Симптоми на микроинфаркт први знаци кај третман на мажи

После срцев удар, без оглед на подрачјето на „мртвата“ зона, пациентот мора да почитува апсолутен мир, физички и емоционален. Исто така, се препорачува да се придржувате кон пропишаната диета. Спроведена соодветна терапија со лекови. Доколку е потребно и во отсуство на сериозни контраиндикации, се спроведува хируршки третман. Прво, пациентот е под строг надзор во болница, а потоа го продолжува курсот на лекување дома.

Третманот со лекови вклучува:

 • анестезија (наркотични лекови);
 • корекција на крвниот притисок (хипотензивни лекови);
 • стабилизација на срцевиот ритам (антиаритмици);
 • спречување на згрутчување на крвта (антитромбоцитни агенси);
 • противтежа на атеросклероза (статини);
 • растворање на веќе формирани тромби (антитромбоцитни лекови);
 • подобрување на проодноста на коронарните крвни садови (вазодилататори).
 • инсталација на стент во коронарниот сад;
 • хирургија за бајпас на срцеви артерии.

Што може да се направи дома? Првата помош при сомневање за срцев удар се состои од следниве фази:

 • обезбедување мир;
 • создавање услови за проток на воздух;
 • повик за брза помош;
 • таблета нитроглицерин (не за хипотензија!) и аспирин;
 • контрола на крвниот притисок.

Во поново време, јас и моите колеги сметавме дека микроинфарктот е болест што се јавува главно кај мажи и постари лица. Но, како што покажуваат статистичките податоци и личните набудувања, таа сè повеќе се бележи кај жени и лица под 40-годишна возраст.

Харбинџери за напад се појавуваат по физичко или психо-емоционално преоптоварување и во некои случаи личат на настинка:

 • слабост;
 • болки во телото;
 • зголемување на температурата;
 • чувство на стегање зад градната коска.

Тогаш се развиваат следниве симптоми:

 • болка во левата страна на градниот кош со зрачење на вилицата, грбот, под сечилото на рамото;
 • син назолабијален триаголник;
 • диспнеа;
 • вртоглавица, несвестица;
 • срцеви палпитации.

Detonic - уникатен лек кој помага во борбата против хипертензијата во сите фази од нејзиниот развој.

Detonic за нормализација на притисокот

Сложениот ефект на растителните компоненти на лекот Detonic на theидовите на крвните садови и автономниот нервен систем придонесуваат за брзо намалување на крвниот притисок. Покрај тоа, оваа дрога спречува развој на атеросклероза, благодарение на уникатните компоненти кои се вклучени во синтезата на лецитин, аминокиселина која го регулира метаболизмот на холестерол и спречува формирање на атеросклеротични плаки.

Detonic не зависност и синдром на повлекување, бидејќи сите компоненти на производот се природни.

Детални информации за Detonic се наоѓа на страницата на производителот www.detonicnd.com.

Манифестации кај мажи

Знаците на микроинфаркт кај мажите се поизразени: има остра болка во градите, има чувство на притисок или надворешно тело. Затоа, тие честопати бараат квалификувана помош.

Кога поставувам дијагноза, секогаш внимавам на изгледот на пациентот. Во акутна некроза се забележува:

 • сина во усните;
 • зголемување на температурата;
 • слаба пулсација на зглобовите;
 • ладење на екстремитетите;
 • значително потење.

Понекогаш пациентите зборуваат само за еден симптом - остра болка во срцето, која потоа поминува. Безболен курс за мажи не е карактеристичен.

Жени

Кај жените, знаците на срцев удар се слаби, тие треба особено внимателно да ги слушаат најмалите отстапувања во состојбата. За 2-4 недели се појавуваат претходници на микроинфаркт:

 • ладни екстремитети поради нарушен проток на крв во микроциркулацијата;
 • појава на едем на нозете и рацете;
 • честа желба за мокрење;
 • грчеви во бронхиите;
 • болка во стомакот и чувство на исполнетост;
 • не-храна гадење.

Совет на специјалист

Многу е важно навремено да препознаете мал фокусен инфаркт. Неопходно е веднаш да се преземат итни мерки и да се јави лекар ако има такви знаци:

 • паника, страв од смрт;
 • кожата е ладна и пријатна со пот;
 • болка во градите лево, дава под скапулата, во грбот, вилицата, половина од главата;
 • пулсот се чувствува слабо или не е откриен;
 • назолабијалниот триаголник станува сино.

Исто така, треба да знаете дека понекогаш (особено кај пациенти со дијабетес и постари лица), мал фокусен срцев удар се јавува без симптоми или се манифестира во форма на напади на астма, болки во стомакот и нарушувања на ритамот. Но, која било форма може да оди во голем фокален или трансмурален инфаркт, затоа бара итна квалификувана помош.

Помошта за микроинфаркт треба да се спроведува само во cardiology оддел на болницата. Задачата на моите колеги е да го запрат синдромот на болка, да го локализираат фокусот на некроза и да преземат мерки за срцето да може да работи во претходниот режим.

За третман, се користат следниве групи на лекови:

 • антикоагуланси;
 • невролептаналгезија или наркотични аналгетици;
 • поларизирачка смеса, капки со раствор на гликоза и соли;
 • бета-блокатори;
 • антиаритмични лекови;
 • пролонгирани нитрати.

На пациентот му се препорачува да почитува одмор во кревет, диета со исклучок на сол и масна храна. По испуштањето, пожелна е физичка, ментална и социјална рехабилитација. Ако професионалната активност на пациентот е поврзана со постојано преоптоварување, тој е испратен до комисија за пренесување на полесна работа.

Знаците на оваа болест се многу слични на симптомите на други акутни коронарни состојби (нестабилна ангина, миокарден инфаркт што формира Q), затоа, според клиничката слика, овие болести не можат веднаш да се разликуваат.

На самиот почеток на процесот тие се комбинираат во концептот на „акутен коронарен синдром“. Во зависност од тоа како понатаму ќе се развиваат настаните, ќе се појави некроза на ткивата, колкава ќе биде нејзината големина и ќе се постави конечна дијагноза.

Симптомите и раните знаци на микроинфаркт кај мажи и жени се слични. Разликата е во возраста на која често се јавува болеста.

Симптомите што овозможуваат сомневање за микроинфаркт се исти и кај мажите и кај жените:

 • болка, притисок, затегнатост или печење зад градната коска, не поминува по земање 3 таблети нитроглицерин, земени во интервали од по 5 минути;
 • болка што зрачи до рамото, клучната коска, горниот дел на стомакот, грбот, вратот, вилицата;
 • гадење или повраќање
 • ненадејна отежнато дишење, чувство на недостаток на воздух;
 • ненадејно силно потење и силна слабост;
 • вртоглавица или губење на свеста;
 • чувство на вознемиреност, страв за вашиот живот.

Болка или непријатност во градите што не поминува по земањето на нитроглицерин е најчестиот знак на микроинфаркт. Сепак, тоа воопшто не се забележува. Некои пациенти не чувствуваат некои посебни непријатни знаци и не ја забележуваат болеста. Ова е почеста кај жени, постари лица и оние со дијабетес.

