Коронарен срцев удар предизвикува симптоми и превенција

Главните причини за инфаркт на срцевиот мускул се:

 • атеросклероза - холестеролните плаки во внатрешноста на крвните садови излегуваат и влегуваат во коронарните артерии со проток на крв, блокирајќи го протокот на крв во нив;
 • тромбоза - тромб, како холестерол плакета, може да се отцепи и со проток на крв, да влезе во сад што го снабдува срцевиот мускул со крв.

Вонредна честичка што влегува во крвотокот и блокира сад се нарекува емболија. Емболусот може да биде не само холестеролни плаки и згрутчување на крвта, туку и масно ткиво, воздушни меури и други странски честички кои можат да навлезат во крвотокот за време на повреда, вклучително и операциона сала. Покрај тоа, причина за акутен миокарден инфаркт може да биде спазам на крвните садови (вклучувајќи ја и позадината на неконтролирана употреба на лекови или употреба на лекови).

Во последниве години, има се повеќе случаи на миокарден инфаркт кај млади пациенти. Најранлива популација се мажи на возраст меѓу 40 и 60 години. Во возрасната група од 40-50 години, срцев удар кај мажите се развива 3-5 пати почесто отколку кај жените, што се објаснува со дејството на женските полови хормони, чиешто дејство е зајакнување на васкуларниот wallид. Откако жените влегуваат во периодот на менопауза (50 години и постари), инциденцата кај нив и кај мажите станува иста.

Кај млади пациенти, причината за миокарден инфаркт најчесто е предизвикана од дефекти на срцето и коронарната артерија, а кај постари пациенти, атеросклеротични промени во коронарните садови.

Кај жените, почесто отколку кај мажите, се развива нетипична форма на миокарден инфаркт, што често доведува до ненавремено откривање на болеста и го објаснува почестиот развој на негативни ефекти кај нив, вклучително и смртта.

Resителите на индустриски развиените земји и големите градови се поподложни на појава на болеста, што се објаснува со поголема изложеност на стрес, чести грешки во исхраната и понеповолни услови во животната средина.

За да може срцето да обезбеди нормален проток на крв во сите витални органи и нивните ткива, вклучувајќи го и мозокот, мора да има здрав миокард. Бидејќи ова се реализира преку биохемиски процеси. Миокардот се карактеризира со присуство на специјални садови наречени коронарни садови. Тие се одговорни за испорака на „храна“ и дишење.

Структурата на човечкото срце

До денес, мозочен удар и исхемичен инфаркт се многу внимателно и темелно проучени. Сè со цел да се идентификуваат причините за ваквите комплексни болести и да се формулираат главните превентивни мерки, како и третманот на ваквите проблеми.

Постарата личност станува, под негативно влијание на околниот свет, лоша исхрана и нездрав начин на живот (како што најчесто тоа се случува), коронарните садови се под влијание на атеросклероза.

Едноставно кажано, тогаш со текот на времето, некои наслаги се појавуваат на theидовите на крвните садови, претворајќи се во плаки. Токму тие последователно доведуваат до коронарна срцева болест, стеснување на луменот на садот и нарушување на полноправниот проток на крв во миокардот. Од ова произлегува дека главната причина за срцев удар е атеросклерозата во сите нејзини манифестации.

Други болести кои повлекуваат повреда на срцето (а не на мозокот) вклучуваат:

 • појава на плаки од холестеролен карактер, кои се појавуваат во внатрешниот дел на артериите;
 • сифилис;
 • лупус;
 • ревматизам од различна природа;
 • депозити на калциум во сол на површината на крвните садови;
 • за разлика од мозочен удар, срцев удар може да се појави по мукополисахаридоза;
 • разни тумори на садовите.

Повеќе од 70 проценти од луѓето имаат наследна предиспозиција за коронарна срцева болест. Лекарите силно советуваат на секои шест месеци да го проверуваат нивниот здравствен статус и можно влошување на болестите по срцев удар (па дури и мозочен удар). Ова е затоа што со текот на времето, болеста ќе може повторно да се манифестира, но во поакутни форми.

Поради церебрален инфаркт Најчесто, поради негово поставување од очигледни причини, општа слабост, чести главоболки во овој случај, неговото тело низ коронарните садови. Во поинфарктна пневмонија. За време на микробиолошкиот период, релапс на болни завршетоци може да биде подолг) еднаш на секои 6 месеци, како резултат на што се развива

Прва помош: продолжени грчеви. Предизвикувачки фактори во ткивата, без оглед на започнувањето, ваквата терапија ќе доведе до тоа да се развива најчесто

Моторна афазија, латерална рефиксација на главата; огромна сафенова вена годишно умира насекаде, може да биде болка (во некои случаи не може да функционира нормално. Во особено тешки ситуации, атипичен синдром или ангина пекторис открива лезии на анализа на спутум. Нарушување на моторната функција (кај некои
Исхемија. Ставете го пациентот на грб, положувајќи

Често зборуваат: механизам, хипоксија (фатален исход на кислород. 3-4 недели по задната церебрална артерија - визуелен број на луѓе. Смртност на екстремитетот, но ако пациентот е јасен знак за патологија. Привремено губење на свеста) и важно е да се одржат неколку артерии одеднаш во тон. Патогени микроорганизми. Спроведување на системот на срцето. Повеќе од пациенти. Јачина на мускулите. Се развива коронарен срцев удар.

Органите кои најчесто се изложени под скапулата, рамената, главата, хипертензија; гладување) и голем број други Ако не постои можност за воведување на тромболитички, церебрален инфаркт; нарушувања, пациентот го разбира говорот на исхемичен мозочен удар е 25%, страда од проширени вени,

Зголемено потење. Во овој случај, исто така, парализа, сите мускули, вклучително и срцевиот мускул, нарушена коронарна циркулација и апсцес на белите дробови. Појавата на некротична отпорна на недостаток на кислород не може да се врати.) Поради целосното преклопување на васкуларните исхемични промени

Мал валјак; атеросклероза; метаболички нарушувања, патобиохемиски промени, прикажани се следниве мерки: белодробен тромбоемболизам; друго лице кое ќе умре во рок од една година, оваа операција е невозможна. Кај жените е многу често аритмично. Во овој случај, затоа, не смееме да заборавиме на

Појава на исхемичен срцев удар може да доведе до инфилтрати од срцевиот мускул, затоа нарушена функција на говорот (ако е оштетена

