Колку луѓе се опоравуваат од мозочен удар

Процесот на закрепнување после мозочен удар трае поинаку.

Во случаи на вода, способностите (и ментални и физички) му се враќаат на пациентот во текот на првите месеци по болеста. На другите им треба повеќе време.

Mozhno li polnostyu vosstanovitsya posle insulta - Колку луѓе се опоравуваат од мозочен удар

Но, за жал, поголемиот дел од последиците остануваат цел живот. И тука, квалификуваната помош на специјалисти, како и поддршката на роднините, станува особено важна.

По мозочен удар, животот продолжува, не очајувајте, бидејќи со соодветна упорност и соодветно расположение, можно е да се врати вообичаениот начин на живот.

За да го направите ова, следете ги препораките:

 • редовно посетувајте лекар;
 • дневно мерење на притисок;
 • обезбедете го потребното физичко оптоварување на погодените екстремитети;
 • следете диета;
 • исклучи алкохол;
 • забрана за пушење.

За жал, заздравувањето после мозочен удар не е брзо и одзема многу време. И колку долго ќе живее лице кое претрпело мозочен удар, зависи од самиот него.

Меѓутоа, ако ги следите препораките на лекарот, јадете правилно, ги елиминирате лошите навики и извршувате превенција од лекови на болеста, можно е значително да се подобри квалитетот на животот, но сè уште не е можно целосно да се опоравите од ефектите на мозочен удар , иако има ретки случаи.

Мозочен удар не е реченица. И поддршката на роднините во овој тежок момент од животот е огромен поттик да се врати вообичаениот начин на живот на пациентот.

И тука е важно да престанете да жалите за себе и да „соберете“, тогаш квалитетот на животот значително ќе се подобри.

После хеморагичен мозочен удар кај преживеани пациенти, важно е да се врати функционирањето на нервниот систем, внатрешните органи и мускулно-скелетниот систем.

Програмата за опоравување по хеморагичен мозочен удар ги решава следниве задачи:

 • Подобрување на состојбата на пациентот. Важно е да се отстранат последиците од хеморагичен мозочен удар во максималниот волумен, така што пациентот може да се вклучи во грижа за себе, целосно да зборува и да се движи.
 • Спречување на компликации, како што се контрактура (нарушена подвижност во зглобовите од продолжена неактивност), мускулна атрофија, рани од притисок и инфекции кај пациенти кои лежат во кревет, психолошки проблеми, депресија.
 • Превенцијата на релапс е главниот услов за намалување на смртноста од хеморагичен мозочен удар, бидејќи повторените напади ја зголемуваат неколку пати. Важно е да водите правилен начин на живот, да ја набудувате употребата на лекови и да ги следите сите препораки на лекарот.

Важно е да се запамети: колку побрзо започне рехабилитацијата, толку е поголема можноста за целосно закрепнување. Ресторативниот третман треба да започне буквално од првите денови. Со добро дизајнирана програма, многу пациенти можат да ги постигнат следниве резултати:

 • Во првите три месеци е можно да се вратат половина од сите изгубени функции.
 • Во следниот квартал, пациентот елиминира 20-30% од повредите.
 • Останатите нарушувања се елиминираат во рок од шест месеци, можно е целосно закрепнување.

Активната рехабилитација треба да започне во првите 2-3 недели. Паралелно, третманот се спроведува по хеморагичен мозочен удар во периодот на опоравување, насочен кон решавање на фокусот на крварење и спречување на компликации и релапси.

Откако претрпе интрацеребрална или субарахноидална хеморагија, рехабилитацијата е насочена кон отстранување на последиците што го нарушуваат нормалниот живот на пациентот. Овие вклучуваат:

 • Нарушувања на движењето и чувствителност. Тие се изразени во различни степени, во зависност од локацијата и обемот на мртвото мозочно ткиво.
 • Нарушена координација на движењата - оваа компликација често се јавува по хеморагичен мозочен удар, кој се карактеризира со оштетување на нервните клетки, кои се одговорни за сложени и насочени движења. Доколку не се спроведе рехабилитација, изгубените функции нема да се вратат во целост и ќе доведат до попреченост.
 • Нарушувања на говорот и голтање. Тука ќе ви треба консултација со доктор по ENT и логопед.
 • Нарушена меморија, размислување, психо-емоционални проблеми. Степенот на нарушување зависи од голем број фактори и бара одговорен пристап за време на периодот на рехабилитација. Со тешки компликации, се води разговор со роднини кои делумно ќе го контролираат закрепнувањето од хеморагичен мозочен удар дома.

