Рехабилитација по срцев удар етапна психологија

Миокарден инфаркт е болест што може да се избегне. Оваа болест се развива долго време и фаталното завршување може да се спречи многу порано отколку кога кардиоваскуларниот систем достигнува екстремен степен на влошување.

Всушност, рехабилитацијата на пациентите со миокарден инфаркт продолжува до крајот на нивниот живот.

Ги вклучува следниве главни чекори:

 • со одредени препораки, пропишани се операции: ангиопластика со балон, коронарно стентирање и сл. Интервенција е неопходна со цел да се спречи повторување на срцев удар или да се отстранат особено тешките последици од тоа;
 • враќање или постигнување на највисок можен животен стандард;
 • земање пропишани лекови - станува збор за терапија за одржување, затоа е невозможно да се одбијат лекови бидејќи нема болки или напади;
 • превенција од срцеви заболувања - исто така трае до крајот на животот;
 • промени во животниот стил - тоа е напуштање на нездрави навики, промени во исхраната, одмор и работа, физичка рехабилитација за миокарден инфаркт и така натаму;
 • враќање на деталите за трудот. Во исто време, враќањето во претходната форма на труд не е секогаш можно, но сосема е можно да се постигне успех во вашата област.

Закрепнувањето на пациентот започнува веднаш по завршувањето на критичната фаза на срцевиот удар.

Уште од првите денови на хоспитализација, медицинскиот персонал му помага на пациентот да започне борба што ќе му овозможи да си ги врати здравјето и квалитетот на животот.

Периодот на рехабилитација е условно поделен во 3 фази:

 1. Стационарен. Тоа нужно вклучува терапија со лекови, минимална физичка активност и примарна психолошка поддршка. Пациентот е во болница од 7 до 20 дена. За тоа време, едно лице успева да ги врати минималните моторни способности и се запознава со програмата за исхрана.
 2. Пост-стационарен. Сега пациентот мора да се прилагоди на новиот начин на живот што е можно повеќе, да ги смени навиките во исхраната, да го стабилизира своето психолошко расположение. Таквата рехабилитација е можна дома или во специјализирани санаториуми, пансиони. Овој период трае од 6 до 12 месеци.
 3. Поддршка Времетраењето на овој период на рехабилитација не е ограничено. Едно лице треба да ги следи медицинските препораки целиот свој живот, што ќе му овозможи да го намали ризикот од повторни срцеви удари. Искусен срцев удар бара од пациентот да се придржува до правилна исхрана и други принципи на здрав начин на живот, да зема пропишани лекови и редовно да се подложува на превентивни прегледи.

Секој од овие чекори вклучува збир на мерки (лекови, збир на терапевтски вежби, диета) потребни за релативно брзо закрепнување.

нема слика - Рехабилитација по срцев удар, фазична психологија на рации

За време на стационарната фаза, тие го подобруваат снабдувањето со крв во срцевиот мускул, предупредуваат на веројатноста за појава на компликации и ја утврдуваат прогнозата.

Компоненти на стационарна фаза.

Сценско имеВодење на
Одмор во кревет
 • употреба на стол покрај кревет;
 • терапија за вежбање комплекс број 1, кој се состои од вежби за дишење, минимална физичка активност на нозете, рацете во лежечка положба. Времетраење на обуката - 10-15 минути;
 • усвојување на седечка положба (1-2 дена), стоечка позиција (2-3 дена);
 • првичен разговор со докторот. Едно лице учи на опасност од коронарна срцева болест комплицирана од срцев удар. Исто така, лекарот мора да нагласи дека исходот во голема мера зависи од пациентот.
Режим на одделение
 • вклучува одење, активност исклучиво во внатрешноста на комората;
 • комплекс терапија за вежбање број 2, кој се состои од најлесните вежби. Како што се подобрува состојбата на пациентот, нивното времетраење се зголемува;
 • одговори на возбудливите прашања на пациентот;
 • подготвување на пациентот за идните ограничувања, оправдувајќи ја потребата за секое од нив;
 • вклучување на роднини во процесот на рехабилитација, објаснување на карактеристиките на периодот на опоравување.
Режим на коридор
 • на пациентот му е дозволено да го напушти одделот, да користи заеднички туш, тоалет;
 • времетраењето на прошетката се зголемува постепено. Првата, втората прошетка треба да биде кратка - не повеќе од 50-60 метри. Како што се подобрува состојбата на пациентот, растојанието се зголемува на 200 m, а бројот на поминувања од 2-3 на 5-6 пати;
 • 2-3 дена пред празнење, дозволено е качување по скали. Помеѓу издигнувањата, се прави пауза од 5-10 минути;
 • тешки пациенти почнуваат да ги совладаат скалите од спустот: тие се издигнуваат на еден кат на лифтот, а потоа се спуштаат (не повеќе од 1 кат);
 • комплексна терапија за вежбање №3.
Изјава
 • дискусија за план за понатамошно лекување;
 • препораки за блиска иднина;
 • назначување на датум на прва посета на cardiolогист.

Сексуален живот

За прв пат (4-8 недели) по срцев удар, се препорачува да се води мирен животен стил. Пожелно е пациентот да поминува повеќе време дома отколку да шета гости или да се вклучува во забави. Сепак, треба да се вршат мирни прошетки на чист воздух преку нерамен терен секој ден.

