Место на формирање и животниот век на леукоцитите во крвта

Знаејќи каде се формираат црвени крвни клетки, бели крвни клетки, можете да ги разгледате познатите параметри на концентрацијата на крвните елементи - што е нормално и што треба да предизвика загриженост. За да идентификува специфични индикатори, лекарот дава насока за општа анализа. Бројот на леукоцити се мери во концентрација од 10 ^ 9 / L. Со резултатите од 4,2-10 * 10 ^ 9 / l нема за што да се грижите, ваквите вредности се сметаат за нормални за возрасните.

Ако индикаторот е надвор од нормата, тоа не значи дека е нарушена активноста на органот каде што се формираат белите крвни клетки. Веројатноста за погрешен резултат не е помалку голема: на пример, може да се појави дефект во лабораторијата, што предизвика неточен резултат. Ако постои сомневање за леукоцитопенија, леукоцитозата треба да биде сеопфатна студија.

Зголемувањето на бројот на бели крвни клетки се нарекува леукоцитоза. Физиолошката форма на оваа состојба се забележува дури и кај здраво лице. И ова не е знак на патологија. Ова се случува по долгорочно изложување на директна сончева светлина, поради стрес и негативни емоции, напорни физички вежби. Кај жените, високи бели крвни клетки се забележуваат за време на бременоста и менструалниот циклус.

Кога концентрацијата на леукоцитни клетки ја надминува нормата неколку пати, треба да го вклучите алармот. Ова е опасен сигнал, што укажува на текот на патолошкиот процес. На крајот на краиштата, телото се обидува да се одбрани од странски агент, произведувајќи повеќе бранители - бели крвни клетки.

По поставувањето на дијагнозата, лекарот што посетува треба да реши друг проблем - да ја открие основната причина за состојбата. На крајот на краиштата, не се лекува леукоцитоза, туку што ја предизвика. Веднаш штом ќе се елиминира причината за патологијата, по неколку дена нивото на леукоцитни клетки во крвта ќе се опорави самостојно во нормала.

Луѓето извршуваат неколку важни задачи и се сметаат за една од најзначајните клетки. Од другите компоненти на крвта, тие се разликуваат во отсуство на боја и присуство на јадро. Во превод од грчки јазик, овој збор означува бели клетки. Примарната задача на овие клетки е апсорпција и уништување на странски организми кои влегуваат во човечкото тело.

Detonic - уникатен лек кој помага во борбата против хипертензијата во сите фази од нејзиниот развој.

Detonic за нормализација на притисокот

Сложениот ефект на растителните компоненти на лекот Detonic на theидовите на крвните садови и автономниот нервен систем придонесуваат за брзо намалување на крвниот притисок. Покрај тоа, оваа дрога спречува развој на атеросклероза, благодарение на уникатните компоненти кои се вклучени во синтезата на лецитин, аминокиселина која го регулира метаболизмот на холестерол и спречува формирање на атеросклеротични плаки.

Detonic не зависност и синдром на повлекување, бидејќи сите компоненти на производот се природни.

Детални информации за Detonic се наоѓа на страницата на производителот www.detonicnd.com.

За што се потребни

Функциите на белите крвни клетки во крвта се да обезбедат сигурна заштита од разни бактерии и туѓи тела. Повеќето бели крвни клетки се произведени од црвена коскена срцевина од матични клетки. Белите крвни клетки се разликуваат едни од други и може да имаат хомогена или грануларна цитоплазма.

Веднаш штом странските организми влегуваат во човечкото тело, белите крвни клетки ги опкружуваат и ги апсорбираат. Во овој случај, белите крвни клетки почнуваат постепено да се зголемуваат, а потоа се распаѓаат. Ако тоа се случи, се ослободуваат супстанции кои привлекуваат нови леукоцити на местото на воведување во телото на туѓото тело, што предизвикува ограничена воспалителна реакција.

Секој вид на овие клетки има способност активно да се движи и може да помине низ wallидот на капиларите во ткивото, со цел да се уништат патогените внатрешни или надворешни агенси. Овој процес се нарекува фагоцитоза.

Сите бели крвни клетки се поделени меѓу себе според овие знаци:

Во зависност од ова, се разликуваат овие типови на леукоцити:

Бројот на различни видови на бели крвни клетки во крвта може да варира. Промена на бројот на бели крвни клетки може да биде симптом на некои сериозни болести.

