После стентирање на срцето, колку живеат инвалидитетот дава рехабилитација

Стентирањето на коронарните артерии се изведува под локална анестезија и со задолжителна контрола на х-зраци. За да се изврши операцијата, потребен е катетер за балони со потребниот дијаметар и метална рамка (стент). Таквата рамка може да биде без слој или да има специјален полимер одозгора. Стентите обложени со полимер чинат многу повеќе, но даваат подобри резултати.

Суштината на операцијата е дека катетерот е вметнат во човечката феморална артерија, која е опремена на крајот со мал балон со стент. Откако ќе ја достигне проблематичната област на местото на стеснување на садот, балонот почнува да се надува до потребната големина и ги притиска атеросклеротичните наслаги во theидовите. По надувување на балонот, на нејзино место останува проширена метална рамка, што ќе спречи садот повторно да се стесне.

Со текот на времето, коронарното стентирање на садовите на срцето трае околу 1-3 часа. Непосредно пред операцијата, пациентот треба да зема разредувачи на крв за да спречи тромбоза.

Постапката за стентирање има предности во однос на другите манипулации и постапки што треба да се земат предвид при изборот на метод на лекување:

 • ниска инвазивност;
 • недостаток на потреба за општа анестезија;
 • краток период на рехабилитација;
 • минимален број на компликации.

Телото се опоравува доста брзо по ваквата хируршка интервенција, а на пациентот не му треба продолжена хоспитализација. Во споредба со другите операции, стентирањето на садовите на срцето се смета за помалку скапо. Бидејќи нема потреба да се прави општа анестезија, овој вид на третман може да се користи дури и за пациенти со контраиндикации за стандардна хируршка интервенција.

Стентирање на коронарните артерии може да се изврши само по целосна дијагноза, вклучително и ангиографија - испитување со рентген и контраст на кардиоваскуларниот систем. Ова помага да се утврди присуството на стеснувања во садовите, нивната локализација, обем и други нијанси. Врз основа на податоците, лекарот одлучува дали стентирањето е прифатливо за пациентот и избира соодветен вид на цевка.

Хируршката интервенција е исто така под контрола на радиографијата. Понекогаш коронарна ангиографија и стеноза се изведуваат во ист ден. Сепак, втората операција не е погодна за секого, туку само:

 • пациенти со исхемија на кои не им помагаат лекови;
 • оние пациенти на кои, според резултатите од тестовите, им било дозволено да инсталираат стент во срцето (ако атеросклероза d>

Не сите пациенти со срцева исхемија имаат стентирање.

Се спроведува само во следниве случаи:

 • Прединфарктна состојба со закана од акутен миокарден инфаркт;
 • Нестабилна ангина пекторис;
 • Прогресија на ангина пекторис со чести тешки напади, не се отстранува со нитроглицерин;
 • Акутен срцев удар;
 • Појава на напади на ангина во првите 2 недели по акутен срцев удар;
 • Стабилна ангина пекторис 3 и 4 функционална класа;
 • Повторно стеснување на артеријата по поставувањето на стентот.

Овие вклучуваат пациенти:

 • Дијабетес мелитус;
 • На хемодијализа;
 • Со повторена стеноза по инсталирање на холометален стент;
 • Со развој на стеноза на шант по калемење на коронарна артерија.

Detonic - уникатен лек кој помага во борбата против хипертензијата во сите фази од нејзиниот развој.

Detonic за нормализација на притисокот

Сложениот ефект на растителните компоненти на лекот Detonic на theидовите на крвните садови и автономниот нервен систем придонесуваат за брзо намалување на крвниот притисок. Покрај тоа, оваа дрога спречува развој на атеросклероза, благодарение на уникатните компоненти кои се вклучени во синтезата на лецитин, аминокиселина која го регулира метаболизмот на холестерол и спречува формирање на атеросклеротични плаки.

Detonic не зависност и синдром на повлекување, бидејќи сите компоненти на производот се природни.

Детални информации за Detonic се наоѓа на страницата на производителот www.detonicnd.com.

контраиндикации

Постојат голем број на контраиндикации за поставување на стент (дури и во итни случаи):

 • Тешка респираторна, хепатална и бубрежна инсуфициенција;
 • Период на акутен мозочен удар;
 • Тековни заразни болести;
 • Внатрешно крварење;
 • Намалена коагулација на крв со закана од крварење.

Постапката за инсталирање на стентот бара подготовка на пациентот. Во оваа фаза, се прави коронарна ангиографија за да се разјасни локализацијата на запушениот сад и да се утврди степенот на неговата штета. Во итен случај, дополнително се прават тестови за крв и ЕКГ. Во случај на планирана операција, се спроведува потемелно испитување на пациентот.

 • Лабораториски тестови на урина и крв - општи и биохемиски, определување на коагулација на крв, за хепатитис и ХИВ;
 • Срцеви студии - ехокардиографија, дневно следење на ЕКГ, ултразвук на коронарните садови со дуплекс скенирање и доплерографија.

Како се поставува стент?

Пристапот до коронарните артерии е преку феморалната артерија или преку раката. Втор начин
- воведување на воведувач со стент низ радијалната артерија на подлактицата
- Се користи почесто поради полесниот пристап до коронарните крвни садови.

 • Местото на пункција е анестетизирано и во него е вметнат спроводник со канистер.
 • Со проток на крв под контрола на Х-зраци, тој го достигнува вистинското место во артеријата;
 • Откако конзервата е фиксирана на вистинското место, се надува со шприц;
 • Под притисок, се случува уништување на атеросклеротичната плоча;
 • Кондукторот со балонот е отстранет и на негово место е инсталиран стент со балон внатре;
 • Катетерот повторно се вметнува во погодениот сад, балонот се шири под притисок и го отвора стентот, цврсто фиксирајќи го на theидовите на артеријата на местото на уништената плоча.

