Лекови за намалување на механизмот на класификација на крвниот притисок и контраиндикации

Предностите на третманот со комбинирани лекови вклучуваат:

 • леснотија на користење - нема потреба да земате неколку таблети истовремено;
 • придржување кон терапија - помал процент на повлекување на лекот;
 • намалување на фреквенцијата, сериозноста на несаканите ефекти;
 • решавање на неколку проблеми со еден лек;
 • најдобар вкупен резултат;
 • намалување на ризикот од употреба на несакани, ирационални комбинации;
 • доверба во оптималноста на комбинациите;
 • пониска цена на терапија.

Сепак, овој пристап има свои недостатоци. Главните недостатоци на комбинираниот третман на хипертензија вклучуваат:

 • неможноста да се прилагоди дозата на една од компонентите;
 • ограничен избор;
 • кога се појавуваат несакани реакции, може да биде тешко да се утврди на која активна супстанција одговорил пациентот.

Артериската хипертензија е болест во која нивото на систолен и дијастолен крвен притисок на пациентот постојано се зголемува. Тие не се намалуваат самостојно, затоа бараат употреба на лекови за подобрување на состојбата. Денес, акутен проблем на несакани ефекти со постојана употреба на антихипертензивни лекови.

Експертите го припишуваат ова на неправилен избор и земање лекови, како и непочитување на елементарните правила:

 • Диуретичните лекови предизвикуваат истекување на калциум од телото, што негативно влијае на работата на срцето, бубрезите и другите органи.
 • Со постојана употреба на бета-блокатори, се нарушува апсорпцијата на глукозата во телото, се развива брадикардија.
 • Негативно влијае на здравјето и алфа-блокаторите, предизвикува развој на срцева слабост. Покрај тоа, тие можат да го намалат притисокот на критичните нивоа, што доведува до несвестица и други несакани ефекти.
 • Антагонистите на калциум премногу ги шират крвните садови, па пациентите се загрижени за главоболка, гадење, вртоглавица.
 • Инхибитори на ангиотензин-конвертирачки ензим предизвикуваат кашлање и алергиски реакции.

препарати dlya snizheniya davleniya 1 - Лекови за намалување на механизмот за класификација на крвниот притисок и контраиндикацииНаписот дискутира за ефективни лекови за намалување на крвниот притисок.

Другите лекови што се користат за лекување на хипертензивни пациенти, исто така, често доведуваат до несакани реакции. Затоа експертите инсистираат на целосен преглед и избор на секој пациент од најефикасните лекови со минимална листа на несакани ефекти.

Лекарите на одделенијата за третман, полициската област, вработените во брзата помош бараат од луѓето да ја контролираат употребата на лекови. Ако ги пропушти, може да започне хипертензивна криза - нагло зголемување на крвниот притисок до 180 mm Hg или повеќе.

Третманот на болни луѓе започнува со таблети кои не ја намалуваат силата на контракции на срцевиот мускул, но го ублажуваат спазмот на крвните садови. Обично, за време на криза, срцето работи прекумерно, но тешко е да се влијае на неговите контракции.

Речиси секогаш доволно таблети се земаат 1-2 пати пред да се консултирате со лекар. Се користат каптоприл, нифедипин, нитроглицерин, пропранолол, фентоламин и други.

Главните грешки се игнорирање, доцен третман, земање погрешни лекови. Хипертензивните (вклучително и кофеинските) лекови се категорично контраиндицирани. Исто така, со хиперкалемија, главните забранети лекови се АКЕ инхибитори.

Секоја група има свои контраиндикации за нивното назначување. Заеднички се:

 • недостаток на зголемување на крвниот притисок;
 • Нормален крвен притисок при земање хипертензивни лекови, други лекови кои го зголемуваат крвниот притисок;
 • алергиски реакции на лекот или неговите компоненти; присуство на истовремени болести (на пример, срцев удар, заболување на бубрезите), изборот на лекови го врши лекар.

Изборот на лекови зависи од специфични контраиндикации за одреден лек. Значи, со болести на бубрезите, не е секогаш можно да се препишат диуретици и АКЕ инхибитори.

Во некои карактеристики на курсот (хипертензија со долг период на нормотензија), вообичаените дози можат да предизвикаат хипотензија.

Несакани ефекти

Најчесто, лекарите препишуваат комбинации на лекови за кои тие најдобро знаат. Најпопуларните претставници на комплексна терапија се дадени во табелата.

Активни состојкиТрговски имиња
Инхибитори на тиазид АКЕ
Хидрохлоротиазид лизиноприл
 • Ирусајд;
 • Лизоретик;
 • Листер.
Хидрохлоротиазид еналаприл
 • Бурлиприл плус;
 • Рениприл ГТ;
 • Enap-HL.
Хидрохлоротиазид рамиприл
Индапамид еналаприл
Хидрохлоротиазид каптоприл
Тиазиден сартан
Хидрохлоротиазид лосартан
Хидрохлоротиазид телмисартан
Тиазид бета блокатор
Хлорталидон атенолол
 • Теноретички;
 • Тенорм;
 • Теноричен.
Хидрохлоротиазид метопролол
Хидрохлоротиазид пропранолол
Антагонист на калциум тиазид
Хидрохлоротиазид амлодипин
Амлодипин индапамид
Антагонист на калциум Сартан
Валсартан амлодипин
 • Артинов А.М;
 • Вамлосет;
 • Диотензин;
 • Изврши
Ирбесартан Амлодипин
Лосартан амлодипин
 • Амзаар;
 • Амлотоп Форте;
 • Лозап АМ;
 • Лортенца.
АКЕ инхибитор на антагонист на калциум
Беназеприл амлодипин
Лисиноприл амлодипин
 • Де Криз;
 • тенис
 • Еквикард.
Трандолаприл Верапамил ЕР
Еналаприл фелодипин
Антагонист на бета блокатор на калциум
Бисопролол амлодипин
Метопролол фелодипин

Антихипертензивниот ефект на лековите се разликува во зависност од неговата група.

