Причини и симптоми на третман на акутен ендокардитис

Главните причини за ендокардитис се:

 • Инфекција - бактерии (стрептококи (особено Streptococcus viridans, во 80% од случаите), стафилококи, ентерококи, E. coli, Pseudomonas aeruginosa), габи, во ретки случаи, вируси и протозои;
 • Бактериемија - присуство на бактерии во крвта;
 • Ендокардијално оштетување - повреди, хируршки третман на срцето;
 • Алергиска реакција;
 • Интоксикација на телото (на пример, со уремија);
 • Присуство на вештачки срцеви залистоци, траума на миокардните валвули;
 • Разни болести - миокардитис, перикардитис, сифилис, туберкулоза, бруцелоза, ХИВ инфекција, акутни респираторни инфекции, алергии, фурункулоза, остеомиелитис, кариес;
 • Намалена реактивност на имунолошкиот систем - обично се развива како резултат на зависност од алкохол или дрога, постојан стрес, хипотермија, неконтролирана употреба на одредени лекови, хиповитаминоза, присуство на хронични болести.

Според лекарите кои дијагностицираат ендокардитис, причините за болеста се разновидни. Покрај тоа, природата на патолошките фактори варира во зависност од видот на инфективниот ендокардитис. Главната повреда, која често делува како активирач за развој на патологија, е оштетување на ендокардијалот од турбулентен проток на крв кај вродени и стекнати срцеви мани.

Како патолошки фактор кај примарниот инфективен ендокардит, дејствуваат бактериите и микроорганизмите. Со масивна бактериемија, тие се населуваат на површината на срцевите залистоци, што доведува до развој на болеста. Овие промени повлекуваат инфилтрација од клеточните елементи, таложење на фибрин според типот на брадавици или полипи - полипозен улцеративен ендокардитис.

Во повеќето случаи, адхезијата на микробите на површината на ендокардот се промовира со претходни лезии на срцето, претходни операции на срцето.

Следниве видови на бактерии дејствуваат како патогени:

Секундарните форми се развиваат врз основа на постојните лезии на срцето. Така, инфективниот ендокардитис на митралната валвула е последица на присуството на пролапс со неговата изразена инсуфициенција. Меѓу другите можни причини за секундарен ендокардитис:

 • хипертрофична кардиомиопатија;
 • срцеви мани (коарктација на аортата);
 • намалени имунолошки сили на телото;
 • продолжена употреба на централни венски катетри;
 • присуство на интракардијални електроди.

Разновидни фактори можат да предизвикаат заразен ендокардитис. Нивното препознавање гарантира позитивен ефект од третманот. Главните причини за воспалителниот процес во ендокардот се:

 • болест на сврзното ткиво од дифузна природа;
 • траума;
 • алергии
 • труење со хемикалии;
 • инфекција.

Мали јата бактерии може да се формираат на местото на инфекцијата. Овие бактериски акумулации можат да го блокираат протокот на крв и да го ограничат протокот на крв во срцето. Срцето, кое игра улога на пумпа во телото, вози и дистрибуира крв низ целото тело.

Како резултат, нарушувањата на циркулацијата може сериозно да влијаат на функционирањето на другите органи, што ќе доведе до нивно откажување.

Микроорганизмите кои предизвикуваат ендокардитис произлегуваат од местата на инфекција, на пример:

 • апсцеси на кожата;
 • за време на централна или периферна венска катетеризација;
 • мочен канал;
 • рани, исеченици;
 • усната празнина.

Особено кај возрасни предиспонирани лица, ендокардитисот е секундарен во однос на инвазивните стоматолошки, медицински или хируршки процедури.

Во 90% од случаите, вклучените бактерии се стафилококи и стрептококи, додека 10% се ентеробактерии, грам-негативни бактерии и микроорганизми од групата ХАЦЕК.

На ниво на вентил, микроорганизмите ја формираат таканаречената „вегетација“ на заразни јадра, кои се обложени со фибрин и тромбоцити, што им овозможува на бактериите да се заштитат од имунолошкиот систем и од антибиотици.

Од оваа вегетација (вегетација), габичните емболии потоа можат да се одделат и да предизвикаат далечни компликации во разни органи (кожа, очи, бубрези, бели дробови и сл.).

Ендокардитисот е релативно ретка болест кај здрави субјекти (луѓе), сепак, ризикот е доста висок кај специфични субјекти (особено кај мажите) во присуство на следниве фактори на ризик:

 • вродени срцеви мани (атријален дефект, интервентрикуларен дефект, артериозус на отворен канал);
 • присуство на вештачки вентили или други интракардијални уреди (на пример, пејсмејкери);
 • валвуларна патологија (пролапс, стеноза, инсуфициенција);
 • присуство на централни или периферни венски катетри;
 • имунокомпромитирани субјекти (т.е. лица со слаб имунолошки систем);
 • наркомани кои инјектираат дрога;
 • сепса (генерализирана системска инфекција со присуство на патогени во крвта).

Detonic - уникатен лек кој помага во борбата против хипертензијата во сите фази од нејзиниот развој.

Detonic за нормализација на притисокот

Сложениот ефект на растителните компоненти на лекот Detonic на theидовите на крвните садови и автономниот нервен систем придонесуваат за брзо намалување на крвниот притисок. Покрај тоа, оваа дрога спречува развој на атеросклероза, благодарение на уникатните компоненти кои се вклучени во синтезата на лецитин, аминокиселина која го регулира метаболизмот на холестерол и спречува формирање на атеросклеротични плаки.

Detonic не зависност и синдром на повлекување, бидејќи сите компоненти на производот се природни.

Детални информации за Detonic се наоѓа на страницата на производителот www.detonicnd.com.

Класификација

Ендокардитисот може да се подели на 3 форми:

 • Субакутен ендокардитис: предавнички се развива и полека напредува неколку месеци. Субакутната форма е првенствено предизвикана од стрептокок вириданс, шуплив стрептокок (присутен во усната шуплина) и стафилокок ауреус. Овој тип на ендокардитис често се развива на патолошки залистоци поради инвазивни стоматолошки или други процедури или по гастроинтестинални или генитоуринарни инфекции.
 • Акутен ендокардитис: многу агресивна форма која брзо се развива во текот на неколку дена. Staphylococcus aureus е најчестиот етиолошки агенс, а неговите компликации можат да бидат доста сериозни и да доведат до смрт.
 • Ендокардитис на протетски залистоци: се јавува кај субјекти кои биле подложени на замена на валвулите (особено на аортна или митрална), како во случај на механички и биолошки протези.

Причини за бактериски ендокардитис

Причините за ендокардитис се поделени во две големи категории, во зависност од многу фактори:

 1. Примарен ендокардитис.
 2. Секундарен ендокардитис.

Болестите од првата група се предизвикани од микробиолошка флора. Врв на популарноста е стрептококусот - многу потценет и опасен противник на здравјето на луѓето. Гонококите стануваат причини за болеста, што исто така може да биде причина за болести како што се сифилис, менингококи, E. coli.

Потоа се формираат вегетации, опасни воспалителни процеси во сврзното ткиво. Во вентилите на срцето се јавува процес, опасно се приближува до главниот мускул на една личност. Опасна карактеристика на ендокардитис е можноста за преместување на вегетациите во кои било органи на телото со крвоток.

Причината може да биде и хируршка интервенција во заболениот орган. При отстранување на забите, шанса за бактериска инфекција - 18-85%. При отстранување на крајниците - шанса за стрептококна инфекција на 100%.

Втората категорија на ендокардитис се формира за време на дифузни процеси на сврзното ткиво. Овие вклучуваат ревматизам и слични човечки болести. Воспалителната реакција е поизразена.