После срцев удар, се наметнува ограничување на употребата на алкохол, иако некои лекари веруваат дека една чаша квалитетно црвено вино е прифатливо од време на време. Но, пушењето мора целосно да се заборави. Ако некое лице продолжи да пуши по срцев удар, тогаш сите мерки преземени за отворање на крвните садови ќе бидат целосно неефикасни.

Може да имате секс по срцев удар по 1,5 - 2 месеци по акутен напад. Во исто време, едно лице веќе треба нормално да толерира искачување со 2-3 лета на скалите. Исклучително е непожелно да се користат стимуланси за потенција пред да имате секс. Но, лекови кои спречуваат напад на ангина, дури може да ги препорача и а cardiolогист пред интимност.

Пред или по интимност, не се препорачува прејадување, пиење алкохол, кафе или пушење. Сето ова го зголемува товарот на срцето. Покрај тоа, треба да се контролира така што интимниот живот не го спречува пациентот да спие доволно.

И, исто така, за време на сексуален однос, едно лице треба да биде психолошки удобно, затоа, како партнер, треба да изберете доверлива личност, направете го тоа во вообичаени услови и во осветлени пози.

Треба да се разликува ограничување во одреден вид на оптоварување од целосно отфрлање на второто.

Article824 - Рехабилитација по срцев удар, фазирана психологија на рации

Миокарден инфаркт не е реченица, по што едно лице мора да води начин на живот на растение. Напротив, треба да се санира оштетувањето на срцевиот мускул, што автоматски значи целосен живот, а не ограничување.

Интензитетот на некои манифестации на живот треба да се промени.

Опоравување - времетраењето, интензитетот на оптоварувањата, карактеристиката на исхраната, зависи од тежината на болеста.

Поделени се 4 класи на пациенти:

 • 1 функционална класа - ова се пациенти кои биле подложени на мал фокусен инфаркт без значителни компликации или дури и без нив. Овде, закрепнувањето од миокарден инфаркт е наједноставно.
 • Степен 2 - ова вклучува пациенти со умерени компликации или пациенти по голем фокусен срцев удар, но со минимални последици.
 • Степен 3 - ова се пациенти со тешки компликации по мал фокусен срцев удар, особено со ангина пекторис до 4-6 пати на ден.
 • Степен 4 - пациенти кои имале мал фокусен срцев удар со многу сериозни последици - до клиничка смрт, како и пациенти со трансмурален миокарден инфаркт. Ова е најтешката група на пациенти, периодот на периодот на рехабилитација е многу долг.

Detonic - уникатен лек кој помага во борбата против хипертензијата во сите фази од нејзиниот развој.

Detonic за нормализација на притисокот

Сложениот ефект на растителните компоненти на лекот Detonic на theидовите на крвните садови и автономниот нервен систем придонесуваат за брзо намалување на крвниот притисок. Покрај тоа, оваа дрога спречува развој на атеросклероза, благодарение на уникатните компоненти кои се вклучени во синтезата на лецитин, аминокиселина која го регулира метаболизмот на холестерол и спречува формирање на атеросклеротични плаки.

Detonic не зависност и синдром на повлекување, бидејќи сите компоненти на производот се природни.

Детални информации за Detonic се наоѓа на страницата на производителот www.detonicnd.com.

Физичка вежба

Срцевиот мускул е ист како и сите други и реагира на стрес и недостаток од него, исто како и сите други. Со недоволно оптоварување, мускулот атрофира, станува послаб и побрзо оштетен, со прекумерни оптоварувања тој е повреден. Тука, како никаде на друго место важна мерка.

Неопходно е да се вчита срцето што е можно порано и, се разбира, по консултација со лекарот што посетува.

 • Во периодот по нападот, физичката активност е забранета. Пациентот може да седи на креветот два пати на ден не подолго од 10 минути и секогаш под надзор на медицинскиот персонал. За пациенти од 1, 2 степени, овој период е 3-4 дена, за 4 - најмалку една недела. Ако пациентот има повторен срцев удар или состојбата е комплицирана од други болести, периодот на рехабилитација се продолжува за уште 2 дена.
 • Во втората фаза, дозволено е да одиме по ходникот, да седиме 3 пати на ден 25 минути. Избегнувајте активности кои бараат падини - со срцев удар ова е најтешкиот товар. Подоцна е дозволено да се прави гимнастика додека седи - по испитување и дозвола на лекарот, се разбира.
 • Третата фаза вклучува одење по ходникот - до 200 м, целосно самопослужување, седечка положба без временски ограничувања. Оваа фаза ви овозможува побрзо да го вратите мускулот.
 • Во четвртата фаза, прошетките се дозволени - тие се многу погодни, бидејќи самиот пациент ги регулира нивното времетраење и интензитет. Отпрвин, растојанието е 600 м, а потоа 1,5 км, а по неколку дена 2-3 км.

