Лакунарен исхемичен мозочен удар. Третман на срце

Ако се појави лакунарен мозочен удар, симптомите не секогаш стануваат очигледни. Многу пациенти задржуваат целосен слух, вид, моторна активност, што се објаснува со нормалната состојба на церебралниот кортекс.

Првите знаци на лакунарен мозочен удар можат да бидат лесни, поради што повредата често се открива со одредено доцнење.

Лакунарниот мозочен удар често влијае на лице ноќе, во сон. Пред напад, пациентот може да биде вознемирен од главоболки, пораст на крвниот притисок. Со почетокот на акутната фаза, овие состојби често исчезнуваат, а главните симптоми се појавуваат неколку часа (денови) по мозочен удар.

Карактеристичните манифестации на ЛИ се:

 • симетрично зголемување на мускулниот тонус;
 • конвулзивен синдром;
 • оштетување на меморијата;
 • проблеми со говорот;
 • нарушена координација;
 • слабеење на чувствителност;
 • парализа на окуломоторните мускули;
 • тремор, грчење на главата;
 • слабост во телото (пава или лева половина);
 • неконтролирано мокрење.

Симптоми на лакунарно исхемично оштетување на мозокот се забележани кај приближно 20 проценти од пациентите. Кај повеќето пациенти, болеста нема клинички манифестации и често е случајно дијагностичко откритие за време на томографија.

Симптомите на болеста се комбинираат во симптоми комплекси или синдроми. Невролозите разликуваат околу 20 синдроми, од кои најчести се:

 1. Изолиран моторен синдром. Се јавува кај 6 од 10 пациенти со лакунарен мозочен удар. Пациентите се жалат на ограничување на подвижноста на екстремитетите, кршење на изразите на лицето. Симптомите најчесто се еднострани; тие се јавуваат на спротивната страна на исхемичната лезија.
 2. Изолиран чувствителен синдром. Со оваа верзија на курсот, сите видови чувствителност се нарушени кај пациентот. Пациентот престанува да препознава температура, болка, тактилни и други надразнувачи. Чувствителноста исчезнува целосно или делумно се намалува.
 3. Атактичен хемиплегичен синдром. Ваквите симптоми се дијагностицираат кај 10-12% од пациентите. Се карактеризира со слабост на нозете или рацете, во комбинација со нарушена моторна активност на погодената страна.

Покрај тоа, симптомите на болеста вклучуваат:

 • повреда на мокрење и дефекација;
 • оштетување на меморијата;
 • нејасен говор.

Ако се појават невролошки симптоми, веднаш треба да побарате специјализирана помош. Раниот третман ќе ја подобри состојбата на пациентот и ќе спречи развој на релапси.

Симптомите на мозочен удар од лакунарен тип директно зависат од областа на лезијата на мозокот. Постојани знаци на мозочен удар се нарушувања на срцевиот ритам и висок крвен притисок.

Лекарите ги разликуваат следниве групи на невролошки знаци на оваа патологија:

 1. Изолиран моторен синдром (повеќе од 50% од случаите). Лезијата се наоѓа во внатрешната капсула на мозокот. Се забележува парализа на спротивната половина од телото.
 2. Изолиран сензорни синдром (5-10% од случаите). Тоа се случува за време на формирање на празнини во зоната на вентралниот таламусен ганглион. Пациентот ја губи целосната или делумната чувствителност на телото - екстремитети, глава, торзо. Тој престанува да чувствува болка, температура на предметите, допири итн.
 3. Атактичка хемипареза (10-12% од случаите). Оштетените области на мозокот се варолиумскиот мост, грбниот дел од внатрешната капсула. Оваа состојба се карактеризира со нарушена координација на движењата и слабост на екстремитетите на погодената страна. Често постои комбинација на овој синдром со губење на чувствителност (35-40%).
 4. Дизартрија, непријатност на рацете (6-7% од случаите). Лакуните се наоѓаат во слоевите на нервното ткиво. Може да се појави парализа на главата, горните екстремитети, започнуваат проблеми со говорот.

