Прва помош за миокарден инфаркт дома за една личност

 1. Силна болка зад градната коска. Многу непријатно чувство се појавува неочекувано, пароксизмално, додека болката може да „даде“ помеѓу лопати, на левото рамо, раката и дел од вратот. Трае од триесет минути до два часа.
 2. Бледило и обилна пот. Лице со инфаркт на миокардот брзо станува бледо, низ неговото тело се појавува ладна, леплива пот.
 3. Несвестица и гранични услови. Речиси секогаш, особено во првата фаза на напад, едно лице може да се онесвести неколку пати. Поретко, тој има неразумно чувство на страв, понекогаш нејасни халуцинации од звучна и визуелна природа.
 4. Аритмија и срцева слабост. Скоро половина од пациентите кои преживеале миокарден инфаркт имале живописни знаци на срцева слабост, од отежнато дишење и непродуктивна кашлица до атријална фибрилација и краткорочен ненадеен срцев удар.
 5. Ниска ефикасност на нитроглицерин. Едно лице не чувствува значително олеснување по земањето нитроглицерин - лекови од оваа група, кои ги прошируваат крвните садови, може да се користат само како дополнителна алатка, заедно со наркотични аналгетици на рецепт, и тоа само под одредени услови.

Миокарден инфаркт лесно се меша со други болести, на пример:

 • Гастритис со болки во стомакот, надуеност, слабост, низок крвен притисок, тахикардија. Електрокардиограмот ќе помогне да се разјасни.
 • Астма, во која едно лице почнува да се задушува. Му се дава дишење>5a304ffb9ab905a304ffb9abd4 - Прва помош за миокарден инфаркт дома за лице

Знаци на миокарден инфаркт кај жените се малку поинакви од машкиот напад. Болката за време на срцев удар кај жените е локализирана во горниот дел на стомакот, вилицата, грбот, вратот.

Нападот силно наликува на металоиди. Во повеќето случаи, жената прво се појавува слабост и гадење, и само тогаш болка. Таквите симптоми жената често ги игнорира, што често доведува до смрт. Затоа, подобро е во вакви случаи да повикате итен случај за да спасите живот.

Detonic - уникатен лек кој помага во борбата против хипертензијата во сите фази од нејзиниот развој.

Detonic за нормализација на притисокот

Сложениот ефект на растителните компоненти на лекот Detonic на theидовите на крвните садови и автономниот нервен систем придонесуваат за брзо намалување на крвниот притисок. Покрај тоа, оваа дрога спречува развој на атеросклероза, благодарение на уникатните компоненти кои се вклучени во синтезата на лецитин, аминокиселина која го регулира метаболизмот на холестерол и спречува формирање на атеросклеротични плаки.

Detonic не зависност и синдром на повлекување, бидејќи сите компоненти на производот се природни.

Детални информации за Detonic се наоѓа на страницата на производителот www.detonicnd.com.

Кај мажите

За разлика од женската половина, кај мажите симптомите на миокарден инфаркт се како што следува:

 • болка во градите;
 • често дишење со прекини;
 • срцеви палпитации без јасен ритам;
 • слабост на пулсот;
 • губење на свеста, несвестица;
 • слабост;
 • ладна, мирна пот;
 • гадење, повраќање;
 • бледило на кожата на лицето.

Миокарден инфаркт со атипични симптоми може да предизвика тешкотии за лекарот да постави дијагноза. Особено е опасно за човечкиот живот кога манифестацијата на срцев удар е придружена со широк спектар на варијанти на разни болести. Таквите случаи се неповолни и обично завршуваат со смрт на пациентот.

Следно, ќе разговараме за тоа што да правиме со срцев удар (прва помош дома).

Кај мажите

Следните симптоми го сигнализираат почетокот на нападот на миокарден инфаркт:

 • ненадејна или пароксизмална силна болка зад градната коска, која трае повеќе од половина час (до 2 часа);
 • болката е горење, кинење, кама по природа, обично се јавува по физички напор (понекогаш веднаш по спиење) и не станува помалку изразена дури и по состојба на одмор;
 • болката не се елиминира (како со напад на ангина пекторис) со земање на нитроглицерин и по земање на таблети (па дури и повторена доза), едно лице може да почувствува само мало намалување на болката;
 • тешка слабост (до состојба на претходна или несвестица);
 • гадење;
 • болката се дава на левата (понекогаш десно) рака, вратот, меѓу капсуларниот регион, забите, скапулата, долната вилица;
 • остар бледило;
 • појава на ладна и мирна пот на кожата;
 • силна вознемиреност и страв од смрт.

Приближно половина од пациентите со миокарден инфаркт имаат знаци на срцева слабост: отежнато дишење, отежнато дишење, непродуктивна кашлица, аритмичен пулс, атријална фибрилација, ненадеен краткотраен срцев удар.

1vaivai - Прва помош за миокарден инфаркт дома за една личност

Миокарден инфаркт е смрт на дел од миокардот, што се јавува како резултат на целосен или делумен прекин на снабдувањето со крв во одредена област на срцевиот мускул. Главните симптоми на оваа болест треба да бидат познати на секој возрасен, бидејќи е многу важно да се реагира на време и да му се помогне на пациентот. Значи, следниве симптоми укажуваат на акутен срцев удар:

 • Појава на силна болка зад градната коска, во левата половина на градниот кош, левата рака, левото рамо сечиво, левата половина на вратот и долната вилица. Овие болни сензации имаат одредени карактеристики: тие можат да се појават за време на напор и во целосен мир на умот; трае десетици минути; слабо отстранети со нитроглицерин; имаат карактер сличен на бран (се интензивира, а потоа се намалува).
 • Анксиозност и страв од смрт. Пациентот може да брза низ собата и да не најде место за себе.
 • Тешка слабост. Понекогаш овој симптом доаѓа на прво место ако срцевиот удар се развие без силна болка. Ова се случува ретко и главно кај пациенти со дијабетес.
 • Студена пот, бледило.
 • Гадење.

Знаците на срцев удар можат да бидат нетипични и личат на астматичен напад или акутен панкреатит, во кој има интензивна болка во стомакот, повраќање, гасови. Затоа, неопходно е да се оценат сите опишани симптоми во комплекс, секогаш земајќи го предвид присуството на срцеви удари кај пациентот во минатото. Ако станете странец, дефинитивно треба да откриете дали тој има проблеми со срцето.

Како да препознаете миокарден инфаркт

Симптомите на иден напад се недвосмислени и можат да го идентификуваат проблемот во 70% од сите случаи.

Табела број 1. Харбинџери за почеток на напад

СимптомКраток опис
Се појавува остро и неочекувано, може да му "даде" на грбот, рамото или раката, а понекогаш дури и на вратот. Може да трае од половина час до два часа.
Со срцев удар, едно лице одеднаш станува бледо, целото тело е покриено со леплива ладна пот.
Во скоро сите случаи, за време на нападите, луѓето ја губат свеста. Понекогаш може да се појави чувство на страв, визуелни или аудитивни халуцинации.
Приближно 50% од луѓето кои преживеале срцев удар имале очигледни симптоми на инсуфициенција: од сува кашлица и отежнато дишење до ненадеен срцев удар.