Типично, антихипертензивната терапија е пропишана за возрасни, дури и со минимални отстапувања од нормалниот крвен притисок (најчесто со зголемување на систолниот притисок до 140 mmHg или повисок).

Постојат неколку групи на различни антихипертензивни лекови кои се разликуваат во механизмот на дејство, индикациите, несаканите ефекти. Современите антихипертензивни лекови за континуирана употреба се поделени во 5 групи.

Тие вклучуваат и форми на таблети и раствори за инекции. Таблетите се препишуваат на пациентот за употреба дома или во болница, а во болниците почесто се препишуваат интравенски инфузии (инфузии) на лекови.

Некои лекови се препишуваат за долготраен третман на хронична артериска хипертензија (хипертензија), други се користат за брзо намалување на притисокот.

Лековите се во форма на таблети за орална администрација, во форма на раствори за инјекции (интрамускулен, интравенски поток и интравенски капе), во форма на спрејови за инхалација (вдишување) или спреј под јазикот.

Во секоја група, може да се разликуваат најпопуларните претставници со минимални несакани ефекти. Комбинација од два антихипертензивни лекови со различни механизми на дејство во минимални дози ќе биде идеална.

v4 728px Идентификувајте апчиња Чекор 1 Булет 1 e1554798535118 - Лекови за намалување на механизмот на дејствување за класификација на крвниот притисок и контраиндикации

Постојат неколку современи и често пропишани антихипертензивни лекови:

 1. „Лисиноприл“ (инхибитор на ензим кој конвертира ангиотензин). Важи подолго време. Доволно внесување од 10-20 мг за повеќето пациенти. Го намалува крвниот притисок, бидејќи товарот на мускулниот wallид на крвните садови се намалува. Можен несакан ефект е постојана сува кашлица, на чиј изглед лекот треба да се откаже. Не е пропишано за одредени болести на бубрезите.
 2. Кандесартан (блокатор на рецептори на ангиотензин). Нов антихипертензивен лек од групата сартани, кој добро ја намалува хипертензијата. Ефективни дози: 8-32 mg на ден, доволна е единечна доза. Контраиндициран кај хиперкалемија (зголемено ниво на калиум во крвта).
 3. „Фелодипин“ (антагонист на калциум дихидропиридин). Го намалува систолниот (срцевиот) излез, и затоа го намалува крвниот притисок. Се зема во доза од 2,5-10 mg на ден со контрола на излезот на урина (дневен волумен на урина).
 4. Небиволол (кардиоселективен бета-блокатор). Како аналози, овие кардиоселективни лекови ја намалуваат моќта на срцевите контракции. Доволна е единечна доза од 5-10 мг. Важно е да го контролирате крвниот притисок откако ќе го земете.
 5. Индапамиди (диуретици слични на тиазид). Овие се следните најчести рецепти за АКЕ инхибитори. Зголемете го обемот на испуштена урина, со што се намалува обемот на крв и нејзиниот притисок врз крвните садови. Дозволени 1,25-5 мг лекови на ден со внимателна пресметка на диуреза.

Антихипертензивните лекови и лекови, на прво место, се опасни со нагло намалување на крвниот притисок. Исто така, несаканите ефекти вклучуваат гадење, намалено внимание, вртоглавица и слабост.

Некои групи имаат свои карактеристики на несакани ефекти (АКЕ-инхибиторите понекогаш предизвикуваат кашлање).

За да се постигне брз резултат со нагло зголемување на крвниот притисок, пациентот мора да земе лек кој го намалува крвниот притисок за неколку минути. Како по правило, лекарите препишуваат блокатори на калциумови канали, бидејќи тие веднаш го намалуваат товарот на срцето и ги шират крвните садови. Најчесто користени се Нифедипин, Фармадипин, Верапамил, Амлодипин.

Дополнително, за да се постигне изразен хипотензивен ефект, се препишуваат диуретици на јамка, на пример, Фурасемид, Ласикс. Во отсуство на резултати, се користат инхибитори на ангиотензин-конвертирачки ензим, на пример, Каптоприл.

Во некои случаи, подобро е да се земе комбиниран агенс кој има хипотензивно и диуретично својство. Најефективен е Каптопрес. Во секој случај, лекарот индивидуално го избира лекот.

Лековите со долго дејство му овозможуваат на пациентот да зема лекови еднаш дневно и одржува индикатори на исто ниво, избегнувајќи развој на криза. Сепак, многу од нив предизвикуваат сува кашлица, па пациентите избегнуваат да ги земаат.

Блокатори на калциумови канали и рецептори на ангиотензин, алфа-блокатори, диуретици не предизвикуваат развој на кашлица и не ја влошуваат состојбата на пациентот.

c8a695c356379a3684e3a78b523d5f6a - Лекови за намалување на класификацијата на крвниот притисок механизам на дејство и контраиндикации

Најефективно средство за овие групи: хидрохлоротиазид, доксазосин, триампур, кардосал, миноксидил. И покрај релативната безбедност, лекарите не препорачуваат земање лекови без преглед.

