Компатибилност со цинаризин и мексидол

• Ноотропски агенс [Ноотропик].

Содржината на статијата:
 1. Нозологија
 2. Компоненти на претходните делови
 3. Опис на форма на дозирање
 4. фармаколошки ефект
 5. Фармакодинамика
 6. Фармакокинетиката
 7. Индикации за употреба
 8. контраиндикации
 9. Примена во бременост и лактација
 10. S> Инциденца на несакани ефекти. Многу ретки (. Ако некоја од несаканите ефекти наведени во упатствата се влоши или се забележат други несакани ефекти што не се наведени во упатствата, треба да го известите вашиот лекар.
 11. Интеракција
 12. Дозирање и администрација
 13. Предозирање
 14. Специјални инструкции
 15. Услови за отсуство од аптеките
 16. Услови за складирање
 17. Рок на траење
 18. Контраиндикации
 19. Контраиндикации цитиколин.
 20. S> Несаканите ефекти се групирани според фреквенцијата на појава: многу често (/1 / 10); често (од 1/100 до. Многу ретко, вклучувајќи индивидуални случаи. Алергиски реакции. Осип, пруритус, анафилактичен шок. Од централниот нервен систем и периферниот нервен систем. Несоница, главоболка, вртоглавица, тремор, вкочанетост во парализирани екстремитети, стимулација на парасимпатичкиот нервен систем. Од психата. Халуцинации, вознемиреност. Од ЦЦЦ. Краткорочна промена на крвниот притисок. Од дигестивниот систем. Гадење, повраќање, дијареја, намален апетит, промени во активноста на ензимите на црниот дроб. Друго. Чувство на топлина, оток, отежнато дишење.
 21. Фирми производители (или дистрибутери) на лекот
 22. Наслови
 23. Фарм група
 24. Компоненти на претходните делови
 25. Опис на форма на дозирање
 26. фармаколошки ефект
 27. Фармакодинамика
 28. Фармакокинетиката
 29. Индикации за употреба
 30. контраиндикации
 31. Примена во бременост и лактација
 32. S> Многу ретко (. Алергиски реакции (осип, чешање, анафилактичен шок), главоболка, вртоглавица, треска, тремор, гадење, повраќање, дијареја, халуцинации, оток, отежнато дишење, несоница, возбуда, губење на апетит, вкочанетост во парализиран екстремитети, промени во активноста на ензимите на црниот дроб Во некои случаи, лекот Рекогнан може да го стимулира парасимпатичкиот систем, како и да има краткорочен ефект врз крвниот притисок. Доколку се влошат некои од несаканите ефекти наведени во описот или кои било други се појавуваат несакани ефекти кои не се наведени во описот, треба да го известите вашиот лекар.
 33. Дозирање и администрација
 34. Специјални инструкции
 35. Услови за складирање
 36. Рок на траење
 37. Фирми производители (или дистрибутери) на лекот
 38. Наслови
 39. Компоненти на претходните делови
 40. Опис на форма на дозирање
 41. Фармакодинамика
 42. Фармакокинетиката
 43. контраиндикации
 44. Примена во бременост и лактација
 45. S> Несаканите ефекти се групирани според фреквенцијата на појава: многу често (/1 / 10); често (од 1/100 до. Многу ретко (вклучувајќи индивидуални случаи) - алергиски реакции (осип, чешање, анафилактичен шок), главоболка, вртоглавица, треска, тремор, гадење, повраќање, дијареја, халуцинации, оток, отежнато дишење, несоница , возбуда, намален апетит, вкочанетост во парализирани екстремитети, промена во активноста на ензимите на црниот дроб. Во некои случаи, цитиколин може да го стимулира парасимпатичкиот систем, како и да обезбеди краткотрајна промена на крвниот притисок. Ако има некои од несаканите ефекти наведени во описот се влошуваат или пациентот забележал други несакани ефекти кои не се наведени во описот, треба да го известите вашиот лекар.
 46. Интеракција
 47. Дозирање и администрација
 48. Специјални инструкции
 49. Услови за складирање
 50. Рок на траење
 51. Фирми производители (или дистрибутери) на лекот
 52. Несакани ефекти на компонентите
 53. Како да земате Мексидол и Синаризин
 54. фармаколошки ефект
 55. контраиндикации
 56. Контраиндикации
 57. Што е подобро и каква е разликата помеѓу Мексидол и Цинаризин
 58. Опис на форма на дозирање
 59. Несакани ефекти на компонентите
 60. Мислење на лекарите
 61. Осврти на пациенти
 62. Мексидол го зголемува или намалува крвниот притисок?
 63. составот
 64. Механизмот на дејство
 65. Форми на ослободување
 66. контраиндикации
 67. Несакани ефекти
 68. Прегледи
 69. Примена во бременост и лактација
 70. Дозирање и администрација
 71. Специјални инструкции

повеќе - компатибилност со цинаризин и мексидолНозологија

(Податоците се земени од активната состојка на цитиколин).
• F06,7 Лесно когнитивно оштетување.
• Нарушувања во однесувањето F91.
• I63 мозочен инфаркт.
• I67,9 Цереброваскуларни заболувања, неодредени.
• I69,1 Последици од интракранијално крварење.
• I69,3 Последици од церебрален инфаркт.
• S06 Интракранијална повреда.
• T90,5 Последици од интракранијална повреда.

Компоненти на претходните делови

Решение за интравенска и интрамускулна администрација4 ml
активна супстанција:
цитиколин натриум522,5 mg
(еквивалентно на 500 мг цитиколин)
цитиколин натриум1045 mg
(еквивалентно на 1000 мг цитиколин)
помошни средства: 1М хлороводородна киселина или 1М натриум хидроксид - до pH 6,7-7,1; вода за инјектирање - до 4 ml
Решение за орална администрација1 ml
активна супстанција:
цитиколин натриум104,5 mg
(еквивалентно на 100 мг цитиколин)
помошни средства: сорбитол - 200 мг; глицерол - 50 mg; метил парахидроксибензоат - 1,45 мг; пропил парахидроксибензоат - 0,25 мг; натриум цитрат дихидрат - 6 mg; натриум сахаринат - 0,2 мг; вкус на јагода (суштина на јагода 1487-S-Lucta) - 0,408 мг; калиум сорбат - 3 мг; лимонска киселина 50% раствор - до pH 6; прочистена вода - до 1 ml
Решение за орална администрација1 пакет (10 ml)
активна супстанција:
цитиколин натриум1045 mg
(еквивалентно на 1000 мг цитиколин)
помошни средства: сорбитол - 2000 мг; глицерол - 500 mg; метил парахидроксибензоат - 14,5 мг; пропил парахидроксибензоат - 2,5 мг; натриум цитрат дихидрат - 60 mg; натриум сахаринат - 2 мг; вкус на јагода (суштина на јагода 1487-S-Lucta) - 4,08 мг; калиум сорбат - 30 мг; лимонска киселина 50% раствор - до pH 6; прочистена вода - до 10 ml

Опис на форма на дозирање

Решение за интравенска и интрамускулна администрација. Транспарентна безбојна течност.
Решение за орална администрација. Транспарентна безбојна течност со карактеристичен мирис на јагода.
Раствор за интравенска и интрамускулна администрација, 500 mg / 4 ml и 1000 mg / 4 ml: во ампули од безбојно неутрално стакло (хидролитички тип I) со заштитни пластични цевки и бели ленти за кршење ампули, по 4 ml; во блистер пакувања од ПВЦ 3 или 5 засилувачи. ; во пакет картон 1 пакет од 3 или 5 засилувачи. Или 2 пакувања од 5 засилувачи.
Раствор за орална администрација, 100 mg / ml. 30 ml од лекот во шише безбојно про transparentирно стакло, запечатено со завртка од пластичен капак, обезбедувајќи контрола на првиот отвор. Вијалата, заедно со шприц за дозирање, се става во пакет од картон со внатрешна преграда.
Раствор за орална администрација, 100 mg / ml. 10 ml лек во вреќа со комбиниран материјал (полиетилен терефталат / полистирен / алуминиумска фолија / полимерен филм Сурлин). 6 или 10 кесички се ставаат во картонска кутија.

фармаколошки ефект

Фармаколошкото дејство е ноотропно.