Ако некое лице има еден или повеќе од горенаведените симптоми, тогаш треба веднаш да добие прва помош.

% D0% 91% D0% BE% D0% BB% D1% 8C% D0% B2% D0% B3% D1% 80% D1% 83% D0% B4% D0% B8 - Прва помош за миокарден инфаркт дома за лице

%D0%A7%D1%80%D0%B5%D0%B7%D0%BC%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%BE%D0%B5 %D0%BF%D0%BE%D1%82%D0%BE%D0%BE%D1%82%D0%B4%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5 %D0%B1%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82%D1%8C - First aid for myocardial infarction at home for a person

Претерано потење, бледило

% D0% 9F% D0% BE% D1% 82% D0% B5% D1% 80% D1% 8F% D1% 81% D0% BE% D0% B7% D0% BD% D0% B0% D0% BD% D0 % B8% D1% 8F - Прва помош за миокарден инфаркт дома за некоја личност

%D0%A1%D0%B5%D1%80%D0%B4%D0%B5%D1%87%D0%BD%D0%B0%D1%8F %D0%BD%D0%B5%D0%B4%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%82%D0%BE%D1%87%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82%D1%8C - First aid for myocardial infarction at home for a person

СимптомКраток опис
Се појавува остро и неочекувано, може да му "даде" на грбот, рамото или раката, а понекогаш дури и на вратот. Може да трае од половина час до два часа.
Со срцев удар, едно лице одеднаш станува бледо, целото тело е покриено со леплива ладна пот.
Во скоро сите случаи, за време на нападите, луѓето ја губат свеста. Понекогаш може да се појави чувство на страв, визуелни или аудитивни халуцинации.
Приближно 50% од луѓето кои преживеале срцев удар имале очигледни симптоми на инсуфициенција: од сува кашлица и отежнато дишење до ненадеен срцев удар.

Симптоми на акутен миокарден инфаркт

За да може навремено да се обезбеди прва помош за миокарден инфаркт, императив е да се знаат симптомите што му претходат на срцевиот застој поради глад на кислород и смрт на неговите клетки. Треба да разберете дека тука времето поминува во минути и секунди, затоа, колку побрзо пациентот добие ефикасна помош, толку повеќе шанси има да се спаси животот на една личност.

%D0%9D%D0%B5%D0%BE%D1%82%D0%BB%D0%BE%D0%B6%D0%BD%D0%B0%D1%8F %D0%BF%D0%BE%D0%BC%D0%BE%D1%89%D1%8C %D0%BF%D1%80%D0%B8 %D0%B8%D0%BD%D1%84%D0%B0%D1%80%D0%BA%D1%82%D0%B5 %D0%BC%D0%B8%D0%BE%D0%BA%D0%B0%D1%80%D0%B4%D0%B0 1 - First aid for myocardial infarction at home for a person

Како да се разбере дека некое лице имало миокарден инфаркт? Ова прашање загрижува многумина, бидејќи оваа патологија може да уништи дури и еден млад човек, а странците дури нема да се сомневаат дека има срцеви заболувања.

Навикнати сме да мислиме дека коронарна срцева болест, атеросклероза, хипертензија и слични патологии на кардиоваскуларниот систем се сенилни болести за кои младите не треба да се грижат. Ова е фундаментално погрешно. Затоа, ако симптомите опишани подолу се забележат кај млади луѓе и пациенти на средна возраст, потребно е да не се појавува логична причина, туку итно да се обезбеди итна помош пред да пристигнат лекарите.

Значи, кои се симптомите што можат да укажат на акутен миокарден инфаркт, што бара усвојување на итни мерки за спас на животот на пациентот:

 • Тешка срцева компресивна болка зад градната коска, која трае повеќе од 15 минути (понекогаш дури и за 2 часа). Со миокарден инфаркт, болката се чувствува не само во регионот на срцето, типично е да се дава во интеркапуларниот регион, во вратот, рамото или раката на левата страна, што е малку збунувачко за лице кое не е запознаен со медицински проблеми.

Овој задолжителен симптом на миокарден инфаркт, сепак, е карактеристичен и за таквата патологија како ангина пекторис. Карактеристична карактеристика на болката во срцев удар е тоа што не може целосно да се запре со помош на силен срцев аналгетик кој ја подобрува циркулацијата на крвта, што се смета за нитроглицерин, кој помага при акутна болка во срцето.

Нитроглицерин може само да ја намали болката, што ќе ја олесни состојбата на пациентот, па затоа не треба целосно да одбиете да го земате.

 • Бледило на кожата. Може да забележите дека лицето и другите изложени делови на човечкото тело за време на инфаркт добиваат нездрава белузлава или жолтеникава нијанса. Ова е разбирливо, бидејќи зборуваме за повреда на снабдувањето со крв не само на срцевиот мускул, туку и на целиот организам. Затоа, ваквиот симптом нужно мора да ги предупредува луѓето од страна. Во исто време, може да се забележат такви појави како вртоглавица, треска, отежнато дишење, особено со вдишување и гадење.
 • Хиперхидроза. За време на напад на миокарден инфаркт, се појавува ладна пот во челото, лицето и грбот на пациентот, што во однос на позадината на зголемениот бледило може да укаже на можност за несвестица. Во многу случаи, ова се случува. Пациентот може да ја изгуби свеста неколку пати за кратко време и да се опорави, па затоа ќе биде доста тешко да се комуницира со него.
 • Мошне често, пациентите со миокарден инфаркт почнуваат да доживуваат ненадеен страв од смрт, почнуваат да паничат, покажувајќи физичка активност несоодветна на ситуацијата. Некои од нив имаат дури и аудитивни и визуелни халуцинации. Едно лице може да носи глупости, да се обиде да стане и да трча некаде, тешко е да се задржи на место, што е од витално значење во таква ситуација.
 • Кај повеќе од половина од пациентите со миокарден инфаркт, може да се забележат очигледни симптоми на аритмија и срцева слабост: отежнато дишење, отежнато дишење, кашлица без производство на спутум (срцева кашлица), нарушување на срцевиот ритам откриено со палпација на пулсот. Крвниот притисок не е показател за миокарден инфаркт: кај некои пациенти има зголемен крвен притисок, кај други - тешка хипотензија.
 • Некои пациенти може да се жалат на прилично чудни симптоми на болка. Некои зборуваат за неразбирлива болка во прстите, други се жалат на ненадејна болка во забите и вилицата, додека други се жалат на болка во стомакот.

Сите горенаведени симптоми се првите јасни знаци на срцев удар, кои укажуваат на некротични промени во телото на пациентот. Првата помош за првите знаци на срцев удар се состои не само во повикување на брза помош, туку и во грижа за пациентот до доаѓањето на брзата помош.

