Општи карактеристики на миокардитис, причини, симптоми, дијагностика и методи на лекување

%D0%9C%D0%B8%D0%BE%D0%BA%D0%B0%D1%80%D0%B4%D0%B8%D1%82 %D0%BE%D0%B1%D1%89%D0%B0%D1%8F %D1%85%D0%B0%D1%80%D0%B0%D0%BA%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%BA%D0%B0 - Myocarditis general characteristics, causes, symptoms, diagnosis and treatment methods

Миокардитис е воспаление на миокардот. Се појавува со разни болести како резултат на оштетување на миокардот од инфективни агенси, токсини (отрови) од различно потекло или како алергиска или автоимуна реакција. Миокардитис може да биде независна болест или составен дел од која било друга болест, на пример, дифузни болести на сврзното ткиво.

Меѓу причините за воспаление на миокардот, посебно место му се дава на ревматизмот, во кој миокардитисот е една од главните манифестации на болеста, заедно со комбинација со ендокардитис и перикардитис. Миокардитис често се забележува кај акутни вирусни и бактериски инфекции (инфективен миокардитис), вклучително и грип, сипаници, рубеола, овчи сипаници, дифтерија, шарлах, тешка пневмонија, сепса, итн.

Неинфективен миокардитис се јавува со некои труења и особено кога се изложени на фактори кои влијаат на имунитетниот систем, на пример, со воведување на серуми (серумски миокардитис) и употреба на одредени лекови (миокардитис на лекови).

Постојат миокардитис со непозната етиологија, на пример, идиопатски миокардитис Абрамов-Фидлер. Клинички манифестации и тек. Со вирусен и инфективен токсичен миокардитис, се појавуваат знаци на срцево оштетување за време на период на тешка интоксикација; инфективно-алергиски миокардитис обично се јавува 2-3 недели по почетокот на акутна или егзацербација на хронично заразно заболување; серумски миокардитис - 12-48 часа по администрација на серум.

Често миокардитисот се јавува без изразени симптоми и понекогаш се препознава само по откривање на промени во ЕКГ. Во клинички изразени случаи, поплаките на пациентите се карактеристични од различна природа, пролонгирани, не се поврзани со физички напор во срцето, слабост, замор, отежнато дишење и палпитации при физички напор, прекини во работата на срцето.

Температурата на телото може да биде нормална, но субфебрилната состојба е почеста. Објективно откриваат проширување на границите на срцето, тахикардија (поретко брадикардија), пригушување на тонот I, срцето, разделување или бифркација на тонови, акцент на II тон над белодробното стебло, понекогаш систолен шум на точката Боткин

Во тешки случаи, може да се слушне галоп ритам и дијастолен шум. Често наоѓаат екстрасистола, атријална фибрилација, редок ритам и губење на индивидуални контракции на срцето може да бидат предизвикани од атриовентрикуларен блок.

Прогресијата на срцевата слабост, карактеристична за дифузниот миокардитис, се манифестира со зголемување на отежнато дишење, отекување на цервикалните вени, појава на ортопнеа, срцева астма, пулмонален едем, пулмонален едем, периферен едем, зголемување на црниот дроб и понекогаш појава на хидроторакс и асцит.

Текот на миокардитисот може да биде акутен, субакутен и хроничен напредувачки или повторувачки (со присуство на ремисии за неколку месеци или години). Акутен и субакутен често се јавува инфективен, токсичен, серумски и зрачен миокардитис.

Инфективно-алергискиот и токсично-алергискиот миокардитис понекогаш се здобива со хроничен тек. Миокардитис со инфлуенца, сипаници, рубеола, овчи сипаници често нема изразени клинички манифестации, но може да се посомнева доколку има глувост на тоновите и особено нарушувања на спроводливоста и срцевиот ритам, кои често (како резултат на сипаници, рубеола) траат дури и по закрепнувањето.

Миокардитис предизвикан од вирусот Коксаки се карактеризира со негова комбинација со ендокардитис и перикардитис, чии знаци може да преовладуваат; во некои случаи, се развива срцева слабост. Со миокардитис предизвикан од вирусот на детска парализа, срцевата слабост често се развива акутно и се комбинира со акутна васкуларна инсуфициенција.

Миокардитис на Абрамов - Фидлер се открива во повеќето случаи за време на период на изразени клинички манифестации, вклучувајќи различни срцеви аритмии, нарушувања на спроводливоста и слика на прогресивна срцева слабост, кои се лекуваат тешко. Тромбите често се формираат во празнините на срцето, тромбоемболизмот на крвните садови со голема и пулмонална циркулација може да ја комплицира дијагнозата на основната болест.

Причини и етиологија на болеста

%D0%9F%D1%80%D0%B8%D1%87%D0%B8%D0%BD%D1%8B %D0%B8 %D1%8D%D1%82%D0%B8%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B3%D0%B8%D1%8F %D0%B7%D0%B0%D0%B1%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F - Myocarditis general characteristics, causes, symptoms, diagnosis and treatment methods

Миокардитисот обично е предизвикан од широк спектар на разни инфективни микроорганизми, автоимуни нарушувања и егзогени ефекти. На развојот на болеста влијаат и генетските предуслови и влијанијата врз животната средина.

