Што е бигеминија, причини, дијагноза и третман

Бигеминија не е посебна нозологија, во најголем дел се манифестира како придружен симптом. Постои уште една опција за вентрикуларна екстрасистола - тригеминија, за која ќе се дискутира подолу.

Срцето е сложена структура од која животот зависи од квалитетот на работата. Едно лице не го чувствува своето срце кога е здраво - неговите контракции, проток на крв, релаксација, итн. Медицинското име за нарушување на срцевиот ритам се нарекува аритмија.

Постои и концепт на алоритмија - правилна ритмичка алтернација на екстрасистоли и нормални комплекси, кога има 1 нормален циклус, проследен со екстрасистола. Ако се менуваат нормални контракции и екстрасистоли:

 • преку еден (1: 1), тогаш ова е бигеминија;
 • по 2 нормални комплекси на контракции - вентрикуларна тригеминија (1: 2);
 • 1 екстрасистола преку три нормални контракции се нарекува квадригеминија (1: 3);
 • по четири - пентемија.

Екстрасистолата како бигеминија е вид на аритмија во која се јавуваат вонредни контракции на срцевиот мускул. Овој феномен се нарекува и вентрикуларна алоритмија или суправентрикуларна екстрасистола. Оваа состојба може нагло да се појави и да исчезне во текот на денот.

Бигеминија е вид на екстрасистола, во која секоја правилна контракција на срцевиот мускул е проследена со извонредна. Врз основа на ова, бигеминијата може да се опише како состојба во која контракции на коморите или преткоморите не се јавуваат во патеките на спроводливиот систем преку кои се испраќаат импулси во нормални услови.

Нормално, екстрасистолите - предвремени возбудувања на срцето - се околу 55 контракции на час. Зборуваме за бигеминија кога екстрасистолите се менуваат со нормални контракции на срцевиот мускул преку една контракција. Таквата состојба е патолошка ако трае неколку часа по ред во текот на денот.

Во зависност од локализацијата, се разликуваат две главни форми на патологија:

 • Вентрикуларна или вентрикуларна. Сигналите се дадени од комората на срцето. Оваа форма почесто се забележува кај постари лица.
 • Суправентрикуларен или атријален. Сигналот во овој случај доаѓа од атриовентрикуларниот јазол, односно суправентрикуларната зона. Оваа форма на патологија е доста ретка.

Околу 63% од пациентите со предиспонирачки фактори страдаат од вентрикуларна форма на бигеминија, а околу 25% од преткомора.

Во зависност од фреквенцијата, патолошките напади се единечни (до 5 сигнали во минута) и повеќекратни (со фреквенција поголема од 5 импулси во минута).

Detonic - уникатен лек кој помага во борбата против хипертензијата во сите фази од нејзиниот развој.

Detonic за нормализација на притисокот

Сложениот ефект на растителните компоненти на лекот Detonic на theидовите на крвните садови и автономниот нервен систем придонесуваат за брзо намалување на крвниот притисок. Покрај тоа, оваа дрога спречува развој на атеросклероза, благодарение на уникатните компоненти кои се вклучени во синтезата на лецитин, аминокиселина која го регулира метаболизмот на холестерол и спречува формирање на атеросклеротични плаки.

Detonic не зависност и синдром на повлекување, бидејќи сите компоненти на производот се природни.

Детални информации за Detonic се наоѓа на страницата на производителот www.detonicnd.com.

Причини

Состојбата на бигеминија се јавува како резултат на следниве фактори:

 • злоупотреба на силно кафе и чај;
 • емоционална напнатост;
 • зголемена физичка активност;
 • пиење алкохол, пушење;
 • патологија на кардиоваскуларниот систем (срцев удар, ангина пекторис, перикардитис);
 • ирационална исхрана со доминација во исхраната на пржени, масни, солени;
 • интоксикација на телото;
 • тиреотоксикоза;
 • нерамнотежа на електролити;
 • цервикална остеохондроза;
 • васкуларна дистонија;
 • вродени и стекнати срцеви мани;
 • земање одредени лекови (Новокаин, адреналин).

Развојот на патологијата исто така може да се активира со хируршки и дијагностички процедури извршени во областа на градите.

симптомите

Екстрасистолата од типот на бигеминија, за разлика од повеќето нарушувања во кардиоваскуларниот систем, не се изразува во болка во ангина, чувство на компресија во срцето. Дури и ако се појави болка, тоа е од краткорочна природа.

Бигеминија се манифестира во следниве симптоми:

 • вртоглавица;
 • зголемено потење;
 • напади на гадење;
 • бледило на кожата на лицето;
 • чувство на недостаток на здив;
 • зголемена вознемиреност и емоционална ексцитабилност;
 • услови за несвестица;
 • тремор;
 • неможност да се земе длабок здив;
 • чувство на краткорочен срцев застој;
 • сензација на бран што поминува од градите кон вратот или главата;
 • затемнување и треперење на мувите пред очите;
 • летаргија, замор.

дијагностика

Primer plenki s zheludochkovoj bigeminiej - Што е бигеминија, причини, дијагноза и третман

Дијагнозата ја спроведува а cardiolогист. За да се идентификува бигемини, потребни се следниве активности:

 • тестови на крв и урина за да се идентификува воспалителниот процес, да се процени нивото на хормони на надбубрежните жлезди и тироидната жлезда, како и холестерол и електролити;
 • ултразвучен преглед на срцевиот мускул за откривање на промени во структурата на органот;
 • Следење на Холтер, чија суштина е да се добијат информации за работата на срцевиот мускул во текот на денот со фиксирање на специјална опрема на телото на пациентот, што ќе овозможи да се утврди причината за бигеминијата;
 • ехокардиографија: ви овозможува да откриете области на кои се формираат импулси;
 • електрокардиограмот овозможува да се добијат визуелни податоци за нормални контракции, патолошки екстрасистоли и нивна интеракција;
 • Х-зраци на градите ви овозможуваат да процените циркулаторна слабост;
 • ЕКГ со тестови за толеранција на вежба овозможува да се идентификуваат екстрасистоли и да се процени нивото на срцева слабост.

Кои се нивните разлики?

