Упатства за употреба за инјекции на еуфилин

Со блокирање на фосфодиестеразата, ја намалува концентрацијата на јони на Ca. Нискиот калциум ја ослабува контрактилноста на мазните мускули. Сето ова се манифестира со релаксација на мускулите: бронхии, крвни садови; го олеснува бронхоспазмот, ја подобрува работата на респираторните мускули. Полнењето со кислород во крвта се зголемува, фреквенцијата на напади на апнеа се намалува, центарот за дишење се стимулира.

Дејствувајќи врз рецепторите на крвните садови, го намалува нивниот тон, придонесувајќи за проширување. Го зголемува протокот на крв во бубрезите, што го забрзува излачувањето на урината, а со тоа и диурезата. Го подобрува протокот на крв во срцевите артерии, зголемувајќи ја фреквенцијата и силата на срцевите контракции.

Дејствување врз клетките на имунолошкиот систем (мастоцити) го намалува ослободувањето на супстанции кои предизвикуваат воспаление, а со тоа се намалуваат алергиските манифестации.

Еуфилин се произведува и се продава во прав, таблети или раствори на ампули. Прашок во вреќи е исклучително редок.

Во форма на таблети: 1 таблета содржи 0,15 g супстанција. Обично има 10 таблети во блистер, и 3 плускавци во пакување.

Друга форма е раствор во ампули од 12% во 2 ml. Таквата доза е универзална и за поткожни и за интравенски и интрамускулни инјекции. Ампули од 2,4% до 10 ml се користат чисто кога се инјектираат интравенски.

vnutrivennoe vvedenie preparata - Упатства за употреба за инјекции на еуфилин

Треба да го чувате Eufillin на температура од 25 степени или помалку.

Лекови за време на бременоста

Упатството за употреба предвидува дека неговата употреба во овој момент може да го загрози здравјето на детето. Во крвта на новороденче, лекарите често откриваат висока концентрација на кофеин и аминофилин.

Ако мајката се подложи на инјекција со овој лек, но лекарите ги набудуваат децата по раѓањето за да се исклучи интоксикацијата со ксантин. При земање аминофилин, лекарите ги проценуваат ризиците и можните последици. Лекот е пропишан за екстремни витални знаци.

Индикации за време на бременост:

 • Оток на ткивата.
 • Инсуфициенција на плацентата.
 • Гестоза.
 • Закана од спонтан абортус или предвремено породување.

Бременоста во прибелешката е пропишана како контраиндикација, така што нема јасен режим на лекување. Лекарот ги пропишува дозата и распоредот на прием, врз основа на дијагнозата на жената, нејзината здравствена состојба. Кај бремени жени, за време на третманот, може да започне силно чукање на срцето, се забележува слабост.

Оваа постапка се изведува за луѓе од која било возраст за да ги релаксираат мускулите и да го намалат интракранијалниот притисок. Се користи во комплексна терапија за болести на зглобовите. Електрофорезата се користи за подобрување на снабдувањето со крв во одредени области (врат, долниот дел на грбот). Дејствува посочно, без да се изврши системски ефект. Затоа, постапката се применува дури и кај доенчиња и е добро толерирана од сите групи на пациенти.

За електрофореза, парче газа се навлажнува во лек (со концентрација од 2%), електродите се нанесуваат на посакуваната област. За време на постапката, пациентот чувствува топлина или чувство на пецкање. Текот на третманот е 4 сесии од 10-10 минути. Постапката се прави секој втор ден, тогаш ви треба пауза.

Ризичниот ефект врз мукозните мембрани е една од главните причини зошто лекот треба да се зема под надзор на лекар и по целосен преглед на пациентот. За време на бременоста, Eufillin е дозволен за употреба, под услов неговата ефикасност да се спореди со ризикот да му наштети на фетусот (предизвикувајќи дефекти во неговиот раст и развој).

Знаци на предозирање

За погрешен третман со преголема доза на употреба на самиот лек може да се наведе:

 • недостаток на апетит;
 • повраќање со крв;
 • постојано чувство на гадење;
 • тахикардија;
 • хиперемија (црвенило) на лицето;
 • манифестирајќи фотофобија;
 • конвулзии;
 • тремор на екстремитетите;
 • прекумерно намалување на крвниот притисок;
 • некроза (делумна смрт) на скелетните мускули.

Доколку се открие еден или повеќе симптоми на предозирање, потребно е веднаш да се консултирате со лекар, како и да престанете да земате лек, да се спроведе гастрична лаважа со активиран јаглен. Важно е да се напомене дека предозирање на лекот кај деца може да доведе до манифестација на остри епилептоидни напади. Кога се појавуваат напади, какви било барбитурати не се дозволени.

