Знаци на вентрикуларна екстрасистола на ЕКГ

Класификација на суправентрикуларни екстрасистоли на местото на настанување:

 • атријална - предвремени контракции на срцето од импулси од преткоморите;
 • нодални или атриовентрикуларни - предвремени импулси од AV-врската.

predserdnye i atrioventrikulyarnye prezhdevremennye импулси s - Знаци на вентрикуларна екстрасистола на ЕКГ

По фреквенција на појава:

 • ретки - помалку од пет во минута;
 • чести - повеќе од пет во минута.
 • сингл;
 • спарени (двојници);
 • група (тројки);
 • џогирање на пароксизмална суправентрикуларна тахикардија (повеќе од четири екстрасистоли по ред).

Единечни екстрасистоли може да се појават случајно или да бидат од типот на бигеминија (секоја втора контракција е екстрасистола), тригеминија и квадригеминија (секој трет и четврти комплекс е извонреден). Таквата екстрасистола, кога се појавуваат извонредни комплекси по еден, два, три синус, се нарекува ритмичка.

Екстрасистолите можат да бидат монотопични, да произлегуваат од истиот дел од спроводливиот систем на срцето и политопични од различни делови од него [9].

На местото на формирање на ектопични фокуси на возбуда, вентрикуларни (62,6%), атриовентрикуларни (од атриовентрикуларна врска - 2%), атријални екстрасистоли (25%) и разни варијанти на нивната комбинација (10,2%) разликуваат. Во исклучително ретки случаи, извонредните импулси доаѓаат од физиолошкиот пејсмејкер - синус-атријален јазол (0,2% од случаите).

Понекогаш се забележува фокусот на ектопичниот ритам, без оглед на главниот (синусен) ритам, додека истовремено се забележуваат два ритма - екстрасистолен и синусен. Овој феномен се нарекува parasystole. Екстрасистолите, следат две по ред, се нарекуваат спарени, повеќе од две - групни (или волеј).

Постојат бигеминија - ритам со наизменична нормална систола и екстрасистола, тригеминиа - наизменични две нормални систоли со екстрасистола, квадригименија - следејќи ја екстрасистолата по секоја трета нормална контракција. Редовно повторуваната бигеминија, тригеминијата и квадригемијата се нарекуваат алоритмија.

До моментот на појава на извонреден импулс во дијастола, откриена е рана екстрасистола, која се снима на ЕКГ истовремено со Т-бранот или не подоцна од 0,05 секунди по крајот на претходниот циклус; просекот - по 0,45-0,50 с после Т бранот; доцна екстрасистола која се развива пред следниот бран P од вообичаената контракција.

Според фреквенцијата на појава на екстрасистоли, се разликуваат ретки (поретко 5 во минута), средни (6-15 во минута) и чести (обично 15 во минута) екстрасистоли. Според бројот на ектопични фокуси на возбуда, екстрасистолите се монотопични (со еден фокус) и политопични (со неколку фокуси на возбуда). Според етиолошкиот фактор, се разликуваат екстрасистоли на функционална, органска и токсична генеза.

Вентрикуларните екстрасистоли припаѓаат на срцеви аритмии. Како и повеќето срцеви заболувања, тие имаат неколку класификации.

За пациенти по миокарден инфаркт, ESЕС се поделени во шест групи (класификација според Лаун-Волф):

 • 0 - вентрикуларни екстрасистоли не се почитуваат;
 • 1 - ретки единечни вентрикуларни екстрасистоли (до триесет на час), монотопични (т.е. доаѓаат од еден фокус);
 • 2 - чести (повеќе од триесет на час), но сепак монотоно;
 • 3 - политопи (со потекло од неколку фокуси);
 • 4а - спарени екстрасистоли;
 • 4б - таканаречена вентрикуларна тахикардија, кога екстрасистолите не одат помеѓу нормалните контракции на срцето една по една, туку три или повеќе по ред;
 • 5 - рани вентрикуларни екстрасистоли.

Одделно, постои модификација на класификацијата на ZhES според Лаун-Волф за луѓе кои не претрпеле миокарден инфаркт. Неговата разлика лежи во фактот дека во групата 4а се разгледуваат спарени мономорфни екстрасистоли, а во групата 4б спарени полиморфни. Вентрикуларна тахикардија се смета за група 5.

Во моментов, најраспространетата класификација на ZhES според RJ Myerburg, која вклучува одвојување во форма и фреквенција на екстрасистоли.

 • 1 - редок (помалку од еден на час);
 • 2 - ретки (од еден до девет на час);
 • 3 - умерено чести (еден час може да биде од десет до триесет екстрасистоли);
 • 4 - честа (од триесет и шеесет);
 • 5 - многу честа (кога екстрасистолата е повеќе од шеесет на час).
 • А - единечни мономорфни екстрасистоли;
 • Б - единечни, но веќе полиморфни екстрасистоли;
 • C - спарен;
 • Д - нестабилна вентрикуларна тахикардија (до триесет секунди);
 • Е - одржлива вентрикуларна тахикардија (повеќе од триесет секунди).

Класификацијата на станбени и комунални услуги според прогностичката вредност е од голема важност:

 • бенигна - се забележува со непроменето срце, екстрасистолите се јавуваат ретко. Тие најчесто го наоѓаат за време на рутински преглед, бидејќи пациентите немаат поплаки или се многу незначителни. Прогнозата во овој случај е добра, ризикот од ненадејна смрт е практично отсутен.
 • потенцијално малигна - се развива веќе во позадина на структурно оштетување на срцето, по миокарден инфаркт, кога се формира лузна на срцевиот мускул. Постои ризик од ненадејна смрт. Се забележуваат спарени екстрасистоли или нестабилна вентрикуларна тахикардија.
 • малигни - срцето има лезии, лузна е присутна на миокардот. Наспроти позадината на честите вентрикуларни екстрасистоли, исто така, се развива тахикардија. Пациентите се жалат на силно чукање на срцето. Може да се појави историја на несвестица, па дури и срцев удар. Прогнозата е крајно неповолна, бидејќи ризикот од смрт е доста голем.

Екстрасистолите можат да се појават и во левата и во десната комора на срцето, меѓутоа, тие не се разликуваат во клиничките симптоми. Екстрасистолата на десната комора се определува само со ЕКГ, како и лево вентрикуларна.

Според времето на појава на екстрасистоли, постојат три вида:

 • рано - тие се јавуваат истовремено со намалување на преткоморите;
 • интерполирана - се јавува помеѓу контракции на преткоморите и коморите;
 • доцна - се појавуваат истовремено со нормална контракција на коморите или при целосна релаксација на срцевиот мускул.

Преглед

Екстрасистолата е варијанта на нарушување на срцевиот ритам, карактеризирана со извонредни контракции на целото срце или неговите одделни делови (екстрасистоли). Се манифестира како чувство на силен ритам на срцето, чувство на срце кое тоне, вознемиреност, недостаток на воздух. Намалувањето на срцевиот минутен волумен за време на екстрасистолата доведува до намалување на коронарниот и церебралниот проток на крв и може да доведе до развој на ангина пекторис и минливи нарушувања во церебралната циркулација (несвестица, пареза, итн.). Го зголемува ризикот од атријална фибрилација и ненадејна срцева смрт.

Единствени епизодични екстрасистоли може да се појават дури и кај практично здрави луѓе. Според електрокардиографска студија, екстрасистолата е забележана кај 70-80% од пациентите постари од 50 години. Појавата на екстрасистола се објаснува со појава на ектопични фокуси на зголемена активност, локализирани надвор од синусниот јазол (во преткоморите, атриовентрикуларниот јазол или коморите). Вонредните импулси што произлегуваат во нив се шират низ срцевиот мускул, предизвикувајќи предвремени срцеви контракции во фазата на дијастола. Ектопичните комплекси можат да се формираат во кој било дел од спроводниот систем.

Волуменот на екстрасистолното исфрлање на крвта е помал од нормалниот, па затоа честите (повеќе од 6-8 во минута) екстрасистоли може да доведат до забележително намалување на минутниот волумен на циркулацијата на крвта. Колку порано се развива екстрасистолата, толку помалку волумен на крв го придружува екстрасистолниот исцедок. Ова, пред сè, влијае на коронарниот проток на крв и може значително да го комплицира текот на постојната срцева патологија. Различни видови на екстрасистоли имаат нееднакво клиничко значење и прогностички карактеристики. Најопасните се вентрикуларни екстрасистоли, кои се развиваат во позадина на органско оштетување на срцето.

bd7f381ac10448bb41e75ba7fea74cc5 - Знаци на вентрикуларна екстрасистола на ЕКГ

Причини за екстрасистола

Вентрикуларната екстрасистола се јавува во позадина на органски патологии на срцето, но исто така може да биде идиопатска, т.е. неидентификувана. Најчесто, се развива кај пациенти со миокарден инфаркт (во 90-95% од случаите), артериска хипертензија, коронарна срцева болест, кардиосклероза пост-инфаркт, миокардитис, перикардитис, хипертрофична или дилатирана кардиомиопатија, пулмонално срце, пролапс на митралната валвула, хронично срце неуспех

Факторите на ризик вклучуваат:

 • цервикална остеохондроза;
 • ваготонија;
 • кардиопсихоневроза;
 • ендокрини нарушувања, метаболички нарушувања;
 • хронична хипоксија (со ноќна апнеја, анемија, бронхитис);
 • земање на одредени лекови (антидепресиви, диуретици, антиаритмични лекови, предозирање на срцеви гликозиди);
 • лоши навики;
 • лоша исхрана;
 • прекумерен физички и ментален стрес.