Апчиња за брз притисок

Ефективноста на комбинацијата на активни супстанции зависи од точноста на нивниот избор. Компонентите на лекот мора да ги исполнуваат следниве услови:

 • надополнуваат позитивното дејство едни на други;
 • ниво на негативни ефекти едни на други;
 • подобрување на перформансите во споредба со употребата на активни супстанции одделно;
 • имаат слично времетраење на дејството;
 • удобен режим на прием.

Според препораките на Европското здружение за хипертензија и Европското друштво на Cardiology, сите комбинации на лекови за нормализирање на крвниот притисок може да се поделат во неколку групи:

 • склопот (сина цврста линија) - се доделуваат прво;
 • целисходно (сина испрекината линија) - дозволено е да се користат одредени категории на пациенти со некои ограничувања;
 • можна (црна точка линија) - слабо проучени комбинации;
 • не се препорачува (портокалова линија).

Претпочитаните комбинации вклучуваат:

 • тиазидни диуретици АКЕ инхибитори;
 • тиазидни диуретици антагонисти на калциум;
 • блокатори на рецептори на тиазидни диуретици ангиотензин II (сартани);
 • блокатори на рецептори на ангиотензин II (сартани) антагонисти на калциум;
 • АКЕ инхибитори на антагонисти на калциум.

Приемот на диуретици е придружен со непожелна стимулација на активноста на RAAS, ослободување на голема количина калиум, магнезиум, повреда на јаглени хидрати, метаболизам на маснотии. АКЕ-инхибиторите, сартаните, напротив, го блокираат RAAS, ја намалуваат екскрецијата на овие јони. Некои членови на класата, исто така, го нормализираат метаболизмот на липидите, јаглени хидрати.

Поради влијанието на два главни механизми за зголемување на крвниот притисок (задржување на натриум, телесни течности, активирање на RAAS), истовремената употреба на тиазиди, ACE инхибитори или сартани ви овозможува да постигнете подобар резултат. Успешна контрола на крвниот притисок се постигнува кај 80-85% од пациентите. За споредба: монотерапија со АКЕ-инхибитор е ефикасна само кај половина од пациентите, сартани - 56-70%.

Израмнете ги главните недостатоци едни на други, зголемете ја ефективноста на третманот. Диуретиците го елиминираат задржувањето на натриумот, што може да биде придружено со антагонисти на калциум. И обратно: употребата на лекови од втората група го минимизира ризикот од тахикардија, недостаток на калиум, активирање на RAAS предизвикан од диуретик.

Способноста на овие две групи лекови да ја зајакнат ефикасноста едни на други се објаснува со влијанието врз различните механизми за контрола на крвниот притисок. АКЕ-инхибиторите ја инхибираат активноста на RAAS, симпатичкиот нервен систем, што ја намалува ефикасноста на антагонистите на калциум.

Со овој комбиниран третман на хипертензија, постои намалување на ризикот од развој на непожелни реакции: оток на нозете, тахикардија, карактеристика на блокаторите на калциумовите канали.

Комбинацијата на двата лека исто така значително го намали ризикот од кардиоваскуларни компликации (за 20%) во споредба со групата пациенти кои примиле класичен диуретик на АКЕ-инхибитор (3).

Од сите преферирани комбинации, оваа комбинација има најголем број индикации (4). Тие се пропишани за:

 • изолирана систолна хипертензија;
 • задебелување на wallидот на левата комора на срцето;
 • хронична срцева слабост;
 • нефропатија;
 • екскреција на албумин во урината (албуминурија);
 • метаболички синдром;
 • дијабетес мелитус;
 • сува кашлица предизвикана од земање ACE;
 • погоден за постари пациенти.

Поизразен хипотензивен ефект кога се зема заедно се должи на меѓусебното надополнување на механизмот на дејство на лековите. Блокаторите на калциумовите канали го намалуваат внесувањето на калциум во мускулните клетки на крвните садови, а сартаните спречуваат врзување на нивните рецептори со ангиотензин 2. Исто така, двата лека елиминираат некои од негативните ефекти едни на други.

Споделувањето на овие лекови не се препорачува за повеќето пациенти со артериска хипертензија. Сепак, нивната употреба е повеќе од оправдана кај одредени категории на лица. Прво на сите, ова се пациенти со ангина пекторис. Неколку големи студии докажаа: во случај на срцева слабост, истовремената администрација на блокатори на калциумови канали, бета рецепторите можат да ја намалат целокупната, кардиоваскуларна смртност.

Со постојана артериска хипертензија, дури и употребата на две активни супстанции може да биде неефикасна. Во овој случај, се препорачува да ја поврзете третата, понекогаш дури и четвртата компонента.

Активна супстанцијаТрговски имиња
Амлодипин валсартан хидрохлоротиазид
 • Ко-вамлосет;
 • Co-Exforge;
 • Тритензин.
Амлодипин индапамид лизиноприл
Амлодипин индапамид периндоприл

Исто така, постојат трикомпонентни лекови во кои две активни супстанции - антихипертензивни лекови, а третата - го решава проблемот поврзан со хипертензија. Најчесто тоа е статин, кој го намалува нивото на тотален, лош холестерол, неутрални масти, ја зголемува концентрацијата на добро.

