Дали е можно да се работи како возач на автобус по срцев удар

Ако сте имале миокарден инфаркт, ризикот од втор напад се зголемува. Невозможно е да се предвиди точното време на нејзиното појавување. Кога ќе се појават првите знаци на срцев удар, треба брзо да дејствувате:

 • бидете смирени, не правете ненадејни движења;
 • нежно забави, таксирај надвор од сообраќајот, паркирај го автомобилот;
 • ако има патник во близина, замолете го да ве осигура;
 • вклучете го алармот;
 • по запирање, џвакајте, проголтајте таблета аспирин, ставете таблета нитроглицерин под вашиот јазик. Дали симптомите исчезнуваат? Повикајте лекар или побарајте патник да ве достави во најблиската болница;
 • раширете го седиштето, обидете се да не се движите.

По појавата на првите симптоми, строго е забрането да продолжите да се движите. Миокарден инфаркт може да биде придружен со ненадејно губење на свеста, самоконтрола. Можете да умрете сами или да предизвикате смрт на други луѓе.

posle infarkta kogda mozhno za rul 3 - Дали е можно да се работи како возач на автобус по срцев удар

Можете да возите по срцев удар или не - зависи од многу фактори. Само лекарот што присуствувал на лице кое имал срцев удар може да одговори на ова прашање, врз основа на следење на неговата здравствена состојба.

Мозокот на почетокот полека ги обработува информациите. Едно лице ја намалува брзината на перцепција и реакција, што го спречува навремено да одговори на сообраќајна ситуација. Голем срцев удар доведува до формирање на повеќе лузни кои ја нарушуваат контрактилната функција на мускулот. Ова често предизвикува губење на свеста или повторени напади.

Список на критериуми за проценка кои не ви дозволуваат самостојно да возите автомобил:

 • нестабилна психо-емоционална состојба;
 • физичка слабост и бавна стапка на опоравување;
 • миокардот беше сериозно оштетен како резултат на нарушувања на циркулацијата;
 • постои аритмија или тахикардија.

Присуството на еден од овие индикатори (и тие прво се појавуваат апсолутно кај сите) спречува лице да вози лично. Додека состојбата не се стабилизира, се препорачува да се движи на друг начин за своја безбедност. Доколку критериумите за проценка се во согласност со стандардите за наплата, може да се дозволи возач да управува со копнени возила.

Кога срцето и нервниот систем се толку силни што едно лице се чувствува смирено зад воланот, лекарите му дозволуваат да вози автомобил. Ова е вклучено во планот за опоравување, бидејќи при движење околу возилото, срцевиот систем не е наполнет како да оди.

Но, дали е можно да се работи како возач по срцев удар? Во Руската Федерација постојат закони кои забрануваат вршење на ваков вид на активност. Директорот, врз основа на мислењето на ВТЕК и изјавата на лицето, му обезбедува позиција што не е поврзана со возењето.

Треба постојано да ја следите вашата благосостојба и здравјето воопшто. Веднаш пред да ја контролирате машината, треба да ги измерите ритамот на срцето, отчукувањата на срцето, притисокот, проверете дали нема грешки во координацијата на движењата, вртоглавицата и заматениот вид.

Ако се чувствувате полошо:

 • пред патувањето - тие одбиваат да возат;
 • за време на движењето - запрете го автомобилот и притиснете го копчето за итни случаи.

Travy dlya pohudeniya - Дали е можно да се работи како возач на автобус по срцев удар

Во двата случаи, потребна е непосредна терапија. „Нитроглицерин“ и други пропишани лекови мора да се носат со себе, без оглед на методот или растојанието на движење.

Медицински барања за возење по миокарден инфаркт:

 1. Забрането е управување со возила веднаш по приемот. Првите 1.5-2 месеци го земаат патникот во случај на нагло влошување на благосостојбата.
 2. Забрането е патување далеку. Отпрвин, дозволено е да се вози по истоварен пат 5-10 минути. Времетраењето се зголемува постепено, но долгите растојанија не можат да се поместуваат. Ова ќе спречи преголема работа и ќе го намали ризикот од втор напад.
 3. За да исклучите релапс поради загриженост да доцните на работа, можете да се префрлите на лебдечки распоред со презентирање на директорот изјава од ВКК.
 4. Не е препорачливо возачот да вози за време на сообраќаен метеж. Возењето по фреквентен пат ја зголемува нервната напнатост, што го зголемува ризикот од релапс.

