Методи и лекови за тромболиза во миокарден инфаркт

Ако тромболизата е успешна, тогаш се забележуваат следниве феномени:

 1. Пациентот брзо се намалува, а потоа болката исчезнува.
 2. Враќање на електрокардиографијата во нормала.
 3. Развој на атријална фибрилација (атријална фибрилација) за време на тромболитичка терапија.
 4. Враќање на нормалното ниво на индикатори за кардиоспецифични биохемиски маркери на некроза.

Исто така, за време на тромболизата, се проценува општата состојба на пациентот и другите индикатори за неговото здравје (отчукувања на срцето, дишење, крвен притисок и други).

За да разбереме што е тоа - третман со тромболиза, обрнуваме внимание на компонентите на зборот. Името се залага за лиза на тромб.

Кај здрава личност, специјални ензими на крв се вклучени во уништување на тромб, но кај голем број болести заштитните сили не успеваат и потребна е вештачка или артефактна тромболиза.

Потребата за лиза или растворање на тромбоза се јавува во следниве случаи:

 • одвоен тромб целосно го блокира луменот на садот, мешајќи го снабдувањето со крв во ткивата;
 • акумулацијата на згрутчување на крвта го комплицира протокот на крв во крвните садови.

Тромболитичката терапија е насочена кон елиминирање на тромби со помош на лекови. Средства кои ја елиминираат агрегацијата на тромбоцитите се администрираат интравенски или во тромбозиран сад.

Индикации за тромболиза со миокарден инфаркт се:

 • акутен период на срцева некроза (во првите 6 часа по почетокот на нападот);
 • мали фокусни лезии на срцевиот мускул, придружени со силна болка и појава на Q бран на кардиограмот (во овој случај, тромболитиците се администрираат во рок од 12 часа по почетокот на акутната фаза на срцевиот удар);
 • сериозно нарушување на срцевиот ритам;
 • акутно кршење на снабдувањето со крв во срцевиот мускул.

Detonic - уникатен лек кој помага во борбата против хипертензијата во сите фази од нејзиниот развој.

Detonic за нормализација на притисокот

Сложениот ефект на растителните компоненти на лекот Detonic на theидовите на крвните садови и автономниот нервен систем придонесуваат за брзо намалување на крвниот притисок. Покрај тоа, оваа дрога спречува развој на атеросклероза, благодарение на уникатните компоненти кои се вклучени во синтезата на лецитин, аминокиселина која го регулира метаболизмот на холестерол и спречува формирање на атеросклеротични плаки.

Detonic не зависност и синдром на повлекување, бидејќи сите компоненти на производот се природни.

Детални информации за Detonic се наоѓа на страницата на производителот www.detonicnd.com.

контраиндикации

Апсолутните контраиндикации за воведување на тромболитици вклучуваат патолошки состојби, карактеризирани со зголемен ризик од загуба на крв:

 • активно крварење (вклучително и гастроинтестинално, неодамна пренесено);
 • егзацербација на пептичен улкус на желудникот и дуоденумот;
 • акутен неспецифичен колитис;
 • акутна, акутна и субакутна фаза на хеморагичен мозочен удар;
 • големи хируршки интервенции;
 • ран постпартален период;
 • претходни субарахноидални крварења;
 • тешки повреди на главата.

Една од најопасните патологии на кардиоваскуларниот систем е исхемичен мозочен удар, за кој е потребен најефективен третман во првите часови по почетокот.

Еден од методите за ова е тромболиза, која нужно е вклучена во режимот на третман за исхемичен мозочен удар во раните фази. Овој метод се заснова на воведување во крвта на пациентот лекови кои предизвикуваат уништување на тромб и го подобруваат составот на крвта.

Цел на постапката

 • Исхемичен мозочен удар е прекршување на церебралната циркулација со оштетување на мозокот поради фактот што крвта не влегува добро или воопшто не влегува во еден од нејзините оддели.
 • Тоа е придружено со омекнување на дел од мозочното ткиво (мозочен инфаркт).
 • Причината може да биде намалување на протокот на крв во садовите на мозокот, тромбоза или емболија, кои се појавуваат како резултат на болести на кардиоваскуларниот систем и крвта.
 • Смртноста од тоа е околу 20% од вкупниот број на пациенти.
 • Понекогаш може да се појави името "церебрален инфаркт".

Овој метод е најефикасен во првите часови по мозочен удар, на подоцнежен датум не се користи. Природно, за неговото назначување, постојат голем број индикации и контраиндикации.

Според клиничкиот протокол, тромболитичката терапија е поделена на лекови и механички.

Индикации

Следните индикации за употреба на TLT се:

 1. не поминаа повеќе од 3 до 6 часа од почетокот на симптомите;
 2. на КТ и МРИ, јасно е видлива слика на исхемичен мозочен удар;
 3. изразен невролошки дефицит, односно симптоми кои укажуваат на оштетување на дел од мозокот;
 4. недостаток на општи контраиндикации.