Од особена опасност се атипичните форми на миокарден инфаркт, чии симптоми во голема мера потсетуваат на други патологии кои не укажуваат на проблеми со срцето. На пример, за абдоминална (гастралгична) форма на срцев удар, симптомите на гастроинтестинални нарушувања се карактеристични. Кај такви пациенти, поплаките се сведуваат главно на слабост, гадење, често придружено со повраќање, силна болка во епигастрична област, надуеност и дигестивни нарушувања. Паралелно со овие симптоми, може да се дијагностицира пад на крвниот притисок и знаци на тахокардија.

Симптомите на астматична форма се генерално слични на напад на бронхијална астма. Пациентите можат да се жалат на отежнато дишење, ненадеен почеток на сериозен недостаток на воздух, чувство на недостаток на воздух. Тие стануваат немирни и бараат позиција на телото во која ќе биде полесно да се дише. Во исто време, стапката на дишење на пациентот е 2-2,5 пати поголема од нормалната.

Нема сериозни болки во срцето со оваа форма, така што идејата за срцев удар се јавува главно само кога лековите што го олеснуваат дишењето не даваат ефект. Опасноста од оваа состојба е дека во отсуство на медицинска помош, се забележува метеж во белите дробови, што предизвикува оток на органот, што не е помалку опасно од самиот миокарден инфаркт.

Прилично ретка, но најподмолна состојба се смета за безболна (нем) форма на позната патологија. Со оваа форма, дури и не постои задолжителен специфичен симптом - болка. Пациентите можат да зборуваат за неразбирлива тешка слабост, намалена изведба, нетолеранција кон физичка активност, влошување на општата состојба, што претходно не се чувствуваше.

Атипична варијанта на миокарден инфаркт може да се нарече и ангина пекторис, чии симптоми се откриваат кај 1 од 10 пациенти кај кои е дијагностициран срцев удар. Често единствената манифестација на оваа болест е болка зад градната коска од областа на срцето што се јавува при одење и активни движења.

Јасно е дека за лаик е тешко да дијагностицира инфаркт на миокардот со симптоми кои се невообичаени за оваа болест. Единственото нешто што може да се направи во таква ситуација, ако сепак не изгледа критично, е да се создаде мир за пациентот и да се побара помош од лекарите со повик на брза помош.

Кај мажите

Срцевиот удар е опасна по живот состојба која се јавува како резултат на акутно кршење на снабдувањето со крв во срцевиот мускул. Ова се случува затоа што атеросклеротична плоча затнува некои артерии. Постои прекин на снабдувањето со крв и започнува некроза на срцевото ткиво. Процесот се развива за 20-30 минути. Ако се појави таква фаза, а на лицето не му се пружи помош, ова може да доведе до смрт.

Најчесто, срцев удар се јавува кај луѓе кои страдаат од органски лезии и срцеви заболувања, исхемија, атеросклероза и дијабетес мелитус. Факторите на ризик се влошуваат со возраста. Симптомите на состојбата се малку различни кај мажи и жени.

Кај мажите

Симптомите на срцев удар можат да бидат типични и нетипични кога акутната состојба се меша со астма, ангина пекторис и мозочен удар. Точната дијагноза треба да ја утврди лекарот. Типични манифестации на срцев удар кај мажите вклучуваат:

 • тешка слабост;
 • срцеви палпитации со знаци на аритмија;
 • болка во градите што може да му даде на левото рамо, клучната коска, скапулата;
 • рап>

Дури и ако има 2-3 знаци на срцев удар, потребна е итна медицинска помош.

Жени

Кај жените, знаците на срцев удар се нешто поразлични, па затоа често се мешаат со нетипични и не посветуваат должно внимание. Ова може да доведе до смрт со текот на времето.

Heartенскиот срцев удар се карактеризира со фактот дека болката и непријатноста се локализирани главно во горниот дел од телото (вилицата, вратот, рамената и горниот дел од грбот). Честопати болката се јавува во епигастрична област и е придружена со сензации слични на силна металоиди. Состојбата е влошена од слабост, потење, притисокот може да падне, ако претходно тоа било нормално или зголемено. Ако побарате помош на време, можете да спречите развој на срцев удар и неговите последици.

Кај мажите

Cardiolогистите овој пат го нарекуваат „терапевтски прозорец“. Ова е период на време кога неповратните процеси во срцевиот мускул сè уште не се започнати. Сега, главната работа е да ги препознаете симптомите на болеста на време, а исто така да повикате брза помош.

За да може правилно да се обезбеди прва помош за миокарден инфаркт, потребно е, пред сè, да се сомневате во оваа болест. Знаци на ова срцево заболување:

 • интензивна болка во регионот на срцето или директно зад градната коска, која често се појавува во мирување, ноќе, рано наутро;
 • болка може да се даде на раката, сечилото на рамото или вратот;
 • пациентот чувствува акутна и болка при печење;
 • продолжена болка. Ако со ангина пекторис, болката во градите трае околу 5 минути, тогаш со срцев удар може да биде 10, 20, 30 минути или повеќе;
 • повлажна природа на болката - период на слегнување, повторно активирање;
 • белег на миокарден инфаркт - кога лекот "нитроглицерин" не ја ублажува болката;
 • болка со срцев удар е често придружена со вегетативни манифестации - чувство на вознемиреност, страв од смрт, флуктуации на срцевиот ритам, крвен притисок;
 • со срцев удар, отежнато дишење се појавува остро;
 • отежнато дишење се чувствува и при вдишување и при издишување.

Постојат таканаречени безболни форми на срцев удар. Тие обично се наоѓаат кај луѓе со дијабетес.

Третман во клиниката

Третман на акутен миокарден инфаркт се спроведува во болница под надзор на медицинскиот персонал. Во овој случај, се користат и медицински методи и терапија без лекови.

Како итна медицинска помош за акутен миокарден инфаркт, користете:

 • „Нитроглицерин“ во форма на таблети, капсули или раствор за интравенска администрација,
 • тромболитици (стрептокиназа, урокиназа, алтеплаза),
 • антикоагуланси (Аспирин, Хепарин),
 • бета-блокатори („Метопролол“, „Атенопол“,
 • антиаритмични лекови (главно лидокаин),
 • аналгетици („Морфиум“ плус антипсихотичен „Дроперидол“, „Промедол“),
 • АКЕ инхибитори (Каптоприл, Лисиноприл, Рамиприл).
 • антагонисти на калциум („Дилтиазем“, „Верапамил“),
 • препарати за магнезиум (доколку е потребно).

Во тешки случаи, кога не е медицински можно да се прошират садовите и да се врати протокот на крв, тие прибегнуваат кон проlирна трансдермална коронарна ангиопластика. Во случај на екстензивни срцеви удари, индициран е хируршки третман со бајпас на коронарна артерија, интракоронарно стентирање, транслуминална ангиопластика со балон итн.

Третман на миокарден инфаркт и спречување на неговите повторливи опции вклучува исхрана, промени во животниот стил, умерена физичка активност (прво под надзор на лекар).

Употребата на сите горенаведени методи на лекување им овозможува на 80% од пациентите да се вратат во нормален живот по некое време, сепак, тоа не ја елиминира последователната употреба на лекови што ќе трае до крајот на нивниот живот.