Индикации за третман

Еуфилин се препорачува ако пациентот има хронично опструктивно белодробно заболување, со астма, со бронхитис, со апнеја. Се користи за намалување на високиот интракранијален притисок, за елиминирање на нападите на астма, со нарушена циркулација на крвта на мозокот, која се развива со мозочни удари и едем на мозок.

Инјекциите на еуфилин се препишуваат ако пациентот развие срцева слабост во акутна или хронична форма. Ваквите инјекции го намалуваат притисокот во садовите на белите дробови, го олеснуваат едемот кај болести на бубрезите. Лекот помага при невралгија (како Милгама и неговите замени). Се користи во гинекологија за ризик од предвремено породување или со закана од спонтан абортус. Ги релаксира мазните мускули на матката и ги олеснува грчевите.

Еуфилин има синтетичка природа и голем број на контраиндикации, во кои не треба да се користи:

 • Не се препорачува да се прават инјекции со еуфилин за срцев удар, аритмии, тахикардија.
 • Не ставајте ги во епилепсија, гастроинтестинален улкус (акутна фаза), со гастритис.
 • Инјекцијата не треба да се третира ако пациентот има сериозно заболување на црниот дроб или бубрезите, постои ризик од крварење во мрежницата.
 • Забрането е да се зема со нетолеранција на аминофилин.

Лекарите препорачуваат да се користи со претпазливост за лекување на деца под 14-годишна возраст, постари пациенти. Ризичната група вклучува и доилки, бремени жени, луѓе кои страдаат од атеросклероза. Таквиот третман се спроведува само под надзор на лекарот што посетува, за какви било несакани ефекти или влошување на здравствената состојба, лекот е откажан.

Индикации на лекот Eufillina инјекција за 24%

Бронхијална астма, бронхоспастичен синдром, пулмонална хипертензија, срцева астма; хронична цереброваскуларна инсуфициенција, церебрален едем, оштетен бубрежен проток на крв.

eufillin v ampulah - Упатства за употреба за инјекции на еуфилин

На темно место на температура не повисока од 25 ° С.

Да се ​​чува подалеку од дофат на деца.

раствор за интравенска администрација 2.4% - 3 години.

раствор за интрамускулна инјекција од 24% - 2 години.

таблети 0.15 g - 5 години.

Не користете по датумот на истекување отпечатен на пакувањето.

elektroforez s eufillinom - Упатства за употреба за инјекции на еуфилин

Таблети од 150 мг - 2 години.

за медицинска употреба на лекот

Меѓународно име: теофилин;

1,3-диметил-3 ,7-дигидро-1Н-пурин-2 ,6-дион;

1,3-диметил-3 ,7-дигидро-1Н-пурин-2 ,6-дионмоногидрат;

основни физички и хемиски својства: про transparentирна, безбојна течност;

состав: 1 ml раствор содржи 20 mg теофилин во однос на сувата материја или 20 mg теофилин монохидрат во однос на сува материја;

Помошни состојки: натриум ацетат трихидрат, 1М раствор на натриум хидроксид, вода за инјектирање.

Образец за ослободување. Инјекција.

Фармакотерапевтска група. Средства за системска употреба кај опструктивни респираторни заболувања. PBX код R03D A04.

Фармакодинамика Еуфилин е спазмолитички дериват на пурин. Ги блокира рецепторите на аденозин и ја инхибира фосфодиестеразата. Тоа предизвикува изразен ефект на бронходилататор, што се должи на директниот ефект врз мускулите на бронхиите.

Ја стабилизира мембраната на мастоцитите, го инхибира ослободувањето на медијатори на алергиски реакции, го зголемува мукоцилијарен клиренс, го стимулира намалувањето на дијафрагмата и ја подобрува функцијата на респираторните и меѓуребрените мускули.

Нормализирање на респираторната функција, помага да се засити крвта со кислород и да се намали концентрацијата на јаглерод диоксид и се стимулираат респираторните центри. Ја подобрува вентилацијата во хипокалемија. Влијае на активноста на срцето, ја зголемува силата и срцевиот ритам, го зголемува коронарниот проток на крв и побарувачката на кислород во миокардот.

Ја инхибира агрегацијата на тромбоцитите (го инхибира факторот на активирање на тромбоцитите и простагландин Е2 α), ја зголемува отпорноста на еритроцитите на деформација (ги подобрува реолошките својства на крвта), ја намалува тромбозата и ја нормализира микроциркулацијата.