Како и со секое правило, постои исклучок од прашањето за возење по срцев удар. Постои категорија лица чие враќање зад воланот никогаш нема да биде можно.

По напад, одреден процент на пациенти имаат синдром во кој се јавува привремено губење на свеста. Ова може да се случи во секој момент, сосема неочекувано и за нив и за другите. Оваа категорија на луѓе претставува голема опасност во улогата на возачи.

Да претпоставиме дека оваа ситуација: лице кое го има овој проблем вози автомобил. И се чини дека сè е во ред, тој се чувствува удобно, не е вознемирен, оди тивко за својата работа. Од една страна, сè е во ред, тој не мора да се гужва во јавниот превоз, да пцуе со другите патници, неговиот систем на срце е заштитен од нерви и стресови.

Како по правило, луѓето кои имаат проблем од слична природа сами совршено ги разбираат опасностите од моменталната состојба и претпочитаат да избегнуваат возење. Но, има и такви на кои е невозможно да им се забрани, бидејќи според законот никој не ги одзема. Иако ова е прашање на време, на првата комисија за возачи, ќе им биде ускратено правото да возат автомобил.

Како заклучок, би сакал да забележам дека пренесениот срцев удар бара големи промени од некоја личност. Можеме да кажеме дека многу луѓе го започнуваат животот одново и го делат на два периода: пред и по болеста. Haveе мора да се откажете многу, но тоа не значи дека животот ќе ја изгуби својата боја. За оние кои претпочитаат да возат автомобил, миокарден инфаркт нема да стане пречка во нивниот омилен бизнис.

Колку долго можам да започнам да возам?

Понекогаш се случува комисијата да одбие да ја додели групата по срцев удар. Со цел да разберете колку е објективна таквата одлука, можете да се обидете да побарате појаснување од претседателот на комисијата и врз основа на нив да напишете втора изјава за да подлежите на уште еден преглед.

Beе се прегледа во рок од 72 часа. Ако резултатот е повторно негативен, пациентот може да помине низ комисија во независното биро за испитување или да оди на суд. Доколку судскиот орган ги задоволува барањата на пациентот, комисијата нема да може да ја поништи оваа одлука.

Самиот миокарден инфаркт не е контраиндикација за возење. Ако некое лице има нарушена координација, има проблеми со ориентацијата, чести напади на ангина пекторис, индикаторите за крвен притисок се постојано покачени, не можете да возите. Губење на внимание, концентрација на неколку секунди е доволно за да станете виновник за несреќа.

Дали луѓето со попреченост можат да возат автомобил по миокарден инфаркт? Самиот инфаркт на миокардот е отсутен во списокот на медицински контраиндикации (1). Претставници на медицинска и социјална експертиза ја проценуваат општата состојба на здравјето на луѓето. Ако не предизвикува загриженост, можете да возите.

По срцев удар, можете да возите автомобил само кога здравствената состојба е целосно стабилизирана. Периодот на рехабилитација може да трае од неколку недели до една година или повеќе. Усогласеноста со препораките на лекарот што посетува го забрзува процесот на опоравување.

Во времето на продолжување на возењето, пациентот треба:

 • Чувствувајте се стабилно;
 • да можат да ги контролираат своите емоции (остра реакција на она што се случува е полн со влошување на исхемична болест);
 • имаат добра способност за концентрација, издржливост, висока стапка на реакција;
 • недостаток на епизоди на вртоглавица, губење на свеста, добра состојба на срцето.

Мислење на лекарите

Кога ќе можете да возите по миокарден инфаркт и стентирање зависи од брзината на закрепнување. Според општите прогнози за третман, ова не се случува дури 60 дена по нападот. Ако некое лице не трепери со прсти и психо-емоционалната состојба е стабилизирана, тогаш му е дозволено да го контролира автомобилот. Во присуство на раздразливост, вознемиреност, тремор и други преостанати ефекти на срцев удар, возењето е привремено контраиндицирано.