Поретки знаци на лакунарен мозочен удар може да се земат предвид:

 • хиперкинеза;
 • координиран синдром;
 • псевдобулбарна парализа;
 • неволно мокрење и дефекација;
 • билијарна дискинезија итн.

tip insulta - Лакунарен исхемичен мозочен удар Treatment Третман на срце

Кога лакунарни формации се наоѓаат во тивки зони, болеста може да биде асимптоматска.

Со оваа патологија се зачувани скоро сите функции на церебралниот кортекс. Ова се должи на недостаток на формирање на лакуни на кортикалните структури.

Често мозочен удар се случува за време на спиењето. Барањето итна медицинска помош ќе помогне да се избегнат многу сериозни компликации и смрт.

Навременото испитување ќе помогне да се постави точна дијагноза и да се започне лекување. За да се открие присуството на формации на шуплини во структурите на мозокот, нивната локализација и форма е способна компјутерска и магнетна резонанца (МРИ и КТ). Сликата на болеста станува поизразена една недела по нападот. Во овој период, се повторува дијагностика за да се потврди дијагнозата.

Како што веќе споменавме, лакунарниот исхемичен мозочен удар се карактеризира со формирање на празнини. Тие секогаш се формираат во длабоките делови на мозокот и никогаш не се локализирани во церебралниот кортекс. Во 80% од случаите, фокусите се појавуваат во белиот дел на мозокот, а во останатите 20% - во малиот мозок и мостот на мозокот.

Големината на празнините се движи од дијаметар од 1 до 15 милиметри. Во некои случаи, единечните лакуни се спојуваат едни со други, формирајќи жлебови со поголеми големини. Според извори, лакунарниот тип опфаќа до една четвртина од сите случаи на исхемичен мозочен удар.

Механизмот на нападот е како што следува:

 1. Често појавуваните скокови на крвниот притисок негативно влијаат на состојбата на перфорирачките садови. Ја губат својата еластичност и често во нив се таложат липиди, со други зборови, масти;
 2. Луменот во садовите се намалува и станува недоволен за поминување на потребниот волумен на крв. Во некои случаи, луменот е целосно затворен, а крвта ја губи можноста да помине низ садот;
 3. Топењето е скршено, а мозочните клетки престануваат да примаат доволно кислород;
 4. Постепено се јавува некроза на ткивото;
 5. На местото на некроза, се појавува јаз во форма на депресија.

Се должи на фактот дека патологијата не влијае на церебралниот кортекс, визуелни, аудитивни, говорни функции скоро никогаш не се нарушени, или тоа се случува многу површно. Но, моторните и сензорните функции претрпуваат промени.

lakunarnyj ishemicheskij навреда 1 - Лакунарен исхемичен мозочен удар Treatment третман на срце

Првите симптоми од почетокот на патолошката состојба може да се појават за неколку часа, но понекогаш траат неколку дена. Сигнализира појава на лакунарен мозочен удар може:

 • Тешка главоболка;
 • Пареза на екстремитетите;
 • Нарушена координација на движењата;
 • Неконтролирани акти на мокрење и дефекација;
 • Намалена чувствителност во одредени области на телото;
 • Вкочанетост на делови од телото додека се одржуваат моторните функции. Овој симптом е редок, не почесто отколку во 5% од случаите;
 • Влошување на визуелната, говорна функција;
 • Ниска концентрација на внимание;
 • Намалена интелектуална активност.

Со оглед на особеностите на текот на лакунарниот тип на мозочен удар, како и малата големина на лезиите, последните три од овие симптоми, по правило, се лесни или умерени. Покрај тоа, понекогаш знаците на патологија се целосно отсутни. Оваа состојба може да се нарече субклинички. Често присуството на лакуни се открива само за време на обдукцијата.

