Масажа на рацете по мозочен удар дома

Синдромот на болка после мозочен удар има голем број специфични карактеристики. Главната е дека ваквите непријатни сензации не можат да се третираат со конвенционални аналгетици. Симптоматската терапија исто така не го дава посакуваниот резултат.

Болката во екстремитетите по мозочен удар може да има поинаква локализација, како и природата на манифестацијата. Понатамошните тактики на лекување што ќе ги избере лекарот ќе зависат од местото на појава на објективни лезии на протокот на крв.

Detonic - уникатен лек кој помага во борбата против хипертензијата во сите фази од нејзиниот развој.

Detonic за нормализација на притисокот

Сложениот ефект на растителните компоненти на лекот Detonic на theидовите на крвните садови и автономниот нервен систем придонесуваат за брзо намалување на крвниот притисок. Покрај тоа, оваа дрога спречува развој на атеросклероза, благодарение на уникатните компоненти кои се вклучени во синтезата на лецитин, аминокиселина која го регулира метаболизмот на холестерол и спречува формирање на атеросклеротични плаки.

Detonic не зависност и синдром на повлекување, бидејќи сите компоненти на производот се природни.

Детални информации за Detonic се наоѓа на страницата на производителот www.detonicnd.com.

Стратешка болка

Стратешката болка се однесува на оние лезии кои се протегаат на стратешкото подрачје на мозокот кое е погодено. Ова се однесува на делот од кортексот кој е одговорен за манифестациите на одреден вид болка. Ваквите знаци се јавуваат неколку месеци по мозочен удар и се карактеризираат со едностран процес.

За третман се користат антидепресиви (амитриптилин) и антиколвузанти (карбамазепин, текстови, итн.). Се користи во одделни курсеви на третман или комбиниран метод. Ефективноста се појавува по неколкумесечна континуирана употреба.

Паретична болка

Паретик е болка што се јавува во екстремитетите погодени од истоимениот процес. Првите манифестации може да се забележат во рок од 2-3 недели по мозочен удар. Ваквите сензации најчесто имаат карактер на сечење или горење. Овој вид на болка служи како еден вид индикатор за благосостојбата на пациентот. Поради мозочен удар, работата на периферниот нервен систем е нарушена, а импулсите не се пренесуваат на мускулните влакна.

Третманот на таквата болка се изведува со употреба на:

 • антиколвунсантов (сличен на употребата за стратешка болка)
 • антидепресиви - се користат заедно со мускулни релаксанти за да се запрат манифестациите на болка
 • мускулни релаксанти - приемот треба да започне паралелно со појавата на првите непријатни сензации од ваква природа. Намалете ја болката и намалете ја спастичноста на мускулните влакна. Најчесто се користат мидокална и баклофен.
 • локалните аналгетици може да бидат од мало олеснување

Со парализа, се јавува повреда на појавата на едноставни доброволни движења. Ова се должи на влошување на инервацијата на соодветните мускулни влакна. Понекогаш ваквите патолошки состојби се комбинираат со појава на неволни движења од автоматизирана природа или синкинезии (пријателски движења од патолошко потекло). Парализата е најчесто генерализирана.

Оваа патологија има голем број на карактеристични карактеристики што ја разликуваат од другите нозолошки форми со слични симптоми. Ова е, пред сè, намалување на мускулната сила, односно намалување на функционалниот тон на влакната, како и зголемување на длабоките рефлекси. Постапката за верификација ја спроведува невролог во случај на сомневање за можни прекршувања.

Нормално, треба да се утврдат 2 такви рефлекси на нозете. Заедно со ова, постои намалување на површинските реакции на надворешниот интеграм. Ова се должи на намалување или недостаток на инервација на соодветната страница. Често постои појава на голем број патолошки рефлекси кои се јавуваат само со развој на генерализирани нарушувања на централниот нервен систем.

голеностоп - Масажа на рацете по мозочен удар дома

Парализата на долните екстремитети се смета за реверзибилен феномен. Со навремено идентификување и избор на оптимална тактика на третман, последиците од таквата патологија се скоро целосно израмнети. Нивната елиминација зависи и од сериозноста на лезијата, времето во кое започнала терапијата за рехабилитација и возраста на пациентот. Помладата личност, полесно и побрзо е можно да се елиминираат ефектите од мозочен удар на екстремитетите.

Оток на екстремитетите по мозочен удар е најчестата компликација што произлегува од развој на парализа на нозете. Меѓу главните причини за појава на таква патолошка состојба, постојат, на пример, нарушен проток на крв, затнување на садот со холестеролни плаки, намалена еластичност на theидот, нарушен мускулен тонус на екстремитетот.

Значајна улога во појавата на таков проблем, исто така, може да игра неправилна позиција на екстремитетот. Поради отсуство или намалување на чувствителноста, пациентот не може објективно да ја процени оптималноста на избраното држење на телото. Затоа, кога се грижите за таков пациент, вреди да се обрне внимание на поставувањето на екстремитетите во однос на околните предмети. Ваквите мерки, заедно со соодветната терапија, ќе помогнат да се спречи развојот на едем или да се намали нивниот интензитет.

Подпухналоста се смета за многу опасна, бидејќи тоа е преодна врска од нормата кон кршење на стабилизираната состојба. Ако по нејзиното појавување не извршите терапија насочена кон елиминирање на патолошкиот фокус, постои ризик од компликации. Колку подолго се забележува оваа состојба, толку е поголема веројатноста за неможност за целосно враќање на функционалната активност на нозете.

По генерализирана лезија на централниот нервен систем на телото, потребни се специјализирани методи за обновување. Масажата на екстремитетите по мозочен удар се смета за добро средство за рехабилитација.

Масажата за исхемичен мозочен удар може да започне да се спроведува од вториот ден по појавата на акутна состојба. Тоа е, веднаш по стабилизирање на општата состојба.

Рехабилитацијата на овој тип по хеморагичен мозочен удар се препорачува да започне не порано од по 6-7 дена. На крајот на краиштата, по широко крварење во мозокот, на телото му треба време да се опорави, а масажата се перцепира како физичка активност со мал интензитет.

Целта на сесиите за масажа е да се подобри општата состојба на пациентот како целина. Ова се прави со нормализирање на циркулацијата на крвта и одливот на лимфата во погодениот систем. Оваа постапка е средство за спречување на формирање на контрактури на локацијата. Исто така се користи за подобрување на целокупниот мускулен тонус на нозете.