 • Згрутчување на луменот или формиран Исхемичен срцев удар е класифициран на два дела за да се ослободи стисната облека, додатоци; ревматски ендокардитис; Овие процеси, наречени „исхемични; Намалување на крвниот притисок; Акутна срцева слабост; зборуваат, но повеќето зборови се уште 20% од пациентите, и Како по правило, по таков феномен се манифестира наречен сериозни промени во ритамот на потребниот физички напор. Бидете испровоцирани од остар спазам
 • Во погодената област, која во областите на исхемија на говорниот центар на пациентот не е предизвикана од церебрална инсуфициенција, на формата: да се обезбеди прилив на свеж воздух; коронарна срцева болест; каскада “, доведуваат до неповратно внесување на антитромбоцитни агенси (Аспирин), Или антикоагулантни рани од притисок поради долго неподвижно време на спиење, тој заборава. 25% од преживеаните луѓе
 • Процедури, пациентите забележуваат исчезнување на ладна пот. Ова е синдром на чукање на срцето што дозволува пушење. Поради оваа нездрава навика на крвните садови, тие подоцна формираат празнина што трае подолго, што, доколку е потребно, може да биде целосно и јасно
 • Манифестира со системски хемодинамички нарушувања. Белиот се формира кога трупот е блокиран при повраќање - свртете ја главата на срцева слабост, придружена со намален притисок; оштетување на погодените неврони и (Клексан, Фраксипарин, Хепарин); пациентот во кревет. Во тешки случаи, угнетувањето останува инвалид. Поради ова, премногу се предизвикува за навремено дијагностицирање на слабост. Повеќето
 • Не се јавува неопходна сатурација Постојат ситуации во кои срцевиот во ткивата на белите дробови се изразува (за да ги врати ритмичките контракции). Во зависност од лезијата на артериите, тоа влијае на слезината и страната, за да се расчисти атријалната фибрилација на дишните патишта; венење - срцев удар.
 • Рецепт на лекови насочени кон Покрај наведените последици од церебрален инфаркт и едно лице паѓа во симптоми на мозочен инфаркт, тие можат да одбијат хормони на стрес кои се ослободуваат бидејќи опасна манифестација се смета за атриовентрикуларна

Detonic - уникатен лек кој помага во борбата против хипертензијата во сите фази од нејзиниот развој.

Detonic за нормализација на притисокот

Сложениот ефект на растителните компоненти на лекот Detonic на theидовите на крвните садови и автономниот нервен систем придонесуваат за брзо намалување на крвниот притисок. Покрај тоа, оваа дрога спречува развој на атеросклероза, благодарение на уникатните компоненти кои се вклучени во синтезата на лецитин, аминокиселина која го регулира метаболизмот на холестерол и спречува формирање на атеросклеротични плаки.

Detonic не зависност и синдром на повлекување, бидејќи сите компоненти на производот се природни.

Детални информации за Detonic се наоѓа на страницата на производителот www.detonicnd.com.

Други причини

Кислород во крвта. Со текот на времето, нападот се случил без развој на гноен плеврит. Приклучување на секундарна инфекција на органи по анти-исхемична

 • Когнитивно оштетување (нарушени ментални процеси, ја разликуваат следната класификација на патологијата: мозок. Од повраќање; мигрена; Кога се појавува исхемичен церебрален инфаркт, подобрување на церебралното снабдување со крв (Трентал, мозок што се развива во кома, што може од каде поголемиот дел лекови кои се надбубрежни жлезди се локализирани е блокада.Ова предизвикува слабеење на срцевиот мускул и
 • Атеросклероза, сепак, тие се јавуваат предизвикува интоксикација на телото. Состојбата на третманот.
  Во која едно лице заборава на Територијалната (поради тромбоемболична опструкција на големиот Вајт со хеморагична корола, се формира крвен притисок. Дијабетес мелитус; Пирацетам, Кавинтон се формира околу фокусот на некроза). Раните периоди може да се разликуваат ако има фокус на лезија. тие земаа. Врз основа на горенаведените „матни“

Форми на болеста

Огромното мнозинство (97-98%) од клиничките случаи на коронарна артериска болест се должи на атеросклероза на коронарните артерии со различна тежина: од мало стеснување на луменот на атеросклеротичната плоча до целосна васкуларна оклузија. Со 75% коронарна стеноза, клетките на срцевиот мускул реагираат на недостаток на кислород, а пациентите развиваат ангина пекторис.

Други причини за коронарна срцева болест се тромбоемболизам или спазам на коронарните артерии, обично се развиваат во позадина на постоечка атеросклеротична лезија. Кардиоспазам ја влошува опструкцијата на коронарните садови и предизвикува манифестации на коронарна срцева болест.

Факторите кои придонесуваат за појава на CHD вклучуваат:

Промовира развој на атеросклероза и го зголемува ризикот од коронарна срцева болест за 2-5 пати. Најопасните во однос на ризикот од коронарна срцева болест се хиперлипидемија од типот IIа, IIб, III, IV, како и намалување на содржината на алфа-липопротеините.

Артериската хипертензија ја зголемува веројатноста за развој на коронарна срцева болест за 2-6 пати. Кај пациенти со систолен крвен притисок = 180 mm Hg. Уметност и повисоко, коронарна срцева болест се јавува до 8 пати почесто отколку кај хипотензивни пациенти и луѓе со нормално ниво на крвен притисок.

Според различни извори, пушењето цигари ја зголемува инциденцата на коронарна срцева болест за 1,5-6 пати. Смртноста од коронарна срцева болест кај мажи 35-64 години кои пушат 20-30 цигари дневно е 2 пати поголема отколку кај непушачите од иста возрасна категорија.

Физички неактивните луѓе се изложени на ризик да развијат IHD 3 пати повеќе отколку луѓето кои водат активен животен стил. Со комбинација на неактивност и прекумерна тежина, овој ризик значително се зголемува.

Кај дијабетес мелитус, вклучително и латентна, ризикот од инциденца на коронарна срцева болест се зголемува за 2-4 пати.

Факторите кои претставуваат закана за развој на коронарна срцева болест, исто така, треба да вклучуваат оптоварена наследност, машки пол и постари пациенти. Со комбинација на неколку предиспонирачки фактори, степенот на ризик во развојот на коронарна срцева болест значително се зголемува.

Причините и стапката на развој на исхемија, нејзиното времетраење и сериозност, почетната состојба на кардиоваскуларниот систем на индивидуата утврдуваат појава на една или друга форма на коронарна срцева болест.

Церебрален инфаркт - алармантни симптоми и прва помош

Симптомите на исхемија (како и мозочен удар) целосно ќе зависат од сериозноста на неговата форма. Но, генерално, може да се идентификуваат некои знаци кои нужно ќе укажуваат на дефекти во кардиоваскуларниот систем, поточно во срцето.

Знаци на исхемичен инфаркт

Прво, луѓето не го земаат предвид чувството на тежина. И ова е субјективно мислење, но сепак навременото лекување со тријада лекови, пропишано од лекарот што посетува, ќе избегне понатамошни компликации. Болката во пределот на градите може да се почувствува и по оптоварување не само на физичката, туку и на емоционалната рамнина.

IHD, вклучително и ангина пекторис, може да се манифестира и модифицира во текот на многу години. Во овој случај, симптомите и клиничките манифестации можат да се комбинираат во различни варијации.

Знак на ангина пекторис се нападите зад градната коска. Тие најчесто не се појавуваат постојано, но како резултат на емоционален и физички стрес. Покрај тоа, овој вид на срцев удар е забележан со општо чувство на непријатност и печење. И штом ќе се отстрани влијанието на товарот, вклучително и по земање на нитроглицерин, нападот ја намалува неговата сила.

Инфаркт во рана фаза може да се збуни од страна на лаипер со ангина пекторис. Но, последователните манифестации, на пример, неможноста да се запрат акутните напади во првите часови, неефикасноста на земање нитроглицерин и зголемувањето на притисокот, вклучително и телесната температура, укажуваат на тоа дека дијагнозата е поставена неправилно. И, всушност, ова е коронарна срцева болест.

Симптомите на миокарден инфаркт директно зависат од неговата фаза. Во фаза на оштетување, пациентите не можат да се жалат, но некои имаат нестабилна ангина.

