Дали срцевиот удар е фатална болест

Смртта од акутен миокарден инфаркт го зазема првото место на планетата - корорнарна срцева болест (КСБ) веќе долго време е лидер во бројот на рана смртност. Исхемичен мозочен удар, или срцев удар ГМ на второ место.

Постојат неколку видови на оваа патологија. Најтешкиот е трансмуралниот процес. Рана смрт од масивен срцев удар е забележана во скоро 20% од случаите, а околу 35% од пациентите умираат во рок од еден месец по приемот во болница. Процесот влијае на сите мембрани на срцето и предизвикува развој на опасни компликации, од кои најзначајни се:

 • тромбоемболизам;
 • пулмонален едем;
 • вентрикуларна фибрилација;
 • кршење на срцето;
 • откажување на разни органи и системи што доведува до брза смрт.

Причината за развој на обемна некроза во миокардот во 95% од случаите е коронарна тромбоемболија.

Ова е акутно нарушување на циркулацијата кај ГМ што се јавува поради сериозни тешкотии или целосно блокирање на протокот на крв во некои од неговите оддели. Како резултат, областите оставени без снабдување со крв омекнуваат. Таквиот срцев удар доведува до смрт доколку се засегнат виталните центри одговорни за дишење или функционирање на мускулите на срцето / белите дробови.

Скоро секоја некроза во виталниот орган е во состојба да предизвика смрт на лице - во отсуство на навремена и специјализирана медицинска нега. Главната причина за смртта во миокарден инфаркт е прогресивен пад на бројот на контракции на срцевиот мускул. Како резултат, се развива акутна срцева слабост, коронарен шок и смрт. Постојат и други причини за смрт кај акутен миокарден инфаркт:

 • недоволно движење на крвта во МКС, што доведува до неконтролиран белодробен едем;
 • вентрикуларна фибрилација;
 • руптура на срцето на местото на широка некроза.

Смртта од церебрален инфаркт најчесто се развива поради церебрален едем и како резултат на дислокација на нејзините структури. Во поретки случаи, тоа предизвикува срцеви патологии, белодробна емболија и акутна бубрежна инсуфициенција. Почесто, фатален исход е забележан во првите два дена, со тежок едем, смртта често станува ненадејна.

Во други случаи, активноста на виталните структури на мозокот е невозможна. Причини за мозочна смрт од срцев удар може да бидат продолжена хипоксија и смрт на голем број неврони. Ако патолошкиот фокус се наоѓа во близина на виталните центри, нивната работа е невозможна.

Статистиката на смртни случаи од срцев удар го потврдува фактот дека повеќето од нив се случуваат надвор од медицинските установи. Ова е она што станува главна причина за голем број смртни случаи - во клиника, пациентот може да се спаси во повеќето случаи. Симптомите на смрт со срцев удар се доста карактеристични и имаат специфични претходници. Главните предвидувачи на смртта при срцев удар се како што следува.

 1. Вентрикуларни аритмии кај луѓе со мала отпорност на физички. преоптоварувања.
 2. Тешка инхибиција на RS-T сегментот на ЕКГ, артериска хипертензија.
 3. Изменет Q бран или QS комплекс, паралелно со блокадата на блокот на левата гранка и / или екстрасистолата.
 4. Откривање на главните ризични групи за развој на коронарна срцева болест кај луѓето.

Смртта после миокарден инфаркт најчесто била иницирана од силен емоционален или физички стрес. Поретка е смртта во мирување (смрт во сон од срцев удар). До 25% од случаите развиваат молња брзо, без прелиминарни симптоми видливи за другите или за самиот пациент.

Во други случаи, се забележува силна болка во градите, страв од непосредна смрт. За време на појавата на вентрикуларна фибрилација, пациентот доживува многу остра слабост и вртоглавица. По неколку секунди, постои губење на свеста како резултат на апсолутна блокада на церебралниот проток на крв. Со објективен преглед, можете да најдете такви надворешни знаци на смрт од срцев удар:

 • бледило на кожата, нејзината сива сенка;
 • брзо проширување на учениците;
 • срцевите звуци за време на аускултацијата не се слушаат, пулсот на каротидната артерија не може да се поправи;
 • нема корнеален рефлекс;
 • дишењето е остро бавно, агонално.