Активни состојкиТрговски имиња
Амлодипин аторвастатин периндоприлХипертанци
Амлодипин лисиноприл росувастатинЕквамер

Споделувањето лекови може да ги зајакне едни со други негативните ефекти или да бидат неефикасни. Затоа, во комбиниран третман на хипертензија, не се препорачува да се комбинираат следниве лекови (5).

КомбинацијаМожни последици
ACE SartansЗголемен ризик од развој на заболување на бубрезите во последната фаза, мозочен удар, особено кај пациенти со дијабетес
Диуретични вазодилататориХипокалемија
Диуретик бета-блокаторХипокалемија, дислипидемија
Не-дихидропиридин антагонист на калциум бета-блокаторАтриовентрикуларен блок, брадикардија
Дихидропиридин алфа блокатор на калциум антагонистНизок притисок
Диуретик за алфа блокаторОртостатска хипотензија, „ефект на прва доза“
АКЕ инхибитор / сартан диуретик што штеди калиумЗголемена концентрација на калиум
АКЕ инхибитор алфа / блокаторХипотензија
Хидралазин дихидропиридин АКТахикардија, исхемија на миокардот

Исто така, при препишување на комплексни лекови, се зема предвид статусот на пациентот, присуството на истовремени болести:

 • комбинацијата на антагонист на калциум сартан / АКЕ инхибитор е контраиндицирана во случај на сериозни бубрежни проблеми, тешка црнодробна инсуфициенција, срцева слабост по миокарден инфаркт, стеснување на аортата;
 • бета-блокатори тиазидите не се користат за третман на пациенти со брадикардија, низок крвен притисок, атриовентрикуларен блок, синдром на синусен јазол, феохромоцитом, не контролиран од срцева слабост;
 • истовремена администрација на АКЕ / Сартан диуретици не се препорачува за пациенти со опструкција / стеснување на билијарниот тракт, тешко хепатално / бубрежно оштетување, хипокалемија, хиперкалцемија.

Повеќето комбинирани лекови се контраиндицирани кај бремени жени, доилки.

Брз ефект од земање лекови е потребен главно во итни случаи кога крвниот притисок е особено висок. Лековите со брзо дејство вклучуваат каптоприл, фуросемид, анаприлин, еналаприл, аделфан. Обично нивниот ефект се јавува буквално за 10-30 минути.

Главниот недостаток на лекови кои го намалуваат високиот крвен притисок за кратко време е краткото траење на дејството. Обично, ваквите лекови треба да се земаат 3-4 пати на ден.

Тие најчесто се препишуваат на лица со 2,3 фази на хипертензија, на кои им се покажува доживотно внесување на антихипертензивни лекови.

Лековите со долго дејство се препишуваат надвор од фазата на егзацербација. Доволно е да ги земате 1-2 пати на ден. Максималниот антихипертензивен ефект се манифестира по 3-6 недели од почетокот на третманот. За тоа време, притисокот постепено ќе опаѓа до целните броеви. Со непречен ефект се избегнуваат компликациите типични за брзото намалување на крвниот притисок, како и избегнување на наплив на притисок во иднина.

Список на лекови со долго дејство:

 • Бисопролол;
 • Метопролол;
 • Пропранолол;
 • Лосартан;
 • Кордафлекс;
 • Прастариум
 • Диротон.

Различни лекови се погодни за млади и постари пациенти. На бремените жени им се препишуваат најбезбедни лекови, мажи со сериозни знаци на кардиоваскуларни заболувања - потентни.

Detonic - уникатен лек кој помага во борбата против хипертензијата во сите фази од нејзиниот развој.

Detonic за нормализација на притисокот

Сложениот ефект на растителните компоненти на лекот Detonic на theидовите на крвните садови и автономниот нервен систем придонесуваат за брзо намалување на крвниот притисок. Покрај тоа, оваа дрога спречува развој на атеросклероза, благодарение на уникатните компоненти кои се вклучени во синтезата на лецитин, аминокиселина која го регулира метаболизмот на холестерол и спречува формирање на атеросклеротични плаки.

Detonic не зависност и синдром на повлекување, бидејќи сите компоненти на производот се природни.

Детални информации за Detonic се наоѓа на страницата на производителот www.detonicnd.com.

За млади луѓе

На млади пациенти обично им се препишуваат лекови со минимален список на контраиндикации и несакани ефекти, бидејќи зголемувањето на крвниот притисок не е константно и лесно се коригира.

Име и составМедицински својстваконтраиндикации
Раунатин (алкалоиди од Раволфија)Поради присуството на растителни компоненти во составот, тој има благ ефект во почетната фаза на хипертензија, спречува вазоконстрикција, го намалува отчукувањата на срцето и има блага седативна сопственостНе се користи за миокардитис, тешка хипотензија, на возраст под 18 години, за време на лактација и бременост, чир на желудник и нетолеранција на компонентите на производот
Лисиноприл (лизиноприл дихидрат)Активната супстанција на лекот го намалува притисокот, ги шири крвните садови, спречува развој на аритмии, ги обновува клетките на миокардотНе се користи за време на бременост и лактација, со алергии на компонентите на лекот, гихт, висок калиум во крвта, болести на бубрезите и црниот дроб во тешка форма
Верошпирон (спиронолактон)Активната компонента има изразен диуретичен ефект, кој помага да се намали притисокот, но не предизвикува исцедување на калиум од телото и не го нарушува функционирањето на срцетоНе е пропишано за време на лактација и бременост, со сериозна бубрежна инсуфициенција, алергии на компонентите на лекот, во детството
Лосартан (лосартан калиум)Алатка од групата сартани што има изразено хипотензивно својство. Брзо ги намалува перформансите по првата доза, добро толерирана, ја олеснува работата на срцетоКонтраиндициран за време на лактација и бременост, со преосетливост на компонентите на составот

И покрај релативната безбедност на средствата, експертите не препорачуваат само-администрација без испитување.