Фармакодинамика

Цитиколин, како претходник на клучните ултраструктурни компоненти на клеточната мембрана (главно фосфолипиди), има широк спектар на дејство - помага во обновување на оштетените клеточни мембрани, го инхибира дејството на фосфолипазите, спречува прекумерно формирање на слободни радикали и исто така ги спречува клетките смрт со дејство на механизмите на апоптоза. Во акутниот период на мозочен удар, цитиколин ја намалува количината на оштетување на мозочното ткиво, го подобрува холинергичниот пренос. Кога ТБИ го намалува времетраењето на посттрауматската кома и сериозноста на невролошките симптоми, покрај тоа, го намалува времетраењето на периодот на опоравување.
Во хронична церебрална хипоксија, цитиколинот е ефикасен во третманот на когнитивни нарушувања, како што се оштетување на меморијата, недостаток на иницијатива, потешкотии при извршување на секојдневни активности и грижа за себе. Го зголемува нивото на внимание и свест, а исто така ја намалува манифестацијата на амнезија.
Цитиколин е ефикасен во лекување на сензорни и моторни невролошки нарушувања на дегенеративната и васкуларната етиологија.

Фармакокинетиката

Вшмукување. Цитиколин добро се апсорбира со интравенска и интрамускулна администрација. Апсорпцијата по орална администрација е скоро завршена, а биорасположивоста е скоро иста како и по интравенска администрација.
Метаболизам. Со iv и интрамускулна администрација, цитиколин се метаболизира во црниот дроб со формирање на холин и цитидин. По администрацијата, концентрациите на холин во плазмата значително се зголемуваат.
Дистрибуција. Цитиколин во голема мерка е дистрибуиран во структурите на мозокот, со брзото вклопување на холински фракции во структурни фосфолипиди и цитидински фракции во цитидински нуклеотиди и нуклеински киселини. Цитиколин продира во мозокот и активно се интегрира во клеточните, цитоплазматските и митохондријалните мембрани, формирајќи дел од дел од структурните фосфолипиди.
Размножување. Само 15% од администрираната доза на цитиколин се излачува од човечкото тело; помалку од 3% - преку бубрезите и околу 12% - со издишан CO2.
При уринарна екскреција на цитиколин, може да се разликуваат 2 фази: првата фаза, која трае околу 36 часа, при што стапката на екскреција брзо се намалува и втората фаза, при што стапката на екскреција се намалува многу побавно. Истото се забележува кај издишаниот CO2 - стапката на екскреција брзо се намалува по околу 15 часа, а потоа се намалува многу побавно.

Индикации за употреба

Акутен период на исхемичен мозочен удар (како дел од комплексна терапија);
Период на опоравување на исхемични и хеморагични мозочни удари;
ТБИ, акутен (како дел од комплексната терапија) и период на опоравување;
Когнитивни и нарушувања во однесувањето кај дегенеративни и васкуларни заболувања на мозокот.

контраиндикации

Преосетливост на која било од компонентите на лекот;
Тешка ваготонија (доминација на тонот на парасимпатичкиот дел на автономниот нервен систем);
Ретки наследни болести поврзани со нетолеранција на фруктоза;
Деца на возраст под 18 години (поради недостаток на доволно клинички податоци).

Примена во бременост и лактација

Нема доволно податоци за употребата на цитиколин кај бремени жени. Иако студиите врз животни не откриле негативен ефект, за време на бременоста, лекот Цераксон се препишува само во случаи кога очекуваната корист за мајката го надминува потенцијалниот ризик за фетусот.
Кога препишуваат Цераксон за време на лактацијата, жените треба да престанат да дојат, бидејќи нема податоци за распределбата на цитиколин со мајчиното млеко.

S> Инциденца на несакани ефекти.
Многу ретко (.
Ако некоја од несаканите ефекти наведена во упатството е влошена или се забележат други несакани ефекти што не се наведени во упатството, треба да го известите вашиот лекар.

Интеракција

Цитиколин ги подобрува ефектите на леводопа.
Не треба да се администрира истовремено со лекови кои содржат меклофеноксат.

Дозирање и администрација

Решение за вовед во / во, во / м вовед.
ИВ, во форма на бавна ИВ инјекција (3 - 5 мин., Во зависност од пропишаната доза) или ИВ инјекција капе (40 - 60 капки во минута).
Во / на патот на администрација се претпочита од / m. Кога i / m инјекција треба да се повтори администрација на лекот на истото место.
Препорачана доза.
Акутен период на исхемичен мозочен удар и повреда на главата. 1000 mg на секои 12 часа од првиот ден по дијагнозата, времетраењето на третманот е најмалку 6 недели. 3-5 дена по почетокот на третманот (ако функцијата на голтање не е нарушена), можна е транзиција кон орални форми на Цераксон.
Период на опоравување на исхемични и хеморагични мозочни удари, период на опоравување на ТБИ, когнитивни и нарушувања во однесувањето кај дегенеративни и васкуларни заболувања на мозокот: 500-2000 мг на ден. Дозирање и времетраење на третманот - во зависност од тежината на симптомите на болеста. Можеби употребата на орални форми на лекот Цераксон.
Постари пациенти.
При препишување на Цераксон кај постари пациенти, прилагодување на дозата не е потребно.
Растворот во ампулата е наменет за еднократна употреба. Треба да се користи веднаш по отворањето на ампулата.
Лекот е компатибилен со сите видови изотонични раствори и раствори на декстроза.
Решение за орална администрација.
Пред употреба, лекот може да се разреди во мала количина на вода (120 ml или 1/2 стакло). Прифатено со оброци или помеѓу оброците.
Препорачана доза.
Акутен период на исхемичен мозочен удар и повреда на главата. 1000 mg (10 ml или 1 пакет.) На секои 12 Времетраење на третманот најмалку 6 недели.
Период на опоравување на исхемични и хеморагични мозочни удари, период на опоравување на повреда на мозок, когнитивни и нарушувања во однесувањето кај дегенеративни и васкуларни заболувања на мозокот: 500-2000 mg на ден (5-10 ml или 1 пакет (1000 mg) 1-2 пати на ден). Дозирање и времетраење на третманот - во зависност од тежината на симптомите на болеста.
Постари пациенти.
При препишување на Цераксон кај постари пациенти, прилагодување на дозата не е потребно.
Инструкции за употреба на шприц за дозирање (1):
Слика 1.
1. Ставете го шприцот за дозирање во шишенцето (клипот на шприцот е целосно спуштен) (1 (1).
2. Нежно повлечете го клипот на шприцот за дозирање додека нивото на растворот не се изедначи со соодветната ознака на шприцот (1 (2).
3. Пред да земете, точната количина на раствор може да се разреди во 1/2 чаша вода (120 ml) (1 (3).
По секоја употреба, се препорачува да се измие шприцот за дозирање со вода.
Препораки за употреба на Кераксон во кесички.
1. Одделете ја едната кеса од другата по должината на искинувачкиот спој. Додека ја држите торбата вертикално, внимателно откинете го нејзиниот раб на ознаката „Отвори тука“ (2).
Слика 2.
2. Содржината на кесичката може да се пие веднаш по отворањето (3) или може да се разреди во 1/2 чаша вода (120 ml) (4) пред да се даде.
Слика 3.
Слика 4.

Предозирање

Со оглед на ниската токсичност на предозирање со лекови, не се опишани случаи.

Специјални инструкции

За време на периодот на третман, треба да се биде претпазлив при вршење на потенцијално опасни активности за кои е потребно посебно внимание и брзи реакции (возење и други возила, работа со механизми за движење, работа на диспечерот и операторот, итн .;).
Решение за орална администрација (по избор). Мала количина на кристали може да се формира на студ поради привремената делумна кристализација на конзервансот. По понатамошно складирање под препорачани услови, кристалите се раствораат за неколку месеци. Присуството на кристали не влијае на квалитетот на лекот.

Услови за отсуство од аптеките

Услови за складирање

На температура не поголема од 30 ° C. Да се ​​чува подалеку од дофат на деца.

Рок на траење

3 година.
Не користете по датумот на истекување отпечатен на пакувањето.

Контраиндикации

Detonic - уникатен лек кој помага во борбата против хипертензијата во сите фази од нејзиниот развој.

Detonic за нормализација на притисокот

Сложениот ефект на растителните компоненти на лекот Detonic на theидовите на крвните садови и автономниот нервен систем придонесуваат за брзо намалување на крвниот притисок. Покрај тоа, оваа дрога спречува развој на атеросклероза, благодарение на уникатните компоненти кои се вклучени во синтезата на лецитин, аминокиселина која го регулира метаболизмот на холестерол и спречува формирање на атеросклеротични плаки.

Detonic не зависност и синдром на повлекување, бидејќи сите компоненти на производот се природни.

Детални информации за Detonic се наоѓа на страницата на производителот www.detonicnd.com.