Вентрикуларната екстрасистола може да се појави во состојба на мирување и да исчезне со физички напор кај лица со зголемена активност на парасимпатичкиот нервен систем. Единечни вентрикуларни екстрасистоли често се јавуваат кај клинички здрави луѓе без очигледна причина.

Екстрасистолите се најчестиот подвид на аритмија, која периодично се јавува кај 65% од апсолутно здравите луѓе. Со нормален ритам на срцето, треба да има околу 200 вентрикуларни и 200 суправентрикуларни екстрасистоли дневно. Во моментот на неуспех, евидентирани се до десетици илјади екстрасистоли.

Природата на екстрасистолата може да биде органска (постојат срцеви патологии) или неврогена (функционална). Функционална екстрасистола се развива со:

 • Стрес
 • Невроза.
 • Земање лекови.
 • Цервикална остеохондроза.
 • Невроциркулаторна дистонија.
 • Интензивен физички напор.
 • Злоупотреба на никотин, алкохол, пијалоци кофеин.

Повремено зголемување на бројот на дневни екстрасистоли не претставува опасност за здравите луѓе, ваквите рафали во медицината се нарекуваат „козметички аритмии“. Неуспесите на срцевиот ритам мора да се следат и корегираат кај пациенти со органска срцева патологија.

Detonic - уникатен лек кој помага во борбата против хипертензијата во сите фази од нејзиниот развој.

Detonic за нормализација на притисокот

Сложениот ефект на растителните компоненти на лекот Detonic на theидовите на крвните садови и автономниот нервен систем придонесуваат за брзо намалување на крвниот притисок. Покрај тоа, оваа дрога спречува развој на атеросклероза, благодарение на уникатните компоненти кои се вклучени во синтезата на лецитин, аминокиселина која го регулира метаболизмот на холестерол и спречува формирање на атеросклеротични плаки.

Detonic не зависност и синдром на повлекување, бидејќи сите компоненти на производот се природни.

Детални информации за Detonic се наоѓа на страницата на производителот www.detonicnd.com.

Најдобри лекари за третман на екстрасистоли

Cardiolогист Физиотерапевт терапевт Доктор од највисока категорија

Михаиленко Лариса Виталевна Искуство 28 години доктор на медицински науки 8.4
осврти 24

Пулмолог терапевт Cardiolогист Доктор од највисока категорија

Узакова Милана Полотжановна Искуство 9 години 9.5
осврти 20

Cardiolогист Хомеопат Доктор од прва категорија

Тихомирова Елена Андреева Искуство 19 години Кандидат за медицински науки 8.9
осврти 5

Терапевт Cardiolогист Ревматолог Доктор од највисока категорија

Макаренко Андреј Анатолевич Искуство 33 години, кандидат за медицински науки 9.5
осврти 8

Аритмолог Cardiolогист Доктор за функционална дијагностика Доктор од највисока категорија

Васјутина Екатерина Ивановна Искуство 21 година кандидат за медицински науки 8.7
осврти 16

Cardiolогист Аритмолог Функционален дијагностички доктор

Тартаковски Лев Борисович Искуство 16 години Кандидат за медицински науки 9.3

Доктор за функционална дијагностика Cardiolогист Доктор од највисока категорија

Волгушева Ана Едуардовна Искуство 27 години Кандидат за медицински науки 8.6
осврти 1

Cardiolогист Доктор од прва категорија

Праскурничаја Наталија Александровна Искуство 20 години 9.2
осврти 1

Cardiolогист Доктор од втора категорија

Sinyagina Наталија Владимировна Искуство 15 години 8.4
осврти 1

Купреишвили Лали Велодиева Искуство 11 години

Функционалните екстрасистоли вклучуваат нарушувања на ритамот од неврогено (психогено) потекло поврзани со храна, хемиски фактори, внес на алкохол, пушење, употреба на дрога, итн. Функционална екстрасистола е забележана кај пациенти со автономна дистонија, невроза, остеохондроза на цервикален 'рбет, итн. Пример на функционална екстрасистола е аритмија кај здрави, добро обучени спортисти. Кај жените, екстрасистолата може да се развие за време на менструацијата. Екстрасистоли од функционална природа можат да бидат активирани од стрес, употреба на силен чај и кафе.

Функционалната екстрасистола, која се развива кај практично здрави луѓе без очигледна причина, се смета за идиопатска. Органска екстрасистола се јавува при оштетување на миокардот: коронарна срцева болест, кардиосклероза, миокарден инфаркт, перикардитис, миокардитис, кардиомиопатија, хронична циркулаторна слабост, белодробно срцево срце, срцеви мани, оштетување на миокардот со саркоидоза, амилоидоза, хемохроматоза, срцева. Кај некои спортисти, причина за екстрасистола може да биде миокардна дистрофија, предизвикана од физички стрес (т.н. „срце на спортист“).

Токсични екстрасистоли се развиваат со треска, тиреотоксикоза, проаритмички несакан ефект на одредени лекови (аминофилин, кофеин, новодрин, ефедрин, трициклични антидепресиви, глукокортикоиди, неостигмин, симпатолитици, диуретици, лекови за дигиталис итн.).

Развојот на екстрасистола се должи на кршење на односот на јони на натриум, калиум, магнезиум и калциум во миокардните клетки, што негативно влијае на спроводливиот систем на срцето. Физичката активност може да предизвика екстрасистола поврзана со метаболички и срцеви нарушувања и да ги потисне екстрасистолите предизвикани од автономна дисрегулација.

Причините за вентрикуларна екстрасистола можат да бидат поделени во две големи групи: срцеви и екстракардијални.

Срцеви причини - како што имплицира името, ова се причини поврзани со срцеви заболувања. Тоа може да биде:

 • срцева исхемија;
 • миокарден инфаркт;
 • кардиомиопатија;
 • кардиосклероза;
 • стекнати срцеви мани и некои други патологии.

Екстракардијални (екстракардијални) фактори можат да предизвикаат екстрасистола во здрав кардиоваскуларен систем:

 • нарушувања во рамнотежата на електролитите во телото - намалување на количината на калиум, магнезиум, зголемување на содржината на калциум;
 • предозирање на некои лекови - срцеви гликозиди (дигоксин), аминофилин, некои антидепресиви и други групи на лекови;
 • земање наркотични дроги - кокаин, амфетамини;
 • прекумерна потрошувачка на кафе и кофеин пијалоци;
 • потрошувачка на алкохол;
 • некои заразни болести;
 • зголемена емоционална возбуда, стрес.

Нормално, срцето работи уредно. Ритамот на срцето го поставува синусниот јазол, кој генерира електрични импулси. Под нивно влијание, преткоморите прво се собираат, а потоа коморите. Понекогаш ритамот на срцето е скршен и се јавува предвремено возбудување и контракција на срцето или неговите оддели, наречени екстрасистола.

Суправентрикуларната (суправентрикуларна) екстрасистола (NZHE) е извонредна предвремена контракција на срцето од импулси кои потекнуваат од горната или долната преткомора или од атриовентрикуларната врска (AV врска), која се наоѓа помеѓу преткоморите и коморите на срцето [1].

vneocherednye импулси при nadzheludochkovoy ekstrasistolii s - Знаци на вентрикуларна екстрасистола на ЕКГ

Причините за екстрасистола можат да бидат срцеви и екстракардијални. Срцевите се поврзани со болести на кардиоваскуларниот систем (органска екстрасистола). Екстракардијалните причини се поврзани со болести на други органи и системи, како и со дејство на одредени фактори (функционална екстрасистола). Во некои случаи, суправентрикуларната екстрасистола не е поврзана со проблеми на срцето или други органи и дејство на провоцирачки фактори. Во овој случај, се дијагностицира идиопатска екстрасистола.

Органска екстрасистола се јавува при срцеви заболувања: коронарна срцева болест (КСБ), артериска хипертензија и со задебелување на wallидот на левата комора, кардиомиопатии, срцеви мани, срцева слабост и пролапс на митралната валвула (доделување) и други болести на кардиоваскуларниот систем.

prolaps mitralnogo klapana s - Знаци на вентрикуларна екстрасистола на ЕКГ

Причини за функционална екстрасистола:

 • нерамнотежа на електролити: намалување или зголемување на концентрацијата на калиум, калциум и натриум во крвта, намалување на магнезиум;
 • разни видови на интоксикација, вклучувајќи заразни болести;
 • болести придружени со кислородно гладување на ткивата: анемија, бронхопулмонарни заболувања;
 • преуредување и болести на ендокриниот систем: намалување или зголемување на хормоналната активност на надбубрежните жлезди и тироидната жлезда, дијабетес мелитус, формирање / нерамнотежа / истребување на функцијата на јајниците (почеток на менструација, менопауза), бременост;
 • нерамнотежа на автономниот нервен систем: вегетативно-васкуларна дистонија, автономни ефекти кај болести на гастроинтестиналниот тракт.
 • пушење, стрес, употреба на голема количина кофеин или алкохолни пијалоци, што доведува до зголемување на активноста на симпатичко-надбубрежниот систем и акумулација на катехоламини (адреналин, норадреналин и др.), што нагло ја зголемува ексцитабилноста на миокардот. Во овој случај, постои јасна врска со предизвикувачкиот фактор, но нема органски промени во срцевиот мускул.