Фармакокинетика Биорасположивоста на лекот е поставена 80-100%. Комуникација со плазма протеини - околу 60%. Продира низ плацентарната бариера, се наоѓа во мајчиното млеко. Метаболизира во црниот дроб (90%) со учество на неколку ензими на цитохром Р 450 (најважниот CYP 1A2).

Главните метаболити на лекот се: 1,3-диметил урична киселина и 3-метилксантин. Метаболитите се излачуваат преку бубрезите. Околу 7-13% од администрираната доза се излачува непроменета (кај деца - 50%). Кај новороденчињата, значителен дел се излачува во форма на кофеин (поради незрелоста на патеките на неговиот понатамошен метаболизам).

Полуживотот (T1 / 2) кај пациенти кај Непал е 6-12 часа, кај пушачи, е значително пократок - 4-5 часа. Кај пациенти со цироза на црниот дроб, бубрежна инсуфициенција и кај пациенти со алкохолизам, Т 1/2 е продолжен.

Бронхијална опструкција: хроничен опструктивен бронхитис во акутна фаза, бронхијална астма (лек по избор кај пациенти со астма, физички стрес и како дополнителен третман за други форми на астма), астматичен статус (дополнителна терапија), пулмонален емфизем, хроничен опструктивен белодробен болест во акутна фаза, апнеја кај доенчиња.

Дозирање и администрација. Лекот се администрира интравенски бавно. Дозата се избира индивидуално, со оглед на можноста за различни стапки на екскреција кај различни пациенти.

За возрасни, лекот се препишува на 10 mg / kg телесна тежина, во просек, од 600-800 mg на ден во 1-3 инјекции. За пациенти со мала телесна тежина, дозата на лекот се намалува на 400-500 mg / ден, со не повеќе од 200-250 mg во првата администрација.

За деца од 6-17 години, лекот се препишува во доза од 13 mg / kg телесна тежина, за деца под 6-годишна возраст - 16 mg / kg телесна тежина на ден во администрација 1-3.

Лекот се администрира под контрола на крвниот притисок, отчукувањата на срцето, стапката на дишење и општата состојба на пациентот. Времетраењето на третманот зависи од тежината на текот на болеста, чувствителноста на лекот и може да се движи од неколку дена до две недели.

На дел од кардиоваскуларниот систем: палпитации, аритмија, тахикардија, екстрасистола, намалување на крвниот притисок, срцева слабост, чести напади на ангина пекторис, колапс (со брза интравенска инјекција).

Од уринарниот систем: зголемено испуштање на урина.

Кај бремени жени: фетусот се манифестира со тахикардија (кога се користи во последниот триместар).

Алергиски реакции: осип на кожата, чешање на кожата.

Локални реакции: на местото на инјектирање (индурација, хиперемија, болка).

Несаканите ефекти се намалуваат со намалување на дозата на лекот.

Контраиндикации Преосетливост на компонентите на лекот (вклучително и други деривати на ксантин: кофеин, пентоксифилин, теобромин). Белодробен едем.

Тешка артериска хипер и хипотензија, честа атеросклероза на крвните садови, хеморагичен мозочен удар, крварење во мрежницата, декомпензирана хронична срцева слабост, тахиаритмија. Зголемена конвулзивна подготвеност, епилепсија. Тешка хепатална и / или ренална инсуфициенција.

Предозирање. Симптоми: анорексија, гадење, повраќање, главоболка, вртоглавица, возбуда, раздразливост. Понекогаш првите манифестации може да бидат конвулзии, вентрикуларна аритмија. Во тешко труење, особено кај деца, епилептоидни напади може да се развијат без појава на никакви претходници.

Индикации за употреба

Од што помага лекот:

 • Астматичен статус;
 • Апнеа;
 • Цереброваскуларна несреќа;
 • Едем со бубрежна причина;

Некои жени претпочитаат да користат еуфилин за борба против целулитот, додавајќи го на нивниот навлажнувачки или антицелулитен крем.

Но, иако нема сигурни извори на истражување за влијанието на лекот врз елиминацијата на целулитот, затоа е невозможно да се зборува за ефикасност. Како таков, овој метод на апликација нема да донесе штета ако нема алергија на супстанцијата.

Таблетите еуфилин се пијат после јадење. 1-3 пати на ден за 1 таблета од 0,15 g, за деца - 4 пати. Фреквенцијата на администрација, времетраењето, колку да се пие лекот во денови го одредува само лекар.