Еозинофилите помагаат да се елиминира вишокот хистамин што се ослободува при алергиска реакција. Зголемување на еозинофилите може да се појави со бронхијална астма, инфекција со црви, туморски процеси и леукемија. Базофилите имаат значајна улога во развојот на воспаление, нивното ниво се зголемува со лимфогрануломатоза, алергиска реакција или намалена функција на тироидната жлезда.

Моноцитите играат улога на редови (способни за фагоцитоза), нивниот број се зголемува со системски лупус еритематозус, леукемија или ревматоиден артритис. Неутрофилите обезбедуваат сигурна заштита од инфекција, така што зголемувањето на бројот на такви клетки укажува на тонзилитис, сепса, апсцес или пневмонија. Лимфоцитите ги контролираат сопствените и странските клетки, нивната содржина се зголемува со голема кашлица, леукемија, вирусен хепатитис и туберкулоза. Во случај на намалување на бројот на такви бели крвни клетки, може да се посомнева во малигнен тумор или сериозна вирусна патологија.

Бројот на леукоцити во крвниот серум е показател за здравствената состојба на една личност. Затоа, утврдувањето на нивото на овие крвни клетки е задолжителна лабораториска анализа, која им се препишува на пациентите во болниците или клиниките. Дури и кај здрава личност, бројот на леукоцити е нестабилен и може да се промени кога се засегнати одредени фактори:

 • бременост;
 • тежок физички труд;
 • топла када;
 • менструално крварење;
 • породување.

Отстапувањето од овие индикатори во голема насока (леукоцитоза) може да укаже на присуство на тумор во човечкото тело или воспалителен процес. Намалување на бројот на бели крвни клетки (леукопенија) придонесува за:

 • лекови;
 • инфекција;
 • анафилактичен шок.

После јадење, нивото на овие клетки исто така може да се промени, па затоа е многу важно да се направи тест на крвта наутро на празен стомак. Норма за возрасно лице и здраво лице е содржината на леукоцити во 1 литар крвен серум од 4,0 до 9,0 × 10 ^ 9. За бебе, овој индикатор е 9,2-13,8 × 10 ^ 9, а кај деца од 1 до 3 години од 6-17 × 10 ^ 9. Кај деца на возраст од 4-10 години, бројот на леукоцити во крвта треба да биде 6,1-11,4 × 10 ^ 9.

Кои се карактеризираат со недостаток на боја, присуство на јадро и можност за движење. Името се преведува од грчки како „бели клетки“. Групата на леукоцити е хетерогена. Вклучува неколку сорти кои се разликуваат по потекло, развој, изглед, структура, големина, форма на јадро, функции.

vremya zhizki telets - Место на формирање и животниот век на леукоцитите во крвта

Белите крвни клетки се формираат во лимфните јазли и коскената срцевина. Нивната главна задача е да го заштитат телото од надворешни и внатрешни „непријатели“. Белите крвни клетки се наоѓаат во крвта и во разни органи и ткива: во крајниците, во цревата, во слезината, во црниот дроб, во белите дробови, под кожата и мукозните мембрани. Тие можат да мигрираат во сите делови на телото.

Белите клетки се поделени во две групи:

 • Грануларен
  бели крвни клетки - гранулоцити. Тие содржат големи јадра со неправилна форма, кои се состојат од сегменти, колку е поголем, постариот гранулоцит. Оваа група вклучува неутрофили, базофили и еозинофили, кои се разликуваат по нивната перцепција на боите. Гранулоцитите се полиморфонуклеарни леукоцити. .
 • Незрнесто
  - агранулоцити. Овие вклучуваат лимфоцити и моноцити кои содржат едно едноставно јадро на овална форма и немаат карактеристична грануларност.

Органски не протеински супстанции

Електролитниот состав на плазмата / mmol / l /

Na -150, K -5,5, Ca -2,5 се тврди константи. Улога во физиолошките процеси.

Морфолошката карактеристика на леукоцитите што ги разликува од другите формирани елементи на крвта е присуството на јадро,
различни по големина и степен на диференцијација кај различни видови.

