Креатин киназата во крвта е зголемена зошто и што да правиме креатин фосфокиназа (КПК)

Специјален ензим присутен во митохондриите и цитоплазмата на сите главни органи на човечкото тело се нарекува креатин киназа. Неговата максимална содржина е забележана во ткивата на мускулите на срцето и скелетот, а најмалку од сè - во мозокот.

За време на формирањето на креатин киназа (КПК накратко), се забележува ослободување на енергија неопходна за правилна мускулна контракција.

Молекулата на овој ензим има два дела: М - мускул и Б - мозок. Овие честички (подединици) можат да се комбинираат за да формираат три изомери, па затоа е можно точно да се одреди нејзината локализација:

 • мускули на скелетот, како и срцето - ММ;
 • срцеви мускули - МВ;
 • мозок - ББ. креатикиназа v крави причинини 2 - Креатин киназата во крвта е зголемена зошто и што да правиме Креатинска фосфокиназа (КПК) е

Најголемата ензимска активност на КПК се манифестира во мускулите на скелетот, а потоа по опаѓачки редослед: во срцето, во мускулите на гениталниот орган за време на бременоста, во мускулите на гениталниот орган, жена која не носи бебе, мазни мускули.

Цел на назначување на КФК-МВ и декодирање на резултатите

 • мажи до 195 единици / л,
 • жени до 170 единици / л.

Article998 - Се зголемува креатин киназата во крвта зошто и што да се прави креатин фосфокиназа (КПК) е

1. Миокарден инфаркт.

2. Оштетување на мускулното ткиво:

 • Миодистрофија (Душена мускулна дистрофија),
 • Дерматомиозитис
 • Повреди (синдром на продолжена компресија, синдром на пад),
 • Состојба по обемна операција,
 • Рани од притисок
 • Силни грчеви во мускулите.

3. Интензивна физичка активност.

4. Чести интрамускулни инјекции на лекови против болки или наркотични лекови.

7. Манично-депресивна психоза.

8. Повреди на главата.

9. Акутно зрачење.

11. Малигни тумори - карцином на црево, мочен меур, дојка, простата, бели дробови, матка, црн дроб.

Намалувањето на индикаторот нема дијагностичка вредност, веројатно со мала мускулна маса или седентарен начин на живот.

Каде да се тестирате? Список на лаборатории

Изберете симптоми на вознемирување, одговорете на прашања. Откријте колку е сериозен вашиот проблем и дали треба да одите на лекар.

1 13 - Се зголемува креатин киназата во крвта зошто и што да се прави креатин фосфокиназа (КПК) е

Пред да ги користите информациите обезбедени од страницата medportal.org, прочитајте ги условите на договорот за корисник.

И покрај високата стапка, до денес, крвниот тест за проверка на нивото на CPK MV не е толку важен како порано во дијагнозата на оштетување на миокардот. Ова се должи на фактот дека тестот за крв сега е поудобно да се спроведе со употреба на специфични маркери, како пример, топонини. Сепак, зголемувањето на CFK MV може да ја разјасни клиничката слика во мускулните патологии.

Тест на крвта за креатин киназа не е неопходен ако лицето е повредено, на пример, поради синдром на болка. На пример, силна болка во градите предизвика пад, или падот беше резултат на несреќа. Во овој случај, тест на крвта за CPK е бесмислен.

Во повеќето случаи, анализата ќе покаже сериозно зголемување, сепак, ќе биде скоро невозможно да се разбере зошто е зголемена креатин киназата. Во овој случај, се прави анализа на МВ.

Ако зборуваме за нормални индикатори, тогаш тие се разликуваат во зависност од полот. Особено, анализата на маж треба да покаже индикатор за вкупна креатин киназа во не повеќе од 172 единици / литар. За жените, бројката од 146 единици / литар е релевантна. Говорејќи за креатин киназа, индикаторот МБ треба да биде во рамките на шест проценти од нивото на активност на КФК. Било какви подобрувања треба да се користат како индикација за подетална дијагноза.

Ако нивото на креатин киназа е зголемено, тогаш лекарот спроведува целосен преглед на пациентот. Пациент може да страда од бактериски менингитис, енцефалитис и хепатална кома. Високо ниво на овој ензим е забележано кај шизофреничарите. Може да се забележи мало зголемување на нивото на CPK кај децата за време на периодот на интензивен раст.

Главните причини за намалување на експертите на КФК вклучуваат:

 • хипертироидизам;
 • бременост;
 • земање аскорбинска киселина;
 • црн дроб погоден од алкохол.