Оваа фаза започнува откако податоците за ЕКГ ќе го потврдат почетокот на лузни на срцевото ткиво. За различни функционални класи, овој момент се јавува во различно време: за класа 1 - на 18-20 дена, за 2 - 16–7, за 3 - на 20–21. Закрепнувањето на пациентите од 4 степен зависи од премногу фактори, тука е невозможно да се наведе периодот на опоравување.

7e366faa241ca7e2f615d3307059618c - Рехабилитација по срцев удар во фазна психологија

Треба да се фокусирате на одење не на чувство на замор, туку на пообјективни знаци:

 • зголемениот притисок служи како сигнал за намалување на товарот;
 • зголемување на отчукувањата на срцето на 200. И, патем, ако по прошетка срцевиот ритам почнува да се вклопува во 100-120 отчукувања, ова укажува на закрепнување;
 • отежнато дишење - не е индикатор за астма;
 • прекумерно потење.

По успешно завршување на 4 чекори, пациентот може да биде отпуштен. Дома, тој е должен да ги исполни сите упатства на а cardiolогист, вклучително и постепено зголемување на физичката активност до вообичаената или развој на физичка активност ако тоа не беше карактеристично за пациентот.

Лошите навики и животот на пациентот со срцев удар се едноставно некомпатибилни.

 • Алкохол - дури и пијалоци со малку алкохол, како пиво, не се дозволени. Вината не е исклучок, за пациентите постои одредена опасност дури и сок од грозје.
 • Пушењето е најопасната навика, бидејќи токму пушењето предизвикува васкуларни грчеви и склероза.
 • Лекови - негативните последици од земањето ќе ги негираат резултатите од дури и најуспешната операција.
 • Многу тежина - или поточно, навика да конзумирате масна и брашно. За срцето, секој дополнителен килограм е сериозен тест на силата. И покрај прилично комплицираниот процес на слабеење, луѓето кои имале срцев удар треба да ја одржат својата тежина нормална.

Според достапните податоци, само 1% од пациентите страдаат од втор срцев удар поради премногу активна сексуална активност. Затоа, нема причина одеднаш да се откажеме од личниот живот. Сепак, да се започне сексуален однос треба да биде постепено.

Првите тестови е дозволено да се направат по кратки прошетки - барем 2-3 км, отежнато дишење исчезнува.

Обидите не се секогаш крунисани со успех: лековите што се користат за време на рехабилитација ја инхибираат сексуалната функција и кај мажите и кај жените.

Позите се донекаде ограничени. Најдобрата позиција е на десната страна. Пожелно е да се користат ставови каде што е потребно или можно свиткување напред.

Рехабилитацијата по миокарден инфаркт и враќањето во полн живот се сосема можни, но само со точно исполнување на голем број услови:

 • задолжително следење на сопствената состојба;
 • спроведување на медицински препораки;
 • ограничувања на храна;
 • откажување од алкохол, пушење и дрога;
 • изводлива физичка активност.

Терапија со лекови

Терапевтскиот пристап по срцев удар е сличен на оној што се користи за коронарна срцева болест. Целта на терапијата со лекови е подобрување на прогнозата и квалитетот на животот на пациентите.

Од конзервативните пристапи за рано враќање на протокот на крв во срцев удар (погодена) коронарна артерија, најефикасен е методот на системска тромболитичка терапија. Прво на сите, тие го елиминираат тромбот (стентирање) и ја запираат болката.

Во иднина, прибегнете кон употреба на такви лекови:

 • нитрати;
 • антитромбоцитни агенси и антикоагуланси;
 • во отсуство на контраиндикации, се користат бета-блокатори;
 • АКЕ инхибитори, особено за пациенти со дијабетес мелитус и / или лево вентрикуларна инсуфициенција;
 • лекови кои ги намалуваат липидите во крвта.

Закрепнување од срцев удар, кој продолжува по отпуштање од медицинска установа, бара индивидуален рецепт на лекови. За ова, се земаат предвид присуството на други соматски заболувања, причините за тромбоза и физиолошките карактеристики. Може да бидат антихипертензиви кои го ослободуваат стресот од срцето или ја разредуваат крвта.

Рехабилитација на лекови

Лековите што се препишуваат скоро секогаш вклучуваат лекови кои спречуваат формирање на тромби: аспирин, интегрин, еноксапарин и така натаму. Сите тие припаѓаат на антикоагуланси и ја намалуваат коагулабилноста на крвта.

Сепак, третманот на последиците од миокарден инфаркт е строго индивидуален. Лекарот избира лекови, проценувајќи ги не само последиците од болеста, туку и тежината на повредите, општата состојба на пациентот, истовремените болести итн.

Само една работа е вообичаена тука: назначувањето на лекар мора да се изврши со сета можна точност.

Вежби и терапија за вежбање

Постарите пациенти се опоравуваат особено долго време. Но, тие мора да вложат максимални напори да ги вратат моторните способности.

По обемниот миокарден инфаркт, на пациентите им се покажува одмор во кревет долго време, така што програмата за закрепнување започнува со следниве дејства:

 1. Физичката активност на пациентот започнува со непречено вртење во креветот од една на друга страна.
 2. По еден ден, дозволено е да седи на работ на креветот (не подолго од 10 минути) и да се олесни потребата од седечка положба.
 3. Во иднина, пациентот може да седи секој ден, додека постепено го зголемува времето поминато во оваа позиција.
 4. Следната фаза е дека пациентот зазема исправена положба и полека се движи околу одделот.
 5. По една недела, едно лице може да седи на креветот неограничено време и постепено да совладува терапевтска гимнастика.

