Лекови за цереброваскуларни несреќи

Средства од овој тип може да се засноваат на лековити билки или само хемиски состав. Сепак, некои лекови за подобрување на церебралната циркулација може да се земаат без лекарски рецепт. Прифаќање на други лекови е дозволено само по препорака на специјалисти и под нивно внимателно надгледување.

- „Пантогам“ (хопантенска киселина).

препарат dlya uluchsheniya mozgovogo krovoobrascheniya 1 - Лекови за цереброваскуларни несреќи

Можно е и без рецепт да се земаат такви подобрува церебралната циркулација значи. Списокот на лекови од оваа категорија е наведен погоре.

Сосема добри се резултатите од лековите за подобрување на церебралната циркулација, засновани на алкалоид на растение, како што е пиперка. На пример, Винпоцетин. Оваа алатка има спазмолитичен тип и обезбедува ефикасно ширење на садовите на мозокот и подобрена микроциркулација во садовите.

„Цинаризин“ и „Нимодилин“ се најдобрите лекови за подобрување на церебралната циркулација, најмалку влијаат на функционалноста на главниот проток на крв и делуваат исклучиво на областа на мозокот.

Со оваа болест, постојат манифестации на непријатни и понекогаш опасни за здравјето и животните симптоми. Во овој случај, на пациентот може да му се помогне со прибегнување кон некои рецепти на традиционална медицина. Следно, размислете за секој од нив.

- мали вени и артерии;

- венули од посткапиларен тип;

1) Средство засновано на декстран со мала молекуларна тежина. Овие лекови помагаат да се привлечат дополнителни количини на крв од меѓуклеточниот простор до соодветниот канал. На пример, лекови "Reopoliglyukin" и "Reomacrodex". Средствата од оваа категорија го подобруваат протокот на крв.

2) Лекови кои ја стабилизираат микроциркулацијата. Овие се таканаречените ангиопротектори. Тие придонесуваат за нормализирање на пропустливоста на капиларите, како и за подобрување на метаболичките процеси во wallsидовите на крвните садови. На пример, Персантин, Курантил, Флекситал, Трентал, Радомин, Васинит, Докси-Хем, Пентоксифилин.

3) Подготовки засновани на простагландин Е1. Овие средства помагаат во подобрување на протокот на крв, микроциркулацијата и еластичноста на црвените крвни клетки. Тие ја зголемуваат антикоагулантната крвна активност. Исто така, овие лекови ги прошируваат крвните садови, што резултира со намалување на нивниот периферен отпор и крвен притисок. На пример, „Вазапростан“.

4) блокатори на канали од типот на калциум. Тие придонесуваат за подобрување на микроциркулацијата на крвните садови лоцирани во мозокот. Тие имаат церебропротективно дејство. Овие лекови се користат за подобрување на церебралната циркулација: „Кордафен“, „Кордафлекс“, „Нимотоп“, „Синаризин“, „Логимакс“, „Стугерон“, „Арифон“, „Адалат“, „Бренеал“, „Кордипин“, „ Гриндек “,„ Кортиазем “,„ Диакордин “,„ Нафадил “,„ Цинесан “,„ Лаципил “,„ Норакс “,„ Нифекард “,„ Синедил “,„ Форидон “,„ Немотан “,„ Стамло “,„ Плендил “ .

5) антиспазмотици миотропни. Лековите од оваа категорија ги шират крвните садови, зголемувајќи го церебралниот проток на крв. Тие се многу ефикасни за васкуларни грчеви во мозокот. Ова е важен имот. Ако садовите се погодени од атеросклероза, тогаш ефикасноста на овие лекови се манифестира во помала мера.

6) лековити билки. Ова се производи од суровини од природен тип. Ефектот на лековите од оваа категорија, за разлика од синтетичките, се развива многу побавно. Во овој случај, манифестацијата на терапевтскиот ефект е олеснета со комбинација на одредени соединенија. Средствата од оваа група се ефикасни во случај на болести во мозочните садови и манифестација на уништувачки заболувања на долните екстремитети („Танакан“, „Билобил“).

7) блокатори на ганглиони. Овие средства придонесуваат за проширување на артериолите, малите вени, венулите. Поради ова, се обезбедува намалување на крвниот притисок („Пакикарпин“, „Димеколин“, „Пентамин“, „Камфонија“, „Пирена“, „Темехин“).

кул - Лекови за цереброваскуларни несреќиБиофлавоноиди. Лековите од оваа категорија придонесуваат за подобрување на протокот на крв поради фактот што со нивна помош се зголемува еластичноста на црвените крвни клетки. Тие исто така обезбедуваат нормализирање на протокот на крв во капиларите („Антиоксиданс“, „Троксевазин“, „Венорутон“).

