Тест на чекор Харвард ГТС кога напредокот на индикаторите и нивното толкување

Тест на чекор од Харвард: тој се заснова на фактот дека стапката на пулс по стандардно оптоварување, фиксирана во периодот на опоравување, ќе биде поголема, толку е помала физичката подготвеност на субјектот.

Тестот е значителна физичка активност. Значи, до крајот на неговата имплементација (на 5-та минута од искачување на чекор), просечната срцева фрекфенција за спортистите е 175 отчукувања во минута, а потрошувачката на кислород е 92 проценти од максималната. Затоа, тестот за чекор по Харвард може да се изврши само по лекарски преглед за да се исклучат луѓето со тешки манифестации на срцеви заболувања, крвни садови и респираторни органи.

4e84955c41bf7f6a4e97134b63f354ca - тест чекор Харвард GTS кога напредокот на индикаторите и нивното толкување

За време на тестирањето, едно лице се качува на чекор чија висина е избрана според возраста и полот, и се спушта од него со темпо од 30 пати во минута за предодредено време. При вршење на тестот, рацете ги прават истите движења како и со обичното одење. Тестот е попогоден да се спроведе под метрономот. Еден циклус на движења (искачување и спуштање) се изведува на 4 сметки.

Веднаш по тестот, субјектот седнува и неговиот ритам на срцето се одредува три пати во сегменти од 30 секунди: прв пат по една минута во периодот на опоравување (до 1 мин. 30 секунди), втор пат во 3-та минута (од 2 мин. до 2 мин. 30 с.), третата - во 4-та минута (од 3 минути до 3 минути 30 с. од периодот на опоравување).

За физичките перформанси на спортистот се оценува според индексот на чекор-тест на Харвард (IGST), кој се пресметува врз основа на времето на искачување на скалилото и отчукувањата на срцето по тестот.

Колку е поголема вредноста на индексот на тестот за чекор Харвард, ќе се добие, толку е повисоко нивото на физичка подготвеност.

Тестот Рутиер-Диксон е комплекс на оптоварување дизајниран да ги процени перформансите на срцето за време на физички напор.

Постојат директни и индиректни, едноставни и сложени методи за одредување на PWC. Меѓу едноставните и индиректни методи за одредување на PWC се функционалниот тест Рутиер и неговата модификација, тестот Рутиер - Диксон, кој користи вредности на отчукувањата на срцето за време на периоди на опоравување во различни периоди по релативно мало оптеретување.

Индекс на Рутие = (4 * (Р1 Р2 Р3)) / 10 [1]

Резултатите се оценуваат според вредноста на индексот од 0 до 15. Помалку од 3 - добра изведба; 3-6 - просек; 7-9 - задоволително; 10-14 - слаба (просечна срцева слабост); 15 и погоре (тешка срцева слабост)

Постојат и други модификации на пресметката: ((P2-70) (P3-P1)) / 10

просек - 5,1 - 10;

Тест на чекор по Харвард. Овој тест е развиен во Харвардската лабораторија за проучување на замор под раководство на ДБ Дила (1936). Тестот се состои од искачување на клупа висока 50,8 см со фреквенција од 30 пати за 1 мин. Ако субјектот се умори и не може да го одржи зацртаното темпо, лифтовите застануваат, а потоа времетраењето на работата е фиксирано во секунди додека не се намали темпото. Сепак, времетраењето на вежбата не треба да надминува 5 минути.

тројца со една нога на подот,

чекор ts 1 - тест чекор Харвард GTS кога напредокот на индикаторите и нивното толкување

Висината на чекорите и времетраењето на товарот зависи од полот, возраста и големината на површината на телото.

IGST = tx 100 / (P1 P2 P3) x 2

каде t е времето на искачување (во сек); P1, P2 и P3 - стапка на пулс за 1, 2 и 3 минути закрепнување (сметано во првите 30 од секоја минута).

IGST = tx 100 / fx 5,5

каде t е времето на искачување во секунди, f е срцевиот ритам (HR).

Тест со чекор чекор Гарвардски сут докажано резултат 1 - Тест на чекор на Харвард ГТС при напредок на индикаторите и нивно толкување

37 Определување на вкупната изведба со примероци на PWC150 и PWC170. Методологија на велосипедска ергометриска опција. Принципот на одредување на товарот за првата и втората фаза на примерокот. Пресметка и проценка на индикаторите. Методи за тестирање на физичките перформанси на лицата со попреченост и лицата со здравствени проблеми. Методологии, критериуми за проценка

1) зголемениот ритам на срцето за време на работата на мускулите е директно пропорционален на неговиот интензитет (моќност или брзина);

2) степенот на зголемено чукање на срцето за време на незаситена физичка активност е обратно пропорционален на функционалните способности на кардиоваскуларниот систем, што е индиректен критериум за вкупните физички перформанси.