контраиндикации

Протоколот за третман укажува на такви контраиндикации:

 • дисекција на аортата;
 • цереброваскуларна несреќа во последните 2 месеци;
 • голема операција што беше извршена пред помалку од три недели;
 • повеќекратен миокарден инфаркт со тешка кардиосклероза;
 • влошување на болести на пептичен улкус;
 • цироза на црниот дроб;
 • гломерулонефритис;
 • хипертензија, во која притисокот практично не паѓа под 180/100;
 • бременост;
 • земање лекови кои ја намалуваат коагулабилноста на крвта;
 • неодамнешна ретинална ласерска терапија;
 • алергија на стрептокиназа која се јавува во текот на изминатите две години.

Важно! Хеморагичен мозочен удар или субарахноидална хеморагија во последните шест месеци, секое активно крварење во последниот месец е апсолутна контраиндикација за постапката. Бидејќи лековите ги разградуваат сите тромби, не само што неодамна се појавија.

Во моментов, три генерации лекови се користат за тромболиза.

Првата генерација е стрептокиназа и урокиназа. Овие лекови ретко се користат поради висок ризик од компликации по нивната употреба. Стрептокиназата се администрира повеќе од еден час. При примена на Урокиназа, хепаринот мора да се администрира интравенски. Двата лека се администрира капе.

Важно! Стрептокиназата не е компатибилна со човечкото тело и често предизвикува акутни алергиски реакции. Со употреба на Урокиназа, ова ретко се забележува.

Втората генерација ги вклучува Актилизе (Алтеплаза) и Пророкиназа. Првиот лек мора да се администрира во првите 4-5 часа по мозочен удар. Дозирање од 0,9 мг на 1 кг тежина на пациентот, но не повеќе од 90 мг. Десетина од дозата се администрира авион, а остатокот се капе.

Пророкиназата се користи во првите 6 часа од болеста, но во некои случаи е дозволено да се користи до 12 часа. Воведен за 3 до 6 минути. Постојат две форми на ослободување на лекови не-глицизирани и гликолизирани. Гликираните дејствуваат побрзо.

Третата генерација вклучува Метализа (Тенектеплаза), Ретиплаза и Анестриплаз. Лековите од оваа генерација се инјектираат во млаз, обично трае околу 10 секунди.

Дозата на метализата зависи од тежината на пациентот. До 60 кг - 30 мг, 80 - 90 кг - 45 мг. Ефектот на лекот е зајакнат со хепарин и ацетилсалицилна киселина (аспирин). Ретилазата според режимот на третман се администрира во две дози.

Втората инјекција на лекот се спроведува половина час по првата. Анистреплаза е комплексен лек кој се состои од стрептокиназа со плазминоген, што обезбедува брз ефект врз тромб. Еднаш администриран, 30 единици на лекот.

Референца! Овие лекови раствораат тромби, но не спречуваат нивно понатамошно формирање. Најверојатно, на пациентот ќе му биде препишан курс на лекови кои ја намалуваат коагулабилноста на крвта по тромболиза.

Според меѓународните студии, ефективноста на тромболитичката терапија за исхемичен мозочен удар зависи од времето поминато по појавата на болеста.

trombolizis pri bolezni serdtsa - Методи и лекови за тромболиза во миокарден инфаркт

Општо, може да се каже дека кога ваквиот третман се спроведува до 4,5 часа, подобрувањето на состојбата на пациентите е за 30% повисоко отколку без него. Најдобар резултат се постигнува ако третманот започне најдоцна во рок од три часа подоцна.

 1. Во исто време, смртноста и веројатноста за неповратно оштетување на мозокот што доведува до попреченост се значително намалени.
 2. Пред да се согласите на ваков третман, апсолутно е потребно да се побара КТ / МРИ што е можно поскоро, бидејќи крварењето треба да се исклучи и секоја минута од текот на болеста ќе се брои.

Исто така, потребно е да му кажете на лекарот за сите болести на пациентот за период од две години, дури и ако се чини безначајно. Ако е можно, инсистирајте на терапија со лекови од најновата генерација за да се раствори тромбот што е можно побрзо.

Користење на методи на КТ (МР) ангиографија и / или КТ (МРИ) - студии перфузија е препорачливо ако тие се технички остварливи без одложување на почетокот на IV трансплантација (односно, со почеток инфузија на тромболитичка во сала за КТ), и може да биде побарувачка или над 4,5 часа, доколку во услови на овој центар е достапен ендоваскуларен третман на исхемичен мозочен удар (интра-артериска тромболиза, тромбоемболектомија).

Задачи на лабораториска дијагностика кај пациенти со претпоставена дијагноза на мозочен удар: да се утврдат параметрите на клиничкиот тест на крвта, вклучително и задолжително пред TLT (број на тромбоцити, гликоза; APTT при употреба на хепарин во претходните 2 дена и INR при земање варфарин пред развој на оваа болест) Тромболизата се спроведува само во услови на BITR (следење на крвниот притисок, отчукувањата на срцето, NPV, t, spo2)

Употребата на мултимодална невровизуелизација во некои случаи може да се искористи за да се донесе одлука за пациенти чие точно време за почеток на мозочен удар е непознато, но не се препорачува како рутинска клиничка пракса.

Коронарна срцева болест сочинува 53% од структурата на смртност кај населението, од кои 13% умираат од миокарден инфаркт, најопасната патолошка состојба која бара итна медицинска интервенција. Во 2015 година, околу 63 илјади луѓе починаа од срцев удар во Русија.