Видови на ендокардитис се многубројни, што сериозно ја комплицира дијагнозата.

Болеста е полиетиолошка. Активирање на инфекција во сврзното ткиво што ги поставува празнината и вентилите на срцето доведува до воспалително-инфективен процес. Патогенот може да биде повеќе од 120 микроорганизми.

Главното место меѓу нив е:

 • стафилококи
 • стрептококи
 • ентерококи
 • хемофилна инфекција
 • ешерихија
 • шигела
 • кандида
 • аспергилус
 • клепсиела и други

Кај најголемиот број на пациенти, Staphylococcus aureus е изолиран како патоген. Кај здраво лице, внатрешните ткива на срцето се имуни на дејството на бактериската флора и не можат да послужат како подлога за нивна колонизација.

Два главни механизми можат да придонесат за инфекција:

 • механичко оштетување на сврзното ткиво во присуство на електроди и катетри во срцето
 • голтање на високо вирулентни соеви кои имаат силни лепливи својства

Болестите на сврзното ткиво се придружени со воспалителен процес и одговор на имунолошкиот систем на телото. Како резултат на ова, имуните комплекси влегуваат во ендокардиумот и се развиваат типични фази на борба против воспалението - производство на ткивен фактор, наслаги на фибрин и тромбоцити. Промената на структурата на ендокардиумот и појавата на хетерогеност на ткивото ја олеснува адхезијата на бактериските патогени кога на кој било начин влегуваат во системската циркулација.

Повреди

Механичкото оштетување на срцевото ткиво резултира во соодветен одговор на имунолошкиот систем и транспорт на протеини вонклеточна матрица до областа на оштетување. Заздравувањето на ткивото е придружено со хетерогеност на сврзното ткиво и зголемена веројатност за инфекција.

Присуството на силна алергиска реакција придонесува за ослободување на голем број биолошки активни супстанции во системската циркулација. Воспалителни медијатори го оштетуваат васкуларниот ендотел, како и срцевото ткиво. Со текот на времето, се јавува хемодинамичко нарушување и се развива воспалителниот процес на ендокардот.

Неинфективниот ендокардит ги намалува заштитните својства на внатрешниот слој на срцето и создава поволни услови за колонизација на бактериите. Одговорот на телото на воспаление доведува до формирање на региони на фибрин-тромбоцит, кои се поподложни на патогени од оригиналното ендокардијално ткиво. Еозинофилниот ендокардит е често изолиран во посебна форма на болеста, но сè уште не е целосно проучен.

Интоксикација

Интоксикација ендокардитис се развива како секундарна незаразна лезија. Во отсуство на соодветен третман, тоа доведува до промена на структурата на ендокардот и подложноста на ткивата на адхезија на патогени. Индоксикација ендокардитис не е независна болест, но делува како последица на други патологии.

Инфекција

Инфекцијата во ендокардијалната празнина придонесува за појава на примарен инфективен ендокардит. Во овој случај, како по правило, едно лице има провокативни фактори кои ја зголемуваат способноста на патогените микроорганизми да се закачуваат на сврзното ткиво.

Infekcionniy endokardit - Причини и симптоми на третман на акутен ендокардитис

На клиничката слика, се забележуваат типични симптоми на сепса, леукоцитоза се јавува во крвта и ESR се зголемува. Предизвикувачки агенси на инфективен ендокардит се егзогени бактерии и токсини кои влегуваат во системската циркулација и стигнуваат до главниот орган.

Класификација на ендокардитис

Инфективен (ака септички или бактериски) ендокардитис - се развива под влијание на патогена микрофлора.

Акутен бактериски ендокардитис - се однесува на компликации на општа сепса. Оваа верзија на болеста малку се разликува од субакутната форма, освен што се јавува под влијание на акутна септичка состојба или операција на садови и празнини на срцето или сериозни повреди.

Поакутен тек на овој вид ендокардитис го прави опасен. Најчесто, пациентот веднаш оди во диспанзер и поминува низ циклус на прегледи во текот на неделата.

Комплексноста на третманот е релативно ниска, но раната дијагноза на болеста е премногу важна.

oznob - Причини и симптоми на третман на акутен ендокардитис

Субакутен инфективен ендокардитис е систематски процес кој спаѓа во категоријата инфективни и воспалителни. Се случува имуно кршење, срцевите залистоци се погодени.

Најчесто страдаат двата залистоци, но струи има само во орталот или само во митралните валвули. Болеста се развива бавно. Отсуството на гноен фокус ја влошува можноста за дијагностицирање и откривање на болеста во рана фаза.

Најпопуларниот патоген е грозделен стрептокок, во својата сметка 80% од случаите на болести. Поретко, причина за болеста е Ешерихија коли или Протеус.

Оваа категорија на воспалителни болести на ендокардиумот вклучува: минимални, абактериски, дегенеративни веррукозни и други форми на ендокардитис.

Причините за развој на ендокардитис од овој тип можат да бидат труење и општа слабост на телото.

infekcionnyy endokardit - Причини и симптоми на третман на акутен ендокардитис на болеста

Ревматизмот може да биде причина за ендокардитис, што понатаму доведува до развој на срцеви мани. Воспалителниот процес се протега на сврзното ткиво на вентилите, тетивните акорди, париеталниот ендокард.

Ревматски ендокардитис е поделен на четири посебни типа на болести:

 • Акутна брадавица - таков ендокардитис се карактеризира со оштетување на ендотелијалното ткиво во длабоките слоеви. Името „брадавица“ се должи на карактеристичните сиво-кафеави формации (туберкули - брадавици). Во отсуство на третман, израстоците растат и се обединуваат во групи - акутен полипозен ендокардитис.
 • Рекурентни брадавици - исто како и акутен брадавичен ендокардитис, се појавуваат само формации на вентилите веќе погодени од склероза.
 • Едноставно (дифузно) - се јавува само отекување на ткивото без длабоко оштетување на ендотелот (валвалитис Талалаева). Третманот треба да се започне што е можно поскоро, бидејќи на почетокот на болеста постои голема веројатност за обновување на нормалната структура на ендокардот. Во напредни случаи, тој преминува во фибропластичен тип на ендокардитис.
 • Фибропластика - е последица на која било од горенаведените форми на ендокардитис. Ако болеста оди во оваа форма, тогаш пациентот се соочува со сериозни компликации и постојани патолошки промени во ендокардот.

Ендокардитис лефер

Болеста доведува до задебелување или стеснување на срцевите комори. Многу често, миокардот е под влијание и на воспалителниот процес, што доведува до срцева слабост.

 1. Акутно (некротично) - воспалението се шири на комората и горниот дел на срцевиот мускул. Се формираат цели фокуси на мртви клетки, кои се јавуваат дури и во садовите на внатрешните органи и кожата. Оваа фаза трае околу 1-1,5 месеци.
 2. Тромботичен - е зафатен ендокардот на левата комора, хипертрофија на дел од мускулните влакна, а остатокот напротив атрофии. Се развива склероза.
 3. Фиброза - стеснување на коморите и лузни на тетивните акорди придонесува за развој на срцеви заболувања. Патолошките промени влијаат не само на ендокардот, туку и на соседните садови.

Ендокардитис кај деца

Тоа е ретко. Во 85% од случаите, тоа е инфективен ендокардитис. Симптомите вклучуваат акутна токсикоза, сериозно оштетување на ендокардот и васкуларна опструкција.

Воспалителниот процес влијае на целата внатрешна обвивка на срцето. Во принцип, сликата е слична на симптомите на возрасните, но поради фактот што телото на деца сè уште не е формирано, сè се случува по случаен избор.