Контраиндикации цитиколин.

Преосетливост; пациенти со тешка ваготонија (висок тон на парасимпатичкиот дел од автономниот нервен систем); деца под 18-годишна возраст (поради недостаток на доволно клинички податоци).

S> Несаканите ефекти се групирани според фреквенцијата на појава: многу често (/1 / 10); често (≥1 / 100 до.
Многу ретко, вклучително и индивидуални случаи.
Алергиски реакции. Осип, пруритус, анафилактичен шок.
Од централниот нервен систем и периферниот нервен систем. Несоница, главоболка, вртоглавица, тремор, вкочанетост во парализирани екстремитети, стимулација на парасимпатичкиот нервен систем.
Од психата. Халуцинации, вознемиреност.
Од ЦЦЦ. Краткорочна промена на крвниот притисок.
Од дигестивниот систем. Гадење, повраќање, дијареја, намален апетит, промени во активноста на ензимите на црниот дроб.
Друго Чувство на топлина, оток, отежнато дишење.

Фирми производители (или дистрибутери) на лекот

Ферер Интернешнл СА 18973 година - компатибилност со цинаризин и мексидолРекоганан

Наслови

Руско име: Рекогнан.
Англиско име: Рекогнан.

Фарм група

• Ноотропски агенс [Други невротропски лекови].

Компоненти на претходните делови

Решение за орална администрација1 ml
активна супстанција:
цитиколин мононатриум сол1045 mg
(еквивалентно на 100 мг цитиколин)
помошни средства: сорбитол - 200 мг; глицерол - 50 mg; метил парахидроксибензоат - 1,45 мг; пропил парахидроксибензоат - 0,25 мг; калиум сорбат - 3 мг; натриум цитрат дихидрат - 6 mg; натриум сахаринат - 0,2 мг; вкус на јагода FRESA S. 1487S - 0,4 мг; лимонска киселина - до pH 6; прочистена вода - до 1 ml

Опис на форма на дозирање

Транспарентна безбојна течност со карактеристичен мирис на јагода.
Раствор за орална администрација, 100 mg / ml.
Шише 30 ml од лекот во про glassирно стаклено шише хидролитичка класа III, запечатено со бело капаче од завртка изработено од полипропилен со внатрешна обвивка изработена од LDPE и прва контрола на отворање или бело капаче од завртка изработено од PE со елемент за запечатување на PE прва контрола на отворање. Шише со дипетска пипета се става во пакување картонски кутии.
Кесички. 10 ml од лекот во вреќа со повеќеслоен композитен материјал (PET-LDPE-алуминиум-PE). 5 или 10 пакет. Ставете во пакување картонски кутии.

фармаколошки ефект

Фармаколошко дејство - ноотропно, невропротективно.

Фармакодинамика

Цитиколин, како претходник на клучните ултраструктурни компоненти на клеточната мембрана (главно фосфолипиди), има широк спектар на дејство - помага во обновување на оштетените клеточни мембрани, го инхибира дејството на фосфолипазите, спречува прекумерно формирање на слободни радикали и исто така ги спречува клетките смрт со дејство на механизмите на апоптоза. Во акутниот период на мозочен удар, го намалува обемот на оштетување на мозочното ткиво, го подобрува холинергичното пренесување. Во ТБИ, времетраењето на посттрауматската кома и сериозноста на невролошките симптоми се намалуваат, покрај тоа, помага да се намали времетраењето на периодот на опоравување.
Цитиколин е ефикасен во третманот на когнитивни, чувствителни и моторни невролошки нарушувања на дегенеративната и васкуларната етиологија.
Кај хронична церебрална исхемија, цитиколин е ефикасен во третманот на нарушувања како што се оштетување на меморијата, недостаток на иницијатива, потешкотии во извршувањето на секојдневните активности за самогрижа. Го зголемува нивото на внимание и свест, а исто така ги намалува манифестациите на амнезија.

Фармакокинетиката

Вшмукување. Цитиколин добро се апсорбира со голтање. Апсорпцијата по орална администрација е скоро завршена, а биорасположивоста е приближно иста како и по ив.
Метаболизам. Лекот се метаболизира во цревата и црниот дроб со формирање на холин и цитидин. По администрацијата, концентрацијата на холин во крвната плазма значително се зголемува.
Дистрибуција. Цитиколин во голема мерка е дистрибуиран во структурите на мозокот, со брзото вклопување на холински фракции во структурни фосфолипиди и цитидински фракции во цитидински нуклеотиди и нуклеински киселини. Цитиколин продира во мозокот и активно се интегрира во клеточните, цитоплазматските и митохондријалните мембрани, формирајќи дел од дел од структурните фосфолипиди.
Размножување. Само 15% од администрираната доза на цитиколин се излачува од човечкото тело: помалку од 3% - преку бубрезите и преку цревата и околу 12% - со издишан воздух.
При уринарна екскреција на цитиколин, може да се разликуваат 2 фази: 1-та фаза, која трае околу 36 часа, при што стапката на екскреција брзо се намалува и втора, при што стапката на екскреција се намалува многу побавно. Истата работа се забележува во издишаниот воздух - стапката на екскреција брзо се намалува по околу 2 часа, а потоа се намалува многу побавно.

Индикации за употреба

Акутен период на исхемичен мозочен удар (како дел од комплексна терапија);
Период на опоравување на исхемични и хеморагични мозочни удари;
Краниоцеребрална траума, акутна (како дел од комплексна терапија) и периоди на опоравување;
Когнитивни и нарушувања во однесувањето кај дегенеративни и васкуларни заболувања на мозокот.

контраиндикации

Преосетливост на која било од компонентите на лекот;
Тешка ваготонија (доминација на тонот на парасимпатичкиот дел на автономниот нервен систем);
Ретки наследни болести поврзани со нетолеранција на фруктоза;
Деца на возраст под 18 години (поради недостаток на доволно клинички податоци).

Примена во бременост и лактација

Нема доволно податоци за употребата на цитиколин кај бремени жени.
Иако не се пронајдени негативни ефекти во студиите врз животни, Рекогнан се препишува за време на бременоста само кога очекуваната корист за мајката го надминува потенцијалниот ризик за фетусот.
Кога препишуваат Рекоганан за време на лактацијата, жените треба да престанат да дојат, бидејќи нема податоци за ослободување на цитиколин со мајчино млеко.

S> Многу ретко (. Алергиски реакции (осип, чешање, анафилактичен шок), главоболка, вртоглавица, треска, тремор, гадење, повраќање, дијареја, халуцинации, оток, отежнато дишење, несоница, возбуда, губење на апетит, вкочанетост во парализиран екстремитети, промени во активноста на ензимите на црниот дроб Во некои случаи, лекот Рекогнан може да го стимулира парасимпатичкиот систем, како и да има краткорочен ефект врз крвниот притисок.
Ако некоја од несаканите ефекти наведени во описот се влоши или се појават други несакани ефекти кои не се наведени во описот, треба да го известите вашиот лекар.

Дозирање и администрација

Внатре, со оброци или помеѓу оброците. Пред употреба, лекот може да се разреди во мала количина на вода (120 ml или 1/2 чаша).
Дозите се пресметуваат врз основа на содржината на цитиколин во 1 ml (100 mg), во 1 пакет. (10 ml) содржи 1000 mg цитиколин; во 1 фл. (30 ml) - 3000 mg.
Препорачана доза.
Акутен период на исхемичен мозочен удар и повреда на главата. 1000 mg (10 ml) на секои 12 Времетраење на третманот најмалку 6 недели.
Период на опоравување на исхемични и хеморагични мозочни удари, повреда на главата; когнитивни и нарушувања во однесувањето кај дегенеративни и васкуларни заболувања на мозокот. 500–2000 мг (5–20 мл) на ден. Дозирањето и времетраењето на третманот зависат од тежината на симптомите на болеста.
Специјални групи на пациенти.
Постара возраст. При препишување на Рекогнан на постари пациенти, прилагодување на дозата не е потребно.
Упатство за употреба на лекот Рекоганан во шишиња со употреба на пипета пипета прикачена на неа.
1. Ставете ја пипетата во шишенцето (клипот за пипета е целосно спуштен).
2. Нежно повлечете ја мерната пипета од клипот додека нивото на растворот не е еднакво на соодветната ознака на пипетата.
3. Пред да земете, потребната количина на раствор може да се разреди во 1/2 чаши вода (120 ml).
По секоја употреба, се препорачува пипетата да се измие со вода што дозира.
Препораки за употреба на лекот Рекоганан во вреќи.
1. Земете торба со Рекоганан преку работ и протресете.
2. Откинете го работ на торбата на линијата со точки.
3. Пијте ја содржината во кесата веднаш по отворањето или растворете ја во 1/2 чаши вода за пиење (120 ml) и пијте.

