Причини и симптоми на хидроцефалус кај возрасни

Кога зборуваат за оваа патологија, се случува да се сети на сликата на дете со големи димензии на главата. Навистина, опаѓањето на мозокот е болест што е почеста кај децата, иако луѓето кои го надминале прагот на зрелост не се заштитени од тоа.

Хидроцефалусот кај возрасните е патолошка состојба што се јавува поради кршење на циркулацијата на цереброспиналната течност и без навремено лекување, брзо напредува, предизвикувајќи се повеќе поплаки. Во суштина, нивната манифестација е поврзана со зголемување на нивото на интракранијален притисок.

9 - Причини и симптоми на хидроцефалус кај возрасни

Границите на нормата се во опсег од 100 до 180 мм вода. Уметност За да се одржи, постојат голем број фактори:

 • тон на васкуларниот wallид на садовите на мозокот;
 • пропустливост на крвно-мозочната бариера (BBB);
 • ниво на перфузија, односно снабдување со крв во мозочното ткиво;
 • церебрален волуметриски проток на крв;
 • хомеостаза на цереброспиналната течност;
 • ниво на производство и апсорпција на цереброспиналната течност;
 • адекватен сооднос на мозочните структури и CSF во кранијалот.

Кога паѓа некој од овие фактори, интракранијалниот притисок се менува нагоре или надолу. За болест како што е мозочен хидроцефалус кај возрасни, карактеристично е зголемувањето на ICP.

Ова е водечка манифестација на патологија на мозокот, која се карактеризира со голем број на симптоми, вклучувајќи главоболка, гадење, повраќање итн.

Постојат неколку причини за развој на оваа состојба: церебрален едем, хематоми, туморски формации, нарушување на циркулацијата на цереброспиналната течност - притисок на цереброспиналната течност - што доведува до проширување на шуплините на мозокот и патолошка компресија на нејзината супстанција.

Компензаторните механизми дизајнирани да го одржуваат интракранијалниот притисок, за жал, не секогаш можат да се справат со нарушувањата во брзо развивање.

Detonic - уникатен лек кој помага во борбата против хипертензијата во сите фази од нејзиниот развој.

Detonic за нормализација на притисокот

Сложениот ефект на растителните компоненти на лекот Detonic на theидовите на крвните садови и автономниот нервен систем придонесуваат за брзо намалување на крвниот притисок. Покрај тоа, оваа дрога спречува развој на атеросклероза, благодарение на уникатните компоненти кои се вклучени во синтезата на лецитин, аминокиселина која го регулира метаболизмот на холестерол и спречува формирање на атеросклеротични плаки.

Detonic не зависност и синдром на повлекување, бидејќи сите компоненти на производот се природни.

Детални информации за Detonic се наоѓа на страницата на производителот www.detonicnd.com.

Видови хидроцефалус

Во клиничката пракса, има прилично јасно разбирање за видовите на оваа болест. Различна класификација на хидроцефалусот е поврзана, пред сè, со основата врз која се јавува поделбата. Првата опција - изолација на одделни видови - се заснова на утврдување на локализација на патолошкиот процес:

 1. Внатрешен или вентрикуларен хидроцефалус, во кој се забележува вишок на цереброспинална течност само во коморите на мозокот.
 2. Надворешно кога количината на CSF во коморите е нормална, но е премногу во субарахноидалниот простор.
 3. Мешаната форма ги комбинира обете карактеристики.

Втората опција се заснова на развојниот механизам:

 1. Отворена или комуникативна форма - циркулацијата на цереброспиналната течност не е нарушена, но се јавува или нејзино хиперсекреција или намалување на стапката на апсорпција.
 2. Затворена форма или оклузална - постои патологија во начинот на движење на цереброспиналната течност од местата на секреција.

Третиот начин на поделба на опаѓачката на мозокот кај возрасните на видови е поврзан со стапката на развој на оваа состојба:

 1. Акутната форма - од почетокот на болеста до застрашувачки компликации, можат да поминат само три дена.
 2. Субакутен - времетраењето на развојот на патологијата до еден месец.
 3. Хронична - болеста напредува најповолно, од моментот на појава на болеста до тешки клинички знаци, потребни се од еден до шест месеци.

Постојат неколку други класификации што се користат во хидроцефалусот. Тие се засноваат на моментот на појава на оваа патологија, природата на надоместокот на процесите, итн.

