Симптоми на срцева слабост и третман во старост

Таквото кардиоваскуларно заболување е често асимптоматско и е предизвикано од влошување на срцевата активност, крвните садови почнуваат да работат неправилно. Поради ова, снабдувањето со крв во телото е инхибирано, особено се забележува влошување при физички напор.

Главните знаци на таква срцева патологија се:

 • Слабост и малаксаност - се манифестира во почетните фази на болеста, во прво време тие се помалку забележливи, се зголемуваат со текот на времето.
 • Поспаност, евентуално нарушување на спиењето.
 • Намалени перформанси.
 • Нарушувања во нервниот систем поради прекумерна раздразливост, депресија, стрес.
 • Отежнато дишење - е особено изразено за време на физички напор, во првата фаза овој симптом е помалку изразен, се зголемува со зголемување на брзината и има силно влијание врз општата состојба.
 • Кашлањето е често еден од првите симптоми кои предизвикуваат срцеви заболувања. На неговото присуство сериозно влијаат луѓето во напредна и сенилна возраст. Затоа, во некои ситуации, кашлањето може да предизвика губење на свеста. Можно е да се идентификува кашлица со срцева слабост поради специјални манифестации. Прво на сите, ова е отсуство на спутум или негова незначителна количина со присуство на крв. Нападот се карактеризира со цијаноза на усните, зголемен ритам на срцето, зголемена болка во срцето и зголемување на цервикалните вени. Продолжената кашлица често доведува до губење на свеста на пациентот.
 • Оток на долните екстремитети поради слаба функција на срцето.
 • Повраќање и гадење.
 • Поцрвенување на долните и горните екстремитети, особено на ноктите и усните, што е поврзано со кршење на циркулацијата на крвта во телото и нарушена функција на срцето.

Виталните човечки органи и системи се напаѓаат на час, а нивното функционирање се влошува. Срцева слабост (ХФ) е кршење на миокардот, основата на срцевиот мускул.

Патолошкиот процес бара интервенција на специјалист кој ќе ги проучува симптомите, а потоа ќе го сочинува третманот. Првични консултации со А. cardiolогистот е особено неопходен во староста, кога се можни сериозни последици.

Во категориите стари лица, знаците на срцева слабост се нешто поразлични отколку кај младите. Ние ќе ги анализираме главните симптоми кои го одредуваат развојот на патологијата.

Detonic - уникатен лек кој помага во борбата против хипертензијата во сите фази од нејзиниот развој.

Detonic за нормализација на притисокот

Сложениот ефект на растителните компоненти на лекот Detonic на theидовите на крвните садови и автономниот нервен систем придонесуваат за брзо намалување на крвниот притисок. Покрај тоа, оваа дрога спречува развој на атеросклероза, благодарение на уникатните компоненти кои се вклучени во синтезата на лецитин, аминокиселина која го регулира метаболизмот на холестерол и спречува формирање на атеросклеротични плаки.

Detonic не зависност и синдром на повлекување, бидејќи сите компоненти на производот се природни.

Детални информации за Detonic се наоѓа на страницата на производителот www.detonicnd.com.

Број 1. тахикардија

Ова зголемување на срцевиот ритам е обично повеќе од 90 отчукувања во минута. Пулсот не се зголемува за време на вежбање, но кога некое лице е во мирна состојба. Тахикардија во раните фази не е особено штетна. Но, со продолжениот тек, миокардот почнува да се распаѓа, што го зголемува ризикот од срцев удар.

Број 2. Оток

Едем во срцева слабост е прилично честа појава како резултат на забавување на сите метаболички процеси во телото. Течноста се акумулира во ткивата и просторот помеѓу внатрешните органи. Најчесто, отокот влијае на лицето, долните екстремитети. Тогаш се издува стомакот, рацете и колковите. Нозете отекуваат нерамномерно, понекогаш отокот е видлив само во прстите.

Срцевата слабост се карактеризира со влошување на циркулацијата на крвта низ целото тело. Поради лошо збогатување на белите дробови, започнува силна лаење кашлица. Претходи бронхоспазам и отежнато дишење.

0082c59ed1c9a6d03d8b480bb5d9a573 - Симптоми на срцева слабост и третман во старост

Срцевата слабост доведува до влошување на збогатувањето на мозочните клетки со кислород. Анализирајќи ги симптомите, третманот и другите карактеристики на болеста, треба да се каже дека заборавот и намаленото внимание се вообичаени знаци. Во староста, деменција се забележува и ако срцевите проблеми се дијагностицираат предоцна.

Број 5. Ортопнеа

Опасен симптом, што подразбира сериозен недостаток на здив кога сте во лежечка положба. Ортопнеа се развива во позадина на венска стаза во пулмоналната циркулација.

Кога пациентот зазема седечка положба, протокот на крв поминува на нозете, олеснувајќи ја состојбата. Во посложени случаи, отежнато дишење се појавува кога телото е исправено.

Ова укажува не само на срцето, туку и на пулмонална инсуфициенција.

Постојат 2 форми на болеста:

 • акутна срцева слабост - ненадејна (итна) состојба во која контрактилните функции на миокардот се сериозно нарушени, срцето ја губи својата способност да обезбедува витални системи и органи со крв;
 • хронична срцева слабост - се јавува подолг период, се карактеризира со збунет пулс, нарушен проток на крв во системите и органите, абење и миокардна хипоксија.