Во повеќето случаи, миокардитисот е предизвикан од автоимуни механизми, иако директните цитотоксични ефекти на патогенот и промените предизвикани од изразување на цитокини во миокардот може да играат значајна улога во етиологијата на миокардитисот.

 1. Инфективни и инфективни токсични причини:
  • Вируси: Коксаки тип Б, аденовируси, цитомегаловируси, грип, сипаници, рубеола, заушки, инфективна мононуклеоза, хепатитис Б и Ц, варичела, детска парализа, арбовируси, СИДА итн.
  • Бактерии: стрептококи (вклучително и шарлах), дифтерија, стафилококи, пневмококи, менингококи, гонококи, салмонела, итн.
  • Спирокети: Лептоспироза, Лајмска болест, релапсивна треска, сифилис.
  • Печурки: Кандидијаза, актиномикоза, спергилоза, кокцидомикоза, итн.
  • Наједноставно: Токсоплазмоза, трипанозомијаза, шистоматоза, итн.
  • Паразити - трихиноза.
  • Рикеција: Q треска, тифус итн.
 2. Алергиски (имунолошки), вклучувајќи инфективни и алергиски причини:
  • Лекови што можат да предизвикаат миокардитис:
   • Хемотерапевтски лекови - доксорубицин и антрациклин, стрептомицин, циклофосфамид средина, интерлеукин -2, антагонисти на анти-HER 2 рецептори.
   • Антибактериски агенси - пеницилин, левомицетин, сулфониламиди.
   • Антихипертензивни лекови - метилдопа, спиронолактон.
   • Антиепилептични лекови - фенитоин, карбамазепин.
   • Амфетамини, кокаин, катехоламини.
  • Системски болести на сврзното ткиво, васкулитис, во кои е можен развој на миокардитис.
  • Бронхијална астма, Лајелов синдром.
  • Болест на изгореници.
  • Трансплантација на органи.
  • Инфективно-алергиски процеси, имунопатолошки реакции кои се развиваат како одговор на претходна инфекција, чии знаци се отсутни за време на миокардитис).
 3. Токсично-алергиски причини за миокардитис:
  • Алкохол.
  • Лекови.
  • Тиреотоксикоза.
  • Уремија.
  • Физички ефекти.
   • Електрична повреда.
   • Зрачење.
   • Прегревање.

Во зависност од причините, клиничките манифестации и последиците, тие се разликуваат: Чагасова болест, токсоплазматски и гигантски клеточен миокардитис, болест на Лим, бактериски и зрачен миокардитис, инфективен, алергиски и идиопатски (Абрамова-Фидлер).

Очигледно, во секој случај, причината е различна, но можеме да ги именуваме најчестите причини за развој на оваа болест. На прво место - заразни болести, и вирусни (грип, херпес, хепатитис Б и Ц, тонзилитис, дифтерија) и бактериски (кламидија, стафилокок, стрептокок).

Ова е проследено со габични и паразитски лезии на срцевиот мускул, артритис, ревматизам, системски еритематозен лупус и слично. Воспаление на миокардот може да предизвика алергии, јонизирачко зрачење, труење со алкохол, хемикалии, лекови, серуми и вакцини. Во некои случаи, не може да се утврди причината за болеста (идиопатски миокардитис).

Патогенеза на миокардитис

%D0%9F%D0%B0%D1%82%D0%BE%D0%B3%D0%B5%D0%BD%D0%B5%D0%B7 %D0%BC%D0%B8%D0%BE%D0%BA%D0%B0%D1%80%D0%B4%D0%B8%D1%82%D0%B0 - Myocarditis general characteristics, causes, symptoms, diagnosis and treatment methods

Различни етиолошки фактори предизвикуваат оштетување на миокардот и ослободување („демаскирање“ или изложеност) на неговите антигени. Имунокомпетентниот систем го одредува производството на антимиордијални антитела, кои се вклучени во формирањето на имунолошки комплекси, што придонесува за понатамошно оштетување на миокардот.

Заедно со ова, се развива одложен тип на имунолошки одговор, како резултат на кој Т-лимфоцитите стануваат „агресивни“ против ткивото на миокардот. Миокардот е оштетен на неколку начини.

Патогенетски механизми на развој на миокардитис:

  Директен цитотоксичен ефект на предизвикувачкиот фактор.

Голем број на микроорганизми се во можност да нападнат кардиомиоцит. Ова е особено точно за вирусот Коксаки Б, главниот инфективен агенс кој предизвикува миокардитис.

Вирусот Коксаки Б не само што продира во кардиомиоцитот, туку и се реплицира во него. Пенетрацијата на вирусот Коксаки Б во кардиомиоцит се јавува по нејзината интеракција со рецепторите лоцирани на површината на кардиомиоцитот.

Вирусот потоа се реплицира во цитоплазмата и потоа може да нападне во непроменети кардиомиоцити. Под влијание на инфекција, се стимулира производството на α и β интерферони од страна на лимфоцитите и фибробластите, што ја зголемува отпорноста на вирусна инфекција на незасегнатите кардиомиоцити и ја стимулира активноста на макрофагите и природните убијци.