Во зависност од присуството или отсуството на специфична грануларност во цитоплазмата, леукоцитите се поделени во 2 групи: гранулоцити и агранулоцити
.

а) базофили б) еозинофили в) неутрофили.

а) метамиелоцити или млади неутрофили, б) прободување

2197084 - Место на формирање и животниот век на леукоцитите во крвта

в) сегментирано (според степенот на диференцијација на јадрото).

а) лимфоцити б) моноцити

Живот
повеќето бели крвни клетки се мали: од неколку часа до неколку дена.
Исклучок се клетките на имунолошката меморија, кои можат да опстојуваат во телото без митоза до 10 години или повеќе (ова го одредува времетраењето на специфичниот имунитет).

1. Леукоцити на циркулирачка крв
.

2. Издвоени бели крвни клетки
(лоциран во крвотокот, но не може да се носи со крвотокот; се наоѓа во близина на wallидот на крвниот сад или во затворени садови - преодна форма).

3. Ткаенина
(надвор од васкуларното корито), главната состојба на белите крвни клетки.

1. Одржувајте го протокот на крв во мали садови и трофични
ткива, одржувајќи ја крвта во течна состојба.

2. Промовирајте раст на нови капилари
.

3. Обезбедете миграција на други бели крвни клетки во ткивото
, зголемување на пропустливоста на васкуларниот wallид.

110714 1404 3 - Место на формирање и животниот век на леукоцитите во крвта

4. Способен за фагоцитоза
(поради малиот број во крвотокот, нивниот придонес во системската фагоцитоза е незначителен).

5. Учествувајте во формирање на алергиски реакции
непосреден тип.

Овие ефекти
базофилите имаат дегранулација,
оние. ослободување на содржината на гранулите во вонклеточниот медиум. Моќни активатори
дегранулацијата се алергени
.

- „хормон на воспаление“, предизвикувајќи вазодилатација и едем на ткивата;

Антагонист на хепарин кој го скратува времето на крварење.

2. Хепарин
(антикоагулантен, неопходен, бидејќи поради стаза на крв, се создаваат предуслови за тромбоза).

3 Серотонин
- ја стимулира агрегацијата на тромбоцитите и реакцијата на ослободување на факторот на коагулација на тромбоцитите.

4. „Еозинофилен хемотактички фактор
„- предизвикува излез на еозинофилите од садовите до акумулација на базофили.

1. Со алергиски болести се акумулираат во ткивата
вклучени во алергиски реакции (перибронхијално ткиво во бронхијална астма) и неутрализираат биолошки активни супстанции
.

Каде се формирани и колку живеат?

Структура на крвта. Белите крвни клетки се истакнуваат со недостаток на боја.

Поради безбојната цитоплазма, неправилната форма и движењето слично на амеба, белите крвни клетки се нарекуваат бели клетки (или амеба) кои „лебдат“ во пламмата на лимфата или крвта. Стапката на леукоцити е во рамките на 40 μm / min.

Важно! Возрасен човек наутро во крвта на празен стомак има сооднос на леукоцити од 1 мм - 6000-8000. Нивниот број се менува во текот на денот поради друга функционална состојба. Нагло зголемување на нивото на леукоцити во крвта е леукоцитоза, намалување на концентрацијата е леукопенија.

Слезината, лимфните јазли и црвениот мозок во коските се органи каде се формираат бели крвни клетки. Хемиските елементи иритираат и предизвикуваат бели крвни клетки да го напуштат крвотокот, да навлезат во ендотелот на капиларите со цел брзо да дојдат до изворот на иритација.

Овие можат да бидат остатоци од животот на микробите, клетките во распаѓање, сè што може да се нарече туѓи тела или комплекси на антиген-антитела. Белите клетки применуваат позитивна хемотакса на стимулите, т.е.

тие имаат моторна реакција.

Главната функционална работа, за која се одговорни белите крвни клетки, е транспорт на кислород до сите ткива на клеточно ниво и отстранување на јаглерод диоксид од нив, како и заштита на телото: специфично и неспецифично од надворешни и внатрешни патолошки ефекти и процеси, од бактерии, вируси и паразити. При што:

 • се формира имунитет: специфичен и неспецифичен;
 • неспецифичен имунитет се формира со учество на добиените антитоксични супстанции и интерферон;
 • започнува производството на специфични антитела.