Особено големи тешкотии за време на периодот на рехабилитација се јавуваат кај пациенти врзани за кревет. Ова значително го ограничува спроведувањето на мерките за обновување, може да доведе до развој на рани од притисок и мускулна атрофија. Оваа состојба негативно влијае на психата на пациентот, намалувајќи ја мотивацијата и интересот за закрепнување.

1reabilita - Колку луѓе се опоравуваат од мозочен удар

Денес, многу пациенти го поставуваат прашањето „како брзо да се опорават по хеморагичен мозочен удар?“, Но, само 20% од вкупниот број на пациенти се обраќаат во центри за рехабилитација. Статистичките податоци покажуваат дека стапката на смртност во првиот месец кога пациентот е дома е 43%, а во специјализирана установа - половина повеќе. Затоа лекарите препорачуваат реставрација во специјализирани центри.

Реставрацијата на куќата е можна само во следниве случаи:

 • Со лесна сериозност на хеморагичен мозочен удар.
 • Стабилна состојба на пациентот.
 • Во отсуство на сериозни нарушувања на моторот и дисфункции на говорот.

Рехабилитацијата по мозочен удар ја вршат специјализирани невролошки клиники, центри за рехабилитација. Во пансиони и хосписи има пациенти на кои им е потребна постојана грижа. Во подоцнежните фази, пациентот може да го подобри здравјето во санаториум.

Процесот на опоравување по исхемичен мозочен удар трае подолг временски период. Најважната фаза тука е првите три месеци, бидејќи тогаш 50% од преживеаните пациенти ја вратиле моторната функција. Ако во овој период не беше постигнат значителен напредок, тогаш најверојатно процесот на уништување и дисфункција стана неповратен. Колку е потешка формата на проблемот кај пациентот, толку е помала веројатноста за целосно закрепнување.

Невролошката болница обично нуди голем број сеопфатни мерки за враќање на функциите на засегнатото тело - разновидни масажи, вежби со логопед, окупационен терапевт, кинезиотерапевт, неврофизиолог, физиотерапевт, употреба на иновативни методи, особено третман на настинка, итн., како и комплексна терапија со лекови.

По закрепнувањето во болницата и стационарните, започнува уште една важна фаза на закрепнување на пациентот - негова рехабилитација дома. Невозможно е да се идентификуваат неговите точни датуми, бидејќи тие не зависат само од ефективноста на третманот, туку и од индивидуалните карактеристики на човечкото тело. Типично, основните активности треба да се спроведуваат една до две години. Основата на закрепнувањето е систематска гимнастика, вежби и лекови пропишани од лекарот што посетува.

Шок товарите се апсолутно контраиндицирани, акцентот е ставен на намалување на напнатоста и мускулниот тонус, подобрување на микроциркулацијата, спречување контакт, заштита на кожата и ткивата од рани од притисок и продолжување на суптилните движења. Пред да извршите какви било вежби за физиотерапија, потребно е да се загреат мускулите и ткивата - масажата и грејната рампа се најдобри во овој контекст.

Кога ударот веќе се случил и се ставил во болнички кревет, доцна е да се зборува за спречување на истиот. Сега се поставува прашањето: како да се живее по мозочен удар? Дали е можно закрепнување? Во повеќето случаи, дел од изгубените функции може да се обноват. За да се постигнат максимални резултати, потребно е да се набудуваат главните услови за рехабилитација, тогаш остануваат шансите за нормален живот.

 • Главната работа не е да ги пропуштите првите часови по мозочен удар. Веднаш побарајте медицинска помош.
 • Воспоставете точна дијагноза, подлегнете на испитување за локализација и волумен на оштетената област.
 • Спречете ја прогресивната природа на мозочен удар или негово повторување.
 • Подложени на низа мерки за рехабилитација и во болницата и дома.