За бремени

Класификација

Антихипертензивните лекови се голема група на лекови со многу различни активни состојки и огромен број трговски комбинации.

 • инхибитори на ангиотензин конвертирачки ензим (ACE инхибитори);
 • блокатори на рецептори на ангиотензин;
 • антагонисти на калциум;
 • бета блокатори;
 • диуретици (диуретици).
 • неселективни адренергични блокатори (алфа и бета блокатори);
 • алфа 2-адреномиметика;
 • подготовки за рауволфија;
 • други лекови.

Антихипертензивниот ефект на секоја група не е ист: некои брзо и накратко го намалуваат притисокот, други почнуваат да дејствуваат по неколку часа и застануваат по десетици часа.

На повеќето пациенти им се препишуваат лекови од прва линија за континуирана употреба. Еден или повеќе средства што едно лице мора да ги земе еден или повеќе пати на ден.

Пред да земете и во текот на денот, треба да го контролирате крвниот притисок, на невообичаено ниско ниво - намалете ја дозата на лекот или откажете го приемот на овој ден, а потоа консултирајте се со вашиот лекар.

Вториот ред на лекови се користи поретко поради поизразени несакани ефекти. Значи, централните антихипертензивни лекови можат премногу брзо да го намалат притисокот, но последователниот ефект е нагло зголемување на крвниот притисок.

0a947d15a73b740a1ce2c6cd87e9e013 - Лекови за намалување на класификацијата на крвниот притисок механизам на дејство и контраиндикации

Инхибитори на ангиотензин-конвертирачки ензим е името на една од најчесто користените групи на антихипертензивни лекови со брзо дејство. Нивниот механизам на дејствување е поврзан со биохемискиот систем „ренин-ангиотензин-алдостерон“.

Ова е последователна трансформација и промена на хормоните кои започнуваат во нефроните (структурната единица на бубрегот) и завршуваат со создавање на хормони со хипертензивен ефект.

Бубрезите се еден од органите директно вклучени во контролата на крвниот притисок. За време на филтрацијата на крвта во бубрежните гломерули, специјалните клетки ја контролираат брзината на протокот на крв и, доколку е потребно, сигнализираат недоволен проток на крв.

Така се произведува ренин - неактивна супстанца која веднаш почнува да се трансформира во повеќе хипертензивни форми.

Прво, се создава ангиотензинген, и од него - ангиотензин (АТ), реакцијата се јавува со учество на ангиотензин-конвертирачкиот ензим (АКЕ). Потоа, ангиотензин се ферментира во алдостерон, и овие два хормона значително го зголемуваат крвниот притисок.

Хипотензивниот ефект на АКЕ инхибиторите е поврзан со блокирање на ренин-ангиотензин-алдостерон систем, кој често е вклучен во работата со недоволна бубрежна циркулација.

Кај здрави луѓе, ова се случува само со намалување на притисокот, но често RAAS почнува да функционира во кршење на структурата или функцијата на бубрежните садови (воспаление, автоимуни процеси, атеросклероза и други причини).

Еден можен несакан ефект е појава на сува кашлица. Блокирањето на ензимот доведува до нарушување на другите хормонални системи, што, на крајот, може да се манифестира во форма на незначителна, постојана сува кашлица, која не може да се отстрани.

Ако кашлицата се појави кратко време по почетокот на земањето на АКЕ-инхибитори и престана со нивното повлекување, тогаш оваа група на лекови не е погодна за овој пациент.

АКЕ инхибитори и диуретици делуваат на бубрезите за да го намалат притисокот. Механизмите на работа се различни, но сите три групи треба да се користат особено внимателно во присуство на бубрежни заболувања.

Најчесто користени претставници на групата АКЕ-инхибитори се:

 1. "Еналаприл" (во доза од 5-40 мг, земено 1-2 пати на ден);
 2. "Каптоприл" (25-100 mg, 1-3 дози на ден);
 3. "Лисиноприл" (10-40 мг, 1-2 пати на ден);
 4. "Рамиприл" (2,5-20 мг, 1-2 пати на ден);
 5. Други лекови (обично завршуваат со прилог).

Блокатори

Блокатори на рецептори на ангиотензин II (ARB), исто така, делуваат на системот на ренин-ангиотензин-алдостерон. Ако ACE инхибиторите работат слабо или не можат да бидат доделени, можете да користите AT блокатори.

Таквите антихипертензивни лекови (ПМ) блокираат специфични рецептори кои реагираат на присуство на ангиотензин во крвта, а тоа го намалува неговиот ефект.

Хипотензијата како хипотензивен ефект не се постигнува веднаш: во зависност од лекот, закрепнувањето може да се случи само по една недела.

Тие обично се препишуваат за хипертензија поврзана со патологија на бубрезите или срцето. Несакани ефекти се ретки. Контраиндикации - стеноза (стеснување) на бубрежните артерии.

