Церебрален инфаркт_1

Во зависност од етиологијата и локализацијата, се разликуваат следниве форми:

 1. Атеротромботичен. Главната причина за оваа лезија е атеросклероза. Атеротромботичен мозочен инфаркт се јавува почесто од другите (околу 70% од сите случаи на патологија), влијае главно кај постари жени.
 2. Кардиоемболичен церебрален инфаркт предизвикан од тромбоза на церебрална артерија. Оваа форма на цереброваскуларна несреќа се развива во позадина на срцеви лезии, придружени со париетални тромби.
 3. Хемодинамичен. Се развива поради нагло намалување на крвниот притисок. Напад на хемодинамичен срцев удар може драматично да се развие, наспроти позадината на благосостојбата на една личност.
 4. Лакунар. Сочинува приближно 20% од сите случаи на патологија. Се карактеризира со развој на мал (до 2 см) некротичен фокус во длабоките ткива на мозочните хемисфери или во пресекот на стеблото. Причината за оваа лезија е опструкција на малите церебрални артерии. Често на местото на некроза, циста се формира со течност што не влијае негативно на функционирањето на мозокот.
 5. Хемореолошки. Оваа форма на срцев удар е последица на неправилно функционирање на системот за коагулација на крв. Често влијае на неколку артерии одеднаш, предизвикувајќи широк фокус на некроза. Потребна е непосредна комплексна терапија со тромболитици и антикоагуланси.

Во зависност од патогенетските карактеристики, се разликуваат следниве видови на церебрален инфаркт:

 • тромбоемболичко - срцев удар предизвикан од тромбоза на церебрални артерии, односно, е поврзан со оклузија на интракранијален сад со тромботични маса или формирање на атеросклеротични;
 • реолошки - предизвикани од промени во системот за коагулација на крв. Васкуларна блокада со згрутчување на крвта во овој случај се должи на зголемување на вискозитетот и зголемување на коагулабилноста на крвта како резултат на полицитемија или еритроцитоза;
 • лакунарна - се формира за време на блокада на мали интракранијални артерии, обично се јавува како резултат на артериска хипертензија. Карактеристичен е развојот на мали фокуси на срцев удар.

Тромбоемболичен инфаркт вклучува атеротромботичен и кардиоемболичен. Во атеротромботичен инфаркт, тромбоза или емболија на артериски сад произлегува од фокуси на атеросклероза на интрацеребралните артерии. Кардиоемболичен мозочен инфаркт се развива како резултат на кардиоцеребрална емболија кај срцеви заболувања. Во овој случај, емболиите формирани во празнините на срцето се воведуваат во артерискиот систем на мозокот со проток на крв.

навреда и инфаркт - Церебрален инфаркт_1

Тромбоемболичен тип, исто така, вклучува хемодинамичен церебрален инфаркт, кој се јавува кога нагло опаѓање на крвниот притисок во позадина на тешка стеноза на садовите на мозокот или вратот.

Првите знаци на болеста кај жените

Првите знаци на мозочен удар се тоа како се чувствува самиот пациент и како го гледаат сите луѓе околу него, што е показател за потребата од медицинска нега. Секој треба да знае за ваквите манифестации за да може правилно да го утврди кога се соочува со болест. Првите и главни знаци на мозочен удар се оштетување на нервните завршетоци на главата и телото.

Лесно е да се одреди мозочен удар со барање од пациентот да го стори следново:

 1. Насмевка - има неприроден изглед, позицијата на аглите на усните е различен поради повреда на контракции на мускулите на лицето;
 2. Кренете раце нагоре - акциите се во спротивност, на ногата на погодената страна е немоќна (не се зголеми), рацете, без оглед на активностите на пациентот, се намали, нема сила се чувствува кога се ракува;
 3. Нешто да се каже - поради поразот, говорот ќе биде бавен, тежок како резултат на мускулна парализа.

Постојат и други знаци на мозочен удар кои го потврдуваат фактот на неговото присуство, но исто така и овие знаци укажуваат на тоа дека пациентот е во фаза кога многу процеси ќе бидат неповратни. Ова значи дека колку е побрза помошта на медицинскиот персонал, толку е пореално да се избегнат негативните последици од болеста.

Патем, исхемичен мозочен удар може да се препознае пред да започнат деструктивните процеси во мозокот. Овие вклучуваат краткорочни исхемични напади или хипертензивни кризи. Ако ги идентификувате на време, можете да спречите развој на мозочен удар. Недоволно заситување на мозокот со кислород може да се утврди независно дома преку истражување.

За да се утврди присуството на болеста, доволно е да добиете од два позитивни одговори на следниве прашања:

 • Главоболка, не може да најде место за болка. Оваа болка не е резултат на зголемен притисок, прекумерна работа или временски услови;
 • Постојано вртоглавица, особено тешко кога се обидувате да се движите;
 • Постои бучава во главата, постојана или наизменична;
 • Краткорочни проблеми со меморијата; логиката сè уште работи во вистинската насока;
 • Има проблеми со спиењето, а перформансите се влошуваат.