Ако Еуфилин е пропишан во ампули, растворот се администрира 1-3 пати на ден интравенски, со пресметка од 10 мг / 1 кг телесна тежина.

Како да се разреди лекот во ампули?

Фреквенцијата на администрација и дозата ги одредува лекарот што посетува. Обично, мала концентрација на супстанција се користи при првите инјекции, разредувајќи ја пред употреба во солен раствор под контрола на притисок, бидејќи Еуфилин е во состојба да ја промени. За возрасни, 2,4% раствор од 15 ml се разредува во 100 ml 0,9% натриум хлорид.

Забрането е самостојно одгледување на Eufillin без утврдување на дозата и концентрацијата на специјалист. Особено кога станува збор за деца.

Влезете полека. За деца под 18-годишна возраст или доенчиња, односот на растворот е помал и го регулира педијатар.

Внатре, после јадење - 0,1-0,2 g 2-3 пати на ден; деца - 7-10 mg / kg на ден во 4 поделени дози. Времетраењето на третманот е до неколку месеци.

Во / во (полека во тек на 4-6 минути), возрасни - 5-10 мл раствор од 2,4% (претходно разреден во 10-20 мл раствор на гликоза од 20% или 40%); во / капе - 10-20 ml во 500 ml 5% раствор на гликоза за 2-2,5 часа. Внатре, после јадење, 0,1-0,15 g 2-3 пати на ден. Во микроклистери: 0,3-0,5 g се раствораат во 20-25 ml топла вода. Највисоки дози за возрасни - во / во: единечни - 0,25 g, дневно - 0,5 g; внатре, во / м, ректално: единечен - 0,5 g, дневно - 1,5 g.

Дозирањето на лекот и времетраењето на текот на третманот се одредуваат врз основа на дијагностицираната болест, возраста, тежината на пациентот и други фактори:

 • Ако некое лице е во состојба каде што е потребна итна помош, тогаш растворот се администрира интравенски 30 минути во доза од 5 mg на килограм тежина.
 • За droppers, лекот се доведува до потребната концентрација со воден раствор на NaCl и солен раствор.
 • За вообичаен третман за поддршка, инјекциите се прават интравенски во доза од 0 mg на килограм телесна тежина.
 • Кога земате теофилин пред третманот со овој лек, дозата мора да се намали за половина.
 • Максималната дневна доза варира од 0 до 4 ml по кг тежина на пациентот.
 • При лекување на мали деца, консултација со лекар е задолжителна. Новороденчињата и децата на возраст под 3 месеци може да се администрираат не повеќе од 60 mg на активната супстанција на ден. Кај деца постари од 3 месеци, дозата варира од 60 до 500 мг на ден.
 • За третман на ХОББ кај деца, почетната доза не треба да надминува 6 мг на кг телесна тежина.
 • Текот на третманот зависи од индикаторите на пациентот, дијагнозата и ефективноста на терапијата. Може да трае неколку месеци.

За да го запрете нападот, направете интравенски дијазепам во доза од 0,1-0,3 mg / kg (но не повеќе од 10 mg). Со силна гадење и повраќање, направете интравенска администрација на метоклопрамид или ондансетрон.

Доколку е потребно, хемоперфузија, хемодијализа е помалку ефикасна.

Карактеристики на апликацијата. Употребата за време на бременост и лактација е можна само од здравствени причини. Со голема претпазливост, лекот треба да се користи за лекување на пациенти со акутен миокарден инфаркт.

Пред администрација, растворот мора да се загрее до температурата на телото.

Ефектите на лекот можат значително да се зајакнат додека се консумира храна богата со кофеин или теобромин (кафе, чај, чоколадо, итн.).

Интеракција со други лекови. Не користете со други деривати на ксантин. Го подобрува дејството на симпатомиметиците и диуретиците (со зголемување на гломеруларната филтрација), ја намалува ефикасноста на препаратите за литиум и а-блокаторите.

Во комбинација со фенобарбитал, фенитоин, рифампицин, изонијазид, карбамазепин, сулфинпиразон, аминоглутетимидомија и моразизин, се забележува намалување на ефикасноста на аминофилин, што може да бара зголемување на неговата доза.

Услови за складирање. Да се ​​чува подалеку од дофат на деца, во оригинално пакување, на температура не поголема од 25 ° C.

Во написот, лекарите и потрошувачите можат да остават само вистински прегледи за Еуфилин, од кои можете да откриете дали лекот помогнал во третманот на астматичен статус и бронхијална опструкција кај возрасни и деца, за што сè уште е пропишан. Инструкциите ги наведуваат аналозите на Eufillin, цените на лекот во аптеките, како и неговата употреба за време на бременоста.