Бидејќи лакунарниот исхемичен мозочен удар е варијанта на церебрален инфаркт, тој исто така се манифестира како знак на микроинфаркт. Штом не се погоди сивата материја, не се појавува ништо смртоносно алармантно: ниту парализа, ниту гадење, ниту несвестица не може да се припишат на сенилна возраст. И само внимателно набудување открива:

 • појава на симетрична хипертоничност на мускулите на целото тело (често со развој на билатерални конвулзии);
 • продлабочување на губење на меморијата и нарушен квалитет на говорот;
 • појава на нарушувања во координацијата на движењата („треперење одење“);
 • „Пропусти“ на измет и урина (поради недостаток на контрола врз процесите во овие органи);
 • слабост во мускулите на екстремитетите на едната половина од телото;
 • нарушувања на чувствителноста (болка, тактилни) и терморегулација на телото.

Најиндикативна комбинација на нарушување на говорот и „незгодност во раката“ што се појави по ноќниот сон. Посочените симптоми никогаш не се појавуваат одеднаш.

Сите симптоми на патолошкиот процес се поделени во две големи групи:

 • општи клинички знаци - специфични манифестации на мозочен удар, според кои може да се дијагностицираат повеќето пациенти;
 • синдроми на болест - типична комбинација на неколку нарушувања што укажуваат на локализација на лезијата.

Чести клинички знаци се:

 • задолжително присуство на артериска хипертензија кај пациент;
 • обично, лакунарен мозочен удар се јавува во сон, му претходи главоболка, зголемен притисок;
 • веднаш за време на мозочен удар, крвниот притисок е нормален / малку зголемен, нема главоболка / лесна, поспаност, летаргија или губење на свеста;
 • говор, способност за читање, броење зачувано;
 • влошувањето се случува постепено во текот на неколку часа / дена, често придружено со привремено подобрување.
имеЛокализација на лезијата
Чисто моторен удар (50%) - парализа на едната половина од телотоВнатрешна капсула, мост, понекогаш сјајна круна, нога на мозок, ретко - медула долгнавести
Чисто чувствителен мозочен удар (5%) е еднострано кршење на сите или повеќето видови чувствителност: болка, температура, тактилниТаламус, поретко мозочното стебло
Атаксична хемипареза (10%) е нерамнотежа придружена со вртоглавица само во насока на стрелките на часовникот / спротивно од стрелките на часовникот. Точните движења се слабо дадени на пациентотМост, внатрешна капсула, мозочно стебло
Чувствителен моторен удар (35%)Таламус или внатрешна капсула, поретко - сјајна круна, мост
Незгодноста во раката и дизартријата се проблеми со насочени, точни движења на раката, оштетување на говорот: на лицето му е слабо даден изговор на индивидуални звуци на зборови, поради неможноста да ги контролира мускулите на лицето.Мост, внатрешна капсула
Хемихореа-хемибализам - неконтролирано еднострано мавтање на раката, ногата, главата.Лентикуларно јадро, каудатско јадро
Изолирана парализа на мускулите на лицето - долниот дел од лицето е искривен од едната страна, обично е зачувана подвижноста на челото (можност за намуртеност, кревање веѓи).Зрачна круна, внатрешна капсула

Основните принципи на третман

Лекарите од мозочен удар од типот на лакунар често нарекуваат срцев удар. Главната причина за нејзиното појавување се смета за кршење на циркулацијата на крвта во длабоките перфорирани артерии на мозокот во однос на позадината на хипертензија и системска атеросклероза.

lakunarnyj навреда - Лакунарен исхемичен мозочен удар Treatment Третман на срце

Мали празнини се формираат во областите на церебралното ткиво оштетено од исхемија. Просечниот дијаметар на таквите шуплини е 10 мм.

Лакунарниот инфаркт на мозокот е често видлив на ткивата на малиот мозок, белата маса, внатрешната капсула, мостот, таламусот.