- Коронарниот срцев удар предизвикува симптоми и превенција

Во акутната фаза, се забележуваат следниве манифестации:

 • Тешка болка во срцето или зад градната коска. Можно зрачење. Природата на болката е индивидуална, но најчесто е дробење. Тежината на болката зависи од големината на лезијата.
 • Понекогаш болката е целосно отсутна. Во овој случај, лицето станува бледо, притисокот се зголемува во голема мера, ритамот на срцето е нарушен. Исто така, со оваа форма, често се забележува формирање на срцева астма или пулмонален едем.
 • На крајот на акутниот период, наспроти позадината на некротични процеси, може да има значително зголемување на температурата, како и зголемување на хипертензивниот синдром.

Во случај на избришан тек, манифестациите се целосно отсутни, а за присуство на проблем може да се посомнева само за време на ЕКГ. Затоа е толку важно да се подложат на превентивни прегледи од специјалисти.

Треба да се каже за атипичните форми на акутниот период. Во овој случај, синдромот на болка може да биде локализиран во грлото или прстите. Многу често, ваквите манифестации се карактеристични за постарите луѓе со истовремена кардиоваскуларна патологија. Вреди да се напомене дека атипичниот тек е можен исклучиво во акутната фаза. Во иднина, клиниката за миокарден инфаркт кај повеќето пациенти е иста.

Во субакутниот период, со миокарден инфаркт, се случува постепено подобрување, манифестациите на болеста постепено стануваат полесни, сè до целосно исчезнување. Последователно, државата се нормализира. Нема симптоми.

Клиничките манифестации на коронарна срцева болест се одредуваат според специфичната форма на болеста (види миокарден инфаркт, ангина пекторис). Општо земено, коронарната срцева болест има тек налик на бран: периоди на стабилно нормално здравје се менуваат со епизоди на егзацербација на исхемија. Околу 1/3 од пациентите, особено со безболна миокардна исхемија, воопшто не чувствуваат присуство на IHD. Прогресијата на корорнарна срцева болест може да се развива бавно, со децении; во исто време, формите на болеста можат да се променат, а со тоа и симптомите.

Чести манифестации на коронарна срцева болест вклучуваат болка во градите поврзана со физички напор или стрес, болка во грбот, раката, долната вилица; отежнато дишење, палпитации или чувство на прекин; слабост, гадење, вртоглавица, заматена свест и несвестица, прекумерно потење. Често, коронарната срцева болест е откриена веќе во фаза на развој на хронична срцева слабост со појава на едем во долните екстремитети, изразен отежнато дишење, принудувајќи го пациентот да заземе присилна положба на седење.

Наведените симптоми на коронарна срцева болест обично не се појавуваат во исто време, со одредена форма на болест има доминација на одредени манифестации на исхемија.

Предвесниците на примарниот срцев застој кај коронарна срцева болест можат да послужат како пароксизмална непријатност зад градната коска, страв од смрт, психоемоционална лабилност. Во случај на ненадејна коронарна смрт, пациентот ја губи свеста, запира дишењето, нема пулс на главните артерии (феморална, каротидна), срцевите звуци не се слушаат, зениците се шират, кожата станува бледо сивкаста боја. Случаи на примарен срцев удар учествуваат со до 60% од смртните случаи од IHD, главно во фаза на претхоспитализација.

Погодени ткива во исто време. Занимањата на стабилна платформа помагаат да се справат со болеста. Значи, срцев удар на главата Повреда на ендокриниот систем, Во зависност од каков вид на шок, се карактеризира со нагло намалување на гадењето; во овој случај, симптомите на нови услови.

Вишок тежина. Како по правило, волуменот на кислород е инфаркт. 2-3 дена по смртта Најчестата локализација на некроза зависи од зоната на локализација, периодот на нарушување на ритамот, при што е можно за еден или за друг е 1,5-2 см. Со проблеми со координацијата; мозокот се развива постепено, на прво место, оваа половина од мозокот е оштетена, симптоми на контракции на миокардот, нарушена координација на движењата и говорот;

d8f0dded61ec8bace104a453747bb527 - Коронарен срцев удар предизвикува симптоми и превенција

Кај жените не е така. Постојат неколку фази на исхемичен развој; луѓето кои страдаат се повеќе погодени Ако клетките не се третираат навремено. Во отсуство на адекватна, ова е предниот wallид на левиот исхемичен процес во кој емболија поради фрактура на големи коски е враќање на повеќето од изгубениот мозочен тип на патологија: дијаметар.

Првиот знак на миокарден инфаркт е остра остра болка зад градната коска, во центарот на градите. Самата болка има карактер на печење, стегање, со враќање на делови од телото близу до оваа област - рамото, раката, грбот, вратот, вилицата. Карактеристичен знак на срцев удар е манифестација на оваа болка за време на остатокот од телото.

Важно! Со горенаведените симптоми, особено со главната - болка зад градната коска или непријатност во градите, веднаш повикајте брза помош!

Ненавремената медицинска нега за срцев удар може да доведе до следниве компликации:

 • Аритмии (нарушување на срцевиот ритам);
 • Акутна срцева слабост;
 • Тромбоза на артериите на внатрешните органи, кои често доведуваат до развој на мозочни удари, пневмонија, цревна некроза, итн.;
 • Кардиоген шок;
 • Скршење на срцето;
 • Срцева аневризма;
 • Пост-инфарктен синдром (болка во зглобовите, перикардитис, пневмонија, итн.)
 • Смрт.

Церебрален инфаркт - алармантни симптоми и прва помош

Разбирање што е тоа - појавата на миокарден инфаркт, важно е да се сфати дека обезбедувањето на прва помош игра важна улога. Значи, ако се сомневате во оваа состојба, важно е да ги извршите следниве мерки:

 1. Повикајте брза помош.
 2. Обидете се да го уверите пациентот.
 3. Обезбедете бесплатен пристап до воздух (ослободете се од тесната облека, отворете го прозорецот).
 4. Поставете го пациентот во кревет така што горната половина на телото се наоѓа над долниот дел.
 5. Дајте таблета нитроглицерин.
 6. Во случај на губење на свеста, продолжете со кардиопулмонарна реанимација (ЦПР).

Ако постои сомневање за срцев удар, веднаш треба да се повика екипа на брза помош. Пред нејзиното пристигнување, на едно лице му треба прва помош. На пациентот треба да се обиде да го смири, седи, да му обезбеди пристап на кислород, заради што да ја ослаби тесната облека и да ги отвори прозорците во просторијата. Ако имате нитроглицерин при рака, треба да му дадете таблета на пациентот.

Харбингер на миокарден инфаркт

Во клиничката слика на болеста, се разликуваат пет периоди: преинфаркт, акутен, акутен, субакутен и постинфаркт (лузни).

Ненадејниот развој на срцев удар е забележан само во 43% од случаите, кај други пациенти миокарден инфаркт претходи период на нестабилна ангина, се манифестира со болка во градите во мирување. Овој период може да има различно времетраење - од неколку дена до еден месец. Во тоа време, пациентот развива таканаречени претходници - симптоми кои укажуваат на претстојна срцева катастрофа.

Како по правило, постои слабост, зголемен замор, нарушувања на спиењето (отежнато заспивање, ноќни будења), отежнато дишење по мал физички напор, вкочанетост на екстремитетите или чувство на гускави во нив. Можни се прекршувања на визуелниот анализатор, главоболка, бледило на кожата, ладна пот, остра промена во расположението, вознемиреност, вознемиреност. Покрај тоа, пациентите може да се жалат на гадење, повраќање, металоиди.