Вирусите на инфлуенца и хепатит Ц и токсоплазмата се исто така способни да навлезат во кардиомиоцитите. Најчесто, стафилококите се наоѓаат во миокардот во септички услови. Воведувањето на инфективен агенс во кардиомиоцитот предизвикува негово оштетување, уништување на лизозомалните мембрани и ослободување на кисели хидролази од нив, што го влошува оштетувањето на миокардот.

Овие процеси создаваат и предуслови за формирање на автоантигени во миокардот и формирање на автоимуни реакции. Токсините што ги лачат инфективните агенси се исто така во можност директно да влијаат на миокардот, предизвикувајќи значителни дистрофични промени во него.

Метаболните процеси се нарушени, органелите на кардиомиоцитите се оштетени. Токсините го поддржуваат текот на воспалителниот процес. Покрај тоа, токсините произведени од инфективни агенси придонесуваат за развој на токсично-алергискиот процес во миокардот во врска со формирањето на антитела кон нив.

Секундарен имунолошки одговор што може да се активира од предизвикувачки фактор.

Оштетениот миокард станува извор на автоантигени кои предизвикуваат формирање на автоантитела против миолема, сарколема, но најчесто против миозин α и β синџири.

Се верува дека со миокардитис, антителата се произведуваат не само на оштетени, туку и на непроменети кардиомиоцити, додека се ослободуваат нови антигени кои го стимулираат формирањето на антитела кон компонентите на кардиомиоцитите.

Изразување на цитокини во миокардот (на пример, фактор на некроза на тумор - алфа, синтаза на нитрикоксид).

Голема улога во развојот на миокардитис игра нарушување на рамнотежата на цитокинот. Пронајдена е корелација помеѓу зголемувањето на нивото на цитокини во крвта и воспалителните промени во миокардот.

Цитокините се гликопротеини и пептиди со ниска молекуларна тежина кои се лачат од активираните клетки на имунолошкиот систем, понекогаш епителот, фибробластите, кои ги регулираат интеракциите и ги активираат сите делови на имунолошкиот систем и влијаат на различни органи и ткива.

Кај пациенти со миокардитис, нивото на про-воспалителни цитокини во крвта значително се зголемува - интерлеукин-1, интерлеукин-6, фактор на некроза на тумор-α, кои го поддржуваат воспалителниот процес во миокардот.

Во исто време, нивото на интерлеукин-2 и содржината на интерферон-γ во крвната плазма кај пациенти со миокардитис значително се зголемуваат.

Аберантна индукција на апоптоза.

Апоптозата е програмирана клеточна смрт. Процес со кој оштетените, завршени или несаканите клетки се отстрануваат од повеќеклеточен организам.

Апоптозата се јавува без оштетување на клеточната микросредина. Кардиомиоцитите се високо и конечно диференцирани клетки и не се забележува нормална кардиомиоцитна апоптоза.

Со миокардитис, се развива апоптоза. Апоптозата на миокардитис може да биде предизвикана од цитотоксични Т-лимфоцити, фактор на некроза на тумор - α, слободни радикали, токсини, вируси, прекумерна акумулација на јони на калциум во кардиомиоцитите.

Конечно, улогата на апоптоза на кардиомиоцитите во миокардитис не е одредена. Се претпоставува дека е најизразено во најтешките форми на болеста, придружено со нарушувања на циркулацијата и во проширена кардиомиопатија.

Активирање на липидна пероксидација во миокардот.

Миокардот има многу слободни масни киселини - подлоги за оксидација на пероксидација (слободни радикали).

Во услови на воспаление, локална ацидоза, нарушувања на диселектролити, недостаток на енергија во миокардот, се подобрува пероксидацијата на слободните масни киселини, додека се формираат слободните радикали и пероксиди, кои директно ги оштетуваат кардиомиоцитите.

Исто така, се забележува ефект врз лизозомалните хидролази - се зголемува нивната пропустливост, а киселинските хидролази со протеолитички ефект излегуваат во клетката и вонклеточниот простор.

Како резултат, протеините на клеточната мембрана на кардиомиоцитите се оштетени, а производите од нивната деградација, т.н. Р-протеини, се акумулираат во крвта. Високите титри на Р-протеини во циркулирачката крв корелираат со сериозноста на миокардитисот.

Фази на патогенезата на миокардитис

%D0%A4%D0%B0%D0%B7%D1%8B %D0%BC%D0%B8%D0%BE%D0%BA%D0%B0%D1%80%D0%B4%D0%B8%D1%82%D0%B0 - Myocarditis general characteristics, causes, symptoms, diagnosis and treatment methods

 1. Акутната фаза (први 4-5 дена).

Се карактеризира со фактот дека патогениот агенс воведен во кардиомиоцитите предизвикува лиза на срцевите клетки и истовремено се реплицира во нив.

Во оваа фаза се активираат и изразуваат макрофагите, секретира голем број цитокини (интерлеукин-1 и 2, фактор на некроза на тумор, интерферон-γ). Во истата фаза, се забележува виремија и вируси се наоѓаат во примероци од миокардна биопсија.

Се случува уништување на миоцитите, што потоа постојано предизвикува оштетување и дисфункција на миокардот.

