Терапија за вежбање на кардиоваскуларни болести контраиндикации, вежби

Причината за исхемија на миокардот може да биде блокада на садот со атеросклеротична плака, формирање на тромб или вазоспазам. Постепено зголемување на блокадата на садот обично доведува до хронична инсуфициенција на снабдување со крв во миокардот, што се манифестира како стабилна ангина пекторис. Формирањето на тромб или спазам на садот доведува до акутна инсуфициенција на снабдувањето со крв во миокардот, односно до миокарден инфаркт.

Во 95-97% од случаите, атеросклерозата станува причина за коронарна срцева болест. Процесот на блокирање на луменот на садот со атеросклеротични плаки, доколку се развие во коронарните артерии, предизвикува срцева слабост, односно исхемија. Сепак, во праведност треба да се забележи дека атеросклерозата не е единствената причина за коронарна артериска болест.

Недоволна исхрана на срцето може да биде предизвикана, на пример, од зголемување на масата (хипертрофија) на срцето за време на хипертензија, кај луѓе со физички труд или спортисти. Забележани се и некои други причини за развој на коронарна срцева болест. Понекогаш коронарна срцева болест се забележува со абнормален развој на коронарните артерии, со воспалителни васкуларни заболувања, со инфективни процеси итн.

Сепак, процентот на случаи на коронарна срцева болест од причини што не се поврзани со атеросклеротични процеси е прилично мал. Во секој случај, исхемија на миокардот е поврзана со намалување на дијаметарот на садот, без оглед на причините што го предизвикаа ова намалување.

Од големо значење во развојот на коронарна срцева болест се таканаречените фактори на ризик за коронарна срцева болест, кои придонесуваат за појава на коронарна срцева болест и претставуваат закана за нејзиниот понатамошен развој. Конвенционално, тие можат да бидат поделени во две големи групи: променливи и непроменети фактори на ризик за корорнарна срцева болест.

Различни модели се предложени во епидемиолошките студии за да се класифицираат многу фактори на ризик поврзани со кардиоваскуларни болести. Алтернативно, индикаторите за ризик може да се класифицираат на следниов начин.

- генетски фактори кои придонесуваат за дислипидемија, хипертензија, толеранција на глукоза, дијабетес мелитус и дебелина. исхемична физичка култура

- артериска хипертензија (AH);

- дебелина и природата на дистрибуција на маснотии во телото;

- однесување што придонесува за појава на болести на коронарните артерии.

Веројатноста за развој на коронарна срцева болест и други кардиоваскуларни болести се зголемува синергетски со зголемување на бројот и „моќноста“ на овие фактори на ризик.

Разгледување на индивидуалните фактори.

Возраст: познато е дека атеросклеротичниот процес започнува уште во детството. Резултатите од студиите за обдукција потврдуваат дека атеросклерозата напредува со возраста. Преваленцата на мозочен удар е уште повеќе поврзана со возраста. Со секоја деценија по достигнувањето на 55-та година од животот, бројот на мозочни удари се удвојува.

1510072151 5a01df48d98ac - Терапија за вежбање на кардиоваскуларни болести контраиндикации, вежби

Набationsудувањата покажуваат дека степенот на ризик се зголемува со возраста, дури и ако другите фактори на ризик останат во „нормалниот“ опсег. Сепак, јасно е дека значителен степен на зголемен ризик од коронарна срцева болест и мозочен удар со возраста е поврзан со оние фактори на ризик кои можат да бидат засегнати.

Измената на главните фактори на ризик на која било возраст ја намалува веројатноста за ширење на болести и морталитет како резултат на почетни или периодични кардиоваскуларни заболувања. Неодамна, се посветува големо внимание на влијанието врз факторите на ризик во детството, со цел да се минимизира раниот развој на атеросклероза, како и да се намали „транзицијата“ на факторите на ризик со возраста.

Пол: Меѓу многуте спротивставени одредби во врска со коронарна срцева болест, не се сомнева во еден - преовладување на машки пациенти. Кај жените, бројот на болести полека се зголемува на возраст од 40-70 години. Кај жени со менструација, IHD е ретка, обично со фактори на ризик, пушење, хипертензија, дијабетес мелитус, хиперхолестеролемија, како и болести на пределот на гениталиите.

Генетски фактори: важноста на генетските фактори во развојот на коронарна срцева болест е добро позната, за луѓето чии родители или други членови на семејството имаат симптоматска коронарна срцева болест, постои зголемен ризик за развој на болеста. Поврзаното зголемување на релативниот ризик значително варира и може да биде 5 пати поголемо отколку кај лицата чии родители и блиски роднини не страдале од кардиоваскуларни болести.