Причината за патологија на срцето во огромното мнозинство на случаи е тромбоза на коронарната артерија, поради што умираат клетките на миокардот.

За успешно лекување на срцев удар, потребно е веднаш да се врати коронарниот проток на крв, бидејќи некрозата на миокардните клетки се развива во рок од 4-6 часа.

Во земји со голема територија и слабо развиена транспортна инфраструктура, вклучително и Русија, спроведувањето на PCI е тешко бидејќи повеќето пациенти не одат веднаш во болници кои можат да им ја обезбедат потребната терапија.

Ако извршената перкутана коронарна интервенција е можно поскоро, единствената алтернативна метода за враќање на протокот на крв е тромболитичка терапија - метод на третман кој се состои во воведување на лек кој раствора тромб во крвен сад.

Индикации за употреба во миокарден инфаркт

Со текот на времето, се коригира множеството клинички состојби, во кои се препорачува терапија со тромболиза. Во моментов, индикациите за тромболиза во миокарден инфаркт се како што следува:

 • присуство на зголемување на ST сегментот на електрокардиографија, како и други знаци на акутен миокарден инфаркт;
 • не повеќе од 12 часа од појавата на исхемична болка;
 • за прв пат се појави целосна блокада на десната нога од неговиот пакет наспроти позадината на исхемичната болка во градната коска.

Ако се исполнети сите овие услови, тогаш медицинскиот работник започнува да спроведува тромболиза со инфаркт на миокардот. Проценка на можноста за спроведување на оваа постапка треба да се изврши при првиот контакт на пациентот со карактеристични поплаки со медицинско лице.

Сорти на тромболиза

Во зависност од местото на администрација на препаратите потребни за тромболиза, лекарите разликуваат системски и локални методи. Секој од методите има недостатоци и предности.

Систем

Тромболитички лекови се инјектираат во вената на лактот.

Предностите на методот се како што следува:

 • општо разредување на крв;
 • способност да се раствори тромб во недостапна област;
 • леснотија на манипулација (може да се изврши и во болнички услови и како прва помош за акутна тромбоза).

Недостатоците вклучуваат потреба за воведување лекови за тромболиза во максимални терапевтски дози. Таквиот медицински ефект негативно влијае на општата состојба на крвта.

Лековите кои ја елиминираат тромбозата се инјектираат во садот каде што се наоѓа тромбот.

тромболиза - Методи и лекови за тромболиза во миокарден инфаркт

 • терапевтски ефект се постигнува за кратко време;
 • нема потреба од големи дози на лекови;
 • лековите имаат помал ефект врз целокупната коагулабилност на крвта;
 • ефективно 6 часа по прекинот на протокот на крв во ткивата.

Селективната тромболиза има еден недостаток - потребен е специјално обучен специјалист за извршување на интервенцијата. Постапката ја спроведува лекар, воведувајќи катетер под контрола на ултразвучна машина.

Тромболитичкиот третман е поделен и на типови според својствата на администрираните лекови:

 • генерализирана (се користат лекови со широк спектар на дејство);
 • селективно (користете лекови со тесно насочен ефект).

Кој метод ќе се користи - поединечно избран. На изборот влијаат времето поминато од моментот на тромбоза, природата на васкуларните нарушувања и многу други фактори.

Апсолутни контраиндикации

Оваа постапка се смета за доста комплицирана и не е секогаш лесно толерирана од пациентите. Лекарите воспоставија список на состојби што можат да го попречат неговото спроведување. До денес, се разликуваат следниве апсолутни контраиндикации за тромболиза со миокарден инфаркт:

 1. Присуство на стратификувана аневризма на аортата.
 2. Историја на хеморагичен мозочен удар пред помалку од 6 месеци.
 3. Прекршувања на системот за коагулација на крв.
 4. Артериска хипертензија отпорна на антихипертензивна терапија (со помош на лекови не е можно да се намали нивото на систолен крвен притисок под 220 mm Hg и дијастолен под 110 mm Hg).
 5. Операција пред помалку од 3 недели.
 6. Гастроинтестинално крварење пред помалку од 1 месец.
 7. Трауматска повреда на мозокот пред помалку од 3 недели.

Во сите овие услови, терапијата со тромболиза не се спроведува. Ова се должи на фактот дека ризикот од развој на сериозни, опасни по живот компликации е поголем од позитивниот ефект на постапката.

Терапевтски техники

Како што споменавме порано, постојат системски и селективни методи за администрација на лекови. Getе дознаеме кој метод е подобар земајќи ја предвид природата на патологијата што се појавила и како се спроведува.

Систем

Тие се сметаат за универзални. Системската тромболиза се прави со инјектирање на средства за лизирање капе низ вена. Тоа е прикажано во следниве случаи:

Погодност лежи во фактот дека може да се обезбеди помош и во болница и во фаза пред-болница. Клинички препораки за терапија - ЕКГ и коагулација на крв.

Селективен

Друго име е тромболиза на катетерот. Во овој случај, катетерот го става лекарот во вена или артерија погодена од тромбоза.