Основата на тестот PWC170 е одредување на физичката моќност на оптоварување со кое срцевиот ритам достигнува 170 вртежи во минута, односно нивото на оптимално функционирање на кардиореспираторниот систем.

Треба да се има на ум дека максималната дозволена висина на чекорот е 50 см, а највисоката фреквенција на искачување е 30 во 1 мин. Доколку е потребно, зголемување на моќноста на товарот може да се постигне преку вештачки тежини.

Тест со чекор чекор Гарвардски сут докажано резултат 1 1 - Тест на чекор на Харвард ГТС кога напредокот на индикаторите и нивното толкување

Евалуацијата на добиените податоци се заснова на релативните вредности на индикаторот PWCno, кој се пресметува како количник на поделба на апсолутните вредности (kgm / min или W / min) на kg телесна тежина (kg / kg) мин-кг или Ш / мин кг)

Академија на Федералната казнено-поправна служба на Русија, Рјазан

Можни грешки за време на тестот

Харвардскиот тест со чекор платформа се заснова на фактот дека нивото на физичка подготвеност може да се процени според тоа колку долго едно лице може да толерира субмаксимално оптоварување. Вториот критериум е колку брзо по него индикаторот за отчукување на срцето се враќа во нормала.

При развивање на тестот, беше направен обид да се постави методологија за спроведување на физичка активност во строго дозирана форма. Но, бидејќи факторот на индивидуалната моќност на извршените движења не е земен во предвид, мерењата се сметаат за условно дозирани.

Предностите на овој метод вклучуваат едноставност и недостаток на потреба од специјални инструменти за мерење, како и можност за одредување на нивото на физички перформанси, и покрај фактот што субјектот не може да ги издржи фиксните параметри на тестот.

За време на тестирањето, едно лице може да направи грешки, за можноста за која треба да се информира однапред. Најчестите од нив:

 • поставениот ритам не се почитува;
 • колена зглобовите додека стоите на чекор не се целосно проширени;
 • кога е на платформата, телото не е целосно исправено;
 • ставете ја ногата на подот на палецот.

Едноставен начин да се одреди фитнесот на една личност беше предложен уште во 1942 година. За ова, научниците од Харвард користеа клупа (прототип на модерна чекор платформа). Неговата висина е околу 50 см, а темпото на одење е 30 пати во минута.

Во изменета форма, тестот чекор се користи за проценка на перформансите и развој на програми за обука за спортисти или оние кои сакаат да продолжат со тренинг по пауза. Предностите вклучуваат едноставност при спроведување и пресметување, отсуство на скапа опрема.

На резултатот може да влијае погрешно извршување на задачата. Затоа, сите грешки мора да се пријават на пациентот однапред и да се провери како тој разбира што се бара од него за време на тестирањето. Најчестите грешки на субјектите се:

 • заостанува или пред ритамот на кревање,
 • нозете свиткани во колената
 • по подигнување до платформата, телото не е исправено,
 • стапалото стои по спуштањето на палецот.

Тест на чекор по Харвард

Во 1942 година, група научници од Универзитетот Харвард развија посебен тест за утврдување на нивото на физичка подготвеност на американските армиски маринци. Се состоеше од искачување на клупа висока 20 инчи (нешто повеќе од 50 см) со одредено темпо (30 искачувања во минута).

По некое време, тестот беше финализиран земајќи го предвид полот и започна да се користи за проценка на физичките перформанси на луѓето вклучени во спортот и физичкото образование. Сега овој тест е познат како Тест на Харвард.

Нивото на физичка подготвеност на една личност се проценува според функционалните способности на кардиоваскуларниот систем, кои се одредуваат според времетраењето на пулсот од 170 до 200 отчукувања во минута и стапката на обновување на пулсот по оптоварувањето.

Креаторите на овој чекор-тест се обидоа со строго дозирање на физичка активност. Но, треба да разберете дека моќноста на товарот не може прецизно да се одреди, затоа дозирањето се смета за условно.

Индексот на тестот за чекор по Харвард покажува колку брзо се обновуваат процесите во телото по интензивна краткорочна физичка активност. Колку побрзо се враќа пулсот по тестирањето, толку е поголем индексот.

IGST се пресметува на два начина.

Detonic - уникатен лек кој помага во борбата против хипертензијата во сите фази од нејзиниот развој.