Секоја форма на срцева слабост е опасна на свој начин и има одредени симптоми. Тие ги одбиваат кога назначуваат третман. Болеста бара големо внимание, особено кај постари пациенти. Ако се потпрете на статистиката, HF зазема водечка позиција во бројот на смртни случаи од неговиот развој.

Лековите вклучени во третманот на срцева слабост се избрани од а cardiolогист. Лекарот постојано го следи здравствениот статус на пациентот, прилагодувајќи ја дозата. Приемни патологии, карактеристики поврзани со возраста и начин на живот се земени во предвид.

Serdechnaya nedostatochnogst 1 18105545 e1503053800869 - Симптоми на срцева слабост и третман во старост

Група лекови насочени кон блокирање на бета-адренергичните рецептори и ефектот на катехоламини врз нив. Средствата особено често се користат од страна на cardiolогисти, бидејќи брзо ги отстрануваат симптомите на срцева слабост и имаат продолжен ефект.

Метопролол

Антиаритмиски антихипертензивен лек насочен кон намалување на отчукувањата на срцето и автоматизам на синусниот јазол, како и забавување на АВ-спроводливоста.

Лекот ја елиминира потребата од миокард во кислород, намалувајќи ја неговата ексцитабилност и контрактилност. Исто така, Метопролол спречува стрес на срцето за време на стресови на емоционалниот и физичкиот план.

Позитивната динамика во третманот се појавува по 2 недели од приемот.

Бисопролол

Срцевата слабост е придружена со висока фреквенција на пулс, отежнато дишење, брз замор, трнење во срцето и побарувачка на кислород во миокардот. Лекот ублажува симптомите, обезбедување насочени третман. Тоа е пропишано за луѓе во старост поради лесна употреба. Лекот се пие секој ден според индивидуално составена шема.

Лекови главно од растителни компоненти. Кога се земаат правилно, тие даваат добар антиаритмички и кардиотоничен ефект. Таблетите се препишуваат во терапевтски дози за хронична или акутна срцева слабост. Тие ја подобруваат функцијата на миокардот, обезбедувајќи непречено функционирање на срцевиот мускул.

Строфантин

Се разликува во брзината, не се акумулира во телото, а со тоа не се претвора во дрога во „срцев отров“. Се излачува по следниот ден по приемот, додека терапевтскиот ефект не се намалува. Резултатот е видлив по четвртина час ако се администрира интравенски.

Дигоксин

Најефективен за срцева слабост во хронична форма. Се состои од дигиталис волнено, кое делува како вазодилататор. Меѓу главните својства на лекот е диуретик, инотропен ефект. Наспроти оваа позадина, отокот поминува, функцијата на миокардот е обновена.

Дигитоксин

На дело, тој е сличен на претходниот лек, но се препишува поретко. Ефикасно во хронична форма на срцева слабост. Има премногу активен состав, кој може да предизвика интоксикација ако се користи неправилно. Дејствува побавно, резултатот се забележува по 6 часа.

Број 3. АКЕ инхибитори

Тие се пропишани за срцева слабост само кога симптомите се потврдени. Третман во старост е лекар. Лековите се насочени кон намалување на вкупниот отпор на периферните крвни садови со елиминирање на ефектите на ангиотензин II врз васкуларните рецептори.

Каптоприл

Високо ефикасен лек е препознаен како најдобар меѓу АКЕ инхибиторите. Во хронична срцева слабост, често се пропишува до 55 mg. дневно. Земете 13 mg истовремено. супстанца која трае околу 3 часа. Акутниот третман започнува со пониска доза. Дополнително, диуретиците се користат со Каптоприл.

Срцева слабост се третира со диуретици. Тие го елиминираат отежнато дишење и оток. Забрането е земање диуретици во големи количини со цел да се избегнат кршење на бубрезите.

Спиронолактон

Лекот помага да се отстранат натриумот, хлорот, вишокот вода од телото. Активните состојки ја намалуваат титрираната киселост на урината. Од почетокот на администрацијата, хипотензивниот ефект е предизвикан на 2-5 ден. Режимот на третман е пропишан индивидуално. Дневната доза е 100-200 мг. поделени во 2-3 приеми. Во просек, курсот трае 3 недели.

фуросемид

При дијагностицирање на срцева слабост, понекогаш се препишува моќен диуретик. Се зема во итни ситуации кога симптомите се веќе утврдени, а третманот за постариот пациент е едноставно неопходен. Лековите ви овозможуваат да се справите со акутната форма на болеста. Дневната доза ја одредува лекарот индивидуално.

Број 5. Нитрати

Подготовките на оваа група имаат својства на венодилатација. Покрај елиминирање на стагнацијата во крвните канали, лекот ја намалува исхемијата на миокардот и ги шири коронарните артерии.

Глицерил тринитрат

Лековите се користат за спречување на ангина пекторис и проширување на крвните садови. Лекот ги зголемува метаболичките процеси, намалувајќи ја потребата на срцето за кислород. Достапно во форма на капсула и таблета. Дозволено е да се земаат не повеќе од 6 единици на ден. Може да земете 0,5 таблети истовремено.

Нитроглицерин

Лекот е насочен кон намалување на побарувачката на кислород во срцето. Со редовен прием, главниот мускул се ослободува од товарот што се јавува во позадината на срцевата слабост. Дневната стапка ја пропишува лекарот, земајќи ги предвид карактеристиките на телото на пациентот.

Лекот од оваа група ја елиминира срцевата слабост. Активните супстанции ја блокираат синтезата на ангиотензин II во бубрезите. Наспроти оваа позадина, индикаторите за крвен притисок се стабилизираат, вазоспазмот се ослободува.