Во почетната фаза, потпрете се на специјалист на кој му верувате. Однесете го пациентот на клиника опремена со модерна опрема за дијагностицирање. Најдобра опција е приватна болница, центар за рехабилитација, бидејќи, не насекаде, постојат неопходни услови за добивање максимална грижа за мозочен удар. Регресијата на виталните функции на телото зависи од сериозноста на оштетувањето на мозокот:

 1. Мал (микро мозочен удар) - пациентот може да не може да утврди. Се забележуваат невролошки нарушувања кои се дијагностицираат како други болести. Нивното времетраење е фиксирано за 21 ден. Едно лице понекогаш не сфаќа дека претрпело мозочен удар и е изложено на ризик од релапс со сериозни последици.
 1. Лесна (умерена) сериозност на мозочен удар - се утврдуваат симптомите на болеста, но нема прогресивно нарушување или едем на мозочното ткиво. Задачата е да се спречи проширувањето на областа на оштетување, нормализирање на состојбата на кардиоваскуларниот систем, крвен притисок, враќање на изгубените функции на телото.
 1. Тешка форма на мозочен удар - свеста може да биде отсутна, невролошките нарушувања напредуваат, евидентиран едем на мозок. Пациентот може да биде во кома, да се вознемири или да биде свесен, но не препознава никого (деменција), да не реагира на настани, да остане во состојба на „зеленчук“. Најчесто во такви случаи, тие претпоставуваат фатален исход. Закрепнувањето е скоро невозможно.

Последиците од видовите на мозочен удар

- Александар, што се случува во организмот при мозочен удар и зошто неговите последици се толку сериозни?

- Мозочен удар е акутно кршење на церебралната циркулација, кога ќе престане снабдувањето со крв во кој било дел од мозокот. Снабдувањето со крв е нарушено - а мозочните клетки се оштетени или убиени, а тоа доведува до кршење на која било функција на телото - говор, движење во екстремитетите, ментални способности, внимание, меморија итн.

- Зошто е нарушена церебралната циркулација?

- Мозочен удар се јавува или поради блокада на крвен сад што го снабдува мозокот (исхемичен мозочен удар), или кога крвниот сад пука во мозокот (хеморагичен мозочен удар).

Васкуларната блокада може да биде предизвикана од формирање на атеросклеротични плаки (масни наслаги) или згрутчување на крвта што влегува во крвотокот и предизвикува блокада на артеријата.

Рупцијата на садот со хеморагичен мозочен удар обично се јавува во омекнатиот wallид на артеријата: крвта тече, се акумулира, што доведува до компресија на мозочното ткиво и оштетување на клетките. И во двата случаи, како резултат на недостаток на кислород, дел од мозочните клетки умираат во ударот, а некои се оштетени.

за можни контраиндикации консултирајте се со специјалист

- Кои симптоми укажуваат на мозочен удар?

- Постои едноставен тест што ќе им помогне на роднините да препознаат мозочен удар. Треба да го замолите да изврши само три постапки: насмевка, кревање на двете раце и дајте му го името. Ако аголот на устата се спушти со насмевка, ако некое лице не може да ги крене рацете поради фактот што еден од нив станал слаб, а името не се слуша, итно повикајте брза помош.

Исто така, знаци на мозочен удар може да бидат:

ненадејна вкочанетост на лицето, рацете, нозете, слабост на екстремитетите,

ненадејна нарушена свест, губење на способноста за зборување, отежнато зборување, губење на способноста да се разбере значењето на туѓите зборови,

ненадејно оштетување на видот на едното или обете очи,

ненадејно нарушување на одењето, вртоглавица, губење на рамнотежа,

ненадејна силна главоболка од непозната причина,

ненадејна гадење, болка во лицето или екстремитетите, општа слабост (почесто кај жени).

- Зошто е толку важно да побарате медицинска помош во првите часови по мозочен удар?

- Мозочен удар е итен случај. Само во првите 3−5 часа, медицинската нега е најефикасна: ова е таканаречениот терапевтски прозорец, за време на кој третманот може да ги поправи оштетените мозочни клетки и да ги минимизира ефектите од мозочен удар. Ако не побарате помош на време, клетките ќе умрат неотповикливо, а понатамошниот третман ќе биде насочен само кон прилагодување кон животот, земајќи ги предвид постојните прекршувања.

- По што се разликува микро ударот од обичен мозочен удар? Дали е исто толку опасно и исто така бара третман?

- Микро мозочен удар, или минлив исхемичен напад (ТИА), е привремено кршење на снабдувањето со крв во дел од мозокот, односно предвесник на мозочен удар. За време на ТИА, едно лице може да доживее некои или сите од горенаведените симптоми.