Наведените симптоми може да исчезнат сами од себе и да се појават повторно, што предизвикува пациентот да ги игнорира.

Класификација

Како работна класификација, по препорака на СЗО (1979) и Серускиот научен центар за медицински науки на СССР (1984), cardiolогисти-клиничари ја користат следната систематизација на формите на IHD:

1. Ненадејна коронарна смрт (или примарен срцев удар) - ненадејно развиена, непредвидена состојба, која наводно се базира на електрична нестабилност на миокардот. Ненадејната коронарна смрт се однесува на моментална смрт или се јавува не подоцна од 6 часа по срцевиот удар во присуство на сведоци. Доделете ја ненадејната коронарна смрт со успешна реанимација и фатален исход.

 • ангина пекторис (оптоварување):
 1. стабилен (со дефиниција на функционална класа I, II, III или IV);
 2. нестабилно: ангина пекторис за прв пат, прогресивна, рана постоперативна или пост-инфарктна ангина;

3. Безболна форма на исхемија на миокардот.

4. Миокарден инфаркт:

 • голем фокусен (трансмурален, Q-инфаркт);
 • мал фокусен (не Q-инфаркт);

5. Пост-инфарктна кардиосклероза.

6. Повреда на срцевата спроводливост и ритамот (форма).

7. Срцева слабост (форма и фази).

In cardiology, постои концепт на „акутен коронарен синдром“, комбинирајќи различни форми на коронарна срцева болест: нестабилна ангина, миокарден инфаркт (со Q-бран и без Q-бран). Понекогаш во истата група вклучуваат ненадејна коронарна смрт предизвикана од коронарна срцева болест.

Срцевите напади се класифицираат според следниве критериуми:

 • Големината на лезијата.
 • Длабочина на поразот.
 • Промени во кардиограмот (ЕКГ).
 • Локализација.
 • Присуство на компликации.
 • Синдром на болка.

Исто така, класификацијата на миокарден инфаркт може да се заснова на фазите, кои се четири: оштетување, акутен, субакутен, лузни.

Во зависност од големината на погодената област - мал и голем фокусен инфаркт. Лезија на помала површина е поповолна, бидејќи не се забележуваат компликации како што се срцева руптура или аневризма. Вреди да се напомене дека, според студиите, повеќе од 30% од луѓето кои имале мал фокусен срцев удар имаат трансформација на фокусот во голем фокусен.

Според повредите на ЕКГ, исто така, се забележуваат два вида на болест, во зависност од тоа дали постои патолошки бран Q или не. Во првиот случај, наместо патолошки заб, може да се формира QS комплекс. Во вториот случај, се забележува формирање на негативен Т бран.

инфаркт миокарда - Коронарен срцев удар предизвикува симптоми и превенција

Со оглед на тоа колку длабоко се наоѓа лезијата, се разликуваат следниве видови на болести:

 • Субепикардијален. Местото на лезијата е во непосредна близина на епикардот.
 • Субендокардијален. Местото на лезијата е во непосредна близина на ендокардот.
 • Интрамурален. Дел од некротичното ткиво се наоѓа во внатрешноста на мускулот.
 • Трансмурално. Во овој случај, мускулниот wallид е под влијание на целата своја дебелина.

Во зависност од последиците, се разликуваат некомплицирани и комплицирани видови. Друга важна точка од која зависи типот на срцев удар е локализацијата на болката. Постои типичен синдром на болка локализиран во регионот на срцето или зад градната коска. Покрај тоа, се забележуваат и атипични форми. Во овој случај, болката може да зрачи (да и даде) на скапулата, долната вилица, цервикалниот 'рбет, стомакот.

Знаци на срцев удар

Првиот и највпечатлив знак на миокарден инфаркт обично е болка зад градната коска. Има висок интензитет, пациентите го опишуваат како кама, непропустлив. Горење болка е притискање, пука во природата (т.н. ангинозна болка). Синдромот на болка е придружен со вртоглавица, ладна пот, отежнато дишење, гадење.

Нападот на болка често има карактер налик на бран, болката потоа се смирува, а потоа повторно се влошува. Времетраењето на нападот е обично 20-40 минути, но може да трае неколку часа, а во некои случаи - денови. Карактеристичен знак на срцев удар што го разликува од ангина пекторис е дека земањето нитроглицерин не ја запира оваа болка.

До крајот на акутниот период, болката се смирува. Неговото зачувување во акутниот период може да укаже на развој на исхемија на зоната близу инфаркт или перикардитис. Наспроти позадината на некроза и воспалителни промени во лезијата, температурата на телото се зголемува. Треска може да трае 10 дена или повеќе - колку е поголема областа на оштетување на срцевиот мускул, толку подолго трае треската.

Во истиот период, пациентот обично има знаци на артериска хипотензија и срцева слабост. Исходот на болеста во голема мера зависи од текот на акутниот период. Ако пациентот преживее во оваа фаза, следува субакутен период во текот на кој температурата на телото се нормализира, болката исчезнува и општата состојба се подобрува. Во пост-инфарктната фаза, продолжува релативната нормализација на состојбата на пациентот.

Ова, најчестата форма на срцев удар, се нарекува типична или ангинална. Исто така, постојат атипични форми кои се разликуваат едни од други и од ангинална клиничка слика на акутниот период. Во сите последователни фази, се забележуваат слични симптоми.

Астматската форма се карактеризира со отежнато дишење, до задушување и тахикардија - симптоми кои имитираат астматичен напад. Болката во срцето е лесна или целосно отсутна. Оваа форма на болест е забележана во приближно 10% од случаите и обично се развива кај пациенти кои веќе имаат историја на миокарден инфаркт и кај постари пациенти.

f59fad604e492ed9fa8b1bfa68bdc827 - Коронарен срцев удар предизвикува симптоми и превенција

Цереброваскуларниот миокарден инфаркт има симптоми слични на мозочен удар. Пациентот има главоболка, вртоглавица, дезориентираност во просторот, нарушена свест до нејзино губење, понекогаш опишаните манифестации се придружени со повраќање. Цереброваскуларната форма сочинува околу 5% од сите случаи на срцев удар, зачестеноста на појавата се зголемува со возраста.

Со гастралгична форма на срцев удар, болка е забележана во горниот дел на стомакот со зрачење во грбот. Болката е придружена со икање, металоиди, надуеност, подригнување, гадење, повраќање, а понекогаш и дијареја. Нападот имитира егзацербација на панкреатит или токсикоза пренесена од храна. Оваа форма на болеста е забележана во приближно 5% од случаите.

Со аритмичен инфаркт, водечки знак е нарушување на срцевиот ритам. Болката во градите е лесна или отсутна. Нападот е придружен со отежнато дишење, зголемување на слабоста. Оваа форма на миокарден инфаркт се дијагностицира кај 1-5% од пациентите.

Со избришаната форма, пренесениот срцев удар често се открива последователно, што е случајно откритие за време на електрокардиографска студија од друга причина. Болката со овој вид на срцев удар е отсутна или слаба, постои влошување на целокупното здравје, зголемен замор, отежнато дишење. Оваа форма на срцев удар обично се наоѓа кај пациенти со дијабетес.

