Повреда и забавување на интравентрикуларната спроводливост

Со цел точно да се утврди повредата на проодноста во првата фаза, лекарите користат електрокардиограф. Ако се откријат ритмички недоследности, се врши мониторинг на Холтер - специјализиран вид ЕКГ. Третата фаза ќе биде проучување на локалитетот на патологија со помош на електро-Хис зракот.

Некои медицински тестови кои утврдуваат локално кршење на интравентрикуларната спроводливост, сугерираат тестови со физички напор. Благодарение на нив, можно е да се утврди точна слика за текот на болеста и да се открие каков вид на срцев блок ја придружува патологијата. Од тоа колку компетентно ќе се спроведе дијагнозата, ќе зависи од третманот.

Со цел да се излечи интравентрикуларната блокада, на повеќето пациенти им се препишува срцев гликозид. Исклучок може да биде пациентите кои страдаат од атриовентрикуларна блокада од прв или втор степен, тие се препишуваат на лекот со голема претпазливост. За да се намали ризикот од срцева слабост кај пациенти кои се плашат да инјектираат гликозид, електродата на сондата се воведува во шуплината на десната комора.

Механизмот на нарушување на спроводливоста: во случај на целосен блок на десната гранка на пакетот, десната комора и соседната половина на вентрикуларниот септум се возбудуваат на друг начин. Бранот на клеточна деполаризација поминува тука од левата страна на интервентрикуларниот септум, од другата комора. Прво се возбудени, а влакната полека пренесуваат импулси на десната комора.

Нецелосната блокада се разликува според правилниот начин на пренесување, но забавената брзина на пулсот.

Причините за целосниот блок се главно болести придружени со преоптоварување на десната комора:

 • хронични белодробни заболувања со формирање на „белодробно срце“;
 • вродени малформации, слабост на вентилот кај деца;
 • на стекнати дефекти, важна е митралната стеноза, создавајќи зголемен притисок во пулмоналната циркулација;
 • хронична исхемична болест, во комбинација со артериска хипертензија;
 • миокарден инфаркт на задната дијафрагмална и апикална област, откривањето на патологијата се смета за индикатор за високата преваленца на зоната на некроза и исхемија.

Радиолошки преоптоварена десна комора се гледа со проширување на контурите во горниот десен агол

Со здраво срце, овој вид блокада е редок.

narushenievnutrizheludochkovoyprovodimos 75A40A9B - Повреда и забавување на интравентрикуларната спроводливост

Треба да се додадат причините за нецелосната блокада:

 • миокардитис (ревматско срцево заболување, последици од заразни вирусни заболувања кај дете);
 • дифузна и фокална кардиосклероза;
 • задебелување на левата комора со хипертензија;
 • интоксикација со лекови (деривати на дигиталис, кинидин, β-блокатори).
 • неспецифични нарушувања на електролитите.

Во овие случаи, одложената спроводливост укажува на хипертрофија на коморите. Можно како варијанта на нормата кај спортистите.

 1. Промени во кардиоваскуларниот систем, не се придружени со органски отстапувања.
 2. Болести што ги пренесува пациентот, како што се вродени малформации, исхемија, миокардитис, кардиомиопатија.
 3. Ефектот на операцијата врз садовите на срцето.
 4. Негативното влијание на лековите, несакани ефекти.

Со цел точно да се утврди повредата на проодноста во првата фаза, лекарите користат електрокардиограф. Ако се откријат ритмички недоследности, се врши мониторинг на Холтер - специјализиран вид ЕКГ. Третата фаза ќе биде проучување на локалитетот на патологија со помош на електро-Хис зракот.

Некои медицински тестови кои утврдуваат локално кршење на интравентрикуларната спроводливост, сугерираат тестови со физички напор. Благодарение на нив, можно е да се утврди точна слика за текот на болеста и да се открие каков вид на срцев блок ја придружува патологијата. Од тоа колку компетентно ќе се спроведе дијагнозата, ќе зависи од третманот.

За да се излечи интравентрикуларната блокада, повеќето пациенти препишуваат срцев гликозид. Исклучок може да биде пациенти кои страдаат од атриовентрикуларна блокада од прв или втор степен, тие препишуваат лек со голема претпазливост. За да се намали ризикот од срцев застој кај пациенти кои се плашат да инјектираат гликозид во празнината на десната комора, лекарите инјектираат сонда електрода. Ова е превентивна мерка.

Кога егзацербација на ситуацијата, на пример, појава на миокарден инфаркт, навремено инјектирана сонда. Отпрвин, третманот се сведува на елиминирање на причината за болеста, и само тогаш започнува да работи на ублажување на симптомите.

Карактеристики на патолошкиот процес

Ако импулсот почна да поминува многу побавно во коморите, тогаш зборуваме за блокада на неговиот пакет. За да се разбере каква е неговата улога во контракцијата на срцето, општите информации за овој процес ќе помогнат:

 • импулс потекнува од синоатријалниот јазол;
 • тогаш напредува во атриовентрикуларниот јазол;
 • по контракции на преткоморите, тој влегува во трупот на пакетот од Неговите и неговите гранки;
 • понатаму, импулсот влегува во миокардот и предизвикува контракција.

Ако Неговиот пакет е блокиран од одредени причини, тогаш сигналот паѓа многу побавно до миокардот. За да дознаете што значи повреда на интравентрикуларната спроводливост, во зависност од оштетувањето на една од нејзините гранки, ќе ви помогнат следниве информации:

 • Повреда на преносот на сигналот преку LDL доведува до дефекти на левата комора.
 • Забавената импулсна спроводливост долж PNPH влијае на десната комора.

Левата нога, иако не подолга од десната, е поделена на два дела, па правилно е да се зборува за 3-те гранки од неговиот пакет. Оштетувањето на еден од нив се смета за делумна блокада. Срцевиот мускул се собира поради преживеаните гранки, но со задоцнување, поради што се јавува брадикардија. Целосна блокада се карактеризира со апсолутно отсуство на спроводливост на пулсот.

Сценско имеОпис
првоКондукцијата на импулс малку забавува.
ВториотНекои сигнали не стигнуваат до мускулното ткиво на комората.
ТретиотПулсирањата се целосно блокирани и не можат да дојдат до миокардот.

Според статистичките податоци, повреда на интравентрикуларната спроводливост на ЕКГ (електрокардиограм) е откриена кај секои 100 пациенти. Проблемот се однесува главно на постари лица поради промени поврзани со возраста. Кај дете, ваквото прекршување се дијагностицира главно во присуство на овален прозорец во срцевиот септум.

Detonic - уникатен лек кој помага во борбата против хипертензијата во сите фази од нејзиниот развој.

Detonic за нормализација на притисокот

Сложениот ефект на растителните компоненти на лекот Detonic на theидовите на крвните садови и автономниот нервен систем придонесуваат за брзо намалување на крвниот притисок. Покрај тоа, оваа дрога спречува развој на атеросклероза, благодарение на уникатните компоненти кои се вклучени во синтезата на лецитин, аминокиселина која го регулира метаболизмот на холестерол и спречува формирање на атеросклеротични плаки.

Detonic не зависност и синдром на повлекување, бидејќи сите компоненти на производот се природни.

Детални информации за Detonic се наоѓа на страницата на производителот www.detonicnd.com.

Видови блокада

Нарушената спроводливост во коморите на срцето се класифицира на следниов начин:

 • според бројот на оштетени гранки (моно-, би-, трифастикуларен);
 • според степенот на блокада (целосна или делумна);
 • привлечен (постојан или минлив);
 • според природата на штетата (фокусна или локална).

Формата на блокада исто така се разликува, локализирана на крајот на нозете и поминува од еден вид на друг, на пример, од 1 степен до 3. Секоја сорта има свои карактеристики и текот на лекувањето. Патолошка дефект се открива во системот на спроводници со употреба на кардиограм и други дијагностички методи.

Симптоми на болеста

Можно е да се сомневате во повреда на интравентрикуларната спроводливост кај дете и возрасен кога се откриваат следниве проблеми:

 • палпитациите стануваат почести - откриена тахикардија;
 • срцевиот ритам прескокнува отчукувања;
 • срцева мускулна контракција хаотична;
 • срцеви болки како ангина пекторис;
 • отежнато дишење, несвестица, вртоглавица - слабо снабдување со крв во мозокот.

Ако ваквите симптоми ве вознемируваат, треба веднаш да контактирате со специјалист и да се пријавите на проверка, каде што дијагнозата може да се побие или потврди, во зависност од тоа што покажува срцевиот ЕКГ и другите тестови.

Одредување на интравентрикуларна спроводливост се врши со декодирање на ЕКГ. Главниот елемент што укажува на повреда е QRS-комплексот, кој ја карактеризира работата на коморите. Со целосна блокада на десната нога од неговиот пакет, импулсот доцна стигнува до десната комора, користејќи го интервентрикуларниот септум. Во овој случај, се манифестира асинхронизам на реполаризација - пораст на СТ комплексот, кој е одговорен за прикажување на отчукувањата на срцето (реполаризацијата не е патологија, тоа е кардиограмски феномен што исчезнува ако пациентот направи неколку физички вежби).

Полнаја блокада прав нож пучка Гиса - Повреда и забавување на интравентрикуларната спроводливост

Затоа, комплексот QRS на електрокардиограмот е проширен, неговата должина надминува 0,12 секунди. Во пекторалните одводи, комплексот е поделен и се состои од R1 заби (работа на интервентрикуларниот септум) и R2 (побудување на десната комора). Помеѓу два заби, силно спуштени во однос на нив, има заб S, покажувајќи како работи левата комора.

Оската на срцето обично се наоѓа вертикално. Со целосна блокада на левата нога, постои и реполаризација. На резултатите од кардиограмот, државата се изразува со деформација на комплексот QRS, тој се дели на два заби или има широк врв, времетраењето на комплексот gt; 0,12 сек. Индикаторот на десната комора не е формиран - бранот S е отсутен на графиконот.

