3,29 нагореОд 0,62 2,96 нагоре
Од 65 до 70 годиниОд 0,62 2,94 нагореОд 0,63 2,70 нагоре
70 години и постариОд 0,60 2,90 нагореОд 0,60 2,70 нагоре

Липидограм: анализа на карактеристики, подготовка и толкување

Липидорам обично се препишува во следниве случаи:

 • прекумерна тежина, возраст;
 • наследни фактори (болести на кардиоваскуларниот систем кај блиски роднини);
 • болести кои бараат контрола на холестерол;
 • пушење, неактивен начин на живот;
 • за време на превентивни прегледи;
 • да се контролира терапијата;

Подготовката пред да се помине анализата во липидниот спектар не се разликува од стандардот за која било ограда за биохемиска анализа:

 • наутро, на празен стомак;
 • исклучете прекумерна физичка активност еден ден пред анализата;
 • не консумирајте алкохол и тешка храна на ден;
 • последниот оброк во пресрет - не подоцна од осум часа;
 • исклучете пушење и емоционален стрес за еден час;

Една од причините за нивниот развој се проблеми со присуството во човечкото тело на супстанција како што е холестерол. Може да се претстави во телото во форма на разни естери, така што неговата количина не може секогаш да се утврди со конвенционален тест на крвта.

Во такви случаи, за поточна дијагноза на болеста и преглед на болно лице, лекарите препишуваат профил на липиди.

Што е тоа?

Таквиот крвен тест, како што е липидниот профил, претставува фаќање на биолошката течност на лицето од неговиот венски циркулаторен систем и негово понатамошно испитување во лабораторија со употреба на специфичен метод. Ова се прави со методот на таложење и фотометрија, кои се разликуваат во одредена сложеност и обезбедување точен резултат.

Липидниот профил ви овозможува да ги одредите следниве индикатори за човечка крв:

 1. Нивото на вкупен холестерол во организмот.
 2. Количината на липидопротеини со висока густина, кои уште се нарекуваат HDL или алфа холестерол.
 3. Количината на липидопротеини со мала густина, исто така наречена ЛДЛ или бета холестерол.
 4. Количината на триглицериди, чија скратена ознака е ТГ.

Специјалистите најчесто обрнуваат внимание на липидопротеините со мала густина. Ова се должи на фактот дека токму нивниот голем број го одредува ризикот од развој на таква прилично опасна болест како васкуларна атеросклероза кај пациент.

Затоа зголемениот дел од ЛДЛ се нарекува атерогени лекари. Во исто време, супстанциите како што се липидопротеини со висока густина укажуваат на намалување на можноста за несакана болест.

Поради ова, во медицинската литература, ХДЛ е назначен како анти-атероген.

Триглицеридите се само средна транспортна форма на холестерол. Затоа, нивното високо ниво во човечка крв исто така може да сугерира дека пациентот е под висок ризик од развој на атеросклероза.

Секоја супстанција во човечкото тело мора да биде во нормални граници. Ова се однесува и на холестеролот и на различните липиди. Нивните стандардни вредности се дадени во следната листа:

 1. Вкупниот холестерол во крвта е нормален, и кај мажи и кај жени, треба да биде во опсег од 3,1 до 5,2 mmol / L.
 2. Нивото на липидопротеини со мала густина треба нормално да биде под 3,9 mmol / L.
 3. Нивото на липидопротеини со висока густина кај нормални жени треба да биде поголемо од 1,42 mmol / L.
 4. Нивото на липидопротеини со висока густина кај нормални мажи треба да биде поголемо од 1,68 mmol / L.
 5. Количината на триглицериди кај здраво лице е во опсег од 0,14 до 1,82 mmol / L.
 6. Атерогениот коефициент не треба да надминува 3 единици. Се пресметува со формулата во која се пресметува разликата помеѓу вкупниот холестерол и HDL, по што резултатот се дели со нивото на LDL.