 1. Раствор за интрамускулна инјекција од 240 mg / ml (инјекции во ампули за инјекции).
 2. Раствор за интравенска администрација од 24 mg / ml (инјекции во ампули, во капалки).
 3. Таблети од 150 мг

Една таблета содржи 150 мг активна супстанција - аминофилин, како и калциум стеаринска киселина и скроб од компир.

Составот на растворот за инјектирање аминофилин е вклучен во концентрација од 24 mg / ml. Како помошна компонента, се користи вода d / i.

Еуфилин ги релаксира мазните мускули на бронхиите и ги елиминира грчевите, со што врши ефект на проширување врз нив. Покрај тоа, го подобрува функционирањето на цилиите на епителот на респираторниот тракт, ја подобрува контракцијата на многу мускули, вклучувајќи ги меѓуребрените и дијафрагмалните.

Лековите можат да го стимулираат респираторниот центар лоциран во медулата и да ја подобрат пулмоналната вентилација, помагајќи да се засити крвта со кислород и да се намали количината на јаглерод диоксид во него. Механизмот на дејство на Еуфилин врз човечкото тело е инхибиција на еден од ензимите - фосфодиестераза.

Ова помага да се намали внесувањето на јони на калциум во клетките, одговорни за мускулната контракција и да се релаксираат мускулите на бронхиите. Исто така, лекот го намалува тонот на крвните садови, главно садовите лоцирани во кожата, бубрезите и мозокот. Ова помага да се релаксираат венските wallsидови во белодробната циркулација, намалувајќи го притисокот во него.

Исто така, лекот ги подобрува реолошките својства на крвта, забавувајќи ја агрегацијата на тромбоцитите, што ги прави црвените крвни клетки поотпорни на оштетување.

Земањето на лекот може да доведе до токолитички ефекти врз матката, како и да ја зголеми киселоста на желудечниот сок.

Индикации за употреба на лекот во таблети:

 • хроничен опструктивен бронхитис (ХОББ);
 • бронхијална астма (БА);
 • хронично „белодробно срце“;
 • Синдром на Пиквик (ноќна пароксизмална апнеја);
 • емфизем.

Еуфилин е лек по избор кај АД на физички стрес, кај други форми на болеста се користи во комбинација со други лекови.

Инјекциите во ампули се препишуваат во случаи кога на пациентот му се дијагностицира:

 • мигрена;
 • лево вентрикуларна инсуфициенција, придружена со периодично дишење од типот Cheyne-Stokes и бронхоспазам (во комбинација со други лекови);
 • бронхијален опструктивен синдром кај бронхитис, астма, срцева астма (главно за олеснување на нападите) или емфизем;
 • хипертензија во пулмоналната циркулација;
 • цереброваскуларна инсуфициенција на мозокот (растворот се користи во комбинација со други лекови за да се намали интракранијалниот притисок).

Detonic - уникатен лек кој помага во борбата против хипертензијата во сите фази од нејзиниот развој.

Detonic за нормализација на притисокот

Сложениот ефект на растителните компоненти на лекот Detonic на theидовите на крвните садови и автономниот нервен систем придонесуваат за брзо намалување на крвниот притисок. Покрај тоа, оваа дрога спречува развој на атеросклероза, благодарение на уникатните компоненти кои се вклучени во синтезата на лецитин, аминокиселина која го регулира метаболизмот на холестерол и спречува формирање на атеросклеротични плаки.

Detonic не зависност и синдром на повлекување, бидејќи сите компоненти на производот се природни.

Детални информации за Detonic се наоѓа на страницата на производителот www.detonicnd.com.

Водење на

Еуфилин ги опишува упатствата за употреба во ампули како подготовка на дејство на бронходилататор.

Неопходно е да се запознаете со упатствата пред првата доза, бидејќи производот има контраиндикации и несакани ефекти.

Дозирањето во упатствата обично е означено како препорака, лекарот ќе ви каже повеќе за режимот на лекување. Покрај тоа, упатствата го опишуваат препорачаниот режим на лекување, како и методите на администрација на лекови.

Растворот на еуфилин се користи како бронходилататор, кој се користи за патологии и болести на респираторниот тракт. Како главна активна супстанција, се користи аминофилин, кој е содржан во различни дози, во зависност од формата на ослободување на лекот.

Растворот за инјектирање има различна количина активна супстанција, во зависност од начинот на администрација на лекот. Ако Еуфилин се администрира интрамускулно, тогаш 240 mg активна супстанција е неопходна, за интравенска администрација, потребна е доза од два пати помалку.