Нормалниот ритам на срцето е 60-90 отчукувања во минута. Со неговото кршење, екстрасистоли (вонредни контракции) се јавуваат во различни интервали.

Кога доаѓаат од синусниот јазол, ова се нарекува синусна аритмија. Во други случаи, тие се формираат не во синусниот јазол, туку во други делови на миокардот.

Вонредната контракција што се појавува по секој нормален импулс се нарекува бигеминија. Со други зборови, односот на точни и предвремени пулсирања е 1: 1. Ова е најчестата патологија на срцевиот ритам. Евидентиран е во 60% од случаите.

Кога има едно извонредно намалување на две точни контракции, тоа е тригеминиа (2: 1).

Со сооднос од 3: 1 - по три нормални удари, се јавува еден погрешен, ова е квадригемија.

Исто така, постои пентемија (4: 1) и спарени екстрасистоли - двојни атипични контракции.

Некои статистики

Екстрасистоли од типот на бигеминија и тригенимија се комбинираат во концептот на алоритмија. Исто така, постојат чести - 3 по ред или повеќе, а исто така спарени (2 по ред). Оваа екстрасистола има свое име - краток рок на вентрикуларна тахикардија.

Според статистичките податоци, фреквенцијата на екстрасистоли се јавува кај 69% од луѓето. Во исто време, 63% се вентрикуларни, 25% се атријални, а останатите случаи се комбинации на би- и тригеминиа. Со срцев удар, вентрикуларна бигемија се јавува кај 80% од пациентите.

Што е екстрасистола според видот на бигеминија? Дали е опасна оваа патологија и како да се лекува?

prichiny simptomy i lechenie bigeminii - Што е бигеминија, причини, дијагноза и третман

Нарушувањата на срцевиот ритам се секогаш опасни. Кога се појавуваат алоритмички импулси, правилното движење на крвта низ срцето запира, се појавуваат области со стагнација, турбуленции.

Поради ова, згрутчување на крвта се формира во области со „неправилен“ проток на крв, кои, кога се откинуваат, предизвикуваат фатални компликации.

Екстрасистолата како бигеминија може да предизвика следниве компликации:

 • Атријална фибрилација (патолошка состојба предизвикана од неправилна контракција на влакна во миокардот).
 • Атријален трепет (атријална фибрилација, во кој преовладува засилен ритам на контракции - пулсот достигнува 200-400 отчукувања во минута).
 • Палпитации на срцето предизвикани од честа контракција на коморите.
 • Вентрикуларна фибрилација (хаотични, некоординирани контракции).
 • Асистола - прекинување на биоелектричната активност на миокардот. Ова е многу опасно за пациентот, бидејќи повлекува срцев удар, по што се јавува клиничка смрт.

При предвидување на ефектите од бигеминија, мора да се земат предвид возраста, физичката состојба на пациентот и присуството на истовремени болести. Ако некое лице нема сериозни патологии на крвните садови и срцевите ткива, тогаш нема да има сериозни компликации.

Кога се јавува нарушување на ритамот поради оштетување на миокардот, потребно е да се третира основната болест. Игнорирањето може да доведе до смрт.

Само бигеминијата не е болест. Појавата на екстрасистоли се јавува и кај здрави луѓе. Понекогаш се случуваат вонредни импулси, а потоа исчезнуваат за еден ден, што е препознаено како норма.

Ако откажувањето на срцевиот ритам трае 5-15 минути на ден, ова не се смета за патологија. Но, кога епизодите на хаотични контракции се многу издолжени, треба да обрнете внимание на ова и да поминете низ преглед.

Пореметувања на минливиот ритам се чести кај бремени жени. Ретка екстрасистола не претставува закана за фетусот. По раѓањето, состојбата на мајката обично се стабилизира.

Стекната бигеминија кај деца е поврзана со минати инфекции, срцеви компликации по комплексни болести. Кај постарите деца, тоа се случува против позадината на интоксикација со лекови и труење со храна.

Секоја верзија на екстрасистола може да укаже на опасно кршење на срцето. Вентрикуларна бигеминија, во која нормалниот срцев ритам се заменува со ектопичен, се јавува во позадина на акутна исхемија на миокардот или е компликација на хронична коронарна патологија. Во ретки случаи, појава на неправилен ритам кај здраво лице со вегетативни нарушувања. Во секој случај, потребно е да се изврши преглед препорачан од лекарот и навремено да се започне со третман на болеста.

bigeminiya - Што е бигеминија, причини, дијагноза и третман

Нормално, ритмичките импулси кои предизвикуваат контракција на срцевиот мускул се генерираат од синусниот јазол. Присуството на предвремена или ектопична пулсација формира аритмија: најчесто (во 60% од случаите) постои вентрикуларна екстрасистола како бигеминија, кога по секоја нормална контракција се јавува патолошки импулс кој не е поврзан со основниот срцев ритам. Екстрасистоли може да бидат:

 • суправентрикуларен (синус, атријален, атриовентрикуларен);
 • вентрикуларна.

Втора најчеста појава е атријалните екстрасистоли (30%). Покрај изворот на неправилен ритам, екстрасистолите се поделени со фреквенцијата на абнормални контракции:

 • бигеминија на срцето (односот на правилниот и ектопичниот ритам 1: 1);
 • тригеминија (2 нормални контракции 1 епизода на ектопична);
 • спарени екстрасистоли (двојни неправилни пулсирања);
 • група (3 или повеќе).

а - бигеминија; б - тригеминација.

Доколку се открие аритмија, потребно е да се идентификуваат предизвикувачките фактори на болеста со цел да се спречат опасни компликации: ретка и асимптоматска екстрасистола ретко го зголемува ризикот од срцева патологија, но честите аритмични епизоди и вентрикуларната бигеминамија може да предизвикаат влошување на функцијата на пумпање на срцето и формирање на акутно нарушување на циркулацијата во коронарните крвни садови.

Во огромното мнозинство на случаи, аритмички нарушувања од типот на бигеминија се јавуваат во позадина на следниве видови на срцева патологија:

 • акутен исхемичен миокарден инфаркт;
 • вродени или стекнати абнормалности на вентилот;
 • ревматски ендокардитис;
 • кардиосклеротични промени во миокардот;
 • миокардитис од какво било потекло;
 • вишок дози на лекови кои влијаат на работата на срцето;
 • вегетативно-васкуларна дистонија;
 • психо-емоционални нарушувања од типот на акутна или хронична невроза;
 • труење од домаќинства или хемиски супстанции.

