Симптоми на помала болест предизвикува третман

Нашиот вестибуларен апарат, лоциран во внатрешното уво, е контролиран од таканаречените полукружни канали, кои, патем, имаат само големина на зрно ориз.

Микролитите кои лебдат во нив во ендолимфата, со секоја промена во положбата на човечкото тело, ги иритираат нервните завршетоци, правејќи го ова во три рамнини симетрично и во десното и во левото уво. И мозокот, благодарение на ваквите иритации, добива сигнал за тоа каква позиција зазеде телото.

Ако нешто го наруши преносот на сигналот, едно лице не може да се врати во состојба на рамнотежа. Една од причините за овој неуспех може да биде многу сериозна патологија наречена Мениеров синдром.

Каков вид на болест не лишува од можноста да одржуваме рамнотежа, специјалистите се обидуваат да го откријат многу години, но досега не беа во можност да добијат одговори на сите прашања.

Во современата медицина тие прават разлика помеѓу болеста и Мениеровиот синдром. Болеста е патологија која се појавила независно, а синдромот е еден од симптомите на претходно постоечка болест. Ова може да биде, на пример, лавиринтитис (воспаление на лавиринтот), арахноидитис (воспаление на слузницата на мозокот) или тумор на мозокот. Со синдромот, притисокот во лавиринтот е секундарен феномен, а третманот, како по правило, е насочен кон корекција на основната патологија.

Според неодамнешните студии, во современиот свет, манифестациите на Мениеровиот синдром се сè почести, а болеста станува редок феномен.

Лекарите разликуваат две форми на оваа патологија. Во акутна форма, Мениеровиот синдром, чии причини и третман ги разгледуваме, влегува во животот на пациентот одеднаш, во форма на напад меѓу нормалното здравје, понекогаш дури и во сон.

 • Пациентот го чувствува ова како удар во главата и паѓа, избезумено обидувајќи се да фати некаков вид поддршка.
 • Се појавува бучава во увото, започнува силна вртоглавица. Тоа, како по правило, го тера пациентот да ги затвори очите и да заземе присилна позиција, секогаш различна, но секогаш со крената глава.
 • Секој обид за промена на поза доведува до зголемен напад.
 • Пациентот е покриен со ладна пот, тој е мачен од гадење и повраќање.
 • Температурата паѓа под нормалното.
 • Честопати, сите горенаведени се придружени со неволно мокрење, дијареја и болка во стомакот.

1234 - Симптоми на помала болест предизвикува третман

Напад, како што веќе споменавме, трае неколку часа, ретко на ден. Тогаш симптомите се намалуваат и по неколку дена пациентот станува повторно ефикасен. Нападите може да се повторуваат редовно, но со различни временски интервали: неделно, месечно, па дури и еднаш на секои неколку години.

Втората форма на патологија, хронична, се карактеризира со умерени или ретки напади. Морам да кажам дека вртоглавицата во овој случај е повеќе пролонгирана, иако е помалку изразена, како што, патем, сите други симптоми на болеста.

Некои пациенти имаат знаци на напад. Ова може да биде зголемување на бучавата во увото, нарушено одење (тешко е пациентот да одржува рамнотежа при вртење на главата).

За секоја нова напад што го карактеризира Мениеровиот синдром, причините обично се исти: пушење и пиење алкохол, прекумерно јадење, прекумерна работа, какви било инфекции, престој во простории со силен шум, интензивно фиксирање на очите или нарушувања во цревата.

Вистинските причини за оваа болест, како и зошто пациентот страда од само едно уво, сè уште не се познати. Дефинитивно може да се каже само дека Мениеровиот синдром е секогаш придружен со вишок на ендолимф, кој е произведен од полукружни канали. Понекогаш каналите произведуваат премногу од оваа течност, а понекогаш и нејзиниот одлив е нарушен, но и двата доведуваат до подеднакво тажни резултати.

Патем, според статистичките податоци, овој синдром најчесто се забележува кај жени (исто така, не е јасно зошто). За среќа, тоа не е толку вообичаено: само две од илјада луѓе се погодени од оваа болест.

a74188befe38a9327489df546adf494e - Симптоми на помала болест предизвикува третман

Дијагнозата извршена за да се потврди дијагнозата на Мениеровиот синдром, по правило, се состои во преглед на пациентот кај оториноларинголог и невролог. Овие испитувања треба да се вршат во неколку насоки:

 • тонска и говорна аудиометрија (помага да се разјасни острината на слухот и да се одреди чувствителноста на увото на звучните бранови со различна фреквенција - опишаната болест има специфична шема на аудиограмот, што овозможува да се идентификува во раните фази);
 • тимпанометрија (помага да се процени состојбата на средното уво);
 • акустична рефлексометрија;
 • Х-зраци на цервикалниот 'рбет;
 • магнетна резонанца и компјутерска томографија, што помага да се идентификуваат можни тумори кои предизвикуваат развој на патолошка состојба;
 • реовазографија (ја одредува состојбата на циркулација на крвта во садовите на рацете и нозете);
 • Доплероскопија (еден од видовите на ултразвук) на церебрални садови.

Дијагнозата се базира на резултатите од овие прегледи. Третманот се спроведува и за време на нападите и во периодот помеѓу нив.

Од сето погоре, станува јасно дека олеснување на состојбата на пациентот може да се случи ако вишокот течност што се акумулира во полукружните канали може да се отстрани на кој било начин.

Затоа, најчесто симптомите поврзани со Мениеровиот синдром се ублажуваат со назначување диуретици. Патем, намалувањето на течноста е предизвикано и од намалувањето на солта на организмот, што може да го задржи.

Постојат лекови кои ги шират крвните садови на внатрешното уво. И, исто така, го подобрува одливот на течност што се меша со рамнотежата.

Во тешки случаи кои не се подложни на медицински третман, тие исто така прибегнуваат кон хируршка интервенција, што помага да се создаде канал за одлив и да се ослободи од вишокот течност во вестибуларниот апарат.

Во особено тешки случаи, кога нападите доведуваат до сериозна форма на попреченост, потребно е да се отстранат полукружните канали. Оваа операција се нарекува лавиринтектомија и, за жал, го лишува пациентот од слух, но потоа му ја враќа можноста за нормално движење.

За жал, опишаната болест не е целосно излечена. Лекарите, кога пациентот е примен во болница, пред сè, се обидуваат да спречат нов напад, и по некое време, Мениеровиот синдром, чии причини и третман ги опишуваме, оди во полесна форма.

Но, болеста трае многу години. Затоа, во периодот помеѓу нападите, пациентот мора да се сети на својата болест и да ја одржува својата состојба со помош на комплекс на витамини, како и лекови кои ја подобруваат микроциркулацијата и делуваат на холинергичните системи.

Ако пациентот не смени ништо во неговиот ум во шемата за земање лекови и е одговорен за сите медицински состаноци, тогаш ќе се постигне јасно олеснување и враќање на работа.

Најчестата теорија за појава на болест е промена на притисокот на течноста во внатрешното уво. Мембраните во лавиринтот постепено се шират со зголемување на притисокот, што доведува до нарушување на координацијата, слухот и други нарушувања.

Причината за зголемувањето на притисокот може да биде:

 • Блокирање на дренажниот систем на лимфните канали (како резултат на лузни по операцијата или како вродена малформација);
 • Прекумерно производство на течност;
 • Патолошко зголемување на волуменот на патеките што спроведуваат течност во структурите на внатрешното уво.