Предмет на здрав активен животен стил, сите медицински препораки и отсуство на други сериозни болести, животниот век на пациентите со срцева исхемија значително се зголемува. Ова е потврдено и од прегледите на пациентите.

По интервенцијата, се препишуваат лекови кои го намалуваат ризикот од тромбоза на стент. Најпознатиот лек во оваа група е Плавикс. За времетраењето на лекот се преговара одделно и зависи од инсталираниот стент:

 • После страдање од акутен коронарен синдром најмалку 1 година.
 • При инсталирање на стент за елуирање на лекови најмалку 1 година.
 • При инсталирање на стент без премаз за лекови најмалку 1 месец.

Главните грешки и грешки во врска со стентирање на садовите на срцето:

  По операцијата, не треба да пиете лекови, бидејќи има лек.

Исклучително опасна заблуда. По стентирање на коронарните артерии, важноста на терапијата со лекови се зголемува многу пати.

Лекот не се јавува, квалитетот на животот значително се подобрува, ризиците од кардиоваскуларни катастрофи и кардиоваскуларни смрт може да се намалат ако операцијата се изврши според индикации.

По операцијата, цената на третманот со лекови ќе се намали.

Ова не е вистина. Стентирањето е индикација за употреба на Плавикс, цената на овој лек е доста значајна денес, така што нема да има намалување на трошоците за лекување. Но, се разбира, способноста на пациентот да работи ќе се подобри.

Нема да има ограничувања по операцијата.

Ова не е така, исто така треба внимателно да го следите нивото на крвниот притисок и да ја лекувате артериската хипертензија (ако тоа претходно било или прво се појавило), исто толку внимателно е потребно да се следи нивото на шеќер и глициран хемоглобин кај пациенти со дијабетес, вие сè уште не можете да пушите и треба да следите дали има тежина.

Плавикс е многу скап, дали може да се замени со зилт.

Формално, силт е генерика на Плавикс, но треба да бидете свесни дека нема студии што го докажуваат истото како и ефективноста на Плавикс, затоа замената е можна само на ваш сопствен ризик и ризик. Не можеме да дадеме таква препорака.

Таквиот метод на терапија се карактеризира со некои предности што ги принудуваат специјалистите да изберат хируршка интервенција.

Овие придобивки се:

 • кратко траење на контролниот период од страните Специјалисти за закрепнување;
 • нема потреба од сечење на градите;
 • краток период на рехабилитација;
 • релативно ефтина цена.

Многу пациенти на кои им е препишана оваа операција се заинтересирани за тоа колку е безбедна и колку луѓе живеат по операцијата во живо.

Несакани ефекти се јавуваат доста ретко, кај приближно 10% од пациентите. Но, таквиот ризик не треба да се исфрли целосно.

Стендирањето на срцето се смета за најбезбедна мерка на терапија. Пациентот треба значително повнимателно да го следи неговото здравје, да се придржува до препораките на специјалист, да ги зема потребните лекови и да се подложува на прегледи според планот.

Се случува по операцијата, веројатноста за стеснување на артеријата останува, но таа е мала, а научниците продолжуваат да истражуваат во оваа област, а бројот на подобрувања расте.

Стентирањето на срцето по срцев удар може да се карактеризира со опасни компликации што се јавуваат за време на хируршката процедура, по краток временски период по него или по долг период.

По операцијата, треба да се придржувате до одмор во кревет некое време. Лекарот ја следи појавата на компликации, препорачува диета, употреба на лекови, ограничувања.

Lifeивотот по стентирање значи усогласеност со одредени барања. Кога е инсталиран стент, се јавува кардиорехабилитација на пациентот.

Неговите главни барања се диета, физиотерапевтски вежби и позитивно расположение:

 • За 1 недела, процесот на рехабилитација е поврзан со ограничувања на физичката активност, бањите се забранети. 2 месеци, експертите не советуваат да возат. Следните препораки се диета без холестерол, дозирана физичка активност, редовна употреба на лекови.
 • Неопходно е да се отстранат мастите од животинско потекло од исхраната и да се ограничат јаглехидратите. Не треба да земате масно свинско, говедско, јагнешко, путер, маст, мајонез и лути зачини, колбаси, сирење, кавијар, тестенини од мека пченица, производи од чоколадо, сладок и брашно, бел леб, кафе, јак чај, алкохолни пијалоци, сода.
 • Во исхраната, задолжително е да се вклучат во менито салати од зеленчук и овошје или свежи сокови, варена живина, риба, житарици, тестенини, урда, кисело млеко, зелен чај.
 • Треба да јадете малку. но често, 5-6 пати, набудувајте ја тежината. Ако е можно, правете денови на пост.
 • Секое утро, гимнастиката наутро помага во зголемување на метаболизмот, се поставува на позитивен начин. Не правете тешки вежби веднаш. Се препорачува пешачење, најпрво на кратко растојание, потоа - зголемување на растојанието. Корисно незабрзано одење по скалите,>стент vyglyadit uzhasayusche dlya mnogih hotya tak - По стентирање на срцето, колку живеат инвалидитет даваат рехабилитација

Стентот за многумина изгледа ужасно, иако не е

zhizn dolzhna prodolzhatsya vne zavisimosti ot zap - После стентирање на срцето, колку живеат инвалидитет даваат рехабилитација

Lifeивотот мора да продолжи без оглед на записите во картичката

 • документ за попреченост, програма за рехабилитација;
 • изјава и упатување

Дали е можно да се лета со авион по стентирање

Ако пациентот има болка на местото на пункција на артеријата или во пределот на градниот кош, вообичаените лекови против болки како парацетамол, ибупрофен или други лекови може да помогнат. Ако стентирањето е извршено според планираните индикации, а не за третман на акутен коронарен синдром (миокарден инфаркт, нестабилна ангина), пациентот обично се испушта дома на вториот ден, давајќи детални упатства за понатамошно закрепнување.