Одредувањето на липидните профили е потребно за дијагностицирање на одредени болести, главно поврзани со кардиоваскуларниот систем на човекот, како и за следење на третманот на болести.

Секоја личност може да биде прегледана како профилакса во најблиската клиника во местото на живеење, без оглед дали има симптоми или тие се отсутни. Ова се однесува, особено, и дарување крв на липиден профил.

Но, во медицинската пракса, постои одредена листа на индикации кои директно влијаат на назначувањето на лекарот за овој преглед. Меѓу нив, може да се разликуваат следниве патологии:

 • Екстрахепатична жолтица. Оваа болест е механичка блокада на садовите на црниот дроб поради заглавување во нивниот лумен од камен што влегува во оваа зона од цистичниот или хепаталниот канал. Тоа е, оваа болест е секундарен проблем предизвикан од пациентот кој има холелитијаза.
 • Панкреатит Оваа болест се јавува како резултат на воспалителниот процес на панкреасот кај човекот. Суштината на болеста е дека ензимите од овој орган не влегуваат во дуоденумот, каде што треба да помогнат во варењето на храната, но се активираат директно во жлездата. Последица на овој процес е неговото само-варење, предизвикувајќи одредени неповолни последици за болно лице.
 • Рак на панкреас. Оваа болест се смета за еден од најагресивните видови на рак. Најчеста форма на болеста е аденокарцином. Предиспонирачки фактор за неговиот развој е зголеменото ниво на холестерол и липиди во човечкото тело.
 • Цироза на црниот дроб. Оваа болест има изразена хронична природа на текот, која е придружена со замена на паренхимното ткиво на органот со фиброзно сврзно ткиво. Така, во процесот на прогресија на болеста, црниот дроб целосно ја менува својата структура.
 • Интоксикација со алкохол. Оваа состојба подразбира одредени физиолошки, психолошки нарушувања во однесувањето во функционалноста на човечкото тело поради внесувањето на прекумерни количини на алкохол. Меѓу внатрешните органи, во овој случај, најмногу страдаат гастроинтестиналниот тракт и црниот дроб, што ги филтрира распаѓачките производи на алкохол.
 • Анорексија. Овој синдром подразбира целосен недостаток на апетит кај болно лице, и покрај потребата на организмот за храна. Постои болест поради разни метаболички проблеми, болести на дигестивниот тракт, инфективни лезии, хелминтични инвазии и психолошки проблеми.
 • Дебелината. Таквата патологија е таложење на масното ткиво во човечкото тело, што влијае на зголемување на телесната тежина. Главната причина за овој проблем е нерамнотежата помеѓу апсорпцијата и енергетските трошоци.
 • Атеросклероза. Оваа болест има хроничен тек што се јавува поради проблеми со метаболизмот на липидите и протеините во организмот. Суштината на болеста е дека производите на распаѓање на холестерол се таложат на wallsидовите на крвните садови, а со тоа значително се спречува можноста за проток на крв низ нив.
 • Миокарден инфаркт. Оваа патологија често се јавува поради атеросклеротични лезии на вените предизвикани од вишок холестерол во крвта на една личност.
 • Дијабетес. Липидограм може да препише лекар, и со првиот тип на оваа болест, и со вториот. Самата болест е кршење на метаболичките процеси на јаглени хидрати и крв во човечкото тело.
 • Подагра. Оваа болест е болест на зглобовите и ткивата, што се јавува во позадина на слаба функционалност на механизмот на метаболизам во телото. Главниот проблем често лежи во таложење на кристали на урична киселина.
 • Сепса. Оваа патологија се јавува поради општа инфекција со патогени микроорганизми на човечка крв.
 • Некои болести на бубрезите. Ова се однесува првенствено на гломерулонефритис и бубрежна инсуфициенција. Анализата е индицирана и за пациенти со нефротски синдром. Најчесто, липидниот профил се изведува во такви случаи во присуство на хроничен процес во човечкото тело.
 • Хипотериоза. Оваа состојба на една личност е предизвикана од продолжен недостаток на одредени тироидни хормони. На крајот на краиштата, болеста доведува до кретенизам кај деца или до микседема кај возрасни.
 • Хипертироидизам Овој синдром е последица на прекумерната функционалност на тироидната жлезда. Овој проблем доведува до зголемување на количината на такви хормони во човечкото тело како тријодотиронин и тироксин.