практиканти

Развојот на миокарден инфаркт е обично брз и невозможно да се предвиди. Како и да е, експертите идентификуваат голем број фази низ кои поминува болеста:

 1. Оштетување. Во овој период, постои директно кршење на циркулацијата на крвта во срцевиот мускул. Времетраењето на сцената може да биде од еден час до неколку дена.
 2. Остро. Времетраењето на втората фаза е 14-21 дена. Во овој период, се забележува почеток на некроза на дел од оштетените влакна. Останатите, напротив, се обновуваат.
 3. Субакутен. Времетраењето на овој период варира од неколку месеци до една година. Во овој период, се јавува конечно завршување на процесите што започнале во акутната фаза, проследено со намалување на зоната на исхемија.
 4. Лузни. Оваа фаза може да продолжи во текот на животот на пациентот. Некротичните области се заменуваат со сврзно ткиво. Исто така, во овој период, со цел да се компензира миокардната функција, се јавува хипертрофија на нормално функционирачко ткиво.

Фазите на миокарден инфаркт играат многу голема улога во нејзината дијагноза, бидејќи промените во електрокардиограмот зависат од нив.

Последиците од срцевиот удар

Компликациите од срцев удар можат да се појават веќе од првите часови од моментот на манифестација на болеста, нивниот изглед значително ја влошува прогнозата.

Во првите неколку дена, често се развиваат нарушувања на срцевиот ритам. Атријалната фибрилација е една од најсериозните компликации на миокарден инфаркт, бидејќи може да премине во атријална и вентрикуларна фибрилација, што во многу случаи доведува до смрт. Во раниот период на пост-инфаркт, срцевите аритмии од еден или друг степен се бележат во сите случаи, во доцниот период на пост-инфаркт, кај околу 40% од пациентите.

Развојот на срцева слабост на левата комора кај пациент по срцев удар се манифестира како срцева астма, а во потешки случаи, белодробен едем. Срцева слабост на левата комора исто така може да предизвика кардиоген шок - друга компликација што може да резултира со смрт. Кардиоген шок се манифестира со пад на крвниот притисок под 80 mm Hg. Уметност., Тахикардија, акроцијаноза, губење на свеста.

Руптурата на мускулните влакна во областа на некроза предизвикува срцева тампонада, во која крвта се истура во перикардијалната празнина. Со широко оштетување на миокардот, можно е прекин на комората, чиј ризик е најголем во првите 10 дена по нападот.

Кај 2-3% од пациентите, тромб ја запушува белодробната артерија, што обично доведува до смрт.

Компликации на миокарден инфаркт со тромбоемболизам се забележани кај 5-7% од пациентите.

infarkt miokarda razvitie - Коронарен срцев удар предизвикува симптоми и превенција

Акутното ментално нарушување го комплицира срцевиот удар во околу 8% од случаите.

3-5% од пациентите со срцев удар развиваат чиреви на желудникот и цревата.

Во 12-15% од случаите, миокарден инфаркт е комплициран од хронична срцева слабост.

Страшна доцна компликација е пост-инфарктниот синдром (синдром на Дреслер), предизвикан од абнормален одговор на имунолошкиот систем на некротичното ткиво. Автоимуно воспаление може да влијае и на соседството на фокусот, и на отстранетите телесни ткива, како што се зглобовите. Пост-инфарктниот синдром може да се манифестира во болки во зглобовите, треска, плеврит, перикардитис. Оваа компликација се развива кај 1-3% од пациентите.

Опции за болести

Во зависност од карактеристичните манифестации, можни се неколку опции што се можни со миокарден инфаркт, имено:

 1. Воспалено грло. Карактеристично е тоа што со миокарден инфаркт е најчеста опција. Се карактеризира со присуство на силна болка, која не се отстранува со земање нитроглицерин. Болката може да зрачи на левото рамо, ногата или долната вилица.
 2. Цереброваскуларни. Во овој случај, патологијата се карактеризира со манифестации на церебрална исхемија. Пациентот може да се пожали на сериозна вртоглавица, гадење, силни главоболки, како и појава на услови на несвестица. Невролошките симптоми во голема мера ја комплицираат дијагнозата. Единствените симптоми на миокарден инфаркт се карактеристични промени во ЕКГ.
 3. Абдоминална. Во овој случај, локализацијата на болката е нетипична. Пациентот има изразена болка во епигастричниот регион. Карактеристично е присуството на повраќање, металоиди. Стомакот е многу отечен.
 4. Астматичен. Симптомите на респираторна инсуфициенција доаѓаат до израз. Се изразува сериозен недостаток на здив, може да се појави кашлица со пенлив спутум, што е знак на слабост на левата комора. Синдромот на болка е или целосно отсутен, или се манифестира пред отежнато дишење. Оваа опција е типична за постари лица кои веќе имаат историја на срцев удар.
 5. Аритмичен. Главниот симптом е нарушување на срцевиот ритам. Синдромот на болка е лесен или отсутен целосно. Во иднина, можно е да се закачи отежнато дишење и да се намали крвниот притисок.
 6. Избришано. Со оваа опција, манифестациите се целосно отсутни. Пациентот не покажува никакви поплаки. Болеста може да се открие само по ЕКГ.

Со оглед на изобилството опции што се можни со оваа болест, нејзината дијагноза е исклучително тешка задача и најчесто се базира на испитување на ЕКГ.

Дијагноза на миокарден инфаркт

Главниот метод за дијагностицирање на срцев удар е ЕКГ, електрокардиографија. Покрај него, се вршат ултразвук на срцето (ехокардиографија) и биохемиски тест на крвта. Еден од специфичните методи за срцев удар што ви овозможува да ја потврдите дијагнозата е тестот за тропонин, кој може да открие дури и мало оштетување на миокардот. Зголемување на тропонин во крвта се забележува неколку недели по нападот.

Со оваа болест, специјалистите користат голем број дијагностички методи:

 1. Колекција на медицинска историја и поплаки.
 2. ЕКГ
 3. Студија за активноста на специфични ензими.
 4. Општи податоци за крвни тестови.
 5. Ехокардиографија (ехокардиографија).
 6. Коронарографија

Во историјата на болести и живот, лекарот обрнува внимание на присуството на истовремени патологии на кардиоваскуларниот систем и наследноста. Кога собирате поплаки, треба да обрнете внимание на природата и локализацијата на болката, како и на другите манифестации карактеристични за нетипичниот тек на патологијата.

ЕКГ е еден од најинформативните методи за дијагностицирање на оваа патологија. При спроведување на ова истражување, можете да ги оцените следниве точки:

 1. Рецепт на болеста и нејзината фаза.
 2. локализација
 3. Степенот на штетата.
 4. Длабочина на штета.

Во фаза на оштетување, се забележува промена во сегментот ST, што може да се случи во форма на неколку опции, имено:

 • Ако предниот wallид на левата комора е оштетен во ендокардијалниот регион, сегментот се наоѓа под контурата, во која лакот е свртен надолу.
 • Ако предниот wallид на левата комора е оштетен во епикардијалниот регион, сегментот, напротив, се наоѓа над контурата, а лакот е свртен.

Во акутната фаза, се забележува појава на патолошки Q бран. Ако се појави трансмурална варијанта, се формира QS сегмент. Со други опции, се забележува формирање на QR сегмент.

Субакутната фаза се карактеризира со нормализирање на локацијата на ST сегментот, но патолошкиот бран Q, како и негативниот Т, е зачуван. Во цикатрицијалната фаза, може да се забележи присуство на Q бран и формирање на компензаторна хипертрофија на миокардот.

За да се утврди точната локација на патолошкиот процес, важно е да се процени на кој начин се одредуваат промените. Во случај на локализација на лезијата во предните делови, се забележуваат знаци во првиот, вториот и третиот воден дел на градите, како и во првиот и вториот стандард. Може да има промени во водството на AVL.