Субакутна фаза (од 5-6 ден).

Се забележува воспалителна инфилтрација на миокардот од мононуклеарни клетки: природни убијци, цитотоксични Т-лимфоцити и Б-лимфоцити.

Се јавува секундарен имунолошки одговор. Цитотоксичните Т-лимфоцити се исто така вклучени во лизата на кардиомиоцитите кои содржат вируси. Б-лимфоцитите произведуваат антитела кон вируси и компоненти на кардиомиоцити.

Од 5-тиот ден од патолошкиот процес започнува синтезата на колаген, достигнувајќи максимум по 14 дена. По 14 дена, вирусот повеќе не се открива во миокардот, воспалението постепено се смирува.

Хронична фаза (по 14-15 дена).

Фиброзата почнува активно да напредува, се развива дилатација на миокардот, последователно се формира дилатирана кардиомиопатија и се развива циркулаторна инсуфициенција.

Продолжува уништувањето на автоимуните миоцити поврзани со патолошкото ослободување на хуман леукоцитен антиген (HLA) во миоцитите. Во случај на вирусен миокардитис, постојаноста на вирусниот геном во миокардот е можна.

симптомите

Воспалението и значително оштетување на срцевиот мускул доведува до нарушување на функциите на контракција и релаксација на срцето, нарушена спроводливост и ритам. Најчестите симптоми на миокардитис се:

 • синкав тон на кожата, бледило;
 • различни степени на сериозност на болката во срцевиот регион;
 • појава на отежнато дишење при физички напор на телото;
 • неуспеси на срцевиот ритам;
 • зголемено потење;
 • намалување на крвниот притисок;
 • оток на долните екстремитети.

Исто така, со болест, миокардитис, симптомите можат да бидат неспецифични: замор, треска, слабост.

Акутниот миокардитис често дава симптоми за време на опоравување од акутна вирусна инфекција. Клиничката слика на акутната форма на миокардитис во лесниот тек на болеста е:

 • тахикардија (срцеви палпитации);
 • диспнеа;
 • ЕКГ промени;
 • кардијалгија (болка во срцето).
 • Во случај на сериозно воспаление на срцевиот мускул, постои:
  • проширување на срцевите комори (зголемување на волуменот);
  • слабост, замор;
  • срцева слабост;
  • диспнеа;
  • оток на нозете.

  Тешка форма на воспаление на срцевиот мускул не е секогаш лекувана; во такви случаи, станува хроничен миокардитис. И во оваа фаза е тешко да се разликува од миокардна болест, во која има продолжување на срцевите шуплини (проширена кардиомиопатија).

  Миокардитис>%D0%9A%D0%BB%D0%B0%D1%81%D1%81%D0%B8%D1%84%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F %D0%BC%D0%B8%D0%BE%D0%BA%D0%B0%D1%80%D0%B4%D0%B8%D1%82%D0%B0 - Myocarditis general characteristics, causes, symptoms, diagnosis and treatment methods

  Следната класификација на миокардитис е:

  1. Акутен
   • Со утврдена причина (заразни, бактериски, паразитски, со други болести).
   • Неодредено.
  2. Хронична, неодредена.
  3. Миокардиофиброза.
  4. Преваленца.
   • Изолиран (фокусен).
   • Друг (дифузен).
  5. Тековна: лесна, умерена, тешка.
  6. Клинички опции: аритмии, кардијалгија (болка во срцето) итн.
  7. Срцева слабост (фаза 0-III).

  Како што може да се види од класификацијата, миокардитисот е акутен, во кој може да се открие патогенот, или можеби не. Исходот од акутниот миокардитис е развој на миокардиофиброза. Миокардиофиброза е процес на замена на здрав мускул со клетки кои не можат да се контрахираат и слабо да спроведат импулс.

  Ако воспалителниот процес продолжи долго време, и не се развие миокардиофиброза, тогаш таквиот миокардитис се нарекува хроничен. Миокардитисот понатаму е поделен на волуменот на лезијата: изолиран - ако е зафатена само една област на срцето, на пример, врвот, септумот и дифузната - ако е вклучен целиот миокард.

  Текот на миокардитис може да биде лесен, умерен и тежок. Клиничката верзија на миокардитис е одредена од доминантните симптоми, што значи она што најмногу го загрижува пациентот и доаѓа до израз, обично аритмија или кардијалгија.

  Па, формулацијата на cardiolлогичката дијагноза секогаш завршува со фаза на срцева слабост од 0 до III.

  Миокардитис кај деца

  %D0%9C%D0%B8%D0%BE%D0%BA%D0%B0%D1%80%D0%B4%D0%B8%D1%82 %D1%83 %D0%B4%D0%B5%D1%82%D0%B5%D0%B9 - Myocarditis general characteristics, causes, symptoms, diagnosis and treatment methods

  Во основа, кај деца се развива поради заразни болести, труење со токсини, алергиски реакции и вродени. Од првите денови на животот, вродениот миокардитис се карактеризира со такви знаци: слабост, бледило на кожата, отежнато дишење.

  Болно дете брзо се заморува при доење, честопати неговата телесна тежина е мала, бавно зголемување на телесната тежина. Исто така, проширени граници на срцето, појава на тахикардија, досадни срцеви звуци.

