Причини и третман на назална крв кај деца и возрасни

Протокот на крв од носот со различен интензитет кај децата е предизвикан од оштетување на садовите лоцирани во мукозната мембрана. За возврат, причините што влијаат на интегритетот на главните садови се поделени на локални и општи.

Понекогаш периодично периодично крварење сигнализира одредени повреди во внатрешните органи и затоа не треба да се остава без внимание на родителите.

Локалните причини за крварење вклучуваат:

 • Повреда на носот. Кај децата, ова е една од најверојатните причини. Мукозната мембрана во носните пасажи во детството е деликатна и тенка, и затоа дури и најмалиот штетен фактор може да го наруши интегритетот на капиларите. Крварењето може да предизвика пад, директен удар за време на детските игри.
 • Малите деца често го повредуваат самиот внатрешен назален септум. Ова се случува кога ќе се обидат да втурнат мали, особено остри предмети во носот.
 • Крварење некое време може да се забележи по одредени медицински процедури, на пример, по отстранување на аденоиди.
 • Болести кои влијаат на мукозната мембрана на структурите на носот. Овие вклучуваат ринитис, аденоидитис, воспаление на синусите. Со овие болести, мукозата станува едематозна и се појавува повеќе крв во нејзините садови, така што веројатноста за нивно оштетување се зголемува. Крварење може да се појави и кога се нарушува исхраната на мукозата, односно со атрофичен ринитис или вродени и стекнати абнормалности на носната преграда.
 • Сад исто така може да пукне со полипи во носот, туберкулозни улкуси, разни неоплазми.

Најважниот симптом на крварење од носот е проток на крв од самите носни пасажи. Ако повредата се појавила под влијание на локални причини и крварењето не е многу интензивно, тогаш обично нема други знаци на нарушување на благосостојбата.

Но, со сериозно крварење и со развој на одредени патологии во функционирањето на внатрешните органи, дополнителни симптоми се приклучуваат на главниот симптом, тоа се:

 • Вртоглавица, слабост, тинитус.
 • Тахикардија и можно отежнато дишење.
 • Бледа кожа.

Понекогаш малку крв истекува од носот, но состојбата на детето се влошува. Ова е затоа што дел од крвта може да се исцеди директно по задниот wallид на фаринксот и да влезе во стомакот. Во овој случај, може да се појави крваво повраќање.

Интензивно крварење во отсуство на навремена помош доведува до хеморагичен шок - филаментозен пулс, се јавува тахикардија, се изразува бледа кожа, детето може да биде во несвест. Губење на свеста често се случува за време на термички шок.

Исто така, потребно е да се оддели вистинската епистакса од внатрешната. Со пулмонално крварење, осветлена крв се ослободува од носот, и се пени нешто. Со желудник, крвта е често темна. Природно, само лекарот може точно да ги утврди причините и изворот на крварење по специјален преглед.

Во скоро 90% од случаите, крварење кај дете се јавува од предниот дел на носот. Во оваа област се наоѓа зоната Киселбах - широка мрежа на мали капиларни садови. Оваа област кај дете е покриена со тенка мукозна мембрана и затоа се крши најчесто. Ако оваа зона е оштетена, крварењето обично може да се запре самостојно.

Потешко е ако садовите на задниот дел на назалните структури се оштетени. Тие се големи и затоа крвта тече долго од нив и може да се запре само со помош на медицински манипулации. Во секој случај, итна помош за дете со крварење од носот треба да се обезбеди на самото место и сè мора да се направи правилно.

Барем еднаш во животот, на сите им се случува „без причина“ крварење од носот. Често се случува кај деца „без причина“ крвта да започне да тече низ носот. Сепак, постојат многу специфични причини за овој феномен. И, ако забележите „склоност“ кон крварење од носот за вашето бебе, веднаш треба да организирате патување до педијатарот. Зошто и зошто - раскажи!

Од време на време, не само кај возрасните, туку и кај децата, крварењето од носот се појавува без очигледна причина - бебето не се бореше и не удри, а сепак детето крвари од носот. На прв поглед - ништо сериозно. Но, важно е родителите да знаат дека во некои случаи причина за овој феномен може да биде развој на сериозна и опасна болест.

krov iz nosa prichiny u rebenka 5 - Причини и третман на назална крв кај деца и возрасни

Може да има два вида на крварење од носот кај дете:

 • крварење од предниот назофаринкс (во овој случај, се јавува оштетување на садот, кој се наоѓа директно на носната преграда);
 • крварење од задниот дел на носот (често се случува со траума, со висок крвен притисок или во позадина на развој на некои сериозни болести).

Во зимската сезона, крварењето од носот кај децата се јавува многу пати почесто отколку во топла сезона.

Како по правило, кај децата, почесто се појавува крварење од носот од предниот дел на носот. Карактеристична карактеристика на овој тип е тоа што крвта доаѓа од само една ноздра. И со оваа опција, крвта во повеќето случаи брзо застанува.

Кога оштетувањето на садот се наоѓа во задниот дел на носот, крвта обично доаѓа од обете ноздри, крварењето е многу интензивно и тешко се запира.

Но, без оглед на крварењето, потребно е во секој случај да се обиде да го запре во најкус можен рок. За среќа, манипулациите за ова не бараат посебни напори и трикови од страна на родителите.