Некои од горенаведените болести и патологии можат да бидат предизвикани од прекумерна или недоволна количина на холестерол во телото на болно лице. Ова е причината за назначување на профил на липиди во крвта. Во одредени случаи, ваквиот тест на крвта ви овозможува да ја процените општата состојба на здравјето на луѓето и последиците до кои доведоа одредени болести.

Како да се направи анализа

Вреди да се напомене дека, во зависност од некои фактори, количината на липиди и холестерол во човечката крв може значително да варира.

Затоа е многу важно за правилна анализа да се ограничи влијанието на ваквите аспекти врз нивото на овие супстанции.

Врз основа на ова, специјалистите создадоа специфичен список на правила на кои треба да се придржуваат сите пациенти пред да утврдат липиден профил:

 • Неколку часа пред дарувањето крв не чини ништо за јадење. Прво на сите, тоа се однесува на масна храна. Повеќето експерти препорачуваат да се откажат од вечера вечерта пред анализата. Ова ќе го израмни влијанието на хранливите карактеристики врз резултатот од анализата.
 • Ден пред прегледот, вреди да се ограничи силниот физички или психо-емоционален стрес. Ова се должи на фактот дека тие влијаат на активирање на одредени супстанции во телото, што може да влијае на зголемувањето на количината на холестеролски производи проучени во крвта.
 • Дијагностичката слика може да биде искривена поради пушењето од страна на пациентот непосредно пред дарувањето крв. Ова се должи на фактот дека супстанциите содржани во чадот од цигари можат да предизвикаат зголемување на количината на маснотии во крвта на пациентот. Затоа, неколку часа пред да дарите крв, не треба да пушите или да бидете во близина на лице кое го извршува ова дејство.
 • Во некои случаи, промените во крвта може да предизвикаат одредени лекови. Затоа, пред да дарите крв, треба да му кажете на вашиот лекар за нивниот прием. Како прво, ова се однесува на НСАИЛ (нестероидни антиинфламаторни лекови), лекови од групата бета-блокатори и одредени хормони (вклучувајќи орални контрацептиви).

Откако крвта ќе се донира за анализа, ќе се следи соодветна дијагностичка постапка во лабораторијата и дешифрирање на резултатите добиени од специјалист. Според резултатите од студијата, лекарот што присуствува може да го дијагностицира пациентот, да ја процени неговата здравствена состојба, да ја открие динамиката на промените или да донесе заклучок за отсуството на каква било патологија.

Како да направите крвен тест за холестерол?

Значи, стана јасно дека липидниот профил е тоа што е. И, зошто се спроведува такво истражување?

• Липидниот профил пред сè овозможува да се процени ризикот од кардиоваскуларни болести.

• Анализата се користи за следење на состојбата на телото за време на третманот за атеросклероза, коронарна срцева болест, хипертензија, бубрежни заболувања и дијабетес.

• Липидниот профил треба редовно да се тестира доколку некој од роднините страдал од хиперхолестеролемија, имало случаи на мозочен удар, срцев удар. Ова ќе помогне да се спречи развојот на ваквите здравствени проблеми.

• Липидниот профил ви овозможува да го контролирате вашето тело за време на хиполипедимичката диета, како и за време на третманот.

За да се утврди липидниот профил, се користи крв од вена земена наутро на празен стомак. Подготовка за анализа е вообичаена - воздржување од храна за 6-8 часа, избегнување на физичка активност и тешка масна храна. Одредување на вкупниот холестерол се спроведува со унифициран меѓународен метод на Абел или Илк. Определувањето на фракциите се врши со методите на таложење и фотометријата, кои се доста макотрпни, но точни, специфични и прилично чувствителни.