Ова се должи на фактот дека лекот има поинаков ефект врз човечкото тело, во зависност од начинот на администрација.

Лекот има многу терапевтски ефекти врз човечкото тело, вклучително и ослободување од спазам од мазни мускули. Со остра контракција на мазни мускули, едно лице доживува болка, лекот помага да се олесни оваа состојба.

Раствор на Eufillin ги има следните ефекти врз човечкото тело:

 • олеснување на бронхоспазам;
 • релаксација на мускулите на дишните патишта;
 • елиминација на напади и последици од апнеа;
 • нормализира срцева контракција;
 • ја подобрува функцијата на миокардот;
 • нормализира притисок;
 • го подобрува протокот на крв во внатрешните органи;
 • го намалува ризикот од алергиски реакции;
 • спречува развој на тромбоза;
 • ја зголемува киселоста во стомакот;
 • спречува закана од абортус.

Формата на ослободување на лекот не зборува само за начинот на употреба, туку и за индикациите. Таблетите и решенијата се користат за различни намени.

 • хроничен опструктивен бронхитис;
 • бронхијална астма (профилакса на бронхоспазам, лек по избор за астма на физички стрес, дополнителен лек за други форми на астма);
 • емфизем на белите дробови;
 • ноќна пароксизмална апнеа (Пиквиков синдром);
 • хронично белодробно срце.

Техника, компоненти на растворот и мноштво на постапката

Еуфилин се администрира исклучиво интравенски под надзор на медицински персонал!

Инструкции за употреба на аминофилин за droppers предвидува спроведување на одредени правила:

 • Температурата на растворот треба да биде 370 ° C;
 • Ако е можно, внесете во првата половина од денот (лекот има возбудливо влијание врз централниот нервен систем);
 • Еуфилин треба да се разреди само во 0,9% раствор на натриум хлорид;
 • Забрането е мешање на лекот во еден шприц за инјекција на болус.

При инјектирање аминофилин, пациентот треба да биде во лежечка положба. Неопходно е да се контролира крвниот притисок, отчукувањата на срцето, параметрите за дишење и општата субјективна состојба на пациентот. Во случај на брза администрација, можна е појава на зголемени палпитации, гадење и вртоглавица.

Астматичен статус. Во случај на сериозна состојба на пациентот, администрацијата на еуфилин е можна со интравенски болус 5 минути под контрола на крвниот притисок со транзиција кон iv капе. 15 ml разреден 2,4% раствор на аминофилин во 200 ml. солен раствор, додадете 90-120 мг преднизон и инјектирајте со брзина од 30-50 капки во минута. Со нормализирање на состојбата на пациентот, тие се пренесуваат во алтернативни форми на лекот.

Пулмонална хипертензија. Разредете 10-15 ml 2,4% аминофилин во 150 ml солен раствор. Внесете со брзина од 30-40 капки во минута. Дозата на сатурација е 3 mg / kg / ден. Со намалување на системскиот притисок, тие преминуваат на таблетирани форми на метилксантини.

Церебрална васкуларна криза. Воведувањето на аминофилин се комбинира со папаверин 2-4 ml, бета-блокатори (анаприлин 0,25% разреден во 500 ml. 5% гликоза).

Исхемичен мозочен удар и едем на мозокот. Интравенски се инјектираат 10 ml раствор на аминофилин од 2,4% во 150 ml солен раствор во комбинација со дексаметазон, 2,0-4,0 ml ласикс, 10 ml. 25% од магнезијата. Покрај тоа, L-лизин екинатот се воведува 5-10 ml на 100 ml физиолошки раствор полека капка по капка. Овој третман се спроведува пред клиничко подобрување.

Остеохондроза. Во периоди на егзацербација, препорачливо е да се препишат комбинирани капки со еуфилин, лекови против болки (аналгин, баралгин), дексаметазон, ласикс, папаверин. Третманот на курсот трае не подолго од 7-10 дена.

Ако е можно, треба да го контролирате нивото на калиум и теофилин во крвниот серум, не надминувајте ја дневната доза од 10 mg / kg.

За време на третманот со аминофилин, треба да се воздржите од пиење алкохол, производи што содржат метилксантин (кафе, какао, чоколадо, чај).