 • 1 Седнете го детето надолу - грбот е исправен, телото е малку наклонето напред, главата е малку спуштена.
 • 2 Нежно исцедете ги крилјата на носот на бебето со прстите (со други зборови, исцедете го носот);
 • 3 Држете се во оваа позиција најмалку 10 минути (и ставете ја целата ваша родителска волја да не гледа во носот на детето на секои 30 секунди, проверувајќи дали тој сè уште тече или веќе е запрен). Многу е важно да го стиснете носот и да се држите во оваа позиција најмалку 10 минути.
 • 4 Додека го држите носот на место 10 минути, корисно е да ставите коцки мраз или нешто студено на носот. Покрај тоа, нешто ладно (сладолед, чаша ледена вода преку слама, итн.) Е корисно да му дадете на вашето дете да јаде или пие. Студот во устата ефикасно запира крварење од носот.

За жал, практиката покажува дека повеќето мајки и татковци, соочени со проблем како нагло крварење од носот кај своето дете, се губат и прават голем број грешки.

Грешки направени од возрасни лица, обезбедувајќи итна помош за деца со крварење од носот:

 • 1 Не треба да ја фрлате главата на детето назад - на крајот на краиштата, крвта нема да тече од носот, туку ќе тече по задниот wallид на назофаринксот. Во таква ситуација, не можете да утврдите дали крварењето е запрено или не, колку е интензивно, и покрај тоа, не можете да бидете сигурни дека бебето нема да се задави (ако има многу крв);
 • 2 Не ставајте памучна волна, тампони или други „приклучоци“ во носот на бебето. Наместо слободно да истекува, крвта ќе се инфилтрира во памук и ќе се згусне, постепено ќе се исуши до носната лигавица. Откако ќе ги извадите крвавите брисеви, крварењето може да започне повторно.
 • 3 Не го ставајте детето во лежечка положба - ако крварењето е силно, тоа ќе заврши со крваво повраќање, што кога лежите скоро секогаш доведува до гушење. Најдобро е детето да седне директно, со благо наведнување на неговото тело напред.
 • 4 Со крварење од носот, не е потребно да се испровоцира детето да зборува или да се движи - и двете ќе го зголемат крварењето.

И покрај фактот дека крварењето од носот обично не е многу сериозен и лесно поправен инцидент, постојат ситуации кога е од витално значење да се покаже детето на лекар. Таквите ситуации ги вклучуваат следниве околности:

 • Ако по десет минути крварењето не престане, ја повторуваме целата постапка од почеток (уште 10 минути). Ако во овој случај (по вкупно 20 минути од почетокот на прва помош) носот сè уште крвари - ова е апсолутна причина итно да се јавите на лекар.
 • Ако крварењето од носот кај детето е интензивно и се случува истовремено од две ноздри.
 • Ако крварењето од носот е придружено со некое друго крварење (крвта доаѓа од увото или од гениталиите итн.).
 • Бидете сигурни да му покажете на детето лекар ако крварењето од носот станало редовно (секој ден, на секои 2-3 дена, еднаш неделно, итн.).

Потребата од медицински совет во такви околности е целосно оправдана, бидејќи во ретки случаи, крварењето од носот не може да биде само резултат на пукање на садот во носот, туку и симптом на опасна болест.

Конечно, време е да откриеме зошто кај возрасните и децата воопшто постои такво нешто како крварење од носот. Во 90% од случаите, крварењето од носот се јавува затоа што пукаат садови во предните делови на носот. Ова е олеснето со:

 • Сушење на носната лигавица;
 • Прашина, чад од тутун, животинска коса - сето ова предизвикува зголемено формирање на слуз во носот и кршливост на крвните садови на носната преграда;
 • Многу сув и топол воздух во просторијата каде што живее детето;
 • Прекумерен физички стрес;
 • Силен стрес.

Но, причините исто така можат да бидат многу пати посериозни и поопасни. На пример:

 • Траума на внатрешните органи;
 • Нарушувања на коагулацијата на крвта;
 • Циркулаторни нарушувања;
 • Болест на црниот дроб
 • Висок крвен притисок;
 • Болести на кардиоваскуларниот систем;

Ако контактирате со педијатар на една од основите што беа споменати погоре како причини за привлекување професионална медицинска нега за крварење од носот кај дете, лекарот дефинитивно ќе ви препише тестови и студии кои ќе помогнат да се исклучи (или понекогаш, за жал, да се потврди) присуството на детето една од овие болести.

Лесното крварење обично нема несакани ефекти.

Но, сериозно крварење може да има дополнителни симптоми:

 • општа слабост;
 • несвестица;
 • бучава во ушите;
 • оштетен вид;
 • бледило на кожата;
 • аритмија;
 • хипотензија;
 • сува уста, жед;
 • ладна пот.

Внатрешното крварење може да се одреди според бојата на крвта што тече од носот:

 • темно црвена - назална;
 • светла црвена боја со пена - белодробна;
 • многу темно - гастричен.

36b8713f335fa039845eca341a80800b - Причини и третман на назална крв кај деца и возрасни

Повраќање на крвта е симптом на задно крварење кога крвта, која тече низ грлото, влегува во стомакот.

Чести причини за крварење

Секој човек знае дека ако го удрите носот, крвта ќе тече. Кој сака да го доживее ова? На никого.

За жал, родителите често забележуваат црвени дамки на перниците или облеката кај своите деца, сфаќајќи дека никој не ги победил. Некои паѓаат во паника, мислејќи дека на нивното сакано дете му се слошило од смртоносна болест. Всушност, крварењето од носот на бебето и причините за тоа не се секогаш заканувачки.