На пример, жена со дијабетес на возраст од 65 години може да претрпи неколку такви срцеви удари „на нејзините нозе“, кои заедно можат значително да ја ослабат контрактилноста на нејзиниот срцев мускул и да предизвикаат срцева слабост.

Итните цели на третманот се елиминирање на болката, подобрување на циркулацијата на крвта и работата на срцето. Долгорочни цели за лекување на микроинфаркт: спречување на компликации, управување со фактори на ризик, намалување на веројатноста за повторни срцеви удари. За да се постигнат овие цели, се користи комбинација на лекови и хируршки процедури.

Во зависност од состојбата на пациентот, лековите за итна и / или долготрајна терапија може да вклучуваат:

 • тромболитици, растворање на тромб запушена артерија;
 • аналгетици, вклучително и наркотични средства, за ублажување на болката;
 • нитроглицерин, привремено проширување на коронарните артерии;
 • антитромбоцитни лекови за спречување на згрутчување на крвта во иднина;
 • бета-блокатори кои го забавуваат пулсот, го намалуваат притисокот и стресот врз срцето;
 • АКЕ инхибитори кои ја подобруваат циркулацијата на крвта;
 • блокатори на рецептори на ангиотензин кои го контролираат крвниот притисок;
 • статини кои го намалуваат холестеролот во крвта и ги стабилизираат атеросклеротичните плаки.

Со техничка изводливост, може да се изврши ангиопластика, при што во погодената коронарна артерија се вметнува тенка цевка, стент. Ако пациентот претрпел многу микро-инфаркти и постојано има напади на ангина, може да му се понуди операција за бајпас на коронарна артерија.

Повреда на протокот на крв низ садовите што го снабдуваат срцевиот мускул, доведува до кислородно гладување на миокардните клетки со нивно последователно уништување.

Во зависност од големината на погодената артерија, областите на оштетување на срцето може да имаат различни длабочини и можност за обновување.

Мала област на исхемија е придружена со формирање на мал фокусен или микроинфаркт. Болеста е почеста кај мажите.

Згрутчување на крвта во коронарната артерија е причина за микроинфаркт

Во најновата класификација на болести, концептот на „микроинфаркт“ е отсутен. Обично оваа форма на патологија се нарекува акутен субендокардијален инфаркт. Оваа болест не е придружена со некроза на целата дебелина на срцевиот мускул, туку само мал дел од неа, сместен под внатрешната површина.

Во иднина, таквата штета се претвора во плиток фокус на некроза. Во исто време, на ЕКГ нема карактеристичен знак на распаѓање на срцевото ткиво до целата длабочина - Q бран. Затоа, таквиот срцев удар се нарекува и „не-формирачки Q“ или „без Q бран“.

Знаците на пренесен микроинфаркт на ЕКГ често се отсутни

Со соодветен третман, мал фокусен или микроинфаркт е опкружен со нормално срцево ткиво. Оштетените клетки или ја поправаат или едноставно ја намалуваат нивната активност. На ЕКГ, знаците на пренесен микроинфаркт често се отсутни.

Понекогаш на пациентите им се кажува дека претрпеле миокарден инфаркт, а всушност не се случила морфолошката основа на болеста, односно уништување и смрт на клетките.

Во овој случај, пациентот имаше акутен коронарен синдром, што не доведе до развој на срцев удар, туку само предизвика нестабилна ангина пекторис.

Пред спроведување на специјални студии, примарно утврдување на маркерите на некроза, не може да се каже дали пациентот ќе има срцев удар или дали сè ќе заврши успешно, само со продолжен напад на исхемична болка.

Микроинфаркт кај мажите е сериозна состојба. И покрај малата големина на лезијата и потенцијалната реверзибилност на процесот, на почетокот на неговиот развој, тоа може да влијае на најважните области на срцевиот мускул и да предизвика компликации. Прво на сите, ова се нарушувања на ритамот. Затоа, ако почувствувате интензивна и / или продолжена болка во градите, мора итно да повикате брза помош.

Првите симптоми на патологија

Мала фокусна лезија на миокардните клетки со последователна некроза се јавува како резултат на:

 • нецелосно преклопување на луменот на садот;
 • присуство на колатерални патеки на проток на крв;
 • целосно затнување на малите артерии.

Сите овие фактори доведуваат до неискажани промени, кои ретко повлекуваат компликации. Но, со повторен напад или нарушена проодност на неколку садови од мал калибар истовремено, патологијата може да премине во процес на голем фокус со тешки симптоми и тешки последици.

Веднаш со појава на микроинфаркт кај мажите, првите симптоми на болеста укажуваат на симптоми слични на грип (и затоа едно лице често не оди на лекар):

 • чувство на замор и намалена изведба;
 • мускулна слабост;
 • телесна температура 37,5-38 степени;
 • болки во телото;
 • непријатност во пределот на градите.

Главната разлика со која можете независно да разликувате грип од микроинфаркт е отсуството на кашлица и отежнато дишење во белите дробови. Сепак, пушачите се карактеризираат со хроничен бронхитис, што ја отежнува дијагнозата на микроинфаркт без консултација со лекар. Ако фокусот на оштетување на срцевото ткиво е многу мал, тогаш манифестациите на болеста на овие знаци се ограничени.

Сите овие симптоми се јавуваат поради нарушувања на циркулацијата и стресот за организмот предизвикан од ненадејно нарушување на срцето. Бидејќи овие знаци можат лесно да се мешаат со манифестации на респираторна болест, најдобро е веднаш да контактирате со терапевт кој ќе го упати пациентот на cardiolогист ако е потребно.

Причини за микроинфаркт кај мажите

Не постои јасно дефинирана разлика помеѓу факторите што предизвикуваат широк и мал фокусен срцев удар. Исхемијата започнува поради атеросклероза, која потоа се претвора во тромбоза на коронарните артерии. Згрутчување на крвта што се сместило во коронарната артерија е главната причина за понатамошен напад на срцев удар предизвикан од недостаток на снабдување на срцевиот мускул со крв и кислород.

Исто така, причините за мини срцеви напади можат да бидат:

 • локални промени во васкуларниот систем;
 • артериска хипертензија;
 • дијабетес;
 • зголемен психолошки и физички стрес, барајќи поголемо снабдување со кислород до срцето;
 • зависност;
 • грчеви во коронарната артерија (може да се појават по страв, со силни чувства, итн.).

Статистичките податоци не се во прилог на мажите кои имаат напади на микроинфаркт многу почесто од жените. Womenените се карактеризираат со манифестација во староста, бидејќи болеста главно се развива како резултат на хормоналните промени и почетокот на менопаузата. Хормоните долго време го штитат женското тело од напади, бидејќи на млада возраст веројатноста за микроинфаркт е занемарлива.