Пост-инфаркт и пост-воспалителни промени во срцевиот мускул со оштетен коронарен проток на крв се главните предизвикувачки фактори за појава на екстрасистоли според типот на бигеминија: а cardiolогист или аритмолог знае што е тоа и како да се третира ритам нарушување, затоа, кога ќе се појават симптоми и по првичен преглед, треба строго да се следат советите на специјалист за третман на патологија на срцето.

Ретки и случајни епизоди на ектопичен ритам обично не се појавуваат на кој било начин и стануваат случајно дијагностичко откритие за време на профилактички ЕКГ. Следниве симптоми се типични знаци на екстрасистола како бигеминија:

 • краткотрајно губење на отчукувања на срцето што се јавува во позадина на нормална ритмичка работа на срцето;
 • болка во градите поврзана со епизода на екстрасистола;
 • влошување на здравјето со несвестица.

Лицето кое доживеа напади на нарушување на ритамот знае што е екстрасистола и колку е изразена патологијата на циркулаторниот систем во однос на позадината на бигеминија. Во хронични срцеви заболувања со чести и не тешки напади на нарушување на ритамот, можни се следниве манифестации:

 • слабост и летаргија, до адинамија;
 • намалено внимание и меморија;
 • гадење, вртоглавица и главоболки;
 • чувство на притисок или контракција во градната коска;
 • епизоди на респираторна инсуфициенција според видот на отежнато дишење што се јавува во позадина на напад на аритмија (повеќе за тоа како да се ослободи нападот од аритмија што го напишавме овде);
 • психолошки нарушувања (страв, паника, вознемиреност, емоционална возбуда);
 • бледило на кожата со појава на прекумерно потење.

chto takoe bigeminija prichiny diagnostika i lechenie 423f6f9 - Што е бигеминија, причини, дијагноза и третман

Најдобра опција за откривање на екстрасистола е електрокардиографска студија. Бигеминијата лесно се открива на кардиограмот - екстрасистолата ја следи секоја нормална епизода на контракција. Задолжително е да се одреди местото на ектопичниот ритам: раните екстрасистоли од комората се особено неповолни кога бранот R е надреден на Т-бранот од претходниот циклус. Покрај ЕКГ (нормално и со стрес-тестови), потребни се следниве студии:

 • општи клинички тестови за проценка на општата состојба на телото;
 • Следење на ЕКГ во текот на денот;
 • дуплекс ултразвучно скенирање на срцето и крвните садови.

Со резултатите од испитувањето, потребно е да се посетат тесни специјалисти за советодавно мислење за тактиките на третман.

Медицинска тактика

Изборот на лекови и принципите на терапија зависи од причините за појава на екстрасистоли. Важен услов за успешно лекување е промена на животниот стил и усогласеност со следниве препораки на лекарот:

 • откажување од пушење, пиење алкохол и кафе;
 • ограничување на физичката активност со целосно отфрлање на напорна работа;
 • задолжителен целосен ноќен сон (не можете да работите на ноќна смена);
 • промена на режимот и исхраната со додавање на доволна количина овошје и зеленчук;
 • спречување на стресни ситуации.

Лековите за смирување што се земаат континуирано може да дадат добар ефект за лекување. За да ја поправите патологијата на срцето, ќе треба да земате лекови со кардиотропни и антиаритмични ефекти. Главните цели на терапијата се да се обезбеди удобност на животот и да се спречат опасните ефекти на екстрасистолата.

Ризик од компликации

Следниве видови на патологија се прогностички неповолни:

 • бигеминија;
 • спарени или групни епизоди;
 • рани вентрикуларни екстрасистоли.

Третманот го намалува ризикот, но не гарантира целосна превенција од напади, затоа, секое лице со екстрасистола треба редовно да го набудува лекар и строго да го следи превентивниот совет на специјалист.

Причини

Bigeminia често станува придружен симптом кај нарушувања на нервниот и автономниот нервен систем, органско срцево оштетување, интоксикација. Атријалните и вентрикуларните екстрасистоли во единечни количини се сметаат за норма и можат да се појават кај здрави луѓе. Не се покажуваат. Кај здрава личност, тие можат да бидат 30-60 на час (720-1440 на ден).

Алоритмијата, како и честите спарени екстрасистоли, не се сметаат за норма и треба да се идентификува етиологија. Сите предиспонирачки фактори се поделени на срцеви и екстракардијални, органски и функционални. Главните причини за бигеминија и тригеминамија:

 • срцев удар;
 • предозирање со срцеви гликозиди;
 • срцеви мани - вродени и стекнати;
 • третман со Новокаинамид, Кинидин, Новокаина и адреналин;
 • земање бета-блокатори, инхалирани бронходилататори;
 • употреба на одредени видови на анестезија - циклопропан, хлороформ;
 • акутна интоксикација;
 • ревматски ендокардитис;
 • последици од миокардитис - по воспаление има лузни кои обезбедуваат основа за појава на патолошки импулси;
 • електрична стимулација на срцето;
 • коронарна ангиографија;
 • звук на срцето;
 • Операција на срце;
 • пост-инфарктна кардиосклероза која се јавува во позадина на лузни на миокардот.

Ако зборуваме само за вегетативни нарушувања и нема органска материја, тогаш третманот обично се состои од земање седативи. Функционалните бигемини се појавуваат со цервикална остеохондроза, дистонија, стрес, прекумерна работа на работа, злоупотреба на кафе, невроза, „спортско срце“, пушење, продолжена хипертермија, распространетост на масни и зачинети јадења во менито.

Екстракардијалните причини вклучуваат генетски аномалии, нарушувања на надбубрежната жлезда, болести на тироидната жлезда (хиперфункција), автоимуни заболувања и нарушувања на вода-електролити.

Класификација

Со алоритмија, извонредните импулси не се појавуваат во синусниот јазол, како нормалните контракции, туку во другите делови на миокардот.