Атаканд

Срцевата слабост има свои симптоми, чиј третман е важно да се спроведе навремено, особено во староста. За време на терапијата, "Атаканд" се зема заедно со диуретици, бета-блокатори, АКЕ-инхибитори, срцеви гликозиди. Дневната норма на лекот за кој станува збор е 8 мг.

Следејќи ги едноставните правила, ќе биде можно да се зајакне и одржува здравјето на соодветно ниво.

Терапии

Срцевата слабост кај постарите лица се дијагностицира на ист начин како и на различна возраст. Лекарот внимателно и лежерно го интервјуира пациентот, бидејќи пациентите не се секогаш во можност веднаш да ги потсетат сите детали.

Резултатите од физичкиот преглед се потврдуваат со инструментални и лабораториски студии.

serdechnaya nedostatochnost pozhilom vozraste5 - Симптоми на срцева слабост и третман во старост

Проверка на состојбата на срцевиот мускул и апаратот за валвула се врши со употреба на:

 1. Електрокардиографија Во некои случаи, тие можат да спроведат стрес-тестови користејќи минимални оптоварувања.
 2. Доплер ултразвук.
 3. Честа радиографија на градниот кош.

Дијагнозата се потврдува врз основа на резултатите:

 • општа крвна слика и леукоцитна формула;
 • утврдување на нивото на протеини и гликоза во крвта и урината;
 • остаток на азот и билирубин во крвта;
 • липопротеини и триглицериди;
 • трансаминази и лактат дехидрогенази.

Лекарот пропишува, во согласност со симптомите, третман на срцева слабост во староста. Бидејќи тие се сметаат за главен индикатор во појавата на оваа патологија и во зависност од нивниот број, сериозност и фреквенција на манифестација, тие укажуваат на состојбата на пациентот и ја покажуваат општата клиничка слика на срцевите заболувања.

Пред да се препише специјален третман, се спроведува дијагностички преглед, кој помага да се утврди времетраењето на болеста, присуството на мали патологии и можноста за компликации.

Главната работа е да се консултирате со медицински специјалист навремено кога симптомите се ретки и помалку изразени. Во овој случај, шансите за враќање на работата на срцето, подобрување на снабдувањето со крв и целосно отстранување на знаците се зголемуваат. Инаку, терапијата е многу потешка, во некои случаи може да биде потребна дури и хируршка интервенција.

v pozhilom vozraste hronicheskaya форма serdechnoy - Симптоми на срцева слабост и третман во старост

Во почетните фази, срцевите заболувања се третираат со правилна исхрана, отфрлање на лоши навики и дозволен физички напор, што придонесува за подобрување на метаболичките процеси и ја забрзува циркулацијата на крвта.

Вообичаени терапевтски методи за срцева слабост се:

 • Терапија со лекови.
 • Народни методи.
 • Хируршка интервенција.

Било кој од наведените методи на лекување е пропишан од медицински специјалист, во зависност од клиничките и дијагностичките индикации, функцијата на срцето, како и присуството на симптоми и компликации.

Срцевата слабост не се третира само медицински, болеста може да се надмине со помош на рецепти за традиционална медицина. Но, со таков третман, соодветниот ефект ќе биде достапен само во почетната фаза на развој, кога симптомите се ретки и помалку изразени.

Кога се користи овој метод на лекување на болест, потребно е однапред да се консултирате со медицински специјалист, бидејќи се можни срцеви компликации што ќе предизвикаат прогресија на патологијата.

Ако нема контраиндикации за употреба на народни методи, тие можат да се користат за нормализирање на крвниот притисок, подобрување на општата состојба, циркулацијата на крвта, работата на срцето, некои рецепти можат да имаат диуретично дејство. Како терапија, се користат лековити билки и други народни компоненти.

Алтернативен третман на срцева слабост

Следниве рецепти се многу популарни:

 • Коренот елекампан е ефикасно лековито растение со незаменливи лековити својства за срцето. Помага да се елиминира манифестацијата на симптоми и ја подобрува срцевата функција. За третман, користете лушпа и консумирајте 3 пати на ден за 2 недели.
 • Глог - лушпа од такво растение широко се користи како третман за многу срцеви заболувања, за нејзина подготовка треба да се земе килограм бобинки и да се истури 1 литар вода, потоа да се стави на бавен оган и да се готви 30 минути. Откако е потребно да се процеди и додадете мала количина мед или шеќер. Аплицирајте пред јадење под надзор на медицински професионалец.
 • Аспарагусот е одличен лек против срцеви заболувања; и стеблата и неговите плодови се користат за третман. Може да ја подготвите инфузијата со ситно исецкање на растението и истурање со доволно врела вода. Потоа оставете да отстои околу 2 часа, претходно внимателно покријте со нешто топло. Аплицирајте за срцеви заболувања 10 ml на секои 2 часа. Третманот се спроведува неколку дена.
 • Грав - ако се меша со лековити билки, ќе се претвори во добар лек за лекување на болести на кардиоваскуларниот систем. За инфузија, исечете грав, истурете вода и ставете го на оган. Користете ја оваа лушпа пред јадење.
 • Пупки од бреза, липинки, опашка од коњи и некои други лековити билки се сметаат за прекрасни природни диуретици. Тие помагаат во нормализирање на метаболизмот на водата, го намалуваат ризикот од оток на горните и долните екстремитети, ја подобруваат општата состојба, работата на срцето и спречуваат компликација на болести. Од сите билки, можете да подготвите лушпа за третман, со цел да им треба суво или свежо растение. Пред употреба, подобро е да се консултирате со лекар за да не му наштети на срцето.