Според лекарите, независното движење на машината го елиминира физичкиот и психо-емоционалниот пренапон во споредба со патувањето со јавен превоз или одење на долги растојанија. Затоа, во доцниот период на рехабилитација пост-инфаркт, можете да возите автомобил во согласност со медицинските препораки и принципите на возење.

Лекарот Андреј Раскин, еден од најдобрите cardiolогисти, смета: „Можно е да се вози автомобил по срцев удар, но само под услов на целосна самодоверба. Возачот не треба да чувствува страв, не треба да се грижи или да се грижи. Целосна удобност и чувство на контрола, ова е главниот критериум. Ако не е, подобро е да не се вози. ”

Никој не може точно да каже по кое време можете да се вратите на возењето. Периодот на опоравување по срцев удар е чисто индивидуален. Некој трае само еден месец, некој мора да се бори за нормален живот малку подолго.

По завршувањето на курсот за лекување и рехабилитација (во просек, потребни се неколку месеци), треба внимателно да се вратите на возењето, почитувајќи некои правила:

 • Ограничете го времето на патување на минимум.
 • Отпрвин, не патувајте на долги растојанија (други градови, колиби, па дури и повеќе, па патувајте).
 • Не возете сам. Посигурен е ако некој од роднини или пријатели е во близина.
 • Обидете се да избегнете застој во сообраќајот и да не заминувате за време на сообраќајниот метеж.
 • Секогаш имајте таблети кои ги ублажуваат нападите (нитроглицерин, валидол, итн.).
 • Во никој случај не оставајте со чувство на непријатност, стегање во градите или болка.

Експертите разликуваат 3 главни фактори за лице кое неодамна доживеа срцев удар, што ќе биде клучно за можноста повторно да се врати во возење автомобил:

 1. Присуство на патологии во срцето што произлегуваат од срцев удар;
 2. Присуство на компликации по срцев удар како што се тахикардија, аритмии и слично;
 3. Времетраењето на периодот на рехабилитација и ефективноста на третманот спроведен во ова време.

После срцев удар, некои луѓе не сакаат да чекаат за целосно закрепнување и се обидуваат да се вратат што е можно побрзо во вообичаениот начин на живот, чиј значаен дел во многу случаи е автомобил.

Но, обновувањето на здравјето во такви ситуации е основен фактор во понатамошното нормално функционирање на човечкото тело како целина, овој процес не може да се наруши. Како резултат, периодот на рехабилитација може значително да се одложи, здравјето на луѓето, веќе поткопано, ќе се влоши уште повеќе, ризикот од повторна појава на срцев удар ќе се зголеми - така што пациентот не само што нема да може да вози автомобил на неодредено време период, но исто така веројатно ќе ја изгуби надежта за добредојдено враќање во вообичаениот начин на живот.

Возењето возило бара зголемено внимание и концентрација од некоја личност. Затоа, останувањето зад воланот во секој случај делува како психолошки товар врз телото.

Ако некое лице кое претрпело срцев удар се обиде да се врати зад воланот што е можно побрзо, тој мора да ја координира својата желба со присутните cardiolогист. Вториот веќе може да преземе мерки за забрзување на закрепнувањето на телото на пациентот, со оглед на неговата моментална здравствена состојба.

Забрзаната рехабилитација по срцев удар обично вклучува земање лекови кои брзо го нормализираат функционирањето на кардиоваскуларниот систем. Со нивна помош, се подобрува циркулацијата на крвта во телото, што им овозможува на оштетените миокардни ткива да јадат поактивно, заситени со кислород и супстанции што им се потребни за регенерација.

Така, откако ќе ги поминете сите потребни процедури и ќе ги земете предвид позитивните резултати од третманот, лицето кое имало срцев удар може да добие можност да управува со возило.