Специјални инструкции

На студ, може да се формира мала количина кристали поради привремена делумна кристализација на конзервансот. По понатамошно складирање под препорачани услови, кристалите се раствораат за неколку месеци. Присуството на кристали не влијае на квалитетот на лекот.
Влијание врз способноста за управување со возила, механизми. За време на периодот на лекување, мора да се внимава при вршење потенцијално опасни активности за кои е потребно зголемено внимание и брзина на психомоторни реакции (вклучително и управување со автомобил и други возила, работа со механизми за движење, работа на диспечер, оператор).

Услови за складирање

На температура од 15-25 ° C. Да се ​​чува подалеку од дофат на деца.

Рок на траење

Раствор за орална администрација од 100 mg / ml - 2 години.
Не користете по датумот на истекување отпечатен на пакувањето.

Фирми производители (или дистрибутери) на лекот

Alfa Wassermann, Farmasierra Manufacturing SL, Alfasigma SpA, GEROPHARM, фабрика за фармацевтски производи во Москва, фабрика за ендокриност во Москва FSUE, SLU за производство на SAG 15304 година - компатибилност со цинаризин и мексидолНапилепт

Наслови

Име на лекот: Неупилепт.

Компоненти на претходните делови

Решение за интравенска и интрамускулна администрација1 засилувач.
активна супстанција:
натриум цитиколин (во однос на цитиколин)500/1000 мг
помошни средства: 1 М раствор на хлороводородна киселина или 1 М раствор на натриум хидроксид до pH од 6,5-7,5; вода за инјектирање - до 4 ml

Опис на форма на дозирање

Транспарентна безбојна течност.
Раствор за интравенска и интрамускулна администрација, 125 mg / ml и 250 mg / ml. 4 ml во ампули од безбојно стакло со обоен прстен за фрактура или со обоена точка и изрез. Ампулите се дополнително обложени со 1, 2 или 3 прстени во боја и / или дводимензионален баркод и / или алфанумеричко кодирање, или без дополнителни прстени во боја, дводимензионален баркод и алфанумеричко кодирање.
3 или 5 засилувачи. Во блистер пакувања изработени од ПВЦ филм и алуминиумска фолија или полимерна фолија или без фолија и без филм.
1 пакување со ленти со блистер од 3 или 5 засилувачи. Ставете во пакет картон.
2 пакувања со блистер од по 5 засилувачи. Ставете во пакет картон.

Фармакодинамика

Цитиколин е природно ендогено соединение кое е среден метаболит во синтезата на фосфатидилхолин, една од главните структурни компоненти на клеточната мембрана.
Има широк спектар на дејство - помага во обновување на оштетените клеточни мембрани, го инхибира дејството на фосфолипазите, спречува прекумерно формирање на слободни радикали и исто така спречува смрт на клетките влијаејќи на механизмите на апоптоза. Во акутниот период на мозочен удар, цитиколин ја намалува количината на оштетување на мозочното ткиво, го подобрува холинергичниот пренос. Во ТБИ, времетраењето на посттрауматската кома и сериозноста на невролошките симптоми се намалуваат, покрај тоа, помага да се намали времетраењето на периодот на опоравување.
Во хронична церебрална хипоксија, цитиколинот е ефикасен во третманот на когнитивни нарушувања, како што се оштетување на меморијата, недостаток на иницијатива, потешкотии при извршување на секојдневни активности и грижа за себе. Го зголемува нивото на внимание и свест, а исто така ја намалува манифестацијата на амнезија.
Цитиколин е ефикасен во лекување на сензорни и моторни невролошки нарушувања на дегенеративната и васкуларната етиологија.

Фармакокинетиката

Метаболизам. После iv администрација, цитиколинот брзо се хидролизира до холин и цитидин и се доставува до разни ткива на телото.
Дистрибуција. По администрацијата, цитиколин е широко распространет во мозочните структури со брзото вклопување на холинскиот дел во структурните фосфолипиди и цитидинската фракција во цитидинските нуклеотиди и нуклеинските киселини. Откако стигнал до мозокот, цитиколин се интегрира во клеточните, цитоплазматските и митохондријалните мембрани, учествувајќи во конструкцијата на фосфолипидната фракција.
Размножување. Само мала количина на дозата се излачува преку бубрезите и преку цревата (.

контраиндикации

Преосетливост на која било од компонентите на лекот;
Пациенти со тешка ваготонија (висок тон на парасимпатичкиот дел од автономниот нервен систем);
Деца на возраст под 18 години (поради недостаток на доволно клинички податоци).

Примена во бременост и лактација

Нема доволно податоци за употребата на цитиколин кај бремени жени. Иако не се пронајдени негативни ефекти во студиите врз животни, цитиколинот се препишува за време на бременоста само кога очекуваните придобивки за мајката го надминуваат потенцијалниот ризик за фетусот.
Кога користите цитиколин за време на лактацијата, жените треба да престанат да дојат, бидејќи нема податоци за екскреција на цитиколин со мајчино млеко.

S> Несаканите ефекти се групирани според фреквенцијата на појава: многу често (/1 / 10); често (≥1 / 100 до.
Многу ретко (вклучувајќи индивидуални случаи) - алергиски реакции (осип, чешање, анафилактичен шок), главоболка, вртоглавица, треска, тремор, гадење, повраќање, дијареја, халуцинации, оток, отежнато дишење, несоница, возбуда, намален апетит, вкочанетост кај парализирани екстремитети, промена во активноста на ензимите на црниот дроб. Во некои случаи, цитиколин може да го стимулира парасимпатичкиот систем, како и да обезбеди краткотрајна промена на крвниот притисок. Ако некоја од несаканите ефекти наведени во описот е влошена или пациентот забележал други несакани ефекти кои не се наведени во описот, треба да го известите вашиот лекар.

Интеракција

Цитиколин ги подобрува ефектите на леводопа.

Дозирање и администрација

Во / м, во / во, млаз (полека, 3-5 минути, во зависност од пропишаната доза) или капе (стапка на инфузија - 40-60 капки / мин).
Во / на патот на администрација се претпочита од / m. Кога i / m инјекција треба да се повтори администрација на лекот на истото место.
Лекот треба да се користи веднаш по отворањето на ампулата.
Препорачана доза.
Акутен период на исхемичен мозочен удар и повреда на главата. 1000 мг цитиколин на секои 12 часа од првиот ден по дијагнозата, времетраењето на третманот е најмалку 6 недели. Максималната дневна доза е 2000 мг.
Период на опоравување на исхемични и хеморагични мозочни удари, период на опоравување на ТБИ, когнитивни и нарушувања во однесувањето кај дегенеративни и васкуларни заболувања на мозокот: 500-2000 мг цитиколин дневно во / во или / м. Дозирање и времетраење на третманот - во зависност од тежината на симптомите на болеста.
Постари пациенти. Кога се препишува Neupilept на постари пациенти, прилагодување на дозата не е потребно.
NEIPILEPT е компатибилен со сите видови iv во изотонични раствори и раствори на декстроза.

Специјални инструкции

Во / во авион, NEIPILEPT се внесува полека (3-5 минути, во зависност од дозата). Со IV капнување, стапката на инфузија треба да биде 40-60 капки / мин.
Со постојана интракранијална крварење, се препорачува да не се надминува дозата на NEIPILEPT 1000 mg / ден, лекот се администрира интравенски со стапка од 30 капки / мин.
Влијание врз способноста за управување со возила, механизми. За време на употребата на лекот, треба да се внимава при возење и вклучување во други потенцијално опасни активности за кои е потребна зголемена концентрација на внимание и брзина на психомоторни реакции.

Услови за складирање

На температура не поголема од 25 ° C. Да се ​​чува подалеку од дофат на деца.

Рок на траење

2 година.
Не користете по датумот на истекување отпечатен на пакувањето.

Фирми производители (или дистрибутери) на лекот

Несакани ефекти на компонентите

Инциденца на несакани ефекти. Многу ретки (. Ако некоја од несаканите ефекти наведени во упатствата е влошена или се забележат други несакани ефекти што не се наведени во упатствата, треба да го известите вашиот лекар.