R „RѕRІRѕR“ SЊRЅRѕ ° C ‡ P ‡ SЃS, Rѕ RЅRѕSЃRѕRІRѕRμ RєSЂRѕRІRѕS, RμS RμRЅRoRμ Sѓ SЂRμR ° ± S'RЅRєR RІRѕR · RЅRμR °RІR ·R ·R ·R ·R ·R ·R ·R ·R ·R ·R ·R ·R ·R ·R ·R ·RѕRѕRѕRѕRѕRѕRѕRѕRѕRѕRѕRѕRѕRѕRѕRѕRѕRѕRѕRѕRѕRѕRѕRѕRѕRѕRѕRѕRѕRѕRѕRѕRѕRѕRѕRѕRѕRѕRѕRѕRѕRѕRѕRѕRѕRѕRѕRѕRѕRѕRѕRѕRѕRѕRѕRѕRѕRѕRѕRѕRѕRѕRѕRѕRѕRѕRѕRѕRѕRѕRѕRѕRRRRRRRRRRRR 68b0f4a9f00423b8e250c6f7a8ae52ab - Причини и третман на назална крв кај деца и возрасни

Наркотични дроги. Реално за постари деца: изложеност на лепак, кокаин ја ослабува мукозната мембрана, лесно се повредува и крвари.

 1. Последиците од повредите. Неправилно залечена фрактура или закривен преграда го зголемува ризикот од крварење.
 1. Болести кои се придружени со отекување на мукозата: САРС, синузитис, грип, синузитис и други.
 2. Неуспеси во механизмите за коагулација на крв. Овие механизми можат да бидат нарушени од различни причини: леукемија, хормонални нарушувања, хемофилија, вишок на витамин Ц, продолжена употреба на лекови кои го намалуваат бројот на тромбоцити.
 3. Хронични заболувања Тие имаат разорно влијание врз имунитетниот систем, врз коагулабилноста и васкуларниот тонус, детето е често болно, а мукозната мембрана е ранлива.
 4. Неоплазми на малиген или бениген тип во носната празнина.
 5. Вродени нарушувања на структурата на носот и васкуларната структура. Овие вклучуваат конгенитална искривување на септумот, вазодилатација.
 6. Хипертонична болест. Остриот скок на притисок предизвикува руптура на васкуларниот wallид.

Исто така, крварењето се јавува при ментална или физичка исцрпеност, мигрена, недостаток на витамин, стресни ситуации.

Како да се запре крвта? Со крварење од носот:

 1. уверете го детето ако е исплашено;
 2. поставете го така што главата е исправена;
 3. спуштете ја главата малку надолу и ставете сад за крв;
 4. одвртете ги горните копчиња и отстранете сè што може да го наруши дишењето (ѓердан, вратоврска);
 5. нанесете нешто ладно на носот (влажно марамче, мраз);
 6. побарајте да ги држите крилјата на ноздрите со врвовите на прстите (или направете го тоа сами) и почекајте десет минути;
 7. ако овој метод не помогна за одреденото време, треба да воведете памучна волна навлажнета со 3% хидроген пероксид во носната празнина (може да се замени со капки за нос со вазоконстрикторно дејство).

Д-р Комаровски за тоа зошто крвари носот на детето

Многу родители доживеале крварење од носот кај своите деца, но не секој знае зошто во текот на детството често тече крварење од носот и како да се справат со овој проблем. Ајде да го дознаеме мислењето на д-р Комаровски и неговите совети за родители со крварење од носот кај деца.

Добро познат педијатар ги нарекува анатомските карактеристики на структурата на носната лигавица како главна причина за чести крварења кај децата. Токму тие предизвикуваат појава на чести крварења кај некои деца и отсуство на ваков проблем кај други бебиња. Меѓу најчестите активирачки фактори, Комаровски повикува на сув воздух во просторијата во која се наоѓа детето.

 • Според популарен лекар, поради сувиот воздух, слузот во носот на детето се суши и формира кори, а кога детето ќе ги земе, се отвора крварење.
 • Во овој случај, нагласува Комаровски, станува збор за крварење што не е предизвикано од траума (пад, шок), кога е очигледна причината за испуштање крв од носот на бебето. Премногу сувиот воздух предизвикува крварење што се појавува одеднаш, без очигледна причина.
 • Зголеменото производство на слуз во носот на бебето е предизвикано од вирусна инфекција, изложеност на алерген или бактерија, а сушењето на слуз може да биде предизвикано не само од сув воздух во просторијата, туку и од земање на одредени лекови (вазоконстриктивни, антиинфламаторни, антихистаминици, итн.), продолжено зголемување на телесната температура, вдишување на контаминиран воздух.

Самото крварење може да започне не само при берење на носот, туку и при кивање, за време на прошетка, за време на вдишување или за време на спиењето - во сите случаи кога се зголемува притисокот врз носната преграда.

53fa5165871e95376277d1a9209b331b - Причини и третман на назална крв кај деца и возрасни

Сепак, причината за појава на крв од носот на дете може да биде многу посериозна, сепак, како што забележува Комаровски, проблемите со коагулација на крв, црн дроб, крвен притисок и други сериозни болести никогаш нема да се манифестираат само со крварење од носот. Ако бебето има такво заболување, тој ќе има и други симптоми, на пример, осип на кожата, чести модринки, главоболки или вртоглавица.

Кога детето започнува крварење од носот, Комаровски препорачува да постапува како што следува:

 1. Поставете го бебето со телото навалено напред. Главата на детето треба да биде исправена или малку наклонета напред.
 2. Ноздрите на детето треба да се исцедат со прсти и да се држат околу 10 минути. Мама може да го компресира носот или самото дете. Додека чекате, детето треба да дише преку устата.