Вишокот ризик е особено висок ако се појави развој на коронарна срцева болест кај родители или други членови на семејството пред 55-та година од животот. Наследните фактори придонесуваат за развој на дислипидемија, хипертензија, дијабетес мелитус, дебелина и евентуално одредени модели на однесување што доведуваат до развој на срцеви заболувања.

Лоша исхрана: повеќето фактори на ризик за развој на коронарна срцева болест се поврзани со начинот на живот, чија една од најважните компоненти е исхраната. Поради потребата од дневно внесување на храна и огромната улога на овој процес во животот на нашето тело, важно е да се знае и одржува оптималната диета.

Дијабетес мелитус: двата типа на дијабетес значително го зголемуваат ризикот од развој на коронарна срцева болест и периферни васкуларни заболувања, повеќе кај жените отколку кај мажите. Зголемениот ризик е поврзан и со самиот дијабетес и со поголема преваленца на други фактори на ризик кај овие пациенти (дислипидемија, артериска хипертензија).

Зголемена преваленца се јавува дури и со нетолеранција на јаглени хидрати, откриена со помош на вчитување на јаглени хидрати. „Синдромот на инсулинска резистенција“ или „метаболичкиот синдром“ е внимателно проучен: комбинација на оштетена толеранција на јаглени хидрати со дислипидемија, хипертензија и дебелина, во која постои висок ризик од развој на КСБ.

Прекумерна тежина (дебелина): дебелината е еден од најзначајните и најлесно модифицираните фактори на ризик за коронарна срцева болест. Сега се добија привлечни докази дека дебелината не е само независен фактор на ризик за кардиоваскуларни заболувања, туку и една од врските - можеби и предизвикувачот - на други фактори.

Ниска физичка активност: кај луѓе со мала физичка активност, коронарна срцева болест се развива почесто отколку кај луѓе кои водат физички активен животен стил. При избор на програма за физички вежби, потребно е да се земат предвид 4 точки: видот на физичките вежби, нивната фреквенција, времетраење и интензитет. Заради спречување на коронарна срцева болест и зајакнување на здравјето, најсоодветни се физички вежби, кои вклучуваат редовни ритмички контракции на големи мускулни групи, брзо одење, џогирање, возење велосипед, пливање, скијање итн.

Пушење: пушењето влијае и на развојот на атеросклероза и на процесите на тромбоза. Чадот од цигари содржи над 4000 хемиски компоненти. Од нив, никотинот и јаглерод моноксидот се главните елементи кои имаат негативно влијание врз активноста на кардиоваскуларниот систем.

Конзумација на алкохол: врската помеѓу потрошувачката на алкохол и смртноста од корорнарна срцева болест е како што следува: алкохоличари и алкохоличари имаат многу поголем ризик од смрт отколку умерено алкохоличари (до 30 g на ден во однос на чист етанол). И покрај фактот дека умерените дози на алкохол го намалуваат ризикот од развој на коронарна срцева болест, друг ефект на алкохол врз здравјето (зголемен крвен притисок, ризик од ненадејна смрт, влијание врз психосоцијалниот статус) не дозволува алкохол да се препорачува за превенција на коронарна срцева болест.

Психосоцијални фактори: познато е дека луѓето со повисоко ниво на образование и социо-економски статус имаат помал ризик од развој на коронарна срцева болест отколку со пониски. Овој образец може само делумно да се објасни со разликата во нивото на општопризнатите фактори на ризик. Тешка е да се утврди независната улога на психосоцијалните фактори во развојот на IHD, бидејќи нивното квантитативно мерење е многу тешко.

Најголемиот успех во спречувањето на CHD може да се постигне со следење на две главни стратешки насоки. Првиот од нив - население - се состои во промена на начинот на живот на големи групи на население и нивната околина со цел да се намали влијанието на факторите што придонесуваат за епидемијата на ЦББ. Вториот е да се идентификуваат лица со висок ризик за развој и прогресија на коронарна срцева болест за да се намали подоцна.

- артериска хипертензија (т.е. висок крвен притисок),

- нарушувања во метаболизмот на јаглени хидрати (особено дијабетес мелитус),

- седентарен начин на живот (недостаток на вежбање),

Најопасните од гледна точка на можниот развој на коронарна срцева болест се артериска хипертензија, дијабетес мелитус, пушење и дебелина.