Ако пациентот бил хоспитализиран 1-2 дена, тогаш лекарите препишуваат инјекција Актилизи. Овој лек ја намалува смртноста во првиот месец по почетокот на нападот. Итна медицинска помош вклучува електрокардиограм. Врз основа на податоците и клиничката слика, лекарите ја проценуваат состојбата на пациентот и преземаат соодветни мерки.

Со срцев удар, операцијата без крв се смета за ефикасна:

 • реперфузија;
 • реваскуларизација;
 • коронарно стентирање.

Хируршката интервенција е насочена кон механичко обновување на оштетениот проток на крв. Важна улога во третманот има нега од медицинска сестра. Алгоритмот за постапување на медицинска сестра во случај на срцев удар е регулиран со протоколите за обезбедување на услуги за итни случаи и правилата за нега на пациентот. Медицинската сестра ги елиминира физичките и психо-емоционалните фактори, пропишува нитроглицерин и ацетилсалицилна киселина. Покрај тоа, медицинската сестра може да спроведе терапија со кислород и, ако е можно, да ги евидентира податоците за ЕКГ.

Итна медицинска помош за миокарден инфаркт започнува со олеснување на акутната болка. За ова, разни аналгетици (Аналгин) и лекови (Промедол, Морфиум, Омнопон) може да се користат во комбинација со Атропин и антихистаминици (Дифенхидрамин, Пиполфен, итн.). За почеток на побрз ефект, лекови против болки се администрираат интравенски. Исто така, Seduxen или Relanium се користат за да се елиминира возбудата на пациентот.

Потоа, за да се процени сериозноста на срцевиот удар, се врши електрокардиограм на пациентот. Ако е можна хоспитализација во рок од половина час, тогаш пациентот веднаш се транспортира во медицинска установа. Ако е невозможно да се достави пациентот во болница 30 минути, се администрираат тромболитици (Алтеплаза, Пуролаза, Тенектелаза) за да се врати коронарниот проток на крв.

Со носилка се пренесува пациентот во амбуланта, а за време на транспортот до единицата за интензивна нега се вдишува навлажнет кислород. Сите овие мерки се насочени кон намалување на оптоварувањето на срцевиот мускул и спречување на компликации.

По пристигнувањето на единицата за интензивна нега за да се елиминира нападот на болка и возбудата, на пациентот се администрира невролептаналгезија со таламонал или мешавина од фентанил и дроперидол. Во случај на продолжен религиозен напад, пациентот може да се вдише анестетизирано со гасовита мешавина на азотен оксид и кислород.

Следно, следниве лекови се препишуваат на пациентот:

 1. % D0% BD% D0% B8% D1% 82% D1% 80% D0% BE% D0% B3% D0% BB% D0% B8% D1% 86% D0% B5% D1% 80% D0% B8% D0 % БД - Прва помош за миокарден инфаркт дома за некоја личностНитроглицерин, изосорбид динитрат, Изокет - во акутниот период на миокарден инфаркт, овие лекови се користат за да се намали побарувачката на миокарден кислород, прво се администрираат интравенски, а по стабилизирање на состојбата на пациентот, се администрираат орално и сублингвално.
 2. Бета-блокатори (Anaprilin, Inderal, Obzidan, Propranolol) - помагаат да се намали пулсот и да се намали товарот на срцето.
 3. Антитромбоцитни агенси (Аспирин) - ја разредуваат крвта и спречуваат развој на нов срцев удар.
 4. Антикоагуланси (хепарин) - се користат за да се спречи повторниот инфаркт и да се намали коагулабилноста на крвта.
 5. АКЕ инхибитори (Рамиприл, Каптоприл, Еналаприл, итн.) - се користат за намалување на крвниот притисок и намалување на оптоварувањето на срцето.
 6. Седативи и апчиња за спиење (Дијазепам, Оксазепам, Триазолам, Темазепам, итн.) - Се користат доколку е потребно за да се ограничи активноста на пациентот и нарушувањата на спиењето.
 7. Антиаритмични лекови (Новокаинамид, Ритмилен, Лидокаин, Дифенин, Амиодарон и др.) - се користат за нарушувања на срцевиот ритам за да се стабилизира срцевата активност и да се намали оптоварувањето на миокардот.

Други фармаколошки препарати, исто така, можат да се користат за лекување на миокарден инфаркт, бидејќи тактиката на третман со лекови на пациентот зависи од општата состојба на пациентот и присуството на други патологии (болести на бубрезите, крвните садови, црниот дроб, итн.).

Исто така, за третман на миокарден инфаркт, современата медицина користи разни инструментални високо ефективни методи за враќање на коронарниот проток на крв:

 • ангиопластика со балони;
 • корнарна артериска бајпас калемење.

Ваквите хируршки техники им овозможуваат на пациентите со тешки форми на миокарден инфаркт да избегнат сериозни компликации и да спречат висок ризик од смртност од оваа срцева патологија.

Важноста на итна терапија

Соодветната итна помош за срцев удар е толку важна што неговата вредност тешко може да се прецени. Колку побрзо лицето добие помош, толку се поголеми шанси да преживее. И покрај фактот дека на терен е тешко да се дијагностицира состојбата на пациентот, секој е во можност да и помогне на жртвата да преживее додека не пристигне брзата помош.

Со срцев удар, дел од миокардот умира. Ова се должи на фактот дека снабдувањето со крв во срцето е нарушено, а артериите се затнати. Срцето не ја прима потребната количина кислород. Овие промени доведуваат до неповратни последици. Едно лице чувствува силно притискање и печење на болка во градите на левата страна.

Срцева болка, отежнато дишење и ладна пот - клиника за срцев удар. Навремено извршената терапија избегнува смрт. Како да се обезбеди прва помош за срцев удар? Терапијата пред третман се базира на карактеристиките на текот на нападот и бара од лице кое е покрај пациентот да има едноставно познавање на патологијата.

Првата помош за миокарден инфаркт го спасува животот на пациентот. Успешното надминување на нападот директно зависи од брзината и исправноста на дадената терапија. Мало одложување може да доведе до развој на:

 • пулмонална стагнација;
 • оток
 • срцева астма.

Терапија пред третман треба да се спроведе во одредена низа. Лице со сомневање за срцев удар треба да остане смирено, затоа треба да се соберете заедно и да не паничите. Ако се сомневате во срцев удар, мора да повикате тим за прва помош со можна понатамошна хоспитализација.

Акции за прва помош

 1. Поставете го лицето на стол со грб или во лежечка состојба така што горниот дел од телото се наоѓа што е можно повисоко - на овој начин, товарот на срцето ќе се намали.
 2. Смирете го пациентот емотивно или со помош на Валокордин, со цел да го намалите срцевиот ритам.
 3. Одврзете премногу тесна и тесна облека, олабавете ги сите јазли, вратоврската, шалот, особено ако почнаа да се појавуваат знаци на непосредно задушување.
 4. Бидете сигурни да ги проверите крвниот притисок и отчукувањата на срцето - ако тие се нормални, тогаш може да се даде нитроглицерин / аминофилин (со нагло намалување, оваа постапка може да доведе до срцев удар).
 5. Неколку таблети со аспирин активно ја разредуваат крвта - дајте им го безуспешно (ако некое лице нема алергии) со максимална доза до 300 милиграми. Побрз ефект на лекот се дава со џвакање во усната шуплина.
 6. Дали твоето срце запре? Дали дишењето е аголно или отсутно? Дали некое лице не се освести долго време? Кардиопулмонална реанимација треба да се започне веднаш. Во отсуство на дефибрилатор, извршете вештачко дишење, индиректна срцева масажа или, во итен случај, прекардијален краток, силен удар на градната коска. Основната шема е 15 потези, две инспирации / излези, еден почетен, сето тоа максимум 10 минути.