Најпопуларниот претставник е Валсартан. Земете го во доза од 80-320 mg на ден.

препарати dlya snizheniya davleniya 8 - Лекови за намалување на механизмот за класификација на крвниот притисок и контраиндикации

Оваа група на антихипертензивни лекови ги вклучува и сите сартани: Телмисартан (20-80 мг на ден), Ирбесартан (во дневна доза од 150-300 мг), Лосартан (50-100 мг на ден), „Кандесартан“ (8-32) mg на ден) и други.

Калциум антагонисти

Група антагонисти на калциум го врши својот ефект врз специфичните канали на калциум во миокардот. За контракција на мускулите, неопходна е транзиција на одредени јони од клетката кон надвор, а за возврат влез на други молекули.

За време на релаксација, се јавува обратно движење. Каналите на срцевите мускулни клетки што овозможуваат јони на Ca2 да минуваат низ нив можат привремено да се блокираат, а со тоа да се намалат фреквенцијата и силата на срцевите контракции.

Ако систолата се појави помалку интензивно, манифестациите на артериска хипертензија се намалуваат.

Исто така, влијае на мускулниот слој на крвните садови: артериите што го хранат срцето се шират. Поради овој ефект, антагонистите на калциум често се препишуваат кај луѓе со ангина пекторис.

Не предизвикувајте несакани ефекти кај луѓе со срцева слабост, која се третира со дигоксин, диуретици, ACE инхибитори.

Постојат 3 групи антагонисти на калциум, бидејќи секоја има свој механизам на дејствување:

 1. Деривати на фенилалкиламин.
 2. Деривати на бензодиазепин.
 3. Деривати на дихидропиридин.

Секој подвид на групата антагонист на калциум има несакани ефекти и карактеристики на препишување. AK се користат за непречено намалување на притисокот, неговата постојана контрола. Антихипертензивни агенси на оваа група се:

 1. „Амлодипин“ - земен со 2,5-10 mg на ден;
 2. "Нифедипин" - 20-120 mg на ден;
 3. "Верапамил" - 120-480 mg на ден во 1-2 дози;
 4. "Дилтиазем" - 120-480 mg на ден.

Адреналинот и норадреналинот (катехоламин хормони) имаат тенденција да го зголемуваат притисокот со стеснување на крвните садови или со зголемување на срцевите контракции.

В-адренергичните рецептори (бета) се наоѓаат во миокардот, кои, кога се откриваат катехоламини, ја зголемуваат јачината на контракциите и ја зголемуваат нивната фреквенција.

Додека го проучувавме ефектот на оваа група, откриено е дека антихипертензивните лекови дејствуваат на други органи.

Се покажа дека бета-блокаторите можат да дејствуваат неселективно: има чувствителни рецептори не само во срцето, но блокадата на рецепторот во другите органи доведува до несакани ефекти на лекот.

Сега постојат две групи на антихипертензивни лекови од групата бета-блокатори: кардиоселективни (дејствуваат селективно на β2-адренергичните рецептори на срцето) и некардиоселективни. Во третманот на хипертензија, предност се дава на селективно.

Лекарите често препишуваат комбинации: диуретици бета-блокатор, антагонист на калциум бета-блокатор.

Некои претставници на бета-блокови се бавни и треба да се земаат долго време во форма на таблети, други брзо го намалуваат притисокот.

Значи, со надбубрежна инсуфициенција, "Фентоламин" се администрира интравенски за нагло намалување на крвниот притисок). Бесмислено е да се даде таблета со сличен лек што покажува таков хипотензивен ефект - стапката на апсорпција ќе биде премала.

 1. „Атенолол“ - земен на 12,5-50 мг 2 пати на ден;
 2. "Бисопролол" - 2,5-20 mg на ден;
 3. „Карведилол“ - 12,5-50 мг на ден, земени 1-2 пати на ден.

Диуретици

Овие лекови долго време се користат за лекување на хипертензија. Првично, се користеше диуретичен ефект на растенијата, сега тие почесто користат форми на таблети и раствори за инекции.

Антихипертензивниот ефект на диуретиците се заснова на фактот дека течноста се елиминира од телото (пред се од крвта). Значи, волуменот на крвта се намалува, но со постојан волумен на крвни садови, крвниот притисок се намалува.

Употребата на овој вид антихипертензивни лекови е можна само со внимателно следење на волуменот на пијана течност и волуменот на урина.

Постојат 5 групи на диуретици според механизмот на дејство:

Тиазидот и тиазидот слично ја зголемуваат содржината на калиум во урината, и секој јон на калиум „држи“ неколку молекули на вода покрај себе. Јамките ја намалуваат апсорпцијата на јони на натриум и хлор од примарната урина, што исто така го подобрува лачењето на вода.

Оние кои штедат калиум го блокираат дејството на алдостерон, што го ограничува ослободувањето на натриум и течност заедно со него. Осмотскиот создава дополнителен осмотски ефект, во кој се излачува поголем волумен на урина.

Главните диуретици се:

 1. „Фуросемид“ - од 20 до 480 мг на ден, од една доза до шест;
 2. "Спиронолактон" - 25-100 mg на ден, 3-4 дози;
 3. "Хидрохлоротиазид" - 12,5-50 мг, 1-2 пати на ден;
 4. „Индапамид“ - 1,25-5 мг, 1 пат на ден.