Со текот на времето, лекарите ќе му препорачаат на пациентот подинамично да се движи низ одделот, како и да излезе во ходникот и да оди по скалите. По испуштањето од cardiolоддел за оги, вежби за физиотерапија се препорачуваат за пациентот. На почетокот, часовите траат една четвртина од еден час, но секоја недела ова време може да се зголеми за 5 минути и така постепено да се носи на еден час.

Популарни вежби за срцето:

 1. Пациентот зазема удобна положба за седење, додека ги држи нозете заедно и ги спушта рацете по должината на трупот. На инспирација, тој го крева едниот горен екстремитет нагоре, а при издишување, го спушта надолу. Потоа ја менува раката. За секој екстремитет, оваа вежба се повторува 5 пати.
 2. Пациентот се уште седи. Тој ги шири рацете на страните така што дланките се свртени нагоре. Ги свиткува екстремитетите на лактите и почнува да прави кружни движења со нив во насока на стрелките на часовникот, а потоа спротивно од стрелките на часовникот. 5 пати во секоја насока.
 3. Пациентот стои, ги држи нозете заедно, а рацете се протегаат на страните. На инспирација, тој го свиткува левиот долен екстремитет во коленото и го привлекува кон стомакот или градите. При издишување, тој ја враќа ногата на подот и ги шири горните екстремитети на страните. Повторете ја вежбата до 5 пати наизменично со двете нозе.
 4. Пациентот стои, нозете се разделени со ширина на рамото и ги држи рацете на половината. Собирајќи воздух во градите, тој се наведнува настрана и издишувајќи се враќа во првобитната положба. Повторете ја вежбата во секоја насока до 5 пати.
 5. Пациентот се уште стои. Ги држи долните екстремитети во ширина на рамото, а ги спушта горните екстремитети по должината на трупот. Собирајќи воздух во градите, тој ги трга настрана левата рака и ногата, лебди во оваа позиција 2-3 секунди. Потоа се враќа на почетната позиција и го прави истото со десните екстремитети. Вежбата се повторува 3-5 пати.

Колку повторувања и кои вежби за терапија за вежбање треба да се користат, треба да одлучи само лекарот што посетува. И нивното правилно спроведување треба да го покаже инструкторот ЛФК.

Важно е да се запамети дека прекумерната трудо inубивост во гимнастиката може да доведе до негативни последици.

Психолошка рехабилитација

Психолошката корекција, која е дел од сеопфатната рехабилитација, ќе му помогне на пациентот да се опорави наскоро по срцевиот удар.

Ви овозможува да го постигнете следново:

 • ослободете се од напади на паника;
 • се справат со брзото распаѓање и нарушениот квалитет на спиењето;
 • воспостави интимен живот;
 • прифатете ја вашата дијагноза без паника и јасно следете ги медицинските совети;
 • совладајте релаксирачки техники за да не го преоптоварувате кардиоваскуларниот систем за време на стресни ситуации;
 • стекнете самодоверба;
 • научете да уживате во животот;
 • целосно преиспитајте го вашиот пристап кон животот со цел да се заштитите од релапс.

На преживеаните од срцев удар, како по правило, им се препорачуваат психотерапевтски сесии со искусен психолог кој ќе го поддржи и помогне во пренесувањето на овој проблем.

Благодарение на него, пациентот може смирено да ја прифати неговата ситуација и да разбере дека МИ, како и секоја сериозна болест, не е реченица. Ова е многу важно, бидејќи позитивниот став значително влијае на брзото закрепнување.

Рехабилитацијата по миокарден инфаркт во повеќето случаи не се прави без да се земат предвид психолошките фактори. Емоциите и нервните преоптоварувања влијаат на состојбата на срцето повеќе отколку на физичката активност, а за време на периодот на опоравување треба да се исклучат или минимизираат.

Не станува збор за обични емоционални испади, туку за притисок што бил предизвикан од продолжен стрес. Помошта на психолозите во ова прашање е од непроценлива важност.

Во рок од 3-4 месеци, пациентот често е мачен од страв и прекумерни стравови за неговиот живот. Неопходно е да се спречат нападите на паника, детално објаснувајќи му на пациентот механизмот на формирање на симптомите и нивниот тек.

Не поретко, пациентите доживуваат депресија. Тоа е предизвикано од чувство на инфериорност, стравови за нивната иднина, за нивната способност за работа итн. И покрај целосно објективното значење на овие фактори, неопходно е да се одделат во умот на пациентот стравовите што се неосновани и реални.

Лицето кое се опоравува по миокарден инфаркт има потреба од самодоверба и најблиски. Честопати потребна е консултација со помош на психолог не само за самиот пациент, туку и за неговите роднини.

Подеднакво штетни се и целосно негирање на она што се случило, и прекумерно старателство, ограничување на физичката и менталната активност.

За време на рехабилитација дома, односот помеѓу најблиските и закрепнувањето, како по правило, е комплициран: срцевите пациенти се карактеризираат со сомнителност, континуирана вознемиреност, постојано очекување на помош од другите, како и завист и горчина.