Detonic за нормализација на притисокот

Сложениот ефект на растителните компоненти на лекот Detonic на theидовите на крвните садови и автономниот нервен систем придонесуваат за брзо намалување на крвниот притисок. Покрај тоа, оваа дрога спречува развој на атеросклероза, благодарение на уникатните компоненти кои се вклучени во синтезата на лецитин, аминокиселина која го регулира метаболизмот на холестерол и спречува формирање на атеросклеротични плаки.

Detonic не зависност и синдром на повлекување, бидејќи сите компоненти на производот се природни.

Детални информации за Detonic се наоѓа на страницата на производителот www.detonicnd.com.

1 начин

IGST = t * 100 / (f1 f2 f3) * 2

каде t е времето на тестот (во овој случај, 5 минути), f1, f2, f3 е пресметка на отчукувањата на срцето во првите 30 секунди од втората, третата и четвртата минута одмор.

2 начин

IGST = t * 100 / f * 5,5

каде t е времето на пораст, измерено во секунди, f е срцевиот ритам (срцевиот ритам).

Тест со чекор чекор Гарвардски сут докажано резултат 1 2 - Тест на чекор на Харвард ГТС кога напредокот на индикаторите и нивното толкување

Индексот на тестот Харвард се пресметува со помош на специјална формула

Тестот Харвард беше искористен за проценка на физичката подготвеност и нивото на прилагодување кон обемот на работа на вработените во Службата за заштита од чад од гас (ГДЗС) - противпожарната служба што учествува во гаснење на пожари во несоодветни услови за дишење.

За да се тестира работата на вработените во ГДЗС, се мери метроном, стоперка, чекор 50 см висок и 40 см широк и томографи на срцето за мерење на отчукувањата на срцето.

Тестот за чекор за вработените во услугата за гас и дизел беше извршен на следниов начин:

 • Влажноста во комората е 25%, температурата на воздухот е 30 °.
 • Секојдневна униформа.
 • Фреквенцијата на зголемувања - 30 пати во минута.
 • Тие се состојат од четири чекори, секој од нив паѓа на еден ритам од метрономот.
 • • Тестирањето трае 5 минути.

За попрецизни студии за нивото на физичка подготовка на бранителите на чад од гас, користете чекор-тест број 2, кој се базира на методот PWC170 развиен на Универзитетот во Стокхолм во Каролина.

Принципот на тестот се заснова на следниве нијанси. Под нормални услови, кога некое лице се занимава со нормални дневни активности, неговото срце се собира од 60 до 80 отчукувања во минута. Покрај тоа, сите крвни садови на телото носат волумен на крв што е доволен за снабдување со кислород до органите и скелетните мускули.

Кај добро обучена, ефикасна личност со здраво срце, срцевиот ритам (пулсот) се зголемува, но по одредено време доаѓа до нормални вредности. Како по правило, периодот на опоравување е од неколку минути до половина час (во зависност од личните карактеристики и обука).

Врз основа на ова, како и на знаењето и табелите за нормалните вредности на отчукувањата на срцето, во 1942 година, лекарите извлекоа формула за мерење на индексот, што овозможува проценка на подготвеноста на телото. Овој тест е измислен на Харвард за да се процени ефикасноста на младите мажи повикани на служба во маринскиот корпус.

Обично, тест чекор на Харвард се користи за проценка на подготвеноста на спортистите. Особено, да се процени физичката сила на лицата вклучени во скијање, маратонско одење, џогирање, атлетика.

Покрај професионалните спортисти, чекор-тест може да се користи за проценка на перформансите на лицата кои започнуваат да тренираат во фитнес центри или спортски сали. Исто така, со помош на чекор-тест, откриени се контраиндикации од срцето ако некое лице не може да го понесе товарот што се користи во тестот.

За физички развиени луѓе кои подолго време тренираат во теретана, програмите можат да се развиваат со помош на инструктор, во зависност од тоа колку е подобро лицето да толерира физичка активност.

Модификација на тестот за чекор се користи од вработените во службата за заштита од чад од гас (ГДЗС), како и пожарникарите, со цел да се процени нивната физичка издржливост во исклучително неповолни услови. Но, почесто овој контингент луѓе користи PWC170 - тест кој ви овозможува да ја процените фитнесот на срцето и телото, земајќи ги во предвид некои квантитативни индикатори.

Името на овој тест потекнува од првите букви од поимот „физички работен капацитет“ преведени од англиски (физички работен капацитет), а бројот 170 значи број на отчукувања на срцето што е оптимално за кардиореспираторниот систем да работи под оптоварување и ова срцевиот ритам се постигнува со оптоварување на две нивоа (искачување на скалила со различна висина).