Индикатори за нецелосни блокади на предните или задните гранки на левата комора се слични на оние за целосна блокада, но нивниот израз е минимален и се одредува според вредностите на S и R. забите. Кога е видлива патологијата на регионот на левото срце, индикаторот S се зголемува, ова укажува на нарушена проодност на предната гранка.

Ако има повеќе R бран за време на патологијата на десниот дел, тогаш се дијагностицира блокада на задната гранка. Исто така, обрнете внимание на времето поминато од импулсот кога се движите од синусниот јазол до wallsидовите на коморите. Нормално, намалувањето треба да се случи за 0,07-0,09 секунди (горната граница на нормата е 0,12 секунди). Со целосни блокади, дијагнозата се поставува со зголемување на овој индикатор. Во случаи на нецелосна блокада, QRS е деформиран, неговата должина не надминува 0,12 секунди.

Електрокардиографијата е главниот дијагностички метод за патолошкиот процес. Повреда на интравентрикуларната спроводливост на ЕКГ ќе се манифестира со специфични знаци.

Блокадата на десната нога на срцето доведува до проширување и деформација (појава на чипови) во комплексот QRS. Ваквите промени се одредуваат преку десните води на градите.

Блокадата на левата нога на срцето исто така се проширува и деформира QRS, но патолошките знаци се откриваат преку левите градни олови. Ако е засегната левата предна гранка, тогаш се забележува отстапување на електричната оска на срцето лево. Дијагнозата може да се потврди со споредување на ЕКГ брановите - во втората и третата насока S ќе биде повисока од R. Ако пулсирањата не одат преку левата задна гранка, тогаш оската отстапува надесно, S е повисока од R во првото водство.

Особено се забележуваат срцевите блокади на неспецифичен формат. ЕКГ открива промени кои не одговараат на одредена патологија. На пример, комплексот QRS се менува - се дели и се деформира без проширување. Ваквите симптоми се забележуваат со локално оштетување на срцевото ткиво наспроти позадината на срцевиот удар, воспалителниот процес итн.

Дополнителни информации се дадени со такви методи на истражување:

 • срцева ехокардиографија;
 • радиографија на белите дробови;
 • функционални тестови;
 • КТ скенирање.

Добиваме значителни информации за работата на срцевиот мускул за време на мониторингот на Холтер ЕКГ. Студијата трае 24 часа. Овој метод ви овозможува континуирано да снимате сигнали и да идентификувате абнормалности што не се видливи на редовниот кардиограм. На таков запис, забележани се промени што се случуваат не само во мирување, туку и при движење, физичка активност. Компактен рекордер е прикачен на ременот. Пациентот води познат начин на живот, а системот ја доловува работата на срцето во континуиран режим.

Опасност по здравјето

Што е нарушување на спроводливоста на срцето? Болеста може да се карактеризира како промена во нормалната низа на срцеви контракции поради неможноста на спроводливиот систем да ги извршува своите функции. Блокадите може да се класифицираат според различни карактеристики. Во зависност од локацијата, се разликуваат следниве форми:

  Повреда на интравентрикуларната спроводливост на срцето. Причината е формирање на пречка за движење на импулсот долж левата или десната нога од пакетот на Неговиот. Патеката и времето на возбуда што минуваат низ коморите се менуваат. Ова е најчестиот вид на повреда.

Сино-артериски (синусен) блок. Спроведувањето на електричен импулс од синусниот јазол до преткомората е изгубено.

 • Интертеријален блок. Се развива со забавување на преминот на импулсот од синоатријалниот јазол кон левиот атриум.
 • Атриовентрикуларен блок. Премин на електричен импулс локализиран на ниво на пакет од Неговиот пакет и атриовентрикуларен јазол е нарушен.
 • Целосна блокада. Фреквенцијата на контракции на коморите паѓа на 30 во минута (со стапка од 65-85), и целосно нема спроводливост. Ако интервалот помеѓу нив е неколку секунди, едно лице може да ја изгуби свеста, да се појави бледило и грчеви (синдром на напад Моргажни-Адамс-Стоукс). Ова може да резултира со смрт на пациентот.
 • Делумна блокада. Некои пулсирања не се извршени или нивната спроводливост е значително забавена. Патологијата не доведува до смрт, но предизвикува силна болка.

  Степен на развој на блокади Болеста може да се појави со или без симптоми. Спортистите можат да покажат физиолошки нарушувања. Овие случаи се поврзани со големо оптеретување на парасимпатичкиот нервен систем и тие сочинуваат 5-10% од вкупниот број. Повеќе од 90% од блокадите се поврзани со проблеми на системот на однесување (физиолошка или органска форма).

  Било какви дефекти во срцевиот ритам се опасни за здравјето на луѓето. Тие доведуваат до нарушувања на циркулацијата, поради што има дисфункции на внатрешните органи. Оштетувањето на само 1 нога од него обично не е особено видливо, но патолошкиот процес постепено се влошува. Мала блокада без третман може да оди во фаза 3, што се карактеризира со следниве компликации:

  • срцева слабост;
  • акутни напади на брадикардија;
  • срцева слабост;
  • атријална фибрилација;
  • миокарден мозочен удар.

  Нарушување (и ретардација) на интравентрикуларната спроводливост

  Авторот на статијата: Јакна Алина, хирург-онколог, високо медицинско образование со диплома по општа медицина. Од овој напис ќе дознаете за повреда на интравентрикуларната спроводливост на срцето: што е тоа, какви симптоми се манифестира оваа состојба, кои методи на лекување се користат. областите на коморите можат да постојат подолго време и да испаднат дека се случајно откритие на електрокардиограмот, или тие се појавуваат одеднаш како резултат на срцеви заболувања. Со ова прекршување, се појавува блокада на преминот на импулсите долж еден од деловите на Неговиот пакет - спроводниот систем на коморите на срцето.

  Пакетот е поделен на леви и десни нозе. Левите вилушки во предните и задните гранки. Блокади се:

  • единечен фасцикулар (единечен зрак), ако е блокирана една гранка;
  • бифастикуларен - спроводливи запирања на две гранки;
  • трифастикуларен - импулсот не поминува низ трите гранки на Неговиот систем.

  Патологијата на спроводливоста е целосна или нецелосна (кога спроведувањето е забавено, но не и целосно исклучено).

  Кај деца, идентификувани проблеми со интравентрикуларна спроводливост може да укажуваат на вродена малформација или наследна патологија. Делумна блокада на десната нога, пронајдена кај дете, често е варијанта на нормата. Нема други специфични разлики во оваа патологија кај децата. Некои типови на блокада (на пример, делумна блокада на неговата десна нога) не се опасни и не бараат третман.

  Во други случаи, на пример, со трифастикуларна блокада во позадина на срцеви заболувања, блокадата може да предизвика многу сериозни состојби, дури и смрт, понекогаш патологијата може целосно да се елиминира, понекогаш е невозможно. А. cardiolогист е вклучен во третманот на патологија. Дијагнозата се заснова на електрокардиографија и електрофизиолошки наоди.

  Блокада се јавува поради влијанието на многу фактори. Во основа, луѓето премногу ја одложуваат посетата на лекар, не го лекуваат срцето, злоупотребуваат лоши навики и постојано се во стресни ситуации. Целосната листа на причини за неуспех во спроводливоста во внатрешноста на коморите е поделена на 3 групи:

  функционална

  Функционалните нарушувања не се предизвикани од срцеви заболувања, туку од неуспеси во автономниот дел на централниот нервен систем. Особено често тие се јавуваат поради стресови и рафали на хормонална активност (за време на пубертет, за време на бременост и менопауза). Поради ваквите проблеми, симпатичкиот дел од автономниот нервен систем почнува да преовладува над парасимпатикусот или обратно, што доведува до развој на аритмија.

  Органски

  Оваа група вклучува болести на срцето и крвните садови кои можат да го нарушат спроводниот систем. Подолу можете да ги видите најчестите патологии:

  • воспалителен процес во срцевиот мускул (миокардитис);
  • некроза на место на ткиво поради недостаток на исхрана (срцев удар);
  • зголемување на големината (хипертрофија) на миокардот;
  • срцева исхемија;
  • замена на мускулното ткиво на сврзното (кардиосклероза);
  • респираторни заболувања (опструктивен бронхитис, астма).

  Ако не е можно да се идентификува предизвикувачкиот фактор, тогаш често се поставува дијагноза на кардиомиопатија. Болеста има непозната генеза (потекло) и се манифестира со аритмија, срцева слабост, миокардна хипертрофија и нарушена спроводливост.

  Лековити

  Нарушувањата во спроводливоста на коморите предизвикани од употреба на лекови се едни од најопасните и крајно тешки за лекување. Во основа, тие се појавуваат по само-администрација на лекови со антиаритмички ефекти. Таквите лекови можат да предизвикаат сериозни дефекти во срцевиот ритам и многу несакани ефекти, па затоа треба да ги препише лекарот што посетува, фокусирајќи се на резултатите од испитувањето.

  симптоматологија

  Симптомите на нарушување на интравентрикуларната спроводливост се помалку изразени отколку кај другите видови блокада (на пример, атријална преткомора). Кондукцијата на еден пакет и дво-пакет имаат неспецифични симптоми. Овие видови прекршувања не се манифестираат светло и можат да се откријат случајно. Две-зрачна блокада често се јавува како резултат на голем-фокусен миокарден инфаркт. Интравентрикуларната блокада на третиот тип е сериозно прекршување, што се карактеризира со следниве симптоми:

  • синусна аритмија (тахикардија, зголемен ритам на срцето или намалена брадикардија);
  • диспнеа;
  • болки во градите;
  • тешка вртоглавица и несвестица;
  • влошување на срцевите заболувања (на пример, исхемија);
  • нетолеранција на физички напор;
  • кардиоген шок.

  Во почетните фази на патологијата, вреди да се обрне внимание на светлината вртоглавица, намалување на пулсот (не толку сериозно како со три-зрак), општа слабост.