Во оваа состојба, помошта на специјалист е од непроценлива важност, бидејќи пациентите ретко ги слушаат мислењата на нивните роднини и пријатели. Покрај тоа, вторите го сочинуваат најблискиот предмет на завист и иритација.

Откако пациентот е подложен на стационарен третман по миокарден инфаркт, заедно со физичката компонента, психолошката компонента е од голема важност. Постојат различни видови на човечки одговор на болеста, од соодветна до хипохондрија. Исто така, од голема важност е семејството и добрите семејни односи во периодот на адаптација на пациентот кон спроведувањето на животот надвор од болницата.

Релевантноста на психолошката компонента се зголемува во процесот на завршување на фазата на рехабилитација, кога пациентот ќе се врати на работното место и ќе се врати неговиот социјален статус по миокарден инфаркт. Со успешна и задоволителна ментална адаптација, пациентите соодветно ја проценуваат нивната состојба, ги следат препораките на лекарот и се обидуваат да водат активен животен стил.

Целта на користење на психотерапија во третманот на миокарден инфаркт е психолошка адаптација на пациентите и ориентација кон активен животен стил. Мора да се посвети многу внимание на елиминирање на стресните, психо-емоционални причини што доведоа до развој на срцев удар. Програмата за рехабилитација вклучува такви компоненти како психорегулација заснована на дисеминирана хипноза, хетеротренинг, идеомоторна обука, адаптивна обука и исто така се користи обука за техники за авто-обука и саморегулација.

Од страната на следното сродство во однос на пациентот кој претрпел миокарден инфаркт, откриени се три главни типа на реакции. Во повеќето случаи, однесувањето на блискиот род се заснова на чувство на страв за состојбата на пациентот, што придонесува за негово преголемо старателство, ова е особено точно во работите што се однесуваат на неговата физичка активност.

Во основа, ваквите роднини се во близина на пациентот кога тој ја посетува клиниката, на прошетки и ја ограничува неговата минимална физичка активност. Понекогаш, членовите на семејството на пациентот доживуваат тип на реакција на болест на некој близок, кога однесувањето на роднините се изразува како целосно негирање на болеста кај пациентот или сериозноста на болеста е намалена.

„Златната средина“, која е формирана помеѓу двата вида реакции на непосредната околина на пациентот на неговата болест, е точна и соодветна реакција на семејството на болеста. Исто така, односот помеѓу маж и жена откако едниот од нив претрпел акутен миокарден инфаркт станува еден од најзначајните психотерапевтски, а понекогаш и психотрауматски фактори, па семејната психотерапија ќе биде важен услов.

Значаен аспект е социјалната рехабилитација. Пациентот откако претрпел миокарден инфаркт е неспособен 4 месеци, потоа пациентот се испраќа во ВТЕК. Во тоа време, 50% од пациентите се враќаат на работната активност, т.е. попреченоста е скоро целосно обновена. Ако се појават компликации, тогаш група за попреченост, најчесто II, е доделена 6-12 месеци.

со мал фокален миокарден инфаркт, продолжувајќи без компликации, - околу 2 месеци; со голем фокусен (вклучително и трансмурален миокарден инфаркт) - 2-3 месеци; со мал фокален или голем фокален комплициран миокарден инфаркт - 3-4 месеци. Во случај на рекурентен миокарден инфаркт, сериозни нарушувања на ритамот и спроводливоста, тешка хронична коронарна инсуфициенција, циркулаторна инсуфициенција, пациентите со фаза на ПБ се испраќаат во експертска комисија за медицинска рехабилитација, која или го продолжува боледувањето повеќе од 4 месеци (ако постои веројатност за враќањето на работниот капацитет е реално), или го препознава пациентот како неспособен.

На првиот функционален час, пациентите се целосно работоспособни, но се ослободени од ноќни смени, дополнителна работа, службени патувања. Лицата чија професија е неразделно поврзана со тежок физички труд се префрлаат на друго работно место. Во втората функционална класа, пациентите се работоспособни, но само ако нивната работа е поврзана со лесен физички труд, неинтензивен физички стрес.

Третман на ментални нарушувања кај пациенти со миокарден инфаркт. Во првата недела од болеста е можен развој на акутна психоза, што се должи на интоксикација со производи на распаѓање на некротичен фокус, хипоксемија и цереброваскуларни нарушувања. Типично, психозите се јавуваат навечер, се јавуваат со остра моторна возбуда, се јавуваат нарушувања на спиењето, вознемиреност и страв кај пациенти, често во овие услови се откриваат визуелни халуцинации.

Диета и правилна исхрана

Ефикасната медицинска исхрана е од голема важност во комплексот мерки за рехабилитација по миокарден инфаркт.