Креатинските кинази нормално се разликуваат според факторот на раса. Кај мажите, овој индикатор треба да биде во опсег од 52-200 IU / L, кај жени - 35-165 IU / L. Кај децата, вредноста на ензимот е поголема отколку кај возрасните (поради активноста на нервните и мускулните ткива). Активноста на ензимот во крвниот тест зависи од нивото на физичка активност и мускулната маса на телото, затоа, КПК кај мажите е повисока отколку кај жените.

Креатин киназа или креатин фосфокиназа (CPK) е неспецифичен индикатор кој покажува степен на оштетување на срцето и скелетните мускули. Активноста и промената на овој лабораториски маркер се манифестираат во повреди и болести, како што се кардиоваскуларни патологии, болести на централниот нервен систем, хипотироидизам и тетанус.

Detonic - уникатен лек кој помага во борбата против хипертензијата во сите фази од нејзиниот развој.

Detonic за нормализација на притисокот

Сложениот ефект на растителните компоненти на лекот Detonic на theидовите на крвните садови и автономниот нервен систем придонесуваат за брзо намалување на крвниот притисок. Покрај тоа, оваа дрога спречува развој на атеросклероза, благодарение на уникатните компоненти кои се вклучени во синтезата на лецитин, аминокиселина која го регулира метаболизмот на холестерол и спречува формирање на атеросклеротични плаки.

Detonic не зависност и синдром на повлекување, бидејќи сите компоненти на производот се природни.

Детални информации за Detonic се наоѓа на страницата на производителот www.detonicnd.com.

Што е КФК?

Во човечкото тело, мускулното ткиво бара најголем дел од енергијата. Ензимот учествува во синтезата и искористувањето на енергијата. Главната локализација се јавува во структурата на органските клетки: цитоплазма и митохондрија.

 1. пругасти мускулни структури (поради присуство на саркомерен изоензим);
 2. мазни ткива (поради присуството на сеприсутен изоензим).

Биохемиски тест на крвта ја одредува општата активност на маркерот, но акцентот е ставен на ММ, МВ форми. Студијата помага да се идентификува процентот на една од формите до општото ниво на маркерот. Во случај на оштетување на скелетните мускули, процентот на ММ во овој случај ќе се зголеми на 98%, а МВ - 1-2%. Ако миокардот е оштетен, ММ ќе биде 70-75%, а МВ - 25-30%.

Анализата на CFK MV открива миокарден инфаркт со 100% точност.

Во моментов, миокарден инфаркт не се дијагностицира со утврдување на креатин киназа МВ, како што беше направено претходно. Овој индикатор се користи исклучиво за дијагноза на мускулна патологија.

Седечкиот начин на живот и намалувањето на односот на мускулната маса можат да ја намалат креатин фосфокиназата.

Вредноста на нивото е под влијание на расата: во расата Негроид, таа е поголема отколку во Кавказоидот.

Нумеричкиот параметар на ензимот се зголемува во крвниот серум најмалку 2, максимум - 12 часа по единечна повреда, трае 2-3 дена. Во иднина, се намалува за 40% на ден.

Слична анализа е пропишана за болка во градите, болка во мускулите, како и во присуство на симптоми на миокарден инфаркт. Просечната вредност на биохемиска студија кај возрасни се разликува од нормата кај дете. Кај доенчињата, стапката на ензими е поголема како остаток од плацентата.

Полот е важен и во дешифрирањето на анализата. Кај мажите, нормата е повисока отколку кај жените. Ова се должи на директната зависност на количината на маркер во крвта од мускулната маса.

0-24 U / L - норма на креатин киназа МВ во крвниот серум.

Бидејќи нормалната вредност започнува од нула, намалувањето на маркерот не е од дијагностичко значење.

Овој важен индикатор, кога е покачен, може да укаже на различни здравствени проблеми. Најважни и опасни за нив се оштетувањето на срцевиот мускул - миокардот.

Кратинкиназа е ензим кој се наоѓа во клетките на мозокот, мускулите и срцето

Креатин киназата е специфичен ензим кој се наоѓа во скелетните мускули, во миокардот, во клетките на мозокот, белите дробови и тироидната жлезда, односно најважните органи на човечкото тело. Нивото на овој ензим се менува со оштетување на клетките на овие органи, затоа може да послужи како дијагностичка алатка за разни патологии.

При тест на крвта, овој високо точен и чувствителен индикатор може да стане обележувач на промените во мускулите на скелетот, во миокардот и да служи како помошна детерминанта на присуството на срцеви напади, ангина пекторис и висок крвен притисок. Ако креатин киназата е покачена, ова може да укаже на присуство на сериозни здравствени проблеми, па затоа важноста на овој ензим за дијагностицирање на опасни болести тешко дека може да се прецени.