За да се препише правилен третман на инфективен ендокардитис, потребно е да се утврди патогенот, да се разбере степенот на оштетување на органите, сериозноста на курсот, присуството на истовремени патологии и други индикатори. За ова, болеста е класифицирана во неколку категории.

Според анатомските карактеристики:

 • Примарна - нова лезија на претходно непогодените срцеви структури
 • Секундарно - инфекцијата се јавува на структури кои веќе се патолошки изменети
 • Ортопедски - инфекцијата се јавува на вештачки вентили

Според клиничката слика:

 • Активен ендокардитис - лесно се дијагностицира и придонесува за клинички симптоми
 • Неактивно - болеста е скриена, знаци на воспаление може да не бидат откриени во лабораториски тестови

Со присуство на компликации:

 • Срцеви компликации
 • Компликации што се појавуваат во други органи - белите дробови, периферните садови, мозокот и други

Исто така, постојат неколку форми на болеста.

Остри

Од почетокот на болеста до тешки клинички манифестации, не поминуваат повеќе од 2 месеци. Патологијата често се развива како компликации на сепса, траума или хируршки интервенции во кардиоваскуларниот систем. Клиничките симптоми со оваа форма се доста изразени, патогенот е многу патоген и го загрозува животот на пациентот.

Субакутен

Од почетокот на болеста до карактеристичната клиничка слика, поминуваат повеќе од 2 месеци. Симптомите не се толку интензивни како во акутната форма. Субакутен ендокардитис е често резултат на нетретирана акутна форма или основна основа cardiological болест.

Останува

Ендокардитисот оди скоро во хронична фаза - воспалението и инфекцијата влијаат на прилично голема површина на срцето. Во овој случај, третманот се спроведува подолго време, а резултатот е тешко да се постигне, бидејќи е доста тешко да се победи патогенот.

Оваа форма се јавува кога пациентот е неодговорен за неговото здравје, во кое тој не оди на лекар долго време или не го заврши пропишаниот режим на лекување. Исто така, ова е можно со продолжена имуносупресивна терапија.

Оваа состојба се карактеризира со симптоми на оштетување на срцевите залистоци. Во првите фази на развој, ревматоидниот ендокардитис не предизвикува никакви сериозни манифестации. Можно е да се утврди точна дијагноза само за време на темелно cardiolлогичко испитување и според резултатите од лабораториските тестови. Формирањето на болеста во доцна фаза доведува до формирање на симптоми на недоволна функција на срцето. Ревматски ендокардитис и неговите знаци почнуваат да влијаат на другите органи и системи.

Болеста честопати е ограничена само на манифестации на срцето. Затоа, пациентите не чувствуваат никакви сериозни манифестации карактеристични за ендокардитис.

Септички ендокардитис е посебна форма на сепса, чија карактеристика е оштетување на срцевите залистоци. Бактерискиот ендокардитис е класифициран според природата на текот или присуството на придружна болест.

Со оглед на природата на развојот на воспалителниот процес, изолиран е акутен, субакутен и продолжен септички ендокардит. Акутната форма трае околу 14 дена, субакутен - 3 месеци, долготраен - им пречи на луѓето со месеци, па дури и со години. Денес, лекарите забележуваат дека акутните форми ги нема, па тие дијагностицираат субакутни и долготрајни. Бактериски ендокардитис, земајќи ја предвид патологијата на позадината, се случува: примарно и секундарно.

gemorragiya v konyunktiv glaz - Причини и симптоми на третман на акутен ендокардитис

Хеморагија во конјуктивалното око

Септички ендокардитис се манифестира во следнава форма:

 • крварење (проток на крв од крвните садови) во конјуктивата на очите;
 • на дланките задебелувањата се формираат во форма на нодули;
 • исцрпеност на прстите;
 • крварење во кожата.

Примарен (инфективен ендокардитис - IE, активен) - болеста е предизвикана од инфекција на ендокардиумот. Обично, воспалението се развива во однос на позадината на бактериемија - бактерии кои циркулираат во крвта, кои се во можност да се придржуваат до клапи на вентилите, поради различни секундарни фактори.

Секундарен (неинфективен ендокардитис) - разни патолошки состојби, особено здравјето на телото, траума, вродени срцеви заболувања, дефект на преграда на срцето, протетика на валвула, итн. Стануваат причина за воспалителниот процес. Често овој тип на патологија е комплициран од инфекција. Во овој поглед, овој вид на болест е поделен на:

 • Ревматски;
 • Алергиски;
 • Интоксикација;
 • Фибропластика со еозинофилија;
 • Тромбоендокардитис;
 • Трауматски (ова вклучува постоперативна).

Акутниот (септички инфективен ендокардитис) е воспалителен процес, кој трае до 2 месеци, се развива во позадина на септички лезии на телото, поради што во ендокардиумот. Се карактеризира со акутен тек и тешки симптоми на воспалителниот процес, придружени со инфективни токсични манифестации со чести гнојни формации, понекогаш се шират на други ткива и органи.

Субакутен ИЕ - континуиран развој на акутната фаза на ИЕ, - последица на продолжениот тек на сепса за 2-6 месеци. Долгорочното изложување на телото на инфекција предизвикува емболија, повторувачка септикемија, промени во функционирањето на имунитетниот систем, поради што се развиваат секундарни болести како што се нефритис, синовитис, васкулитис и полисерозитис. Со соодветни терапевтски мерки, болеста не ја достигнува оваа фаза.

Хроничен IE (продолжен, повторлив) - развој на воспалителниот процес за 6 месеци или повеќе, во кој се намалуваат клиничките манифестации, нема гнојни формации и метастази од нив. Во оваа фаза, преовладуваат имунопатолошките манифестации поврзани со поразот на циркулирачките имуни комплекси (ЦЕЦ). Со појава на провоцирачки фактори, воспалителниот процес ескалира.

Латентна - ретка варијанта на текот на болеста, во која симптомите се толку благи што пациентот оди на лекар за време на фазата на декомпензација на срцевите заболувања.

a importancia que o dentista tem na prevencao da endocardite bacteriana - Причини и симптоми на третман на акутен ендокардитис

Ендокардитис на природни вентили, може да биде:

 • Примарен (дијагностициран во 40-65% од случаите) - поради инфекција на телото и се карактеризира со тешкотии при дијагностицирање, тежок тек и висока смртност;
 • Средно - поради вродена или стекната срцева болест, повреди, хируршки третман на миокардот.

Манифестации на ендокардитис

Симптомите на ендокардитис се појавуваат подеднакво кај сите пациенти во различни фази на болеста. Според нив, не е можно да се препознае причината за болеста, но тие се јавуваат во позадина на недостаток на кислород во ткивата. За да се постави дијагноза, само поплаките на пациентот не се доволни, бидејќи симптомите се многу слични на другите патолошки состојби.

Инфективен ендокардитис ги има следниве манифестации:

 • зголемување на телесната температура
 • морници;
 • зголемено потење;
 • кожни болести;
 • манифестации на очите;
 • болка во мускулите и главата.

Треска

Таков симптом се среќава кај скоро сите луѓе погодени од инфективен ендокардитис. Првично, индикаторите за температура се умерени - 37-37, 5 степени. Неколку дена подоцна тие достигнуваат опасна ознака од 39-40 степени. Оваа состојба се должи на карактеристиките на патогенот.

Многу често, треската е последица на влијанието на специфичните компоненти. Во воспалителниот процес во внатрешната обвивка на човечкиот „мотор“, овие супстанции дејствуваат како патогени витални производи. По продирање во плазмата, тие влијаат на центарот одговорен за терморегулација и предизвикуваат пораст на температурата.

Комплицирана дијагноза е фактот дека мало зголемување на температурниот режим не е придружено со срцеви симптоми. Треската трае 3-4 недели.