Диететската терапија овозможува да се нормализираат или барем да се намалат ефектите на атерогената дислипидопротеинемија и, според тоа, е ефикасна како примарна превенција од повторен миокарден инфаркт. Истовремена употреба на лекови за намалување на липидите со почеток на диетална терапија се препорачува само кога е потребно веднаш да се намали нивото на липидите во плазмата кај луѓе со генетски утврдена изразена дислипидемија и висок ризик од развој на коронарна срцева болест или панкреатит (со висока хипертриглицеридемија) )

Во 1987 година, група експерти во студијата за атеросклероза формулираа 7 „златни правила“ на диета, усогласеноста со кои ќе помогне да се елиминираат нарушувањата во метаболизмот на липопротеините:

 1. намалете го внесот на маснотии;
 2. нагло намалете ја употребата на храна што содржи заситени масни киселини (животински масти, путер, крем, јајца), бидејќи тие придонесуваат за хиперлипидемија;
 3. зголемување на внесувањето на полинезаситени масни киселини, кои се наоѓаат во следната храна: течни растителни масла, риба, живина, морска храна, полинезаситени масни киселини ги намалуваат липидите во крвта;
 4. потребно е да се зголеми внесот на влакна и сложени јаглехидрати (зеленчук и овошје);
 5. целосно заменете го путерот со масло за готвење за време на готвењето;
 6. драматично ја намалуваат храната богата со холестерол;
 7. ограничете ја количината на сол во храната на 3-5 g на ден.

Овие услови одговараат на диетата бр. 10, развиена од Институтот за исхрана РАМС.

Пациенти со миокарден инфаркт, кои немале ефект на диета бр. 10 и посни денови, со истовремена хронична циркулаторна инсуфициенција кај пациенти со стадиум II и III фаза, може да се препише диета со Карел. Оваа диета значително го олеснува метаболизмот, ја зголемува диурезата и ја намалува ацидозата. Во исхраната, содржината на натриумови соли е остро ограничена и содржината на калиум е зголемена. На 5-6-ти ден, се јавува терапевтски ефект на диета.

1 и не повеќе од 14: 1. Содржината на калиум во исхраната треба да биде 5-7 g на ден. Оваа диета вклучува суви кајсии, суво грозје, ореви, печен компир, зелка, шипка, портокали, мандарини, праски, јачмен, овес, житни житни култури, огрозд, сливи, црни рибизли, телешко месо, растително масло, безмасно млеко и урда.

Институтот за клиничка исхрана РАМС разви четири варијанти на диета со калиум, кои се разликуваат во содржината на калиум и хемискиот состав. Хемискиот состав на оваа диета е инфериорен, со оглед на тоа, тој е пропишан за 3-5 дена, почнувајќи од првата диета, бидејќи состојбата на пациентот се подобрува, тие се пренесуваат на следните диети.

Пациентите мора постојано да бидат убедени во важноста на диетата, дури и ако нема апетит, храната треба да се јаде.

Пиењето минерална вода има корисен ефект врз метаболизмот на липидите.

Минералните води имаат холертично дејство и придонесуваат за намалување на холестеролот во крвта за 15% и триглицеридите за 20% (ЛЕ Михно, К.Д. Вабов, 1995).

Најчесто се препорачуваат натриум хидроген карбонат, хлорид, хидрокарбонат сулфат мешани катјонски минерални води. Најчесто користени минерални води се Есентуки број 4, број 17, Боржоми, Смирновскаја, Лужанскаја, Арзни и други.

Минералните води треба да се препишуваат во мали количини три пати на ден (наутро на празен стомак, пред ручек и вечера) по нивното прелиминарно обезвлекување на пациенти со клинички манифестации на коронарна срцева болест. Максималната единечна доза се одредува врз основа на телесната тежина на пациентот: 1 ml минерална вода е пропишана на 3,3 kg телесна тежина.

Во отсуство на истовремени болести на дигестивниот систем, минералните води се препишуваат на пациенти со ИВС 30 минути пред оброците, температурата на водата е 36-37 ° C. Времетраењето на текот на третманот со пиење се движи од 3-4 до 5-6 9 недели. Втор курс на третман со минерални води во одморалиштето се препорачува за пациенти со коронарна срцева болест по 12-XNUMX месеци.

Холестеролот е структурен елемент на сите клеточни мембрани, претходник на синтезата на жолчните киселини и стероидните хормони. За овие потреби, човечкото тело го синтетизира сопствениот ендоген холестерол во доволни количини. Со прекумерно внесување на холестерол однадвор, односно со храна, механизмот за повратна информација е нарушен, а концентрацијата на холестерол во крвта значително се зголемува.

Во презентираната диета бр. 10, содржината на холестерол е ограничена на 300-200 mg, па дури и 150 mg на ден. Холестеролот влегува во организмот со производи од животинско потекло. Следниве храна се богати со холестерол: мозоци, бубрези, црн дроб, жолчка од јајце, путер, свинско и овчо маснотии, масно месо итн.

Пресметано е дека, во просек, на секои 100 мг потрошени холестерол се зголемува неговата содржина во крвта за 10 мг / дл. Пациентот треба да ја пресмета количината на холестерол земен со храна во текот на денот, затоа што се развиени посебни табели. Во некои случаи, со цел да се намали холестеролот, доволно е само да се ограничи внесувањето на мрсна храна кај пациентот. Со напуштање на сланина, колбаси, путер и замена на овие производи со риба и лесни маргарини, пациентот може да избегне повторен инфаркт на миокардот.