Зголемувањето на анатомските формации на внатрешното уво е најчестата состојба дијагностицирана кај деца со сензоневрален губиток на слухот од непознато потекло. Покрај намалувањето на оштетувањето на слухот, некои пациенти имаат нарушување на координацијата што може да предизвика развој на Мениеровата болест.

Бидејќи студијата покажа дека не сите пациенти со Мениеров синдром имаат зголемено производство на течност во лавиринтот и кохлеата, имунолошкиот статус на пациентот стана дополнителен фактор што ја одредува појавата на болеста.

Зголемената активност на специфични антитела кај испитаните пациенти е откриена во приближно 25% од случаите. Автоимун тироидитис е откриен во иста количина како истовремена болест, што ја потврдува улогата на имунолошкиот статус во развојот на болеста.

58398593894 - Симптоми на помала болест предизвикува третман

Според последните податоци, причините за болеста Мениер кај пациенти испитани во 2014 година остануваат нејасни. Факторите на ризик вклучуваат:

 • Вирусни заболувања на внатрешното уво;
 • Траума на главата;
 • Вродени малформации на структурата на органите на слухот;
 • Алергии и други нарушувања на имунолошкиот систем.

Симптомите специфични за оваа болест вклучуваат:

 • Вртоглавица (причини), често придружена со гадење и повраќање. Нападот на вртоглавица е толку изразен што пациентот има впечаток дека целата просторија или околните предмети се вртат околу него. Времетраењето на нападот трае од 10 минути до неколку часа. При вртење на главата, сериозноста на симптомите се зголемува, а состојбата на пациентот се влошува;
 • Оштетување или загуба на слухот. Пациентот може да не согледа звуци со мала фреквенција. Ова е карактеристичен симптом што овозможува да се разликува Мениеровата болест од губење на слухот, во која исчезнува способноста да се согледаат високофреквентни звуци. Може да се забележи преосетливост на силни звуци, како и болка во бучни простории. Во некои случаи, пациентите се жалат на „пригушени“ тонови;
 • Ringвонење во ушите, не е поврзано со изворот на звук. Овој симптом е знак на оштетување на слушните органи. Кај Мениеровата болест, ringвонењето во ушите се перцепира како „пригушени, отежнато дишење“, „џагор на цикади“, „ringвонење на ellвонче“ или комбинација на овие звуци. Тинитус се интензивира пред напад. За време на нападот, природата на theвонењето може значително да се промени;
 • Сензација на притисок или непријатност во увото поради акумулација на течност во шуплината на внатрешното уво. Пред нападот, чувството на полнење се зголемува.

За време на нападот, некои пациенти се жалат на главоболка, дијареја и болки во стомакот. Непосредно пред нападот може да се појави болка во увото.

 • Вртоглавица (причини), често придружена со гадење и повраќање. Нападот на вртоглавица е толку изразен што пациентот има впечаток дека целата просторија или околните предмети се вртат околу него. Времетраењето на нападот трае од 10 минути до неколку часа. При вртење на главата, сериозноста на симптомите се зголемува, а состојбата на пациентот се влошува;
 • Оштетување или загуба на слухот. Пациентот може да не согледа звуци со мала фреквенција. Ова е карактеристичен симптом што овозможува да се разликува Мениеровата болест од губење на слухот, во која исчезнува способноста да се согледаат високофреквентни звуци. Може да се забележи преосетливост на силни звуци, како и болка во бучни простории. Во некои случаи, пациентите се жалат на „пригушени“ тонови;
 • Ringвонење во ушите, не е поврзано со изворот на звук. Овој симптом е знак на оштетување на слушните органи. Кај Мениеровата болест, ringвонењето во ушите се перцепира како „пригушени, отежнато дишење“, „џагор на цикади“, „ringвонење на ellвонче“ или комбинација на овие звуци. Тинитус се интензивира пред напад. За време на нападот, природата на theвонењето може значително да се промени;
 • Сензација на притисок или непријатност во увото поради акумулација на течност во шуплината на внатрешното уво. Пред нападот, чувството на полнење се зголемува.

Знаци на Мениерова болест

Главните дијагностички знаци на болеста Мениер се напади на гадење и повраќање, како и тешка вртоглавица. Пациентот во оваа фаза на болеста може да почувствува поместување или вител на разни околни објекти. Исто така, може да има чувство на пад или вртење во просторот на сопственото тело. Честопати вртоглавицата е толку силна што пациентот може да биде само во лежечка положба, но не може да седи и да стои. Кога се обидувате да ја промените положбата на телото во една или друга насока, симптомите на гадење и повраќање се интензивираат.

3333942627 fe3dabaee7 - Симптоми на помала болест предизвикува третман
kevygee flickr

За време на егзацербација, може да се појават следниве симптоми:

 • бучава во ушите;
 • чувство на исполнетост;
 • нарушена координација на движењата;
 • нерамнотежа;
 • диспнеа;
 • тахикардија;
 • зголемено потење:
 • влошување на општата состојба на пациентот;
 • нистагмус;
 • бледило на кожата и некои други.

Ако пациентот лежи на болно уво, тогаш сите симптоми може да се влошат. Нападите, по правило, траат од 2 до 8 часа, но нивното времетраење може да варира од неколку минути до неколку недели. Фреквенцијата и интензитетот на нападите е индивидуален индикатор и скоро е невозможно да се предвиди кога ќе се случи следното влошување.

Меѓу факторите предиспонираат за развој на релапси се следниве:

 • стресни ситуации;
 • алкохол;
 • неповолни фактори на животната средина;
 • прекумерна работа;
 • зголемување на телесната температура, дури и до субфебрилни индикатори;
 • бучава;
 • спроведување на различни постапки на увото.

Во некои случаи, пациентите доживуваат подобрување на слухот пред напад. На нападот може да му претходи повреда на координацијата и рамнотежата, како и карактеристична соодветна аура.

Оштетувањето на слухот е секогаш прогресивно. На почетокот на болеста, пациентот не перцепира звуци со ниска фреквенција, но постепено ја губи способноста да го согледа целиот аудитивен опсег и на крајот има целосна глувост. Вреди да се напомене дека со целосно губење на слухот, пациентот се подложува на напади на вртоглавица.

На почетокот на болеста, може да се забележи многу јасна етапна промена на периоди на егзацербација и ремисија. За време на периодот на ремисија, пациентот е вратен на работниот капацитет. Во подоцнежните фази, може да се забележи не само брз замор и слабост, кога се забележуваат нарушувања на вестибулите за време на периодот на ремисија, туку и тежина во главата и други симптоми.

Болеста влијае на внатрешното уво. Друго име за овој оддел на органот за слух е лавиринт. Патологијата се развива поради зголемување на волуменот на течност (ендолимфа) во лавиринтот, како резултат на што оваа течност почнува да врши притисок врз областите одговорни за рамнотежа и можноста за навигација во вселената.

Како по правило, болеста влијае на едното уво, но со текот на времето може да напредува и да стане билатерална по природа. Слично е забележано во петнаесет проценти од случаите.

Најчесто, болеста се дијагностицира кај возрасни на возраст од триесет до педесет години. Во детството, оваа патологија е исклучително ретка.

