Крварење во очите - како да се лекува дома со народни лекови

Модерен>giposfagma - Крварење во окото - како да се лекува дома со народни лекови

Местото има различни големини и форми.

Крварењето во протеинот на окото се карактеризира со фактот дека е јасно видливо како црвено место во регионот на конјунктивата. Откако ќе се утврди крварење во склерата на окото, причините и третманот ги утврдува офталмологот поединечно.

Detonic - уникатен лек кој помага во борбата против хипертензијата во сите фази од нејзиниот развој.

Detonic за нормализација на притисокот

Сложениот ефект на растителните компоненти на лекот Detonic на theидовите на крвните садови и автономниот нервен систем придонесуваат за брзо намалување на крвниот притисок. Покрај тоа, оваа дрога спречува развој на атеросклероза, благодарение на уникатните компоненти кои се вклучени во синтезата на лецитин, аминокиселина која го регулира метаболизмот на холестерол и спречува формирање на атеросклеротични плаки.

Detonic не зависност и синдром на повлекување, бидејќи сите компоненти на производот се природни.

Детални информации за Detonic се наоѓа на страницата на производителот www.detonicnd.com.

Хифема

Крвта во предната комора на окото може да има трауматично или патолошко потекло. Поделена е на неколку степени на сериозност, кои се определени од нивото на крв:

 1. 1 степен - фотоапаратот е приближно 30% полн, ученикот е целосно видлив.
 2. Степен 2 - полнењето достигнува 50%, горното ниво на крв достигнува половина од ученикот, во лежечка положба, видот се влошува нагло, до целосно отсуство (едно лице може да го одреди само изворот на светлина).
 3. Степен 3 - полнење со крв достигнува 75%, ученикот е целосно h>stadii gifemy - Крварење во окото - како да се лекува дома со народни лекови

Третманот е пропишан конзервативен или хируршки.

Хемофталмус

Присуството на крв во стаклестото тело (понекогаш наречено крварење во очното јаболко) се должи на разни повреди или болести. Да се ​​сомневате во патолошка состојба е можно со субјективна сензација кај пациент кој се жали на појава на „црвен превез“ пред неговите очи. Невозможно е да се види крварење во стаклестото тело со едноставно око.

Ретината се однесува на рецепторскиот дел на окото. Локализиран е зад телото на стаклестото тело и вклучува специфични клетки, кои реагираат на формирање на нервен импулс како одговор на светлината. Во зависност од формата и локализацијата, се разликуваат неколку видови на крварење:

 1. Пресечената форма е мала промена со крвта на мрежницата, која е локализирана во дебелината.
 2. Тркалезна форма - фокусите имаат јасна тркалезна форма, тие се локализирани во длабочината на мрежницата.
 3. Прететинална хеморагија на окото - промената се наоѓа во просторот помеѓу стаклестото тело и мрежницата, може да има различни форми и големини.
 4. Субретинален преглед - крвта е локализирана под мрежницата директно во областа на крвните садови.

Невозможно е визуелно да се види како очите крварат во мрежницата. Пациентот обично се жали на нагло влошување на видот. Дијагнозата се утврдува по детален преглед од офталмолог. Тој исто така открива што е причина за повредата. Тогаш е пропишана конзервативна терапија, и доколку е потребно, се прави ласерска коагулација.

симптомите

Клиничките симптоми на крварење во очите, без оглед на нејзината локација, вклучуваат субјективни сензации поврзани со поплаки за оштетување на видот:

 • појава на црвен превез пред очите;
 • фотопсија - мала точка на „трепкање“ на светлината што се појавуваат на периферијата на видното поле;
 • „Тенка мрежа“ или „муви“ кои се појавуваат на периферијата на визуелните полиња и „се лизгаат“ кога се обидувате да го насочите погледот кон нив;
 • намалена острина на видот со различна тежина. Со изразени промени, се губи објективниот вид. Во овој случај, едно лице може да го утврди само изворот на силна светлина.

Клиничката слика вклучува и визуелни промени што можат да се видат само со одредени типови:

 • појавата на црвено место во регионот на протеини околу ирисот е знак на крв под конјуктивата;
 • хоризонталното ниво на црвен грип>18 27 - Крварење на окото - како да се лекува дома со народни лекови

Тие можат да се сметаат за локални случаи на хемофталмус - без крв да го пополни волуменот на окото што го зафаќа стаклестото тело. Но, постојат разлики кои се карактеризираат со форма на крварење и нивните ефекти врз видот.