Препорачуваме да обрнете внимание и на статијата: „Гасна анализа на крвта“

Белите крвни клетки со своја цитоплазма опкружуваат и варат туѓо тело со специјални ензими, што се нарекува фагоцитоза.

Важно! Еден леукоцит вари 15-20 бактерии. Белите крвни клетки можат да лачат важни заштитни материи што лекуваат рани и со фагоцитна реакција, како и антитела со антибактериски и антитоксични својства.

Покрај заштитната функција на белите крвни клетки, тие имаат и други важни функционални одговорности. Имено:

 • Транспорт. Белите крвни клетки во форма на амеба ја апсорбираат протеазата од лизозомот со пептидаза, дијастаза, липаза, деоксириброннуклеаза и ги пренесуваат овие ензими врз себе во проблематичните области.
 • Синтетички. Со недостаток на активни супстанции во клетките: хепарин, хистамин и други, белите клетки синтетизираат биолошки супстанции што недостасуваат за животот и работата на сите системи и органи.
 • Хемостатски. Белите крвни клетки помагаат крвта брзо да се згрутчи со леукоцитните тромбопластини што ги лачат.
 • Санитарни. Белите крвни зрнца придонесуваат за ресорпција на клетките во ткивата кои починале за време на повредите поради оние ензими кои се пренесуваат во себе од лизозомите.

Бели крвни клетки - груби бели крвни клетки поврзани со формираните елементи на крвта (заедно со црвени крвни клетки и тромбоцити).

функцијата што ја извршуваат белите крвни клетки во крвта е да го штитат организмот од надворешни агенси (вируси, бактерии, габи и паразити) со формирање бариера.

Покрај тоа, тие играат важна улога во дијагностицирањето на болеста, одредувајќи ја фазата на нејзиниот тек.

Белите крвни клетки со црвени крвни клетки и тромбоцити се формираат од хематопоетски имунолошки систем, кој содржи:

 • крајници;
 • Коскена срж;
 • тимусна жлезда (тимус);
 • лимфоидни формации во цревата (лепенки на Пејер);
 • слезината;
 • Лимфните јазли.

Коскената срцевина е главната локација на формирање на бели крвни клетки. Овие клетки се произведуваат во големи количини во телото, бидејќи по уништувањето на штетното тело, тие умираат со него.

Телата се дистрибуираат во следниве течности од биолошко потекло: во крвна плазма, во урина (во мала количина кај здраво лице), во вагинално подмачкување на жена итн.

Обликот на белите крвни клетки е кружен или овален. Нивната боја се смета за бела, бидејќи нема независно боење. Со цел да се видат белите крвни клетки под микроскоп, биоматеријалот е претходно обоен, секој тип на тело реагира на бојата на свој начин.

 • гранулоцити - грануларен;
 • агранулоцитите не се зрнести.

Поедноставената структура на леукоцитите се карактеризира со присуство на јадро и цитоплазма, но секоја сорта има свои структурни карактеристики:

 1. Неутрофилна Цитоплазмата е ситнозрнеста со хомогена тесна граница, која содржи тенки нишки. Цитоплазмата исто така содржи митохондрии, органели, комплекс Голги, гликоген, липидни инклузии, грануларен ендоплазматски ретикулум. Во јадрото е густиот хроматин.
 2. Еозинофилна. Јадрото вклучува хетерохроматин. Цитоплазмата вклучува гранули од два вида:
  • овална со големина од 0,5-1,5 микрони, која содржи аминокиселина - аргинин, хидролитички ензими;
  • тркалезна форма со големина од 0,1-0,5 микрони со содржина на арил сулфатаза и киселина фосфатаза.
 3. Базофилен. Заоблените големи базофилни гранули со дијаметар од 0,5-1,2 микрони влегуваат во цитоплазмата. Тие содржат кисел гликозаминогликан-хепарин и хистамин. Јадрото е малку лобусирано, понекогаш сферично.

Лимфоцитите се карактеризираат со тркалезно јадро со интензивна боја и мал раб на цитоплазмата, во која има мала содржина на рибозоми и полизоми. Јадрото е кружно со периферно кондензиран хроматин.