  Проблемите со спроводливиот систем може да не се забележат и да не се појават во секојдневниот живот. Главниот симптом може да биде случајно намалување на срцевиот ритам. Во овој случај, терапија не е потребна, потребно е да се обрне внимание на здравјето и општото здравје, како и да се спроведат превентивни мерки.

  • недоволен проток на крв во миокардот и мозочното ткиво;
  • флуктуација на притисок во артерискиот систем;
  • повреда на циркулацијата на крвта во големи и мали кругови.

  Главните манифестации на болеста се како што следува:

  неправилно чукање на срцето со побавно темпо;

 • паузи во срцевиот ритам;
 • замор и слабост поради физичка активност;
 • скокови под притисок;
 • недостаток на воздух;
 • бучава во главата;
 • оток на екстремитетите;
 • нарушена свест, темнина во очите и несвестица;
 • отежнато дишење, се појавува независно и по вежбање.
 • Со атипични форми на болеста, пациентите може да се жалат на необјаснета студ во миокардот. Придружници на патологија се остри промени во расположението, нарушена меморија и појава на неразбирливо чувство на страв. Во тешки случаи, се појавува грчење на мускулите на екстремитетите и предниот дел, како и неволна мускулна контракција на грбот.

  narushenie vnutrizheludochkovoy provodimosti simptomy lechenie 5 - Повреда и забавување на интравентрикуларната спроводливост

  Клиничката слика во овој случај зависи од факторот што влијаеше на откажувањето за време на пулсот. Претежно луѓето се загрижени за следниве симптоми:

  • појава на едем на нозете;
  • манифестација на отежнато дишење дури и без физички напор;
  • честа вртоглавица поради нарушувања во церебралното снабдување со крв;
  • чувство на тонење на срцето;
  • чувство на недостаток на воздух, придружено со страв и паника;
  • оштетување на меморијата;
  • замор;
  • напади на брадикардија;
  • постојани промени во расположението;
  • повреда на координацијата на движењата;
  • општа слабост.

  Понекогаш блокадата од 1-2 степени не се манифестира на кој било начин, за разлика од нејзината целосна форма. За напредната фаза на болеста, карактеристични се следниве симптоми:

  • ненадејно губење на свеста;
  • срцева болка;
  • намалување на фреквенцијата на контракции до 30-40 во минута.

  Блокада од 3 степен се манифестира со целосна дисоцијација на коморите и преткоморите, што може да доведе до смрт. Ако додадете чувство на слабост и ладна пот на изразените симптоми, тогаш таквата клиничка слика е честопати предвесник на неизбежен миокарден инфаркт. Помогнете му на пациентот да може навремено да контактира со клиниката за хоспитализација и лекување.

  превенција на болести

  Не е ни чудо што срцевиот мускул се нарекува мотор. Ги регулира повеќето процеси и ги снабдува виталните органи со крв. Срцето треба да се третира со посебна трепет. Додека удира и не пречи, ние понекогаш не му придаваме должно значење на неговиот мал мотор. Но, секој знае дали се случуваат здравствени проблеми, вклучително и кршење на интравентрикуларната спроводливост, што е само надвор од рамнотежа. Затоа, би било подобро да не го водите вашето здравје.

 • Долги прошетки на чист воздух.
 • Здрава исхрана богата со калциум.
 • Внесувањето на витамини.
 • Усогласеност со дневната рутина, доволен одмор.
 • Мала редовна вежба. Часови по физичко образование.
 • Елиминација на моќните спортови, особено за боди-билдинг, што негативно влијае на состојбата на срцевите садови.
 • Обидете се да избегнете тешки стресни ситуации.
 • Секогаш кога е можно, опуштете се на море секоја година. Можете да се одморите во шумата.
 • Навремено се подложени на медицински прегледи и елиминирање на идентификуваните патологии.

  Без оглед на прогнозата на болеста, треба да запомните дека современата медицина помага да се справите со речиси сите нарушувања, но за ова е потребно да го слушате вашето тело и да вложувате максимални напори заради вашето здравје.

  1. Долги прошетки на чист воздух.
  2. Здрава исхрана богата со калциум.
  3. Внесувањето на витамини.
  4. Усогласеност со дневната рутина, доволен одмор.
  5. Мала редовна вежба. Часови по физичко образование.
  6. Елиминација на моќните спортови, особено за боди-билдинг, што негативно влијае на состојбата на срцевите садови.
  7. Обидете се да избегнете тешки стресни ситуации.
  8. Секогаш кога е можно, опуштете се на море секоја година. Можете да се одморите во шумата.
  9. Навремено се подложени на медицински прегледи и елиминирање на идентификуваните патологии.

  Без оглед на прогнозата на болеста, треба да запомните дека современата медицина помага да се справите со речиси сите нарушувања, но за ова е потребно да го слушате вашето тело и да вложувате максимални напори заради вашето здравје.

  zamedlenie vnutrizheludochkovoj provodimosti chto ehto takoe 1 - Повреда и забавување на интравентрикуларната спроводливост

  Многу е важно да се направат навремени превентивни мерки за зајакнување на васкуларниот систем, дури и ако не откриете повреда на интравентрикуларната спроводливост. Што дава ова? Прво го намалува ризикот од заболување. Подобро е да се спречи какво било нарушување на телото отколку да се бориме против него. Главните мерки што треба да ги следат луѓето на која било возраст:

  1. Одење на свеж воздух е гаранција за добро снабдување со крв на сите витални органи, вклучувајќи го и срцето. Свеж воздух ги оксигенира ткивата и клетките.
  2. Урамнотежена исхрана збогатена со калиум и витамини. Општо земено, јадењето здрава храна додава сила, енергија и здравје.
  3. Усогласеност со дневниот режим - ако спиете доволно, јадете истовремено, се чувствувате многу подобро, а ризикот од заболување станува многу помал.
  4. Неинтензивна физичка активност, што е многу важно - секојдневно. Лесно џогирање, гимнастика, вежби, јога.
  5. Употребата на моќни спортови, особено боди-билдинг, е непожелна; тоа прилично негативно влијае на срцевите садови.
  6. Без оглед колку е банална, помалку стрес и грижи. Постојаниот емоционален стрес е штетен за срцевиот мускул.
  7. Годишен одмор на море. Ако постои таква можност, тогаш дефинитивно треба да се искористи. Двонеделно патување до чиста, солена вода, збогатена со минерали, ја враќа физичката и психолошката состојба на една личност. Ако не можете да одите на море, само треба да организирате сопствена рекреација на отворено. Патувањето во шумата ќе биде достојна алтернатива на морскиот ветер.
  8. Навремено испитување во медицинска установа. Подобро е да не се игнорира ниту најмала непријатност кога станува збор за здравјето на срцевиот мускул.

  Не е ни чудо што срцевиот мускул се нарекува мотор. Ги регулира повеќето процеси и ги снабдува виталните органи со крв. Срцето треба да се третира со посебна трепет. Додека удира и не пречи, ние понекогаш не му придаваме должно значење на неговиот мал мотор. Но, секој знае дали се случуваат здравствени проблеми, вклучително и кршење на интравентрикуларната спроводливост, што е само надвор од рамнотежа. Затоа, би било подобро да не го водите вашето здравје.

  Тек на терапија

  Враќањето на нарушената интравентрикуларна спроводливост зависи од присуството на други патологии. Ако тие не се идентификувани, cardiolогист ќе советува да земате лекови кои го подобруваат метаболизмот на енергијата (Преддуктал, Антистен) и витамински комплекси (Магне Б6, Витрум кардио). При дијагностицирање на блокада од 3 степен, на пациентот му се препорачува да размисли за инсталирање на пејсмејкер како вештачки пејсмејкер.

  Препорачливо е постарите луѓе да одат во болница за детален преглед, ако проблемот со спроводливоста се манифестира за прв пат. Во стационарни услови, специјалистите ќе ги спроведат сите потребни дијагностички процедури за точно утврдување на причината за патолошкиот процес што се појавил.

  Ако забавувањето на интравентрикуларната спроводливост е предизвикано од срцева патологија, тогаш тоа мора да се елиминира или запре. Следните препораки ќе помогнат да се реши проблемот:

  • Коронарна срцева болест се третира со коронаритици, односно лекови за заситување на миокардот со кислород со проширување на коронарните артерии.
  • Воспалението се елиминира со текот на хормонални или антибактериски агенси.
  • Срцевата слабост е запрена со диуретици (диуретици).

  По елиминирање на причината или намалување на нејзиниот ефект, аритмијата делумно или целосно се елиминира. Степенот на закрепнување на интравентрикуларната спроводливост ќе зависи од ефективноста на текот на третманот и сериозноста на основниот патолошки процес.

  Корекцијата на животниот стил ќе помогне да се забрза закрепнувањето и да се спречи понатамошниот развој на срцеви заболувања. Следниве правила се најрелевантни:

  • откажете се од алкохол и пушење;
  • спијте доволно (7-8 часа на ден);
  • спортуваат со умерено темпо без преоптоварување;
  • отстранете ја масната храна од исхраната и намалете ја количината на сол;
  • целосно лекување на сите болести;
  • следете ги упатствата на лекарот и испитувајте се на годишно ниво;
  • обидете се да избегнете стресни ситуации.

  Дали нарушувањата на интравентрикуларната спроводливост се опасни?

  Датум на објавување на статијата: 24.08.2018 август, 4.09.2018 година; Датум на ажурирање на статијата: септември,; Автор на статијата: Јулија Дмитриева (Сих) - вежбање cardiolогист; Повреда на интравентрикуларната спроводливост - патологија од фокусна (локална) природа, во која е нарушена проодноста на електричниот импулс во коморите на срцето (еден од деловите на спроводливиот систем)

  член1147 - Повреда и забавување на интравентрикуларната спроводливост

  Импулсот потекнува од синусниот јазол, кој е извор на синусниот ритам (се смета за норма на срцева контракција во опсег од 60 до 90 отчукувања во минута), поминува низ преткоморите и атриовентрикуларниот јазол и влегува во пакетот на Неговите, која е поделена на леви и десни нозе. Десното е разгранување во десната комора, а левата е поделена на предни и задни гранки, кои се одговорни за контракцијата на предните и задните wallsидови на левата комора. За нарушувања на спроводливоста од овој тип, импулсот е блокиран на сноповите на Неговиот, кршејќи ги правилата вентрикуларни контракции на коморите.