Но, сфатете ги сериозно - задолжително повикајте брза помош! Од ова зависи вашето здравје и живот.

До осумдесет проценти од пациентите кои преживеале исхемичен мозочен удар во мозокот, стануваат инвалидни во една или друга група. Оштетување на слухот, вид, моторна активност, афазија, делумна / целосна парализа на телото, невролошки и соматски нарушувања, пареза се само мал спектар на последиците од овој настан.

Бидејќи постојат неколку видови мозочен удар, последиците од нив се различни.

Хеморагичен мозочен удар се јавува малку поретко, но е придружен со церебрален едем, кома и делумно губење на некои човечки способности. Што се однесува до исхемичната, тие ретко умираат од неа, но често завршува со втор мозочен удар.

Detonic - уникатен лек кој помага во борбата против хипертензијата во сите фази од нејзиниот развој.

Detonic за нормализација на притисокот

Сложениот ефект на растителните компоненти на лекот Detonic на theидовите на крвните садови и автономниот нервен систем придонесуваат за брзо намалување на крвниот притисок. Покрај тоа, оваа дрога спречува развој на атеросклероза, благодарение на уникатните компоненти кои се вклучени во синтезата на лецитин, аминокиселина која го регулира метаболизмот на холестерол и спречува формирање на атеросклеротични плаки.

Detonic не зависност и синдром на повлекување, бидејќи сите компоненти на производот се природни.

Детални информации за Detonic се наоѓа на страницата на производителот www.detonicnd.com.

Ишемичен

Со исхемичен мозочен удар, пациентот може да доживее блага загуба на моторните и менталните способности, но по рехабилитација тие се враќаат. Во однос на смртноста, и покрај фреквенцијата на развој на овој посебен вид на болест, стапката е околу 30% кај мажите и 40% кај жените, предмет на брза медицинска нега.

Хеморагичен

Со хеморагичен мозочен удар, мозокот страда доста, крварењето често започнува во сите области на церебралниот кортекс, може да се формираат лакуни, а потоа започнува инфаркт на миокардот. Затоа, последиците е тешко да се предвидат. Ова може да биде кома или едем на мозокот, парализа или целосно губење на говорот или видот.

Во овој случај, се јавува не само прекин на капиларите и крвните садови, туку и крварење во субарахноидалниот простор на мозокот. Поради ова, има малку време за рехабилитација, а луѓето често стануваат инвалидни или дури умираат. Стапката на смртност е скоро 80%. Особено таквиот мозочен удар е опасен за новороденчињата.

Карактеристики и важност на рехабилитацијата

Рехабилитацијата по мозочен удар е задолжителен процес кој е неопходен за секој што можеше да ја преживее болеста. Најдобро е да се подложи на рехабилитација во специјализирани центри или во болница. Ако не е вклучена рехабилитација, тогаш пациентот може никогаш да не ги врати изгубените можности, а ризикот од развој на втор напад е двојно зголемен.

Во просек, заздравувањето трае најмалку еден до три месеци, но во сложени случаи и во напредна возраст може да трае околу шест месеци.

Исто така, треба да разберете дека некои функции нема да бидат вратени во целост и треба да ја продолжите постапката по испуштањето, во целост. Одвојте подеднакво време за да земете лекови, масажа, диета, релаксација и гимнастика.

Каде да се започне со рехабилитација?

- Кога можам да започнам со рехабилитација по мозочен удар?

- По завршувањето на третманот на акутната фаза, тоа е, всушност, на првиот ден по мозочен удар. Дури и ако пациентот лежи, тој може и мора да се движи - свртете ја главата, движете ги рацете и нозете, обидете се да седнете.

Фото 1 35 - Колку луѓе се опоравуваат од мозочен удар

Дури и со пациенти врзани за кревет, пасивни вежби можат и треба да се прават.

Програмата за рехабилитација започнува веќе во болницата и продолжува дома (или во санаториум, медицински центар). Секој ден по мозочен удар е работа на патот кон закрепнување.

за можни контраиндикации консултирајте се со специјалист

- Кој треба да биде првиот чекор во процесот на закрепнување?