Многу е важно да се идентификува етиолошкиот фактор што предизвика суправентрикуларна екстрасистола: препорачаниот третман ќе зависи од ова.

Група причиниПредизвикувачки фактори
Кардиоваскуларни заболувања⠀ • ⠀ Хронична исхемична срцева болест (КСБ) и миокарден инфаркт
⠀ • ⠀ Кардиомиопатии
⠀ • ⠀ Артериска хипертензија што доведува до хипертрофија на левата комора
⠀ • ⠀ Миокардитис (воспаление на срцевиот мускул)
⠀ • ⠀ Срцева слабост
⠀ • ⠀ Вродени и стекнати срцеви мани
La • pro Пролапс на митралната валвула
Ефектот на лековите⠀ • ⠀ Предозирање или неконтролиран лек (Дигоксин, антиаритмици, диуретици, бета-адреностимуланси, антидепресиви, Еуфилина, Беродуала, Салбутамол)
Повреда на рамнотежата на електролитите⠀ • ⠀ Намалување или зголемување на концентрацијата на калиум, калциум и натриум во крвта, намалување на магнезиум
Интоксикација⠀ • ⠀ Алкохол, хемикалии, индустриски опасности, пушење
⠀ • Заразни болести
Нерамнотежа на автономниот нервен систем⠀ • ⠀ Вегетативно-васкуларна дистонија, автономни ефекти кај болести на гастроинтестиналниот тракт
Болести придружени со кислородно гладување на ткивата⠀ • ⠀ Анемија, патологија на бронхопулмоналниот систем
Болести и услови на преструктуирање на ендокриниот систем⠀ • ⠀ Намалена или зголемена хормонална активност на надбубрежната жлезда и тироидната жлезда
⠀ • Дијабетес
⠀ • ⠀ Формирање / нерамнотежа / истребување на функцијата на јајниците (почеток на менструација, менопауза)
⠀ • ⠀ Бременост
Карактеристики на животниот стил⠀ • ⠀ Нервоза, чувства, негативни емоции
⠀ • ⠀ Чести стресни ситуации
⠀ • ⠀ Прекумерна физичка активност, мала физичка активност
Причината не е идентификувана⠀ • ⠀ Не постои поврзаност на аритмија со болести или други фактори

Ако откриете слични симптоми, консултирајте се со вашиот лекар. Немојте само-лекувајте - тоа е опасно за вашето здравје!

симптомите

Тешкотијата при дијагностицирање на екстрасистола е недостаток на карактеристична изразена клиничка слика. Симптомите зависат од состојбата на васкуларниот и кардиоваскуларниот систем, возраста на пациентот, реактивноста на телото и формата на болеста. Кај 70% од пациентите, аритмијата се открива на рутински преглед.

Честите срцеви контракции од група или рана природа предизвикуваат намалување на срцевиот минутен волумен и забавување на церебралната, коронарната и бубрежната циркулација. Кај пациенти со церебрална артериосклероза, се јавува следново:

Со коронарна срцева болест, екстрасистолите предизвикуваат напади на ангина.

Времетраењето и ефективноста на терапијата, како и нормалното функционирање на пациентот по извршениот третман, во голема мера зависат од дисфункција на коморите и степенот на патологија на срцевиот мускул. Најопасни се екстрасистоли предизвикани од миокардитис, кардиомиопатија, акутен миокарден инфаркт. Наспроти позадината на изразените морфолошки абнормалности на миокардот, срцевите комплекси преминуваат во фибрилација на коморите или преткоморите.

Текот на суправентрикуларните екстрасистоли, комплициран од други болести, доведува до појава на атријална фибрилација. Развојот на вентрикуларните екстрасистоли е опасен со постојана тахикардија и ненадеен срцев удар.

Кај здрави пациенти без вродени или развиени болести на кардиоваскуларниот систем, екстрасистолата не влијае значително на состојбата на здравјето, активноста и начинот на живот.

Ако се откриете дека имате слични симптоми, веднаш консултирајте се со лекар. Полесно е да се спречи болеста отколку да се справиме со последиците.

Не е тешко да се посомневаме во суправентрикуларна екстрасистола кај пациент ако се почувствува. Најчесто, пациентите се жалат на чувство на прекин во работата на срцето: предвремени контракции, паузи, бледнее. Ако се појави аритмија ноќе, пациентот може да се разбуди и да почувствува вознемиреност. Поретко, пациентите се вознемирени од напади на чести неправилни отчукувања на срцето, во овој случај, потребен е исклучок на пароксизмална (пароксизмална) атријална фибрилација.

Понекогаш може да се забележи curубопитна шема: најнепријатни се „безопасните“ функционални екстрасистоли кои не се поврзани со оштетување на срцето. А, едно лице можеби дури и не чувствува посериозни нарушувања на ритамот. Ова веројатно се должи на прагот на чувствителност на аритмии кај пациенти и степенот на оштетување на срцевиот мускул.

Периодите на суправентрикуларна екстрасистола обично не се придружени со сериозни хемодинамички нарушувања (снабдување со крв). Меѓутоа, кај пациенти со органско оштетување на срцето, може да се појави болка во градите од различни видови, можна е појава или засилување на отежнато дишење, слабост, вртоглавица, а исто така се намалува и толеранцијата на физичка активност.

Суправентрикуларната екстрасистола за време на вегетативно-васкуларна дистонија е придружена со силен замор, слабост, зголемено потење, периодична главоболка, вртоглавица, раздразливост.

Појавата на прекини во работата на срцето со екстрасистола може да биде поврзана со дејство на провоцирачки фактори (пушење, алкохол, прекумерна физичка активност и сл.), Егзацербација на болеста што предизвика екстрасистола. Сепак, симптомите на аритмии, исто така, може да се појават без оглед на какви било провоцирачки фактори [6].

Субјективните сензации со екстрасистола не се секогаш изразени. Толеранцијата на екстрасистоли е потешка кај луѓето кои страдаат од вегетативно-васкуларна дистонија; напротив, пациентите со органско срцево оштетување можат многу полесно да толерираат естрасистола. Почесто, пациентите чувствуваат екстрасистола како мозочен удар, туркање на срцето во градите одвнатре, поради енергетска контракција на коморите по компензаторна пауза.

Исто така, има „салта или превртување“ на срцето, прекини и бледнее во неговата работа. Функционалната екстрасистола е придружена со топли бранови, непријатност, слабост, вознемиреност, потење, недостаток на воздух.

Честите екстрасистоли, кои се рани и групни, предизвикуваат намалување на срцевиот минутен волумен и, следствено, намалување на коронарната, церебралната и бубрежната циркулација на крвта за 8-25%. Кај пациенти со знаци на церебрална артериосклероза, се забележува вртоглавица, може да се развијат минливи форми на цереброваскуларни несреќи (несвестица, афазија, пареза); кај пациенти со коронарна срцева болест - напади на ангина.

Субјективните поплаки кај пациенти со вентрикуларна екстрасистола често се отсутни, и се открива само за време на ЕКГ - планиран превентивен или од друга причина. Во некои случаи, вентрикуларната екстрасистола се манифестира како непријатност во срцето.

Вентрикуларна екстрасистола што се јавува во отсуство на какво било срцево заболување може да биде тешко да се толерира од пациентот. Се развива во позадина на брадикардија и може да биде придружено со срце кое тоне (чувство на срцев удар), проследено со серија срцеви контракции и одделни силни удари во градите.

Кај пациенти со органски срцеви заболувања, екстрасистолите, напротив, се јавуваат при физички напор и минуваат при зафаќање на хоризонтална положба. Во овој случај, вентрикуларните екстрасистоли се појавуваат на позадината на тахикардија. Тие се придружени со слабост, чувство на недостаток на воздух, несвестица, ангинална болка. Забележано е карактеристичното пулсирање на вените на вратот (венски бранови на Кориган).

Вентрикуларна екстрасистола во позадина на вегетоваскуларна дистонија предизвикува поплаки за раздразливост, зголемен замор, повторувачки главоболки, вртоглавица, вознемиреност, чувство на страв, напади на паника.

Вентрикуларна екстрасистола често се јавува кај жени за време на бременоста заедно со тахикардија и болка во левата страна на градите. Во овој случај, патологијата, по правило, е бенигна по природа и добро се позанимава со терапија по породувањето.