  Прогноза

  Блокадата на фаза 1-2 има многу поволна прогноза. Степенот на опоравување ќе зависи од предизвикувачкиот фактор. Ако спроводливоста е целосно нарушена, тогаш шансите за развој на тромби, вентрикуларна фибрилација и срцев удар се многу големи, што често доведува до смрт.

  Забавувањето на импулсот во коморите се јавува поради пораз на една или на сите нозе на пакетот на Неговите. Патологијата се манифестира во форма на аритмија и нејзините карактеристични симптоми. За да се отстрани блокадата, пациентот ќе мора да се прегледа. Врз основа на резултатите, лекарот ќе препорача методи на лекување и ќе даде совети за корекција на животниот стил.

  Нарушувањата на интравентрикуларната спроводливост не се сметаат за независни болести. Прогнозата може да се утврди само по разјаснување на главната дијагноза, против која започна да се развива специфичен вид блокада. Блокадата на десната нога најчесто не предизвикува проблеми и бара само набудување, додека блокадата на левата нога го влошува текот на акутните форми на срцеви патологии, бара сериозен третман и може да резултира со смрт на пациентот.

  Постојана блокада на еден зрак на десната нога и индивидуални гранки на левата нога кај луѓе без срцева патологија не влијаат на здравјето и очекуваното траење на животот. Прогнозата за прва појава на нарушувања на спроводливоста како резултат на органско оштетување на срцето зависи од тежината на основната болест.

  Постојат различни мислења за степенот на влијание на блокадата на левата нога врз стапката на смртност. Некои истражувачи не ги сметаат блокадите со еден и двојно светло како фактори на ризик што го намалуваат преживувањето на пациентот. Според други извори, постојана или периодична форма на патологија може да ја зголеми веројатноста за смрт од срцеви компликации за 5 пати.

  Асимптоматскиот тек на болеста не бара медицинска или хируршка интервенција. Лекот целосно се јавува по елиминација на факторите кои ја предизвикале болеста. Ако не можат да се елиминираат или постои патологија на срцето, тогаш е неопходно да се преземат мерки за да се обезбеди нормално функционирање на телото, особено да се земат потребните лекови.

  Во отсуство на навремен третман, можно е формирање на бројни тромби, нарушена циркулација на крвта во мозокот, развој на услови на мозочен удар и ненадејна смрт. Повреда на спроводливоста го зголемува ризикот од смрт за 2,5 пати. Со цел да се минимизираат последиците од болеста, потребно е да се придржуваат до препораките на а cardiolогист и аритмолог. Појавата на симптоми на нарушување не може да се игнорира - ова може да предизвика развој на сериозна патологија.

  Во случај блокадата на нозете на неговиот пакет да биде асимптоматска, прогнозата е најчесто поволна. Таквите пациенти не треба да подлежат на мерки за третман. Важно е само да се набудува динамиката на промените во cardiolогист. Ова ќе помогне да се идентификуваат органските лезии навремено.

  Треба да се напомене дека блокадите се еден од прогностичките фактори во текот на големите болести. Значи, треба да ги потенцирате следниве точки:

  1. Блокадата на левата нога ја зголемува смртноста на срцевите патологии за 5 пати.
  2. Во случај да се појават блокади во позадина на миокарден инфаркт, ова укажува на голема површина на некроза. Во овој случај, смртноста може да достигне 50%.
  3. Блокадата на десната нога не се смета за фактор на ризик за срцеви патологии.

  Во секој случај, секоја болест е полесно да се спречи отколку да се лекува. Како што веќе рековме, нарушувањата во спроводливоста сами по себе не му штетат на здравата личност. Затоа, за да спречите развој на сериозни патологии, важно е внимателно да се следите. Елиминирајте ги лошите навики, не водете седентарен начин на живот, а исто така следете диета. Сето ова ќе помогне во спречување на болести кои можат да доведат до појава на блокови за спроведување на импулс на коморите.

  Во последните неколку децении, бројот на пациенти со срцевиот систем е значително зголемен.

  Меѓу големиот список на болести, дијагнозата на нарушена интравентрикуларна спроводливост на срцето се јавува кај 20% од пациентите.

  Една од функциите што ги извршува срцето е неговата способност да спроведе стимулација на нервите. Поради ова, импулсите влегуваат во преткоморите и коморите на срцето.

  За ова, има маса клетки во внатрешноста на срцето кои се поврзани во гранки - снопови или нозе на Неговите. Во случај на повреда на спроводливоста, пулсот е делумно пренесен или престанува да поминува целосно. Во овој случај, пациентот развива блокада.

  Состојбата на блокадата повлекува забавување на брзината на импулсите во сите делови на срцето. Третманот на болеста е директно зависен од причината што ја предизвика патологијата.

  Постои прилично голема листа на причини за развој на болеста.

  Меѓу нив, може да се разликуваат најчестите:

  • повреда на спроводливоста на десната нога од неговиот пакет;
  • по раѓањето, овалниот прозорец кај децата останува затворен;
  • целосно блокирање на сите нозе на зракот;
  • претходни болести на миокарден инфаркт, кардиосклероза или висок крвен притисок;
  • нарушено функционирање на одредени делови на срцевиот систем;
  • вродена срцева болест кај деца или стекнати (кај возрасни);
  • повреда на дозата на земање лекови.

  За да се препише ефикасен курс на лекување, потребно е што е можно попрецизно да се утврди вистинската причина што предизвика повреда на вентрикуларната спроводливост.

  • слабост;
  • ладна пот;
  • вртоглавица;
  • услови за несвестица;
  • попреченост;
  • болка во срцето;
  • бавен пулс, што е многу слабо чуен.

  Често, ваквите симптоми можат истовремено да укажат и на миокарден инфаркт и на повреда на интравентрикуларната спроводливост. За да се постави попрецизна дијагноза, потребно е да се користат специјални методи на испитување.

  Дијагноза на нарушена спроводливост на импулс во рана фаза ви овозможува да доделите ефективен курс на лекување, што дава гаранција за брзо закрепнување и закрепнување на пациентот. За да го направат ова, експертите користат голем број методи:

  • можно е да се сомневате во патологија на нарушена проодност за време на првичниот преглед на пациентот, имено при потчукнување на градите. Лекарот може да забележи зголемување на големината на срцето, што укажува на присуство на дисфункција;
  • спроведување на методот на електрокардиограм најчесто и го покажува развојот на болеста. При дешифрирање на резултатите на ЕКГ, ќе се забележи зголемување на висината на П бранот, како и негово значително задебелување. Покрај тоа, можете да ја видите разликата во времетраењето на интервалот на PQ, што укажува на тоа дека срцето се собира со нерамна фреквенција. Често, експертите препишуваат електрокардиографски мониторинг на срцето на пациентот во текот на денот. Овој метод овозможува да се следи динамиката на срцевиот ритам на ЕКГ подолг период или со зголемување на физичката активност;
  • спроведување на општа анализа на крвта и урината на пациентот. Според нивните резултати, можно е да се утврди количината на специфични хормони во крвта и урината што влијаат на забавување на контракцијата на срцевиот мускул;
  • користејќи метод на електрофизиолошко испитување, можете да ја одредите точната локација на повредата. За ова, се воведува тенка електрода преку која се применува пулс со мала моќност во срцето. Електрода се вметнува низ цревата или срцевата аорта. Овој метод ќе помогне да се зголеми ефективноста на третманот.

  Употребата на овие и други методи ќе помогне да се утврди основната причина за болеста, и затоа пропишува такви лекови кои брзо ќе го отстранат.

  При поставување дијагноза на повреда на интравентрикуларната спроводливост на срцето, што укажува на поминување на целосен тек на испитување, потребно е да се продолжи со отстранување на причината за болеста.

  Ако повредата не е поврзана со присуство на пациент со какво било кардиоваскуларно заболување, специјалистите препишуваат курс што се состои од такви лекови:

  • витамини или комплекси на минерали;
  • лекови чие дејство е насочено кон регулирање и стабилизирање на процесот на снабдување со крв во срцето (АТП или Преддуктал).

  При дијагностицирање на целосна интравентрикуларна опструкција, третманот се состои во воведување на вештачки пејсмејкер, кој ќе го стимулира срцевиот ритам со одредена фреквенција. Во спротивно, пациентот може да развие брадикардија на срцето со последователни компликации.

  Во третманот на пациенти со слична патологија, назначувањето на лекови кои ги стимулираат метаболичките процеси на миокардот на срцето е исклучително важно. Меѓу нив има инозин, кокарбоксилаза, аденозин трифосфорна киселина. Текот на земање такви лекови трае 30 дена.

  Ако на пациентот му е дијагностицирана повреда на интравентрикуларната спроводливост и атриовентрикуларниот блок 1 или 2 степени, треба да се биде крајно внимателен и внимателен при назначувањето на какви било лекови.

  Ова се должи на фактот дека со блокирање на напад на еден вид блокада, можете да ја активирате причината за развој на друг вид патологија. Таквите пациенти треба да бидат под постојан надзор на специјалисти и периодично да бидат подложени на електрокардиографски преглед.

  Механизам за развој на патологија

  Сите можни причини за неуспех може да се поделат во две големи групи: срцеви - предизвикани од патологија на срцето и не-срцеви - предизвикани од други нарушувања.

  • срцеви мани;
  • миокарден инфаркт;
  • миокардитис;
  • срцева исхемија;
  • кардиомиопатија;
  • коронарна артериосклероза;
  • последиците од хируршките интервенции (на пример, поради протетика на валвула, аблација на катетер со радиофреквенција).
  • васкуларна дистонија;
  • ендокрини проблеми: хипотиро>

   Неисправноста на сигналот не секогаш укажува на патологија. На пример, делумно кршење на спроводливоста по должината на десната нога од неговиот пакет се смета за варијанта на нормата, карактеристична за одделните млади луѓе.