За да се посомнева во срцева слабост кај постар пациент, искусен лекар треба само да спроведе преглед, да го слуша ритамот на срцето, да ги слуша поплаките и симптомите на пациентот. Како дополнителен преглед и потврда на дијагнозата, се пропишува инструментална дијагностика.

 1. Ехокардиографија (ехокардиографија) со доплерографија.
 2. ЕКГ (електрокардиографија).
 3. Х-зраци преглед на градите.
 4. Ултразвук на срцевиот мускул.
 5. Радиоизотопна вентрикулографија.
 6. Анализа за хормони произведени од миокардот.
 7. МНР.
 8. CT

dlya podtverzhdeniya дијагноза serdechnaya nedostat - Симптоми на срцева слабост и третман во старостРазлични инструментални дијагностички техники се користат за да се потврди дијагнозата на срцева слабост.

Дијагностичките резултати ја одредуваат сериозноста на патолошкиот процес, присуството на истовремени патологии и фазата на нивниот тек. По добивањето на податоците од истражувањето, лекарот ја утврдува конечната дијагноза и ја одредува понатамошната методологија на третманот.

Зошто се развива

Кај постарите лица, патологијата се манифестира во врска со биохемиски и физиолошки процеси во срцевиот мускул, поврзани со промени поврзани со возраста во телото. Појавата на првите знаци се забележува по 70 години. Кај некои пациенти, до ова време, патологијата е веќе во фаза на декомпензација.

Атеросклеротичните процеси напредуваат, под чие влијание се јавува набивање на васкуларниот wallид. Патолошкиот процес се протега на големи и мали садови.

Најмалата издолжена и оштетување на садовите на мозокот и срцето. Како резултат на исхемичниот процес, мускулното ткиво постепено се заменува со фиброзно ткиво, се развива дифузна или фокална кардиосклероза, а контрактилноста на миокардот се повеќе и повеќе се намалува.

Како резултат на стеноза и други васкуларни промени, левата комора е преоптоварена. Едно лице страда од ортостатска хипертензија, придружена со вртоглавица како резултат на остра промена во положбата на телото.

Со текот на годините, дефектите на тимусната жлезда, механизмите на имунолошкиот одбрана ослабуваат и повеќе не можат да ги компензираат функционалните нарушувања.

Срцето не ја испумпува целата неопходна крв и доведува до развој на кислородно гладување на ткивата и преоптоварување на десното срце.

Затоа, во присуство на такви патологии, треба да се спроведе третман.

Терапија со лекови

Вообичаен метод за лекување на разни болести, вклучувајќи кардиоваскуларни. Благодарение на сложениот ефект и правилниот избор на лекови, можно е да се врати активноста на срцето, да се нормализира циркулацијата на крвта и снабдувањето со крв во ткивата и органите и да се намали сериозноста на симптомите. Во основа, со оваа патологија, се користат следниве лекови:

 • Диуретици;
 • Инхибитори на ангиотензин-конвертирачки ензим;
 • Вазодилататори;
 • Срцеви гликози>161097bd5d652de9ddff9f6bb90ff008 - Симптоми на срцева слабост и третман во старост

Инхибитори на ензимите кои преобразуваат во ангиотензин - спречуваат стеснување на крвните садови, со што се нормализира активноста на срцето и бубрезите. За најдобар третман, тие се користат заедно со диуретици. Поради ова, состојбата на пациентот станува подобра и ризикот од компликации се намалува.

Вазодилататори - помагаат во работата на срцето, главно се користат кога е невозможно да се користат лекови од групата инхибитори на ангиотензин-конвертирачки ензим. Позитивно влијаат на срцето. Третманот е под надзор на лекар.

Срцеви гликозиди - ефективни лекови со висок терапевтски ефект, придонесуваат за нормализирање на работата на срцето и протокот на крв. Најчест е Дигоксин. Тој е доста ефикасен во третманот, има голем список на контраиндикации, затоа употребата треба да биде точна дури и по назначувањето на медицински специјалист.

Антикоагуланси и антитромбоцитни агенси се лекови кои се користат во третманот на срцева слабост кај стари лица.

Нивната употреба има позитивен ефект врз целокупната благосостојба и помага да се спречи формирање на тромби.

Тие исто така помагаат во нормализирање на работата на срцето.

Главни манифестации

Срцева слабост се манифестира кај постари лица:

 • напнатост на површни вени на слепоочниците, челото;
 • пулсирање на садовите на вратот;
 • отежнато дишење, во кое, додека е во мирување, едно лице не може да дише;
 • ладна цијаноза на прсти, уши, нос;
 • паста, оток на стапалата и нозете.

Ако се појави еден или повеќе симптоми, треба да се посети лекар.

adfa9be27c6b840885b4cb928d4189dc - Симптоми на срцева слабост и третман во старост

Текот на патолошкиот процес може да биде:

 1. serdechnaya nedostatochnost pozhilom vozraste3 - Симптоми на срцева слабост и третман во старостАритмичен. Во овој случај, пациентот страда од срцеви аритмии, забрзано чукање на срцето, треперење во срцето.
 2. Абдоминална. Едно лице има чувство на тежина во епигастричниот регион, апетитот се влошува и се нарушува процесот на варење на храната.
 3. Бубрежна Се појавува оток на нозете и нозете, диуретиците не доведуваат до намалување на сериозноста на едемот кај постара личност со срцева слабост. Излезот на урина е намален.
 4. Белодробна Пациентот страда од отежнато дишење и кашлица, кои не се поврзани со настинки. Физичката активност и хоризонталната положба доведуваат до лошо здравје.
 5. Церебрална Способноста за навигација во вселената е нарушена, пациентот страда од неразумна слабост, емоционална нестабилност, вознемиреност, поспаност.