Медицинската статистика покажува дека болеста се јавува кај еден од илјада луѓе. И мажите и жените се подеднакво погодени.

Исто така, потребно е да се направи разлика помеѓу Мениеровата болест и Мениеровиот синдром. Болеста е независна болест која бара одредена терапија. Мениеровиот синдром е секундарен. Ова е еден од симптомите на друга болест, на пример, лавиринтитис. Во овој случај, неопходно е да се третира не самиот синдром, туку примарната болест.

Се разликуваат три вида на болеста, во зависност од манифестирачките симптоми: вестибуларен, класичен и кохлеарен. Вестибуларниот се карактеризира со вртоглавица и проблеми со рамнотежата (оваа форма се дијагностицира во 15-20% од случаите). Во класична форма, пациентот има проблеми со слухот и со рамнотежа (дијагностициран кај 30% од пациентите). Во 50% од случаите, дијагнозата открива кохлеарна форма, која се јавува со нарушена слушна функција.

Главните знаци на болеста Мениер во исто време ги опиша откривачот на оваа болест, францускиот аудиолог, во чија чест беше именувана.

 1. Оштетување на слухот (честопати не се изговара). Типично, пациентот е под влијание на едното уво, а најпогодената личност е перцепцијата на ниски фреквенции. Точно, истражувачите тврдат дека во 20% од случаите на оваа болест, пациентот страда од двете уши.
 2. Ненадејни напади на силна вртоглавица, кои можат да траат од еден до дваесет и четири часа (а повремено и до неколку дена). Покрај тоа, треба да се напомене дека овие вртоглавици се системски. Тоа е, пациентот чувствува или ротација на предметите околу него, или своја ротација во една насока.
 3. Вртоглавица обично е придружена со гадење и повраќање, што не носи олеснување.

494761 - Симптоми на помала болест предизвикува третман

Тинитусот до денес останува комплексен проблем со значителни медицински, медицински и социјални аспекти.

Не мешајте ја Мениеровата болест со Мениеровиот синдром, кои имаат многу заедничко, но остануваат различни состојби. Болеста на Мениер е независна болест, чија класификација зависи од симптомите во почетната фаза на развој. Постојат три главни форми на оваа болест:

 • кохлеарна форма - се јавува во околу 50% од сите случаи, додека се карактеризира со сериозно оштетување на слухот;
 • вестибуларен - се јавува кај 20% од пациентите и се манифестира со вестибуларни нарушувања;
 • класично - дијагностицирано во 30% од случаите, додека пациентите имаат нарушувања на вестибулата и слухот.

Како што напредува болеста, пациентот има ремисија (привремено отсуство на болни манифестации) и фаза на егзацербација, кога ќе се појават изразени напади. Врз основа на времетраењето на нападите и интервалите помеѓу нивните појави, болеста има три степени:

 • Првиот (лесен) - се разликува во помали напади, паузи меѓу кои може да траат со месеци или дури со години.
 • Вториот (просечен) - нападите можат да траат до 5 часа, додека неколку дена, пациентите се оневозможени.
 • Третото (сериозно) - времетраењето на нападите надминува пет часа, додека фреквенцијата може да варира од еднаш на ден до еднаш неделно. Таквите пациенти се целосно онеспособени.

Важно! Кога времетраењето на нападите и фреквенцијата на нивно појавување значително се зголемуваат, има сериозни нарушувања на вестибуларниот систем и брзо оштетување на слухот поради оштетување на апаратот за спроведување на звук и прием на звук, ова укажува на неповратноста на текот на болеста Мениер.

Водечки симптом на болеста се повторува вртоглавица, која се јавува заедно со чувство на гадење и повраќање.

Пациентите се жалат на чувство на ротација на сè околу себе, како и на неуспех и движење на сопственото тело во вселената.

ce8711dede68988226bf84b8c34705b2 - Симптоми на помала болест предизвикува третман

Вртоглавицата може да достигне таква сила што луѓето не се во состојба да стојат или да седат, а при промена на нивната позиција, се забележува зголемување на сериозноста на манифестациите.

Исто така, со напади на Мениерова болест, се формираат следниве состојби:

 • бучава во погоденото уво;
 • недостаток на координација;
 • губење на рамнотежа;
 • аудитивни нарушувања;
 • тахикардија;
 • зголемено потење;
 • диспнеа;
 • бледило на кожата.

Колку напади траат и кои интервали се појавуваат, зависи од фазата на прогресија на болеста. Таквите фактори можат да предизвикаат нов напад:

 • пушење;
 • стрес;
 • злоупотреба на алкохол;
 • зголемување на општата температура;
 • медицински дејства.

Честопати, пациентите однапред очекуваат напад според претходната состојба, изразена со зголемен зуење во ушите, губење на рамнотежа и нарушени аудитивни способности.

Вртоглавица со тинитус и оштетување на слухот му овозможува на оториноларингологот да ја идентификува болеста при првиот преглед, но точна дијагноза на болеста Мениер бара дополнителни дијагностички мерки. За да се утврди степенот на нарушувања на слухот, потребно е да се спроведат посебни студии:

 • аудиометрија;
 • студија за подесување на вилушка;
 • акустична импеданкеметрија;
 • отоакустична емисија;
 • електрокохлеографија.

13667734833 dd294857b6 - Симптоми на помала болест предизвикува третман

Аудиометрија - ви овозможува да дијагностицирате мешана природа на оштетување на слухот. Во првите фази на болеста, студијата ни овозможува да забележиме намалување на слухот во фреквенциите од 125 на 1000 Hz.

Акустичната импеданометрија ви овозможува да процените колку се подвижни аудитивните осикули и функционалното мускулно ткиво. Целта на оваа студија е да открие абнормалности во аудитивниот нерв. Исто така, за да се исклучи ризикот од неурином, пациентите треба да направат МНР на мозокот.

Отоскопија и микроотоскопија се неопходни за откривање на промени во тапанчето и надворешниот слушен канал. Така, можноста за воспалителен процес може да се исклучи.

Следниве студии се пропишани за да се утврдат вестибуларните нарушувања кај Мениеровата болест:

 • вестибулометрија;
 • индиректна отолитометрија;
 • стабилографија.

Кога пациентот доживува системска вртоглавица, но слухот не се влошува, тој е дијагностициран со Мениеров синдром. Тогаш дијагнозата на болеста, поради која се појави синдромот, бара вклучување на невролог и назначување други дијагностички мерки:

 • електроенцефалограм;
 • ЕХО-ЕГ;
 • дуплекс скенирање;
 • REG и USDG.

За време на дијагнозата, болеста на Мениер е важна за да се разликува од другите болести кои имаат слични манифестации, на пример, лавиринтитис, отосклероза или отитис медиа.

Во медицината, болеста Мениер се припишува на неизлечиви болести, но сепак, можно е да се запре нејзината понатамошна прогресија и да се минимизираат симптомите.

Типично, на пациентите им е препишан комплексен третман, кој вклучува употреба на голем број различни методи дизајнирани за ублажување на состојбата на пациентот.

Исто така, за време на терапијата, важно е да се ослободите од лошите навики и да се придржувате кон здрава исхрана. Функционалноста на вестибуларниот апарат може да се подобри со специјална гимнастика.