Несаканите ефекти се групирани според фреквенцијата на појава: многу често (/1 / 10); често (≥1 / 100 до. Осип, пруритус, анафилактичен шок. Несоница, главоболка, вртоглавица, тремор, вкочанетост во парализираните екстремитети, стимулација на парасимпатичкиот нервен систем. Халуцинации, возбуда. Краткорочна промена на крвниот притисок. Гадење, повраќање, дијареја, намален апетит, промени во активноста на ензимите на црниот дроб. Чувство на топлина, оток, отежнато дишење.

Многу ретко (. Алергиски реакции (осип, чешање, анафилактичен шок), главоболка, вртоглавица, треска, тремор, гадење, повраќање, дијареја, халуцинации, оток, отежнато дишење, несоница, возбуда, губење на апетит, вкочанетост во парализирани екстремитети, промени во активноста на ензимите на црниот дроб Во некои случаи, лекот Рекоганан може да го стимулира парасимпатичкиот систем, како и да има краткорочен ефект врз крвниот притисок.

Несаканите ефекти се групирани според фреквенцијата на појава: многу често (/1 / 10); често (од 1/100 до. Многу ретко (вклучувајќи индивидуални случаи) - алергиски реакции (осип, чешање на кожата, анафилактичен шок), главоболка, вртоглавица, треска, тремор, гадење, повраќање, дијареја, халуцинации, оток, отежнато дишење, несоница, возбуда, намален апетит, вкочанетост во парализирани екстремитети, промени во активноста на ензимите на црниот дроб.

Лековите работат добро заедно. Истовремената администрација го подобрува терапевтскиот ефект на двата лека.

Како да земате Мексидол и Синаризин

Мексидол е достапен во форма на таблети и течност. Инјекциите се прават интрамускулно или интравенски во форма на инфузии. Максималната дневна доза е 1200 мг на ден.

Ако се препишуваат таблети, тогаш пациентот е прикажан 370-750 mg на ден. Повеќекратна употреба - три пати на ден. Во комплицирани случаи, дозата се зголемува на 800 mg на ден. Текот на третманот трае од 5 до 15 дена.

Цинаризин е достапен само во таблети. Просечната доза е 25-50 мг 3 пати на ден. Не можете да земате повеќе од 200 mg на ден, во спротивно се развива предозирање.

фармаколошки ефект

• Ноотропски агенс [Ноотропик].

Фармаколошкото дејство е ноотропно.

Цитиколин, како претходник на клучните ултраструктурни компоненти на клеточната мембрана (главно фосфолипиди), има широк спектар на дејство - помага во обновување на оштетените клеточни мембрани, го инхибира дејството на фосфолипазите, спречува прекумерно формирање слободни радикали смрт со дејство на механизмите на апоптоза.

5a44afee64bb6537b1fab9b1591194d2 - компатибилност со цинаризин и мексидол

Во акутниот период на мозочен удар, цитиколин ја намалува количината на оштетување на мозочното ткиво, го подобрува холинергичното пренесување. Во ТБИ, времетраењето на посттрауматската кома и сериозноста на невролошките симптоми се намалуваат, покрај тоа, помага да се намали времетраењето на периодот на опоравување. Во хронична церебрална хипоксија, цитиколин е ефикасен во третманот на когнитивно оштетување, како што се оштетување на меморијата, недостаток на иницијатива, тешкотии во извршувањето на секојдневните активности и грижата за себе.

Вшмукување. Цитиколин добро се апсорбира со интравенска и интрамускулна администрација. Апсорпцијата по орална администрација е скоро завршена, а биорасположивоста е скоро иста како и по интравенска администрација. Метаболизам. Со iv и интрамускулна администрација, цитиколин се метаболизира во црниот дроб со формирање на холин и цитидин. По администрацијата, концентрациите на холин во плазмата значително се зголемуваат.

Дистрибуција. Цитиколин во голема мерка е дистрибуиран во структурите на мозокот, со брзото вклопување на холински фракции во структурни фосфолипиди и цитидински фракции во цитидински нуклеотиди и нуклеински киселини. Цитиколин продира во мозокот и активно се интегрира во клеточните, цитоплазматските и митохондријалните мембрани, формирајќи дел од дел од структурните фосфолипиди. Размножување.

Само 15% од администрираната доза на цитиколин се излачува од човечкото тело; помалку од 3% - преку бубрезите и околу 12% - со издишан CO2. При уринарна екскреција на цитиколин, може да се разликуваат 2 фази: првата фаза, која трае околу 36 часа, при што стапката на екскреција брзо се намалува и втората фаза, при што стапката на екскреција се намалува многу побавно. Истото се забележува кај издишаниот CO2 - стапката на екскреција брзо се намалува по околу 15 часа, а потоа се намалува многу побавно.

• Ноотропски агенс [Други невротропски лекови].

Фармаколошко дејство - ноотропно, невропротективно.

Цитиколин, како претходник на клучните ултраструктурни компоненти на клеточната мембрана (главно фосфолипиди), има широк спектар на дејство - помага во обновување на оштетените клеточни мембрани, го инхибира дејството на фосфолипазите, спречува прекумерно формирање слободни радикали смрт со дејство на механизмите на апоптоза.

Во акутниот период на мозочен удар, го намалува обемот на оштетување на мозочното ткиво, го подобрува холинергичното пренесување. Во ТБИ, времетраењето на посттрауматската кома и сериозноста на невролошките симптоми се намалуваат, покрај тоа, помага да се намали времетраењето на периодот на опоравување. Цитиколин е ефикасен во третманот на когнитивни, чувствителни и моторни невролошки нарушувања на дегенеративната и васкуларната етиологија.

Вшмукување. Цитиколин добро се апсорбира со голтање. Апсорпцијата по орална администрација е скоро завршена, а биорасположивоста е приближно иста како и после iv администрација. Метаболизам. Лекот се метаболизира во цревата и црниот дроб со формирање на холин и цитидин. По администрацијата, концентрацијата на холин во крвната плазма значително се зголемува.

Дистрибуција. Цитиколин во голема мерка е дистрибуиран во структурите на мозокот, со брзото вклопување на холински фракции во структурни фосфолипиди и цитидински фракции во цитидински нуклеотиди и нуклеински киселини. Цитиколин продира во мозокот и активно се интегрира во клеточните, цитоплазматските и митохондријалните мембрани, формирајќи дел од дел од структурните фосфолипиди. Размножување.

Само 15% од администрираната доза на цитиколин се излачува од човечкото тело: помалку од 3% - преку бубрезите и преку цревата и околу 12% - со издишан воздух. При уринарна екскреција на цитиколин, може да се разликуваат 2 фази: 1-та фаза, која трае околу 36 часа, при што стапката на екскреција брзо се намалува и втора, при што стапката на екскреција се намалува многу побавно. Истата работа се забележува во издишаниот воздух - стапката на екскреција брзо се намалува по околу 2 часа, а потоа се намалува многу побавно.

Цитиколин е природно ендогено соединение кое е среден метаболит во синтезата на фосфатидилхолин, една од главните структурни компоненти на клеточната мембрана. Има широк спектар на дејство - придонесува за обновување на оштетените клеточни мембрани, го инхибира дејството на фосфолипазите, спречува прекумерно формирање на слободни радикали, а исто така спречува смрт на клетките делувајќи на механизмите на апоптоза.

Во акутниот период на мозочен удар, цитиколин ја намалува количината на оштетување на мозочното ткиво, го подобрува холинергичното пренесување. Во ТБИ, времетраењето на посттрауматската кома и сериозноста на невролошките симптоми се намалуваат, покрај тоа, помага да се намали времетраењето на периодот на опоравување. Во хронична церебрална хипоксија, цитиколин е ефикасен во третманот на когнитивно оштетување, како што се оштетување на меморијата, недостаток на иницијатива, тешкотии во извршувањето на секојдневните активности и грижата за себе.

Метаболизам. После iv администрација, цитиколинот брзо се хидролизира во холин и цитидин и се доставува до разни ткива на телото. Дистрибуција. По администрацијата, цитиколин е широко распространет во мозочните структури со брзото вклопување на холинскиот дел во структурните фосфолипиди и цитидинската фракција во цитидинските нуклеотиди и нуклеинските киселини.

контраиндикации

Преосетливост на која било од компонентите на лекот; Тешка ваготонија (доминација на тонот на парасимпатичкиот дел на автономниот нервен систем); Ретки наследни болести поврзани со нетолеранција на фруктоза; Деца на возраст под 18 години (поради недостаток на доволно клинички податоци).

Преосетливост; пациенти со тешка ваготонија (висок тон на парасимпатичкиот дел од автономниот нервен систем); деца под 18-годишна возраст (поради недостаток на доволно клинички податоци).