- возраст (над 50-60 години);

- оптоварени со наследност, односно случаи на ИХД во потесното семејство.

Часови за функционалност

Во зависност од резултатите од стрес-тестирањето, на пациентот му е доделена една од следниве класи на функционалност:

 1. нема лимит. Секојдневната физичка работа ја извршуваат болните без никаков труд. Отежнато дишење и замор не се јавуваат, срцето работи во нормален ритам.
 2. умерено ограничување. Вршење на секојдневна работа предизвикува отежнато дишење, а пациентот исто така има чувство на замор. Отчукувањата на срцето залутаат. Во мирување, ништо од ова не се забележува.
 3. силно ограничување. Во мирување, не се забележуваат никакви симптоми, сепак, тие се појавуваат дури и од минимален товар (помалку од секојдневниот).
 4. целосно ограничување. Сите симптоми се забележани и во мирување, од најмала физичка активност, тие забележително се засилуваат.

Постојат контраиндикации за терапевтски физички вежби, особено тоа се: периодични напади на ангина пекторис, особено во мирување; сериозно кршење на ритамот на срцевиот ритам (екстрасистола, аритмија, итн.); постојана хипертензија на артериите (повеќе од 170/110 mm. жива); дијабетес во акутна форма.

6 терапија за вежбање кај деца со срцеви заболувања

Физичко образование е потребно не само за возрасни пациенти со болести на кардиоваскуларниот систем, туку и за деца. Оваа потреба се утврдува при дијагностицирање на дете со вродена или стекната срцева болест, што доведува до различен степен на срцева слабост.

Првиот степен на циркулаторна инсуфициенција се манифестира со отежнато дишење при физички напор, нарушена нервна регулација (оштетување на спиењето, замор). Вториот и третиот степен се поизразени. Детето може да доживее едем, отежнато дишење при мирување или со мал физички напор.

Следното е збир на вежби што се дозволени за компензирана срцева болест, односно пациенти со неискажана или скоро неискажана циркулаторна слабост. Сепак, дури и во овој случај, мора да се почитуваат 2 услови:

 1. 1. Товарот треба постепено да се зголемува. На почетокот на курсот се изведуваат само 3-4 вежби, и тие треба да се повторуваат само 2-3 пати. Последователно, товарот се зголемува.
 2. 2. Постојано набудувано од лекар. Ова е особено потребно кога детето покажува отежнато дишење откако направи вежби или друг физички напор.
ПозицијаКомплекс на вежби
Стои на двете нозе
 1. 1. Застанете исправено, доведете ги рацете кон градите, лактите на страните на ниво на рамото. При вдишување, рацете се протегаат настрана додека се креваат до прстите, главата е малку свиткана наназад. Темпото на вежбата е 4-5 секунди по движење.
 2. 2. Застанете исправено, држете се со двете раце на задниот дел од столот или креветот (на растојание од еден чекор). Направете мали наклони со кружен грб. Кога се навалувате - издишувајте, вдишувајте при движење назад. Темпото е 6-7 секунди по наклон. Ако пациентот е во можност слободно да се движи, тогаш може да ја повтори вежбата без поддршка.
 3. 3. Застанете исправено со рацете на колковите. Изведете торзо со исправен грб. Движењето се одвива во зглобовите на колкот. Издишувањето се изведува при навалување, вдишувањето се изведува во почетната положба. На физички посилните деца им е дозволено да го навалат телото настрана со кренати раце.
 4. 4. Застанете исправени, нозете раширени во ширина на рамената, рацете на колковите. Изведете навалување на торзото назад со темпо од 5 секунди по свиок. По секое навалување, се прави кратка пауза.
 5. 5. Странични наклони на телото. Во овој случај, по навалување во секоја насока, се прави пауза 2-3 секунди во почетната положба.
 6. 6. Застанете исправени, нозете разделени со ширина на рамото, раширени раце. Изведете врти со телото, без промена на положбата на нозете. Вдишувањето се прави на почетната положба, а издишувањето се прави за време на свиоците. Темпото - 5 секунди по вртење
Стои на едната нога (во првите денови тие се изведуваат со помош на раце, држејќи се за theидот или задниот дел од столот, откако немаат поддршка)
 1. 1. Замавте ги нозете напред - назад со подигнат прст.
 2. 2. Подигање на ногата, свиткано во коленото под прав агол, напред.
 3. 3. Подигање на права нога.
 4. 4. Водење на нозете настрана.

Нозете треба да се менуваат.