Авторот предупредува дека индикаторите за норми се во просек и може да варираат во секоја лабораторија. Материјалот за статијата треба да се користи како референца и не треба да се прави обид за независно дијагностицирање и започнување на третманот. Липидограм - што е тоа? Денес се утврдува концентрацијата на следниве липопротеини во крвта:

 1. Вкупен холестерол
 2. Липопротеини со висока густина (ХДЛ или α-холестерол),
 3. Липопротеини со мала густина (ЛДЛ бета холестерол).
 4. Триглицериди (ТГ)

Се нарекува севкупноста на овие индикатори (холестерол, ЛДЛ, ХДЛ, ТГ)

. Поважен дијагностички критериум за ризик од развој на атеросклероза е зголемувањето на ЛДЛ-фракцијата, што се нарекува

, што е, придонесувајќи за развој на атеросклероза.

HDL - напротив, се анти-атерогени фракции, бидејќи го намалуваат ризикот од развој на атеросклероза.

Триглицеридите се форма на транспорт на маснотии, затоа нивната висока содржина во крвта доведува и до ризик од развој на атеросклероза. Сите овие индикатори, во комбинација или одделно, се користат за дијагностицирање на атеросклероза, коронарна срцева болест, а исто така и за утврдување на ризичната група за развој на овие болести. Исто така се користи како контрола на третманот.

Прочитајте повеќе за коронарна срцева болест во написот: Ангина пекторис

Дешифрирање на вредностите на липидниот профил

Тест на крвта за липидниот спектар ги покажува вредностите на индикаторите како што се: вкупен холестерол, триглицериди, липопротеини со мала и висока густина, липопротеини со многу мала густина и коефициент на атерогеност.

Вкупен холестерол

Индикаторот за вкупен холестерол во липидниот профил е еден од клучните во студијата за крв за да се утврди липидниот профил. Многу луѓе денес, благодарение на разните извори на информации, се сигурни во апсолутните опасности од оваа компонента. Повици за потреба да се исклучат од исхраната сите производи што можат да го зголемат овој индикатор се наоѓаат скоро насекаде. Но, не е целиот холестерол штетен, туку само неговиот специфичен тип.

Важно е да се запамети дека не само храната е извор на холестерол. Во прилог на егзоген извор (потрошени производи), холестеролот влегува во организмот на ендоген начин, односно неговото формирање се случува во внатрешноста на телото во одредени органи. Ако се појават нарушувања во метаболичките процеси, тогаш формирањето на холестерол е забрзано, што често доведува до зголемување на овој индикатор.

Научниците докажаа дека во повеќето случаи, причина за атеросклероза е токму ендогениот холестерол.

Различни заболувања, на пример, дијабетес мелитус, во кои има зголемено формирање не само на холестерол, туку и на тела на кетон, може да доведат до зголемување на индикаторот.

Ја зголемува вредноста на холестерол и бубрежна инсуфициенција и болести во оваа област, во кои телото почнува брзо да губи протеини, поради што се нарушува структурата на крвта. Телото во исто време се обидува да ги врати параметрите на вискозитет и притисок, како и протокот на крв како резултат на дополнителното производство на липопротеини.

Триглицериди

Нивото на триглицериди обично одговара на холестерол, бидејќи овие вредности се во рамнотежа во повеќето случаи. Поради оваа причина, нивното зголемување скоро секогаш се случува истовремено. Ова се објаснува со фактот дека и двете супстанции се соединенија слични на маснотии, додека вршат иста функција, пренесувајќи липопротеини од скоро ист тип.

Ако резултатите од студијата укажуваат на зголемување на една вредност во однос на позадината на нормата или намалување на друга, тогаш таквата анализа се смета за несигурна и нема дијагностичка вредност.