Видови лезии, во зависност од местото на солзи и местото окупирано од истурена крв:

 1. Раскинати крварења. Локализацијата е дебелината на мрежницата. Тие изгледаат како ликвидација, јасни ленти. Широка руптура на крвните садови со такво крварење не се забележува.
 2. Заокружено. Тие често се наоѓаат подлабоко од испрекинатите, изгледаат како јасно дефинирани кругови.
 3. Преретинална. Локализација на локацијата - долните слоеви на стаклениот гел, кои се наоѓаат близу до мрежницата. Тие се јасно поделени во обликувани елементи и крвна плазма, ги затвораат садовите лоцирани под садовите што ја хранат мрежницата.
 4. Субретинална. Тие се наоѓаат под нивото на мрежницата. Нивните контури секогаш се замаглени поради фактот што садовите се наоѓаат над местата на прекин.

Симптомите се карактеризираат со ненадеен пад на острината на видот и, често, во одреден сектор на видното поле, каде што има локално место на васкуларна лезија. Болка или други непријатни сензации се отсутни.

Дијагностиката е едноставна и ефтина, изведена од офталмолог на клиниката со стандардна опрема за вакви случаи. Јасноста на видот се одредува, нејзините полиња по сектори, земен е компјутерски томограм (ако е можно и достапност на опрема). За да се процени состојбата на садовите, може да се изврши ангиографија - се користи за дијагностицирање на флуоресцентни супстанции.

третман

За да се отстранат ризиците од губење на видот, тие ја лекуваат болеста во болница. Третманот се спроведува на два можни начина:

 1. конзервативни
 2. користејќи ласерска коагулација.

Првиот метод, користејќи:

 • Кортикостероид
 • Ангиопротектори
 • Антиоксидансите
 • Нестероидни антиинфламаторни лекови
 • Диуретици
 • Лекови кои го контролираат притисокот во внатрешноста на окото

Ласерската коагулација се користи за време на екстензивни крварења во мрежницата, кога традиционалните терапевтски методи не го даваат посакуваниот ефект или постои можност да има компликации.

Симптомите на крварење исто така варираат во зависност од локацијата на лезиите.

Кога се појавува хифема, се развива таква карактеристична клиничка слика:

 • Се појавува црвено место со мазни рабови во окото, тоа е рамномерно обоено.
 • Степенот на бојата на самото место варира во зависност од положбата на телото - лежи или стои. Ова се должи на фактот дека крвта може да тече во внатрешноста на предната комора на окото.
 • Нема губење на видот.
 • Во отсуство на помош, крварењето поминува сама по себе за неколку дена.

Симптомите на хемофталмус се многу различни:

 • Надворешно, крварењето се манифестира со присуство на кафеава дамка со униформа боја.
 • Постои оштетување на видот. Тежината зависи од тоа колку е оштетена мукозната мембрана. Со целосна хемофталмија, може да се развие целосно губење на видот.
 • Трепкања се појавуваат пред очите, се појавуваат темни дамки, честопати менувајќи ја формата и големината.

Хемофталмусот бара медицинска помош, бидејќи меѓу можните компликации се одвојување на мрежницата и атрофија на окото. И со хируршки третман, можете да заштедите визија.

Симптоми на крварење во мрежницата:

  А гр>krovoizliyanie glaz 5 - Крварење во окото - како да се лекува дома со народни лекови

Се јавува во позадина на орбитална контузија (што често е резултат на сериозни повреди во пределот на окото), како и на позадината на васкулитис и некои системски заболувања.

Ако за време на крварење се собере многу крв, се развива состојба како егзофталмус. Очното јаболко почнува да излегува, пациентот чувствува ограничување во движењето на окото. Ако крвта најде излез, тогаш може да излезе под очниот капак и во конјунктивалното ќесе.

Постојат симптоми кои укажуваат на специфична штета и се користат во дијагнозата. На пример, ако крварењето се шири на кожата и личи на рамката за очила, ова укажува на фрактура на основата на черепот.

Причини

Хеморагии во пределот на окото се јавуваат поради прекин на крвните садови кои го хранат органот за вид. Крвта може да се акумулира во мрежницата, мукозната мембрана, помеѓу рожницата и ирисот, во стаклестото тело.