Во зависност од структурата и функцијата на клетките, животниот век на леукоцитите во човечката крв го има следниов опсег: од 2 до 15 дена. Исклучок се лимфоцитите кои живеат од неколку дена до неколку години, некои од нив ја придружуваат личноста цел живот.

Кои се

Во медицинското општество, формирана е класификација на леукоцити според морфолошки и функционални карактеристики.

Видови на бели крвни клетки во структурата на цитоплазмата:

 1. Гранулоцитите се гранулирани леукоцити или полиморфонуклеарни леукоцити.
 2. Агранулоцитите не се зрнести.

Белите крвни клетки вклучуваат такви видови на тела како неутрофили, еозинофили, базофили, лимфоцити и моноцити, кои се разликуваат во извршените функции:

 1. Неутрофилни бели крвни клетки. Тие сочинуваат 50-70% од вкупниот број на леукоцити, учествуваат главно во уништувањето на штетните честички. Се произведуваат клучеви - супстанции за сузбивање на синтезата на ДНК во клетките. Неутрофилите, пак, се од 2 вида: сегментирани (зрели клетки) и прободе (млади клетки со издолжена форма на јадро).
 2. Еозинофили - обезбедуваат движење до местото на нападот, апсорбираат штетни агенси, ги елиминираат непотребните алергиски манифестации со блокирање на хистамин со употреба на ензимот хистаминаза.
 3. Базофили - „брза помош“ кога се изложени на отрови на човечки ткива, токсични материи, пареи. Тие учествуваат во процесите на коагулација на крв.
 4. Лимфоцити Ова е главниот елемент на имунолошкиот систем. Активира одмазнички удар против агресивните бактерии и вируси, заштедува информации за нив и реагира уште побрзо кога е повторно нападнат, трансформирајќи се во лимфобласти кои се разликуваат по стапката на репродукција. Тогаш лимфобластите се претвораат во клетки убијци и целосно го елиминираат натрапникот. Така се формира и работи имунитетот.
 5. Моноцитите апсорбираат елементи со особено големи димензии. Со нивна помош, од телото се отстрануваат воспалени ткива, мртви клетки и тела на мртви бели крвни клетки преку урина и гноен исцедок. Моноцитите се карактеризираат со фагоцитна активност - можност за врзување, апсорпција и варење на микробите и бактериите.

Вредноста на белите крвни клетки и нивните функции:

 1. Информативни Флуктуацијата на вредностите на клеточната концентрација значи дека во човечкото тело се случуваат некои промени кои можат да бидат поврзани со безопасна промена во физичката состојба (замор, депресија) или развој на патологии (покачените стапки укажуваат на рак).
 2. Заштита на телото од штетните ефекти на странските клетки. Кога мал патоген влегува во крвотокот, тие го апсорбираат и уништуваат. Ако опасноста е голема, тогаш бројот на бели крвни клетки се зголемува, нивната група го заробува непријателот и исто така уништува. Овој процес се нарекува фагоцитоза.
 3. Хемостатска функционалност - обезбедување на коагулација на крв со синтеза на хистамин и хеприн - антикоагуланси со директно дејство.
 4. Производство на антитела - ова значи дека производството на активни протеински соединенија на крвната плазма се јавува за борба против предизвикувачкиот агенс на болеста, спречување на раст на микроорганизми и неутрализирање на токсичните материи што тие ги лачат.
 5. Транспорт - телата учествуваат во трансферот на апсорбирани аминокиселини, ензимски супстанции и активни компоненти во ткивата на органите, движејќи се низ крвните садови.
 6. Синтетички - формирање на хистамин и хепарин, кои ги регулираат физиолошките процеси во телото (производство на панкреатичен сок, мускулен спазам, намалување на крвниот притисок).
 7. Со развојот на болест во телото, се јавува процес како што е емиграција на леукоцити, во кој заштитните клетки ги напуштаат крвните садови, минувајќи низ нивните wallsидови и се испраќаат до заболените ткива, со што се елиминира лезијата. Во исто време, пропусната моќ на крвните садови се зголемува и се активира хемотакса - процес на хемиска привлечност на клетките во воспалените ткива. Сето ова придонесува за правилна миграција на леукоцити и брзо уништување на непријателските клетки.