Главните причини за патологијата се висок крвен притисок и атеросклеротични промени во крвните садови. Експертите забележуваат дека болеста може да се развие и во екот на артериската криза, и со стабилен тек на хипертензија.

Покрај тоа, значајни етиолошки фактори:

 • вродени малформации на мозочните садови;
 • емболија што произлегува од миокарден инфаркт;
 • ендокрина патологија;
 • состојби поврзани со зголемена тромбоза;
 • лоши навики.

Навременото започнато лекување може значително да ја подобри прогнозата, без да ја доведе патологијата до сериозни последици. Една од главните точки во терапијата е корекција на крвниот притисок. Се постигнува со:

 • добар одмор;
 • намалување на бројот на стресни ситуации;
 • откажување од лоши навики;
 • нормализација на диетата;
 • земање антихипертензивни лекови.

Нормализација на нивото Крвниот притисок треба да се комбинира со употреба на антитромбоцитни агенси. Тие ги подобруваат реолошките својства на крвта и спречуваат развој на релапси.

Друга област на третман за пациенти со лакунарен исхемичен мозочен удар е употребата на лекови кои ја подобруваат микроциркулацијата на крвта. Терапијата започнува парентерално со постепено преминување кон орална администрација.

За да се подобри состојбата на нервното ткиво, се користи невротрофија. Тие го подобруваат снабдувањето со ГМ со кислород и хранливи материи, стимулирајќи ги процесите на закрепнување.

Покрај специфичниот изглед, лакунарната форма на срцев удар се разликува од другите сорти на мозочен удар со низа специфични знаци. Првиот е малата големина на лезијата. Големината на лакунарните удари е од 1 mm до 1,5-2 cm. Повремено, се наоѓаат поголеми делови од срцев удар (повеќе од 2 см), кои се нарекуваат гигантски.

Честопати болеста е повеќекратна. Кај еден пациент може да се најдат од неколку десетици до стотици шуплини, што му дава на мозокот на пациентот изглед на глава од сирење. Обично оваа анатомска слика е забележана кај постари лица, пациенти со дијабетес мелитус. Оштетувањето на повеќе органи е причина за сенилна деменција (деменција), Паркинсонова болест, широко крварење, псевдобулбарна симптоматологија.

Исто така, се среќаваат и единечни празнини, најчесто кај жени, млади (3).

Појавата на лакуни е поврзана со оштетување на малите интрацеребрални артерии, кои минуваат длабоко во средината на мозокот. Околу погодениот сад се формираат патолошки шуплини; затоа, кортексот на органот не допира. Поради кои ретко се засегнати повисоките функции (говор, меморија, интелигенција), другите симптоми можат да бидат благи. Ова е главната причина зошто болеста не е секогаш во можност да се дијагностицира во текот на животот.

Појавата на мозочен удар е секогаш поврзана со артериска хипертензија. Хроничното изложување на висок притисок предизвикува разни точки на повреди на церебрални садови долги до 1 см:

 • смрт на клетките на артерискиот wallид, истекување на лезијата со фибрин (фибриноидна некроза);
 • излез од плазмата од крвотокот (плазморагија);
 • импрегнација на wallидот на крвниот сад со специфичен протеин, што го прави да изгледа како стаклена цевка (хијалиноза);
 • замена на сврзното ткиво со artид на артеријата;
 • таложење на маснотии, обично без формирање на атеросклеротични плаки.

Нервните клетки лоцирани околу погодената артерија почнуваат да добиваат несоодветна количина кислород и хранливи материи. Кога нивниот дефицит станува критичен, невроните изумираат. Од време, се формира јаз на местото на некроза.

стандардна корисничка слика - Лакунарен исхемичен мозочен удар ⋆ Третман на срце

Друг механизам на формирање на празнина е типичен за срцеви удари лоцирани на одредено растојание долж главниот сад. Средниот слој на артеријата се состои од мускулни клетки - миоцити, кои се уништуваат со артериска хипертензија. Садот престанува да се справува со испумпување на крв, неговите далечни гранки остануваат полупразни, што доведува до некроза на невроните.