Случај од нечиј живот

„Добар ден денес“, се радуваше Иван Андреевич, брзајќи да фрли огромен куп земја на неговата парцела. - Утре ќе се расфрлам во креветите и ќе започнам да садам. Harетвата ќе биде она што ви треба. „Срцето на седумдесет годишен летен жител чуеше едногласно со неговите мисли.

za rul posle infarkta - Дали е можно да се работи како возач на автобус по срцев удар

Да, одеднаш болен. Не толку, па продолжи да работи. Но, болката во левиот дел од градниот кош се зголеми и почна да се дава на левото рамо, ногата и долната вилица. Иван Андреевич почувствува силен ритам на срцето, се појави ладна пот, ослабени рацете и нозете, сè пливаше пред неговите очи.

Едвај стигна до креветот, легна. Олеснувањето, сепак, не се чувствуваше. Ја повикав сопругата. Таа го забележа бледилото и исплашениот поглед на нејзиниот сопруг, го почувствува челото - влажно и студено. „Што е со тебе, Вања?“ Таа се загрижи. „Боли, ох, толку многу ме боли“, едвај стенкаше.

Не знаејќи што да прави, сопругата истрча да се консултира со сосед, чие срце понекогаш боли. Гледајќи го пациентот, таа веднаш сфатила дека работата е лоша и повикала брза помош. Но, додека размислуваа и одлучуваа, чекаа за автомобилот, помина барем еден час. Иван Андреевич се разболе многу, имаше прекини во работата на срцето. Лекарот долго време се бореше за својот живот, повикан а cardiology тим, и на жолтиот реанимобил го однесоа несреќниот летен жител во болница.

Тој помина осум дена на одделот за интензивна нега, со други зборови, на интензивна нега, повеќе од 20 во cardiolоддел за оги, по што бил испратен во санаториум за рехабилитација.

На луѓето кои имале миокарден инфаркт им се препорачува да ги исклучат сите лоши навики.

Од големо значење за спречување на повторени напади е начинот на живот што ќе го води пациентот по враќањето дома. Постојат неколку правила што сите пациенти мора да ги следат без да даваат никакви отстапки, бидејќи стапката на смртност од повторување на патологијата е повеќе од 70%. Ова треба да се запомни секогаш кога пациентот ќе седне на празничната маса и мисли дека мала чаша вино нема да му наштети на неговото здравје.

Сите лоши навики ќе треба целосно да се отстранат. Ова се однесува на употреба на пијалоци што содржат алкохол (во какви било дози) и пушење. Никотинот и катранот содржани во цигарите имаат исклучително негативен ефект врз ослабеното тело. Дури и здраво срце не може да издржи таков ефект со текот на времето, и ако болното лице е fondубител на пушењето, може да се заборави за поволна животна прогноза.

Detonic - уникатен лек кој помага во борбата против хипертензијата во сите фази од нејзиниот развој.

Detonic за нормализација на притисокот

Сложениот ефект на растителните компоненти на лекот Detonic на theидовите на крвните садови и автономниот нервен систем придонесуваат за брзо намалување на крвниот притисок. Покрај тоа, оваа дрога спречува развој на атеросклероза, благодарение на уникатните компоненти кои се вклучени во синтезата на лецитин, аминокиселина која го регулира метаболизмот на холестерол и спречува формирање на атеросклеротични плаки.

Detonic не зависност и синдром на повлекување, бидејќи сите компоненти на производот се природни.

Детални информации за Detonic се наоѓа на страницата на производителот www.detonicnd.com.

Повеќе витамини

Ореви и суво овошје - есенцијални производи во исхраната на луѓето по миокарден инфаркт

Храната треба да биде избалансирана во однос на витамини, аминокиселини, минерали и хранливи материи. Пациентите кои имале инфаркт на миокардот дефинитивно мора да вклучат сорти на масни риби во нивната исхрана: лосос, пастрмка, туна и скуша. Овие видови риби содржат есенцијални масни киселини кои го негуваат и зајакнуваат срцевото ткиво.

Подобро е да се готви храна со нежни методи со минимално додавање на зачини и сол. Солта предизвикува задржување на течности во телото, а едемот, пак, доведува до зголемување на притисокот, што е опасно за пациентите со состојба на пост-инфаркт.