Неконзистентноста на резултатите може да укаже на тоа дека пациентот јадел многу пржена и масна храна во текот на денот пред да земе крв.

Ова име беше дадено на липопротеини со мала густина (ЛДЛ) бидејќи концентрацијата на масти во нив значително ја надминува содржината на протеини, што предизвикува намалување на нивната густина и специфична тежина. Таквите комплекси во телото, поточно зголемувањето на нивниот број, стануваат причина за појава на плакети на атеросклероза внатре во садовите, на нивните wallsидови. Токму овој дел од липопротеините има најголемо влијание врз количината на вкупниот холестерол.

Лекарите и научниците немаат јасно мислење за VLDL во крвотокот. Скоро сите експерти тврдат дека овие елементи, заедно со ЛДЛ, се главните виновници за појава на атеросклероза. Меѓутоа, ако ЛДЛ, под услов на нормалната вредност на овој елемент, е многу важна компонента во крвта која постојано е во неа, тогаш улогата на ВЛДЛ сè уште не е позната по веродостојно.

Некои научници тврдат дека комплексот опишан погоре е патолошка форма на липопротеински елементи само по себе, а рецепторите за него во човечкото тело сè уште не се откриени.

Како по правило, појавата на липопротеини со многу мала густина во крвотокот укажува на присуство на сериозно нарушување на метаболизмот, но бидејќи статусот на овие елементи сè уште не е утврден, не се утврдени безбедносни стандарди и критериуми за такви комплекси.

ХДЛ во анализата на човечката крв се од особено значење и се многу важна и апсолутно физиолошка компонента. Овој вид фракции има голема густина, бидејќи се состои главно од протеини со мал дел од маснотиите.

Имено, липопротеините со висока густина се дизајнирани да се борат против таложење на ЛДЛ на wallsидовите на крвните садови, тие не само што не дозволуваат фракциите на „лошиот“ холестерол да се населат на васкуларните wallsидови, туку и активно се борат против постојните наслаги што се појавуваат кога е нарушена рамнотежата на липидите. Дешифрирањето на вредностите на ХДЛ од биохемиски тест на крвта е многу важно, бидејќи овие липропротеини играат многу важна улога во организмот и учествуваат во многу природни витални процеси, затоа треба да се одржува нормалното ниво на овие супстанции.

Пресметката на коефициентот на атерогеност може да се смета за чуден резултат на студијата (липидограми), бидејќи утврдувањето на оваа вредност се врши по откривање на нивото на преостанатите елементи, и покрај фактот што за тоа се потребни само два индикатори (HDL и вредност на вкупниот холестерол).

Одредувањето на коефициентот на атерогеност е идентификување на постојниот сооднос помеѓу различните фракции на липопротеини. Некои лекари велат дека оваа вредност е односот помеѓу нивото на добар и лош холестерол, што исто така ќе биде вистина.

A cardiolогист е вклучен во дијагностицирање и лекување на кардиоваскуларни заболувања. Лекарот исто така може да препише липиден профил.

За време на дијагнозата, специјалистот одредува во која ризична група спаѓа пациентот. За да го направите ова, треба да анализирате многу фактори. Возраст, пол, присуство на наследни болести, тежина, лоши навики, ниво на холестерол и други индикатори за липиден профил - сето ова треба да се земе предвид од cardiolогист, и врз основа на тоа, да се извлечат заклучоци дали е потребно да се препише третман со статини (лекови кои го намалуваат холестеролот во крвта).

Важноста на анализата на спектарот на липиди во крвта е дека е невозможно прецизно да се утврди потребата за третман според вкупното ниво на холестерол, бидејќи бројни студии докажуваат дека одреден индикатор, ЛДЛ, игра главна улога во ризикот од кардиоваскуларни заболувања.

Во тоа време, нормалните и поблиску до високите индикатори за ХДЛ, напротив, служат како пречка за препишување лекови, бидејќи тие спречуваат формирање на затнување на крвните садови.