Преосетливост на која било од компонентите на лекот; Пациенти со тешка ваготонија (висок тон на парасимпатичкиот дел од автономниот нервен систем); Деца на возраст под 18 години (поради недостаток на доволно клинички податоци).

Упатството за употреба со Мексидол покажува дека лекот е забранет за употреба со:

 • зголемена подложност на компонентите на лекот;
 • акутна инсуфициенција на црниот дроб;
 • акутна бубрежна инсуфициенција.

Цинаризин е контраиндициран за употреба во фаза на бременост и лактација, деца под 12-годишна возраст. Со претпазливост, лекот се препишува на пациенти со Паркинсонова болест.

Контраиндикации

Решение за интравенска и интрамускулна администрација4 ml
активна супстанција:
цитиколин натриум522,5 mg
(еквивалентно на 500 мг цитиколин)
цитиколин натриум1045 mg
(еквивалентно на 1000 мг цитиколин)
помошни средства: 1М хлороводородна киселина или 1М натриум хидроксид - до pH 6,7-7,1; вода за инјектирање - до 4 ml
Решение за орална администрација1 ml
активна супстанција:
цитиколин натриум104,5 mg
(еквивалентно на 100 мг цитиколин)
помошни средства: сорбитол - 200 мг; глицерол - 50 mg; метил парахидроксибензоат - 1,45 мг; пропил парахидроксибензоат - 0,25 мг; натриум цитрат дихидрат - 6 mg; натриум сахаринат - 0,2 мг; вкус на јагода (суштина на јагода 1487-S-Lucta) - 0,408 мг; калиум сорбат - 3 мг; лимонска киселина 50% раствор - до pH 6; прочистена вода - до 1 ml
Решение за орална администрација1 пакет (10 ml)
активна супстанција:
цитиколин натриум1045 mg
(еквивалентно на 1000 мг цитиколин)
помошни средства: сорбитол - 2000 мг; глицерол - 500 mg; метил парахидроксибензоат - 14,5 мг; пропил парахидроксибензоат - 2,5 мг; натриум цитрат дихидрат - 60 mg; натриум сахаринат - 2 мг; вкус на јагода (суштина на јагода 1487-S-Lucta) - 4,08 мг; калиум сорбат - 30 мг; лимонска киселина 50% раствор - до pH 6; прочистена вода - до 10 ml
Решение за орална администрација1 ml
активна супстанција:
цитиколин мононатриум сол1045 mg
(еквивалентно на 100 мг цитиколин)
помошни средства: сорбитол - 200 мг; глицерол - 50 mg; метил парахидроксибензоат - 1,45 мг; пропил парахидроксибензоат - 0,25 мг; калиум сорбат - 3 мг; натриум цитрат дихидрат - 6 mg; натриум сахаринат - 0,2 мг; вкус на јагода FRESA S. 1487S - 0,4 мг; лимонска киселина - до pH 6; прочистена вода - до 1 ml
Решение за интравенска и интрамускулна администрација1 засилувач.
активна супстанција:
натриум цитиколин (во однос на цитиколин)500/1000 мг
помошни средства: 1 М раствор на хлороводородна киселина или 1 М раствор на натриум хидроксид до pH од 6,5-7,5; вода за инјектирање - до 4 ml

Што е подобро и каква е разликата помеѓу Мексидол и Цинаризин

Двата лека помагаат во подобрување на церебралната циркулација. Но, и покрај ова, лековите имаат разлики.

Една од главните разлики е присуството на активна состојка и терапевтски ефект. Составот на Мексидол вклучува етилметилхидроксипиридин сукцинат. Се карактеризира со мултифункционално дејство. Тоа доведува до намалување на формирањето на тромби и елиминирање на вишокот холестерол.

Составот на вториот лек вклучува цинаризин. Оваа компонента не само што ја подобрува микроциркулацијата на крвта во ткивата, туку ги проширува и крвните садови.

Опис на форма на дозирање

Решение за интравенска и интрамускулна администрација. Транспарентна безбојна течност. Решение за орална администрација. Транспарентна безбојна течност со карактеристичен мирис на јагода. Раствор за интравенска и интрамускулна администрација, 500 mg / 4 ml и 1000 mg / 4 ml: во ампули од безбојно неутрално стакло (хидролитички тип I) со заштитни пластични цевки и бели ленти за кршење ампули, по 4 ml;

во блистер пакувања од ПВЦ 3 или 5 засилувачи. ; во пакување картон 1 пакет од 3 или 5 засилувачи. Или 2 пакувања од 5 засилувачи. Раствор за орална администрација, 100 mg / ml. 30 ml лек во шише безбојно про transparentирно стакло, запечатено со завртка од пластичен капак, обезбедувајќи контрола на првиот отвор.

Вијалата, заедно со шприц за дозирање, се става во пакет од картон со внатрешна преграда. Раствор за орална администрација, 100 mg / ml. 10 ml од лекот во вреќа со комбиниран материјал (полиетилен терефталат / полистирен / алуминиумска фолија / полимерен филм Сурлин). 6 или 10 кесички се ставаат во картонска кутија.

Транспарентна безбојна течност со карактеристичен мирис на јагода. Раствор за орална администрација, 100 mg / ml. Шише 30 ml лек во про glassирно стаклено шише хидролитичка класа III, запечатено со бело капаче од завртка изработено од полипропилен со внатрешна обвивка изработена од LDPE и прва контрола на отворање или бело капаче од завртка изработено од PE со елемент за запечатување на PE и прва контрола на отворање.

Транспарентна безбојна течност. Раствор за интравенска и интрамускулна администрација, 125 mg / ml и 250 mg / ml. 4 ml во ампули од безбојно стакло со обоен прстен за фрактура или со обоена точка и изрез. Ампулите се дополнително обложени со 1, 2 или 3 прстени во боја и / или дводимензионален баркод и / или алфанумеричко кодирање или без дополнителни прстени во боја, дводимензионален баркод и алфанумеричко кодирање.

Несакани ефекти на компонентите

За време на употребата на лекови, пациентот може да развие несакани симптоми.

Кога земате Мексидол, постојат:

 • гадење и повраќање;
 • сува уста и жед;
 • поспаност;
 • алергиски реакции.

кинаризин 5 500 300 - компатибилност со цинаризин и мексидол

По земањето на таблетите, често се развива диспептичен синдром, кој се карактеризира со болно чувство во стомакот, подригнување, гадење, металоиди, надуеност и столче. Постои нагло зголемување или намалување на притисокот, емоционална реакција, дистална хиперхидроза.

Таблетите цинаризин исто така може да доведат до развој на несакани ефекти. Овој процес е придружен со:

 • замор, поспаност, депресивно растројство, тремор на екстремитетите;
 • холестатска жолтица, диспептично нарушување, сува уста;
 • зголемено потење, алергиски реакции, пад на крвниот притисок.

Поретко, лихен планус ретко се наоѓа.

Мислење на лекарите

Оваа група на лекови е пропишана за пациенти со вегетативно-васкуларна дистонија, дисциркулаторна енцефалопатија, остеохондроза. Оваа комбинација на лекови доведува до стабилен позитивен резултат. Постои намалување на фреквенцијата на несвестица, напади на паника. Исчезнуваат непријатните симптоми во форма на мигрена, вртоглавица и тинитус.

Дмитриј, 36 години, невролог, Какасија

Тешко е да се најдат лекови за подобрување на церебралната циркулација. Регионот нуди лекови, но со висока цена. Единствените достапни лекови се цинаризин и мексидол. Тие имаат ниска цена. Покрај тоа, тие ефикасно се справуваат со проблемите што се појавија како резултат на нарушувања на циркулацијата во мозокот.

Цинаризин може да доведе до зголемен замор, поспаност, депресивно растројство, тремор на екстремитетите.

Осврти на пациенти

Татјана, 29 години, Пенза

Пред неколку години, тие дијагностицираа остеохондроза. Цинаризин и Мексидол биле препишани во таблети. Но, по почетокот на курсот, се појави металоиди, болки во стомакот и гадење. Лекарот одлучи дека таквата реакција се појавила на Мексидол и се префрлала на инјекции. Позитивен ефект беше забележан по 32 дена. Сега на секои шест месеци поминувам низ превентивен курс.

Ирина, 32 години, Севастопол

Татко ми имаше исхемичен мозочен удар. Зборуваше слабо и не можеше да оди. Лекарот советувал да ставаш капе со Мексидол и да пијат таблети Цинаризин внатре. Еден месец по почетокот на третманот, забележан е позитивен тренд. Татко почна да зборува подобро и да се движи полека. Во текот на годината, завршија 4 курсеви.