Стои на прстиИзведете сквотови со исправен грб. Во првите денови, тие се држат од задниот дел на столот, сквотовите треба да бидат незначителни - се нишаат во колена зглобовите. Направете 5-6 повторувања. Во следните денови, вежбата се прави целосно, прво со поддршка, а потоа без неа.

Покрај презентираниот пакет вежби, со компензирани форми на срцеви мани, децата можат да се занимаваат со спортски игри (тенис, одбојка, кошарка). Но, нивното времетраење и интензитет на товарот треба да ги утврди лекарот што посетува или училишен лекар.

симптоматологија

Многу е важно да се открие и веднаш да се елиминира корорнарна срцева болест, со цел да се спречи развој на неповратни последици. За ова, медицинските работници развија посебен список на вообичаени симптоми, чие присуство укажува на прогресија на оваа болест во човечкото тело:

 • присуство на интензивна болка што е локализирана во регионот на срцето;
 • појава на аритмии;
 • појава на панично чувство на страв;
 • намалена физичка активност;
 • пасивна перцепција на сè што се случува;
 • појава на непријатни сензации во регионот на срцето, постои чувство на затегнатост на овој мускул;
 • разни психо-емоционални нарушувања (чести промени во расположението, зголемена иритација, итн.);
 • повраќање и гадење се чести;
 • појава на отежнато дишење дури и со мал физички напор;
 • прекумерно лачење на ладна и мирна пот.

Кога ќе се појават горенаведените симптоми, на пациентот му треба, што е можно поскоро, контактирајте ја најблиската медицинска установа за квалификувана помош. Врз основа на симптомите, возраста на пациентот и извршените дијагностички тестови, искусен специјалист ја пропишува најефективната терапевтска техника, благодарение на што е можно брзо да се запре исхемичната патологија и болеста што го предизвикува нејзиниот развој. Еден од најефикасните терапевтски методи се смета за терапија за вежбање на коронарна срцева болест.

Вежби за третман на коронарна срцева болест

Легенда: IP - почетна позиција; ТМ - темпото е бавно; ТС - просечно темпо.

1. IP - стои над седиштето на стол, рацете на неговиот ремен. Земете ги рацете на страните - вдишете; рацете на ременот - издишување. Вежба се изведува 4-6 пати. Униформно дишење.

2. IP е иста. Рацете горе - вдишете; наведнете напред - издишете. Значи 5-7 пати. ТС.

3. IP - стои, рацете пред градите. Земете ги рацете на страните - вдишете; вратете се на СП - издишете. 4-6 пати. ТМ

4. IP - стои покрај стол. Седнете - издишете, станете - вдишете. 5-7 пати. ТМ

5. СП - седење. Свиткајте ја десната нога - памук; вратете се на IP. Иста работа со другата нога. 3-5 пати. ТС.

6. IP - седи на стол. Крауч пред столот; вратете се на IP. Не го задржувај здивот. 5-7 пати. ТМ

7. СП - истите нозе се исправи, рацете се напред. Свиткајте ги колената, рацете - на ременот; вратете се на IP. 4-6 пати. ТС.

8. СП - стои. Да ја земете десната нога назад, рацете горе - вдишете; вратете се на СП - издишете. Иста работа со левата нога. 4-6 пати. ТМ

9. IP - стои, рацете на ременот. Навалува лево и десно 3-5 пати. ТМ

10. СП - стои, рацете пред градите. Земете ги рацете на страните - вдишете; вратете се на СП - издишете. 4-6 пати. ТС.

11. СП - стои. Земете ја десната нога и раката напред. Иста работа со левата нога. 3-5 пати. ТС.

12. IP - стои, рацете горе. Крауч; вратете се на IP. 5-7 пати. ТС. Униформно дишење.

13. IP - истите раце горе, четкајте ја во „заклучувањето“. Ротација на торзото. 3-5 пати. TM Не задржувајте здив.

14. СП - стои. Чекор од левата нога напред - рацете нагоре; вратете се на IP. Иста работа со десната нога. 5-7 пати. ТС.

15. IP - стои, рацете над градите. Се врти лево и десно со продолжување на рацете. 4-5 пати. ТМ

16. IP - стои, рацете до рамената. Исправете ги рацете за возврат. 6-7 пати. ТС.

17. Одење на самото место или околу собата - 30 сек. Униформно дишење.

Комбинирана терапија на IHD

Комбинираната терапија на коронарна срцева болест мора нужно да содржи терапевтски гимнастички и физички вежби. Пред да му препорачате на пациентот каков било пакет часови, а cardiolогистот треба да воспостави функционална класа на пациентот, со други зборови, да утврди каков вид на товар може да издржи. Ова се прави преку специјални стрес-тестови на подвижна патека и стационарен велосипед.