Народна

Антихипертензивниот ефект на традиционалната медицина е често поврзан со психолошки фактори. Антихипертензивните својства на таквите супстанции често не се докажуваат, но едно лице, очекувајќи да добие вистински резултат, несвесно се подготвува за подобрување.

Способноста да се земат народни лекови за намалување на крвниот притисок е голема, но многу е препорачливо да ги комбинирате со други антихипертензивни лекови во аптека. Ова значи дека хипотензивниот ефект на овие лекови може да се сумира.

Понекогаш предозирање доведува до хипотензија - премногу изразен пад на притисок.

Литература

 1. ..Д. Кобалава. Местото на комбинирана антихипертензивна терапија во современиот третман на артериска хипертензија, 2007 година
 2. НА. Ваулин. Комбинирана терапија за хипертензија: Фокус на нефиксирани комбинации, 2011 година
 3. Skvortsov BB, Tumarenko AB Комбиниран третман на хипертензија: акцент на комбинацијата на антагонисти на калциум и ACE инхибитори, 2011 година
 4. Задионченко В.С., Шикота А.М. други. Алгоритам за избор на лек за третман на артериска хипертензија, 2017 година
 5. Гу>f5945e7133343ee91a798ec275abc702 - Лекови за намалување на механизмот на дејствување за класификација на крвниот притисок и контраиндикации

Високо медицинско образование. Државна медицинска академија Киров (КСМА). Локалниот терапевт.

Повеќе за авторот

Последно ажурирање: 7 октомври 2019 година

 1. Метју Р Александар. Лекови за хипертензија, 2018 година
 2. Wright JM, Musini VM, Gill R. Лекови од прва линија за хипертензија, 2018 година
 3. Сузана Р. Хил, Ентони Smith. Смит. Лекови од прва линија во третманот на хипертензија, 2005 година
 4. Д-р Ричард Н. Фогорос. Лековите кои најчесто се користат за лекување на крвен притисок, 2018 година

Како да земате лекови за висок крвен притисок

Лековите за намалување на притисокот се поделени во неколку групи во зависност од механизмот на дејство.

Следниве се главните и често користени:

 • Бета-блокаторите директно влијаат на функционирањето на срцето, ја намалуваат фреквенцијата на неговите контракции, што доведува до намалување на притисокот во рамките на васкуларното корито.
 • Блокаторите на калциумовите канали обично имаат изразен ефект и брзо го намалуваат крвниот притисок. Ова се должи на релаксација на миокардот, намалување на срцевиот ритам и васкуларниот тонус. На срцевиот мускул не му треба голема количина кислород, што ви овозможува да го нормализирате притисокот.
 • Антиспазмотици кои влијаат на мазните мускулни влакна. Тие помагаат да се релаксираат wallsидовите на крвните садови, да се намали товарот на срцето и да се олесни работата на миокардот. Како резултат, индикаторите се намалуваат, но не и значително.
 • Нитратите имаат изразен ефект поради наглото ширење на крвните садови. Притисокот се намалува многу брзо, но лековите предизвикуваат многу несакани реакции, па затоа ги пропишува само лекар по преглед.
 • Алфа-адренергичните блокатори не се препишуваат на пациенти со хипертензија толку често, бидејќи тие можат да предизвикаат негативни реакции. Пациенти со глауком, тешки невролошки заболувања, тие се контраиндицирани. И покрај ова, лековите брзо го намалуваат притисокот блокирајќи ги супстанциите што предизвикуваат негово зголемување.
 • Симпатолитиците имаат умерени хипотензивни својства, често содржат билни компоненти кои помагаат да се намалат перформансите. Со тешка артериска хипертензија, тие не се во можност значително да ја подобрат состојбата на пациентот, затоа тие обично се користат во почетната фаза на болеста.
 • Диуретиците или диуретиците, во повеќето случаи се користат како дел од сложениот третман на хипертензија. Кога земате лекови, волуменот на крвта во васкуларното корито е значително намален, што го намалува притисокот и ја олеснува работата на срцевиот мускул. Пациентите со срцева слабост и едем имаат потреба од такви лекови.
 • Алфа стимулаторите ја намалуваат активноста на симпатичкиот нервен систем, што доведува до значително намалување на крвниот притисок. Тие се препишуваат со претпазливост, имаат изразен седативен ефект, честопати предизвикуваат несакани реакции.
 • АКЕ инхибиторите (ензим кој преобразува ангиотензин) помагаат брзо да се намали крвниот притисок, но се препишуваат само на пациенти кои немаат проблеми со респираторниот систем. Разликувајте се во меко дејство и не предизвикувајте зависност.
 • Сартаните денес се сметаат за најдобри за намалување на крвниот притисок. Помалку од другите предизвикуваат компликации и добро се толерираат од пациенти од различна возраст.

Секој вид антихипертензивни лекови има свои предности и недостатоци. Во повеќето случаи, потребно е назначување на неколку лекови од различни групи за да се постигне терапевтски ефект. Во прилог на оваа класификација, лекарите ги делат лековите на брзо дејство, продолжено и комбинирано.

Лековите со антихипертензивно дејство мора да се земаат правилно за да се добие максимална корист и да се минимизираат негативните реакции. За секој пациент, индикаторите се зголемуваат во различно време од денот. За неколку години, експертите спроведоа експерименти во кои учествуваа различни луѓе.

