Нормален крвен притисок на здрава личност

Крвта во садовите има механички ефект врз нивните идови. Технички секогаш постои притисок во артериите и вените. Но, кога се мери со тонометар, други точки се важни.

Со контракција на срцевиот мускул, крвта се ослободува од коморите во садовите. Овој импулс создава таканаречен „горен“, или систолен притисок. Тогаш крвта се дистрибуира низ садовите, а минималното ниво на нивно полнење, на кое се слуша срцев ритам во стетоскопот, дава „понизок“ или дијастолен индикатор. Така се формира резултатот - фигура што ја рефлектира состојбата на телото во моментот.

Во медицинското опкружување постојат спорови за тоа на кои индикатори треба да се фокусирате при мерењето на притисокот. Стандардите за крвен притисок кај возрасните се составени многу пати. Во табелата се дадени броевите од кои cardiolогисти и терапевти одбиени за време на периодот на СССР.

- 109 (0,5 x возраст) (0,1 x тежина),

- 63 (0,1 x возраст) (0,15 x тежина).

Долната граница на систолниот притисок се сметаше за 110 mmHg. Уметност., Врвот - 140 мм. Сите индикатори кои беа надвор од оваа рамка беа земени за патологија. Слично на тоа, се сметаше дека долната граница на дијастолниот притисок е 60 mmHg. Уметност, врвот - 90 мм. Составување на овие броеви заедно, добиваме серија на нормални вредности од 110/60 до 140/90. Многу терапевти и cardiolогистите на старото училиште во својата медицинска пракса сè уште се водат од ова.

Малку подоцна, врз основа на бројни студии, беа изведени и други стандарди за крвен притисок кај возрасни. Табелата што се користи во наше време е составена од СЗО во 1999 година. Врз основа на ова, границите на систолниот притисок се во опсег од 110 до 130 mm Hg. Уметност., Дијастолен - 65-80 мм. Овие бројки се однесуваат првенствено на пациенти помлади од 40 години.

Денес, не постои консензус меѓу лекарите за тоа кои индикатори се сметаат за норма, а кои се патологии. За време на прегледот, тие се водени од тоа каков притисок е нормален, „удобен“ за одреден пациент и ги запишуваат овие информации со свои зборови. Во иднина, во дијагнозата и третманот врз основа на овој индикатор. Бројките под 110/60 и над 140/90 сепак ќе се сметаат за знаци на патолошки промени.

Нивото на разни хормони, особено стероидите, исто така, влијае на крвниот притисок. Нивната содржина на крв е нестабилна и со текот на годините, при преструктуирање на телото, почнува да се забележува сè поголема дисбаланс. Ова влијае на отчукувањата на срцето и полнотата на крвните садови. Просечната норма на крвниот притисок кај жени 50 години се префрла нагоре и станува еднаква на 137/84, а кај мажи на слична возраст - 135/83. Ова се бројките над кои индикаторите во мирување не треба да се зголемуваат.

Кои други фактори ја зголемуваат нормата на крвниот притисок кај возрасните? Табелата (кај жени по 50 години, ризикот од развој на хипертензија е поголем, бидејќи хормоналните промени, т.н. менопауза, почнуваат да влијаат на оваа возраст), се разбира, сите тие не можат да бидат индицирани. Стресите што ги претрпеле за телото се исто така важни - бременоста и породувањето (ако биле).

Трендот воспоставен во претходните години, продолжува и во иднина. Стапката на крвен притисок кај возрасните продолжува да се зголемува (табела). За жени по 60 години, просекот е 144/85, за мажите, 142/85. Послабиот под е малку понапред во однос на стапките на раст (како резултат на сите исти хормонални промени).

По 60 години, нормалниот крвен притисок физиолошки ги надминува стандардните вредности од 140/90, но тоа не е основа за дијагноза на артериска хипертензија. Лекарите во голема мерка се водени од здравствениот статус на постарите пациенти и нивните поплаки. Покрај мерењето на крвниот притисок, кардиограмот се користи за следење на состојбата на кардиоваскуларниот систем, на кој патологиите се изразуваат многу појасно отколку во однос на притисокот.

Најдобро е да имате свој монитор за крвен притисок дома и да ја совладувате техниката за мерење на крвниот притисок. Ова е едноставна процедура, и секој може да ја научи. Примените податоци треба да бидат внесени во дневникот или табелата. На истото место, можете накратко да направите забелешки за вашата здравствена состојба, пулсот, физичкиот напор.