   Повреда на спроводливата функција на миокардот може да биде трајна и минлива. Привремените „дефекти“ се откриваат во однос на позадината на физичката активност (на пример, на тренинзи и натпревари). Ако по одмор ситуацијата се нормализира, нема причина за загриженост. Но, ако проблемот продолжи, а промените се видливи на ЕКГ, треба да ве прегледа специјалист.

   Со цел целосно да ја разберете природата на отстапувањата во рамките на оваа форма на процесот, треба да се свртите кон анатомските и физиолошките информации.

   Генерацијата на електричен импулс во срцевите структури се јавува во природен пејсмејкер, т.н. синусен јазол. Ова е акумулација на специјални клетки на кардиомиоцити, способни за спонтано возбудување.

   Преку влакната познати како Негови снопови, сигналот преминува до коморите и другите структури, обезбедувајќи нормална контрактилност на целиот орган. Наведените "спроводници" на пулсот се формираат од две нозе. Десно и лево. Понатаму, тие се разгрануваат веќе во рамките на срцевите структури.

   Со делумна или целосна блокада како резултат на повреди или вродени малформации, сигналот не може да се движи.

   Некој дел од срцето е исклучен од работа, бидејќи контракцијата на мускулните влакна не се јавува. Во некои случаи, ова не ги загрозува животот и здравјето; во некои ситуации, веројатно е фатален исход.

   Сè зависи од локализацијата на процесот, а од друга страна, од волуменот на лезијата и од назначувањето на текот на состојбата.

   Веројатните последици од акутно или продолжено нарушување на струјната спроводливост:

   • Кардиоген шок. Остар пад на крвниот притисок во комбинација со аритмија и генерализирана хемодинамичка дисфункција. Речиси е невозможно да се извлече пациентот од оваа состојба; морталитетот се приближува до 100% во некои форми. Во други случаи, шансите за преживување се малку поголеми (стапка на смртност од околу 60%).
   • Нападот на Моргажни-Адамс-Стоукс. Пад на крвниот притисок среде оштетен срцев излез. Само по себе, тоа е придружено со меур, мозочен удар или срцев удар може да следи. Бара итен третман на основната болест. Инсталиран е пејсмејкер.
   • Срцев застој (асистола). Ова е главната причина за ненадејна смрт на пациентите.
   • Исхемија на бубрезите и црниот дроб. Како резултат на тоа, дисфункционални нарушувања.

   Сите овие феномени се потенцијално фатални. Кои се ризиците - може да се утврди само во текот на долго набудување.

   Во ретки случаи, болеста е вродена и, обично без нарушување на квалитетот на животот, случајно се открива за време на лекарски преглед. Сепак, почесто тоа е предизвикано од болести:

   • атеросклероза;
   • миокардитис;
   • срцева исхемија;
   • артериска хипертензија;
   • срцева слабост;
   • артериска хипертензија;
   • срцеви мани;
   • кардиомиопатија;
   • миокардна хипертрофија.

   Кај новороденчиња, доенчиња, деца и адолесценти, повреда на спроводливоста може да предизвика:

   • предвременост;
   • отворен овален прозорец е отвор помеѓу преткоморите, кој служи за снабдување со крв за време на развојот на ембрионот. Кај родено дете, тој се затвора во текот на првата година од животот;
   • вродена срцева болест;
   • болести на ендокриниот систем (на пример, тироидна жлезда, надбубрежна жлезда, репродуктивен систем).

   Кај деца и возрасни, причините може да бидат и акутни срцеви нарушувања по интоксикација со лекови или лекови, хируршки интервенции.

   Класификација

   Според општоприфатената класификација, сите блокови на импулсот кон коморите се поделени на следниов начин:

   1. Еден, два или три зрак. Ова се одредува според тоа колку зраци се вклучени во неправилното однесување на импулсите.
   2. Локално. Повреда на спроводливоста не е забележана во сите води при испитување на ЕКГ.
   3. Превоз. Неправилното спроводливост на импулсот се менува со нормалното.
   4. Арборизација. Импулсна блокада се јавува кај влакната од Пуркиње. Поточно, во нивните долни делови.
   5. Целосни блокади.
   6. Нецелосни блокади.
   7. Наизменични блокади. При спроведување на истражување, се открива една или друга опција.

   Во рамките на коморите, се забележуваат три типа на патолошки процес.

   • Блокада на неговите нозе. Особено честа форма на болеста. Тоа е придружено со минимална клиничка слика со оштетување на десната гранка. Верзијата од левата страна е многу поопасна, бидејќи работата на истоимената камера е нарушена. Во отсуство на соодветен сигнал, страда голем круг на циркулација на крв, генерализирана хипоксија, од сите органи и ткива истовремено. Ова на долг рок доведува до атрофија, откажување на повеќе органи, срцев застој, мозочен удар, васкуларна деменција. Клинички неопасни опции можат да траат цел живот без видливи манифестации.
   • Недоволна брзина на електричниот пулс долж влакната. Тежината на клиничката слика и заканата по животот повторно зависи од природата на патолошкиот феномен. Сепак, ова е помалку опасна сорта во споредба со класичната целосна блокада на нозете на Неговите. Забавувањето на интравентрикуларната спроводливост е резултат на повреди на градите, операции или вродени срцеви мани.
   • Атриовентрикуларен (АБ) блок. Повеќе редок тип. Се карактеризира со селективно запирање на движењето на електричните сигнали долж срцевите структури.

   Можете исто така да го класифицирате процесот врз основа на тоа како природата и степенот на отстапувања во спроводливоста.

   narushenie vnutrizheludochkovoj provodimosti serdca lechenie 1 1 - Повреда и забавување на интравентрикуларната спроводливост

   • Целосна блокада. Сигналот воопшто не поминува. Ова е најопасната клиничка опција. Надвор од текот на симптомите, во многу случаи, се забележува срцев удар.
   • Делумна вентрикуларна спроводливост. Веројатноста за фатални компликации е присутна, клиничката слика е изразена, но во помала мера во споредба со првиот процес.
   • Забавување на спроводливоста. Речиси не се забележува до одредена точка.

   Конечно, можна е класификација заснована на степенот на промена.

   • Генерализирана спроводливост. Не страдаат само коморите, туку и преткоморите.
   • Фокални (локални) нарушувања на спроводливоста. Вклучени се една или две комори. Се одвива релативно лесно, без изразени симптоми, ризиците по животот се утврдуваат со локализацијата на процесот. Ако е засегната левата страна, веројатноста за фатален резултат е скоро три пати поголема.

   Поточна верзија би изгледала вака:

   • Спроводливост на еден зрак. Со блокада на една гранка.
   • Бифастикуларна форма.
   • Целосна разновидност. Кога три влакна се блокирани.

   Клинички типови се важни за развој на тактики на третман.

   Човечкиот срцев мускул има 4 камери, неколку оддели, тие се одговорни за пренос на импулси. Блокадата е во состојба да погоди еден од одделите или неколку одеднаш. Локалните нарушувања се разликуваат по јазли и патеки.

   Одредени видови блокада се обележани:

   1. Синоатријален. Се појавува во соодветниот јазол на десниот атриум. Импулсот не е во можност да помине поради мала сила или затоа што атриумот не може да го прифати. Таквата блокада има три степени:
    • Постои задоцнување во спроводливоста на пулсот.
    • Се одредува според фреквенцијата на влошување.
    • Последниот, третиот степен се определува со слаби импулси или целосно отсуство на нивно примање.
   2. Забавување на интравентрикуларната спроводливост. Се забележува од синоатријалниот јазол кон левиот атриум или до јазолот на атриовентрикуларната зона. Се карактеризира со инхибиција на спроводливоста на импулсот.
   3. AV блокада. Нагласени се неколку степени:
    • Бавна спроводливост.
    • Запирањето на индивидуалните импулси се изведува во периоди.
    • Од атриумот, импулсите не можат да поминат во коморите, додека вторите и преткоморите живеат, независни од другите.
   4. Блокада на нозете на блокот на гранките и гранките (лево, десно, предни снопови). Пулсирањата пристигнуваат побавно или воопшто не поминуваат.

   Присуството на таква патологија се утврдува со кршење на една од коморите. Овој тип предизвикува формирање на AV блокада.

   Првиот степен се однесува на делумни отстапувања, вториот и третиот да се заврши. Првите не спаѓаат во категоријата на болести, но можат да послужат како причина за формирање на целосна блокада. А, последниот за возврат предизвикува опасни компликации.

   Неуспесите во импулсната спроводливост може да не се манифестираат долго време, тие се откриваат за време на кардиограм поради присуство на други патологии. Во некои случаи, тие се појавуваат како компликации на срцеви заболувања.

   Со такви прекршувања, влошувањето на спроводливоста се јавува во одредени делови од неговите снопови, од кои секоја е поделена на десни и леви нозе. Вториот има предна и задна гранка.

   Идентификувани се три вида прекршувања:

   • Единечен зрак - напојувањето застанува на една гранка.
   • Дво-зрак - влошување на две гранки.
   • Три зрак - блокирање на три гранки.