Првата помош за миокарден инфаркт може да спаси лице од понатамошни компликации, а во некои случаи - спаси живот! Навремените и адекватни активности преземени во првите 30 минути по почетокот на нападот значително ја зголемуваат можноста за позитивен исход за општ третман, како и ги намалуваат ризиците од неповратни промени во кардиоваскуларниот систем.

Горенаведената состојба може да доведе до голем број компликации, згора на тоа, како во раните фази на развој и прогресија на миокарден инфаркт, така и по неговото лекување во болницата.

Потенцијални ризици

 1. Примарен - шок, пулмонален едем, вентрикуларна фибрилација, перикардитис, хипотензија на различни етиологии, прекин на миокардот.
 2. Средно - аневризми на срцето, тромбоемболиски компликации, хронична срцева слабост, синдром на Дреслер.

Постои јасен редослед на неопходни активности што треба да се следат. Првиот чекор треба да биде повик во болница за да се јави лекар (по можност А. cardiolогист).

Во исто време, важно е да помине што е можно помалку време од моментот на откривање на нападот до манипулациите со лекарот, па затоа се препорачува некој близок да ја запознае бригадата. Ако помошта е дадена правилно, таа може да го спаси животот на една личност.

Нитроглицеринот добро се справува со елиминацијата на болката, чија таблета мора да се стави под јазикот, така што агенсот брзо влегува во крвотокот. Артериите се наоѓаат под јазикот, преку кои активните супстанции продираат во циркулаторниот систем скоро веднаш и влегуваат во нивната дестинација. Поради оваа причина, болката престанува доволно брзо.

Понекогаш само запрено срце укажува на напад: нема дишење и пулс, пациентот ја губи свеста. Во такви случаи, мерките за реанимација мора да се преземат што е можно порано, дури и пред пристигнувањето на брзата помош. За да се започне срцето, треба да се изврши прекардијален ритам (остар и силен удар во пределот на градниот кош).

Ако ова не даде никакви резултати, тогаш треба да се прибегнете кон индиректна масажа на срцето.

слика 5 - Прва помош за миокарден инфаркт дома за лице

Шемата на оваа постапка е како што следува:

 • триесет кликања на градите (можно е во случаен интервал, но околу сто кликања во минута);
 • вентилација на белите дробови („уста до уста“).

Двете фази се изведуваат наизменично. Главата на пациентот треба да се фрли малку назад, додека телото треба да лежи на некоја цврста површина. Ако не се појават знаци на живот, тогаш реанимацијата треба да се изврши пред доаѓањето на лекарите.

Ако срцевата астма се развила за време на напад, тогаш лицето изгледа расфрлано и немирно, принудено е да седне и се потпира на нешто за да ги подобри респираторните движења.

Одеднаш, стапката на дишење се зголемува (до 45-50 во минута), лицето изгледа исцрпено, кожата станува бледа, усните стануваат сини, се појавува пот на телото. Во отсуство на навремена помош, белодробната конгестија ќе продолжи да се развива, а астмата ќе се развие во белодробен едем. Пациентот ќе дише бучно и рапаво, кашла (црвениот спутум ќе се ослободи за време на кашлање). Ова е исклучително сериозна компликација што мора да се избегне.

Како што гледаме, симптомите на типичен миокарден инфаркт се многу, така што е можно повеќе или помалку точно да се дијагностицира патологијата пред доаѓањето на лекарите и да се обезбеди прва помош на пациентот. Јасно е дека, пред сè, треба да се грижите да повикате брза помош или да му помогнете на пациентот да стигне до болницата што е можно поскоро со запирање на возило што поминува.

Кога повикувате брза помош, дефинитивно мора да разјасните дека постојат сите сомневања за миокарден инфаркт. Во овој случај, специјален тим од cardiology или тим за реанимација обично заминува. Ако пациентот е на улица, треба да ја наведете неговата точна локација и да го чекате автомобилот со пациентот.

Сепак, потсетуваме дека со смртоносна патологија, а тоа е миокарден инфаркт, времето не поминува по часови, туку по минути и секунди, што значи дека пациентот може да не чека автомобил без наша помош. Итно е да се преземат сите мерки за спас на животот на една личност, кои се достапни за секого.

shutterstock 514226491 - Прва помош за миокарден инфаркт дома за една личност

Прво треба да му дадете на некое лице удобна позиција. Треба да биде погодно седнато или поставено на грбот, ставајќи нешто под главата така што горниот дел од телото забележливо се издига над долниот дел. Главата треба да се фрли малку назад, а нозете треба да се подигнат и да се свиткаат во колената. Пожелно е површината на која ќе лежи пациентот да е мазна и цврста. Оваа позиција на пациент со миокарден инфаркт го намалува товарот на срцето и ви овозможува да освоите драгоцено време.

Како што веќе споменавме, специфичен симптом на миокарден инфаркт е стравот од смрт, што предизвикува неверојатна вознемиреност кај пациентите, па затоа е тешко да се легнат и да се натераат да останат во оваа позиција се додека не пристигне брзата помош. За да се справите со прекумерната вознемиреност, се препорачува да го уверите пациентот со зборови или да му дадете седатив.

Бидејќи чести симптоми на миокарден инфаркт се отежнато дишење како резултат на кислородно гладување, мора да се преземат мерки за да се олесни пристапот на кислород до пациентот. Ако се собра толпа iousубопитни луѓе, треба да и ’дадете дел. И во случај да се појави срцев удар на една личност во просторијата, потребно е да го вклучите климатизерот или вентилаторот, широко да ги отворите прозорците и да не го попречувате пристапот на воздухот до креветот на пациентот.

Мора да се обидете да ги ослободите вратот и градите на пациентот од компресија на облека со откопчување копчиња или одврзување на врвките на облеката.

Нитроглицерин може да се користи за проширување на крвните садови и ублажување на силната болка, што дури и само по себе понекогаш предизвикува предвремена смрт. Таблетата мора да се стави под јазикот на пациентот, држејќи ја долната вилица ако е потребно, така што лекот не паѓа од устата.

Но, не треба да се потпреме само на нитроглицерин и аналгетици во случај на миокарден инфаркт. Покрај тоа, се препорачува да се даде на пациентот „Ацетилсалицилна киселина“ (нешто повеќе од половина од таблетата) или таблета од 325 g „Аспирин“. Овој лек е разредувач на крв и промовира полесно движење на крвта низ садовите, спречувајќи ја тромбозата.