9) Алфа блокатори. Тие придонесуваат за проширување на крвните садови на цревата, бубрезите, кожата, особено прекапиларите и артериолите, намалувајќи ја нивната вкупна отпорност. Во овој случај, постои подобрување во снабдувањето со крв во периферните ткива. Тоа се лековите „Празосин“, „Сермион“, „Пироксан“, „Нилогрин“, „Фентоламин“.

10) Стимуланси на рецептори од типот на допамин. Овие лекови имаат вазодилатациони ефекти. Ова се постигнува со стимулација на рецептори на допамин. Лековите од овој тип го зголемуваат протокот на крв во садовите лоцирани во долните екстремитети (Проноран).

Вазодилататорот е група на лекови со различни механизми на дејство. Нивниот главен недостаток е неселективното дејство, поради што ги прошируваат не само артериите на мозокот, туку и другите крвни садови, честопати давајќи пад на крвниот притисок, при што церебралниот проток на крв се влошува уште повеќе.

Оваа точка е особено непријатна за постарите лица, чии артерии се сериозно погодени од атеросклероза. Ортостатска хипотензија (затемнување во очите со остар пораст) и ризици од развој на исхемични мозочни удари често може да се појават кај пациенти со вазодилататори.

Detonic - уникатен лек кој помага во борбата против хипертензијата во сите фази од нејзиниот развој.

Detonic за нормализација на притисокот

Сложениот ефект на растителните компоненти на лекот Detonic на theидовите на крвните садови и автономниот нервен систем придонесуваат за брзо намалување на крвниот притисок. Покрај тоа, оваа дрога спречува развој на атеросклероза, благодарение на уникатните компоненти кои се вклучени во синтезата на лецитин, аминокиселина која го регулира метаболизмот на холестерол и спречува формирање на атеросклеротични плаки.

Detonic не зависност и синдром на повлекување, бидејќи сите компоненти на производот се природни.

Детални информации за Detonic се наоѓа на страницата на производителот www.detonicnd.com.

Антиспазмодика

Антиспазмотици кои ги релаксираат мазните мускули на васкуларниот wallид, го прошируваат луменот на садовите. Овие се најблаги и релативно безбедни лекови, тие вклучуваат таблети и инјекции:

 • Без бања (60 таб. 220 рубли)
 • Дротаверин хидрохлорид (100 таб. 50 рубли)

Лековите не работат добро на садови погодени од атеросклероза. Тие исто така можат да ги ограбат заболените области на мозокот, прераспределувајќи го протокот на крв во корист на здравите области заради подобро зачувување на крвните садови таму. Затоа, оваа група на лекови не се користи широко кај постари пациенти, за кои се претпочитаат лекови од следнава класа.

Со блокирање на калциумовите канали, церебралните садови не се шират на штета на остатокот од циркулацијата на крвта. Микроциркулацијата е претежно подобрена. Главниот несакан ефект на овие лекови е пад на крвниот притисок.

Тука спаѓаат: Адалат, Кордафен, Бреинеал, Норакс, Арифон, Гриндек, Диакордин, Кордафлекс, Диакордин, Кортиазем, Лаципил, Логимакс, Нафадил, Немотан, Нимотоп, Плендил, Стамло, Форидон, Цинаризин, Цинедил, Цифнард.

Можеби сакате да знаете за новите лекови - Cardiol, што совршено го нормализира крвниот притисок. Cardiol капсулите се одлична алатка за спречување на многу срцеви заболувања, бидејќи содржат уникатни компоненти. Овој лек е супериорен во неговите терапевтски својства од ваквите лекови: Cardiline, Detonic. Ако сакате да знаете детални информации за Cardiol, одете на веб-страница на производителот.Таму ќе најдете одговори на прашања поврзани со употребата на овој лек, прегледи на клиенти и лекари. Можете исто така да дознаете на Cardiol капсули во вашата земја и услови за испорака. Некои луѓе успеваат да добијат попуст од 50% при набавка на овој лек (како да го направите ова и да купите апчиња за третман на хипертензија за 39 евра е напишано на официјалната веб-страница на производителот.)Cardiol капсули за срце

Нимодипин (нимотоп)

Апликација: Нимодипин се користи за превенција и третман на разни нарушувања во снабдувањето со крв во мозокот. Нимодипин е достапен во таблети од 30 милиграми. Едно пакување содржи дваесет, педесет или сто таблети. Може да се набави и во форма на 0,02% раствор за инфузија (во пластично пакување или шишиња од 50 милилитри).