Повремено, смртта на невроните со формирање празнини е предизвикана од прекин на ситни испакнувања на церебралните садови (анеуризми). Оваа форма на болеста се однесува на хеморагични подвидови на цереброваскуларни несреќи.

Претходно се сметаше дека артериската хипертензија е единствената причина за лакунарниот мозочен удар. Потемелните студии покажаа дека кај некои пациенти, церебралниот инфаркт се развива како последица на комбинација на атеросклероза на церебрална артерија, висок притисок. Но, сами по себе атеросклеротични лезии на артериите, негување мозок ретко предизвикува формирање на шуплини.

Други фактори на ризик за лакунарен мозочен удар (3):

 • дијабетес мелитус тип 2;
 • злоупотреба на алкохол;
 • пушење;
 • пренесени микро потези;
 • постара возраст.

Постојат различни можни фактори за појава на лакунарен мозочен удар. Сите од нив, на еден или друг начин, се поврзани со состојбата на кардиоваскуларниот систем.

Артериската хипертензија се смета за главна причина за започнување на лакунарен удар на мозокот. Колку почесто се појавуваат бранови на притисок, толку е поголем ризикот од патологија, бидејќи секој пат кога theидовите на артериите се протегаат и ја губат еластичноста. Ова првенствено се однесува на луѓе кои не ја контролираат ситуацијата и овозможуваат постојано зголемување на притисокот.

Во прилог на хипертензија, следново може да предизвика развој на патологија:

 • Атеросклероза;
 • дијабетес;
 • Артеритис;
 • Тромбоза;
 • Нарушен метаболизам на јаглени хидрати;
 • Васкулитис;
 • Нарушена хематопоеза;
 • Емболи кои произлегуваат од срцев удар, атријална фибрилација;
 • Хронична бубрежна инсуфициенција.

lakunarnyj insult1 - Лакунарен исхемичен мозочен удар Treatment Третман на срцеДијабетес мелитус - предизвикувачки фактор во лакунарниот мозочен удар

Исто така, се забележува дека лакунарниот мозочен удар може да се појави поради крварења во соседните ткива.

Во моментов, експертите изолираат мал, прогресивен и целосен мозочен удар кој влијае на човечкиот мозок. Малиот има реверзибилен невролошки дефицит. Во основа, овој тип на патологија се дијагностицира ако симптомите целосно се повлекуваат во рок од 2 или 3 недели. До денес, според статистичките податоци, ова се случува во 10 - 15% од случаите.

Покрај тоа, постои и прогресивен мозочен удар, кој се дијагностицира ако со текот на времето се зголеми степенот на невролошки дефицит. Во оваа регресија на невролошки нарушувања или нивна стабилизација стануваат знаци на завршен или, како што се нарекува, исто така, екстензивен мозочен удар.

Лакунарниот мозочен удар, кој е вид на исхемичен мозочен удар, се јавува во 15 - 30% од случаите. Развојот на патологијата започнува со формирање на оклузија на малите садови на мозокот. Честопати локализацијата е субкортикално јадро.

На местото на локализација, мозочниот удар се разликува на следниов начин: оштетување на васкуларниот и вертебробазиларниот базен. Покрај тоа, во васкуларниот базен е засегната:

 • внатрешна каротидна артерија;
 • предна артерија;
 • средна артерија.

Поразот на вертебробазиларниот слив се јавува преку:

 • вертебрална артерија;
 • базиларна артерија;
 • малиот мозок;
 • задна церебрална артерија;
 • таламус.

Прво на сите, се прават тестови за да се идентификува болеста. Во овој случај, веднаш се открива артериска хипертензија. По нападот, сите симптоми може да се влошат во текот на следните неколку дена, честопати ова време е ограничено на часови. Затоа, пациентот цело време е под надзор на специјалисти.