Главната поента за време на масажата ќе биде систематска примена на такви постапки. Ефектот може да се постигне само доколку се спроведува постојано подолго време. За да се спроведе ресторативна масажа од овој тип, мора да се поседува соодветна техника за изведување движења. Ова е особено точно во случаи кога и самите роднини на пациентот се занимаваат со таква рехабилитација. Понекогаш станува неопходно да се користи специјализиран масажер.

Масажата на екстремитетите по мозочен удар не е апсолутна лек. Постојат голем број на истовремени патолошки состојби во кои е забранета употреба на ресторативна терапија од ваква природа. Ова, на пример, акутни состојби, болести на кардиоваскуларниот систем, хируршка нозологија и слично.

Основни барања за масажа по мозочен удар

Неопходно е да се започне со подготовка за движење на нозете од првиот ден по нападот, за време на периодот кога се спречуваат доделување на нозете, контрактура на мускулите и зглобна атрофија. Треба да обрнете внимание на општата состојба. Значи, ако крвниот притисок, пулсот не се нормализирани, слабоста и депресијата се присутни, тогаш вежбите за физиотерапија ќе треба да се започнат подоцна, кога сите овие индикатори ќе се вратат во нормала.

Прво треба да спроведете пасивна гимнастика на сите артикуларни делови на екстремитетите. Подоцна постојано треба да се вклучи активна гимнастика. Ова во голема мера зависи од состојбата на пациентот и неговата способност да го разбере лекарот.

Бидете сигурни да комбинирате пасивна гимнастика со масажа. Ова ја подобрува состојбата на нервниот систем и ги активира невромускулните импулси.

Врвовите на прстите се оставени непокриени. Ова е направено со цел да се одржи контролата врз циркулацијата на крвта за време на спроведувањето на терапевтски вежби. Нормално, прстите имаат топла и розова боја. Пасивните движења треба да започнат од областа на стапалата - се наведнуваат, расклопуваат, ротираат. После тоа, можете да преминете на колена и зглобот на колкот. Колената можат да бидат само свиткани и невиткани.

Со зглобот на колкот ќе има повеќе работа:

 1. Нозете на ова место можат да бидат свиткани и невиткани;
 2. Нозете настрана;
 3. Ротација.

Веднаш штом ќе се совлада пасивната гимнастика, можете постепено да преминете на активни вежби.

Сите вежби со лице после мозочен удар можат да се изведуваат дома. Прво, лекарот мора да му каже и да му покаже на домаќинството како да се грижи за пациентот, по што може да продолжите да се грижите сами.

Часовите треба да се изведуваат од првите денови кога некое лице е во кревет, во прво време ова се едноставни вежби во форма на флексија и продолжување на екстремитетите.

По 1-2 недели, по подобрување на општата состојба на една личност, можете да продолжите со масажа и пасивна гимнастика. Препорачливо е да се носат чорапи за компресија на пациентот.

Од втората или третата недела, можете да одите на активна гимнастика. Со текот на времето, пациентот може да се стави на креветот, постепено да ги спушта нозете надолу. Веднаш штом едно лице може да застане самостојно, можете да почнете да учите да одите.

За лежечки пациенти:

 1. Рацете прават дејства на флексија, продолжување и ротација. Стегање на прстите. Стапалата прават слични движења, треба да се обидете да ги затворите и отворите прстите;
 2. Да извршувате движења со чорапи и потпетици, движења на флексија и продолжување, како и да ги свиткате стапалата внатре и надвор;
 3. Додека лежите на грб, треба да ги свиткате нозете во областа на коленото. Во близина на зглобот на глуждот, рацете се завиткани околу нозете. Со помош на рацете, потребно е да се свиткаат нозете во регионот на потколеницата, додека стапалото не излегува од креветот, туку само се лизга по површината на креветот;
 4. Нозете изведоа движење „велосипед“.

Вежбите за седење се дизајнирани да ја зајакнат мускулната основа на рацете и грбот. Тие се неопходни како подготвителни мерки пред одење:

 1. Треба да седнете на креветот со нозете надолу, да ги спуштите рацете и да се раширите, држејќи го креветот. Грбот се наведнува, телото се наведнува напред, рацете се држат до креветот. Треба да земете здив, да се опуштите и издишете. И така до 10 пати;
 2. Седењето на нозете на креветот не е спуштено. Наизменично, треба да ја подигнете секоја нога. Фрлете ги рацете зад главата и потпрете ги на креветот. Обидете се да ги кренете двете нозе;
 3. Седејќи, нозете на креветот, рацете зад грбот се потпираат на креветот. Лопатите треба да се намалат и подигнат. Главата се фрла назад и се враќа во првобитната положба. Вреди да се дише правилно во исто време, кога сечилата се садат, се зема здив, се разделува, се изведува издишување.

Терапија за вежбање од стоечка позиција (нозете сè уште слабо одат, така што треба да се справите со поддршка на нешто):

 1. Подигање на мали предмети во стоечка положба, прво од ниска површина, а потоа од подот.
 2. Правење мали чекори на место, држење за поддршка. Потоа совладување на вештините за одење.
 3. Чекор преку шипката, напред и назад.
 4. Ваквите вежби ќе ја вратат рамнотежата кај лицето.

Таквата специфична масажа треба да се изврши според одреден алгоритам, кој е пропишан со протоколот за третман. Првите сесии на процедури се препорачуваат да започнат со неколку минути (обично 3-5). Со секое следно време се зголемува. Сепак, на почетокот на следната средба со масерот, се спроведува проценка на функционалната состојба и се забележуваат можните промени во телото, а се утврдува присуство на позитивна динамика на почетокот на подобрувањето.

Редоследот на движењата на масажата и интензитетот на нивната употреба се одредуваат во секој случај од карактеристиките на болеста на пациентот. Приемите се изведуваат во одреден алгоритам и се повторуваат 3-4 пати во текот на сесијата. Постапката мора да се спроведе во топла функционално прилагодена просторија, која има температура на воздухот поголема од 20 C. Пред да започнете со масажа, пациентот треба да се истушира, а потоа да се одмори 20-30 минути.

Бидејќи овој вид активност се смета за физичка активност и на телото му треба време да се опорави. Бројот на сесии за секој пациент го избира лекарот индивидуално со оглед на карактеристиките на оштетување на екстремитетите.

Главниот услов за таква рехабилитација е неговата систематска природа, односно потребата за постапки по одреден временски период во согласност со распоредот.

Исто така вреди да се напомене дека масажата зависи од видот на лезијата. Со исхемичен мозочен удар без забележителни компликации, процедурите започнуваат 2-4 дена по почетокот на болеста, под услов состојбата да се стабилизира. Ако зборуваме за хеморагична патологија, почетокот на часовите се одложува за 5-8 дена. Ова се должи на појавата на релативно сериозни последици и релативно полошата здравствена состојба на пациентот.