 • Нимодипин се третира по крварење под менингите, како и со мозочни удари пет до четиринаесет дена.
 • За превенција, лекот се препишува во форма на таблети, две таблети на секои четири часа, вкупно триста шеесет милиграми на ден.
 • За пациенти со тежина помала од седумдесет килограми и нестабилен крвен притисок, лекот почнува да се администрира во намалена доза (на пример, од половина милиграм).

Несакани ефекти: ризикот од несакани ефекти на лекот е поголем со интравенска администрација. Притисокот може нагло да опадне. Кога земате апчиња, дигестивни нарушувања во форма на гадење и дијареја не се невообичаени.
Контраиндикации: бременост и истовремена употреба на инфузија и таблети на овој лек. Исто така, потребно е да се биде претпазлив со интракранијална хипертензија, бубрежна инсуфициенција.
Цена: 100 таблети 1100 руб.

Цинаризин (Стугерон)

Се произведува во таблети од 25 mg (пакувања од 30 или 50 таблети); се користи за администрација на курсеви (од три недели до шест месеци), 1-2 таблети три пати на ден. Индикации и контраиндикации се слични на нимодипин. Денес, лекот е силно притиснат од винпоцетин.
Цена: Цинаризин 50 парчиња. 30-70 триење, Stugeron 50 парчиња. 150-200 триење.

Винпоцетин (Кавинтон)

Ова е лек од растителни материјали (перјанка). Лекот ги комбинира својствата на вазодилататор и агенс што ја ограничува тромбозата. Винпоцетинот е исто така во состојба да го подобри метаболизмот во мозочното ткиво и да го направи поотпорен на глад на кислород.
Апликација: Таблети од 5 мг се користат еднаш три пати на ден после јадење. Решенијата се администрираат интравенски. Пред крајот на третманот, дозата на лекот постепено се намалува се додека не се откаже целосно.
Контраиндикации: не се препорачува за комбинирана употреба со хепарин (поради ризик од крварење). Исто така, кај тешки форми на коронарна срцева болест и аритмии, парентералната администрација на лекот е забранета. Бидејќи лекот ја преминува плацентата и преминува во мајчиното млеко, не се препорачува за бремени жени и доилки. Лишен од феноменот „грабеж“.
Аналози на винпоцетин: Веро-Винпоцетин, Бравинтон, Винцетин, Винпотон, Телекол, Кавинтон форте.
Цена: Кавинтон 5 мг. 50 парчиња. 250 руб., Винпоцетин 5 мг. 50 парчиња. 40-80 рубли., Корсавин 5 мг. 50 парчиња. 70-90 руб.

Најголемата меѓународна организација во медицината базирана на докази - Кохрејн Меѓународната соработка не ја признава ефективноста на Кавинтон и не ја вклучува во својот Преглед, што ни овозможува да зборуваме за докажаниот ефект на лекот. Бидејќи не беше спроведено двојно слепо плацебо-контролирани студии.

Сепак, домашните невролози и васкуларни хирурзи постојано ги објавуваа резултатите од работата со овој лек (вклучително и подобрување на церебралната циркулација, потврдено со резултатите од томографија на мозокот и ангиографија на крвните садови) и продолжуваат да ја задржуваат својата позиција во третманот на хронични цереброваскуларни нарушувања на со различна тежина. Традиционално, програмите за управување со такви пациенти вклучуваат капки капки Кавинтон и курсеви со таблети Винпоцетин.

Терапија со лекови

Гв - Лекови за цереброваскуларни несреќи

Терапија со лекови за цереброваскуларни несреќи се спроведува во сите возрасни периоди, но со различно времетраење и ефективност. Цената на изданието е исто така различна.

Затоа, голема површина на употреба на овие средства за стимулирање на менталната активност на децата, младите и здравите возрасни лица:

 • како подготовка за испити
 • при интензивни оптоварувања
 • кај деца кои започнале со училиште
 • или слабо изведување во него
 • а уште повеќе кај децата од предучилишна возраст

со заговор може безбедно да се припише на камионот на фармацевтски грижи, кои ги проширија индикациите за употреба на овие лекови и добиваат огромни суми пари од лековерни, но неисветлени клиенти.

Најголема улога во развојот на нарушувања на церебралниот проток на крв игра васкуларниот спазам или тромбоза во артериите. Затоа, најрелевантните групи на лекови кои го подобруваат церебралниот проток на крв се вазодилататори и лекови кои спречуваат лепење на тромбоцити при формирање на тромби.

Вазодилататори

Антиспазмодика

Надлежните терапевтски тактики за акутна цереброваскуларна несреќа овозможуваат не само да се спаси животот на пациентот, туку и да се подобри неговата прогноза за враќање на моторот, говорни функции и квалитетот на животот.