Зголеменото ниво на триглицериди ќе послужи како причина за назначување на поинтензивен третман, лекови кои го намалуваат нивото на ЛДЛ, исто така, влијаат на нивото на триглицериди. Така, деталниот препис на анализата на метаболизмот на мастите е задолжителен чекор во текот на дијагностичките прегледи.

Во фаза на терапија за веќе дијагностицирани кардиоваскуларни заболувања, липидниот профил треба да послужи како обележувач на ефективноста и безбедноста на пропишаниот третман.

521617001348651227 - Препис на липидограм кај возрасни, норма на вредностите на липидниот спектар

Пред да препише статини, заедно со липиден профил, лекарот, најверојатно, ќе препише анализа за трансаминази (ALT и AST) - биохемиски индикатори на црниот дроб.

Според овие податоци, специјалистот ќе ја процени ефективноста на терапијата. По некое време поминато од почетокот на лекот, липидниот профил и таканаречените „тестови на бубрезите“ повторно се препишуваат.

Ако нивото на ЛДЛ се намали, а индикаторите за функцијата на црниот дроб не се зголемија повеќе од три пати, тогаш во отсуство на други негативни ефекти, ваквиот третман се смета за ефикасен и безбеден и може да продолжи.

Анализата на липидниот профил на крвта е едно од водечките места во дијагностицирањето на општата состојба на здравјето на луѓето. Со навремено откривање на отстапувања од нормалните индикатори, прогнозите за поволен исход на терапијата се значително зголемени.

Но, мора да се запомни дека резултатите од липидниот профил се сметаат во комплекс на многу други фактори. Само специјалист може да дијагностицира болести, да процени ризици и да препише третман.

Во човечкото тело, мастите вршат огромен број витални функции. Но, заедно со ова, кога ќе слушнеме за холестерол (липопротеин) - еден од главните индикатори за отстапувања во метаболизмот на мастите, тогаш веднаш ми доаѓаат на ум разни сериозни болести на кардиоваскуларниот систем, и на прво место - атеросклероза.

За да се контролира оваа рамнотежа, постои липиден профил (липиден спектар) - за каков вид на тест на крвта станува збор и какви болести покажува, ќе кажеме понатаму.

Хиперхолестеролемија

- Вродена (примарна). Оваа наследна болест, таа е поврзана со дефект на генот кој е одговорен за нормалниот холестерол.

• Дијабетес. Поради зголемувањето на гликозата, крвта се згуснува, а тоа придонесува за формирање на атеросклеротични плаки. Распаѓањето и синтезата на мастите се нарушени. Постојат многу масни киселини во крвта.

f181105c7b68150f20a4a2b2150bfa6b - транскрипт на липидограм кај возрасни, норма на вредностите на липидниот спектар

• Намалена базална метаболичка стапка - хипотироидизам.

• Кај болести на црниот дроб и билијарен тракт, камењата во холестерол се формираат во жолчното кесе.

• Изложеност на одредени медицински диуретици, имуносупресиви и бета-блокатори.

• И исхраната влијае - на вишокот јаглени хидрати, злоупотреба на пржена и мрсна храна.

Како да се подобрат перформансите? Диета

Нема потреба да барате магии и магични напивки за нормализирање на липидниот профил. Цената на вистинската храна и посетата на спортскиот комплекс ќе бидат значително пониски отколку ако треба да го лекувате вашиот „лош“ холестерол и неговите негативни последици. Старата фраза „Ние сме она што го јадеме“ ми паѓа на ум.

Ограничете првенствено употреба на пржена храна, колачи, животински масти, слатки, солена храна. Внесете во вашата диета повеќе растителни влакна (мешунки, зеленчук, житарици, овошје), овие производи ја одземаат вишокот на жолчката од цревата и спречуваат да влезе во крвотокот. Како што знаете, жолчката е „ќерка на холестерол“. Јадете почесто, но во мали делови. Значи, правилниот метаболизам започнува во телото, вишокот тежина ќе исчезне, нивото на холестерол ќе се намали.