За време на овие студии, откриено е дека земањето антихипертензивни лекови навечер ви овозможува подобро да ги контролирате индикаторите во текот на денот. Пациентите кои земале лекови наутро се чувствувале многу полошо и почесто доживувале кризи отколку оние кои земале лекови навечер.

Тоа беа резултатите од студијата што им овозможи на лекарите да развијат режим на лекување за пациенти со хипертензија. Тие препишуваат лекови за администрација навечер, што овозможува да се постигне максимален терапевтски ефект и да се одржат перформансите во нормални граници. Дополнително, се препорачува да не се надминува дозата.

Лековите за намалување на крвниот притисок може да станат неефикасни по администрација подолг период, но не се препорачува независно да се надмине дозата. Покрај тоа, не треба да комбинирате лекови со други потентни лекови за време на една доза.

заклучоци

препарати dlya snizheniya davleniya 6 - Лекови за намалување на механизмот за класификација на крвниот притисок и контраиндикации

Антихипертензивни лекови - важна група на лекови за третман на една од најчестите современи болести (артериска хипертензија).

Разновидни групи на антихипертензивни лекови му овозможуваат на секој пациент да го избере вистинскиот лек.

Можете да откажете лекови самостојно ако имате остри несакани реакции или компликации, во други случаи, привремено намалете ја дозата и консултирајте се со доктор за понатамошно лекување.

Зошто се земаат неколку лекови со артериска хипертензија?

Лековите за намалување на притисок не се универзални. За секој пациент, специјалистот го избира најсоодветниот лек. Првиот чекор е да се испита и идентификува вистинската причина за зголемувањето на индикаторите.

Во некои, хипертензијата е предизвикана од неправилен начин на живот, кај други станува последица на болести на бубрезите и другите внатрешни органи, многу пациенти често се под стрес, па затоа индикаторите се зголемуваат. Во секој случај, режимот на лекување ќе биде различен.

Специјалистот ќе препише соодветни тестови, ќе ја утврди општата состојба на пациентот. Потребен е ЕКГ за да се процени функционирањето на срцето. Ултразвукот на бубрезите понекогаш е неопходен, методот овозможува да се идентификуваат болести на органи. Дополнително, се земаат предвид возраста на пациентот и придружните болести. Особено е важно да се исклучи потврди присуството на невролошки заболувања.

Особено внимателно избрани лекови за жени за време на бременоста. По изборот на вистинскиот лек, пациентот го зема некое време. Специјалистот ја следи состојбата, забележува влошување или подобрување за да се утврди ефикасноста на лекот. Доколку е потребно, се препишува друг лек.

Хипертензијата обично е предизвикана од неколку предиспонирачки фактори, не страда само срцето, туку и садовите, како и бубрезите и другите внатрешни органи. Затоа, лекарите препишуваат веднаш 2-3 лекови од различни групи за да го направат третманот што е можно поефективен и да ја исклучат веројатноста за развој на хипертензивна криза.

Само лекарот треба да комбинира лекови. Обично комбинира бета-блокатори со диуретици (бисопролол и хидрохлоротиазид). Дозволено е земање диуретици со ACE инхибитори (каптоприл со хидрохлоротиазид). Се смета дека е ефикасно да се земат блокатори на калциумови канали во комбинација со бета-блокатори (Метопролол и Фелодипин).

препарати dlya snizheniya davleniya 3 - Лекови за намалување на механизмот за класификација на крвниот притисок и контраиндикации

Сартаните и диуретиците исто така делуваат добро кога се земаат истовремено (Лазартан и хидрохлоротиазид). Забрането е комбинирање на средствата на една група или самостојно изготвување режим на лекување. Исто така е контраиндицирано да се користат повеќе од три лекови за да се намали притисокот истовремено.

Лековите за нормализирање на индикаторите за крвен притисок помагаат во контролата на броевите и спречуваат кризи. Намалувањето на притисокот се врши со употреба на различни средства, но тие треба да бидат избрани од специјалист.

Лекови за висок крвен притисок

Дијастолен, или понизок крвен притисок е индикатор кој ви овозможува да ја оцените работата на срцето за време на неговата максимална релаксација. Со своето редовно зголемување, на пациентите им се препишуваат лекови за нормализирање на броевите. Овие вклучуваат бета-блокатори, антагонисти на калциум и вазодилататори.

Најефективните лекови за намалување на најниската стапка се како што следува:

Лековите имаат изразен ефект, го намалуваат срцевиот ритам, спречуваат компликации.

Tatyana Jakowenko

Главен уредник на Detonic онлајн магазин, cardiolогист Јаковенко-Плахотнаја Татјана. Автор на повеќе од 950 научни статии, вклучително и во странски медицински списанија. Тој работел како cardiolогист во клиничка болница повеќе од 12 години. Тој е сопственик на современи методи за дијагностицирање и лекување на кардиоваскуларни заболувања и ги спроведува во неговите професионални активности. На пример, тој користи методи на реанимација на срцето, декодирање на ЕКГ, функционални тестови, циклична ергометрија и многу добро ја познава ехокардиографијата.

Веќе 10 години е активен учесник во бројни медицински симпозиуми и работилници за лекари - семејства, терапевти и cardiolогисти. Тој има многу публикации за здрав начин на живот, дијагноза и третман на срцеви и васкуларни заболувања.

Тој редовно ги следи новите публикации на европски и американски cardiology списанија, пишува научни статии, подготвува извештаи на научни конференции и учествува на европски cardiolконгреси на оги.

Detonic