  Стекнатиот миокардитис е последица на претходни инфекции, вклучително и акутни респираторни вирусни инфекции и грип. Во прилог на слабост и отежнато дишење, децата може да имаат повраќање, гадење, цијаноза. Болното дете има немирен сон, можно е влошување на апетитот, несвестица.

  Миокардитис е прилично честа болест кај децата. Во многу случаи, тоа се случува кај момчињата. Почесто инфективен миокардитис се развива кај деца 4-5 години и адолесценти.

  Кај децата, болеста може да биде од различни причини: габична или вирусна инфекција, токсини, бактерии или протозои. Инфекцијата е можна и во матката.

  Медицински преглед за болест открива проширување на границите на срцето, како и зголемување на нејзината големина. Благодарение на ЕКГ преглед, можно е да се утврди атриовентрикуларниот блок, според резултатите од ехокардиографијата, шуплините на левиот атриум и левата комора се зголемени.

  Кај деца, понекогаш болеста продолжува со латентни срцеви симптоми или без симптоми. Третман на акутен миокардитис кај деца се спроведува во болница. На пациентите им се препорачува одмор и одмор во кревет. Со оваа болест, се пропишуваат антиинфламаторни нестероидни лекови (индометацин, волтарен), глукокортикоидни хормони.

  Во тешки случаи, се користи кислородна терапија. Исто така, треба да се третираат срцеви слабости, нарушувања на аритмијата и спроводливоста. За ова, се препишуваат лекови кои го подобруваат метаболизмот во миокардот, како и витамини.

  Прогнозата на миокардитис кај доенчиња е често лоша, но со интензивен и правилен третман, можно е закрепнување. Ученици и деца од предучилишна возраст подобро ја толерираат болеста, за нив болеста е бенигна.

  Во 30-50 проценти од случаите со хроничен миокардитис, може да има релапси што може да доведат до хронична срцева слабост. Во такви случаи, потребна е комплексна терапија, се препорачува санаториум и болничко лекување.

  По закрепнувањето, детето треба да биде под набудување на следење: неопходно е да се подложи на преглед на секои 3-6 месеци за 5 години.

  дијагностика

  % D0% 94% D0% B8% D0% B0% D0% B3% D0% BD% D0% BE% D1% 81% D1% 82% D0% B8% D0% BA% D0% B0 4 - Општи карактеристики на миокардитис, причини, симптоми, дијагностицирање и методи на лекување

  За ефикасен третман на миокардитис и поволна прогноза, потребно е рано откривање:

  • Тест на крвта - покрај утврдувањето на клеточниот состав на крвта, нивото на специфични ензими и протеини во миокардитис, крвната култура за стерилитет е информативна. Овој метод овозможува диференцијална дијагноза помеѓу вирусен и бактериски миокардитис.
  • PCR - метод на полимеразна верижна реакција се користи за идентификување на предизвикувачкиот агенс на миокардитис.
  • Х-зраци испитување - може да извртува проширување на границите на срцето, знаци на венска стаза, промена на обликот на срцето.
  • Електрокардиографија - слика на ЕКГ со миокардитис се карактеризира со нарушувања на ритамот и спроводливоста, синусна тахикардија.
  • Ехокардиографија - може да покаже нарушувања во функционирањето на левата комора, зголемување на големината на срцевите комори, присуство на париетални тромби.
  • Радиоизотопска студија на срцето - се спроведува со употреба на галиум цитрат Ga67, селективно заробен од лимфоцитите во областа на воспалението.
  • Магнетна резонанца со контраст - помага да се визуелизира областа на патолошкиот процес.
  • Срцева катетеризација - со миокардитис, покажува податоци за зголемен финален дијастолен притисок во левата комора на срцето, како и нарушена подвижност на срцевиот wallид, ограничувачки вид на хемодинамика.

  Се спроведува со воведување на катетри со специјални сензори преку периферните артерии во срцевата празнина.

  Преку периферните артерии, се изведува пристап до интервентрикуларниот септум, од кој обично се зема биопсија. Потоа, примероците од ткивата се испраќаат во лабораторијата за микроскопско испитување.

  Анамнестички податоци и податоци за објективно испитување:

  • скратена (помалку од 5-7 дена) или нема латентен период помеѓу клиничките манифестации на инфекцијата и појавата на кардитис;
  • честото присуство на алергиски синдром во форма на вазомоторен ринитис и конјунктивитис, нетолеранција на лекови;
  • доминантна појава на болеста во средна и млада возраст;
  • недостаток на артритис;
  • брз развој на астенизација, адинамија;
  • постепен развој на болеста без изразени манифестации на лабораториска активност;
  • отсуство или слаба сериозност на лабораториските показатели за активноста на процесот, во присуство на симптоми на тежок кардитис.

  Лабораториски индикатори: зголемена содржина на сиалинска киселина; појава на Ц-реактивен протеин, забрзан ESR, зголемување на титарот на антистрептолизин; леукоцитоза, определување на антитела на миокардот; позитивна реакција на трансформација на бласт, определување на серумски миоглобин.