Дешифрирање на анализата и можни отстапувања

При дешифрирање на резултатите од студијата за утврдување на правилна дијагноза, потребно е да се земат предвид сите добиени вредности на липидниот профил.

Ако вкупниот холестерол е низок, ова може да укаже на присуство на:

 • Хипертироидизам.
 • Анемија
 • Болести на белите дробови.
 • Физичка исцрпеност.
 • Диета или целосен пост.
 • Треска.

Ако холестеролот е покачен, ова укажува на:

 • Можна бременост.
 • Панкреатит во хронична форма.
 • Зависност од алкохол.
 • tsirroz - транскрипт на липидограм кај возрасни, норма на вредностите на липидниот спектарПрисуство на тумор на панкреас од малигна категорија.
 • Хипотиро>Сдача анализа и рашифровка его резултатов - транскрипт на липидограм кај возрасни, норма на вредностите на липидниот спектар

Намалување на липопротеинот со мала густина укажува на:

 • Болести на белите дробови.
 • Рејев синдром.
 • Хипертироидизам.
 • Тангеров синдром.
 • Хронична анемија.
 • Присуство на синдром на малапсорпција.

Бета липопротеините се покачени ако пациентот има:

 • Прекумерни количини на холестерол во исхраната на пациентот.
 • Прекумерна тежина
 • Анорексија.
 • Хипотироидизам.
 • Дијабетес.
 • Зголемување на наследни индикатори.
 • Болести на бубрезите или црниот дроб.

Појавата на липопротеини со многу мала густина во крвта најчесто укажува на присуство на пациент со бубрежна болест или тешка дебелина.

Други причини за зголемување на липопротеините со многу мала густина:

 • Синдром на Најман-Пик.
 • Инсуфициенција на хипофизата.
 • Можна бременост.
 • Лупус еритематозус.
 • Гликогеноза.

Намалувањето на HDL може да означи:

 • Срцев удар на кој било орган.
 • Акутни фази на заразни болести.
 • Чир
 • Присуство на атеросклероза.
 • Болест на бубрезите.
 • Туберкулоза.
 • CHD.

Зголемувањето на липопротеините со висока густина обично укажува на присуство на:

 • Алкохолизам.
 • Прекумерно вежбање, осиромашување на телото.
 • Цироза.
 • Малигни цревни тумори.

Намалување на нивото на триглицерид укажува на:

 • Присуство на ист вид на исхрана, не давајќи му на телото сите потребни елементи.
 • Сиромаштија и неухранетост.
 • Болести на белите дробови во хронична форма.
 • Хипертироидизам.

Зголемените триглицериди може да означуваат:

 • Присуство на вирусен хепатитис.
 • Хипертензија.
 • CHD.
 • Присуство на атеросклероза.
 • Прекумерна тежина
 • Миокарден инфаркт.
Под норматаВишок
вкупен холестерол
 • анемија
 • хипертироидизам
 • глад
 • физичка исцрпеност
 • треска
 • белодробни заболувања
 • алкохолизам
 • бременоста
 • вишокот тежина
 • хроничен панкреатит
 • рак на панкреасот
 • дијабетес
 • хипотироидизам
 • хронична бубрежна инсуфициенција
 • цироза
 • хепатитис
 • коронарна артериска болест
 • болести на бубрезите
ЛДЛ
 • хипертироидизам
 • белодробни заболувања
 • Тандер синдром
 • Рејев синдром
 • синдром на малапсорпција
 • хронична анемија
 • вишок храна што содржи холестерол во исхраната
 • анорексија
 • дијабетес
 • јаболковина на кушинг
 • вишокот тежина
 • наследен висок холестерол
 • хипотироидизам
 • разни болести на црниот дроб и бубрезите
VLDL
 • дебелината
 • болести на бубрезите
 • инсуфициенција на хипофизата;
 • лупус еритематозус
 • Синдром на Најман-Пик
 • бременоста
 • гликогеноза
ХДЛ
 • атеросклероза
 • срцев удар
 • CHD
 • чир
 • туберкулоза
 • акутни инфекции
 • болести на бубрезите
 • редовно исцрпувачко вежбање
 • цироза и алкохолизам
 • малигни тумори на цревата
Триглицериди
 • хипертироидизам
 • хронично заболување на белите дробови
 • лоша храна од ист вид
 • CHD
 • миокарден инфаркт
 • атеросклероза;
 • хипертензија
 • вишокот тежина
 • Вирусен хепатитис