Анализата на креатин киназа е пропишана како помошен дијагностички метод за жалби на пациенти за болка во срцето, зад градната коска, се протега на левата рака, под скапулата и така натаму. Исто така, таквата анализа може да се препише во случаи на сомневање за болести поврзани со нарушено нормално функционирање на скелетните мускули, на пример, со миопатија и мускулна дистрофија.

Неговата количина во крвта нагло се зголемува во првите часови по појавата на болката, така што овој резултат може да се искористи за хоспитализација на пациент многу бргу и спасување на неговиот живот.

Тест за овој ензим се спроведува со биохемиски тест на крвта. Барањата за подготовка за тоа се сосема исти како и за другите тестови на крвта. Овој пост најмалку 8 часа пред земање примероци од крв, забрана за алкохол и пушење, земање голем број лекови, како и заштита на организмот од стрес и физичка преголема работа.

Нормите на креатин киназа варираат во зависност од полот и возраста на пациентот. Во просек, нивото на креатин киназа кај возрасен маж треба да биде во опсег од 172 единици / литар, а кај жени - не повеќе од 146 единици / литар. Ако креатин киназата е покачена, ова може да стане основа за подлабоко и пошироко испитување на пациентот со цел да се идентификуваат причините за оваа состојба.

Причини за зголемувањето

Креатин киназата се зголеми? Знак на миокарден инфаркт!

Не секогаш во случаи кога, според резултатите од анализите, креатин киназата е зголемена, ова е последица на болест или тешка патологија. Во некои случаи, овој феномен е привремен и поминува сам по себе.

Можни причини за зголемување на нивото на КПК:

 • Прво на сите, ние зборуваме за зголемување на бројот со сериозна алкохолна интоксикација. Со земена значителна количина алкохол, нивото на овој ензим може да биде во високи позиции околу два дена. Интересно, кај хронични алкохоличари, креатин киназата практично не оди подалеку од нормата.
 • Исто така, таквиот пораст на индикаторите може да се случи кога лекарот назначува курс на интрамускулни инјекции. Телото реагира на инјекцијата, а нивото на ензимот во крвта нагло скока.
 • Приближно истата слика ќе се забележи по хируршка интервенција поврзана со дисекција или каков било друг ефект врз мускулите или нивните групи. Телото ја сфаќа таквата акција како траума, а состојбата на шок е придружена со нагло зголемување на креатин киназата во крвта. Високо ниво може да трае неколку дена.
 • Како доказ за неповолност во организмот, се забележува значително зголемување на податоците за овој ензим кај хипотироидизам. Ова е еден од резултатите од тестовите, според кои најчесто можете да се сомневате во присуство на проблеми со тироидната жлезда.
 • Исто така, голем број во примероци од крв може да укажуваат на присуство на сериозна хипокалемија. Двете болести имаат исклучително негативно влијание врз состојбата на скелетните мускули, па затоа мерењето на нивото на овој ензим е исклучително важно за дијагностицирање.
 • Понекогаш се забележува зголемување на нивото на ензимот кај некои болести поврзани со оштетување на мозокот и централниот нервен систем. Овие вклучуваат следниве болести: епилепсија, психијатриски нарушувања, како и бактериски инфекции.
 • Нивото на креатин киназа се менува за време на бременоста, како и кај луѓето со моќни, „спортски“ мускули. Со дефицит на мускулна маса, исцрпеност и анорексија, нивото на индикатори се намалува во однос на нормата. Истата работа се појавува со седентарен начин на живот.
 • Исто така, присуството на висок број на креатин киназа може да укаже на разни срцеви заболувања поврзани со нарушено нормално функционирање на срцевиот мускул, како и присуство на такви смртоносни здравствени закани како тетанус и развој на малигни неоплазми.

Како и под кои услови се произведува креатин киназа

Креатин киназата во крвта е покачена (причините може да бидат различни) кога клетките на внатрешните органи и мускулите се оштетени. Почесто, индикаторот расте поради развој на болест што предизвикува повреда на интегритетот на мускулното ткиво.

креатикиназа v крави причинини 6 - Креатин киназата во крвта е зголемена зошто и што да правиме Креатинска фосфокиназа (КПК) е

Количината на ензим во крвта е најважниот индикатор со кој може да се утврди миокарден инфаркт. Ако има дефекти во протокот на крв во коронарната артерија, тогаш по неколку часа индикаторот се крева и паѓа за неколку дена.

Често се случува некое лице да оди во болница и да се жали на симптоми што укажуваат на срцев удар, но по електрокардиограмот, болеста не е откриена. Можете брзо да поставите точна дијагноза ако брзо го поставите индикаторот KFK.