По прегледот, лекарот препишува лекови кои ја подобруваат церебралната циркулација, што ја зголемува нејзината оксигенација и трофизам. Ова ќе ја одржи состојбата на мозокот на вистинското ниво.

препарати dlya uluchsheniya mozgovogo krovoobrascheniya - Лекови за цереброваскуларни несреќи

Најчестите групи на такви лекови се:

 1. Вазодилататори.
 2. Антикоагуланси и антитромбоцитни агенси.
 3. Ноотропици.
 4. Некои витамини.

Мора да се запомни дека само-администрацијата на третманот може да биде неефикасна, што само ќе доведе до влошување на состојбата на пациентот. Затоа, се препорачува веднаш да побарате медицинска помош од специјалист. Невропатолозите можат да подготват ефикасен режим на третман кој се состои од една или повеќе групи на лекови.

Зголемен проток на крв, подобрена оксигенација и исхрана на мозочните клетки се јавува поради проширување на луменот на артериските садови. Ова ви овозможува да го зголемите обемот на крв што влегува во мозокот. Таквата акција може да спречи развој на состојба на хипоксија, како и недостатоци во исхраната.

Оваа група на вазодилататори вклучува:

 • Антагонисти на калциум - вазодилатација се јавува со намалување на количината на калциум примена во внатрешноста на мазната мускулна клетка. Така, јонската пумпа е нарушена и мускулот се релаксира, што доведува до проширување на садот. Треба да бидете внимателни и да користите такви лекови само под надзор на специјалист, бидејќи антагонистите на калциум имаат системски ефект. Најчести претставници: Нифедипин, Дијазепам, Финоптин, Одалат, Верапамил.
 • Адренергични блокатори - претставници на оваа група го блокираат спроводувањето на нервните импулси на мазните мускули на садот, што доведува до нагло зголемување на луменот на садот. Карактеристика на адренергичните блокатори е можноста да се прошират не само артериолите, туку и големите вени. Ова придонесува за ефикасно намалување на крвниот притисок, што помага во борбата против хипертензијата. Заеднички претставници на вазодилататори: Сермион, Празосин, Кардура, Целипрол.

Антикоагуланси и антитромбоцитни агенси

Антитромбоцитни агенси и антикоагуланси ефикасно помагаат да се ослободат од минливи исхемични напади, да се намали ризикот од исхемичен мозочен удар и да се спречи формирање на згрутчување на крвта и емболија.

Презентираните лекови кои ја подобруваат церебралната циркулација со разредување на крв се користат само по полагање на сите лабораториски тестови, како и проучување на податоци за можни контраиндикации.

Користејќи ги овие средства, потребно е периодично да се дарува крв за проучување на коагулограм и биохемиски својства.

Најчестите антикоагуланси вклучуваат: Варфарин, Фраксипарин, Клексан, Фрагмин.

Претставници на антитромбоцитни агенси се: Аспирин, Курантил, Пентоксифилин, Тиклопидин.

Ноотропски лекови

Оваа група на лекови има ефект на прицврстување на мозочното ткиво и, доколку е потребно, може да го зголеми протокот на крв. Ноотропиците придонесуваат за подобрување на метаболичките процеси во невроните, а исто така ги зајакнуваат нивните врски. Ова доведува до зголемена отпорност на клетките на централниот нервен систем на ефектите на надворешните деструктивни фактори и хипоксијата. Тоа ви овозможува да ги одржувате нивните нормални перформанси долго време во неповолни услови.

Следниве лекови припаѓаат на ноотропиците:

 • Пантогам;
 • Глутаминска киселина;
 • Пирацетам;
 • Фенотропил;
 • Церебролизин;
 • Актовегин;
 • Микрогридин.

Некои лекови се земаат со прекумерна психомоторна раздразливост, раздразливост и несоница.

Ноотропиците исто така имаат психостимулирачки ефект и ќе бидат корисни за хроничен замор, постојано чувство на поспаност, ментална и физичка преголема работа. Ноотропиците со таков механизам на дејствување се во состојба да ги прошират крвните садови, поради што тие им се припишувале на лекови кои ја подобруваат церебралната циркулација.

Флаваноиди

Ова се извадоци од растителни материјали кои го подобруваат васкуларниот тонус и ги зајакнуваат wallsидовите на крвните садови:

 • Танакан 30 парчиња. 650 руб
 • Билобил 20 парчиња. 300 триење
 • Гинкум 30 парчиња. 250 триење
 • Мемоплант z0 парчиња. 550 руб

Ова е екстракт од Гинко Билоба - делува бавно и овие лекови не поминале сериозни студии во однос на медицината базирана на докази.