Постојат три главни причини за нерамнотежа:

 1. Миокардните потреби за кислород, гликоза ја надминуваат способноста на крвните садови на срцето да снабдуваат крв.
 2. Атеросклероза на коронарните артерии.
 3. Спазам на срцевите садови.

Зголемената потрошувачка на миокарден кислород се развива со:

 • треска;
 • нарушување на срцевиот ритам, кое е придружено со зголемување на бројот на срцеви контракции;
 • комплицирана хипертензивна криза;
 • хипертироидизам;
 • аортна стеноза;
 • хронична срцева слабост;
 • опструктивна кардиомиопатија;
 • артериовенски шант;
 • употреба на кокаин, амфетамини.

Намалување на способноста на коронарните садови да снабдуваат крв се развива како резултат на: анемија, хипоксија, хипотензија.

Факторите на ризик за развој на микроинфаркт вклучуваат (1):

 • возраст над 55 години (мажи), 65 години (жени);
 • машки пол;
 • миокарден инфаркт;
 • хипертензија;
 • пушење;
 • дијабетес;
 • нарушувања на метаболизмот на липидите;
 • наследна предиспозиција за рано кардиоваскуларно заболување;
 • пасивен начин на живот;
 • вишок тежина;
 • воспалителни процеси (псоријаза, артритис);
 • постојан стрес, депресија;
 • хронично заболување на бубрезите;
 • опструктивна апнеа.

Миокарден инфаркт почесто се забележува кај мажи од 40 до 60 години. Инциденцата кај жени од 40 до 50 години е помала, но по 50 години станува иста. Во последните децении, постои тенденција да се развие мини-инфаркт кај пациенти од помлада возраст. Микроинфаркт се јавува во позадина на исхемија или нарушен локален проток на крв.

Главните причини вклучуваат: претходен миокарден инфаркт, ангина пекторис, висок холестерол во крвта и атеросклеротични лезии на крвните садови, дијабетес мелитус, висок крвен притисок, прекумерен физички и / или ментален стрес, слаба исхрана, прекумерна тежина, лоши навики, физичка неактивност. ризик фактори за развој на болеста испуштаат зголемена раздразливост, вознемиреност, изложеност на стрес, генетска предиспозиција.

Микроинфаркт, сличен на срцев удар, е последица на васкуларни лезии од атеросклеротични наслаги. Прво на сите, оштетувањето се рефлектира во коронарните и коронарните садови, кои обезбедуваат срцева циркулација. Во мембраната на крвниот сад се формира плакета, која може да излезе, да го заглави садот и да предизвика оштетување на областа на срцето за која е одговорна за снабдувањето со крв.

Причината може да биде морфолошки и функционални промени во самиот сад, метаболички нарушувања, особено, како што се хиперхолестеролемија и дијабетес мелитус. Зголемена адхезија и агрегација на тромбоцитната врска во крвните клетки, висок крвен притисок може да предизвика болест. Исто така, злоупотреба на алкохол, пушење, тешка физичка работа, продолжен ментален стрес.

Изложени на ризик се луѓе кои страдаат од исхемија или ја имаат оваа патологија во семејната историја. Ризикот се зголемува со атеросклероза, нарушувања на крварењето, истовремени болести. Метаболичко нарушување, особено дебелина, дијабетес мелитус има негативно влијание врз состојбата на срцевиот мускул. Со висок крвен притисок, висок холестерол во крвта, ризикот од болест значително се зголемува.

Ако некое лице имало еден срцев удар, ризикот од релапс и масивен срцев удар значително се зголемува. Луѓето со низок праг на болка, луѓето со зависност од алкохол и дрога (фармацевтски), лица со дијабетес, поранешни борци, боксери се изложени на ризик да промашат срцев удар. Сите овие категории на луѓе имаат низок праг на болка.

Ако е засегнат нервниот систем или има ментални нарушувања, едно лице може исто така да не забележи микроинфаркт. Патогенезата се базира на функционални нарушувања на циркулацијата на крвта во телото. Процесот започнува со продолжена исхемија, а потоа луменот на срцевата артерија станува претесно тесен. Се развиваат некротични лезии. Ткивата претрпуваат големи промени од неповратна природа. Постепено, клетките умираат. Како резултат, се формира лузно ткиво на местото на оштетување.

Микроинфаркт кај мажите се развива на помлада возраст отколку кај жените. Ова се должи на големиот број причини и фактори на ризик за болеста кај мажите. Навремената идентификација и корекција на овие состојби ја намалува веројатноста за срцев удар.

Непосредна причина за микроинфаркт е блокада на срцевата артерија од тромб. Таквиот тромб се формира на местото на оштетената атеросклеротична плоча. Неговата основа е липопротеини со мала густина (ЛДЛ), или „лош холестерол“.

„Лошиот“ холестерол се таложи на theидовите на крвните садови, стеснувајќи го луменот

Услови за формирање на атеросклеротична плака и нејзино оштетување:

 • високо ниво на ЛДЛ и / или триглицериди во крвта;
 • употребата на заситени масти содржани во месо, путер, сирење;
 • употреба на хидрогенизирани масла кои се дел од одредена храна, како што е маргаринот;
 • висок крвен притисок;
 • дијабетес;
 • прекумерна тежина;
 • пушење;
 • возраст над 45 години (за мажи);
 • случаи на срцеви заболувања кај машки роднини на возраст под 55 години или жени на возраст под 65 години;
 • акутен стрес или постојана нервна напнатост;
 • недостаток на физичка активност.

Влијанието врз променливите (модифицирани) фактори на ризик е основа за спречување на микроинфаркт и други манифестации на коронарна срцева болест.

Влијанието на негативните фактори го ослабуваат кардиоваскуларниот систем

Разгледајте ги подетално првите симптоми на микроинфаркт кај мажите, како и методите за лекување на оваа опасна болест.

Манифестацијата на повреда може да се појави одеднаш, животот на пациентот зависи од постапките на другите при обезбедување на прва помош. Секој треба да може да препознае микроинфаркт, симптоми, први знаци кај жени и мажи и да го знае алгоритмот на првичните дејства.

Мажите се повеќе склони кон болести отколку жените, но вторите имаат поголема веројатност да имаат тажни последици.

Откако научивме што е микроинфаркт на срцето, можеме да го разгледаме развојниот механизам и причините за неговото појавување.

Главната причина за патологијата треба да се смета за формирање на тромби во мали коронарни крвни садови. Прво, на wallидот на крвниот сад се појавува плакета со холестерол, што се меша со нормалниот проток на крв.

Поради стеснување на луменот на садот што води кон срцето, постепено се развива исхемија. Во оштетената артерија, започнуваат патолошки процеси. Прво некробиоза, а потоа некроза. На ова место се формира лузна, т.е.

мускулното ткиво се претвора во сврзно ткиво со губење на неговите функции.

Кога коронарните садови кои го снабдуваат миокардот со кислород престануваат да ги исполнуваат своите функции, се јавува срцева слабост. Дел од мускулното ткиво на срцето умира, што доведува до микроинфаркт и сериозна состојба на една личност.