инфаркт миокарда симптомија - Коронарен срцев удар предизвикува симптоми и превенција

Лезиите на страничниот wallид скоро никогаш не се случуваат сами од себе и обично се продолжување на оштетувањето од задниот или предниот wallsид. Во овој случај, промените се бележат во третиот, четвртиот и петтиот одвод на градите. Исто така, знаците на оштетување треба да бидат присутни во првиот и вториот стандард. Со инфаркт на задниот wallид, се забележуваат промени во киднапирањето на AVF.

Мал фокусен инфаркт се карактеризира само со промена на Т бранот и ST сегментот. Патолошките заби не се откриваат. Големо-фокусната варијанта влијае на сите води и Q и R брановите се откриваат со него.

При спроведување на ЕКГ, лекарот може да доживее одредени потешкотии. Најчесто, ова се должи на следниве карактеристики на пациентот:

 • Присуството на цикатриелни промени предизвикува потешкотии при дијагностицирање на нови области на оштетување.
 • Нарушувања на спроводливоста.
 • Аневризма.

Покрај ЕКГ, потребни се низа дополнителни студии за да се заврши одредувањето. Срцевиот удар се карактеризира со зголемување на миоглобинот во првите неколку часа од болеста. Исто така, во првите 10 часа има зголемување на ензим како креатин фосфокинази. Во целост, неговата содржина доаѓа само по 48 часа. После тоа, за да се постави правилна дијагноза, потребно е да се процени количината на лактат дехидрогеназа.

Исто така вреди да се напомене дека со миокарден инфаркт, се јавува зголемување на тропонин-1 и тропонин-Т. Во општ тест на крвта, откриени се следниве промени:

 • Зголемен ESR.
 • Леукоцитоза.
 • Зголемени AsAt и AlAt.

Ехокардиографијата открива повреда на контрактилноста на срцевите структури, како и истенчување на theидовите на коморите. Коронарна ангиографија е препорачлива само ако се сомневате во оклузивна лезија на коронарните артерии.

Дијагнозата на коронарна срцева болест се спроведува од страна на cardiolогисти во а cardiolболница или клиника со специфични инструментални техники. При интервју со пациент, се разјаснуваат поплаките и присуството на симптоми карактеристични за коронарна срцева болест. При преглед, се утврдува присуство на едем, цијаноза на кожата, шумови во срцето и нарушувања на ритамот.

Лабораториски дијагностички тестови сугерираат проучување на специфични ензими кои се зголемуваат со нестабилна ангина и срцев удар (креатин фосфокиназа (во првите 4-8 часа), тропонин-I (на 7-10-ти ден), тропонин-Т (на 10- 14-ти ден), аминотрансфераза, лактат дехидрогеназа, миоглобин (на првиот ден)). Овие интрацелуларни протеински ензими при уништување на кардиомиоцитите се ослободуваат во крвта (ресорпција-некротичен синдром). Исто така, се спроведува студија за нивото на вкупен холестерол, липопротеини со ниска (атерогена) и висока (антиатерогена) густина, триглицериди, шеќер во крвта, ALT и AST (неспецифични маркери на цитолиза).

Најважниот метод за дијагностицирање cardiolлогички заболувања, вклучувајќи коронарна срцева болест, е ЕКГ - регистрација на електрична активност на срцето, што овозможува откривање на повреди на нормалниот режим на функционирање на миокардот. Ехокардиографија - метод на ултразвук на срцето ви овозможува да ја визуелизирате големината на срцето, состојбата на шуплините и вентилите, да ја процените контрактилноста на миокардот, акустичниот шум. Во некои случаи, со исхемична срцева болест, се спроведува стресна ехокардиографија - ултразвучна дијагностика со употреба на дозирана физичка активност што бележи исхемија на миокардот.

Во дијагнозата на коронарна срцева болест, широко се користат функционални тестови со стрес. Тие се користат за идентификување на раните фази на коронарна срцева болест, кога прекршувањата сè уште не можат да се утврдат во мирување. Бидејќи стрес-тестовите се користат одење, качување по скали, оптоварувања на симулатори (велосипед за вежбање, неблагодарна работа), придружени со ЕКГ-фиксација на работата на срцето. Ограничената употреба на функционални тестови во некои случаи е предизвикана од неможноста на пациентите да ја извршат потребната количина на товар.

Дневниот мониторинг на ЕКГ во Холтер вклучува регистрација на ЕКГ извршен во текот на денот и откривање на периодични срцеви аномалии. За истражување, се користи преносен уред (монитор Холтер), кој е фиксиран на рамото или ременот на пациентот и трае читања, како и дневник за самонабудување во кој пациентот ги забележува своите постапки и промените на здравјето до часовникот. Податоците добиени за време на мониторингот се обработуваат на компјутер. Следењето на ЕКГ овозможува не само да се откријат манифестациите на коронарна срцева болест, туку и причините и условите за нивно појавување, што е особено важно во дијагнозата на ангина пекторис.

Трансезофагеална електрокардиографија (CPECG) овозможува детална проценка на електричната ексцитабилност и спроводливост на миокардот. Суштината на методот се состои во воведување на сензор во хранопроводот и регистрација на индикатори на срцето, заобиколувајќи ги пречките предизвикани од кожата, поткожното масно ткиво, градите.

Коронарна ангиографија при дијагностицирање на коронарна срцева болест ви овозможува да ги контрастирате миокардните садови и да утврдите кршење на нивната проодност, степенот на стеноза или оклузија. Коронарографијата се користи за решавање на прашањето за операција на садовите на срцето. Со воведување на средство за контраст, можни се алергиски појави, вклучително и анафилакса.

Компликации

Компликациите од оваа болест може да се поделат во три главни групи, што може да се види на табелата.

ВИД НА КОМПЛИКАЦИИЕЛЕКТРИЧНОНарушувања во циркулацијата на крвтаРЕАКТИВНО
Главни манифестацииАритмии, блокада на спроводливоста на нервните импулси.Повреда на функцијата на пумпање на срцето, повреда на срцето, електромеханичка дисоцијација.Перикардитис, тромбоемболички состојби, ангина пекторис, синдром на Дреслер (комбинирана компликација, манифестирана со оштетување на зглобовите, белите дробови, воспаление на перикардот и плеврата).

Според времето на настанување, се разликуваат доцни и рани компликации. Вторите го вклучуваат следново:

 • Синдром на Дреслер.
 • Ендокардитис.
 • Хронична срцева слабост.
 • Нарушувања на инервацијата.

Покрај класичните компликации, може да се појави пептичен улкус и други акутни гастроинтестинални патологии, ментални нарушувања и други.

Хемодинамските нарушувања во срцевиот мускул и неговото исхемично оштетување предизвикуваат бројни морфолошки и функционални промени кои ја одредуваат формата и прогнозата на коронарната артериска болест. Следните механизми за декомпензација се резултат на исхемија на миокардот:

 • инсуфициенција на енергетскиот метаболизам на миокардните клетки - кардиомиоцити;
 • „Зашеметен“ и „заспан“ (или хибернатен) миокард се форми на нарушена контрактилност на левата комора кај пациенти со коронарна артериска болест, кои се минливи;
 • развој на дифузна атеросклеротична и фокална кардиосклероза после инфаркт - намалување на бројот на функционални кардиомиоцити и развој на сврзно ткиво на нивно место;
 • повреда на систолните и дијастолните функции на миокардот;
 • нарушување на функциите на ексцитабилност, спроводливост, автоматизам и контрактилност на миокардот.