Вентрикуларна екстрасистола може да се појави и асимптоматски и да има сериозни симптоми. Најчестите поплаки на пациентот:

 • Дефекти на срцето - пациентите забележуваат зголемен ритам на срцето или, обратно, се чини дека срцето се замрзнува. Често овие два симптома се комбинираат: прво, срцето се чини дека замрзнува, а веднаш после тоа интензивно се стега;
 • Палпитации на срцето;
 • Честа вртоглавица;
 • Слабост;
 • Симптомите на вентрикуларна екстрасистола вклучуваат непријатни сензации во срцето, понекогаш болни;
 • Бран на цервикални вени - ова се случува кога преткоморите се намалуваат, но атриовентрикуларните вентили се затворени, бидејќи коморите на срцето предвреме се контрахираат;
 • Ако екстрасистолите се случуваат често, замор, чувство на недостаток на воздух, отежнато дишење и понекогаш губење на свеста се приклучуваат на симптомите.

Дијагноза на екстрасистола

Дијагнозата на вентрикуларна екстрасистола се заснова на поплаки на пациентот, како и лабораториски и инструментални прегледи.

За време на собирањето анамнеза, се разјаснуваат поплаките за благосостојба, времето и фреквенцијата на нивното појавување, како и се собираат информации за лошите навики на пациентот, минатите болести, наследноста, начинот на живот.

Лабораториска дијагностика - пропишани се лабораториски тестови и испитувања за да се утврди причината за екстрасистола. Телото се проверува за хормонална нерамнотежа, промени во рамнотежата на електролитите, присуство на токсини, инфекции, исхемични нарушувања во миокардот на срцето.

Инструменталната дијагностика е насочена кон идентификување и проценка на степенот на оштетување на левата комора како резултат на екстрасистоли. ЕКГ е важен во дијагнозата на вентрикуларна екстрасистола. Неговото правилно декодирање овозможува не само да се детектираат екстрасистоли, туку и да се утврди од каде потекнуваат импулсите. Во случај на екстрасистола на левата комора, предвремената контракција на срцето, слична на блокада на десниот пакет на Неговиот пакет, се снима на ЕКГ на ЕКГ, со десна комора - лева нога.

Корисно за дијагностицирање е стрес-тест. ЕКГ се отстранува на пациентот, потоа се дава мала физичка активност, а потоа повторно се отстранува ЕКГ. Идиопатска вентрикуларна екстрасистола по минување на вежбање. Ако се појави поради срцеви заболувања, тогаш товарот само го зајакнува.

На ЕКГ, исто така можете да го идентификувате времето на појава на екстрасистоли. Во раните или доцните екстрасистоли, обично следи целосна компензаторна пауза. Со интерполирана, односно таканаречена интеркалирана вентрикуларна екстрасистола, нема таква пауза. Се нарекува вметнување затоа што се вметнува помеѓу две нормални контракции на деловите на срцето.

Сепак, со единечни екстрасистоли кои се јавуваат поретко, ЕКГ не може да го даде посакуваниот резултат. Потоа следењето на Холтер доаѓа на помош. Електрокардиографските отчитувања се снимаат во текот на денот, тие веќе можат да се користат за да се суди за инциденцата на екстрасистоли, како и за степенот на електрична нестабилност на срцето.

Покрај тоа, се користат следниве методи на инструментална дијагностика:

 • Ехокардиографија - ви овозможува да дознаете структурни промени во срцето;
 • Електрофизиолошки преглед - во срцевата празнина се вметнува посебен катетер, кој ја стимулира контракцијата на срцевиот мускул со помош на електрични импулси. Во исто време, се снима кардиограм на срцето. Овој метод се користи кога ЕКГ не даде недвосмислени резултати, а исто така и за да се оцени функционирањето на системот за срцева спроводливост.
 • Срцева магнетна резонанца ретко се изведува, главно кога податоците добиени со ехокардиографија не беа многу информативни.

Дијагнозата на суправентрикуларна екстрасистола може да се постави врз основа на поплаки на пациентот, според објективен преглед, аускултација (слушање) на срцето, според резултатите од електрографски преглед (ЕКГ), дневно следење на ЕКГ според Холтер.

По проценката на поплаките за време на објективниот преглед за време на аускултација или палпација на пулсот, екстрасистолите се дефинираат како предвремени контракции во однос на позадината на нормалниот синусен ритам. Паузата по суправентрикуларна екстрасистола не е многу долга (врз основа на тоа, може да се посомнева во неговото суправентрикуларно потекло). Со бигеминија и тригеминија, како и честа екстрасистола, може да се утврди недостаток на пулс. Сепак, дијагнозата на NJE може да се потврди само со помош на инструментални студии.

Прво на сите, на пациентот му се дава ЕКГ, што може да поправи извонреден комплекс. Честопати на ЕКГ суправентрикуларните екстрасистоли се откриваат случајно (во отсуство на поплаки).

Карактеристични знаци на суправентрикуларни екстрасистоли:

 • QRS вентрикуларен комплекс, кој се појавува не од синусниот јазол со одредена фреквенција, туку предвреме;
 • деформиран (различен од синус) атријален P бран што претходи на QRS комплексот укажува на суправентрикуларното потекло на екстрасистолата;
 • нецелосна компензаторна пауза (т.е. издолжување на интервалот од еден P бран до друг) по суправентрикуларната екстрасистола (збирот на интервалите пред и по екстрасистолата е помал од два нормални PP интервали, ова е разликата од целосната компензаторна пауза што е се јавува по вентрикуларна екстрасистола);
 • тесен QRS комплекс (помалку од 0,12 сек.) без забележлив P бран со атриовентрикуларна екстрасистола [2].

nadzheludochkovye ekstrasistoly na ekg s - Знаци на вентрикуларна екстрасистола на ЕКГ

Важна улога игра проценката на интервалот на адхезија (од P бранот што му претходи на нормалниот комплекс до P бранот на екстрасистолата). Неговата постојаност укажува на монотопија на суправентрикуларни екстрасистоли (т.е. тие доаѓаат од еден фокус) [7].

Бидејќи ЕКГ се изведува за краток временски период, а вонредната возбуда не се јавува секогаш во моментот на нејзиното отстранување, овој тип на студии не дозволува да се идентификува проблемот во 100% од случаите. За точна дијагноза, мора да се користи мониторинг на ЕКГ дневно или подолго (на два дена, на пример), што се нарекува мониторинг на Холтер (со името на авторот кој ја предложи оваа техника). За да се процени фреквенцијата на суправентрикуларни екстрасистоли, студијата треба да се спроведе во отсуство на антиаритмиска терапија. Прифатлива количина на екстрасистоли не е поголема од 30 на час.

ekg monitorirovanie po holteru s - Знаци на вентрикуларна екстрасистола на ЕКГ

По снимањето, податоците за следење на ЕКГ се дешифрираат од специјалист и станува можно:

 • наведете го бројот на суправентрикуларни екстрасистоли, нивната форма, утврдете присуство на парови, групи, како и текови на пароксизмална суправентрикуларна тахикардија;
 • утврди во која точка се појавуваат, дали појавата на екстрасистоли зависи од физичката активност или други фактори (пациентот ги наведува овие податоци во дневникот, што ги чува за време на следењето);
 • да се поправи зависноста од појава на суправентрикуларна екстрасистола од состојбата на спиење или будност;
 • следете ја ефективноста на терапијата со лекови;
 • идентификува други можни нарушувања на ритамот и спроводливоста.

Треба да се напомене дека од фундаментално значење е да се процени фреквенцијата на NJE, бидејќи тактиките на лекување ќе зависат од ова.

Суправентрикуларната екстрасистола може прво да се открие за време на тест за физички вежби (тест за велосипед ергометрија или тест за неблагодарна работа).

тредмил тест s - Знаци на вентрикуларна екстрасистола на ЕКГ

Индикација за електрофизиолошка студија (ЕФИ) може да биде потребата за попрецизно утврдување на појава на екстрасистоли (со чести монотопични суправентрикуларни екстрасистоли) во случај на последователен хируршки третман. Со EFI, преку електрична стимулација на миокардот, товарот на срцето се зголемува. Таквата стимулација се изведува со помош на електроди кои снабдуваат електрични струи со физиолошка моќ на срцевиот мускул со голема фреквенција. Како резултат на тоа, миокардот почнува побрзо да се контрахира, постои провоциран ритам на срцето (тахикардија). Со висок ритам на срцето, може да се појават разни видови на аритмии, вклучувајќи и суправентрикуларна екстрасистола.

Главниот објективен метод за дијагностицирање на екстрасистола е студија за ЕКГ, сепак, можно е да се сомнева во присуство на овој вид аритмија за време на физички преглед и анализа на поплаките на пациентот. Кога разговарате со пациентот, се разјаснуваат околностите за појава на аритмија (емоционален или физички стрес, во мирна состојба, за време на спиењето итн.), Фреквенцијата на епизоди на екстрасистола, ефектот на земање лекови. Особено внимание се посветува на анамнезата на минатите болести кои можат да доведат до органско оштетување на срцето или нивни можни недијагностицирани манифестации.