Листа на кратенки

БМ - Мениерова болест

BPPG - бенигна пароксизмална вртоглавица во положбата

KVI - интервал на коска и воздух

КП - спроводливост на коските

LDL - селективно уништување на ласерот

ПД - потенцијал за акција

Заедничко вложување - вкупен потенцијал

Габа - феномен на забрзано зголемување на волуменот

cbylhjv vtymthf - Симптоми на помала болест предизвикува третман

ЕМ - ендолимфатична кеса

AAO-HNS - Американска академија за отоларингологија - Хирургија на главата и вратот

EGb 761 - Екстракт од лисја од гинко билоба сув стандардизиран

 1. Бабијак VI, Хофман В.Р., Накаротис ЈА Неврооториноларингологија. Санкт Петербург, 2002. S. 663–674.
 2. Kryukov AI, Fedorova OK, Antonyan RG et al. Клинички аспекти на Мениеровата болест. М., 2006 с.
 3. Рационална фармакотерапија на болести на уво, грло и нос.
  Водич за практичари. Ед. Лопатин АС Москва,
  ЛИТЕРА, 2011 година, 66,3 п.п. (815-ти.), Стр. 547-554
 4. Сагалович БМ, Палчун ВТ Мениерова болест. М., 1999 година, 525 стр.
 5. Болест на Солдатов ИБ Мениер / Водич за оториноларингологија. Ед. Војници на ИБ. М., 1997,200 стр.
 6. Болест на Заицева ОВ Мениер: клинички дијагностички критериуми, терапевтски тактики. - терапевт. - 2013. - Бр. 9. - С. 10-14
 7. Ahsan SF, Standring R, Wang Y. Систематски преглед и мета-анализа
  на терапија за Мениет за болест на Мениер. Ларингоскоп 2014 10 јуни.
  дои: 10.1002 / lary.24773.
 8. Китахара Т, Хори А, Имаи Т, Охта Ј, Морихана Т, Инохара Х, Сакагами
  M. Дали операцијата за декомпресија на ендолимфатичната кеса спречува билатерална
  развој на еднострана М? ни? повторно болест? Ларингоскоп 2014 година
  Август 124 (8): 1932-6. дои: 10.1002 / месечно.24614. Епуб 2014 10 февруари.
 9. Евженио Мира, Г. Гвидети, ПЛ hiиларди, Б. Фатори, Н. Маланино,
  R. Mora, S. Ottoboni, P. Pagnini, M. Leprini, E. Pallestrini, D. Passali,
  Д. Нути, М. Русоло, Г. Тирели, Ц. Симончели, С. Бризи, Ц. Вичини, П.
  Фраскони. Бетахистин во периферно вртоглавица. Двојно слепа, плацебо
  контролирана, вкрстена студија за сере наспроти плацебо 1 / Ј.Ер. Арх.
  Otorhino1aryngol.- 2003.-Vol.260:73-77
 10. Лопез-Ескамез Ј., Кери,., Чунг В.Х., Гобел Ј.А., Магнусон
  М., Мандал? М., manуман-Токер Д.Е., Струп М., Сузуки М., Трабалзини Ф.,
  Бисдорф А. Дијагностички критериуми за Мени? S болест. Консензус
  документ на Б? р? ny општество, јапонско друштво за рамнотежа
  Истражување, Европската академија за отологија и невротологија (ЕАОНО),
  Американска академија за отоларингологија-хирургија на глава и врат (ААО-ХНС) и
  корејското друштво за рамнотежа. - Acta Otorrinolaringol Esp. 2016 јануари-февруари;
  67 (1) 1-7.
 11. Наута Ј.Ј. Мета-анализа на клинички студии со бетахистин во
  М? Ни? Повторно? S болест и вестибуларно вртоглавица. Еур Арх Оториноларингол,
  2014 година, мај, 271 (5): 887-97.
 • МКБ-10 (Меѓународно> До денес, етиологијата и патогенезата на БМ не се добро разбрани.
  Според класичната теорија на патогенезата, развојот на БМ е поврзан со идиопатска
  ендолимфатични хидропси, што претставува зголемување
  волуменот на ендолимфата што го исполнува мембранозниот лавиринт на внатрешното уво и
  предизвикувајќи истегнување на мембраната Раизнер. Меѓу можните причини
  развој на ендолимфатични хидропи испуштаат:
  • зајакнување на процесите на производство на ендолимфи од страна на васкуларната лента на спиралниот орган и клетките на сакулусот и утрикулусот;
  • повреда на процесот на нејзина ресорпција.

  Повторени напади на вртоглавица кај БМ се поврзани со
  периодична руптура претерано зголемена од висок крвен притисок
  Рајснер мембрана, мешајќи ендо-и перилимфа, станувајќи богата
  калиум ендолимф во перилимфа проследен со вестибуларна деполаризација
  нерв и негова прекумерна возбуда. Очигледно е губење на слухот и бучава во ушите
  предизвикани од процесите на постепена дегенерација на спиралните неврони
  ганглион.

  Во моментов, односот помеѓу присуството на хидропсите на лавиринтот и
  Нападите на БМ се предмет на дебата. Познато е дека
  ендолимфатичните хидропси можат да се комбинираат со други болести
  средно и внатрешно уво, на пример, со отосклероза. Според
  Литература Хидропс лавиринт на обдукција се најде кај теми кои не се
  кои страдаат од симптоми на БМ во текот на животот, па затоа би било логично
  сугерираат дека хидропсот на лавиринтот не е единствениот
  патогенетски фактор во развојот на симптомите на болеста и
  сугерира присуство на дополнителни фактори.

  1.3 Епи> Во различни земји, инциденцата на БМ се движи од 3,5 до 513 лица.
  на 100 илјади луѓе. Најчесто, првиот напад на БМ се јавува на возраст од
  од 40 до 60 години. Womenените се разболуваат почесто од мажите. Според статистичките податоци,
  0,5% од европската популација е дијагностициран со БМ, што е вкупно
  околу 1 милион луѓе.

  Класификација на Мениеровата болест

  Болеста на Мениер треба да се разликува од истоимениот синдром. Мениеровиот синдром е придружен фактор на одредена болест, БМ е независна нозолошка единица.

  Според ICD-10, болеста на Мениер одговара на класа H81 - нарушувања на вестибуларната функција, код H81.0.

  Со текот на ендолимфатичните хидропси се случува:

  1. Класичен, кога аудитивни и вестибуларни нарушувања се појавуваат истовремено;
  2. Ако на почетокот се наруши рамнотежата - вестибуларниот;
  3. Со кохлеарна форма, првенствено се јавуваат нарушувања на слухот.

  Тежината на БМ е класифицирана во лесни (кратки напади со пауза од најмалку еден месец), умерени (кризи до 6 часа) и тешки (егзацербации 1 пат на ден со попреченост). Исто така, се разликуваат реверзибилни и неповратни форми на болеста. Со реверзибилно, можно е да се вратат функциите на аудитивниот анализатор.

  Американска академија за оториноларингологија и хирургија на главата и вратот
  (AAO-HNS) разви дијагностички критериуми за одредени, сигурни,
  веројатен, можен БМ (1972, 1985, 1995) [10]. Со оглед на критериумите во
  последен пат разгледан од Комитетот на Б? р? општество, Јапонија
  Друштво за истражување на рамнотежа, Европската академија за отологија и
  Невротологија (ЕАОНО), Комитет за рамнотежа на Американската академија
  на операција на оториноларингологија-глава и врат (AAO-HNS) и корејски биланс
  Општество 2015 [10].