Со бигеминија и тригеминија, фокусот на ектопичниот сигнал се наоѓа во атриумот или коморите.

Во зависност од ова, аритмиите се од два вида:

 • Вентрикуларна (вентрикуларна). Возбудните импулси доаѓаат од извор лоциран во коморите. Ова е најчестиот вид на патологија - се јавува кај 60% од луѓето со бигеминија.
 • Суправентрикуларен (атриовентрикуларен). Ектопичните импулси се формираат во атриумот или атриовентрикуларниот јазол лоциран во атријалниот септум.

Патологија од вентрикуларен тип е честа кај постарите лица. Често, тоа укажува на постоечки болести на миокардот.

Суправентрикуларниот е повеќе карактеристичен за младите пациенти. Тие имаат повреда на срцевиот ритам поради стрес, зголемен физички напор.

Ако се открие еден од видовите на алоритмија, треба да се изврши длабински преглед за да се исклучи сериозната срцева патологија и да се спречат компликации.

Зошто се важни електролитите и минералите?

Тие мора да бидат во одредена рамнотежа. Јони Ca, Mg, Na, K со систоли и дијастоли постојано продираат во клетките и излегуваат од нив во одредена низа. Поради ова, се јавува ритмичка контракција на срцевиот мускул. Ако нивниот однос се промени, ритамот залута.

Вентрикуларна екстрасистола со бигеминија кај 70% од пациентите е комбинирана со исхемија. За диференцијална дијагноза по 40 години, се прави коронарна ангиографија. Бигеминија поради срцев удар и исхемија дава лоша прогноза.

Провоцирачките фактори

Причините зошто се јавува алоритмија се поделени на надворешни и внатрешни.

Надворешните вклучуваат функционални причини (функциите на органот не успеваат без да ја уништат неговата структура). До внатрешни - органски нарушувања.

И, исто така е можен идиопатски развој на патологија, кога не може да се идентификува причината.

Функционалните причини за нарушувања на ритамот можат да бидат предизвикани од ментални нарушувања (стрес, невроза) или интоксикација на телото.

Екстрасистоли, предизвикани од интоксикација, се јавуваат поради:

 • хемиско труење на телото;
 • често пушење или алкохолизам;
 • злоупотреба на кафе, јак чај, енергија;
 • антибиотски третман за тешки инфекции;
 • долгорочна употреба на стероиди;
 • предозирање со срцеви гликозиди;
 • дисфункција на тироидната жлезда.

Труењето на телото предизвикува бигеминарија од вентрикуларен тип.

Органски фактори ги вклучуваат следниве болести:

 • Коронарна срцева болест.
 • Воспаление на ткивата на срцевиот мускул.
 • Атеросклероза е појава на плаки на wallsидовите на коронарните артерии кои ја попречуваат циркулацијата на крвта.
 • Висок крвен притисок.
 • Кардиосклероза.
 • Дефекти на митралните и аортните валвули.
 • Кардиомиопатија е хронична невромускулна патологија на срцето.
 • Белодробно срце - зголемување на десното срце поради заболување на белите дробови.
 • Оштетување на серозната мембрана на срцето.
 • Нарушување на срцето поради силен физички напор.
 • Дефекти на срцето.

Понекогаш срцева слабост предизвикува хируршка интервенција. Како и екстрасистоли може да се појават поради коронарна ангиографија, чувство на срцевиот мускул.

Бигеминија форми

За да се контрахира комората и да се појави систола, потребен е електричен импулс од синусниот јазол. Со екстрасистола бигеминиа, нивниот ритам и изглед со синусниот јазол не се поврзани, за нив тој не е пејсмејкер. Според локацијата на фокусот, давајќи импулси, постојат 2 форми на повреда.

 1. Вентрикуларна бигемија - сигналите се провоцираат во комората на срцето. Феноменот е повеќе карактеристичен за постарите лица и е поврзан со органски лезии на миокардот.
 2. Суправентрикуларна форма - сигналот доаѓа или од самиот атриум, или од AV јазолот (атриовентрикуларен). Нарушувањето е често функционално, се јавува кај млади луѓе со физички напор и стрес. Оваа состојба е опасна за децата, бидејќи контролата на синусниот јазол може да се изгуби.

Бигеминијата, како и тригеминијата, се медицински термини кои рефлектираат абнормални срцеви ритми. Ова не е срцев блок или брадикардија. Ова е ситуација кога дополнителна контракција се кликнува во вообичаен ритам. И можеби не еден. Всушност, се јавува дефект во системот за спроведување на импулси на контрола на отчукувањата на срцето.

Ваквите неуспеси се многу непожелни, бидејќи последиците можат да бидат лоши. Особено во случај на постоечко кршење на срцевиот мускул. И чувството на треперење на срцето носи голема вознемиреност. Покрај тоа, кршењето на срцевиот ритам создава ризик од згрутчување на крвта во срцето. Формираните тромби можат да патуваат низ кардиоваскуларниот систем, предизвикувајќи сериозни проблеми. Подобро да одите на лекар.

 • Атријална систола - контракција.
 • Вентрикуларна систола.
 • Дијастола - релаксација.

Ритмички повторливи срцеви контракции се нарекуваат срцеви ритми или отчукувања на срцето.

Она што предизвикува формирање на нормален срцев ритам се нарекува пулсирања што се јавуваат во синусниот јазол - пејсмејкер.

Синусниот јазол е дел од спроводниот систем на срцето, чии клетки се локализирани на раскрсницата на горната шуплива вена и десниот атриум. Тоа е синусниот јазол кој го поставува нормалниот ритам на срцето и пренесува импулси преку иста количина на време до другите клеточни елементи.

Во случај на неуспех на кое било ниво на срцевиот систем на спроводливост, се јавуваат срцеви аритмии.

Секое кршење на срцевиот ритам се нарекува аритмија. Сите можни аритмии се поделени на:

 • Повреда на автоматизмот.
 • Повреда на ексцитабилност.
 • Нарушена спроводливост.
 • Измешани.