A cardiolогист исто така може да препорача понатамошни студии, на пример, за да се утврди протеинот на миоглобинот и тропонините, со цел да се добијат поточни информации за состојбата на пациентот.

Пациентите кои имале срцев удар имаат прилично висок ризик од повторен срцев удар. Затоа, овој индикатор ви овозможува да го следите текот на болеста.

Стапката на креатин киназа нормална

За да се утврди нормата на ензимот во крвта, се зема предвид највисокиот индикатор, изразен во единици / литар и тие се одредуваат на температура од 370 степени.

ГодиниСтапката на креатин киназа, U / l
Деца првите 2-5 дена од раѓањето652
Доенчиња од 0 до 6 месеци.295
Доенчиња од 6 месеци. До 1 година203
Дечиња од 1-3 години228
Деца од предучилишна возраст 3-6 години149
Машки студенти 6-12 години (машки)247
Ученици на возраст од 6-12 години (женско)154
Адолесценти на возраст од 12-17 години (маж)270
Адолесценти на возраст од 12-17 години (женско)123
Мажи постари од 17 години270
Olderени постари од 17 години167

Kfk mb норма - Сè за хипертензија

Целта на биохемискиот тест на крвта за креатин фосфокиназа е да се утврдат некротични процеси во пругастите мускули поради исхемија, интоксикација и воспаление. Пругастите мускули се мускули на скелетот на телото и миокардот.

Креатин фосфокиназа МВ е изоензим кој се состои од две под-единици: М (мускул) и Б (мозок). Постојат фракции на ензими: KFK-MM, KFK-VV и MV. Процентот на CF креатин киназа во срцето е околу 25-40%. Во мускулите на телото, овој изоензим е многу помал (околу 5% од вкупната креатин фосфокиназа), затоа е неспецифичен за скелетните мускули.

Но, сепак, количината на овој биокатализатор што обезбедува енергија на мускулното ткиво може да се зголеми со масивна некроза (клеточна смрт) со повреди, гангрена, компресивен синдром и операција.

e65bf8f799cfe1da54f86d5a6d263786 - Се зголемува креатин киназата во крвта зошто и што да се прави креатин фосфокиназа (CPK)

Нормата на МВ индексот, односно процентот на креатин фосфокиназа-МВ од вкупниот КПК треба да биде не повеќе од 2,5.

Како прво, утврдувањето на нивото на KFK-MV е потребно за дијагностицирање на акутен миокарден инфаркт. Динамично следење на нивото на креатин фосфокиназа дава идеја за ефективноста на третманот на срцев удар со фибринолитички лекови.

По лизирање на тромб на коронарните артерии и враќање на протокот на крв во миокардот во крвта, се јавува скок на нивото на CFK MV. Благодарение на овој критериум, лабораториската дијагностика може да документира продолжување на снабдувањето со крв во срцевиот мускул.

Анализа на биохемијата во крвта за креатин фосфокиназа им помага на лекарите во дијагностицирање на реинфаркт.

Лабораториска студија за KFK и декодирање на резултатите од миокарден инфаркт се спроведува на секои четири часа ако постои сомневање за оваа болест. Нивото на ензимот е важно, како и неговата промена во насоката на намалување или зголемување во различно време.

При дешифрирање на резултатите од анализата кај постари лица, потребно е да се земе предвид фактот дека со возраста, вкупната мускулна тежина кај една личност се намалува. Затоа, со срцев удар кај постари лица, нивото на вкупна креатин фосфокиназа може да биде нормално со значително зголемен дел од KFK-MV.

слика 1 (4) - Креатин киназата во крвта е зголемена зошто и што да правиме Креатин фосфокиназа (CPK) е

Овој индикатор за уништување на миокардните клетки има свое значење до 72 часа по нападот на исхемична болест. Овој маркер брзо се враќа во нормала.

Прегледот се спроведува на празен стомак, односно не помалку од осум часа по оброкот, но не повеќе од 12 часа. Забрането е вежбање еден ден пред да земете крв од вена. Не можете да пиете алкохол два дена пред анализата, бидејќи етил алкохолот ја множи вредноста на CPK. Стапката на креатин фосфокиназа-МВ е до 25 единици / литар.

Треба да се запомни дека преземањето средства за намалување на холестеролот може да влијае и на нивото на вкупната креатин фосфокиназа и на индексот на МВ. Како по правило, луѓето со коронарна срцева болест земаат статини, кои можат донекаде да ги подмачкуваат резултатите како резултат на уништување на мускулните клетки и зголемување на вкупниот CPK. Затоа, администрацијата на лекови од оваа група треба да се откаже неколку дена пред анализата.