Понатамошните изгледи зависат од раното започнување на третманот со мозочен удар. Во однос на мозочен удар (како и во однос на повеќето болести), постои таканаречен „терапевтски прозорец“ кога спроведените терапевтски мерки се најефикасни. Трае 2-4 часа, тогаш дел од мозокот умира, за жал, целосно.

Системот за третман на пациенти со мозочен удар вклучува три фази: претхоспитална, болничка и рехабилитација.

gimnastika posle insulta - Масажа на рацете по мозочен удар дома

Во предхоспиталната фаза, се спроведува дијагноза на мозочен удар и итна испорака на пациентот од страна на тимот за брза помош во специјализирана институција за болничко лекување. Во фаза на стационарно лекување, терапијата со мозочен удар може да започне во единицата за интензивна нега, каде што се преземаат итни мерки за одржување на виталните функции на телото (срцева и респираторна активност) и спречување на можни компликации.

Разгледувањето на периодот на опоравување заслужува посебно внимание, бидејќи честопати неговото обезбедување и спроведување паѓа на рамениците на роднините на пациентот. Бидејќи мозочните удари го заземаат првото место во структурата на попреченост кај невролошките пациенти и постои тенденција за „подмладување“ на оваа болест, секоја личност треба да биде запознаена со програмата за рехабилитација по мозочен удар со цел да му помогне на неговиот роднина да се прилагоди на неговата нова живот и враќање на грижата за себе.

Се спроведува во болница. Во тоа време, сите активности се насочени кон спасување животи. Кога ќе помине заканата за животот, започнуваат мерките за враќање на функциите. Третман на држење на телото, масажа, пасивни вежби и вежби за дишење започнуваат од првите денови на мозочен удар, а времето на започнување на активните мерки за обновување (активни вежби, преминување во исправена положба, стоење, статички оптоварувања) е индивидуално и зависи од природата и степенот на нарушување на циркулацијата во мозокот, од присуството на истовремени болести.

Во акутните и раните периоди на опоравување, главните мерки за рехабилитација се назначување лекови, кинезитерапија, масажа.

Во својата чиста форма, употребата на лекови не може да се припише на рехабилитација, бидејќи поверојатно е третман. Сепак, терапијата со лекови создава позадина што обезбедува најефикасно закрепнување, ја стимулира дезинхибицијата на привремено инактивираните мозочни клетки. Лековите се препишуваат строго од лекар.

Во акутниот период, се изведува во форма на терапевтски вежби. Кинезитерапијата се базира на третман на држење на телото, пасивни и активни движења и вежби за дишење. Врз основа на активни движења, спроведено релативно подоцна, се гради обука за одење и грижа за себе. При спроведување на гимнастика, не треба да се дозволи прекумерна работа на пациентот, потребно е строго да се дозираат напорите и постепено да се зголемува товарот.

Позиција на третман. Цел: да им се даде на парализираните (паретични) екстремитети правилна позиција додека пациентот лежи во кревет. Осигурете се дека рацете и нозете не се долги во иста позиција.

Поставување во лежечка положба. Парализирана рака се става под перницата така што целата рака заедно со рамениот зглоб е на исто ниво во хоризонтална рамнина. Потоа, раката се носи настрана до агол од 900 (ако пациентот има болка, тогаш започнете од помал агол на киднапирање, постепено зголемувајќи го на 900), исправете се и свртете се нанадвор.

Четка со продолжени и разведени прсти е фиксирана со долг, а подлактицата е фиксирана со вреќа со песок. Ногата на страната на парализата (пареза) е свиткана во трупец под агол од 15-200 (ставете валјак под коленото), стапалото е во положба на задната флексија под агол од 900 и се држи оваа позиција со потпирање во задниот дел на креветот или со користење на специјален случај во кој е поставена нога и потколеница.

Спречување на оток по мозочен удар

Со цел да се спречи појавата на такви последици, или делумно да се израмни интензитетот на нивниот почеток, потребно е пред сè да се следи поставувањето на погодениот екстремитет во вселената. Незгодно држење на телото може да го наруши протокот на крв, како што веќе беше забележано. Последица на ова е подпухнатост. Заболената нога секогаш треба да биде во пораст (на пример, на перница), која е поставена паралелно со површината. Оваа поза ќе биде најзгодно во овој случај.

Ако пациентот седел долго време, треба да се изврши масажа на екстремитетите. Ова се прави со меки преведувачки движења од коленото до стапалото. Исто така, се препорачува промена на положбата на телото кога седите, што ќе спречи стагнација на крв во болната нога.

За периодот на рехабилитација, исто така вреди да се откажеме од храна со голема количина сол. Потрошувачката на овој производ доведува до промени во хомеостазата и може да го комплицира процесот на рехабилитација.

Ако е развиена подпухнатост, потребно е веднаш да се започне со третман заедно со рехабилитација, што ќе ги намали манифестациите на болеста на таквата генеза, па дури и целосно да ги израмни.

За време на терапијата, потребно е да се намали внесот на течност кај пациентите. Неговиот вкупен волумен во каква било форма не треба да надминува 1 литар на ден. Исто така, вреди да се ограничи употребата на натриум хлорид (трпезариска сол) на 1-1,5 грама на ден.

Според упатствата на лекар, може да се користат диуретици. Тие придонесуваат за отстранување на вишокот течност од телото преку бубрезите, што ќе помогне да се намали нивото на водата во ткивата и постепеното израмнување на едемот.

Често се користат народни методи. Третман на патолошки фокус на слична генеза се изведува со употреба на масажа со ладна коцка мраз, која е направена од лушпа од лековити билки. Користењето на овој метод помага да се зголеми чувствителноста на кожата.

Нанесете ноќни ладни облоги - влажна газа покријте го погодениот дел од ногата, а потоа покријте ја со полиетилен одозгора (за да спречите преладување на ткивата). Наутро, при отстранување на ваков компрес, се препорачува да ја масирате оваа област.

Вежби за загревање

Од лекарите можете да го слушнете мистериозниот израз „анаеробна гимнастика“. Но, зад името се крие само физичко образование по мозочен удар, при што се зголемува потрошувачката на кислород од ткивата. Покрај вежбите пропишани од лекарот, за пациентите се препорачуваат следниве видови анаеробни оптоварувања:

 • пешачење
 • возење велосипед;
 • пливање;
 • танцување;
 • умерени оптоварувања на свеж воздух (нега на цвеќе, украс на лична парцела, итн.).