Говорејќи за тоа кои се причините за хидроцефалусот, треба да се забележат следниве патолошки состојби:

 • мозочен удар со различни етиологии;
 • инфективни лезии на централниот нервен систем;
 • енцефалопатија, и токсична и метаболна;
 • развој на процес на тумор;
 • трауматски повреди на мозокот итн.

Класификација и карактеристични симптоми

Во зависност од времето на појава, хидроцефалусот е поделен на:

 • вродена - дијагнозата е можна дури и во периодот на интраутериниот развој;
 • стекнато - се јавува како резултат на трауматски повреди на мозокот или воспалителни процеси кои директно влијаат на мозокот.

Според развојните карактеристики, патологијата ги има следниве видови:

 • отворено - некои делови од мозокот се уништени, што доведува до инфериорно влегување на цереброспиналната течност во крвотокот;
 • затворен - се карактеризира со фактот дека течноста почнува да се шири погрешно поради препреки формирани како резултат на неисправни промени, што доведува до формирање на згрутчување на крвта или дури и тумори;
 • атрофичен - постои замена на супстанции на течноста на 'рбетниот мозок;
 • хиперсекреторен - се произведува вишок волумен на цереброспирална течност.

Во зависност од локацијата на цереброспиналната течност, падот на мозокот е поделен на:

  умерено внатрешно - формирање на грип>

Воспаление на ијатичниот нерв - симптоми на болеста, третман со лекови и народни лекови

Според степенот на развој на болеста, таа е класифицирана во такви форми како што се:

Треба да се напомене дека развојот на хидроцефалус може да биде акутен и хроничен. Ова ги одредува главните симптоми на патологијата.

Акутната капка по капка ги има сите стандардни карактеристики што го придружуваат високиот интракранијален притисок:

 • силни главоболки наутро;
 • стагнација на дисковите на оптичкиот нерв, што е поврзано со нарушена струја во нервите, што предизвикува висок крвен притисок, што доведува до оштетување на видот;
 • аксијална дислокација на мозокот - се изразува со губење на свеста, главата добива принудна положба, се појавуваат окуломоторни нарушувања; не се исклучени случаи на угнетена работа на срцето и органите на респираторниот систем, што доведува до смрт;
 • напади на гадење и повраќање наутро, откако ќе му се повлечат главоболките;
 • поспаност - е еден од опасните знаци кои укажуваат на можен развој на посериозно невролошко нарушување.

Во хронична форма на хидроцефалус, симптоматологијата значително се разликува од акутната и се изразува во следниве манифестации:

  Апраксија прошетка. Овој синдром се карактеризира со состојба кога пациентот во склона положба лесно покажува како да оди или r>

Знаци на невроза - дијагноза, третман и превенција

Промени во фундусот не се почитуваат.

Клинички манифестации

Во зависност од видот на хидроцефалусот на мозокот кај возрасните, клиниката за нејзините манифестации ќе се промени. Слични симптоми можат да напредуваат со различна брзина, што директно ќе влијае на исходот на болеста.

Симптомите заеднички за секој хидроцефалус може да се поделат на синдром на зголемен интракранијален притисок или хипертензивен хидроцефаличен синдром и комплекс на симптоми поврзан со компресија на мозокот.

Како по правило, ова е благ хидроцефалус. Се смета за најлесна форма. Симптомите се зголемуваат постепено, без ненадејни скокови. Најчесто се јавува како хронична патологија. Фактор во развојот на оваа болест е инфекција во менингите во минатото.

Карактеристична група на знаци кои го придружуваат хидроцефаличниот синдром, која расте постепено и во раните фази, е скоро невидлива:

 1. Оштетување на меморијата
 2. Нарушување на циклусот на спиење.
 3. Индиферентност кон она што се случува, апатија.
 4. Гадење.
 5. Повраќање од централно потекло.
 6. Растечка главоболка, чувство на исполнетост во главата, чувство на притисок врз очното јаболко.
 7. Поспаност, слабост, зевање, вртоглавица.
 8. Ментално нарушување во форма на нервни состојби.
 9. Тахикардија, потење, услови за несвестица се во доцните фази на хидроцефалус поради недостаток на навремено лекување.

cfb0201b660a64878a5f7c6d5d41918e - Причини и симптоми на хидроцефалус кај возрасни

Покрај синдромот PVPD, постојат невролошки манифестации поврзани со почетна компресија на мозокот и вишок на цереброспинална течност:

 1. Оштетување на видот.
 2. Нарушување на координацијата на движењата (малиот атаксија).
 3. Пареза и парализа.
 4. Губење на сите видови чувствителност.
 5. Мускулна хиперрефлексија.
 6. Емоционална нестабилност, агресивно, асоцијално однесување.