Како се спроведува постапката зависи од локацијата на тромбот:

 • Локална тромболиза со срцев удар се прави при срцева реанимација со интравенски катетер. Методот служи како алтернатива на бајпас на коронарна артерија.
 • Селективната тромболиза при мозочен удар е ретка, бидејќи е тешко да се пристапи до церебралните артерии. Тромболитичка терапија за исхемичен мозочен удар со употреба на катетеризација е можна само во клиниките специјализирани за помагање на пациенти со мозочен удар.
 • Венска тромбоза. Со оваа патологија, лизата на тромб се смета за една од наједноставните. Лекарот го инјектира избраниот лек во вената на екстремитетот.

За кој од методите да се користи се одлучува индивидуално.

Релативни контраиндикации

Постојат ситуации во кои терапијата со тромболиза е непожелна, но тоа е можно во случаи кога предвидените придобивки од постапката ја надминуваат можната штета од неа.

До денес, се разликуваат следниве релативни контраиндикации за тромболиза со миокарден инфаркт:

 1. Минливи исхемични напади пред помалку од 6 месеци.
 2. Бременост.
 3. Постпарталниот период (помалку од 28 дена по разрешувањето на бременоста).
 4. Континуирана употреба на директни антикоагуланси.
 5. Долгорочна кардиопулмонална реанимација, придружена со траума на пациентот.
 6. Присуство на гастрични улкуси во акутната фаза.
 7. Црниот дроб.
 8. Инфективен ендокардитис.
 9. Пункција на големи садови, недостапна за компресија.
 10. Секое крварење во мрежницата.

И покрај големиот број на релативни контраиндикации, најчесто лекарите спроведуваат тромболиза во случај на миокарден инфаркт, без оглед на нивното присуство, бидејќи без оваа постапка постои голема веројатност за развој на најсериозни последици за пациентите.

Тромболиза. Карактеристики на тромболитичка терапија за исхемичен мозочен удар

контраиндикации

55e9dcde4ab78b7f29ddda806f47b86a - Методи и лекови за тромболиза во миокарден инфаркт

Тромболитичка терапија за миокарден инфаркт, мозочен удар или белодробна емболија се спроведува со разни лекови. Тромболитичките лекови се избрани земајќи ја предвид природата на патологијата, но понекогаш е можно да се користат оние лекови што се наоѓаат во медицинскиот кабинет (списокот на лекови за брза помош е ограничен). Размислете за популарните лекови за тромболиза:

  Стрептокиназа Класичен лек за растворање на тромби, кој се користи за миокарден инфаркт или белодробна емболија, поретко - како тромболитичка терапија за исхемичен мозочен удар. Со тромбоза, лекот има моќен ефект на лизирање, но во голема мера ја разредува крвта и ја зголемува пропустливоста на васкуларниот wallид. Стрептокиназата се смета за тромболитик со голем број на несакани ефекти. Најчесто се користи за миокарден инфаркт и белодробна емболија.

стрептокиназа - Методи и лекови за тромболиза во миокарден инфаркт

Актилизирај. Механизам на дејство: тромболитици и фибринолитици. Компонентите на лекот, реагирајќи со фибриноген, предизвикуваат лиза на тромб. И покрај фактот дека Актилизам е тромболитички лек од втора генерација, лекот има малку несакани ефекти и често се користи во болниците. Актилизира и други лекови од новата генерација се сметаат за најпопуларно средство.

актилиза - Методи и лекови за тромболиза во миокарден инфаркт

Урокиназа. Во класификацијата, 4 генерации се сметаат за лесен лек за лизирање на згрутчување на крвта. Кога се користи, дава малку несакани ефекти, но е скап.

урокиназа - Методи и лекови за тромболиза во миокарден инфаркт

Фортелизан. Како Актилизирај, таа припаѓа на втората генерација (оваа листа на лекови е најпопуларна за третман на тромбоза). Фортелизин се смета за еден од најдобрите лекови за тромболиза со мала количина на несакани реакции.

фортелизин - Методи и лекови за тромболиза во миокарден инфаркт

Имињата на лековите од групата тромболитици од 5-та генерација не треба да бидат наведени. Овие современи лекови имаат минимум контраиндикации, добро се толерираат, но се скапи и се користат само во големи клиники.

Нема орални агенси за тромболиза - лековите се користат само во раствори за инјекции. Но, некои пациенти погрешно ги мешаат тромболитиците и антикоагуланси (Варфарин), кои се достапни во таблети и се индицирани за долготрајна употреба.

Во текот на изминатите децении, главниот лек за тромболиза беше лекот Стрептокиназа. Спаѓа во групата на активатори на плазминоген во ткивата. Овој лек е релативно ефтин, но не е доволно ефикасен и често предизвикува развој на сериозни несакани ефекти. Во моментов, индиректните активатори на плазминоген во ткивата станаа пораспространети, од кои главни се:

Тромболиза со миокарден инфаркт, спроведена од индиректни активатори на плазминоген во ткивата, почесто поминува без негативни реакции и има добра ефикасност. Нивниот главен недостаток е релативно високата цена во споредба со лекот Streptokinase.

Овие лекови обезбедуваат врзување на ензимот со плазминогенот лоциран на фибрин. Под влијание на лекови, плазминогенот се претвора во плазмин, додека продира во фибрин. Во иднина, плазминот го уништува фибринот, а со тоа се обезбедува распаѓање на тромбот.