Вежба за рамнотежа и координација е потребно за луѓе кои имаат потешкотии да одржат исправена положба при одење.

Терапија за вежбање при мозочен удар за рамнотежа се состои од релативно едноставни движења:

 • Стоејќи, потпрете ги рацете на задниот дел од столот. Застанете на 1 нога половина минута, а потоа сменете го екстремитетот. Постепено, времето на стоење треба да се зголеми до 2 минути и да не се користат раце за да се одржи рамнотежата.
 • Следните координативни вежби ќе станат комплицирана верзија на претходното движење - потребно е не само да се подигне ногата, туку и да се однесе на страна, држејќи го подигнатиот екстремитет неколку секунди, а потоа полека спуштете го на подот.
 • Одење по една линија. Треба да одите, ставајќи ја петата на десното стапало близу до палецот од левата страна.

Отпрвин, роднините помагаат да прават вежби за враќање на рамнотежата, а потоа едно лице почнува да тренира независно.

Вежби за лице по мозочен удар се неопходни кога парезата на мускулите на лицето опстојува и артикулацијата е нарушена.

Кога се препорачува деформација на лицето поради пареза:

 • наизменично се намуртете и кренете ги веѓите;
 • издувам образи;
 • да се насмевнам.

Корисна гимнастика за мускулите на лицето е да се направат лица пред огледалото, обидувајќи се да ги направат половините на лицето да изгледаат исто.

Речиси секогаш, кршењето на изразите на лицето е придружено со тешкотии во артикулацијата. Тогаш збир на вежби за јазик и усни ќе ви помогнат:

 • поминете го јазикот над усните;
 • да се насмее, покажувајќи заби;
 • извлечете го јазикот, обидувајќи се да ја допрете брадата;
 • преклопувачки усни со цевка.

Таквата рехабилитација дома не само што ќе ги врати изразите на лицето, туку и ќе се ослободи од нејасен говор.

Гимнастика за очи

Парезата на окуломоторниот нерв се меша со фокусирање на окото, предизвикувајќи двоен вид. За да го отстраните ова, потребен ви е посебен комплекс на терапија за вежбање:

 • фокусирајте се на една точка и трепкајте во редовни интервали;
 • сменете го правецот на погледот прво десно-лево, а потоа од горе надолу;
 • ротирајте ги зениците прво во насока на стрелките на часовникот, а потоа бројајте;
 • зашрафете ги очите, цврсто стегајќи ги очните капаци неколку секунди, а потоа полека отворете ги очите.

Важно правило: гимнастиката за очи не треба да го преоптеретува органот на видот. Мозочен удар по мозочен удар се изведува полека, со мал број повторувања, но движењата мора да се прават 3-4 пати на ден. Ова ќе помогне во обновување на окуломоторните мускули и нерви.

Реставративната гимнастика по мозочен удар нужно содржи вежби за телото. Ова е потребно со цел да се изгради природен мускулен корсет, што го олеснува одржувањето на рамнотежата:

 • Тело се врти. Неопходно е да се ротира телото во лумбалниот регион надесно и лево. Прво се изведуваат вежби за физиотерапија седејќи на стол, а потоа, додека мускулите се зајакнуваат, се вртат додека стоите.
 • Навалува настрана. Позицијата е слична на онаа опишана погоре. Треба да го спуштите левото рамо и малку да се свиткате налево, а потоа да се исправите и да повторите сè на другата страна.
 • Навалува напред. Кренете ги рацете нагоре и закачете се од „бравата“. Полека се наведнувајте напред, без промена на положбата на горните екстремитети, а потоа вратете се во претходната позиција.

Терапевтската гимнастика за телото се препорачува да се изврши веднаш по масажата, пред комплексите за рацете и нозете.

Реставративната гимнастика за нозете дома има 2 цели: да го врати тонусот на мускулите и да го зголеми опсегот на движење на екстремитетот.

Следниве вежби се вклучени во терапија за вежбање на нозе:

 • Одење. Кога правите вежби за пешачење, треба да марширате малку, кревајќи ги високо колената, а потоа да одите на прстите, потпетиците и страничните површини на стапалото. Предложените движења за враќање на одењето не само што ќе ги зајакнат сите мускули на нозете, туку и ќе ја подобрат координацијата.
 • Зајакнување на глуждот. Следните вежби за враќање на нозете треба да седат на стол. Потребно е да се ротираат глуждовите прво нанадвор, а потоа навнатре. Друга вежба за зглобниот зглоб е да се прошири чорапот што е можно повеќе, „како балерина“, а потоа да се свитка ногата, обидувајќи се да ги повлече прстите на потколеницата.
 • Истегнување на лигаментите под коленото. Треба да седите на подот и да направите бавно свиткување напред, обидувајќи се да ги допрете прстите со рацете и да почувствувате како се истегнуваат мускулите. Ова е добра вежба за ублажување на спастицитетот на потколеницата, коленото и бутот.
 • Истегнување на феморалните тетиви. Неопходно е да се стави перница или мала топка помеѓу колковите и да се обиде да ги исцеди нозете, и покрај отпорот на топката.

Важно е да се запамети дека полнењето извршено по мозочен удар треба да започне со лежерни движења. Вежбите за нозете прво се изведуваат со бавно темпо, а потоа, ритамот на движењата постепено се забрзува.

Пациентите се жалат на слабост на парализираната рака и неможноста да се извршат точни движења. Вежбите за раце по мозочен удар се конвенционално поделени во 2 групи: враќање на мускулната сила и подобрување на координацијата.

Гимнастика за враќање на мускулните перформанси дома, вклучува збир на вежби:

 • Легнете на грб и преклопете ги рацете над градите. Ако десната рака не работи добро, тогаш левата дланка треба да лежи на десната страна и обратно. Подигнете ги рацете до таванот, истегнувајќи го болниот екстремитет со здрав.
 • Стои со спуштени раце, закачете ги екстремитетите во замокот. Полека подигнете ги споените раце нагоре.
 • Почетна позиција, како и во претходната вежба. Но, рацете не се креваат нагоре, туку се наведнуваат и се расклопуваат на лакотните зглобови.

Таквата пасивна гимнастика за враќање на раката помага да се подобри протокот на крв во екстремитетите и да се спречи вкочанетоста на зглобовите. Но, покрај пасивните движења, потребно е и активно дејствување за развој на раката. Покрај вежбите за физиотерапија, на пациентите дома им се препорачува да ги извршат следните дејства со болна рака:

 • Отворете ги и затворете ги вратите со свртни рачки. Ова е добра вежба за раката, зајакнување на мускулите и враќање на фините моторни вештини.
 • Свртете го клучот во отворот на клучот. Ова движење е добро за прстите: ја подобрува силата и координацијата.
 • Земете предмети со раката (изберете нескршливо) и носете низ собата.