Пациентот се следи за целиот период на тестови: се запишува пулсот, се снима ЕКГ и се следи крвниот притисок.

Покрај следењето во рамките на стрес-тест, задолжително е дополнително дневно следење на ЕКГ, како и притисок во срцевите артерии, ова ви овозможува навремено да забележите абнормална активност на срцето, на пример, за време на вежби кои вклучуваат значително домаќинство носивост.

Ехокардиографијата се изведува одделно и за време на физичка активност и во состојба на неактивност.

Физиотерапевтските процедури се многу важни во периодот на опоравување. Тие се избрани од физиотерапевт.

Балнеотерапија вклучува употреба на терапевтски бањи - радон, јаглерод диоксид, јод-бром, хлорид. Може да има контраиндикации за таква постапка, како што се болка, постојана ангина пекторис, аритмија, хипертензија. Ако пациентот има поизразена ангина, тогаш се користи нежен метод во форма на четирикоморни бањи.

Исто така, се применуваат методите на електро спиење, галванска јака, електрофореза со лекови против болки и седативи. Неодамна се појави нов метод на физиотерапија - ласерска терапија.

Рехабилитацијата треба да се одвива постепено и само под надзор на лекар. Коронарна срцева болест и ангина пекторис може да се повлечат само ако ги следите сите препораки и се грижите за вашето тело.

Физикална терапија за коронарна срцева болест совршено влијае на работата на кардиоваскуларниот систем, го стабилизира респираторниот систем и другите подеднакво важни процеси, а исто така му помага на човечкото тело да се прилагоди на негативните ефекти на постојните надворешни фактори (клима, стресни ситуации итн.).

Целта на потребните терапевтски вежби целосно зависи од присутната група на патологии:

 • Група 1 - луѓе чија ангина напредува без напад на миокарден инфаркт;
 • Група 2 - комбинира пациенти кои претрпеле миокарден инфаркт и, како резултат, стекнале кардиосклероза;
 • Група 3 - жртви кои откриле пост-инфарктна аневризма на левата страна на срцевата комора.

Распределбата на физичката активност треба да биде во согласност со сегашната фаза на болеста, за да не му наштети на ослабеното тело. Тежината на болеста е како што следува:

 • Фаза 1 - хипоксија на срцевиот мускул не е придружена со сериозни симптоми;
 • Фаза 2 - исхемија на срцето, со одреден физички напор, има голем број помали знаци;
 • Фаза 3 - миокардна болест е придружена со изразени симптоми, кои се манифестираат дури и во мирување.

Најефективниот и безбеден сет на физички вежби треба да ги одредува исклучиво квалификуван лекар, почнувајќи од резултатите од дијагностичкиот преглед и индивидуалните карактеристики на присутното човечко тело.

контраиндикации

Пред назначувањето на терапија за вежбање, пациентите со ЦВБ се тестираат физички вежби кои помагаат да се утврди способноста на рехабилитираните. Обично се користат два вида тест: тест за неблагодарна работа и ергометрија на велосипед. Тие ви овозможуваат да го одредите ризикот од компликации и безбедно количество вежбање.

Терапија за вежбање е пропишана за рехабилитација на пациенти и за секундарна превенција во следниве случаи:

 • артериска хипертензија;
 • мозочен удар;
 • срцева исхемија;
 • пренесена операција на срце (ангиопластика, калемење на коронарна артерија, трансплантација на срце, протетика на срцеви залистоци и големи садови);
 • хронична срцева слабост;
 • уништување на болести на периферните артерии.

Секоја физичка вежба е контраиндицирана во присуство на болни манифестации. Пациентот може да користи какви било други тренинзи што одговараат на неговите способности.

Нема апсолутни контраиндикации за терапија за вежбање во CVD. Но, постојат релативни, кои се поврзани со една од двете околности:

 1. 1. Привремено. Терапија за вежбање не треба да се користи во акутниот период на болеста.
 2. Во скоро сите CVD, освен хипотензија, оптоварувања доведуваат до:
  • да се зголеми интраторакалниот притисок, бидејќи ова предизвикува зголемување на отпорноста во васкуларниот систем со зголемување на крвниот притисок и тешкотија во циркулацијата на крвта (вежби со задржување на здивот, напрегање);
  • до нагло движење, максимална мобилизација на циркулацијата на крвта (вежби за сила, спорт, оптоварувања со брзина-моќ);
  • до висока емоционалност и конкурентност, бидејќи ја забавуваат самоконтролата на пациентот (спортски игри, вежби со спортски елементи).