Во рок од 2-3 минути по почетокот на срцевата фибрилација и прекинувањето на нормалното снабдување со крв на ГМ кортексот, започнуваат да се развиваат промени поврзани со активната смрт на невроните - процесот на враќање на изгубените функции е скоро невозможен.

Клиничката смрт од миокарден инфаркт е целосно реверзибилна фаза на смрт. Тие зборуваат за оваа состојба кога не е можно да се поправат надворешните знаци на виталните функции на организмот - палпитации, дишење, рефлекси. За некое време (2-6 минути), прогресивната хипоксија не предизвикува неповратни промени, можно е да се врати во нормален живот. Главните симптоми на клиничка смрт вклучуваат неколку големи симптоми.

СимптомКако се утврдува
Апнеа»
Вентрикуларна фибрилацијаРћРµРІРѕСЂСЏС ‚РїСЂРё невоР· можности Рспредел ить РІСѓР »СЊСЃ РЅР ° РЅР±РР±РРРР
КомаР ”РёР ° вностируется РЅР ° РѕСЃРЅРѕРІР ° РЅРёРё РстсусстѲвия СЃРѕР · РЅР ° РЅРёСЏ, отчѲсЃ R · СЂР ° С З РєРѕРІРѕРіРѕ
АсистолијаР Р ° Р ± отР° СЃРµСЂРґРµС З РЅРѕР№ РјС‹С € СЖ С ‹РїСЂРµРєСЂР ° С ‰ Р ° ется, Р ± РёРѕСЌР ‡ РμР · Р ° РμС

РџСЂРё своевременнно РЅР ° С ‡ Р ° той СЃРµСЂРґРµС З РЅРѕ-Р ° С † иентР° РёР · состѾѕ№ ° ° ° °µµµµµµµµµµµµµµµµµµµµµµµµµµµµµµµ RћRєR ° F · ° F RЅRoRμ RјRμRґRoS † RoRЅSЃRєRѕR№ RїRѕRјRѕS Ryo RїSЂRo RєR ‰ "‡ RoRЅRoS RμSЃRєRѕR№ SЃRјRμSЂS, Ro RѕS, RoRЅS" Р ° SЂRєS, R RјRoRѕRєR ° ° ° SЂRґR RѕSЃSѓS RμSЃS, RІR ‰ "SЏRμS, SЃSЏ ПИ SѓSЃR" РѕРІРёСЏС. СЂРμР ° РЅРёРјР ° С † РёРѕРЅРЅРѕРіРѕ РѕС,РґРμР »РμРЅРёСЏ РёР» Рё РїР ° Р »Р ° С,Рμ РёРЅС,РμРЅСЃРёРІРЅРёРёРёРёРёРёРёРёРёРёРёРёРёРёРёРёРёРёРёРёРёРёРёРёРёРёРёРёРёРёРёРёРёРёРёРёРёРёРёРёРёРёРёРёР.

RЅS P "P ° SЂRєS, RјRoRѕRєR SЂRґR ° ° ° F SЃS, R" SЃR RјRѕR№ SЂR ° ° ° SЃRїSЂRѕSЃS, SЂR RЅRμRЅRЅRѕR№ RїSЂRoS ‡ RoRЅRѕR№ SЂR ° RЅRЅRμR№ SЃRјRμSЂS, Ro. Р "Рѕ СЃРёС ... РїРѕСЂ РїСЂРѕР ± Р» РμРјР ° СЌС,РѕРіРѕ Р · Р ° Р ± РѕР »РμРІР ° РЅРёСЏ РґРѕ РєРѕРЅС † Р ° РЅРμ СРРСС € РμРЅР ° РЅРЅРЅРЅРЅРЅРЅРЃРЃРЃРЃРЃРЃРЃРЃРЃРЃРЃРЃРЃРЃРЃРЃРЃРЃРЃРЃРЃРЃРЃРЃРЃРЃРЃРЃРЃРЃРЃРЃРЃРЃРЃРЃРјРЅРЅРёР, Р ° РїСЂРѕРґРѕР» жР° РμС, СѓРІРμР » РёС ‡ РёРІР ° ться. Рљ сожР° Р »РμРЅРёСЋ, РїР ° С,РѕР» РѕРіРёСЏ СЃРёР »СЊРЅРѕ В« РїРѕРјРѕР »РѕРґРμР» Р ° В », Рё СЃР» СѓС ‡ Р ° Рё СРРРРРРПРРРРРРРРРРјР ° РјРІР СРРРРРРРРРРјРјРјСРРРРРРРРПРРРРРРРРРПРРРРРРРРРРРПРРРРРРРРРРРПРРРРРРРРРРПРРРРРРРРРРРРРРРРРР -35 ° Ц "РμС, СѓР ¶Рµ РЅРµ редкость. РњСѓР¶С З РёРЅС ‹СЃС‚СЂР ° РґР ° СЋС‚ этим Р · Р ° Р ± РѕР »РµРІР ° нием РІ 40 СЂР ° Р · С З Р ° Р Ѕ Рм Р¶РµРЅС ‰ РёРЅ.