Несакани ефекти и контраиндикации Eufillin

 1. индивидуална преосетливост;
 2. зголемен или обратно намален притисок;
 3. миокарден инфаркт во минатото, присутни вистински срцеви аритмии;
 4. наследна болест - хипертрофична кардиомиопатија;
 5. епилепсија;
 6. пулмонален едем;
 7. откажување на бубрезите и црниот дроб;
 8. мозочен удар (особено хеморагичен);
 9. бременост и лактација. Карактеристиките на Еуфилин вклучуваат можност за минување низ мембраните на плацентата во телото на детето, создавајќи концентрација во него опасна, па дури и фатална. Исто така, лекот влегува во мајчиното млеко и, повторно, во телото на бебето, што е опасно за него.

Електрофорезата, како и сè во медицината, придружува список на контраиндикации, со нив е строго забрането едно лице да го користи овој метод на лекување.

 1. оштетување на кожата каде што треба да се нанесат електродите,
 2. срцева слабост,
 3. историја на рак
 4. откажување на бубрезите или црниот дроб,
 5. бронхијална астма,
 6. индивидуална нетолеранција на лекот,
 7. промени во системот за коагулација на крв,
 8. бременост,
 9. Треска.

Постојат контраиндикации, потребно е да се консултирате со специјалист.

Миокарден инфаркт, тежок коронарен спазам, пароксизмална тахикардија, коронарна атеросклероза.

 • преосетливост на теобромин, кофеин или пентоксифилин (деривати на ксантин);
 • дуоденален улкус;
 • пептичен улкус на желудникот;
 • гастритис, придружен со зголемена киселост;
 • тешка артериска хипотензија или хипертензија;
 • тахиаритмија;
 • хеморагичен мозочен удар;
 • крварења во мрежницата.

Лекот не се препорачува за деца под 14-15 години и не е дозволен за деца под 3 години.

Лекот е пропишан за олеснување на бронхоспазмот, синдром на болка од спастична природа, во акутниот период на холециститис и други болести на билијарниот систем.

Лекот Еуфилин е пропишан за нормализирање на микроциркулацијата на крвта.

Лекот Еуфилин се користи во физиотерапија на остеохондроза. Постапките за електрофореза со Eufillin ги нормализираат трофичните процеси на ниво на 'рбетниот рскавица.

Лекот Еуфилин не се користи во третманот ако пациентот страда од преосетливост на активните состојки.

Еуфилин не е пропишан за пациенти со улцеративна патологија на гастроинтестиналниот тракт во влошениот период, со тешка хипертензија и хипотензија.

Во детската пракса, лекот Еуфилин се користи само за деца по 3 години.

Третман со Еуфилин со претпазливост, според посебни индикации, е пропишан:

 1. во акутната фаза на миокарден инфаркт;
 2. со обемна атеросклероза;
 3. пациенти со зголемена конвулзивна подготвеност;
 4. пациенти со вентрикуларна екстрасистола;
 5. на покачена температура;
 6. пациенти со хиперплазија на простатата;
 7. со хипотироидизам и тиреотоксикоза.

Со голема претпазливост, со индивидуален избор на дози, лекот Еуфилин е пропишан за бремени жени, доилки, како и за деца и постари лица.

Таблетите еуфилин се системски лек за третман на опструктивни заболувања на дишните патишта.

Диспептични нарушувања (дигестивни нарушувања), со интравенска администрација, вртоглавица, хипотензија (намалување на крвниот притисок), главоболка, мигрена, палпитации, конвулзии, иритација на мукозата на ректумот со употреба на ректумот.

Во прегледите на Еуфилин, забележано е дека со преголема доза на лекот се забележуваат генерализирани конвулзии, фотофобија, нарушувања на спиењето, вентрикуларни аритмии, тахикардија, хиперемија на лицето, тахипнеа, гадење, повраќање, дијареја, анорексија. Со развојот на овие симптоми, потребно е да се откаже лекот и активно да се стимулира неговата елиминација од телото.

 • нарушување на срцевиот ритам;
 • миокарден инфаркт;
 • екстрасистола;
 • срцева слабост;
 • пароксизмална тахикардија;
 • коронарна инсуфициенција.

За време на бременост и лактација, употребата на лекот е можна само од здравствени причини. Употребата на аминофилин за време на бременоста може да доведе до создавање на потенцијално опасни концентрации на теофилин и кофеин во крвната плазма на новороденчето. Новороденчињата чии мајки примале аминофилин за време на бременоста (особено во третиот триместар) бараат медицински надзор за да се контролираат можните симптоми на интоксикација со теофилин.

Таблети, инјекции на ампули Амуфилин: упатства, цена и прегледи

Дозирна форма

Лекот е достапен во форма на таблети и раствор за интравенска администрација. Двете дозирани форми се користат под исти услови, сепак, составот е малку поинаков.