Опоравување по стентирање Опоравување по стентирање на садови на срцето зависи од многу фактори, вклучувајќи ја причината за болеста, сериозноста на состојбата на пациентот, степенот на влошување на работата на срцето и местото на васкуларен пристап. Грижа за местото на васкуларен пристап Интервентните процедури се изведуваат преку феморалната артерија во препоните или радијалната артерија на подлактицата.

Болестите кои се основа за пропишување на попреченост на малолетен пациент во 2018 година се следниве:

 • ментална ретардација;
 • нарушен ментален и физички развој;
 • ментално растројство;
 • дисфункција на органи:
  • слух;
  • визија;
  • ендокриниот;
 • надворешни деформитети кои не се подложни на корекција;
 • метаболичка дисфункција;
 • нарушена моторна реакција;
 • инаку.

Внимание: неограничен сертификат може да се издаде на малолетен пациент. Во овој случај, не е потребно редовно преиспитување. Списокот на повреди во кои е формирана група за дете е доста широк. Ги вклучува скоро сите заболувања од првата листа. Поконкретно, лекарот што посетува треба да ја разбере ситуацијата.

Најчесто, појавата на болеста придонесува за присуство на стресни ситуации. Мала дефиниција Всушност, срцев удар е акутна фаза на исхемична болест, се состои во фактот дека крвта престанува да тече кон кој било дел од срцето. Со времетраењето на овој феномен околу 20 минути, дел од срцето е мртов.

 • оштетена бубрежна функција (во позадина на алергија на контрастен медиум);
 • артериска опструкција;
 • хематом во областа на пункција;
 • крварење поврзано со оштетување на theидот на артеријата.

Поради постојан проток на крв, горенаведените компликации може да се појават и на други артерии. Ризичната група вклучува дијабетичари и луѓе кои страдаат од тешки заболувања на бубрезите и патологии на згрутчување. Овие пациенти бараат темелно испитување пред операцијата. Потоа се спроведува посебна подготовка за стентирање.

Кога пациентот е отпуштен дома, завој може да остане на соодветното место. Препораки за нега на страницата за васкуларен пристап:

 • Ден по постапката, можете да го отстраните завојот од местото на пункција на артеријата. Најлесно е да го направите ова под туш, каде што можете да го навлажнете доколку е потребно.
 • Откако ќе го отстраните облекувањето, залепете мала лепенка на оваа област.
  За неколку дена, местото на катетерот може да биде црно или сино, малку отечено и малку болно.
 • Измијте го местото на вметнување на катетерот најмалку еднаш дневно со вода и сапун. За да го направите ова, соберете вода со сапуница на дланката или навлажнете крпа за миење во неа и нежно измијте ја саканата област.

Ова помага да се спречи миокарден инфаркт, мозочен удар, заболување на бубрезите и срцева слабост.

 • Контрола на холестерол во крвта.

Психолошка поддршка Одложеното стентирање, како и болеста што го предизвика, го изложуваат пациентот на стрес. Во секојдневниот живот, секое лице постојано се соочува со стресни ситуации. Може да му помогнат блиски луѓе - пријатели и роднини, кои треба да обезбедат психолошка поддршка за да се справат со овие проблеми.

Можете да се обратите до психолог кој може професионално да му помогне на лицето да се справи со стресните настани во животот. Терапија со лекови по стентирање Потребно е земање лекови по стентирање, без оглед на причината за која е извршено. Повеќето луѓе земаат лекови кои го намалуваат ризикот од тромбоза во рок од една година од операцијата.

Но, самата дијагноза не придонесува за утврдување на попреченост. Тој е доделен земајќи ги предвид индикаторите како што се способноста на пациентот да работи и да се грижи за себе. Кога поминувате медицински и социјален преглед, се користат специјални системи за индикатори. Таквиот преглед има за цел да го утврди степенот на губење на физичките способности.

Затоа, попреченост се дава на пациенти кои, пред срцев удар, имаа тешка позиција за која требаше значителен физички напор. Ако состојбата на пациентот е стабилизирана по операцијата, тогаш тој може да патува. Во овој случај, пациентот мора да ги почитува сите препораки на лекарот што посетува. Активниот одмор е брза рехабилитација по стентирање. Некои пациенти можат да користат сауни и бањи. 5 Очекуван животен век. Дијагнозата на коронарна срцева болест бара постојана консултација со a cardiolогист.

Кај нив, како резултат на болеста, нивниот работен капацитет е значително намален. Првата група на попречености е основана за пациенти кои ја изгубиле способноста за работа и ја изгубиле својата деловна способност. Покрај тоа, постојат случаи на утврдување на вечна попреченост. Се доделува кога користениот третман покажува негативен резултат.