За време на прегледот, потребно е да се утврди етиологијата на екстрасистолата, бидејќи екстрасистолите со органско оштетување на срцето бараат поинаква терапевтска тактика од функционална или токсична. При палпација на пулсот на радијалната артерија, екстрасистолата се дефинира како пулсен бран што се случува предвреме, проследен со пауза или како епизода на губење на пулсот, што укажува на недоволно дијастолно полнење на коморите.

За време на аускултацијата на срцето за време на екстрасистола над врвот на срцето, се слушаат предвремени тонови I и II, додека тонот I е зајакнат поради малото полнење на коморите и II - како резултат на мало празнење крв во пулмоналната артерија и аортата - ослабена. Дијагнозата на екстрасистола се потврдува по ЕКГ во стандардни води и дневно следење на ЕКГ. Често користејќи ги овие методи, екстрасистолата се дијагностицира во отсуство на поплаки од пациентот.

Електрокардиографски манифестации на екстрасистола се:

 • предвремено започнување на комплексот на бран P или QRST; што укажува на скратување на интервалот на пред-екстрасистолна адхезија: со атријални екстрасистоли, растојанието помеѓу P бранот на главниот ритам и P бранот на екстрасистолата; со вентрикуларни и атриовентрикуларни екстрасистоли - помеѓу QRS комплексот на главниот ритам и QRS комплексот на екстрасистоли;
 • значителна деформација, експанзија и висока амплитуда на екстрасистолниот QRS комплекс со вентрикуларна екстрасистола;
 • недостаток на заб од P пред вентрикуларна екстрасистола;
 • следејќи целосна компензаторна пауза по вентрикуларни екстрасистоли.

Мониторингот на Холтер ЕКГ е долгорочен (24-48 часа) ЕКГ снимање со користење на преносен уред монтиран на телото на пациентот. Регистрацијата на индикаторите за ЕКГ е придружена со дневник за активност на пациентот, каде што ги забележува сите свои чувства и постапки. Мониторингот на Холтер ЕКГ се изведува кај сите пациенти со кардиопатологија, без оглед на присуството на поплаки кои укажуваат на екстрасистола и неговото откривање со стандарден ЕКГ.

За да ја идентификувате екстрасистолата што не е фиксирана на ЕКГ во состојба на мирување и за време на мониторингот на Холтер, дозволете тест за неблагодарна работа и ергометрија на велосипед - тестови што одредуваат нарушувања на ритамот, кои се појавуваат само под оптоварување. Дијагноза на истовремена кардиопатологија од органска природа се спроведува со употреба на ултразвук на срцето, стрес Ехо-КГ, срцева МНР.

Прелиминарната дијагноза на „екстрасистола“ ја поставува специјалист врз основа на првичен преглед и медицинска историја: генетски предиспозиции, веќе дијагностицирани патологии и поплаки на пациентот.

Третман со екстрасистола

NJE може да биде бенигна. Во овој случај, ризикот од ненадејна смрт е многу мал, понекогаш пациентот дури и не чувствува нарушување на ритамот. Таквата екстрасистола не секогаш бара третман.

Ако е можно, потребно е да се елиминира етиолошкиот фактор:

 • нормализира спиење;
 • ограничете или целосно престанете да земате провокативни лекови и пијалоци;
 • откажете се од пушење:
 • нормализирање на функцијата на тироидната жлезда со хипертироидизам;
 • прилагодете го нивото на калиум во крвта;
 • извадете го жолчното кесе во случај на заболување од жолчни камења;
 • избегнувајте хоризонтална положба после јадење со хернија на хранопроводниот отвор на дијафрагмата;
 • нормализирање на крвниот притисок;
 • зголемување на физичката активност во согласност со можностите на телото;
 • елиминирајте го прекумерниот физички напор (кревање тегови, кревање тежина).

На пациентот му се препорачува да воспостави дневен режим. Исхраната треба да биде дополнета со храна богата со калиум и магнезиум, тие поволно влијаат на кардиоваскуларниот систем.

Храна што содржи калиумПроизводи кои содржат магнезиум
⠀ • ⠀ суви кајсии;
⠀ • какао во прав;
⠀ • ⠀ пченични трици;
Is • ⠀ суво грозје;
Seeds • seeds семки од сончоглед;
⠀ • ⠀ ореви (кедар, бадеми, кикирики, ореви);
⠀ • ⠀ мешунки (грашок, леќа, грав);
Potatoes • potatoes јакна компири;
⠀ • ⠀ авокадо;
⠀ • ep цепи;
⠀ • ⠀ банани;
⠀ • ⠀ агруми;
⠀ • ⠀ Бриселско зелје и колебра;
⠀ • ⠀ млеко и млечни производи;
⠀ • ⠀ житни култури (овес, леќата, бисер јачмен, ориз);
⠀ • ⠀ овошје (праски, круши, лубеница, јаболка, сливи, кајсии, диња);
Ic • ⠀ цикорија;
⠀ • ⠀ зеленчук (моркови, спанаќ, зелен кромид, модар патлиџан, краставици);
⠀ • ⠀ пилешки јајца;
⠀ • ⠀ риба и месо;
⠀ • сок од јаболко.
⠀ • ⠀ масло (сусам, ленено семе, кикирики);
⠀ • ⠀ сирење (холандски, Пошехонски, коза, со мувла);
⠀ • ⠀ урда (без маснотии и малку маснотии, урда);
⠀ • ⠀ црно чоколадо;
⠀ • ⠀ скоро сите видови месо;
⠀ • ⠀ риба (халибут, есетра, седало, бакала, треска, саури);
Eggs • eggs јајца од патка;
⠀ • ⠀ житарки (херкули, наут, грашок, леќата, кафеав ориз, леќа);
⠀ • ⠀ овошје и бобинки (цреши, киви, ананас, фејоа, малини, круша, праска, persimmon);
⠀ • ⠀ многу варијанти на чај (на пример, „Иван-чај“) и сокови;
⠀ • ѓумбир;
⠀ • ⠀ сенф;
⠀ • ⠀ ванила.

Индикации за антиаритмична терапија се:

1. Лоша толеранција на суправентрикуларна екстрасистола. Во овој случај, потребно е да се утврди во кои ситуации и во кое време од денот најчесто се јавува нарушување на срцевиот ритам, по што лекот е темпиран за да се совпадне со ова време.

2. Појава на NJE (не мора да е честа) кај пациенти со срцеви мани (пред се со митрална стеноза) и други органски срцеви заболувања. Кај такви пациенти, метежот и зголемувањето на преткоморите напредуваат. Суправентрикуларната екстрасистола во овој случај служи како предвесник на почетокот на атријалната фибрилација.

3. Суправентрикуларна екстрасистола, која настана како резултат на пролонгиран етиолошки фактор кај пациенти без претходно органско срцево заболување и зголемување на преткоморите (со тиреотоксикоза, воспалителен процес во срцевиот мускул, итн.). Доколку не се спроведе антиаритмичен третман (заедно со етотропски), ризикот од консолидација на NJE се зголемува. Честата суправентрикуларна екстрасистола во такви ситуации е потенцијално малигна во однос на развојот на атријална фибрилација.

4. Чести (700-1000 екстрасистоли на ден или повеќе) NZhE исто така бара назначување на антиаритмиска терапија, дури и ако се смета за идиопатска, бидејќи постои ризик од компликации. Пристапот во овие случаи треба да се диференцира. Одбивање на антиаритмична терапија е можно, ако има основа за тоа:

 • недостаток на субјективни симптоми и поплаки;
 • граничен број на екстрасистоли;
 • нетолеранција на антиаритмични лекови;
 • знаци на синдром на болен синус или абнормалности во АБ-спроводливоста.

Антиаритмични лекови што се користат во NZhE:

 • Бета-блокатори (Метопролол, Бисопролол), антагонисти на калциум (Верапамил). Патогенетски е оправдано да се препишуваат лекови во оваа група на пациенти со хипертироидизам, склоност кон тахикардија, кога NZhE се јавува во позадина на стрес и е предизвикана од синусна тахикардија. Бета-блокаторите се индицирани за коронарна срцева болест, артериска хипертензија, симпато-надбубрежни кризи. "Верапамил" е пропишан за истовремена бронхијална астма, варијанта на ангина, нетолеранција кон нитрати, пациенти со коронарна артериска болест.
 • „Белоид“, „Теопек“ се индицирани за пациенти со вагусниот посредник NJE, кој се развива ноќе во услови на намалување на срцевиот ритам. Овие лекови го забрзуваат ритамот, тие се препишуваат за ноќ.
 • Соталол (Соталекс, Сотагексал). Неопходно е да се избере доза во зависност од крвниот притисок и отчукувањата на срцето, времетраењето на интервалите на PQ и QT. Индициран е со комбинација на NJE и вентрикуларна екстрасистола.
 • Антиаритмици на IA и IC класи („Дисопирамид“, „Алапинин“, „Пропанорм“, „Етацизин“). Употребата не е индицирана кај пациенти со коронарна артериска болест кои неодамна претрпеле миокарден инфаркт поради аритмогено дејство на коморите.
 • Амиодарон („Кордарон“). Амиодарон е најефективниот антиаритмички лек што е достапен. Може да се препише на пациенти со органско срцево оштетување.
 • Со недоволна ефикасност на монотерапија (т.е. употреба на единечен антиаритмичен), може да се користат комбинации на лекови.