  Еволуцијата на најчестите промени на ЕКГ:

  1. Фаза I (акутна) - намалување на ST интервалот со истовремено намалување на амплитудата или изедначување на Т бранот;
  2. Фаза II (2-3 недели од болеста) - појава на негативни, честопати симетрични зашилени Т бранови;
  3. III фаза се карактеризира со нормализирање на промените во ЕКГ.

  Типични прекршувања на спроводливоста на срцевиот ритам, намалување на напонот на забите. Ехокардиоскопија: хипо- и дискинезија на миокардот, зголемување на левата комора на атријалните дигалки, намалување на исфрлачката фракција (нормално - 60-70%), намалување на индексот на надолжно-попречната големина.

   Акутен (активен) миокардитис: присуство на инфилтрат (дифузен или локален) со дефиниција на најмалку 14 инфилтрирани лимфоцити на 1 mm2 (главно Т-лимфоцити (ДМ 45) или активирани Т-лимфоцити и до 4 макрофаги).

  Квантитативно, инфилтратот се брои имунохистолошки. Се утврдува некроза или дегенерација, фиброзата се зема предвид, иако не е задолжителна.

  Некрозата и дегенерацијата обично не се изговараат. Треба да се разгледа фиброза.

 • Недостаток на миокардитис: не се открива клеточна инфилтрација или нивниот број е помал од 14 на 1 mm2.
 • Критериуми за проценка на фиброза:

  1. 0 - недостаток на фиброза;
  2. И.ст. - почетна;
  3. II. Уметност - умерено;
  4. III. Уметност - изразено.

  третман

  Лесните форми на болеста овозможуваат третман на амбулантско ниво. Сепак, како по правило, пациентите со дијагноза на "миокардитис" се предмет на хоспитализација.

  Третманот вклучува строг одмор во кревет до 1-2 месеци, диета со ограничување на внесувањето сол, течност, месо од пациентот, намалена физичка активност и медицински методи на терапија.

  Последните варираат во зависност од видот на миокардитис. Со инфективно воспаление, се пропишува антибиотска терапија, во случај на алергиски миокардитис, антиинфламаторни нестероидни лекови.

  Исто така, пациентите со миокардитис се лекуваат од срцева слабост, аритмии, заразни болести и тие се обидуваат да го подобрат метаболизмот на миокардот. Третманот вклучува:

  • Хоспитализација на пациентот во болничкиот оддел на болницата;
  • Намалување на физичкиот напор на телото на пациентот, во случај на тешка форма - строго придржување кон одмор во кревет;
  • Целта на диета богата со витамини и протеини. Строго ограничување на течност, сол сол;
  • Анти-инфективна терапија - назначување на антимикробни лекови, антибиотици, третман на локализирани инфекции во телото;
  • Назначување на антиинфламаторни лекови - нестероидни, глукокортикоиди;
  • Елиминација на симптомите (нарушувања на ритамот, срцева слабост, итн.).

  Времетраењето на третманот (обично околу шест месеци) зависи и од тоа колку тешка болест напредувала и колку биле ефективни терапевтските мерки. По завршувањето на третманот, пациентот треба да биде под надзор на лекар уште 2-3 години.

  лекови

  %D0%9C%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%BE%D0%B7%D0%BD%D0%BE%D0%B5 %D0%BB%D0%B5%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5 4 - Myocarditis general characteristics, causes, symptoms, diagnosis and treatment methods

  Не постои специфичен лек за миокардитис. Тоа е, „магична пилула“ што може да излечи воспаление на миокардот не постои. Затоа, терапијата се користи во комбинација. Третманот е насочен кон елиминирање или намалување на влијанието на изворот на болеста (патоген).

  За третман, се користат антибактериски, антивирусни лекови. Исто така, се користат антиинфламаторни и хормонални лекови, како што се волтарен, ибупрофен, индометацин, преднизон и други имуносупресивни глукокортикоиди.

  Ако болеста е придружена со срцева слабост, препишете лекови кои го намалуваат крвниот притисок, како и гликозиди кои ја стимулираат срцевата активност и диуретици. Со истовремена аритмија, се пропишуваат антиаритмични лекови.

  Во тешки случаи на оштетување на срцето, на пациентот може да се инсталира пејсмејкер. Тромбозата е придружена со назначување на антикоагуланси кои ја подобруваат циркулацијата на крвта, како и лекови кои апсорбираат тромбоза. Таквите лекови се пропишани:

  • Антивоспалително дејство: „Индометацин“, „Ибупрофен“, „Диклофенак“.
  • Ако воспалението е сериозно, може да се користат глукокортикоидни хормони (Преднизолон, Метипред).
  • Кога нема подобрување на состојбата и индикаторите во однос на позадината на извршената терапија, се користат цитостатски лекови.
  • Антиаритмични лекови - по потреба.
  • Лекови кои ја подобруваат исхраната на миокардот: Кокарбоксилаза, АТП, Аспаркам.
  • Ако има срцева слабост, се користат диуретици и АКЕ блокатори.
  • Со кардиоген шок, потребна е интензивна нега.