Активна терапија за вежбање на раката се препорачува да се прави во текот на денот, извршувајќи ги вообичаените активности не со здрав, туку со заболен екстремитет.

Во прилог на зголемување на мускулната сила, потребно е да се вратат фините моторни вештини, да се врати на прстите способноста да се вршат прецизни движења. Лекарите советуваат да цртаат, плетат и да прават друга точна работа. Избор на обемот на обука за фини моторни вештини, треба да се земат предвид не само можностите на екстремитетот, туку и личните преференции на пациентот. Кога некое лице сака занимање, процесот на опоравување ќе биде успешен.

Терапија за вежбање за исхемичен мозочен удар и крварење во мозочното ткиво се исти. Само едно правило мора да се запомни: физичката активност по мозочен удар се зголемува постепено: пациентите не треба да работат премногу, изведувајќи терапевтски вежби.

Гимнастика за дишење се изведува во зависност од можностите на лицето по мозочен удар:

 • Силата на подвижност десно е скршена. Дома, се препорачуваат вежби за мозочен удар на десната страна, кога движењата на погодените екстремитети се прават со помош однадвор или со употреба на здрава лева рака. Гимнастиката треба да биде придружена со мерено длабоко дишење.
 • Пареза лево. Гимнастика со мозочен удар на левата страна се изведува слично на претходната опција, но едно лице помага при вршење движења со десната рака. Треба да дишете длабоко и рамномерно.
 • Парализа. Ако едната или двете страни на телото се целосно парализирани, тогаш дома, препорачаните вежби за закрепнување ги вршат роднини, правејќи движења со екстремитетите на пациентот. Во овој случај, од парализираното лице за време на постапката се бара да преземе длабоки, па дури и инспирации.

Дишењето ќе ви овозможи да ја заситете крвта со кислород повеќе и да ја намалите ткивната хипоксија, а тоа позитивно ќе влијае на следната рехабилитација.

Покрај полнењето, со цел да се подобри респираторната функција, се препорачува домашните изолатори да надувуваат топчиња и да вршат други дејства придружени со зголемена функција на белите дробови.

Треба да се придржувате до дневната рутина и курсот за рехабилитација, кој вклучува масажа и триење два до три пати на ден, гимнастика и вежби на симулатори, посета на базен или рефлексологија. Не заборавајте за диета и лекови. Исто така е важно да се обрне внимание на развојот на фини моторни вештини, проблеми со видот и говорот.

Моделирање на пластилин или глина, пишани вежби, тренер за раце може да помогне во развојот на фината моторика. Треба редовно да го правите тоа. Не напуштајте часови дури и ако нема резултат и запомнете дека закрепнувањето може да трае до шест до осум месеци. Курсот завршува само со дозвола на лекарот. Доколку е потребно, помогнете му на пациентот во училницата, направете ги вежбите со нив или со неговите раце.

Рачни вежби по мозочен удар се прилично едноставни, но ефикасни. Тие се погодни дури и за лежечки пациенти и пациенти со парализа. На нив ќе им помагаат медицински сестри или негуватели. Изведете ги секој ден пред спиење и наутро 15-20 минути. Добро е да се комбинира гимнастика со масажа, иглолисни кади и машини за вежбање.

Во седечка положба на масата, можете да изведувате вежби за рацете, рацете и рацете. Ова се флекзии, вртења, ротации и развој на мали зглобови. Во овој случај, можете да користите пондерирање (тегови), да користите рачен симулатор, да се обидете да ги затегнете и опуштите мускулите, да се истегнете за предмети. Ако пациентот не е во можност да ја направи гимнастиката самостојно, треба да му се помогне со извршување активности за него, а потоа да го замоли да ги повтори.

Со мали детали

Работа со четки

Најпроблематично е обновување на раката и прстите, затоа, дури и по рехабилитација, пациентите се соочуваат со остаток на тремор, слаба подвижност и пареза на одделни мускулни делови. За да го избегнете ова, користете ги вежбите за рацете после мозочен удар, вклучително и ротациони движења, стискање-откопчување на дланките, напишани манипулации, работа на силиконски симулатор, моделирање од глина или пластелин, цртање, собирање на конструкторот и коцка Рубик.

физиотерапија

Физиотерапијата е исто така дел од сеопфатниот систем за рехабилитација по мозочен удар. Неговата употреба во комбинација со терапија со лекови и други средства за изложеност дава прилично високи стапки на опоравување во општа состојба. Физиотерапија се изведува во форма на методи кои дејствуваат различно на погодениот екстремитет.

 1. Електротерапија се изведува со стимулација на погодените области. Се спроведува како резултат на изложеност на нервни завршетоци и мускулни влакна. За да го направите ова, користете електрична струја со предодредени физички карактеристики. Целта на овој метод на изложеност се смета за мускулна контракција во одреден режим, што ќе придонесе за постепено враќање на нивната независна активност.
 2. Ласерската терапија се нарекува ефект во кој ефектот врз погодената област го спроведува оптичкиот спектар на сјајот. Вториот е генериран од специјализиран ласерски систем. Основата на апликацијата е позитивен ефект врз живото ткиво со една постојана бранова должина. Ова придонесува за постепено обновување на изгубените функции.
 3. Магнетотерапијата е најнежниот метод на изложеност на оштетено ткиво. Не предизвикува никакви објективни сензации кај пациентот и не доведува до активни промени во хемодинамиката на екстремитетот. Тоа се манифестира со употреба на магнетни полиња со ниска фреквенција. Така, се спроведува хипотензивен, невротропски, трофичен и антиинфламаторно дејство.
 4. Топлинска терапија се користи за намалување на хипертоничноста на мускулите, што се меша со нормалните регенеративни процеси. За време на стационарниот третман, се користат процедури со загреан парафин или озокерит. Дома, можете да направите топли бањи со температура на водата до 40 степени, каде што е потопен заболениот екстремитет. Употребата на таква постапка е дозволена секој ден.
 5. Акупунктурата се користи како дополнителен метод на физиотерапија. Акупунктурата помага да се подобри локалниот трофизам, се нормализира мускулната активност на моторниот апарат на погодениот екстремитет. Оваа постапка мора да ја спроведе квалификувано лице со употреба на комплет игли дизајнирани специјално за ова.
 6. Вежби за физиотерапија (ЛФК) е исто така важен метод за рехабилитација по мозочен удар. Вежби од овој тип треба да почнат да се изведуваат во медицинска установа, продолжувајќи со нивното спроведување по враќањето дома. Збир на вежби, како и нивниот интензитет, треба да ги избере лекарот во согласност со карактеристиките на функционалната состојба на пациентот. Физичкото образование во такви случаи помага да се врати нормалниот проток на крв и инервација, а исто така се забрзува регенерацијата на оштетените ткива.