Со добар ефект на пропишаната терапија, антиаритмиците не треба брзо да се откажат. Третманот се спроведува неколку недели (месеци). Ако постои ризик од развој на атријална фибрилација или ако има некои епизоди во историјата, терапијата со NZhE се спроведува доживотно. Во случај на континуирана антиаритмиска терапија, се избираат минималните ефективни дози. Пациентите со курс на NZhE сличен на бран треба да се стремат да го откажат антиаритмисот за време на периоди на подобрување (со исклучок на случаи на сериозно органско оштетување на миокардот). Укинувањето на антиаритмиците се изведува постепено со намалување на дозите и бројот на дози на ден. По откажувањето, на пациентот му се препорачува да има лек со себе (стратегија „пилула во џеб“) со цел брзо да го земе кога ќе продолжи аритмијата [11].

Ако нема ефект на антиаритмична терапија, со чести NJE (до 10 на ден), се разгледува хируршки третман - радиофреквентна аблација на аритмогени фокуси (уништување на фокуси со употреба на електрична струја) [000].

radiochastotnaya ablyaciya aritmogennyh ochagov s - Знаци на вентрикуларна екстрасистола на ЕКГ

При утврдување на медицинска тактика, формата и локализацијата на екстрасистолата се земаат предвид. Единечни екстрасистоли кои не се предизвикани од срцева патологија, не бараат третман. Ако развојот на екстрасистола се должи на болести на дигестивниот, ендокриниот систем, срцевиот мускул, третманот започнува со основната болест.

Со екстрасистола од неврогено потекло, се препорачува консултација со невролог. Пропишани се препарати за смирување (мајчина душица, мелиса, тинктура од божур) или препарати за смирување (орехотел, дијазепам). Екстрасистолата предизвикана од лекови бара нивно укинување. Индикации за назначување на третман со лекови се дневната количина на екстрасистоли gt; 200, присуство на субјективни поплаки и срцева патологија кај пациенти.

Изборот на лекот се одредува според видот на екстрасистола и отчукувањата на срцето. Назначувањето и изборот на дозата на антиаритмичкото средство се изведува индивидуално под контрола на Холтер ЕКГ-мониторинг. Екстрасистолата добро реагира на третман со прокаинамид, лидокаин, кинидин, амиодорон, етилметилхидроксипиридин сукцинат, соталол, дилтиазем и други лекови.

Со намалување или исчезнување на екстрасистолите снимени во рок од 2 месеци, можно е постепено намалување на дозата на лекот и негово целосно откажување. Во други случаи, третманот на екстрасистола продолжува подолго време (неколку месеци), а со малигна вентрикуларна форма се земаат антиаритмици за цел живот. Третман на екстрасистола со радиофреквентна аблација (RFA) е индициран за вентрикуларна форма со фреквенција на екстрасистоли до 20-30 илјади на ден, како и во случаи на неефикасна антиаритмиска терапија, слаба толеранција или лоша прогноза.

Ненадејните контракции на левата или десната комора на срцето се поврзани со појава на фокуси на возбуда во влакната од Пуркиње или во дисталните области по разгранување на нозете на неговиот пакет. Овој феномен може да се забележи кај тешки болести на срцевиот мускул предизвикани од интоксикација, прекумерна возбуда и вродени карактеристики на системот за срцева спроводливост.

Единечни вентрикуларни екстрасистоли се забележуваат нормално кај целосно здрави луѓе. Тие обично не се манифестираат клинички и не бараат посебен третман. Со возраста, нивниот број се зголемува.

ВидовиПредизвикаКако да се сомневате
Органски
 • Кардиомиопатија
 • Пороци
 • CHD
 • Постинфарктна кардиосклероза
 • Хипертензија
 • Перикардитис
 • Миокардитис
 • Срцева слабост
Симптомите на главната патологија се на прво место, екстрасистолата делува како компликација.
Екстракардијално
 • Земање лекови (диуретици,
 • симпатомиметици, срцеви гликозиди)
 • Холелитијаза
 • Нарушувања на ендокрините органи
 • Намалени нивоа на магнезиум, калиум, вишок калциум
 • Цервикална остеохондроза
 • VOD
Анамнеза, испитување на внатрешните органи, проучување на јонскиот состав на крвта, ултразвук и дијагностика на х-зраци.
функционална
 • Вежбајте стрес
 • Стрес
 • Преголема работа
 • Rượu
 • Пушењето
 • Кафе
 • Бременост
 • Амфетамини
Јасна врска помеѓу развојот на аритмија по изложување на предизвикувачки фактор, отсуство на органски промени.
ИдиопатскаНема врска со болеста и други фактори.Само со помош на ЕКГ и мониторинг на Холтер.

За било која болест, единствениот преглед што јасно покажува присуство на дополнителни контракции на коморите е електрокардиографија. Ако не е можно да се регистрира отстапување за време на ЕКГ, тогаш се користи специјален уред што ја бележи активноста на срцето за дадено време.

Најчесто, единечните екстрасистоли се појавуваат без клинички симптоми. Според статистичките податоци, нарушувањата во овој случај се развиваат кај 30% од пациентите, а приближно 7% веруваат дека овој феномен значително ја влошува нивната благосостојба. Compалбите на пациентот во времето на појава на аритмија се како што следува:

 • тонење срца, треперења и прекини;
 • вртоглавица и општа слабост;
 • отежнато дишење, недостаток на воздух;
 • волеј и чести вентрикуларни екстрасистоли може да предизвикаат болка во однос на позадината на исхемичен напад, нарушена свест.

Компликации и опасност со екстрасистола

Суправентрикуларната екстрасистола може да предизвика развој на суправентрикуларна тахикардија, која се карактеризира со ненадејно започнување и запирање на патолошки зголемена срцева активност. За време на нападот, отчукувањата на срцето се зголемуваат на 220-250 отчукувања во минута [4]. Ако во овој момент е можно да се отстрани ЕКГ, тогаш можете да ја поправите пароксизмата (нападот) на суправентрикуларната тахикардија.

supraventrikulyarnaya tahikardiya s - Знаци на вентрикуларна екстрасистола на ЕКГ

Атријалната фибрилација (атријална фибрилација) може да биде една од последиците на оваа болест. Ова се хаотични и чести возбудувања и контракции на преткоморите, како и грчеви на некои групи атријални мускулни влакна. За време на напад, срцевиот ритам значително се зголемува, правилниот срцев ритам е нарушен. Ризикот од атријална фибрилација треба да послужи како критериум за малигнитет на суправентрикуларната екстрасистола (висок ризик од ненадејна смрт) [10]. Предвесник на атријална фибрилација е честа група суправентрикуларна екстрасистола со текови на пароксизмална (пароксизмална) суправентрикуларна тахикардија.

mercatelnaya aritmiya s - Знаци на вентрикуларна екстрасистола на ЕКГ

Опасноста од чести групни екстрасистоли е нивната дегенерација. Вентрикуларни вибрации се трансформираат во пароксизмална

и вентрикуларна фибрилација и атријална при дилатација во атријален флатер или

. Ненавремено дијагностицирани екстрасистоли доведуваат до хронична инсуфициенција на бубрежната, коронарната и церебралната циркулација.

43bcb600884585473e7323b0600f1891 - Знаци на вентрикуларна екстрасистола на ЕКГ

Алгоритам за ненадеен напад на аритмија:

 • Обезбедете пристап до свеж воздух, одврзете тесна облека.
 • Опуштете се, смирете се, заземете хоризонтална положба.
 • Во стресна ситуација, земете валеријана, мајки или корвалол. За пациенти со чести напади на вознемиреност и страв, невролог може да препише Персен, хидозепам.
 • Ако состојбата се влоши, мора да се повика итна помош.

Патолошката вентрикуларна екстрасистола, особено без правилен третман, ако не се следат сите медицински состаноци, може да доведе до сериозни компликации. Зошто е опасно:

 • може да доведе до промена во коморите на срцето;
 • ја влоши работата на срцето - станува неспособно правилно да пумпа крв низ телото, срцевиот минутен волумен се намалува;
 • честите екстрасистоли уште повеќе ја влошуваат тековната болест на кардиоваскуларниот систем;
 • може да се појави вентрикуларна фибрилација, што пак често доведува до смрт;
 • зголемен ризик од ненадеен срцев удар.

Групните екстрасистоли можат да се трансформираат во поопасни нарушувања на ритамот: атријална - во атријален флатер, вентрикуларна - во пароксизмална тахикардија. Кај пациенти со преоптоварување или дилатација на преткоморите, екстрасистолата може да премине во атријална фибрилација.

Честите екстрасистоли предизвикуваат хронична инсуфициенција на коронарна, церебрална, бубрежна циркулација. Најопасни се вентрикуларните екстрасистоли поради можниот развој на вентрикуларна фибрилација и ненадејна смрт.