Присуството на најмалку два позитивни одговори треба да биде првиот сигнал дека може да се започнат процесите на развој на мозочен удар. Во овој случај, пациентот мора да биде прикажан на специјалист.

практиканти

Тежината на лезијата и клиничките манифестации зависат од дијаметарот на запушениот или пукнат сад, неговата локација. Условно патолошкиот процес е поделен на неколку фази:

 1. Целосно затворање на луменот на садот со тромб, атеросклеротична плака или прекин на артерија.
 2. Повреда на трофизмот на мозочните ткива.
 3. Уништување и омекнување на структурата на невроните (функционални нервни клетки), нивна смрт.
 4. Формирање на зона на некроза, односно неповратни промени во структурата на мозочното ткиво, што повлекува повреда на моторните, когнитивните функции.

Симптомите на цереброваскуларна несреќа почнуваат да се појавуваат веднаш по првата фаза на патолошкиот процес. Со навремена медицинска нега (хоспитализација, земање антикоагуланси и сл.), Со што ќе се врати снабдувањето со крв во ткивата и клетките, нема да се појави понатамошен развој на патологија, компликации, последици од апоплексија ќе бидат минимални.

Причини

Разликите помеѓу двете болести се причини за мозочен удар и срцев удар. Вториот се појавува поради згрутчување на крвта во садовите. Истото важи и за исхемичен мозочен удар, но само крвните садови се оштетени во мозокот. Ова е главната разлика помеѓу миокардната форма и церебралниот инфаркт. Хеморагичната форма на таквата болест се развива поради прекин на theидовите на крвните садови.

Причини за миокарден инфаркт:

 • атеросклероза;
 • тромбоза;
 • зголемена коагулација на крв.

Покрај тоа, тоа влијае на пушење, дијабетес, алкохолизам, нарушен ритам на срцето, дебелина, стрес и наследна предиспозиција.

Последиците

Секаков вид на церебрален инфаркт може да предизвика бројни негативни ефекти кои го намалуваат животниот стандард на пациентот или доведуваат до попреченост. Овие вклучуваат:

 • делумна или целосна парализа;
 • деменција, когнитивно оштетување;
 • тешкотии при голтање;
 • оштетување на видот или целосно слепило;
 • развој на напади на епилепсија, напади;
 • дисфункција на карличните органи;
 • уринарна инконтиненција.

Последиците од церебралниот инфаркт можат да бидат многу, во зависност од фокусот на патолошкиот процес, погодените витални центри, моменталната состојба на пациентот и други фактори. Прогнозата скоро секогаш ќе биде поволна ако, по исхемичен мозочен удар, некое лице е свесно, способно да се грижи за себе (барем делумно) и да може да изврши контрола над своите природни потреби.

Во овие случаи, пациентот може да се лекува во болница во локална болница, а неговото закрепнување се случува дома под надзор на невролог во заедницата. На пациентот му е доделена соодветна диета, терапевтски вежби, процедури за развој на вкочанети или парализирани екстремитети. Со мозочен инфаркт, секој развој на настани, освен фатален исход, е поволен (дури и во случај на евидентирање на попреченост на пациентот).

Кај оние пациенти кои беа во можност да преживеат по мозочен инфаркт, последиците од оваа патологија остануваат до крајот на животот (само мал процент може да смета на целосно закрепнување). Најчесто, се забележуваат следниве ефекти:

 • Различни нарушувања на моторната активност (на пример, неможност за движење на раката или прстите, вкочанетост, атрофија на екстремитетите, целосно губење на чувствителност).
 • Интелектуално-мнестички нарушувања (проблеми со меморијата, намалени ментални способности, без причина агресивност и раздразливост, солзи, нарушувања на спиењето).
 • Говорни нарушувања (пациентот не само што може да зборува нечуен, туку и да не ги разбира фразите и зборовите упатени кон него).

Што е уште полошо

Со срцев удар, последиците можат да бидат: аритмија, акутна срцева слабост, згрутчување на крвта, воспаление на перикардот, плеврит, кардиосклероза. Исхемичен мозочен удар предизвикува смрт на мозочното ткиво, нарушен мотор, ментална функција, чувствителност на нозете и рацете, депресија, проблеми со говорот. Хеморагичната форма е способна да предизвика едем на мозокот, проблеми со видот, кома, ментални нарушувања и парализа.

Без оглед на разликата помеѓу мозочен и срцев удар, обата состојби се сериозни и имаат висок ризик од смрт на пациентот. Но, мора да запомниме дека гладувањето на кислород за време на мозочен удар е поопасно отколку со истата состојба во срцевите ткива, бидејќи неповратното оштетување ќе започне за 5 минути. Со миокарден инфаркт, периодот се зголемува на 20 минути, така што има повеќе шанси да се спаси пациентот.