Движење - живот

Вежби за физички вежби се корисни за луѓе кои имале инфаркт на миокард

Ако пациентот има позитивен тренд, важно е да се обезбеди доволно ниво на физичка активност за да се зголеми циркулацијата на крвта и да се збогати срцевото ткиво со кислород. Не зборуваме за спорт, но одење со бавно темпо, како и вежби за физикална терапија ќе бидат многу корисни за луѓето од која било возраст.

Ако пациентот не може да оди подолго време, можете само да шетате низ куќата, па дури и да седите на клупа со книга. Потребен е свеж воздух за пациенти со срцеви заболувања. Со недостаток на кислород, работата на срцевиот мускул е тешка, што може да предизвика нови напади.

Само смиреност

Стресот и емоционалниот пресврт може да бидат штетни за здравјето на пациентот

Што и да се случи во семејството или на работа, важно е секогаш да останете смирени. Стресот и емоционалниот пресврт може да имаат штетно влијание врз здравјето на пациентот и да предизвикаат нови компликации.

Миокарден инфаркт е подмолна патологија. Околу 20% од пациентите умираат во првиот ден по срцевиот удар. Лекарите сметаат дека критичниот период е првите 5 дена по стабилизацијата. Со строго почитување на рецептите на лекарот и следење на препораките за рехабилитација, повеќето пациенти можат да се вратат во нормален живот, па дури и да го одржат работниот капацитет. Регистрацијата на попреченост е помошен елемент неопходен за поддршка на ваквите пациенти, затоа не двоумете се да го дизајнирате.

Автомобилот не е само превозно средство, туку е и извор на опасност за возачот, патниците, луѓето околу него. Затоа, барањата за здравствената состојба на возачот се зголемуваат.

Пренесениот срцев удар наметнува ограничувања на животот на една личност. Размислете како се менува животот на возачот по миокарден инфаркт, колку време е потребно за да се опорави, какви мерки на претпазливост мора да се почитуваат.

Кога е забрането да се вози автомобил?

На некои луѓе им е строго забрането да возат автомобил по срцев удар. Ова главно се однесува на оние пациенти кои имаат сериозни проблеми со кардиоваскуларниот систем поради срцев удар. Најчесто, каков било вид на аритмија е таков проблем, бидејќи оваа состојба често е причина за губење на свеста. Во овој случај, управувањето со возила за луѓе со срцев удар станува опасно и за нивниот живот и за животот на другите.

Лекарите инсистираат на тоа дека е невозможно да се вози. Правото на управување со возило не е официјално одземено, но следниот обид за нивно заменување поради истекување или губење на такви возачи едноставно нема да успее, бидејќи медицинската комисија нема да ги пропушти.

Ако, според медицинска одлука, на некое лице му е дозволено да вози, тогаш тој сè уште треба постојано да го следи неговото здравје, редовно да зема пропишани лекови и да се подложува на прегледи. Пред секое патување, препорачливо е да се измери срцевиот ритам, крвниот притисок, пулсот, да се провери координацијата на движењата, острината на видот.

Ако се чувствувате полошо, мора:

 • Пред патувањето - напуштете го.
 • За време на патувањето - запрете го автомобилот и вклучете ги алармите.

Вреди да се земе лекот пропишан од вашиот лекар и во двата случаи. Ако вашата здравствена состојба не е подобрена, мора да повикате лекарска помош.

Можни ризици

Отпрвин, по срцев удар, тешко е лицето да се фокусира на почитување на сообраќајните правила и да го слуша неговото здравје. А, статусот на домашните патишта и однесувањето на некои лошо образовани возачи или пешаци негативно влијаат на неговата психо-емоционална состојба. Затоа, за време на секое патување, може да се појави релапс на болеста.

Повторен срцев удар или губење на свеста за време на возењето станува причина за несреќата. Како резултат на несреќа, и самиот возач и возачите на погодените автомобили, или случајни минувачи, можат да умрат или да станат инвалидни. Затоа, патувањето во пост-инфаркт период е секогаш опасно.

