onemenie ruk 300x200 1 - Како да се елиминира болката во срцевиот регион со остеохондроза
Симптомите на болка во срцето со остеохондроза обично не се премногу посебни, сепак, екстра типично, тие често се разликуваат од знаците на срцеви заболувања прилично кратко. Како...
Detonic
892 с - Симптоми и третман на тромбоемболизам на долните екстремитети
Подобрувањето на тромбоемболичкиот тек се случува за многу причини, меѓу кои познати се следните: забавување на движењето на крвта; засирување на крвта, коагулација; повреда на внатрешноста ...
Detonic
a273886e401fb837ba66ca46c043a9df 300x200 1 - Итна помош за хронична срцева слабост
Акутна слабост на левата комора резултира во случај на срцева бронхијална астма. Последново се забележува кај акутен и хроничен нефритис, хипертензија, миокарден инфаркт (најчесто влијае на ...
Detonic
Tipichnye i atipichnye priznaki serdechnogo pristupa u muzhchin 1 - Срцев удар - симптоми и знаци
Коронарен срцев удар е тешка ситуација што се случува поради проблем со крв што се обезбедува по опструкција на една од многуте коронарни срцеви артерии. На ...
Detonic
59fffa69c5bd259fffa69c5fbf - Трикуспидална инсуфициенција 1 2 3 степени за срцева патологија
Генетски вид на патологија е многу невообичаен; се утврдува кај фетусот ако мама наиде на штетни елементи во текот на целата бременост. Може да биде пренослива болест, зрачење, ...
Detonic
6757 - Аспирин - упатства за употреба, аналози на лекот
Дозата од типот на ослободување на Аспирин е таблети: кружни, бели, биконвексни, закосени околу работ, од едната страна на таблетите е гравурата „АСПИРИН ...
Detonic
5e3ba66e765bc562b356d14a2e9fc7c1 - Споредба на Phlebodia 600 и Detralex
Повеќекомпонентни растителни лекови имаат изразено комплицирано влијание врз состојбата на венските и лимфните програми: покачен васкуларен тонус со стимулирање на одговор на норадреналин; зајакнување ...
Detonic
6d1482dc71dcb3bf08df8f9f39be6731 300x225 - Chronic cerebral ischemia
Значењето на „хронична церебрална исхемија“ завршува познато на поширок круг на лица, бидејќи различните медицински дијагнози на оваа болест всушност ...
Detonic
19.2 1 600x320 1 - таложење на ксантелазма на плакети на холестерол на кожата на очните капаци
Дифузен рамен. Обликот се карактеризира со жолт вен со мека текстура на разни неправилни форми со обележани граници, главно на лицето, вратот, проксималните екстремитети. Тоа ...
Detonic
пролапс митралного клапана 1516967049 5a6b148926644 - Болест на митралната валвула, степен 1, кои се овие симптоми
За да се разбере патологијата, потребно е да се решат прашањата на анатомијата. Митралната валвула или бикуспидната се наоѓа помеѓу левиот атриум и левата комора. Тоа ...
Detonic
1 serdechnaya nedostatochnost симптомија 4 - Знаци на срцева слабост кај жени по 40 години
Зошто се јавува срцева слабост? Оваа состојба се јавува поради различни етиолошки фактори. Најчесто, етиологијата на оваа болест е поврзана со атеросклероза и артериска ...
Detonic
D0ADD0BAD181D181D183D0B4D0B0D182D0B8D0B2D0BDD18BD0B9 D0BFD0B5D180D0B8D0BAD0B0D180D0B4D0B8D182 D185D0B0D180D0B0D0BAD182D0B5D180D0B8D181D182D0B8D0BAD0B0 - Exudative pericarditis main causes, types, methods of diagnosis and treatment
Ексудативен перикардитис е воспаление на надворешните мембрани на срцето, кое се карактеризира со формирање на голема количина на течност помеѓу нив и влошување на ...
Detonic
напис1200 - Дефект на вентрикуларниот септал кај новороденче
ЦСД повеќе се однесува на вродени патологии во детството. Тоа претставува 10-24% од сите вродени малформации. Во сериозна состојба, не се дијагностицираат повеќе од 20% од дефектите, додека ...
Detonic
narproc repoljarizacii 3 500x214 - Повреда на процесите на реполаризација на причината и третманот
Прогресивната патологија е предизвикана од: Корорнарна срцева болест. Задебелување (хипертрофија) на срцето. Преголем напор на срцевите комори. Присуство на дополнителни вентрикуларни акорди. Електролит (калциум, калиум, магнезиум) ...
Detonic
nejroprotektory - Невропротектори кои помагаат да се врати здравјето на клетките
Пикамилон (натриумова сол на N-никотинол-и-аминобутирна киселина) брзо се апсорбира во дигестивниот канал, лесно продира во крвно-мозочната бариера, се дистрибуира во мозокот, мускулите и масното ткиво, се излачува ...
Detonic

Хронична срцева слабост е синдром кој се изразува во намалување на систолната и дијастолната функција на срцето и хронична хиперактивација на неврохормоналните системи. Се јавува како резултат на разни кардиоваскуларни заболувања.

Денес во светот има значителен број луѓе со хронична срцева слабост. Од оние кои одат на клиника, пациентите со оваа дијагноза се само 1-2%, меѓутоа, кај постарите возрасни групи, инциденцата на болеста се искачува на 10%. Скоро секој втор пациент (49%) со болест во фаза на декомпензација е предмет на хоспитализација во cardiology оддел на болницата.

Благодарение на успесите во развојот на cardiology, откривањето на срцева слабост кај населението се зголеми толку многу што изгледа како вистинска епидемија. Ако навремено се лекува од срцев удар и други болести, може значително да го зголемите очекуваното траење на животот на пациентите.

Хронична срцева слабост се јавува главно поради атеросклероза, коронарна срцева болест и хипертензија. Дијабетес мелитус често доведува до хронична срцева слабост кај постарите луѓе. Во Русија, хронична опструктивна белодробна болест (13%) и акутна историја на цереброваскуларни несреќи (10.3%), исто така, доведуваат до болест.

Многу други болести на кардиоваскуларниот систем кои доведуваат до хронична срцева слабост (срцеви заболувања, кардиомиопатија, миокардитис, срцеви аритмии) вкупно сочинуваат не повеќе од 5%, бидејќи успешно се лекуваат. Во случај на отфрлање на навремено предложениот хируршки третман, може да има неповратни последици по животот и здравјето.