   Класификацијата на нарушувањата на интравентрикуларната спроводливост се заснова на внатрешната структура на пакетот His. Бројот на пакет елементи што испаѓаат од спроводниот систем и ги одредува видовите на интравентрикуларни блокади:

   • спроводливоста е скршена во десната нога (PNPG);
   • спроводливоста е делумно нарушена, само на ниво на предната гранка на левата нога (додека импулсот поминува, но низ долниот wallид на комората);
   • локално нарушување само на ниво на задната гранка на левата нога (ова значи дека влакната од Пуркиње се користат за намалување на комората, импулсот преку нив стигнува до задниот wallид).
   • пролапс на левата нога, односно е нарушена спроводливоста на двете гранки на левата комора;
   • е нарушена спроводливоста во десната нога и во предниот дел или задната гранка од левата страна;
  • Синоатријален. Се појавува во соодветниот јазол на десниот атриум. Импулсот не е во можност да помине поради мала сила или затоа што атриумот не може да го прифати. Таквата блокада има три степени:
   • Постои задоцнување во спроводливоста на пулсот.
   • Се одредува според фреквенцијата на влошување.
   • Последниот, третиот степен се определува со слаби импулси или целосно отсуство на нивно примање.
  • Забавување на интравентрикуларната спроводливост. Се забележува од синоатријалниот јазол кон левиот атриум или до јазолот на атриовентрикуларната зона. Се карактеризира со инхибиција на спроводливоста на импулсот.
  • AV блокада. Нагласени се неколку степени:
   • Бавна спроводливост.
   • Запирањето на индивидуалните импулси се изведува во периоди.
   • Од атриумот, импулсите не можат да поминат во коморите, додека вторите и преткоморите живеат, независни од другите.
  • Блокада на нозете на блокот на гранките и гранките (лево, десно, предни снопови). Пулсирањата пристигнуваат побавно или воопшто не поминуваат.

   Присуството на таква патологија се утврдува со кршење на една од коморите. Овој тип предизвикува формирање на AV блокада. Првиот степен се однесува на делумни отстапувања, вториот и третиот да се заврши. Првите не спаѓаат во категоријата на болести, но можат да послужат како причина за формирање на целосна блокада. А, последново за возврат предизвикува опасни компликации.

   Според локализацијата на процесот, се разликуваат овие видови блокада:

   1. Единствен зрак - одложувањето на сигналот се снима само во една од гранките на зракот. Соодветно на тоа, се открива блокада на десната комора или повреда во работата на левата.
   2. Дво-зрак - две гранки не функционираат - двете леви нозе или една лево и десно.
   3. Одложување на пулсот со три зраци е забележано во сите три гранки.

   Клинички случај

   Пациентот М., 65 години, бил примен на терапевтскиот оддел. За време на прегледот, тој се жали на отежнато дишење за време на физички напор, чести напади на вртоглавица, општа слабост. Постојано имаше губење на свеста.

   За време на истражувањето, беше можно да се открие дека ваквите симптоми ја вознемируваат повеќе од една година. Во текот на 14 месеци, забележана е изразена слабост, главоболки, вртоглавица. За шест месеци имаше губење на свеста - околу еднаш неделно. Во последниот месец, несвестицата се јавува скоро секој ден. Пациентот се онесвести една минута, тогаш се забележува општа слабост.

   По понатамошно испитување, откриени се промени на ЕКГ. Ултразвук, доплерографија, лево вентрикуларна инсуфициенција, валвуларна стеноза. Дијагноза: Коронарна срцева болест; нарушување на ритамот како блокада со два зраци и MAC напади; срцева слабост јас лажица масло.

   На пациентот и бил даден пејсмејкер, нејзината состојба се подобрила и била отпуштена.

   Природата на повредите разликува:

   • Нецелосна блокада. Кондукцијата на импулс е бавна, но е зачувана. Побудување на миокардот се јавува поради непроменети гранки. Оваа состојба се случува кај здрави луѓе, но може да укаже и на патологија. Промените обично се откриваат случајно на ЕКГ. Нема поплаки кај пациенти, понекогаш постои општа слабост, зголемен замор.
   • Целосна блокада. Импулсите не стигнуваат до долните делови на коморите. Голема веројатност за срцев удар на позадината на брадикардија. Оваа состојба е придружена со јасни клинички симптоми.

   Според видот на прекршоци, постојат:

   • Фокусни промени - забележани во одделни делови на миокардот поблиску до влакната од Пуркиние, импулсот делумно поминува низ коморите.
   • Арборизација се менува - преносот на сигналот се складира во сите делови на спроводниот систем, освен неговите крајни делови.

   Симптоми и манифестации

   Нема посебни знаци кои дефинитивно укажуваат на повреда на спроводливоста. Често текот на болеста е асимптоматски.

   Некои пациенти лесно ги толерираат симптомите, бидејќи сликата е нејасна. Во посебна група на луѓе постои значително влошување на благосостојбата. Манифестацијата на симптомите директно зависи од локацијата на нарушувањата.

   Патологијата почесто се открива од следната група на симптоми:

   • Појава на отежнато дишење при најмал напор.
   • Вртоглавица, која се појавува како резултат на влошување на снабдувањето со крв во мозокот.
   • Болка непријатност во пределот на градите, тоа е забележано во позадина на влошување на функцијата на срцето.
   • Оток на екстремитетите, тоа е често придружено со сина кожа.
   • Тешка слабост, вклучително и несвестица.
   • Манифестација на ладна пот.
   • Остро намалување на срцевиот ритам (помалку од 50 отчукувања во минута).
   • Чувство на недостаток на воздух, гушење.

   Синоатријалната блокада обично се манифестира како болка во градите, недостаток на воздух, редок пулс. Прекршувањата на атријалната спроводливост често се асимптоматски или се манифестираат со оток и отежнато дишење. AV-забавувањето е откриено со тешка брадикардија, несвестицата не е невообичаена.

   Повреда на сноповите на Неговите е придружено со општа слабост, намалување на фреквенцијата на контракции на срцевиот мускул.

   Синоатријалната блокада обично се манифестира како болка во градите, недостаток на воздух, редок пулс. Прекршувањата на атријалната спроводливост честопати се асимптоматски или се манифестираат со оток и отежнато дишење. AV-забавувањето е откриено со тешка брадикардија, синкопа е честа. Прекршувањата на неговите снопови се придружени со општа слабост, намалување на фреквенцијата на контракции на срцевиот мускул.

   Патологија кај деца

   Ако патологијата е откриена кај детето, тогаш најчесто ова укажува на вродени малформации или прекршувања во однос на позадината на наследноста. Со делумно кршење, паниката не вреди, бидејќи почесто се појавува во рамките на нормалата. Нема други специфични карактеристики на патологијата кај деца и адолесценти. Симптомите со кои може да се идентификува патологија кај дете се како што следува:

   • Оштетување на меморијата
   • Невнимание.
   • Појава на отежнато дишење.
   • Влошување во перформансите на училиштето.
   • Болка во градите.
   • Општа малаксаност.
   • Замор при низок физички напор.

   Изборот на терапија, како и кај возрасните, директно зависи од причините што ја предизвикаа оваа состојба. Првата фаза не треба третман, но детето се носи под медицински надзор. Во вториот случај, се препишуваат лекови, а понапреден степен бара хируршка интервенција, односно имплантација на ECS - вештачки пејсмејкер. Невозможно е да се напушти манифестацијата на симптомите без внимание, обемна блокада може да предизвика смрт.

   Ако патологијата е откриена кај детето, тогаш најчесто ова укажува на вродени малформации или прекршувања во однос на позадината на наследноста. Со делумно кршење, паниката не вреди, бидејќи почесто се појавува во нормални граници. Нема други специфични карактеристики на патологијата кај деца и адолесценти.

   Изборот на терапија, како и кај возрасните, директно зависи од причините што ја предизвикаа оваа состојба.

   Првата фаза не треба третман, но детето се носи под медицински надзор. Во вториот случај, се препишуваат лекови, а за понапреден степен е потребна хируршка интервенција, односно имплантација на ECS, вештачки пејсмејкер.

   narushenievnutrizheludochkovoyprovodimos 65A3A817 - Повреда и забавување на интравентрикуларната спроводливост

   Во никој случај не треба да се остави манифестацијата на знаци без внимание; обемна блокада може да предизвика смрт.

   Патологија за време на бременоста

   Слична болест може да се манифестира кај жена за време на бременоста. Често симптомите се нејасни, но ако има неразумна слабост, вртоглавица, отежнато дишење, нестабилно расположение, тогаш мора да се консултирате со лекар без да успеете.

   Пред да се препишат терапевтски мерки, неопходен е темелен преглед за да се постави точна дијагноза. За почеток, една жена е испратена на ЕКГ.

   Слична болест може да се манифестира кај жена за време на бременоста. Често симптомите се нејасни, но ако постои неразумна слабост, вртоглавица, отежнато дишење, нестабилно расположение, треба да се консултирате со лекар без да успеете. Пред да се препишат терапевтски мерки, неопходен е темелен преглед за да се утврди точна дијагноза. За почеток, една жена е испратена на ЕКГ.

   Како е третманот?

   Третманот ретко се состои во елиминирање на само манифестациите и последиците од патологијата. Терапијата е насочена кон елиминирање на причините што предизвикале нарушување на спроводливоста. Физиолошки нарушувања, карактеризирани само со забавување на импулсот и поради вродени карактеристики или, на пример, спортови, не треба третман (но луѓето со таква дијагноза треба да поминат рутински прегледи и да добиваат наоди за ЕКГ).

   Ако состојбата е предизвикана од стекнати срцеви заболувања или сериозни патологии, тогаш третманот е неопходен. Многу срцеви заболувања можат да се излечат или добро да се компензираат, во такви случаи, нарушувањата во спроводливоста може да исчезнат. Три-зрачна блокада е од особена опасност. Со него се изведува надворешна стимулација на срцеви контракции и хируршка интервенција со инсталирање на постојан пејсмејкер.

   Лекарот ги набудува децата со нецелосни блокади, бидејќи постои ризик од прогресија на болеста. Терапија кај дете се спроведува, како и кај возрасни. Во случај на сериозни отстапувања, може да се изврши операција за инсталирање на пејсмејкер. Кај жените, нарушувањата во спроводливоста може да бидат привремени поради бременост.

   Третманот се спроведува со учество на акушер-гинеколози со цел да се намалат ризиците од повреда на фетусот со лекови. Ако е потребна хируршка интервенција, тогаш операцијата за инсталирање на пејсмејкер треба да се изврши пред породувањето, во случај на сериозни патологии, природното раѓање е контраиндицирано. Третманот со лекови вклучува земање:

   • лекови кои го подобруваат метаболизмот на миокардот (милфронат, рибоксин);
   • срцеви гликозиди;
   • антитромбоцитни агенси (аспирин, клопидогрел);
   • адреностимуланси (изодрин, норадреналин);
   • антихолинергици (атропин, платифилин);
   • анти-исхемични агенси (нитроглицерин, изокет).