Оние форми на аритмија кои се придружени со оштетен автоматизам се:

 1. Номотопичен - во такви случаи, пејсмејкерот се наоѓа во синусниот јазол:
  • Синусна тахикардија.
  • Синусна брадикардија.
  • Синусна аритмија.
  • Синдром на болен синус.
  • Синусна аритмија од нереспираторно потекло.
 2. Хетеротропен - во овие случаи, пејсмејкерот се наоѓа надвор од синусниот јазол:
  • Атријален ритам.
  • Идиовентрикуларен ритам.
  • Атриовентрикуларен ритам.

Нарушувања на срцевиот ритам кои се јавуваат како резултат на патолошка ексцитабилност (често поради предвремено возбудување) се поделени на:

 1. Екстрасистоли:
  • Квантитативно - монотоно, политопично.
  • Привремено - рано, доцна, средно (интерполирано).
  • Врз основа на изворот - атријална, вентрикуларна, атриовентрикуларна.
  • Во фреквенција - единечно (до 5 / мин), повеќекратно (повеќе од 5 / мин), група, спарено.
  • По нарачка - алоритмии (бигемини, тригемини, квадригемија), нарушени.
 2. Пароксизмална тахикардија:
  • Атријална
  • Атриовентрикуларен.
  • Вентрикуларен.

Аритмии во кои се забележува нарушување на спроводливоста:

 • Продолжување на спроводливоста.
 • Намалена спроводливост (срцев блок).

Прекршувања на ритамот, кои комбинираат неколку манифестации:

 • Атријален трепет.
 • Атријална фибрилација.
 • Вентрикуларен трепет.
 • Вентрикуларна фибрилација.

Еден од најчестите видови на аритмии се екстрасистоли.

Kak vygljadit politopnaja zheludochkovaja bigeminija na JeKG - Што е бигеминија, причини, дијагноза и третман

Промената на основниот ритам и екстрасистолите во строго дефинирана низа се нарекува алоритмија.

симптоматологија

Бигеминијата и тригеминијата немаат специфични симптоми. Ова значи дека нема изразени знаци со кои може да се утврди патологијата.

Манифестации на нарушувања на срцевиот ритам се слични на другите срцеви патологии: непријатност зад градната коска, чувство на прекини во работата на срцето, општо влошување на благосостојбата.

Симптомите се поделени на срцеви и соматски. Пациентите страдаат од напади поинаку. Нивната благосостојба зависи од физичката состојба, индивидуалните карактеристики, возраста.

СрцевиСоматски
Силни потреси на срцето, наизменично со бледнееЛетаргија, слабост
ГадењеВртоглавица
Чувство на недостаток на воздухВизуелни нарушувања
Тежина, притисок во градитеПојава на вознемиреност
тресатНесреќа
Бледило на кожатаНамалена чувствителност на рацете и нозете
Зголемено потењеРетко - оштетување на говорот

Таквата аритмија се манифестира со два вида симптоми: cardiolлогички и невролошки. Првиот тип се манифестира со такви симптоми:

 • кожата станува бледа;
 • постои страв од смрт, внатрешна вознемиреност;
 • гадење и повраќање;
 • недостаток на воздух;
 • контракции на срцето, чувство на избледување, запирање;
 • ладна пот;
 • непријатност зад градите.

Се разликуваат следниве невролошки знаци:

 • постојано сакаат да спијат;
 • се појавува замор и летаргија;
 • оштетен вид и говор;
 • чувство на вознемиреност и вознемиреност;
 • вртоглавица;
 • понекогаш се забележува несвестица;
 • чувствителноста е изгубена;
 • нарушена моторна активност на екстремитетите.

Постојат моменти кога суправентрикуларната или вентрикуларната бигемија не е придружена со некој од симптомите. Секој случај на болеста мора да се дијагностицира со цел да се започне навремено лекување на болеста.

Симптоматски манифестации

Некои добро толерираат аритмија, додека други почнуваат да паничат. Ако бигеминијата не е единечна, може да бидат присутни следниве манифестации:

 1. Отежнато дишење, отежнато дишење, отежнато дишење.
 2. Бледа кожа.
 3. Чувство на страв од смрт.
 4. Студена пот на челото, гадење.
 5. Адинамија.

Болката е многу ретка, но има многу непријатни чувства на прекини во срцето, бледнее или паѓа, трепет, стегање, непријатност. Пулсот станува аритмичен. Може да стане многу низок - 30-40 отчукувања во минута, но со аускултација на срцето, сè се враќа во нормала. Ова е имагинарна брадикардија. Се појавува затоа што следната екстрасистола не е секогаш создавање пулсен бран, кој достигнува до периферијата.

 • услови за несвестица;
 • поспаност;
 • превез пред очите;
 • вртоглавица;
 • афазија (оштетување на говорот);
 • минлива хемипареза (погодена е половина од телото).

Главната карактеристика на бигеминијата и знаците на срцева дисфункција

Срцевите проблеми се најчести во современиот свет. Тука спаѓаат бигеминијата и тригеминијата, кои се забележани кај скоро 70% од луѓето. Затоа, важно е да ги знаете симптомите на болеста со цел да го откриете навремено и да се консултирате со лекар.

Вентрикуларна екстрасистола како бигеминија или тригеминија е нарушување на срцевиот ритам. Во овој случај, контракцијата на коморите на срцето или преткоморите не се јавува во оние места на спроводливиот систем во кои се јавува кај здрави луѓе.

Електрокардиографијата е сигурен начин за откривање на бигеминија и други видови на алоритмии.

Нарушувањето на срцевиот ритам лесно се препознава на графиконите на кардиограмот. По прегледот, лекарот гледа дека зад секоја нормална срцева контракција има извонреден импулс. Се чини дека во близина се наоѓаат две бандажи QRS. Тие се одделени со хоризонтална линија што покажува релаксација на срцевите мускули.

Обликот на пулсот се одредува со промената на електричните сили при надминување на возбудниот бран во миокардот. Екстрасистолата има долг тесен заб што му претходи на нормалниот QRS комплекс. Неговата фреквенција е помала од фреквенцијата на пулсот што доаѓа од синусниот јазол.

При декодирање на ЕКГ, на cardiolогист треба да обрне внимание на местото на настанување на предвремен импулс. Од голема загриженост е раниот вентрикуларен импулс (кога следниот заб е надреден на претходниот заб).