Избрани типови на работа по срцев удар Без оглед на групата на попреченост, позитивна или негативна прогноза, имале миокарден инфаркт, контраиндицирано е да се работи во специјалитет: - оператор за јавен и товарен транспорт; - пилоти на воздухопловна опрема; - електричен инсталатер; - вработени во безбедносни компании; - работници на височина;

- каде што има токсични материи; - каде има ноќни смени; - поштари; - угостителски работници; - во оддалечена област каде што нема населени места. Под кои околности е доделена група на деца? Состојбата на здравјето на малолетниците се следи од моментот на раѓање. Со одредени заболувања, детето може да се препознае како хендикеп. Ова се случува ако состојбата на неговото тело се меша нормално:

 • развиваат;
 • да научат;
 • комуницирате со животната средина и општеството.

Болестите се појавуваат од различни причини. Постојат вродени (интраутерини) и стекнати. Причините за дисфункции не влијаат на одлуката за ITU. Комисијата ја анализира состојбата на здравјето и веројатноста за лек. Врз основа на резултатите, се донесува одлука за обезбедување на сертификат за попреченост. По срцев удар, на едно лице му е забрането да работи:

 • пилот на летање, стјуардеса, оператор на кран;
 • електричар, работник на голема надморска височина, чувар;
 • поштар, курир, диспечер за транспорт;
 • продавач, вработен во угостителството и други услуги каде што се зголемуваат психо-емоционалната и физичката активност;
 • кај претпријатија што произведуваат или преработуваат штетни хемикалии и отрови;
 • на работите што обезбедуваат ноќни смени и секојдневно изведување на работите;
 • во опасна работа и во места со клима неповолна за здравјето;
 • на работа со голема брзина: машини и транспортер;
 • далеку од градовите и другите населени места, на терен.

Враќањето во претходната работа што е тешко за телото е неприфатливо. Пренесениот срцев удар не исклучува повторување на напад во потешка форма.

Поради постојан проток на крв, горенаведените компликации може да се појават и на други артерии. Ризичната група вклучува дијабетичари и луѓе кои страдаат од тешки заболувања на бубрезите и патологии на згрутчување на крвта. Овие пациенти бараат темелно испитување пред операцијата. Потоа се спроведува посебна подготовка за стентирање. Доколку е потребно, на пациентот му се препишуваат лекови. Според знаците на почетна компликација, експертите вклучуваат:

 • крварење на местото на пункција;
 • промена на температурата и бојата на кожата околу местото каде што е инсталиран стентот;
 • болка во градите.

Горенаведените симптоми укажуваат на рестеноза. Во овој случај, итно cardiolпотребна е логичка грижа. По операцијата, пациентот е на интензивна нега под постојан надзор на лекар. Колку дена трае боледувањето по срцев удар и стентирање зависи од општата состојба на пациентот, успехот на операцијата. Во просек - 2-3 месеци.

 • 1. Од диетата, неопходно е да се исклучи слатка и скробна храна. Рафинирана храна со јаглени хидрати не треба да се јаде, бидејќи овие соединенија придонесуваат за формирање на холестеролни плаки. Таквите производи се заменуваат со суво овошје. Дали е можно да јадете агруми, ќе ви каже лекарот.
 • 2. Ограничување на потрошувачката на животински масти (свинска маст, свинско месо). За брзо враќање на здравјето на срцето, потрошувачката на путер, јајца и млечни производи е ограничена.
 • 3. Ако имате проблеми со главното тело, треба да консумирате повеќе свеж зеленчук и овошје, растителни масла.
 • 4. Составот на рибата вклучува омега-полинезаситени киселини кои ја зголемуваат концентрацијата на ХДЛ.
 • 5. Одбивање на солено (да се задржи течноста и да се зголеми крвниот притисок).
 • 6. За време на периодот на рехабилитација по стентирање на коронарните артерии, се препорачува да се одбие кофеин. Во спротивно, се јавува вазоспазам.

  По операцијата на срцето, пациентот треба да престане да пуши.

  Откажување од пушење се препорачува пред операција. Научниците докажаа дека пасивното и активно пушење негативно влијаат на работата на главниот орган и крвните садови. Во исто време, атеросклерозата напредува, ризикот од развој на срцев удар и аритмија се зголемува. Забрането е пиење алкохол по срцев удар и стентирање. Мала количина суво црвено вино има лековито дејство врз срцето и текот на атеросклерозата. Притоа, мора да се почитуваат следниве правила:

  • пијте 1 чаша вино на ден;
  • консумирајте високо квалитетно вино.

  Движењето и умерената физичка активност по стентирање на крвните садови на срцето е клучот за успешно закрепнување на пациентот. Со помош на редовни спортови, можете да спречите развој на атеросклероза, да го зајакнете имунитетот, да го обучите срцевиот мускул, да го стабилизирате крвниот притисок, да изгубите тежина.

  За пациенти подложени на стентирање, нема посебни вежби. Физичката активност ја зема предвид општата состојба на пациентот, неговата возраст и присуството на хронични заболувања. Рехабилитацијата по стентирање вклучува изведување на физички вежби 4 пати неделно. Се препорачува да одите на пливање, да возите велосипед, да трчате.

  Не можете да правите кревање тегови и бокс. Рехабилитацијата по миокарден инфаркт не предвидува напуштање на вообичаениот сексуален живот. По операцијата, количината на употребени лекови се намалува. Режимот на лекување за време на периодот на рехабилитација го избира лекар поединечно. На пациентот му е препишано средство за крварење (клопидогрел).

  Со помош на стентирање, невозможно е целосно да се ослободи од исхемија. Во подоцнежниот живот, релапсите не се исклучуваат, па затоа пациентите кои се подложени на таква операција се под надзор на лекар. Ова придонесува за навремено откривање на формирање на АБ во артериите или појава на згрутчување на крвта. Рехабилитацијата по стентирање е насочена кон враќање на пациентот во претходниот живот.