Ензимот се зголемува и ја надминува нормата кај следниве болести и состојби:

 1. Миокарден инфаркт.
 2. Дерматомиозитис. Со оваа патологија, и мускулите на скелетот и миокардот се засегнати. Миокардот е оштетен во помала мера. Во случај на дерматомиозитис, нивото на креатин фосфокиназа тип МВ се зголемува малку во споредба со вкупниот КПК.
 3. Автоимуни заболувања (системски еритематозус лупус).
 4. Труење со јаглерод моноксид.
 5. Интоксикација со алкохол.
 6. Миокарден воспаление. Исто така е важно да се следи маркерот, кој со текот на времето стабилно расте.
 7. Мускулна дистрофија.
 8. Намалена функција на тироидната жлезда.
 9. Земање на одредени лекови: Метипред, антипаркинсонични лекови (Леводопа), диуретици (Фуросемид), антибиотици (Доксициклин, Гентамицин).
 10. Рејев синдром. Ова се случува кога децата земаат нестероидни антиинфламаторни лекови за треска. Кај децата, производството на ензими на црниот дроб кои ги метаболизираат овие лекови е недоволно. Со Рејевиот синдром се јавува оштетување на миокардот и зголемување на нивото на крвта на ензимот KFK од типот на миокардот.
 11. Уништување на мускулите за време на повреди, земање лекови за статин, предозирање на сладок корен.

Нивото на CPK во крвта ни овозможува да го процениме интензитетот на оштетување на срцевиот мускул. Ова бара следење на миокарден креатин фосфокиназа за четири часа. Присуството на акутен миокарден инфаркт е потврдено ако нивото на ензимот е повеќе од 10 mcg / литар.

Особеноста на миокардната циркулација е таква што при акутен срцев удар, врвната концентрација на МВ-креатин фосфокиназа се јавува на 24-тиот час по почетокот на знаците на срцев удар. Во текот на првите осум часа, нивото на ензимот може да биде нормално.

Дополнително, потребно е да се проучат нивоата на лактат дехидрогеназа, тропонин тип 1.

Во случај на повреди на градите, индикаторот се следи на секои 12 часа.

Нивото на ензим се намалува кај болести:

 1. Ревматоидно воспаление на зглобовите.
 2. Некои болести на црниот дроб.

Дијагностичката вредност на креатин фосфокиназата е дополнителна. Заедно со утврдувањето на нивото на овој ензим и неговата промена со текот на времето, потребно е да се проучат и други обележувачи на оштетување на миокардот и мускулното ткиво. Ултразвук и кардиограм исто така се потребни за откривање на видот на срцев удар и локализирање на лезијата.

CPK е ензим чие целосно име е „креатин фосфокиназа“ или „креатин киназа“. Го има во разни ткива, главно мозок, скелетен мускул, срце.

Улогата на ензимот на клеточно ниво е да ги претвори ATP (аденозин трифосфат) и креатин во високоенергетски фосфокреатински молекули, што ги снабдува енергијата со клетките за поддршка на биолошките процеси.

Оштетувањето на мускулите се проценува според нивото на овој ензим во крвта. Факт е дека КПК се крева како резултат на прекин на мускулните клетки и влегување на нивната содржина во крвта. Користејќи ја анализата за содржината на креатин фосфокиназа утврдете ја природата и степенот на оштетување.

Нивото на КПК се зголемува со оштетување на мускулното ткиво за време на повредите, со интензивна физичка работа, со труење со одредени лекови, по пиење алкохол, со мускулни болести итн.

Овој преглед се користи за дијагностицирање на срцеви патологии и болести на скелетните мускули.

Со употреба на ЦПК во крвта, се утврдуваат причините за болка во пределот на градниот кош и се дијагностицира срцев удар, а исто така се утврдува колку се оштетени срцевите мускули.

биохимичко скринирање - креатин киназата во крвта е зголемена зошто и што да правиме креатин фосфокиназа (КПК) е

Биохемиски тест на крвта за CPK се изведува за рано дијагностицирање на миокарден инфаркт, дерматомиозитис, мускулна дистрофија и воспалителни процеси. Покрај тоа, анализата е пропишана за да се процени ефективноста на третманот на срцев удар.

Како се прави?

Земање примероци од крв во CPK се изведува наутро на празен стомак од вена во областа на лактот. Потоа материјалот се испраќа во лабораторијата за истражување, каде што се дели на серум и дел со клетки. Нивото на креатин киназа се мери во U (единица на ензимска активност) на 1 литар серум. За да се разјасни дијагнозата, се пропишува втор тест на крвта по два до три дена.