Мексидол го зголемува или намалува крвниот притисок?

За многу години неуспешно се борат со хипертензија?

Раководител на Институтот: „beе бидете изненадени колку е лесно да се излечи хипертензијата земајќи ја секој ден.

Мексидол е лек развиен од домашни научници. Овој лек влезе во медицинската пракса на терапевти, нарколози, хирурзи, невролози и психијатри од 1996 година.

составот

Главната компонента е супстанција, чие име е сукцинат етилметилхидроксипиридин.

Механизмот на дејство

Користејќи го лекот, можете:

 • спречување на влијанието на слободните радикали врз телото;
 • намалување на штетата од недостаток на кислород, рефлектирана во сите системи и органи;
 • зајакнување на меморискиот механизам;
 • зголемување на учењето
 • понизок крвен притисок (БП);
 • излечи депресија преку производство на „хормони на радост“;
 • заштити од интоксикација на клеточно ниво;
 • отстранете ги последиците од синдромот што се јавува при одбивање на алкохол;
 • ослободи се од грчеви.

Форми на ослободување

Достапно во неколку форми, меѓу нив:

 1. Таблети. Тие се наменети за орална администрација и имаат маса од по 125 g. Пакетот содржи 10 парчиња. (плоча) или 90 парчиња. (тегла) Таблетата има бела или крем боја и кружна форма. За посебни случаи, на пример, за намалување или зголемување на притисокот во болницата, можно е да се купат пакувања со голема количина.
 2. Инјекции за инјекции. Супстанцијата содржана во ампулите е наменета за интравенска и интрамускулна администрација. Има жолта боја или е целосно про transparentирен. И двете не се отстапувања од нормата. Волуменот на една ампула може да биде од 2 до 5 ml, пакетот обично содржи 5 или 10 инјекции.

Цените на Мексидол варираат во зависност од производителот и бројот на таблети (ампули) во пакувањето. Во просек, ценовниот опсег е од 300 до 400 рубли. Можете да го купите лекот само на рецепт, нема други опции. Рок на траење е 3 години. Чувајте го на место што е недостапно за деца. Исто така, треба да се напомене дека брзо се излачува од телото.

Овој лек е пропишан ако:

 • нарушувања на циркулацијата;
 • токсични ефекти врз телото;
 • воспалителни процеси во акутната фаза, чии фокуси се во абдоминалната празнина;
 • хипоксија;
 • невроза, депресија;
 • трауматски повреди на мозокот;
 • атеросклероза, глауком;
 • зависност од алкохол;
 • кардиоваскуларни заболувања (вегетоваскуларна дистонија, хипертензија, акутен миокарден инфаркт);
 • епилептичен синдром.

Општо, тоа придонесува за лекување на болести како резултат на присуство на антихипоксични, ноотропски, мембранско-заштитни, аксиолитички и антиконвулзивни дејства.

За интрамускулна или интравенска администрација, се користат инјекции и dropper. Брзината на последниот не треба да надминува 60 капки во минута. Се подготвува со додавање на супстанции во физиолошки солен раствор. Времетраењето на постапката за инјектирање е околу 5 минути.

За третман на хипертензија, нашите читатели успешно користеа ReCardio. Гледајќи ја популарноста на овој производ, решивме да го понудиме на вашето внимание. Прочитајте повеќе овде.

Бројот на процедури и дозирање ги одредува лекарот во согласност со дијагнозата. Крајот на постапката треба да биде придружен со постепено намалување на дозата и последователно испитување, што ќе осигури дека нема потреба да се продолжи со третманот.

Истото важи и за администрација на форми на таблети. Минималното времетраење на ваквиот третман е најмалку две недели. Исклучок може да биде отстранување на зависност од алкохол, или поточно, последиците од запирање на употребата на алкохолни пијалоци. Во овој случај, лекот се користи една недела.

Појава на предозирање може да се активира со употреба на лекот во премногу голем волумен, на пример, со само-лекување или неправилна дијагноза. Таквите последици може да се појават и при земање на неколку видови лекови. На пример, ако земате лекови на антидепресивни групи или лекови за смирување паралелно. Употребата на овој лек ќе биде ефикасен додаток во третманот на соматски заболувања.

Лековите се во состојба да влијаат на крвниот притисок. Одговорот на прашањето, „Мексидол“ го зголемува или намалува крвниот притисок, двете опции се точни. Со зголемен притисок, таканаречената емоционална експлозија може да стане веројатна последица. Поради сличните ефекти на пациентот кој го земал овој лек, тој не го надминува сонот долго време.

Мексидол го намалува крвниот притисок? Може ли мексидолот да се зема при низок притисок? Може ли Мексидол да влијае на притисокот? Како да се дејствува со висок крвен притисок? Само лекарот може да одговори на овие и слични прашања, бидејќи секоја реакција на телото е индивидуална, односно зависи од физиолошките карактеристики и начинот на живот на секоја личност.

Причината за проблеми со крвниот притисок во повеќето случаи е хипоксија. Оваа состојба може накратко да се опише како глад на кислород. Провоцира стеснување на крвните садови и предизвикува општа слабост. Друг сериозен проблем што ја предизвикува оваа патологија се лошите навики, особено зависноста од алкохол или дрога. Следните дејства на лекот ви овозможуваат да го зголемите или намалите притисокот, во зависност од ситуацијата:

 • директни ефекти врз мозокот, што доведува до подобрување на метаболизмот;
 • заштита од хипоксија и зајакнување на крвните садови;
 • спречување на смрт на мозочните клетки од исхемични мозочни удари.

контраиндикации

Во споредба со другите опции, лекот има мал број на контраиндикации, меѓу кои може да се разликува преосетливост на главната компонента и акутна инсуфициенција на црниот дроб или бубрезите.

Несакани ефекти

Несакани последици при земање се:

 • состојба на спиење;
 • алергиски реакции;
 • проблеми со варењето на храната.

Тие се јавуваат ретко, во принцип, алатката се карактеризира со брзо усвојување на неговото тело. Речиси целосно отсуство на несакани ефекти го прави Мексидол погоден за употреба во детски патологии. Покрај тоа, тој е погоден и за директен третман и за профилактички мерки. Таквата преносливост во никој случај не е карактеристична за сите аналози, кои вклучуваат:

 1. Во форма на таблет, опции како што се:
 • Хипоксен;
 • „Глицин“;
 • Церебронорм.
 1. Во форма на инјекции:
 • „Витагама“;
 • Емоксибел
 • Кортексин.

Овој лек може да се користи заедно со други лекови кои имаат изразен ноотропен ефект. Ова е прифатливо за да се зголеми менталната активност кај децата, особено кај оние кај кои е дијагностициран „RRD“, како и да се врати во форма на луѓе кои имале кома или страдале од корорнарна срцева болест.

Употребата на лекот заедно со Actovegin најчесто се користи за проблеми со притисок. На крајот на краиштата, крвниот притисок директно зависи од количината на кислород во телото и од соодветноста на неговиот внес. Состојбата на хипоксија предизвикува скокови на крвниот притисок, што доведува до слични проблеми. Билансот на потребниот елемент и навременото отстранување на потрошениот состав може да ја стабилизираат состојбата и да ги намалат симптомите на хипертензија и хипотензија.

За истата намена, се користи „Кавинтон“, во неговиот состав главна компонента е елементот, чиј извор е растение наречено мало јаже. Под негово влијание, крвните садови се шират, протокот на крв во областа на мозокот се нормализира. Позитивна последица од овие процеси е спречување на прекумерна агрегација на тромбоцити и подобрен метаболизам.

Покрај веќе наведените опции, следниве групи имаат корисна соработка со неа:

 • антикоагуланси;
 • аналгетици, наркотично и ненаркотично потекло;
 • антитромбоцитни агенси;
 • антипаркинсонични лекови;
 • антихипертензивни лекови;
 • лекови за смирување;
 • производи од шеќер;
 • цитостатици;
 • диуретици.

На употребата на секоја комбинација мора да се пристапи со целосна сериозност. Внимателниот избор ќе обезбеди брзо појавување на позитивен ефект.

Главната разлика е во компатибилноста со алкохолот. Лекот ви овозможува да го заштитите телото од скокови Крвен притисок и интоксикација, кои се манифестации на влијание на супстанции што содржат алкохол. За жал, не ги штити телесните клетки од штетните ефекти на зависноста. Затоа, лекот делумно ги отстранува последиците од оваа зависност, но не лекува. Како и да е, лекот често се користи за да се елиминира желбата за алкохол.