- Пред сè, треба да работите на правилната положба на телото - позиционирање: ова го олеснува враќањето на моторните способности, спречува повреди на мускулите, контрактури, ја намалува болката. Главните принципи на позиционирање:

 1. одржувајте ја максималната можна симетрија на клучните точки (рамената, лопатките, карлицата), држете ја главата, рамената, колковите во правилна положба.
 2. стопено злато - пациентот лежи од двете страни, но не и на грб.
 3. Не го игнорирајте фиксираниот дел од телото. Кревет на креветот се става на креветот на пациентот од засегнатата страна, така што при движење, на пример, зад кригла, пациентот се протега преку болната страна и ја активира. Научете да ја користите слабата рака - да поддржувате, поддржувате, отворете ја вратата, вклучете ја светлината. Важно е да се развие силна навика за користење слаба рака, колку што е можно сега.

- Дали на пациентот му требаат вежби за физиотерапија?

- Задолжително. Терапија за вежбање е неопходна за да ги вратите вештините за движење и да се подготвите за моментот кога ќе можете да се движите поцелосно. Како резултат на редовни вежби, скратените мускули на раката, подлактицата и задната површина на нозете ќе се истегнат, ослабените мускули на рацете ќе се активираат, амплитудата на движењата ќе се зголеми и рамнотежата помеѓу седењето и стоењето ќе се подобри .

Ако пациентот има нарушен говор, неопходни се вежби за артикулација (за јазик, усни, мускули на долната вилица, мускули на лицето). Потребна ни е вестибуларна гимнастика за да ја вратиме координацијата на движењата, вежбите за рехабилитација на моторните нарушувања. Совладувајќи ги овие вежби под водство на лекар, можете да ги направите дома - прво со помош на роднини, а потоа и сами. Главната работа е регуларноста: 5-6 пати неделно, 30-40 минути на ден.

Пациентот во оваа состојба најчесто е конфигуриран да лаже, но вашата задача е да инсистирате да се движи. Соодветно проценете ја неговата состојба и ако може самиот да стигне до тоалетот, не ставајте суви плакари близу креветот. Ако пациентот е во состојба да јаде самостојно, не го храни со лажица.

Рехабилитацијата започнува со целосен преглед, дијагноза и заклучок на лекар - само тогаш може да се развие полноправна програма за полот, возраста и карактеристиките на телото на пациентот. Дијагностиката ќе помогне да се утврди причината, да се утврдат погодените области на мозокот и да се развијат можни решенија. Следно, ќе биде предложен пакет техники, кој често се состои од земање лекови, хируршка интервенција, лекување на патогени микроорганизми, подобрување на состојбата на церебралниот кортекс и ткивата, физиотерапија, диета, итн.

Техники за рехабилитација на мозочен удар

Неопходно е да се спроведе сеопфатна програма за закрепнување, која вклучува набудување на пациентот од страна на неколку доктори специјалисти, како и разни видови на терапија - од лекови до алтернативна медицина. Спроведувањето на „борбата на сите фронтови“ го забрзува закрепнувањето, спречува компликации и развој на повторени крварења.

Лековите се првото нешто што започнува програма за рехабилитација на мозочни крварења. За превенција, се користат неколку групи на лекови кои ја подобруваат циркулацијата на крвта, функциите на нервниот систем, кои ги зајакнуваат wallsидовите на крвните садови.

Поддршка за нега по хеморагичен мозочен удар ги вклучува следниве лекови:

 • Хемостатици (Дицинон, Етамсилат, Циклонамид) се користат за да се спречи повторниот мозочен удар, нивната главна задача е да го запрат крварењето. Овие средства активно се користат во раните денови на рехабилитација и ја намалуваат смртноста кај пациентите.
 • Лековите што го намалуваат крвниот притисок (антихипертензивни лекови) се составен дел од програмата за рехабилитација, бидејќи зголемувањето на притисокот честопати доведува до прекин на садот со последователен развој на хеморагија. Земањето на овие лекови ја подобрува благосостојбата на пациентот, надополнувајќи го периодот на рехабилитација.
 • Ноотропиците ја подобруваат функцијата на мозокот, го ублажуваат заморот, ја зголемуваат ефикасноста на нервниот систем. За да се обезбеди изразен ефект, овие лекови по хеморагичен мозочен удар треба да се земаат редовно, строго следејќи ги препораките на лекарот.
 • Антидепресивите се индицирани за прилагодување на психолошкиот статус на пациентот. Според студиите на Универзитетот во Ајова, овие лекови овозможиле да се постигне значително подобрување на благосостојбата на пациентите кои имале хеморагичен мозочен удар. По нивниот прием, меморијата се врати, размислувањето се подобри. Научниците исто така тврдат дека антидепресивите придонесуваат за прилагодување на пациентите во секојдневниот живот.