Покрај тоа, сите товари треба да одговараат на степенот на инсуфициенција.

Исклучувањето на физичката активност е потребно во случај на дефект во човечкото тело или здравствената состојба на пациентот значително се влошува при извршување на пропишаните терапевтски вежби. Исто така е забрането да се прибегнува кон физикална терапија за коронарна срцева болест, ако се присутни следниве несакани симптоми:

 • палпитации се подложени на значително зголемување на отчукувањата на срцето;
 • сериозен недостаток на здив или други симптоми на фактот дека циркулаторниот процес е нестабилен;
 • крвниот притисок значително се зголемува;
 • покачена телесна температура, што, како по правило, укажува на присуство на одредени болести во телото;
 • појава на болка во мускулното ткиво или какви било други нарушувања на мускулно-скелетната функција.

Во присуство на горенаведените симптоми, треба да се консултирате со квалификуван лекар, така што тој ќе избере друг метод за лекување на срцева исхемија.

Начини за спречување на корорнарна срцева болест

Тоа е серија мерки кои го намалуваат ризикот од исхемија. Приоритетна насока на превенција е елиминирање или ублажување на ризиците што можат да имаат негативно влијание врз здравјето и да предизвикаат исхемија. Овие вклучуваат:

 • недостаток на моторна активност;
 • пушење;
 • недостаток на рационални принципи во исхраната;
 • вишок тежина;
 • хипертензија
 • дијабетес.

Примарната профилакса на исхемична болест е наменета да се спроведе кај здрава популација во ризик. Влијанието на овие негативни фактори може последователно да доведе до развој на исхемија. За да го избегнете ова, прибегнете кон следниве мерки:

 • јадење здрава храна;
 • одржување на соодветна тежина;
 • нормализација на шеќерот во крвта;
 • да се откаже од пушењето;
 • усогласеност со режимот на моторна активност;
 • нормализација на крвниот притисок.

Примарната превенција на коронарна срцева болест е задача на ниво на државата. Неговата одлука се заснова на имплементација на програми за подобрување на јавното здравје. За жал, во моментов ова прашање не е добро развиено.

Detonic - уникатен лек кој помага во борбата против хипертензијата во сите фази од нејзиниот развој.

Detonic за нормализација на притисокот

Сложениот ефект на растителните компоненти на лекот Detonic на theидовите на крвните садови и автономниот нервен систем придонесуваат за брзо намалување на крвниот притисок. Покрај тоа, оваа дрога спречува развој на атеросклероза, благодарение на уникатните компоненти кои се вклучени во синтезата на лецитин, аминокиселина која го регулира метаболизмот на холестерол и спречува формирање на атеросклеротични плаки.

Detonic не зависност и синдром на повлекување, бидејќи сите компоненти на производот се природни.

Детални информации за Detonic се наоѓа на страницата на производителот www.detonicnd.com.

Контрола на телесната тежина

Секоја година, бројот на луѓе со прекумерна тежина расте.

Покрај тоа, честопати прекумерната тежина е последица на дијабетес, кој исто така служи како фактор на ризик за коронарна артериска болест.

Примарната превенција на коронарна срцева болест нужно вклучува контрола на телесната тежина. За ова, се препорачува употреба на пресметка на БМИ (индекс на телесна маса). Индикаторот се добива со делење на масата (во килограми) со висината (во метри) на квадрат (т.е. помножена со себе).

Табела Индекс на телесна маса, толкување и препораки.

индексВредностПрепорачани активности
19 - 23Тежината е во редОдржување
23 - 27,5Со прекумерна тежинаНамалување на
27,6 - 30,01 степен на дебелинаНамалување на
30,02 степен на дебелинаНамалување на

Пример за пресметка: Првични податоци: висина 180 см, тежина 65 кг. Пресметка на БМИ: 65 / (1,8 × 1,8) = 65 / 3,24 = 20,06.

Правилната исхрана

Следниве принципи на исхрана се разликуваат во превенција на коронарна срцева болест, придонесувајќи за намалување на ризикот од исхемија:

 1. Основното правило е одбивање или ограничување на внесот на шеќер.
 2. Важна улога во спречувањето на корорнарна срцева болест игра балансирана исхрана.
 3. Количината на потрошени калории не треба да ја надминува потрошената количина. Ова ќе го избегне формирањето на вишок масно ткиво.
 4. Ограничување на храната со зголемени количини на животински масти. Токму овие липиди предизвикуваат покачување на нивото на холестерол.
 5. Спречување на коронарна срцева болест вклучува умерено внесување сол. Се препорачува да се ограничи на 4 грама на ден. Ова има корисен ефект врз крвниот притисок.
 6. Се препорачува да се консумира доволна количина на вода - до 2 литри на ден.