Кога се врши тромболиза, може да се формираат микротромби. Воведувањето на активатори на плазминоген во ткивата, исто така, придонесува за зголемување на активноста на тромбоцитите. Сето ова бара истовремена антитромбоцитна терапија.

Денес, често се практикува тромболиза со миокарден инфаркт во предихоспитална фаза. За ова, најдобро одговара лек како што е Тенектеплазе. Се разликува од другите активирачи на плазминоген во ткивата со мала веројатност за развој на компликации, како и со леснотијата на употреба. "Тенектоплаза" се инјектира интравенски.

„Алтеплазата“ понекогаш се користи и за тромболиза со миокарден инфаркт на предхоспитално ниво. Пред неговата употреба, на пациентот се администрира 5000 IU хепарин. Потоа, 15 ml Алтеплаза се администрира болус интравенски. После тоа, 0,75 ml од лекот на секој килограм тежина на пациентот се администрира капка по капка на пациентот 30 минути. Во овој случај, пациентот постојано се инјектира со хепарин.

Стрептокиназата се препорачува да се администрира само во болнички услови. Кога се користи овој лек, тромболизата со миокарден инфаркт се изведува во единицата за интензивна нега. Пациентот се администрира интравенски капе 1500000 единици на лекот разреден во 100 ml физиолошки солен раствор за 0,5-1 часа. Во случај на овој лек, хепарин во износ од 5000 единици се користи и пред неговата администрација. Последователно, хепаринот се користи не помалку од 4 часа по завршувањето на инфузијата со стрептокиназа.

На секоја форма на протокол за тромболиза за миокарден инфаркт, индицирано е дека оваа постапка треба да се изврши не подоцна од 12 часа по појавата на првите симптоми на болеста. По терапијата со тромболиза, потребно е да се достави во специјализирана болница во рок од 12 часа со цел стентирање или балонска ангиопластика. Усогласеноста со оваа наредба значително ги зголемува шансите на пациентот за позитивен исход на болеста.

Во случај на болничар или лекар на тим за брза помош, овие вработени мора да ги извршат следниве активности пред да започнат со терапија со тромболиза:

 1. Разјаснете го времето на појава на пациентот и природата на синдромот на болка.
 2. Изведете електрокардиографија за да ја разјасните дијагнозата на миокарден инфаркт и да го измерите крвниот притисок.
 3. Во случај на оваа дијагноза, на пациентот му се дава таблета нитроглицерин, „Аспирин“ (ако не ја земал порано).
 4. Последователно, тој е пренесен во брзата помош кога лежи.
 5. Веќе за време на транспортот во болницата се проценува ефектот на земање нитроглицерин (5 минути).
 6. Исто така, на пациентот му се даваат 5000 IU хепарин, најмалку 40 mg статини (Аторвастатин, Росувастатин, Ловастатин) и лекови од групата бета-блокатори (Метопролол, Бисопролол, Карведилол) и АКЕ инхибитори („Еналаприл“, „Лисиноприл“) , „Периндоприл“, „Рамиприл“) во доза што нема да го намали нивото на крвниот притисок под 110/70 mm. Hg Уметност и отчукувања на срцето помалку од 50 отчукувања / мин.
 7. Во иднина, медицинскиот работник појаснува присуство на контраиндикации за тромболиза. Ако тие се отсутни, тогаш оваа постапка започнува.

Во случаи кога стационарна здравствена установа се наоѓа во близина на местото за итен повик, тромболизата најчесто се изведува во единицата за интензивна нега со цел да се намали веројатноста за сериозни компликации и да се стабилизира пациентот најбрзо кога ќе се појават.

Во болницата, терапијата со тромболиза се спроведува под постојан надзор на а cardiolогист / општ лекар и лекар за реанимација.

trombolizis pri infarkte6 - Методи и лекови за тромболиза во миокарден инфаркт

По постапката, лекарите ја стабилизираат состојбата на пациентот и се префрлаат во специјализирана здравствена установа со цел да извршат ангиопластика или стентирање. По отпуштањето од болницата, пациентот се испраќа во амбулантска фаза на лекување, каде што му се препорачува да ги земе следниве лекови:

 • „Клапидогрел“;
 • „Аспирин“;
 • лекови од групата на бета-блокатори;
 • лекови од групата на АКЕ-инхибитори;
 • периферни вазодилататори (лекови кои ги прошируваат коронарните садови).

Овие лекови значително ја намалуваат веројатноста за повторување на миокарден инфаркт. Во иднина, со задоволителна состојба на пациентот, како и присуство на доволен потенцијал за закрепнување (пациентот не е премногу стар, не може да се движи, достапен за продуктивен контакт) тој е испратен на рехабилитација, со цел да се врати нормалниот живот . Во случаи кога станува збор за млади луѓе, тие честопати се испраќаат на курс за рехабилитација веднаш по стационарната фаза на третманот.