Чекор тест на Харвард треба да се направи само за луѓе со здраво срце. Било кои болести на кардиоваскуларниот систем се строга контраиндикација за студијата.

Во прилог на cardiolлогичка патологија, предметот за време на студијата не треба да страда од акутни заразни болести, болести на мускулно-скелетниот систем или да доживее општа слабост и непријатност.

Тест со чекор чекор Гарвардски сут докажано резултат 1 3 - Тест на чекор на Харвард ГТС кога напредокот на индикаторите и нивното толкување

Утрото на денот на студијата, пациентот може да има лесен појадок со малку маснотии и лесна храна, не треба да се прејадувате.

Треба да дојдете до постапката во удобна облека, не ограничувајќи го движењето и во спортски обувки.

Индексот на тест чекор (IGST) се пресметува со цел да се утврди колку брзо еден спортист се опоравува од физичката активност, бидејќи тоа ја одредува неговата издржливост и степенот на оптоварување што може да го издржи без да му наштети на здравјето. Со други зборови, издржливоста на една личност е одредена од тоа колку брзо срцевиот ритам се намалува на нормалните вредности и, според тоа, колку брзо срцето се опоравува по вежбањето.

Проценката на IGST се прави според една од двете формули. Вториот е поедноставен и може да се користи во случај на масовно истражување.

а) IGST = tx 100 / (1 f2 f3) x 2

t е времето за кое се искачува клупата за скали,

f1, f2, f3 - вредности добиени со мерење на пулсот, почнувајќи од втората минута од периодот на опоравување.

Тест со чекор чекор Гарвардски сут докажано резултат 1 4 - Тест на чекор на Харвард ГТС кога напредокот на индикаторите и нивното толкување

t е времето на товарење во секунди,

f е вредноста на пулсот.

Врз основа на резултатот, можете да го процените степенот на подготвеност на одреден спортист. И покрај фактот дека различни спортисти имаат различни нивоа на физичка подготвеност, тестот спроведен во различно време од иста личност ви овозможува да процените кои се достигнувањата на спортистот на тренинг во одреден временски период.

За тестот, потребна ви е платформа или чекор со пресметана висина (од 35 до 50 см) во зависност од полот и возраста. Време - од 2 до 5 минути. Бидејќи темпото на тестот е многу важно за стандардизирање на резултатот, се препорачува да се користи метроном.

Пред да започнете, треба да му дадете време на пациентот да ја совлада техниката, а потоа продолжете со тестирање. Товарот се состои во влегување во скалата на платформата со едната нога, и спуштање со другата нога. Слободната нога е прикачена на работната. Секој чекор се изведува со еден ритам од метрономот. Тој ја постави фреквенцијата од 120 отчукувања во минута. Тестот поминува, на пример, вака:

 1. Со десната нога оди нагоре чекор.
 2. Ставете го левиот.
 3. Спуштете се лево.
 4. Стави го вистинскиот.

За време на тестот, можете да ја смените работната нога. Рацете се движат произволно, не заборавајте да се исправите целосно откако ќе зачекорите. За 5 минути, потребни се 150 такви циклуси. Ако субјектот го изгубил ритамот и не може да го одржи зацртаното темпо, тогаш спроведувањето на тестот понатаму е непрактично. Времето што пациентот можеше да го помине се зема предвид за да се пресмета резултатот.

Тестот за чекор по Харвард (L. broucha, 1943) се состои од искачување на клупа висока 50 см за мажи и 43 см за жени за 5 минути со дадено темпо. Стапката на искачување е постојана и е еднаква на 30 циклуси за 1 мин. Секој циклус се состои од четири чекори. Темпото е поставено со метроном од 120 отчукувања во минута. По завршувањето на тестот, предметот седи на стол и првите 30 секунди.

во 2, 3 и 4 минута, се пресметува срцевиот ритам. Доколку испитаникот заостане зад зацртаното темпо за време на процесот на тестирање, тестот се прекинува. За физичките перформанси на спортистот се оценува според индексот на чекор-тест на Харвард (IGST), кој се пресметува врз основа на времето на искачување на скалилото и отчукувањата на срцето по тестот. Висината на скалата и времето на искачување се избираат во зависност од полот и возраста на темата (табела. 23).

Табела 23. Висина на чекорот и време на искачување на Харвардскиот чекор

Време на искачување, мин

Површина на телото 1,85 м 2

Девојки и тинејџери

Тест со чекор чекор Гарвардски сут докажано резултат 1 5 - Тест на чекор на Харвард ГТС кога напредокот на индикаторите и нивното толкување

Броењето е полесно кога се користи табелата. 24; 25; 26. Табела 24 е дадена за одредување на IGST кај возрасни ако товарот е издржан до крај (т.е. во рок од 5 минути).