Во случај кога се забележуваат ретки екстрасистоли на ЕКГ и бигеминијата не е системска, но пациентот се жали на срце, тој е испратен на дополнителен преглед.

Дијагностички мерки

2017 05 09 120708 - Што е бигеминија, причини, дијагноза и третман

Најинформативен метод на истражување е мониторингот на Холтер. На телото на пациентот се инсталирани сензори, кои снимаат ЕКГ во текот на денот, а пациентот води нормален начин на живот. Потоа можете да откриете присуство на аритмии воопшто и фреквенцијата на алоритмии. Исто така, се користат ЕКГ, ехокардиографија, интракардијален електрофизиолошки преглед.

Со бигеминија, пулсот може да заостане зад срцевиот ритам - ова се нарекува недостаток на пулс. Затоа, лекарот мора да го почувствува пулсот. Аускултацијата се слуша дополнителен тон на екстрасистола. Ехокардиографијата може да утврди присуство на органски лезии во срцето.

Интракардијалниот електрофизиолошки преглед се користи за тешки аритмии. Преку вена, електродите се вметнуваат во срцето кои ја снимаат електричната активност на различни делови на миокардот. Ова ви овозможува да ја идентификувате изворната област на екстрасистола.

ЕКГ е најлесниот и најчестиот начин за откривање на бигемини. ЕКГ се открива во форма на редовни алтернации на нормални и предвремени контракции. Тие изгледаат како парови на комплекси на QRS заби на ЕКГ и се одделени со сегменти на вентрикуларна релаксација. Поминете по контурата.

Со суправентрикуларна форма, екстрасистолните заби на ЕКГ не се менуваат. Со вентрикуларната варијанта, комплексите се шират и деформираат.

дијагностика

Со алоритмија, покрај конвенционалната електрокардиографија, се спроведуваат сеопфатни студии за да се идентификуваат нејзините причини.

За да се разјасни степенот на нарушување на ритамот, се прави ЕКГ според Холтер. Ова е дијагностички метод во кој се спроведува продолжена регистрација на електричната активност на срцето.

Дневниот мониторинг на Холтер е информативен преглед кој ви овозможува ефикасно да ги идентификувате кардиоваскуларните патологии.

Дополнително, на пациентот му се препишува:

 • Клинички и биохемиски тестови на крвта. Овие студии овозможуваат да се утврди присуство на воспалителен процес во телото, состојбата на метаболизмот.
 • Ултразвучно испитување на срцевиот мускул. Тоа ви овозможува да откриете промени во структурата на миокардот.
 • ЕКГ со стрес-тестови. Пропишано е да се споредат срцевите аритмии со физичката активност.

Од овој напис ќе научите: што е бигеминија, причините за ова нарушување на срцевиот ритам. Симптоми и третман.

Авторот на статијата: Јачнаја Алина, онколог хирург, високо медицинско образование со диплома по општа медицина.

Бигеминија е варијанта на алоритмија на срцето (правилна алтернација на екстрасистоли и нормални комплекси), при што секој нормален ритам е придружен со екстрасистола - предвремена контракција на срцевиот мускул.

2017 05 09 120056 - Што е бигеминија, причини, дијагноза и третман

Нормално, пејсмејкерот е синусниот јазол лоциран во преткоморите. Вонредни импулси можат да доаѓаат од коморите, поретко од преткоморите, формирајќи вентрикуларни или атријални екстрасистоли. Во зависност од изворот на екстрасистола, изолирана е суправентрикуларна или вентрикуларна форма на патологија. Во првиот случај, импулсите што доведуваат до предвремени контракции и развој на бигеминија се формираат во преткоморите, во втората - во вентрикуларниот миокард.

Бигеминијата не треба да се смета за болест. Честопати ваквото нарушување на ритамот не е опасно. При утврдување на степенот на ризик, треба да се земат предвид причините што доведуваат до екстрасистола:

 • На пример, ако алоритмичката екстрасистола е последица на миокарден инфаркт, тоа може да укаже на значителна сериозност на состојбата.
 • Наспроти позадината на бигеминија со срцев удар, се зголемува ризикот од развој на вентрикуларни аритмии, што може да доведе до фатални последици.
 • Периодични краткорочни епизоди на бигеминија без органска патологија на срцето може да се сметаат за безбедни и не бараат антиаритмиска терапија.

Оваа патологија може целосно да се излечи.

A cardiolогист е вклучен во третманот на бигеминија. Ако причината за патологијата е поврзана со болести на други органи (тиротоксикоза, невроциркулаторна дистонија), третманот го бараат соодветните специјалисти: ендокринолог, невролог. Ако има индикации за хируршки третман на аритмии, кардиохирургот ги консултира пациентите.

Екстрасистолите можат да бидат поврзани со функционални нарушувања, органски промени во миокардот и токсични ефекти. Ретки екстрасистоли често се јавуваат кај здрави луѓе. Бигеминија обично се открива кај пациенти со структурни промени во миокардот или присуство на валвуларни дефекти.

Функционални причини за развој на бигеминија се исто така можни:

 • пушење;
 • психо-емоционален стрес;
 • ефектите на кофеинот или алкохолот;
 • кардиопсихоневроза;
 • електролитни нарушувања.

Во некои случаи, не може да се утврди причината за состојбата. Оваа бигеминија се нарекува идиопатска.

Органските патолошки причини вклучуваат болести кои доведуваат до промени во срцевиот мускул во форма на дистрофија (структурни и метаболички нарушувања), некроза (некроза на миокарденото место), склероза (замена на сврзното ткиво на миокардот). Токсичните ефекти можат да влијаат и на електрофизиолошките својства на миокардот, што често доведува до развој на нарушувања на ритамот.