Со мозочен удар, се јавува неповратна состојба, бидејќи функциите потребни за нормален живот може да бидат изгубени. Па дури и долг период на рехабилитација нема да помогне во нивно обновување. Со миокарден инфаркт, шансите за закрепнување се поголеми.

Прогноза

Поради брзата смрт на функционалните мозочни клетки, се развиваат невролошки нарушувања. Во зависност од видот на срцев удар, обемот на некротичниот фокус, лезијата може да ги има следниве резултати:

 1. Поволен. Во овој случај, свеста на жртвата се враќа по краток временски период (1-2 часа), моторните, когнитивните функции не се нарушени.
 2. Наизменични. Со навремено дијагностицирање, породување во болница и инициран третман и рехабилитација, скоро сите нарушени функции се предмет на реставрација. Во овој случај, често се јавуваат релапси на мозочен удар, се приклучуваат секундарни патологии на респираторниот, кардиоваскуларниот систем. За да се одржи здравјето на пациентот, неопходен е лекарски надзор, редовно внесување на антитромбоцитни агенси, антипиретични лекови, диуретици, нормализирање и контрола на крвниот притисок.
 3. Прогресивно. Променетите функционални ткива и мозочните клетки не можат да се обноват; сите терапевтски мерки се насочени кон спречување на влошување на пациентот.

Фото 1 33 - Церебрален инфаркт_1

Веројатноста за смрт во првите недели по лезијата, според статистичките податоци, е околу 20% за исхемичен тип на патологија и приближно 55% за хеморагична. Главните причини за смрт во овој случај се компликации (срцева слабост, тромбоемболизам, миокарден инфаркт). Важно во овој случај е возраста на пациентот и присуството на хронични заболувања.

Последиците од церебралниот инфаркт може да варираат во секој поединечен случај. Најопасно за животот на една личност е првата недела по нападот, бидејќи во овој период пациентите можат да умрат од развој на едем, од кардиоваскуларни патологии во акутна форма. Во втората и третата недела се забележува смртност од пневмонија, тромбоза и акутна срцева слабост.

Прогнозата е значително влошена кај луѓето кои доживеале повторен мозочен инфаркт. Според статистичките податоци, оваа патологија се појавува само затоа што самите луѓе (на пример, по третманот во болница и рехабилитација) престануваат да се сметаат себеси за болни, заборавајќи на едноставната превенција од релапс. Секундарниот срцев удар секогаш ќе доведе до влошување на последиците што се развија за прв пат: се формираат нови лезии на мозочните структури.

Превенција

Со цел да се избегне мозочен инфаркт, потребно е да се води здрав начин на живот, редовно да се подложува на медицински прегледи и навремено лекување на хронични болести. За да се спречи развојот на таква опасна патологија, постојат голем број препораки:

 1. Ако вашите крвни сродници страдаат од срцев удар, подложете на сеопфатен преглед и започнете превентивен третман со лекови.
 2. Откажете се од лошите навики (пушење, алкохол).
 3. Избегнувајте стрес.
 4. Внимавајте на моторната активност.
 5. Ограничете ја употребата на сол, масна храна, пушено месо, колбаси.
 6. Намалете го кафето.
 7. Ако сте склони кон хипертензија, следете го крвниот притисок.

Detonic - уникатен лек кој помага во борбата против хипертензијата во сите фази од нејзиниот развој.

Detonic за нормализација на притисокот

Сложениот ефект на растителните компоненти на лекот Detonic на theидовите на крвните садови и автономниот нервен систем придонесуваат за брзо намалување на крвниот притисок. Покрај тоа, оваа дрога спречува развој на атеросклероза, благодарение на уникатните компоненти кои се вклучени во синтезата на лецитин, аминокиселина која го регулира метаболизмот на холестерол и спречува формирање на атеросклеротични плаки.

Detonic не зависност и синдром на повлекување, бидејќи сите компоненти на производот се природни.

Детални информации за Detonic се наоѓа на страницата на производителот www.detonicnd.com.

Tatyana Jakowenko

Главен уредник на Detonic онлајн магазин, cardiolогист Јаковенко-Плахотнаја Татјана. Автор на повеќе од 950 научни статии, вклучително и во странски медицински списанија. Тој работел како cardiolогист во клиничка болница повеќе од 12 години. Тој е сопственик на современи методи за дијагностицирање и лекување на кардиоваскуларни заболувања и ги спроведува во неговите професионални активности. На пример, тој користи методи на реанимација на срцето, декодирање на ЕКГ, функционални тестови, циклична ергометрија и многу добро ја познава ехокардиографијата.

Веќе 10 години е активен учесник во бројни медицински симпозиуми и работилници за лекари - семејства, терапевти и cardiolогисти. Тој има многу публикации за здрав начин на живот, дијагноза и третман на срцеви и васкуларни заболувања.

Тој редовно ги следи новите публикации на европски и американски cardiology списанија, пишува научни статии, подготвува извештаи на научни конференции и учествува на европски cardiolконгреси на оги.

Detonic