Слични манифестации може да се забележат со коронарна болест или ретки форми на миокарден инфаркт.

Третман со диуретици

Диуретиците се незаменливи диуретици за третман на болести. Се користи првенствено за намалување на едемот и нормализирање на вкупниот метаболизам на водата во телото. Дозата на лекови е пропишана во согласност со состојбата на пациентот, работата на срцето и ја одредува медицински специјалист. Најчесто користени диуретици се:

 • Фуросемид е ефикасен лек, кој се карактеризира со брз третман и диуретично дејство. Со срцеви заболувања, тие имаат брз ефект, го намалуваат товарот на срцето, го намалуваат крвниот притисок. Времетраењето на лекот е 3-6 часа и започнува ефектот, 30 минути по администрацијата. Има контраиндикации и несакани ефекти, затоа е пропишано од медицински специјалист.
 • Торасемид е диуретик од типот на јамка, широко користен за срцеви заболувања и особено често се користи во третманот на хипертензивна криза. Овој лек е достапен во неколку форми - таблети, раствори за интравенска инфузија. Торасемид, исто така, има некои контраиндикации и несакани ефекти и е пропишан од лекарот што посетува.

Како да се третира срцевата слабост кај постарите лица - лекови и лекови

Прекршувањата во контрактилната функционалност на миокардот доведуваат до срцеви аритмии и понатамошни нарушувања на циркулацијата. Срцева слабост во староста се должи на физиолошки абнормалности на организмот што старее, повеќе истовремени болести поврзани со проблеми во функционирањето на автоимуниот систем.

Примарните знаци на развој на недоволна функционалност на срцевиот мускул се евидентираат по 70-годишна возраст. Кај 14% од постарите луѓе, патологиите на кардиоваскуларниот оддел одат во фаза на декомпензација.

Растот на болеста се јавува со текот на времето, постепено влијае на различни делови на кардиоваскуларниот систем:

 1. Прогресивната атеросклероза постепено доведува до задебелување на theидовите на крвните садови, со вклучување на главните големи садови. Со текот на времето, патологијата се шири на артериите на мозокот.
 2. Исхемичните лезии во срцето предизвикуваат замена на мускулите со сврзно ткиво, формирајќи фокална или мултипна кардиосклероза. Способноста за контрактилна функција во миокардот брзо се намалува.
 3. Стеснувањето на артерискиот лумен доведува до преоптоварување на левата комора, се појавува ортостатска хипотензија. Патологијата се карактеризира со остра вртоглавица во моментот на промена на положбата на телото.
 4. Ткивото на лузни влијае на аортната валвула, ја губи еластичноста, проследено со кршење на затворањето на вентилите. Патолошкиот процес влијае на митралната валвула, манифестациите на недоволна функционалност на апаратот за вентил се снимаат по 10 години.

Уништувањето на автоимуните одбранбени механизми доведува до намалување на компензаторната функција, срцевиот мускул повеќе не е во можност да ги испумпува потребните количини на крв, што предизвикува кислородно гладување на ткивата. Отстапувањето придонесува за формирање на преоптоварувања на десното срце.

89298c77bc84dae9558b63cae0d4e748 - Симптоми на срцева слабост и третман во старост

Експертите сметаат дека голем број на болести присутни во историјата на пациентот се предуслови за развој на срцева слабост.

 • артериска хипертензија;
 • тиреотоксикоза;
 • миокардитис;
 • хипотироидизам;
 • стекнати и вродени срцеви мани;
 • перикардитис;
 • хронични патологии на пулмоналниот оддел;
 • кардиосклероза формирана во однос на позадината на атеросклероза или миокарден инфаркт;
 • токсични и алергиски ефекти врз миокардното ткиво.

Презентирани се симптоматски манифестации кои известуваат за проблеми со срцето:

 • напнатост на површни садови во цервикалниот, темпоралниот, фронталниот регион;
 • отежнато дишење со тежок влез, дури и во состојба на целосен одмор;
 • промена на бојата на кожата на врвовите на прстите, носот, ушите, усните и намалување на нивната температура;
 • оток на нозете и стапалата.

Како што се зголемува хроничната инсуфициенција, се формираат цели комплекси, кои се состојат од симптоми слични на манифестации на разни патолошки процеси, вклучувајќи ги и екстракардијалните.

Често снимените варијанти на текот на срцевата слабост ги вклучуваат следниве форми:

 • аритмички - пациентите се жалат на сензации за промена на ритамот на срцевиот мускул, неговата забрзана контракција и нестандардни шокови;
 • абдоминална - се карактеризира со чувство на тежина во епигастрична област, намален апетит и нарушена дигестивна функција;
 • бубрежна - со оток на глуждот, намалена екскреција на урина и недостаток на неопходна ефикасност при земање диуретични лекови;
 • белодробна - постојан присутен рефлекс на кашлица и отежнато дишење не се поврзани со респираторни инфекции, симптоматските манифестации се зголемуваат со каков било физички напор или во хоризонтална положба на пациентот;
 • церебрална - состојба на општа слабост без специфични основни причини, психо-емоционални испади, прекумерна вознемиреност, постојана поспаност и губење на ориентацијата во просторот.