Во принцип, хронично развивачката капки мозок има такви манифестации како што се:

 1. Зголемување на деменција, односно, намалена интелигенција.
 2. Нарушувања на моторната функција - пониска парапареза.
 3. Нарушена мокрење

Се смета за сериозно кршење на циркулацијата на цереброспиналната течност. Најчесто, тоа оди нагло, придружено со симптоми на зголемен интракранијален притисок и компресија на мозочните структури од изразена природа. Можно губење на свеста до кома, губење на видот, нарушена активност на кардиоваскуларниот и респираторниот систем.

Еве само некои од акутните симптоми на хидроцефалус кај возрасни:

 • остра неподнослива главоболка што не реагира на лекови против болки;
 • тешка гадење и повраќање, што не носи олеснување;
 • знаци на дислокација на мозочните структури, манифестирани од разни нарушувања на мозокот;
 • повреда на однесувањето и психата;
 • намалување и губење на чувствителност;
 • изразена слабост - слаб прогностички знак, што укажува на зголемување на симптомите;
 • заматен вид.

Умерениот хидроцефалус на мозокот со навремен третман чини минимум последици. Прогнозата за живот е поволна.

Во случаи кога болеста е започната, пациентот може да развие сериозни интелектуални и мнестички нарушувања. Тој не може да се грижи за себе; тој ги губи вештините за социјализација.

mri - Причини и симптоми на хидроцефалус кај возрасни

Со акутен хидроцефаличен синдром, особено во случаи кога не е спроведена соодветна терапија, компресијата на мозокот што се јавува со хидроцефалус може да доведе до сериозни последици.

Една од страшните компликации на хидроцефаличниот синдром е оток на мозочното ткиво. Поради ограничениот волумен на кранијалната празнина, нејзините структури се поместуваат едни на други и коските на черепот, што резултира со компресија на церебралните хемисфери, малиот мозок и долгиот мозок, каде што се наоѓаат виталните центри. Сето ова доведува до нивна исхемија и сериозно кршење на функциите на централниот нервен систем, кои предизвикуваат карактеристични знаци на хидроцефалус.

Сериозни последици што произлегуваат од хидроцефалус може да се избегнат со навремено дијагностицирање и правилно пропишан третман.

дијагностика

Меѓу најефикасните студии за дијагностицирање на опаѓање на мозокот, се разликуваат компјутерска томографија (КТ) и магнетна резонанца (МРИ). Овие методи помагаат да се одредат облиците и големините на коморите, мозочните цистерни и субарахноидалниот простор.

За да се утврди насоката на проток на цереброспиналната течност и да се разјасни типот на болеста, се користи радиографија на цистерни на мозочната основа.

Во некои случаи, може да се препише пробна лумбална пункција, како резултат на што се излачуваат околу 50 милилитри течност, што придонесува за привремено подобрување на состојбата. Ова се должи на фактот дека постои обновување на снабдувањето со крв во исхемичните ткива во позадина на намален притисок. Ова е прилично поволна прогноза за хируршки третман.

gidrocefalija u vzroslih 02 - Причини и симптоми на хидроцефалус кај возрасни

Одамна е познато дека само темелното испитување на пациентот и компетентната колекција на анамнеза му овозможуваат на лекарот да постави точна дијагноза со скоро сто процентна сигурност.

При проценка на поплаки на пациент со опаѓање, искусен специјалист лесно ќе се сомнева дека има хидроцефаличен синдром. Дополнителни истражувачки методи ќе се користат само за да се идентификува степенот на катастрофата.

Правилно извршена со хидроцефалусна дијагностика му овозможува на лекарот да ги утврди методите на лекување. Ова е особено важно за акутно опаѓање на мозокот. Дијагностичката грешка може да доведе до сериозни последици од хидроцефалус, па дури и да доведе до смрт на пациентот.

За подетални информации за сериозноста на состојбата на пациентот, можете да аплицирате:

 1. Скенирање со МНР;
 2. КТ дијагностика;
 3. Ехоенцефалографија;
 4. Рентгенографија;
 5. Ангиографија.