Вентрикуларната екстрасистола може да биде комплицирана со промена на конфигурацијата на комората на срцето, формирање на згрутчување на крвта, развој на атријална фибрилација, атријален флатер, пароксизмална тахикардија, хронична бубрежна инсуфициенција, церебрална или коронарна циркулација, мозочен удар, миокарден инфаркт, ненадејна коронарна смрт.

Превенција на срцева слабост

Со цел да се спречи развојот на вентрикуларна екстрасистола, се препорачува:

 • навремено лекување на болести кои можат да доведат до нарушување на срцевиот ритам;
 • избегнување на ирационална употреба на лекови;
 • рационална и избалансирана исхрана;
 • отфрлање на лоши навики;
 • целосен ноќен сон;
 • избегнување на стресни ситуации;
 • рационален начин на работа и одмор;
 • доволна физичка активност;
 • нормализација на телесната тежина.

Во широка смисла, спречувањето на екстрасистолата вклучува спречување на патолошки состојби и болести кои се основни на нејзиниот развој: корорнарна срцева болест, кардиомиопатии, миокардитис, миокардна дистрофија, итн., Како и спречување на нивни егзацербации. Се препорачува да се исклучат лекови, храна, хемиски интоксикации кои предизвикуваат екстрасистола.

На пациентите со асимптоматска вентрикуларна екстрасистола и без знаци на срцева патологија им се препорачува диета збогатена со соли на магнезиум и калиум, откажување од пушење, пиење алкохол и силно кафе, умерена физичка активност.

Главните правила за превенција се:

 • Терапија на истовремени патологии на кардиоваскуларниот, циркулаторниот, ендокриниот и нервниот систем.
 • Немојте само-лекувајте и не земајте потентни средства за смирување, хормони, седативи.
 • Време е да се подложи на контролна дијагностика.

Релапсот е карактеристичен за болеста екстрасистола, затоа, по завршувањето на текот на терапијата, треба редовно да се спроведува контролна дијагноза на срцевиот ритам.

Овој напис е објавен само за едукативни цели и не претставува научен материјал или стручен медицински совет.

Последиците од вентрикуларните екстрасистоли можат да бидат крајно опасни, дури и фатални, затоа е важна нивната превенција. Вклучува:

 • Одржување на здрав начин на живот. Неопходно е да се набудува дневниот режим, да се посвети доволно време за спиење и одмор, за да се избегне прекумерен физички и емоционален стрес;
 • Балансирана исхрана. Не јадете многу пржено, солено, зачинето. Корисно е да вклучите храна што е богата со растителни влакна во вашата исхрана;
 • Одбивање на лоши навики. Алкохолот и пушењето влошуваат многу болести на кардиоваскуларниот систем;
 • Периодично испитување на телото. Неопходно е да се консултирате со лекар на време во случај на какви било поплаки, како и периодично да се подложувате на медицински преглед според возраста;
 • Третман на болести, усогласеност со сите рецепти на лекарот. Не е потребно да се третираат болести самостојно, народни лекови, како и произволно да се откаже или менува дозата на лекови пропишани од cardiolогист.

Суправентрикуларната екстрасистола се однесува на вообичаени нарушувања на срцевиот ритам. Ретки, осамени предвремени контракции на срцето кај здрави луѓе не доведуваат до опасни последици по здравјето и животот. Поопасна е честата екстрасистола со присуство на епизоди на пароксизмална суправентрикуларна тахикардија, што може да доведе до хемодинамички нарушувања и развој на атријална фибрилација.

Следниве мерки се препорачуваат за превенција од NZhE:

 1. Ако имате наследна предиспозиција за срцеви заболувања, треба да контактирате со а cardiolогист што е можно поскоро.
 2. Многу внимателно и само под надзор на лекар, користете лекови кои влијаат на срцевиот ритам и електролитниот состав на крвта (диуретици, гликози>Долната линија - Знаци на вентрикуларна екстрасистола на ЕКГ

Откако се занимававме со класификација на вентрикуларна екстрасистола, сфаќајќи што е тоа, наспроти позадината на какви болести се јавуваат, треба да се кажат неколку зборови за прогнозата.

Прогностичката проценка на екстрасистолата зависи од присуството на органско оштетување на срцето и степенот на дисфункција на коморите. Најсериозните проблеми се предизвикани од екстрасистоли кои се развиле во позадина на акутен миокарден инфаркт, кардиомиопатија и миокардитис. Со сериозни морфолошки промени во миокардот, екстрасистолите можат да одат во атријална фибрилација или вентрикуларна фибрилација. Во отсуство на структурно оштетување на срцето, екстрасистолата не влијае значително на прогнозата.

Малигниот тек на суправентрикуларните екстрасистоли може да доведе до развој на атријална фибрилација, вентрикуларни екстрасистоли - до постојана вентрикуларна тахикардија, вентрикуларна фибрилација и ненадејна смрт. Текот на функционалните екстрасистоли е обично бениген.

Прогнозата зависи од степенот на вентрикуларна дисфункција на срцето и нарушување на импулсот. Вентрикуларните екстрасистоли во отсуство на органски лезии на срцето, по правило, не претставуваат опасност за животот. Со навремено, правилно избрано лекување и спроведување на препораките на лекарот што присуствува, прогнозата е поволна.

Третман со екстрасистола

Кај пациенти со вегетоваскуларна дистонија, може да има непријатна манифестација на екстрасистоли. Ако е тешко да се толерира абнормална срцева слабост, потребно е да се намали интензивниот стрес, да се напуштат стимуланси, да се биде помалку нервозен и да се внесе храна богата со магнезиум во исхраната.

Со постојните срцеви мани, кардиомиопатија, коронарна артериска болест и други видови на аритмии, екстрасистолите го влошуваат текот на болестите, повлекуваат фибрилација на коморите или преткоморите на срцето и се опасни за животот на пациентот. Во такви случаи, потребна е комплексна шема на терапевтски ефект врз кардиоваскуларниот систем на телото.

Избледувањето на срцето може да биде знак на зголемена функција на тироидната жлезда (хипертироидизам). Прекумерното производство на тироидни хормони го труе циркулаторниот систем и целото тело, срцевиот мускул исто така реагира на стимулот.

Екстрасистолите над 200 единици / ден треба да бидат алармантни, системското вишок на нормата бара терапевтска корекција. Техниката за лекување на дефекти на срцевиот ритам зависи од состојбата на кардиоваскуларниот систем, етиологијата, сериозноста на симптомите и неповолните патологии.

 • Се контролира нормалното функционирање на дигестивниот тракт и ендокриниот систем.
 • Во исхраната се додаваат производи богати со магнезиум: зелена салата, ореви, persimmons, суви кајсии, суво грозје, сливи, житарици, банани, јаболка, морско ке sea, грав.
 • Товарот е прилагоден: предност се дава на одење со умерено темпо, пливање, возење велосипед.
 • За пациенти со спиење и нарушувања во работата како резултат на флуктуации на срцето, cardiolогист може да препише лекови за смирување или смирување.

Постојат неколку механизми за потекло на екстрасистолите:

 • Повторно влегување на бранот на возбуда (повторно влегување). Нормално, електричниот импулс поминува низ системот за спроводливост на срцето само еднаш, по што згаснува. По повторното влегување, импулсот може повторно да се прошири на миокардот, предизвикувајќи негова предвремена возбуда. Потоа, следува циркулација со повторено повторно возбудување на ткивото во отсуство на интервал на релаксација на срцето.
 • Зголемување на ексцитабилноста на миокардот што се јавува под синусниот јазол како резултат на различни фактори. Во исто време, се зголемува активноста на клеточните мембрани на одделни делови на преткоморите и АВ-врската.

Треба да се напомене дека ектопичниот (неточен) импулс од преткоморите се шири од горе надолу по должината на спроводливиот систем на срцето. Вонредниот импулс што произлегува од AV-врската се шири во две насоки: од горе надолу по должината на спроводливиот систем на коморите и од дното кон врвот (во спротивна насока) низ преткоморите.

vneocherednoy импулси voznikayushiy v av soedinenii s - Знаци на вентрикуларна екстрасистола на ЕКГ

Идентификувањето на етиопатогенетскиот механизам (т.е. механизмот за причина и развој) на појавата на суправентрикуларни екстрасистоли е многу важно, бидејќи тоа ги одредува терапевтските тактики.

Со темелно испрашување на пациентот, можно е не само да се идентификуваат знаци на разни срцеви заболувања, туку и да се утврди фреквенцијата и регуларноста на пушењето, пиењето чај, кафе, алкохол, психостимуланси и лекови, како и голем број лекови кои предизвикуваат суправентрикуларна екстрасистола. Механизмот на појава на екстрасистоли во овој случај е поврзан со стимулација на симпатичкиот нервен систем.