Амбулантски мерки за рехабилитација во опоравување и преостанатите периоди на мозочен удар

Постојат и други опции за стајлинг. J.Vantieghem и сор. Препорачајте наизменично лежење на пациентот на грб, на здрава страна и на парализирана страна.

Поставување на грб: главата на пациентот се потпира на перницата, не е потребно да се свитка вратот, рамената се поткрепени со перницата. Парализирана рака лежи на перница на кратко растојание од телото, исправена во лактот и зглобот на зглобовите, прстите се исправи. Бутот на парализирана нога е невиткан и легнат на перница.

Поставување на парализирана страна: главата треба да биде во удобна положба, телото е малку распоредено и поткрепено со перници во задниот и предниот дел. Позицијата на парализираната рака: потполно лежи на ноќната маса, во рамениот зглоб е свиткана за 900 и свртена (ротирана) кон надвор, во лактот и зглобовите на зглобовите е максимално свиткана, прстите исто така се свиткани и распространети.

Поставување на здрава страна: главата треба да лежи во удобна положба на пациентот во согласност со телото, малку свртена напред. Парализираната рака се потпира на перница, се наведнува на рамениот зглоб под агол од 900 и се протега напред. Позицијата на парализираната нога: малку свиткана во зглобот на колкот и коленото, потколеницата и стапалото поставени на перница. Здравата рака е ставена во позиција погодна за пациентот. Здрава нога е проширена во колена и колк на зглобовите.

Кога третирате со позиција, важно е дека на страната на парализата целата рака и нејзиниот рамен зглоб треба да бидат на исто ниво во хоризонталната рамнина - ова е потребно за да се спречи истегнување на торбата за рамениот зглоб под влијание на гравитацијата на рака.

Пасивните движења го подобруваат протокот на крв во парализираните екстремитети, можат да помогнат во намалување на мускулниот тонус, а исто така и да се стимулира појавата на активни движења. Пасивните движења започнуваат со големи зглобови на рацете и нозете, постепено се движат кон мали. Пасивните движења се изведуваат бавно (брзото темпо може да го зголеми тонусот на мускулите), непречено, без ненадејни движења, и на болните и на здравите страни.

За ова, методологот (лицето кое ги извршува мерките за рехабилитација) со едната рака го зграпчува екстремитетот над зглобот, со другата под зглобот, а потоа прави движења во овој зглоб до максимална можна мерка. Бројот на повторувања на секоја вежба е 5-10 пати. Пасивните движења се комбинираат со вежби за дишење и предавање на пациентот на активна мускулна релаксација.

Меѓу пасивните вежби, потребно е да се издвои пасивна имитација на одење, што служи како подготовка на пациентот за вистинско одење: методологот, држејќи ги рацете со долната третина на нозете на двете нозе свиткани на колена, се изведува нивна алтернативна флексија и продолжување во колена и колк на зглобовите со истовремено лизгање на стапалата на креветот.

При изведување на пасивни движења, важно е да се потисне синкинезија (пријателски движења) во парализирани екстремитети. Кога изведувате вежби на ногата со цел да ја попречите синкинезијата во паретична рака, на пациентот му се вели да ги стисне прстите во положба „заклучување“, да ги спои лактите со дланките. За да се спречат пријателски движења во ногата при вршење на движења на рацете, ногата од страната на парезата може да се поправи со шина.

Следејќи ги пасивните движења, кои започнуваат терапевтски вежби, продолжете со имплементација на активни.

Во отсуство на контраиндикации, активната гимнастика започнува со исхемичен мозочен удар по 7-10 дена, со хеморагичен мозочен удар - по 15-20 дена од почетокот на болеста. Главниот услов е строго дозирање на товарот и постепено да се зголемува. Товарот е дозиран со амплитудата, темпото и бројот на повторувања на вежбите, степенот на физички стрес.

Разликувајте статички вежби, придружени со тонична напнатост во мускулите и динамични вежби: тие ги извршуваат движењата сами. Со силна пареза, активните вежби започнуваат со оние од статична природа, бидејќи се полесни. Овие вежби се состојат во одржување на рацете и нозете во нивната положба. Табелата прикажува вежби од статична природа.

Динамички вежби се изведуваат првенствено за мускули чиј тонус обично не се зголемува: за киднапирачки мускули на рамото, потпора на лакот, екстензори на подлактицата, раката и прстите, киднапирање на мускулите на бутот, флексори на потколеницата и ногата. Со изразена пареза, тие започнуваат со идеомоторни вежби (пациентот прво ментално го замислува движењето, а потоа се обидува да го изврши, додека зборува за извршените дејства) и со движења во олеснети услови.

Лесните услови значат елиминација на различни начини на гравитација и триење, што го отежнува извршувањето на движењата. За да го направите ова, активните движења се изведуваат во хоризонтална рамнина на мазна лизгава површина, се користат системи на блокови и хамакови, како и помош на методолог кој поддржува сегменти на екстремитетите под и над работниот зглоб.

До крајот на акутниот период, природата на активните движења станува посложена, темпото и бројот на повторувања постепено, но забележително се зголемуваат, започнуваат да се вршат вежби за телото (светло свртувања, свиткување на страните, флексија и продолжување) .

Почнувајќи од 8-10 дена (исхемичен мозочен удар) и од 3-4 недели (хеморагичен мозочен удар) со добро здравје и задоволителна состојба, пациентот почнува да учи да седи. Првично, тие му помагаат да заземе полу-седечка положба со агол на слетување од околу 1 2-3 пати на ден за 5-300 минути. За неколку дена, контролирајќи го пулсот, зголемете го аголот и времето на седење.