Во форма со резултатите од тестовите на крвта, општата ознака на леукоцитите е како што следува: WBC - бели крвни клетки (бели крвни клетки), единицата за мерење на телата е од 10 до 9 клетки / l.

За детална студија на леукоцитната формула, се користи диференцијација на индикаторите според типот на клетката, што се изразува како процент.

Честопати, се смета заедно со индикатори за просечни количини на црвени крвни клетки (наведени како MCV - среден коркускуларен волумен).

Кај возрасни и деца, бројот на бели крвни клетки постојано се менува во зависност од физичката состојба на една личност. Но, постојат прифатливи граници за нивната концентрација - од 4 до 9 × 10 до 9-ти степен на клетки / л, какви било флуктуации на вредностите покажуваат дека во телото се случуваат некои промени.

Намален број на клетки во крвта укажува на опаѓање на одбраната на организмот, дефект во имунолошкиот или хематопоетскиот систем. Ниската содржина на бели тела се нарекува леукопенија, која може да биде функционална и органска.

Што е мое во твоите броеви?

За да бидете водени од она што се случува во телото, важно е не само да го прашате лекарот за тоа каде се формираат леукоцитите и каде се уништуваат леукоцитите, кои регулаторни индикатори за овие клетки се распоредени во моментов, туку и да се разјаснат кои броеви се добиени во лабораторија и за што служи. може да укаже. Лекарот мора јасно да му објасни на лицето дека дозволуваат да се сомнева во добиените квантитативни индикатори.

Ако активноста на органите каде што се формираат леукоцити е поактивна (послаба) од нормата, а крвните параметри се близу до критични, тогаш треба да го промените менито, начинот на живот. За нормализирање на составот на крвта, треба постојано да се движите активно. Инаку, сериозни болести не можат да се избегнат.

Типови на бели крвни клетки

Постојат неколку примероци на бели крвни клетки кои се одговорни за фиксни процеси:

 • Моноцити. Нивната главна задача е да ги потиснат и елиминираат штетните бактерии преку урина и гној. Нивниот животен век е подолг од оној на другите бели клетки.
 • Лимфоцити Овие крвни клетки се главен елемент на имунитет. Лимфоцитите удираат врз малициозни „напаѓачи“, притоа задржувајќи ги сите информации за нив, што овозможува да се реагира побрзо, поактивно за време на вториот напад. Покрај тоа, тие се способни да се претворат во лимфобласти, кои имаат висока стапка на репродукција и да се трансформираат во клетки убијци кои уништуваат туѓи тела. Така се формира и работи човечкиот имунитет.
 • Базофили. Тие ја играат својата главна улога во процесот на коагулација на крв. Тие исто така лачат специјални супстанции кои му помагаат на организмот во случај на труење со разни отрови, токсини или испарувања.
 • Неутрофили. Нивната вкупна количина во крвта е 70%. Нивната главна цел е елиминација на инфективни агенси и други штетни честички кои продираат со инфекцијата.
 • Еозинофили. Активно вклучени во апсорпцијата на штетни микроби и ги неутрализираат алергиските манифестации.

Како дознаваат тие?

Лекарите точно знаат каде се формираат белите крвни клетки. Црниот дроб, на пример, е извор на еден од видовите на овие клетки - моноцити. Во анализата, лекарот ќе добие информации за односите на различните видови елементи на циркулаторниот систем. Во лабораторијата, овие податоци се извлекуваат со помош на камерата Горјаев. Ова е таков оптички уред со висока прецизност, кој автоматски ја пресметува концентрацијата на наведените елементи. Се разликува при мала грешка, висока точност.

Визуелно, уредот изгледа како едноставно правоаголно стакло, но на него се нанесува микроскопска мрежа.

Што значи зголемување на концентрацијата на леукоцитни честички во крвта?

leykotsits klass - Место на формирање и животниот век на леукоцитите во крвта

Lifeивотниот век на леукоцитите е 12 дена.

Неутрофилите се чест вид на бели крвни клетки, кои сочинуваат 50-70 проценти од вкупниот број. Белите крвни клетки од оваа група се произведуваат и се движат во коскената срцевина и припаѓаат на фагоцитите. Молекулите со сегментирани јадра се нарекуваат зрели (сегментирани) и со издолжено јадро - прободување (незрели). Производството на третиот тип на млади клетки се случува во најмал волумен.