Други причини што доведуваат до некроза на дел од мускулното ткиво на миокардот се:

 • емболија на артерија што води кон срцето;
 • спазам на коронарна артерија итн.

Фактори кои придонесуваат за развој на миокарф на миокардот може да се разгледаат:

 • генетска предиспозиција;
 • седентарен начин на живот;
 • нездрава храна;
 • дебелина;
 • лоши навики - злоупотреба на алкохол, пушење;
 • долгорочни стресни услови;
 • хипертензија;
 • дијабетес.

Како што се манифестира

Симптоми на микроинфаркт, во случај на што треба веднаш да се консултирате со лекар, се како што следува:

 • горење, мачни болки во пределот на градниот кош, зрачење кон грбот, сечилото на рамото, раката, стомакот итн.;
 • обилна ладна пот;
 • зголемена слабост во телото;
 • вознемиреност, страв од смрт;
 • ладење на прстите на екстремитетите.

Со развиен микроинфаркт, температурата на телото може да се зголеми на 38 ° C. Срцевиот удар што се случил претходно ќе биде означен со таблета нитроглицерин земена под јазикот што не го доживеала соодветниот ефект.

Вреди да се земат предвид знаците на нетипичен микроинфаркт што личат на други патолошки состојби, честопати не слични на IHD:

 • со астматична форма има сериозен недостаток на здив, пулмонален едем, појава на срцева астма, болката не е карактеристична;
 • со церебрална форма, се забележува вртоглавица, главоболка, сензорни и моторни нарушувања, вкочанетост на лицето;
 • со абдоминална форма, диспептичен синдром, силна болка во епигастрична зона, се забележуваат клинички манифестации на "акутен абдомен";
 • со аритмична форма на текот на болеста, се забележуваат неуспеси во срцевиот ритам, болка зад градната коска и артериска хипотензија.

Што е бајпас по срцев удар

Понекогаш со микроинфаркт, симптомите не се појавуваат. Едно лице дознава за ова случајно, при приемот на резултатите од електрокардиограмот. Овие форми на текот на болеста може да доведат до неправилна дијагноза и до неповратни последици.

Кај мажите

Симптомите на микроинфаркт кај мажите се разликуваат по нивната изразена манифестација. Овие вклучуваат следново:

 • компресивна, постојана болка во градите;
 • син назолабијален триаголник;
 • присуство на кома во грлото;
 • отежнато дишење;
 • зголемена телесна температура;
 • стравови од паника;
 • неможност да се почувствува пулсот.

Симптоми и форми на болеста

JeKG pri mikroinfarkte - симптоми на микроинфаркт први знаци кај третман на мажи

Во нетипичен тек, болката е помалку изразена или целосно отсутна, и покрај тоа, може да има поинаква локализација (грб, десна половина од телото, горните екстремитети, прстите, вилицата итн.) Покрај тоа, постои слабост, ладна пот, цијаноза на усните и назолабијалниот триаголник, вртоглавица, тахикардија, намален крвен притисок, вознемиреност, страв од смрт. Температурата на телото може да се искачи до субфебрилни вредности. Атипични форми на болеста вклучуваат:

 • астматичен - се развива кај постари пациенти во позадина на коронарна срцева болест, срцева слабост, артериска хипертензија; нема болка, отежнато дишење, симптоми на белодробен едем или срцева астма;
 • абдоминална - силна болка се јавува во епигастрична област, гадење, повраќање, гасови (наликува на клиничка слика на акутен абдомен);
 • аритмичен - се манифестира со кршење на срцевиот ритам; срцевата болка е умерена или отсутна;
 • церебрална - главоболка, вртоглавица, интелектуални и нарушувања на стомакот, сензорни и моторни нарушувања (потсетуваат на симптомите на минлив исхемичен напад, динамична цереброваскуларна несреќа).

Совет на специјалист

Многу е важно навремено да препознаете мал фокусен инфаркт. Неопходно е веднаш да се преземат итни мерки и да се јави лекар ако има такви знаци:

 • паника, страв од смрт;
 • кожата е ладна и пријатна со пот;
 • болка во градите лево, дава под скапулата, во грбот, вилицата, половина од главата;
 • пулсот се чувствува слабо или не е откриен;
 • назолабијалниот триаголник станува сино.

Исто така, треба да знаете дека понекогаш (особено кај пациенти со дијабетес и постари лица), мал фокусен срцев удар се јавува без симптоми или се манифестира во форма на напади на астма, болки во стомакот и нарушувања на ритамот. Но, која било форма може да оди во голем фокален или трансмурален инфаркт, затоа бара итна квалификувана помош.

Непосредни и далечински ефекти

Силни главоболки, треска, артериска хипертензија, зголемено потење, болка во зглобовите, оток на екстремитетите може да укаже на напад на напад. Еднаш срцев удар значително го зголемува ризикот од последователен напад во иднина. Други последици од мини-инфаркт вклучуваат развој на аритмија, перикардитис и влошување на срцевата слабост. Штом се случи срцев удар, тоа значително го зголемува ризикот од последователен напад во иднина.

Прогнозата зависи од брзината на нега и спроведувањето на специјалистички препораки од страна на пациентите - и за време на акутниот период и за време на рехабилитацијата. Но, одреден дел од ткивото не е целосно обновен и повеќе не може да ја извршува својата вообичаена функција. Дури и по соодветен третман, постои ризик од компликации:

 • тромбозата се повторува со појава на повеќе мали фокуси и започнува широка некроза;
 • се развива акутна, а потоа и хронична срцева слабост;
 • калцификацијата е формирана на местото на лезијата;
 • левата комора е зголемена;
 • се јавуваат нарушувања на ритамот и спроводливоста;
 • се појавува нестабилна ангина.

Според статистичките податоци, во 30% од случаите по првиот микроинфаркт се јавува повторена епизода и доведува до големо фокусно оштетување на срцевиот мускул. Особено често, компликации се забележани кај пациенти со дијабетес мелитус и тешка атеросклероза.

студија на случај

Една 54-годишна жена дошла на клиниката со поплаки за слабост и гадење. Проблемот беше поврзан со неухранетост. За време на истражувањето, се покажа дека таа имала ангина пекторис 10 години, нападите се јавуваат неколку пати месечно и ги запира нитроглицерин.

На ЕКГ, постојат знаци на акутна исхемија по долниот wallид на левата комора, без формирање на бран Q. Дијагноза: Мал фокусен инфаркт.

Theената беше подложена на целосен курс на лекување во болница, нејзината состојба се подобри, беше отпуштена под надзор на локално лице cardiolогист. Препорачано: диета, аспирин кардио, метопролол, атровастатин.

Со навремено лекување, последиците од микроинфаркт и кај мажите и кај жените се обично поволни. Тешките компликации за оваа болест не се толку карактеристични како за поголема некроза на срцевиот мускул.

Пренесениот микроинфаркт на нозете може да ги придружува таквите последици врз жените и мажите како што се:

 • нарушувања на срцевиот ритам, блокада, екстрасистола, редок пулс или напади на срцеви палпитации;
 • модринки на болка во градите за време на вежбање;
 • со голем број на такви микроинфракции, постепено зголемување на отежнато дишење, намалување на толеранцијата на оптоварување.