Ако болеста е откриена што е можно порано, тогаш правилниот третман ќе стапи на сила и во периодот до 6 месеци сите моторни и други функции ќе бидат вратени на пациентот. За дијагноза на патологија се користат КТ и МРИ. Прво на сите, третманот е насочен кон намалување на притисокот во нормала и подобрување на циркулацијата на крвта.

Во третманот на лакунарен мозочен удар, специјалистите користат основна терапија. Диференциран третман не се користи, бидејќи нема потреба од тоа. Принципите на третман се како што следува:

 • се користат метаболни и невропротективни лекови;
 • за време на третманот, целта е да се подобри циркулацијата на крвта;
 • покрај тоа, се користи соодветна терапија на основната болест на васкуларната лезија, односно се елиминираат симптомите на васкулитис, дијабетес, хипертензија и атеросклероза.

Од особено значење е бројот на третмани, имено периодот на рехабилитација. Токму од неговата имплементација зависи целосното обновување на функционирањето на сите делови на телото.

Методи на терапија

Да се ​​дијагностицира лакунарен мозочен удар е комплексен процес. Местото со патолошки промени е мало, па дури и современите техники за сликање не се секогаш во можност да го утврдат. Само интегриран пристап кон дијагнозата ви овозможува да ја поставите вистинската дијагноза. Специјалисти сметаат:

 1. Анамнеза. Пациент со сомневање за лакунарен мозочен удар има историја на хипертензија, метаболички нарушувања и други фактори на ризик.
 2. Compалби на пациентот. Ова е основната компонента на секоја дијагноза.
 3. Клиничката слика. Симптомите на болеста може да се појават веднаш во целост или постепено да се зголемуваат, затоа треба да има мониторинг на пациентот во динамика.
 4. Биохемиски параметри на крвта (зголемување на холестерол, одредени фракции на липопротеини, гликоза во крвта).
 5. Електрокардиограм што може да открие нарушување на срцевиот ритам и симптоми на миокарден инфаркт.
 6. МНР Овој инструментален метод ви овозможува да ја визуелизирате празнината во мозочното ткиво на различни нивоа, за да ја одредите нивната форма и големина.

Третманот со лакунарен мозочен удар треба да го вршат само квалификувани лекари. Само-лекувањето во овој случај е строго забрането. Во акутниот период, пациентот треба да биде во болнички услови. Бидејќи лакунарниот мозочен удар е тесно поврзан со артериска хипертензија, терапијата обично се спроведува не само од невролог, туку и од cardiolогист.

Основа за третман на лакунарен исхемичен мозочен удар е терапија со лекови. Пациентите може да бидат доделени:

 • Лекови кои го намалуваат крвниот притисок. Пример: фуросемид, еналаприл;
 • Разредувачи на крв и згрутчување на крвта. Највпечатлив пример е Аспиринот;
 • Лекови кои ги елиминираат постојните тромби. Пример: Врафарин;
 • Лекови кои ја подобруваат церебралната циркулација. Пример: Нотропил.

lakunarnyj insult3 - Лакунарен исхемичен мозочен удар Treatment Третман на срцеФуросемид - лек за третман на лакунарен мозочен удар

За време на третманот, се спроведува постојано следење на крвниот притисок.

Во зависност од симптомите, може да се препишат дополнителни лекови, како што се невропротектори. Витаминските комплекси нема да бидат излишни. Тие ќе помогнат да се надополни рамнотежата на есенцијалните хранливи материи во телото и да се зајакне имунолошкиот систем на пациентот.

Не помалку важна точка во третманот на лакунарен исхемичен мозочен удар е рехабилитација. Тој, во комбинација со вистинската терапија со лекови, може да му помогне на пациентот што побрзо да закрепне.

Современа дијагностика

Вообичаените методи на истражување - компјутерската магнетна резонанца не е секогаш во состојба да открие лакунарен исхемичен мозочен удар, особено со мала големина на лезии (помалку од 1 мм).