Оваа состојба вклучува неволна контракција на мускулното ткиво, манифестирана во форма на треперење или конвулзивна состојба. Студот е карактеристична манифестација на сепса, како резултат на што има движење на бактерии во плазмата и нивно поразување на внатрешните органи. Инфективниот ендокардитис се манифестира во форма на треска во времето на зголемување на телесната температура.

Основната причина за некоја личност која почнува да се поти многу е треска. Ослободувањето на пот придонесува за опаѓање на температурата на жртвата. Со сепса, што предизвикува инфективен ендокардитис, овој симптом ја вознемирува жртвата, обично ноќе.

Кожни болести

Бидејќи штетните агенси од инфективна природа влијаат на срцето со наплив на крв, тогаш повеќето луѓе со ендокардитис можат да откријат оштетување на васкуларните wallsидови. Манифестации на оваа состојба се формирање на мал осип на кожата, црвенило.

Механизмот на формирање на симптоми на окото е сличен на кожата. Тие вклучуваат голем број знаци кои формираат точкасто крварење во пределот на окото. Пациентот може да открие таков знак во себе. Патолошкиот процес се манифестира со црвена пигментација на конјуктивата со мала големина. Можете сами да ги детектирате ако го поместите долниот очен капак надолу.

Кога ги прегледува офталмолог, може да се забележат дамки во Рот. Тие се области на крварење кои влијаат на влакното на окото. Можно е да се идентификуваат само за време на дијагнозата на дното.

Симптомите од овој вид ги посетуваат луѓе кои имаат инфективен ендокардит. Ако некое лице било погодено од друга форма на болест, тогаш тој нема главоболки и болки во мускулите. Причините за ваквите формации се интоксикација на телото предизвикана од размножување на микробите. Често тие се совпаѓаат со првата фаза на зголемување на температурата.

Инфективен ендокардитис - симптоми

Текот на болеста може да се појави со минимални знаци, па дури и без нив, што во голема мера зависи од состојбата на здравјето на луѓето и сериозноста на патолошките фактори вклучени во развојот на ендокардитис.

Општо - слабост, малаксаност, болка, покачена и висока телесна температура (38,5-39,5 ° C), силно трескање, обилно потење, ревматизам, главоболка, болка во мускулите и зглобовите, анорексија, артралгија.

Од кардиоваскуларниот систем - болка во срцето, изразен срцев шум, миокардитис, перикардитис, апсцеси, оштетување на аортата и митралната валвула, декомпензација на срцето, тромбоза, тромбоемболизам, васкулитис, аневризма, зголемена кршливост на крвните садови, мали крварења во мукозните мембрани (конјунктура и итн.).

Од страната на централниот нервен систем - менингитис, цисти, акутна цереброваскуларна несреќа (мозочен удар), психоза.

На дел од кожата - стекнување од страна на кожата на бледо сиво-жолта боја, апсцеси, виолетова, јазли на Ослер, крварење.

Од страната на бубрезите - нефритис, гломерулонефритис, хематурија, протеинурија, апсцеси.

Од белите дробови - апсцес, плеврит, пневмонија, полисерозитис, емпием.

Други знаци се зголемени лимфни јазли, артритис на зглобовите на рацете и нозете, полиартритис, промени во структурата на ноктите плочи и фаланги на прстите (симптом на "тапан прсти"), срцеви напади (миокард, бубрези, слезина) , бели дробови, црева), ангина пекторис.

Тестовите на крвта покажуваат - леукоцитоза, зголемување на ESR, тешка хипохромна анемија, циркулирачки имуни комплекси. Исто така, може да се забележи моноцитоза, зголемена α2- и γ-глобулинемија, Ц-реактивен протеин, тромбоцитопенија.

Симптомите на ендокардитис секогаш се засноваат на причината за болеста. Првиот гласник на ендокардитис е треска. Може да биде збунувачки и хаотичен - ја зголемува или намалува температурата, не ги гледате надворешните причини за промена на температурата и не знаете како да се борите за нејзино намалување или зголемување.

Со сифилис и туберкулоза, појавата на ендокардитис не се манифестира со треска, а температурата веројатно нема да предизвика чувства - обично се зголемува само на 37,5 степени.

Впечатлив симптом е промена на бојата на кожата во сенка на „кафе со млеко“, но поретко сенката може да биде бледа или зелена. Ваквите промени ги плашат луѓето доволно за да одат на лекар.

Најверојатно, симптомите се појавуваат само една недела или две по инфекцијата, но моќните соеви на инфекцијата можат да предизвикаат побрз развој на болеста и нејзиниот тежок тек. Првите знаци може да личат на обичен грип или САРС - висока температура, слабост, треска.

ладони при инфекционом ендокардит - Причини и симптоми на третман на акутен ендокардитис

Дланките на пациентот со инфективен ендокардитис.

Симптоми на ендокардитис се можни:

 • треска;
 • потење, особено ноќе;
 • губење на тежина;
 • болка во мускулите или зглобовите;
 • напади на силно кашлање;
 • диспнеа;
 • крварења под ноктите и кожата (дамки - петехии), на мукозните мембрани, фундусот;
 • болни печати на врвовите на прстите (нодули Ослер);
 • осип на кожата.

За болеста, покрај знаците на сепса, карактеристично е сериозна интоксикација со главоболки, зголемување на слезината и црниот дроб. Тестовите на крвта откриваат леукоцитоза, анемија, зголемен ESR. Може да се забележи бактериска емболија на разни органи со формирање на гнојни метастази.

Тоновите на срцето се пригушени, се додаваат нови звуци во срцето, започнува аритмија. Ако инфекцијата не се отстрани на време, тогаш ендокардитисот се здобива со карактеристики на акутна срцева слабост.

Имајте на ум дека висока температура, гадење, болки и мускулни болки и некои други симптоми може да не бидат присутни. Сепак, не е тешко да се дијагностицира болеста - се користи тест на крвта, бидејќи патогените микроорганизми се наоѓаат во артериската крв.

Обично, симптомите почнуваат да се појавуваат 2 недели по активирањето на микробата во ендокардот. Опсегот на клинички манифестации е доста широк - од избришани знаци до акутна интоксикација.

Прво, постојат симптоми кои се карактеристични за секој заразен процес:

 • треска и треска
 • потење
 • слабост и замор
 • болка во мускулите и зглобовите
 • губење на тежина

Дополнителни знаци се:

 • тахикардија
 • топла сува кожа
 • зголемена слезина
 • трофични нарушувања - дерматолошки пилинг, кршлива коса, васкулитис

Со преминот на патологијата во субакутна фаза, во организмот се јавува откажување на повеќе органи, поради што симптомите можат да се манифестираат во нарушување на различните системи на органи.

Влегувањето на бактериските токсини во крвотокот се манифестира со слабост, отежнато дишење, ненадејно слабеење и треска. Прекршувањата на гастроинтестиналниот тракт доведуваат до појава на анемија, зелена боја на кожата. Поразот на васкуларниот систем доведува до хеморагии на кожата, во усната шуплина, конјуктивата на очите. Капиларите стануваат толку кршливи што можат да се оштетат дури и со помали повреди на кожата.

Ендокардитисот може да се разликува од респираторни инфекции со присуство на срцеви лезии. Пациентот има функционални звуци, се открива миокардитис, срцева слабост. Во инструменталните студии, откриени се дефекти на вентилите.

Долг тек, почнувајќи од субакутна форма, доведува до нарушувања на циркулацијата, што негативно влијае на работата на другите органи поради недоволно внесување на хранливи материи и кислород. Може да се појави емболија на крвните садови во мозокот, згрутчување на крвта во слезината и воспаление во бубрезите и црниот дроб.