  Неопходно спроведена и терапија, земајќи ги предвид причините за болеста:

  • со ентеровирусен миокардитис, глукокортикоиди не се користат;
  • со инфлуенца А, се препишува "Ремантадин";
  • ако причината е вируси на херпетична група (вклучително и вирус на варичела-зостер), пропишан е „ацикловир“;
  • со рикецијална етиологија, се користи антибиотик Доксициклин;
  • ако причината е бактериска инфекција, се пропишуваат антибактериски лекови со широк спектар;
  • тиреотоксикоза предизвикана од миокардитис се третира со антитироидни лекови;
  • ревматскиот процес бара употреба на салицилна киселина (не во детството).

  Режимот за миокардитис треба да биде кревет. Мора да се набудува најмалку 3 недели; одлуката за проширување на режимот ја донесува cardiolогист.

  Хирургија

  %D0%A5%D0%B8%D1%80%D1%83%D1%80%D0%B3%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%BE%D0%B5 %D0%BB%D0%B5%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5 1 - Myocarditis general characteristics, causes, symptoms, diagnosis and treatment methods

  Хируршки третман - индициран за неефикасност на конзервативниот третман и понатамошна прогресија на симптомите на хемодинамички нарушувања. Хируршки третман на миокардитис може да вклучува такви методи:

   Оксигенацијата на екстракорпорална мембрана е метод на заситување на крвта со кислород, при кој крвта што доаѓа од крвотокот влегува во оксигенаторот на мембраната.

  Таму се прочистува, збогатува со кислород и се враќа назад во венскиот кревет.

 • Интрааортна балон контрапулзација - за време на оваа хируршка интервенција, специјален балон направен од полиуретан со волумен од 15-50 ml е инсталиран под левата субклавијална артерија во торакалната аорта. Овој спреј може да ја поддржува функцијата на пумпање на срцето поради фактот што се надува во дијастола и паѓа во систола. Операцијата е минимално инвазивна, изведена под локална анестезија, конзервата се доставува до целта преку феморалната артерија.
 • Вештачки комори - уред за помош на коморите може да ја замени работата на коморите на срцето при срцева слабост.

  Ефектот се должи на истовар на сегашната комора, бидејќи крвта преку пумпата од преткомората директно влегува во аортата или пулмоналната артерија.

  етно-наука

  %D0%9D%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%BD%D0%B0%D1%8F %D0%BC%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D1%86%D0%B8%D0%BD%D0%B0 2 - Myocarditis general characteristics, causes, symptoms, diagnosis and treatment methods

  Во прилог на хербална медицина во третманот на миокардитис со народни лекови, исцелителите препорачуваат употреба на нетрадиционални рецепти. Нивната употреба ќе помогне во зајакнување на срцевиот мускул, ослободување од болеста и спречување на развој на срцева слабост.

  Но, треба да се има на ум дека не сите рецепти за лекување на миокардитис со народни лекови, па дури и понеконвенционални, можат да бидат прикажани на вашето тело (присуство на уролитијаза, алергии на било кои компоненти, итн.).

  Затоа, консултација на оваа тема со лекарот што посетува е неопходност.

   Рецепт. Мед третман на миокардитис.

  Секојдневно внесување 2 до 3 пати лажичка меден цвет заедно со овошје, урда или млеко ќе има корисен ефект врз срцевиот мускул.

  Само не земајте мед со топла течност, бидејќи тоа ќе придонесе за зголемено потење и зголемен стрес на срцето.

  Рецепт. Ореви со суво грозје и сирење - средство за зајакнување на мускулите на срцето со миокардитис.

  Секојдневната употреба на ореви со суво грозје и сирење ќе придонесе за зајакнување на срцевиот мускул. Единечна доза (во грамови): 30:20:20.

  Рецепт. Третман на миокардитис со бреза сок со мед и лимон.

  Кога брезите „плачат“ на пролет, не пропуштајте го овој момент, бидејќи е време да го зајакнете вашето тело, зацелете го срцето со свеж сок од бреза, кој покрај соли, минерали, органски киселини и растителни хормони, содржи и железо , фитонциди и калиумови соли потребни за оштетен срцев мускул.

  Исто така е одличен лек за едем на срцето. Во рок од 2 недели (барем) се препорачува да пиете барем една чаша сок од бреза со лажица мед, додавајќи малку сок од лимон.

  Свеж сок од бреза се чува во фрижидер два дена, но може да се подготви за во иднина (има многу рецепти).

  Рецепт. Мешавина од лимон и мед со смокви и вотка е лек за миокардитис.

  Мелете 250 гр лимони (без зрна) и 125 гр смокви. Додадете 250 гр мед и 50 мг водка и темелно измешајте со дрвена лажица. Земете лажичка од смесата секој ден после јадење.

  Третман со инфузии на лековити растенија

  %D0%9B%D0%B5%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5 %D0%BD%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%8F%D0%BC%D0%B8 %D0%BB%D0%B5%D0%BA%D0%B0%D1%80%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D0%BD%D1%8B%D1%85 %D1%80%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B9 - Myocarditis general characteristics, causes, symptoms, diagnosis and treatment methods

  Сите компоненти на колекцијата од лековити растенија се кршат и темелно се мешаат. За подготовка на инфузии, наведената количина суровина се истура со врела вода.