Со помош на "нитроглицерин" и "аспирин" во повеќето случаи, можно е малку да се подобри циркулацијата на крвта и да се забави процесот на некротизација на срцевото ткиво. Сепак, на пациентот сепак ќе му треба помош од а cardiolогист или кардиохирург.

Ако процесот се развива премногу брзо и преземените мерки не го даваат очекуваниот резултат, треба внимателно да ја следите состојбата на пациентот пред да пристигне брзата помош, проверувајќи го пулсот, дишењето и отчукувањата на срцето. Доколку е можно, исто така треба да се провери крвниот притисок, кој значително паѓа кога срцето ослабува.

Ако некое лице се онесвести, неговиот пулс станува слаб и наизменичен, како дишење и не се слуша неговиот ритам на срцето, постои голема веројатност дека, и покрај сите напори, срцето на пациентот застанало. Ова е најважниот момент при прва помош за миокарден инфаркт. Тука, во никој случај не треба да се изгуби, паничи или падне во ступор, бидејќи животот на една личност сега виси на конец.

Првото нешто што треба да се направи е да се изврши перикардијален мозочен удар. Оваа постапка, и покрај очигледната суровост и можноста да предизвика повреди во форма на фрактура на ребрата, во многу случаи помага да се започне срцето и да се спаси животот на една личност. Ударот се нанесува еднаш во градната коска поблиску до срцето. Треба да победиш со тупаница брзо и доста силно.

Доколку таквата постапка не донесе ефект, време е да започнете со вештачко дишење и да направите индиректна масажа на срцето. Обично, овие манипулации се учат на децата од училишните и студентските денови, но информациите без пракса брзо се забораваат, и не секој во состојба на возбуда е во можност брзо да се движи и да ги спроведува потребните манипулации, што всушност не се особено тешки.

Индикации за кардиопулмонална реанимација се отсуството на 2 од 3 витални индикатори: дишење, пулс, свест. Во отсуство на сите 3 знаци на живот, се јавува биолошка смрт, а реанимацијата е бесмислена.

За да се изврши индиректна масажа на срцето, рацете се собираат заедно, прстите се прекрстуваат, а дланките почнуваат да се нанесуваат ритмички и брзо со притисок на градите на пациентот во областа помеѓу млечните жлезди. Фреквенцијата на притисок е приближно 2 пати во секунда. Рацете за време на масажа од градите не треба да се откинуваат за да се спречи поместување настрана.

Пред да пристигне брзата помош

Прва помош за срцев удар дома

Ајде да разговараме за ситуации кога срцев удар наоѓа лице дома. Добро е ако се грижат пријатели или роднини кои повикуваат „брза помош“, да се сретнат со неа, да дадат лекови и да ги извршат сите потребни манипулации за да ја спасат саканата личност. За жал, ова не се случува секогаш. Една постара личност може да биде осамена, што значи дека обично нема кој да му помогне. И постојат ситуации кои во вистинско време, никој од роднините не е едноставно дома, а пациентот мора да се потпре само на себе.

Се разбира, секогаш можете да им се обратите на соседите за помош, но каде е гаранцијата дека тие ќе бидат на сила. Најсигурно е да научите да не се потпирате на некого, туку на себе.

Ако срцев удар ве најде сам дома, главната работа е да се обидете да не паничите. Веднаш треба да повикате брза помош (и ако е можно повикајте ги вашите роднини) на вашата адреса, осигурувајќи се дека лекарите за брза помош можат да влезат во просторијата дури и ако изгубите свест и не можете да ја отворите вратата.

Следно, треба да ги отворите прозорците и или да користите климатизација, да ја олабавите јаката на облеката, да ги пиете потребните лекови, за што напишавме во претходниот пасус. По ова, најразумно е да легнете на еластична површина со перница или изопачено ќебе под главата, да ја фрлите главата назад и да почекате да пристигнат лекарите. Активните движења во оваа состојба можат да направат само штета.

Што се однесува до комплетот за прва помош, тој секогаш треба да има снабдување со потребни лекови: препарати за срце, аналгетици, седативи, итн. Покрај тоа, самиот комплет за прва помош треба да биде на место од каде што може лесно да се добие доколку е потребно .

За време на прошетки на улица, патувања до работа и назад, шопинг и други установи, препорачливо е да ги носите најпотребните лекови потребни за прва помош на себе, роднини или дури и странци (во торба, во џеб, козметичка торба) и сл.) .г.). Тие нема да заземат многу простор, но многу добро можат да спасат животи и здравје.

Што да правам со срцев удар? Алгоритмот на терапија пред третман е да се извршат едноставни дејства. Првата помош за срцев удар дома спречува развој на компликации, а во некои случаи спасува живот! Ако дејствата биле извршени во првите 20-30 минути, тогаш шансите за позитивен исход се зголемуваат. Првата помош пред да пристигне брзата помош е како што следува:

 • Поставете го лицето на креветот.
 • Дајте му пијалок нитроглицерин и аспирин.
 • Измерете го вашиот крвен притисок.

Првата помош за акутен срцев удар се состои во земање аспирин. Ја разредува крвта и спречува згрутчување на крвта во садовите. Брз ефект се јавува ако џвакате таблета аспирин. Во присуство на алергиска реакција, аспиринот е забранет. Ако пациентот доживее металоиди, тогаш нека земе гастроинтестинален лек или раствор на сода.

На лице со акутна форма на болеста му е забрането да дава лаксативи. Земањето лаксатив може да предизвика т.н. „пукање“ на срцето. Особено е опасно да се зема лаксатив за луѓе кои страдаат од запек. Исто така, строго е забрането за пациент со акутен миокарден инфаркт да нанесува грејна подлога на градите.

Прва помош за компликации на миокарден инфаркт

Вид на компликации на миокарден инфаркт

Во првите часови или денови (во првите 3-4 дена) по акутен напад

 • нарушувања на ритамот и спроводливоста (90%), до вентрикуларна фибрилација и целосен AV блок;
 • ненадеен срцев застој;
 • внатрешни, надворешни, истовремени или бавно протоци на срце;
 • митрална регургитација;
 • акутна инсуфициенција на функцијата на пумпање на органот;
 • ран епистенокардијален перикардитис.

Се јавуваат во позадина на проширување на моторната активност на пациентот 14-21 дена по акутен напад

 • Синдром на пост-инфаркт на Дреслер;
 • хронична срцева слабост;
 • париетален тромбоендокардитис;
 • синдром на предниот wallид на градниот кош или синдром на рамото.

Природа на штета и неправилности

Електрични (или аритмични)

 • руптура на интервентрикуларниот септум;
 • руптура на слободниот wallид на левата комора;
 • руптура на папиларниот мускул;
 • слабост на левата комора;
 • динамична опструкција на одливот на левата комора;
 • голема аневризма на левата комора;
 • инсуфициенција на десната комора;
 • кардиоген шок.
се јавуваат кај скоро 90% од пациентите и се манифестираат со различни видови на аритмии.
 • зголемена зона на срцев удар;
 • поинфарктна ангина пекторис;
 • повторен срцев удар.
 • тромбоемболизам на крвните садови на пулмоналната циркулација;
 • париетална тромбоза на левата комора.
 • епистенокардитис (ран) перикардитис;
 • Синдром на Дреслер.