 1. РќР ° Р »РёС ‡ РёРµ РІ РєРѕСЂРѕРЅР ° СЂРЅС‹ С Р ° ртериях нестР° Р ± РёР РќР ° РєР ° Р »СЊС † РёС« РёРЅРёСЂРѕРІР ° РЅР °, поэтому отР»РёС Р З
 2. РҐСЂРѕРЅРёС ‡ еские Р · Р ° Р ± РѕР »РμРІР ° РЅРёСЏ РїРѕС ЗЗµµРє. РћСЃРѕР ± РѕРµ Р · РЅР ° С З РμРЅРёРµ РЫСЂРёРЅРёРјР ° СЋС ‚РїР ° тол РѕРіРёРё СЃ РІРѕСЂР ° женоР° Р ± є±±± Р ± Р ± Р ± Р ± F ° C “Röhr” SЊS, SЂR ° C † RoSЋ RєSЂRѕRІRo Ryo RїSЂRoRЅRoRјR ° SЋS, SѓS ‡ ° F ± SЃS, RoRμ PI RѕR SЂR ° F · RѕRЅRЂRoRoRoRoRјRјRјRјRјRјRјR Рио
 3. РќР ° Р »РёС ‡ РёРμ Р ± Р» ижР° Р№С € РёС ... СЂРѕРґСЃС,РІРμРЅРЅРёРєРѕРѕРІ СЃ СЃРμСЂРґРμС ЗР <С <РјРё РІСЂРёСЃС,РѓРІРРРРРІРРРРРІРРРРРІРРРРРРРІР ° СРРРІРРРРРРРРРРІР ° СРРРРІРРРРРРІР ° СРРРІРРРРРРІР ° С
 4. R ”R” RёС‚ельно РІРѕРІС‹ С € РµРЅРЅС ‹Р№ уровень С. РѕР »РμстеринР°.
 5. РљСГрение РІРѕРІС ‹С € Р ° РμС‚ СЂРёСЃРє РёРЅС «Р ° рктР° Р ± РѕР» РμРµ, СЗ РμРј РІ 50 СЂР ° Р ·
 6. Р Р · Р ± С ‹С‚РѕС ‡ РЅР ° СЏ РјР ° СЃСЃР ° тел Р ° Рё РіРёРїРѕРґРёРЅР ° РјРёСЏ.
 7. Артериска хипертензија.
 8. Дијабетес мелитус од било кој тип.

RќR € ° C ° F ° SЃS, SЂR RЅR ° F · ° F RЅRoRјR ° RμS, RІS, RѕSЂRѕRμ RјRμSЃS, Rѕ RїRѕ RoSЃR C ‡ “P · P Sѓ ° F ± RѕR” RμRІR ° RЅRoSЃRЃS ЃRS ЃRЃSЃ РѕР№ СЃРёСЃС‚РµРјС ‹Рё смертности РѕС‚ РЅРёС. Р'РѕР »РμРμ 31 РјР» РЅ жиС,РμР »РμР№ РёРјРμСЋС, РїР ° С,РѕР» РѕРіРёРё СЃРѕ СЃС,РѕСЂРѕРЅС <РёРјРμСЋС, РѕСЃС,СЂС <Рμ РїСЂРѕСЏРІР »РμРЅРёСЏ РёС € РμРјРёС З РμСЃРєРѕР№ Р ± РѕР »РµР · РЅРё. R нтересно, СЗ С‚Рѕ, если РІ РјРѕР» РѕРґРѕРј РІРѕР · СЂР ° сте СЗ Р ° С ‰ Рµ всего R ± РѕР »РµСЃ Рµµµµµµµµµµѕѕѕѕѕѕѕѕѕѕѕѕѕµµµµµµµµ † РёРё СѓСЂР ° РІРЅРёРІР ° ются.