Ширењето на бактерискиот патоген преку циркулаторниот систем често доведува до слегнување на патогенот во мускулите и крвните садови, што предизвикува полиартритис. Други надворешни манифестации на болеста може да бидат нарушена свест, церебрални компликации, задушување, цијаноза.

Специфични симптоми во долгиот тек на болеста се промените во обликот на фалангите на прстите и ноктите. Првите имаат форма на тапани, а ноктите се заоблени.

Симптомите на ендокардитис може да бидат општи во системски тип:

 • топлина;
 • ноќно потење;
 • општа малаксаност со слабост;
 • губење на апетит и губење на тежината;
 • артро-мијалгија (болка во зглобовите и мускулите);
 • треска и бледило.

- Причини и симптоми на третман на акутен ендокардитис

Најспецифични и типични симптоми на ендокардитис:

 • Рот дамки: хеморагични лезии на мрежницата предизвикани од емболии кои потекнуваат од заразни вегетативни лезии на срцето (види слика погоре);
 • петехии на кожата: мали црвени дамки на голема површина на телото;
 • Нодули на Ослер: болни поткожни нодули на врвовите на прстите;
 • знаци на Janeway: хеморагични точки на дланките и стапалата;
 • фрагментарни крварења под ноктот (види слика погоре).

Компликациите на ендокардитисот на крајот влијаат на далечните органи, вклучително:

 • Централен нервен систем: микотична емболија на ова ниво може да предизвика:
  • минлив исхемичен напад (ТИА);
  • мозочен удар;
  • мозочен апсцес или субарахноидална хеморагија;
  • менингитис
 • Бубрези:
 • Лесно:
  • пневмонија
  • плеврален емпием;
  • апсцес на белите дробови
  • белодробен инфаркт;
  • плеврална болка;
  • хемоптиза (присуство на крв во спутум отстранета со кашлица).
 • Срце: Тешка дисфункција на вентилот може да предизвика сериозна и фатална акутна декомпензација. Едно лице може да има и:
  • аортитис (инфекција на аортната артерија);
  • срцев апсцес;
  • нарушувања на срцевиот ритам.
 • Слезина:

Во повеќето случаи, лекарите не се во можност да детектираат ендокардитис во рана фаза: симптомите на болеста почнуваат да се појавуваат две недели по инфекцијата. Во исто време, клиничката слика на болеста е разновидна - од избришани знаци до акутна срцева слабост со брзо уништување на вентилите.

Првите знаци на инфективен ендокардитис на субакутна форма може да се појават во рок од 2-6 недели од моментот на инфекција. Оваа варијанта на болеста се јавува со малвирулентен патоген: стрептококи, епидермален стафилокок. Со оглед на овие карактеристики, субакутната форма се карактеризира со голема разновидност и сериозност на симптомите на патолошкиот процес.

Инфективен ендокардитис се карактеризира со развој на сепса со примарна локализација на инфекцијата на срцевите залистоци.

Од карактеристиките на акутен инфективен ендокардитис, лекарите разликуваат:

 • инфективно-токсичен синдром со развој на шок;
 • брзо уништување на срцевите залистоци со формирање на дефекти;
 • срцева слабост;
 • тромбоемболизам;
 • формирање на гнојни метастази во разни ткива и органи.

Хроничен бактериски ендокардитис се развива како резултат на подолг престој во телото на фокусот на воспалението. Клиничката слика на оваа форма на патологија е многу разновидна и се состои од следниве симптоми:

 • инфективно-септичка интоксикација;
 • срцева слабост;
 • оштетување на висцералните органи.

Централното место е пораз на срцето и крвните садови. Сепак, проширената клиника не се забележува веднаш, а сетот на клинички симптоми е разновиден:

Компликации

Повреда на структурата на срцето доведува до нарушување на неговото функционирање, а развојот на патогена микрофлора промовира ширење на бактерии со проток на крв низ целото тело. Поради ова, компликации на инфективен ендокардитис може да се појават од скоро сите органски системи.

Главните компликации на болеста:

 • Срцева слабост. Се јавува поради уништување на срцевите залистоци, што доведува до нивна неможност за правилно функционирање. Воспалително-инфективниот процес на крајот се шири во подлабоките слоеви на ткивата (миокард), а исто така предизвикува уништување на летокот на аортната валвула.
 • Невролошки компликации. Причината е емболија на мозочните садови, што доведува до повреда на трофичкото ткиво и недоволно внесување на кислород до нив. Во иднина, пациентите може да доживеат исхемичен или хеморагичен мозочен удар, менингитис, токсично оштетување на менингите. Во некои случаи, нарушувањата на циркулацијата доведуваат до појава на аневризми, чија руптура ја намалува веројатноста за поволен исход за пациентот.
 • Бубрежна инсуфициенција. Се јавува кога токсините влегуваат во уринарниот систем, кои ги уништуваат неговите ткива. Може да се развие и поради токсичните ефекти на антибиотиците или контрастните средства, кои се користат за дијагностицирање.
 • Ревматски заболувања. Системското ширење на инфекцијата доведува до оштетување на мускулно-скелетниот систем.
 • Патологија на слезината.
 • Патологии на респираторниот систем - пневмонија, пулмонална хипертензија, апсцес.

Infekcionniy endokardit4 - Причини и симптоми на третман на акутен ендокардитис

Продолженото отсуство на очигледни симптоми на повреда доведува до голема инциденца на компликации. Меѓу главните, вреди да се напомене следново:

 1. Срцева слабост. Воспалението на митралната валвула доведува до недоволно исфрлање на крвта. Наспроти позадината на негативниот процес, се развива дисфункција на миокардот, што предизвикува срцев удар или миокардитис.
 2. Акутна бубрежна инсуфициенција - се јавува кај 30% од пациентите, прогнозата е слаба.
 3. Ревматски компликации. Мускулно-скелетни симптоми, болки во зглобовите, мијалгија, болки во грбот се чести со ендокардитис од инфективно потекло.
 4. Невролошка патологија. Се развиваат 40% од пациентите со дијагностициран инфективен ендокардитис. Причината за ваквите отстапувања е емболија.

Клиничките манифестации имаат широк спектар и вклучуваат:

 • исхемичен и хеморагичен мозочен удар;
 • латентна церебрална емболија;
 • мозочен апсцес, менингитис;
 • токсична енцефалопатија.

Ендокардитис може да доведе до оштетување на срцевите залистоци, нарушена спроводливост и срцева слабост.

Неоплазмите што се јавуваат со ендокардитис можат да излезат и да се движат со проток на крв низ целото тело. Ова може да доведе до блокада на крвните садови и смрт на органи.

 • Срцева слабост;
 • Миокарден инфаркт;
 • Аритмија;
 • Акутна бубрежна инсуфициенција;
 • Менингоенцефалитис;
 • Пневмонија;
 • Мозочен удар;
 • Септичен шок.

Болест кај млади пациенти

Инфективен ендокардитис кај деца е претставен со воспалителна лезија на ендокардитис на срцето. Таквиот патолошки процес има заразна раса.

Често, болеста служи како компликација на срцевиот дефект на вродена или хронична форма, а особено по операцијата. Различни вируси, габи придонесуваат за формирање на дефект. Честопати причината за болеста лежи во дефекти на имунолошкиот систем, фокус на хронична инфекција. Кај инфективен ендокардитис кај млади пациенти, смртноста е многу голема.

Се разликува вродена и стекната форма на болеста. Главните симптоми на инфективен ендокардитис во детството вклучуваат:

 • брзо губење на тежината;
 • слабост;
 • зголемено потење;
 • треска навечер;
 • болка во зглобовите и мускулите.