Често, артериската хипертензија не се манифестира со надворешни знаци сè додека нешто не предизвика криза - нагло зголемување на крвниот притисок. Оваа состојба има многу опасни по живот последици, на пример, хеморагичен мозочен удар или срцев удар. Препорачливо е рутински да се мери притисокот по 40-45 години. Ова значително ќе го намали ризикот од развој на хипертензија.

Следниот индикатор за здравствената состојба, заедно со бројот на крвен притисок, е пулсот. Пулсот се смета за нормален во опсег од 60. 80 отчукувања / мин. Колку е поинтензивен метаболизмот, толку е поголем бројот на отчукувања во минута.

Како и за индикаторите за крвен притисок, за различни возрасни категории постојат нивните просечни норми.

Со мерење на пулсот, можете да научите да препознавате проблем што се приближува. На пример, ако бројот на срцеви отчукувања се зголеми по 2-3 часа по јадење, тогаш може да се посомнева во труење.

Магнетна бура кај луѓето што остро реагираат на острата промена на времето предизвикува намалување на крвниот притисок. Телото реагира на ова со зголемување на отчукувањата на срцето со цел да се одржи оптималното ниво на крвен притисок.

Напнат пулс, чии удари едно лице се чувствува многу јасно, укажува на нагло зголемување на крвниот притисок.

Мерни инструменти

Првите уреди за мерење притисок беа „крвавите“ уреди на Стивен Галес, во кои игла беше прицврстена на сад прикачен на цевка со вага. Италијанската Рива-Роки стави крај на крвопролевањето предлагајќи да се закачи монометар за жива на манжетната поставена на рамото.

Николај Сергеевич Коротков во 1905 година предложи да се закачи монометар за жива на манжетната поставена на рамото и да се слуша притисок со увото. Воздухот се испумпуваше од манжетната на крушата, садовите беа компресирани. Потоа, воздухот полека се врати во манжетната, а притисокот врз садовите ослабе. Користејќи стетоскоп на садовите на лактот, се слушнаа тонови на пулсот. Првите удари го означија нивото на систолниот крвен притисок, последниот - дијастолен.

Современите монометри се електронски уреди кои можат да сторат без стетоскоп и да ги забележат притисокот и отчукувањата на срцето.

Како да се измери крвниот притисок

Нормалниот крвен притисок е параметар кој варира во зависност од активноста на една личност. На пример, со физички напор, емоционален стрес, крвниот притисок се зголемува, со нагло зголемување може да падне. Затоа, за да се добијат сигурни параметри, крвниот притисок треба да се мери наутро без да станувате од кревет. Во овој случај, тонометарот треба да се наоѓа на ниво на срцето на пациентот. Раката со манжетната треба да лежи хоризонтално на исто ниво.

Познат е таков феномен како „хипертензија на бел мантил“, кога пациентот, без оглед на третманот, тврдоглаво дава зголемување на крвниот притисок во присуство на лекар. Исто така, крвниот притисок може малку да се зголеми со трчање по скалите или напрегање на мускулите на нозете и колковите при мерењето. За да имате подетална претстава за нивото на крвниот притисок кај дадена личност, лекарот може да препорача водење дневник каде што се бележи притисокот во различно време од денот.

c1a6e51a14a7bd9a - Нормален крвен притисок на здраво лице

Систолниот и дијастолниот притисок е сила на проток на крв низ садовите во моментот на контракција и релаксација на срцевиот мускул. За да добиете веродостојни резултати, за време на мерењето на крвниот притисок, почитувајте неколку препораки:

 • 40 минути пред мерењето, исклучете ја употребата на солена, зачинета и пржена храна, силен чај и кафе, како и забрането пушење;
 • прекумерната физичка активност влијае на резултатите, затоа, еден час пред мерењата, треба да се вклучите во тивки активности;
 • заземете удобно држење на седење или полуседење;
 • раката вклучена во мерењето се зема на страна и се поставува на тврда површина;
 • за да се утврди точниот резултат, се прават две мерења во интервали од 2-3 минути.

Мерењето се врши со механички или електронски тонометр. Манжетната е поставена 6 см над лактот. Стетоскопот се става на свиок и се слуша пулс во моментот на спуштање на воздухот. Првиот удар ги дефинира горните граници. Постепено, интензитетот на тоновите се намалува, а последниот звучен ритам ги означува долните граници.