Исхемичните лезии имаат слични симптоми и укажуваат на нестандардни напади на ангина или ретки варијанти на миокарден инфаркт. Оние кои се болни, не обрнуваат внимание на благи знаци, објаснувајќи каква било малаксаност со промени поврзани со возраста и постојана лепење.

6ec5aded845e82d72084b9a9b41fbc42 - Симптоми на срцева слабост и третман во старост

Рефлексот на кашлица е неопходен придружник на многу патологии на кардиоваскуларниот оддел. Отстапувањето спречува болните да водат познат начин на живот и е главната причина за одење во медицинска установа.

Во некои случаи, краткорочно губење на свеста поврзано со кашлица е забележано кај пациенти. Патолошкиот процес слабо се толерира од луѓе во зрела возраст.

Може да се предизвика спазам на бронхиите и последователен рефлекс на кашлица:

 • инсуфициенција на митрална валвула;
 • кардиосклеротични лезии;
 • акутен миокарден инфаркт;
 • миокардитис;
 • различни кардиомиопатии.

Васкуларниот спазам кај такви болести е концентриран во областа на градите и се манифестира со изразен рефлекс на кашлица. Патолошка состојба може да се развие во срцева астма, што е компликација на истовремена болест.

Кашлицата со недоволна функционалност на срцевиот мускул се карактеризира со:

 • целосно отсуство на спутум или мала количина од него со крвни честички;
 • промена на бојата на мукозните усни до синкаста нијанса;
 • срцеви палпитации со болка во градите;
 • надуеност на цервикалните вени за време на кашлање;
 • долготраен напад може да доведе до краткорочна состојба на несвестица.

Одделна рефлексна терапија со кашлица нема да доведе до посакуван резултат - заедно со него е неопходно да се третира срцева слабост кај постарите лица. Секое само-лекување, вклучително и алтернативни методи, ќе доведе до непожелни резултати. Сузбивањето на симптомите на кашлица не помага при ослободување од срцева слабост.

Cardiolогистите препишуваат посебни лекови за пациенти со срцев тип на кашлица. Лековите имаат вазодилатационен спектар на дејство, експекторантен ефект. Кога се земаат, спазмот на садовите се отстранува и рефлексот на кашлица се потиснува. Заедно со антитусивни лекови, се препишуваат диуретици за отстранување на течноста што се насобрала во ткивата на телото.

Недоволната функционалност на срцето се утврдува со употреба на инструментални техники:

 • ЕКГ;
 • рентген на градите;
 • Ултразвук на срцевиот мускул;
 • ехокардиографија;
 • МНР;
 • CT

Сите горенаведени методи ви овозможуваат да го одредите степенот на оштетување на миокардните области и фазата на развој на патолошкиот процес. По добивањето на сите податоци за дијагностичкиот преглед, лекарот поставува конечна дијагноза и го прави изборот на потребниот третман.

Третманот на болеста се изведува со метод на комплексна терапија, со вклучување на индивидуални подгрупи на лекови. Шемата вклучува:

 1. Диуретици - средства се неопходни за регулирање на метаболизмот на водата, отстранување на насобраниот вишок течност. Резултатот од изложеноста е намалување на нивото на подпухнатост, стабилизирање на крвниот притисок и нормализирање на срцевиот ритам.
 2. АКЕ инхибитори - имаат за цел да спречат стеснување на луменот на крвните садови. Кога ги користите, има подобрување во функцијата на пумпање на срцевиот мускул, нормализирање на циркулацијата на крвта и подобрување на општата состојба. Лековите се средство за превенција од појава на акутен миокарден инфаркт.
 3. Срцеви гликозиди - се дизајнирани да ги потиснат симптоматските манифестации на атријална фибрилација и заболувања на синусниот ритам. Лековите често се користат за лекување на болести на кардиоваскуларниот оддел; нивниот рецепт се прави со претпазливост.
 4. Антикоагуланси - спречуваат зголемено згрутчување на крвта и понатамошно згрутчување на крвта.
 5. Бета-блокатори - неопходни за сузбивање на производството на адреналин, кој е одговорен за стеснување на крвните садови и забрзување на отчукувањата на срцето.
 6. Антагонисти на калциум - се мешаат во апсорпцијата на јони на калциум, спречувајќи ги нивните непожелни ефекти врз срцевиот мускул.
 7. Антиаритмични - се пропишани за олеснување на нападите на неправилно чукање на срцето.

Во отсуство на ефикасност од лекови, може да се препише хируршка интервенција. За да се стабилизира ритамот на срцеви контракции, често се препорачува воведување на пејсмејкер.

Патологиите на кардиоваскуларниот оддел се меѓу основните причини за развој на фатален исход. Било кој метод на домашно лекување нема да има сериозен ефект врз срцевите заболувања. Употребата на средства направени според народни рецепти е дозволена само со одобрение од присутните cardiolогист.

 1. Кора од лимон - е дозволено да се користи како стимуланс на срцевата активност. На лекарите им се препорачува да користат суровини или како додаток на индивидуални јадења.
 2. Корен од женшен - ситно сецкани суровини се користат во чиста форма, 0,75 грама на ден.

Одговорот на телото на домашните терапии е непредвидлив и бара сериозен став кон проблемот. Пред да користите алтернативни лекови, треба да спроведете тест за појава на спонтани алергиски реакции, и само после тоа треба да се користат.