Кај сите пациенти со NZhE, потребно е да се провери функцијата на тироидната жлезда, бидејќи промената во неговата функционална состојба понекогаш предизвикува аритмија. На пример, зголемување на нивото на тироидните хормони може да предизвика палпитации, суправентрикуларни и вентрикуларни екстрасистоли и атријална фибрилација. Ако последователно треба да препишете антиаритмичен лек „Амиодарон“, дефинитивно мора да го проверите нивото на хормоните TSH, T3 и T4.

Во случај на акутен развој на суправентрикуларна екстрасистола, потребно е да се исклучи хипокалемија, односно намалување на нивото на калиум во крвта.

Поврзувањето на првата епизода и повторените засилувања на екстрасистолата, која тече во бранови, со инфекции укажуваат на миокардитис. Појавата или интензивирањето на екстрасистолата може да биде единствената или една од манифестациите на IHD. Во овој случај, карактеристично е зголемувањето на прекините во работата на срцето при физички напор, кога се манифестира несовпаѓање во снабдувањето со крв во срцето и зголемена потреба за проток на крв. Со други идентификувани органски срцеви заболувања (срцеви мани, кардиомиопатии, хипертензија, пролапс на митралната валвула), сериозноста на суправентрикуларната екстрасистола честопати се поврзува со големината на проширувањето на преткоморите.

rasshirennye predserdiya s - Знаци на вентрикуларна екстрасистола на ЕКГ

Често, можно е да се идентификува врската помеѓу NJE и активирање на симпатичкиот (при напор) или парасимпатикусот (за време на спиење, после јадење, со жолчни камења, аденом на простата) нервен систем [3]. Во првиот случај, за време на вежбање, амплитудата и отчукувањата на срцето се зголемуваат, што може да предизвика суправентрикуларна екстрасистола. Во втората, срцевиот ритам се забавува, што исто така може да предизвика нарушување на ритамот.

zheludochkovaya ehkstrasistoliya 1 - Знаци на вентрикуларна екстрасистола на ЕКГ

Феноменот на вентрикуларна екстрасистола (VES) е извонредна единечна контракција на миокардот што се јавува под влијание на предвремени електрични импулси кои доаѓаат од theидовите на коморите на десната или левата комора, како и нервните влакна на срцевиот спроводлив систем (Неговиот пакет, влакна од Пуркиние). Како по правило, екстрасистолите што се јавуваат за време на ZhES негативно влијаат само на вентрикуларниот ритам, без нарушување на функционирањето на горните делови на срцето.

Класификација

Стандардната класификација според Лаун е создадена врз основа на резултатите од дневниот мониторинг на ЕКГ според Холтер. Во неа се разликуваат 6 класи на вентрикуларна екстрасистола:

 1. 0 класа. На ЕКГ, честата вентрикуларна екстрасистола е отсутна, пациентот нема никакви промени во работата на срцето или морфолошки промени.
 2. 1 час. За време на еден час набудување, беа забележани помалку од 25-30 единечни мономорфни (монотопни, идентични) патолошки контракции на коморите.
 3. 2 одделение. За време на часот на студијата, биле снимени повеќе од 30 единечни мономорфни или 10-15 спарени екстрасистоли.
 4. 3 одделение. Во текот на првите 15 минути се бележат најмалку 10 спарени, полиморфни (политопични, хетеротични) екстрасистоли. Често оваа класа е комбинирана со атријална фибрилација.
 5. Одделение 4а. Мономорфните спарени вентрикуларни екстрасистоли беа снимени еден час;
 6. 4б класа. Во текот на студијата, се забележуваат полиморфни спарени вентрикуларни вонредни контракции.
 7. 5 одделение. Беа снимени полиморфни контракции на група или салво (3-5 последователни 20-30 минути).

Честата вентрикуларна екстрасистола од класа 1 не се манифестира симптоматски, не е придружена со сериозни патолошки промени во хемодинамиката, затоа се смета за варијанта на физиолошката (функционална) норма. Вонредното намалување на 2-5 одделение се комбинира со висок ризик од развој на атријална фибрилација, ненадеен срцев застој и смрт. Според клиничката класификација на вентрикуларни аритмии (според Мајербург), постојат:

 1. Екстрасистоли на бениген, функционален тек. Тие се карактеризираат со отсуство на живописни клинички симптоми на органска патологија на миокардот и какви било објективни знаци на дисфункција на левата комора. Функцијата на вентрикуларниот јазол е зачувана и ризикот од срцев застој е минимален.
 2. Вентрикуларни аритмии на потенцијално малиген тек. Тие се карактеризираат со присуство на извонредни контракции во однос на позадината на морфолошки лезии на срцевиот мускул, намалување на срцевиот минутен волумен за 20-30%. Тие се придружени со висок ризик од ненадеен срцев удар, кој се карактеризира со градација на малигниот тек.
 3. Аритмии на малигниот тек. Тие се карактеризираат со присуство на вентрикуларни вонредни контракции против позадината на тешки органски лезии на миокардот, придружени со максимален ризик од ненадеен срцев удар.

Појавата на извонредни контракции на коморите се должи на органски патологии на миокардот, употреба на лекови. Покрај тоа, екстрасистолата е честа компликација на други системски лезии: ендокрини заболувања, малигни тумори. Една од најчестите причини за ХЕЦ се:

 • исхемична болест;
 • кардиосклероза;
 • миокарден инфаркт;
 • миокардитис;
 • артериска хипертензија;
 • пулмонално срце;
 • хронична срцева слабост;
 • пролапс на митралната валвула;
 • неконтролирано внесување на М-антихолинергици, симпатомиметици, диуретици, срцеви гликозиди итн.

Функционална или идиопатска вентрикуларна аритмија е поврзана со пушење, стресни состојби, употреба на големи количини пијалоци со кофеин и алкохол, што доведува до зголемување на активноста на автономниот нервен систем. Често екстрасистолата се јавува кај пациенти кои страдаат од цервикална остеохондроза.

Единствени предвремени контракции на миокардот се забележани кај многу здрави млади луѓе во процесот на следење на функцијата на срцето во текот на денот (мониторинг на Холтер ЕКГ). Тие немаат негативно влијание врз благосостојбата, едно лице не го забележува нивното присуство на кој било начин. Симптоми на извонредни контракции се јавуваат кога хемодинамиката е нарушена поради екстрасистоли.

Вентрикуларна аритмија без морфолошки лезии на миокардот од страна на пациентот е тешко да се толерира, има напади на задушување, паника. Оваа состојба, како по правило, се развива во позадина на брадикардија, следниве клинички манифестации се карактеристични за тоа:

 • сензација на ненадеен срцев застој;
 • индивидуални силни удари во градите;
 • влошување после јадење;
 • нарушување на срцето наутро по будењето, емоционален излив или за време на физичка активност.

Вонредните контракции на вентрикуларниот миокард на позадината на морфолошките нарушувања на срцето, по правило, имаат повеќекратна (полиморфна) природа, но за пациентот честопати се одвиваат без клинички манифестации.

Симптомите се развиваат со значителен физички напор, исчезнуваат кога лежите или седите.

Овој тип на аритмија на десната комора или лево вентрикуларна се развива во позадина на тахикардија и се карактеризира со:

 • задуши;
 • чувство на паника, страв;
 • вртоглавица;
 • затемнување во очите;
 • губење на свеста.

дијагностика

Главниот дијагностички метод за честа вентрикуларна екстрасистола е снимање на електрокардиограм во состојба на мирување и монитор од еден час на Холтер.

Секојдневна студија за ЕКГ помага да се утврди бројот, морфологијата на патолошките контракции, како тие се дистрибуираат во текот на денот, во зависност од различните фактори и состојби на телото (сон, будност и употреба на лекови). Покрај тоа, пациентот, доколку е потребно, е дополнително пропишан:

 • електрофизиолошка студија на миокардот со стимулирање на срцевиот мускул со електрични импулси додека се набудува резултатот на ЕКГ;
 • ехокардиографија или ултразвук (ултразвук) - утврдување на морфолошката причина за аритмија, која, како по правило, е поврзана со нарушена хемодинамика;
 • лабораториски тестови за утврдување на протеини во брза фаза, електролити, нивото на хипофизата, надбубрежните жлезди и тироидната жлезда, бројот на глобулини.

Tatyana Jakowenko

Главен уредник на Detonic онлајн магазин, cardiolогист Јаковенко-Плахотнаја Татјана. Автор на повеќе од 950 научни статии, вклучително и во странски медицински списанија. Тој работел како cardiolогист во клиничка болница повеќе од 12 години. Тој е сопственик на современи методи за дијагностицирање и лекување на кардиоваскуларни заболувања и ги спроведува во неговите професионални активности. На пример, тој користи методи на реанимација на срцето, декодирање на ЕКГ, функционални тестови, циклична ергометрија и многу добро ја познава ехокардиографијата.

Веќе 10 години е активен учесник во бројни медицински симпозиуми и работилници за лекари - семејства, терапевти и cardiolогисти. Тој има многу публикации за здрав начин на живот, дијагноза и третман на срцеви и васкуларни заболувања.

Тој редовно ги следи новите публикации на европски и американски cardiology списанија, пишува научни статии, подготвува извештаи на научни конференции и учествува на европски cardiolконгреси на оги.

Detonic