Табела 24. Табела за наоѓање на индексот за тестот на Харвард во целосна форма кај возрасни (t = 5 мин)

Прво, се сумираат три броја на пулсот (f1 f2 f3 f4 = ∑f), потоа првите две цифри од оваа сума се наоѓаат во левата вертикална колона, а последната цифра во горната хоризонтална линија. Посакуваниот IGST се наоѓа на пресекот на овие линии. Ако пресметката на пулсот е направена само еднаш во скратена форма, тогаш IGST се наоѓаат според вредноста на оваа пресметка на ист начин во табелата. 25

Тестирање како дијагностички метод

Анализата на резултатите од нивото на физичка издржливост може да се смета како дијагноза и предвидување. Во случај кога лицето што тестира не е во можност да го исполни својот физички максимум поврзан со возраста, ова укажува на недостаток на срцеви резерви, затоа можеме да зборуваме за можноста за недијагностицирана болест на коронарна артерија. Ваквите прекршувања не се во можност да утврдат електрокардиографија и сцинтиграфско испитување на миокардот.

Кај лице со здраво срце и обучен мускулен систем, ритамот на отчукувањата на срцето постепено се зголемува до максимално можно, и по одреден интервал се враќа на почетните (нормални) индикатори. Времето на опоравување зависи од индивидуалното ниво на физичка подготвеност.

Предностите на чекор-тестот на Харвард ги вклучуваат неговите следни карактеристики:

 • Не бара употреба на специјална опрема, како при спроведување на други тестови со физичка активност,
 • Може да се спроведе при спроведување на големи истражувања,
 • Дава прилично точна проценка на вкупната издржливост на една личност, што е важен фактор при започнување на спортски тренинг,
 • Врз основа на претходниот став, му овозможува на тренерот или инструкторот да изготви индивидуална програма за обука во салата.

просек - 5,1 - 10;

Интересен чекор тест на Харвард за одредување на издржливост: правила за спроведување и веројатни грешки

2 начин

Резултатот на издржливост се одредува според индексот. Тоа се одразува колку наскоро срцето го враќа својот нормален ритам по напор. Колку е пократок овој пат, толку е подобар индексот, а со тоа и кондицијата. Метод на пресметка:

 • Додадете ги сите 3 примени мерења на срцевиот ритам.
 • 100 div>Тест со чекор чекор Гарвардски сут докажано резултат 1 6 - Тест на чекор на Харвард ГТС кога напредокот на индикаторите и нивното толкување

Во овој случај, се зема еден резултат за пресметка, и наместо коефициентот „2“ помножете го бројот со 5,5. Останатите фази остануваат непроменети.

Теоретската основа на тестот за чекор по Харвард е физиолошка шема, според која времетраењето на работата при пулс, еднаквост / мин и брзината на враќање на пулсот по извршувањето на таквата физичка активност со сигурност ги карактеризираат функционалните способности на кардиоваскуларниот систем и, како резултат, нивото на физички перформанси на телото.

Методологија: на субјектот му се нуди да изврши мускулна работа во форма на искачувања до чекорот со фреквенција од 30 пати во минута. Темпото на движење го поставува метрономот, чија фреквенција е поставена на 120 отчукувања / мин. Искачувањето и спуштањето се состојат од четири движења, од кои секое одговара на еден метроном хит: при пребројување на пати - испитаникот става едната нога на скалата, при броењето на два - ја става другата нога на скалата, на броењето од три - ја става ногата на подот со која треба да започне да се искачува, на пребројувањето на четири - ја става другата нога на подот.

Во стоечка положба на чекор, нозете треба да бидат исправени, телото треба да биде во строго вертикална положба. При подигање и спуштање на рацете извршете ги вообичаените движења на одење. За време на тестот, можете да ја смените ногата неколку пати со која започнува искачувањето.

Ако субјектот залутал и не е во состојба да го одржи поставеното темпо 20 секунди, тогаш тестот е запрен и се запишува времето за кое е извршено.

delajut ekg - тест чекор Харвард ГТС при напредокот на индикаторите и нивното толкување

Времетраењето на товарот и висината на чекорите зависат од полот, возраста и антропометриските податоци (табела 7).

Табела 7 - Висина на чекорот и време на искачување за време на Харвардскиот чекор тест

т - времетраењето на физичката работа што навистина е извршена,

Во прилозите 3,4,5,6,7 се дадени табели за утврдување на индексот на тестот за чекор по Харвард.