Според популарен лекар, дијаметарот на садот што е оштетен првенствено влијае на стапката на прекин на протокот на крв. Исто така, времетраењето на крварењето ќе се утврди според состојбата на системот за коагулација на крв и употребата на одредени лекови. Во повеќето случаи, десет минути ќе бидат доволни за да се запре нормалното крварење од носот.

 • За да се забрза запирањето на крварењето, популарен лекар препорачува настинка, но само ако детето може самостојно да го стисне носот (додека мама трча во кујната за нешто ладно).
 • Комаровски советува да се нанесува мраз со прицврстување на мостот на носот.
 • Може да му дадете сладолед или ладен пијалок на вашето дете преку цевка, бидејќи студот во усната шуплина помага и побрзо да се запре крварењето во носот.

Покрај тоа, така што 10 минути чекање додека крвта не престане да тече, да станат премногу долги за детето, родителите можат да го забавуваат со нешто, на пример, да вклучат цртан филм за детето, да му прочитаат на бебето или да му раскажат приказна.

Главните грешки на родителите во помагањето на дете со крварење од носот е добро познат педијатар кој повикува:

 1. Фрлање на главата на бебето назад. Со оваа акција, крвта ќе се исцеди во грлото, па затоа ќе биде тешко да се разбере колку е сериозно оштетувањето на садовите, кога ќе престане крварењето и дали воопшто ќе заврши. Покрај тоа, течечката крв може да предизвика замолен рефлекс.
 2. Вовед во носните пасуси на памучни брисеви. По вадењето памук од носот, кората формирана на местото на оштетување на крвните садови се отстранува, што предизвикува повторено крварење.
 3. Ставање на детето во кревет. Комаровски ги фокусира родителите на фактот дека дете со крварење од носот не треба да биде во хоризонтална положба.
 4. Ослободете ги ноздрите на бебето порано, проверувајќи дали сè уште тече крв. Ова само ќе се меша со прекин на крварењето.

053a77c3b5c25a4cc9164e24a0855857 - Причини и третман на назална крв кај деца и возрасни

Исто така, детето за време на крварење не треба:

 • Издувај го носот
 • Кашлица
 • Зборувај
 • Проголта крв.
 • Активно се движи.

Ако поминале 10 минути, мајката ги ослободила ноздрите, а крварењето сè уште трае, сите постапки треба да се повторуваат уште 10 минути. Ако дваесет минути по почетокот на крварењето од носот не престане, детето треба да биде прикажано на лекар.

Комаровски, исто така, советува да не двоумете се да побарате медицинска помош ако:

 • Крвта кај дете се ослободува веднаш од две ноздри.
 • Детето сè уште имаше крварење од друг дел од телото, на пример, од увото.
 • Крварењето од носот се повторува многу често.

На следното видео, лекарот дава детални препораки за помагање при крварење од носот кај дете, а исто така зборува за честите грешки на родителите во такви ситуации.

Во сите овие случаи, познат педијатар советува да ги стисне ноздрите и да повика брза помош, или да го стави детето во автомобил со цел брзо да го однесе во медицинска установа.

Така што детето нема чести крварења од носот од нетрауматска природа, Комаровски препорачува:

 • Навлажнете го воздухот и извадете ги акумулаторите за прашина од просторијата за да не се исуши слузот во носот.
 • Дајте му на вашето дете многу да пие.
 • Ако бебето веќе имало крварење од носот, не користете лекови кои можат да ја исушат мукозната мембрана во третманот.
 • Не дозволувајте детето да го избере носот.
 • Навлажнете ја мукозата со солен раствор или мрсни раствори на витамини Е и А.
 • Редовно правете крвен тест.
 • Не дозволувајте детето да се напрега една недела по крварење од носот.

Причини: Зошто детето има крварење од носот?

Крв од носот - причините за детето не се секогаш очигледни. За правилен третман, важно е правилно да се утврди зошто се појавило крварење. Веројатните фактори можат да се поделат на локални и глобални.

Локално (ефект директно на капиларите):

 • анатомски карактеристики;
 • искривување на преградата на носот, како резултат на што садовите се нерамномерно проширени и ранливи;
 • механичко оштетување со различна тежина;
 • неодамнешна операција во назофаринксот;
 • сушење на носната лигавица поради сув воздух или зголемување на температурата кај детето;
 • остар скок на атмосферскиот притисок (во авион, во планина, под вода);
 • остра промена во климатските услови;
 • изложеност на температура (прегревање, хипотермија, сончаница);
 • ринитис од какво било потекло (едем и слабеење на мембраната);
 • честа изложеност на лекови (спрејови, капки);
 • земање одредени лекови (вазоконстрикторни, антихистаминици, нестероидни антиинфламаторни);
 • лут плач или кашлање;
 • интензивно физичко преоптоварување;
 • општа преголема работа.

Глобална (патолошки состојби на телото, чиј еден од знаците е епистакса):

 • недостаток на витамин, предизвикувајќи кршливост на капиларите;
 • висок крвен притисок;
 • високо ниво на интракранијален притисок;
 • патологија на крв;
 • васкуларни нарушувања;
 • тумори на назофаринксот и главата;
 • проблеми со кардиоваскуларниот систем;
 • неправилно функционирање на бубрезите и црниот дроб;
 • крварење на внатрешните органи;
  krov iz nosa prichiny u rebenka 2 - Причини и третман на назална крв кај деца и возрасни
 • хормонална инсуфициенција.

Понекогаш утврдувањето на специфичната причина за епистакса е едноставно. Но, понекогаш може да биде потребен долг преглед со употреба на современи дијагностички алатки.