За мерење на крвниот притисок, постои посебен уред - тонометр. Дома, најпогодно е да се користат автоматски или полуавтоматски уреди, бидејќи мерењето со рачен тонометр бара одредена вештина.

За да ги добиете вистинските резултати, мора да ги следите овие упатства:

 • Пред да измерите притисок, мора целосно да ја исклучите физичката активност;
 • забрана за пушење;
 • мерењето на крвниот притисок веднаш по јадење, исто така, ќе даде неточни резултати;
 • измерете притисок додека седите на удобен стол;
 • на задната страна треба да имаат поддршка;
 • раката на која се врши мерењето треба да се наоѓа на ниво на срцето, односно се мери притисокот додека седи на масата;
 • при мерење на притисок, треба да останете неподвижни и да не зборувате;
 • индикаторите се земаат од двете раце (мерен интервал 10 минути).

Значителни отстапувања од нормата бараат задолжителна консултација со лекар специјалист. Само лекарот, откако ќе ги помине сите дијагностички процедури, ќе може да избере соодветен третман за постојниот проблем.

Работен притисок - што е тоа?

Овој израз може да се слушне во секојдневниот живот. Концептот на „работен“ притисок подразбира такви индикатори на кои едно лице се чувствува удобно, и покрај фактот дека едниот или другиот - систолниот и дијастолниот - е значително зголемен или намален. Општо, ваквиот став кон себе ја одразува само желбата да се игнорира постојниот проблем.

Cardiolогистите немаат концепт за „работен“ притисок на пациентот. Индикаторите над 140/90 кај средовечните луѓе се класифицирани како хипертензија. Оправдување може да биде фактот дека со возраста на wallsидовите на крвните садови се акумулираат акумулации на холестерол, стеснувајќи го нивниот лумен. Клинички нема сериозно влошување, но ризикот од развој на патологија значително се зголемува.

Табела за крвен притисок

мажитежени
20 години123 76 на116 72 на
30 години126 79 на120 75 на
40 години129 81 на127 80 на
50 години135 83 на135 84 на
60 65-години135 85 на135 85 на
Постари од 65 години135 89 на135 89 на

Крвниот притисок, чија норма е малку различна со возраста, се рефлектира во горната табела. Крвниот притисок е малку помал кај жени на млада возраст во однос на позадината на помала мускулна маса. Со возраста (по 60 години), ризиците од васкуларни катастрофи се споредуваат кај мажи и жени, затоа, нивото на крвниот притисок е изедначено кај двата пола.

За дете, крвниот притисок е поголем, толку е поголема неговата возраст. Нивото на крвен притисок кај бебињата зависи од тонот на садовите, условите за работа на срцето, присуството или отсуството на малформации, состојбата на нервниот систем. За новороденче, нормалниот притисок е од 80 до 50 милиметри жива.

Која норма на крвниот притисок одговара на оваа или онаа возраст на децата, може да се види од табелата.

ГодиниBP
Од раѓање до 2 недели60-96/40-50
3-4 недели80-112/40-74
2 месеци - година90-112/50-74
2 3-години100-112/60-74
3-5Y100-116/60-76
6 10-години100-122/60-78

Адолесценцијата доаѓа од 11 години и се карактеризира не само со брзиот раст на сите органи и системи, збир на мускулна маса, туку и со хормонални промени кои влијаат на кардиоваскуларниот систем. На 11-12 години кај адолесценти, крвниот притисок се движи од 110-126 до 70-82. Од 13-15 години, се приближува, а потоа се изедначува со стандардите за возрасни, во износ од 110-136 до 70-86.

Лекарите го користат терминот „нормален притисок“. Ова е идеално ниво на крвен притисок и срцева функција на возрасна личност на возраст од 20 до 40 години.

Во медицината, се смета дека е 120/80 mm RT. Уметност таканаречената апсолутна норма. На 130/85 mmHg уметност. - притисокот е малку зголемен. Нормално покачен крвен притисок се смета за притисок 139/89, и патологија - 140/90.

Нормалниот човечки притисок е прилично апстрактен концепт. Може да се добие само ако некое лице е во состојба на емоционален одмор и физичка релаксација. Нашето тело самостојно го контролира нивото на крвниот притисок, менувајќи го во просек за 20 mmHg. Уметност на еден или на друг начин.

Во зависност од полот и возраста, концептот на норма се менува. На пример, за луѓе на возраст од 16-20 години, малку помал притисок е 100/70 mm Hg. Уметност - се смета за физиолошка норма.