Билни препарати

анализа на гормонија и зеншин 10 - Лекови за цереброваскуларни несреќи

Таблетите за подобрување на церебралната циркулација од растително потекло најчесто се прават врз основа на следниве лековити растенија:

Лековитите компоненти на овие растенија можат да имаат релаксирачки ефект врз садовите на мозокот. Што доведува до прилив на големи количини на крв, подобра оксигенација и исхрана на мозокот.

Сеопфатно влијае на мозокот и неговите садови. Прво на сите, алкалоидите на ова растение го елиминираат спазмот на мазните мускули на крвните садови на мозокот, ова ја зголемува микроциркулацијата, ја зголемува пропустливоста на васкуларниот wallид. Таквиот ефект помага да се елиминира отокот на мозокот, да се заштитат wallsидовите на крвните садови и нервните клетки од дејството на надворешните негативни фактори.

Подготовките за гинко билоба вклучуваат:

 • Вавилон;
 • Тврдина Гинкор;
 • Гинкум;
 • Гингиум;
 • Гинко Билоба Ц;
 • Танакан;
 • Допелхерц Гинко Билоба.

Корисните супстанции на ова растение се способни да го запрат спазмот на артериските садови, да ги стимулираат енергетските процеси во невроните, да ја зголемат спроводливоста на нервните импулси, да ги подобрат реолошките својства на крвта, да го зголемат протокот на крв во мозокот.

Подготовките на перјакула се:

 • Веро-Винпоцетин;
 • Кавинтон;
 • Винпоцетин;
 • Бравинтон;
 • Телекол.

Не се препорачува само-администрација и употреба на овие лекови кои ја подобруваат церебралната циркулација. Таквите активности можат да доведат до влошување на општата состојба на телото. Пред да започнете со третман, мора да се консултирате со специјалист кој ќе ги спроведе сите потребни студии и ќе го пропише најефективниот третман.

Хомеопатски лекови

Постојат многу полемики во врска со можноста и ефективноста на тековната терапија со хомеопатски лекови. Но, секој ден се појавуваат се повеќе и повеќе лековити рецепти. Но, еден од најстарите и најчесто среќаваните е Златен јод. Оваа алатка се користи за атеросклеротични лезии на садовите на мозокот, како и во присуство на последици од акутна цереброваскуларна несреќа. „Златен јод“ се препорачува ако ги имате следниве симптоми:

 • чести главоболки;
 • вртоглавица;
 • бучава во ушите;
 • оштетување на меморијата;
 • слаб сон;
 • повреда на координацијата на движењата;
 • тремор на екстремитетите.

Овие средства се издаваат без рецепт и практично не му штетат на организмот. Но, монотерапија со такви лекови не се препорачува, најдобро е да ги земате во комбинација со други, поефикасни лекови.

витамини

Најпознат вазодилататор меѓу витамини е никотинска киселина (витамин ПП). Овој лек за вазодилататор помага да се релаксираат мазните мускули со подобрување на производството на простагландини. Исто така, никотинската киселина има силно дејство на редокс, што помага да се подобри метаболизмот на нервните клетки, да се зголемат нивните перформанси. Ова ви овозможува да ја одржувате клеточната активност на нормално ниво дури и со развој на хипоксични или хипогликемични состојби.

За нормална изложеност на витамин ПП, се користи како инјекција. За време на инјекцијата, 1 ml раствор на витамин% полека се инјектира интравенски. Ова помага да се постигне брз ефект на вазодилатација.

Tatyana Jakowenko

Главен уредник на Detonic онлајн магазин, cardiolогист Јаковенко-Плахотнаја Татјана. Автор на повеќе од 950 научни статии, вклучително и во странски медицински списанија. Тој работел како cardiolогист во клиничка болница повеќе од 12 години. Тој е сопственик на современи методи за дијагностицирање и лекување на кардиоваскуларни заболувања и ги спроведува во неговите професионални активности. На пример, тој користи методи на реанимација на срцето, декодирање на ЕКГ, функционални тестови, циклична ергометрија и многу добро ја познава ехокардиографијата.

Веќе 10 години е активен учесник во бројни медицински симпозиуми и работилници за лекари - семејства, терапевти и cardiolогисти. Тој има многу публикации за здрав начин на живот, дијагноза и третман на срцеви и васкуларни заболувања.

Тој редовно ги следи новите публикации на европски и американски cardiology списанија, пишува научни статии, подготвува извештаи на научни конференции и учествува на европски cardiolконгреси на оги.

Detonic