Важно е да се напомене дека рехабилитацијата со лекови треба да се спроведува строго под надзор на лекар - со независна употреба на лекови, може да му наштети на вашето тело.

физиотерапија

Магнетотерапија по хеморагичен мозочен удар

Во периодот на опоравување по хеморагичен мозочен удар, активно се користат различни методи на физиотерапија, но пред нивното назначување, треба да се консултирате со лекар. Ако лекарот се осигури дека здравјето на пациентот не е во опасност, дозволени се следниве методи на физиотерапевтски третман:

 • Електрична стимулација употреба на слаби импулси на електрична струја со цел да се елиминира парезата или парализата во мускулите. Оваа техника е индицирана за нарушувања на движењето, но треба внимателно да се спроведе за да се спречат повторни крварења.
 • Во случај на повреда на голтање, може да се препише мускулна стимулација со посебен апарат, што ќе се спроведува под надзор на ОРЛ лекар и физиотерапевт
 • Неколку месеци по нападот, во одредени области може да се изврши ултразвучна фонофореза, магнетотерапија, ласерска терапија итн. - овие методи го обновуваат оштетеното ткиво по продолжена имобилизација, ја стимулираат мускулната функција.

Масажа

За да се врати мускулниот тонус на погодените екстремитети, на пациентите им се препишува нежна масажа. Започнете со кратки сесии од неколку минути, постепено зголемување на времетраењето.

Масажа по хеморагичен мозочен удар

30290fd6 4cae 4e48 b5bd пчела30c1c56cb 1 - Колку луѓе се опоравуваат од мозочен удар

Масажа за хеморагичен мозочен удар:

 • придонесува за подобрување на исхраната на погодените ткива;
 • спречува појава на кревети и осип на пелена;
 • ја обновува невромускулната спроводливост, ја активира работата на моторните центри на мозокот;
 • помага во нормализирање на мускулниот тонус.

Масажата по можност се изведува во специјализирани институции со професионален масер. Ако е невозможно да се посети болницата, може да се повика специјалист во куќата, или постапката ја спроведува роднина на пациентот по соодветна обука.

Интегрален дел од третманот и закрепнувањето од хеморагичен мозочен удар е терапија за вежбање. Гимнастиката е многу корисна и за нормализирање на делумно изгубената моторна активност и за функционирање на нервниот систем. Пред да го спроведе пациентот, невролог ќе се консултира со пациентот, по што се подготвува посебна нежна програма.

Основните правила за спроведување на вежби по хеморагичен мозочен удар:

 • Во отсуство на контраиндикации, можете да започнете неколку дена по нападот, но во лежечка положба и режим на поштеда. Ова ќе заштеди невромускулни врски, спречува формирање рани од притисок.
 • Ако рехабилитацијата е успешна, по 5-7 дена на пациентот му е дозволено да седи на креветот, изведувајќи специјални вежби со рацете и нозете.
 • По 3 недели, пациентот учи да оди и последните вештини на само-грижа.

Сите овие поими се просечни. Се разбира, тие ќе зависат од состојбата на одреден пациент. Некои пациенти успеваат да бидат „подигнати“ многу брзо, додека други остануваат легнати за кревет долго време.

Неодамна, двата методи активно се користат за враќање на фините моторни вештини, моторната активност и способноста за само-грижа.

Reabilitatsiya posle gemorragicheskogo insulta - Колку луѓе се опоравуваат од мозочен удар

Механотерапија е употреба на специјализирани симулатори кои ги умеруваат мускулите на екстремитетите, враќајќи го нивниот тон. Оваа програма вклучува:

 • Во првите денови по болеста, се користат специјални чевли со воздушни перничиња, кои се надувуваат наизменично во стапалата и прстите, симулирајќи одење. Овој пристап му овозможува на нервниот систем да не ги „заборава“ мобилните вештини, поедноставувајќи ја понатамошната рехабилитација.
 • По 5-7 дена, се користи специјален велосипед за вежбање за пациенти во кревет, кој развива мускули на нозете, ја подобрува циркулацијата на крвта. Овој метод е исто така спречување на рани од притисок и парализа.