На промените во крвниот притисок влијаат внатрешни и надворешни фактори. Нормалните вредности зависат од полот и возраста. Затоа, важно е да ја знаете вашата старосна норма и да ја контролирате.

Нивото на два артериски параметри ви овозможува да ја оцените работата на срцевиот и васкуларниот систем, како и на целиот организам. Горниот или систолниот притисок ја одредува јачината на протокот на крв при контракција на срцевиот мускул. Помал или дијастолен притисок ја покажува силата на протокот на крв во времето на релаксација на срцевиот мускул.

Разликата помеѓу двата добиени индикатори се нарекува пулс. Неговото ниво е во опсег од 31 до 51 mm Hg. Бројките зависат од благосостојбата на пациентот, неговата возраст и пол.

Нормалниот притисок кај возрасните под 45 години е 119/79 mm Hg. Но, едно лице може да се чувствува одлично со други индикатори. Затоа, идеален систолен индикатор е бројот од 89 до 131, бројот на нормален дијастолен притисок е во опсег од 61 до 91 mm Hg.

На индикаторите за мерење влијаат надворешните неповолни фактори: стрес, возбуда, вознемиреност, прекумерна физичка активност, лоша исхрана.

Во табелата, можете јасно да ја одредите стапката на изложеност на крв во крвните садови кај возрасните.

Возраст на пациентотМинимален mmHgМаксимален mmHg
Највисоко нивоПониско нивоНајвисоко нивоПониско ниво
11 - 201057212080
21 - 301087413182
31 - 401097713385
41 - 491148013987
50 - 591178914390
60 - 701218314891
Постари од 70 години1207814786

Секое поместување од нормалните вредности прикажани во табелата укажуваат на патолошки процес. Срцевиот ритам кај возрасно лице е нормално во опсег од 61 до 99 отчукувања во минута.

Detonic - уникатен лек кој помага во борбата против хипертензијата во сите фази од нејзиниот развој.

Detonic за нормализација на притисокот

Сложениот ефект на растителните компоненти на лекот Detonic на theидовите на крвните садови и автономниот нервен систем придонесуваат за брзо намалување на крвниот притисок. Покрај тоа, оваа дрога спречува развој на атеросклероза, благодарение на уникатните компоненти кои се вклучени во синтезата на лецитин, аминокиселина која го регулира метаболизмот на холестерол и спречува формирање на атеросклеротични плаки.

Detonic не зависност и синдром на повлекување, бидејќи сите компоненти на производот се природни.

Детални информации за Detonic се наоѓа на страницата на производителот www.detonicnd.com.

Кај мажите

Притисокот кај машката популација е поголем отколку кај жените. Ова се должи на физиолошката структура на телото. На развиен скелет и мускули им треба поголемо снабдување со крв, и како резултат на тоа, протокот на крв исто така се зголемува.

Норма на притисок кај мажите е прикажано во табелата.

Возраст на пациентотНорма кај мажите, mmHgПулс
21 - 31125 75 на51 - 91
32 - 41128 78 на61 - 91
42 - 51131 80 на62 - 82
52 - 61135 83 на64 - 84
62 - 67137 84 на72 - 91
Постари од 67 години135 89 на75 - 90

Нормалниот притисок кај возрасно лице треба да се утврди само во состојба на мирување, бидејќи секое оптоварување (и физичко и емоционално) има огромно влијание врз неговите перформанси. Човечкото тело независно го контролира крвниот притисок, а со умерено вежбање, неговите показатели се зголемуваат за околу 20 mmHg. Ова се должи на фактот дека мускулите и органите вклучени во работата бараат подобро снабдување со крв.

Ако зборуваме за тоа што крвниот притисок се смета за нормален, тогаш во моментот, медицината препозна индикатори во опсег од 91. 139/61 година. 89 mm Hg. Во овој случај, крвниот притисок од 120/80 mm Hg се смета за апсолутна норма, малку покачен - 130/85 mm Hg, високо нормално - 139/89 mm Hg. Зголемувањето на бројот поголем од 140/90 mm Hg веќе укажува на присуство на патологија.

Со возраста, во човечкото тело се случуваат неповратни процеси кои предизвикуваат зголемување на притисокот во текот на животот. Колку е постара личност, толку е поголем неговиот крвен притисок.

Што е нормален притисок кај една личност? Прашањето е донекаде апстрактно, бидејќи нормата за секоја личност е најчесто индивидуална. Едукативната медицинска литература сугерира земање бројки на 120/80 mm Hg како индикатор за норма. Ваквите индикатори се бележат кај лица на возраст од 20 години. .40 години.