Евалуацијата на резултатите е прикажана во табела 8.

Табела 8 - Евалуација на резултатите од тестот за чекор по Харвард

Кога се споредуваат спортистите во однос на IGST, треба да се внимава на одредена претпазливост, бидејќи неговите апсолутни вредности не секогаш корелираат правилно со спортските резултати. Сепак, при преиспитување на истиот спортист, IGST доста добро ја одразува динамиката на функционалната состојба на кардиоваскуларниот систем и физичките перформанси.

Тестот PWC170 е развиен од СјострандТ, ВалундХ. На Универзитетот Каролина во Стокхолм во 1948 година Процедурата за тестирање што ја предложија шведските научници беше многу оптоварена, бидејќи спортистот мораше да изврши 5 или 6 оптоварувања со зголемена моќност на ергометар за велосипед во траење од по 6 минути, додека да достигне срцев ритам од 170 отчукувања. Затоа, методологијата развиена од Karpman VL е посоодветна. и др. во 1969 година

2) степенот на зголемен ритам на срцето за време на незаситена физичка активност е обратно пропорционален на функционалните способности на кардиоваскуларниот систем, што е индиректен критериум за физички перформанси.

Методологија: субјектот извршува две оптоварувања со поголема моќност на ергометар за велосипед (времетраење на секои 5 минути) со интервал на одмор од 3 минути. Отчукувањата на срцето се снимаат на крајот од секое оптоварување (последните 30 секунди од работењето на одредено ниво на моќност) со палпација, аускултација или електрокардиографија. Последниот метод е попосакуван.

- примерокот треба да се изврши без претходно загревање;

- времетраењето на секое оптоварување треба да биде еднакво на 5 минути, така што срцевата активност достигнува стабилна состојба;

- потребна е 3-минутна пауза помеѓу оптоварувањата;

- на крајот на 1-то оптоварување, срцевиот ритам треба да достигне u / min, а на крајот на 2-то оптоварување - u / min (разликата не е помала од 40 отчукувања / мин). Грешката при пресметувањето на PWC170 може да се минимизира кога се приближува до напојувањето за време на

Името на чекор-тестот е дадено во чест на Универзитетот Харвард. Токму неговите научници во 1942 година го развија овој тест. Се користи за проценка на физичките способности пред спортот, особено трчањето, за развој на програма за обука, а исто така и за проценка на ефективноста на тренингот.

Како се спроведува тестот?

За тестот се зема чекор платформа со висина од cm (за жени пониска, за мажи поголема) или се избира чекор погоден за висина.

чекор ts 3 - тест чекор Харвард GTS кога напредокот на индикаторите и нивното толкување

И во рок од 5 минути, се изведува основен чекор од десното стапало или вообичаеното подигање до чекорот и спуштање од него. Тоа е, потребно е да се извршат четири движења: ставете ја десната нога на чекорот - еднаш, заменете ја левата нога за тоа - две, спуштете ја десната нога на подот - три, спуштете ја левата нога зад неа на подот - четири.

Во исто време, треба да се кренете и паѓате со одредено темпо: 30 се крева и опаѓа во минута. Излегува дека за 5 минути од тестот треба да се искачите на платформа на чекор или чекор 150 пати. Колку пати, соодветно, и оди надолу.

Потоа треба да седнете или да заземете која било друга погодна позиција и од втората минута да го преброите пулсот. Пулсот се мери во 2, 3 и 4 минута одмор 30 секунди.

Тоа е, почнувајќи од втората минута закрепнување по оптоварување, се мери бројот на отчукувања на 30 секунди, потоа се мери пауза за 30 секунди и пулсот повторно се мери за 30 секунди, а потоа се прави пауза и повторно пулсот се смета за 30 секунди. Резултатот треба да биде 3 вредности што укажуваат на бројот на срцеви контракции за 30 секунди.

Тука, вредностите f1, f2, f3 се податоци за мерењето на пулсот за 2, 3 и 4 минути одмор, а t е времето на извршување на тестот (во овој тест вредноста е 5 минути).

Експертите предупредуваат дека за време на тестот, товарот на телото е доста голем. Затоа, тие препорачуваат полагање на чекор тест на Харвард исклучиво на луѓе со добро здравје или професионални спортисти.

IGST = tx100 / (f1 f2 f3) x2

Всушност, според тестот на Харвард, се проценува колку брзо телото ќе се опорави по кратко, но интензивно оптоварување. Како основа, се земаат индикатори за функционирање на кардиоваскуларниот систем. Издржливоста на телото зависи од тоа колку брзо кардиоваскуларниот систем се враќа во нормалниот ритам на работа по интензивно оптоварување.