Спречување на микроинфаркт се состои во елиминирање на факторите на ризик за оваа болест:

 • не пуши, избегнувај и пуши од втора рака;
 • јадете повеќе овошје, зеленчук, цели зрна, умерена количина млечни производи со малку маснотии и посно месо;
 • редовно да се занимавате со спорт, или барем да одржувате можна, иако мала, но постојана физичка активност;
 • редовно проверувајте холестерол, избегнувајте месо и млечни производи со висока содржина на маснотии, земајте статини пропишани од вашиот лекар;
 • контролирајте го крвниот притисок и, доколку е потребно, земајте лекови секојдневно за да го намалите;
 • одржувајте здрава тежина;
 • најдете начин да се справите со стресот, да го прегледате режимот, можеби да преминете во порелаксирана работна средина;
 • откажете се од алкохол.

Ви посакуваме да одржувате силно срце во текот на вашиот живот, се надеваме дека нашите препораки ќе имаат корист.

За многу пациенти, зборот „микроинфаркт“ е погрешен. Луѓето веруваат дека оваа болест не е сериозна, за разлика од обемниот миокарден инфаркт. Всушност, смртноста, бројот на компликации со обемен срцев удар, е поголема само за време на стационарниот третман. Долгорочната прогноза за обете форми на болеста е подеднакво неповолна.

Главните компликации на микроинфарктот:

 • аритмии;
 • релапс на болеста;
 • развој на екстензивен миокарден инфаркт;
 • кардиоген шок;
 • срцева слабост;
 • митрална регургитација;
 • руптура на wallидот на левата комора;
 • Синдром на Дреслер;
 • хроничен перикардитис;
 • срцева слабост;
 • депресија;
 • смрт.

Веројатноста за развој на компликации зависи од возраста, здравствената состојба, навременоста на третманот, присуството на фактори на ризик. Веројатноста за хоспитализација во текот на годината е околу 40%, стапката на смртност една година по отпуштањето е 11,6% (5).

Последици и превенција

За да се спречи болеста, треба да се почитуваат следниве правила:

 1. Поминете годишен преглед и земете кардиограм. Ова е предуслов за луѓето по 45 години.
 2. Контролирајте ја телесната тежина. Ова ќе помогне да се намали товарот на срцето и да се спречи развојот на дијабетес тип II.
 3. Редовно вежбајте. Ова ја подобрува општата состојба на телото и ги оптимизира метаболните процеси. Обучено срце може полесно да толерира наплив на притисок и ослободување на катехоламини за време на стресна ситуација.
 4. Воздржете се од пушење и злоупотреба на алкохол.
 5. Следете го крвниот притисок и нивото на шеќер, лекувајте хипертензија или дијабетес на време.
 6. Ревидирајте го менито кон здрава исхрана, намалете го внесувањето сол и животински масти.

Секундарната превенција се состои во континуирана употреба на аспирин, статини и бета-блокатори. За време на периодот на опоравување, треба постепено да ја зголемувате физичката активност, да изведувате терапија за вежбање и да шетате на свеж воздух.

Текот на микроинфаркт кај мажите е поблаг од трансмуралната лезија, особено со навремено лекување.

настаниФреквенција%
Смрт пред хоспитализацијаПомалку од 10
Смрт на пациентите при првиот микроинфаркт3 - 5
Смртност во болница поради повторувачки срцев удар6-9
Умерена или тешка срцева слабостПомалку од 1
Фреквенција на аритмијаНиско
Инциденца на пост-инфарктна ангина пекторис во текот на годинатаПовеќе од 60%
Повторен срцев удар во рок од 3 месеци10

Во споредба со тежок трансмурален инфаркт, пациентите полесно го толерираат акутниот период (првиот месец по нападот), но подоцна често имаат повторено срцево оштетување и развиваат ангина пекторис.

 • Здравата исхрана е важна за да се спречи микроинфаркт. Треба да јадете повеќе цели зрна, зеленчук, овошје и протеини со малку маснотии. Се препорачува да се одбие шеќер, заситени масти и хидрогенизирани масла.
 • Редовната физичка обука помага да се подобри состојбата на срцето и крвните садови. Ако човекот веќе имал микроинфаркт, интензитетот на часовите ќе му помогне да избере а cardiolогист.
 • Неопходно е да се напушти активното и пасивното пушење.
 • Треба да се следат шеќерот и крвниот притисок.

Спроведувањето на овие препораки значително ја намалува веројатноста за појава на микроинфаркт кај мажите.

 • Брадата не расте? Или, таа не е толку густа и шик, како што би сакале? Сè не е изгубено.
 • Козметика и додатоци за правилна нега на брадата и мустаќите. Стоп до сега!

Пристапот на неповратни нарушувања во срцето не може секогаш да се препознае. Особено нетипични се симптомите и првите знаци на миокарф на миокардот кај жените. Но, најчесто лицето е во состојба да се сомнева во нешто со внимателен став. Знаејќи дека застрашувачката болест често се маскира во обична настинка, пациентот нема да ризикува залудно и, за секој случај, ќе брза да оди на лекар навреме.

Претставниците на посилниот пол од 40-50 години, во чии животи има фактори на ризик, мора да ја посетуваат медицинската установа годишно за рутински преглед. Честопати, на овој начин, можно е да се утврди дека едно лице преживеало микроинфаркт, го пренело „на нозе“.

Значи, можни предвесници на почетната некроза на срцевото ткиво:

 • непријатност во градите, како да има нешто дополнително;
 • мускули, зглобови, болка во телото, слабост, тешка слабост;
 • вртоглавица и болка во главата, се чувствува гадење, се зголемува притисокот;
 • температурата може да се зголеми малку;
 • нозете и рацете се ладат, особено прстите;
 • непријатност и чувство на притисок од лево во стомакот;
 • постои нервна напнатост, страв, паника;
 • отечени нозе наутро;
 • пот силно се издвојува.

Без нагласување на лесна болест, можете да се ставите во смртна опасност.

Со навремено дијагностицирање и правилен третман, прогнозата е релативно поволна. По третманот и рехабилитацијата, едно лице може да се врати на работа и нормален живот. Пациентите кои претрпеле каква било форма на срцев удар имаат потреба од редовно испитување од а cardiolогист. Ние нудиме да гледаме видео на темата на статијата.