РљР ° Рє СѓРјРёСЂР ° СЋС ‚РїСЂРё РёРЅС Р Р ° ркте РјРёРѕРєР ° СЂРґР °? Что С З СГРІСЃС‚РІСѓРµС ‚С З РµР» овек?

Detonic - уникатен лек кој помага во борбата против хипертензијата во сите фази од нејзиниот развој.

Detonic за нормализација на притисокот

Сложениот ефект на растителните компоненти на лекот Detonic на theидовите на крвните садови и автономниот нервен систем придонесуваат за брзо намалување на крвниот притисок. Покрај тоа, оваа дрога спречува развој на атеросклероза, благодарение на уникатните компоненти кои се вклучени во синтезата на лецитин, аминокиселина која го регулира метаболизмот на холестерол и спречува формирање на атеросклеротични плаки.

Detonic не зависност и синдром на повлекување, бидејќи сите компоненти на производот се природни.

Детални информации за Detonic се наоѓа на страницата на производителот www.detonicnd.com.

1 ОтвеС

Р Р "С" Р ° СЂРєС, РјРёРѕРєР ° СЂРґР ° РѕРєР ° Р · С <РІР ° РμС, СЃРёР »СЊРЅРѕРμ РЅРμРіР ° С,РёРІРЅРѕРμРІРІРІРІРІРІРІРІРІРІРІР ° Р ° РІРІРІРІР ° РІРІР ° РІР ° РІРІР ° РІР ° РІР ° Р ° РІР ° Р ° Р ° Р ° РІР ° РІР ° Р ° РЅРІРІРЅРІРІРІРЅРЅРЅРЅРЅРЅРЅРІРІРЅРІРІРЅРІРІРЅРЅРІРЅР ° РІРІРЅРІРЅРІРЅРІРЅРІРЅРЅРЅРЅРЅРЅРІРЅРІРІРЅРЅРЅ RљSЂRѕRІSЊ RїR "RѕS. на ПС RїRѕSЃS, SѓRїR ° RμS, Rє SЃRμSЂRґS † Sѓ Rohr "Ryo RїRѕR" RЅRѕSЃS, SЊSЋ F ± F "RѕRєRoSЂSѓRμS, SЃSЏ RєSЂRѕRІRѕS, RѕRє, SЂR ° F · ° RІRoRІR RμS, SЃSЏ RѕSЃS, SЂRѕRμ RєRoSЃR" RѕSЂRѕRґRЅRѕRμ РІРѕР »РѕРґР ° РЅРёРµ РІСЃРµС. РѕСЂРіР ° РЅРѕРІ Рё систем.

P • SЃR „Ryo SЃRІRѕRμRІSЂRμRјRμRЅRЅRѕ RЅRμ RѕRєR ° F · ° FS, SЊ RјRμRґRoS ‰ ‰ RoRЅSЃRєSѓSЋ RїRѕRјRѕS SЊ, RјRѕR¶R¶R °R °S °” ° ° ° ”°S, ,μS,,,,,,, ,μ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, ,μ,,,,,, ,μ,,,,,, ,μ, ,μμ,,,, ,μ,, ,μ,,,,,,,,, ,μ,,, ,μ,,, ,μ, ,μ,,, °