Најсериозните компликации на миокарден инфаркт вклучуваат:

 • повторувачки или пролонгиран тек;
 • пулмонален едем;
 • реактивен или вистински кардиоген шок;
 • клиничка смрт;
 • акутна инсуфициенција на десната комора;
 • атриовентрикуларен блок во која било локализација на зоната на некроза;
 • акутна аневризма на срцето;
 • тромбоза и тромбоемболизам во различни органи;
 • циркулаторна инсуфициенција II Б и III степен;
 • вентрикуларна пароксизмална тахикардија;
 • гастроинтестинално крварење;
 • комбинација на две или повеќе компликации.

Во отсуство на дишење, пулс на садовите на вратот и сивило на кожата, потребно е да се повика итна медицинска помош, ако тоа не е сторено претходно, и веднаш да се започне со реанимација. Во согласност со новите препораки на Американското здружение на Cardiology, тие треба да се спроведат во следната низа:

 1. Индиректна срцева масажа. Поставете го пациентот на рамна и тврда површина (под, асфалт, итн.). Ставете ја основата на едната дланка на местото каде што ребрата се спојуваат на градите, ставете ја втората дланка на врвот и извршете ритмички притисок врз телесната тежина. Во исто време, потребно е да се осигура дека градната коска паѓа доволно длабоко (по можност 5 см). Таквите движења треба да се изведуваат 100 во минута. По 30 притисоци, треба да преминете на вештачко дишење.
 2. Вештачко дишење. Сите мерки мора да се направат навремено: пациентот ја навалува главата наназад, ја протега вилицата, ја отвора устата и го затвора носот, а потоа целосно ги прегрнува усните на пациентот со усните и дува воздух во устата (по можност со марамче, маска за да се заштити против инфекции). Во овој случај, градите на реанимираните треба да се издигнат. Постојат 2 такви вештачки вдишувања, а потоа вратете се на масажата на срцето.
 3. Реанимацијата треба да се продолжи се додека не пристигнат лекарите, без намалување на ритамот и наб obserудување на односот на притисок врз градната коска и вдишувањата - 30 до 2.

Критериумите за ефикасност на опишаните мерки се подобруваат бојата на кожата на пациентот, појавата на спонтани вдишувања, пулсот. Можете да престанете со реанимација само кога некое лице почнува да дише самостојно.

Исто така, реаниматорите препорачуваат доколку е невозможно да се изврши вештачко дишење (недостаток на вештини и заштитни предмети како марама, маска), да се направи само ритмички и интензивно вештачка масажа на срцето пред доаѓањето на медицинскиот тим. Вреди да се напомене дека првата помош обезбедена за срцев удар правилно и без одлагање, особено кардиопулмонална реанимација, може значително да ги зголеми шансите за преживување на пациентот.

Превентивни мерки

Главните негативни фактори кои предизвикуваат релапси на проблемот се висок крвен притисок, атеросклероза, нарушен метаболизам на јаглени хидрати и висока коагулација на крв. Главната превенција во овие случаи е внимателно избрана сеопфатна терапија со лекови која спречува појава на масни плаки, ги додава потребните ензими на организмот, го нормализира крвниот притисок итн. Во исто време, строго е забрането да се менува дозата или да се воведува нови лекови без согласност на лекарот што посетува!

Најчесто, се доделува следнава шема:

 1. Антитромботична терапија со клопидогрел и аспирин.
 2. Прием на бета-блокатори (карведилол, бисопропол) и статини.
 3. Јадење омега-3 незаситени масни киселини и витамини.
 4. Терапија со не-фракционо инхибитори на хепарин и АКЕ.

Покрај лекови, важна улога во превенцијата има диета со минимум сол, полупроизводи, колбаси, колбаси и други производи што содржат холестерол и млечна маст (сирење, урда, путер, павлака, млеко ) Покрај тоа, ќе мора да се откажете од пушењето и алкохолот - исклучок се прави само за чаша црвено вино.

Како додаток, лекарот пропишува физикална терапија и умерено вежбање во форма на велосипедизам, танцување и пливање, како и дневно одење - сето тоа во умерени количини и не повеќе од 40 минути неколку пати неделно.

Првиот срцев удар во сите случаи се појавува неочекувано. Што се однесува до превенцијата, таа во овој случај се состои во спречување на повторени напади и контролирање на телото.

Главните негативни фактори кои предизвикуваат релапс вклучуваат:

 • висок крвен притисок;
 • зголемено згрутчување на крвта;
 • атеросклероза;
 • повреда на метаболизмот на јаглени хидрати.

Суштината на превенцијата во вакви случаи е компетентно развиената сеопфатна терапија со лекови насочена кон обезбедување на организмот со потребните ензими, спречување на формирање на масни плаки, нормализирање на крвниот притисок и така натаму. Дозата треба да ја определи лекарот и самостојно да ја менува, како и да воведува нови лекови, е строго забрането.

Како по правило, генерално, шемата изгледа вака:

  аспирин и клоп>5a304ffb9ab905a304ffb9abd4 - Прва помош за миокарден инфаркт дома за лице

Но, не се важни само лековите, туку и посебна диета, која обезбедува минимална количина сол, колбаси, колбаси, храна за погодност, млеко, павлака, путер и други производи што содржат млечни масти и холестерол. Исто така, треба да се откажете од алкохол (освен чаша црвено вино) и цигари.

Покрај тоа, може да се препишат вежби за физиотерапија, како и други оптоварувања (одење, возење велосипед, пливање - не подолго од четириесет минути, не повеќе од неколку пати неделно).

Сè во нашиот живот се случува за прв пат. Ако ова се пријатни моменти, копнееме по нивното повторување, а ако се болни, сакаме да ги заборавиме засекогаш. Оние кои преживеале срцев удар, се разбира, нема да сакаат повторно да ја поминат болката. Но, онаму каде што е суптилно, се крши, па ако не ја следите претпазливоста, можете да поттикнете повторен срцев удар (па дури и еден).

Судејќи според високата смртност на миокарден инфаркт, оваа состојба е полесно да се спречи отколку да се лекува. Прво треба да ги преиспитате начинот на живот и исхраната. Напуштање на лоши навики, физичка активност, шетање на чист воздух, контрола на телесната тежина и ограничување на употребата на храна богата со лош холестерол веќе им помогна на многу луѓе да спречат развој на кардиоваскуларни патологии, меѓу кои вреди да се потенцира атеросклероза и коронарна срцева болест, кои стануваат најчести причини за миокарден инфаркт.

Ако не може да се избегнат проблеми со срцето, мора строго да ги следите препораките на лекарот за нивниот третман. Лекарот препишува лекови од групата на статини кои спречуваат формирање на атеросклеротични плаки на wallsидовите на крвните садови, не е потребно да се игнорира овој состанок само затоа што овие лекови не се срцеви. Ако пациентот има висок крвен притисок, потребно е да се земаат лекови кои придонесуваат за негово намалување (ACE инхибитори).