Дали е можно да се вози автомобил по срцев удар? Губењето на контролата над автомобилот завршува со несреќен случај и претставува закана за животот на сите учесници во сообраќајот. Не можете да возите лице со аритмија и присуство на синдром, придружено со често губење на свеста. Таквите луѓе нема да можат да го обноват своето возачко искуство во текот на следниот лекарски преглед или, доколку е потребно, враќање на правата.

Срцевиот удар е едно од најопасните нарушувања на кардиоваскуларниот систем и на телото како целина. Соодветно на тоа, претекнувајќи лице дури и дома и во присуство на навремена помош, срцевиот удар не поминува секогаш без компликации и никој нема 100% шанса да преживее во таква ситуација. Веројатноста за повторна појава на ваква дефект е доста голема и најмногу зависи од следење на препораките на лекарот и соодветна рехабилитација на пациентот.

Тешко е да се проценат можните ризици од срцев удар за некое лице додека се вози со возило. Со најдобар исход, има премалку позитивни прогнози.

Што вели законот?

Според законодавството на нашата земја, на лице кое претрпело срцев удар му се издава боледување за целото време на неговата рехабилитација. Стабилизацијата на здравјето на пациентот се одвива првично во болница, а потоа дома.

Целиот процес на лекување и закрепнување треба да го следи а cardiolогист. Ако, по завршувањето на опоравувањето од срцев удар, некое лице смета дека е подготвено да вози автомобил и лекарот што посетува нема никакви забелешки на ова, му е дозволено да управува со лично возило.

Ако процесот на управување со возило е директна одговорност на лице кое имало срцев удар, тој ги губи. Обично, вработениот е опремен со други должности за кои не е потребно управување со возило. За периодот на лекување и закрепнување, му се издава група за попреченост и соодветен додаток.

Миокарден инфаркт не треба да се зема како реченица. Со соодветен третман и рехабилитација, луѓето честопати се враќаат на вообичаениот начин на живот, а на работа се префрлаат на позиција што е полесна и дозволена според законот во овој случај. Главната работа е да ги следите сите препораки на лекарите и да го следите вашето здравје.

Дали некое лице може да вози автомобил по миокарден инфаркт? Забрането е да се направи ова професионално, што е одобрено со наредба бр. 302Н од 12.04.11 година //. Машината може да стане неконтролирана и да се случи несреќа со можна смрт на учесници во сообраќајна несреќа или трети лица.

Во пост-инфарктниот период, регистриран е возач на III група на попреченост. Тој е награден со државни бенефиции и му е дадена лесна физичка работа. Но, тој може да вози сопствен превоз, бидејќи на возачите им е дозволено да возат во отсуство на компликации на болеста.

Одговорот на ова прашање зависи од природата на работата, здравствената состојба на потенцијалниот возач. Актуелноста ја одредуваат претставници на медицинска и социјална експертиза (ITU). Ако по завршувањето на третманот, комисијата не открие контраиндикации за работа, можете да возите. Одлуката на ITU е неубедлива, може да биде оспорена.

Како да се забрза рехабилитацијата?

Лекарите може да предложат коронарно стентирање за да се спречи релапс и да се олесни закрепнувањето. Минимално инвазивна хирургија се изведува под локална анестезија. Хирургот вметнува стент во феморалната артерија преку катетер. Потоа, по должината на неговиот канал, уредот води до местото на стеснување. По инсталирањето на цевката, wallидот на крвниот сад се шири долж периметарот на луменот, што обезбедува нормална циркулација на крвта.

Дејства на пациентот по срцев удар и / или стентирање за време на периодот на рехабилитација
Што го забрзува закрепнувањетоШто мора да се направи
Несомнена усогласеност со сите медицински препораки.Постепено зголемување на моторната активност.
Одмор во санаториум специјализиран за срцеви заболувања.Не кревајте го товарот повеќе од 3 кг.
Трансфер на позиција со нежни услови за работа.Дневна прошетка 5-60 минути, придружена од роднина.
Хоби, слушање на омилената музика.Следете диета број 10 според Певзнер.
Консултации на психологот.Избегнувајте преголема работа, нервен напор.
Нормализација на тежината и холестеролотПродолжете да земате лекови.
Откажување од пушење, други лоши навики.Набудувано од а cardiolогист.