Проучувањето на симптомите и визуелниот преглед на пациентот не е доволен услов за одредување на надворешниот хидроцефалус на мозокот. Индиректните знаци, се разбира, се важни, но професионалната дијагностика е неопходна тука. Денес се користат 6 методи за откривање на опаѓање:

 • ултразвучен преглед (ултразвук) на вратот и главата за да се процени состојбата на крвните садови;
 • магнетна резонанца (МРИ) помага да се идентификуваат промените во меките ткива и да се одреди типот на хидроцефалус, фаза на развој на патологијата што е можно попрецизно;
 • компјутерска томографија (КТ) е дизајнирана за да се утврди степенот на оштетување на мозочното ткиво, големината на субарахноидалните пукнатини, присуството на неоплазми;
 • Х-зраци со воведување на контрастно средство е насочено кон идентификување на прекршувања во одливот на венска крв и оштетување на васкуларното корито;
 • 'рбетниот пункција е пропишан ако постои сомневање за развој на капки по енцефалитис или менингитис и треба да откриете кое ниво на притисок во цереброспиналната течност;
 • Офталмолошки преглед - можност да се утврди дали пациентот има оток на оптичкиот нерв и атрофија на ткивата на очниот апарат.

ВАЖНО! Доколку е потврдена дијагнозата на „хроничен надворешен хидроцефалус на мозокот“, по можност дополнителен дијагностички преглед се спроведува по 6 месеци. Интензитетот на понатамошни посети на лекар зависи од добиените податоци и се определува индивидуално.

Третман на надворешно опаѓање на мозокот кај возрасни

Прво на сите, пред да се утврдат терапевтски мерки, потребно е да се идентификува основната причина за развој на хидроцефалус на мозокот. Со патологија од туморна природа, пред сè, самото формирање на тумор е елиминирано. При избор на вид на третман, специјалист треба да се заснова на такви индикации како што се:

 • фаза на развој на болеста;
 • патогенеза;
 • возрасна категорија на пациентот;
 • ниво на притисок во цереброспиналната течност и многу други.

Ако болеста е во почетна фаза на формирање, тогаш не е исклучена употреба на лекови. Сепак, мора да се запомни дека лековите може да не го елиминираат патолошкиот процес, туку само да го забават неговиот развој.

Меѓу дополнителните методи на терапија, постојат:

 • физиотерапија;
 • масажа;
 • микро струја рефлексологија;
 • третман со лекови.

Главната задача на неврохируршката хирургија е да создаде вештачки пат кој помага да се отстрани вишокот течност во оние области каде што слободно ќе се апсорбира.

За овие цели, се користи метод на бајпас, кој вклучува три компоненти:

 • вентрикуларен кратер - неговата инсталација е направена во регионот на страничните комори на мозокот;
 • вентил - регулира грип>

Ишијас: причини и симптоми на болеста, третман со народни лекови

Во современата медицина, постои таков метод како ендоскопија. Неговата главна цел е да создаде начини за одлив на цереброспиналната течност од коморите до мозочните цистерни, каде течноста ќе се апсорбира. Овој метод има некои предности во однос на шантирањето, бидејќи го елиминира присуството на туѓи тела во телото, придонесува за помалку повреди и го намалува ризикот од негативни ефекти.

Изборот на стратегија за третман на хидроцефалус кај возрасни се јавува само по обемен невролошки преглед и дијагностички методи на невровизуелизација. Програмата за третман на болеста е избрана во зависност од видот на хидроцефалусот, земајќи ја предвид неговата сериозност и стапката на влошување на симптомите.

Во благи форми, можен е конзервативен третман на хидроцефалус со препишување на фармаколошки агенси. Како по правило, на пациентот му се препишува диуретик наречен диакарб. Дејството на овој лек е насочено кон обезбедување отстранување на вишокот течности од телото. Добар терапевтски ефект е прикажан со третман со диуретик манитол (Манит).

Овој лек помага да се намали интракранијалниот притисок, помага да се зголеми излачувањето на водата преку бубрезите. Паралелно со овие средства, препорачливо е да се зема ласекс диуретик (Ласикс). За да се компензира недостатокот на калциум поврзан со земање диуретици, се препорачува да се вклучи Панангин во третманот.

Секундарната цел на третманот за хидроцефалус кај возрасни е да се подобри снабдувањето со крв и исхраната на мозочното ткиво. За ова, се користат лекови од различни групи. Ефикасен коректор на цереброваскуларни несреќи е Кавинтон. За активирање на клеточниот метаболизам, Actovegin може да биде вклучен во програмата за третман.

Сепак, третманот со лекови во акутни и тешки состојби со хидроцефалус кај возрасни е несоодветен, бидејќи брзиот развој на симптомите може да доведе до неповратни промени во телото и да предизвика предвремена смрт на пациентот. Затоа, ако постои закана за животот на пациентот, неопходен е итен хируршки третман.