Ако има крв од носот на дете, причините можат да бидат доста разновидни. Најчестата патологија се дијагностицира со:

 • Повреда на органот. Кај децата, најчесто се забележува крварење од оваа причина. Децата сакаат да си играат со разни лесни предмети кои случајно предизвикуваат повреди. Најчесто, крвта од носот кај дете од 3 години се забележува токму поради оваа причина. Таква повреда може да се појави кај деца ако тие често го земаат носот.
 • ОРЛ болести. Патолошкиот процес е придружен со чест течење на носот. На 1 година, крварење може да се појави со настинки, што се објаснува со нецелосен имунитет. Ако децата често добиваат исцедок од носот, ова предизвикува оштетување на воспалените садови и крварење.
 • Употреба на назални лекови. Појавата на крв од носот кај дете од 2 години и постара е забележана при употреба на вазоконстрикторни лекови. Тие се препорачуваат за ублажување на симптомите на настинка. Ако се користат подолг период, тогаш понекогаш ова доведува до патологија, особено кај доенчиња.
 • Тампонада на носната празнина. Тоа е сериозна причина за крварење од носот кај деца на возраст од 6 години. Ако бебето често има крв од носот, тогаш тие инсталираат тампони кои можат да ја повредат мукозната мембрана, што ќе ја влоши ситуацијата.
 • Изложеност на надворешни фактори. Ако бебето има 4 години, сувиот воздух постојано делува на носната празнина, тогаш мукозните мембрани се сушат. Ова значи дека е лесно да се повреди.

Други причини може да предизвикаат крварење од носот на 10-годишна возраст. Изложени на ризик се деца од пет години кои страдаат од хепатитис. Исто така, овој симптом е забележан кај анемија и леукемија.

Крварењето може да се дијагностицира кога се изложени на различни предизвикувачки фактори. Затоа родителите треба да внимаваат на своето дете.

Најопасните услови се кога крвта тече од носот ноќе. Постои патологија кога се изложени на најнеочекуваните фактори. Кога има крв во носот на дете, може да има причина за алергиска реакција, интракранијален притисок. Исто така, крвта може да тече со неконтролирана употреба на капки со вазоконстрикторно дејство.

Ако крварењето постојано се забележува наутро, тогаш ова укажува на присуство на полипи. Исто така, оваа состојба е забележана со хронична физичка или емоционална преголема работа на бебето. За опасноста сведочи и фактот дека крвта се излачува заедно со слузта. Ова укажува на појава на компликации на ОРЛ органите.

Ако детето често има крв од носот, тогаш ова може да доведе до развој на компликации. Со голема загуба на крв, бебето честопати ја губи свеста. Со епистакса, кај децата често се дијагностицира гадење и повраќање.

Ова се должи на крвта што тече низ задниот дел на грлото во дигестивниот систем. Неправилното обезбедување на прва помош доведува до влегување на крв во назолакрималниот канал. Затоа тече низ отворите на окото.

Крварењето може да доведе до сериозни компликации, што бара навремено обезбедување на прва помош на бебето.

Detonic - уникатен лек кој помага во борбата против хипертензијата во сите фази од нејзиниот развој.

Detonic за нормализација на притисокот

Сложениот ефект на растителните компоненти на лекот Detonic на theидовите на крвните садови и автономниот нервен систем придонесуваат за брзо намалување на крвниот притисок. Покрај тоа, оваа дрога спречува развој на атеросклероза, благодарение на уникатните компоненти кои се вклучени во синтезата на лецитин, аминокиселина која го регулира метаболизмот на холестерол и спречува формирање на атеросклеротични плаки.

Detonic не зависност и синдром на повлекување, бидејќи сите компоненти на производот се природни.

Детални информации за Detonic се наоѓа на страницата на производителот www.detonicnd.com.

Карактеристики на третманот

Ако детето крвари од носот, тогаш само лекарот ќе утврди што да прави. Со едно крварење, не е потребно да се спроведе специфичен третман. Во ретки случаи, се врши каутеризација на крвните садови во носот. Со систематско крварење, се препорачува назначување на терапија. Во овој случај, се утврдува причината, како и индивидуалните карактеристики кај децата.

Прво a>09d98cd7a3f7bc5b454e142e743975e9 - Причини и третман на назална крв кај деца и возрасни

Ако детето тече крв од носот, тогаш тој мора итно да обезбеди прва помош. За да престанете со крварење, мора да извршите одредени активности:

 • Детето треба да седне на стол и да ја навали главата напред.
 • Препорачливо е да се затвори ноздрата или двете ноздри со рацете и да се нанесе компрес на мостот на носот.
 • По 5 минути, во ноздрите се воведуваат брисеви со газа, кои се претходно натопени во раствор со вазоконстрикторно дејство - Виброцил, Нафтизин.
 • По 5 минути поминати, треба да ги отстраните тампоните и да ги обработите мукозните мембрани. Во овој случај, се користи маст со вазелин или неомицин. Со нивна помош, забрзувањето на мукозните мембрани е забрзано.

Храна која го зголемува холестеролот во крвта

Првата помош за крварење од носот треба да се спроведе без да успее, што ќе ја елиминира можноста од компликации.

Доенчињата исто така може да имаат крварење од носот. Во овој случај, алгоритмот на дејства при прва помош се менува. Бебето мора да биде ослободено од стискање облека, што ќе овозможи пристап до кислород.

Следно, треба да го земете во раце додека стои. Носот мора да се притисне малку и да се држат прстите 10 минути. Претерувањето во овој случај не е потребно, бидејќи тоа може да доведе до оштетување.

За време на периодот на прва помош, треба да бидете сигурни дека бебето дише преку устата. Можете исто така да закачите крпа на носот, што е претходно навлажнето во ладна вода. Крвта што истекува се отстранува со стерилно бришење.