  Нема точни термини за враќање на попреченоста. Тоа зависи од сериозноста на исхемијата, професијата на пациентот. Ако пациентот е специјализиран за интелектуална работа, тогаш можете да работите веднаш по операцијата. Ако професијата на пациентот е поврзана со физичка активност, тогаш продолжете да работите подоцна.

  1. затнување на оперираната артерија,
  2. оштетување на васкуларниот wallид,
  3. појава на крварење или формирање на хематом на местото на пункција,
  4. алергии на контрастни медиуми со различна тежина, вклучително и бубрежна дисфункција.
  • Земајќи го предвид фактот дека циркулацијата на крвта се јавува во човечкото тело, во некои случаи за време на стентирање, последиците се јавуваат и во други артерии кои не се засегнати за време на операцијата.
  • Зголемен ризик од компликации по операцијата кај луѓе кои страдаат од тешка k>vnutr ili v musorku - После стентирање на срце, колку живи лица инвалидитет даваат рехабилитација

   Внатре или во ѓубре

   Да, повеќето лекови што ги земале пациентите пред интервенцијата, исто така, остануваат со нив и по неа, за некои оваа количина се зголемува, па затоа, за кои групи на лекови се уште треба да се земаат.

   Понекогаш специјалист препишува лекови во дози што се спротивни на упатствата, во овој случај, треба да му верувате на вашиот лекар.

   1. Антитромбоцитни лекови. Назначете веднаш по ангиопластика и стентирање, за да го намалите ризикот од тромбоза и во областа на инсталираниот стент и пошироко.
   2. Статини лекови за намалување на липидите се пропишани за намалување на холестеролот во крвта, под надзор на биохемиска анализа. Типично, пациентите земаат лекови за намалување на липидите долго пред да започне операцијата со ангиопластика. По операцијата, можно е да се препише дополнителен лек од истата група.
   3. Бета блокатори. Доделете им на пациентите не само по ангиопластика, туку и како медицински третман за коронарна артериска болест.
   4. Антагонисти на калциум. Како и други лекови може да се користат како терапија со лекови во предоперативниот период. Лекарот на тој начин обезбедува спречување на повторени напади на ангина пекторис.

   Колку живеат по операција на стентирање на срце, даваат ли попреченост

   Најголемиот сад во човечкото тело е аортата, која ги снабдува кислород со сите органи и ткива. На самиот почеток на стеснување на крвниот сад, обично нема знаци на недостаток на кислород. Со прогресијата на аортното стеснување (коарктација), пациентите имаат висок крвен притисок и може да се појават други проблеми.

   Стентирањето на садовите на срцето е хируршка операција при која луменот на погодената артерија се враќа во нормален дијаметар. Во внатрешноста на садот е инсталиран специјален стент, поради што протокот на крв е нормализиран. Современата хирургија спречува смрт на ткиво и развој на миокарден инфаркт.

   Како се поставува стент?

   • терапијата со лекови ефикасно не ги елиминира симптомите на корорнарна срцева болест;
   • со помош на коронарографија, беше потврдена можноста за инсталирање на стент и ефективноста на манипулацијата (стеснувањето е ограничено во областа, трупот на левата коронарна артерија не е засегнат, дисталната артерија, која е најтенка, не е засегната) ;
   • од пациент со ангина пекторис е потребно да одржува физичка активност;
   • дијагностицирана со силна ангина пекторис, придружена со силна болка зад градната коска, состојбата на пациентот се смета за пред-инфаркт;
   • ран период на миокарден инфаркт (колку порано, толку подобро), ако болницата има опрема за интервенција;
   • периодот на рехабилитација по миокарден инфаркт, без оглед на фазата на рехабилитација (колку порано на пациентот ќе му биде инсталиран стент кој го враќа пристапот на кислород до миокардот, толку подобро);
   • рестеноза на позадината на веќе извршената ангиопластика на срцевите садови.
   • крварење;
   • алергиски реакции;
   • тромбоемболизам.

   Всушност, ваквите компликации се јавуваат исклучително ретко, сепак, тие не можат да бидат исклучени целосно, дури и ако ваквите случаи се исклучително ретки. Не може да се исклучи фактот дека стентирањето е перкутана минимално инвазивна интервенција која сè уште останува идеален третман за ангина пекторис.

   Коронарна срцева болест понекогаш оди предалеку, поради што попреченоста по стентирање на садовите на срцето е честа појава во нашата земја.

   produkty instruktsiya s pobochnymi effektami ne p - По стентирање на срцето, колку живеат инвалидитет даваат рехабилитација

   Производи - инструкции со несакани ефекти не се вклучени

   Атеросклерозата се смета за најчеста хронична болест што влијае на артериите. Со текот на времето, атеросклеротичните плаки кои растат во внатрешноста на мембраната на wallидот на крвниот сад, единечни или повеќекратни, се сметаат за депозити на холестерол.

   Во случај на раст на сврзното ткиво во артеријата и калцификација на васкуларните wallsидови доведува до постепено развивање на деформација, луменот понекогаш ќе се стеснува сè додека артеријата не се уништи целосно, што ќе повлече постојан, растечки недостаток на циркулација на крвта на органот се храни преку оштетената артерија.

