Третман по лекови за миокарден инфаркт Treatment Третман на срце

Голем број мерки се насочени кон спречување на компликации и намалување на веројатноста за несакан исход на болеста.

Ваквите настани се спроведуваат кај пациенти со акутен инфаркт кои немаат контраиндикации. Размислете за најпопуларните и широко користени методи за лекување на срцев удар.

 1. Враќање на протокот на крв. Најважната околност во третманот на акутен срцев удар е целосно враќање и поддршка на протокот на крв низ коронарната артерија. За да се постигне оваа задача, постојано се развиваат нови, поефикасни тромботични лекови и се подобруваат режимите на администрација на класични лекови. Ефективното олеснување на нападот зависи од времето што поминало од почетокот на симптомите до почетокот на интервенцијата.
 2. Тромболна терапија. ЕКО експертите открија дека во сегашната фаза на развој на медицината, поволно дејство на тромботична терапија преовладува кај пациенти со акутен миокарден инфаркт над несакани ефекти. Во првите 5-6 часа по почетокот на нападот, ваквата интервенција спречува 30 смртни случаи на 1000 пациенти, дури и во безнадежни случаи. Ефективноста на таквата терапија, како и претходниот метод, зависи од времето на започнување на грижата и е максимална во почетните фази на болеста, а еден ден по нападот е целосно нецелисходно. Постојат некои контраиндикации за употреба на тромболна терапија: повреди на главата, мозочен удар, аневризма на аортата, различно потекло на крварење и други.
 3. Интраваскуларни методи. Интраваскуларните методи се засноваат на механичко обновување на васкуларните лумени со помош на специјален балон (на медицински јазик - проlирна перкутана коронарна ангиопластика). Постојат неколку видови на таква интервенција, во зависност од ситуацијата.
 4. Хируршка интервенција. Се користи за широки форми на срцеви напади: калемење на коронарна артерија, интракоронарно стентирање, транслуминална ангиопластика со балон, итн.

Третманот на оваа болест дома се спроведува според препораките на лекарот што посетува, сепак има многу народни рецепти кои помагаат при срцев удар и се безбедни за телото како целина.

Размислете за рецептите за некои од народните лекови:

 • мелете со мелница за месо 200 грама лук и 1 кг брусница, додадете 150 грама мед, измешајте и инсистирајте на 4 дена. Земете 1 десетина од лажицата 2 пати на ден пред јадење.
 • Свежо исцеден сок од кромид се меша со мед во сооднос 1: 1. Земете 3 пати 1 лажица дневно.
 • Измешајте 1 кг мед со 0,5 кг аронија. Земете ја смесата дневно за 1 лажица масло. лажица

Лекови од разни фармаколошки групи се користат за лекување на болеста во раните фази на нејзиниот развој. Вреди да се напомене дека нитроглицеринот не е вклучен во болничка нега за срцев удар, порелевантно е да се користи за да се спречат напади или да се ограничи оштетувањето на самиот почеток.

Detonic - уникатен лек кој помага во борбата против хипертензијата во сите фази од нејзиниот развој.

Detonic за нормализација на притисокот

Сложениот ефект на растителните компоненти на лекот Detonic на theидовите на крвните садови и автономниот нервен систем придонесуваат за брзо намалување на крвниот притисок. Покрај тоа, оваа дрога спречува развој на атеросклероза, благодарение на уникатните компоненти кои се вклучени во синтезата на лецитин, аминокиселина која го регулира метаболизмот на холестерол и спречува формирање на атеросклеротични плаки.

Detonic не зависност и синдром на повлекување, бидејќи сите компоненти на производот се природни.

Детални информации за Detonic се наоѓа на страницата на производителот www.detonicnd.com.

Аналгетици

Уште првата група, покрената од лекарите со брза помош по пристигнувањето на повикот - аналгетици. Исто така, се користи од страна на лекарите откако пациентот е официјално примен во болницата.