Маж или жена треба да „исчистат“ застрашувачки информации за начинот на живот по срцев удар. Во која фаза на рехабилитација можете да започнете да работите, да возите автомобил, да имате секс и други информации што треба да ги добиете само од вашиот лекар, кој ги знае сите индивидуални индикатори и динамиката на рехабилитација.

Безбедносни мерки

Главниот услов е да возите само кога вашето здравје е добро. Секое ненадејно слабост на патот е повод да се забави, почекајте подобрување на здравствената состојба.

Враќање на вештините за возење се препорачува постепено. Прво, изберете помалку зафатени, познати патишта. Секое психолошко преоптоварување е оптоварено со ризик од релапс. Патувањата треба да бидат кратки, брзината е мала. Воздржете се од возење во темница.

Прв пат по срцев удар се препорачува да се вози со патник кој ќе помогне да се паркира автомобилот во случај на влошување на благосостојбата, како и да се обезбеди прва помош, да се донесе на дестинацијата или болницата.

Прочитајте ги прибелешките за сите лекови што ги земате. Некои лекови ја намалуваат брзината на реакција, предизвикуваат поспаност. По преземањето на такви лекови, возењето е контраиндицирано.

Земете со вас аспирин, нитроглицерин. Тие ќе помогнат во олеснување на нападот на ангина пекторис, ќе го намалат ризикот од компликации при појава на МИ.

Може ли да возам по срцев удар?

Според многу лекари, враќањето на возење автомобил по срцев удар е една од фазите на рехабилитација. Но, тие овозможуваат пристап до воланот само доколку не се сомнева довербата на лицето во оваа желба, а состојбата на неговото срце по оштетувањето предизвикано од срцев удар ви овозможува да доживеете стрес поврзан со процесот на возење.

Важно во овој поглед е недостатокот на вознемиреност, иритација, страв кај пациентот, тој треба да биде удобен во возењето. Полагањето на сите потребни прегледи со цел да се даде на присутниот лекар информациите потребни за анализа на состојбата на пациентот, исто така, ќе биде задолжително.

Исто така, потребно е да се разгледаат можните опции за движење на човекот. Одење на долги растојанија во голема мера го исцрпува телото, што значително ја влошува состојбата пред-инфаркт. Патувањето во јавниот превоз честопати може да биде придружено со негативни фактори: гужва, интензивен проток на луѓе на јавни места, зголемена веројатност за стресни ситуации. Сето ова веројатно ќе предизвика влошување на здравјето на луѓето отколку возење со личен автомобил.

Враќајќи се на возење по срцев удар, не вреди да се вози сам за прв пат - треба да носите патник со вас на секое патување, кој може да ја обезбеди потребната прва помош за релапс или барем да знае за здравствената состојба на возачот проблеми и ќе можат да повикаат лекарска помош без никаква загуба. Во комплет за автомобили, мора да има соодветни лекови (нитроглицерин и оние пропишани од вашиот лекар), а со какви било навестувања за влошување на вашето здравје, треба да го одбиете планираното патување.

Tatyana Jakowenko

Главен уредник на Detonic онлајн магазин, cardiolогист Јаковенко-Плахотнаја Татјана. Автор на повеќе од 950 научни статии, вклучително и во странски медицински списанија. Тој работел како cardiolогист во клиничка болница повеќе од 12 години. Тој е сопственик на современи методи за дијагностицирање и лекување на кардиоваскуларни заболувања и ги спроведува во неговите професионални активности. На пример, тој користи методи на реанимација на срцето, декодирање на ЕКГ, функционални тестови, циклична ергометрија и многу добро ја познава ехокардиографијата.

Веќе 10 години е активен учесник во бројни медицински симпозиуми и работилници за лекари - семејства, терапевти и cardiolогисти. Тој има многу публикации за здрав начин на живот, дијагноза и третман на срцеви и васкуларни заболувања.

Тој редовно ги следи новите публикации на европски и американски cardiology списанија, пишува научни статии, подготвува извештаи на научни конференции и учествува на европски cardiolконгреси на оги.

Detonic