Што не може да се направи?

Кога крвта почнува да тече од носот на детето, родителите во паника се обидуваат да му помогнат и да направат грешки.

Строго е забрането да го положувате детето на кревет и, особено, да ги кревате нозете, бидејќи тоа ќе доведе до зголемена загуба на крв.

Навалување на главата назад е исто така забрането, бидејќи тоа ќе доведе до зголемен одлив на крв и зголемени секрети. Исто така може да доведе до грчеви и повраќање.

c2d589192cc07706a7a9fed7e7d815c6 - Причини и третман на назална крв кај деца и возрасни

По укажаната прва помош, забрането е да се дава храна или пијалок на детето, особено кога е топло, бидејќи тоа ќе ги прошири крвните садови и ќе доведе до повторено крварење. Физичката активност по крварење е контраиндицирана за детето, бидејќи тоа може да доведе до релапс.

Ако крвта постојано тече од носот, тогаш ова бара употреба на одредени лекови. Со цел да се намали кревкоста и пропустливоста на капиларите, употребата на:

Како да се исчисти крвта во телото

Со цел да се забрза запирањето на крварењето, се врши употреба на Dietion или Vikasol. Исто така, на пациентот се препорачува интравенска администрација на аминокапроична киселина, калциум хлорид. Ако се појави патологија во однос на позадината на повредите, се препорачува да се земе Контрикал или Трасилол.

Често, за да се елиминира крварењето, се користи традиционална медицина, која се карактеризира не само со пристапност, туку и со безбедност. За да се подобри коагулабилноста на крвта, се препорачува да се земаат чаеви кои се подготвуваат врз основа на морето, камилица и хлебните.

6e8822d309f33513d4c36f85b2afe5a6 - Причини и третман на назална крв кај деца и возрасни

Ако крварењето се случува постојано, тогаш тој треба да јаде парче лист од алое наутро. Доколку стане неопходно брзо да се запре крварењето, навлажнете ја тампоната со газа во сок од растенија како што е хлебните или копривата и ставете ја во ноздрите 5 минути.

Повеќето родители се прашуваат: кога е потребно да се консултираат со специјалист? Откако бебето ќе престане да крвари од носот, потребно е да побарате помош од лекар. Специјалистот ќе ја утврди причината за патологијата, а исто така пропишува ефикасен третман. доколку е потребно, лекар од ОРЛ ќе го испрати бебето на понатамошно испитување.

Превенција

Со цел да се избегне појава на крварење од носот кај деца, потребно е навремено да се спречи тоа. Во овој случај, потребно е не само да се следи здравјето на бебето, туку и да се придржуваме до одредени правила:

 • Собата на бебето треба редовно да се проветрува. Во грејната сезона, неопходна е редовна вентилација на просторијата.
 • Со цел да се зајакне имунитетниот систем на бебето, тој треба да зема витамински и минерални комплекси во есен и пролет.
 • Неопходно е да се обезбеди правилна исхрана на детето. тој се препорачува да консумираат агруми, зеленчук, риба, млечни производи.

Крварењето кај децата може да се појави од различни причини. Кога ќе се појави, родителите мора да му дадат прва помош на бебето и да се консултираат со лекар. Само специјалист по соодветни дијагностички мерки може да ја утврди причината за патологијата и да развие режим на третман насочен кон негово елиминирање.

Многу родители се соочуваат со ситуација кога детето често има крварење од носот. Во многу случаи, оваа состојба се должи на анатомски карактеристики. Под тенка мукозна мембрана на синусите има голем број мали крвни садови кои лесно се оштетуваат.

Епистакса кај деца (епистакса) е прилично честа појава. Децата, по својата природа, се многу подвижни и curубопитни, опасноста да се здобијат со полесни повреди е неколку пати поголема од онаа на возрасните. Но, редовното крварење може да биде првиот знак за сериозни патологии кои бараат лекар и навремено лекување.

Зошто е опасно крварењето?

Еднократно крварење како резултат на лесна локална повреда обично се толерира лесно и без последици. Но, треба да се разликува „опасно“ крварење - ова е она што во медицината се нарекува епистакса предизвикана од сериозна патологија. Ова е периодичен феномен што се јавува без очигледна причина.

Со интензивно крварење, без оглед на нејзината причина, бебето губи голема количина на крв. Губењето на крвта е сè поопасно, колку е помало детето: за бебе, загуба од 50 ml е еквивалентна на загуба од 1 литар кај возрасен пациент.

Крварење од нос кај доенчиња

Кај доенчињата, носните области и пасусите не се целосно формирани. Формирањето на внатрешните школки на излив, кои се многу нежни и ранливи во повој, е исто така нецелосно. Тие имаат голема концентрација на капилари испорачани од каротидната артерија. Theидовите на капиларите лесно се повредуваат поради нивната кршливост, предизвикувајќи појава на светло-црвена крв од носот.

Најчеста причина за повреда е неволно оштетување на мукозата на ноктите на бебето. Сè уште не го координира движењето на рачките и може да го гребе носот ако случајно замавне. За да го избегнете ова, треба да ја следите должината на ноктите. Добар излез е употребата на белезници за новороденчиња.

Причината за повредата може да биде и чистење со памук, што е премногу големо и тешко за носот на бебето. Покрај тоа, постои опасност не само да се предизвика повреда, туку и да се остават парчиња ексфолирана памучна волна во носот.