Како да се процени ефективноста

Оваа постапка често се одвива доста тешко за пациентот. Несакани реакции се развиваат кај приближно 1% од пациентите подложени на тромболиза со миокарден инфаркт. Меѓу најчестите несакани ефекти се:

 • силна главоболка;
 • зголемена телесна температура;
 • развој на атријална фибрилација (во исто време, се оценува како индикатор за обновување на протокот на крв во миокардот);
 • развој на крварење на местото на инјектирање;
 • алергиски реакции.

Комплексноста на постапката, како и можниот развој на несакани ефекти, се некои од причините зошто тромболизата за време на миокарден инфаркт најчесто се изведува во единицата за интензивна нега (ако пациентот е во болница).

Степенот на ефикасност на тромболитичката терапија се проценува со употреба на коронарна ангиографија. Благодарение на оваа студија, се утврдува намалување на големината на тромбот, степенот на проодност на коронарните садови 30 минути по почетокот на третманот. Во некои случаи, се открива повторна тромбоза.

Резултатите од тромболизата се проценуваат со употреба на електрокардиографија и тест на крвта, како и со користење на специјална скала од нула до три:

 • при нула ефикасност, нема проток на крв, а контрастниот медиум е под местото на формирање на тромб;
 • циркулацијата на крвта е слаба, поради што артерискиот кревет не е целосно исполнет преку мали дупки во тромб;
 • протокот на крв е забавен, се забележува делумно полнење на каналот;
 • луменот на артеријата беше целосно исполнет со контрастен медиум, што укажува на тоа дека тромбот е целосно решен и проодноста на садот е обновена.

Благодарение на навременото лекување, можете да го намалите ризикот од развој на кардиоген шок и други последици.

Колку помага постапката, се проценува со помош на МНР или Доплер ултразвук. Размислете за главните критериуми за ефикасност на тромболиза:

 • Нула средства не влијаат на тромб.
 • Првиот. Забележана е мала лиза на структурата на тромбот.
 • Вториот. Се појавува проток на крв, но крвотокот е делумно ослободен.
 • Третиот. Максимален терапевтски ефект - крвотокот функционира целосно.

Дали е неопходна тромболиза или не, се одлучува индивидуално. Но, ако постапката е неопходна, тогаш не треба да одбивате - ресорпцијата (лизата) на тромбот ќе ја подобри циркулацијата на крвта и ќе спречи компликации на болеста.

Брза помош со тромболиза во итни услови

Во системот за итни случаи за пациенти со брза помош, се индицирани следниве клинички препораки:

 • Тела. Кога се јавува оваа состојба, се индицираат лекови за тромболиза, без оглед на можните контраиндикации.
 • Мозочен удар. Ако не постои сигурност во врска со природата на лезиите на мозочен удар, тогаш воведувањето тромболитици е непожелно. Препораките до лекарите и болничарите на брзата помош укажуваат на тоа дека е подобро да се спроведе терапија за одржување за да се елиминира ризикот од интракранијално крварење при хеморагичен мозочен удар.
 • АМИ тромболиза со миокарден инфаркт во предихоспитална фаза ќе помогне во првите часови. Ако поминале повеќе од 6 часа од нападот, тогаш се препорачува само воведување наркотични аналгетици и испорака на пациентот во болницата.

Сите состаноци ги прави лекар, а во некои случаи и медицински асистент. Пред да се примени тромболиза во фаза на претхоспитализација, се земаат предвид можните придобивки и штети на пациентот.

Кои се компликациите?

Во ретки случаи, тромболизата е придружена со развој на компликации. Кај некои пациенти, крварењето започнува по администрација на лекот. Во исто време, хематокритот и хемоглобинот брзо се намалуваат. Тест на крвта покажува намалување на бројот на тромбоцити. Ако тоа се случи, тогаш третманот е запрен и се користат други методи.

Секој десетти пациент има нагло намалување на крвниот притисок. Закрепнувањето се забележува по прекинот на терапијата.

Прогнозата по тромболиза за срцев удар во повеќето случаи е поволна. Постапката значително ги зголемува шансите за закрепнување.

Тромболитиците се сметаат за „тешки“ средства за човечкото тело. Размислете за вообичаените компликации на тромболитичката терапија:

 • треска до 38 ° и повеќе;
 • акутна срцева слабост;
 • церебрални хеморагични крварења (со исхемичен мозочен удар);
 • нарушувања на срцевиот ритам;
 • хипотензија на лекови;
 • внатрешно и надворешно крварење.

За да се избегнат несакани реакции, тромболизата се спроведува под контрола на електрокардиографија и коагулација на крв.

Општи информации за тромболиза

Во телото на секоја личност, се јавува природен процес на тромболиза. Се спроведува со употреба на специјални ензими во крвта. Но, овие супстанции не се во можност целосно да се справат со големите тромби. Тие се ефикасни само во присуство на мали тромби.

Како резултат на тоа, формираните големи тромби го блокираат луменот на садот во целина или делумно. Поради ова, се јавува циркулаторна слабост, што доведува до гладување на клетките на телото, па дури и нивна смрт. Овој феномен го нарушува функционирањето на внатрешните органи.

Затоа, се поставува прашањето, како да се раствори тромб? За да го решите овој проблем, ставете артефактна тромболиза. Суштината на техниката е дека лекарот инјектира лекови во вените, кои се дизајнирани да растворат тромби.