Транспарентна маса слична на гел што ја исполнува празнината на очното јаболко лоцирана зад леќата се нарекува стаклесто тело.

Ретинална хеморагија (ретинална К.) се јавува како резултат на оштетување на големите и средните садови. Визуелно, се појавува во форма на мали црвени потези (линии). Многу опасна крварење што може да доведе до губење на видот.

Хеморагија во мукозната мембрана (хипофагизам, субконјуктивален спој) се јавува поради прекин на мали садови во конјуктивата. Крвта се акумулира помеѓу склерата и конјуктивата; се забележува забележливо црвено место на бела позадина. Хипосфагмата е безопасна патологија која не бара посебен третман.

Конјуктивата е тенко про transparentирно ткиво кое ги покрива окото и делумно очните капаци.

Акумулацијата на крвта помеѓу леќата / ирисот и рожницата (хифема) е сериозен проблем што може да доведе до сериозни компликации. Руптурата на садовите на ирисот доведува до пополнување на областа на окото пред ирисот (во предната комора) со крв; колку повеќе крв се акумулира, толку е поголем степенот на оштетување, вкупно 4 степени. Исто така, ќе биде корисно да дознаете повеќе зошто горниот очен капак отече на едното око и што може да се направи со таков проблем.

Причините за крварење во очите може да се поделат на 2 вида:

 • Надворешни (повреди);
 • Внатрешна (кршливост на крвните садови).

Садовите може да се оштетат во следниве случаи:

 • Пенетрирачка повреда на окото
 • Досадна повреда на окото;
 • Повреда на главата;
 • Операција на очите;
 • Прекумерен физички напор;
 • Пренапрегање на мускулите на окото кога работите на компјутер;
 • Кашлање;
 • Баротраума.

Главните причини за хифема се повредите на окото и последиците од операцијата. Делумниот хемофталмус е поврзан со зголемена кршливост на крвните садови, неговите потешки форми се предизвикани од трауматски интервенции. Како да се третира уништувањето на стаклестото тело и кои се најефикасните средства, дознајте во овој материјал.

Исто така, можно е крварење во очите:

 • Кога земате разредувачи на крв
 • За време на бременост и породување;
 • Со запек.

Крварењето на очите е полиетиолошка состојба. Ова значи дека се развива како резултат на влијанието на голем број на различни предизвикувачки фактори, кои вклучуваат:

 1. Траума - контузија на очите, странски предмети, триење.
 2. Операција на различни структури на окото.
 3. Контакт со очи со разни агресивни хемиски соединенија.
 4. Повреда на хемодинамиката, придружена со зголемување или намалување на крвниот притисок (крварење во окото и притисок често се придружуваат едни со други).
 5. Намалена јачина на васкуларниот wallид поради метаболички нарушувања (ангиопатија како резултат на дијабетес мелитус), системска воспалителна патологија на сврзното ткиво и некои инфекции (лептоспироза, тешка инфлуенца).
 6. Нарушување на коагулацијата предизвикано од разни патолошки состојби (недоволна количина на витамин К, нарушена функција на црниот дроб).
 7. Болести што влијаат на различни структури на очното јаболко - туморски процеси, опструкција на мрежницата на вените со згрутчување на крвта за време на воспалителен процес, хеморагичен конјунктивитис (причина за субконјунктивално крварење), воспаление на внатрешните структури на окото, одвојување на мрежницата, поврзана со возраста дегенерација на стаклестото тело.
 8. Хронична интоксикација (злоупотреба на алкохол, пушење, долготрајна употреба на разни лекови).
 9. Зголемена коагулација на крв, што доведува до формирање на интраваскуларен тромб со последователна оклузија на садовите на окото.
 10. Зголемен интракранијален притисок.
 11. Атеросклерозата е метаболичко нарушување придружено со зголемување на холестеролот во крвта со неговото последователно таложење на wallsидовите на артериските садови.
 12. Наследна предиспозиција - карактеристиките на циркулацијата на крвта, состојбата на theидовите на крвните садови, функционирањето на системот за коагулација на крвта се наследуваат. Во такви случаи, може да изгледа дека патологијата се развила без причина.

Ако има силна промена, причините и третманот се утврдуваат итно. Студиите се насочени кон идентификување на провоцирачкиот фактор за последователен избор на соодветен третман.