   Дијагноза на ритам на срцето и спроводливост

   Сите имаат свои специфики на дијагностицирање и лекување, а за некои форми на болести од овој тип, процесот на лекување воопшто не се спроведува.

  • 1. Сосема здрава личност релативно често има локални нарушувања во интравентрикуларната спроводливост на десната нога од таканаречениот пакет на Неговите.
  • 2. Ако детето има отворен овален прозорец на срцевиот мускул, ова може да доведе до локално нарушување на интравентрикуларната спроводливост на срцето кај децата.
  • 3. Можно е целосно да се блокира која било од нозете на неговиот пакет. Ова може да се должи на појава на болести на срцевиот мускул како хипертрофија на миокардот (задебелување и размножување на срцето) за време на развој на дефекти на вентилите, акутен срцев удар на срцевиот мускул, коронарна срцева болест. Истите проблеми може да се појават за време на болести на бронхиите и белите дробови, на пример, со опструктивен бронхитис, бронхиектазии, за време на развој на бронхијална астма. Лекарите се среќаваат со слични феномени за време на појавата на миокардитис, кардиомиопатија, кардиосклероза после инфаркт.
  • 4. Во некои случаи, можно е неспецифично нарушување на интравентрикуларната спроводливост, што се јавува поради неправилно, некоординирано работење на еден или повеќе системи на срцевиот мускул. Обично, ова може да предизвика забавување на срцевите контракции со нецелосна блокада, а во случај на целосен неуспех на контролниот импулс, можно е практично запирање на миокардот. Ваквите прекршувања се јавуваат поради појавата на пророкот на срцето, формирање лузни или лузни на него и разделување во самите комори. Најчесто тоа се случува поради воспалителни процеси или органско изложување. Исто така, може да резултира од неправилна употреба на одредени лекови.

   Кога пациентите се свртуваат кон а cardiolогист со болка во пределот на градниот кош, им е препишан ЕКГ. Често оваа постапка утврдува повреди на интравентрикуларната спроводливост на срцето. Што е тоа и зошто се развива? За ова ќе се дискутира понатаму.

   Срцевите заболувања можат значително да ја влошат општата состојба на телото, да ја намалат неговата функционалност и да доведат до сериозни компликации. Патологијата на функцијата на спроводливост на срцето е особено опасна, бидејќи може да доведе до смрт.

   Срцев импулс се формира во клетките на синусниот јазол, поминува низ атриовентрикуларниот спој и оди до коморите, во кои патеките се претставени со пакет од Неговите. Отпрвин оди по септумот, потоа се дели на гранки, десниот се спушта во истоимената комора, а левиот се дели на предниот и задниот дел, симулирајќи контракции на левата комора.

   Директно во мускулниот слој на срцето, проводните клетки се мали влакна на Пуркиње.

   Со намалување на брзината на размножување на пулсот, се јавува блокада на нозете. Ова не е независна болест, но се јавува кога оштетување на срцевиот мускул, пулмонална патологија, нерамнотежа на електролитите.

   Анамнеза и физички преглед може да откријат аритмии и да сугерираат можни причини, но за дијагноза на аритмии е потребен ЕКГ во 12 одводи. Податоците добиени за време на испитувањето ја утврдуваат врската помеѓу симптомите и ритамот.

   ЕКГ како систематски пристап ви овозможува да мерите интервали и да идентификувате суптилни неправилности. Главните дијагностички знаци се фреквенцијата на атријални контракции, фреквенцијата и регуларноста на вентрикуларните контракции и односот помеѓу нив. Неправилното активирање на атријалните и вентрикуларните контракции се класифицираат како редовно неправилни или неправилно неправилни (шемата не може да се открие). Редовно краткорочно нарушување во редовниот ритам (на пример, екстрасистола).

   Брадиаритмии

   ЕКГ дијагнозата на брадиаритмии зависи од присуството или отсуството на P-бранови, морфологијата на P-брановите и односот помеѓу P-брановите и QRS комплексите.

   Во брадиаритмии, надвор од врската помеѓу P-брановите и QRS комплексите, може да се предложи дисоцијација на AV; ритамот на лизгање може да биде нодуларен (тесен QRS комплекс) или вентрикуларен (широк QRS комплекс).

   Редовната брадиаритмија со сооднос 1: 1 помеѓу P-брановите и QRS комплексите укажува на отсуство на AV блок. P-брановите што претходи на QRS укажуваат на синусна брадикардија (ако P-брановите се нормални) или синусен застој со атријална брадикардија (ако P-брановите се различни од синусите). Р-брановите по QRS комплекси укажуваат на синусен застој со нодуларен или вентрикуларен ритам со ретроградна активација на преткоморите. Вентрикуларниот ритам доведува до појава на широк комплекс на QRS; нодален ритам на лизгање, како по правило, има тесна форма на QRS.

   Кога ритамот е неправилен, P-брановите обично го надминуваат бројот на ORS комплекси. Неправилен ритам со сооднос 1: 1 помеѓу P-брановите и QRS комплексите, како по правило, укажува на синусна аритмија со постепено забрзување и забавување на синусниот ритам (ако P-брановите се синусни).

   Паузи во случај на редовен ритам може да се појават како резултат на блокирани P-бранови (атријални екстрасистоли обично се јавуваат по Т-бранот или ја нарушуваат морфологијата на Т-бранот), апсење на синусите или блокада на AV од 2-ри степен.

   Тахиаритмија

   narushenievnutrizheludochkovoyprovodimos 9E65201B - Повреда и забавување на интравентрикуларната спроводливост

   Тахиаритмиите се поделени во 4 групи: редовни, неправилни, тесно-комплексни и широко-комплексни.

   Неправилни тахиаритмии со тесен ОРС-комплекс. Тахиаритмиите вклучуваат атријална фибрилација, атријален флатер, атријална тахикардија со различен степен на AV спроводливост и мултифокална атријална тахикардија. Диференцијацијата се заснова на атријални ЕКГ бранови, кои најдобро се разликуваат во паузите помеѓу QRS комплексите.

   Неправилни тахиаритмии со широк QRS комплекс. Постојат, како по правило, 4 типа на тахиаритмија. Раздвојувањето се базира на визуелизација на атријални бранови на ЕКГ и присуство на полиморфна вентрикуларна тахикардија со многу висок ритам на срцето.

   Редовни тахиаритмии со тесен QRS комплекс. Овие тахиаритмии вклучуваат синусна тахикардија, атријален флатер или атријална тахикардија со конзистентен однос на AV спроводливост и пароксизмална суправентрикуларна тахикардија. Вагусови тестови или фармаколошки тестови помагаат да се разликуваат овие типови на тахикардија.

   При користење на овие техники, синусната тахикардија не запира, но спроводливоста се забавува или се појавува минлив AV блок, што помага да се детектираат синусните бранови. Исто така, треперењето и атријалната тахикардија, како по правило, не запираат, но можно е да се визуелизираат бранови на трепет или атријални П-бранови.

   Редовни тахиаритмии со широк QRS комплекс. Тие вклучуваат редовна, тесно-комплексна тахикардија, со блокада на нозете на пакетот на Неговиот или со спроведување на DFS и мономорфна вентрикуларна тахикардија. Вагусовите тестови помагаат во диференцијалната дијагноза помеѓу нив. ЕКГ-критериумите често се користат за да се разликуваат VT и SVT со дефект во интравентрикуларната спроводливост.

   Со стабилна состојба на пациентот и продолжено постоење на блокада, не се спроведува посебен третман. За да се подобри спроводливоста на миокардот, болеста во позадина мора да се третира.

   narushenievnutrizheludochkovoyprovodimos AB637542 - Повреда и забавување на интравентрикуларната спроводливост

   Антихипертензивни лекови, нитрати може да се препишат во зависност од потеклото на оваа патологија. Со редок вентрикуларен ритам и атриовентрикуларен блок, може да биде потребна инсталација на пејсмејкер.

   Со акутен развој на блокада на неговите нозе, за привремен ефект, назначете:

   • антихолинергици (Атропин, Платифилин);
   • адреностимуланси (норадреналин, Исадрин);
   • кортикостероиди во воспалителниот процес (Дексаметазон, Хидрокортизон);
   • диуретици за намалување на калиум (Ласикс);
   • привремено срцев ритам.

   Видови на нарушена спроводливост

   Со синоаурикуларна блокада, се јавува целото срцебиење. Потоа, следува пауза. Пациентите понекогаш чувствуваат:

   • „Замрзнување“ или краткорочен срцев застој;
   • остар засилен „удар“.

   Ваквите изолирани симптоми ретко доведуваат до лекар. Почесто откриени по инфекција со насочено испрашување. ЕКГ студија ви овозможува да го потврдите комплицирачкиот фактор на болеста, да се сомневате во миокардитис.

   За пациент кој зема препарати за дигиталис, слика со ЕКГ укажува на почеток на негативните ефекти од предозирање и итна потреба за прекинување на лекот.

   Синоаурикуларен блок може да се појави ноќе, тогаш треба да размислите за учество на зголемен тон на вагусниот нерв. Истиот механизам делува на срцето во случај на повреда на окото (мозочен удар), компресија на каротидните артерии.

   Нарушување на атријалната спроводливост е забележано со митрална стеноза со хипертрофија на десниот атриум.

   Атриовентрикуларната блокада ретко се јавува како случајна појава. Ако се детектираат карактеристични знаци на ЕКГ, пациентот треба внимателно да се испита, бидејќи областите на нецелосно нарушување на спроводливоста на крајот се претвораат во целосна диференцијација на атријалните и вентрикуларните контракции.