Болеста може да започне акутно и да биде придружена со брзо формирање на симптоми. Сепак, најчесто првата фаза на патологијата се одвива бавно и незабележливо. Времетраењето на процесот понекогаш е одложено и тешко се третира.

Со текот на времето, инфективниот ендокардитис станува генерализиран. Како резултат, лезијата се нанесува на други органи. Инфективен ендокардитис кај мали пациенти може да предизвика компликации како што се згрутчување на крвта, што резултира во блокада на садовите на внатрешните органи и мозокот. Наспроти позадината на недоволна функција на срцето, отежнато дишење, бледило и синкавост на кожата, се појавува оток. Симптомите на болеста се толку разновидни што е многу тешко веднаш да се утврди болеста.

Дијагностичко истражување

proslushivaniye serdtsa - Причини и симптоми на третман на акутен ендокардитис

 • слушање на срцето, при што може да се детектираат бруто звуци;
 • Ултразвук;
 • електрокардиографија;
 • Х-зраци
 • бактериски плазма култури.

Кога резултатите од целосното испитување на пациентот се при рака, можете да одите директно кај вашиот лекар. Обидете се да ги поминете сите тестови што е можно побрзо, бидејќи времето поминато може да влијае на состојбата на вашето здравје и ефективноста на последователниот третман.

Дијагноза на ендокардитис

Тешко е да се идентификува ендокардитис со тоа што болеста може да започне на различни начини. Главните критериуми се: треска со треска, бактериолошки наоди кои потврдуваат инфекција и дефекти на валвулите откриени на ехокардиографија (ултразвук на срцето).

Infekcionniy endokardit3 - Причини и симптоми на третман на акутен ендокардитис

Електрокардиограм (ЕКГ) ви овозможува да воспоставите знаци на нарушувања на пролиферацијата и спроводливоста на коморите, кои можат да се појават веќе во раните фази на ендокардитис.

Тестовите на крвта можат да разликуваат различни видови на ендокардитис едни од други.

Симптоматологијата на ендокардитис може да биде доста суптилна и неспецифична. Ендокардитис треба да се посомнева кај пациенти со треска од непознато потекло со срцев шум. Сомнежот станува многу висок ако се забележи историја на валвулопатија или други срцеви мани.

Веднаш штом ќе се утврди сомневање за ендокардитис, дијагнозата треба да се потврди со ултразвучен преглед на срцето и крвната култура.

Ехокардиографијата ви овозможува да ги визуелизирате срцевите комори и да ја измерите исфрлачката фракција. Во овој случај, важно е да се открие присуството на бактериска вегетација и да се процени преостанатата функција на срцевите залистоци.

Културата на крвта е студија која се состои од земање примероци на крв од пациент и нивно поставување во бактериска култура (најмалку 3 примероци за 24 часа во согласност со фебрилни врвови). За една недела, може да се разликува инфективен агенс одговорен за бактериемија и, според тоа, за ендокардитис.

Infekcionniy endokardit1 - Причини и симптоми на третман на акутен ендокардитис

Дијагнозата на болеста се спроведува сеопфатно. По прелиминарна дијагноза, лекарот го насочува пациентот кон дополнителни студии. Дијагнозата започнува со историја и проценка на поплаки. Треба да се има на ум дека клиничката слика се појавува приближно 2 недели по инфекцијата.

Пациентот може да зборува за општите манифестации на интоксикација, како и за субјективните сензации што се појавуваат поради срцева слабост. Во овој случај, специјалист може да забележи периферни манифестации - петехии, дамки, нодули, промени во зглобовите.

За време на физички преглед, лекарот открива бледило на кожата, губење на тежината, промена на фалангите на прстите. За време на консултацијата, специјалистот може да спроведе тест, чии резултати откриваат степен на кршливост на капиларите. Перкусија на срцето открива локализација на лезијата, и аускултација - присуство на дисфункција на органите.

По консултација со специјалист, пациентот мора да помине лабораториски тестови. Во тест на крвта, обично се откриваат леукоцитоза, анемија и покачен ESR. Исто така, се спроведува бактериолошка крвна култура за да се идентификува патогенот.

Некои пациенти имаат зголемување на ревматоидниот фактор. Ако е зафатен уринарниот систем, може да се детектираат протеини и знаци на воспаление во урината. Инструменталната дијагностика ви овозможува да поставите конечна дијагноза. Кардиограмот игра клучна улога, но може да биде дополнет со МНР и други методи.

Infekcionniy endokardit2 - Причини и симптоми на третман на акутен ендокардитис

Доплерографија, исто така, може да се препише на пациентот за да се процени состојбата на садовите и циркулаторниот систем. Инфективниот ендокардитис е често придружен со тромбоемболиски компликации. Со навремено откривање на таква патологија, можно е навремено да се спречи срцев удар на погодените органи.

Дијагнозата на ендокардитис вклучува:

 • Анамнеза;
 • Визуелна инспекција, палпација, удари, аускултација;
 • Општа анализа на крв;
 • Хемија на крв;
 • Општа анализа на урина;
 • Електрокардиографија (ЕКГ);
 • Ехокардиографија (ехокардиографија);
 • Рентгенографија;
 • Ултразвучен преглед (ултразвук);
 • Терапија со магнетна резонанца (МРИ);
 • Скенирање со компјутерска томографија (КТ).

Дури и ако сите симптоми укажуваат на инфективен ендокардитис, дијагнозата се поставува само по сеопфатен преглед на пациентот. Вклучува лабораториски и инструментални методи на истражување. Меѓу оние:

 1. Културни култури - спроведена пред почетокот на антибиотската терапија.
 2. Серолошки студии - се пропишани за осомничени следниве видови на патогени: Бруцела, Хистоплазма капсулатум, Криптококус неоформан, Легионела, Кламидија.
 3. ТТ-ЕхоКГ.
 4. ЕКГ
 5. МНР (висока чувствителност при одредување на мозочни удари во споредба со КТ).
 6. Студија за радиоизотоп.
 7. Повеќеслоен КТ (ги одредува достапните промени во близина на вентилот: шантови, апсцеси, псевдо-анеуризми).

Терапевтски активности

Третманот на инфективен ендокардитис вклучува збир на мерки за елиминирање на воспалителниот процес во внатрешната мембрана на човечкиот „мотор“. Најчесто, антибактериската терапија и хируршката интервенција се вклучени во процесот. Ако постои формација на срцеви заболувања, тогаш третманот треба да биде насочен кон негово исправување. Ако постои сомневање за инфективен ендокардитис, пациентот треба итно да биде хоспитализиран.

Кога третирате ендокардитис со антибиотици, треба да разговарате за ова прашање со вашиот лекар. Нивната цел е земање предвид на степенот на чувствителност. Текот на приемот треба да биде најмалку 4-6 недели. Како по правило, специјалист препишува комплекс на лекови на пациент со цел да се постигне максимален ефект. Тоа би можело да биде:

 • Ампицилин-Сулбактам со Гентамицин;
 • Ванкомицин и ципрофлоксацин.

Во прилог на антибиотски лекови, третманот на инфективен ендокардитис вклучува лекови кои влијаат на имунолошкиот систем.

Ако постои болест од не-бактериска природа, тогаш за третман на ендокардитис, мора да се земат предвид спецификите на основната болест. Кога се дијагностицира патологија на ендокриниот систем, пациентот мора да помине тестови на хормони и да се лекува под надзор на ендокринолог. Ендокардитисот, што е резултат на интоксикација, може да се третира со откажување на употребата на одреден вид токсин.