Да се ​​откаже од пушењето

Императив е да се спречи пушењето кај деца и млади. Можно е оние кои страдаат од лоша навика да прибегнат кон следниве начини за решавање на проблемот:

 • земање лекови за замена на никотин (цитизин, табекс, итн.);
 • земање хомеопатски лекови кои ја ублажуваат интоксикацијата и ја намалуваат желбата за цигари;
 • употреба на антидепресиви во случај на тешка психо-емоционална зависност;
 • посета на психолог за совет.

Спречување на коронарна срцева болест нужно вклучува физичка активност. Тие помагаат во зголемување на мускулниот тонус, ја подобруваат циркулацијата на крвта во сите органи, вклучително и во самото срце. Исклучително е важно да се разбере дека треба да се дозира физичка активност во спречување на коронарна срцева болест.

Прекумерната физичка активност ќе даде негативен резултат. Соодветно е калење или игри со спортска пристрасност. Исто така, дневните утрински вежби се погодни за спречување на коронарна срцева болест. Следниве вежби се можни:

 1. Неопходно е да стоите исправено и да ги ставите рацете на вашиот ремен. Раширете ги рацете настрана, земете здив и вратете се на почетната позиција. Вежбата можете да ја повторите до 10 пати. Важно е да се следи респираторниот ритам. Таа мора да биде стабилна.
 2. Почетната позиција е слична на вежбата 1. Треба да ги кренете рацете нагоре, а потоа да вдишете. Следно - се наведнува и издишува. Повторете до 10 пати со просечно темпо.
 3. Треба да застанете, да ги истегнете рацете напред, потоа да се разделите и да вдишите. По враќањето на почетната позиција, издишете. Вежбајте за изведување полека, до 10 пати.
 4. Седнете на стол, свиткајте ја ногата во коленото, плескајте ги рацете под коленото. Повторете со втората нога. Циклусот вклучува 5-7 повторувања.
 5. Застанете до столот. Седнете на издишување, застанете на дишам. Циклусот вклучува 5-7 повторувања.

За пациенти со дијагностицирана исхемија, секундарна превенција од коронарна срцева болест игра важна улога. Таа ги следи следниве цели:

 • спречување на релапс на болеста;
 • спречување на спазам на коронарна артерија;
 • стабилизација на ритамот на срцевиот мускул;
 • Вежба терапија за коронарна срцева болест за закрепнување;
 • фармаколошка терапија за рехабилитација.

обука

За време на профилакса, императив е да се научат на пациентите со коронарна срцева основа основите на одржување на добар начин на живот. Специјалистот треба редовно да ја следи состојбата на пациентот, правејќи прилагодувања на навиките и однесувањето. Разбирањето на основите на здравиот начин на живот е поставено во детството и е поддржано од специјални програми. Следењето на основните правила на здрав начин на живот и откажувањето од лошите навики може значително да ја намали смртноста од корорнарна срцева болест.

За пациенти со коронарна срцева болест и атеросклероза, исклучително е важно да се јаде правилно. Диетата станува клучна точка во организирање на рехабилитациона терапија на пациентот и превенција. Препорачано:

 • намалете ја количината на маснотии во храната од животинско потекло (јадете посно јадење со не повеќе од 20 грама маснотија на 100 грама производ);
 • консумирајте полинезаситени масни киселини (се наоѓаат во риби, ореви, растителни масла);
 • намалете го внесот на сол.

Тежината на телото може да се контролира врз основа на претходно опишаната методологија, водена од индикаторот за БМИ.

Здрав начин на живот

Здравиот начин на живот се гради врз основа на комбинација од неколку фактори. Прво на сите, за секундарна превенција на исхемија, потребно е:

 • откажете се од пушење;
 • не пијте алкохолни пијалоци;
 • набудувајте го режимот на мотор;
 • направете пливање или гимнастика;
 • поминете доволно време на свеж воздух;
 • обрнете внимание на зајакнување на имунитетот и стврднување;
 • со коронарна срцева болест, се препорачува да се земаат витамини за превенција.