Ако имате низок холестерол во крвта, што значи ова? Прочитајте за тоа во посебна статија.

Здрав начин на живот

Сега го знаеме липидниот профил - што е тоа. Почнуваме да ги враќаме неговите индикатори во нормала.

• Во врска со физичката активност, започнете мали - дневни прошетки на кратки растојанија. Потоа можете да одите на нордиско одење со стапови, ова ќе ви овозможи да го обучите целото тело. Многу корисно возење велосипед и пливање.

• Направете тренинзи дома, не заборавајте на јогата, тоа го зајакнува не само телото, туку исто така има корисен ефект врз психата. Движете се повеќе, било да е тоа чистење на куќата, танцување, работа на страницата. Правилната исхрана во тандем со спортот ефикасно ја намалува тежината.

• Насмевнете се почесто, без оглед на се.

• Слушајте ја омилената музика, правете медитација, читајте интересни книги.

• Истурете негативни емоции.

• Направете ги вашите омилени работи (секој има свои).

• Комуницирајте со најблиските и семејството.

• Ослободете се од лошите навики.

• Променете ја околината ако се чувствувате непријатно.

Држете се до нашите совети. Променете го вашиот сопствен животен стил, исхрана и ќе видите како здравјето почнува да се менува на подобро. Сите индикатори за вашиот липиден профил ќе се вратат во нормала.

Липидограм: што е тоа, индикации, декодирање, вредност во дијагнозата

Спроведување на липиден профил им овозможува на лекарите да детектираат атеросклероза во телото на пациентот, како и разни срцеви заболувања и васкуларни системи.

Зголемувањето на холестеролот во резултатите од липидниот профил скоро секогаш укажува дека некое лице има метаболички абнормалности, како и абнормалности во црниот дроб. Таквата студија е пропишана за луѓе кои имаат сомневање за присуство на такви заболувања и нарушувања, за оние кои водат начин на живот кој се карактеризира со мала подвижност.

Студии за липиди се спроведуваат и за оние кои имаат наследна предиспозиција за висок холестерол, луѓе со дебелина и дијабетес, оние кои страдаат од зависност од алкохол, како и за оние кои имаат различни нарушувања во функционирањето на ендокриниот систем.

Tatyana Jakowenko

Главен уредник на Detonic онлајн магазин, cardiolогист Јаковенко-Плахотнаја Татјана. Автор на повеќе од 950 научни статии, вклучително и во странски медицински списанија. Тој работел како cardiolогист во клиничка болница повеќе од 12 години. Тој е сопственик на современи методи за дијагностицирање и лекување на кардиоваскуларни заболувања и ги спроведува во неговите професионални активности. На пример, тој користи методи на реанимација на срцето, декодирање на ЕКГ, функционални тестови, циклична ергометрија и многу добро ја познава ехокардиографијата.

Веќе 10 години е активен учесник во бројни медицински симпозиуми и работилници за лекари - семејства, терапевти и cardiolогисти. Тој има многу публикации за здрав начин на живот, дијагноза и третман на срцеви и васкуларни заболувања.

Тој редовно ги следи новите публикации на европски и американски cardiology списанија, пишува научни статии, подготвува извештаи на научни конференции и учествува на европски cardiolконгреси на оги.

Detonic