Тромболитичкиот третман се изведува на два начина:

 1. Системски Неговата особеност е тоа што не е важно каде се наоѓа тромбот. Лекот се шири низ телото заедно со крв и на крајот се судира со тромб, растворајќи го. Но, овој метод на тромболиза има еден недостаток - потребата да се користи голема доза на лекот, што негативно влијае на циркулаторниот систем.
 2. Локално. Овој метод се карактеризира со тоа што лекот се администрира директно во областа каде што се наоѓа тромбот. Лекот се доставува до садот со употреба на катетер. Овој метод е прилично комплициран, спроведувањето е контролирано од рендгенска машина.

Кој метод да се претпочита при вршење на тромболитички третман, одлучува лекарот што посетува за секој пациент поединечно.

ostryy nespetsificheskiy kolit - Методи и лекови за тромболиза во миокарден инфаркт

Каде се изведува тромболитичка терапија? Третманот може да се спроведе и дома и по хоспитализација. Итниот тромболитички третман е најефикасен, бидејќи има предност во однос на времето. На крајот на краиштата, колку побрзо заврши постапката, толку повеќе шанси има да се спаси лице.

Во овој поглед, болничката тромболиза има значителен недостаток. Се препишува само откако пациентот е целосно прегледан. Затоа, брзината на терапијата е помала, но можно е да се проверат контраиндикации за употреба на тромболитици, што избегнува многу несакани компликации.

Мозочен удар е опасна патологија што често доведува до смрт. Дури и ако некое лице преживее, за него е многу тешко да се опорави. Навистина, со болест, снабдувањето со крв во мозочните клетки е блокирано, што доведува до акутно кршење на церебралната циркулација (мозочен удар) и смрт на ткивата.

Тромболизата при мозочен удар помага да се спречат негативните ефекти. Брзо го раствора тромбот и спречува некроза на мозочните клетки. Во овој случај, треба да имате време да го администрирате лекот во рок од 6 часа од почетокот на знаците на патологија.

Истата работа се случува со инфаркт на срцевиот мускул. Болеста се јавува и поради затнувањето на луменот на артеријата со тромб. Често ова е придружено со тромбофлебитис.

За да се спречи пропаѓањето на миокардното ткиво, треба да се изврши тромболитички третман.

Тоа ви овозможува да го елиминирате акутниот коронарен синдром (ACS), да ја намалите областа на оштетување на мускулите, да ја одржувате функцијата на левата комора, која пумпа крв, како и да го намалите ризикот од компликации и да обезбедите стабилно функционирање на срцето.

Индикации за тромболиза се разни болести на срцето и крвните садови, кои ги обединува феноменот како што е тромбозата. Слични болести вклучуваат:

 1. Мозочен удар.
 2. Миокарден инфаркт.
 3. ТЕЛ - тромбоемболизам на белите дробови.
 4. Блокирање од тромб на длабоки вени, периферни артерии или вештачки протези лоцирани во васкуларните лумени.

Потребата за тромболитички третман ја одредува лекарот што присуствува по испитувањето на пациентот.

Лекарите разликуваат неколку фактори во чие присуство е невозможно спроведување на тромболитичка терапија. Ако препишете третман без да обрнете внимание на контраиндикации, постои висок ризик од компликации.

Забрането е да се прави тромболиза со такви патологии:

 1. Висок крвен притисок.
 2. Дијабетес.
 3. Алергија на лекови што се користат во процесот на лекување.
 4. Васкуларни оштетувања.
 5. Малигни тумори.
 6. Слаба коагулабилност на крвта.
 7. Бубрежна или хепатална инсуфициенција.
 8. Болести на органите за варење.
 9. Болести кои можат да предизвикаат крварење, на пример, аневризма.

Покрај патолошките состојби, не е дозволено да се спроведува тромболитичка терапија за жени кои раѓаат дете, како и за луѓе кои земаат антикоагуланси, кои неодамна биле подложени на операција или добиле повреда на черепот во последните 2 недели. Тромболизата е исто така контраиндицирана кај пациенти чија возраст е повеќе од 75 години.

Во медицината, има огромен број тромболитички лекови. Тие постојано се подобруваат. Во моментов, постојат следниве видови лекови кои се разликуваат по природата на ефектот:

 1. Природни ензими. Тие се користат само за системски TLT. Тие помагаат во обновувањето на фибринолизата, имаат решавачки ефект врз згрутчувањето на крвта. Но, лековите влијаат на целото тело, што е полн со појава на крварење, развој на алергии. Затоа, тие се користат во ограничена мерка.
 2. Алатки за генетско инженерство. Вратете го фибриногенот во крвта. Влијаат само на тромб. Тие се разликуваат во моментот на растворање во крвта, па затоа се користат со претпазливост.
 3. Напредни групни лекови. Тие се карактеризираат со фактот дека дејствуваат селективно и подолг период.
 4. Комбинирани лекови. Тие вклучуваат неколку медицински помагала одеднаш.