Органски причини за БигеминијаПатолошки ефекти кои можат да предизвикаат патологија
Миокарден инфарктПредозирање со срцев гликозид
Артериска хипертензија (висок крвен притисок)Токсикација за инфективни заболувања
Миокардитис (воспаление на срцевиот мускул)Треска
Кардиомиопатија (оштетување на срцевиот мускул со нарушена функција, асоцирана со патологија на коронарна артерија, хипертензија или дефекти на валвулата)Несакани ефекти на антиаритмични лекови
КардиосклерозаТиротоксикоза (зголемена активност на тироидната жлезда)
Срцева слабостРеакција на бета-адреностимуланси, аминофилин и некои други лекови
Белодробно срце
Генетски абнормалности
Перикардитис
Амилоидоза, саркоидоза со оштетување на миокардот
„Атлетско срце“
Последиците од операцијата на срцето

Вентрикуларни екстрасистоли во околу 2/3 од случаите се поврзани со коронарна срцева болест (КСБ). Затоа, при откривање на предвремени вентрикуларни комплекси по 40 години, асоцијацијата на аритмии со коронарна срцева болест може да се исклучи само со резултатите од коронарна ангиографија - студија за состојбата на крвните садови што го снабдуваат срцето.

Развојот на нарушувања на ритамот како резултат на миокарден инфаркт или други форми на корорнарна срцева болест ја влошува прогнозата на болеста.

Симптоми на Бигеминија

И со вентрикуларна и суправентрикуларна форма на бигеминија, субјективните сензации се разликуваат кај различни луѓе. Некои пациенти добро го толерираат овој вид аритмија, додека други се чувствуваат многу полошо, се појавуваат чувства на вознемиреност и страв. Со стабилна бигеминија, екстрасистолите може да не се чувствуваат, но почесто со патологија постојат одредени манифестации на непријатност во градите или вратот.

Следниве симптоми може да му пречат на пациентот:

 1. Чувството на прекини, паузи помеѓу контракциите на срцето, што може да личи на пад од висина или на срце што тоне.
 2. Анксиозност, особено кога се појавуваат екстрасистоли ноќе.
 3. Отежнато дишење, отежнато дишење.
 4. Вртоглавица, намален крвен притисок во моментот на напад на алоритмија.
 5. Болка во срцето.

Покрај симптомите директно поврзани со екстрасистоли, може да се забележат клинички манифестации на патологија што предизвика појава на аритмија. Одржливата бигеминија може да доведе до развој на срцева слабост, да предизвика нарушувања во срцевиот мускул и неговата работа.

дијагностика

Пулс - фреквенцијата на осцилација на wallsидовите на крвните садови, утврдена со палпација. Со бигеминија, пулсот може да забави и да изнесува помалку од 40 отчукувања во минута. Покрај тоа, тоа не се совпаѓа со отчукувањата на срцето - овој параметар се одредува при слушање тонови во срцевиот регион, а со бигеминија обично одговара на нормата - 60-80 во минута. Тоа е, на пример, на вратот или на зглобот може да сметате 40 отчукувања во минута, а во регионот на срцето - 60-80 отчукувања.

2017 05 09 121411 - Што е бигеминија, причини, дијагноза и третман

Овој феномен се нарекува срцева слабост. Кога слушате срцева активност, се одредува дополнителен тон на екстрасистола, со бигеминија обично се подобрува.

Инструментални методи на истражување за бигеминија:

 • Електрокардиографија - регистрација на електрични полиња формирани како резултат на срцева активност.
 • Ехокардиографијата е ултразвучно скенирање што ви овозможува да идентификувате органска срцева патологија.
 • Следењето на Холтер е техника за снимање на срцевата електрична активност во текот на денот, што овозможува идентификување на фреквенцијата на напади на алоритмија и присуството на други нарушувања на ритамот. За да го направите ова, уредот е фиксиран на телото што го снима ЕКГ при нормална активност на пациентот.
 • Интракардијално електрофизиолошко испитување е метод што се користи во тешки аритмии кога е потребно да се идентификува миокарденото место, што е извор на екстрасистола. За време на студијата, електродите се вметнуваат низ вената во срцето, кои ја снимаат електричната активност на различни делови на миокардот.

Електрокардиографијата е едноставен и ефикасен метод за откривање на присуство на бигеминија. Ако прегледот се спроведува со постојана форма на патологија или за време на напад на аритмија, се открива последователна алтернација на нормалните и предвремените пулсови на ЕКГ. Тие изгледаат како парови на комплекси на ЕКГ заби формирани од промени во електричните полиња за време на минување на возбуден бран низ миокардот.

Комплексите се поделени меѓусебно по сегменти што одговараат на релаксација на миокардот на коморите и преткоморите и минуваат покрај изолинот (нивото според кое се смета дека е нула). Со суправентрикуларна форма, забите на ЕКГ што одговараат на екстрасистолите не се менуваат. Со вентрикуларната верзија на бигеминија, се забележува експанзија и деформација на комплексите.

Третман на патологија

Во некои случаи, бигеминијата може целосно да се елиминира. Ова се случува во ситуации кога е можно да се елиминира причината за алоритмија, на пример, тиреотоксикоза, миокардитис, заразно заболување, нерамнотежа на електролити. Во тешки случаи, ослободете се од бигеминија дозволува хируршка интервенција - уништување (аблација) на фокусот на патолошки импулси со употреба на високофреквентна струја.

 1. За која било форма на бигеминија, индициран е третман на патологија што предизвика нарушување на ритамот, елиминација на предизвикувачките фактори на аритмија.
 2. Корисно одбивање на алкохол, пушење, силен чај, кафе.
 3. Се препорачува здрав начин на живот, елиминирање на психо-емоционалниот стрес.
 4. Во случај на сериозна субјективна толеранција на напади на бигеминија, се препорачуваат лекови со смирувачки ефект: тинктури од глог, мајчино млеко, лекови за смирување (феназепам, клоназепам).

Антиаритмични лекови за секаков вид на екстрасистола, вклучително и бигеминија, се користат според строги индикации. Според студиите, повремено настанатите епизоди на бигеминија сами по себе не му штетат на организмот и ретко доведуваат до нарушувања на циркулацијата.

Но, земањето антиаритмични лекови може да доведе до несакани ефекти. Најопасните од нив:

 • зголемен ризик од ненадејна срцева смрт;
 • аритмоген ефект - зголемување на постојната аритмија или појава на друго нарушување на ритамот;
 • вртоглавица, несвестица, зголемување на срцева слабост, намалување на бројот на бели крвни клетки и други негативни реакции.