Изгледа како велосипед за вежбање за пациент во кревет

 • Ако пациентот не може да застане, по 14 дена се користат специјални медицински каучи за да се премести пациентот во вертикална положба - вертикализатори. Ова е потребно за активирање на моторните центри на мозокот и вестибуларниот апарат.
 • Со успешен третман за 3-та недела, се користи стандарден велосипед за вежбање, како и специјализирани вежби во теретана, изведени на симулатори, за развој на мускулите на рацете и нозете.

Програмата е надополнета со ерготерапија - спроведување на едноставни активности на трудот за враќање на фините моторни вештини. Благодарение на овој метод, пациентот добива можност да се занимава со грижа за себе и да се прилагоди на секојдневниот живот.

Работа со психолог

За да се стабилизира психолошката состојба, се препорачува пациентите да ги наб beудува психолог, бидејќи половина од успехот зависи од расположението на пациентот за брзо закрепнување. Лекарот спроведува разговори, откривајќи вознемиреност и раздразливост, страв од смрт или мисли за самоубиство.

Во почетните фази, се обезбедува морална поддршка, доколку е потребно, се препишуваат специјализирани лекови. Психологот работи не само со пациентот, туку и со неговите роднини. Лекарот им објаснува на роднините и пријателите како да се однесуваат со пациентот, спречувајќи го да стане депресивен.

Lechenie posle gemorragicheskogo insulta - Колку луѓе се опоравуваат од мозочен удар

Ако хеморагичен мозочен удар е комплициран од оштетување на говорот, ќе биде потребен логопед. За неколку месеци, пациентот ќе треба да изврши говорни вежби насочени кон "будење" на работата на соодветните центри на нервниот систем.

Типично, курсот за корекција е како што следува:

 • Во почетните фази, говорна гимнастика се изведува 3-5 минути 2-3 пати неделно.
 • Тогаш времетраењето постепено се зголемува на една четвртина од еден час, фреквенцијата на сесии останува непроменета.
 • Некои логопеди сметаат дека е ефикасно да се спроведат вежби на курсеви - 2 пати неделно за три месеци со последователни паузи.

За да постигнете трајни резултати, треба редовно да посетувате логопед, да ги изведувате сите вежби. Во отсуство на изразена штета, можно е целосно враќање на говорот во рок од неколку години.

Некои лекари може да препорачаат дополнување на рехабилитацијата со разни методи на алтернативна медицина. Овие вклучуваат:

 • Акупунктура - воведување на тенки игли во одредени области на телото за да се стимулира рефлексната активност со цел да се ослободат грчевите во мускулите и да се активира мозокот.
 • Рачна терапија - акција врз коскените елементи за подобрување на церебралната циркулација, борба против контрактури и моторни нарушувања.
 • Хирудотерапија - употреба на медицински пијавици за нормализирање на крвниот притисок, коагулација на крв.
 • Вакуумска терапија - ефект на лименки за подобрување на циркулацијата на крвта во ткивата и метаболичките процеси во нив.

Важно е да се напомене дека ефикасноста на методите на алтернативна медицина во најголем дел не е докажана во клиничките испитувања, затоа, таквото закрепнување треба да се препише на подоцнежен датум и само како додаток на главната програма.

Методите за рехабилитација се избрани за пациентот и специфичен проблем. Оние кои ја изгубиле способноста за движење ќе имаат потреба од масажа, пливање, помош од невролог и физиотерапевт. Ако пациентот не може да зборува или има проблеми со меморијата, тогаш без психолог, логопед и земање лекови не може. Во исто време, диета, медицински третман, физичка активност, масажи, хидротерапија и одење се пропишани за секој пациент.

Меморија

Ако сте ја изгубиле меморијата или има некои проблеми со тоа, тогаш најверојатно ќе мора да пиете апчиња стимулирање на крв и невропротектори, што ќе го промовира метаболизмот во клетките, ќе им помогне да се заситат со гликоза и кислород и да ги вратат оштетените клетки и неврони. Тие исто така прибегнуваат кон помош на психолози, иако посебни вежби не постојат, бидејќи многу зависи од возраста на пациентот и степенот на оштетување на мозокот.