Искусен невролог поставува дијагноза, локализација на лезијата според типичните маркери на патологија:

 • карактеристична клиничка слика, историја на медицината;
 • МНР не открива патологија, иако симптомите јасно одговараат на мозочен удар. На 7-ми ден од болеста, лезиите можат да се визуелизираат;
 • ангиографија без девијации;
 • нивото на ензими во цереброспиналната течност (креатин киназа, конвертирање на ангиотензин, лактат дехидрогеназа) е нормално.

Рехабилитација на мозочен удар

Лакунарниот тип на мозочен удар нужно бара рехабилитација по третманот. Може да биде насочена кон враќање и на физиолошките функции и на психолошките нарушувања, но најчесто е сложено. За време на рехабилитација, лекар за рехабилитација, физиотерапевт, лекар за вежбање, психолог, логопед и терапевт за масажа можат да работат со пациентот.

Курсот за рехабилитација може да вклучува:

 • Вежби за физиотерапија. За разлика од обичните вежби, тоа вклучува специјално избрани вежби кои се насочени кон враќање на одредени мускулни групи или зглобови;
 • Масотерапија. Се спроведува со цел подобрување на циркулацијата на крвта и враќање на моторните и сензорни функции на погодените области на телото;
 • Часови на симулатори. Во овој случај, исто така, по правило, се користат специјализирани симулатори, а не од општа природа;
 • Постапки за физиотерапија, на пример: електрична стимулација, биоструи.

Ако сепак се забележат нарушувања на говорот, тогаш логопед ќе има потреба од часови, но самите членови на семејството на пациентот можат да играат голема улога во тоа, бидејќи колку повеќе тие посветуваат време на часови со него, толку побрзо ќе се појават резултатите од рехабилитацијата. Исто така, во многу случаи, часовите се потребни за обука на концентрација на внимание, меморија и друга ментална активност.

Опоравувањето на пациентот по искусен напад треба да се одвива само под надзор на квалификувани специјалисти.

Последиците од лакунарниот мозочен удар се и моторни и психолошки нарушувања, затоа рехабилитацијата на ваквите пациенти треба да биде сеопфатна. Мора да се започне што е можно порано и да се спроведува под надзор на специјалист.

Моторната рехабилитација е насочена кон отстранување на негативните последици од мускулно-скелетниот систем. Неговата цел е враќање на движењата во целост. За да го направите ова, користете:

 • специјални физички вежби;
 • електрична стимулација на невромускулниот апарат;
 • пасивна гимнастика;
 • часови за симулатори.

Прогнозата за рана моторна рехабилитација е позитивна. Кај повеќето пациенти, количината на моторна активност во погодениот екстремитет се зголемува.

Нарушувањето на говорот е честа последица на лакунарниот мозочен удар. За рехабилитација на такви пациенти:

 • спроведе часови со логопед;
 • комуницираат со семејството.

Недостатокот на говорна изолација е критичен фактор за позитивна рехабилитација. Значително ја подобрува прогнозата и ја зголемува веројатноста за враќање на разбирањето и репродукцијата на говорот.

Социјалната рехабилитација се постигнува со создавање поволна микроклима во семејството, постепено вклучување на пациентот во домашна работа и интересно хоби.

Веројатно последици и прогноза на специјалисти

Ако е забележан лакунарен единечен удар, тогаш предвидувањата на специјалистите се доста поволни. Општо, по одредено време на опоравување по релапс, сите функции се враќаат на пациентот, иако е веројатно дека сè уште може да се забележат чувствителни остатоци и моторни симптоми.

Со чести рецидиви, постои можност да се развие лакунарна состојба на мозокот, а веројатноста за тоа е многу голема. Според статистичките податоци, таквата компликација е забележана во 65 - 70% од случаите со повторени лезии.

Но, и покрај фактот дека функциите се обновени, лакунарниот мозочен удар остава неизбришлив отпечаток во менталната состојба на една личност.