 • помалку од 55 - слаба физичка подготвеност;
 • 55 - 64 - под просечното ниво;
 • 65 - 79 - просечна физичка подготвеност;
 • 80 - 89 - нивото на физичка подготвеност е добро;
 • 90 и повеќе - одлична физичка подготвеност.

Не користете премногу висок чекор (клупа, стол). Ова ќе ги наруши резултатите од тестот.

Застанете пред чекорот и започнете да го газите наизменично со едната или другата нога. Направете го тоа ритмички со фреквенција од околу 30 чекори во минута. Тоа е, секој чекор и враќање треба да трае околу 2 секунди.

Механиката на движење е прикажана на сликата.

Ниво на обука18 25-години26 35-години36 45-години46 55-години56 65-години65
ВеликиПодолу 79Подолу 81Подолу 83Подолу 87Подолу 86Подолу 88
добар79 - 8981 - 8983 - 9687 - 9786 - 9788 - 96
Над просечно90 - 9990 - 9997 - 10398 - 10598 - 10397 - 103
Просек100 - 105100 - 107104 - 112106 - 116104 - 112104 - 113
Под просекот106 - 116108 - 117113 - 119117 - 122113 - 120114 - 120
слаб117 - 128118 - 127120 - 130123 - 132121 - 129121 - 130
Многу слабнад 128над 128над 130над 132над 129над 130

1. Ако имате одлично или добро ниво на обука, вашите вежби може да вклучуваат минимум кардио со низок интензитет.

И ова исто така значи дека вратите се отворени за вас во тренингот за силата, кружниот тренинг и во интервалниот кардио тренинг.

Можете лесно да ги издржите овие методи, и тие ќе ви донесат многу опиплив резултат, бидејќи интензитетот на часовите може да биде доста висок.

2. Ако вашето ниво на обука е близу до просекот, затоа, обуката треба да биде дополнета со кардио тренинг со низок интензитет за да се зголеми волуменот на мозочен удар на срцето.

Ова значи дека три пати неделно треба да спроведете најмалку половина час обука во аеробната зона, што може да се одреди со помош на овој калкулатор: пресметка на одделни зони на оптоварување.

Опиплив резултат (снимен со чекор-тест) од овие часови ќе се забележи по 2 или повеќе месеци.

3. Ако вашето ниво на обука е слабо или многу слабо, треба да започнете дневни прошетки на постојано растечко растојание.

И, кога времетраењето на прошетките на ден достигне 1,5-2 часа, одете на прошетки по ридски терен или трчање со мал интензитет за да го зголемите волуменот на мозочен удар на срцето.

Што покажуваат резултатите

Резултатите од тестот можат да бидат изобличени со неправилното однесување на испитаното лице, односно неговото нејасно спроведување на упатствата на обучувачот. Честите прекршувања вклучуваат непочитување на ритамот (забрзување или забавување на чекорите во однос на метрономот), наведнат (грбот треба да биде во јасно исправена состојба), поставување на стапалото не на цело стапало, туку на прст, нозете се исправи во колена зглобовите.

За да избегнете грешки, лицето кое полага чекор чекор треба детално да се упати пред тренинг. Тестирањето на Харвард е едноставен, достапен и информативен начин. Откривајќи го нивото на издржливост, можете да ја балансирате физичката активност, притоа одржувајќи ги атлетските перформанси, додека одржувате здраво срце.

Овој чекор-тест се користи за следење на намалување или зголемување на фитнесот.

За спортисти на високо ниво, вредностите на IGST може да достигнат до 170. Слични резултати се типични за претставници на такви видови како што се скијање, маратон, каде што многу време се посветува на обука за издржливост.

Кога се споредуваат спортистите според IGST, потребно е да се земе предвид дека односот помеѓу вредностите на индексот и резултатите од спортот не е секогаш точен. Но, при повторено тестирање на ист спортист, индексот на тест чекор, сосема сигурно ја одразува динамиката на состојбата на неговиот кардиоваскуларен систем и нивото на физичка подготвеност.

Резултирачката бројка се анализира според посебна табела. Неговата вредност се рефлектира во квалитетните карактеристики. На пример, 55 единици - ова е лош резултат, - просек. За спортисти на професионално ниво, тоа може да биде околу 170 единици. Особено добри резултати има меѓу маратонците и скијачите.