Ако ја изгубите можноста да зборувате или зборувате правилно, не треба само да пиете апчиња, туку и да работите со логопед, како и дневни вежби што децата често ги прават во градинка. Всушност, пациентот е научен да зборува повторно. Опоравувањето обично трае најмалку три месеци, бидејќи страда левата хемисфера на мозокот.

Визија

Со хеморагичен мозочен удар, видот често страда, што се изразува во целосна или делумна загуба, неможност да се разликуваат нијанси. Станува збор и за оштетување на левата хемисфера на мозокот или малиот мозок. Тогаш закрепнувањето трае најмалку два месеци, и многу зависи од возраста на пациентот, степенот на оштетување на левата хемисфера.

мобилност

Времетраење на рехабилитација по мозочен удар

Ниту еден лекар нема да ви ги каже точните датуми за опоравување, бидејќи честопати пациентите страдаат од други хронични заболувања кои треба да се лекуваат на патот, за што е потребно повеќе време.

Покрај тоа, мозочните клетки во сите не се обновуваат на ист начин и често напредната возраст станува пречка во овој процес. Младите можат да очекуваат целосно закрепнување три до осум недели по завршувањето на сите постапки. Што се однесува до пензионерите, може да им требаат најмалку пет месеци пред да се врати барем дел од нивните физички или ментални способности. Но, треба да бидете подготвени за фактот дека некои функции ќе бидат вратени само делумно.

Што се однесува до состојбата на кома или едем на мозок, тука времето не игра во рацете на пациентот. Од церебралниот кортекс е подлабоко под влијание, без можност за закрепнување.

Препораки

Кога закрепнувањето од хеморагичен мозочен удар било успешно, пациентот треба да се придржува до главните препораки што ќе спречат појава на повторени напади:

 • Сите лекови препишани од вашиот лекар се земаат редовно и строго на рецепт.
 • Дневно следете го крвниот притисок, со неговото зголемување - земајте антихипертензивни лекови.
 • Намалете го внесот на сол и маснотии, контролирајте го шеќерот во крвта и холестеролот.
 • Обидете се да бидете помалку нервозни, избегнувајте>Magnitoterapiya posle gemorragicheskogo insulta - Колку луѓе се опоравуваат од мозочен удар

Како заклучок, ќе одговориме на вообичаеното прашање што пациентите го поставуваат докторите - дали е можно да се сончаат по хеморагичен мозочен удар? Солариум за време на периодот на рехабилитација не се препорачува, бидејќи тоа може да ја влоши обновата на моторната активност, а во случај на изгореници од сонце или топлотен удар, да доведе до зголемување на крвниот притисок и релапс на болеста.

Исхрана по мозочен удар

Друг важен фактор што придонесува за брзо закрепнување е диета и отфрлање на штетни производи. Важно е да се исклучат алкохол, цигари, кафе, масна и солена храна од исхраната, да се консумираат што повеќе зеленчук, природни житарки, млечни производи, сокови, варено месо, влакна и овошје.

При спроведување на препораките на специјалисти, рехабилитацијата ќе биде побрза, и во иднина нема да мора да се сеќавате на мозочен удар.

Направете диета, прошетки на свеж воздух, умерено користење компјутер, намалено ниво на стрес со вообичаениот начин на живот, а потоа последиците од мозочен удар никогаш нема да ве вознемируваат.

Tatyana Jakowenko

Главен уредник на Detonic онлајн магазин, cardiolогист Јаковенко-Плахотнаја Татјана. Автор на повеќе од 950 научни статии, вклучително и во странски медицински списанија. Тој работел како cardiolогист во клиничка болница повеќе од 12 години. Тој е сопственик на современи методи за дијагностицирање и лекување на кардиоваскуларни заболувања и ги спроведува во неговите професионални активности. На пример, тој користи методи на реанимација на срцето, декодирање на ЕКГ, функционални тестови, циклична ергометрија и многу добро ја познава ехокардиографијата.

Веќе 10 години е активен учесник во бројни медицински симпозиуми и работилници за лекари - семејства, терапевти и cardiolогисти. Тој има многу публикации за здрав начин на живот, дијагноза и третман на срцеви и васкуларни заболувања.

Тој редовно ги следи новите публикации на европски и американски cardiology списанија, пишува научни статии, подготвува извештаи на научни конференции и учествува на европски cardiolконгреси на оги.

Detonic