За што се потребни

Лимфоцитите и значителен дел од моноцитите се произведуваат во лимфните јазли. Дел од агранулоцитите од лимфниот систем влегуваат во крвотокот, што ги пренесува на органите. Лимфоцитите живеат долго - од неколку дена до неколку месеци и години. Theивотниот век на моноцитите е од неколку часа до 2-4 дена.

Бројот на леукоцити е важен индикатор за дијагноза на патолошки состојби. Во телото, белите крвни клетки постојано се произведуваат, а нивната содржина во крвта може да се менува во текот на денот. Како се произведуваат овие клетки и каква улога играат во човечкото тело?

Место на формирање на леукоцити

Неколку видови на обликувани елементи лебдат во крвта, кои го поддржуваат здравјето на целиот организам. Белите клетки во кои има јадро се нарекуваат бели крвни клетки.

Нивната карактеристика е можноста да навлезат во капиларниот wallид и да влезат во меѓуклеточниот простор.

Таму наоѓаат странски честички и ги апсорбираат, нормализирајќи ја виталната активност на клетките на човечкото тело.

Белите крвни клетки вклучуваат неколку видови клетки кои се малку различни по потекло и изглед. Најпопуларна е нивната поделба според морфолошки карактери.

Морфолошки видови Нормална количина
Грануларен (има гранули во цитоплазмата)Неутрофили70%
Еозинофили1-5%
БазофилиДо 1%
Не-грануларен (без гранули)Лимфоцити21-35%
Моноцити4-8%

Односот на овие клетки е ист кај сите здрави луѓе и се изразува со леукоцитната формула. Со промена на бројот на кој било вид на клетки, лекарите извлекуваат заклучоци за природата на патолошкиот процес.

krovyanye teltsa v organizme - Место на формирање и животниот век на леукоцитите во крвта

Кои се леукоцитите

Важно: леукоцитите го одржуваат здравјето на луѓето на соодветно ниво. Повеќето инфекции кои влегуваат во човечкото тело се асимптоматски поради навремен имунолошки одговор.

Функција на бели крвни клетки

Важноста на леукоцитите се должи на нивното учество во имунолошкиот одговор и за заштита на организмот од какви било странски агенси. Главните функции на белите клетки се како што следува:

 1. Развој на антитела.
 2. Апсорпција на странски честички - фагоцитоза.
 3. Уништување и отстранување на токсините.

Функција на бели крвни клетки

Секој вид на бели крвни клетки е одговорен за одредени процеси кои помагаат во спроведувањето на главните функции:

 1. Еозинофили. Тие се сметаат за главни агенси за уништување на алергените. Учествувајте во неутрализација на многу странски компоненти со протеинска структура.
 2. Базофили. Забрзајте ги процесите на лекување во фокусот на воспалението, поради присуството на хепарин во неговата структура. Ажурирано на секои 12 часа.
 3. Неутрофили. Учествувајте директно во фагоцитоза. Тие се во состојба да навлезат во меѓуклеточната течност и во клетката каде што живее микробата. Една таква имунолошка клетка може да вари до 20 бактерии. Борејќи се со микробите, неутрофилот умира. Акутното воспаление предизвикува нагло производство на такви клетки од телото, што веднаш се рефлектира во формулата на леукоцитите како зголемена количина.
 4. Моноцити. Помогнете им на неутрофилите. Поактивно ако се развие кисела средина во фокусот на воспалението.
 5. Лимфоцити Тие ги разликуваат сопствените клетки од странци во структурата, учествуваат во производството на антитела. Тие живеат неколку години. Тие се најважната компонента на имунолошката одбрана.

Важно: многу лекари се принудени да направат клинички тест на крвта пред да препишат третман. Вирусни и бактериски болести предизвикуваат различни промени во анализата, што овозможува да се направи точна дијагноза и да се препишат потребните лекови.

Theивотниот век на леукоцитите во човечката крв трае од неколку дена до неколку недели. Сепак, ова не значи дека нивната структура е кревка или несигурна. Бројот на бели крвни клетки во 1 капка крв варира од 7000 до 25000. Присуството на воспалителен процес доведува до зголемување на овие индикатори.