Менталната состојба се дава на постепено менување. Така, се забележуваат пропусти на меморијата, тешкотии во комуникацијата и дезориентираност. Последица на лакунарниот мозочен удар е солза, чувство на само-беспомошност, појава на чести такт и состојба на влијание.

Од сите форми на акутна цереброваскуларна несреќа со постојани симптоми, пациентите со лакунарен мозочен удар имаат најдобра прогноза. Смртта директно од самиот напад е исклучително ретка. Според глобалното истражување, само 3,5% од пациентите умираат во првите 1,78 години (4). Најлоша прогноза се:

 • стари лица;
 • пациенти со дијабетес;
 • висок систолен притисок: секој „дополнителен“ 20 mmHg го зголемува ризикот за 1,3 пати;
 • низок хемоглобин (помалку од 13 g / dl);
 • намалена способност за филтрирање на бубрезите;
 • РИЦ <СЃРѕРєРёР№ РёРЅРґРμРμРєСЃ РјР ° СЃСЃС <С,РμР »Р °: СѓРІРμР» РёС З РμРЅРёРμ СЂРёСЃРєР ° РІ 1,8 РЅР ° СєРєРєР € РЃРЃРЃРЃРЃРЃ РЃРЃРЃРЃРЃРЃРЃРЃРЃ РЃРЃРЃРЃРЃРЃРЃРЃРЃРЃРЃРЃРЃРЃРЃ РЃРЃРЃРЃРЃРЃ РЃРЃРЃРЃРЃРЃРЃРЃ РЃРЃРЃРЃРЃРЃРЃРЃ РЃРЃРЃРЃРЃ РЃРЃРЃ РЃРЃРЃРЃРЃРЃРЃРЃ РЃРЃРЃРЃРЃРЃРЃРЃ РЃРЃРЃ РЃРЃ

RџRѕSЃR „RμRґSЃS, RІRoSЏ P“ P ° ° RєSѓRЅR SЂRЅRѕRіRѕ RoRЅS „P ° SЂRєS, R SЃRІSЏR ° · ° RЅS P

Detonic - уникатен лек кој помага во борбата против хипертензијата во сите фази од нејзиниот развој.

Detonic за нормализација на притисокот

Сложениот ефект на растителните компоненти на лекот Detonic на theидовите на крвните садови и автономниот нервен систем придонесуваат за брзо намалување на крвниот притисок. Покрај тоа, оваа дрога спречува развој на атеросклероза, благодарение на уникатните компоненти кои се вклучени во синтезата на лецитин, аминокиселина која го регулира метаболизмот на холестерол и спречува формирање на атеросклеротични плаки.

Detonic не зависност и синдром на повлекување, бидејќи сите компоненти на производот се природни.

Детални информации за Detonic се наоѓа на страницата на производителот www.detonicnd.com.

Tatyana Jakowenko

Главен уредник на Detonic онлајн магазин, cardiolогист Јаковенко-Плахотнаја Татјана. Автор на повеќе од 950 научни статии, вклучително и во странски медицински списанија. Тој работел како cardiolогист во клиничка болница повеќе од 12 години. Тој е сопственик на современи методи за дијагностицирање и лекување на кардиоваскуларни заболувања и ги спроведува во неговите професионални активности. На пример, тој користи методи на реанимација на срцето, декодирање на ЕКГ, функционални тестови, циклична ергометрија и многу добро ја познава ехокардиографијата.

Веќе 10 години е активен учесник во бројни медицински симпозиуми и работилници за лекари - семејства, терапевти и cardiolогисти. Тој има многу публикации за здрав начин на живот, дијагноза и третман на срцеви и васкуларни заболувања.

Тој редовно ги следи новите публикации на европски и американски cardiology списанија, пишува научни статии, подготвува извештаи на научни конференции и учествува на европски cardiolконгреси на оги.

Detonic