Комплексот на вежби за терапија за вежбање за корорнарна срцева болест ви овозможува да ја зголемите циркулацијата на крвта со цел дополнително да ги нормализирате функциите на срцето. Програмата за обука за превенција е развиена врз основа на припадност на пациентот во одредена група:

 • 1 група (за пациенти со ангина пекторис);
 • Група 2 (кардиосклероза по миокарден инфаркт);
 • Група 3 (аневризма на левата комора по миокарден инфаркт).

За првата група во превенција на пациенти со корорнарна срцева болест, дозволено е динамично оптоварување на сите мускулни групи со целосна амплитуда. Часовите можат да траат до половина час.

За втората група на пациенти, потребно е да се фокусираат на вежби за дишење и оптоварување на мускулни групи на срцето со бавно или средно темпо. Времетраење на вежбање до 25 минути со задолжителни паузи за одмор.

За третата група во превенција на коронарна срцева болест, времетраењето на вежбата е поставено на не повеќе од 15 минути со нецелосна амплитуда. Темпото е бавно, потребни се паузи.

Физикална терапија за превенција е контраиндицирана кај:

 • акутна срцева слабост;
 • пулмонален едем;
 • тешка отежнато дишење;
 • силна болка;
 • покачена температура;
 • влошување идентификувано на електрокардиограмот.

Третманот во санаториумите е сеопфатен. Терапијата е насочена кон враќање на целосното функционирање на срцето и крвните садови.

Следниве постапки се пропишани во санаториумот:

 • посета на базен;
 • теренкур;
 • кислородна терапија;
 • третман на кал;
 • кружен туш;
 • зголемена надворешна контрапулзација (во отсуство на контраиндикации).

Просечната цена на спречување на коронарна срцева болест во санаториумите со полн пансион за 14 дена се движи од 40 илјади до 300 илјади, во зависност од нивото на институцијата. Исто така е можно да се набави курс (само третман). Во овој случај, цената за 2 недели ќе биде 10-50 илјади рубли. Сепак, со ангина пекторис од 3-4 степени, превенцијата во санаториумите е контраиндицирана.

При откривање на исхемија, од исклучително значење е да се обезбеди редовно следење од страна на cardiolогист. Само специјалист е во состојба, врз основа на преглед и планирано истражување, да преземе мерки за спречување на миокарден инфаркт. Се препорачува посета на А. cardiolогист како профилакса 1-2 пати годишно, во комплицирани случаи 2-4 пати.

Ослабените физички вежби се ефикасен начин за спречување на коронарна срцева болест (освен следење на дневниот режим и правилна исхрана), бидејќи одамна е познато дека физикалната терапија со коронарна срцева болест, без разлика дали е во активна или неактивна форма, помага да се стабилизира активноста на кардиоваскуларниот, респираторниот и други системи.

Физичките вежби ја забрзуваат адаптацијата на пациентот кон климатските фактори, ја зголемуваат отпорноста на телото на болести, емоционални повреди.

Правилно избраните физички вежби ја инхибираат прогресијата на многу болести и придонесуваат за обновување на фрустрираните функции. Особено ефикасни се гимнастиката, спортот и стврднувањето.

Во исто време, не заборавајте дека значителниот физички напор придонесува за значителни промени во телото, нарушување на метаболичките процеси, ткивна хипоксија. Заклучокот се сугерира - секое физичко образование мора да биде строго дозирано, тоа мора да се направи исклучиво под надзор или според упатствата на лекарот.

Не злоупотребувајте кревање тежина наутро, одбивајте долги (над 60 минути) трчања, предизвикувајќи преголема работа.

Tatyana Jakowenko

Главен уредник на Detonic онлајн магазин, cardiolогист Јаковенко-Плахотнаја Татјана. Автор на повеќе од 950 научни статии, вклучително и во странски медицински списанија. Тој работел како cardiolогист во клиничка болница повеќе од 12 години. Тој е сопственик на современи методи за дијагностицирање и лекување на кардиоваскуларни заболувања и ги спроведува во неговите професионални активности. На пример, тој користи методи на реанимација на срцето, декодирање на ЕКГ, функционални тестови, циклична ергометрија и многу добро ја познава ехокардиографијата.

Веќе 10 години е активен учесник во бројни медицински симпозиуми и работилници за лекари - семејства, терапевти и cardiolогисти. Тој има многу публикации за здрав начин на живот, дијагноза и третман на срцеви и васкуларни заболувања.

Тој редовно ги следи новите публикации на европски и американски cardiology списанија, пишува научни статии, подготвува извештаи на научни конференции и учествува на европски cardiolконгреси на оги.

Detonic