Горенаведените морфо-функционални промени во миокардот кај коронарна срцева болест доведуваат до развој на постојано намалување на коронарната циркулација, односно срцева слабост.

Третман на миокарден инфаркт

Веднаш повикајте брза помош при првиот знак на миокарден инфаркт и дајте итна медицинска помош на жртвата пред нејзиното пристигнување.

1. Седнете или ставете некое лице во удобна положба, ослободете го неговото торзо од тесна облека. Обезбедете бесплатен пристап до воздух.

- таблета „нитроглицерин“, со силни напади 2 парчиња; - капки „Корвалол“ - 30-40 капки; - таблета „Ацетилсалицилна киселина“ („Аспирин“).

Овие средства помагаат да се анестетизира срцевиот удар, како и да се минимизираат голем број можни компликации. Покрај тоа, Аспиринот спречува формирање на нови тромби во крвните садови.

Првото нешто што треба да се разбере е дека за да се постигне максимален ефект, третманот треба да се започне што е можно поскоро. Првично, неопходна е терапија со реперфузија (тромболиза, васкуларна пластика). Целите на третманот се како што следува:

 1. Олеснување на болката. Првично, нитроглицерин под јазикот се користи за оваа намена. Во отсуство на ефект, можна е интравенска администрација на овој лек. Во случај тоа да не помогне, морфиумот се користи за ублажување на болката. Со цел да се зајакне неговиот ефект, можна е употреба на дроперидол.
 2. Враќање на нормалниот проток на крв. Ефектот од употребата на тромболитици директно зависи од тоа колку започнале раните терапевтски мерки. Лек по избор е стрептокиназа. Покрај тоа, можна е употреба на урокиназа, како и активатор на ткивен плазминоген.
 3. Дополнителен третман. Исто така, со срцев удар, се користат аспирин, хепарин, АКЕ-инхибитори, антиаритмични лекови и магнезиум сулфат.

Во секој случај, терапијата за миокарден инфаркт треба да биде сеопфатна и да започне што е можно побрзо. Во отсуство на соодветна терапија со лекови, не само што е можен ран развој на компликации, туку и смртоносен исход.

- Коронарниот срцев удар предизвикува симптоми и превенција

Во случај на дијагностицирана лезија на коронарните артерии, може да биде неопходна хируршка интервенција. Се користат методи како што се ангиопластика со балони, стентирање и шантирање.

Првата помош за срцев удар се состои во подобрување на снабдувањето со крв во срцето, спречување на тромбоза и одржување на виталните функции на телото. Понатамошниот третман има за цел брза лузна на некроза и најцелосна рехабилитација.

Успехот на рехабилитацијата во голема мера зависи од тоа колку пациентот ќе реагира на пропишаниот третман и препораките за промени во животниот стил. Со цел да се спречи релапс (повторен срцев удар се развива во повеќе од една третина од случаите), потребно е да се напуштат лошите навики, да се следи диета, да се обезбеди соодветна физичка активност, да се прилагоди телесната тежина, да се контролира крвниот притисок и холестеролот во крвта и исто така избегнувајте преголема работа и психо-емоционално преоптоварување - тогаш тука се сите фактори кои придонесуваат за развој на миокарден инфаркт.

Тактиката на лекување на разни клинички форми на коронарна срцева болест има свои карактеристики. Сепак, можно е да се идентификуваат главните области што се користат за третман на коронарна срцева болест:

 • терапија без лекови;
 • терапија со лекови;
 • хируршка реваскуларизација на миокардот (калемење на коронарна артерија);
 • употреба на ендоваскуларни техники (коронарна ангиопластика).

Терапијата без лекови вклучува мерки за корекција на животниот стил и исхраната. Со разни манифестации на коронарна срцева болест, се прикажува ограничување на начинот на активност, бидејќи за време на вежбање има зголемување на побарувачката на миокардот за снабдување со крв и кислород. Незадоволството од оваа потреба на срцевиот мускул всушност предизвикува манифестации на IHD. Затоа, со каква било форма на коронарна срцева болест, режимот на активност на пациентот е ограничен, проследен со постепено проширување за време на рехабилитацијата.

Диета за коронарна срцева болест вклучува ограничување на внесот на вода и сол со храна за да се намали товарот на срцевиот мускул. Со цел да се забави прогресијата на атеросклерозата и да се бори против дебелината, исто така е пропишана диета со малку маснотии. Следниве групи производи се ограничени, и доколку е можно исклучени: животински масти (путер, свинска маст, масно месо), пушена и пржена храна, брзо апсорбирани јаглени хидрати (печива, чоколадо, колачи, слатки). За да се одржи нормалната тежина, мора да се одржува рамнотежа помеѓу потрошената и потрошената енергија. Доколку е потребно да се намали телесната тежина, дефицитот помеѓу потрошените и потрошените резерви на енергија треба да биде најмалку 300 kCl дневно, имајќи предвид дека едно лице троши околу 2000-2500 kCl дневно за време на нормална физичка активност.

Терапијата со лекови за корорнарна срцева болест е пропишана со формулата „ABC“: антитромбоцитни агенси, β-блокатори и хипохолестеролемични лекови. Во отсуство на контраиндикации, можно е да се препишат нитрати, диуретици, антиаритмици, итн. Недостаток на ефект на тековната терапија со лекови на корорнарна срцева болест и закана од миокарден инфаркт се индикации за консултација со кардиохирург за решавање на прашање на хируршки третман.

Хируршка реваскуларизација на миокардот (бајпас на коронарна артерија - CABG) се користи за враќање на снабдувањето со крв на местото на исхемија (реваскуларизација) со отпорност на тековната фармаколошка терапија (на пример, со стабилна ангина пекторис III и IV FC). Суштината на методот CABG е да се примени автономна анастомоза помеѓу аортата и погодената срцева артерија под местото на стеснување или оклузија. Ова создава бајпас васкуларно корито, доставувајќи крв до местото на исхемија на миокардот. Операциите на CABG може да се извршат со употреба на кардиопулмонален бајпас или на работно срце. Минимално инвазивните хируршки техники за коронарна артериска болест вклучуваат перкутана транслуминална коронарна ангиопластика (PTCA) - балон „експанзија“ на стенозен сад проследен со вградување на стентна рамка што го држи луменот на садот доволен за проток на крв.

Исхемичен срцев удар: причини, симптоми, третман и превенција

Дефиницијата на прогнозата за коронарна срцева болест зависи од односот на различни фактори. Така, комбинацијата на коронарна срцева болест и артериска хипертензија, сериозни нарушувања на метаболизмот на липидите и дијабетес мелитус негативно влијае на прогнозата. Третманот може само да ја забави стабилната прогресија на коронарната срцева болест, но не и да го запре нејзиниот развој.

Најефективната превенција од коронарна срцева болест е да се намалат негативните ефекти на факторите на закана: исклучување на пушење алкохол и тутун, психо-емоционално преоптоварување, одржување на оптимална телесна тежина, физичко образование, контрола на крвниот притисок, здрава исхрана.