Експертите советуваат да не се претерува со чистење, телото на здраво бебе се справува себе си. Потребно е да се грижи за навлажнување во расадникот, така што нежната мукозна мембрана не се исуши. И ако е потребно, за да го исчистите назалниот премин, треба да користите тенок турникет направен од памучна волна навлажнета со течен парафин.

Носот на крвта на тинејџерот

Крв од носот - причините за тинејџерско дете за неговиот изглед се поврзани со интензивно преструктуирање на телото. Адолесценцијата е комплексна и во психолошка и во физиолошка смисла. Во периодот на хормонално формирање, епистакса е чест проблем.

 • воспоставување на хормонална позадина, што доведува до стеснување на крвните садови и зголемување на притисокот;
 • формирање на менструален циклус, предизвикувајќи наплив на крв за време на менструацијата, премногу силен за капиларите на носот;
 • разлики во артерискиот и интракранијалниот притисок карактеристични за адолесцентите;
 • слабеење на васкуларниот систем, предизвикувајќи реакција на секаков вид на стрес: физички, емоционален, надворешен (сонце, сувост, топлина).

Епистакса во адолесценцијата може да биде сериозен проблем за кој е потребен специјалист. Кај повеќето адолесценти, крварењето престанува на крајот на пубертетот.

Со кој лекар треба да се консултирам за често крварење?

Во случај на чести рецидиви на крварење од носот без очигледни причини, потребно е да се контактира педијатриски терапевт. Ако било која патологија е причина за епитакса, може да биде потребна помош од други специјалисти.

ДијагнозаСпецијализација на докторМетоди на испитување
првична инспекцијапедијатармедицинска историја, мерење на притисок, комплетна крвна слика
хипертензијаследење на крвниот притисок
авитаминозанадворешни знаци, тест на крвта
патологија на носототоларингологХ-зраци, МНР
алергијаалергологтестови за алергени, крвни тестови
високо ниво на интракранијален притисокневрологМНР скенирање на дно
срцеви проблемиcardiolогистЕКГ, Холтер и ултразвук на срцето
патологија на бубрезитенефрологопшта анализа на урина, според Нечипоренко, ултразвук
патологија на црниот дробхепатолог (гастроентеролог)биохемиски тест на крвта, ултразвук
хормонални нарушувањаендокринологхормонална анализа
патологија на крвхематологбиохемиски тест на крвта, тест за коагулација
леукемијахематолог-онкологбиохемиски тест на крвта, пункција на коскена срцевина

Ако причината за епистакса е сериозна повреда, консултирајте се со трауматолог. Само лекар може точно да го утврди степенот на оштетување и можните последици. Доколку е потребно, ќе се препишат рентген на нос или МНР.

Крв од носот со недостаток на витамини

Крв од носот - причините за детето за неа можат да бидат различни, вклучувајќи недостаток на витамин. За телото на растечкото дете, исхраната е неопходна, обезбедувајќи градежен материјал за раст. Недостаток на исхрана на важни компоненти доведува до развој на болести.

Епистакса може да резултира од недостаток на витамини (недостаток на витамини), особено Ц, К, П:

 • витамин Ц (аскорбинска киселина). Неговата главна улога е катализатор во метаболизмот. Неговиот недостаток предизвикува прекин на производството на колаген, дегенерација на сврзните ткива, ослабување и зголемена кршливост на капиларите;
 • витамин К Ова е група на хемиски соединенија со слични својства и ист ефект (К1, К2, К3). Токму овој витамин е одговорен за коагулацијата, односно за коагулабилноста на крвта. Под негово влијание, црниот дроб синтетизира протромбин, кој е најважната компонента на системот за коагулација;
 • витамин П Ова е цела класа на биофлавоноидни супстанции, кои се нарекуваат „фактор на пропустливост на капиларите“. Тие ги зајакнуваат wallsидовите на крвните садови, ја намалуваат нивната пропустливост. Знак за недостаток на витамин е мала модринка на телото на детето. Оваа група на витамини не се произведува од телото, нивниот недостаток може да се покрие само со внесувањето храна.

Не само што недостаток на витамини е опасен, туку и хиповитаминоза - нерамнотежа на витамини во телото. На пример, витамините Ц и П оптимално се апсорбираат од телото во сооднос од 2: 1. Во отсуство на витамин П, аскорбинската киселина воопшто не се апсорбира. Нерамнотежата може да се активира не само со неправилна исхрана, туку и со земање лекови, труење и други причини.

Во хроничен ринитис

Хроничен ринитис е почест кај адолесцентите отколку кај бебињата. Ова е хроничен воспалителен процес во носната лигавица.

 • кориза;
 • тешкотии при дишење во носот;
 • влошување на чувството за мирис;
 • назална конгестија;
 • иритација и чешање во носот;
 • бледило

Нејзината состојба се влошува и честата употреба на настинки. Капиларите лоцирани на површината стануваат многу ранливи и пукаат дури и со помали оптоварувања - кивање, физички напор, мала траума, зголемен притисок.

Со леукемија

Честото крварење може да биде симптом на леукемија (ака леукемија, крварење или рак на крв). Ова е опасна болест која бара долг и тежок третман, вклучително и хемотерапија. Коскената срцевина, лимфниот систем и крвта се засегнати. Со леукемија, крвните клетки не можат целосно да ги извршуваат своите функции.

Патологијата влијае на крвните садови, значително ја намалува нивната пропустливост, па дури и ги претвора во крво-формирачки. Ова доведува до крварење од носот, гастроинтестиналниот тракт и матката. Епистакса може да се појави од една ноздра или од две.

Со болест Верлхоф

Werlhof-ова болест е сериозно заболување на крвта во кое тромбоцитите имаат зголемена способност да се лепат заедно и да формираат згрутчување на крвта. Во овој случај, малите капилари се затнати.