Прва помош за микроинфаркт

Третманот дома со микроинфаркт не се спроведува, бидејќи оваа болест е смртоносна. Ако се сомневате во оваа патологија, мора да повикате брза помош, а во меѓувреме направете го следново:

 • дајте му на пациентот полуседна позиција;
 • дајте му таблета нитроглицерин под јазикот и џвакајте четвртина од таблетата аспирин, по 5 минути можете да повторите нитроглицерин и по уште 5 минути земете друга таблета;
 • одврзете тесен појас, јака, отворете го прозорецот;
 • уверете го пациентот, кажете дека помошта е веќе близу, не го оставајте сам;
 • да собере некои работи - постелнина, пижами или бањарка, влечки, чорапи, средства за лична хигиена, пасош, медицинска политика и картичка SNILS;
 • организирајте состанок за брза помош, отворете ја вратата до влезот, однесете го кучето (доколку го има) кај соседите или барем во друга просторија, ако пациентот треба да биде преместен - размислете кој може да помогне (можеби нема редари во бригадата), откријте дали пристапот до тремот е бесплатен.

Ако има знаци кои личат на симптоми на микроинфаркт кај мажите, потребно е да се извршат следниве дејства:

 • повикајте брза помош;
 • дајте му на пациентот полуседна позиција;
 • одврзете ја вратоврската, одврзете ја тесната јака, ременот;
 • отворете прозорец за свеж воздух;
 • увери го пациентот;
 • дајте половина таблета аспирин, а исто така ставете 5 таблети нитроглицерин под јазикот со интервал од 3 минути или направете 3 соодветни инхалации со нитроспреј.

Ако нападот се случил дома или на улица, треба итно да ги повикате лекарите. Но, тие можат да одат долго време, поради што едно лице ќе стане многу полошо, а третманот нема да го даде посакуваниот резултат. Да се ​​предвиди напад е скоро невозможно, бидејќи срцевите удари се случуваат неочекувано. Главната работа е дека некој треба да биде во близина на жртвата и да знае како да обезбеди прва помош пред да пристигнат лекарите.

Постојат голем број активности што треба да се извршат за да му се помогне на некое лице:

 1. Ставете ја жртвата на рамна површина и распрснете ги гледачите кои се преполни наоколу. Во близина треба да бидат само оние кои се способни за вистинска помош. Ако сте на улица, не дозволувајте пациентот да биде опкружен од сите страни за да не се меша со протокот на кислород. Дома, треба да ги отворите сите прозорци.
 2. Ако некое лице може да го земе лекот, дајте му пилула „Аспирин“, која ја разредува крвта и помага во нормализирање на протокот на крв. Дополнително, 1 или 2 таблети нитроглицерин се ставаат под јазикот. Но, пред тоа проверете го притисокот. Со хипотензија, не треба да се дава нитроглицерин. Ако уредот за мерење притисок не е во близина, тогаш дајте не повеќе од 1 таблета.
 3. Одврзете ја облеката, соблечете се што може да стисне и да се меша со нормалното дишење. Тоа е, откопчајте кошула, ремен, ракави, отстранете часовник итн.
 4. Кога повикувате брза помош, обидете се јасно да објасните дека жртвата има сомневање за микроинфаркт или опсежен напад. Ова е важно, бидејќи диспечерот ќе ви испрати специјализиран тим кој се занимава со срцеви случаи.

Запомнете ја одговорноста пред луѓето. Никој не може да гарантира дека ова нема да се случи со вас или вашите најблиски. Едно лице во близина може да спаси живот. Не плашете се да донесувате одлуки. Колку често луѓето имаат напади, а оние околу нив само го следат од страна, не осмелувајќи се да пристапат и да спроведат мерки за прва помош. Поради ова, едно лице умира без да чека брза помош или е соочено со многу сериозни последици.

Откако направивме едноставни манипулации пред да пристигнат лекарите, сето ова може да се избегне. Но, со микроинфракции, квалификуван специјалист треба да ги потврди симптомите и да препише третман. Да, понекогаш сомнежите за напад се покажаа како погрешни. За да не си наштетите, прво потврдете ја дијагнозата и дури потоа започнете со лекување.

Невозможно е точно да се утврди дијагнозата дома, затоа, ако се сомневате во срцев удар, веднаш треба да повикате брза помош. Во пресрет на нејзиното пристигнување, пациентот треба да биде легнат или седен и да се обезбеди свеж воздух. Ако пациентот е забележан од а cardiolогист и зема лекови за срце, можете да му дадете да пие таков лек (на пример, нитроглицерин).

При првите симптоми на микроинфаркт, мора да се повика брза помош. Според статистичките податоци, 30% од пациентите кои не добиле навремен третман умираат во рок од една година од срцев удар. Брзата терапија помага да се намали смртноста за 80%. Пред доаѓањето на брза помош, мора:

 • отворете ги прозорците, отворете ја јаката;
 • се движат помалку;
 • заземе половина седечка положба;
 • ставете таблета нитроглицерин под јазикот. Земањето на лекот може да се повтори по 5 минути, но не повеќе од три пати;
 • земете таблета аспирин.

Некои мажи се обидуваат да ја ослободат вознемиреноста од пушење. Апсолутно е невозможно да се направи ова. Чадот од тутун предизвикува зголемување на отчукувањата на срцето, зголемување на крвниот притисок. Затоа, пушењето само ќе ја влоши состојбата на пациентот.

дијагностика

Главниот метод за дијагностицирање на срцев удар е електрокардиографија (ЕКГ). За да се разјасни локализацијата на фокусот на некрозата и нејзината големина, се прави ултразвучен преглед на срцето (ехокардиографија). Пропишан е општ, биохемиски тест на крвта (се испитуваат лактат дехидрогеназа, креатин фосфокиназа, тропонин, липиден профил итн.) Срцев удар пренесен на нозете често се открива по долго време за време на електрокардиографија за време на дијагнозата од друга причина.

Знаците на микроинфаркт не можат да се разликуваат од состојба на предифаркт (нестабилна ангина), екстензивен миокарден инфаркт. На крајот на краиштата, сите три болести имаат ист механизам за развој. Единствената разлика помеѓу нестабилната ангина и миокарден инфаркт е тоа што не е придружена со некроза на ткивата, чии знаци се појавуваат многу подоцна и се утврдуваат само во лабораторија.

Дијагнозата на микроинфаркт е насочена кон идентификување на маркери на разлики помеѓу трите болести, проценка на здравствениот статус на пациентот и утврдување тактики за понатамошно лекување.

На осомничените пациенти со срцев удар им се прикажани следниве студии:

 • Електрокардиограм (12 води). Помага да се процени работата на срцето, да се одреди типот на срцев удар. Карактеристични симптоми на микроинфаркт се деформации на ST интервалот, инверзија / отсуство на Т-бран. Кај некои пациенти со микроинфаркт, ЕКГ има апсолутно нормален изглед (3). Затоа, отсуството на промени во кардиограмот не е причина да се исклучи срцев удар.
 • Општа анализа, биохемија на крв. Тие ви дозволуваат да ја процените состојбата на човековото здравје, веројатноста за појава на некои компликации.
 • Крвен тест за биомаркери на срцев удар. Зголемување на концентрацијата на тропонин, тропонин-1, активност на CPK, AST и LDH се карактеристични знаци на некроза на срцевиот мускул. Кај повеќето пациенти, се забележува зголемување на биомаркерите 6 часа по почетокот на нападот на болка. Сепак, со негативен тест, анализата се повторува по 8-12 часа. Бидејќи понекогаш се менува концентрацијата, ензимската активност се јавува подоцна.
 • Ехокардиограм (ултразвук на срцето). Овозможува лекарот да ја процени структурата на срцето, неговите комори, состојбата на вентилите,>

Во просек, периодот на развој на микроинфаркт е околу еден час; исклучително е тешко да се дијагностицира процесот на умирање на срцевите клетки во овој период дури и со помош на специјална опрема. Особено ако феноменот е придружен со некарактеристични знаци. Обично, лекарот по испитувањето на пациентот го констатира фактот на веќе формирани некротични фокуси и ја утврдува сериозноста на развиените компликации.