Со промена на положбата на телото, пулсот не треба да се зголемува за повеќе од 20 отчукувања во минута; ако има изразен ритам на срцето, тогаш намалете го аголот на слетување и времетраењето на вежбата. Обично, по 3-6 дена, аголот на височина е прилагоден на 900, а времето на постапката е до 15 минути, а потоа започнува обука за седење со спуштени нозе (додека паретичката рака е фиксирана со завој со шал за да се спречи истегнување на заедничката торба на рамениот зглоб). Кога седи, здравата нога е од време на време поставена на паретик - така се учи на пациентот за распределба на телесната тежина на паретичката страна.

og слика - Масажа на рацете по мозочен удар дома

Потоа, тие почнуваат да учат да застанат покрај креветот на двете нозе и наизменично на здрава и здрава нога (поправете го зглобот на коленото од засегнатата страна со помош на рацете на методологот или продолжете), одете на место, а потоа одите по собата и коридорот со помош на методологот и подобрување на одењето - со помош на патерица од три тркала, стапчиња.

Важно е да се развие правилен стереотип за одење кај пациентот, што се состои во пријателско свиткување на ногата во зглобовите на колкот, коленото и глуждот. За да го направите ова, користете патеки за патеки и за обука „тројно свиткување на нозете“ на страната на парезата помеѓу стапалките поставете дрвени штици високи 5-15 см.

Тековните мерки за рехабилитација треба да донесат максимален можен ефект на закрепнување. Најнежните методи за нега се рефлектираат во табелата подолу.

Заедно со учењето на пациентот да оди, тие спроведуваат вежби за враќање на вештините во домаќинството: облекување, јадење и извршување на процедури за лична хигиена. Вежби за обновување на самопослужување се прикажани во табелата подолу.

perelom sheyki bedra v pozhilom vozraste6 - Масажа на рацете по мозочен удар дома

Масажата започнува со некомплициран исхемичен мозочен удар на 2-4 ден од болеста, со хеморагичен мозочен удар - на 6-8 ден. Масажата се изведува кога пациентот лежи на грб и на здрава страна, секој ден, почнувајќи од 10 минути и постепено зголемување на времетраењето на масажата на 20 минути. Запомнете: енергичната иритација на ткивото, како и брзото темпо на движења на масажа може да ја зголемат мускулната спастичност! Со селективно зголемување на мускулниот тонус, масажата треба да биде селективна.

На мускулите со зголемен тон, се користи само континуирано рамно и зафатено галење. При масирање на спротивните мускули (антагонистички мускули), се користи галење (рамно длабоко, форцепс и фаќање наизменично), мало попречно, надолжно и спирално мелење, лесно плитко надолжно, попречно и како двојно месење.

Насока на масажа: рамо-скапуларен појас → рамо → подлактица → рака; карличен појас → колк → потколеница → стапало. Особено внимание се посветува на масирање на најголемиот пекторален мускул, во кој тонусот обично се зголемува (се користи бавно галење) и делтоидниот мускул, во кој тонусот обично се намалува (стимулативни методи во форма на месење, триење и тапкање на побрзо темпо). Курс за масажа 30-40 сесии.

Во болница, мерките за рехабилитација се спроведуваат не подолго од 1,5-2 месеци. Доколку е потребно, продолжете со третманот за рехабилитација на пациентот пренесен во амбулантска рехабилитација.

- терапија со лекови (пропишана строго од лекар);

silnaya bol pri razryve svyazok - Масажа на рацете по мозочен удар дома

- психотерапија (изведена од лекари од соодветни специјалитети);

- обновување на повисоките функции на кортикалот;

Се спроведува под надзор на физиотерапевт. Физиотерапевтските процедури се препишуваат не порано од 1-1,5 месеци по исхемичен мозочен удар и не порано од 3-6 месеци по хеморагичен.

Прогноза

Општата прогноза на состојбата на пациентот и можноста за негово закрепнување, заедно со обновување на изгубените функции на екстремитетот, е позитивна. Овој фактор зависи од неколку критериуми за развој на самата болест. Ако мозочниот удар не бил тежок и не довел до компликации, обновувањето на моторните функции е релативно побрзо.

Во исто време, моментот на откривање на штета и почетокот на прва помош е исто така важен. Колку е пократко времето помеѓу овие настани, толку поповолна ќе биде прогнозата. Напредокот на опоравување во голема мера зависи од методите на лекување, физиотерапија (вклучувајќи масажа), нивниот квалитет и интензитет.

Ако, предмет на сите услови на рехабилитација и употреба на достапни методи за обновување, подобрувањето на моторните функции на екстремитетите не се случило во рок од 12 месеци од датумот на лезијата, прогнозата не е поволна. Под такви околности, постои голем процент дека изгубените функции нема да се вратат во нормална состојба, а парализата на екстремитетот ќе ја придружува лицето до крајот на неговиот живот.

По развојот на мозочен удар, прогнозата за активноста на оштетениот екстремитет зависи од неколку фактори. Прво на сите, ова е сериозноста на оштетувањето на мозочното ткиво и, соодветно, на последиците од таквата патологија. Колку е почетна почетната состојба, толку помалку функции на моторот ќе бидат обновени. Времето за време на укажаната прва помош и започнувањето на третманот, како и интензитетот и методите на третман по мозочен удар, игра улога.

Општо, прогнозата е поволна. Повеќето функции се обновени. Иако понекогаш некои видови на активност се отсутни или патолошки изменети. Прогнозата е неповолна ако, во рок од 12 месеци по мозочен удар, при што беше спроведена рехабилитација, активните движења во нозете не закрепнаа.

Ако раката или прстите не се движат

Честопати пациентите доживуваат целосно губење на сензација или парализа на рацете кога физичката активност е целосно отсутна. Во овој случај, треба да започнете не со гимнастика, туку со масажи, рефлексологија, акупунктура, електромагнетна стимулација на нервите и земање лекови. Само по појавата на првите рефлекси и исчезнувањето на вкочанетоста, можете да продолжите на гимнастика, да работите со моторни вештини, да направите компреси и многу повеќе.

Општи препораки за обновување на домот

Нозете за движење на пациентите по мозочен удар треба да се обноват во фази:

 1. Прво треба да ја зајакнете мускулната основа на долните екстремитети и телото;
 2. Потоа се тренира рамнотежа;
 3. Обновена е координацијата на движењата;
 4. После тоа, се совладуваат дејства важни за движење.

Заедно со реставрацијата на нозете, ќе мора да ги вратите и другите изгубени функции, на пример, вештини за грижа за себе.

Нема многу разлика помеѓу тоа како да се врати левата и десната страна на телото по мозочен удар.

травма шејки бедра - Масажа на рацете по мозочен удар дома

Човечкото тело се сеќава на сите вештини за одење, но изгубената врска помеѓу мозокот и мускулите го оневозможува нивното извршување во сегашно време.

Задачата на лекарите е да ја рехабилитираат оваа врска. Затоа, во сложениот третман на пост-мозочен удар, важна улога играат часовите за терапија за вежбање.