   Ова може да предизвика сериозни последици без третман, кои се манифестираат во намалување на снабдувањето со крв во внатрешните органи и мозокот.

   narushenievnutrizheludochkovoyprovodimos 5727D46E - Повреда и забавување на интравентрикуларната спроводливост

   Атриовентрикуларниот поглед се карактеризира со присуство на длабока и раширена лезија.

   • пост-инфективен или септички миокардитис;
   • цикатриелни промени во миокардот со дифузна кардиосклероза, миокарден инфаркт;
   • тешка атеросклеротична лезија на коронарните садови.

   Постојат 3 степени на такви прекршувања. Ако по третманот исчезнат промените на ЕКГ, тогаш можеме ретроспективно да зборуваме за нецелосно оштетување на патеките или првиот степен и нивно враќање.

   Вториот и третиот степен се одликува со упорност и постојаност. Долгорочната патологија доведува до прекин на врските помеѓу преткоморите и коморите. Клиничките манифестации зависат од фреквенцијата на независни контракции на коморите.

   Ако фреквенцијата на отчукувањата на срцето е во опсег од 40-50 во минута, се појавува вртоглавица кај пациенти, можна е краткотрајна несвестица.

   Екстремен степен на нарушување на атриовентрикуларната спроводливост се смета за развој на синдромот Моргажни-Едемс-Стоукс. Во овој случај, фреквенцијата на вентрикуларни систоли се намалува на 25-20 во минута. Состојбата може да биде опасна по живот, бидејќи предизвикува хипоксија на мозочните клетки.

   Во зависност од физиолошките услови што се појавиле, се разликуваат типови на нарушувања на спроводливоста на импулсот:

   • создавање пречка во областа помеѓу нормалното ткиво на миокардот и променетата област;
   • зачувување на размножување со мала брзина во патолошката зона;
   • вклучување на импулсот во погодената област со последователна блокада;
   • можноста да помине само во една насока, прекинувајќи го протокот на враќање.

   Една од ритамските патологии поради последната опција е пароксизмална тахикардија, при што импулсите поминуваат само од коморите до преткоморите преку дополнителен пакет Кент.

   Нарушената и проширена форма на вентрикуларен комплекс укажува на екстрасистола или изменета спроводливост

   narushenievnutrizheludochkovoyprovodimos 94EF3636 - Повреда и забавување на интравентрикуларната спроводливост

   Кондуктивниот систем започнува со синоатријалниот јазол, кој е извор на синусниот ритам. Од него, импулсите преку специјализираните клетки влегуваат во атриовентрикуларниот јазол лоциран во зоната на поврзување на преткоморите и коморите. Понатаму, преминот на импулсите се изведува преку систем на Неговите влакна.

   Знаците на делумна блокада на импулсите во регионот на десната нога понекогаш се наоѓаат во позадина на целосно здравје и се сметаат за вродени карактеристики. Но, честопати ненадејниот проблем на импулсите е последица на срцеви заболувања. Можни причини за патологија на интравентрикуларна спроводливост:

   • миокарден инфаркт
   • напади на исхемија
   • атеросклеротична кардиосклероза,
   • срцева слабост,
   • миокардна дистрофија,
   • миокардитис,
   • срцеви мани
   • кардиомиопатија
   • артериска хипертензија,
   • хипертрофија на срцето.

   Нарушувањата во спроводливоста понекогаш се предизвикани од електролитен дисбаланс, интоксикација со лекови, тиреотоксикоза, хронична опструктивна белодробна патологија, белодробен тромбоемболизам.

   симптомите

   Патологијата на импулсите по должината на Неговиот систем, со исклучок на блокадата со три зраци, не манифестира специфични симптоми. Но, тоа не значи дека пациентите со нарушена интравентрикуларна спроводливост се чувствуваат добро и немаат здравствени проблеми. Болестите што доведуваат до нарушена спроводливост може да манифестираат многу симптоми.

   Една од главните причини што доведува до ненадеен развој на прекин на импулсите долж една или неколку гранки од пакетот на Неговиот е миокарден инфаркт. Таквата блокада може да укаже на исхемија на миокардот - недоволно снабдување со крв во срцевиот мускул. Поради изразената деформација на вентрикуларните комплекси, дијагнозата на срцев удар со електрокардиограм е многу тешка.

  • Првиот степен значи забавување на преминот на импулсите.
  • Во втор степен, дел од импулсите се блокирани, но останатите минуваат низ патолошки изменет дел од спроводниот систем.
  • Трет степен значи неможност за спроведување на импулси одење до коморите.

   Со блокада на три зраци на неговиот систем, природниот премин на импулсите во насока на коморите е невозможен. Ова доведува до следниве симптоми:

   • намалување на срцевиот ритам;
   • нетолеранција на физички напор, дури и мала, при што се појавува отежнато дишење, слабост, болка во срцето;
   • несвестица, наизменична конфузија.

   Наспроти позадината на тешките срцеви заболувања, ненадејниот развој на трифастикуларна блокада може да предизвика сериозни компликации поврзани со намалување на ритамот или долга пауза, кога контракциите на коморите се привремено отсутни (привремена асистола). Овие компликации вклучуваат:

   • Нападите на Моргажни-Адамс-Стоукс, во кои како резултат на намалувањето на срцевиот минутен волумен и, како резултат на тоа, исхемијата на мозокот, пациентот станува блед, ја губи свеста. По 1-2 минути, лицето се вразуми, по нападот, често се појавува црвенило на кожата. Повторените напади можат да доведат до нарушување на меморијата и интелигенцијата.
   • Кардиоген шок.
   • Ненадејна срцева смрт како резултат на асистола (прекин на срцевата активност).
   • Влошување на текот на коронарна срцева болест, влошување на конгестивна срцева слабост, бубрежна патологија.

   Третман на интравентрикуларна блокада

   Делумна блокада на десната нога, случајно откриена со електрокардиографија, обично не е патологија и не бара третман. Но, ако повредата на интравентрикуларната спроводливост на срцето се случи одеднаш, потребно е да се открие причината за состојбата и да се препише соодветна терапија. Третманот се спроведува, влијаејќи на причините за нарушувања на спроводливоста:

   narushenievnutrizheludochkovoyprovodimos E796F274 - Повреда и забавување на интравентрикуларната спроводливост

   ако се појави нарушување на спроводливоста поради миокардитис, дефект на аортата, белодробна емболија - организиран е третман на овие патологии. Често, минливи блокади се развиваат како резултат на исхемија на миокардот. Во овој случај, се спроведуваат терапевтски мерки насочени кон подобрување на снабдувањето со крв во миокардот, третман на атеросклероза. Третманот на основната патологија може да доведе до елиминирање на проблемот со импулсите.

   Со миокарден инфаркт, се спроведува интензивна терапија за ограничување на областа на некроза, намалување на областа на исхемија и борбени компликации на патологијата, вклучително и опасни по живот. Опасноста е целосна блокада од три зраци, како резултат на што може да се развие асистола (прекин на срцевите контракции и електрична активност). Третманот се спроведува со употреба на надворешни и интракардијални ритами.

  • Блокада на две нозе од неговиот пакет, манифестирана со ретка фреквенција на срцеви контракции, конгестивна срцева слабост, напади на ангина.
  • Комбинација на патологија на спроводливост во левата или десната нога од пакетот на Неговиот и атриовентрикуларниот блок.
  • Престанок на премин на импулси долж десната нога и задната гранка на неговиот систем.
  • Постојано нарушување на спроводливоста на двете нозе, кое трае 3 недели по срцевиот удар.
  • Нападите на Моргажни-Адамс-Стоукс.

   Според класификацијата на VL Дошчицин, сите нарушувања на интравентрикуларната спроводливост се поделени на:

   • моно-, би- и трифастикуларен во зависност од поразот на еден или два или три пакети;
   • фокусна: локалната штета не е потврдена во сите доводи на ЕКГ;
   • арборизација: локализирана во последниот дел од влакната од Пуркиние;
   • минливи: промените се менуваат наизменично со соодветна спроводливост;
   • упорен;
   • целосна и нецелосна;
   • наизменично: се открива еден или друг вид блокада.

   Патолошкиот процес може да предизвика импулсен блок на кое било ниво.

   Во зависност од местото на прекин на пулсот, се разликуваат блокадите:

   • монофасцикуларен (единечен зрак): блокот на левиот преден или заден дел, само неговата десна нога;
   • бифаскуларен (дво-зрак): можно е во две верзии како едно-с>narushenievnutrizheludochkovoyprovodimos 2A84FA14 - Повреда и забавување на интравентрикуларната спроводливост

   Разновидните блокади се рефлектираат во декодирањето на електрокардиограмот. Спроведување на импулс од суправентрикуларните јазли на срцето се забавува или е целосно прекинат. Ова ја нарушува низата на возбуда на коморите, влијае на биохемиските процеси во миокардот, корисноста на срцевиот минутен волумен.

   Причините за различни видови блокади се разликуваат едни од други, предизвикуваат нееднакви промени. Размислете како се формира кршење на интравентрикуларната спроводливост кај болести на миокардот.

 • Tatyana Jakowenko

  Главен уредник на Detonic онлајн магазин, cardiolогист Јаковенко-Плахотнаја Татјана. Автор на повеќе од 950 научни статии, вклучително и во странски медицински списанија. Тој работел како cardiolогист во клиничка болница повеќе од 12 години. Тој е сопственик на современи методи за дијагностицирање и лекување на кардиоваскуларни заболувања и ги спроведува во неговите професионални активности. На пример, тој користи методи на реанимација на срцето, декодирање на ЕКГ, функционални тестови, циклична ергометрија и многу добро ја познава ехокардиографијата.

  Веќе 10 години е активен учесник во бројни медицински симпозиуми и работилници за лекари - семејства, терапевти и cardiolогисти. Тој има многу публикации за здрав начин на живот, дијагноза и третман на срцеви и васкуларни заболувања.

  Тој редовно ги следи новите публикации на европски и американски cardiology списанија, пишува научни статии, подготвува извештаи на научни конференции и учествува на европски cardiolконгреси на оги.

  Detonic