Операција

Хируршко отстранување на воспалителниот процес вклучува отстранување на погодената област на срцевиот залисток со понатамошна протетика. Ако постои таква можност, тогаш пациентот се подложува на пластична операција за одржување на сопствените вентили. По периодот на рехабилитација, пациентот треба да биде под надзор на лекарите.

protez aortalnogo klapana - Причини и симптоми на третман на акутен ендокардитис

Протеза на аортната валвула

Третман со ендокардитис

Третманот на ендокардитис, тактиката на терапија и изборот на лекови зависи од видот на болеста, нејзината фаза и етиологијата.

Ако се сомневате во инфективна природа на болеста, од пациентот се бара да биде хоспитализиран. Ова се должи на високата смртност од IE компликации. Ако состојбата на пациентот не се влошила за 1-2 недели, тој е отпуштен на лекување дома.

1. Третман со лекови (конзервативен третман); 2. Диета 3. Хируршки третман; 4. Спречување на компликации на болеста.

Важно! Пред да користите лекови, задолжително консултирајте се со вашиот лекар!

Посебно внимание треба да се посвети на фактот дека принципите и лековите за инфективен и ревматски ендокардит се различни.

Важно! Пред да користите народни лекови против ендокардитис, задолжително консултирајте се со вашиот лекар!

Покрај тоа, треба да се напомене дека многу традиционални исцелители нудат народни лекови како помошни, додека главниот вид на третман останува - конзервативна терапија.

Celandine. Истурете 200 мл врела вода за 0,5 лажиче сува трева целандин, покријте ја чашата со капак и оставете ја настрана 30 минути да инсистира. Исцедете го и пијте го во неколку комплети во текот на денот. Текот на третманот е 1 месец. Оваа алатка помага да се спречи релапс на болеста.

Лимон, лук и мед. Направете мешавина од 10 излупени лимони, 1 литар мед и 10 глави излупен и сецкан лук. По темелно мешање, оставете ја настрана инфузијата една недела на темно и ладно место. Треба да го земате лекот дневно за 1 суп.л-патки. лажици на ден за 6 месеци.

Infekcionniy endokardit5 - Причини и симптоми на третман на акутен ендокардитис

Кантарион, мајчино млеко и леќата. Соберете од исушени 60 гр трева од кантарион, 40 гр мајчино млеко и 40 гр цвеќиња од хеuckда. Истурете 1 литар вода 3 лажици. лажици од зготвената колекција, ставете го на оган, оставете да зоврие и врие околу 1-2 минути на тивок оган. Откако ќе ја оставите настрана инфузијата да се олади и инсистирајте, околу 1 час. Исцедете ја добиената супа и земете 250 ml на ден. Оваа алатка помага да се отстрани воспалителниот процес од ендокардот.

Рузмарин, бозел и арника. Направете колекција од 3 дела рузмарин, 2 дела црни цвеќиња од бозел и 2 дела цвеќиња од арника. 1 лажица масло. лажица добиената мешавина истурете 300 ml врела вода и оставете ги настрана средствата за ладење и инсистирање. Кога производот ќе се олади, процедете го и пијте го неколку пати во текот на денот.

Основните принципи за третман на инфективен ендокардит се како што следува:

 • Пациентот треба да биде хоспитализиран дури и ако постои сомневање за болест или е достапна само прелиминарна дијагноза
 • Антибактериска терапија вклучува употреба на антимикробни лекови во максимални дози. Времетраењето на третманот на болеста е обично неколку недели.
 • Третманот мора да биде дополнет со средства за детоксикација, витамини, протеински соединенија
 • Бидете сигурни да ја испитате крвта за да го идентификувате патогенот и вистинскиот избор на лек за третман. Во овој случај, антибиотската терапија обично започнува пред резултатите од културата

Ендокардитисот се третира со антибиотици или поретко хируршки. Антибиотска терапија се спроведува интравенски (по хоспитализација) и трае 2-8 недели за целосно отстранување на инфекцијата. Во исто време, сите уреди што можат да претставуваат патека на патогени микроорганизми, особено венски катетри или странски материјали, мора да се отстранат.

Хируршката интервенција е неопходна ако не постои соодветен одговор на антибиотска терапија, или ако вентилите се неизбежно оштетени поради сериозно откажување на валвулите.

Може да се очекуваат хируршки опции во зависност од случајот:

 • санитација на вегетацијата;
 • корекција на вентил;
 • замена на вентилот.

Како да се третираат ендокардитисот, кои лекови да се користат - лекарите утврдуваат врз основа на природата на причината што ја предизвика болеста. Основата на терапијата е третман со антибиотици. Главниот услов за успешна антибиотска терапија е нејзиниот ран почеток, пред појавата на клинички знаци.

Самата програма за антибактериско лекување често е надополнета со такви хируршки процедури како што се:

 • отстранување на заразено ткиво;
 • чистење и последователна дренажа на паравалвуларна инфекција;
 • реконструкција на оштетен вентил;
 • замена на срцевиот залисток;
 • отстранување на изворот на емболија.

Како што е забележано погоре, основата на третманот со лекови е антибиотска терапија.

Infekcionniy endokardit6 - Причини и симптоми на третман на акутен ендокардитис

Со идентификувани ентерококи:

 • Амоксицилин 200 mg / kg на ден за 4-6 дози на Гентамицин (3 mg / kg на ден) за 2-6 недели;
 • Ампицилин со брзина од 200 mg / kg на ден за 4-6 дози на Цефтриаксон 4 g / ден во 2 дози. Текот на третманот е 6 недели;
 • Ванкомицин - 30 mg / kg на ден за 2 дози за 6 недели Гентамицин 3 mg / kg на ден.

Доколку се најдат соеви отпорни на антибиотици од β-лактам:

 • Даптомицин - 10 mg / kg на ден Ампицилин 200 mg / kg на ден за 4-6 дози за 8 недели;
 • Линезолид - 600 mg за 8 недели;
 • Кинупристин Далфопристин - 7,5 mg / kg 3 пати на ден во тек на 8 недели.

Третманот со ендокардитис има две насоки - лекови и хирургија. Хируршката интервенција е доста опасна, но во случаи кога третманот со лекови не дава резултат, може да се развие срцева слабост и хируршкиот метод е единствениот начин да се спаси животот на пациентот.

За време на третманот, се врши постојан мониторинг на нивото на микроорганизми во крвта и состојбата на срцето со употреба на ЕКГ и ехокардиографија.

Кај субакутен ендокардитис се препишуваат препарати со високи дози на натриум сол на бензилпеницилин или цефалоспорини во комбинација со гентамицин. Антибиотиците се администрираат претежно интравенски. Во екстремни случаи, се користи протетика на оштетен срцев залисток.

антибиотик ендокардит - Причини и симптоми на третман на акутен ендокардитис на болеста

Со инфективен тип на ендокардитис, се користи антибиотски третман.

Во третманот на ендокардитис, тие првенствено обрнуваат внимание на терапијата на главната патологија - ревматизам, сепса, системски еритематозен лупус. Техниката на употреба на антибактериски лекови се покажа добро. Во повеќето случаи, тие се користат. Антибиотиците се избираат според резултатите од крвните култури на микрофлората со цел да се нанесе точен удар на инфекцијата, истовремено минимизирајќи го токсичниот ефект врз телото.

Како по правило, пациентот е хоспитализиран со цел да ја следи неговата состојба и да администрира антибиотици преку интравенски капе. Крвта за сликање постојано се зема од пациентот, според резултатите од анализата, напредокот во третманот ќе биде јасно видлив. Потоа можете да се вратите дома и сами да земате антибиотици препишани од вашиот лекар.

revmaticheskogo miokardit2 - Причини и симптоми на третман на акутен ендокардитис

Значителен ефект се постигнува со комбинација на лекови, што ја комплицира постапката за избор. Класичните опции се ампицилин и сулбактам, како и ванкомицин и ципрофлоксацин.

70% од успехот во антибактерискиот третман на ендокардитис го земаат лекови кои го стимулираат имунитетот.