Крв може да се појави во урината, хемоптиза. Точните причини за болеста сè уште не се утврдени. Werlhof-ова болест може да се појави на која било возраст, вклучително и рано. Крварењето со оваа болест е опасно за нејзиниот интензитет. Голема загуба на крв доведува до развој на анемија.

Со хемофилија

Крв од носот - причините кај детето можат да бидат наследни ако тоа е знак на хемофилија. Оваа патологија е наследена по машката линија. Оваа болест се карактеризира со значително забавување на коагулабилноста на крвта како резултат на дефект во производството на тромбопластин. Тромбопластинот е надворешен фактор на коагулација кој започнува да дејствува кога се нарушува интегритетот на ткивото.

Тромбот создаден под негово влијание ја „запечатува“ штетата. Со хемофилија, формирањето на тромбопластин е нарушено, крвта коагулира многу побавно отколку во здраво тело. Ништо не го спречува да тече, што доведува до опасна загуба на крв, дури и смрт. Пациентот има чести крварења во внатрешните органи, зглобовите, мускулите.

Континуирано назално и гастроинтестинално крварење може да резултира со многу мало оштетување. Пациентите имаат потреба од постојан внес на лекови кои ја заменуваат крвта.

Со зголемен интракранијален притисок

Зголемувањето на интракранијалниот притисок е многу алармантен симптом. Ако не се консултирате со лекар на време, тогаш оваа состојба може да резултира со крварење во мозокот. Еден од неговите симптоми е епистакса, вклучително и ноќна. Но, во овој случај, умереното крварење е корисно за целокупната благосостојба.

krov iz nosa prichiny u rebenka 10 - Причини и третман на назална крв кај деца и возрасниКрв од носот. Причини за дете може да бидат опфатени со висок крвен притисок.

Токму зголемениот крвен притисок на wallsидовите на капиларите доведува до прекин на садовите. За да предизвикате крварење, доволно е мало дополнително оптоварување - на пример, кивање.

Со формирање на тумор

Васкуларни оштетувања и спонтано крварење може да предизвикаат тумори од разни видови. Бенигна ангиофиброма на назофаринксот е случајна врска на садови со различна големина, кои се хранат од каротидната артерија. Се јавува главно кај момчиња.

Спротивно на тоа, хемангиомот е почест кај девојчињата. Овие формации на капиларите може да се лоцираат надвор и внатре во носот. Хемангиомот се формира при раѓање. Оваа васкуларна топка последователно може да расте.

Таквите патологии бараат хируршка интервенција, бидејќи нивниот раст може да доведе не само до непријатност, туку и сериозни здравствени последици, до згрутчување на крвта и труење на крвта. Ова може да биде хируршка операција, каутеризација со течен азот, отстранување со ласерски зрак.

Страв од височина и крварење од носот

Епистакса може да биде предизвикана од кислородно гладување. Се појавува на планините или кога летате на бесен едрилица - на голема надморска височина, каде што воздухот е редок. Родителите треба да го земат предвид ова при планирање на планинарење и други слични активности.

Првите знаци може да се појават веќе на надморска височина од околу 2 км. Кислородно гладување, зголемен крвен притисок, намалена васкуларна сила може да доведе до умерена епистакса во средната фаза на планинско заболување.

Тешката фаза се карактеризира со сериозно влошување на здравјето:

 • крварење: назален, гастричен, белодробен;
 • треска;
 • тахикардија;
 • респираторна инсуфициенција;
 • слабост

0f5ae648583d7c9fd7d5ce02c844c389 - Причини и третман на назална крв кај деца и возрасни

Неопходно е да се земат предвид ваквите последици при планирање на планински патувања со дете.

Крв од носот поради механичка повреда

Крвта од носот на детето често се појавува поради механичко оштетување. Активноста на децата често доведува до повреди. Мала модринка, придружена со кратко крварење, може да не предизвика загриженост.

Сериозна повреда, со можна фрактура на носот, бара задолжителна посета на лекар. Како по правило, со влијанието на таквата сила, мозокот исто така страда, што бара дополнително испитување. Фрактурата треба да ја испита трауматолог, бидејќи само лекарот може да ја процени сериозноста на повредата и нејзините можни последици.

Подобро е да му се обезбеди на лекарот екстракција на предметот, бидејќи несоодветните обиди можат да го турнат трауматскиот предмет уште подлабоко. Причината за повредата може да биде медицински процедури поврзани со воведување на инструменти во синусите на носот (пункција, аденотомија, ендоскопија и други студии).

Tatyana Jakowenko

Главен уредник на Detonic онлајн магазин, cardiolогист Јаковенко-Плахотнаја Татјана. Автор на повеќе од 950 научни статии, вклучително и во странски медицински списанија. Тој работел како cardiolогист во клиничка болница повеќе од 12 години. Тој е сопственик на современи методи за дијагностицирање и лекување на кардиоваскуларни заболувања и ги спроведува во неговите професионални активности. На пример, тој користи методи на реанимација на срцето, декодирање на ЕКГ, функционални тестови, циклична ергометрија и многу добро ја познава ехокардиографијата.

Веќе 10 години е активен учесник во бројни медицински симпозиуми и работилници за лекари - семејства, терапевти и cardiolогисти. Тој има многу публикации за здрав начин на живот, дијагноза и третман на срцеви и васкуларни заболувања.

Тој редовно ги следи новите публикации на европски и американски cardiology списанија, пишува научни статии, подготвува извештаи на научни конференции и учествува на европски cardiolконгреси на оги.

Detonic