  • хистолошки потврдена ендолимфатична капки;
  • две или повеќе епизоди на вртоглавица кои траат повеќе од 20 минути до 12 часа;
  • Аудиолошки потврдено губење на слухот (сензоневрален) при ниско ниво
   и средни фреквенции за време или по напад на вртоглавица;
  • Флуктуирачки аудитивни симптоми: слух, субјективен шум, исполнетост во увото.
  • Два или повеќе спонтани напади на вртоглавица во траење од 20 минути или повеќе. до 12 часот;
  • Аудиолошки потврдено губење на слухот (сензоневрален) при ниско ниво
   и средни фреквенции за време или по напад на вртоглавица;
  • Флуктуирачки аудитивни симптоми: слух, субјективен шум, чувство на исполнетост во увото;
  • Отсуство на други причини.
  • барем една вртоглавица магија;
  • губење на слухот од сензоневрален тип, потврдено со најмалку една аудиометрија;
  • бучава или чувство на застоеност во заболеното уво;
  • отсуство на други причини што ги објаснуваат наведените симптоми.
  • вртоглавица без потврдено губење на слухот;
  • сензоневрален губиток на слухот, постојан или нестабилен, со нерамнотежа, но без очигледни вртоглавици;
  • отсуство на други причини што ги објаснуваат наведените симптоми.

  БМ се карактеризира со клиничка тријада на симптоми, добро опишана
  уште во 1861 година од страна на познатиот француски лекар Проспер Мениер.

  Напади на системска вртоглавица. Напади на системски
  вртоглавица со болест Мениер е многу карактеристична. Тие се јавуваат
  одеднаш, во кое било време од денот и во кое било време од годината, наспроти позадината на „полн
  здравје ”, не се предизвикани од ништо, понекогаш тие имаат аура во форма на зајакнување или
  појава на метеж во болно уво, бучава во уво, итн.

  Бучава во увото - еднострана, најчесто ниска или
  засилување на средната фреквенција пред и за време на напад на системски
  вртоглавица.

  Губење на слух. Губење на слухот во БМ исто така има своја карактеристика
  карактеристики. Тоа е првенствено еднострано, носи флуктуирано
  карактер, и во аудиолошка студија, т.н.
  скаларно или лажно сензоневрално губење на слухот - хоризонтално или
  асцендентен тип на аудиолошка крива со интервал од коска и воздух (CVI)
  5-10 dB) во нискиот или среден опсег на фреквенции. Нормални прагови
  ултразвук (ултразвук) и негова латерализација во насока полоша од слушното уво.

  Постојат три главни опции за текот на болеста. На првиот
  варијанта (кохлеарна форма) на почетокот има аудитивни нарушувања и
  потоа вестибуларен. Во втората (класична) верзија, аудитивни и
  вестибуларните нарушувања се појавуваат истовремено, првиот напад
  вртоглавица е придружена со губење на слухот и бучава во увото.

  На третиот
  (поретка) варијанта на текот (вестибуларна форма на БМ) болест
  започнува со напади на вестибуларна вртоглавица, до кои
  понатаму се приклучуваат на слушните нарушувања. Според голем број автори
  флуктуација на слухот со вртоглавица е забележана во 82,7%, и без
  вртоглавица - во 17,3%. Друга кохлеарна моносимптоматска рана БМ
  забележано во 54,4%, а класичното во 45,6%.

  Три фази се разликуваат во развојот на БМ.

  Првата фаза е почетната. Напади на системска вртоглавица
  ретко се јавува 1-2 пати годишно, па дури и за 2-3 години. Овие периоди
  се појавуваат во кое било време од денот, траат во просек од 1 до 3 часа,
  придружени со гадење и повраќање. Бучава во уво, застоеност или сензација
  рафали во увото се случуваат пред или за време на напад, но не се
  постојани симптоми.

  Се случува еднострано губење на слухот или
  засилена за време на нападот, односно за првата фаза на болеста
  карактеристична е флуктуацијата на слухот - неговото периодично влошување, како по правило,
  пред појава на вртоглавица, и последователно подобрување.
  Некои пациенти пријавуваат значително подобрување на слухот веднаш по
  напад и негово последователно намалување во текот на следниот ден до
  нормално ниво.

  Втората фаза е висината на болеста. Нападите се здобиваат со типично за
  БМ карактер со интензивна системска вртоглавица и тешка
  вегетативни манифестации се јавуваат неколку пати неделно (дневно)
  или неколку пати месечно. Бучавата во ушите му пречи на пациентот постојано,
  често се интензивира во моментот на нападот. Типична дневна сензација
  назална непријатност во заболеното уво. Губењето на слухот напредува
  од напад во напад.

  Третата фаза е фаза на избледување. Постои намалување или целосно
  исчезнување на типични напади на системска вртоглавица, но пациентот
  постојано загрижени за чувството на кршливост и нестабилност. Се слави
  изразено губење на слухот во погоденото уво, често во оваа фаза од процесот
  второто уво е вклучено. Може да се појават кризи со отолит.
  Тумаркин - услови во кои има напади на ненадеен пад,
  кои се јавуваат поради наглото механичко поместување на отолитот
  рецептори што доведуваат до ненадејно активирање на вестибуларните рефлекси.
  Ваквите тешки симптоми можат да доведат до сериозни повреди.

  2 - Симптоми на помала болест предизвикува третман

  Со оглед на фреквенцијата и времетраењето на нападите на вртоглавица, зачувување
  попреченост разликуваат три степени на сериозност БМ: тешка, умерена и
  лесно.

  Во тешки случаи, вртоглавица е честа (секојдневно или
  неделно) трае неколку часа со целиот комплекс
  статокинетички и автономни нарушувања;
  изгубени

  Со умерена сериозност, вртоглавица е исто така доволна
  чести (неделно или месечно), кои траат неколку
  часови Статокинетички нарушувања - умерено, автономно -
  изразена. Попреченоста е изгубена при напад на вртоглавица и
  неколку часа после тоа.

  Со лесна сериозност на БМ, нападите на вртоглавица се краткотрајни, со долготрајни (неколку месеци или години) ремисии.

  Амбулантски третман и прогноза за пациентот

  Бидејќи не е можно целосно да се ослободите од патологијата со технологиите на модерната медицина, третманот се одвива во следниве области:

  • олеснување на настанатите напади,
  • намалување на фреквенцијата на напади и нивната сила,
  • долготраен третман насочен кон спречување на егзацербација.

  За да се запрат ненадејните состојби и да се намали бројот на напади, се користи лекови:

  • диуретици (диуретици) кои спречуваат прекумерна акумулација на лимфа,
  • антихистаминици и седативи.

  Системскиот ефект на лекови насочен кон запирање на нападот го комбинира следниов сет:

  • антипсихотици - хлорпромазин, трифтазин,
  • препарати за атропин и скополамин - Белоид, Беласпон,
  • антихистаминици - дифенхидрамин, пиполфен, супрастин,
  • вазодилататор - no-shpa, nikoshpan,
  • диуретици.

  Сеопфатен третман вклучува употреба на лекови кои ја подобруваат микроциркулацијата на структурите на внатрешното уво, како и ја намалуваат пропустливоста на капиларите:

  • венотониката ги подобрува theидовите и ја компензира васкуларната дисфункција,
  • невропротектори го ограничуваат и запираат оштетувањето на мозочното ткиво,
  • бетахистин има ефект сличен на хистамин.