Во хроничен тек на хидроцефалус, се изведуваат различни операции на бајпас. Овој тип на хируршки третман е насочен кон обезбедување одлив на вишок CSF во природните шуплини на телото со поставување на разни шантови. Таквиот хируршки третман е комплексен и трауматски манипулација, меѓутоа, со нивно правилно и компетентно извршување, закрепнувањето е забележано кај повеќе од 60% од пациентите со хидроцефалус.

До денес, најбезбеден и атрауматски метод за третман на хидроцефалус е ендоскопска вентрикулоцистерностомија на дното на третата комора. Вентрикулоцистерностомија е операција насочена кон создавање вештачки пат помеѓу базалните цистерни на мозокот и комората.

Методите на третман се избрани по консултација со неврохирург или невропатолог по дијагностицирање на болеста. Интервенцијата треба да биде навремена, во спротивно се зголемува ризикот од разни невролошки компликации. Важно е да се земат предвид и видот на патологијата и карактеристиките на телото на пациентот.

Во Одделот за неврохирургија Клиничката болница именувана по Ерамишанцева практикувала само ефективни методи за лекување на надворешно опаѓање на мозокот. Методите се поделени во две големи групи: конзервативни (лекови) и хируршки (хируршки), од кои секоја има свои карактеристики и предности.

Третманот со лекови е релевантен само во лесна фаза на болеста. Специјални лекови го забрзуваат одливот на течност од мозокот, го зголемуваат мокрењето, го олеснуваат воспалението и отокот, ги зајакнуваат крвните садови и го нормализираат функционирањето на кардиоваскуларниот систем. За борба против силни главоболки, вашиот лекар може да препише нестероидни антиинфламаторни и аналгетски лекови.

Заеднички групи на лекови се васкуларни, невротропски, венотонични, диуретици. Но, со акутна болест, тие ќе бидат неефикасни. Мешаниот хидроцефалус е слабо коригиран. Во овој случај, конзервативниот третман нема да ја олесни болеста, туку само ќе го врати или подобри функционирањето на одделните системи и функции на човечкото тело. Честопати, операцијата е неопходна.

Ако се дијагностицира акутно надворешно опаѓање, во повеќето случаи се пропишува дренажа на коморите на мозокот. Главните технологии се ендоскопија и отворена хирургија.

Во првиот случај, станува збор за манипулации, кои се карактеризираат со минимална траума, многу низок ризик од компликации и прилично брзо постоперативно закрепнување. Методите на ендоскопија овозможуваат со мала интервенција не само да се отстрани вишокот на цереброспинална течност, туку и да се отстранат дефектите на вените, хематомите, згрутчувањето на крвта.

Во моментов, отворена операција е избрана само во исклучителни случаи. Зошто? Тешко е да се замисли отворена операција без краниотомија. И трепанацијата е секогаш зголемен ризик и долг период на постоперативно опоравување.

Друг начин да се ослободите од пад на надворешниот тип е операција за бајпас. Лекарите користат систем на вентили и силиконски цевки за отстранување на вишокот на цереброспинална течност од черепот. Течноста се пренасочува кон други шуплини на телото, особено кон абдоминалната празнина, десниот атриум, горната шуплива вена. Според статистичките податоци, ефективноста на таквата техника е 85%.

Дали е можно да се заштитиме од појава на надворешен хидроцефалус на мозокот? Ова е многу тешко прашање. Но, ако целосно ги напуштите лошите навики и избегнете кранијацеребрални повреди, голема е веројатноста дека неволјите ќе ве заобиколат. Друга важна точка е навремен и професионален третман на такви сериозни болести како енцефалитис, детска парализа, менингитис и други заразни болести.

Терапија

Третманот на хидроцефалус ги има следниве цели:

 • намалување на интракранијалниот притисок;
 • спречување на можни компликации;
 • обновување на нормалната циркулација на цереброспиналната течност;
 • елиминирање на последиците предизвикани од компресија на мозочните структури;
 • третман на главната патологија што предизвика хидроцефалус.

Опциите за третман на хидроцефалус се различни.

Хронична капки мозок се подложува на конзервативна терапија. Кои произлегуваат, како по правило, по заразни болести, трауматски повреди на мозокот, итн., Застанува, откако ќе ги отстрани последиците од овие патологии.

Таквите пациенти се лекуваат нестрпливо. Лековите што ги примаат предизвикуваат намалување на интракранијалниот притисок поради отстранување на вишокот течност од телото (диуретици). Пропишани се и лекови како ноотропици, кои имаат корисен ефект врз мозочното ткиво и лекови кои влијаат на основната болест.