Theивотниот циклус на леукоцити кои циркулираат во крвта трае од 4 до 9 часа, а во ткивата живеат до 5 дена. Времетраењето на нивното постоење се намалува со сериозна заразна болест и е неколку часа.

Циркулацијата на леукоцитите е континуирана. Тие се движат низ циркулаторниот систем, влегуваат во крвотокот, лимфата, така што нивниот животен век периодично се менува.

Во овој дел можете да го дознаете животниот век на белите крвни клетки. Накратко, може да се каже дека овие мали тела умираат млади. Theивотниот век на белите крвни клетки на една личност е од неколку дена до неколку недели. Но, тоа не значи дека тие се несигурни или кревки. Нивната сила е како што следува: до дваесет и пет илјади бели тела на една капка крв.

Ако при полагање на тест на крвта, медицинските работници откриле голем број на бели крвни клетки, тогаш ова укажува на тоа дека има инфекција во телото.

Помеѓу бројот на одделни видови леукоцити содржани во крвта, постојат одредени стапки, чиј процент се нарекува леукоцитна формула
(Табела. 1).

Ова значи дека ако вкупниот број на леукоцити се земе како 100%, тогаш содржината во крвта на одреден вид леукоцити ќе биде одреден процент од нивната вкупна количина во крвта. На пример, во нормални услови, содржината на моноцити е 200-600 клетки во 1 μl (mm 3), што е 2-10% од вкупната содржина на леукоцити во 4000-9000 клетки во 1 μl (mm 3) крв (види табела 11.2) Во голем број физиолошки и патолошки состојби, често се открива зголемување или намалување на содржината на кој било вид бели крвни клетки.

Зголемувањето на бројот на индивидуални форми на бели крвни клетки се нарекува неутрофилија, еозиногенеза или базофилија, моноцитоза или лимфоцитоза. Намалувањето на содржината на одделни форми на леукоцити, соодветно, беше наречено неутро-, еозино-, моноцит- и лимфопенија.

Природата на леукоцитната формула зависи од возраста на лицето, условите за живот и другите услови. Под физиолошки услови кај здраво лице, апсолутна лимфоцитоза и неутропенија се јавуваат во детството, почнувајќи од 5-7 дена од животот до 5-7 години (феномен на „ножици на леукоцити“ кај деца). Лимфоцитоза и неутропенија може да се развијат кај деца и возрасни кои живеат во тропските предели.

Лимфоцитоза е забележана и кај вегетаријанци (со претежно диета со јаглени хидрати), а неутрофилијата е карактеристична за „дигестивната“, „миогената“ и „емоционалната“ леукоцитоза. Неутрофилија и поместување на леукоцитната формула налево се забележани во акутни воспалителни процеси (пневмонија, тонзилитис, итн.) И еозинофилија - во алергиски услови и хелминтични инвазии.

Пациенти со хронични заболувања (туберкулоза, ревматизам) може да развијат лимфоцитоза. Леукопенија, неутропенија и поместување на леукоцитната формула надесно со хиперсегментација на неутрофилни јадра се дополнителни знаци на Б 12 - и анемија со дефицит на фолна киселина. Така, анализата на содржината на одделни форми на леукоцити, но леукоцитната формула има важна дијагностичка вредност.

Табела 1. Леукоцитна формула на кроци како возрасна личност

Tatyana Jakowenko

Главен уредник на Detonic онлајн магазин, cardiolогист Јаковенко-Плахотнаја Татјана. Автор на повеќе од 950 научни статии, вклучително и во странски медицински списанија. Тој работел како cardiolогист во клиничка болница повеќе од 12 години. Тој е сопственик на современи методи за дијагностицирање и лекување на кардиоваскуларни заболувања и ги спроведува во неговите професионални активности. На пример, тој користи методи на реанимација на срцето, декодирање на ЕКГ, функционални тестови, циклична ергометрија и многу добро ја познава ехокардиографијата.

Веќе 10 години е активен учесник во бројни медицински симпозиуми и работилници за лекари - семејства, терапевти и cardiolогисти. Тој има многу публикации за здрав начин на живот, дијагноза и третман на срцеви и васкуларни заболувања.

Тој редовно ги следи новите публикации на европски и американски cardiology списанија, пишува научни статии, подготвува извештаи на научни конференции и учествува на европски cardiolконгреси на оги.

Detonic