Недоволната функционалност на срцевиот мускул честопати се поврзува со развој на сериозни компликации - пулмонален едем и срцева астма. Прогнозата за овој вид патологија е неповолна - телото на постара личност не е во можност брзо да ги поправи оштетените клеточни структури.

Целиот понатамошен живот на болното лице директно зависи од усогласеноста со превентивните мерки и промените во вообичаениот начин на живот.

Превентивни мерки

За да се спречи влошување на состојбата, пациентите мора да следат голем број препораки:

 • исклучи од животот алкохолни, пијалоци со низок алкохол, производи од тутун;
 • прегледајте ја дневната исхрана на посоодветна 10 табела за третман;
 • за регулирање на односот на работа и одмор - треба да одвоите најмалку осум часа за ноќен сон, треба да станете и да одите во кревет во истите часови;
 • дневна физичка активност без непотребен стрес - долги прошетки во зоната на шумскиот парк, пливање во базенот;
 • исклучете какви било стресни ситуации и психо-емоционални испади;
 • постојано следете ги индикаторите за крвен притисок;
 • присуствува на cardiolконсултација со огист најмалку на секои шест месеци;
 • навремено лекување на која било болест;
 • вршат сезонско утврдување.

Главната превентивна мерка, експертите сметаат за правилно спроведување на препораките за земање лекови. Недостатокот на ефикасност на лекот доведува до потреба за доживотно лекување. Отстапувањето од пропишаниот режим на третман може да предизвика развој на срцев удар, до смртоносен исход.

Оперативна интервенција

Во случај кога употребата на лекови нема соодветно влијание врз телото и срцето, не го подобрува здравјето на пациентот, хируршки третман е пропишан како третман.

За време на неговото спроведување, потребни се одредени индикации кои укажуваат на потребата од овој метод на третман. Срцевата слабост кај постарите лица се определува со кршење на срцето, неговите мускули. Во овој случај, се јавуваат прекини во циркулацијата на крвта и снабдувањето со крв.

b04d090d8b833cb49d0ae2b1d4de58bc - Симптоми на срцева слабост и третман во старост

По операцијата на срцевиот регион, пациентот треба внимателно да ги следи медицинските препораки за време и по рехабилитација. Неопходно е да се придржувате кон здрав начин на живот, да јадете квалитетна храна, главно зеленчук, овошје, житарици, риба и други здрави производи, со исклучок на масни, солени, пушени. По некое време, треба да подлежите на дијагноза на срце.

Компликации и последици

Последиците од срцева слабост се неспецифични, тие во голема мера зависат од видот на патологијата и формата на курсот.

Во медицинската пракса, се забележуваат следниве најчести компликации:

 1. Неуспеси во срцевиот ритам што доведуваат до смрт. Луѓето со дијагностицирана срцева слабост имаат 50% поголем ризик од смрт отколку постарите луѓе без таква дијагноза.
 2. Инфективни лезии и бронхопневмонија. Поради стагнација на крв и течност во клетките и ткивата, како и намалување на респираторната функција, се појавуваат поволни услови за ширење на инфекцијата, особено во белите дробови и горниот респираторен тракт.
 3. Крварење во белите дробови. Како резултат на белодробен едем и појава на срцева астма, пациентите се изложени на ризик од крварење во белите дробови.
 4. Инфаркт на белите дробови и срцето, емболија.
 5. Инсуфициенција на црниот дроб. Како резултат на продолжена венска стаза, функцијата на црниот дроб е нарушена.
 6. Хронична бубрежна инсуфициенција.
 7. Хронична кардиоцеребрална инсуфициенција.
 8. Кахексија на срцето. Се појавува поради нарушени метаболички процеси, недостаток на апсорпција на маснотии. Доведува до генерализирана анорексија.

Нарушената работа на срцето влијае особено на целото тело, бидејќи нашето срце е нашиот мотор. Колку е поголемо абење на моторот, толку се поголеми шансите за систематски и функционални дефекти низ целото тело. Затоа во староста, ХФ е чест проблем со кој луѓето одат на лекари.

Поради промените поврзани со возраста и присуството на истовремени патологии кои на еден или друг начин го прават срцето да работи на моменти интензивно, постојат знаци на срцева слабост кај постари луѓе. Навременото лекување на проблемот ви овозможува да ги суспендирате патолошките промени во нашето тело и да дозволите срцето да функционира во истиот режим.

Во секоја фаза на срцева слабост, во телото се развиваат негативни појави, кои ги влошуваат симптомите. Најчесто, патолошкиот процес доведува до:

 1. Нарушена функција на срцето и смрт.
 2. Развој на заразни болести и бронхопневмонија. Се јавува стагнација на течност и крв, што го нарушува функционирањето на респираторниот систем. Хроничниот тек на болеста создава поволни услови за ширење на инфекции.
 3. Белодробно крварење. Белодробен едем и астма може да доведат до такви последици.
 4. Инсуфициенција на црниот дроб. Во врска со венска инсуфициенција, структурата на црниот дроб се влошува.
 5. Срцева кахексија. Во завршна фаза на развој на болеста, метаболичките процеси и апсорпцијата на маснотии се нарушени. Понекогаш се развиваат анорексија и други патологии.

За да се подобри прогнозата на болеста, да се запре прогресијата и успешно да се запрат клиничките манифестации, потребно е да се спроведе комплексна терапија и понатамошна рехабилитација, да се спроведат превентивни мерки.

Лекарот ќе обезбеди целосен список на лекови што пациентот мора да ги зема во текот на целиот свој живот. Секој ден е важно да ја контролирате сопствената состојба, да ги почитувате сите состаноци за нормализирање на функционирањето на срцето и внатрешните органи.