Одлуката за потребата од антиаритмиска терапија зависи од проценката на ризикот. Прво, со суправентрикуларна бигеминамија, постои опасност од развој на суправентрикуларна тахикардија, нарушување на ритамот, во кое фреквенцијата на контракции достигнува 140-180 во минута. Состојбата е опасна поради можноста за развој на срцева слабост и бара итни мерки за нормализирање на ритамот.

Принципи на лекување

2017 05 09 120230 - Што е бигеминија, причини, дијагноза и третман

Типично, бигеминијата не бара третман. Единствени манифестации на такви нарушувања на циркулацијата не се дијагноза. Треба срцева патологија. Обично е доволно да се отстранат предизвикувачките фактори, така што сè ќе работи, честопати психолошко или емоционално.

Корисно е да се откажете од пушењето, јакото кафе и чајот. Ако ова е хроничен фокус на инфекција, мора да се санира. Со неврогена аритмија, невролог може да препише седативи како „Феназепам“, валеријана, глог, мајчино млеко, „Клоназепам“, „Нозепам“ итн.

Ако причината е интоксикација со лекови, тие веднаш се откажуваат. Антиаритмиците се препишуваат само за органски лезии на срцето, но само според строги индикации и по следењето на Холтер.

При утврдување на степенот на ризик од екстрасистоли, се земаат предвид и самите нејзини причини: на пример, ако алоритмичката екстрасистола се случила по срцев удар (како последица од тоа), тоа укажува на значителна сериозност на состојбата. И, ако се појави со самиот миокарден инфаркт, тогаш ризикот од развој на вентрикуларни аритмии се зголемува.

превентивни мерки

Спречување на алоритмија се состои во процедури за општо подобрување на телото:

 • Одбивање на лоши навики (пушење, пиење).
 • Изведување на умерен физички напор, со исклучок на кревање тежина.
 • Нормализација на исхраната. Неопходно е да се одбие штетната храна - масна, пржена, зачинета, во корист на природна - зеленчук, овошје, билки, диетално месо, риба.
 • Стабилизација на менталната состојба. Добро заздравувачки бањи, прошетки на свеж воздух помагаат.
 • Терапевтско физичко образование, спа третман

За да се спречат срцевите заболувања, превенцијата е неопходна.

Точен начин на живот и удобна ментална состојба на една личност се клучот за неговото добро здравје.

Наведен за употреба

Овие средства се доделуваат во следниве случаи:

 • честа бигеминија, предизвикувајќи нарушувања на циркулацијата;
 • силна толеранција на напади на екстрасистоли;
 • влошување на функционалните параметри на срцето.

Во суправентрикуларна бигеминарија, тие се пропишани: бета-блокатори (Анаприлин, Атенолол, Метопролол) или АК (антагонисти на калциум) - Верапамил, Дилтиазем. Тие го нормализираат ритамот на срцето.

Во случај на вентрикуларна екстрасистола, се препишуваат "Амиодарон" и бета-блокатори ("Соталол", "Небилет", "Коронал", "Конкор"). Ако нема врска со коронарна срцева болест, се користат антиаритмици од класа 1 („Пропафенон“, „Етацизин“, „Етмозин“). Овие лекови ја ублажуваат тахикардијата, ја намалуваат спроводливоста на патолошките импулси.

Итна грижа

Со ненадејна честа бигеминија или тригеминација, интравенска администрација на Кордарон, Лидокаин и Кинидин станува задолжителна. Ако антиаритмиците се контраиндицирани за пациентот или се неефикасни, се користи RFA (радиофреквентна аблација). Ова е ендоскопски или катетер третман на аритмии. Се состои во каутеризација на дополнителни патишта за спроведување на патолошки импулси.

Самиот катетер зрачи со струја, тој го неутрализира постојниот воспалителен фокус и на негово место создава лузна, што не пречи во понатамошната работа на срцето.

Дали има компликации од бигеминија? Тие се можни со каква било локализација на бигеминија. Атријална екстрасистола може да биде комплицирана од атријален флатер или да премине во атријална фибрилација, и вентрикуларни екстрасистоли (VES) - во пароксизмална вентрикуларна тахикардија, во вентрикуларна фибрилација и да доведе до асистолија (срцев удар). Затоа, потребно е навремено да се третираат оние болести кои беа причина за симптом на бигеминија.

Кои се прогнозите

Бигеминијата е неопасна ситуација во отсуство на органска патологија. Создадена е прогностичка класификација на ZhES (бигеминија и тригеминација) според Лаун од 1971 година, која ја користат сите практични cardiolогисти:

 • Одделение 1 - моноформ ZhES - не повеќе од 30 единечни екстрасистоли на час;
 • 2 - повеќе од 30;
 • 3 - полиморфни ZhES и политопични екстрасистоли;
 • 4 А - спарени екстрасистоли;
 • 4 Б - 3 или повеќе ZhES по ред или вентрикуларна тахикардија;
 • 5 - „рани“ екстрасистоли, кога се случува извонредна контракција дури и во позадината на продолжената нормална контракција на срцето.

Првите 2 класи во прогнозата се поволни. Од трето до петто се неповолни, бидејќи тие можат да предизвикаат премин кон посериозни нарушувања на ритамот.

Tatyana Jakowenko

Главен уредник на Detonic онлајн магазин, cardiolогист Јаковенко-Плахотнаја Татјана. Автор на повеќе од 950 научни статии, вклучително и во странски медицински списанија. Тој работел како cardiolогист во клиничка болница повеќе од 12 години. Тој е сопственик на современи методи за дијагностицирање и лекување на кардиоваскуларни заболувања и ги спроведува во неговите професионални активности. На пример, тој користи методи на реанимација на срцето, декодирање на ЕКГ, функционални тестови, циклична ергометрија и многу добро ја познава ехокардиографијата.

Веќе 10 години е активен учесник во бројни медицински симпозиуми и работилници за лекари - семејства, терапевти и cardiolогисти. Тој има многу публикации за здрав начин на живот, дијагноза и третман на срцеви и васкуларни заболувања.

Тој редовно ги следи новите публикации на европски и американски cardiology списанија, пишува научни статии, подготвува извештаи на научни конференции и учествува на европски cardiolконгреси на оги.

Detonic