Постои директна корелација помеѓу потрошувачката на морска риба, рибината маст богата со ω-3 полинезаситени масни киселини и намалениот морбидитет и морталитет од коронарна срцева болест. Овој факт се должи на нормализацијата на метаболизмот на липидите, намалувањето на агрегацијата на тромбоцитите и вискозноста на крвта во третманот на морските масни риби.

Маснотиите на морските риби за третман на хиперлипидемија се добиваат од трупови на риби, за разлика од рибиното масло добиено од црн дроб на треска. Изработен е нов прехранбен производ „Ихтеонско масло за јадење“ и во форма на препарат - еиканол. Под влијание на масло за јадење на ихеон, содржината на вкупен холестерол, холестерол со мала густина и многу ниска густина на липопротеини, триглицериди се намалува и холестеролот со анти-атерогени липопротеини со висока густина се зголемува.

При лекување со еиканол, можни се несакани ефекти во форма на егзацербација на хронични заболувања на гастроинтестиналниот тракт (хроничен гастритис, холециститис, чир на желудник, дуоденален улкус, хроничен панкреатит). Во овој случај, третманот мора да се прекине. Во отсуство на масло од еиканол и ихтеон, пациентот може да добие еикозопентаеноична киселина јадејќи риба и друга морска храна.

Содржината на оваа супстанца во дневната исхрана треба да биде 2-3 гр. Содржината на еикозопентаеноична киселина во грамови на 100 гр храна е најголема кај скуша - 1,44 гр, во океанска паста - 1,14 гр, во харинга - 0,90 гр, во сардини - 0,86 гр, во скуша од 0,7 до 1,26 гр. При спроведување на диетална терапија, препорачливо е да се земе предвид видот на хиперлипопротеинемија.

Рехабилитацијата по срцев удар не е завршена без соодветна исхрана. Во акутниот период, со цел да се намали оптоварувањето на срцевиот мускул, пациентот е значително намален, а диетата се состои главно од пире од супа без сол и лути зачини.

Понатаму придржувајте се до принципите на диетална исхрана според Певзнер (табела бр. 10):

 • оброците треба да бидат чести (до 5-6 пати на ден), но фракциони;
 • менито треба да биде што е можно поизбалансирано;
 • сол е дозволено не повеќе од 5 g на ден;
 • Не се препорачува да пиете повеќе од 1,5 литри вода или друга течност дневно;
 • исклучок на производи кои предизвикуваат развој на атеросклероза.
Забранети производиХрана за јадење
Масно месо (свинско, пајчиња, гуска)Диетално месо (пилешко, мисирка)
Масна рибаМала и речна риба со малку маснотии
Свежа пекараЗастоен леб, колачиња за бисквити
Масло за готвење, путерСончогледово или маслиново масло
Премногу солено сирењеФерментирани млечни производи со малку маснотии
Пушено месо, кисели краставички, конзервирана хранаНекои видови колбаси
Печурки, грав, ротквица, ротквицаКомпири, домати
Кисело киселица, спанаќОстри зеленило
Грубо грозје, грозјеБобинки од мали коски
Чоколадни колачиСлатки без какао
Зачинети или масни сосовиСосови од зеленчук или павлака
Кафе, какао, силен црн чај, слатки газирани пијалоциОвошни сокови, супа од шипинка, инфузии од билки, цикорија

Приоритет треба да биде парење, печење (без канцерогена кора), чорба.

За време на готвењето не се препорачува да додадете сол, но може да додадете малку сол во готови јадења. Пред-зготвените парчиња месо или риба може малку да се пржат додека не се појави лесна кора.

Планот за рехабилитација за миокарден инфаркт нужно вклучува промена во исхраната. И ова се однесува на периодот на престој во болници и опоравување дома.

 • Во првите 2 дена, пациентот нема апетит. 6-8 пати на ден му се дава малку сварен чај, супа од шипинка, разредена рибизла или сок од портокал. Забрането е да се пие ладно.
 • Во текот на следната недела, диетата вклучува чорби и концентрирани сокови. Вкупната содржина на калории треба да достигне 1100-1200 kcal.
 • Една недела подоцна, менито вклучува супи на супа од зеленчук - ова е задолжително, каша од гриз и леќата, пире од урда и варена риба. Свежо исцедени сокови од овошје и зеленчук се добредојдени.
 • По 2-3 недели, ако не се забележат никакви компликации, калориската содржина на дневната исхрана се зголемува на 1600 kcal. Менито содржи пире од компири, варен карфиол, кефир, млечни сосови, путер како дел од јадењата.
 • По еден месец, внесот на калории е 2000 kcal на ден. Менито вклучува варено месо и риба, разновиден зеленчук и овошје, житарици, застоен леб од пченица. Путерот е дозволен, но не повеќе од 10 гр. Треба да се избегнува мрсна и зачинета храна. Строго е забрането разладена храна и пијалоци - под 15 Ц.

Набvationудување на диспанзерот

Срцевиот удар е тежок тест за срцето. Компликациите можат да се појават по значително време, затоа, за оние кои имале срцев удар, периодична посета на лекар е задолжителна.