Норма КФК

Нивото на ензимот зависи од возраста, полот и расата. Нормата се смета за индикатор - 20-200 единици / литар.

Како да се подготвиме?

Не е потребна специјална обука пред да се пренесе анализата до КФК. Пациентот е предупреден дека во пресрет не треба да пие алкохол, како и да зема некои лекови. Овие лекови вклучуваат статини, кои се користат за намалување на холестеролот.

Во случај на земање такви лекови, треба да го известите лекарот. Ако целта е проучување на скелетните мускули, тогаш не се препорачува да се изврши физичка работа во текот на денот пред анализата. Сето ова може да доведе до зголемување на ензимот во крвта.

препис

Дешифрирањето на анализата го врши лекарот што посетува. Ако се зголеми вкупната содржина на ензимот, ова може да укаже на напнатост или оштетување на скелетните или срцевите мускули, како и мозочното ткиво. Специфичната штета се проценува според содржината на специфични ензими, како што се KFK-VV, KFK-MV.

За да се разјасни дијагнозата на срцеви заболувања, се одредуваат фракции на креатин киназа. Во студијата, може да се оцени нивото на изоензим на креатин киназа-МВ, како и содржината на тропонин, кој е вклучен во намалувањето на скелетните и срцевите мускули.

Ако содржината на креатин киназа-МВ е зголемена, ова може да укаже на трошење на мускулите, хипотироидизам, белодробни заболувања (синдром на Мек Лауд). Намалувањето на содржината на KFK-MV може да биде поврзано со ревматоиден артритис, како и повреда на црниот дроб, што се случува со алкохолизам.

Цената на постапката

Цената на тест на крвта за нивото на КПК во Москва е во опсег од 250 до 310 рубли.

Тест на крвта за содржината на креатин киназа е од дијагностичка вредност во случај на зголемување на нивото на ензимот. Оваа студија е особено релевантна за раната дијагноза на срцев удар и патологија на скелетните мускули.

Симптоми на абнормалност на креатин киназа

Различни фактори можат да го зголемат овој индикатор:

 • непатолошки (влијание на надворешни фактори);
 • патолошки (развој на болеста); креатикиназа v крави причинини 3 - Креатин киназата во крвта е зголемена зошто и што да правиме Креатинска фосфокиназа (КПК) е

Прилично е тешко да се утврдат симптомите на нивоа на креатин киназа над стандардните индикатори. Ако причината лежи во проблеми со срцето, може да има отежнато дишење, болка во градите, тахикардија. Со прекршувања во функционирањето на нервниот систем, се забележува раздразливост, несоница и брза промена на расположението.

Само резултатите од испитувањето можат точно да го одредат високиот степен на CPK.

Причини за зголемувањето

Многу фактори можат да влијаат на зголемувањето на нивото на CPK. Најчестите вклучуваат:

 • миокардитис, во кој се јавува воспаление на мускулното ткиво на срцето;
 • онколошки заболувања (во повеќето случаи, за време на распаѓање на туморот, што доведува до сериозна интоксикација на телото);
 • полимиозитис е автоимун вид на болест, како резултат на што мускулното ткиво е нападнато од клетките на имунолошкиот систем;
 • конвулзии, особено со епилептични напади;
 • миокардна дистрофија;
 • прекумерна потрошувачка на алкохолни пијалоци, труење со алкохол;
 • предозирање на одредени лекови, како што се статини, амфотерицин, фибрати.

Ако зборуваме за прекумерна работа на мускулното ткиво, тогаш креатин киназата се крева само со уништување на мускулите. Таквиот процес ќе биде придружен со силна болка.

Исто така, вреди да се напомене дека постојаната зголемена вредност на овој индикатор ќе се забележи кај луѓе со ментални нарушувања, имено со такви услови како што се:

 • афективна лудост;
 • шизофренија;
 • злоупотреба на лекови на психотропната група.

Зголемување на вредностите е исто така можно по операцијата. Покрај тоа, голема веројатност за зголемување на концентрацијата на ензимот е забележана во случај на тежок период на опоравување.

otkaz ot edi - Креатин киназата во крвта е зголемена зошто и што да правиме креатин фосфокиназа (CPK) е

Во одредени ситуации, може да се забележи и нагло намалување на креатин фосфокиназата. Најчесто ова е предизвикано од намалување на мускулната маса.

Меѓу другите причини за намалување на концентрацијата на супстанција, постојат:

 • цироза;
 • оштетување на црниот дроб поради прекумерна потрошувачка на алкохол;
 • предозирање со лекови како што се аскорбинска киселина, амикацин или аспирин;
 • период на носење дете.