Во случај на оклузален хидроцефалус, вообичаено е да се зборува за итна неврохируршка хирургија. Не е можно да се излечи таквата состојба со лекови. Главните методи на хируршка интервенција се:

 1. Вентрикуларна пункција.
 2. Хирургија за шантирање на алкохол.
 3. Аквадуктопластика.
 4. Употреба на надворешна дренажа.
 5. Ендоскопска хирургија.

gidrocefalija u vzroslih 01 - Причини и симптоми на хидроцефалус кај возрасни

Со акутен хидроцефалус, третманот не го одложува. Тогаш се применува овој вид операција за итно растоварување. Ова е потребно за веднаш да се намали интракранијалниот притисок и да се спречи дислокација на областите на мозокот.

Користејќи специјална церебрална канила или катетер, се прави пункција на страничната комора на мозокот, по што 'рбетниот течност полека се излачува.

Течна операција за бајпас

Најчестиот вид на операција. Суштината на оваа операција е да се надмине пораката помеѓу зголемената празнина на комората на мозокот и другиот слободен простор, што може да биде градниот кош и абдоминалните празнини.

Ендоскопската хирургија за хидроцефалус е далеку најнапредниот начин за лекување на капки мозок. Методот е приоритетна област на неврохирургија, но бара високи трошоци и високо квалификувани специјалисти.

Најтрауматична и најнепосакувана интервенција во хидроцефалус. Тоа е екстремна мерка и се применува во случај на неможност за други видови на третман.

Прогноза

Прогнозата за дијагноза на хидроцефалус, како и со која било друга болест, целосно зависи од тоа во која фаза започнал третманот. Овој фактор, пак, е поврзан со тоа колку брзо пациентот се обратил до специјалист, колку тој е компетентен во прашањето и ги поседува потребните вештини, колку добро ги разбира симптомите типични за хидроцефалусот.

Правилно извршениот конзервативен третман може да има прилично поволно влијание врз исходот на болеста. Елиминирање на причините што предизвикале хидроцефалус, лекарот во голема мера ја олеснува состојбата на пациентот.

Главната работа што треба да се разбере е дека хидроцефалусот не е реченица. Паника и хистерично не вреди. Откако се запознавме со она што е опаѓачко, кои се видовите на оваа болест, откако ги научивме факторите што придонесуваат за развој на оваа болест, едно лице може да се заштити од тоа.

И знаејќи ги главните симптоми на хидроцефалус на мозокот, можете навремено да се сомневате во тоа и навремено да се консултирате со специјалист. Хидроцефалусот се третира, затоа не треба да ја одложувате посетата на специјалист.

Патолошки превентивни мерки

Превенцијата за спречување на формирање на опаѓање на мозокот ги вклучува следниве препораки:

 • спречи инфекција за време на бременоста;
 • навремено лекување на болести од вирусна природа, кои можат да бидат комплицирани со невроинфекции;
 • подлежат на скрининг со ултразвук за откривање на хидроцефалус;
 • за време на раѓање, користете само оние лекови кои не се негативно во можност да влијаат на фетусот.

Треба да се запомни дека болест како хидроцефалус на мозокот е доста опасна, способна да предизвика неповратни промени во мозокот или дури и фатална.

Само навремено дијагностицирање на болеста и правилно избрана терапија може да го врати пациентот во нормален, нормален начин на живот.

Tatyana Jakowenko

Главен уредник на Detonic онлајн магазин, cardiolогист Јаковенко-Плахотнаја Татјана. Автор на повеќе од 950 научни статии, вклучително и во странски медицински списанија. Тој работел како cardiolогист во клиничка болница повеќе од 12 години. Тој е сопственик на современи методи за дијагностицирање и лекување на кардиоваскуларни заболувања и ги спроведува во неговите професионални активности. На пример, тој користи методи на реанимација на срцето, декодирање на ЕКГ, функционални тестови, циклична ергометрија и многу добро ја познава ехокардиографијата.

Веќе 10 години е активен учесник во бројни медицински симпозиуми и работилници за лекари - семејства, терапевти и cardiolогисти. Тој има многу публикации за здрав начин на живот, дијагноза и третман на срцеви и васкуларни заболувања.

Тој редовно ги следи новите публикации на европски и американски cardiology списанија, пишува научни статии, подготвува извештаи на научни конференции и учествува на европски cardiolконгреси на оги.

Detonic