 • За остатокот од својот живот, пациентот треба да ги мери пулсот и притисокот дневно.
 • Во првите шест месеци, А. cardiolогистот мора да се посети најмалку 2 пати месечно, следните шест месеци - еднаш месечно. Потоа, со поволен тек на настаните, се прави посета на лекар 4 пати годишно. А. cardiolогист мора да спроведе ЕКГ.
 • Преживеан од срцев удар мора да ја посети просторијата за функционална дијагностика 2 пати годишно за да помине во ергометрија на велосипеди.
 • Двапати годишно треба да се прави општ тест на крвта за следење на концентрацијата на тромбоцити, црвени крвни клетки и бели крвни зрнца, како и биохемиски за да се утврдат нивоата на холестерол.
 • 3 пати годишно, се испитува системот за коагулација.
 • 2 пати годишно, оние кои имале срцев удар треба да посетат психотерапевт. Според статистичките податоци, 60-80% од пациентите имаат промена на личноста. За да се спречат ваквите последици, потребна е специјалистичка помош.

За бањско лекување

Во текот на првата година по срцевиот удар, се покажа дека пациентот останува во специјализирани cardiological санаториуми.

Срцева рехабилитација по миокарден инфаркт треба да се спроведе во климатската зона каде што живее пациентот. Острата промена во климатските услови е полн со сериозни компликации. Иако во некои случаи, а cardiolогист може да одлучи дека неговиот пациент по срцев удар треба да помине низ рехабилитација во пансиони покрај морето.

Должината на престојот во санаториумот обично трае до еден месец.

Медицинската рехабилитација обично го вклучува следново:

 • зборува cardiological лекови;
 • часови во терапевтска гимнастика (30-45 минути);
 • одење 2-3 пати на ден;
 • игри со спортска пристрасност;
 • задолжително одење по скалите;
 • спиење на свеж воздух;
 • третмани за масажа;
 • земање минерални или гасни бањи;
 • културни и рекреативни активности.

Ако рехабилитацијата во санаториум-одморалиште е осмислена компетентно, тогаш сето ова ќе му помогне на лицето да се врати прилично непречено во активниот животен стил и на крајот да се врати во работниот капацитет.

Работа и попреченост

Ова прашање секогаш се решава индивидуално.

Ако деталите за трудот не се поврзани со возбуда, не бараат прекумерен обем на работа, а професионалниот или растот на кариерата не зависи од тоа да остане на работа повеќе од 8-9 часа, тогаш пациентот може да се врати во неговиот поранешен тим и да продолжи да работи во неговиот работно место.

Доколку е присутен некој од наведените фактори, потребно е да се земе предвид и да се пренесе на друга позиција, каде што таквите оптоварувања ќе бидат исклучени.

Во случај на компликации по срцев удар или со висок ризик од релапс, се препорачува да се напуштат трајните детали за трудот.

Во најтешките случаи, попреченоста добива форма.

По испуштањето од cardiolоддел за оги, на сите пациенти кои преживеале срцев удар им се дава боледување во своите раце, што укажува на привремена попреченост.

Во зависност од видот на срцев удар, неговиот период може да варира: од 60 дена до 5 месеци.

Во иднина, со цел да се додели попреченост на пациент, ќе биде потребно да се подложи на медицинска и социјална експертска комисија (MSEC), која се состои од консултација со лекари од различни специјализации.

За да се додели пациент во одредена група на попреченост, внимателно се проценуваат степенот на срцево оштетување и сериозноста на срцевата слабост. И, исто така, зема предвид колку телото на пациентот реагира соодветно на третманот и дали е потребно да се прибегне кон хируршка интервенција.

Следниве професии се контраиндицирани за сите пациенти забележани од а cardiolогист за срцева слабост или срцев удар искусен:

 • авијација, возачи (одговорност за животот на другите);
 • индустриско планинарење или друга работа на висина;
 • електротехнолошки персонал;
 • професии поврзани со продолжен престој на нозе;
 • работа во екстремни услови или во опасна работа (вдишување токсини, отрови);
 • распоред за работа подолг од 8 часа или работа ноќе.

Ако пред нападот пациентот бил ангажиран во еден од наведените видови активности, тогаш тој е испратен да помине низ MSEC, без оглед на сериозноста на патолошкиот процес што влијае на миокардот.

Tatyana Jakowenko

Главен уредник на Detonic онлајн магазин, cardiolогист Јаковенко-Плахотнаја Татјана. Автор на повеќе од 950 научни статии, вклучително и во странски медицински списанија. Тој работел како cardiolогист во клиничка болница повеќе од 12 години. Тој е сопственик на современи методи за дијагностицирање и лекување на кардиоваскуларни заболувања и ги спроведува во неговите професионални активности. На пример, тој користи методи на реанимација на срцето, декодирање на ЕКГ, функционални тестови, циклична ергометрија и многу добро ја познава ехокардиографијата.

Веќе 10 години е активен учесник во бројни медицински симпозиуми и работилници за лекари - семејства, терапевти и cardiolогисти. Тој има многу публикации за здрав начин на живот, дијагноза и третман на срцеви и васкуларни заболувања.

Тој редовно ги следи новите публикации на европски и американски cardiology списанија, пишува научни статии, подготвува извештаи на научни конференции и учествува на европски cardiolконгреси на оги.

Detonic