Што му помага на лекарот да го препознае пренесениот микроинфаркт?

 1. Compалби на некоја личност, споредувајќи ги со медицинска историја.
 2. Лабораториски крвни тестови за присуство на специјални маркери кои го потврдуваат оштетувањето на миокардното ткиво. Колку е помал нивниот број, толку се помали фокусите на некроза.
 3. Ултразвукот на срцевиот мускул му овозможува на лекарот да ја види големината и локацијата на оштетената област.
 4. ЕКГ е задолжителен дијагностички метод. Симптоми како што се намалена област на СТ и појава на негативен Т-бран може да укажуваат на развој на „мал“ срцев удар.
 5. Нема зголемен Q-бран што е карактеристичен за широко оштетување на миокардот.

студија на случај

Една 54-годишна жена дошла на клиниката со поплаки за слабост и гадење. Проблемот беше поврзан со неухранетост. За време на истражувањето, се покажа дека таа имала ангина пекторис 10 години, нападите се јавуваат неколку пати месечно и ги запира нитроглицерин.

На ЕКГ, постојат знаци на акутна исхемија по долниот wallид на левата комора, без формирање на бран Q. Дијагноза: Мал фокусен инфаркт.

Theената беше подложена на целосен курс на лекување во болница, нејзината состојба се подобри, беше отпуштена под надзор на локално лице cardiolогист. Препорачано: диета, аспирин кардио, метопролол, атровастатин.

Рехабилитација по микроинфаркт

Пренесениот микроинфаркт има различно влијание врз понатамошниот квалитет, очекуваното траење на животот на една личност. Со добра општа здравствена состојба, едно лице брзо се враќа во вообичаениот живот. Сепак, за многу луѓе овој срцев удар не може да биде прв, или пациентот има други хронични болести кои го инхибираат закрепнувањето. Таквите пациенти се жалат на брз замор, намалена толеранција на вежбање.

Третманот за рехабилитација вклучува:

 • целта на диетата;
 • корекција на животниот стил;
 • едукација на пациентот.

Диета со микроинфаркт вклучува намалување на потрошувачката на масна храна од животинско потекло, вклучувајќи млечни производи, соли и ограничување на дневната количина калории. На пациентите им се препорачува да јадат често, но во мали делови. Основата на здравата исхрана е зеленчук, овошје, житарици, мешунки, млечни производи со малку маснотии. Рибите треба да се јадат 2-3 пати неделно. Во текот на денот треба да пиете 1,5-2 литри вода.

Од нивната исхрана исклучете ја или намалете ја потрошувачката:

 • пушено месо, кисели краставички, кисели краставички;
 • храна богата со сол;
 • слатки;
 • слатки пијалоци;
 • алкохол;
 • колбаси, колбаси;
 • брза храна.

Позитивните промени во закрепнувањето по микроинфаркт, спречување на релапс на болеста се погодени од промени во животниот стил:

 • постигнување здрава тежина;
 • дневна физичка активност (од аеробни вежби до редовни прошетки, физиотерапевтски вежби);
 • да се откаже од пушењето;
 • стекнување вештини за управување со стресот (медитација, добар одмор, работа со психолог).

Рехабилитацијата по инфаркт вклучува поддршка на терапија со лекови, физиотерапија, масажа, физиотерапевтски вежби, корекција на животниот стил и диета. Основата на диетата треба да биде храна богата со растителни влакна, витамини, полинезаситени масни киселини: зеленчук и овошје, риба, посно месо, морска храна, млечни производи, растителни масла. Ограничете ја употребата на масно месо, животински масти, сол, слатки. Пациентите со прекумерна тежина треба да го вратат во нормала.

Харбингер на микроинфаркт

 • Отежнато дишење по одење;
 • висок крвен притисок;
 • замор;
 • замрзнување на рацете и нозете (екстремитетите се постојано ладни, дури и кога се топли);
 • периодична појава на „гуски“ во нозете и рацете.

Дури и со појавата на овие знаци, се препорачува да контактирате со а cardiolогист за превентивна дијагностика. Signsе ги анализираме овие знаци подетално.

  Главниот предвесник е отежнато дишење дури и по мал физички напор и замор. Тие често се појавуваат кај дебели луѓе, како и кај оние што пушат. Овие знаци сугерираат дека срцето не може брзо да достави доволно крв до ткивата на телото. Можете да се ослободите од овие симптоми сами со откажување од лоши навики, прилагодување на исхраната и слабеење. Во овој случај, микроинфаркт може да се избегне без консултација со лекар.
 • Потоа, тука се постојани главоболки, хипертензија. Постојано покачениот притисок значително го зголемува ризикот од некроза на миокардот. Кога се појавуваат овие знаци, веќе е потребно да се подложи на рутински преглед на cardiolогист еднаш на секои шест месеци.
 • Постојаното чувство на студ во рацете и нозете, како и појава на „удари од гуска“ укажуваат на тоа дека некое лице веќе има нарушувања на циркулацијата во коронарните садови, а срцето не може целосно да работи. Со такви манифестации, треба да подлежите на детален преглед од а cardiolогист, кој вклучува ЕКГ, тест на крвта и ултразвук на срцето. Понекогаш може да биде индицирано и дуплексно скенирање на артериите.

  Ако се појават симптоми на микроинфаркт, а cardiolогист треба да се испита. Со симптомите опишани погоре, благ микроинфаркт се дијагностицира само во 5% од случаите. Многу почесто, во оваа фаза, може да се откријат други болести на кардиоваскуларниот систем, кои, ако се игнорираат, доведуваат до микроинфаркт или екстензивен миокарден инфаркт.

  Симптоми и клинички манифестации

  Во поретки случаи, микроинфаркт може да предизвика:

  • емболија на коронарна артерија - блокада од надворешна формација, на пример, со стеноза на митралата или аортата, инфективен ендокардитис;
  • спазам на коронарните крвни садови под влијание на психоактивни супстанции или, на пример, силен стрес.

  Подоцна, веќе постојат основни знаци кои се слични на симптомите на екстензивен срцев удар, но се помалку изразени:

  • болка во градите,
  • низок притисок,
  • отежнато дишење,
  • сини усни
  • вртоглавица,
  • вкочанетост на екстремитетите
  • аритмија.