Ендокардитисот може да предизвика сериозно оштетување на срцето. Хируршки третман на ендокардитис се базира на ексцизија и отстранување на погодената област. Околу 20% од пациентите со ендокардитис може да имаат потреба од хируршки третман. Операциите се препорачуваат во случаи:

 • Симптомите и / или резултатите од тестот покажуваат појава на срцева слабост (сериозна состојба во која срцето не е во состојба да ги задоволи потребите на телото).
 • Долго време, и покрај третманот со антибактериски и антифунгални лекови, треската и треската се чуваат.
 • Пациентот има вештачки срцев залисток.

Три главни хируршки процедури за третман на ендокардитис:

 • поправка на оштетен срцев залисток;
 • замена на оштетените срцеви залистоци со протези;
 • отстранување на какви било апсцеси што можат да се формираат во срцевиот мускул.

Операцијата се нуди само на пациенти со тежок тек на болеста. За жал, дури и во случај на успешна операција, секој десетти пациент умира за време или по некое време по операцијата. Ако е можно, нивните вентили се чуваат со пластична хирургија. Во случаи кога вентилот е премногу деформиран - тој мора да се смени во вештачки.

Успешна операција пренесува лице на амбулантски мониторинг со постојано собирање тестови и прегледи. Следните 6 месеци, едно лице се подложува на месечен преглед - ова е многу опасна зона на повторување на инфекцијата. Понатамошна инспекција мора да се спроведува двапати годишно.

Третманот на ендокардитис се заснова на главната цел - потребата за целосно обновување или отстранување на ткивата што биле подложени на воспалителни процеси.

Последиците

Компликациите од презентираната болест се јавуваат како резултат на израстоци на срцевите залистоци. Тие можат да се исклучат и со протокот на крв да влијаат на другите органи и системи. Ако заглават во мал сад, ова ќе предизвика акутен недостаток на снабдување со крв, што ќе резултира со смрт на ткивото. Можете исто така да ги поразите бубрезите.

Превенција на ендокардитис

mercatelnaja aritmija serdca - Причини и симптоми на третман на акутен ендокардитис

Превенција на ендокардитис вклучува:

 • Навремено лекување на болести, особено од заразна природа, за да не станат хронични;
 • Усогласеност со превентивни мерки за акутни респираторни вирусни инфекции, акутни респираторни инфекции и грип;
 • Избегнување на хипотермија на телото;
 • Избегнување на стрес; доколку е потребно, сменете ја работата;
 • Обидете се да јадете храна збогатена со витамини и минерали;
 • Користете лекови само по консултација со вашиот лекар.

Ако не сакате вашето тело да собере таква патологија, тогаш треба да ги знаете главните мерки што можат да ве заштитат од ендокардитис. Превенцијата ги вклучува следниве серии активности:

 1. Кога користите лекови, итно е потребно да се одбие, бидејќи токму овие луѓе имаат поголем ризик да се разболат.
 2. Оние кои имаат вештачки вентили или хронично срцево заболување, секогаш треба да бидат под надзор на специјалист.
 3. Постојано следете го квалитетот на обработка на медицинска опрема и прашајте го вашиот лекар за квалитетот на стерилизацијата.

На ендокардитис може да влијае секоја личност, и возрасна и дете. Причината за оваа патологија лежи во поразот на телото од инфективен агенс. Болеста се манифестира со треска, треска и главоболки. Можно е да се излечи оваа состојба, но само под услов на интегриран пристап. Ако одложите со терапија, може да добиете голем број непријатни и опасни компликации, кои последователно ќе бидат многу тешки за лекување.

Пациентите со различен ризик од ендокардитис треба да бидат подложени на антибиотска профилакса секогаш кога ќе бидат подложени на каква било инвазивна постапка, што може да вклучува пенетрација на патогени микроорганизми во циркулацијата на крвта.

Пациенти со најголем ризик:

 • вештачки срцев залисток;
 • претходна слика на ендокардитис;
 • Вродена срцева мана;
 • трансплантација на срце или други органи.

Најризични процедури:

 • прво стоматолошки;
 • пирсинг или тетоважи;
 • поврзани со респираторниот тракт;
 • поврзани со гастроинтестиналниот тракт;
 • поврзани со генитоуринарниот тракт;
 • поврзан мускулно-скелетен систем (мускулно-скелетен систем).

Се верува дека антибиотска профилакса пропишана пред ризични процедури е ефикасно средство за превенција за пациенти со висок ризик; од општа гледна точка, се препорачува:

 1. Однесувајте се кон хигиена на усната шуплина, периодично поминувајте низ скалирање и контрола на забите (кај стоматолог).
 2. Избегнувајте пирсинг или тетовирање.
 3. Известете за секоја необјаснива епизода на треска кај вашиот лекар.
 4. Потсетете го секој лекар пред процедурите дека сте изложени на ризик.

Бидете сигурни дека запомнете дека во наједноставниот случај, антибиотик за прв избор во превенција на ендокардитис е Амоксицилин, кој мора да се земе 30-60 минути пред забната процедура.

Превенцијата е да се спречи инфекција, добра орална хигиена, навремено лекување на вродени срцеви мани и зависност од дрога. Во некои случаи, cardiolогистите можат да препишат антибиотска профилакса за специфични групи на пациенти.

Раната превенција на ендокардитис се заснова на неспецифични методи за спречување на болеста.

Клучните мерки го вклучуваат следново:

 1. Хигиена на усната шуплина и кожа: преглед од страна на стоматолог 2 пати годишно за луѓе со историја на историја, најмалку 1 пат - за останатите.
 2. Дезинфекција на рани.
 3. Исклучување на хроничен превоз на бактерии на кожата и во уринарниот тракт.
 4. Рана употреба на антибиотици во случај на откривање на фокус на бактериска инфекција.
 5. Строги мерки за спречување на инфекција за време на операцијата.
 6. Ограничување на употребата на интравенски катетри, инвазивни процедури, усогласеност со правилата за нега на пациентот со централните катетри.

Sinusovaya aritmiya1 - Причини и симптоми на третман на акутен ендокардитис

Спречување на ендокардитис вклучува следење на вашето здравје. Многу е важно навремено да се третираат сите заразни болести и да се спречи нивниот хроничен тек.

Никогаш немојте да бидете срамежливи да му кажете на давателот на здравствена заштита ако забележите дека со инструментот невнимателно се ракува. Треба да ве интересира стерилитетот на користените инструменти, особено при посета на стоматолог.

Луѓето со вештачки срцеви залистоци и болести на срцевиот мускул треба систематски да ги набудува лекар, бидејќи оваа категорија на пациенти е изложена на ризик.

Tatyana Jakowenko

Главен уредник на Detonic онлајн магазин, cardiolогист Јаковенко-Плахотнаја Татјана. Автор на повеќе од 950 научни статии, вклучително и во странски медицински списанија. Тој работел како cardiolогист во клиничка болница повеќе од 12 години. Тој е сопственик на современи методи за дијагностицирање и лекување на кардиоваскуларни заболувања и ги спроведува во неговите професионални активности. На пример, тој користи методи на реанимација на срцето, декодирање на ЕКГ, функционални тестови, циклична ергометрија и многу добро ја познава ехокардиографијата.

Веќе 10 години е активен учесник во бројни медицински симпозиуми и работилници за лекари - семејства, терапевти и cardiolогисти. Тој има многу публикации за здрав начин на живот, дијагноза и третман на срцеви и васкуларни заболувања.

Тој редовно ги следи новите публикации на европски и американски cardiology списанија, пишува научни статии, подготвува извештаи на научни конференции и учествува на европски cardiolконгреси на оги.

Detonic