Од сите групи, може да се разликуваат неколку тромболитици, кои најчесто се користат за тромболиза. Овие вклучуваат:

 • „Стрептокиназа“. Има најмала цена меѓу сите тромболитички лекови. Недостаток на неговата употреба е тоа што едно лице често има нетолеранција на тоа, се развиваат алергии и други непријатни компликации.
 • Урокиназа. И покрај фактот дека цената на овој лек е повисока од претходната, неговите предности се мали. Кога користите лекови, потребна е дополнителна употреба на хепарин.
 • „Тенектеплазе“. На продажба има друго име - „Металис“. Се инјектира, потребна е употреба на "хепарин" и "аспирин". Лекот може да предизвика крварење.
 • „Анистреплаза“. Исто така, има висока цена. Воведувањето на оваа алатка може да се изврши во авион. Кога користите, не е потребно да се внесува „Хепарин“ во вена.
 • Алтеплаза. Скап лек кој има високо ефективен ефект. По неговата употреба, преживувањето на пациентите е многу повисоко отколку со употреба на други средства. Сепак, лекот има сериозни несакани ефекти.
 • „Актилаза“. Лековите делуваат директно на тромб, не предизвикуваат силно разредување на крвта, што спречува појава на крварење.

Покрај тромболитиците за време на тромбозата, се користат и други лекови, на пример, диуретици („Фитолизин“), антикоагуланси („Хепарин“), антитромбоцитни агенси („Аспирин“). Исто така, за да се отстранат симптомите, да се подобри циркулацијата на крвта, дозволено е да се користат дополнителни народни лекови. Во екстремни случаи, прибегнете кон хируршка интервенција.

Лекарот е ангажиран во назначувањето на хируршки или третман со лекови, земајќи ја предвид состојбата на пациентот, степенот на развој на патологијата, присуството на истовремени болести и други фактори.

Тромболизата не само што може да го спаси пациентот, туку и да предизвика негативни ефекти. Овие вклучуваат:

 1. Крварење. Се јавува поради влошување на коагулабилноста на крвта.
 2. Алергиска реакција. Се манифестира во форма на осип на кожата, придружено со чешање и оток.
 3. Аритмија. Се појавува по обновување на коронарниот проток на крв.
 4. Повторена манифестација на болка. Со оваа компликација е пропишана администрација на наркотичен аналгетик во вената.
 5. Намалување на крвниот притисок. За да се елиминира овој несакан ефект, доволно е да престанете да користите тромболитици.

Ефективноста на тромболитичките таблети и инјекции зависи првенствено од тоа колку е навремено спроведена терапијата. Најголем ефект се постигнува ако лекот се администрира не подоцна од 5 часа по појавата на симптомите на патологија.

За жал, далеку е од секогаш можно да се спроведе тромболиза во ова време. Проблемот лежи во фактот дека не сите медицински институции имаат можност да ја користат предметната методологија.

Колку е ефикасна терапијата, може да се најде преку преглед. За да го направите ова, спроведе магнетна резонанца или компјутерска томографија во случај на мозочен удар или коронарна ангиографија за инфаркт на срцевиот мускул. Дијагнозата по тромболиза покажува проширување на луменот на садот и уништување на тромбот.

Што треба да направи пациентот?

Миокарден инфаркт обично се развива во случаи кога пациентот веќе има друга кардиоваскуларна патологија. Најчесто, оваа болест се карактеризира со силна болка во градната коска, придружена со зрачење на левото рамо, раката, сечилото на рамената, стомакот или вратот, како и тешка слабост. Ако се појават овие симптоми, на пациентот му се препорачува да повика тим за брза помош, потоа да се измери крвниот притисок и, ако неговото ниво е најмалку 120/80 mm. Hg Уметност

Прогноза

Ако се забележат дозите на лековите, тромболизата со миокарден инфаркт во огромното мнозинство на случаи е успешна. Дури и при употреба на стрептокиназа, бројот на сериозни компликации не надминува 2%. Овие индикатори за успешност се релевантни во случаи кога се следат сите препораки за тромболиза со миокарден инфаркт.

И покрај оваа постапка, понатамошниот квалитет на животот на пациентот во голема мера ќе зависи од комплетноста и навременоста на другите медицински и рехабилитациони мерки. После тромболиза, на пациентите им се препорачува да поминат курс на лекување во cardiolодделенија за оги со можна ангиопластика или стентирање.

Tatyana Jakowenko

Главен уредник на Detonic онлајн магазин, cardiolогист Јаковенко-Плахотнаја Татјана. Автор на повеќе од 950 научни статии, вклучително и во странски медицински списанија. Тој работел како cardiolогист во клиничка болница повеќе од 12 години. Тој е сопственик на современи методи за дијагностицирање и лекување на кардиоваскуларни заболувања и ги спроведува во неговите професионални активности. На пример, тој користи методи на реанимација на срцето, декодирање на ЕКГ, функционални тестови, циклична ергометрија и многу добро ја познава ехокардиографијата.

Веќе 10 години е активен учесник во бројни медицински симпозиуми и работилници за лекари - семејства, терапевти и cardiolогисти. Тој има многу публикации за здрав начин на живот, дијагноза и третман на срцеви и васкуларни заболувања.

Тој редовно ги следи новите публикации на европски и американски cardiology списанија, пишува научни статии, подготвува извештаи на научни конференции и учествува на европски cardiolконгреси на оги.

Detonic