  Обично, амбулантската терапија е доволна, но ако се појави повраќање и ако се појави повраќање, можна е хоспитализација со интравенска и интрамускулна администрација на лекови.

  Во исто време, терапијата со лекови не спречува целосно губење на слухот и прогресијата на губење на слухот, но може само да помогне во намалување на бучавата во увото, сериозноста и времетраењето на нападот. Ако терапијата со лекови не ги донесе очекуваните резултати, се пропишува хируршка интервенција, што, сепак, многу веројатно ќе доведе до целосно губење на слухот. Затоа, со билатерални лезии, на пациентите им е прикажана замена на слухот. Хируршките интервенции можат да бидат од следнава природа:

  1. Операции за одводнување. Нивната цел е да го зголемат одливот или дренажата на ендолимфот од внатрешното уво. Ова исто така вклучува операција за декомпресија:
   • дренажа на лавиринтот преку средното уво
   • дренажа на ендолимфатична кеса,
   • фенестрација на полукружниот канал,
   • перфорација на основата на скалите.
  2. Деструктивни операции. Овие вклучуваат:
   • интракранијална пресек на вестибуларниот гранка на 8-миот нерв,
   • ласерска изложеност и ултразвучно уништување на лавиринтни клетки,
   • отстранување на лавиринт.
  3. Операции на автономниот нервен систем, вклучувајќи:
   • пресекот на тапанот плексус или низа тапан,
   • цервикална ресекција.

  Како алтернативна терапија, се смета хемиската аблација. Овој метод се состои во воведување на антибиотици (гентамицин, стрептомицин) или алкохол во лавиринтната празнина. Употребата на хируршка терапија во раните фази ја подобрува прогнозата, но не обезбедува враќање на слухот.

  Третманот на Мениеровата болест се спроведува во однос на правилна исхрана, здрав начин на живот и пријатна психолошка атмосфера во околината на пациентот. Покрај тоа, физичката активност помеѓу нападите не е ограничена. Напротив, за да се подобри благосостојбата, пациентот треба редовно да извршува вежби за координација и да го обучува вестибуларниот апарат.

  Се случува пред вашите очи пациент со дијагноза на Мениеров синдром одеднаш да започне со вртоглавица. Што треба да стори сведокот тогаш? Прво на сите, не паничи или гужва!

  • Помогнете му на пациентот да легне на креветот поудобно и држете ја главата.
  • Советувајте го пациентот да не се движи и да лежи мирно додека не заврши нападот.
  • Обезбедете мир и тишина со отстранување на сите бучава и светлосни стимули: исклучете ги силните светла, како и ТВ или радио.
  • На нозете на пациентот е најдобро да се закачи грејна подлога со топла вода (шише ќе се одлепи ако нема подлога за греење) и ставете ги синапните малтери на задниот дел од главата. Во овие случаи, можете да го користите мелемот „Златна Starвезда“, кој има ефект на затоплување: тој се нанесува со меки движења во зоната на јаката и зад ушите.
  • Повикајте брза помош.

  Третманот во интеркталниот период се состои од комплексна терапија: диета без сол, диуретици и долгорочни курсеви на бетахистин хидрохлорид. Диетата без сол има за цел да ја промени осмоларноста на плазмата и ендолимфата. Пациентите треба да го ограничат внесувањето сол на 2 g на ден. Потребен е курс на интравенска инјекција на натриум бикарбонат за одржување на киселинско-базната рамнотежа на крвта.

  Со цел да се намали фреквенцијата на напади, на пациентите им се препорачува да ги ограничат предизвикувачките фактори: стрес, пушење, алкохол, нуркање, употреба на кофеин, работа на висина со предмети што се движат е контраиндицирана. Во моментов, постои добар терапевтски ефект на земање глукокортикоиди внатре или како инјекции во тапанчето.

  Хируршките интервенции на нервите и нивните плексуси се ефикасни во почетната фаза на Мениеровата болест во првите две години. Овие вклучуваат:

  • Преминувањето на вестибуларниот нерв е комплексна неврохируршка операција. Ви овозможува да го зачувате слухот, бидејќи е отстранет само вестибуларниот дел од вестибуло-кохлеарен нерв. Сепак, можни се следниве компликации: интракранијални инфекции, главоболки, цереброспинална течност;
  • Уништување на грлото на матката ганглион;
  • Во која било фаза на болеста, можно е ласерско уништување на рецепторот на полукружниот канал. Ова ви овозможува да заштедите аудитивни функции;

  Операциите насочени кон враќање на притисокот во мембранозниот лавиринт се прикажани со постојани хидропси во фазата II-III:

  • Одводнување на кохлеарниот канал се врши со дисекција на истиот;
  • Шантирање на ендолимфатична кеса;
  • Отворање на вреќите на предворјето.

  Ваквите хируршки манипулации имаат висок терапевтски ефект и не се придружени со компликации од аудитивната перцепција.

  Интратимпанична администрација на антибиотици, особено гентамицин, обично се изведува со еднострана лезија и може да биде придружена со прогресија на губење на слухот.

  Меѓу алтернативните пристапи за третман на Мениеровата болест, пациентите често прибегнуваат кон земање хербални лекови, никотинска киселина, биофлавоноиди, корен од ѓумбир и акупунктура. Во моментов, пациентите често независно, без препорака на лекар, користат креозот за ублажување на повраќање. Терапијата со креозота е класифицирана како хомеопатија, овој тип на третман е слабо разбран и вклучува голем број на несакани ефекти.

  Сложениот третман на Мениеровата болест вклучува физиотерапевтски процедури:

  1. Масажа на глава и врат;
  2. Електрофореза;
  3. Море, иглолисни бањи;
  4. УВ зрачење на областа на јаката.

  da74b48c0612743c2c53379204f8e58f - Симптоми на помала болест предизвикува третман

  Неколку години болницата Јусупов успешно ја третира болеста Мениер користејќи нови техники. Во клиниката, можете да добиете консултација со потребниот специјалист.

  Болест на Мениер - што е опасно. Симптоми, дијагноза, третман

  • Се препорачува тестирање за толеранција на глукоза и функција
   тироидна жлезда, клинички и биохемиски тестови на крвта за
   општо прифатени методи.

  Ниво на веродостојност на препораките В (ниво на кредибилитет на докази - IV)

  • Препорачано спроведување:
  1. тонски праг, надпраг (SISI, тест Лушер);
  2. импенденсометрија (тимпанометрија и акустична рефлексометрија);
  3. утврдување на прагови на чувствителност на ултразвук и феномен на негова латерализација;
  4. снимање предизвикана отоакустична емисија и евоцирани аудитивни потенцијали;
  5. клиничка вестибулометрија;
  6. постерографија (стабилографија)
  4459055416 a9a5e3da0f - Симптоми на помала болест предизвикува третман
  Лоренкернс трепери

  Болеста има многу карактеристична клиничка слика, што им овозможува на специјалистите лесно да дијагностицираат. Диференцијална дијагноза е потребна од патолошки состојби како што се:

  • цереброваскуларна несреќа (мозочен удар, атеросклероза, минлив исхемичен напад, итн.);
  • повреда на венскиот одлив;
  • стеноза на каротидните и брахиоцефаличните артерии;
  • повреди на увото и сл.