Прегледи

Повеќето прегледи се позитивни. Самите експерти ја забележуваат неговата голема ефикасност. Овој универзален лек брзо ги ублажува симптомите на проблеми со циркулацијата во акутни и хронични форми, помага при зголемен или намален интракранијален притисок и влијае на состојбата на крвните садови низ целото тело.

Покрај тоа, пациентите и лекарите значат и инјекции и таблети. Тоа е, сите произведени форми го најдоа својот опсег. Некои категории на пациенти бараат редовно следење за време на третманот. Особено, ова се однесува на деца. Бидејќи немаше посебни тестови за нив, тие треба да даваат лекови со голема претпазливост. За возврат, за време на бременоста и доењето е строго забрането.

Примена во бременост и лактација

Нема доволно податоци за употребата на цитиколин кај бремени жени. Иако студиите врз животни не откриле негативен ефект, за време на бременоста, лекот Цераксон се препишува само во случаи кога очекуваната корист за мајката го надминува потенцијалниот ризик за фетусот. Кога препишуваат Цераксон за време на лактацијата, жените треба да престанат да дојат, бидејќи нема податоци за распределбата на цитиколин со мајчиното млеко.

Нема доволно податоци за употребата на цитиколин кај бремени жени. Иако не се пронајдени негативни ефекти во студиите врз животни, Рекогнан се препишува за време на бременоста само кога очекуваната корист за мајката го надминува потенцијалниот ризик за фетусот. Кога препишуваат Рекоганан за време на лактацијата, жените треба да престанат да дојат, бидејќи нема податоци за ослободување на цитиколин со мајчино млеко.

Нема доволно податоци за употребата на цитиколин кај бремени жени. Иако не се пронајдени негативни ефекти во студиите врз животни, цитиколинот се препишува за време на бременоста само во случаи кога очекуваните придобивки за мајката го надминуваат потенцијалниот ризик за фетусот. Кога користите цитиколин за време на лактацијата, жените треба да престанат да дојат, бидејќи нема податоци за екскреција на цитиколин со мајчино млеко.

Дозирање и администрација

Решение за iv, интрамускулна администрација. Во / во, во форма на бавна интравенска инјекција (во рок од 3-5 минути, во зависност од пропишаната доза) или капе во инфузија (40-60 капки во минута). Во / на патот на администрација се претпочита отколку во / m. Со администрација на v / m, треба да се избегнува повторна администрација на лекот на истото место. Препорачана доза.

- Компатибилност со цинаризин и мексидол

500-2000 мг на ден. Дозирање и времетраење на третманот - во зависност од тежината на симптомите на болеста. Можеби употребата на орални форми на лекот Цераксон. Постари пациенти. При препишување на Цераксон кај постари пациенти, прилагодување на дозата не е потребно. Растворот во ампулата е наменет за еднократна употреба.

Треба да се користи веднаш по отворањето на ампулата. Лекот е компатибилен со сите видови iv во изотонични раствори и раствори на декстроза. Решение за орална администрација. Пред употреба, лекот може да се разреди во мала количина на вода (120 ml или 1/2 чаша). Се зема со оброци или помеѓу оброците.

500–2000 мг на ден (5-10 мл или 1 пакет. (1000 мг) 1-2 пати на ден). Дозирање и времетраење на третманот - во зависност од тежината на симптомите на болеста. Постари пациенти. При препишување на Цераксон кај постари пациенти, прилагодување на дозата не е потребно. Упатство за употреба на шприц за дозирање (1): Слика 1. 1.

Ставете го шприцот за дозирање во шишенцето (клипот за шприц е целосно спуштен) (1 (1). 2. Нежно повлечете го клипот за шприц за дозирање додека нивото на растворот не биде еднакво на соодветната ознака на шприцот (1 (2)). 3. Пред да земете, потребната количина на раствор може да се разреди во 1/2 чаша вода (120 ml) (1 (3).

1e75e766a8878ce97e5822761bb7d243 - Компатибилност со цинаризин и мексидол

По секоја употреба, се препорачува шприц за дозирање да се измие со вода. Препораки за употреба на Кераксон во кесички. 1. Одделете ја едната кеса од другата по должината на искинувачкиот спој. Додека ја држите торбата вертикално, внимателно откинете го нејзиниот раб на ознаката „Отвори тука“ (2). Слика 2. 2. Содржината на кесичката може да се пие веднаш по отворањето (3) или, пред администрација, може да се разреди во 1/2 чаша вода (120 ml) (4). Слика 3. Слика 4.

Внатре, со оброци или помеѓу оброците. Пред употреба, лекот може да се разреди во мала количина на вода (120 ml или 1/2 чаша). Дозите се пресметуваат врз основа на содржината на цитиколин во 1 ml (100 mg), во 1 пакет. (10 ml) содржи 1000 mg цитиколин; во 1 фл. (30 ml) - 3000 mg. Препорачана доза.

Акутен период на исхемичен мозочен удар и повреда на главата. 1000 mg (10 ml) на секои 12 Времетраење на третманот најмалку 6 недели. Период на опоравување на исхемични и хеморагични мозочни удари, повреда на главата; когнитивни и нарушувања во однесувањето кај дегенеративни и васкуларни заболувања на мозокот. 500-2000 mg (5-20 ml) на ден.

Дозирањето и времетраењето на третманот зависат од тежината на симптомите на болеста. Специјални групи на пациенти. Постара возраст. При препишување на Рекогнан на постари пациенти, прилагодување на дозата не е потребно. Упатство за употреба на лекот Рекоганан во шишиња со употреба на пипета пипета прикачена на неа. 1

Вметнете ја пипетата во шишенцето (клипот за пипета е целосно спуштен). 2. Нежно повлечете ја мерната пипета од клипот додека нивото на растворот не е еднакво на соодветната ознака на пипетата. 3. Пред да земете, точната количина на раствор може да се разреди во 1/2 чаша вода (120 ml). По секоја употреба, се препорачува да се исплакне пипетата со дозирна вода.

Во / м, во / во, млаз (полека, 3-5 минути, во зависност од пропишаната доза) или капе (стапка на инфузија - 40-60 капки / мин). Во / на патот на администрација се претпочита отколку во / m. Со администрација на v / m, треба да се избегнува повторна администрација на лекот на истото место. Лекот треба да се користи веднаш по отворањето на ампулата.

500-2000 мг цитиколин дневно во / во или / м. Дозирање и времетраење на третманот - во зависност од тежината на симптомите на болеста. Постари пациенти. Кога се препишува Neupilept на постари пациенти, не е потребно прилагодување на дозата. NEIPILEPT е компатибилен со сите видови iv во изотонични раствори и раствори на декстроза.

Специјални инструкции

За време на периодот на лекување, треба да се внимава при вршење на потенцијално опасни активности кои бараат посебно внимание и брзи реакции (управување со автомобил и други возила, работа со механизми за движење, работа на диспечер и оператор, итн .;). Решение за орална администрација (по избор).

Мала количина на кристали може да се формира на студ поради привремената делумна кристализација на конзервансот. По понатамошно складирање под препорачани услови, кристалите се раствораат за неколку месеци. Присуството на кристали не влијае на квалитетот на лекот. Влијание врз способноста за управување со возила, механизми.

Во / во авион, NEIPILEPT се внесува полека (3-5 минути, во зависност од дозата). Со IV капнување, стапката на инфузија треба да биде 40-60 капки / мин. Со постојана интракранијална крварење, се препорачува да не се надминува дозата на NEIPILEPT 1000 mg / ден, лекот се администрира интравенски со стапка од 30 капки / мин.

Tatyana Jakowenko

Главен уредник на Detonic онлајн магазин, cardiolогист Јаковенко-Плахотнаја Татјана. Автор на повеќе од 950 научни статии, вклучително и во странски медицински списанија. Тој работел како cardiolогист во клиничка болница повеќе од 12 години. Тој е сопственик на современи методи за дијагностицирање и лекување на кардиоваскуларни заболувања и ги спроведува во неговите професионални активности. На пример, тој користи методи на реанимација на срцето, декодирање на ЕКГ, функционални тестови, циклична ергометрија и многу добро ја познава ехокардиографијата.

Веќе 10 години е активен учесник во бројни медицински симпозиуми и работилници за лекари - семејства, терапевти и cardiolогисти. Тој има многу публикации за здрав начин на живот, дијагноза и третман на срцеви и васкуларни заболувања.

Тој редовно ги следи новите публикации на европски и американски cardiology списанија, пишува научни статии, подготвува извештаи на научни конференции и учествува на европски cardiolконгреси на оги.

Detonic