МорфиумАналгетик администриран интравенски и многу бавно. Тие започнуваат со доза од 4-8 мг, и ако нема ефект, тогаш, според сведочењето на лекарот, лекот се повторува, но во доза од 2 мг.
ФентанилИсто така се користи друга популарна опција, бавна интравенска администрација.
ДроперидолОпшто земено, лекот што се користи за невролептаналгезија при операции на мозок, но може да се администрира и во случај на миокарден инфаркт, дозата е избрана за секој пациент поединечно.

Дроперидол се препорачува за оние пациенти кои страдаат од зголемена ексцитабилност или се склони на паника, бидејќи со тоа можете да се ослободите од вознемиреност и да се смирите.

Опиоидните аналгетици даваат брз ефект, обично почнуваат да дејствуваат неколку минути по првата доза. Ако болката не престане или се врати, инјекциите се повторуваат.

Антитромбоцитни

Ефектите од овие лекови се насочени кон крвните клетки. Антитромбоцитните агенси не дозволуваат тромбоцитите да се лепат заедно, што ефикасно спречува формирање на тромботични маси, што може да го влоши исхемичното оштетување на миокардот и, соодветно, негативно да влијае на состојбата на пациентот.

Најчестиот антитромбоцитен агенс е аспиринот. Големи дози (150-330 мг) се пропишани за првата доза со цел да се забрза почетокот на ефектот. Тогаш дозата се намалува (10-150 мг), лекот се зема еднаш на ден.

Аспиринот не е пропишан за пациенти кои страдаат од чир на желудник, како и за оние кои имаат аспиринска астма. За нив се избираат алтернативни средства поединечно.

Тромболитици

Поради назначувањето на лекови од оваа група, обично е можно да се ограничи областа на исхемично оштетување и да се запре смртта на кардиомиоцитите.

Кога одлучува за релевантноста на тромболитиците, лекарот разгледува дали има пораст на СТ на кардиограмот. Ако сегментот е покачен, тогаш тие веднаш даваат тромболитици.

Се користат следниве лекови:

 • алтеплаза;
 • стрептокиназа;
 • ретеплазирај;
 • тенектеплаза;
 • пророкиназа.

Ако ја користите оваа група на лекови на самиот почеток на нападот, ефектот ќе биде најдобар.

Не користете тромболитици во следниве случаи:

 • има историја на хеморагичен мозочен удар;
 • во последните шест месеци претрпе исхемичен мозочен удар;
 • по операцијата;
 • во присуство на малигни неоплазми;
 • некои болести на крвта;
 • пептичен улкус на желудникот или дуоденумот.

Транквилизатори

Транквилизатори, доколку се користат, главно се во акутна фаза.

Антикоагуланси

Се користи како дополнителна терапија за тромболитици. Не секогаш доделен. Одлуката ја донесува лекарот по проценка на резултатите од тестовите.

Ако од тромболитици се претпочита Урокиназа, тогаш антикоагуланси повеќе не се користат.

Лековите од оваа група вклучуваат:

 • не-фракционо хепарин;
 • далтепарин;
 • еноксипарин натриум.

Исто така, оваа група е задолжителна по стентирање.

Бета аденоблокатори

Благодарение на дејството на бета-блокаторите, лекарите постигнуваат дека срцето не е оптеретено со премногу работа.

Tatyana Jakowenko

Главен уредник на Detonic онлајн магазин, cardiolогист Јаковенко-Плахотнаја Татјана. Автор на повеќе од 950 научни статии, вклучително и во странски медицински списанија. Тој работел како cardiolогист во клиничка болница повеќе од 12 години. Тој е сопственик на современи методи за дијагностицирање и лекување на кардиоваскуларни заболувања и ги спроведува во неговите професионални активности. На пример, тој користи методи на реанимација на срцето, декодирање на ЕКГ, функционални тестови, циклична ергометрија и многу добро ја познава ехокардиографијата.

Веќе 10 години е активен учесник во бројни медицински симпозиуми и работилници за лекари - семејства, терапевти и cardiolогисти. Тој има многу публикации за здрав начин на живот, дијагноза и третман на срцеви и васкуларни заболувања.

Тој редовно ги следи новите публикации на европски и американски cardiology списанија, пишува научни статии, подготвува извештаи на научни конференции и учествува на европски cardiolконгреси на оги.

Detonic