  Со цел да се утврди степенот на оштетување на аудитивниот апарат кај Мениеровата болест, се спроведуваат голем број дијагностички мерки:

  • аудиометрија;
  • промонторијален тест;
  • акустични студии;
  • прегледи на васкуларни крвни садови;
  • МНР;
  • вестибулометрија;
  • отоскопија;
  • РЕГ;
  • USDG и други настани.

  Пациент кој се сомнева дека има Мениерова болест, нужно мора да се консултира со невролог кој ја одредува природата на специфични нарушувања.

  • отоскопија;
  • верификација на активноста на вестибуларниот апарат;
  • аудитивен анализатор;
  • магнетна резонанца на мозокот;
  • електроенцефалографија;
  • ехоенцефалоскопија;
  • реоенцефалографија;
  • ултразвучна доплерографија на церебрални садови.

  Доколку се открие Мениеровиот синдром, третманот ќе се состои во употреба на лекови. Ако овој метод на терапија не го донесе посакуваниот ефект, ќе се изврши хируршки третман, пропишано е носење на слушно помагало.

  Не многу луѓе знаат каков вид на болест се нарекува Мениеров синдром, бидејќи е доста редок. Ова е патологија на внатрешното уво. Постои зголемено производство на ендолимфа - специфична течност што се исполнува заедно со перилимфата на шуплината на слушните органи и вестибуларниот апарат, кој учествува во спроводливоста на звукот.

  Прекумерното производство на оваа супстанца доведува до зголемување на внатрешниот притисок, нарушување на функционирањето на слушните органи и вестибуларниот апарат. Кај Мениеровиот синдром, знаците, симптомите и третманот ќе бидат слични на оние кај Мениеровата болест.

  Но, ако второто е независна болест, чии причини не се разјаснети, тогаш синдромот е секундарен знак на други патологии. Ова значи дека постојат болести (системски или слушни) кои предизвикуваат прекумерно производство на ендолимфа и предизвикуваат појава на такви реакции.

  Во пракса, Мениеровиот синдром и Мениеровата болест не се разликуваат во симптомите.

  Докажано е дека болест или синдром на Мениер е исто така честа кај жените и мажите. Во повеќето случаи, првите симптоми на болеста почнуваат да се појавуваат во период од 40-50 години, но не постои експлицитна врска со возраста. Болеста може да влијае и на мали деца. Според статистичките податоци, почесто луѓето од кавкаската раса се соочуваат со оваа болест.

  Постојат неколку теории. Тие го поврзуваат изгледот на синдромот со фактот дека внатрешното уво реагира на сличен начин (обемот на ендолимфата се зголемува, внатрешниот притисок се зголемува) под влијание на следниве провоцирачки фактори:

  • алергија;
  • нарушено функционирање на ендокриниот систем;
  • васкуларни заболувања;
  • неуспеси во метаболизмот на вода сол;
  • сифилис;
  • патологии предизвикани од вируси;
  • деформиран Баст вентил;
  • запушен влез на водоснабдување;
  • нарушено функционирање на ендолимфатичниот канал или вреќа;
  • намалување на воздухот на темпоралната коска.

  Честа верзија е дека поврзувањето на појавата на оваа болест со дефект на нервите што ги инервираат садовите внатре во слушниот орган.

  Дијагнозата на болеста Мениер е утврдена земајќи ги предвид специфичните симптоми и резултатите од инструменталните студии. Врз основа на клинички манифестации, Американската академија на оториноларинголози разликува три степени на сигурност на БМ: можен, веројатен и сигурен БМ. Важен дијагностички критериум е тријадата на симптоми - вртоглавица, тинитус и губење на слухот. Како потврда на дијагнозата, се појавува постепено оштетување на слухот и периодични епизоди на вестибуларни напади.

  Меѓу инструменталните методи за дијагностицирање на болеста Мениер се користат:

  • Главниот метод, според меѓународните дијагностички критериуми, е аудиометрија на тонскиот праг. Резултатот од таквата студија ќе биде аудиограм кој графички ја отсликува функцијата на органот на слухот;
  • Отоскопија се изведува за да се исклучи патологијата на средното уво;
  • Екстратимпалната електрокохлеографија ја проценува работата на аудитивниот нерв;
  • Студија за подесување вилушка го одредува видот на губење на слухот. Во овој случај, спроводливо губење на слухот.

  Овие методи ви овозможуваат да го анализирате степенот на губење на слухот. Аудиометријата е главниот критериум за избор на тактики на лекување. Со цел да се откријат ендолимфатични хидропси, лекарите користат електрокохлеографија и тест за дехидратација.

  Аудиограм се користи за препознавање на степенот на губење на слухот. Пред постапката, лекарот ги испитува ауриките, ако се откријат приклучоци за уши, тие мора да се отстранат. Слушалките се ставаат на пациентот, а сигналите од различни фреквенции се хранат преку компјутерот. Предметот мора да го притисне копчето кога ќе слушне сигнал. Во почетните фази се забележува слаба перцепција на ниски фреквенции.

  За да се изврши екстратимпална електрокохлеографија, електродите се нанесуваат на кожата на пациентот на ауриката или тапанчето. Електродите ја одредуваат способноста на аудитивниот нерв да генерира нервни импулси откако ќе се даде сигнал.

  Пред дефектот, пациентот се подложува на тонска аудиометрија на прагот. Потоа се администрираат осмотски диуретици (фуросемид) и аудиометријата се повторува повторно на секои три часа, по 24 и 48 часа. Тестот е позитивен ако има подобрување на слухот од 10 dB или повеќе по 3-4 часа. За време на ремисијата на болеста, студијата е неинформативна.

  МСКТ ви овозможува да откриете најмали промени во сите органи. Патогномоничните процеси во внатрешното уво за БМ се визуелизирани на сликите.

  Следниве студии се користат за проценка на нарушувањата на органот на рамнотежа:

  • Видео нистагмографија за откривање на хоризонтален нистагмус;
  • Тестот со видео-пулс го прикажува вестибуло-окуларниот рефлекс и присуството на асиметрија;
  • Стабилизација;
  • Битермална битепорална калоризација се изведува за да се оцени функцијата на полукружните канали;
  • Ротациони тестови.

  Диференцијална дијагноза на болеста Мениер се спроведува со такви болести:

  • Краниоцеребрални повреди;
  • Исхемични напади. Ваквите напади траат неколку минути, забележани кај постари лица со васкуларна патологија;
  • Други вестибулопатии, тие можат да се појават како резултат на гноен отитис, отосклероза, лавиринтитис;
  • Тумори на церебеларна јама;
  • Вестибуларна мигрена;
  • Отосклероза. Болеста е често билатерална, главните симптоми се кохлеарен;
  • Бенигна пароксизмална вртоглавица во положбата. Нападот е интензивен, се јавува во одредена положба на телото;
  • Остеохондроза.

  За да се исклучат неоплазмите на мозокот, повредите, абнормалностите во структурата на темпоралната коска, КТ и МРИ се многу информативни.

  За да се изберат вистинските тактики на третман, неопходна е навремена и точна дијагноза. Во болницата Јусупов, можете да ги спроведете потребните прегледи и да добиете совет од високо квалификуван специјалист. Клиниката располага со современа висококвалитетна опрема и лаборатории за дијагностика.