Нормален крвен притисок за лице на возраст од 16 години. 20 години може малку да се намалат. Ова се однесува и на систолниот и на дијастолниот индикатор. Општо, притисоците на мирување се 100/70 mm Hg. е физиолошка норма.

Како што покажува табелата за човечки притисок, промените поврзани со возраста се однесуваат на индикаторите за горниот и долниот крвен притисок. Но, треба да запомните дека ова се само просечни клинички индикатори.

Но, не само зголемување, туку и намалување на показателите за крвен притисок е сигурен знак за влошување на активноста на телесните системи. Затоа, можноста за употреба на тонометр може да се припише на добра превенција од скоро сите болести. А, за да се следи динамиката на промените на притисокот, потребно е да се води посебен дневник.

Постојат многу причини кои можат да предизвикаат промени во крвниот притисок. Но, најчести се следниве:

 • Неможноста на срцето да работи како порано и со потребната сила.
 • Промена на квалитетот на крвта. Со возраста, станува погуста. И колку е подебела крвта, толку е потешко да тече низ садовите. Причината за задебелување може да биде, на пример, комплексни болести како што се дијабетес мелитус или автоимуни патологии.
 • Намалена еластичност на крвните садови. Ова доведува до неправилна исхрана, зголемен стрес, одредени лекови.
 • Формирање на атеросклеротични плаки кои се формираат кога крвта содржи „лош“ холестерол.
 • Остра промена во луменот на садот предизвикана од хормони.
 • Абнормални ендокрини жлезди.

virietis veselibas parbaude asinsspiediens merisana 46920997 - Нормален крвен притисок на здраво лице

Главниот дел од причините за наплив на притисок може да се елиминира независно, што ќе помогне да се одржи здравјето што е можно подолго. Правилно избрана диета, одржување активен животен стил, мирен став кон животот, со што се избегнуваат стресни ситуации. Усогласеноста со овие едноставни правила ви овозможува да го нормализирате притисокот.

Мислења на странски научници

Во земјите од постсоветскиот простор, од една страна, и во Америка и Канада, од друга страна, се прифатија различни пристапи за утврдување на нормата на крвниот притисок кај возрасните. Табелата покажува како е класифицирана состојбата на пациентот според неговите индикатори.

Крвниот притисок на ниво од 130/90 може да се смета како прехипертензија, односно состојба која се граничи со патологија. Нивото на систолен 110-125 mm Hg. Свети, И дијастолен - помалку од 80, се нарекува на Запад „состојба на мирување на срцето“. Во нашата земја, притисокот од 130/90 ќе се смета за норма за физички развиените мажи кои се активни во спортот или за луѓето постари од 40 години.

Во Западна Европа, пристапот кон состојбата на кардиоваскуларниот систем е сличен, но во научната литература можете да најдете некои податоци слични на постсоветските норми. Постои необичен поглед на нормите на крвниот притисок кај возрасните: табелата ги содржи изразите невообичаени за нас - „ниско нормално“, „нормално“ и „високо нормално“. За стандардниот усвоен индикатор 120/80.

Притисок на бременоста

Кај здрави бремени жени, крвниот притисок не се менува до шестиот месец од бременоста. Крвниот притисок е нормален кај небремени жени.

Понатаму, под влијание на хормони, може да се забележат некои зголемувања, не повеќе од 10 мм од нормата. Во патолошка бременост, гестозата може да се појави со скокови на крвниот притисок, оштетување на бубрезите и мозокот (прееклампсија), па дури и развој на напади (еклампсија). Бременоста со артериска хипертензија може да го влоши текот на болеста и да предизвика хипертензивни кризи или постојано зголемување на крвниот притисок. Во овој случај, индицирана е корекција на терапијата со лекови, наб obserудување од страна на терапевт или третман во болница.

Возрасни промени

Постарата личност станува, толку посериозни промени претрпуваат неговите крвни садови и срцевиот мускул. Стрес, нездрава исхрана, наследна предиспозиција - сето тоа влијае на здравствената состојба. На луѓето со дијагностицирана патологија им се препорачува да мерат притисок секој ден. Подобро е ако индикаторите ќе бидат запишани во посебна табела. Таму исто така можете да ги внесете податоците по мерењето на пулсот.