Вредностите од 80 се сметаат за добри, а над 90 се сметаат за одлични. Треба да се има на ум дека Харвардскиот тест не секогаш точно ќе ги одразува спортските достигнувања, но кога ќе го повторите тестот со истиот спортист, со сигурност може да ја процените издржливоста.

Индекс на тест на Харвард

Користејќи го чекор-тестот на Харвард, можете да го следите степенот на зголемување на фитнесот или неговото намалување, на пример, за време на паузите на тренингот.

индекс помалку од 55 - слаба физичка подготвеност;

од 55 до 64 година - подготвеност под просекот;

од 65 до 79 година - просечно ниво на физичка подготвеност;

од 80 до 89 година - добро ниво;

од 90 и повеќе - одлична физичка подготвеност.

Индексот на тестот за чекор по Харвард може да достигне до 170. Овие резултати ги покажуваат атлетичари од највисоко ниво кои посветуваат многу време на обуки за издржливост, на пример, скијачи или маратонци.

Во заклучок

Треба да знаете дека оптоварувањето на кардиоваскуларниот систем за време на тестот со чекор по Харвард е доста големо. Во петтата минута, срцевиот ритам достигнува 175 отчукувања во просек, се трошат околу 3,5 литри кислород, пулмоналната вентилација е околу 75 литри во минута, а целосното закрепнување се случува по 20 минути. Затоа, експертите го препорачуваат овој тест само на професионални спортисти кои имаат добра физичка обука и здрави луѓе.

Тестот не го зема предвид пулсот пред товарот. Ова, според мене, е погрешно.

Подготовка за тестот

 • специјална платформа или клупа (чекор), висока половина метар за мажи, и 10 см пониска - за жени;
 • спортски стоперка (може да се замени со обична на часовник или телефон);
 • уред за фиксација на ритам (метроном).

Пред да започнете со студијата, на лицето му се даваат неколку минути да се навикне на клупата, да ја совлада техниката.

чекор ts 2 - тест чекор Харвард GTS кога напредокот на индикаторите и нивното толкување

Вежба

Работната фреквенција на метрономот е поставена на 120 отчукувања во минута, под секоја од нив се прави чекор на клупата и се спушта од него. Чекорот на чекор-тест (платформа) мора да биде стабилен и да има импресивна тежина, така што за време на вежбата не се лизга под тежината на човечкото тело. Тестот се заснова на едноставен основен чекор во четири чекори на аеробик. Во суштина, ова е искачување до платформата / од платформата.

Чекор со едната нога директно на клупата за скали, чекор со потпорната нога директно на скалата за скали (ставете ја ногата). Спуштањето се изведува по истиот редослед: чекор со едната нога од чекорот, чекор со второто стапало од платформата. Предуслов е да ги ставите стапалата на целото стапало, исправено назад и ограничувачкото проширување на нозете на колената за време на тренингот. За горните екстремитети, не се очекуваат специјални вежби.

Најчесто, луѓето прават рефлексни движења, како и со обичните одење. Множеството на искачувања / спуштања е триесет во минута. Времето на студирање е 5 минути. Со други зборови, за време на тестирањето, едно лице мора да заврши 150 спуштања и искачувања.

Мерење

После време на оптоварување (5 минути), лицето за тестирање одмара во седечка положба 60 секунди. Започнува периодот на рехабилитација на срцето и респираторниот систем. Следно, срцевиот ритам се мери во првата половина минута (30 секунди): во втората минута, во третата и во четвртата. Овие три индикатори се основа за индексот на тестот за Харвард (IGST), кој ќе го утврди нивото на човечки енергетски способности и временскиот интервал потребен за обновување на телото.

Tatyana Jakowenko

Главен уредник на Detonic онлајн магазин, cardiolогист Јаковенко-Плахотнаја Татјана. Автор на повеќе од 950 научни статии, вклучително и во странски медицински списанија. Тој работел како cardiolогист во клиничка болница повеќе од 12 години. Тој е сопственик на современи методи за дијагностицирање и лекување на кардиоваскуларни заболувања и ги спроведува во неговите професионални активности. На пример, тој користи методи на реанимација на срцето, декодирање на ЕКГ, функционални тестови, циклична ергометрија и многу добро ја познава ехокардиографијата.

Веќе 10 години е активен учесник во бројни медицински симпозиуми и работилници за лекари - семејства, терапевти и cardiolогисти. Тој има многу публикации за здрав начин на живот, дијагноза и третман на срцеви и васкуларни заболувања.

Тој редовно ги следи новите публикации на европски и американски cardiology списанија, пишува научни статии, подготвува извештаи на научни конференции и учествува на европски cardiolконгреси на оги.

Detonic