  Традиционална медицина и домашни методи

  Забележете дека третманот со народни лекови не подразбира Мениеров синдром, бидејќи во народната медицина не постојат ефективни методи кои некако можат значително да ја подобрат состојбата на пациентот со оваа болест.

  Билни лекови, понудени како лек за лек за Мениер, не се. Тие можат само да ги ублажат симптомите и донекаде да го одложат почетокот на новиот напад.

  Билките што се препорачуваат за употреба со опишаниот синдром вклучуваат диуретици и дијафоретични лекови кои помагаат да се намали количината на течност во телото, што, пак, ќе го намали притисокот во лавиринтот.

  Покрај нив, редовното вежбање, намалувањето на потрошената количина сол и избегнувањето на алергени помагаат и во намалување на интензитетот на нападите и зголемување на интервалите помеѓу нив.

  За да се применат методите на традиционална медицина, пред сè, потребно е професионално да се потврди дијагнозата, за да не се погреши болеста на Мениер, на пример, хипертензивна криза која се карактеризира со слични манифестации. И во никој случај не одбивајте помош од лекар кој ќе помогне да се избегнат грешките и да се каже како да се третира болеста Мениер.

  За време на периоди на акутна фаза на болеста, неопходно е да му се помогне на пациентот да го стори следново:

  1. Заземете хоризонтална положба - по можност во удобна положба, бидејќи секое движење ја влошува состојбата на пациентот.
  2. Одбијте облоги и лосиони.
  3. Ако акутната фаза е завршена и пациентот сè уште не се чувствува добро, може да предложите 1-2 парчиња лимон со кора во чај пред спиење. Таму можете да додадете нане, мелиса, боја на вар.
  4. По завршувањето на акутната фаза, пациентот може уште некое време да чуе тинитус. За да се ослободите од бучавата, се предлага следната вежба: дланката е цврсто притисната на увото и се врти во насока на стрелките на часовникот 2 минути, по што дланката треба остро да се повлече назад.

  Количината на вода и заглавување на сол треба да биде ограничена.

  Наместо тоа, традиционалната медицина препорачува да се воведе храна што содржи фосфор во исхраната: риба, трици, ореви, жолчка. Исто така се препорачува морско кеale, кое може да се јаде свежо или сушено, додавајќи лажичка во разни јадења.

  8eeb550e3894924bf4255b953793e703 - Симптоми на помала болест предизвикува третман

  Меѓу популарните инфузии и мешавини, опишано е следново:

  • Сушен чај од иван и црвена детелина во inflorescences (1 лажица лажица), земени во еднакви делови, се варат околу три минути, а потоа се филтрираат и се земаат три пати на ден пред јадење во лажица.
  • Инфлоресценциите на детелина со брзина од 2 g на 300 ml се чуваат во врела вода половина час. По ова, инфузијата се филтрира и се зема четири пати на ден пред јадење, ¼ чаша.
  • Во почетната фаза на цветање на детелина, се собираат глави што се ставаат во теглата, но не се разбиени. Насипот е исполнет со водка и се внесува три недели. Се зема три пати на ден пред јадење на лажичка.
  • Сува копра (грст) се истура со врела вода и се чува во термос половина час. Се користи три пати на ден пред јадење за половина чаша 1,5 месеци. Есенцијалните масла од копра ги шират крвните садови и го намалуваат крвниот притисок, го подобруваат протокот на крв.
  • Со вртоглавица, 250 гр кромид се меле во мелница за месо, се меша со чаша мед и се додава во исхраната еден месец - три пати на ден пред јадење во лажица.
  • Шипинки, цвеќиња од ливада, глог и трева мајчина кора во лажица се мешаат и се истураат со литар врела вода, криејќи ја смесата на топлина за еден ден. И потоа 3 месеци три пати на ден пред јадење, пијте една чаша.
  • Од гадење и повраќање, 20 гр нане се потопуваат во половина литар врела вода и инсистираат на тоа 20 минути. За иста количина на вода, може да земете 12-13 гр суви семки од кантарион или ким. Оваа инфузија се пие во 2 супени лажици: нане - на секои половина час, семки од семе и ким - на секој час или два.

  Неколку рецепти од билки

  Еве рецепти за додатоци на билки кои помагаат при дијагностицирање на Мениеровиот синдром. Нивниот третман треба да се спроведува само во договор со лекарот што посетува и во никој случај овие лекови не треба да се заменуваат со билки пропишани од него!

  Измешајте мелена трева од детелина, еделвајс, пелин и виолетова тробојна боја во еднакви делови со коренот на еден денар, цвеќињата од невен, танзи, детелина и пупки од бреза. Истурете две лажици од оваа смеса со врела зовриена вода (волумен на половина литар тегла) и инсистирајте на термос цела ноќ. Затегнатата инфузија треба да се зема 3 пати на ден, 80 ml за два месеци. Доколку е потребно, можете да направите пауза две недели и да го повторите курсот повторно.

  Исто така, направена е инфузија од колекцијата, која содржи еднакви делови на нане, здравец, шикша, трибојна виолетова, адонис, мајчино млеко, корен од каламус и скутеларија. Земете го според претходната шема.

  Пациентите со Мениеров синдром ќе мора малку да ја прилагодат исхраната. Неопходно е да се исклучи сè остро и солено од него и да се збогати со сокови, како и свеж зеленчук и овошје. Супите ќе треба да се готват во супа од зеленчук или во млеко. И три пати неделно, заменете ги со салати од свеж зеленчук.

  Дневната диета треба да содржи храна богата со калиум: суви кајсии, урда и печен компир. И двапати неделно да се организираат денови на пост за да се исчисти телото од насобраните токсини.

  Оваа диета, заедно со редовната обука на вестибуларниот апарат, исто така, ќе помогне во ублажување на вашата состојба. Бидете здрави!

  Detonic - уникатен лек кој помага во борбата против хипертензијата во сите фази од нејзиниот развој.

  Detonic за нормализација на притисокот

  Сложениот ефект на растителните компоненти на лекот Detonic на theидовите на крвните садови и автономниот нервен систем придонесуваат за брзо намалување на крвниот притисок. Покрај тоа, оваа дрога спречува развој на атеросклероза, благодарение на уникатните компоненти кои се вклучени во синтезата на лецитин, аминокиселина која го регулира метаболизмот на холестерол и спречува формирање на атеросклеротични плаки.

  Detonic не зависност и синдром на повлекување, бидејќи сите компоненти на производот се природни.

  Детални информации за Detonic се наоѓа на страницата на производителот www.detonicnd.com.

Svetlana Borszavich

Општ лекар, cardiolогист, со активна работа во терапија, гастроентерологија, cardiolогија, ревматологија, имунологија со алергологија.
Течно општо во клиничките методи за дијагностицирање и третман на срцеви заболувања, како и електрокардиографија, ехокардиографија, следење на колера на ЕКГ и дневно следење на крвниот притисок.
Комплексот на третман развиен од авторот значително помага при цереброваскуларни повреди и метаболички нарушувања во мозокот и васкуларните заболувања: хипертензија и компликации предизвикани од дијабетес.
Авторот е член на Европското друштво на терапевти, редовен учесник на научни конференции и конгреси од областа на cardiology и општа медицина. Таа повеќепати учествувала во истражувачка програма на приватен универзитет во Јапонија од областа на медицината за реконструкција.

Detonic