   Со недоволна циркулација на крв во мускулот на срцето, едно лице чувствува појава на такви симптоми:

   1. болка во градите, која е придружена со страв од смрт;
   2. гадење;
   3. диспнеа;
   4. кардиопалмус;
   5. прекумерно потење.
   • Кардиохирург избира пациенти со исхемија за операција. Пациентот мора да го помине потребниот преглед, кој ги вклучува сите потребни тестови на крв и урина за да се утврди работата на внатрешните органи, липограмот, коагулацијата на крвта.
   • Електрокардиограмот ќе даде можност да се разјасни локацијата на оштетување на срцевиот мускул по срцев удар, дистрибуција и концентрација на процесот. Ултразвукот на срцето ќе ја покаже работата на секој оддел на преткоморите и коморите.
   • Треба да се направи ангиографија. Овој процес се состои од воведување на контрастен медиум и неколку фотографии на Х-зраци во садовите, кои се изведуваат при полнење на крвотокот. Откриени се најоштетените гранки, нивната концентрација и степенот на стеснување.
   • Интраваскуларниот ултразвук помага да се проценат можностите на артерискиот wallид внатре.

   Индикации за операција:

   • тешки редовни напади на ангина, кои cardiolогист дефинира како пред-инфаркт;
   • поддршка на бајпас на коронарна артерија, кој има тенденција да се стеснува за 10 години;
   • витални знаци за време на тежок трансмурален инфаркт.
   • Честа штета на сите коронарни артерии, поради што нема да има места за стентирање.
   • Дијаметарот на стесната артерија е помал од 3 мм.
   • Намалена коагулација на крв.
   • Дисфункција на бубрезите, црниот дроб, респираторна инсуфициенција.
   • Алергија на пациентот на лекови кои содржат јод.

   Не заборавај. дека со идеална техника за кардиохирургија не се откажува потребата од правилно згрижување на нечие здравје.

   стандардна корисничка слика - После стентирање на срцето, колку живеат инвалидитетот дава рехабилитација

   По стентирање, следи прилично краток постоперативен период, кој трае до 1-2 недели, поврзан со самата постапка.

   Понатамошното закрепнување и рехабилитација зависи од болеста за која е извршено стентирање, како и од степенот на оштетување на срцевиот мускул и присуството на истовремена патологија. Прогнозата, потребата за доделување група за попреченост, достапноста на попреченост, зависат од ова. Погледнете ги следните делови од статијата за повеќе детали.

   Сондата е вметната во садот и под контрола на компјутерска томографија или ултразвучна сонда се движи во насока на затнување. Постои инсталација и инфлација на балонот. Надуениот балон го отвора стентот, а со тоа го инсталира во садот.

   Оваа технологија за инсталација може значително да го намали морбидитетот за време на операцијата, бидејќи засекот мора да се направи не на местото на инсталација, туку на одредено растојание. Исто така, треба да се напомене дека стентирањето е широко користено во случаи на формирање на плаки на тешко достапни места.

   Индикации за употреба на стент се патолошки состојби кои можат да предизвикаат нарушувања на дисциркулацијата. Инсталирањето се врши со закана од коронарна срцева болест (ЦХД) или атеросклероза.

   Во случај на зголемен ризик од миокарден инфаркт, оваа постапка може да се користи и. Ендартеректомијата може да се користи и за лекување на атеросклероза, овозможувајќи директно отстранување на плаките. Сепак, многу е полесно да се инсталира стент на коронарните садови, а закрепнувањето по таквата операција е многу полесно отколку по отстранувањето на самата плоча од луменот.

   Треба да се напомене дека, и покрај нејзината безбедност и брз период на ремисија, таквата операција има одредени контраиндикации:

   • намалување на дијаметарот на артеријата до 3 мм;
   • намалена коагулација на крв и хемофилија;
   • хронична респираторна или бубрежна инсуфициенција во акутната фаза;
   • дифузна стеноза - оштетување на премногу голема површина;
   • алергија на јод - тоа е компонента на контрастно средство во радиографијата.

   Главната задача што ја извршува стентот е одржување на дијаметарот на васкуларниот лумен. Ова подразбира големо оптеретување на рамката, и затоа е произведено со употреба на напредни технологии и високо квалитетни материјали.

   Најчесто, за да се создаде, се користи инертна легура на неколку метали. Развиени се повеќе од 100 различни видови стентови, кои се разликуваат во составот на легурата, дизајнот, видот на клетките, облогата и начинот на испорака до местото на стеснување.

   Најчесто користени се конвенционалните метални стентови кои едноставно го поддржуваат потребниот дијаметар на садот. Исто така, постојат стентови кои се обложени со специјален полимер - ослободува доза на лекот.

   Користењето на оваа технологија може значително да го намали ризикот од рестеноза, а нивната цена е значително поголема од вообичаеното. Покрај тоа, со воведување на таков стент до 12 месеци, мора да се земаат антитромбоцитни лекови за да се спречи појавата на тромбоза. Таквите стентови се препорачуваат да се инсталираат во мали садови каде што веројатноста за затнување е значително зголемена.

   Како и секоја друга операција, стентирањето вклучува спроведување прелиминарни студии и специјална обука. Ова ви овозможува да ги зголемите шансите за поволен исход, да ја намалите веројатноста за компликации, да го намалите времетраењето на периодот на опоравување.

   Прво, се спроведува испитување. Се состои од неколку делови:

   • Доплер ултразвукот помага да се следи протокот на крв во садовите.
   • Биохемиските и општите крвни тестови ги одредуваат нарушувањата на коагулацијата, нивото на липопротеини со мала густина (ЛДЛ) во крвта.
   • Коагулограмот помага да се одреди нивото на коагулација на крв.
   • Коронарографска студија ја одредува состојбата на артериите, степенот на оштетување.

   Ултразвукот со доплерографија не бара посебна подготовка, тој се спроведува точно исто како и секој друг ултразвучен преглед.