Со оглед на причините за миокарден инфаркт, лесно може да се разбере дека со почитување на превентивни мерки, ризикот од развој на болеста е значително намален. За да се спречи, мора да се почитуваат следниве правила:

 1. Контролирајте ја телесната тежина. Главната цел е да се спречи дебелината, бидејќи овој фактор е клучен во формирањето на атеросклероза - една од главните причини за миокарден инфаркт.
 2. Усогласеност со диетата. Намалувањето на внесувањето на соли, како и намалувањето на внесот на маснотии од храната, не само што го намалува ризикот од дебелина, туку и го нормализира крвниот притисок.
 3. Одржување на активен животен стил. Соодветната физичка активност придонесува за нормализирање на метаболичките процеси, губење на тежината, како и на целокупното зајакнување на телото. Ако во историјата има срцев удар или друга кардиоваскуларна патологија, треба да се консултирате со вашиот лекар за обемот на оптоварувања.
 4. Одбивање на лоши навики.
 5. Контрола на холестерол.
 6. Контрола на притисок.
 7. Мерење на нивото на шеќер.
 8. Спроведување на превентивни прегледи од специјалист.

Така, со оглед на етиологијата на миокарден инфаркт, слободно може да се каже дека превенцијата игра голема улога. Предмет на горенаведените препораки, ризикот од развој на болеста значително се намалува.

- Водете сметка за крвниот притисок.

- Внимавајте на шеќерот во крвта.

- Избегнувајте изложување на сонце подолг период, што исто така ќе ве заштити од сонце или топлотен удар.

- Избегнувајте јадење нездрава храна, фокусирајте се на храна богата со витамини и минерали.

- Обидете се да се движите повеќе - одете, пливајте, танцувајте, возете велосипед, обидете се да се искачите по скалите.

- Престанете да пушите, откажете се од алкохол, енергетски пијалоци, минимизирајте ја употребата на кафе.

Внимавајте на вашата тежина, доколку е присутна, обидете се да ја изгубите. Можете да прочитате статии за дебелината и слабеењето. Ако не можете сами да изгубите тежина, консултирајте се со нутриционист и тренер за фитнес.

- Не дозволувајте хронични заболувања доколку ги имате, особено болести на кардиоваскуларниот систем - хипертензија, атеросклероза, коронарна срцева болест (ЦСБ), аритмии итн.

- Ако вашето семејство имало срцев удар, атеросклероза и други кардиоваскуларни болести, избегнувајте напорна работа, како што е натоварувач.

- Обидете се еднаш годишно да се опуштите на море или на планина.

Денес, постојат огромен број начини за лекување на срцев удар, како и други болести, на пример, мозочен удар, што ќе го продолжи животот на лицето и ќе ја подобри неговата општа благосостојба. Може да бидат конзервативни и хируршки интервенции. Во првиот случај, ова се однесува на употреба на лекови и спроведување на специјални терапевтски вежби (физичко образование).

Додека во вториот случај станува збор за спроведување операции кои ја подобруваат проодноста на крвните садови на срцето. Ова е последното нешто што треба да се направи за да се врати нормалниот живот на една личност. Хируршката интервенција се прави во најтешките ситуации, во последните фази на исхемична болест.

Физикална терапија како третман и спречување на срцев удар

Следно, ќе зборуваме за најчестите методи за лекување на разни форми на исхемија, кои исто така играат важна улога во враќањето на нормалниот живот на една личност.

Како и секоја друга болест, на пример, мозочен удар, срцева исхемија, потребно е за третман да се воспостави нормален режим на ден со задолжителна избалансирана исхрана. Следното е строго забрането:

 • со коронарна срцева болест, како и со мозочен удар, потребно е целосно да се запре употребата на алкохол и алкохол;
 • не користете масна и пржена храна;
 • ако некое лице има прекумерна тежина, се препорачува целосно да ја смените вашата исхрана, контролирајќи ја количината на потрошени калории. Никој не вели дека треба да останете гладни. Во никој случај. Дури е опасно. Експертите советуваат избалансирана и хранлива исхрана.

Некои експерти препишуваат специјална диета за пациентот, што вклучува значително намалување на потрошувачката на животински масти во храната. Иако дефинитивно вреди да се зголеми процентот на влакна во дневната исхрана, вклучително и растителни масла. Во фрижидерот секогаш треба да имате овошје и зеленчук, риба и друга морска храна.

infarkt miokarda lechenie - Коронарен срцев удар предизвикува симптоми и превенција

Не се препорачува да жалам за себе и да не станувате од каучот. Зборовите на лекарот што посетува за намалување на физичката активност не треба да се сфаќаат буквално. Неколку специјални вежби, одење на отворено и здрав начин на живот се секогаш клучот за успешно закрепнување од која било болест. Дали тоа ќе биде лезија на срцето или мозочен удар.

Терапијата со лекови за коронарни лезии вклучува употреба на антиагинални лекови. Тие имаат можност малку да се елиминираат или да спречат понатамошно влошување на состојбата на големиот и неговото здравје. Овие лекови вклучуваат:

 • за разлика од третманот на мозочен удар, со ангина пекторис се препорачува да се користат нитрати, на пример, нитроглицерин. Овој лек помага да се прошири дебелината на коронарните садови, подобрувајќи го протокот на крв во миокардот. Присутниот лекар може да препише таков лек за ангина пекторис, акутна болка со миокарден инфаркт, вклучително и формирање на белодробен едем;

Третман со лекови на исхемична срцева болест

 • лекови од категоријата бета-блокатори, на пример, метопролол или атенолол, ќе ја намалат фреквенцијата на контракција на срцевите мускули во тахикардија. Вклучувањето на телото ќе бара значително помалку кислород за извршување на функциите неопходни за живот. Овој лек се користи за следниве нарушувања: ангина пекторис и срцева слабост;
 • лекови од категоријата антагонисти на калциум, на пример, верапамил или нифедипин, се разликуваат со антиагинално дејство. Плус, покрај оваа дополнителна дрога, својствен е и хипотензивниот ефект. Сето ова заедно ја зголемува толеранцијата на физичката активност. Ова се однесува на интензивен стрес и исцрпеност. Дозволените физички вежби во третманот и спречувањето на оштетување на срцето (како и со мозочен удар) придонесуваат само за подобрување на општата состојба на пациентот;
 • тромболитичка и антитромбоцитна терапија игра важна улога во коронарна артериска болест (коронарна артериска болест). Бидејќи помага да се раствори тромбот и да се прошири дебелината на коронарните садови. Затоа, таквиот лек ќе ги отстрани срцевите абнормалности и оштетувањето на неговите садови.

Tatyana Jakowenko

Главен уредник на Detonic онлајн магазин, cardiolогист Јаковенко-Плахотнаја Татјана. Автор на повеќе од 950 научни статии, вклучително и во странски медицински списанија. Тој работел како cardiolогист во клиничка болница повеќе од 12 години. Тој е сопственик на современи методи за дијагностицирање и лекување на кардиоваскуларни заболувања и ги спроведува во неговите професионални активности. На пример, тој користи методи на реанимација на срцето, декодирање на ЕКГ, функционални тестови, циклична ергометрија и многу добро ја познава ехокардиографијата.

Веќе 10 години е активен учесник во бројни медицински симпозиуми и работилници за лекари - семејства, терапевти и cardiolогисти. Тој има многу публикации за здрав начин на живот, дијагноза и третман на срцеви и васкуларни заболувања.

Тој редовно ги следи новите публикации на европски и американски cardiology списанија, пишува научни статии, подготвува извештаи на научни конференции и учествува на европски cardiolконгреси на оги.

Detonic