Опис и состав

Главната активна состојка во таблетите Еуфилин е аминофилин во доза од 150 мг. Хемиски, оваа супстанца е сол на теофилин. Додавањето амино група овозможи да се користи лекот во орална форма, зголемувајќи ја неговата растворливост и нивото на апсорпција.

Во растворот на ампулата, главната активна состојка е самата теофилин, што е дериват на ксантин. 1 ml од растворот содржи 20 mg теофилин. Механизмот на дејствување се заснова на блокирање на рецепторите на аденозин, намалување на концентрацијата на интрацелуларен калциум и зголемување на cAMP. Ова доведува до следниве клинички ефекти:

 1. Бронходилататор.
 2. Спазмолитик.
 3. Вазодилататор.

Благодарение на нив, Еуфилин ја најде својата примена во медицината, имено во пулмологијата. Имајќи ефект врз мазните мускули на бронхиите, тоа предизвикува нивна релаксација, што е особено изразено со првичното стегање.

Покрај ефектот на бронходилататор, важна е можноста на теофилин да го зголеми мукоцилијарен клиренс, да го инхибира ослободувањето на медијатори на алергија и воспаление и исто така да ги стабилизира мембраните на мастоцитите.

Покрај тоа, Теофилин има стимулирачки ефект врз централниот нервен систем, скелетните мускули и миокардот, а исто така има слаб и краткорочен диуретичен ефект. Со стимулирање на ослободување на адреналин, Теофилин има индиректно влијание врз рецепторите на аденин во некои ткива.

Еуфилин го стимулира респираторниот центар, ја подобрува работата на левата комора на срцето, го зголемува волуменот на мозочен удар во крвта и неговата сатурација со кислород, ја намалува концентрацијата на јаглерод диоксид. По земањето на лекот, протокот на крв во периферните ткива се зголемува, а церебралната циркулација може малку да се намали. Поради зголемена бубрежна циркулација, се постигнува диуретичен ефект.

Од помалку важните клинички ефекти кои сè уште треба да се земат предвид, се:

 1. Намалена тромбоза.
 2. Подобрување на реолошките својства на крвта.
 3. Токолитичко дејство.
 4. Зголемете ја киселоста на желудечниот сок.
 5. Епилептоген ефект (се манифестира во високи дози).
 6. Проширување на екстрахепатичен билијарен тракт.

Кај пушачите, фармакодинамиката на Еуфилин се менува и стапката на нејзино излачување се зголемува.

Средства за системска употреба кај опструктивни респираторни заболувања. Дериват на ксантин.

Име на лекотЦена
Еуфилин
2,4% раствор, 10мл 10 парчиња
од 45 рубли.
Еуфилин
2,4% раствор, 10мл 10 парчиња
од 40 рубли.
Еуфилин
таблети 150 мг 30 парчиња
од 11 рубли.
Еуфилин
таблети 150 мг 30 парчиња
од 10.50 рубли.

Прегледи

Опис и состав

Николај, 38 години: Пред три години беше лекуван од акутен напад на остеохондроза на цервикалниот 'рбет. Покрај другите лекови, постоеше и интрамускулно аминофилин. Благодарение на инјекциите на аминофилин, се чувствував добро веќе на почетокот на втората недела од третманот. Не чувствував несакани ефекти од лекот, само наутро малку ми се вртеше.

Василиј, 29 години: Невролог ми препиша интравенски тек на аминофилин. Несаканите ефекти се силни: остар наплив на крв до главата, чувство на многу игли на усните и јазикот, вкочанети раце, отежнато дишење. Невозможно е да се подигне главата - тешка вртоглавица. Но, со секоја нова инјекција на аминофилин, лекот се пренесуваше полесно и полесно.

Svetlana Borszavich

Општ лекар, cardiolогист, со активна работа во терапија, гастроентерологија, cardiolогија, ревматологија, имунологија со алергологија.
Течно општо во клиничките методи за дијагностицирање и третман на срцеви заболувања, како и електрокардиографија, ехокардиографија, следење на колера на ЕКГ и дневно следење на крвниот притисок.
Комплексот на третман развиен од авторот значително помага при цереброваскуларни повреди и метаболички нарушувања во мозокот и васкуларните заболувања: хипертензија и компликации предизвикани од дијабетес.
Авторот е член на Европското друштво на терапевти, редовен учесник на научни конференции и конгреси од областа на cardiology и општа медицина. Таа повеќепати учествувала во истражувачка програма на приватен универзитет во Јапонија од областа на медицината за реконструкција.

Detonic