Како што можете да видите, голем број фактори влијаат на нивото на КПК.

Затоа, пред да донесете конечни заклучоци во врска со состојбата на пациентот, потребни се дополнителни студии.

 • Прво на сите, ние зборуваме за зголемување на бројот со сериозна алкохолна интоксикација. Со земена значителна количина алкохол, нивото на овој ензим може да биде во високи позиции околу два дена. Интересно, кај хронични алкохоличари, креатин киназата практично не оди подалеку од нормата.
 • Исто така, таквиот пораст на индикаторите може да се случи кога лекарот назначува курс на интрамускулни инјекции. Телото реагира на инјекцијата, а нивото на ензимот во крвта нагло скока.
 • Приближно истата слика ќе се забележи по хируршка интервенција поврзана со дисекција или каков било друг ефект врз мускулите или нивните групи. Телото ја сфаќа таквата акција како траума, а состојбата на шок е придружена со нагло зголемување на креатин киназата во крвта. Високо ниво може да трае неколку дена.
 • Како доказ за неповолност во организмот, се забележува значително зголемување на податоците за овој ензим кај хипотироидизам. Ова е еден од резултатите од тестовите, според кои најчесто можете да се сомневате во присуство на проблеми со тироидната жлезда.
 • Исто така, голем број во примероци од крв може да укажуваат на присуство на сериозна хипокалемија. Двете болести имаат исклучително негативно влијание врз состојбата на скелетните мускули, па затоа мерењето на нивото на овој ензим е исклучително важно за дијагностицирање.
 • Понекогаш се забележува зголемување на нивото на ензимот кај некои болести поврзани со оштетување на мозокот и централниот нервен систем. Овие вклучуваат следниве болести: епилепсија, психијатриски нарушувања, како и бактериски инфекции.
 • Нивото на креатин киназа се менува за време на бременоста, како и кај луѓето со моќни, „спортски“ мускули. Со дефицит на мускулна маса, исцрпеност и анорексија, нивото на индикатори се намалува во однос на нормата. Истата работа се појавува со седентарен начин на живот.
 • Исто така, присуството на висок број на креатин киназа може да укаже на разни срцеви заболувања поврзани со нарушено нормално функционирање на срцевиот мускул, како и присуство на такви смртоносни здравствени закани како тетанус и развој на малигни неоплазми.

Пониско ниво на ензим се наоѓа кај разни болести и состојби:

 • намалување на мускулната маса (дистрофија);
 • бременост;
 • хипотироидизам;
 • оштетување на клетките на црниот дроб поради прекумерна потрошувачка на алкохол;
 • колагеноза;
 • употреба на аспирин и аскорбинска киселина.

Ако нивото на креатин киназа е покачено, може да има некоја причина.

 • миокарден инфаркт (зголемување на концентрацијата по 2-4 часа, нормализација по 2-3 дена);
 • сите видови миодистрофии (живописен пример е михестрофија на Душен, што е невромускулна болест со сериозна наследност);
 • коронарна срцева болест (недостаток на кислород може да предизвика глад на срцевиот мускул, што доведува до зголемување на нивото на креатин киназа МВ во крвта);
 • ревматско воспаление;
 • нарушувања на циркулацијата;
 • висок физички напор;
 • срцева аритмија;
 • состојба на шок и хипертермија;
 • труење со супстанции што содржат алкохол;
 • радијација.

Исто така, вреди да се размисли дека нивото на креатин киназа МВ во крвта може да се зголеми за време на употребата на лекови, во чиј список:

 • статини;
 • лекови за третман на туберкулоза;
 • лекови кои се користат во третманот на гихт;
 • некои антибиотици: циклофосфамид, цефалоспорин, цефтриаксон;
 • аскорбинска киселина;
 • кортикостероиди;
 • психотропни лекови: клозапин, фенозепам, халоперидол;
 • имуносупресиви.

Важно е да се знаат причините што доведуваат до зголемување на нивото на QC MV со цел навремено да се препознае изворот и да се започне со третманот што е можно побрзо.

Со кршење на интегритетот на клетките кои имаат креатин фосфокиназа во нивниот состав, ензимот и неговите изомери влегуваат во крвотокот. Затоа, направената анализа на време и нејзиното компетентно толкување ќе помогнат да се заштити пациентот од опасни по живот последици од патолошкиот процес.

Зголемувањето на креатофосфокиназата и нејзините изоформи може да сведочат во корист на оштетување на миокардот, тироидната жлезда, скелетните мускули и туморскиот процес.