Неопходно е да се борите со зголемен вискозитет на крв, земајќи антикоагуланси и тромболитици кои спречуваат формирање на згрутчување на крвта во садовите. Ако има зголемено чукање на срцето и нервоза, бета-блокаторите ќе помогнат. Па, се разбира, не заборавајте за диета.

5a304ffbc4bf65a304ffbc4c39 - Прва помош за миокарден инфаркт дома за лице

Сите горенаведени мерки ќе помогнат да се спречат повторени инфаркти на миокардот, кои обично се јавуваат многу потешко од првите.

Прва помош за миокарден инфаркт се итни мерки кои помагаат да се спаси животот и здравјето на болно лице. Но, ако навремено се грижите за вашето здравје и преземете превентивни мерки, таквата помош можеби никогаш нема да биде потребна. И, на нашите читатели можеме само да им посакаме здравје и долговечност.

Според набудувањата на cardiolогисти, првиот срцев удар се случува неочекувано! Затоа, спречувањето на оваа здравствена состојба и опасна по живот состојба треба да биде насочена кон спречување на појава на срцеви и васкуларни заболувања и повторени напади на ангина.

Главните причини за некроза на миокардот се следниве фактори:

 • артериска хипертензија;
 • засирување на крвта, коагулација;
 • атеросклероза;
 • нарушувања на метаболизмот на јаглени хидрати.

Во врска со горенаведените фактори на ризик, спречувањето на миокарден инфаркт се состои во назначување комплексна терапија со лекови и диети насочени кон спречување на атеросклеротични наслаги во луменот на артериите и намалување на крвниот притисок.

Изборот на лекови во такви случаи, нивната доза и времетраењето на администрацијата секогаш ги одредува само лекарот, кој се води според податоците на лабораториските и инструменталните студии!

Типично, следниве лекови се вклучени во планот за превентивна терапија со лекови:

 • антитромбоцитни агенси и антикоагуланси;
 • статини;
 • бета блокатори;
 • Додатоци базирани на Омега-3 и витамини;
 • не-фракционо хепарин;
 • АКЕ инхибитори.

Исхрана со висок ризик од развој на миокарден инфаркт треба да вклучува намалување на количината на сол потрошена, храна со висок холестерол, млеко и животински масти. На сите кои се изложени на ризик им се препорачува да се откажат од пушењето, да консумираат алкохолни пијалоци (во договор со докторот, прифатливо е само една чаша црвено вино) и да се борат против предиспозицијата за стрес и емоционален стрес.

Од големо значење во спречувањето на срцев удар е почитувањето на препораките на лекарот за физичка активност. На ваквите пациенти им е прикажано:

 • назначување на терапија за вежбање;
 • умерено вежбање (на пр. танцување, одење, возење велосипед и сл.).

Theелбата да се занимавате со некој вид спорт секогаш треба да разговарате со вашиот лекар. Количината на физичка активност се одредува само индивидуално!

За многу децении, кардиоваскуларните заболувања заземаа силна водечка позиција во списокот на смртоносни заболувања, а токму миокарден инфаркт е една од најчестите причини за смрт. Специјалисти, исто така, забележаа значително зголемување на бројот на млади пациенти со оваа опасна болест.

Во врска со ова, секој од нас треба да знае како правилно да обезбеди прва помош во таква опасна состојба за здравјето и животот. Силни и продолжени болки во регионот на срцето кои не можат да се отстранат со земање нитроглицерин, бледило, ладна пот, страв од смрт - сите овие манифестации треба да станат причина за повик на екипа на брза помош и почеток на одлучни и точни активности насочени кон заштеда пациент.

Исхрана на пациент со миокарден инфаркт

Во првата недела по миокарден инфаркт, на пациентот му се препорачува нискокалорична диета со ограничување на сол, животински масти, течности, производи со азотни материи, прекумерно груби влакна и холестерол. Исхраната треба да вклучува храна богата со липотропни супстанции, витамини Ц и калиумови соли.

Во првите 7-8 дена, сите јадења треба да се пасираат. Храната се зема во мали порции 6-7 пати на ден.

5a304ffbed58e5a304ffbed5d2 - Прва помош за миокарден инфаркт дома за лице

Исхраната може да вклучува такви јадења и јадења:

 • крекери за леб од пченица;
 • гриз, овесна каша, леќата и оризови жито;
 • телешко месо со малку маснотии;
 • риба со малку маснотии;
 • пилешко месо;
 • протеински омлет од пареа;
 • сирење со малку маснотии;
 • кисело-млечни пијалоци;
 • путер;
 • салата од свежо рендан морков и јаболка;
 • супи од зеленчук;
 • варена цвекло и карфиол;
 • пире од овошје;
 • овошни пијалоци и овошни пијалоци;
 • супа од догроза;
 • слаб чај;
 • душо

Во овој период, употребата на ваква храна и јадења е забранета:

 • производи од тесто (палачинки, крофни, колачи, пити);
 • чадени и кисели јадења;
 • кисели краставички;
 • пржена храна;
 • колбас;
 • масни млечни производи;
 • солени и топли сирења;
 • кавијар;
 • масно месо;
 • варени и пржени јајца;
 • чорби од риба и печурки;
 • тестенини;
 • Масло за готвење;
 • печурки;
 • грав;
 • киселица;
 • репка;
 • грозје;
 • сок од домати;
 • зачин;
 • чоколадо;
 • природно кафе.

2-3 недели по срцев удар, на пациентот му се препорачува ист сет на производи и список на ограничувања, но храната може веќе да не се пасира, да се подготвува без додавање сол и да се зема околу 5 пати на ден. Последователно, исхраната на пациентот се проширува.

Запомни! Миокарден инфаркт е сериозна и опасна патологија што може да предизвика многу сериозни компликации, па дури и смрт на пациентот. Бидете сигурни да се придржувате до сите правила за прва помош на почетокот на оваа акутна состојба, навремено повикајте брза помош и следете ги сите препораки на лекарот за време на третманот во болница.

Итна помош за сомневање за срцев удар (миокарден инфаркт) - Министерство за здравство на Украина

Tatyana Jakowenko

Главен уредник на Detonic онлајн магазин, cardiolогист Јаковенко-Плахотнаја Татјана. Автор на повеќе од 950 научни статии, вклучително и во странски медицински списанија. Тој работел како cardiolогист во клиничка болница повеќе од 12 години. Тој е сопственик на современи методи за дијагностицирање и лекување на кардиоваскуларни заболувања и ги спроведува во неговите професионални активности. На пример, тој користи методи на реанимација на срцето, декодирање на ЕКГ, функционални тестови, циклична ергометрија и многу добро ја познава ехокардиографијата.

Веќе 10 години е активен учесник во бројни медицински симпозиуми и работилници за лекари - семејства, терапевти и cardiolогисти. Тој има многу публикации за здрав начин на живот, дијагноза и третман на срцеви и васкуларни заболувања.

Тој редовно ги следи новите публикации на европски и американски cardiology списанија, пишува научни статии, подготвува извештаи на научни конференции и учествува на европски cardiolконгреси на оги.

Detonic