Причините се различни:

 • Повреда на окото, приклучокот за очи или черепот. Неми насилни удари во главата се особено опасни. По добивањето на таква повреда (дури и во отсуство на симптоми), неопходен е преглед од офталмолог.
 • Инфективни вирусни заболувања. Крварењето се јавува поради воспалена мукоза.
 • Развојот на хипертензивна криза. Брзото зголемување на крвниот притисок може да доведе до повреда на интегритетот на крвните садови. Особено често тоа се случува кај постари лица или кај пациенти кои страдаат од дијабетес мелитус или автоимуни болести.
 • Повраќање и силно кашлање (физичко оптоварување) може да доведе до мало крварење. И покрај фактот дека црвенилото на окото е сериозно, состојбата не спаѓа во категоријата опасни.
 • Земање лекови кои ја намалуваат вискозноста на крвта. Тука спаѓаат популарните лекови за ослободување од болка и антипиретик - аспирин, кој често се зема во големи дози и без рецепт на лекар.
 • Недостаток на витамин К. Ова е ретка патологија. Витаминот К произведува цревна микробиота, а најчесто недостаток се развива по масивна антибиотска терапија или при хронични заболувања на имунолошкиот систем или гастроинтестиналниот тракт.
 • Наследно нарушување на крварењето - хемофилија.

Ризикот значително се зголемува во присуство на какви било хронични патологии на срцето, крвните садови и внатрешните органи, како и во првите неколку недели по операцијата на окото.

Хеморагии може да се појават кај деца од која било возраст: од новороденчиња до адолесценти. Причините се во основа исти како кај возрасните.

Препораки до пациентите

Кога веднаш да се консултирате со лекар:

 • Црвенилото се појави истовремено на обете очи. Ова може да биде знак на сериозно нарушување на циркулацијата.
 • Губење или губење на видот на едното око или обете во позадина на црвенило.
 • Крварењето е придружено со магла пред очите, која не поминува неколку минути или откако ќе трепне.
 • Црвенилото е придружено со силна болка и нарушена визуелна функција.
 • Крварењето се случило како резултат на повреда. Често, поради шок, тешко е да се утврди вистинската сериозност на добиените повреди.
 • Се појави црвенило при земање антикоагуланси.

Ако крварењето не е придружено со наведените симптоми, тоа е субконјуктивална, а пациентот ја знае причината, тогаш не е потребно да се консултирате со лекар. Вреди да се посети офталмолог ако црвенилото опстојува во рок од неколку дена.

Што не може да се направи со крварење:

 1. Не се препорачува да ги триете очите - ова ќе доведе до иритација, што може да ги скрие симптомите, а во некои случаи може да го зголеми крварењето.
 2. Внесете вазоконстриктори пред да се консултирате со специјалист.
 3. Носете контактни леќи.
 4. Не можете да престанете да земате антикоагуланси самостојно. Неопходно е да се пријави хеморагија кај лекарот што посетува.

Во случај на крварење во окото, во секој случај, потребно е да се даде на очите одмор, да не се напрега, за да се избегне физички напор до видливо подобрување.

Што се однесува до превенцијата, нема посебни мерки што можат да заштитат од крварење. Пациентите кои страдаат од системски заболувања треба да земаат пропишани лекови, да ги следат препораките за начин на живот. Пациентите со дијабетес мелитус и хипертензија треба да бидат набудувани од офталмолог, да присуствуваат на превентивни прегледи.

Tatyana Jakowenko

Главен уредник на Detonic онлајн магазин, cardiolогист Јаковенко-Плахотнаја Татјана. Автор на повеќе од 950 научни статии, вклучително и во странски медицински списанија. Тој работел како cardiolогист во клиничка болница повеќе од 12 години. Тој е сопственик на современи методи за дијагностицирање и лекување на кардиоваскуларни заболувања и ги спроведува во неговите професионални активности. На пример, тој користи методи на реанимација на срцето, декодирање на ЕКГ, функционални тестови, циклична ергометрија и многу добро ја познава ехокардиографијата.

Веќе 10 години е активен учесник во бројни медицински симпозиуми и работилници за лекари - семејства, терапевти и cardiolогисти. Тој има многу публикации за здрав начин на живот, дијагноза и третман на срцеви и васкуларни заболувања.

Тој редовно ги следи новите публикации на европски и американски cardiology списанија, пишува научни статии, подготвува извештаи на научни конференции и учествува на европски cardiolконгреси на оги.

Detonic