   Тест на крвта се изведува по земање на примерокот од тестот на преклопот на улнарната вена. Земањето примероци од крв се врши на празен стомак наутро - ова ви овозможува да ги добиете најобјективните резултати од истражувањето. Коронарографијата бара, прво, коагулограм, општа анализа на урината и проверка на присуството на ХИВ вирусот и хепатитисот во крвта.

   Потоа, коронарна ангиографија се изведува директно - тоа го покажува степенот на стеснување на садот, големината на плаката и состојбата на садот на неговата локација.

   Самата операција се изведува во неколку фази:

   1. Одржување на разредувач на крв. Неопходно е да се спречи формирање на згрутчување на крвта за време на операцијата.
   2. Локална анестезија се изведува на местото на катетерот.
   3. Пункција на артерија за инсталирање на специјална цевка - воведувач. Најчесто, таа е инсталирана во ингвиналниот регион, бидејќи преку оваа артерија е најлесно да се дојде до коронарна.
   4. Вметнување на катетер во погодената артерија преку обвивката за воведување.
   5. Вметнување на стент со балон преку катетер во оштетен сад.
   6. Под контрола на ултразвук или КТ, балонот се доведува до местото на стеснување.
   7. Балон инфлацијата е направена со употреба на контрастен медиум. Во овој случај, стентот се отвора и се притиска во .идот на крвниот сад. Балонот се надува неколку пати за да се обезбеди стентот.

   Како се изведува стентирање?

   • срцева исхемија;
   • атеросклероза на долните екстремитети.

   Современата медицина (индустријата е ендоваскуларна хирургија) има неколку вообичаени методи за враќање на артериската проодност:

   • конзервативна терапија со лекови;
   • стеноза на срцевите садови;
   • корнарна артериска бајпас калемење;
   • ангиопластика (отворање со катетер на погодената артерија).

   Постапката за стентирање може да се изврши во итен случај (во присуство на нестабилна ангина или миокарден инфаркт). Во други случаи, операцијата се изведува според планираното. Според резултатите од лабораториските тестови, при што се утврдува состојбата на крвните садови и срцето на пациентот, лекарот одобрува или забранува стентирање на крвните садови. Пред да го инсталирате стентот:

   • пациентот зема општа анализа на крв, урина;
   • направи ЕКГ, коагулограм;
   • изврши ултразвук.

   Стентирањето се одвива под стерилни услови во операционата сала со употреба на локален анестетик. Инсталирањето на стентови се врши под контрола на флуороскопија. За да добие пристап до оштетените садови, лекарот пробива голема артерија. Една мала цевка (воведувач) се вметнува низ дупката. Потребно е да се воведат други инструменти во артеријата. Флексибилен катетер се носи преку воведувачот до устата на погодената артерија. Преку него, стент се доставува директно до местото на стеснување на садот.

   Специјалистот ја поставува цевката така што по отворањето се наоѓа што е можно подобро. Следно, стентскиот балон е исполнет со контраст, што доведува до негово надуеност. Под притисок, цевката се исправува. Ако стентот е правилно поставен, лекарот ги вади инструментите и го преврзува местото на пункција. Стентирањето во просек трае од 30 до 60 минути, но се продолжува ако се потребни неколку цевки одеднаш.

   Ран постоперативен период

   Веднаш по завршувањето на постапката, пациентот е однесен во постоперативно одделение, каде медицинскиот персонал внимателно ја следи неговата состојба. Ако васкуларниот пристап бил преку феморалната артерија, по операцијата, пациентот треба да лежи во хоризонтална положба на грб со исправени нозе 6-8 часа, а понекогаш и подолго. Ова е поврзано со ризик од развој на опасно крварење од местото на пункција на феморалната артерија.

   Постојат специјални медицински помагала за намалување на должината на потребниот хоризонтален престој во кревет. Тие пополнуваат дупка во садот и ја намалуваат можноста за крварење. Кога ги користите, потребни се 2-3 часа. За да се отстрани контрастното средство воведено во телото за време на стентирање, на пациентот му се препорачува да пие што е можно повеќе вода (до 10 чаши на ден), доколку нема никакви контраиндикации (како што е тешка срцева слабост).

   Ако стентирањето е извршено според планираните индикации, а не за третман на акутен коронарен синдром (миокарден инфаркт, нестабилна ангина), пациентот обично се испушта дома на вториот ден, давајќи детални упатства за понатамошно закрепнување.

   Рехабилитацијата по стентирање вклучува збир на мерки што ќе му помогнат на лицето побрзо да се опорави и да го намали ризикот од релапс. Веднаш по операцијата, пациентот мора да набудува строг одмор во кревет во болница (1-2 дена). Присутниот лекар во ова време постојано ја следи состојбата на лицето.

   Рехабилитацијата по стентирање вклучува земање лекови пропишани од лекар. Со помош на лекови, ризикот од развој на миокарден инфаркт е значително намален, а индикаторите како што се времетраењето и квалитетот на животот со коронарна срцева болест се зголемуваат. Времетраењето на курсот е во просек до шест месеци. Списокот на препишани лекови по васкуларно стентирање вклучува:

   • намалување на количината на холестерол во крвта;
   • анти-аргентанти;
   • антикоагуланси.

   За време на периодот на рехабилитација, важно е да се следи диета. Масната храна треба да биде ограничена во исхраната на човекот. Со хипертензија, вреди да се откаже од сол. Ако пациентот страда од дијабетес, неговата диета треба да содржи исклучиво производи од деветтата табела според Певзнер. Дебелите луѓе треба да го минимизираат внесувањето калории на храна.