Со возраста, крвниот притисок кај возрасните постепено се менува. Табелата и пулсот заедно даваат објективни информации за промените во состојбата на садовите. Ако бројките во одреден момент ја надминале вообичаената стапка за пациентот, тоа не е причина за паника - зголемување од 10 mm Hg. Уметност се смета за прифатливо по вежбање, во состојба на замор, по долг работен ден. Но, стабилно, долгорочно отстапување е знак на развој на патологија.

Крвен притисок: нормална возраст

Кај мажите

Поради промените во крвните садови, кои се јавуваат како резултат на намалувањето на тонот на артериите и наслагите на холестерол на wallsидовите, како и промените во функцијата на миокардот, се прилагодува артерискиот притисок поврзан со возраста кај возрасните (табела).

За жени 40, просекот е 127/80, за мажите е малку повисок - 129/81. Ова се објаснува со фактот дека претставниците на посилниот пол, како по правило, можат да издржат поголем физички напор, а нивната телесна тежина е поголема од онаа на жените, што придонесува за зголемување на притисокот.

Отстапување од нормата: веројатни причини

Покрај зголемувањето, многу луѓе на млада и постара возраст имаат намалување на притисокот во однос на нормите. Ако ова е стабилен индикатор, тогаш практично нема причина за загриженост. Физиолошки низок крвен притисок може да се појави кај минијатурни девојчиња или кај млади луѓе со астеничен тен. Перформансите не се засегнати.

Ако намалување на притисокот се случи одеднаш и доведе до влошување на состојбата, тогаш ова може да укаже на срцева слабост, вегетативно-васкуларна дистонија, нарушувања на ритамот, па дури и отворено внатрешно крварење. Со такви симптоми, итно е потребен целосен преглед.

 • Есенцијална артериска хипертензија (хипертензија, видете лекови со висок крвен притисок) дава постојано зголемување на притисокот и хипертензивни кризи.
 • Симптоматска хипертензија (надбубрежни тумори, бубрежни васкуларни заболувања) и дава на клиниката слична хипертензија.
 • Вегетативно-васкуларната дистонија се карактеризира со епизоди на скокови на крвниот притисок, не повеќе од 140-90, кои се придружени со автономни симптоми.
 • Изолирано зголемување на понизок притисок е својствено за бубрежните патологии (развојни аномалии, гломерулонефритис, бубрежна атеросклероза на крвните садови или нивна стеноза). Ако дијастолниот притисок надминува 105 mmHg. повеќе од две години, ризикот од мозочни катастрофи е зголемен за 10, а срцев удар за пет пати.
 • Систолниот крвен притисок се зголемува почесто кај постари лица, луѓе со патологии на тироидната жлезда, пациенти со анемија и срцеви мани.
 • Зголемувањето на пулсниот притисок е сериозен ризик од срцев или мозочен удар.

Со мала хипотензија, луѓето живеат доста целосно. Кога горниот крвен притисок значително опаѓа, на пример, во шок, долниот крвен притисок е исто така многу низок. Ова доведува до централизација на циркулацијата на крвта, откажување на повеќе органи и развој на дисеминирана интраваскуларна коагулација.

Така, за долг и полн живот, едно лице треба да го следи неговиот притисок и да го чува во рамките на физиолошката норма.

Коморбидитети

Покрај возраста, систематското зголемување на притисокот предизвикува метаболички нарушувања, болести на бубрезите, лоши навики итн. Пушењето предизвикува стеснување на малите садови, што на долг рок предизвикува намалување на луменот на големите артерии и како резултат на тоа хипертензија . Во случај на нарушена бубрежна функција, се произведува хормон алдостерон, што исто така доведува до зголемување на крвниот притисок.

Svetlana Borszavich

Општ лекар, cardiolогист, со активна работа во терапија, гастроентерологија, cardiolогија, ревматологија, имунологија со алергологија.
Течно општо во клиничките методи за дијагностицирање и третман на срцеви заболувања, како и електрокардиографија, ехокардиографија, следење на колера на ЕКГ и дневно следење на крвниот притисок.
Комплексот на третман развиен од авторот значително помага при цереброваскуларни повреди и метаболички нарушувања во мозокот и васкуларните заболувања: хипертензија и компликации предизвикани од дијабетес.
Авторот е член на Европското друштво на терапевти, редовен учесник на научни конференции и конгреси од областа на cardiology и општа медицина. Таа повеќепати учествувала во истражувачка програма на приватен универзитет во Јапонија од областа на медицината за реконструкција.

Detonic