  Ова се симптомите кои веќе во 99% од случаите укажуваат на микроинфаркт или дури и масивен срцев удар. Мажите потешко толерираат и микроинфаркт и екстензивен срцев удар. Како се појавуваат симптоми:

  • Прво на сите, постои остра болка во градите, што може да му даде на рамото, вилицата, сечилото на рамото.
  • Понатаму, едно лице нагло го намалува крвниот притисок.
  • Поради недоволно снабдување со крв во мозокот, се појавува вртоглавица, што во потежок случај може да резултира со несвестица.

  Несвестицата е еден од симптомите на микроинфаркт.

 • Бидејќи снабдувањето со екстремитети со крв нагло се намалува, пациентот ја чувствува нивната вкочанетост.
 • Се должи на фактот дека сите телесни ткива почнуваат да добиваат помалку кислород, едно лице чувствува недостаток на воздух и почнува да дише често и брзо.
 • Исто така, поради нагло кршење на циркулацијата на крвта, може да се појави цијаноза на усните и назалните мукозни мембрани.
 • Аритмијата е најопасниот знак на микроинфаркт. Тоа се случува поради повреда на спроводливоста на нервниот импулс во внатрешноста на срцевиот мускул. Ова може да биде тахикардија (чести срцеви контракции - пулс од повеќе од 90 отчукувања во минута), екстрасистола (ненавремени срцеви контракции), атријална фибрилација (хаотична брза атријална контракција). Често, аритмијата продолжува по микроинфаркт.
 • Кај луѓето кои претходно не биле склони на срцеви заболувања, сите овие симптоми можат да бидат придружени со чувство на вознемиреност и страв од смрт, што е разбирливо. Но, оние кои често имаат болки во срцето, можеби нема да им дадат соодветно внимание на симптомите. Ако сте од оние на кои често им пречи болка во градите и вртоглавица, тогаш забележете дека со микроинфаркт, нитроглицеринот и другите нитрати не помагаат. И, ако сте испиле апчиња, но тоа не го донесе очекуваниот ефект - во рок од 3-5 минути, веднаш повикајте брза помош.

  Симптомите на микроинфаркт, миокарден инфаркт, нестабилна ангина се многу слични, бидејќи сите три состојби се придружени со недоволно снабдување со крв во срцевиот мускул. Сепак, принципите на прва помош за микроинфаркт, состојба на преинфаркт, срцев удар се исти. Затоа, обичните луѓе не треба да прават разлика помеѓу форми на акутна коронарна инсуфициенција.

  Класичен знак на микроинфаркт е болка, која се манифестира со чувство на стегање на градите, може да се даде на раката, стомакот, рамото, вратот и вилицата. Обично, болката со мал фокусен инфаркт е помалку изразена отколку со обемна МИ. Формите на микроинфаркт кои се јавуваат без болка или со нестандардни симптоми се нарекуваат атипични.

  Болката во ангина за време на срцев удар има голем број карактеристики кои можат да разликуваат акутна коронарна инсуфициенција од ангина пекторис:

  • Нападот на болка трае подолго од вообичаеното, над 20 минути. Болката е интензивна, може да исчезне и повторно да се појави.
  • Напад не мора да се развива по физички стрес, возбуда, стрес. Тој може да фати лице за време на одмор, спиење. Често, случаите на микроинфаркт се снимаат рано наутро.
  • Земањето на таблета нитроглицерин не ја олеснува целосно болката.

  Womenените, постарите луѓе, пациентите со дијабетес мелитус, бубрежна инсуфициенција и деменција имаат поголема веројатност да развијат атипични форми на болеста (2). Вкупно, постојат 5 форми на микроинфаркт:

  • Абдоминална. Симптомот наликува на акутен панкреатит. Едно лице се жали на болки во стомакот, икање, надуеност, гадење и повраќање. Тоа е доста ретко.
  • Аритмичен. Тоа се манифестира со срцеви аритмии. Прогнозата за оваа форма е неповолна.
  • Астматичен. Може да не биде придружена со болка. Главната поплака на пациентот е отежнато дишење, што потсетува на бронхијална астма, која се развива поради белодробен едем. Астматската форма е почеста кај постарите луѓе, како и кај пациентите кои имаат долга историја на развој на корорнарна срцева болест или веќе преживеале миокарден инфаркт.
  • Асимптоматски. Може да се појави без болка. Едно лице чувствува глава на главата, ненадејна слабост, почнува силно да се поти. Често се среќава кај пациенти со дијабетес.
  • Церебрална По изглед личи на мозочен удар. Бидете сигурни дека ќе се онесвести. Други можни симптоми се нарушена координација, некохерентност или конфузија на говорот, нејасно размислување, проблеми со меморијата. Церебралната форма се развива кај пациенти со атеросклеротични лезии на мозочните садови. Обично ова се постари луѓе кои страдаат од деменција, нарушена меморија.

  Литература

  1. Аравдип handанд, МББС, Хариш Ц. Девинени, М-р, Geneин Першвиц, М-р. Акутни коронарни синдроми: NSTE-ACS (нестабилна ангина и NSTEMI)
  2. Гаyавич А.С., Камалов Г.М. Галеева З.М., Балеева Л.В Миокарден инфаркт без издигнување на сегментот СТ, 2017 година
  3. Сиркин АЛ, Доброволски АВ Акутен коронарен синдром без покачување на СТ сегментот на ЕКГ, 2011 година
  4. Натали Олсен НСТЕМИ: Што треба да знаете, 2017 година
  5. Lesил Монталескот Jeanан Далонгвил Ерик Ван Беле Стефани Руанет Катрин Баулак Алесија Деграндсарт Ерик Викаут за истражителите на ОПЕРА.
  6. СТЕМИ и НСТЕМИ: дали се толку различни? Резултати од 1 година во акутен миокарден инфаркт, дефинирани со дефиницијата на ESC / ACC (регистарот ОПЕРА), 2007 година

  f5945e7133343ee91a798ec275abc702 - Први знаци на микроинфаркт кај мажите

  Високо медицинско образование. Државна медицинска академија Киров (КСМА). Локалниот терапевт.

  Tatyana Jakowenko

  Главен уредник на Detonic онлајн магазин, cardiolогист Јаковенко-Плахотнаја Татјана. Автор на повеќе од 950 научни статии, вклучително и во странски медицински списанија. Тој работел како cardiolогист во клиничка болница повеќе од 12 години. Тој е сопственик на современи методи за дијагностицирање и лекување на кардиоваскуларни заболувања и ги спроведува во неговите професионални активности. На пример, тој користи методи на реанимација на срцето, декодирање на ЕКГ, функционални тестови, циклична ергометрија и многу добро ја познава ехокардиографијата.

  Веќе 10 години е активен учесник во бројни медицински симпозиуми и работилници за лекари - семејства, терапевти и cardiolогисти. Тој има многу публикации за здрав начин на живот, дијагноза и третман на срцеви и васкуларни заболувања.

  Тој редовно ги следи новите публикации на европски и американски cardiology списанија, пишува научни статии, подготвува извештаи на научни конференции и учествува на европски cardiolконгреси на оги.

  Detonic