Неверно СЃС ‡ итР° ть, С З С‚Рѕ Р »РµС‚Р ° Р» СЊРЅС ‹Р№ РёСЃС. РѕРґ СЃР »СѓС З Р ° Рμтся всегдР°. Смертность РѕС ‚РёРЅС« Р ° рктР° РјРёРѕРєР ° СЂРґР ° РІ РјРёСЂРµ РґРѕРІРѕР »СЊРЅРѕ РІС‹ СЃРѕРєР °. Р „Р“ Р ° РІРЅРѕР№ РІСЂРёС ‡ РёРЅРѕР№ смерти РїСЂРё РёРЅС Р °, Р ° тР° кже Р · Р ° РїРѕР · РґР ° Р »Р ° СЏ РјРµЃ‰ · ·јјј . РќРѕ неоР± С РѕРґРёРјРѕРѕ РїРѕРЅРёРјР ° ть, С З С‚Рѕ РїСЂРё РІСЂР ° РІРёР »СЊРЅС‹ С СЂРµР ° РЅРёРјР… Р… Р… Р… Р… Р… Р… Р… Р… Р… Р… Р… Р… Р… Р… Р… Р… Р… Р… Р… Р… Р… Р… Р… Р… Р… Р… Р… Р… Р… Р… Р… Р… Р… Р… Р… Р… Р… Р… Р… Р… Р… Р… Р… Р… Р… Р… Р… Р… Р… Р… Р… Р… Р… Р… Р… Р… Р… Р… Р… Р… Р… Р… Р… Р… Р… Р… Р… Р… Р… Р… Р… Р… Р… Р Р… Р… Р Р · РґРѕСЂРѕРІР »РµРЅРёРµ СЃСѓС ‰ ественно РІРѕР · СЂР ° стР° СЋС.

РЎСЂРѕС ‡ РЅРѕ РІС ‹Р · РІР ° ть СЃРєРѕСЂСѓСЋ РїРѕРјРѕС ‰ СЊ нужно РїСЂРё РїРѕСЏРІР» РμРЅРёРё:

 • СЃРёР »СЊРЅРѕР№ Рё РґР» ительной Р ± РѕР» Рё РІ РѕР ± Р »Р ° сти СЃРµСЂРґС † Р °, отдР° СЋС ‰ РмР№ РІ РІ € Р € Р € Р € Р € Р € Р € Р € Р € РІР € РІ СЃРїРёРЅСѓ, СЂСѓРєСѓ, живоС;
 • RIRЅRµR · R ° RІРЅРѕРіРѕ РїСЂРёСЃС‚СГРїР ° РїР ° РЅРёРєРё Рё Р ± еспокойствР° Р ± еР· РїСЂРёС ‡ РёРЅС;
 • С ‡ увствР° СЃРґР ° РІР »РёРІР ° РЅРёСЏ РІ РіСЂСГРґРЅРѕРѕР№ РєР» Рмтке Рё Р · Р ° трудненного РґР;
 • вотливости, Р ± Р» едности кожи, РіРѕР »РѕРІРѕРєСЂСѓГжения;
 • отстссвия СЂРμР ° РєС † РёРё РЅР ° СЃРµСЂРґРµС З РЅС ‹Рµ препР° СЂР ° ты («РќРёС‚СЂРѕРіі» Р »Р

RџSЂRoR · RЅR ° RєRo SЃRјRμSЂS, Ro RѕS, RoRЅS “P ° SЂRєS, R RјRoRѕRєR ° ° ° SЂRґR RЅRoS RμRј RЅRμ RѕS, R ‡” ‡ P Roes ° SЋRіSЅRЅSї RЅSј RSј, SS R§RμR “RѕRІRμRє S, RμSЂSЏRμS, SЃRѕR · RЅR ° RЅRoRμ, RїRѕSЏRІR” SЏRμS, SЃSЏ F ± F “RμRґRЅRѕSЃS, SЊ RєRѕR¶RЅS

Tatyana Jakowenko

Главен уредник на Detonic онлајн магазин, cardiolогист Јаковенко-Плахотнаја Татјана. Автор на повеќе од 950 научни статии, вклучително и во странски медицински списанија. Тој работел како cardiolогист во клиничка болница повеќе од 12 години. Тој е сопственик на современи методи за дијагностицирање и лекување на кардиоваскуларни заболувања и ги спроведува во неговите професионални активности. На пример, тој користи методи на реанимација на срцето, декодирање на ЕКГ, функционални тестови, циклична ергометрија и многу добро ја познава ехокардиографијата.

Веќе 10 години е активен учесник во бројни медицински симпозиуми и работилници за лекари - семејства, терапевти и cardiolогисти. Тој има многу публикации за здрав начин на живот, дијагноза и третман на срцеви и васкуларни заболувања.

Тој редовно ги следи новите публикации на европски и американски cardiology списанија, пишува научни статии, подготвува извештаи на научни конференции и учествува на европски cardiolконгреси на оги.

Detonic