   Лицето кое претрпело стентирање на срцеви садови треба да изврши редовна физикална терапија (вежби за физиотерапија) 1-2 недели по операцијата. Правила:

   1. Пешачењето е идеално. Прикажана лесна домашна задача.
   2. Времетраењето на товарот треба да биде ограничено на 30-40 минути и да се спроведува секој ден.
   3. Terrenkur се смета за одлична алатка за рехабилитација - ограничено во времето, аголот на наклон и растојанието за искачување по специјално организирани рути.
   4. Часовите придонесуваат за меко тренирање на срцето и постепено ја обновуваат неговата функција.

   Cardiolогистите ризикуваат да останат без работа - сега хипертензијата се лекува!

   • Терапија со лекови.
   • Диетална храна.
   • Класи на терапија за вежбање.
   • Редовни прегледи (испрашување, испитување, ЕКГ, лабораториски тестови и други инструментални студии). Успешна операција за стентирање не значи дека можете да заборавите на посетите на А. cardiolогист, особено ако рехабилитацијата не се спроведе во санаториум.
   • Образовна работа.

   По операцијата, на пациентите им се препишуваат лекови кои спречуваат опструкција на коронарните садови, статини за нормализирање на метаболизмот на липидите, како и специјални cardiolлогички лекови за заштита на срцето од преоптоварување. Покрај тоа, тие развиваат збир на вежби за физиотерапевтски вежби дизајнирани да го тренираат срцето и да ја нормализираат телесната тежина. И терапијата со лекови и терапијата за вежбање се избрани за секој пациент поединечно.

   Не помалку важно од лекови и терапија за вежбање, има диета. За пациенти кои биле подложени на стентирање, потребна е исхрана, збогатена со витамини, корисни масни киселини и влакна. Но, употребата на штетни масти, „лесни“ јаглехидрати, кофеин и сол треба строго да се дозира, бидејќи токму овие супстанции влијаат негативно на состојбата на коронарните садови и крвниот притисок.

   По стентирање, зеленчук, овошје, житарици, морска риба, посно месо и растителни масла мора да бидат присутни во исхраната на пациентите по стентирање. Може да пиете кафе, но не и јако, во мали количини и само природно. Препорачливо е да се намали количината на сол што се користи на 3 g на ден, а исто така треба да се земе предвид и солта што се наоѓа во готови производи (на пример, леб, тврдо сирење, итн.). Друга важна алка во срцевата рехабилитација е апсолутно отфрлање на лошите навики.

   Постојат специјални медицински помагала за намалување на должината на потребниот хоризонтален престој во кревет. Тие пополнуваат дупка во садот и ја намалуваат можноста за крварење. Кога ги користите, мора да лажете 2-3 часа.

   За да се отстрани контрастниот агенс воведен во телото за време на стентирање, на пациентот му се препорачува да пие што е можно повеќе вода (до 10 чаши дневно) ако нема контраиндикации за ова (како што е тешка срцева слабост).

   Ако пациентот има болка на местото на пункција на артеријата или во пределот на градниот кош, вообичаените лекови против болки како парацетамол, ибупрофен или други лекови може да помогнат.

   Постапка за преиспитување

   Првата група на попреченост се дава за 1 години. Таа е препишана кога пациентот е неспособен за работа и неспособен за самогрижа. Во особено тешки случаи, може да се додели доживотна попреченост. Групата 2 е доделена за период од 2 година. Втората група на попреченост е доделена во случаи на ограничена способност за работа, кога извршувањето на работните задачи не е поврзано со физичка активност.

   Специјална комисија мора да донесе одлука за назначување на одредена група за попреченост. По една година, пациентот повторно се подложува на медицински преглед, што треба да го утврди степенот на попреченост. Ако резултатите од испитувањето се негативни, во присуство на релапси на болеста, повторно е пропишана попреченост по срцев удар и се воспоставува соодветната група.

   Инвалидното лице кое доби статус на инвалид треба годишно да помине низ медицинска комисија, која ќе донесе одлука за продолжување или прекинување на попреченост. За време на секундарниот преглед, тој мора да го обезбеди истиот пакет документи како и при првиот премин на комисијата. Но, покрај главниот пакет, тој мора да има картон за рехабилитација и потврда за попреченост добиена претходно.

   11110 - После стентирање на срцето, колку живеат инвалидитет даваат рехабилитација

   Картичката за рехабилитација мора да има ознаки кои потврдуваат дека пациентот бара третман, ги поминал пропишаните мерки за опоравување и терапевтски процедури. Документите треба да содржат и хартија од работодавачот, со која се потврдува дека тој е подготвен да го обезбеди утврдениот начин на работа, за да создаде одредени услови за извршување на производните должности.

 • Svetlana Borszavich

  Општ лекар, cardiolогист, со активна работа во терапија, гастроентерологија, cardiolогија, ревматологија, имунологија со алергологија.
  Течно општо во клиничките методи за дијагностицирање и третман на срцеви заболувања, како и електрокардиографија, ехокардиографија, следење на колера на ЕКГ и дневно следење на крвниот притисок.
  Комплексот на третман развиен од авторот значително помага при цереброваскуларни повреди и метаболички нарушувања во мозокот и васкуларните заболувања: хипертензија и компликации предизвикани од дијабетес.
  Авторот е член на Европското друштво на терапевти, редовен учесник на научни конференции и конгреси од областа на cardiology и општа медицина. Таа повеќепати учествувала во истражувачка програма на приватен универзитет во Јапонија од областа на медицината за реконструкција.

  Detonic