  1. Колекција број 1 (износот е означен во лажици). Начин на подготовка: инсистирајте еден час лажица од колекцијата на чаша врела вода. Прием: три пати на ден за ⅓ чаша.
   • Билки: ајдучка трева - 6, коњско опавче - 3, јаже - 6
   • Имела бела - 3
   • Цвеќе од глог - 3
  2. Колекција број 2 (износот е означен во грамови). Начин на подготовка: видете го претходниот рецепт. Приемот се изведува до 4 пати на ден, 2 лажици. лажици.
   • Билки: гуска од китка и миризлива улица - по 10, конска опашка и равнец - по 30
  3. Колекција број 3 (износот е означен во лажици). Инфузијата (2: 200) се загрева 15 минути во водена бања (можно е во термос), по што се лади еден час и се филтрира. Приемот се изведува до 4 пати во текот на денот во износ од ⅓ чаша.
   • Валеријана корен - 8
   • Цвеќиња крин - 2
   • Лист од нане - 6
   • Овошје од анасон - 4
  4. Колекција број 4 за болка во срцето (количество означено во грамови). Погледнете го претходниот рецепт за начинот на подготовка и дозата на администрација.
   • Билки: валеријана - 30, мајчино млеко - 30, ајдучка трева - 20
   • Овошје од анасон - 20
  5. Колекција број 5 (износот е означен во лажици). Начин на подготовка: сварено собирање (1 лажица: 200 ml) се става во инфузија 5 часа, се филтрира и се пие ⅓ чаша три пати на ден.
   • Корен на Леузеа - 1
   • Колкови од роза - 2
   • Хоп конуси - 1
   • Цвеќиња: невен - 1, адонис - 0,5

  Уште во форма на водена инфузија на лисја (1:10) се користи во третманот на миокардитис и срцева слабост, жолтица која се шири.

  Во утринските часови, се препорачува да пиете диуретик. За да го направите ова, можете да купите готови во аптека (на пример, диуретична колекција број 2, Бруснивер или елекасол). Покрај функцијата на диуретик, овие полнења имаат комплексно антимикробно дејство.

  Составот на Бруснивер вклучува лисја од боровинки, кантарион, жица и колкови од роза. Елекасол вклучува корен од сладунец, цвеќиња од камилица и невен, лисја од еукалиптус и жалфија, серија од.

  превентивни мерки

  %D0%9F%D1%80%D0%BE%D1%84%D0%B8%D0%BB%D0%B0%D0%BA%D1%82%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%B8%D0%B5 %D0%BC%D0%B5%D1%80%D1%8B - Myocarditis general characteristics, causes, symptoms, diagnosis and treatment methods

  За да не размислувате како да го лекувате миокардитисот, вреди да се грижите за вашето здравје однапред. Мерките за превенција вклучуваат:

  • општо подобрување на животниот стандард;
  • отфрлање на лоши навики;
  • здрав начин на живот;
  • правилна исхрана, стврднување, употреба на витамини;
  • изолација на пациенти; целосен и навремен третман на инфекции;
  • разумен рецепт на вакцини, антибиотици и усогласеност со правилата за нивна администрација.

  Прогнозата на текот на миокардната болест е променлива - може да резултира и со целосно закрепнување и смрт. Затоа, за време на хоспитализација со тешка форма, дури и по завршувањето на третманот, пациентите треба да бидат следени од а cardiolогист и се подложува на ресторативен спа третман.

  Detonic - уникатен лек кој помага во борбата против хипертензијата во сите фази од нејзиниот развој.

  Detonic за нормализација на притисокот

  Сложениот ефект на растителните компоненти на лекот Detonic на theидовите на крвните садови и автономниот нервен систем придонесуваат за брзо намалување на крвниот притисок. Покрај тоа, оваа дрога спречува развој на атеросклероза, благодарение на уникатните компоненти кои се вклучени во синтезата на лецитин, аминокиселина која го регулира метаболизмот на холестерол и спречува формирање на атеросклеротични плаки.

  Detonic не зависност и синдром на повлекување, бидејќи сите компоненти на производот се природни.

  Детални информации за Detonic се наоѓа на страницата на производителот www.detonicnd.com.

 • Tatyana Jakowenko

  Главен уредник на Detonic онлајн магазин, cardiolогист Јаковенко-Плахотнаја Татјана. Автор на повеќе од 950 научни статии, вклучително и во странски медицински списанија. Тој работел како cardiolогист во клиничка болница повеќе од 12 години. Тој е сопственик на современи методи за дијагностицирање и лекување на кардиоваскуларни заболувања и ги спроведува во неговите професионални активности. На пример, тој користи методи на реанимација на срцето, декодирање на ЕКГ, функционални тестови, циклична ергометрија и многу добро ја познава ехокардиографијата.

  Веќе 10 години е активен учесник во бројни медицински симпозиуми и работилници за лекари - семејства, терапевти и cardiolогисти. Тој има многу публикации за здрав начин на живот, дијагноза и третман на срцеви и васкуларни заболувања.

  Тој редовно ги следи новите публикации на европски и американски cardiology списанија, пишува научни статии, подготвува извештаи на научни конференции и учествува на европски cardiolконгреси на оги.

  Detonic