Да се ​​развијат рацете и нозете е многу полесно ако пациентот пред нападот се занимавал со спорт или водел активен животен стил. Во овој случај, понекогаш надворешна помош не е потребна ниту за физикална терапија.

Erе биде потешко да се справиме со такви пациенти после мозочен удар:

 1. Кој е со прекумерна тежина;
 2. Вознемирени пациенти;
 3. Во присуство на болести на зглобовите.

Тешко е да се подигне таков пациент и да се извршат какви било активности со него, што значи дека резултатите ќе бидат ниски.

По мозочен удар, пациентите често се жалат дека чувствуваат мала болка или чувство на печење во парализирана рака или нога. Најчестата форма на овие болки е невропатска.

Во овој случај, пациентот чувствува мало чувство на печење или чувство на пецкање во екстремитетот. Обично, ваквите сензации не му предизвикуваат голема непријатност.

Честопати таквата болка укажува на враќање на снабдувањето со дразби од мозокот до мускулите. Но, понекогаш овие сензации укажуваат на недоволен проток на крв во екстремитетите.

Ако пациентот почне да кажува дека боли раката или ногата, тогаш треба веднаш да се консултирате со лекар.

Што да направите ако екстремитетите се многу болни? Не сите лекови против болки можат да помогнат, па затоа е најдобро да повикате брза помош и да не чекате болката да помине сама по себе.

Колку време ќе трае развојот?

Светската здравствена организација (СЗО) ја дава следната дефиниција за медицинска рехабилитација.

Медицинската рехабилитација е активен процес, чија цел е да се постигне целосно враќање на функциите нарушени поради болест или повреда или, ако тоа не е можно, оптимално остварување на физичкиот, менталниот и социјалниот потенцијал на инвалидното лице, и неговата најадекватна интеграција во општеството.

Постојат некои пациенти кои по мозочен удар имаат делумно (а понекогаш и целосно) независно враќање на оштетените функции. Брзината и степенот на ова закрепнување зависи од голем број фактори: периодот на болеста (времетраење на мозочен удар), големината и локацијата на лезијата. Враќањето на оштетените функции се јавува во првите 3-5 месеци од почетокот на болеста.

Во тоа време, активностите за реставрација треба да се спроведат максимално - тогаш тие ќе бидат од најголема корист. Патем, многу е важно колку самиот пациент учествува во процесот на рехабилитација, колку ја сфаќа важноста и потребата од мерките за рехабилитација и прави напори да се постигне максимален ефект.

Конвенционално се разликуваат пет периоди на мозочен удар:

 • акутен (до 3-5 дена);
 • акутен (до 3 недели);
 • рано закрепнување (до 6 месеци);
 • доцна закрепнување (до две години);
 • период на постојани резидуални појави.

Основни принципи на мерки за рехабилитација:

 • порано започнување;
 • конзистентност и времетраење;
 • сложеност;
 • фазирање

Третманот за обновување започнува веќе во акутниот период на мозочен удар, за време на третманот на пациент во специјализирана невролошка болница. По 3-6 недели, пациентот е пренесен во одделот за рехабилитација. Ако, дури и по отпуштањето, на некое лице му треба понатамошна рехабилитација, тогаш тоа се спроведува на амбулантско ниво во одделот за рехабилитација на клиниката (доколку има) или во центар за рехабилитација. Но, почесто, таквата загриженост се пренесува на рамениците на роднините.

Задачите и средствата за рехабилитација варираат во зависност од периодот на болеста.

Закрепнувањето на целиот организам, вклучително и нозете по нападот, ќе зависи од повеќе фактори. Прво на сите, од типот на претрпен мозочен удар.

Така, времето на опоравување, засновано на видот на мозочен удар, ќе биде како што следува:

 1. За исхемичен мозочен удар со благо оштетување на функциите, делумно закрепнување е можно по 1-2 месеци, целосно закрепнување по 2-3 месеци;
 2. Ако мозочен удар од било кој тип продолжи со сериозни прекршувања, тогаш делумно функциите на ногата и другите системи ќе се опорават за шест месеци, ќе бидат потребни неколку години за целосно закрепнување, а понекогаш и никогаш не се случува;
 3. Со екстензивен удар со сериозен постојан недостаток, делумно подобрување се јавува по 1-2 години, нема да биде можно целосно да се опорави.

Огромна улога во враќањето на нозете по мозочен удар играат физички вежби во комбинација со масажа. Тие треба да се изведуваат редовно и последователно, постепено преминувајќи од едноставни во сложени. Сите вежби се изведуваат под надзор на лекарот што посетува и според неговите препораки.

Ако зборуваме за условите за целосно закрепнување, тогаш во зависност од видот на мозочен удар, возраста на пациентот и степенот на оштетување на мозокот, ова трае од три месеци до една година. Покрај тоа, цело време, пациентите се подложени на третман дома или во санаториуми, земаат лекови и лекуваат хронични болести.

Повеќе од 40% од пациентите очекуваат поволен резултат, иако повеќе од 60% се соочуваат со последиците.

Со повторен мозочен удар, можностите на екстремитетите се враќаат само делумно или воопшто не се враќаат, затоа, во 80% од случаите, луѓето стануваат инвалидни. Но, сето ова може да се избегне ако болеста се открие на време и се започне со третман. На крајот на краиштата, мозочен удар се развива во толку тешка форма токму поради ненавремената привлечност кон медицинска нега, во врска со која повеќе од 80% од пациентите страдаат од ова.

Tatyana Jakowenko

Главен уредник на Detonic онлајн магазин, cardiolогист Јаковенко-Плахотнаја Татјана. Автор на повеќе од 950 научни статии, вклучително и во странски медицински списанија. Тој работел како cardiolогист во клиничка болница повеќе од 12 години. Тој е сопственик на современи методи за дијагностицирање и лекување на кардиоваскуларни заболувања и ги спроведува во неговите професионални активности. На пример, тој користи методи на реанимација на срцето, декодирање на ЕКГ, функционални тестови, циклична ергометрија и многу добро ја познава ехокардиографијата.

Веќе 10 години е активен учесник во бројни медицински симпозиуми и работилници за лекари - семејства, терапевти и cardiolогисти. Тој има многу публикации за здрав начин на живот, дијагноза и третман на срцеви и васкуларни заболувања.

Тој редовно ги следи новите публикации на европски и американски cardiology списанија, пишува научни статии, подготвува извештаи на научни конференции и учествува на европски cardiolконгреси на оги.

Detonic