Постои физиолошко зголемување на серумската фосфат киназа и неговите изоензими.

Ова зголемување се забележува кај такви групи на човечка популација:

 • Во првите денови од животот на детето, мал
  создавање на креатин фосфокиназа.
 • За време на вежбање, креатин фосфокиназата се користи многу, па затоа неговата количина се зголемува.
 • Во првите денови по раѓањето, нивото на ензимот кај жените се зголемува.

Значително зголемување на ензимот е забележано во такви услови:

 • Со голем фокусен миокарден инфаркт.
 • Ако пациентот има мускулна дистрофија.
 • Со трауматско оштетување на мускулното ткиво (фрагментација).
 • Со циркулаторна инсуфициенција и шокови од различно потекло.

Умерено зголемување на креатин фосфокиназата е откриено во следниве услови:

 1. Со мал фокален миокарден инфаркт.
 2. Со локално оштетување на скелетните мускули.
 3. Ако пациентот има конвулзивни напади.
 4. Со хипотироидизам.
 • Ако интегритетот на клетките е нарушен, креатин киназата и неговите изоензими се ослободуваат во крвта, кои се содржани во структурата на специфичните клетки. Зголемување на овој ензим и неговите изомери се користи при рано дијагностицирање на миокарден инфаркт и воспаление на мускулното ткиво.
 • Ова се должи на фактот дека концентрацијата на мускулен изоензим во крвта во првите часови по почетокот на миокарден инфаркт се развива од шест до дваесет пати. Активноста на креатинин фосфокиназата и нејзината количина се директно поврзани со сериозноста и големината на оштетувањето на миокардот.
 • Со голем фокален миокарден инфаркт, концентрацијата во крвотокот на мускулниот изоензим на креатинин киназа се зголемува од петнаесет на дваесет пати, а со мали фокални - од шест на дванаесет пати. Студијата се спроведува во интервали од четири до шест часа. На вториот ден по почетокот на нападот на болка, концентрацијата на CPK на срцевиот мускул се намалува, а неговата студија станува неинформативна.
 • Повторното значително зголемување на концентрацијата на креатин киназа ќе биде доказ во корист на повторен миокарден инфаркт, напад на зголемување на срцевиот ритам. Исто така, може да укаже на додавање на миокардитис или перикардитис и бара понатамошно внимателно дијагностицирање.
 • Зголемување на количината на КК-ММ (мускулен изоензим на креатин фосфокиназа) во крвотокот ќе се открие со каква било форма на мускулна дистрофија. Висок ензимски број е забележан со вирусно воспаление на мускулното ткиво, полимиозитис, рабдомиолоза.
 • KK-MM исто така се зголемува со несоодветни оптоварувања на мускулите. Со мускулни болести од неврогено потекло, креатин фосфокиназата не се менува, затоа нема дијагностичка вредност.

Нормалното ниво на креатин киназа започнува од 0, што е, во нормален режим на функционирање на телото, треба да биде барем во крвта. Лекарите во овој случај зборуваат за малото дијагностичко значење на феноменот - тоа е, дури и ако ЦПК отсуствува во телото, тогаш сè е во ред со вас - ова може да се случи поради бременост, внес на витамин Ц, намалена мускулна маса итн.

мускулна дистрофија и сите нејзини типови;

vrach smotrit analizi - Креатин киназата во крвта е зголемена зошто и што да правиме креатин фосфокиназа (КПК) е

малигна хипертермија. Во овој случај, се случува рабдомиолиза, односно распаѓање на миоглобинскиот протеин. Токму тој прв уништи на висока температура.

Tatyana Jakowenko

Главен уредник на Detonic онлајн магазин, cardiolогист Јаковенко-Плахотнаја Татјана. Автор на повеќе од 950 научни статии, вклучително и во странски медицински списанија. Тој работел како cardiolогист во клиничка болница повеќе од 12 години. Тој е сопственик на современи методи за дијагностицирање и лекување на кардиоваскуларни заболувања и ги спроведува во неговите професионални активности. На пример, тој користи методи на реанимација на срцето, декодирање на ЕКГ, функционални тестови, циклична ергометрија и многу добро ја познава ехокардиографијата.

Веќе 10 години е активен учесник во бројни медицински симпозиуми и работилници за лекари - семејства, терапевти и cardiolогисти. Тој има многу публикации за здрав начин на живот, дијагноза и третман на срцеви и васкуларни заболувања.

Тој редовно ги следи новите публикации на европски и американски cardiology списанија, пишува научни статии, подготвува извештаи на научни конференции и учествува на европски cardiolконгреси на оги.

Detonic