Како да се третира срцева слабост кај постари лица, ефикасни лекови

Пред да препише одредени лекови, лекарот испитува постар пациент и открива од него присуство на поплаки. При составување анамнеза, а cardiolогист прашува за толеранцијата на физичката активност, начинот на живот и постојните болести со истовремен третман. Следните симптоми укажуваат на срцева слабост:

 • отежнато дишење не само за време на вежбање, туку и во мирна состојба;
 • синкава боја на назолабијалниот триаголник, ушите, прстите;
 • оток на нозете;
 • пулсирачки и отечени вени на челото, вратот, слепоочниците.

Наведените симптоми се својствени не само за една постара личност, туку само укажуваат на можно присуство на болеста.

Лекарите ги нарекуваат симптоми на срцева слабост „маски“ поради недостаток на специфичност и сличност со знаци на други болести.

Опции за текот на болеста предизвикува симптоми
АбдоминаленПрисуство на слабост на десната комора, метеж во црниот дробТежина, надуеност, постојан запек и слаб апетит
АритмиченАтријална фибрилација, миокардна инсуфициенцијаСрцевите ритми се скршени, палпитациите и треперењата во срцето се зајакнуваат
ЦеребралнаНамалено снабдување со церебрална крвНарушена свест, поспаност, губење ориентација во просторот, чести промени на расположението. Пациентот чувствува вознемиреност, која се интензивира ноќе и може да доведе до несоница.
БелодробенНедостаток на левата комора, стагнација на циркулацијата на крвта во белите дробовиПојава на отежнато дишење и кашлање, кои не се поврзани со какво било оптоварување или болест. Манифестацијата на инсуфициенција во лежечка положба и со активност е засилена.
БубрежнаНедостаток на бубрежно снабдување со крвНамален излез на урина, појава на едем на екстремитетите

Прегледот на постара личност открива поместување на границите на срцева тапост (главно налево), слабеење на срцевите звуци, промена на шок, систолен шум над врвот на срцето и зголемување на систолниот притисок.

 1. Срцеви заболувања, при што едно лице не е ограничено во физичката активност.
 2. Постоечките болести на срцевиот систем бараат одредено ограничување на физичката активност. Ова се должи на фактот дека за време на активност се појавува недостаток на здив, срцевиот ритам се интензивира. На одмор, симптомите исчезнуваат.
 3. Срцева слабост од оваа класа сугерира значително ограничување на физичката активност, бидејќи дури и мала активност е придружена со кашлица, отежнато дишење, напади на ангина.
 4. Товарот е контраиндициран.

Со срцеви проблеми во староста, многу често има болести на белите дробови и нивните патишта. Отежнато дишење при дишење укажува на дефект во миокардот. Срцевата кашлица е различна од вообичаената кај знаците:

 • кашлица полошо во хоризонтална положба;
 • кашлање се вклопуваат влошува во текот на ноќта;
 • нападите се наизменични, се случуваат периодично и се придружени со срцеви палпитации, отежнато дишење и оток. Пациентот може да има кашлица со хемоптиза.

Кашлица се јавува кај пациент поради срцева слабост што се јавува во хронична форма. Покрај оваа болест, причини за развој на кашлица се срцеви заболувања, дисфункција на вентилите и аритмија.

За да се намали ризикот од отежнато дишење, потребно е да се одржи работата на срцето на соодветно ниво.

Главниот метод на лекување е конзервативен пристап - терапија со лекови. Правилно избраните лекови ќе го продолжат животот на пациентот, ќе помогнат во одржувањето на физичката активност.

Главните насоки во третманот на болеста:

 • зајакнување на контрактилноста на срцевиот мускул;
 • намалување на задржување на соли и вишок вода во организмот;
 • намалување на срцевиот товар;
 • третман на истовремени болести;
 • спречување на згрутчување на крвта;
 • внимателна контрола на дозата (поради дефект во внатрешните органи и системи);
 • постепено администрирање на лекови почнувајќи од мали дози.

Ниту еден третман нема да биде ефикасен без да се следи диета и да се отстранат лошите навики. Вреди да се напомене дека ако третманот со лекови не донесе резултати, тогаш на пациентот ќе му биде понудена операција за замена на вентилите, елиминирање на блокада на крвните садови.

Нема лекови кои се препишуваат само за третман на инсуфициенција, сите се користат и за лекување на други болести на кардиоваскуларниот систем.

Tatyana Jakowenko

Главен уредник на Detonic онлајн магазин, cardiolогист Јаковенко-Плахотнаја Татјана. Автор на повеќе од 950 научни статии, вклучително и во странски медицински списанија. Тој работел како cardiolогист во клиничка болница повеќе од 12 години. Тој е сопственик на современи методи за дијагностицирање и лекување на кардиоваскуларни заболувања и ги спроведува во неговите професионални активности. На пример, тој користи методи на реанимација на срцето, декодирање на ЕКГ, функционални тестови, циклична ергометрија и многу добро ја познава ехокардиографијата.

Веќе 10 години е активен учесник во бројни медицински симпозиуми и работилници за лекари - семејства, терапевти и cardiolогисти. Тој има многу публикации за здрав начин на живот, дијагноза и третман на срцеви и васкуларни заболувања.

Тој редовно ги следи новите публикации на европски и американски cardiology списанија, пишува научни статии, подготвува извештаи на научни конференции и учествува на европски cardiolконгреси на оги.

Detonic